Orijinalini görmek için tıklayınız : Fikri Olan Varmi?

Yakapınarlı
11.12.2005, 14:20
ARKADAŞLAR;
yakın bir zamanda kendi köyümde bir gece düzenlemeyi düşünüyorum.bu gecenin amacı atık iyice asimileşmiş köyümde aleviliğin ne olduğunu anlatmak ve gençlerimizin bu konuda az da olsa bilgi sahibi olmasını sağlamak.kısa kısa bilgiler vermek.
ve bu gece için de fazla zamanım yok maalesef yaklaşık 2 aydır böyle bir çalışma yapıyodum.ama nelerden bahsetmem gerektiğini ve nasıl olması gerektiğini tam çözemedim.ilk olarak istediğim alevilik nedir? nasıl ortaya çıktı.inançları ve ibadetleri vs.bunlardan söz etmek yanlız işte bunlardan söz ederken çok ayrıntıya girmeden ve onları ilk geceden sıkmadan yapmak istiyorum.yani anlattıklarım hem yüzeysel olmalı hemde ana noktlar olmalı.

sizlerden bu konuda istediğim.bu konular neler olabilir ve yüzeysele nasıl indirgeyebilirim.
bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.umarım amacıma ulaşabilrim.şimdiden fikirlerini sunan tüm dostlara teşekkürler.

saygılar...

rockçı turna
11.12.2005, 17:55
hmm fatma bence genel olarak aleviler nasıl yasar, inançsal olarak ne tür ritüelleri uygularlar gibi konulara deginebilirsin. ama ''tanım'' olayına gelince ne olacak orası cok karısık gibi:(

Yakapınarlı
11.12.2005, 18:02
hmm fatma bence genel olarak aleviler nasıl yasar, inançsal olarak ne tür ritüelleri uygularlar gibi konulara deginebilirsin. ama ''tanım'' olayına gelince ne olacak orası cok karısık gibi:(
haklısın bu konuda benimde kafam karışık.aslında yapabileceğim tnımlar var ama dediğim gibi anlaşılabilecek seviyeye çekmem gerek.

tunc2
11.12.2005, 19:06
fatma eger kazim hoca (baglama hocasi) eger dernekteyse ona bir damis o sana yardimci olabilir bilgiside iyidir birde hasan amca vardi onlara bi sor istersen

Ezo
11.12.2005, 19:22
Kerbelayi anlatin, Sivasta yasananlari Anadolu alevigini, sehirlerde yasayan aleviler hakkinda nasil yasadigini ve köylerde nasil yasandigini vs...vs...

Yakapınarlı
11.12.2005, 19:48
fatma eger kazim hoca (baglama hocasi) eger dernekteyse ona bir damis o sana yardimci olabilir bilgiside iyidir birde hasan amca vardi onlara bi sor istersen
hasan hocayı diyosun tahminimce evet olabilir fikir almakta fayda var.

Yakapınarlı
11.12.2005, 19:50
Kerbelayi anlatin, Sivasta yasananlari Anadolu alevigini, sehirlerde yasayan aleviler hakkinda nasil yasadigini ve köylerde nasil yasandigini vs...vs...
evet eda bende öyle düşünüyorumda işte mesele o olaylardan bahsederken nasıl bir yaklaşımla yapacağım bunu yani gelenleri sıkmadan olayı yansıtmalıyım.bu sadece bir ön bilgi olacak amacım merak uyandırıp araştırmaya sürüklemek.

kızılırmak77
11.12.2005, 21:33
fatma kusura bakma ama sizin köyün dernek yönetimi biraz pasif çalışıyor İzmirde 26 tane dernek mevcut.Bu dernekler ile irtibat halinde olabilirsiniz örneğin biz semah ekibi ile desteğimizi veririz.Geçenlerde Buca Cemevi Alevilik ile ilgili panel düzenledi yazar Esat Bozkurt geldi.Sizin köyün cemevi açılışına İzmir Alevi Bektaşi platformundan kimsenin gelmemesine üzüldüm.Kazım'ın bahsettiği Hasan hoca ortak tanıdığımız kişiyse umudu kes derim çünkü kendisi dönem sözcüsü ve egenin tek sivas şehidi İnci Türk'ü anmak için Balıkesire gitmek için uğraş vermeyen birisi.

Ezo
11.12.2005, 21:37
evet eda bende öyle düşünüyorumda işte mesele o olaylardan bahsederken nasıl bir yaklaşımla yapacağım bunu yani gelenleri sıkmadan olayı yansıtmalıyım.bu sadece bir ön bilgi olacak amacım merak uyandırıp araştırmaya sürüklemek.

ben bilmiyorum bu imkanin varmi ama bizler bir konu hakkinda bilgi verecegimiz zaman okullarda powerpoint kullaniriz, resimler, videolar kulaniriz bunlar daha keyifli oluyor..... insanlari sIkmiyor...

Yakapınarlı
11.12.2005, 21:51
ben bilmiyorum bu imkanin varmi ama bizler bir konu hakkinda bilgi verecegimiz zaman okullarda powerpoint kullaniriz, resimler, videolar kulaniriz bunlar daha keyifli oluyor..... insanlari sIkmiyor...
maalesef edacım burada böyle bir imkanım olmayacak aslında çok güzel bir yöntem.ama elimdeki imkanlar çok kısıtlı.

Yaprak...
28.01.2006, 13:33
yakapınarlı arkadaşım böyle bi çalışma düşünmen iyi olmuş seni tebrik ederim şimdi sen ilk hetapta kimseyi sıkmak istemiyorsun haklısın arkadaşlarımızın önerileride çok güzel bu konuda ama zaten tek sende konuşmassın oraya gelen arkadaşlarda mutlaka bilgilerini ve fikirlerini sunacaktır sende ona göre adımını atarsın sadece dinleyeceklerini zannetmiyorum bilgi alışverişi niteliğinde olursa kimsenin sıkılacağınıda zannetmiyorum ayrıca demene bakılırsa devamı gelecek sanırım bu görüşmelerin sevgiler

zulfikar_orak
28.01.2006, 16:17
Alevilerin bugün kü sorunlarına da değinip(nedenleriyle) bunların nası çözüleceği hakkında bilgiler verirsen iyi olur diye düşünüyorum.Bir de yeni neslin nası yetiştirilmesi gerektiğini belirtirsen güzel olur. Hem de herkesin bilincinin oturması sağlanır.

Yakapınarlı
29.01.2006, 00:01
Alevilerin bugün kü sorunlarına da değinip(nedenleriyle) bunların nası çözüleceği hakkında bilgiler verirsen iyi olur diye düşünüyorum.Bir de yeni neslin nası yetiştirilmesi gerektiğini belirtirsen güzel olur. Hem de herkesin bilincinin oturması sağlanır.
teşekkürler siz ve yorum yapıp yardımda bulunan herkez.
böyle bir gece yapılmasını biraz erteledim sebeb tam bilmiyorum bazı konuları bildiğim kadar bahsediyorum şimdilik en azından aileme ve arkadaşlarıma geçenlerde üzücü bir olay oldu aslında üzülmek değilde yanlış hatalı davrandığım bir olay bir konuyu çok iyi bildiğimi dşünüyodum ve bu fikrimi savundum ama öğrendim ki bildiğim yanlışmış.halada böyle yanlış bilgilerim olabilir ve bunları başkalarına anlatırsam daha da yanlış olur kanısındayım ama tek amacım asimiliğe yüz tutmuş köyüme bilgiler vermek ve özlerine döndürmek bunun içinde çok çalışmam gerkkk çoookkkk:komik

Şah-Mat
29.01.2006, 14:49
Sevgili Yakapınarlı..,

Böyle bir gce düzenlemeniz vede diğer insanlarımıza bir şeyler aktarma yapma isteğiniz için teşşeküür ederim!

Ancak;Alevilik gerçekten çok iyi bilinmeden aktarıldığında yanlışa,yanlışla cevap verilmiş olur,Size tavsiyem eğer yakın köylerinizde Alevi dedeleri varsa bunlara baş vurarak ,sizde bu konuda bilgilenmek amacıyla hem Cem'e hem kitapları okumanızı tavsiye ederim ki....Genç beyinler İşlenmemiş bir topraktır nasıl işlenirse öyle büyür....,Bu yüzden vereceğiniz bilgilerin gerçekten eksik ve yanlış bölümleri olmaması gerekiyor,Öneri olarak size bunları sunuyorum!

ek olarak..:

1..) Aleviliği belli bir yaş sınırında bulunan kişilere aktarmak daha doğru olur diye düşünüyorum.Yaş olarak 7-8 yaşından bulunanların bunları kaldıramayacağı düşüncesindeyim.
2..)Sizin Cem'e gidip nasıl Cem yapıldığını gözlemlemeniz gerekiyor,ne olduğunu araştırmanız gerekiyor.
3..)Alevi yazarlarımızın Kitaplarını okumanız gerekiyor..
4..)Kendinize anlatacağınız Alevilği nasıl anlatılması gereklilği üstünde durmanız gerekiyor.
5..)Diğer arkadaşların dediği gibi,Katliamlardan bahsedilmeli ama bu öğretilirken insanlara KİN kusmaları için değil,tarihini öğrenmeleri gereklilğini vurgulamak gerekli...vs diye devam edebilirsiniz.

Yanii yapacağınız veya sonra yapmak isteyeceğiniz bu gecede Aleviliği nasıl aktarılmalı neler yapılmalı,bunların üzerinde sizin önce hazırlanmanız gerekiyor!

Candacan
30.01.2006, 05:38
ARKADAŞLAR;
yakın bir zamanda kendi köyümde bir gece düzenlemeyi düşünüyorum.bu gecenin amacı atık iyice asimileşmiş köyümde aleviliğin ne olduğunu anlatmak ve gençlerimizin bu konuda az da olsa bilgi sahibi olmasını sağlamak.kısa kısa bilgiler vermek.
ve bu gece için de fazla zamanım yok maalesef yaklaşık 2 aydır böyle bir çalışma yapıyodum.ama nelerden bahsetmem gerektiğini ve nasıl olması gerektiğini tam çözemedim.ilk olarak istediğim alevilik nedir? nasıl ortaya çıktı.inançları ve ibadetleri vs.bunlardan söz etmek yanlız işte bunlardan söz ederken çok ayrıntıya girmeden ve onları ilk geceden sıkmadan yapmak istiyorum.yani anlattıklarım hem yüzeysel olmalı hemde ana noktlar olmalı.

sizlerden bu konuda istediğim.bu konular neler olabilir ve yüzeysele nasıl indirgeyebilirim.
bu konuda fikirlerinizi bekliyorum.umarım amacıma ulaşabilrim.şimdiden fikirlerini sunan tüm dostlara teşekkürler.

saygılar...

Sevgili can,
Bence sen yeterli bilgi ve donanıma sahipsin. Sendeki bu inanç ve istek olduktan sonra başaramayacağın hiç bir iş olamaz.
Seni şimdiden kutluyorum.

Kizilbas 66
30.01.2006, 08:09
ARKADAŞLAR;

saygılar...

Sevgili Kardesim önce böyle güzel ve duyarli davranisindan dolayi seni kutluyorum ve sunuda söylemek istiyorum benim düsüncelerimde cizdigim Kültürüne,inancina,yoluna bagli bir Alevi gencine cok yakin bir profil ciziyorsun.umarim bu calismalarin diger bütün genclige ve Alevilere
örnek olur..
Kardesim yapacagin bu gecede inanirmisin bende yaninda olup sana elimden geldigince bilgilerim ve birikimim kadarinca
yardimci olmak isterdim.Biz buna benzer gecelerin icinde hizmet edip halkimizin taktirine sunduk.Önce kardesim gecenin organizasyonunu önceden iyi düsünüp,planlayarak hareket alaninizi kontrol altina alin.Görevlilerin,varsa tabi Sanatcilarin koordinasyonunu ciddi anlamda denetleyecek arkadaslari secmekle baslayin.Yani Teknik ve Lojistik kismini hafife almayin..
Simdi senin sordugun en önemli kismi Aleviligin anlatimi.Bu konuda biliyorsun farkli görüsler mevcut.Sen söyle yap.. Aleviligin Tarihsel gecmisini ayrintilara girmeden Hz.Ali yi Ehlibeyti ve Kerbela olayini anlat sonra ( Türklerin Anadoluya gelisinden baslayarak,Horasandan Haci Bektas Veli ve diger inanc önderleri Pirlerle beraber bu inancin isigini yaktiklarini ve Anadoluda yasayan diger Ulustan olan insanlarda Aleviligi kabul ederek Islamin Hetedoroksi Batini yanini almislardir gibi vs.. ) Tarihsel boyutundan sonra Ibadet boyutunu anlatabilirsin.Bunuda Kirklar Meclisinin mitolojik anlatimi olur ve sonra Cem nedir ? Semah nedir kökeni nerden gelmistir ? oniki hizmet ve Müsahiplik nedir ? Alevi Müzigi ve Deyisleri nasildir ? 7 ulu ozanlar kimlerdir ? Pir sultan abdal in kisaca yasami mücadelesi anlatilabilir müzigindende örnek sunulabilir..
Ve en can alici nokta ise Aleviligin bugünkü sorunlari ve kaybolmakta olan bu evrensel degerlere sahip inancin büyük bir eritilme ( Asimilasyon ) kusatmasi altinda oldugunun altinin cizilmesidir Fatma kardesim..Yine sorun olursa yazabilirsin ben bütün kalbimle,dualarimla yanindayim ve basaracagini biliyorum..
Hizmetin Hazreti Pir dergahinda kabul Boz Atli Hizir yardimcin olsun kardesim..

Sevgilerimle...Halil...

leyla can
30.01.2006, 13:42
Yakapinarli arkadasim ne güzel bir hazirlik icindesin,umarim istedigin etkiyi,vermek istedigin tüm bilgileri verebilirsin...Bence o güzel topluma Alevilikte olmasi gereken birlik beraberligi de anlat.anlatki hepimiz bölünmeyip bir olalim böylece aleviligi ilerlete biliriz...Birde Cem de yapilmasi gereken 12 hizmetlerin anlamlarini tekrar hatirlatki ne amacla CEM ibadeti yaptigimizi,bunlari neden yaptigimizi bilsinler,zaten eminimki büyük cogunluk biliyordur sanirim...

Sana basarilar dilerim bizim insanimizin dikkatini cekmek bir yolda bir etmek biraz güc ama bunu basaracagina inaniyorum.
Güzel Mücadelende basarilar arkadasim....

Kolera
02.03.2006, 12:28
bence anlatacaklarin daha cok hikaye vari seyler olmali mesela ne biliyim insanlarin onurunu oksayacak hikayeler secmelisin...bilmiyorum hic amin malaouf okudunmu...simdi sen tanimla basladin baslarina ne geldi anlattin bunlari kimse dinlemez...insanlara anlatacaklarinda insanlar o anlattiklarinin icinde kendi atalarinin bulundugunu hissetmeli ki sarilsinlar anlattiklarina. yani isin zor dostum hem insalar sikilmayacak hemde bilgi vereceksin...yani olayi biraz daha destan vari yaparsan daha iyi olur diye düsünüyorum...ayrica temel konun alevilikde olsa konunun en önemli ayrintisi senin köyün olmali...yani senin köyünden kim cikmis yada alevilik hareketinde kim sehit olmus...yada kimlerin baskilarda sürgünlerde cani yanmis...bunlar senin köylünü ilgilendirir..

ismira
02.03.2006, 12:35
ARKADAŞLAR;

saygılar...

Onlara asıl aleviği asıl kaynaklarından anlarki onlara kendilerini anlattığını görsünler...muhabbetle git gel

haydargunel
09.03.2006, 03:41
arkadaşım bence böyle bir organizasyonda kesinlikle bağlama ve semah olması lazım. istanbul olsa sana seve seve yardım ederdim ama ...

yakapınarlı_ali
09.03.2006, 09:50
ARKADAŞLAR;

saygılar...

sevgili fatma bir köylün olarak sana şunları soyleyebilirim,birincisi koy için boyle bir organizasyon düşünmen güzel ,ikincisi köyümüzün tam olarak olmasa da asimile olduğu da doğru.... ancak şunu bilmek lazım bir toplum birden asimile olmadığı gibi yine bir gece de asimile olmaktan kurtulamaz. yine köydeki bir insanı araştırmaya sevketmek te çok kolay bir iş değil... köydeki insanlarımızın ilk önceliği ekonomi... maalesef bu boyle...

daha önceki yıllarda bildiğin gibi bu tur etkinlikler düzenlendi.. bu etkinlikler kısa vadede fayda sağladı topluma ama maalesef şimdi yine aynı , yani hep yerinde sayıyor...

belki karamsar bir tablo ama gerçek bu maalesef....

yani kısaca dostlar bizim köyü alevi yapan tek şey kökleri onun ötesinde hiçbir şey yok....bizde böyle bir yerde ayakta kalmaya çalışan bireyleriz...

tabii gerçekten parlak bir fikri olan varsa bende elimden geleni yaparım...

saygılar,

Yakapınarlı
09.03.2006, 12:40
sevgili fatma bir köylün olarak sana şunları soyleyebilirim,birincisi koy için boyle bir organizasyon düşünmen güzel ,ikincisi köyümüzün tam olarak olmasa da asimile olduğu da doğru.... ancak şunu bilmek lazım bir toplum birden asimile olmadığı gibi yine bir gece de asimile olmaktan kurtulamaz. yine köydeki bir insanı araştırmaya sevketmek te çok kolay bir iş değil... köydeki insanlarımızın ilk önceliği ekonomi... maalesef bu boyle...

daha önceki yıllarda bildiğin gibi bu tur etkinlikler düzenlendi.. bu etkinlikler kısa vadede fayda sağladı topluma ama maalesef şimdi yine aynı , yani hep yerinde sayıyor...

belki karamsar bir tablo ama gerçek bu maalesef....

yani kısaca dostlar bizim köyü alevi yapan tek şey kökleri onun ötesinde hiçbir şey yok....bizde böyle bir yerde ayakta kalmaya çalışan bireyleriz...

tabii gerçekten parlak bir fikri olan varsa bende elimden geleni yaparım...

saygılar,
ali evet haklısın ekonomi birinci sırada bunu biliyorum. ama been senin kadar karamsar değilim aslında herkezin içinde azda olsa yanan bir kıvılcımı alevlendirmek istediğim yeniden bir ateş yakmak değil. zor olacağğını da biliyorum çok defa oldu pek işe yaramadı birlik ve beraberlik sağlanamadı ama ben pes etmiş değilim ve sonunda amacıma ulaşağıma eminim.

ecem_m
11.03.2006, 22:15
İlk önce bizden fikrimizi aldığın içine sana teşekkür ediyorum.Bence ilk önce şu konuyu anlatmalısın Hz.Ali'yi tanımak ne demektir?Bu konuyu önce anlatman gerek zaten bu konuda bilgiler araştıırıp kısaca özetleyip biyere yazabilirsin.Sonrada Aleviliğin doğuşu Alevi olmanın anlamını kavratmaya çalışabilirsin.Cem törenleri?benim fiikirlerim bunlar..

biomedical
15.03.2006, 11:54
MERHABA DOST
öncelikle bilirsin ki biim gençliğimiz bu günme kadar hem siyasetten uzak durmus hemde kendi kültürünü yobazlaştırmaya yüz tutmustur. herhangi bir ciddi konuyu da tartışırken sıkılma olur ve bir zamandan sonrada dinleme belirtisini saba göstermez. oyüzden seçecegin konu kısa öz olmalıı
aynı zamanda inmsanların sıkılmasını önlemelisin mesala bir panel hazırla bir şeyleri anlatmada tartışma ortamı yarat sen sor onlar kendi yorumlarını yapsınlar. bir konuyu işledikten sonra saz söz fıkralar falan renk kat.arkasından olayı soğutma potansiyelin aradığını analiz et. ve talabe cevap ver. yüksek sadaketle ortalıgıo renklendir ve en önemli konu yanlış tezi tüze vurark eleştirme olura kaç yada ortam içerisinde fazla vurgulanmamasını sağlı yanlış tez in bu yazdıklarımı yapmaya çalışırsan sana 60 başarı garantisi veriyorum. . . .

sahimerdan_60
07.03.2007, 18:50
alevilerin yaşam tarzını ve gerçek alevi nasıl olmalıdır onları anlatın

serçeşme
10.03.2007, 11:25
ARKADAŞLAR;

saygılar...
çok güzel bir olaya imza atıyorsun sevgili can.işn zor olduğu kadar bir o kadar da keyifli insanları bir araya toplayıp üretimde bulunmak.bence sazımızla türkülerimizle de anlatım yapabilirsin. konuların aralarına o güzel ezgilerimizi koyarsan eminimki canların sıkılmasına bir nebze de olsa yardımcı olmuş olursun.türkülerimiz ve sazımız bizim vazgeçilmezlerimizdendir öyle değil miii?????????:thumbup1: :clover: :3: :36_1_55:

D-e-v-r-i-m-c-i
10.03.2007, 15:22
ARKADAŞLAR;

saygılar...

bu onurlu tutumun ve davranışın için önce tebrik etmek isterim seni yürekten.nasıl davranman ve geceyi nasıl sürdürmene gelince....
sanırım tüm dileklerini gerçekleştirebileceğin tek yol var..
bana göre şöyle güzel,okkalı profesyonel bir SEMAHIN anlatamayacağı hiç birşey yoktur..ve ağlatamayacağı bir alevi...sizin kültürünüzün,gözyaşınızın keyfinizin simgesini nasıl olurda özünde alevi olan bir kişiyi tarihin karanlık sayfalarına götüremezki...onlara özlerini gerçekliklerini hatırlatmak istiyorsan SEMAH diyorum....esenakl...

Seyduna
15.03.2007, 16:06
Bence din kismindan girme direk. Tarihinden ve gelenek goreneklerin olusumundan bahset. Mesela Dede nedir? Nerden turemistir. Ya da tilkiler neden dervis kabul edilir, dokunulmaz? Sonra Yorukler, Kadin erkek esitligi, Pir Sultan ve diger Alevi ozanlarin siirlerinde kullandigi Azeri benzeri aksnlar ve geldiklerini iddia ettikleri yoreler. vb konularda Esti Turk dinlerinde bircok benzerlikler bulacaksin eminim. Sonra Islam ile karsilasma ve dinin ve Hz Ali'nin hayatimizda onemli olmasi vb kisimlarla ilgili de birseyler belirtip bitirirsin. En guseli :)