Orijinalini görmek için tıklayınız : Geren- Deniz börülcesi.

Agop
11.02.2007, 22:55
Arkadaşlar Muğla sakar altı mutfağının önemli yemeklerinden biride Gerendir. Bir tür yosun olan geren tuzlu bataklıklarda yetişir ve toplanır. Dünyanın diğer yerlerinde sadece lüx restorantlarda satılan geren bölgemizde köy pazarlarında bulunur. Soframızım vaz geçilmezidir. Boranası, salatası, kızartması, sulu yemeği yapılır. Bir tarifte benden olsun ve bu ilginç yemeği anlatayım dedim.

gördüğünüz gibi geren bu. önce alınır ve temizlenmeden haşlanır. yanlız katiyen tuz konulmaz çünkü kendinden tuzludur.
haşlanan gerenin kökünden tutulur, geren işaret ve baş parmaklar arasında sıkılarak çekilir. Bu yolla gerenin sert damarlı kısmı elde kalır.Bu kısım atılır. Dışta kalan kısım ise yenecek kısımdır. Elde ettiğimiz gereni yıkarız ve temizleriz. Bundan sonrası zevke kalmış. ister üstüne sarmısaklı yoğurt dök. istersen salata yap. daha başka yöntemlerde var. tercih sizin. Ha böreğide güzel olur.

Afiyet olsun

Agop
11.02.2007, 23:04
borana dedimde bir çoğunuz bunun anlamını bilmiyordur. borana yöremizde bir yemek pişirme tarzıdır. yemekler kızartılır , sarmısaklı yoğurt dökülür ve üstüne kızgın yağ gezdirilir.

çeşm-i naz
13.04.2007, 15:50
bu yeşil şeyler borana mı emrem ney ilk defa duydum anlatırmısın nasıl??

Agop
13.04.2007, 16:21
Hayır o geren. Borana bir tür yemek pişirme yöntemi. Hani haşlama , kızartma, buğulama, fırınlama... olurya işte boranada öle bi şey yani bir yöntem.

Mesela biber boranasının tarifini vereyim

BİBER BORANASI.

Biberler tarladan toplanır :) (şahsen ben kendim topluyorum). Temizlenir yıkanır ve dilimlendikten sonra çekirdekleri bir kenara ayrılır. Dilimlenen biberler tuzlu ve birazda şekerli suda bekletilir.Daha sonra süzülür. Yağ kızdırılır ve içine biberlerin çekirdekleri atılır. Ardından biberler konur. Kızartılır. Bir kapta süzme sarmısak dövülür ve süzme yoğurt eklenir. yoğurdun %7 si oranında zeytin yağı yavaş yavaş eklenerek karıştırılarak yedirilir (asla su eklemeyin). Sonra karışımın içine kızaran biberler eklenir. Üztüne zeytin yağı, isot , sumak, muskat... gibi baharatlar yakılır ve üstüne gezdirilir.
HELAL HOŞ OLSUN

butterfly_efect
28.05.2007, 11:17
emre çok güzel tanıtmışsın.... ben de bizim yöreden yğurtlamayı tanıtıcam..

yoğurtlama
malzemler;
4,5 adet patates
3,4 adet biber
2 kabak
1 tane patlıcan
1 kğ yoğurt
2 diş sarımsak

sos için;
pulbiber

hazırlanışı;
patatesler yıkandıktan sonra çubuk şeklinde kesilir,biber ortadan veya dikeylemsine kesilir kabak yuvarlak,patlıcan küp şeklinde kesilir teflon tavada 2 kaşık yağa atılır kızartılmaya başlanır bu arada yoğurdumuza sarmısaklar dövülüp yoğurta atılır ve karıştırılır pişen patatesler ve diğer sebzeler yoğurdun içie koyulur karıştırılır ve pulbiberi hafifçe kızartarak üzerine sos biçimnde uygulanır....

afiyet olsun .....

butterfly_efect
28.05.2007, 11:22
kumpir

kumpir buna benzer lezzetli bir yemek