Orijinalini görmek için tıklayınız : Ahmet Necdet Sezer'in Laiklik Tanımı

aliko
10.02.2007, 15:15
A.N.Sezer: Laiklik, dinin devlet işlerine, politikaya ve toplumsal yaşama kesinlikle karıştırılamayacağı düzenin adıdır.

Ne düşünüyorsunuz arkadaşlar.Gayet güzel açıklamış.Sade bir dille.Pek söze gerek yok sanırım.

azel24
10.02.2007, 15:24
A.N.Sezer: Laiklik, dinin devlet işlerine, politikaya ve toplumsal yaşama kesinlikle karıştırılamayacağı düzenin adıdır.

Ne düşünüyorsunuz arkadaşlar.Gayet güzel açıklamış.Sade bir dille.Pek söze gerek yok sanırım.

günümüz türkiyesinde yapılan çıkar çatışmaları yüzünden her türlü olayı birbirine karıştırmayı kendine mübah sayan siyasetçilerimiz yüzünden ben bu olayı iyice unutmuşum ne demekti dinin devlet işlerine karışmaması biri bana anlatabilir mi

sevgiyle...

aliko
10.02.2007, 15:26
günümüz türkiyesinde yapılan çıkar çatışmaları yüzünden her türlü olayı birbirine karıştırmayı kendine mübah sayan siyasetçilerimiz yüzünden ben bu olayı iyice unutmuşum ne demekti dinin devlet işlerine karışmaması biri bana anlatabilir mi

sevgiyle...

O biraz zor işte.Ben össyi kazanırım belki ama bunu açıklamak cidden zor :D Günümüzde bu aşırı yaygın.

aykudgöksun
10.02.2007, 15:34
evet sade ama çoksade olmuş ortaokul kitaplarında yazılan laiklik tanımıdır bu ve bir cumhurbaşkanına ankara hukuk mezununa yakışmamış..

tolga_62
10.02.2007, 21:26
TC hiçbir zaman laik bir devlet olmamıştır ve şu anda da değildir. Çünkü laikliğin temel koşulu olan din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmışlığı Türkiye’de söz konusu değildir. TC devletinin en önemli kurumlarından birisi, gerek bütçesi, gerek personel sayısı, gerekse de faaliyetinin boyutları açısından birçok bakanlıktan çok daha büyük bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Türkiye’de devlet neredeyse her yönüyle dinin içindedir. 70 binden fazla, maaşlı devlet memuru statüsünde din görevlisi bulunmaktadır. Bu gerçek apaçık ortadayken TC’nin laik olduğunu söylemek kaba bir aldatmacadır. Bunun yanı sıra, okullardaki zorunlu din dersi uygulaması; imam-hatip okullarının bizzat devlet eğitim sisteminin bir parçası olması; üstelik bu temelde bütünüyle Sünni bir İslam yorumunun zorla dayatılması; tüm ülkede Cuma namazlarında, gündemini ve içeriğini siyasi iktidarın ve MGK’nın belirlediği Diyanet fetvalarıyla kitlelerin beyin yıkama işlemlerinden geçirilmesi, vb., laiklik ilkesiyle adeta alay eden gerçeklerdir. Bütün bunlar, laikliği, kadınları kafalarındaki örtüyle devlet dairelerine ve kendi kutsal mekânlarına (Meclis, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Orduya ait alanlar gibi) sokmamaya indirgeyen TC’nin, kuruluşundan bu yana dinden elini hiç çekmediğinin göstergeleridir.

özdilek
10.02.2007, 21:31
güzel ve yalin aciklamis uzatmaya kafalari karistirmaya gerek yok.kendisini cok seviyorum.keske yine cumhurbaskani olsa

serap_kerasus
14.02.2007, 16:54

sevgiyle...

Arkadaşım konuyla bir alakası yok ama tesadüfen gözüme çarptı. muzipce gülümsemeden de alamadım kendimi..nerden kısmına anti- alevilerle dolu bi yerden yazmışsın. neresi orası?

KomünistAlevi
14.02.2007, 16:56
Arkadaşım konuyla bir alakası yok ama tesadüfen gözüme çarptı. muzipce gülümsemeden de alamadım kendimi..nerden kısmına anti- alevilerle dolu bi yerden yazmışsın. neresi orası?

Sorduğunuz iyi olmuş bende sorucaktım zaten:)Bende hep merak ediyordum.:yaw

KomünistAlevi
14.02.2007, 17:00

Güzel açıklamış güzel açıklamışda sayın Necdet Sezere sorsak acaba kendi ülkesi T.C bu tanıma ve tarife uyuyormuymuş?

Sonuç:HAYIR.

GüneyinEfendisi
14.02.2007, 17:02
Kediyi merak öldürürmüş bende merak ettim

KızıLSakaL
14.02.2007, 21:28
sayın sezer bu açıklamayı yapma gereğini duyduğuna göre kominist alevi arkdşm demekki kendi ülkesi bu tanıma uymuyorrr????? ayrıca aslında bu açıklama kitaplardan okuduğmzdan biraz farklııı burda dinin toplumsal yaşamada karıştıralamayacğını vurgulamışşş çok ince bi nokta aslındaa ....

the_doctor_58
24.02.2007, 14:12
evet sade ama çoksade olmuş ortaokul kitaplarında yazılan laiklik tanımıdır bu ve bir cumhurbaşkanına ankara hukuk mezununa yakışmamış..
Ama şöyle bir durum daha var laiklik ilkseini sözde benimsiyen akp hükümeti için bu bile karışık...Çünkü onların okuduğu okullarda laiklik bir suç sayılır...Mesela erdoğan imam hatibe gitmiş ve o okulda laiklik diyen bir öğrenci sanırım sağ çıkmaz...
Saygılar...

vitamin
01.03.2007, 23:08
iyi demiş ama bu ülkede diyanetin karşmadığı iş var mı ve diyanetin bütçesi devletin bir çol kurumundan daha fazla olması başta meb ve cumhurbaşkanlığı dahil neden olduğunu çok merak ediyorum doğrusu napıyorlar bu kadar parayı

student
05.05.2007, 12:04
TC hiçbir zaman laik bir devlet olmamıştır ve şu anda da değildir. Çünkü laikliğin temel koşulu olan din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmışlığı Türkiye’de söz konusu değildir. TC devletinin en önemli kurumlarından birisi, gerek bütçesi, gerek personel sayısı, gerekse de faaliyetinin boyutları açısından birçok bakanlıktan çok daha büyük bir kurum olan Diyanet İşleri Başkanlığıdır. Türkiye’de devlet neredeyse her yönüyle dinin içindedir. 70 binden fazla, maaşlı devlet memuru statüsünde din görevlisi bulunmaktadır. Bu gerçek apaçık ortadayken TC’nin laik olduğunu söylemek kaba bir aldatmacadır. Bunun yanı sıra, okullardaki zorunlu din dersi uygulaması; imam-hatip okullarının bizzat devlet eğitim sisteminin bir parçası olması; üstelik bu temelde bütünüyle Sünni bir İslam yorumunun zorla dayatılması; tüm ülkede Cuma namazlarında, gündemini ve içeriğini siyasi iktidarın ve MGK’nın belirlediği Diyanet fetvalarıyla kitlelerin beyin yıkama işlemlerinden geçirilmesi, vb., laiklik ilkesiyle adeta alay eden gerçeklerdir. Bütün bunlar, laikliği, kadınları kafalarındaki örtüyle devlet dairelerine ve kendi kutsal mekânlarına (Meclis, Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Orduya ait alanlar gibi) sokmamaya indirgeyen TC’nin, kuruluşundan bu yana dinden elini hiç çekmediğinin göstergeleridir.

bu yazının altına imzamı atarım ,, dimi tolga ;)

fatih
05.05.2007, 15:37
Dini toplumsal hayattan nasıl ayıracağız???

Hukukçu değilim ama herkesin bir fikri vardır.

Laiklik, Hukuk'un dini kurallara göre karar vermemesi, devletin ve yürütmenin bütün inançlara eşit mesafede olması ve kanun önünde bütün insanların dinlerine(dinsizliklerine) veya dinlerini yaşama biçimilerine bakılmaksınızın eşit olmasıdır.

cicim
05.05.2007, 15:49

Sade ve anlaşılır bir tanımlama olmuş.Ben A.N.S'in objektif bir Cumhurbaşkanı olduğunu düşünüyorum.

Tanım kısa öz ama bunların olduğu ülke Türkiye değil.
Üzgünüm sayın Cumhubaşkanım....
Tanımınız püf diye uçtu bile....