Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Olmak Şartmı?

hasan cicek
11.02.2007, 20:51
Tanrı yanlız Alevi'lerin tapınmasını mı kabul eder? bunun için sormak istedim.Alevi olmak şartmı?
Böyle bir soru soruduğum için özür dilerim eger yerinde degilse forum ilgilileri yazıyı silebilirler. içtenlikle yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar

LaDY
11.02.2007, 20:55
ben soruyu anlamadım, hani anladımsa Arap olayım diyecem zaten Arabım :)
Hristiyanı da tanrıya tapınıyor, Müslümanı da, Yahudisi de ben ne kastetmek istediğinizi anlamadım :huh:

Agop
11.02.2007, 20:56
hayır şart değil. zira insan olmak bile şart değil. hatta canlı olmak bile şart değil. ay , gün , kurtlar, kuşlar, çiçekler böcekler. hepsi Allah için semah döner. Hepsi Allah a ibadet eder.

Serkan_Devrim
11.02.2007, 20:56
Tanrı''ya tapınmamız için.Alevi olmak şartmı?
Böyle bir soru soruduğum için özür dilerim eger yerinde degilse forum ilgilileri yazıyı silebilirler. içtenlikle yorumlarınızı bekliyorum.

Saygılar alevilikte tapınma dedilen olgu bile sizin algılayışınızdan farklıdır. alevilikte amaç fenafillahtır(tanrıda yok olma)

hasan cicek
11.02.2007, 21:31
Yani Alevi olmadan Allah başka tapınmaları kabul etmiyecekmi? bunu demek istedim.Dünyada okadar dinler vardır bunların içerisinde sadece Alevi olmak mı gerek? bunu ögrenmek için yazdım

saygılar

oconor
11.02.2007, 21:41
Tanrı''ya tapınmamız için.Alevi olmak şartmı?

Saygılar

yazdıklarınızdan bişey anlaşılmıyo , eğer birazda daha açıklayıcı yazarsanız belki birileri size yardımcı olur...

Sevgi_2420
11.02.2007, 21:48
Allah'a tapmak için alevi olmaya gerek yok.Bu durum insanın kimligiyle diniyle mezhebıyle alakalı degıl.Bu insanın inançları ve kalbıyle alakalıdır.

dede_27
11.02.2007, 22:51
Tanrıya tapınman için Alevilik şart değil...

Şayet diğer din ve mezheplerde şart değil...

....

Soru aslında biraz yanlış sorulmuş gibi geldi...

Eyvallah..

Hüseyin69
11.02.2007, 23:36
Hristiyanı da tanrıya tapınıyor, Müslümanı da, Yahudisi de ben ne kastetmek istediğinizi anlamadım :huh:

yazdıklarınızdan bişey anlaşılmıyo , eğer birazda daha açıklayıcı yazarsanız belki birileri size yardımcı olur...
valla bende birsey anlamadim.
tanriya tapinmak icin ilede alevi, sunni, hiristiyan olmaya gerek yok,
ya soruda bir anlasilmamazlik var yada yanlis sorulmus bir soru

hasan cicek
11.02.2007, 23:53
valla bende birsey anlamadim.
tanriya tapinmak icin ilede alevi, sunni, hiristiyan olmaya gerek yok,
ya soruda bir anlasilmamazlik var yada yanlis sorulmus bir soruözür dilerim yazımı düzetlmek zorunda kaldım bakablirsiniz.teşekürler

saygılar

Adam
12.02.2007, 00:15
Benim anladığım tanrı kimsenin tapınmasını kabul etmez, zira buna ihtiyacı da yoktur kabul etme mekanizmasıda. O sadece kendinden kopanın gene kendine gelmesini arzu eder. Ara süreçte yaşanacaklar ise tanrıdan ne kadar koptuğumuzu idrak etmeyle alakalıdır.
Eğer yanılıyorsam ve Tanrı bizden ayrıysa, ve bizi ödüllendiren cezalandıran Tanrı doğruysa (dünyadaki çoğu inananın inandığı gibi), cezalandırma ve ödüllendirmeyi de insanların insanlığına göre vereceğine inanıyorum, yaptığı tapınmaya göre değil, tapınmanın şekline şemaline göre hiç değil.

Nesimi
12.02.2007, 00:15
Tapınma kavramı Aleviliğe uygun değildir. Alevilik sevgi dinidir. Tüm canlılar Allahın parçalarıdır. İnsanlar ve Allah birbirinden ayrı düşünülemez. Dersenizki biz diğer inanclar dinler için ne düşünüyoruz? Onlarda Allah yolunda gidiyorlar ve birşeyler yapmak istiyorlar Allah rızasını kazanmak için herkes farklı yol izliyor. Ancak yaratıcı güç, gerçek birdir ve temiz düşünceli, güzel ahlaklı herkesin Allah katında yeri vardır ister Hristiyan olsun ister Yehova şahidi olsun. Tabiki eline, diline, beline sahip olmalıdır.

Mesut Gündüz
12.02.2007, 00:21
Tanrı yanlız Alevi'lerin tapınmasını mı kabul eder? bunun için sormak istedim.Alevi olmak şartmı?

Saygılar

Tapmak için Alevi olmak şart değil,müslüman,hritiyan,musevi yada budist olmakta şart değil. Bu bir seçim meselesi algılama biçimiyle alakalı.Sen nasıl algılamak istiyorsan öyle algılarsın...

dus_sokagi
12.02.2007, 00:38
bencede sart deyil alevi olmak mesele allahi bulmak ona ulasabilmek

Zahir
12.02.2007, 08:48
Hasan abinin anlatmak istediği sanırım şuna benziyor;

Kuran itikatimizden Yahudilerin sadece kendilerinin Allahın dostu olduğuna, ateş azabının çok kısa süreli kendilerine dokunacağı inancına... Yani sadece Allahın kendi inanç ve ibadetlerini kabül edeceği gibi.

Ancak abi bu durumda Alevilerin Tanrı tasviri yapmaları gerekiyor. Tanrı konusunda hem fikir olmamız gerekiyor. Mesala bizler için Muhammede sorduklarında Allah nedir diye? Oda İhlas suresi ile

Allah Sonsuz ve Mutlaktır
Sameddir
Doğmamıştır
Doğurmamıştır
Hiç Bir Kimse Ona denk değildir

Aleviler Tanrı Tasviri yaparsalar sanırım soruna net bir cevap alabilirsin.

cemalettin
12.02.2007, 09:10
Yani Alevi olmadan Allah başka tapınmaları kabul etmiyecekmi? bunu demek istedim.Dünyada okadar dinler vardır bunların içerisinde sadece Alevi olmak mı gerek? bunu ögrenmek için yazdım

saygılar

selam,
tapınmak başka şeydir,O'nunla hemhal (birleşmek/beraber olmak/bir olmak)
olmaya çalışmak başka...
bir heykel veya yaradılmış canlıya da tapınılabilinir,paraya veya kişinin kendisine(ego)de.
O'nun istediği bilinmesidir,tapınılması değil

Hu

hasan cicek
12.02.2007, 12:29
İnsanların onaylayacağı şekilde tapınmayı Tanrı kabul etmez ancak Tanrı'nın onayladığı şekilde tapınmamız önemlidir.Forumda anladığım kadar çoğu arkadaşlar tüm dinlerin yeterki dürüst olsunlar (insan) Tanrı''yı memnun ettigine inanırlar.
Fakat Mukaddes Kitap böyle ögretmez.

Hatta İsa çok yollar var diye ögretmedi ''Dar kapıdan girin çünkü yok,oluşa giden yol geniş ve enlidir,bu yoldan gidenler çoktur. Oysa hayata giden kapı dar ve yol sıkışıktır,bu yolu bulanlar azdır'' (Matta 7:13,14) burda sadece iki yoldan anlatmak istiyor. Hakiki dini uygulamanın sonu sonsuz yaşam.'İnsanların onayladığı şekilde tapınma (Din) sonu ise yok oluştur.İki yol var ya Tanrı''nın onayladığı şekilde.yada insanların onayladığı şekilde tapınma.(Biri kurtuluşa) (Biri yok oluşa) bunları nerde bilebilirz Tanrı''nın sözünü araştırark. Tanrı dünyadaki herkese sonsuz yaşam kazanma fırsatı veriyor.

saygılar.

Zahir
12.02.2007, 12:59
İnsanların onaylayacağı şekilde tapınmayı Tanrı kabul etmez ancak Tanrı'nın onayladığı şekilde tapınmamız önemlidir.

Ohalde;

Ey Kitap Ehli (Yahudi ve Hırıstiyanlar) ; Sizinle Bizim aramızda müşterek bir söze gelin. Kimimiz kimizi ilahlaştırmasın. Biz teslim olanlardanız. Şahitmisiniz?

cemalettin
12.02.2007, 14:34
[QUOTE=hasan cicek;356113]İnsanların onaylayacağı şekilde tapınmayı Tanrı kabul etmez ancak Tanrı'nın onayladığı şekilde tapınmamız önemlidir

selam,
tanrı kendisinin anılmasını ister,kendisine tapınılmasını değil.
mevcut bütün inanışların takipçileri en doğrusunun kendi inanışları olduğunu
kabul ve dikte etmeye uğraşsalar da,tanrı'nın talepleri kitabında bildirilmiştir.
peygamberi vasıtasiyle...

ne mekan ister,ne kıyafet.
ne vekil ister,ne ziyafet.
her an anın der,
en azından belli vakitlerde,
aranırsa tanrı gökde veya yerde
bulunacak sadece yaradılmıştır.
"O"nu bulmak isteyen
aramalıdır önce kendinde.
kendini bilmek gerekir evvelinde,
kendini tanımayan ise,
çare aramasın vekilinde.

söylemekte ne yarar var,kim dinler
insan söz dinleseydi eğer,
gelirmiydi bu kadar peygamber?

Hu

hasan cicek
12.02.2007, 14:48
Ohalde;

Ey Kitap Ehli (Yahudi ve Hırıstiyanlar) ; Sizinle Bizim aramızda müşterek bir söze gelin. Kimimiz kimizi ilahlaştırmasın. Biz teslim olanlardanız. Şahitmisiniz?

Ne yazıki İnsanların çoğu insan felsefeseni illahlaştıdılar: Mısır. Babil. Yunan ve Med Pers.(eski İran) Roma imparatorlığun dinlerin tapındığı onaylamasını kabul ediyorlar.Örnegin Kader. canın ölümsüzlügü.alın yazısı. cehennem.noel.Bu kavramlar Mukaddes Kitapta yoktur bunun için insan ögretisiyle ortak yanı olamaz.

Şoreş
12.02.2007, 14:57

Saygılar

Tapınmak bana ters geliyor açıkcası..Aleviyim ve bir Tanrıya inanıyorum.Fakat Tanrı anlayışımdan olacakki, Tapınma, İbadet sırasında kendinden geçme gibi durumlarda hiçbir zaman hoşlanmadım ve hiçbir zaman bu duygularla Cem'e katılmadım..Çok defa Cem'e katıldım bir Tanrıya İnanarak Kırklar Meydanına girdim.. Yerimi alıp Zahirler çalarken diğer Canlar gibi bende Deyişleri, Duaz-i İmamları söyledim ama Secde etmek hep ağrıma gitti.. Yani ben bir Tanrıya İnanıyorum, o Evrensel bir Ruh, onun Secdelere ihtiyacı yok.. Secde etmek İnsanın kendisini küçük durumuna düşürmesidir.. Her türlü eleştiriyi alabilirim bu benim kişisel fikrimdir.. Diğer canlar farklı düşünebilir..
Enel Hak diyorum, Tanrının Tecellisiyim, Tanrıya Secde etmem.. Onu seviyorum sadece.Çünkü inanarak yaşıyorum ve bana birçok kez şans verdi.. Bunu hissediyor ve yaşıyorum..

Tapınmak için Alevi olmak gerekli değildir.Bir Hristiyan yanlış yada doğru İnanıyor, ama Tanrıya Dua ediyor.. Yada bir Müslüman Namaz kılıyor, Yezidiler Güneş'e dönerek Dua ediyorlar tek bir Allah'a inanarak.. Alevilik Sevgi yoludur.Tanrının sevgisi vardır, korkusu yoktur..Cem Ayinlerinde de bu Sevgiye inanarak Toplanıyor ve Önderlerimizi anıyoruz, Kerbelayı anıp Ağıtlar okuyoruz, Semahlar dönüyoruz.

dede_27
12.02.2007, 18:23
Tapınmak bana ters geliyor açıkcası..Aleviyim ve bir Tanrıya inanıyorum.Fakat Tanrı anlayışımdan olacakki, Tapınma, İbadet sırasında kendinden geçme gibi durumlarda hiçbir zaman hoşlanmadım ve hiçbir zaman bu duygularla Cem'e katılmadım..Çok defa Cem'e katıldım bir Tanrıya İnanarak Kırklar Meydanına girdim.. Yerimi alıp Zahirler çalarken diğer Canlar gibi bende Deyişleri, Duaz-i İmamları söyledim ama Secde etmek hep ağrıma gitti.. Yani ben bir Tanrıya İnanıyorum, o Evrensel bir Ruh, onun Secdelere ihtiyacı yok.. Secde etmek İnsanın kendisini küçük durumuna düşürmesidir.. Her türlü eleştiriyi alabilirim bu benim kişisel fikrimdir.. Diğer canlar farklı düşünebilir..
Enel Hak diyorum, Tanrının Tecellisiyim, Tanrıya Secde etmem.. Onu seviyorum sadece.Çünkü inanarak yaşıyorum ve bana birçok kez şans verdi.. Bunu hissediyor ve yaşıyorum..

Tapınmak için Alevi olmak gerekli değildir.Bir Hristiyan yanlış yada doğru İnanıyor, ama Tanrıya Dua ediyor.. Yada bir Müslüman Namaz kılıyor, Yezidiler Güneş'e dönerek Dua ediyorlar tek bir Allah'a inanarak.. Alevilik Sevgi yoludur.Tanrının sevgisi vardır, korkusu yoktur..Cem Ayinlerinde de bu Sevgiye inanarak Toplanıyor ve Önderlerimizi anıyoruz, Kerbelayı anıp Ağıtlar okuyoruz, Semahlar dönüyoruz.

Herşey iyi güzelde...
Tanrının secdeye ihtiyacı yok...
Ama Tanrının sizin inancınızada ihtiyacı yok..
Secdeye varmak neden zorunuza gidiyor anlamadım....?

Berucavan
13.02.2007, 15:20

Saygılar

bu soru biraz tuhafıma gitti. gerçi canlar gerekli açıklamaları yapmışlar. ama ben birşey sormak istiyorum.
arkadaşım böyle bir kanıya nerden vardın. bu forumda ve forum dışında ben alevilerin böyle bir söylemde bulunduklarına rastlamadım ki bende bir aleviyim ve asla böyle düşünmedim. sen ne ile karşılaştında böyle bir kanıya verdın? yoksa sadece..................?

ilkay123
13.02.2007, 20:15

Saygılar

Alevi oldugum icin aleviligimle gurur duyuyorum...alevi olunmaz alevi dogulur...ama ben dünyaya gelirken bana kimse ne olarak dünyaya gelirsin diye sormadi..Alevi anlayisinda hos görü ilk planda oldugu icin Aleviligimle gurur duyuyorum...sorunuza gelince ALEVI OLMAK SARTMI? hayir bizim hos görü kavramimizda alevi olma sarti aranmaz insan olmak adam gibi adam olmak bence yeterli...bizlerin karsi oldugumuz görüslerin yaninda bizimde aramizda cürük elmalar vardir...bunlarinda cürük yerkleri insaallah tedavi edilecek ...saygilar...

ilkay123
13.02.2007, 20:19
Herşey iyi güzelde...
Tanrının secdeye ihtiyacı yok...
Ama Tanrının sizin inancınızada ihtiyacı yok..
Secdeye varmak neden zorunuza gidiyor anlamadım....?

yorumunuzu anlamis degilim ama biraz karsi tarafi anlamadan veya anlamamazliktan geldiginiz belli cok ön yargili cok düsünmeden yapilmis biir elestiri bence...saygilar..Hos görü her seyin anahtaridir...dinsizlerin bile,,,

doctorctf
13.02.2007, 20:20
İNSAN olmak yeteli.bu forumdaki konuların çoğu da bunu anlatıyor sanırım.

zerdest1986
16.02.2007, 20:28
galiba arkadasın demek istedigi su olmalı nasılki müslümanlıkta müslüman olmadan müslümanlıkta var olan ibadetleri gerceklesitiremezsek mesela müslüman olmadan namaz kılamazsak müslüman olmayan cennete giremez bu semavi dinlerin bir cogunda vardır. Ama alevilik adına söylüyorsa alevilikte ibadet mecburiliği yoktur. Onun için içinin sevgiyle dolu olması yeter bence

zerdest1986
16.02.2007, 20:38
semavi dinlerin bir çogunda dinin getirdigi ibadetleri yeri getirmeden o dine mensup olunmaz.örnegin namaz kılınmadan müslüman olunmadıgı gibi.ve ibadeti yerine getirmeyen kişi cenent kavramındada yer almaz. yani o dine mensup ve ibadetini gerceklestirenlerin yaptıgı tanrı için dogrudur diger hareketler yanlıştır. aleviligin özünde zaten cennet cehennem kavramı yoktur. o yüzdende ibadetin mecburuliği yoktur. isteyen ibadetini gerceklestirir.mecburen alevi olman sart degildir dinimizde yeterki bulundugun mekana yani dünyaya güzellikle sevgiyle yaklas ve yasa sorunuzu ben böyle anladım yanlış anlamışsamda kusuruma bakmayınız

yenibirgün
16.02.2007, 20:52
İlginç bir soru ilk başta saçma gelmişti hatta Allah da mı insanlar gibi ayrım yapıyor da sadece bizim ibadetimizi kabul ediyor demiştim de dediğin eğer bu yoldanız diyorsak Allah a ibadet etmeli miyiz türünden birşeyse ben de diyorum ki eğer bu yoldayız diyorsan erkana uymalısın yoksa diğerlerinden farkımız ne olur ki.Tabi bizim ibadetimiz namaz gibi değil hatta çok farklı maddi anlamda birlikte ibadet ediyoruz cem de, manevi anlamda da hoşgörüşü ve insan sevgisi ile doluyuz.

GüneyinEfendisi
16.02.2007, 21:00
Bende bu sorudan bişey anladım Lady affına sıgınarak anlıdıysam arap olayım.

kuafor27
17.02.2007, 20:34
ya arkadasımız sorusunu dogru soramamış galiba allaha inanmak için alevi deil ne olursan ol sorunu dogru nüşünerek sorarsan daha iyi olur

pervane derviş
28.02.2007, 16:56

Saygılar

Kesinlikle böyle bir şart yok. Alevilikte de böyle bi kati kural yok zaten.Alevilik hümanist bir dini düşüncedir Aleviligin içinde herseye sevgi ve hoş görü vardır ve alevilikte de allaha giden tek bir yol yoktur Dünyadaki iansan sayısı kadar allaha giden yol vardır.Özü temiz olduktan sonrada her yol her inannış allaha ve onun bütünlügüne cıkar.Yeterki özü itibaritle temiz olsun.Zaten alevilikte bu düşüncenın dini dir Alevilik hiç bir zaman İslamıyet gibi dayatmalara dayanmamaıştır.İnsanın iç dünyasını temizlemeye yönelik bir din olmusutur.

Yani lafın kısası güzel kardeşim ne olursan ol ister alevi ister sünnü ister hıristiyan yeterki özün kalbin temiz olsun Kın tutma eline beline diline sahip ol kalp kırma işte ozaman allahın yolunu bulursun.
Aleviligin felsefesi hak dede kara taşa hak de.Ama özü temiz olsun
saygılıarımla....

hak yoldasınız olsun...

Hüseyin69
28.02.2007, 18:19
Yani Alevi olmadan Allah başka tapınmaları kabul etmiyecekmi?
bunu demek istedim.Dünyada okadar dinler vardır bunların içerisinde sadece Alevi olmak mı gerek? bunu ögrenmek için yazdım

saygılar
tanri kimin günahlarini kimin sevaplarini kabul edecegini kendisi tayin eder ne peygamberler nede baska varliklar bunu bize aciklayamaz yok su söyle yapti cennete gidecek falan kisi böyle yapti cehenneme gidecek diye bir kuralda yok
insanlarin ruhsal hallerini psikolojik inanc anlayislarini yönlendirmek icin cesitli varliklar dini arac olarak kullanmislar örn tüm kitaplarda cennet ile cehennemden söz ediliyor peki ya yasadigimiz dünyadaki cennet ile cehennemden söz ediyorlarmi
falan yer cennettir filan yer cehennem vs gibi

evet dünyada ne kadar toplumlar varsa o kadarda dinler var isteyen herhangi bir dine gecebilir bunda sorun yasayacagini sanmam ama burda yine kitaplar ileri geliyor kimi kitaplarda din degismek cehenneme bilet kesmek gibidir diye yaziyorsa kimi kitaplarda bunu onaylar

kisaca. ister alevi ol ister baska birsey senin ile tanrinin arasindaki sorundur kisileri ilgilendirmez

halitseyfi
28.02.2007, 18:45
Dinlere göre:
Tapnımak Allahın cennetine aday olmaktır. Yalnız bildiğimiz hiç bir tapınma şekli cenneti garantiye almıyor.

Hz Muhammet'e sormuşlar:
"Ya Muhammet kimler cennete gidecek"
Hz Muhammet:
"İyiler" diye cevap vermiş.

Bu olay bize gösteriyorki bir peyganber bile kendine inanlara cenneti garanti edememiş. Kalkıp biz aleviler,sadece aleviler cennete gidecek dersek biraz abes olmazmı.

Yani allah sadece bir inanca mensup olanların tapınmasını değil tüm insanların tapınmasını dikkate alır. Şekil nasıl olursa olsun.

ulasirmola
28.02.2007, 19:36
ben bu sorunun ne maksatla sorulduğunu anlamış değilim böyle bi şeymi söyleyen oldu acaba dünyadaki tüm insanlar bi şekilde tapınırlar tanrıya

devrim69
28.02.2007, 19:39
ben bu sorunun ne maksatla sorulduğunu anlamış değilim böyle bi şeymi söyleyen oldu acaba dünyadaki tüm insanlar bi şekilde tapınırlar tanrıya

Tüm insanların tanrıya tapındıkları kanısına nereden vardın ateistler ne olucak peki:yapmabe

ibrahim-ch
11.05.2007, 12:36
Dinlere göre:
Tapnımak Allahın cennetine aday olmaktır. Yalnız bildiğimiz hiç bir tapınma şekli cenneti garantiye almıyor.

Hz Muhammet'e sormuşlar:
"Ya Muhammet kimler cennete gidecek"
Hz Muhammet:
"İyiler" diye cevap vermiş.

Bu olay bize gösteriyorki bir peyganber bile kendine inanlara cenneti garanti edememiş. Kalkıp biz aleviler,sadece aleviler cennete gidecek dersek biraz abes olmazmı.

Yani allah sadece bir inanca mensup olanların tapınmasını değil tüm insanların tapınmasını dikkate alır. Şekil nasıl olursa olsun.

Halit seyfi kardes Bu düsüncelerine aynen katiliyorum.
hic kimsenin garantisi yok.
Allah bilir.
Daima iyi insan örnek insan olmaya calismaliyiz.

Allahin kendisine günahlardan arindirma yetkisini verdigini iddia eden din adamlari aslinda o insanlari sömürme gayreti ve kendi tanrisalliklarini ilan etme gayreti icindeler.

cemalettin
11.05.2007, 13:12
bütün "iyi"dir,"bir"dir.bütün'den geçici olarak ayrılmış unsurlar özelliklerini kaybetmemiş ise yine bütün ile birleşebilir.
özellikleri bozulmuş unsurlar bu birleşmeyi sağlayamaz,ziyan olur giderler

"insan vücudundaki bozulmuş hücrelerin atılması gibi kabul edilebilir"