Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilerin Ali'si Hz.Ali Değildir.......
Berucavan 07.03.2007, 11:18 Yukarıda söylemiş olduklarından anlaşılıyor ki;İslam'ı özüyle,doğru bir şekilde yaşayan Aleviler değil,Caferilerdir.Çünkü yukarıda sıralamış olduğun,caferilikte varolan tüm eylemler İslam'da mevcuttur.Vakitli namaz İslam'ın şartıdır,Ramazan orucu İslam'ın şartıdır,Kıble tartışmasız tek gerçektir,çok eşlilik Peygamberimizin de yapmış olduğu bir evlilikti,aynı şekilde muta nikahı kuranda mevcuttur(Nisa 24)ancak bunu Ömer Peygamberimizden sonra Kuranın buyruğuna karşı gelerek kaldırmıştır.Örtünmek yine aynı şekilde Allah'ın emridir.İçki yine aynı şekilde Allah tarafından haram kılınmıştır.
Siz bunları kabul edip ama,biz bunları yerine getirmiyoru,getiremiyoruz diyorsanız ona bir şey diyemem.Amma bunları inkar ederseniz inkarcılardan olursunuz.
islam nedir? islamiyet nedir? arkadaşım vakitli namaz kılmakmı? namaz nedir? özü nedir, geçmişi nedir namazın yoksa bir korkumu bir kaçışmı? nerde yazar namaz?
ramazan orucu nerde nasıl ortaya çıktı? o kadar değerliydide neden bittiği için bayram yapıyosunuz kurtulduğunuz için şeker dağıtıyorsunuz? nedir bu tutarsızlık; nerde yazar değiştirilmiş kitaplardamı? o zaman bende yazayım bir oruc; en fazla 5-10 yıl sonra uğrunda ölenler olur.
ne arasan kendinde ara; kabede değil! al sana tartışılmaz olan.
kendi nefsine sahip olamayan zavallı insanların yaptığı çok eşlilik; oda sevap değilmi mantık dışı insanlarsınız!
kendi pisliklerinize hz muhammedi karıştırmayın. onun bahsettiği çok eşlilik sizin anladığınız gibi belden aşağı değil tamammı.
kaldiki ömere peygamber diyosun şaşarım sana; o gerçek halife bile olamazken peygamber oldu maşallah devam devam......bakalım nereye kadar.
örtünmek allah'ın emri öylemi allah her haltı et kapan ben affederim diyoo değilmi; verdiği güzellikleri saklamı diyoo sana ben uğraştım ben yaptım ama sen kapat; aman saçın yüzün görülmesin başkasının nefsi girer öylemi; bu sadece ve sadece sizde var islamiyette değil!
içki haram öylemi bu konuda bir topik var okuda biraz geliştir kendini! her şeyden önce emeğe saygıyı öğren!
ne güzel oluyor insanların kendi çerçevesinden bakıp karşısındakini kendi görüşü açısından değerlendirmesi hemen bazı yaftaları yapıştırması ve bunu hayata baktığımız tek penceremiz var onu geniş tutmak önemli eyvallah hakk bana inkarcı diyor bende kabul ediyorum peki bunu diyen hakmı onun kulumu farketmez ben kendimi biliyorum
mucize demişsiniz yaw mucize nerde göremedim sizin gösterdiklerinizde namazmı mucize evrene bakın tüm evren namaz halinde nebatından tutun tüm mahluku namazda 5 vakit değil 24 vakit namaz kılıyorlar dünya yaratıldığından beri kendi etrafında dönerek namaz kılıyor mucize senin gösterdiğinde değil insanda bitiyorr yaratılmış en büyük mucize insan bunu zamana sığdırandır inkarda olan ki bunada ben karar veremem
Sevgili kardesim batini icgörüyle birazcik olguyu yakalamissiniz.Evet biraz gönül gözümüzü acipta dikkatli baktigimizda.Bütün Evren dünya yaratildigindan
beridir HAK,muhammed,Aliyi zikrederek kendi etrafinda dönerek( semah)
dönüyor.Aynen Bizimde cem ibadetlerimizde halka seklinde durup ibadet edip semah döndügümüz gibi....?
Sevgilerle....
kaldiki ömere peygamber diyosun şaşarım sana;
Ömere peygamber dememiş. Vir gül koymadığından öyle anlamışsın. Ömer, peygamberimizden sonra demeye çalışmış.
burka_76 07.03.2007, 11:47 islam nedir? islamiyet nedir? arkadaşım vakitli namaz kılmakmı? namaz nedir? özü nedir, geçmişi nedir namazın yoksa bir korkumu bir kaçışmı? nerde yazar namaz?
ramazan orucu nerde nasıl ortaya çıktı? o kadar değerliydide neden bittiği için bayram yapıyosunuz kurtulduğunuz için şeker dağıtıyorsunuz? nedir bu tutarsızlık; nerde yazar değiştirilmiş kitaplardamı? o zaman bende yazayım bir oruc; en fazla 5-10 yıl sonra uğrunda ölenler olur.
ne arasan kendinde ara; kabede değil! al sana tartışılmaz olan.
kendi nefsine sahip olamayan zavallı insanların yaptığı çok eşlilik; oda sevap değilmi mantık dışı insanlarsınız!
kendi pisliklerinize hz muhammedi karıştırmayın. onun bahsettiği çok eşlilik sizin anladığınız gibi belden aşağı değil tamammı.
kaldiki ömere peygamber diyosun şaşarım sana; o gerçek halife bile olamazken peygamber oldu maşallah devam devam......bakalım nereye kadar.
örtünmek allah'ın emri öylemi allah her haltı et kapan ben affederim diyoo değilmi; verdiği güzellikleri saklamı diyoo sana ben uğraştım ben yaptım ama sen kapat; aman saçın yüzün görülmesin başkasının nefsi girer öylemi; bu sadece ve sadece sizde var islamiyette değil!
içki haram öylemi bu konuda bir topik var okuda biraz geliştir kendini! her şeyden önce emeğe saygıyı öğren!
Yahu ben Ömer'e peygamber demedim ki :) Eğer ona o makamını layık görseydim Ömer derken başına Hz.koyardım,kaldı ki ben onun hilafetine bile inanmıyor,hilafete gaspla oturduğuna inanıyorum.Ömer Peygamberimizden(Hz.Muhammed'den)sonra dedim.Sanırım Ömer yazdıktan sonra virgül koymalıydım.(Ömer,Peygamberimizden sonra kuranın buyruğuna karşı gelerek kaldırmıştır dedim)
Yahu sizi anlamıyorum.Sizi bu tür düşüncelere iten nedir?Gerçekleri inkar etmenizin sebepleri nedir?Niye böylesiniz,niye böyle oldunuz?Yavuz'un yapmış olduğu katliam,günümüzde bazı haklarınızın verilmemesinden mi kaynaklanıyor sizin bu tür düşüncelerde olmanız?
Arkadaşım,
Ben günde 5 vakit namazın farz olduğuna inanırım,ramazan ayında bir ay oruç tutarım,içkinin haram olduğuna inanırım.Allah'ın varlığına,Hz.Muhammed'in Peygamberliğine ve onun Ehlibeytine inanır ve onları örnek alırım. Eğer ki bunlara inandığımdan dolayı sapkin ben oluyorsam razıyım en büyük sapkın benim :)
Ben çok eşliliğin şart olduğunu,illa da yapılması gerektiğini savunmuyorum.Sadece peygamberimizin bunu yaptığını belirtiyorum.Tabi bunu ne amaçla yapmıştır o ayrı bir konu.Günümüzde çok eşli evlilik yapanlar Peygamberimiz yaptığı için mi yapıyorlar?Tabi ki hayır.Arkadaşın biri caferilerde çok eşliliğin varolduğunu belirtmiş ama,ben 25 senedir hiç bir caferide böyle bir durum görmedim.Günümüzde çok eşliliği kimlerin yaptığı da ortadadır.
Ben günde 5 vakit namazın farz olduğuna inanırım
Dayanağın ne??? Kuran mı? Şiilerde Kurana itikat ederek 3 vakit farz diyor. Hanginiz doğrusunuz???
burka_76 07.03.2007, 12:12 Zahir,
Namaz 5 vakittir ve bu değişmez.Şiiler(caferiler) cem ederek kılmaktadır(ikindi ile öğleni,yatsı ile de akşamı birleştirip kılmaktadırlar) ve bunun sakıncası olduğunu ya da batıl olduğunu kimse iddia edemez.
Zahir,
Namaz 5 vakittir ve bu değişmez.
Kuranda 5 vakit Namaz yoktur. İtikatin Kurandan başka bir hüküm kaynağı ise tabiki senin için değişmez.
burka_76 07.03.2007, 12:33 İtikatim Kuranda mevcut olmayan konuların bizzat Peygamber tarafından tebliğidir.Peki 5 vakit namazın Müslümanlar tarafınan inanılması ve kabul görmesi itikatı nereden gelmektedir size göre?
İtikatim Kuranda mevcut olmayan konuların bizzat Peygamber tarafından tebliğidir.
Dini eksik olarak peygamberine tebliğ eden bir Allah var ise önce Allah olup olmadığını kendisine sorsun.
Allah bazı şeyleri açıklamadı eksik bıraktı benim yerime Muhammed sen açıkla dedi öylemi?
Enam 38:
Kanatlarıyla uçan kuşlar dahil yeryüzündeki tüm yaratıklar sizin gibi birer toplum. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra onlar (tüm yaratıklar) Rab'lerinin huzuruna toplanacak.
Bakın arkadaşlar Allah diyorki Hiç şeyi eksik bırakmadım arkadaşımızda Kuranda mevcut olmayan konuların bizzat peygamber tarafından tebliğ edileceğini....
İnan sana ve senin gibi düşünenlere ne diyeceğimi bilemiyorum. Allah rızası için Kuran okuyun demektan başka bişe gelmiyo elimden.
dus_sokagi 07.03.2007, 13:29 Aleviliğe gönül vermiş birisiyim...
ilk once aleviliye gonul verilerek alevi olunmaz arkadasim.alevi gibi yasanir okadar.
benim merak ettiyim alevilikte cennet cehennem ruhlar cinler melekler yoktur kavramina nasil ulastiniz?
aleviliye gonul verdiyiniz zaman aleviliyi oldugu gibi alicaksiniz yalniz bi kac parcasini deyil.
dus_sokagi 07.03.2007, 13:34 Ali'yi tanrısal bir makama oturtur Nusayriler... Tıpkı Anadolu Alevileri gibi...
4 kapı 40 makam...
ilk kapı şeriat...
okunan dualar, dinsel ritüeller tüm bunlar Aleviliğin ilk kapısı olan Şeriat kapısının gerekleridir.
Nusayrilerin büyük çoğunluğu, Aleviliğin sırlarını bilmez. Amcalarından öğrendikleri ve katıldıkları namazlarda gördükleri kadardır bilgileri çoğunluğun...
burda nusayrilerde yada nusayrilerin neler bildiyinden bahsetmiyoruz.soylediklerin dogru ama bu konusma tarzinla yada soylediklerinle nereye varabilirsin bir gonullu alevi olarak onu merak ediyorum.
burka_76 07.03.2007, 14:31 Dini eksik olarak peygamberine tebliğ eden bir Allah var ise önce Allah olup olmadığını kendisine sorsun.
Allah bazı şeyleri açıklamadı eksik bıraktı benim yerime Muhammed sen açıkla dedi öylemi?
Enam 38:
Kanatlarıyla uçan kuşlar dahil yeryüzündeki tüm yaratıklar sizin gibi birer toplum. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra onlar (tüm yaratıklar) Rab'lerinin huzuruna toplanacak.
Bakın arkadaşlar Allah diyorki Hiç şeyi eksik bırakmadım arkadaşımızda Kuranda mevcut olmayan konuların bizzat peygamber tarafından tebliğ edileceğini....
İnan sana ve senin gibi düşünenlere ne diyeceğimi bilemiyorum. Allah rızası için Kuran okuyun demektan başka bişe gelmiyo elimden.
Zahir;her şeyi anlamak istediğin gibi yorumla sanatından vazgeç artık.Allah'ın hiç bir şeyi eksik bırakmadığını bilen tek insan sen değilsin.İstersen vermiş olduğun ayete bir tane de ben ekleyeyim de biraz hakkımdaki düşünceleri değişsin.
Maide-3:
Bugün sizin için dininizi kemale erdirdim, üzerinizdeki nimetimi tamamladım ve sizin için din olarak İslam'ı/Allah'a teslim olmayı seçtim.
Ayetten de anlaşıldığı gibi her şey tamamlanmış,hiç bir şek eksik kalmamıştır.
Ancak...
Namaz konusu yine tamamen kendi anlamak istediğin gibi yorumlamaktan kaynaklanıyor diye düşünüyorum.Kuranda mevcut olmayan konular derken açıkça belirtilmeyen konular demek istemiştim,burada ben de anlatımdan kaynaklanan hata yapmış olabilirim kabul ediyorum.
Bugün herkes kendince kuran yorumlamakta.Biz kime inanacağız,neye inanacağız?Hangi doğruları dikkate alacağız?
Namaza vakit konusunda Kuran farkı sure ve ayetlerinde yer vermektedir.(İsra suresi,Taha suresi vs...)
5 vakit namaz; sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı namazları Kur'an-ı Kerim içinde değişik yerlere serpiştirilerek zikredilmektedir. Peygamber tarafından tebliğden kastım da;Peygamberimiz, Kuranı hem sözü ve hem de işi ile tefsir etme hakkına sahip olduğu için bu hak kendisine Allah tarafından verilmiştir, sözü ve işi namazın beş olduğunu açıklamıştır.
Mesut Gündüz 07.03.2007, 14:39 Arkadaşlar konudan artık sapıyormuşuz hissine kapılıyorum.
Toparlasanızda Alevilerin Ali'sinin hangisi olduğu konusuna gelseniz artık.
Saygılar,
MG
sidarta54 07.03.2007, 14:40 burka bey kalıplaşmış sünni zihniyetin şartlarını ısıtarak önümüze sunuyor ve karşısında inkar etmekle suçluyorsunuz zaten bunları kabul etsek ne bu soruyu sormazdık bu topikte
namazla ilgili konular tartışılmasın artık bu topikte ayrı bir konu başlığı var zaten bununla ilgili rica ediyorum tekrarlıyorum tek taraflı bakırak konuya hiç bir sonuca varamaz ve karşınıdakini inkarcı hatta ileri boyutta sapkın olarak görürsünüz
Serkan_Devrim 07.03.2007, 14:48 burka bey kalıplaşmış sünni zihniyetin şartlarını ısıtarak önümüze sunuyor ve karşısında inkar etmekle suçluyorsunuz zaten bunları kabul etsek ne bu soruyu sormazdık bu topikte
namazla ilgili konular tartışılmasın artık bu topikte ayrı bir konu başlığı var zaten bununla ilgili rica ediyorum tekrarlıyorum tek taraflı bakırak konuya hiç bir sonuca varamaz ve karşınıdakini inkarcı hatta ileri boyutta sapkın olarak görürsünüz yapacak bir şey yok burka bey alevi değil Şiidir. bu sebeple yapısı gereği kendi düşüncesi dışındakileri sapkın ilan eden molla İran zihniyetinde olmak zorunda. şükürler olsun ki biz aleviyiz.
Mesut Gündüz 09.03.2007, 12:36 yapacak bir şey yok burka bey alevi değil Şiidir. bu sebeple yapısı gereği kendi düşüncesi dışındakileri sapkın ilan eden molla İran zihniyetinde olmak zorunda. şükürler olsun ki biz aleviyiz.
Şöyle diyebilirmiyiz şiilerin ve caferilerin Ali'si İslamdaki muhammedin kuzeni ve damadı olan Hz.Ali Alevilerinki ise Enel hak anlayışındaki Tanrı olan Ali ne dersin??
Saygılar,
MG
Berucavan 09.03.2007, 13:07 Şöyle diyebilirmiyiz şiilerin ve caferilerin Ali'si İslamdaki muhammedin kuzeni ve damadı olan Hz.Ali Alevilerinki ise Enel hak anlayışındaki Tanrı olan Ali ne dersin??
Saygılar,
MG
hayır deriz sevgili mesut gündüz!
alevi_murat24 09.03.2007, 13:27 Şöyle diyebilirmiyiz şiilerin ve caferilerin Ali'si İslamdaki muhammedin kuzeni ve damadı olan Hz.Ali Alevilerinki ise Enel hak anlayışındaki Tanrı olan Ali ne dersin??
Saygılar,
MG
hayır. aliyi tanrı oarak gören keimler de var ama genelde ve burda büyük bir kesim ali si Hz Ali dir. bu yargıya nereden vardınız. ve anketin sonucuna bakılınca senin teorin havaa kalıyor e yazıkki
hayır. aliyi tanrı oarak gören keimler de var ama genelde ve burda büyük bir kesim ali si Hz Ali dir. bu yargıya nereden vardınız. ve anketin sonucuna bakılınca senin teorin havaa kalıyor e yazıkki
Ne yani sünnilerde Hz.Ali(a.s(başka,alevilerde başka,şiilerde başka birisi mi oluyormuş yani.Hz.Ali nin kim olduğu belli.Tespitiniz çok doğru.Bu tez havada kalır ancak.Tebrikler!:3:
suyunsesi 09.03.2007, 17:38 konuyu dağıtmış olmayayım ama sadece açıklama anlamında
şöyle bir kaç örnek verelim:
Ali diyor ki; bir zengin hakkını yemedikçe bir yoksul aç kalmaz yani dünyada ki açlıkların nedeni zenginlerdir. bu sosyalizmden başka bir şey değildir. :)
hilafete geldiğinde daha önceki uygulamalara son verip devlet hazinesinde ki 300 bin dinarı 100 bin halka eşit olarak dağıtır. bazı önemli sahabeler itiraz eder tabi. ama o ödün vermez.
halifelikteyken asla hazineden geçinmez. bir yahudinin yanında bir kuyudan bir kova su çekme karşılığında bir hurma tanesine anlaşır. soranlara da niçin çalışmaktan utanacakmışım? asıl birine muhtaç olmaktan utanırım ben diyor.
inandığı gibi yaşayan biridir. inancını menfaatlerine göre kullananlardan değildir. savaşırken düşman yüzüne tükürünce ona saldırmaz ve tekrar saldırmasını ister. neden diye sorduklarında ben seninle zalim olduğun için savaşıyorum. yüzüme tükürdüğünde seni öldürseydim kızgınlığım için öldürmüş olurdum diyor.
zina ederken yakalanan bir kadının taşlanacağını öğrenince ilk taşı günahsız olan atsın der. ilk taşı atacğlardaak olan bulunmaz ve kadını kurtarır.
vs vs vs
Ali, kesinlikle ilker komünal toplum özleminde olan barbar toplulukların yiğit insanıdır. tabi bu Ali'nin tarihi incelenmesidir. konuyla ilgili değil ama tarihi bir kişilik olan Ali sünniliğe uygun yaşamamıştır. ilkel bir sosyalisttir aslında.
Sevgili Serkan Devrim,
Ali'yi o kadar güzel anlatmışınki yazının altına aynen imzamı atıyorum
İşte benimde sevdiğim değer verdiğim Ali yukarda senin yazdığın Alinin ta kendisidir teşkkürler dost
Bu gün bir çok İslam ülkelerinde kadınlar taşlanıp öldürülürken ve ya idam edilirken Alinin o çağlarda zina ederken yakalanan bir kadının
taşlanacağını öğrenince ilk taşı günahsız olan atsın der. ilk taşı atacak olan bulunmaz ve kadını kurtarır. vs vs.
İşte Alinin farklılığı ve savaşırken düşman yüzüne tükürünce ona saldırmaz ve tekrar saldırmasını ister. neden diye sorduklarında ben seninle zalim olduğun için savaşıyorum. yüzüme tükürdüğünde seni öldürseydim kızgınlığım için öldürmüş olurdum diyor.
ve hilafete geldiğinde daha önceki uygulamalara son verip devlet hazinesinde ki 300 bin dinarı 100 bin halka eşit olarak dağıtır. bazı önemli sahabeler itiraz eder tabi. ama o ödün vermez.Böylesi Erdemli bir kişilik halktan ve eşitlikten yana olan birsi sevilmezmi...
Mesut Gündüz 09.03.2007, 20:57 hayır. aliyi tanrı oarak gören keimler de var ama genelde ve burda büyük bir kesim ali si Hz Ali dir. bu yargıya nereden vardınız. ve anketin sonucuna bakılınca senin teorin havaa kalıyor e yazıkki
İlk seçenek ile diğer seçenekleri bir kantara koyarsak
%60 %40 kim demiş havada kalıyor diye....
Saygılar,
MG
adige_46 12.03.2007, 14:16 ben ihlas suersinde ki gibi inadığım için' doğanlar doğuranlar ve benzerlerinin Tanrı olacağını kabullenemem kabul edene de saygı duyarım o bana saygı duydukça
Mesut Gündüz 14.03.2007, 12:17 ben ihlas suersinde ki gibi inadığım için' doğanlar doğuranlar ve benzerlerinin Tanrı olacağını kabullenemem kabul edene de saygı duyarım o bana saygı duydukça
Doğmuş yada doğurmuş birinin tanrı olacağıyla ilgili bir konu yok burada.......
Saygılar,
MG
alevi_murat24 17.03.2007, 11:38 İlk seçenek ile diğer seçenekleri bir kantara koyarsak
%60 %40 kim demiş havada kalıyor diye....
Saygılar,
MG
her ürünü ayrı kantarda tartmak neden olmuyor işte gene havada kaldı saygılar
Mesut Gündüz 17.03.2007, 11:52 her ürünü ayrı kantarda tartmak neden olmuyor işte gene havada kaldı saygılar
son 3 seçenek birbirine yakın anlamlar taşıyor ilk seçenek ise tamamen farklı o bağlamda havada kalan bir konu yok...
Konuya dönelim artık ne dersin...
Saygılar,
MG
zazaozgun 20.03.2007, 12:11 alevilerin alisi hz.Ali 'dir...herzaman var olan,gerçek olan,doğru olan,insanlığın yanında olan,ilime bilime ışık tutan Hz.Ali 'dir .ötesi yoktur....
sdtaydemir 14.04.2007, 12:04 arkadaslar anlamıyorum tartısılan konuyu ama herkesin görüş ve fikirlerine saygım var
benim bildiğim alevilik kısaca dil din ırk ayrımı yapmadan Allah Kuran Muhammed yolunda Ali ve oniki imamların izinden gitmektir düşünebilen tek varlık insana saygı duymaktır insana tapınmak değil
benim Alim islamiyete hizmet eden Alidir islamiyetin özüdür sözüdür yeri geldiğinde kılıcıdır peygamber vasfıyla görülen Ali değil
benim Alim camiye gitmeyen Ali değil namazını kılan orucunu tutan ölüm anında bile ibadetini yapacak kadar cesur olan Alidir
tarlada calışan köylüm madendeki işçim ancak emeğini sunan alınterini harcayan en değerli varlık insana hizmet eden insanı ayakta tutan emekçimdir benim Alim değil
BENİM ALİM TEKTİR BİRDEN FAZLA DEĞİL...
arkadaslar anlamıyorum tartısılan konuyu ama herkesin görüş ve fikirlerine saygım var
benim bildiğim alevilik kısaca dil din ırk ayrımı yapmadan Allah Kuran Muhammed yolunda Ali ve oniki imamların izinden gitmektir düşünebilen tek varlık insana saygı duymaktır insana tapınmak değil
benim Alim islamiyete hizmet eden Alidir islamiyetin özüdür sözüdür yeri geldiğinde kılıcıdır peygamber vasfıyla görülen Ali değil
benim Alim camiye gitmeyen Ali değil namazını kılan orucunu tutan ölüm anında bile ibadetini yapacak kadar cesur olan Alidir
tarlada calışan köylüm madendeki işçim ancak emeğini sunan alınterini harcayan en değerli varlık insana hizmet eden insanı ayakta tutan emekçimdir benim Alim değil
BENİM ALİM TEKTİR BİRDEN FAZLA DEĞİL...
Burada sözü edilen, Alevi Halk Felsefesi-Yolu içerisindeki Hz. Ali algısıdır.
Dolayısyla Hz. Ali'nin kendi özyaşamı ile ilgili bir tartışma yokki; siz kalkıp "kendinizce" bu özyaşama sarılıp, hemen vurgulama yapıyorsunuz!
Artı ibadeti ile ilgili bu güzellemeniz ve diğer yazdıklarınız konuyla çok ilgisiz kalmış!
Bizler Şia halk algısındaki ve literatüründeki veya Sünni halk algısındaki ve literatüründeki Hz. Ali'yi tartışmıyoruzki burada...
Örneğin siz, bunu kendi aidiyetiniz ve algınız ne ise onu öncelikle belirttikten sonra; bizdeki algı genel itibariyle (halk ,mezhep vd.) budur diyebilirdiniz! Sizin dedikleriniz eğrisiyle-doğrusuyla genel bir şablon; bu genel şablon içerisinde olmayanı-eksik olanı, heterodoksal Ali algısıdır. Bu tartışmamızın ana omurgasıdır.
Bu temelin anlamını bilmeden-veya iyice algılamadan, yorum yapmaya çalışmak çok sığ-yüzeysel tanımlamaları doğurur.
Nitekim sizin yorumunuz, bu eksikliğinizin eseri olarak,çok sığ ve felsefesiz kalmıştır...
Allah-Muhammed-Ali birliği.
Allinin tektanrı oluşu inancı.
Alinin Mürşidlerin başı olduğu inancı.(Velayet Makamının Sahibi)
Alinin Nübüvvet Makamının Sahibi OLduğu inancı.
Alinin gerçekte ne olduğunun tam olarak bilinemeyeceği inancı.
Bu inançların hepsi Anadolu ve Horasan Aleviliğinin oluştuğu süreç içerisinde konuşuldu,savunuldu ancak halk tarafından itibar görmeyen ya da siyasal ve dini baskılar tarafından dile getirilmiyen bir çok yaklaşım zaman içinde anılmaz ve anlam gücünü sırrını yitirir gibi oldu.
Bu Anlamda bana göre Gelinen Son nokta bu konuda daha derin ve isabetli konuşabilmemiz için, Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalatında belirttiği 4 KAPI 40 MAKAM ı özümsemeden ve yaşamadan yani bence TAM BİR ALEVİ OLMADAN
Ali'nin niteliği ve niceliği üzerine konuşmak ABESTLE İŞTİGALDİR.
http://www.alevibektasi.org/inances4.htm linkinde 4 Kapı 40 Makamın sıralaması mevcut.
Bu sıralamalar daki ölçütleri gerçekleştirmek bir insan ömrüne sığmayacak bir zaman istemekteyken,bizim ALi Hakkında yorumlar yapıp durmamız ve "YOL'a koyulmamamız bizi Alevi Cahilliğine ve yobazlığına Götürür düye düşünüyorum.
Sevgi ile.
sdtaydemir 14.04.2007, 14:51 Hz.Ali semboldür,bizim Ali'miz tanrı olan Ali'dir.
..................
Bu deyişlerden şu sonuca varıyoruz.Bizlerin inandığı Ali Hz.Ali Olamaz.....
erdem12 arkadasımın bana hitaben yazdıklarına ve iğneleyici sözlerine değinmek istemiyorum çünkü benim yazanla yada yazılanlarla bir sorunum yok herkes fikrini söylemekte özgürdür
uslub önemlidir
hala söylüyorum anlamıyorum
Hz Ali sembolümüzdür..... tamam
ama benim inandığım Ali sembolüm olan Hz Ali değildir???
benim yazdıklarıma gelince benim inandığımda bildiğimde bir tek Hz Ali vardır yolu tektir
benim bildiğim Ali ruhani bi varlık yada anlayış değildir etten kemiktendir
ruhani olan Allah'tır
Allah'ın isimleri arasında da Ali yoktur
e kardeşim sormazlarmı sana Ali nasıl bir tanrıdır yada yolundan gitmediğin Aliyi niçin sembol olarak kullanıyorsun diye
AleviKürt 14.04.2007, 17:33 Vallah benim inandigim Alevilik inancinda tek bir Hz. Ali el-Murtaza vardir. Ve bu Tanri degildir.. Tanri'nin Aslani'dir.. Ama sizin Alevilik'lerinizi bilemem.. :yamukgul:
Herkesin Aleviliği Kendine gibi birşey oldu bu :)
asd.1950 14.04.2007, 19:08 Ben bir tahlilde bulundum.Sende antitezini belirtip çürütebiliyorsan çürütebilirsin. Ancak böyle davranırsan karşısında durduğumuz yobazlardan farkın kalırmı....
Yobazlık sadece sünnilerin uhdesinde değil tabii, Alevilerin de yobazları vardır. Aleviliği bugünkü tartışmalı ortama sürükleyenler de bu Alevi yobazlarıdır. Avrupadaki tüm birikimlerini Alevinin elinden alan baba ile Avrupadaki yeşil sermayecilerinin ne farkı var.
Mesut Gündüz 17.04.2007, 11:41 Yobazlık sadece sünnilerin uhdesinde değil tabii, Alevilerin de yobazları vardır. Aleviliği bugünkü tartışmalı ortama sürükleyenler de bu Alevi yobazlarıdır. Avrupadaki tüm birikimlerini Alevinin elinden alan baba ile Avrupadaki yeşil sermayecilerinin ne farkı var.
Evet hep ışığa; hep aydınlığa doğmalardan kurtulalım artık...
Saygılar,
MG
CANDAVUT 17.04.2007, 19:21 Kuranda 5 vakit Namaz yoktur. İtikatin Kurandan başka bir hüküm kaynağı ise tabiki senin için değişmez.
bu mesajım sadece zahir arkadaşımın yazdıklarına cevaben yazılmıştır. aranızdan biri kalkıp da bana, "bize dini öğretmeye kalkma" demesin, mesajın muhatabı sadece zahirdir! ilk olarak hadis ayet karışımı açıklamamı vereyim
namaz, günün belli zaman dilimleri içerisinde yerine getirilmesi gereken bir farzdır. Vakit, namazın şartlarından biri ve farz olmasının sebebidir. Kur’an’da, “ Şüphesiz namaz, mü’minlere belli vakitlerde eda edilmek üzere farz kılındı” (Nisa 4/104) buyurulmaktadır. Bu nedenle, namazların vakitlerinden önce kılınması caiz olmadığı gibi, vaktinden sonraya bırakılması da caiz değildir.
Kur’an-ı Kerim’de beş vakit namazdan söz edilmediği ileri sürülerek, günde beş vakit namazın farz olmadığı iddia edilemez. Belirtmek gerekir ki, sünnet olmaksızın Kur’an’ın doğru anlaşılması mümkün değildir. Kur’an’da namaz vakitlerinin tamamının başlangıç ve bitiş zamanları açıkça bildirilmediği gibi, nasıl kılınacağı da bildirilmemiştir. Namazın nasıl kılınacağı ve vakitleri Hz. Peygamber tarafından belirlenmiştir:
Cebrâil, Hz. Peygamber’e gelerek namazı bir defa ilk vakitlerinde, bir defa da son vakitlerinde kıldırarak namazın vakitlerini göstermiş (Müslim, Salât, 138); Hz. Peygamber de bunları ashabına bildirilmiştir (Müslim, Mesacid ve Mevâdiu’s-Salât, 138). Asr-ı saadetten günümüze kadar da, Hz. Peygamber'in gösterdiği gibi 5 vakit olarak kılınmıştır. Diğer taraftan, namazla ilgili Kur’an ayetleri bir bütün olarak ele alındığında, namazın beş vakit olduğu anlaşılabilir (bk. Bakara 2/238; İsra 17/78; Rum 30/17-18).
şimdi de hadissiz
hadi senin dediğini yapalım, hadisleri bir kenara bırakıp sadece kurana bakalım, yine sonuç aynı oluyor!
namaz senin sözlükten bakıp anlattığın gibi, salat=dua etme, yakarma, diye tarif edilmez sadece, doğru namazın içeriğinde bu var ama nasıl yapılacağına dair ayetler de var, işte onlar:
Bakara(*) Sûresinin 238 . Ayetinde
Namazlara ve orta namaza devam edin. Allah’a gönülden boyun eğerek namaza durun
Bakara(*) Sûresinin 125 . Ayetinde
Hani, biz Kâbe’yi insanlara toplantı ve güven yeri kılmıştık. Siz de Makam-ı İbrahim’den27 kendinize bir namaz yeri edinin. İbrahim ve İsmail’e şöyle emretmiştik: “Tavaf edenler, kendini ibadete verenler, rukû ve secde edenler için evimi (Kâbe’yi) tertemiz tutun.”
namaz içindeki hareketleri tarif ediyor!
Bakara(*) Sûresinin 144 . Ayetinde
(Ey Muhammed!) Biz senin çok defa yüzünü göğe doğru çevirip durduğunu (vahiy beklediğini) görüyoruz. (Merak etme) elbette seni, hoşnut olacağın kıbleye çevireceğiz. (Bundan böyle), yüzünü Mescid-i Haram yönüne çevir. (Ey Müslümanlar!) Siz de nerede olursanız olun, (namazda) hep o yöne dönün. Şüphesiz kendilerine kitap verilenler, bunun Rabblerinden (gelen) bir gerçek olduğunu elbette bilirler. Allah onların yaptıklarından habersiz değildir.
Bakara(*) Sûresinin 149 . Ayetinde
(Ey Muhammed!) Nereden yola çıkarsan çık, (namazda) Mescid-i Haram’a doğru dön. Bu elbette Rabbinden gelen gerçek bir emirdir. Allah, sizin işlediklerinizden asla habersiz değildir.
burada kibleye dönmenin farz oluşu yer alıyor.
Bakara(*) Sûresinin 239 . Ayetinde
Eğer (bir tehlikeden) korkarsanız, namazı yaya olarak veya binek üzerinde kılın. Güvenliğe kavuşunca da, Allah’ı, daha önce bilmediğiniz ve onun size öğrettiği şekilde anın (namazı normal vakitlerdeki gibi kılın).
Hadisleri bir kenara atıyorsun, fakat biz neden ısrarla, peygamberden böyle öğrenilmiş diyoruz biliyor musun? işte ayet ortada, yoksa peygamber boşuna mı gönderilmişti?
Nisâ(*) Sûresinin 101 . Ayetinde
Yeryüzünde sefere çıktığınız vakit kâfirlerin size saldırmasından korkarsanız, namazı kısaltmanızdan ötürü size bir günah yoktur. Şüphesiz kâfirler sizin apaçık düşmanınızdır.
burada namazı , tehlike anında kısaltmanızda sakınca yoktur denilerek, belli bir vakitte, belli bir zaman dilimi süresince yapılan bu ibadetin, normal zamanlardaki gibi değil, daha kısaltılmış şekliyle yerine getirin diyor!
savaş zamanlarındaki uygulama,
Nisâ(*) Sûresinin 102 . Ayetinde
(Ey Muhammed!) Cephede sen de onların (mü’minlerin) arasında bulunup da onlara namaz kıldırdığın vakit, içlerinden bir kısmı seninle beraber namaza dursun. Silahlarını da yanlarına alsınlar. Bunlar secdeye vardıklarında (bir rekat kıldıklarında) arkanıza (düşman karşısına) geçsinler. Sonra o namaz kılmamış olan diğer kısım gelsin, seninle beraber kılsınlar ve ihtiyatlı bulunsunlar, silahlarını yanlarına alsınlar. İnkar edenler arzu ederler ki, silahlarınızdan ve eşyanızdan bir gafil olsanız da size ani bir baskın yapsalar. Yağmurdan zahmet çekerseniz, ya da hasta olursanız, silahlarınızı bırakmanızda size bir beis yoktur. Bununla birlikte ihtiyatlı olun (tedbirinizi alın). Şüphesiz Allah inkarcılara alçaltıcı bir azap hazırlamıştır.
bu ayet açık bir şekilde, savaş zamanı dahi namazın nasıl idame ettireceğini anlatıyor. secdeye varmak diyor, namaza durmak diyor, siz bitirince diğerleri gelsin diyor, önemini anlatıyor, sadece oturup dua etmekten ibaret olsaydı namaz, yada salat, o zaman bu tür uygulamalar neden?
Nisâ(*) Sûresinin 103 . Ayetinde
Namazı kıldınız mı, gerek ayakta, gerek otururken ve gerek yan yatarak hep Allah’ı anın. Güvene kavuştunuz mu namazı tam olarak kılın. Çünkü namaz, mü’minlere belirli vakitlere bağlı olarak farz kılınmıştır.
Nisâ(*) Sûresinin 142 . Ayetinde
Münafıklar, Allah’ı aldatmaya çalışırlar. Allah da onların bu çabalarını başlarına geçirir. Onlar, namaza kalktıkları zaman tembel tembel kalkarlar, insanlara gösteriş yaparlar ve Allah’ı pek az anarlar.
namaza kalkmak diyor, acaba dua etmek için insan ne tür bir zahmete girer, insan istediği gibi namaz kılar, salatını yerine getirir deyip üstteki ayetteki yan yatarken de Allah'ı anın kısmını bana ispat diye göstermeyin çünkü orada çelişki yok, Allah'ı anmak var. ve ayetlerin ışığında görüyoruz ki, açık açık,
(eğilme)rukü var, secde var, kıyam (ayakta saygıyla duruş) var
belirli vakitlerde yapılması emri var
ve son olarak ta, bunun bize öğretildiği gibi yapılması emri var!
saygılarımla...
ya bu çok önemli değil ben kişilere önem vermem hz.ali de olabilir bir başkasıda... ama şu an alevilerin alisi islamdaki ali. bu zamana kadar böyle gelmiş. bu anket sonuca gitmekte bence yararsız gözüküyor
slm arkadaslr aslında arkadasımız burda hak dmek ıstemıs oysakı anlatıgına gore yanı allah tan bahsedıyo oysakı alevi arkadaslarımız HZ ALİ' nin varlıgından bahsedıyo tabıkı bende bu yuce kısılıkten yanayım anladıgım kadarıyla baska bı alı olamaz! aslında olamaz deıl yoktur arkadas sadece allaha farklı bır ısım koymaya calısmıs tobe hasa saygılarımla
umitlord 29.04.2007, 16:04 Ben bir tahlilde bulundum.Sende antitezini belirtip çürütebiliyorsan çürütebilirsin. Ancak böyle davranırsan karşısında durduğumuz yobazlardan farkın kalırmı....
kardeşim mehmet güngüze sonuna kadar katılıyorum çürütebilen çürütsün bu tezi böyle davranmak hiç bir çözüm getirmez sdece çaresizliğini gösterir insanın mertçe ve kardeşçe yazışın ve konuşun tek gayeniz kardeşlik olsun :):):):):):)kalın sağlıcakla:):):):):):)
savaşa_son 30.04.2007, 10:43 Mesut Gündüz'ün konunun başında yazdıklarını okuduktan snra dehşete düştüm. Kendisi okuduğu deyişleri öznel olarak yorumlamış. Bahsi geçen deyişlerin özellikle de 7. sıradaki deyişin gerçekten Pir Sultan Abdal'a ait olması pek mümkün görünmüyor. Bildiğiniz gibi o dönem de Pir Sultan mahlasını kullanan pek çok ozan vardı. Bu resmen yanlış bilgilendirme ve provokasyon. Lütfen ciddiye almayın böyle şeyleri !
ALEVİLİK = İman + Gönül + Akıl
Hakk Muhammed Ali üçlemesi vardır alevilikte. Bu ne demektir bileniniz var mı? Neye inandığınızı önce bir düşünün . Neden böyle dediğinizi.
Hakk=Muhammed=Ali işte bizim Alimiz bu. Ali bizim canımız.
Üçü de bir'dir aslında. Bu yüzden bizim Alimiz Hakk'ın kendisidir.
savaşa_son 01.05.2007, 11:52 Hak Muhammed Ali üçlemsi onların eşit olduğunun göstergesi sayılamaz. Onların bu şekilde sırayla anılması sebebi onlara verilen değerin sırasının yansımasıdır.
Mesut Gündüz 03.05.2007, 17:48 Mesut Gündüz'ün konunun başında yazdıklarını okuduktan snra dehşete düştüm. Kendisi okuduğu deyişleri öznel olarak yorumlamış. Bahsi geçen deyişlerin özellikle de 7. sıradaki deyişin gerçekten Pir Sultan Abdal'a ait olması pek mümkün görünmüyor. Bildiğiniz gibi o dönem de Pir Sultan mahlasını kullanan pek çok ozan vardı. Bu resmen yanlış bilgilendirme ve provokasyon. Lütfen ciddiye almayın böyle şeyleri !
ALEVİLİK = İman + Gönül + Akıl
Rızıkların Veren Ali değilmi,
Gafil kaldır şu gönlünden gümanı,
Bu mülkün sahibi Ali değilmi,
Yaratmıştır onsekizbin alemi
Rızıkların veren Ali değilmi
Gelin vazgeçelim biz gümandan
Vallahi çıkarız dinden imandan
şefaat umarız oniki imamdan
Onların atası Ali değilmi
Yaratıldı Mülcem ol oldu düşman
Kast etdi Ali'ye oldu peşiman
Hangi kitapta var ol Ömer Osman
Kuranda okunan Ali değilmi
Bin bir adı vardır bir adı Hızır
Her nerde çağırsan orada hazır
Alim padişahtır muhammed vezir
o fermanı yazan Ali değilmi
Pir sultan Abdalım ben bir fukara
Acep bulunur mu derdime çare
Günahkarım nasıl varam huzura
Divanda oturan Ali değilmi
Şimdi bunu birde siz yorumlarmısınız herşey ayan beyan değilmi...
Saygılar,
MG
Mesut Gündüz 03.05.2007, 17:54 Hak Muhammed Ali üçlemsi onların eşit olduğunun göstergesi sayılamaz. Onların bu şekilde sırayla anılması sebebi onlara verilen değerin sırasının yansımasıdır.
Hak muhammed Ali üçlemesiyle kastedilen Enel Hak felsefesindeki Ali'den başka birşey değildir.
Saygılar,
MG
Mesut Gündüz 03.05.2007, 17:56 Allah-Muhammed-Ali birliği.
Allinin tektanrı oluşu inancı.
Alinin Mürşidlerin başı olduğu inancı.(Velayet Makamının Sahibi)
Alinin Nübüvvet Makamının Sahibi OLduğu inancı.
Alinin gerçekte ne olduğunun tam olarak bilinemeyeceği inancı.
Bu inançların hepsi Anadolu ve Horasan Aleviliğinin oluştuğu süreç içerisinde konuşuldu,savunuldu ancak halk tarafından itibar görmeyen ya da siyasal ve dini baskılar tarafından dile getirilmiyen bir çok yaklaşım zaman içinde anılmaz ve anlam gücünü sırrını yitirir gibi oldu.
Bu Anlamda bana göre Gelinen Son nokta bu konuda daha derin ve isabetli konuşabilmemiz için, Hacı Bektaş-ı Veli'nin Makalatında belirttiği 4 KAPI 40 MAKAM ı özümsemeden ve yaşamadan yani bence TAM BİR ALEVİ OLMADAN
Ali'nin niteliği ve niceliği üzerine konuşmak ABESTLE İŞTİGALDİR.
http://www.alevibektasi.org/inances4.htm linkinde 4 Kapı 40 Makamın sıralaması mevcut.
Bu sıralamalar daki ölçütleri gerçekleştirmek bir insan ömrüne sığmayacak bir zaman istemekteyken,bizim ALi Hakkında yorumlar yapıp durmamız ve "YOL'a koyulmamamız bizi Alevi Cahilliğine ve yobazlığına Götürür düye düşünüyorum.
Sevgi ile.
İşaretlediğim kısmı açarmısınız biraz.Yazım hatasımı yaptınız..
Saygılar,
MG
AleviKürt 03.05.2007, 18:17 Herkesin Aleviliği Kendine gibi birşey oldu bu :)
Sonunda ben elbette kendi Aleviligimi korumaya calisirim. Her inancta gibi, Alevilikte de yeni mezhepler cikabilir (Fakat bunlar kimse tarafindan kabullenmiyor - onlar kendilerinin öz-Alevi oldugunu iddia eder, tipki Islam'in ve Hristiyanligin mezhepleri gibi).
Bazi insanlar, ya tamamen yeni bir din yaratip, ya da baska bir dine gecip, bu dine ALEVILIK ismini kullanmak istiyor (Caferiler ve Alevilerin Alevilik öncesi (iddia edilen!) inandigi inanclari savunanlar).
Benim inancima isterseniz ayri bir isim verin, benim icin farketmez. Ama benim inancim budur, ve asla degistirmem. Bazi insanlar, bu yeni yollara, inandiklari icin katilir. Bazilari ise, yel gibi etkilenebilip günden güne fikir degistirebildigi icin bukadar cabuk kapiliyor.
Son grup ise, dedesinden miras birakilan kücük bilgi parcasina sarilarak, bu mirasi arastirarak ve tasdiklemek ugruna ugrasir.
Ben de ne sansliyim ki, benim Aleviligim, Ozanlarimizin, pirlerimizin, Hz. Ali ve 12 imamlarin, mürsidi kamil insanlarimizin düsünceleri ve eserleriyle hic celismeyen, ve kisa bir zamana kadar Aleviler arasinda nerdeyse tamamen yaygin olan geleneksel Alevilige tam uyan tek inanctir.
Mesut Gündüz 03.05.2007, 18:31 Sonunda ben elbette kendi Aleviligimi korumaya calisirim. Her inancta gibi, Alevilikte de yeni mezhepler cikabilir (Fakat bunlar kimse tarafindan kabullenmiyor - onlar kendilerinin öz-Alevi oldugunu iddia eder, tipki Islam'in ve Hristiyanligin mezhepleri gibi).
Bazi insanlar, ya tamamen yeni bir din yaratip, ya da baska bir dine gecip, bu dine ALEVILIK ismini kullanmak istiyor (Caferiler ve Alevilerin Alevilik öncesi (iddia edilen!) inandigi inanclari savunanlar).
Benim inancima isterseniz ayri bir isim verin, benim icin farketmez. Ama benim inancim budur, ve asla degistirmem. Bazi insanlar, bu yeni yollara, inandiklari icin katilir. Bazilari ise, yel gibi etkilenebilip günden güne fikir degistirebildigi icin bukadar cabuk kapiliyor.
Son grup ise, dedesinden miras birakilan kücük bilgi parcasina sarilarak, bu mirasi arastirarak ve tasdiklemek ugruna ugrasir.
Ben de ne sansliyim ki, benim Aleviligim, Ozanlarimizin, pirlerimizin, Hz. Ali ve 12 imamlarin, mürsidi kamil insanlarimizin düsünceleri ve eserleriyle hic celismeyen, ve kisa bir zamana kadar Aleviler arasinda nerdeyse tamamen yaygin olan geleneksel Alevilige tam uyan tek inanctir.
Burdan şunumu anlayacağız ne söylersek söyleyelim fikriniz değişmeyecek Aleviliği neden tartışıyorsunuz o zaman; gelenekçi tavrınızla tartışmayı kilitlemeyin......
Saygılar,
MG
AleviKürt 03.05.2007, 18:48 Burdan şunumu anlayacağız ne söylersek söyleyelim fikriniz değişmeyecek Aleviliği neden tartışıyorsunuz o zaman; gelenekçi tavrınızla tartışmayı kilitlemeyin......
Saygılar,
MG
Ben sizi Sünnilige gecirmek istesem, bunun tartismasina izin vermirmiydiniz? Hayir..
Ben de elbette baska bir inanca gecmem.. Ama inancim ile ilgili tartismaya elbette hazirim. Fakat burda tartisilan bir cok sey benim inancim ile ilgili degil. Bir inanci tartismak ayri, inanca karsi inanc tartismak ayridir.
Yazdiklarimdan bunlari anlamaliydiniz.
slm arkadaslr ben bır sünni olarak sızı sonuna kadar desteklıyorum yolunuzdan sasmayın emın olun kımse sızı hor gormuyo ordatakı sapkınlık sadece ınsanıyet adına yaptıklarına ınandıkları sacmalıklar bende camıye falan gıtmıyorum ne yanı sımdı musluman deılmıyım? ne alaka bole bı sacmalık mı olur camıye gıtmıyen namaz kılmayan bır ınsan musluman deılmı yanı? IMAN INSANIN ICINDEDIR HERKES INANMAK ISTEDIGI GIBI INANIR BUNA HUR VE OZGURDUR
bazı ınsanların dedıgıne gore gua alevıler boy abdestı almayı bılmıyomus sunlara bakın hele sızın boy abdestı almayı bılmıyo dedıgınız ınsanlar efendımızın goz bebeklerı fecı bı sekılde katledıldı bunun acısını ıclerınde hıssedıyolar daha ne olsun ıste tam olarak blmıyorum ama caferı mezheplı olanlar hanı sırtlarına zıncır vuruyolarla belkıde alah bu yuzden onları bagıslıcak kım bılebılırkı allahın mermahetı coktur arkadaslr bu sacmalıllara ınanmayın kım ne derse desın herkesın ınancı kendınedır lıtfen artık alevıler soledır sünniler boledır dıe tartısmayalım bunlara kısaca ınsan olmayanlar soledır boledır desek daha dogru olur bunlar sadece benım nacızane fıkırlerım herkese selam olsun canlar saygılar
tramosoo33 07.05.2007, 15:09 [QUOTE=Yağmur;418928]Hakk Muhammed Ali üçlemesi vardır alevilikte. Bu ne demektir bileniniz var mı? Neye inandığınızı önce bir düşünün . Neden böyle dediğinizi.
Hakk=Muhammed=Ali işte bizim Alimiz bu. Ali bizim canımız.
Üçü de bir'dir aslında. Bu yüzden bizim Alimiz Hakk'ın kendisidir..
üçü de bir olmaz çünkü bizim alimiz de allah yoluna baş koymuştur..sıralama var burada bence ..
mesut beyin ne anlatmak istediğini ben iyi biliyorumda sizler anlamıyorsunuz. muhammet alinin yoluna gitmeyenler alinin allahlığını bilmez.
her yerde her varlıkta ali vardır.
arkadaşlar bu düşünceler nereden çıktı bilmiyorum ama,içinde ehlibeyt aşkı ve alevi'm diyorsa bunlara inanmaması gerekir.bu tür düşünceler biz türk mlletine yapılan tarih boyuncca bir oyunun tamamen biz aleviler üzerine bir versiyonudur.
Size şunu sormak isterim !
insan var oldu olalı hep aşk ile yaşadı.fakat 3000 yıl önce aşk için anlatılanlar ile şimdi anlatılanlar arasında fark yoktur,olamazda.Çünkü insan oğlu içindeki aşka bire bir açıklama yapamadığından hep yaşadığı ve gördüğü şeyler ile kıyaslamıştır.
Peygamber efendimiz ile ali 'i kesinlikle karıştırılmaması gerekenlerdendir.Çünkü şunu hiç unutmayalım
ali benim varisim velim,o islamın ve ilmin kapısıdır.Bana ulaşmak isteyen ali'e ulaşmalıdır.
yani bu size herşeyi özetlemiş olması gerekir.
cemalım
siyahgul 23.05.2007, 23:24 bu güne kadar alevi olarak bana "siz Allah diye Hz.Ali'ye tapıyormuşsunuz bu doğrumu?" sorusu çok kullanıldı ama benim tek bir cevabım olurdu ya Allah(1),ya Muhammed(2),ya Ali(3)
bu üçlünün sırasına lütfen dikkat edelim canlar.
Bende ne olursa olsun kim ne derse desin ya Allah,yaMuhammed,yaAli demessem isim rast gitmez ask,sa ücüne asigim heleki dedelerimiz,pirlerimiz sazinin her teline vurdugunda agizlarindan cikan Allah ,Muhammed,Ali deyince bir banbaska anlatilamaz gercekden yürekden inanan ve yasayan bilir.Alevi olmakdan bu sevgiyi bana yasatan alevi kültürünü bu yüzden cok seviyorum ve bu yönden cok sansli hissediyorum kendimi.
horasan66 29.05.2007, 17:20 bırakında insanlar hangi aliye inanacaklarına kendi karar versin, aleviliği ateizme sürüklemeyin.buna müsaade etmeyiz.allah muhammet ya ali diyebiliyorsan alevisin.yoksa delikanlıca ateistim de.hepimiz bu fikirlere zaman zaman kapıldık.alevilik islamın özüdür.
kardeşimsin ne güzel söylemişsin bizi ateistliğe sürüklemeyin, alevilik islamın özüdür. bırakın arkadaşlar sisin söylediklerinize göre sünniler doğru söylüyor biz müslüman falan değiliz allaha şirk koşmaya kadar gelip dayanmış olay. ya sizin bildiğiniz alevilkte olay farklı yada benim bildiğimde veya daha net ya siz alevi değilsiniz yada ben ya allah ya muhammed ya ali gerçeğe hüü
Mesut Gündüz 31.05.2007, 09:52 arkadaşlar bu düşünceler nereden çıktı bilmiyorum ama,içinde ehlibeyt aşkı ve alevi'm diyorsa bunlara inanmaması gerekir.bu tür düşünceler biz türk mlletine yapılan tarih boyuncca bir oyunun tamamen biz aleviler üzerine bir versiyonudur.
Size şunu sormak isterim !
insan var oldu olalı hep aşk ile yaşadı.fakat 3000 yıl önce aşk için anlatılanlar ile şimdi anlatılanlar arasında fark yoktur,olamazda.Çünkü insan oğlu içindeki aşka bire bir açıklama yapamadığından hep yaşadığı ve gördüğü şeyler ile kıyaslamıştır.
Peygamber efendimiz ile ali 'i kesinlikle karıştırılmaması gerekenlerdendir.Çünkü şunu hiç unutmayalım
ali benim varisim velim,o islamın ve ilmin kapısıdır.Bana ulaşmak isteyen ali'e ulaşmalıdır.
yani bu size herşeyi özetlemiş olması gerekir.
cemalım
bu güne kadar alevi olarak bana "siz Allah diye Hz.Ali'ye tapıyormuşsunuz bu doğrumu?" sorusu çok kullanıldı ama benim tek bir cevabım olurdu ya Allah(1),ya Muhammed(2),ya Ali(3)
bu üçlünün sırasına lütfen dikkat edelim canlar.
Bende ne olursa olsun kim ne derse desin ya Allah,yaMuhammed,yaAli demessem isim rast gitmez ask,sa ücüne asigim heleki dedelerimiz,pirlerimiz sazinin her teline vurdugunda agizlarindan cikan Allah ,Muhammed,Ali deyince bir banbaska anlatilamaz gercekden yürekden inanan ve yasayan bilir.Alevi olmakdan bu sevgiyi bana yasatan alevi kültürünü bu yüzden cok seviyorum ve bu yönden cok sansli hissediyorum kendimi.
kardeşimsin ne güzel söylemişsin bizi ateistliğe sürüklemeyin, alevilik islamın özüdür. bırakın arkadaşlar sisin söylediklerinize göre sünniler doğru söylüyor biz müslüman falan değiliz allaha şirk koşmaya kadar gelip dayanmış olay. ya sizin bildiğiniz alevilkte olay farklı yada benim bildiğimde veya daha net ya siz alevi değilsiniz yada ben ya allah ya muhammed ya ali gerçeğe hüü
Slm Arkadaşlar,
Açılış mesajımda yazmış olduklarımı çürütemiyorsanız, yapmış olduğunuz yorumların tamamı havada kalır.
İslamın kılıcı olan Hz.Ali ile Alevilerin Ali'si aynı olamaz demişim ve delilleriyle ortaya koymuşum.
Saygılar,
MG
yitirilen 31.05.2007, 13:13 Slm Arkadaşlar,
Açılış mesajımda yazmış olduklarımı çürütemiyorsanız, yapmış olduğunuz yorumların tamamı havada kalır.
İslamın kılıcı olan Hz.Ali ile Alevilerin Ali'si aynı olamaz demişim ve delilleriyle ortaya koymuşum.
Saygılar,
MG
öncelikle
" ali benim varisim velim,o islamın ve ilmin kapısıdır.Bana ulaşmak isteyen ali'e ulaşmalıdır" ve diyorumki Allah,Muhammed,Ya Ali diyorum...
Kimse burda senin tezlerini çürütmek zorunda değil...İnandığımız değer aynı değer Gitmiğimiz yol aynı yol kalkıpta kimsenin senin fikirlerine ayak uydurmasını bekleme bu bir arkadasım..
İkincisi;Yıllardır süre gelen bu düzeni böle basit ve garip tezlerle yıkmaya calısıyosan yanılıyosun bizler tek yürek ve tek bilek olarak karsına çıkarız...
Üçüncüsü;Sen kafana belli kalıpları koymussun inanç düzeyinde ona göre bu şekilde yazıpta burda bizleride farklı gösterme eğer allaha inancım yok ben sadece ali'ye inanıyorum diyasan buyur buda senin inancın ama ateist olupta alevi olunmaz bunuda belirteyim....
EY KENDİNE ALEVİ DİYEN KİŞİ, ÖZÜNÜ DARA ÇEK VE DÜŞÜN
“YOL CÜMLEDEN ULU” MUDUR, DEĞİL MİDİR?
Mesut Gündüz 01.06.2007, 12:04 öncelikle
" ali benim varisim velim,o islamın ve ilmin kapısıdır.Bana ulaşmak isteyen ali'e ulaşmalıdır" ve diyorumki Allah,Muhammed,Ya Ali diyorum...
Bende diyorum ki ; Burda Allah,Muhammed,Ali üçlemesinde anlatılan tanrı olan Ali'den başka birşey değildir.
Kimse burda senin tezlerini çürütmek zorunda değil...İnandığımız değer aynı değer Gitmiğimiz yol aynı yol kalkıpta kimsenin senin fikirlerine ayak uydurmasını bekleme bu bir arkadasım..
İnandığımız değer ve gittiğimiz yol aynı mı?? Bence değil.
İkincisi;Yıllardır süre gelen bu düzeni böle basit ve garip tezlerle yıkmaya calısıyosan yanılıyosun bizler tek yürek ve tek bilek olarak karsına çıkarız...
Yıllardır bir düzene uymuşsunuz; Ancak böyle basit bir tezle bile sizleri cevap veremez hale getirdiğimden söz etmek istediniz muhtemelen. Tek yürek tek bilek olabilmeniz için inancınızı daha iyi kavramalısınız..
Üçüncüsü;Sen kafana belli kalıpları koymussun inanç düzeyinde ona göre bu şekilde yazıpta burda bizleride farklı gösterme eğer allaha inancım yok ben sadece ali'ye inanıyorum diyasan buyur buda senin inancın ama ateist olupta alevi olunmaz bunuda belirteyim....
Bizlerin tanrısı ile islamın tanrısı aynı olamıycağına göre benim inandığım tanrının adı Ali. Ateist değilim.
EY KENDİNE ALEVİ DİYEN KİŞİ, ÖZÜNÜ DARA ÇEK VE DÜŞÜN
“YOL CÜMLEDEN ULU” MUDUR, DEĞİL MİDİR?
Böyle güzel cümlelerle insanlarını uyutmayı çok iyi başarıyorsunuz. Dinin afyon etkisi midir?
Saygılar,
MG
Allah Muhammed Ali deki Ali hangisiyse benim Alim O
bana gore alevilikte sozü geçen ali yaratandır ali ismi allah ın isimlerinden biridir ve ulu yuce anlamına gelir
captive_ 01.06.2007, 12:35 başka konu bulamadınız bu sefer Hz. ALİ yimi tartışıyonz ALi birdir tekdir.tartışılacakta bir seyi yok tur ya allah ya muhammet ya ali açıkca meydanda değilmi
nanis_75 01.06.2007, 13:04 Bencede ordaki beyitlerde ``en-el hak`` hakimdir; yani insanin tanrinin bir parcasi oldugu dücüncesi ile birlikte tanriyla bir olma birlestirme düsüncesiyle anlatilmstir....
Alevi tasavvuf inancinda vahted-i vucut yani evrenin tek ve mutlak sahibi tanrridir, onun disinda baska hic bir varlik ve irade yoktur. buna göre evrendeki baska varliklar evrenin sahibinin görüntüsüdür. bu baglamda alevi ozanlari ve hak, muhammet, ali asiklari en-el hak deyisler yazmislardir..
Bu deyisleri bu sekilde incelemekte ve algilamakta yarar oldugu kanisindayim.
Devrim_Neferi 01.06.2007, 13:23 Slm Arkadaşlar,
Saygılar,
MG
ben çürüteyim o zaman sadece deyişleri delil olarak göster biliyorsun peki ama bu deyişleri yazanlar hz ALİ' den önce mi sonra mı yaşamış ve bu deyişleri yazmışlar.ortada başka delil var mı birde yine bu forumda bir arkadaşımız alevilik aliden değil islam öncesi aleviliğin var olduğu ve alevi kelimesinin aleve tapanlardan geldiğini söylemişti. zaten bize ateist gözüyle bakıyorlardı şimdi bir alevist gözüyle bakacaklar diye yazmıştım. alinin hz ALİ değilde yaradan olduğunu söyleyenlerin deyişlerden başka daha sağlam iddia kaynaklarının olması lazım hem kaldıki her kul yer yüzünde tanrıyı temsil eder çünkü hepimize kendi ruhundan üflemiştir. atatürk'ü mesih yada hz ALİ'yle bir görenler olduğu kadar HZ ALİ'yi yaradan olarak görenlerin kendi fikirleriyse ALİ'Yİ yaradan olarak gören ve bunu deyişlerinde yazanlarda sadece kendi fikirleridir alevilerin inandığı tek ALİ vardır oda bizim pirimiz HZ.ALİ'dir
cemalettin 01.06.2007, 13:35 bana gore alevilikte sozü geçen ali yaratandır ali ismi allah ın isimlerinden biridir ve ulu yuce anlamına gelir
yıllardır kullanılmıyor fakat çok mühim bir işaret olan (^) uzatma A harfi üstüne geldikte "AALİ" şeklinde okunur ve yukarıda kırmızı ile belirtilmiş anlamı içerir.
bilhassa Anadolu'da halk ağzında bu işarete hiç dikkat edilmeksizin söylenegelmiş olması anlam hataları doğurmuş olabilir mi?
zaman içinde Hakk/yaradan/çalap/"O" diye adlandırmalar "Allah" adını alelusül her yerde kullanmamak için der isek,"AALİ" de bu maksatla denmiş olabilir mi?şahıs olarak Hz.Ali'den ayrı olarak...
Mesut Gündüz 01.06.2007, 13:36 ben çürüteyim o zaman sadece deyişleri delil olarak göster biliyorsun peki ama bu deyişleri yazanlar hz ALİ' den önce mi sonra mı yaşamış ve bu deyişleri yazmışlar.
Tabiki Hz.Ali'den sonra yaşamışlar.
ortada başka delil var mı birde yine bu forumda bir arkadaşımız alevilik aliden değil islam öncesi aleviliğin var olduğu ve alevi kelimesinin aleve tapanlardan geldiğini söylemişti.
Luvi'lerden söz edilmiştir. Işığa inananlar anlamında.
zaten bize ateist gözüyle bakıyorlardı şimdi bir alevist gözüyle bakacaklar diye yazmıştım. alinin hz ALİ değilde yaradan olduğunu söyleyenlerin deyişlerden başka daha sağlam iddia kaynaklarının olması lazım hem kaldıki her kul yer yüzünde tanrıyı temsil eder çünkü hepimize kendi ruhundan üflemiştir.
Alevilikte kulluk yoktur. Tanrının ruhundan üflemesi diye birşey sözkonusu değildir. İnsan ruhu tanrıyla beraber görünür hale gelmiştir.
atatürk'ü mesih yada hz ALİ'yle bir görenler olduğu kadar HZ ALİ'yi yaradan olarak görenlerin kendi fikirleriyse ALİ'Yİ yaradan olarak gören ve bunu deyişlerinde yazanlarda sadece kendi fikirleridir alevilerin inandığı tek ALİ vardır oda bizim pirimiz HZ.ALİ'dir
Ali'yi yaradan olarak görenler Hz.Ali'yi yaradan olarak görmezler. Bunu iyi kavramalısın.islamın tanrısından farklı bir tanrı.
Çürüteceğinizi söylemişsiniz. Ancak teze ilaveler yapmamı istemiş olduğunuz sonucu çıkıyor yazınızdan. Alevilerin tanrıya bakış açısıyla islamın tanrıyı algılama şeklini analiz ederseniz ilaveye gerek olmadığını görebilirsiniz.
Saygılar,
MG
Slm Arkadaşlar,
Saygılar,
MG
Bundan sonra hangi konuyu açacaksın çok merak ediyorum.
Sakın ALİSİZ ALEVİLİK OLMASIN?
Hz Ali Efendimizin İslamda ve Alevilikte anlatılan bir tane olduğunu sende biliyorsun. Bu tür düşünceler benim kanatimce Aleviliği bölmek amacıyla ortaya çıkarılmış düşüncelerdir. Neden dersende Müslümanlığı bölmek içinde ilk önce Mezhepler ortaya çıkarılmış ve müslümanlar şimdide devam etmekte olan Mezhep gruplarına bölünmüştür. Aynı düşünce ilede Alevileri bölmek için bu tür fikirler ortaya çıkarılmaktadır.
Ozanlarımızı Ali sevgisini dile getirdiği deyişlerini delil diye bize anlatıyorsun. Ozanlarımız, Alinin sırrını ve bizim sevgimizi anlatmaktadır ve Alevilerin büyük bir çoğunluğuda (Sizin düşüncelerinizi paylaşanlar hariç) aynı düşüncededir.
Ozanlarımızın anlattıklarını çürütecek bir durumumuz yok. Hepsine Allah Eyvallah.
“Hz. Ali ve Hz. Muhammedin dedeleri (İmam Rıza ve Abdulmuddalip) Mekkeden Medineye göç ettikleri sırada yol boyunca birbirlerine mal. mülk ve can beraberliği yaparak, yol kardeşliği altında ahirete göçene kadar Allahın huzurunda divana durup söz verip diz üstüne geldiler. Deve kurbanlarını kendi yerlerine öncü olarak kesip lokma verdiler.
Alevilikte Oniki İmamlar yolu, Muhammed Ali müsahip kardeşliği bu evliyalardan kalmıştır. Bu ibadet çok kutsaldır ve hakta yeri vardır. Muhammet kırklı iken dedesi Abdulmuddalip Medine’ye göç ettikleri sırada şu duayı okumuştur:
Oğuzhan dağlarını aştım da geldim / Cılga yollarına düştüm de geldim
Mekkeden Medineyi seçtim, / Göçtüm de geldim…
Ehlibeyt nesli medinede yeşermeye başlar. Bir gün Hz. Muhammed gözyaşları kan içinde “Ya Ali benden gelen Fatıma kızımın üstüne içgüveyi gireceksin, o zaman sizden Hz. Üseyin’im doğacak ve tüm Kerbela adına kafa verecek, muaviye elinde şehit düşecektir” diyerek geleceği bildirir, “ebesi Adila karalar giyecek, annesi Fatıma üryan büryan dağlanacaktır”, deyip hıçkırarak ağlar.
Üseyin’in davasını babasının doğuşunda dedesi Muhammed bildirmiştir. Ali ve Fatıma on beş – on altı yaşlarındayken Ali’ye, Zülfikar’ı Muhammed gözaydın ile vererek yedi defa Ali’ye don değişti. Abdal olarak sınadı İlla Ali İlla Seyfi, İlla Zülfikar yazısı ile Zülfikar kılıcını yad etti. Burada Fatımanın üzerine Ali’yi içgüveyi olarak damat etti. Ali’nin kim olduğunu Muhammed Mustafa tekrar semada gördü. Ali’de Muhammedi on yedi defa Arap donuna girerek sınadı, yedinci donunda dev parmağını bağlayarak yedi yaşlı oğlan olup hurma ağacaını bitirdi. Aşağıdaki dörtlük ile bildirdi:
Sabah sabah Hakka yalvar / Ali büyük kısmet salar
Devin parmağını bağlar / Yedi yaşlı oğlan sanar
En son on yedinci donunda semada arslan olarak göründü. Muhammed sabah erkenden kalkıp dam evi’ne (cem evi) gitti, eşik üzerinde bir arslan gördü, tüyleri ürperdi. Bir baktı gökte Ali, bir baktı yerde arslan… yaklaştıkça Alinin kendisi olduğunu anladı ve o zaman iki diz üstüne gelerek:
“Ya Ali sen benden önce doğsaydın, ben sana doğuşunda gülbenk duasını okumasaydım, İki Cihan Selveri ile Mustafa’dan (Hz. Ali’nin annesi ve babası) geldiğini görmeseydim, zülfikarı gözaydınıyla vermeseydim” dedi ve o anda Ali’nin başında bir arı gördü. Ali’nin arı ile konuştuğunu görünce diz çökerek Ali’nin cemaline selafat getirdi. O anda Muhammed’in alt dudağı parçalanarak korkudan kanadı ve “Ya Ali Sen Allah’sın” dedi. Bu lafın karşılığında, Alinin tüyleri tekrar aslan donunda parlayarak Muhammed’e döndü ve:
“Sen benim doğduğumda ummana girerek Fatıma üzerine güvey olacağımı, Fatıma ile benden Üseyin’in doğacağını ve Kerbela uğruna başının kesileceğini, Hak divanı Üseyin’in huzurunda sorulacağını diyen sen değil misin” dedi ve şu deyişi söyledi:
Elif mim yazısı Kuran’da ayet / Hz. Üseyin’im divana davet
Benim bir ismim Ali sırrımı gizlet / Hatem yüksüğünü yuttu Muhammet
Bunun anlamı; Elif Allah’ın bir ismi Muhammed’in giydiği tacdır. Mim Kuran’dır. Muhammed’in Allah’tan aldığı Elif yazısıdır. Hatem de Allahın bir ismi olduğu için, Ali kendinin kim olduğunu saklayarak, sırrımı yut, açığa verme demesidir. Yani yüzük manası sırrı yut demesidir. O zaman Ali Muhammede ben senin damadın olduğumda geleceğin için sana tuzak kuranlar olacak, benim ismimi Ya Ali deme sakın darda kaldığında, “Ya Edirnikli ya Edirnikli sen yetiş diye söyle” dedi şifresini bıraktı. Muhammetler müritleri içinde muhabbet ettiği zamanlarda hep karşıdan Aliyi eleştirenler vardı. Ya Muhammed sen bizlere resül olarak Allah’tan geldin. Ahretten, dünyadan insanlıktan hep iyilerden bahsedip anlatıyorsun. Bunun dışında biz Ali’den bir şey anlamıyoruz. Çünkü Ali’nin yüceliği ortada sen bize Ali’den bahset kim olduğunu söyle deyince:
Muhammed yerinden irkilerek Ali’nin cemaline selafatını verdi.
“Beni benden sorun, Ali’yi benden sormayın. Çünkü ben Ali’yi dam evinin eşiğinde, bir donu semada arslan bir donu Ali olarak gördüm. Son defa da başında arı ile konuşuyordu, arıyı tutun Ali’nin sırrını arıdan sorun” dedi. Ali sırrı, Arı sırrı deyimi de buradan kalmıştır.”
(Kaynak, Mehtaptaki Erenler 2. basım, sf. 24 – 27, )
Mesut Gündüz 02.06.2007, 11:18 Bundan sonra hangi konuyu açacaksın çok merak ediyorum.
Sakın ALİSİZ ALEVİLİK OLMASIN?
Ali'siz alevilikten söz etmiyorum.Enel Hak seviyesinde yaklaşın yazılara.
Hz Ali Efendimizin İslamda ve Alevilikte anlatılan bir tane olduğunu sende biliyorsun.
Hz.Ali bir tane benim bahsettiğim Ali Hz.Ali değil.
Bu tür düşünceler benim kanatimce Aleviliği bölmek amacıyla ortaya çıkarılmış düşüncelerdir. Neden dersende Müslümanlığı bölmek içinde ilk önce Mezhepler ortaya çıkarılmış ve müslümanlar şimdide devam etmekte olan Mezhep gruplarına bölünmüştür. Aynı düşünce ilede Alevileri bölmek için bu tür fikirler ortaya çıkarılmaktadır.
Aleviliğin birleşememesinin yegane sebebi doğru olarak algılanamamasıdır.
Ozanlarımızı Ali sevgisini dile getirdiği deyişlerini delil diye bize anlatıyorsun. Ozanlarımız, Alinin sırrını ve bizim sevgimizi anlatmaktadır ve Alevilerin büyük bir çoğunluğuda (Sizin düşüncelerinizi paylaşanlar hariç) aynı düşüncededir.
Ozanlarımızın anlattığı Ali İslamın kılıcı olan Ali değildir.
Ozanlarımızın anlattıklarını çürütecek bir durumumuz yok. Hepsine Allah Eyvallah.
Çürütülmesi gibi bir gayem yok aslında daha iyi anlaşılması amacındayım.
“Hz. Ali ve Hz. Muhammedin dedeleri (İmam Rıza ve Abdulmuddalip) Mekkeden Medineye göç ettikleri sırada yol boyunca birbirlerine mal. mülk ve can beraberliği yaparak, yol kardeşliği altında ahirete göçene kadar Allahın huzurunda divana durup söz verip diz üstüne geldiler. Deve kurbanlarını kendi yerlerine öncü olarak kesip lokma verdiler.
Burda Hz.Ali ve Hz.Muhammdedin dedelerinden söz ediyordun. Dedeleri zamanında islamiyet yoktu. Her diz çökenin namaza durduğunu düşünmek normal mi?..
Alevilikte Oniki İmamlar yolu, Muhammed Ali müsahip kardeşliği bu evliyalardan kalmıştır. Bu ibadet çok kutsaldır ve hakta yeri vardır. Muhammet kırklı iken dedesi Abdulmuddalip Medine’ye göç ettikleri sırada şu duayı okumuştur:
Oğuzhan dağlarını aştım da geldim / Cılga yollarına düştüm de geldim
Mekkeden Medineyi seçtim, / Göçtüm de geldim…
Bunlar aleviliğin islamiyetin içinde olduğu anlamına gelmez. Doğmalar ilginç geliyor insanlara ancak. Gerçekleri görmeleri en doğrusu
Ehlibeyt nesli medinede yeşermeye başlar. Bir gün Hz. Muhammed gözyaşları kan içinde “Ya Ali benden gelen Fatıma kızımın üstüne içgüveyi gireceksin, o zaman sizden Hz. Üseyin’im doğacak ve tüm Kerbela adına kafa verecek, muaviye elinde şehit düşecektir” diyerek geleceği bildirir, “ebesi Adila karalar giyecek, annesi Fatıma üryan büryan dağlanacaktır”, deyip hıçkırarak ağlar.
Üseyin’in davasını babasının doğuşunda dedesi Muhammed bildirmiştir. Ali ve Fatıma on beş – on altı yaşlarındayken Ali’ye, Zülfikar’ı Muhammed gözaydın ile vererek yedi defa Ali’ye don değişti. Abdal olarak sınadı İlla Ali İlla Seyfi, İlla Zülfikar yazısı ile Zülfikar kılıcını yad etti. Burada Fatımanın üzerine Ali’yi içgüveyi olarak damat etti. Ali’nin kim olduğunu Muhammed Mustafa tekrar semada gördü. Ali’de Muhammedi on yedi defa Arap donuna girerek sınadı, yedinci donunda dev parmağını bağlayarak yedi yaşlı oğlan olup hurma ağacaını bitirdi. Aşağıdaki dörtlük ile bildirdi:
Sabah sabah Hakka yalvar / Ali büyük kısmet salar
Devin parmağını bağlar / Yedi yaşlı oğlan sanar
Hz.Muhammed Hz.Ali'ye bunların olacağını söylemiş kahinmi hadi kahin Hz.Ali oğlunu bile bile kerbalaya neden göndermiş
En son on yedinci donunda semada arslan olarak göründü. Muhammed sabah erkenden kalkıp dam evi’ne (cem evi) gitti, eşik üzerinde bir arslan gördü, tüyleri ürperdi. Bir baktı gökte Ali, bir baktı yerde arslan… yaklaştıkça Alinin kendisi olduğunu anladı ve o zaman iki diz üstüne gelerek:
“Ya Ali sen benden önce doğsaydın, ben sana doğuşunda gülbenk duasını okumasaydım, İki Cihan Selveri ile Mustafa’dan (Hz. Ali’nin annesi ve babası) geldiğini görmeseydim, zülfikarı gözaydınıyla vermeseydim” dedi ve o anda Ali’nin başında bir arı gördü. Ali’nin arı ile konuştuğunu görünce diz çökerek Ali’nin cemaline selafat getirdi. O anda Muhammed’in alt dudağı parçalanarak korkudan kanadı ve “Ya Ali Sen Allah’sın” dedi. Bu lafın karşılığında, Alinin tüyleri tekrar aslan donunda parlayarak Muhammed’e döndü ve:
“Sen benim doğduğumda ummana girerek Fatıma üzerine güvey olacağımı, Fatıma ile benden Üseyin’in doğacağını ve Kerbela uğruna başının kesileceğini, Hak divanı Üseyin’in huzurunda sorulacağını diyen sen değil misin” dedi ve şu deyişi söyledi:
Elif mim yazısı Kuran’da ayet / Hz. Üseyin’im divana davet
Benim bir ismim Ali sırrımı gizlet / Hatem yüksüğünü yuttu Muhammet
Bunun anlamı; Elif Allah’ın bir ismi Muhammed’in giydiği tacdır. Mim Kuran’dır. Muhammed’in Allah’tan aldığı Elif yazısıdır. Hatem de Allahın bir ismi olduğu için, Ali kendinin kim olduğunu saklayarak, sırrımı yut, açığa verme demesidir. Yani yüzük manası sırrı yut demesidir. O zaman Ali Muhammede ben senin damadın olduğumda geleceğin için sana tuzak kuranlar olacak, benim ismimi Ya Ali deme sakın darda kaldığında, “Ya Edirnikli ya Edirnikli sen yetiş diye söyle” dedi şifresini bıraktı. Muhammetler müritleri içinde muhabbet ettiği zamanlarda hep karşıdan Aliyi eleştirenler vardı. Ya Muhammed sen bizlere resül olarak Allah’tan geldin. Ahretten, dünyadan insanlıktan hep iyilerden bahsedip anlatıyorsun. Bunun dışında biz Ali’den bir şey anlamıyoruz. Çünkü Ali’nin yüceliği ortada sen bize Ali’den bahset kim olduğunu söyle deyince:
Muhammed yerinden irkilerek Ali’nin cemaline selafatını verdi.
“Beni benden sorun, Ali’yi benden sormayın. Çünkü ben Ali’yi dam evinin eşiğinde, bir donu semada arslan bir donu Ali olarak gördüm. Son defa da başında arı ile konuşuyordu, arıyı tutun Ali’nin sırrını arıdan sorun” dedi. Ali sırrı, Arı sırrı deyimi de buradan kalmıştır.”
Burda yazdıklarınız alevilerin Ali'sinin Hz.ALi olmadığını ayan beyan ortaya koymaktadır.
(Kaynak, Mehtaptaki Erenler 2. basım, sf. 24 – 27, )
Sn.Dede
Dedelik makamında olduğun aşikar.Taliplerinde vardır. Saygımız var bunlara.
Ancak anlatmış oldukların benim yazdıklarımı destekler nitelikte.
Yazdıklarına Enel-Hak seviyesinde bakar isen Ali tanrıdır.
Saygılar,
MG
Murat AKAN 02.06.2007, 12:01 Hz.Ali semboldür,bizim Ali'miz tanrı olan Ali'dir.
.
.
.
"Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali" buradaki Ali kim?
"La İlahe İllallah, Muhammedun Resullah, Aliyyun Veliyullah" buradaki Ali kim?
Mesut Gündüz 02.06.2007, 12:34 "Ya Allah, Ya Muhammed, Ya Ali" buradaki Ali kim?
"La İlahe İllallah, Muhammedun Resullah, Aliyyun Veliyullah" buradaki Ali kim?
Bu üçlemelerdeki Ali'nin kim olduğunu alıntı yaptığın yazıdaki deyişlerden anlayabilirsin.
Saygılar,
MG
benim bildiğim okuduğum kadarı ile de Ali hz. Ali. müslümanlıktaki 4 halifenin sonuncusu Ali. çevremde çok var alevileri kötüleyip onları hor gören. sebebini sorduğumda hz Ali yi tanrılaştırıyolar diyorlar. allah'ı yok sayıyorlar diyorlar. bazı kısım alevilerin hz muhammed'in hz Ali'den peygamberliği çaldığına inandığını söylüyorlar. elimden geldiğince onları inandırmaya çalışıyorum ama nafile.
Hz. Ali ki, Allah Resûlü ona, kızını hem de hiç tereddüt etmeden vermişti. Çünkü onda, Hz. Fâtıma gibi bir Nebi kızına koca ve bir nebiye damat olma liyakatı vardı. Zira o şâh-ı evliya idi.. ve evliyaya baba olabilecek mahiyette yaratılmıştı. Öyle ki, Allah Resûlü bir gün ona şöyle buyuracaktı: “Yâ Ali! Her peygamberin nesli kendinden devam etmiştir; Benim neslimi ise, sen devam ettireceksin.”[2] Yani Benim soy ağacımı sen sulayacak, sen yetiştirecek ve sen tımar edeceksin. Neticede semerâtı toplayanlar da benimle beraber, Ehl-i Beyt içinde seni de anacaklar binaenaleyh, meseleye bu yönüyle bakılacak olursa, Hz. Ali’ye itaat, aynen Allah Resûlü’ne itaattir. Allah Resûlü’ne itaat da Allah’a itaat demektir.
Murat AKAN 02.06.2007, 13:23 Bu üçlemelerdeki Ali'nin kim olduğunu alıntı yaptığın yazıdaki deyişlerden anlayabilirsin.
Saygılar,
MG
Üçleme diyorsun yani "Allah Muhammet Ali".
Ali'miz dediğin gibi Allah olsaydı, üçleme;
"Allah Muhammed Allah"
şeklinde olurdu ki bu da;
"Allah Muhammed"
şeklinde ikilemeye dönüşürdü.
Mesut Gündüz 02.06.2007, 13:34 Üçleme diyorsun yani "Allah Muhammet Ali".
Ali'miz dediğin gibi Allah olsaydı, üçleme;
"Allah Muhammed Allah"
şeklinde olurdu ki bu da;
"Allah Muhammed"
şeklinde ikilemeye dönüşürdü.
Hz.Ali Allah'tır demedim hiçbir yerde. Benim tanrım islamın tanrısı ile aynı olamıycağına göre. Tanrıyı Ali'de biçimledim. Ozanlarda böyle yapmışlar.
Saygılar,
MG
Hz.Ali Allah'tır demedim hiçbir yerde. Benim tanrım islamın tanrısı ile aynı olamıycağına göre. Tanrıyı Ali'de biçimledim. Ozanlarda böyle yapmışlar.
Saygılar,
MG
entelektüel bir yaradan şekli:) desek hissimi?
Mesut Gündüz 02.06.2007, 14:15 entelektüel bir yaradan şekli:) desek hissimi?
Çoğu zaman, tanrı kavramı entellektüel kafalarla çelişir.
Şöyle ele alalım;
Kırmızı ışıkta geçmek yasaktır. Bazı kafalar kırmızı ışıktan yasak olduğu için geçmez. Bazı kafalar ise birine ve kendine zarar vereceği için geçmez.
Yasak olduğu için değil zarar vereceği ve göreceği için geçmiyor ve tanrıya kulluğu bu bağlamda reddediyorsa. Entellüktüel kafa mazbut kafadan daha kafadır.
Saygılar,
MG
Çoğu zaman, tanrı kavramı entellektüel kafalarla çelişir.
Şöyle ele alalım;
Kırmızı ışıkta geçmek yasaktır. Bazı kafalar kırmızı ışıktan yasak olduğu için geçmez. Bazı kafalar ise birine ve kendine zarar vereceği için geçmez.
Yasak olduğu için değil zarar vereceği ve göreceği için geçmiyor ve tanrıya kulluğu bu bağlamda reddediyorsa. Entellüktüel kafa mazbut kafadan daha kafadır.
Saygılar,
MG
yaratıcıyı entelektüel yorumlamalarla anlamlandırmaya çalışmak. evreni ve içindekileri/dışındakileri görmemek demektir. bu tefekkür (evren ve kainat fizik-ötesi) dışındakilerde insanı geliştirmeyecektir. çünkü allah en başta yaratıcı olandır.
descartesin deyimiyle: tanrı (allah) mükemmeldir, ama insan sınırlıdır ve tek başına allah fikrine sahip olamaz, o fikrin insanın kafasında olması allahın varlığına kanıttır. gözlemlemese (tefekkür etmese bile) her insanın kafasının bir köşesinde yaratılış fikrinin oluşu kaderimizi biçimlendirmektedir.
tanrı, inanılandır, tapılandır islam da yaratıcı allah tır. zeus ta tanrıdır, ama allah değildir. karıştırmamak lazım. ali yi tanrı olarak görebilirsin ama yaratcı değildir. en azından ölümlüdür ali. en azından bir taşı yaratacak kaabiliyeti olmamıştır.
Mesut Gündüz 02.06.2007, 14:40 yaratıcıyı entelektüel yorumlamalarla anlamlandırmaya çalışmak. evreni ve içindekileri/dışındakileri görmemek demektir. bu tefekkür (evren ve kainat fizik-ötesi) dışındakilerde insanı geliştirmeyecektir. çünkü allah en başta yaratıcı olandır.
descartesin deyimiyle: tanrı (allah) mükemmeldir, ama insan sınırlıdır ve tek başına allah fikrine sahip olamaz, o fikrin insanın kafasında olması allahın varlığına kanıttır. gözlemlemese (tefekkür etmese bile) her insanın kafasının bir köşesinde yaratılış fikrinin oluşu kaderimizi biçimlendirmektedir.
tanrı, inanılandır, tapılandır islam da yaratıcı allah tır. zeus ta tanrıdır, ama allah değildir. karıştırmamak lazım. ali yi tanrı olarak görebilirsin ama yaratcı değildir. en azından ölümlüdür ali. en azından bir taşı yaratacak kaabiliyeti olmamıştır.
maddeyi ve bilinci sorgulayan bir entellektüel kafa ile doğmaları inceleyen entellektüel olmayan bir kafa.
İnanmayı tapmak anlamında sorgulamak şartmıdır. İnancın içinden tapma kavramı çıkarsa içinde kalan değerlerin ağırlığı o inancın güzel yanlarının toplamıdır bence.
Ali'yle ilgili söylediklerin tamamiyle anlamsız; ben Hz.Ali'nin tanrı olduğunu hiçbir yerde söylemedim. Enel Hak düzeyinde düşünmelisin ''Benim inandığım Ali Hz.Ali değil'' dersem ne anlarsın.
Saygılar,
MG
ehlihakk02 02.06.2007, 14:45 Hz.Ali semboldür,bizim Ali'miz tanrı olan Ali'dir.
1- (Evvel odur âhir odur / Tayyip odur tahir odur
Batın odur zahir odur / Ali Ali Ali Ali
Virani)
Görüldüğü gibi burada “Ali”, kuzen-damat Ali anlamında değil, aşkın bir varlık anlamında tanrısallık içeren bir kavramdır. Evvel (ön, ilk), ahir (en son), tayyip (iyi, güzel), tahir (temiz), batın (iç, gizli, görünmeyen), zahir (görünen) hep “Allah’ın nitelikleri, adlarıdır. Oysa Virani bunları Ali’de görüyor, tanrının Ali olduğunu söylüyor
2- (Sabah seherinde virdim budur bu
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali
Zikrim olan lailaheillallah
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali”
Sersem Ali Baba)
Açıklıkla görüldüğü gibi tek ve mutlak olan Allah’tır, Allah ise Muhammed Ali’dir, Muhammed Ali ise Ali’dir. Kuşkusuz bu ve benzeri tüm deyişlerde, aynı zamanda bir söz oyunu olarak Hak, Muhammed, Ali üçlemesi söz konusudur. Ancak bu üçleme, zaman zaman üç ayrı şahsiyetten söz edermiş gibi yaparken, gerçekte tek bir tanrısal varlık anlamında vahdet-i vücudu ifade etmektedir...
3-(Hak Muhammed Ali geldi dilime / Mürvet günahıma kalma ya Ali..
Pir Sultan Abdal)
deyişinde de görüldüğü gibi, birinci dizede ayrı şahsiyetler şeklinde yoruma da açık olan ifade ikinci dizede yardımcı, kurtarıcı olarak Ali’de özdeşleşir. Esasen birinci dizenin de doğru okunuşu Hak Ali, yani Tanrı Ali’dir, çünkü Ali’nin gerçek adı da Muhammed Ali’dir. Ali ise burada kuzen-damat Ali’nin adını içermekle birlikte, esas olarak onun kimliğinde de kendini gösteren Allah’ın kendisidir.
4-(Ay Ali’dir, gün Muhammed
Üç yüz altmış altı sünnet
Balıklar da suya hasret
Çarka döner göl içinde,
Pir Sultan’ım bu bir sırdır
Sırrını saklayan erdir
Ay da nurdur, gün de nurdur
Allah bir Muhammed Ali
Pir Sultan Abdal)
diyerek hepsini “nurda” tekleştirir ve buna da Muhammed Ali der. Bir diğer ifadesinde ise bu sırrı daha da netleştirir:
5-(Yer gök arasına nizamlar kuran
Ak kağıt üstüne yazılar yazan
Engür şerbetini Kırklara ezen
Pir Sultan Abdal)
Görüldüğü gibi bu deyişinde olası farklılık izlenimi kaldırır ve üçlemeyi Ali’de tekleşir. Esasen “bu üçlemenin özünde Ali’nin tanrılığı sorunu saklı” olup, işin doğrusu ve aslı, Tanrının Ali diye adlandırılmasıdır
6-(Muhammed Ali’nin eli değil mi
Hak bilip tuttuğum el bana yeter
Bu yolun sahibi Ali değil mi
Ali’nin kurduğu yol bana yeter
Pir Sultan Abdal)
diyerek Muhammed Ali’nin eli Hak’ın eli denilirken, sonradan yolun sahibi ve kurucusu Ali’ye indirgenir
7-(Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?”
Pir Sultan Abdal)
deyişinde, Ali’nin tanrı olduğunu, evreni yarattığını hiçbir muğlaklığa yol açmayacak bir açıklıkla belirtiyor
8-(Pir Sultan Abdal’ım ağladı güldü
Kabe-i Şerif’ten bir nida geldi
Hakkın emri ile dört kitap indi
Okuyan Muhammed yazan Ali’dir”
Pir Sultan Abdal)
Kırkların Cemi’nde de olduğu gibi Ali’nin üstte, belirleyici ve tabii tanrısal olması
9-(Selman bir deste gül şaha uzattı
Kendi tabutuna kendisi yattı
Cemm-i Mushaf’tan nikabın attı
Kur’an yok, gördüler Ali’den gayrı
Hacı Bektaş Malakatı)
Yani toplanmış Kur’an’ın üzerinden örtüyü kaldırdıklarında, Ali’den gayrı Kur’an olmadığı görüldü denilmektedir. Ki bütün bu ifadeler, Alevilik nezdinde Ali’nin, Kur’an’ın, Tanrı’nın, Muhammed Ali’nin, Hak Muhammed Ali’nin ismi, ya da tersinden Ali’nin bunların tümü, onların tezahürü olduğunu büyük bir açıklık ve iç tutarlılığı içinde gösteriyor.
seni canı gönülden kutluyor ve seni tüm ALEVİ duygularımla selamlıyor ve böyle bir seyi diğer canlara öğretme girisimin için sana ne kadar tessekür etsem az olur zaten bizim alimiz kan dökemez dikkat ederseniz mesela en basıt HAYBER FATİHİ diye anılan ALİ ben bundan utanıyor ve işin aslını öğrenince de kınadım.Çünki canlar o hayber kalesinde yasayanlar müslümanlarla akabe biatini imzalayan ve ona ihanet etmeyen yahudilerdir bir toprak için bizim ALİMİZ böyle kalles olmaz bizim ALİMİZ 11 kadınla evlenemez bu bizim ALİMİZ olamaz.sana tekrar tekrar tessekur ediyorum.
Mesut Gündüz 02.06.2007, 14:57 seni canı gönülden kutluyor ve seni tüm ALEVİ duygularımla selamlıyor ve böyle bir seyi diğer canlara öğretme girisimin için sana ne kadar tessekür etsem az olur zaten bizim alimiz kan dökemez dikkat ederseniz mesela en basıt HAYBER FATİHİ diye anılan ALİ ben bundan utanıyor ve işin aslını öğrenince de kınadım.Çünki canlar o hayber kalesinde yasayanlar müslümanlarla akabe biatini imzalayan ve ona ihanet etmeyen yahudilerdir bir toprak için bizim ALİMİZ böyle kalles olmaz bizim ALİMİZ 11 kadınla evlenemez bu bizim ALİMİZ olamaz.sana tekrar tekrar tessekur ediyorum.
Olayın o boyutunu bir kenara bırakın ve burada tartışmayın.
Bizler sadece Hz.Alinin elindeki metal kılıcı tahta kılıca çeviriyoruz burada.
Saygılar,
MG
maddeyi ve bilinci sorgulayan bir entellektüel kafa ile doğmaları inceleyen entellektüel olmayan bir kafa.
İnanmayı tapmak anlamında sorgulamak şartmıdır. İnancın içinden tapma kavramı çıkarsa içinde kalan değerlerin ağırlığı o inancın güzel yanlarının toplamıdır bence.
Ali'yle ilgili söylediklerin tamamiyle anlamsız; ben Hz.Ali'nin tanrı olduğunu hiçbir yerde söylemedim. Enel Hak düzeyinde düşünmelisin ''Benim inandığım Ali Hz.Ali değil'' dersem ne anlarsın.
Saygılar,
MG
inacları dogmatik olarak inceleyen kafa en azından incelediği şeyi yaşıyor. inanç ve akıl enerjidir. bu durumları eylemlerle destekleyecek olan lar gelişimi yaşayabilip, yaşamını bilinçle süsleyebileceklerdir. yaşanarak inançlar bu güne gelmiş, medeniyetler değişmiş, insanlar dönüşmüş fakat insanın ilerleme tutkusu inançla yoldaşlık edip bu günlere gelinmiştir. çünkü inanç gönülden bağlı olma durumudur. çok boyutlu, sınırlı ve çetrefil yaşamda insan aklını yaratcısına ve onun elçilerine rapteyleyerek kendine yol bulabiliyor. bu bağlılık, bağlanılan şeyin bizzat var olup olamasına veya ahlaken doğruluğuna yönelik olabilir. ama her halukarda, özünde "sevgi" "korku" gibi bir duygu bulunmaktadır. bu iki duygu özde yaşam kaderini biçimlendirmektedir. entellektüel çalışmalarla değil.
allahın etimolojik manasıda ,(bilirsin etimolojik bilmin tezgahından üremiş bir kavramdır) ''tek ve benzersiz yaratıcı'' olandır.
insanlar genelde hisleri ile yaratıcıyı bulmaya çalışırlar. bu durum ilkel kabilelerde totem ile, şamanlarda ruh a biçim verilmeye çalışılan eşyalarda, romalı putperestlerde soyut idol un sanat duygusu ile birleşiminde, mekkeli putperestlerde ticari kaygı ve sıradan insanları aldatmakla kendini buluyor.
sizinkide malesef ''enel hak'' düzeyinde inandığın ali nin üstünde bir soyut varlığı ali sathında anlamlandırmaya çalışmaktırki; tamamen tahayyülü veryansonlardır. ali nezdinde allah a inanmak bambaşka ve doğru su olan inançtır.
mekkeli putperestlere "kafir"(allaha inanmayan) değil de "müşrik"(allaha şirk koşan) denmesinin sebebi, islamdan önce de allaha inanmaları fakat beraberinde putlarla sembolize ettikleri güçlerin de özgürce şefaat edebildiğini düşünmeleriydi. yani bir durumun diğerinden farkı olamyışı. oysa durumların farklı olmnası ve nereye götürmesi gerekliydi.
Olayın o boyutunu bir kenara bırakın ve burada tartışmayın.
Bizler sadece Hz.Alinin elindeki metal kılıcı tahta kılıca çeviriyoruz burada.
Saygılar,
MG
güzel.. çevirin ama (hoş bir gerceği nasıl değiştirebileceksiniz-kaldıki o gercek peygamberinde gerceğiydi.) hz alinin yüzde 90 savaşsız yönünü almak başka, yüzde 10 kısımlık hayatın gerceklerinden olan dilimi bastırmak bambaşka. unutmayın hz ali sadece islam dünyasi için halifedir.
readmeden alıntı "sevgi" "korku" gibi bir duygu bulunmaktadır. bu iki duygu özde yaşam kaderini biçimlendirmektedir. entellektüel çalışmalarla değil.
duygular entellektüel çalışmalar ile degişim göstermektedir burda salt duygular ile yaşamı belirleyecegini söyleyebilmek yanlıştır.. entellektülel çalışmalar ve biliimsel gelişmeler bütün duygularında belirleyicisi konumundadır..ikiside birbirinden mutlaka etkilenir biri diğeri olmadan olmaz..
readmeden alıntı "sevgi" "korku" gibi bir duygu bulunmaktadır. bu iki duygu özde yaşam kaderini biçimlendirmektedir. entellektüel çalışmalarla değil.
duygular entellektüel çalışmalar ile degişim göstermektedir burda salt duygular ile yaşamı belirleyecegini söyleyebilmek yanlıştır.. entellektülel çalışmalar ve biliimsel gelişmeler bütün duygularında belirleyicisi konumundadır..ikiside birbirinden mutlaka etkilenir biri diğeri olmadan olmaz..
yanılıyorsun. biz sıradan insanlar için duygular eylemlerle gercekleşir.
sevgiliyi düşünmek, üzerinde kafa yormakmı daha anlamlıdır. onunla birlikte olup gerekli duyguları yaşamakmı?.
en güzeli farkında olunan eylemdir. farkındalıkta bilgi yüzde 10 ise bilinçi oluşturcak eylemin katkısı yüzde 90 dır kanaatim.
Mesut Gündüz 02.06.2007, 15:13 inacları dogmatik olarak inceleyen kafa en azından incelediği şeyi yaşıyor. inanç ve akıl enerjidir. bu durumları eylemlerle destekleyecek olan lar gelişimi yaşayabilip, yaşamını bilinçle süsleyebileceklerdir. yaşanarak inançlar bu güne gelmiş, medeniyetler değişmiş, insanlar dönüşmüş fakat insanın ilerleme tutkusu inançla yoldaşlık edip bu günlere gelinmiştir. çünkü inanç gönülden bağlı olma durumudur. çok boyutlu, sınırlı ve çetrefil yaşamda insan aklını yaratcısına ve onun elçilerine rapteyleyerek kendine yol bulabiliyor. bu bağlılık, bağlanılan şeyin bizzat var olup olamasına veya ahlaken doğruluğuna yönelik olabilir. ama her halukarda, özünde "sevgi" "korku" gibi bir duygu bulunmaktadır. bu iki duygu özde yaşam kaderini biçimlendirmektedir. entellektüel çalışmalarla değil.
allahın etimolojik manasıda ,(bilirsin etimolojik bilmin tezgahından üremiş bir kavramdır) ''tek ve benzersiz yaratıcı'' olandır.
insanlar genelde hisleri ile yaratıcıyı bulmaya çalışırlar. bu durum ilkel kabilelerde totem ile, şamanlarda ruh a biçim verilmeye çalışılan eşyalarda, romalı putperestlerde soyut idol un sanat duygusu ile birleşiminde, mekkeli putperestlerde ticari kaygı ve sıradan insanları aldatmakla kendini buluyor.
sizinkide malesef ''enel hak'' düzeyinde inandığın ali nin üstünde bir soyut varlığı ali sathında anlamlandırmaya çalışmaktırki; tamamen tahayyülü veryansonlardır. ali nezdinde allah a inanmak bambaşka ve doğru su olan inançtır.
mekkeli putperestlere "kafir"(allaha inanmayan) değil de "müşrik"(allaha şirk koşan) denmesinin sebebi, islamdan önce de allaha inanmaları fakat beraberinde putlarla sembolize ettikleri güçlerin de özgürce şefaat edebildiğini düşünmeleriydi. yani bir durumun diğerinden farkı olamyışı. oysa durumların farklı olmnası ve nereye götürmesi gerekliydi.
Putperestlik kavramı kişiden kişiye değişiyor desek. Senin için Ali put.Benim için islamın tamamı put. Tersten gidersek Ali'de put değil, islamda.
İnancı yaşama tarzıyla alakalı. Öyle bir tanımlama varki yazında entellektüel kafa inancını yaşamaz gibi olmuş.
Bunu sorgulamaya başlarsak entellektüel olmayan kafanın inancını yaşadığıda tartışmaya açılır.
Orta yol nedir. Senin inancın sana benim inancım bana.
Benim inandığım Ali Hz.Ali değil. Ali ben olmuş.Ben Ali olmuşum.
Saygılar,
MG
farklı şeylerden bahsediyoruz ben yaşamı belirleyen salt duygular degildir bilimsel gelişmeler duyguları da yaşamıda degiştirir ve yaşam entellektüel ve bilimsel çalışmaların ve duyguların bir bütünüdür demek istedim..
islam sözcüğü S-L-M kökünden türemiştir ki kökün anlamı "barış"tır. . bununla birlikte kökün aktif formu eslemedir ve "teslimiyet'' anlamına gelir. barışın putcularıysak (burdaki putlculuğu yapıcılık anlamında düşünelim) ne mutlu bize..
Mesut Gündüz 02.06.2007, 15:28 güzel.. çevirin ama (hoş bir gerceği nasıl değiştirebileceksiniz-kaldıki o gercek peygamberinde gerceğiydi.) hz alinin yüzde 90 savaşsız yönünü almak başka, yüzde 10 kısımlık hayatın gerceklerinden olan dilimi bastırmak bambaşka. unutmayın hz ali sadece islam dünyasi için halifedir.
İslam dünyası nedir ? sadece... sormak zorunda bıraktın.
İslamın tanrısıyla, alevilerin tanrısı aynı değilken Hz.Ali'yi sorgulamak ne derece tutarlı sence.
Saygılar,
MG
farklı şeylerden bahsediyoruz ben yaşamı belirleyen salt duygular degildir bilimsel gelişmeler duyguları da yaşamıda degiştirir ve yaşam entellektüel ve bilimsel çalışmaların ve duyguların bir bütünüdür demek istedim..
evet tabiki. yaşamı sadece duygular biçimlendirmez. varolan (soyut ve somut) her şey belirler. kader kavramı çıkıyor ortaya yaşamı biçimlendiren unsurları bir araya toplar isek:
kader öyle birşeydir ki yok denilirse olduğu ve var denilirse yokluğu dile gelir. kader kendisini ne tam serbestlikte ne tam bağlılıkta gösterir. şu olay kaderdir dediğimizde alttan alta öyle olmadığını da hissedebiliriz. hayatın hem insana hem de yaratıcısına açık bir oluşumlar dünyası olduğu ve yer yer kiminde ilahi izlerin kiminde de kendi ayak izlerimizin bulunduğu kabul edilirse hem beşeri sorumluluk - sorumsuzluk dengesi sağlanabilir. işte bilinç ve farkındalığı oluşturan temel zeminde eylemlerle vuku bulabiliyor. haci bektaşi velinin 4 kapı, kırk makamının ilk kapısına girişi bu inançsal sorumluluk eylemi ile mümkün olabiliyor. o zaman ali nin bizden üstün özellikleri, nitelik ve kaabiliyetleri olduğunu anlayabiliyoruz ve ancak bunun böyle olduğunu anladığımızda ali nin karşısında ezik (!) inancımızı tanımlayabiliyoruz. ''ben ali olmuşum ali ben'' buram buram mistik mahiyetler kokuyor nihayetinde..
Devrim_Neferi 02.06.2007, 15:37 bana islamiyet öncesi alevilerin varlığını (ibadet şekilleri itibari ile cem ayinlerinide) ispat edebilirmisin peki aleviliğin (kızılbaş'lığın) hz Ali'den sonra ortaya çıktığını inkar edebilir misin? bazıları islamiyet öncesi alevilikten bahsederken burdaki alevi sözcüğünün Hz Ali'den değilde aleve tapanlardan geldiğini yazmıştı.senin bu konuda bi fikrin varmı ?her deyiş gerçeği mi yansıtmaktadır yada deyiş'i yazanın düşüncelerini mi?
bana islamiyet öncesi alevilerin varlığını (ibadet şekilleri itibari ile cem ayinlerinide) ispat edebilirmisin peki aleviliğin (kızılbaş'lığın) hz Ali'den sonra ortaya çıktığını inkar edebilir misin? bazıları islamiyet öncesi alevilikten bahsederken burdaki alevi sözcüğünün Hz Ali'den değilde aleve tapanlardan geldiğini yazmıştı.senin bu konuda bi fikrin varmı ?her deyiş gerçeği mi yansıtmaktadır yada deyiş'i yazanın düşüncelerini mi?
kardeş islamiyetten önce alevilik yoktu. ancak arkadaşlar islamiyetten önceki bazı inanışları (zerdüştülik-şamanizmi) aleviliğin içinde görmek istedikleri için aleviliği ''tinsel'' kodlarla süsleyerek varmış gibi göstermeye çalışıyolar.
Mesut Gündüz 02.06.2007, 16:01 bana islamiyet öncesi alevilerin varlığını (ibadet şekilleri itibari ile cem ayinlerinide) ispat edebilirmisin peki aleviliğin (kızılbaş'lığın) hz Ali'den sonra ortaya çıktığını inkar edebilir misin? bazıları islamiyet öncesi alevilikten bahsederken burdaki alevi sözcüğünün Hz Ali'den değilde aleve tapanlardan geldiğini yazmıştı.senin bu konuda bi fikrin varmı ?her deyiş gerçeği mi yansıtmaktadır yada deyiş'i yazanın düşüncelerini mi?
Aleviliğin müslümanlıkla direkt bi alakası yoktur.Bir takiyedir.Bu yüzden aleviliği araştırırken Hz.Ali den öncesi ve sonrası önemli değildir. Önemli olan inancın şekilleniş şeklidir. İslamdan ve islamın karşısında duran tüm inançlardan etkilenmiştir.
Saygılar,
MG
Mesut Gündüz 02.06.2007, 16:05 kardeş islamiyetten önce alevilik yoktu. ancak arkadaşlar islamiyetten önceki bazı inanışları (zerdüştülik-şamanizmi) aleviliğin içinde görmek istedikleri için aleviliği ''tinsel'' kodlarla süsleyerek varmış gibi göstermeye çalışıyolar.
Zerdüştlük ve Şamanizm aleviliğin mihenk taşlarıdır.
Saygılar,
MG
yitirilen 02.06.2007, 16:10 Böyle güzel cümlelerle insanlarını uyutmayı çok iyi başarıyorsunuz. Dinin afyon etkisi midir?
Saygılar,
MGkimseyi uyuttuğumuz falan yok bana sorduğun soruyu önce kendine sor bak bakalım cevabını bulabiliyormusun....senin gibi düşünenler kabahati hep başkalrında ararlar oysaki çuvaldızı batırın bakalım kendinize kurduğunuz hayal dünyasından çıkabiliyormusunuzz.....
anlaşılan seninle tartışılmıyo kendi bildiklerini okuduğun için bislerin düşüncesine ihtiyacın yok......yürüdüğün yol daim olsun.....
alevikızı_yeliz 03.06.2007, 02:53 islamın tanrısı ile alevilğin tanrısı bir degil aynı degil demişşin sevgili can nasıl bu kanıya bu düşünceye varırsın anlıyamıyorum.Bircok yobaz ve bağnaz bizi müslümandan saymıyorsa bilki senin gibi birkacı onların yanında böyle laflar konusark veriyor bu kozları onların eline.Biz müslümanız ALLAH BAŞ MUHAMMET YOLDAŞ ALİ ŞAHIMIZ CANIMIZ. KURAN-I İNDİREN ALLAHTIR İNDİRİLEN MUHAMMEDDİR ONU YOLDAŞI CANI EHLİEBYT ALİ DİR. BİZ KURAN-I KERİMİ EN DOGRU SEKLİ İLE TELAFFUZ EDEN VE DİLE GETİREN ANLAYAN MİLLETİZ.BUNDAN DA ŞU ANLAŞILIYOR Kİ YARADN BİR VE TEKTİR ONA SİRK KOSMAK EN BÜYÜK GÜNAHTIR ALİ DE MUHAMMED TE SENDE BENDE ONUN KULUYUZ. ALLAH MUHAMMED YA ALİ ÜCLEMESİNDEKİLER DE: ALLAH:evrenin ve canlı cansız herseyin yaratıcısı tek sahibi Muhammed in Ali nin efendisi yoluna kurban oldgumuz Ali nin de Muhammedin de ugruna sagas verdigi efendimiz HZ.MUHAMMED:cenab-ı hakkın son peygamberi gelşini Hz.İsanın bile müjdelediği şahımızın amcasının oglu kayınbabası Hz. Hasan ile Hz.Hüseyin in dedeleri yoluna kurban olduğumuz peygamberimiz HZ.ALİ:Şahımız canımız Ali Hasan ın Hüseyin in babası Muhammed in en yakını bir aslan kadar cesur kılıç kadar keskin Ali. ALLAH IN ASLANI ALİ. Allah ın kulu son halife Ali.Allah yolunda kıldığı namazdan kalmayıp bile bile cenab- hak yoluna sehit olan Ali. NACİZANE KISACA DİLİM DÖNDÜĞÜNCE ALLATTIP BİZİM ALEVİLERİN 3 EN ÖNEMLİ DEĞERİNİ BENCE MUHAMMED VE ALİ ALLAHIN BİRER YANSIMASIDIR DÜNYAYA ALLAHIN EN SEVGİLİ KULLARIDIR.NE OLUR YAPMAYIN BİZ MÜSLÜMANIZ SADEC MEZHEBİMİZ FARKLI ALLAH TAPARIZ MUHAMMEDE İNANIR ALİNİN YOLUNDAN GİDERİZ ÖYLEYSE ALİ ALLAHA TAPMIS MUHAMMEDE İNANMISTIR BİZDE ÖYLE YAPALIM.BENCE ALLAHIN DA ALİNİN DE MUHAMMED İN YERİ TAHTI AYRIDIR GÖNLÜMÜZDE 3 AYNI KİŞİ DEGİLDİR. BENCE allah+muhammed+ali=ali DEĞİLDİR BENCE allah=muhammed+ali DİR ÇÜNKÜ ALLAHIN BÜTÜN HİKMETLERİ ONLARIN ÜSTÜNDE TOPLANMISTIR CESURLUGU AFFEDİCİLİGİ MERTLİĞİ SABRI ...... BU YÜZDEN ONALR ALLAHTAN BİR YANSIMADIR
isyaaannn 03.06.2007, 19:18 canlar ben bu tanrı konusuna katılmıyorum hz Ali de Allah ın kuludur eğer ki tanrı olarak görseydi kendisini derdi ben sizin tanrınızım hadislerde de hz Ali nin sözlerinde de ben böyle bişeye rastlamadım ve Ali Allah ın arslanı diye boşuna söylememişler bence Ali pirdir canlar benim düşüncem böyle tabii herkesin düşüncesine de saygı duymak gerek
islamın tanrısı ile alevilğin tanrısı bir degil aynı degil demişşin sevgili can nasıl bu kanıya bu düşünceye varırsın anlıyamıyorum.Bircok yobaz ve bağnaz bizi müslümandan saymıyorsa bilki senin gibi birkacı onların yanında böyle laflar konusark veriyor bu kozları onların eline.Biz müslümanız ALLAH BAŞ MUHAMMET YOLDAŞ ALİ ŞAHIMIZ CANIMIZ. KURAN-I İNDİREN ALLAHTIR İNDİRİLEN MUHAMMEDDİR ONU YOLDAŞI CANI EHLİEBYT ALİ DİR. BİZ KURAN-I KERİMİ EN DOGRU SEKLİ İLE TELAFFUZ EDEN VE DİLE GETİREN ANLAYAN MİLLETİZ.BUNDAN DA ŞU ANLAŞILIYOR Kİ YARADN BİR VE TEKTİR ONA SİRK KOSMAK EN BÜYÜK GÜNAHTIR ALİ DE MUHAMMED TE SENDE BENDE ONUN KULUYUZ. ALLAH MUHAMMED YA ALİ ÜCLEMESİNDEKİLER DE: ALLAH:evrenin ve canlı cansız herseyin yaratıcısı tek sahibi Muhammed in Ali nin efendisi yoluna kurban oldgumuz Ali nin de Muhammedin de ugruna sagas verdigi efendimiz HZ.MUHAMMED:cenab-ı hakkın son peygamberi gelşini Hz.İsanın bile müjdelediği şahımızın amcasının oglu kayınbabası Hz. Hasan ile Hz.Hüseyin in dedeleri yoluna kurban olduğumuz peygamberimiz HZ.ALİ:Şahımız canımız Ali Hasan ın Hüseyin in babası Muhammed in en yakını bir aslan kadar cesur kılıç kadar keskin Ali. ALLAH IN ASLANI ALİ. Allah ın kulu son halife Ali.Allah yolunda kıldığı namazdan kalmayıp bile bile cenab- hak yoluna sehit olan Ali. NACİZANE KISACA DİLİM DÖNDÜĞÜNCE ALLATTIP BİZİM ALEVİLERİN 3 EN ÖNEMLİ DEĞERİNİ BENCE MUHAMMED VE ALİ ALLAHIN BİRER YANSIMASIDIR DÜNYAYA ALLAHIN EN SEVGİLİ KULLARIDIR.NE OLUR YAPMAYIN BİZ MÜSLÜMANIZ SADEC MEZHEBİMİZ FARKLI ALLAH TAPARIZ MUHAMMEDE İNANIR ALİNİN YOLUNDAN GİDERİZ ÖYLEYSE ALİ ALLAHA TAPMIS MUHAMMEDE İNANMISTIR BİZDE ÖYLE YAPALIM.BENCE ALLAHIN DA ALİNİN DE MUHAMMED İN YERİ TAHTI AYRIDIR GÖNLÜMÜZDE 3 AYNI KİŞİ DEGİLDİR. BENCE allah+muhammed+ali=ali DEĞİLDİR BENCE allah=muhammed+ali DİR ÇÜNKÜ ALLAHIN BÜTÜN HİKMETLERİ ONLARIN ÜSTÜNDE TOPLANMISTIR CESURLUGU AFFEDİCİLİGİ MERTLİĞİ SABRI ...... BU YÜZDEN ONALR ALLAHTAN BİR YANSIMADIR
Sevgili arkadasim,kesinlikle yorumunuza katiliyorum.Cok güzel aciklamissiniz.Bence böyle sacma seylerle alevilige zarar veriliyor.Tövbe tövbe...
alevikızı_yeliz 03.06.2007, 19:50 [QUOTE=özdilek;443036]Sevgili arkadasim,kesinlikle yorumunuza katiliyorum.Cok güzel aciklamissiniz.Bence böyle sacma seylerle alevilige zarar veriliyor.Tövbe tövbe..ÇOK TESEKKÜRLER ARKADAŞIM BENİMLE AYNI DÜŞÜNCEYE KATILMANA SEVİNDİM:thumbup1:
islamdaki hz.ali degildir ;) bundan eminim bu ali kamil ali dir :yamukgul:
Mesut Gündüz 08.06.2007, 17:31 kimseyi uyuttuğumuz falan yok bana sorduğun soruyu önce kendine sor bak bakalım cevabını bulabiliyormusun....senin gibi düşünenler kabahati hep başkalrında ararlar oysaki çuvaldızı batırın bakalım kendinize kurduğunuz hayal dünyasından çıkabiliyormusunuzz.....
Hayal kurmuyorum, islamın tanrısı ile alevilerin tanrısının aynı olmadığı aşikar. Alevilerin Alisininde Hz.Ali olmadığı ortada. İslami cümlelerle insanları uyutan yine sizlersiniz. (Ben hayallerle yaşamıyorum artık; ama siz hayallerle yaşamaya devam ediyorsunuz sonucu çıkar burdan)
anlaşılan seninle tartışılmıyo kendi bildiklerini okuduğun için bislerin düşüncesine ihtiyacın yok......yürüdüğün yol daim olsun.....
Bir fikir öne sürdüğünüze şahit olmadım.Her fikre saygımız var.
önce maddemi gelir yoksa bilinçmi. İnsanlar içsel enerjilerinin sırrını çözebilseydi cevabı bulacaklardı.
Ancak dinin uyutan afyon etkisinden kurtulamazsanız; ne konuşalım ki.
Saygılar,
MG
RoJbiN_DiLaN 09.06.2007, 00:27 sız gercekten bırsey bıldıgınızı dusunerekten mı yazıyorsunuz.yoksa ya bugun işim yok işte ben bugun neyı ortaya sursemde ınsanların aklını karıstırsam dıye bu yazıyı yazma geregı duyuyorsunuz.bu dusuncelerınızı kendınıze saklayın bunu hıc kımse kabul edemez.sadece sızın gıbı kendını bılmezler harıcınde lutfen haddınızı bılınız.sanırım slogan atacak baska yer bulamadınız ya ben sıze acıyorum bu kadar acınacak durumada gelınmez mesut gundu
Alevi Muro 09.06.2007, 02:26 mesut bey,,,:thumbdown
Bilinmelidir ki; güneşin doğuşu nasıl engellenemiyorsa Hz. Ali gerçekliği de engellenemeyecektir. Bizler Hz. Ali’nin o erdemli yolunda olduğumuz, Hz. Ali gerçekliğini bildiğimiz ve Hz. Ali’nin adıyla kendimizi andığımız için şanslı sayıyoruz. Bizler bütün zorluklara rağmen Hz. Ali’yi sahiplenmeye devam edeceğiz.
Hz. Ali sahiplenilmesi gereken bir yol çizmiştir. Eğer Hz. Ali’nin çizdiği bu yol insanları yanlışa yönlendirseydi, şüphesiz insanlar o yola gitmezdi. Nitekim yaşadıkları dönemde kendilerini Tanrı dahi ilân eden imparatorlar, krallar günümüzde unutulmuşlardır. Burdan çıkardığımız sonuç; Hz. Ali’nin yolu doğrudur. Bu yol insanı her türlü tehlikeye karşı korumakta, karanlıktan aydınlığa, yokuştan düzlüğe, zor durumdan rahata çıkarmaktadır. Birilerinin bunu yok sayması, inkâr etmesi bu tarihsel gerçekliği engelleyemez. Hz. Ali düşünceleri, felsefesi, yaşam biçimiyle insanlığa yol göstermeye devam edecek. Dünya döndükçe, insanlık var oldukça Hz. Ali de var olacaktır.
Mesut Gündüz 09.06.2007, 14:42 mesut bey,,,:thumbdown
Bilinmelidir ki; güneşin doğuşu nasıl engellenemiyorsa Hz. Ali gerçekliği de engellenemeyecektir. Bizler Hz. Ali’nin o erdemli yolunda olduğumuz, Hz. Ali gerçekliğini bildiğimiz ve Hz. Ali’nin adıyla kendimizi andığımız için şanslı sayıyoruz. Bizler bütün zorluklara rağmen Hz. Ali’yi sahiplenmeye devam edeceğiz.
Hz. Ali sahiplenilmesi gereken bir yol çizmiştir. Eğer Hz. Ali’nin çizdiği bu yol insanları yanlışa yönlendirseydi, şüphesiz insanlar o yola gitmezdi. Nitekim yaşadıkları dönemde kendilerini Tanrı dahi ilân eden imparatorlar, krallar günümüzde unutulmuşlardır. Burdan çıkardığımız sonuç; Hz. Ali’nin yolu doğrudur. Bu yol insanı her türlü tehlikeye karşı korumakta, karanlıktan aydınlığa, yokuştan düzlüğe, zor durumdan rahata çıkarmaktadır. Birilerinin bunu yok sayması, inkâr etmesi bu tarihsel gerçekliği engelleyemez. Hz. Ali düşünceleri, felsefesi, yaşam biçimiyle insanlığa yol göstermeye devam edecek. Dünya döndükçe, insanlık var oldukça Hz. Ali de var olacaktır.
Hz.Muhammedin damadı ve yeğeni olan Hz.Ali'den mi? Savaşlarda en önde savaşan islamiyeti yayan kahramanlık hikayeleri olan ve kerbelada çocuklarının öldürülmesiyle tanıdığımız Hz.Ali'denmi sözediyorsun. İslamın kılıcı olan Hz.Ali'denmi sözediyorsun.
Yoksa insanların içindeki tanrıdan mı? söz ediyorsun. Bu yolda Hz.Ali'yi merkeze koyamazsınız. Hz.Ali'yi merkeze koyarsanız inandığınız tüm inançlarla tezata düşersiniz.
Saygılar,
MG
RoJbiN_DiLaN 10.06.2007, 00:46 bence boyle bır ınsana cevap dahı vermeyın arkadaslar.kendı dogrularınızdan vazgecmeyın.sız cevap verdıkce bu sahıs daha cok hakaret etmeye devam edecek en ıyısı cevap vermemek.bırakın kendı halıne
ankettekilerin hepsi "tek bir kişi" neden tartışıyorsunuz.
A-L-E-V-İ 10.06.2007, 01:56 Hz.Ali semboldür,bizim Ali'miz tanrı olan Ali'dir.
1- (Evvel odur âhir odur / Tayyip odur tahir odur
Batın odur zahir odur / Ali Ali Ali Ali
Virani)
Görüldüğü gibi burada “Ali”, kuzen-damat Ali anlamında değil, aşkın bir varlık anlamında tanrısallık içeren bir kavramdır. Evvel (ön, ilk), ahir (en son), tayyip (iyi, güzel), tahir (temiz), batın (iç, gizli, görünmeyen), zahir (görünen) hep “Allah’ın nitelikleri, adlarıdır. Oysa Virani bunları Ali’de görüyor, tanrının Ali olduğunu söylüyor
2- (Sabah seherinde virdim budur bu
Zikrim olan lailaheillallah
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali”
Sersem Ali Baba)
Açıklıkla görüldüğü gibi tek ve mutlak olan Allah’tır, Allah ise Muhammed Ali’dir, Muhammed Ali ise Ali’dir. Kuşkusuz bu ve benzeri tüm deyişlerde, aynı zamanda bir söz oyunu olarak Hak, Muhammed, Ali üçlemesi söz konusudur. Ancak bu üçleme, zaman zaman üç ayrı şahsiyetten söz edermiş gibi yaparken, gerçekte tek bir tanrısal varlık anlamında vahdet-i vücudu ifade etmektedir...
3-(Hak Muhammed Ali geldi dilime / Mürvet günahıma kalma ya Ali..
Pir Sultan Abdal)
deyişinde de görüldüğü gibi, birinci dizede ayrı şahsiyetler şeklinde yoruma da açık olan ifade ikinci dizede yardımcı, kurtarıcı olarak Ali’de özdeşleşir. Esasen birinci dizenin de doğru okunuşu Hak Ali, yani Tanrı Ali’dir, çünkü Ali’nin gerçek adı da Muhammed Ali’dir. Ali ise burada kuzen-damat Ali’nin adını içermekle birlikte, esas olarak onun kimliğinde de kendini gösteren Allah’ın kendisidir.
4-(Ay Ali’dir, gün Muhammed
Üç yüz altmış altı sünnet
Balıklar da suya hasret
Çarka döner göl içinde,
Pir Sultan’ım bu bir sırdır
Sırrını saklayan erdir
Ay da nurdur, gün de nurdur
Allah bir Muhammed Ali
Pir Sultan Abdal)
diyerek hepsini “nurda” tekleştirir ve buna da Muhammed Ali der. Bir diğer ifadesinde ise bu sırrı daha da netleştirir:
5-(Yer gök arasına nizamlar kuran
Ak kağıt üstüne yazılar yazan
Engür şerbetini Kırklara ezen
Pir Sultan Abdal)
Görüldüğü gibi bu deyişinde olası farklılık izlenimi kaldırır ve üçlemeyi Ali’de tekleşir. Esasen “bu üçlemenin özünde Ali’nin tanrılığı sorunu saklı” olup, işin doğrusu ve aslı, Tanrının Ali diye adlandırılmasıdır
6-(Muhammed Ali’nin eli değil mi
Hak bilip tuttuğum el bana yeter
Bu yolun sahibi Ali değil mi
Ali’nin kurduğu yol bana yeter
Pir Sultan Abdal)
diyerek Muhammed Ali’nin eli Hak’ın eli denilirken, sonradan yolun sahibi ve kurucusu Ali’ye indirgenir
7-(Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?”
Pir Sultan Abdal)
deyişinde, Ali’nin tanrı olduğunu, evreni yarattığını hiçbir muğlaklığa yol açmayacak bir açıklıkla belirtiyor
8-(Pir Sultan Abdal’ım ağladı güldü
Kabe-i Şerif’ten bir nida geldi
Hakkın emri ile dört kitap indi
Okuyan Muhammed yazan Ali’dir”
Pir Sultan Abdal)
Kırkların Cemi’nde de olduğu gibi Ali’nin üstte, belirleyici ve tabii tanrısal olması
9-(Selman bir deste gül şaha uzattı
Kendi tabutuna kendisi yattı
Cemm-i Mushaf’tan nikabın attı
Kur’an yok, gördüler Ali’den gayrı
Hacı Bektaş Malakatı)
Yani toplanmış Kur’an’ın üzerinden örtüyü kaldırdıklarında, Ali’den gayrı Kur’an olmadığı görüldü denilmektedir. Ki bütün bu ifadeler, Alevilik nezdinde Ali’nin, Kur’an’ın, Tanrı’nın, Muhammed Ali’nin, Hak Muhammed Ali’nin ismi, ya da tersinden Ali’nin bunların tümü, onların tezahürü olduğunu büyük bir açıklık ve iç tutarlılığı içinde gösteriyor.
Bu de |