Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilerin Ali'si Hz.Ali Değildir.......

Sayfa : [1] 2

Mesut Gündüz
14.02.2007, 14:32
Hz.Ali semboldür,bizim Ali'miz tanrı olan Ali'dir.

1- (Evvel odur âhir odur / Tayyip odur tahir odur
Batın odur zahir odur / Ali Ali Ali Ali
Virani)

Görüldüğü gibi burada “Ali”, kuzen-damat Ali anlamında değil, aşkın bir varlık anlamında tanrısallık içeren bir kavramdır. Evvel (ön, ilk), ahir (en son), tayyip (iyi, güzel), tahir (temiz), batın (iç, gizli, görünmeyen), zahir (görünen) hep “Allah’ın nitelikleri, adlarıdır. Oysa Virani bunları Ali’de görüyor, tanrının Ali olduğunu söylüyor

2- (Sabah seherinde virdim budur bu
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali
Zikrim olan lailaheillallah
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali”
Sersem Ali Baba)

Açıklıkla görüldüğü gibi tek ve mutlak olan Allah’tır, Allah ise Muhammed Ali’dir, Muhammed Ali ise Ali’dir. Kuşkusuz bu ve benzeri tüm deyişlerde, aynı zamanda bir söz oyunu olarak Hak, Muhammed, Ali üçlemesi söz konusudur. Ancak bu üçleme, zaman zaman üç ayrı şahsiyetten söz edermiş gibi yaparken, gerçekte tek bir tanrısal varlık anlamında vahdet-i vücudu ifade etmektedir...

3-(Hak Muhammed Ali geldi dilime / Mürvet günahıma kalma ya Ali..
Pir Sultan Abdal)

deyişinde de görüldüğü gibi, birinci dizede ayrı şahsiyetler şeklinde yoruma da açık olan ifade ikinci dizede yardımcı, kurtarıcı olarak Ali’de özdeşleşir. Esasen birinci dizenin de doğru okunuşu Hak Ali, yani Tanrı Ali’dir, çünkü Ali’nin gerçek adı da Muhammed Ali’dir. Ali ise burada kuzen-damat Ali’nin adını içermekle birlikte, esas olarak onun kimliğinde de kendini gösteren Allah’ın kendisidir.

4-(Ay Ali’dir, gün Muhammed
Üç yüz altmış altı sünnet
Balıklar da suya hasret
Çarka döner göl içinde,
Pir Sultan’ım bu bir sırdır
Sırrını saklayan erdir
Ay da nurdur, gün de nurdur
Allah bir Muhammed Ali
Pir Sultan Abdal)

diyerek hepsini “nurda” tekleştirir ve buna da Muhammed Ali der. Bir diğer ifadesinde ise bu sırrı daha da netleştirir:

5-(Yer gök arasına nizamlar kuran
Ak kağıt üstüne yazılar yazan
Engür şerbetini Kırklara ezen
Pir Sultan Abdal)

Görüldüğü gibi bu deyişinde olası farklılık izlenimi kaldırır ve üçlemeyi Ali’de tekleşir. Esasen “bu üçlemenin özünde Ali’nin tanrılığı sorunu saklı” olup, işin doğrusu ve aslı, Tanrının Ali diye adlandırılmasıdır

6-(Muhammed Ali’nin eli değil mi
Hak bilip tuttuğum el bana yeter
Bu yolun sahibi Ali değil mi
Ali’nin kurduğu yol bana yeter
Pir Sultan Abdal)

diyerek Muhammed Ali’nin eli Hak’ın eli denilirken, sonradan yolun sahibi ve kurucusu Ali’ye indirgenir

7-(Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?”
Pir Sultan Abdal)

deyişinde, Ali’nin tanrı olduğunu, evreni yarattığını hiçbir muğlaklığa yol açmayacak bir açıklıkla belirtiyor

8-(Pir Sultan Abdal’ım ağladı güldü
Kabe-i Şerif’ten bir nida geldi
Hakkın emri ile dört kitap indi
Okuyan Muhammed yazan Ali’dir”
Pir Sultan Abdal)

Kırkların Cemi’nde de olduğu gibi Ali’nin üstte, belirleyici ve tabii tanrısal olması

9-(Selman bir deste gül şaha uzattı
Kendi tabutuna kendisi yattı
Cemm-i Mushaf’tan nikabın attı
Kur’an yok, gördüler Ali’den gayrı
Hacı Bektaş Malakatı)

Yani toplanmış Kur’an’ın üzerinden örtüyü kaldırdıklarında, Ali’den gayrı Kur’an olmadığı görüldü denilmektedir. Ki bütün bu ifadeler, Alevilik nezdinde Ali’nin, Kur’an’ın, Tanrı’nın, Muhammed Ali’nin, Hak Muhammed Ali’nin ismi, ya da tersinden Ali’nin bunların tümü, onların tezahürü olduğunu büyük bir açıklık ve iç tutarlılığı içinde gösteriyor.

Bu deyişlerden şu sonuca varıyoruz.Bizlerin inandığı Ali Hz.Ali Olamaz.....

amanos
14.02.2007, 14:35
bak dostum sen arap alevisiysen alinin kim olduğunu iyi bilirsin ali sadece görunendir o ihtişamin yansımasidir gerçeğin kendisidir

Şoreş
14.02.2007, 14:39
Arkadaşlar saygı çerçevesinden fikirlerimizi sunmalıyız, sakin ve yumuşak bir dille anlatmalıyız.. İyi Forumlar.

aga_devrim
14.02.2007, 14:41
sevgili kardeşim bizim inandığımız ali aynı bizim gibi bir kişi. meleklerin secde eddiği bir kul. sizin gibi düşünenler hep bu aleviliği kötü gösteriyor milletimize biz aleviler şu üç isimden başkasına inanmayız ALLAH, MUHAMMED, ALİ. gerçeğe hüü

Mesut Gündüz
14.02.2007, 14:43
sevgili kardeşim bizim inandığımız ali aynı bizim gibi bir kişi. meleklerin secde eddiği bir kul. sizin gibi düşünenler hep bu aleviliği kötü gösteriyor milletimize biz aleviler şu üç isimden başkasına inanmayız ALLAH, MUHAMMED, ALİ. gerçeğe hüü

Allah,Muhammed,Ali = Ali

Yukardaki deyişler bunu ispatlıyor.

dus_sokagi
14.02.2007, 14:48
bak dostum sen arap alevisiysen alinin kim olduğunu iyi bilirsin ali sadece görunendir o ihtişamin yansımasidir gerçeğin kendisidir

ben amabos kardesime sonuna kadar katiliyorum

dus_sokagi
14.02.2007, 14:51
Virani)
burda dediyin gibi dogru hersey odur ama boyle bi baslikla deyil.
allah,muhammed,ali=ali ise zaten baska ali yok demektir guzel abicim bizim alimiz herkesin alisi

müttaki
14.02.2007, 14:56
Mesut abi...

İnsanın bir görünen yönü vardır.. işte Mesut abi 1,75 boylarında khverengi gözlü 80 kilo civarlarında... falanca işi yapar.. evlidir... 2 çocuk babasıdır.. ahmetin damadıdır.... gelinidir..vs..

birde Mesut abinin Hakikati var onu mesut abi bilir..

görünen madde alemi dediğimiz UNSURLAR alemi.. Hakikatin örtüsüdür

müttaki ile mesutgündüz birbirine baktılar mı örtüleri görürler.. Hakikatlerini göremezler

ama Müttakinin Hakikati Mesutgündüzün Hakikati.. işte burada şekil suret çokluk olmaz.. HAK birdir.. vahdettir.. Müttaki kendi Hakikatine baktı mı orada Mesutgündüzün Hakikatini de görür..

Muhammedinde Alinin de Bir Hakikati Var... ve bu Hakikatleri ancak kendinde görebilirsin.

terzi biçip dikmemiş donunu Muhammedin... Yunusun böyle bir şiiri vardı

Mesut abi.. görünen yönünde Ali Hz.Alidir ve mürşidlerdir.. Mürşidlerin hakikati de Muhammedin Hakikatidir.. hiçbir terzi dikmemişdir onun hakikati ni...

guneyyy
14.02.2007, 15:08
Aleviliğin Ali’si ile kuzen-damat Ali bir boyutuyla örtüşse bile, temelde ondan farklı, onun suretinde de kendini göstermiş, ama esasen tanrıdır. Alevi mitolojisinin en temel çerçevesi olan Kırkların Cemi söylencesinde de, sonradan göreceğimiz gibi, Aleviliğin Ali’si Peygamber Muhammed’in üstünde bir erdem abidesi, tanrısal organ Kırkların başı ve İslamiyet dışı, insanlık erdemi olan değerleri (ekonomik ve siyasal eşitliği) Muhammed’e dayatandır. Muhammed’i aralarına alıp almamak konusunda karar sahibi olan bu eşitlikçi ve kolektif meclis, aynı zamanda Alevilerin tarih boyunca bu adaletsiz ve despotik dünyayla niye uzlaşamadıklarının, niye uyum sağlayamadıklarının da ifadesidir. Aynı şekilde bu Cem, modern dönemde de, eğer kendi geçmişlerine, tarihi önderlerine, mitolojileri ve teolojilerine yabancılaşmayacaklarsa, kendilerini niye ancak sol bir yaklaşımla gerçekleştirebileceklerinin de ifadesidir. Alevi inancının merkezi kavramı olarak Ali, kuzen Ali’yi, hem tanrısallık anlamında aşmaktadır, hem de 72 inancı bir görmek, dolayısıyla cihadı, inanç dayatmasını reddetmek anlamında da kuzen Ali’den farklı bir Ali’yi karşımıza çıkarmaktadır.

müttaki
14.02.2007, 15:13
Aleviliğin Ali’si ile kuzen-damat Ali bir boyutuyla örtüşse bile, temelde ondan farklı, onun suretinde de kendini göstermiş, ama esasen tanrıdır. Alevi mitolojisinin en temel çerçevesi olan Kırkların Cemi söylencesinde de, sonradan göreceğimiz gibi, Aleviliğin Ali’si Peygamber Muhammed’in üstünde bir erdem abidesi, tanrısal organ Kırkların başı ve İslamiyet dışı, insanlık erdemi olan değerleri (ekonomik ve siyasal eşitliği) Muhammed’e dayatandır. Muhammed’i aralarına alıp almamak konusunda karar sahibi olan bu eşitlikçi ve kolektif meclis, aynı zamanda Alevilerin tarih boyunca bu adaletsiz ve despotik dünyayla niye uzlaşamadıklarının, niye uyum sağlayamadıklarının da ifadesidir. Aynı şekilde bu Cem, modern dönemde de, eğer kendi geçmişlerine, tarihi önderlerine, mitolojileri ve teolojilerine yabancılaşmayacaklarsa, kendilerini niye ancak sol bir yaklaşımla gerçekleştirebileceklerinin de ifadesidir. Alevi inancının merkezi kavramı olarak Ali, kuzen Ali’yi, hem tanrısallık anlamında aşmaktadır, hem de 72 inancı bir görmek, dolayısıyla cihadı, inanç dayatmasını reddetmek anlamında da kuzen Ali’den farklı bir Ali’yi karşımıza çıkarmaktadır.

Güney abi..

bu açıklamaların çoğu Alinin sözü değil.. Ali Mürşiddir.. Mürşide Talip olan ise Muhammeddir.. ateistler Aleviliğe neden sığınma ihtiyacı duyuyorlar... Aleviliği siyasi bir olguya çevrimeye çalışanlar Alinin hakikatinden bihaber olanlardır

yani güney abinin Hakikatinde bir Muhammed var.. gidip kırkların kapısını çalar sa onu o kapıdan içeri alacak olan Alidir.. Alinin Hakikati nedir...

guneyyy
14.02.2007, 15:16
Güney abi..

bu açıklamaların çoğu Alinin sözü değil.. Ali Mürşiddir.. Mürşide Talip olan ise Muhammeddir.. ateistler Aleviliğe neden sığınma ihtiyacı duyuyorlar... Aleviliği siyasi bir olguya çevrimeye çalışanlar Alinin hakikatinden bihaber olanlardır

yani güney abinin Hakikatinde bir Muhammed var.. gidip kırkların kapısını çalar sa onu o kapıdan içeri alacak olan Alidir.. Alinin Hakikati nedir...

ben sadece sosyolojik bir tespitte bulunmaya calıştım.. siyasi bir olguya cevirmeye gerek yok alevilerin siyasi tavrı bellidir muttaki kardeş!! buda sol dur..

amanos
14.02.2007, 15:17
dostlar hz ali işiktir o anahtardir karanliktan nura geçişin şartidir o yoldur denizdeki yelkenlinin yelkenidir.....

müttaki
14.02.2007, 15:19
ben sadece sosyolojik bir tespitte bulunmaya calıştım.. siyasi bir olguya cevirmeye gerek yok alevilerin siyasi tavrı bellidir muttaki kardeş!! buda sol dur..

:) sağcıya mı benziyorum :)

aga_devrim
14.02.2007, 15:24
ArkadaŞlar Mesut GÜndÜz'Ü Protestoya Davet Edİyorum. BÖyle İnsanlar Alevİ Olamaz. Bu Konunun TartiŞilmasi Bİle SaaÇma. İyİce Sİnİrlerİm Bozuldu....

Mesut Gündüz
14.02.2007, 15:29
ArkadaŞlar Mesut GÜndÜz'Ü Protestoya Davet Edİyorum. BÖyle İnsanlar Alevİ Olamaz. Bu Konunun TartiŞilmasi Bİle SaaÇma. İyİce Sİnİrlerİm Bozuldu....

Ben bir tahlilde bulundum.Sende antitezini belirtip çürütebiliyorsan çürütebilirsin. Ancak böyle davranırsan karşısında durduğumuz yobazlardan farkın kalırmı....

serap_kerasus
14.02.2007, 15:52
Aslında Hz. Ali Tanrının yer yüzünde simgeleştirilmiş halidir. Bu şamanizmden gelen islamiyet, şiilik, zerdüştlükvs gibi inançlarla da yoğrulmuş bir inanıştır.. Şamanizm ve şamanizm gibi tüm ilkel inançlar aslında soyut kavramları hep simgeleştirir. Hz Ali de Tanrının kendisi değil tanrının simgesidir.

Erkan72
14.02.2007, 16:36
Bizim Ali'miz Hz.Ali Olamaz....

Virani)

Görüldüğü gibi burada “Ali”, kuzen-damat Ali anlamında değil, aşkın bir varlık anlamında tanrısallık içeren bir kavramdır. Evvel (ön, ilk), ahir (en son), tayyip (iyi, güzel), tahir (temiz), batın (iç, gizli, görünmeyen), zahir (görünen) hep “Allah’ın nitelikleri, adlarıdır. Oysa Virani bunları Ali’de görüyor, tanrının Ali olduğunu söylüyor

2- (Sabah seherinde virdim budur bu
Zikrim olan lailaheillallah
Allah bir Muhammed Ali’dir Ali”
Sersem Ali Baba)

Açıklıkla görüldüğü gibi tek ve mutlak olan Allah’tır, Allah ise Muhammed Ali’dir, Muhammed Ali ise Ali’dir. Kuşkusuz bu ve benzeri tüm deyişlerde, aynı zamanda bir söz oyunu olarak Hak, Muhammed, Ali üçlemesi söz konusudur. Ancak bu üçleme, zaman zaman üç ayrı şahsiyetten söz edermiş gibi yaparken, gerçekte tek bir tanrısal varlık anlamında vahdet-i vücudu ifade etmektedir...

3-(Hak Muhammed Ali geldi dilime / Mürvet günahıma kalma ya Ali..
Pir Sultan Abdal)

deyişinde de görüldüğü gibi, birinci dizede ayrı şahsiyetler şeklinde yoruma da açık olan ifade ikinci dizede yardımcı, kurtarıcı olarak Ali’de özdeşleşir. Esasen birinci dizenin de doğru okunuşu Hak Ali, yani Tanrı Ali’dir, çünkü Ali’nin gerçek adı da Muhammed Ali’dir. (İ. Z. Eyüboğlu, Age. s. 79). Ali ise burada kuzen-damat Ali’nin adını içermekle birlikte, esas olarak onun kimliğinde de kendini gösteren Allah’ın kendisidir.

4-(Ay Ali’dir, gün Muhammed
Üç yüz altmış altı sünnet
Balıklar da suya hasret
Çarka döner göl içinde,
Pir Sultan’ım bu bir sırdır
Sırrını saklayan erdir
Allah bir Muhammed Ali
Pir Sultan Abdal)

diyerek hepsini “nurda” tekleştirir ve buna da Muhammed Ali der. Bir diğer ifadesinde ise bu sırrı daha da netleştirir:

5-(Yer gök arasına nizamlar kuran
Ak kağıt üstüne yazılar yazan
Engür şerbetini Kırklara ezen
Pir Sultan Abdal)

Görüldüğü gibi bu deyişinde olası farklılık izlenimi kaldırır ve üçlemeyi Ali’de tekleşir. Esasen “bu üçlemenin özünde Ali’nin tanrılığı sorunu saklı” (Age. s, 84) olup, işin doğrusu ve aslı, Tanrının Ali diye adlandırılmasıdır

6-(Muhammed Ali’nin eli değil mi
Hak bilip tuttuğum el bana yeter
Bu yolun sahibi Ali değil mi
Ali’nin kurduğu yol bana yeter
Pir Sultan Abdal)

diyerek Muhammed Ali’nin eli Hak’ın eli denilirken, sonradan yolun sahibi ve kurucusu Ali’ye indirgenir

7-(Gafil kaldır şu gönlünden gümanı
Bu mülkün sahibi Ali değil mi?
Yaratmıştır on sekiz bin alemi
Rızıkların veren Ali değil mi?”
Pir Sultan Abdal)

deyişinde, Ali’nin tanrı olduğunu, evreni yarattığını hiçbir muğlaklığa yol açmayacak bir açıklıkla belirtiyor

8-(Pir Sultan Abdal’ım ağladı güldü
Kabe-i Şerif’ten bir nida geldi
Hakkın emri ile dört kitap indi
Okuyan Muhammed yazan Ali’dir”
Pir Sultan Abdal)

Kırkların Cemi’nde de olduğu gibi Ali’nin üstte, belirleyici ve tabii tanrısal olması

9-(Selman bir deste gül şaha uzattı
Kendi tabutuna kendisi yattı
Cemm-i Mushaf’tan nikabın attı
Kur’an yok, gördüler Ali’den gayrı
Hacı Bektaş Malakatı)

Yani toplanmış Kur’an’ın üzerinden örtüyü kaldırdıklarında, Ali’den gayrı Kur’an olmadığı görüldü denilmektedir. Ki bütün bu ifadeler, Alevilik nezdinde Ali’nin, Kur’an’ın, Tanrı’nın, Muhammed Ali’nin, Hak Muhammed Ali’nin ismi, ya da tersinden Ali’nin bunların tümü, onların tezahürü olduğunu büyük bir açıklık ve iç tutarlılığı içinde gösteriyor.

Bu deyişlerden şu sonuca varıyoruz.Bizlerin inandığı Ali Hz.Ali Olamaz.....

bırakında insanlar hangi aliye inanacaklarına kendi karar versin, aleviliği ateizme sürüklemeyin.buna müsaade etmeyiz.allah muhammet ya ali diyebiliyorsan alevisin.yoksa delikanlıca ateistim de.hepimiz bu fikirlere zaman zaman kapıldık.alevilik islamın özüdür.

gülin
14.02.2007, 16:43
Allah,Muhammed,Ali = Ali

Yukardaki deyişler bunu ispatlıyor.
Alevilerin Alisi hz alidir mesut bey...:surrender

Mesut Gündüz
14.02.2007, 17:14
bırakında insanlar hangi aliye inanacaklarına kendi karar versin, aleviliği ateizme sürüklemeyin.buna müsaade etmeyiz.allah muhammet ya ali diyebiliyorsan alevisin.yoksa delikanlıca ateistim de.hepimiz bu fikirlere zaman zaman kapıldık.alevilik islamın özüdür.

Bu cümleyi kurabiliyorsanız delikanlıca şeriatçı oldum diyin; bende ateistim diycem.

Mesut Demiroğlu
14.02.2007, 17:36
Arkadaşın başka işi gücü yok zaten.İnsanların kafalarını karıştırıp ateistleştirmek.Tıpkı bir misyoner gibi devamlı bu tür topikler açıp bu tartışmaları yaratıyor.Sayın Mesut bey,kendinizide yırtsanız bu sapık saçma sapan düşüncelerle sizin gibi ateistlerden başka kimseyi ağınıza takamıyacaksınız.
Saygılar....

GüneyinEfendisi
14.02.2007, 17:47
Tanrı insandadır. Mansur gibi Enel Hak diyoruz. Ali (Hz Ali) başlangıc ve sondur.
Üçler, beşler, yediler, onikiler, kırlar bir can ve bir bedendir.

Seyduna
15.02.2007, 11:19
Benim bildigim kadariyla Nusayrilerde yaratanla Hz.Ali ayni kabul edilebiliyor.

insanca
15.02.2007, 13:37
Neden cem evlerinde, evimizin baş köşesinde, bir çoğumuzun profil resminde Hz. Ali'nin resimleri var. Bizim Ali'miz o değilse.. Bu kadar saygı ve sevgi neden Hz.Ali'ye. Yapmayın bunu ya ataist olabilirsiniz ama aleviliğe böyle zarar vermeyin.

Serkan_Devrim
15.02.2007, 15:29
polemik olsun diye yazıyorum;
Mesut abi, ya hz Ali ile Tanrı olan Ali aynı kişilerse? :yamukgul:

aslında anket çok dar. daha başka seçenekler de konulabilirdi. iki şık dayatma olmuş biraz. (dayatmayı kötü anlamda kullanmadım. :))

Adam
15.02.2007, 15:38

aslında anket çok dar. daha başka seçenekler de konulabilirdi. iki şık dayatma olmuş biraz. (dayatmayı kötü anlamda kullanmadım. :))

Kesinlikle katılıyorum, insanlar burda doğrudan hz. aliye yönleniyorlar doğal olarak. Ayrıca Hz. kelimesini tabulaştırmayalım. Hz. = saygıdeğer, vb. anlamlı bir kelimedir. Benim Ali'm Ali bin Ebu Talib yani Muhammed'in amcaoğlu olan Ali değildir, ama en az onun kadar saygıdeğerdir.
Sayglar

Berucavan
15.02.2007, 15:52
sevgili mesut gündüz senin ali'in kim bilmiyorum; ama bizim ali'miz hz. ali allah 'ın kulu olan hz ali. aleviliğin tam kendisi olan hz. ali, insan olan insan gibi yaşayan seven sevilen, yemek yiyip uyuyan hz. ali!
insanları doğruları yüzünden yargılama hakkını kendinizde nasıl bulabilirsiniz?
gerçek bir şeriatçı arıyorsanız aynaya bakın!

Mesut Gündüz
15.02.2007, 15:56

Böyle bir ihtimal varsa; ankete gerek yoktu zaten.
Sünni kesimin bildiği hz.Ali'demi yanlışlık var diyorsun.
Aslında olabilir.Onlar yanlış biliyor.diyebilirsin.

Mesut Gündüz
15.02.2007, 16:00
sevgili mesut gündüz senin ali'in kim bilmiyorum; ama bizim ali'miz hz. ali allah 'ın kulu olan hz ali. aleviliğin tam kendisi olan hz. ali, insan olan insan gibi yaşayan seven sevilen, yemek yiyip uyuyan hz. ali!
insanları doğruları yüzünden yargılama hakkını kendinizde nasıl bulabilirsiniz?
gerçek bir şeriatçı arıyorsanız aynaya bakın!

İnandığın Ali'nin metal kılıcıda var mı?? Cihat etmişmidir. Peygamber gibi yaşamışmıdır. Namazını kılmış,orucunu tutmuş,hacca gitmişmidir. Cevabınız EVET'mi...

Berucavan
15.02.2007, 16:05
İnandığın Ali'nin metal kılıcıda var mı?? Cihat etmişmidir. Peygamber gibi yaşamışmıdır. Namazını kılmış,orucunu tutmuş,hacca gitmişmidir. Cevabınız EVET'mi...

amacın nedir? senin dogma inançların var EVET veya HAYIR neyi değiştirecek?
söylermisin lütfen!

Mesut Gündüz
15.02.2007, 16:07
amacın nedir? senin dogma inançların var EVET veya HAYIR neyi değiştirecek?
söylermisin lütfen!

İnanmıyorum sana benim doğma inançlarım var öylemi. Hz.Ali'nin kendisi doğmadır zaten.Bu doğmanın içinden çıkamayanlarda sizlersiniz.
Berucavan hanım tam tersi aslında dikkat edin.

Berucavan
15.02.2007, 16:27
İnanmıyorum sana benim doğma inançlarım var öylemi. Hz.Ali'nin kendisi doğmadır zaten.Bu doğmanın içinden çıkamayanlarda sizlersiniz.
Berucavan hanım tam tersi aslında dikkat edin.

haklısın bir terslik var ama KİM de?:blink: seni sana bırakıyorum!:yawn:
mesut bey
iyi forumlar

müttaki
15.02.2007, 16:49
Böyle bir ihtimal varsa; ankete gerek yoktu zaten.
Sünni kesimin bildiği hz.Ali'demi yanlışlık var diyorsun.
Aslında olabilir.Onlar yanlış biliyor.diyebilirsin.

yanlış bilinen birşey yok Mesut abi.. evet Hz.Ali namaz kıldı oruc tuttu.. ömeri damat aldı.. islamdan evvelde kılınıyordu zaten.. bu yeni İslamın getirdiği birşey değil sadece biraz düzeltmeler yapıldı hac konusunda olsun namaz konusunda olsun belki de ta sabiilikten gelme olabilir..

önemli değil bunlar... şekilde surette kalma..

önceden de yazdım.. Mesut abi şu doğumludur şu yaşındadır şununla evli şu çocuklarıdır.. şu işi yapar..

Mesut abi bumudur? hayır bunlar sadece Mesutgündüzün örtüsüdür..

yoksa Mesutgündüz ne doğar ne ölür.. Hakikate eşdir.. yada batıla eşdir.. çocukları fikirleridir..anası şeriat(sınırlar unsurlar alemi) babası tarikattır gibi Mesutgündüzün hakikatini Mesutgündüz bilir..

mesutgündüz Hangisidir? yada Mesut gündüzün Hakikati için örtünün ne manası vardır..

örtü değerlidir açma örtüyü :)

aytek
15.02.2007, 17:00
Benim alim zonguldakta yerin üç yüz metre altında çalışan işçi alidir... Benim alim dünyayı öğrenmeye çalışırken insalık düşmanları tarafından üniversite kapısında öldürülen öğrenci alidir...

Benim Hüseyinim; Daha 24 yaşındayken valığını türkiyenin bağımsızlığına armağan eden denizdir,yusuftur,hüseyindir...

Dedeminde dediği gibi, O Ali ki bütün peygamberlerle gizli gönderildi, Muhammet ile bedenen gönderildi...

O Alidir ki mihraçta Allahı bekleyen; Muhammete hatemi veren...
O Alidir ki üç yüz yıldan sonra nergizi getiren...

aytans
15.02.2007, 20:19
Canlar öyle bir şeye saplanmış kalmışızki,çok şaşırdım!Bu yaşımdayım okadar alevilikle ilgili tartışmalara katıldım fakat böyle bir şeye ilk defa şahit oldum.Tabiki biz alevilerin Ali'si Hz.Ali'dir.Öyle bir toplum oldukki(alevi olarak)namaz kıldı oruç tuttu diye Hz.Ali'yi inkar eder olduk.Hayretler içersindeyim.Atalarımız ve dedelerimiz kimi gençlerimize herhalde birşey verememişler veya kimi gençlerimiz birşey öğrenmek istememişler bana öyle geliyor.

çeşm-i naz
15.02.2007, 20:53
mesut bey daha ne kadar bu konu hakkında topik açmayı düşünüyorsunuz??
bu konuya takmış durumdasınız size her defasında anlatıyoruz ama siz sürekli hala aynı konuda ısrar ve inatla hz.ali alevilerin değil ediyorsunuz zamanında ben ateistim diyen siz değilmiydiniz sizi anlamakta güçlük çekiyorum doğrusu..
neyse uzun açıklamalar daha önce yapmıştım size bu sefer yapmayacağım kısa ve öz söylüyorum

ali bizim alimiz yol bizim yolumuz....

bunun gerekli ispatlarını size sunmuştuk diğer topiğinizden takip edersiniz aa gerçi bulabilirseniz o kadar çok topiğiniz var ki bu konuyla ilgili
iyi forumlar mesut bey

Mesut Gündüz
15.02.2007, 21:12
mesut bey daha ne kadar bu konu hakkında topik açmayı düşünüyorsunuz??
bu konuya takmış durumdasınız size her defasında anlatıyoruz ama siz sürekli hala aynı konuda ısrar ve inatla hz.ali alevilerin değil ediyorsunuz zamanında ben ateistim diyen siz değilmiydiniz sizi anlamakta güçlük çekiyorum doğrusu..
neyse uzun açıklamalar daha önce yapmıştım size bu sefer yapmayacağım kısa ve öz söylüyorum

ali bizim alimiz yol bizim yolumuz....

bunun gerekli ispatlarını size sunmuştuk diğer topiğinizden takip edersiniz aa gerçi bulabilirseniz o kadar çok topiğiniz var ki bu konuyla ilgili
iyi forumlar mesut bey

sayın didem hanım,

Hz.Ali alevilerin değil demedim yıllardır hz.Ali aracılığıyla bizler aslında tanrı olan Ali'ye inanmışız dedim.

Ateist olduğumu söylediğim bir tane örnek bulamazsınız....

Saygılar,

Serkan_Devrim
15.02.2007, 21:17
galiba Ali'ler aynı ama Ali anlayışları farklı. ne dersin Mesut abi? :)

aytans
15.02.2007, 21:24
Mesut kardeş açtığın topiklerden anladığım kadarı ile sen bu Hz.Ali konusuna iyice takmışsın.Sebebini söylermisin?Alevilerin %91'ı yanlış biliyorda,sizin gibi düşünen %9'umu doğru biliyor?sizden ricam artık bu konuyla ilgili topik açmayın.Yaşça büyüğünüz olarak söylüyorum.

Serkan_Devrim
15.02.2007, 21:26
Mesut kardeş açtığın topiklerden anladığım kadarı ile sen bu Hz.Ali konusuna iyice takmışsın.Sebebini söylermisin?Alevilerin %91'ı yanlış biliyorda,sizin gibi düşünen %9'umu doğru biliyor?sizden ricam artık bu konuyla ilgili topik açmayın.Yaşça büyüğünüz olarak söylüyorum.
abi niye bu kadar rahatsız oluyorsunuz ki? bırakın istediğini sorsun istediğini yazsın. biz aleviler aydın insanlarız. sorgulamaktan çekinmeyiz. sorgulamadan nasıl anlayacak doğruyu? :)

Berucavan
15.02.2007, 21:27
sayın didem hanım,

Hz.Ali alevilerin değil demedim yıllardır hz.Ali aracılığıyla bizler aslında tanrı olan Ali'ye inanmışız dedim.

Saygılar,

sevgili mesut sen inanmış olabilirsin. buna saygı duyuyoruz.
ama sen inanmışsın bu senin doğrun, senin doğrunu kimse kabul etmek zorunda değil sanırım.
hem sen kaç aleviye bu konudaki düşüncesini sordunda bu kadar rahat yorum yapabiliyorsun?

Adam
15.02.2007, 21:29

Ben kimin Alevi olup, kimin olamayacağında karar veren Şeyhülİslam zihniyetine karşıyım. İdam fermanımızı defalarca imzalayan Şeyhülİslamlarının sinirini de fena halde bozuyorduk.

(msgi geç gördüğümden geç cevapladim.)

aytans
15.02.2007, 21:31
Biz aleviler sorgulanmadan çekinmeyiz ama açtığı topiklerin çoğu Hz Ali biz alevilerin ali'simi.O kadar anlatmaya rağmen konu yine aynı.

Alevi_Fenerli
15.02.2007, 21:33
iyide Mesut_Gündüz nikli kişi kendi fikrini söylemiyorki, bütün alevileri kasdederek alevilerin alisi hz.ali değildir diyor???
o zaman bu Mesut_Gündüz nikli kişiye cemlerde yapılan ibadette saçma geliyordur!....

Serkan_Devrim
15.02.2007, 21:34
Ben kimin Alevi olup, kimin olamayacağında karar veren Şeyhülİslam zihniyetine karşıyım. İdam fermanımızı defalarca imzalayan Şeyhülİslamlarının sinirini de fena halde bozuyorduk.

(msgi geç gördüğümden geç cevapladim.)haklısın. yok o alevi değil, sen ne biçim alevisin vs.
kendi düşüncelerine uymayanları İslam değil diye gösteren zihniyetin biz alevilerde bulunmaması lazım. elbette ki karşıt düşünceler olacak ki tartışarak öğreneceğiz. :)

Biz aleviler sorgulanmadan çekinmeyiz ama açtığı topiklerin çoğu Hz Ali biz alevilerin ali'simi.O kadar anlatmaya rağmen konu yine aynı. ikna olmadığı müddetçe açması normaldir abi. biz yazdık oldu bitti mi? hayır.

not:sevgili adam, nasılm? :D eskisi gibi mi? :yamukgul:

çeşm-i naz
15.02.2007, 21:36
sayın didem hanım,

Saygılar,

mesut bey siz devamlı aynı fikirleri (ki bunlar size ait)ısıtıp ısıtıp sunuyorsunuz
devamlı böyle topikler yavaş yavaş insanların canını sıkmaya başlar...
o kadar çok şey söylüyorsunuz ki bu konuda artık sizde unutmaya başladınız sanırım hangi alevi kabul etti bunu yada hangi çoğunuluğun fikrini aldınız....
siz istediğiniz ali'ye inanmakta serbestsizin bizim alimiz belli...
bundan sonra ki topik adınızı da merak le bekliyorum açııkçası....

herşey sölemekle olmaz anlayan da anlar ki bellli eden de eder zaten mesut bey ki bunu daha öncede konuşmuştuk sizinle...

Adam
15.02.2007, 21:38
haklısın. yok o alevi değil, sen ne biçim alevisin vs.
kendi düşüncelerine uymayanları İslam değil diye gösteren zihniyetin biz alevilerde bulunmaması lazım. elbette ki karşıt düşünceler olacak ki tartışarak öğreneceğiz. :)

ikna olmadığı müddetçe açması normaldir abi. biz yazdık oldu bitti mi? hayır.

not:sevgili adam, nasılm? :D eskisi gibi mi? :yamukgul:

1) Aynen katılıyorum
2) Ali Ekber geri döndü!!! :) Foruma neşe geldi :yamukgul: :yamukgul: :yamukgul:

ulasirmola
15.02.2007, 21:41
mesut gündüz sen anlamak istediğin gibi anlamışsın ne diyeyim sen öyle düşün benim alim hz ali

doctorctf
15.02.2007, 21:45
Hz. Ali de varoluş şekliyle benim sizin gibi bir insandı (ama bizden ve herkesten daha yüce bir insan olduğu şüphesiz).nisanları,nesneleri ilahlaştırmak,birer efsane ürünü haline getirmek doğru birşey mi acaba??sonuçta hepimiz biliyoruz ki Hz. Ali de bir insandı.

Serkan_Devrim
15.02.2007, 21:49
peki şöyle desem acaba ne olur?
Alevilerde Ali;
şeriatta insandır
tarikatta imamdır
mağrifette mucizeler sahibidir
hakikatte Allah'ın kendisidir

ne dersiniz canlar?

Berucavan
15.02.2007, 21:55
Alevilerde Ali;
şeriatta insandır
tarikatta imamdır

ne dersiniz canlar?

kendin olmaktan vazgeçme deriz CAN!

Serkan_Devrim
15.02.2007, 21:58
kendin olmaktan vazgeçme deriz CAN! sanırım son cümleye takıldınız. biz Alevilerde ki Hallacı Mansurun enel hak felsefesi neyse son cümlede odur. :)

yenibirgün
15.02.2007, 21:58
Arkadaşlar bu Mesut gündüz yoksa müslüm gündüz ün akrabası mı ??
Bu kadar olmaz diyorum ya ben insanların fikirlerini açıklamasından yanayımdır ve saygı gösteririm ama bu kadar saçma birşey hayatımda duymamıştım.BU şahsın verdiği örneklerde Ali sevgisi ön planda ve çogu bektaşilik ve tasavvufilik üzerine.Bu inançta da biliyorsunuz ki insanlar Allah ın görüntüsüdür ve o yüzden insan sevgisi ağır basar.Siz böyle birşey yaptı diye Hz Ali yi Allah yaparsanız alevileri küçümseyen dinsiz insanlar olarak görenlerin ekmeğine yağ sürmekle kalmazsınız o kadar adalet için eşitlik için zorluklar çeken yemeyip yediren bir insanın yaptıklarını görmezden gelirsiniz.Eğer Hz ali tanrı olsaydı neden eskiden beri biz her istekten duadan sonra Allah Allah diyoruz. Acaba biz mi yoksa bugüne kadar gelen alevi anlayışı çok aptalca da bu şahıs gibi Hz. Ali 'yi Allah yapan insan mı çok zeki?Hz.Ali nin bir çok güce binbir bilgiye sahip olduğu çoğu kitapta yazıyor ama bu kitaplarda Hz Ali nin ağzından da "Allah bana kimsenin bilmediği 1000 kapıdan 1000 bilgi verdi." gibi sözler de var.Lütfen biraz araştırmacı olaum da hem kendimizi hem de inancımızı gerçek olmayan hurafelerden koruyalım.

çeşm-i naz
15.02.2007, 22:05
Alevilerde Ali;
şeriatta insandır
tarikatta imamdır

ne dersiniz canlar?

yapma derim serkan:ehyani

Adam
15.02.2007, 22:13
:yamukgul: peki şöyle desem acaba ne olur?
Alevilerde Ali;
şeriatta insandır
tarikatta imamdır

ne dersiniz canlar?

Allah eywallah derim. :yamukgul:

Berucavan
15.02.2007, 22:13
sanırım son cümleye takıldınız. biz Alevilerde ki Hallacı Mansurun enel hak felsefesi neyse son cümlede odur. :)

alevilikteki Hallacı enel hak felsefesi kullandığın bu son cümlemi? serkan_devrim

Serkan_Devrim
15.02.2007, 22:14
yapma derim serkan:ehyani peki şöyle bir şey daha söyleyelim. aslında bu konular tasavvuftan anlamayanların önünde konuşulunca onlar yalnış anlayıp alevileri yargılayabilirler haklısınız ama girdik bir kere artık. :)

Ali Allah'tır ama Allah Ali değildir desem? hallacı mansur enel hak dedi. seyid Nesimi onun için dedi ki;
Mansur enel hak dedi
haktır sözü Hak'tan geldi

buna tecelli diyorlar. insan kamile ulaştığı yani kamil insan olduğu zaman Tanrıya karışır ona ulaşır. buna tasavvufta fenafillah derler. yani Tanrıda yok olma. Ali en büyük kamil insandır.

Ali hakkında bu topikte ki bütün tartışmalarda aslında bu tasavvufi düşünce eksikliği nedeniyledir. :)

doctorctf
15.02.2007, 22:24
www.türkülerin sesi.com dan alıntıdır.
LÜTFEN OKUYUN

Ali’nin tanrısallığı, onsekizbin alemi yarattığı, nur olduğu, ışık olduğu, Allah Muhammed Ali’nin üçünün bir olduğu, levhi kalem'i yazan olduğu ile ilgili yazılan çizilenlerin anlaşılamaz oluşunun tek bir cevabı var.

Bunun izahını yapabilmek için öncelikle Muhammed kelimesinin ne anlama geldiğinin iyi bilinmesi gerekiyordu. Beni sürekli araştırmaya iten, Muhammed sözünün ne anlama geldiği idi. Şu söz etrafında sürekli çelişkiye düşüyor ve sürekli araştırıyor, bir türlü işin içinden çıkamıyordum. Cevabı „John Kingsley Birge’nin Alevi Bektaşi Tarihi“ isimli kitabin 230 -231. sayfalarında buldum.

„Tanrı’nın önce kendi ışığından „Nuru Muhammed“ denilen bir ışın yarattığı bilinen bir fikirdir.“ Sayfa 230-231

Tanrı bu ışık sayesinde Dünya’yı yaratmaya devam etmiştir. Alevi Bektaşiler işte bu nokta’da Ahmed - Muhtar’dan (Hz. Muhammed) ayrılırlar. Onlar için önemli olan bu ışıktır. Ali’nin de bu ışıkla ortaya çıktığını ileri sürüp Ali’yi Muhammed’le bir tutarak ve onların baş harflerinin ışıkta yazılı olduklarını bularak kendi yollarını ayırırlar. Allah bir Muhammed Ali’dir Ali, (Allah ışık, Ali ışık, Muhammed ışık.. Bu üçünün de başlangıcı ışık. Üçü birdir, ayrılamaz)

Ay Ali'dir gün Muhammed

Bir başkası

“Pir Sultan’ım bu bir sırdır
Sırrını saklayan erdir
Allah bir Muhammed Ali”

İşte sırlanma böyle gerçekleşmiştir. Hem kendilerini korumuşlar, hem de kendi taraflarını yüzlerce yıldır koruyabilmişler..

Cihan ne su iken ne derya iken
Arşta yeşil kandil nur olmadı mı?
Zehra yıldızından yüz bin yıl evvel
Kudretten bir top nur inmedi mi?

Kudretten inen bu top nur ise, Big bang teorisinin izahından başka bir şey değildir.

Ol nur idi üç mürşidin atası
Allah, aşık Muhammed’dir putası
Allah bir Muhammed Ali ötesi
Ol zaman üç isim bir olmadı mı?

İslam kaynaklarında şöyle denmektedir; Tanrı evreni yaratmadan önce kendi ışığından şanlı dostu efendimizin ışığını yarattı. Sonra,bu ışıktan (Muhammed’in ışığından peygamberlerin ve tüm yaratıkların ruhlarını yarattı. Aslında bu hadis’in dediği gibi “Dünya bu nur’u Muhammed sayesinde yaratılır. “Aslında gökleri yaratmamıştım., fakat senin için“ Tanrı’nın tahtı, arş, levhi mahfuz (Korunmuş tablet) ve Tanrı’nın yaratma işlemini gerçekleştirdiği son güne kadar olacak her şeyi tablet üzerine yazacağı kalem.

İste bu "Levhi Mahfuz Kalem" de Alevi Bektaşi inancının içerisine uyumlu ve özel bir şekilde bu ışıkla birlikte girer. Alevi Bektaşi ideolojisinin bir parçası olur.

Miadi,

„Nazırı Levhü kalemdir Hacı Bektaşi Veli.“

Ve yine başka bir Bektaşi Mihrabı

„Levhi mahfuz dur yüzün
Anu serheyler sözün
Arif bilir iç yüzün
Cahil düşer zevale“

Bektaşiler ince bir kurnazlıkla, yaratılışta ortaya çıkan o Tanrısal ışığı Ali ve Nur'u Muhammed ile bir tutarlar. Aslında „Nuru Muhammed“ tanrısal olan Ali’nin kendisidir.“

Kün!" deyince var eyledi on sekiz bin alemi
Hem yazandır, hem bozandır, levhi mahfuz kalemi
Külli dertlerin dermanı, yaraların merhemi
Hem sakidir, hem bakidir nur – u Rahman’ım Ali
Yetiş çarımıza kurtar medet mürvet ya Ali

Tanrı evreni ışıkla yaratıyor ve bu ışık İslam peygamberi tarafından, kendi ipoteğine alınıyor. Gerçek ismi Ahmed Muhtar, iken peygamberlikten sonra Muhammed oluyor. Oysaki bu ışık bu nur, bu teori, bilinen bir gerçektir. Ve Alevi Bektaşiler bunu kabul etmiyor.

Âyine tuttum yüzüme, Ali göründü gözüme
Nazar eyledim özüme, Ali göründü gözüme

Âdem Baba Havva ile, Hem Allemel'esmâ ile
Çerhi felek semâ ile, Ali göründü gözüme

Hazreti Nuh Neciyyullah,Hem İbrahim Halilullah
Sinâ'da Kelimullah, Ali göründü gözüme

İsâ'yı Ruhullah oldur, İki âlemde Şah oldur
Müminlere penah oldur, Ali göründü gözüme

Ali evvel Ali âhır, Ali bâtın Ali zâhir
Ali tayyib Ali tahir, Ali göründü gözüme

Ali candır Ali canan, Ali dindir Ali iman
Ali Rahîm Ali Rahman, Ali göründü gözüme

Hilmî gedayi bir kemter, Görür gözüm dilim söyler
Her nereye kılsam nazar, Ali göründü gözüme

Aynayı yüzümüze tutmakla birlikte ortaya çıkan eylem, ışığın yansıması demektir. Bu ışık Ali denilen Kadimden beri süre gelen tanrısal ışıktır. İsmi de Muhammed olmuştur. Ama bütün bunlara rağmen yinede, aslı, özü geçmişi Ali’dir.

Bin bir ismi vardır, bir ismin Hû’dur
Kâmillerin ezber dediği budur
Münkire şektir, ismi de Lâ’dır
Ta evvelden Elya deyenlerdeniz
(Sadık Ağa)

Elya, Ali dir. Sadık ağa’nın bu dörtlüğünde açıkça ifade edilmektedir.

15.yy.dan önceki inanç öğelerimizi izah eden edebiyatımızda, Yunus Emre ve Kaygusuz Abdal’ın eserlerinde daha farklı bir söylem ile karşılaşmaktayız.

Ömer u Osman Ali
Mustafa yarenleri
Bu dördinün ulusi
Ebu Bekr-i Sıddık'dur
Yunus Emre

Açıklama,
Ömer, Osman, Ali’nin yareni Mustafa’dır. Bu dördünün, ulu önder olarak gördükleri yada kabul ettikleri de Ebu Bekir Sıddık'dır.

İslam önderlerini bir kefede değerlendirip onların ulusu olarakta Ebu Bekir, Sıddık’ı göstermek ne demektir? Bunu günümüzde hangi Alevi kabul edebilir?

15 yy. dan sonra yapılan gizlenme tamamı ile korunma amaçlıdır. Alevi Bektaşilerce yapılan bu gizlenmenin asli astarı böyledir.

Sonuç olarak yine ışık inancının insanları kendilerini bu ışıkla sır etmeyi başarmışlardır. Bu günümüze kadar sır olarak devam etmiştir, herkese açıklanmamıştır. Artık bu sır perdesi kalkmıştır. Alevi gibi, alevi duruşu sergileyebilenler yolumuzu belirleyecektir. Bunun dışında kalanlar asimilasyon sürecine hizmet etmiş olacaktır.

Önüme bir çığır geldi,
Bir ucu var çar içinde...
Abdallar (arifler) dükkanın açmış,
Ne istersen var içinde...
Gir dükkanı, pazar eyle...
Her şirindir hezar eyle...
Aya güne nazar eyle,
Ay Muhammed nur içinde...

Serkan_Devrim
15.02.2007, 22:28
Ömer u Osman Ali
Mustafa yarenleri
Bu dördinün ulusi
Ebu Bekr-i Sıddık'dur
Yunus Emre
Yunus Emre adıyla bir çok şiir yayınlanmıştır. bu sebeple ince bir eleme sonucu çoğunun Yunus Emreye ait olmadığına karar verilmiştir. bu şiirde onlardan birisidir. bence tabi. :)(müttaki kızmak yok :D)

Mesut Gündüz
15.02.2007, 22:59
galiba Ali'ler aynı ama Ali anlayışları farklı. ne dersin Mesut abi? :)

Hz.Ali = Tanrı Ali dersek yanılırız.

Hz.Ali sadece bir sembol.

Ali'yi hep bir tanrı gibi ön plana çıkarmışız.
Bunu pirlerimizin yazılarından anlayabiliyoruz.
İlk mesajımda bu örnekler var.

Allah dememişiz
Allah,Muhammed,Ali = Ali demişiz.

lamekan bawo
15.02.2007, 23:02
düşüncedir sayg duyarım... Ama yorum yok...

Mesut Gündüz
15.02.2007, 23:03
peki şöyle bir şey daha söyleyelim. aslında bu konular tasavvuftan anlamayanların önünde konuşulunca onlar yalnış anlayıp alevileri yargılayabilirler haklısınız ama girdik bir kere artık. :)

Ali Allah'tır ama Allah Ali değildir desem? hallacı mansur enel hak dedi. seyid Nesimi onun için dedi ki;
Mansur enel hak dedi

buna tecelli diyorlar. insan kamile ulaştığı yani kamil insan olduğu zaman Tanrıya karışır ona ulaşır. buna tasavvufta fenafillah derler. yani Tanrıda yok olma. Ali en büyük kamil insandır.
Ali hakkında bu topikte ki bütün tartışmalarda aslında bu tasavvufi düşünce eksikliği nedeniyledir. :)

Ali'nin kamil insanların önderi olduğunu kabul ediyorsan.
Onun tanrı olduğunuda kabul ediyorsun.

seyhunbey
15.02.2007, 23:05
Ali tekdir Şah i merdan Bulunmaz Ali 'den Yiğidi Zülfikardan Keskini yoktur....

saygilar.....

Mesut Gündüz
15.02.2007, 23:11
Ali tekdir Şah i merdan Bulunmaz Ali 'den Yiğidi Zülfikardan Kestini yoktur....

saygilar.....

Biz Hz.Ainin savaşçı cihad eden yönünü almıyoruz, o yüzden keskin olan kılıcını tahta kılıçla değiştirdik.Çoğu inanışı değiştirdiğimiz gibi.

doctorctf
15.02.2007, 23:13
burda yapılan yorumlarla, alevilik bir gizem haline getirildi resmen.eğer birşey gizemliyse ya yanlıştır yada geçerliliğini yitirmiştir ve gündemde tutmak için böyle bir yola başvurulur. bizler aleviliğin böyle olmadığını elbette biliyoruz.onun için daha sade ve anlaşılır-yapıcı yorumlar yaparsak bu karmaşanın önüne geçmiş oluruz...
bazıları bizim kendi özümüzü oluşturan konular hakkında bile fikirbirliğine varamadığımızı düşünebilir

seyhunbey
15.02.2007, 23:17
Ali tekdir Ali yektir Ali yiğittir Ali Hiç bir zaman Taht sevdalisi olmamiştir..:)

Ali Adaletlidir Onun için Ali ' nin Tek oldunu Bilelim Yeter..:thumbup1:

scorpiondreams
16.02.2007, 00:31
Allah'ın selamı ve bereketi alevi, sünni bütün kardeşlerimin üzerine olsun.

Arkadaşlar yapıan tartışmalara şahid oldum tüylerim ürperdi.Alevilik yada Hz Ali hakkında çeşitli yorumlar yapılabilir yada tartışmalar yapılabilir gayet doğaldır.Fakat Hz. Ali efendimizi Tanrılaştırma çabaları tamamıyle şer odaklıdır.
Cahiliye donemi putperestleri kendi yaptıkları putlara taparlardı.Bizde suanda kendimize put inşa ediyoruz.Düşünsenize Hz. Ali efendimiz Tanrı olsaydı neden kendisine ibadet ederdi.Tanrı açlık hissedip ,susuzluk çekermiydi.Hepsini geçelim Aleviliğin temel direkleri olan imamlar onlardamı Tanrıydı.İmam Hüseyin İmam Hasan kimin çocuklarıydı....

Lütfen biraz daha dikkat , saygı ve son olarak tövbe...

(Sünni kardeşiniz)

insanca
16.02.2007, 01:49
Türkiye sağcı ve solcu diye parçalanmaya çalışılmamışmıdır. Daha sonra meshep çatışmaları çıkmıştır ortaya. Çoruma Amerika barış elçileri yollamıştır. Kimse neden diye sormamıştır. Ne vatan, ne halk savaş içinde değilken nerden çıktı bu barış elçileri diye. Çorum katliamını anlatan bir esnaf:''Genelde herkesi tanırım ama Ogün meydanda toplananların hiçbirini tanımıyordum der.'' Bir şekilde halk hep birbirine düşürüldü. Bunu yapmanın en kolay yoluda Barış elçileri adıyla halkın içine yollanan halkı kışkırtan, farklı düşüncelere yönlendiren, saptıran kişilerdi. Şimdi Alevi asimilasyonu başladı, hep vardı ama daha yoğunlaştı. Benim inancımda şudur ki. Bu sitede birkaç kişi bizim aramıza girmiş barış elçileridir. Bizi inancımızdan saptırmak, birbirimize düşürmek, yanlış bilgi edinmemizi sağlamak ve sonunda asimile etmektir emelleri şahsımca. (Alevilerin Ali'si Hz.Ali Değildir) Bizim Ali'miz yüreğimizdedir. Semahlarımızdadır. Deyişlerimizde, Türkülerimizdedir. Evimizin baş köşesindedir. Cem evlerimizin en güzel yerindedir!

Mesut Gündüz
16.02.2007, 09:08

Arkadaşlar yapıan tartışmalara şahid oldum tüylerim ürperdi.Alevilik yada Hz Ali hakkında çeşitli yorumlar yapılabilir yada tartışmalar yapılabilir gayet doğaldır.Fakat Hz. Ali efendimizi Tanrılaştırma çabaları tamamıyle şer odaklıdır.
Cahiliye donemi putperestleri kendi yaptıkları putlara taparlardı.Bizde suanda kendimize put inşa ediyoruz.Düşünsenize Hz. Ali efendimiz Tanrı olsaydı neden kendisine ibadet ederdi.Tanrı açlık hissedip ,susuzluk çekermiydi.Hepsini geçelim Aleviliğin temel direkleri olan imamlar onlardamı Tanrıydı.İmam Hüseyin İmam Hasan kimin çocuklarıydı....

(Sünni kardeşiniz)

Sünni arkadaş konuyu anlamamışsın; Hz.Ali'yi tanrılaştırma gibi bir gayretim yok.Ben bizlerin inandığı Ali'nin yüzyıllardır Hz.Ali olmadığını söylüyorum.Bizler Ali'si sizin tanrınızdan başka bir tanrıdır. Sizin tanrınızla bizim tanrımız farklıdır diyorum.

Mesut Gündüz
16.02.2007, 09:10
Türkiye sağcı ve solcu diye parçalanmaya çalışılmamışmıdır. Daha sonra meshep çatışmaları çıkmıştır ortaya. Çoruma Amerika barış elçileri yollamıştır. Kimse neden diye sormamıştır. Ne vatan, ne halk savaş içinde değilken nerden çıktı bu barış elçileri diye. Çorum katliamını anlatan bir esnaf:''Genelde herkesi tanırım ama Ogün meydanda toplananların hiçbirini tanımıyordum der.'' Bir şekilde halk hep birbirine düşürüldü. Bunu yapmanın en kolay yoluda Barış elçileri adıyla halkın içine yollanan halkı kışkırtan, farklı düşüncelere yönlendiren, saptıran kişilerdi. Şimdi Alevi asimilasyonu başladı, hep vardı ama daha yoğunlaştı. Benim inancımda şudur ki. Bu sitede birkaç kişi bizim aramıza girmiş barış elçileridir. Bizi inancımızdan saptırmak, birbirimize düşürmek, yanlış bilgi edinmemizi sağlamak ve sonunda asimile etmektir emelleri şahsımca. (Alevilerin Ali'si Hz.Ali Değildir) Bizim Ali'miz yüreğimizdedir. Semahlarımızdadır. Deyişlerimizde, Türkülerimizdedir. Evimizin baş köşesindedir. Cem evlerimizin en güzel yerindedir!

Arkadaşım bölmek gibi bir gayretim olamaz burda doğruları bulmaya çalışıyoruz ben örnekleri ile önünüze koydum antitezin varsa onu söyle bizi bölüyolar gibi laflar anlamsız sen birlik olduğumuzumu sanıyorsun.

Serkan_Devrim
16.02.2007, 14:42
Ali'nin kamil insanların önderi olduğunu kabul ediyorsan.
Onun tanrı olduğunuda kabul ediyorsun.tasavvufta şöyle denilir. Ali Allahtır ama Allah Ali değildir. :) Tanrı yaratılan varlıklarların bütünüdür.(vahdeti vucut)

(Sünni kardeşiniz) biraz tasavvuf oku. zihnin açılır. :yamukgul:

munzur6262
16.02.2007, 15:00
alevilikte hz ali tanrı değildir.zaten allah muhammet ali diye bitiririz dualarımızı.hz aliyi tanrılaştırmak kişiye göre değişir ama genel olarak böyle kabul edlimez,edilemez.hz aliyi tanrılaştıran 9 arkadaş kişisel olarak böyle düşünüyor alabilirler ama alevilikte böyle bişey yok.

insanca
16.02.2007, 21:34
Arkadaşım bölmek gibi bir gayretim olamaz burda doğruları bulmaya çalışıyoruz ben örnekleri ile önünüze koydum antitezin varsa onu söyle bizi bölüyolar gibi laflar anlamsız sen birlik olduğumuzumu sanıyorsun.

Yeterince can antitez vermiş hemde hiç gerekmediği halde. Bence böyle bir konuya antitez gerekmez gülmek ve gülerkende halimizi düşünmek gerekir. Alevilikten okadar sapan konular varki. Yakında bizim adımız alevi ama inancımız alevilik değil başka bir dindir diyip yeni bir din çıkartsalar hiç şaşmam bu konulardan sonra..

scorpiondreams
16.02.2007, 22:52
Mesut senin tanrın baska benimki başka.Kaç tane tanrı var bana açıklarmısın?
Hem Hz. Ali eğer alevi öğretilerinin merkezinde degilse ehli beyt sevgisi nerden girmiştir aleviliğe? İnsanların kafasını karıstırıp bulandırmaktan ve onlarıda kendin gibi tanrıtanımaz bir hale sokmaktan baska bir gayretin yok.Bana tasavvuf okumamı tavsiye etmişsin.Seninle birgun tasavvufu en derin noktasına kadar tartısırız.tabi sapkın fikirlerini dayatmaya kalkmazsan.İnsanları değerlendirirken once onlar hakkında bilgi sahibi olmaya çalış...

shahrud
16.02.2007, 23:22

Kimseyi birşeye davet etmeye gerek yok. Herkes olayları değerlendirme ve kendi kararını verme yetisine sahip. Bir de kimin alevi olup olmadıgına diğer bir kimse karar veremez. Herkesin kendi algılayış biçimi vardır. Sinirleri bozulanlar lütfen forumu terketsin.

shahrud
16.02.2007, 23:31
Arkadaşın başka işi gücü yok zaten.İnsanların kafalarını karıştırıp ateistleştirmek.Tıpkı bir misyoner gibi devamlı bu tür topikler açıp bu tartışmaları yaratıyor.Sayın Mesut bey,kendinizide yırtsanız bu sapık saçma sapan düşüncelerle sizin gibi ateistlerden başka kimseyi ağınıza takamıyacaksınız.
Saygılar....

Lütfen moderatörler bu tür saldırgan üslupta yazılan mesajlara müdahale edebilirler mi?

doctorctf
16.02.2007, 23:51
neden birbirimizin fikirlerine saygı gösteremiyoruz.kim herşeyi en iyisiyle ,en doğrusuyla bildiğini iddia edebilir ki.bu forum gerçekten de saygın insanların bulunduğu ve ciddi konuların tartışıldığı bir yerdir.insanların fikirlerini beğenmeyebilir hatta tam tersini bile düşünüyor olabiliriz ama lütfen biraz saygı...

Sürgün
17.02.2007, 00:46
Çok merak ediyorum Tanrı olan Ali(!) kim?

Arkadaşlar yapmayın Allah aşkına Ali birdir o da efendimiz Hz.Ali'dir.

Sertaş
17.02.2007, 00:55
Bİsmİllahİrrahmanİrrahİm

Ya Allah Ya Muhammed Ya Alİ

halitseyfi
17.02.2007, 03:08
Sevgili canlar

Yaradan varsa bizleri kendi özünden yaratmıştır. Bu yaradanın yarattığı aleme nasıl sahip çıktığını ve ona nekadar önem verdiğini gösteriyor.Burada önemli olan ,meleklerden bile üstün kıldığı ve değer verdiği insandır. İnsan ilahi bir güç olmakla birlikte(Tabi kendisini tanırsa ve bilirse), bir yaradılandır. Buda onu yaradan karşısında değerli ve diğer varlıklar karşısında üstün kılıyor. Hz Ali kendini tanıyan ve iyi bilen insanlardan olması nedeniyle yaradılanla özdeşleşe biliyor.fakat bu onu yaradan yapmıyor.

"Ali evel Ali ahir" Alevilikte "devriye"inancı olması bunu mümkün kılıyor. Her hayata gelip gitmesinde Ali dahada olgunlaşarak kendisindeki insani yanı nedeniyle var olan kusurlarını yenmiş ve yok etmiştir.Bu bizlerdeki "ehil kamil" insan makamın ulaşmasını sağlamış ve diğer ehli kamillerden daha üst seviyeye ulaşarak kendi özüne dönüşünü tamamlamış, yani yaradanın nuruyla özleşmiştir. Aynı nurda bulunan varlıkların taşıdığı özelliklerde aynı olur.Bu da Ali nin yaradan olma yönünü oluşturmuştur.

Kendi dışında yaradanı arayanlar için Ali bir insandır ve yardılandır.

Kendini yaradanın nurunda bulupta o nura dönmeyi, kavuşmayı amaçlayan içinse, Ali, hedeflenen nokta ve yaradandır.

Mesut Gündüz
17.02.2007, 16:16
Çok merak ediyorum Tanrı olan Ali(!) kim?

Arkadaşlar yapmayın Allah aşkına Ali birdir o da efendimiz Hz.Ali'dir.

Tanrı Ali'nin kim olduğunu soruyorsun,
Bende sana bir soru soruyorum şimdi ; Allah kim??

Saygılar,
MG

Mesut Gündüz
17.02.2007, 16:18
Bİsmİllahİrrahmanİrrahİm

Ya Allah Ya Muhammed Ya Alİ

Bu şii veya caferi yorumudur.
Bu üçlemenin anadoludaki inanç önderlerimiz tarafından yapılmış yorumlarını başlangıçtaki mesajımda belirttim.

Saygılar,
MG

müttaki
17.02.2007, 16:24
Tanrı Ali'nin kim olduğunu soruyorsun,
Bende sana bir soru soruyorum şimdi ; Allah kim??

Saygılar,
MG

Allah... uluhiyettir.. Alide Ulu demekdir.. bu yüzden Ali olan Allahdır derler..

mesut abi.. ne anlatmaya çalışıyorsun anlamadım gitti..

Hz.Aliye sormuşlar hakkı ne ile bildin hakkı hak ile bildim demiş.. Halk olan Aliyi mi soruyorsun.. hak olan Aliyi mi.. bugün Aliye Hz.Ali denmesinin sebebi Halk olan Alinin Hakikatinin Hak olmasındandır...

seninde İçinde Hak olursa sanada Hz.Gündüz deriz :D

Mesut Gündüz
17.02.2007, 16:38
Allah... uluhiyettir.. Alide Ulu demekdir.. bu yüzden Ali olan Allahdır derler..

mesut abi.. ne anlatmaya çalışıyorsun anlamadım gitti..

Hz.Aliye sormuşlar hakkı ne ile bildin hakkı hak ile bildim demiş.. Halk olan Aliyi mi soruyorsun.. hak olan Aliyi mi.. bugün Aliye Hz.Ali denmesinin sebebi Halk olan Alinin Hakikatinin Hak olmasındandır...

seninde İçinde Hak olursa sanada Hz.Gündüz deriz :D

Halk olan Ali'ye bi sözüm yok/
Ben hak olan Ali'yi anlatıyorum.

müttaki
17.02.2007, 16:39
Halk olan Ali'ye bi sözüm yok/
Ben hak olan Ali'yi anlatıyorum.

anlatmıyorsun ki abi hak olan Aliyi.. bizde dinleyelim kimmiş hak olan Ali

Halk olan Ali sensin abi gitme bindörtyüz evveline.. hak olan Ali ne?

Mesut Gündüz
17.02.2007, 16:49
anlatmıyorsun ki abi hak olan Aliyi.. bizde dinleyelim kimmiş hak olan Ali

Muttaki Arkadaş ,

En güzel ozanlarımız,alevi önderlerimiz anlatmış tanrıyı; benim anlatımım biraz düşük kalır.Ama istiyorsan şöyle tarif edebilirim.

Güneşe semah dönenlerin tanrısıdır o.
İnsanın hem kaynağıdır, hemde onsuz olamaz.
İnsanla gelir insanla döner tekrar insanla gelir.
Aslında sensin o; benim o ; herkes o.

Saygılar,
MG

celik6060
17.02.2007, 16:56
allah muhammed ali yolundayız ?

ceylanım_58
17.02.2007, 16:58
SANA KATILIYORUM celik6060 bizler YA ALLAH- YA MUHAMMED-YA ALİ deriz...biz onların ışığındyız..

GüneyinEfendisi
17.02.2007, 17:14
HAYDAR HAYDAR
Ondört bin yıl gezdik pervanelikte
Sıdkı ismin duydum divanelikte
İçtim şerbetini mestanelikte
Kırkların ceminde dara düş oldum

Kırkların ceminde
Haydar Haydar Haydar Haydar
Haydar Dost dara düş oldum

Güruh-i Naciye özümü kattım
Adem sıfatında çok geldim gittim
Bülbül oldum Firdevs bagında öttüm
Bir zaman gül için dara düş oldum

Bir zaman gül için
Haydar Dost dara düş oldum
Derleyen: Ali Ekber Çicek

(Adem sıfatında çok geldim gittim)

isyanadavet
17.02.2007, 17:33
Aleviler Müslümanlığı Kabull etmnmek Zorunda Kalmışlardır Arap Saldırılarına Dayanamayan mezapotomya ve ortaasya kaybedilen savasşar sonrası araplara boyun eğme kzorunda kaldı bu müslümankığı kabul edenler arasında arapların tüm geleneklerini kabulş etmeye karşı çıkan kesim yani aleviler adını almıştır

Trükler ve KÜRTLER yÜZ YILAR BOYUNA kardeş olan bu halklar birden ilham gelip yada vahi gelipte biz müslüman olmalıyız demediler buna inananlar masal ve hikaye üretiyorlar kitaplarda 750 veya 700 lü yılardan öncesi anlatılmaz türklerrr ve kürtlerin topluluklar halinde islama geçtiği söylenir masala alıştırıyorlar..

müttaki
17.02.2007, 17:57
evvel benem ahır benem / canlara can olan benem
azıp yolda kalmışlara / hızır meded eren benem

mesut abi Yunus emre de böyle birşey söylemiş şimdi Yunus bizim Yunus değilde başka bir Yunus mu..

yunus değil bunu diyen / kendiliğidir söyleyen
mutlak kafir inanmayan / evvel ahır heman benem

ete kemiğe büründü Yunus diye göründü...

Pir Sultan abdalın yada diğerlerinin Ali hitabını kullanmalarının sebebi.. Uluhiyettir.. eti etimdir kanı kanımdır Ali benim ben Aliyim.. Allahın kendinden kendine yarattığı aynasıdır da denilebilir.. mevlananın Allah Ademe bakmış kendini görmüş Adem Allaha bakmış kendini görmüş dediği yer galiba..

senin neyi aradığını ya da neyi anlatmaya çalıştığını anlayamadık abi.. Dem bu Dem.. Hz.Ali Halk olarak sensin Hak olaraksa Senin Hakikatinde sen farkında değilsin..

BirDem
17.02.2007, 18:14
cok üzülerek söylüoyrum ama artik cizmeyi asmaya basladiniz tamam özgürüz mözgürüz diyoruz ama bbukadarida fazla.. kendinizden süpe ediyorsaniz direk inanmiyoruz diyin hayret bisey ya

alevi_murat24
17.02.2007, 18:19
alimiz bir dir bunu birkaç tane gibi göstermek saçmalıktan ve asimilasyonun bir aracı olmaktan başka bir şey degildir ne yazıkki.. bu tür sorunun tartışılması en büyük yanlıştır. ve yönetici arkadaşlara bu konunun gerçek yeri olan kazana gitmesini rica ediyorum..

sheker_cck
17.02.2007, 18:24
bende amanos a katılıom kıtapta okumustum alevılıkte bole bır kol warmıs hz.ali yi tanrı olarak goren bu bıraz hristıyanların nasıl hz.isa yı allahın oglu olarak goruyorlarsa buda ole bısey olmalı ...

alevi_murat24
17.02.2007, 18:30
bende amanos a katılıom kıtapta okumustum alevılıkte bole bır kol warmıs hz.ali yi tanrı olarak goren bu bıraz hristıyanların nasıl hz.isa yı allahın oglu olarak goruyorlarsa buda ole bısey olmalı ...

ama sonuçte tanrılaştıranların ali side Hz muhammetin hem amcasının oglu ve damadı degilmi. bu bölgelerde olabilir ama sonuçta ali bir oda Hz Ali

yenibirgün
17.02.2007, 18:49

Okuduğum bir kitapta Hz Muhammed demişki " Ya Ali ilerde seni Hz İsa gibi ya çok yerecekler (yahudilerin yermesi) ya da çok fazla büyütecekler (hristiyanların yaptığı gibi )" demiş ama doğru demiş böyle mantıktan yoksun insanlar onu Tanrı yapıyor ya da tanımayan insanlar da fazla büyütüyorsunuz diyor.Daha bugün bu yüzden birisiyle münakaşa ettim.Bana alevilerin Hz Muhammed i sevmediği hatta onu tanımadığını Hz Ali'yi tanrı olrak gördüğünü söyledi ben de bizim her sözümüz HAK MUHAMMED ALİ ile başlar ; Hz Ali nin sevgisi de ayrı bir yerdedir dedim.Böyle Allah ı MUhammed i tanımayan insanlar aleviyim diye geçiniyor sonra da bize çamur atılıyor.

sheker_cck
17.02.2007, 19:11
ewet yenı bırgun tsk ederım benı cok ii anlamıssın

Serkan_Devrim
17.02.2007, 19:15
cok üzülerek söylüoyrum ama artik cizmeyi asmaya basladiniz tamam özgürüz mözgürüz diyoruz ama bbukadarida fazla.. kendinizden süpe ediyorsaniz direk inanmiyoruz diyin hayret bisey ya çizmeyi aştıysak haddimöizi de bildireceksin galiba. :) artık alırsın eline kılıcı başlarsın doğramaya.

biraz açıklama getirelim. arkadaşlar burada Ali'nin Tanrının yerine konması durumu yoktur. tasavvuftan bahsediyoruz. Alevilikte Hallacı Mansurun enel hak(ben tanrıyım) felsefesi vardır. hiçbiriniz çıkıp Hallacı Mansur nasıl olurda kendini Tanrı görür vs gibi şeyler söylüyor musunuz? burda anlatılan da aynı felsefedir. yani Ali en büyük kamil insandır. Alevilik batıni bir öğretidir. tasavvuftan anlamayan yobazların kin kusup alevileri katletmesi gibi tepkiler vermenize gerek yok. :)

Okuduğum bir kitapta Hz Muhammed demişki " Ya Ali ilerde seni Hz İsa gibi ya çok yerecekler (yahudilerin yermesi) ya da çok fazla büyütecekler (hristiyanların yaptığı gibi )" demiş ama doğru demiş böyle mantıktan yoksun insanlar onu Tanrı yapıyor ya da tanımayan insanlar da fazla büyütüyorsunuz diyor.Daha bugün bu yüzden birisiyle münakaşa ettim.Bana alevilerin Hz Muhammed i sevmediği hatta onu tanımadığını Hz Ali'yi tanrı olrak gördüğünü söyledi ben de bizim her sözümüz HAK MUHAMMED ALİ ile başlar ; Hz Ali nin sevgisi de ayrı bir yerdedir dedim.Böyle Allah ı MUhammed i tanımayan insanlar aleviyim diye geçiniyor sonra da bize çamur atılıyor. bahsettiğiniz hadisi biliyoırum. uydurma sünni hadislerinden biridir. ehlibeyti sevmenin koşullları var diyebilmek ve alevileri zemmetmek için uydurulmuştur. dediğim gibi olayı tasavvufi düşünürseniz daha iyi anlayabilirsiniz. şu sözü biraz inceleyin;
Ali Allah'tır ama Allah Ali değildir.

Muhiddin Arabi de şu sözü nedeniyle katledildi;
'sizin taptığınız benim ayaklarımın altındadır' anlamadan tepki vermenize gerek yok. :)

sheker_cck
17.02.2007, 19:26
ewet yenıbırgun tsk ederım benı cok iyi anlamıssın ...

sheker_cck
17.02.2007, 19:31
serkan dewrım sen bızı iyi anlamamıssın her halde bızde bole bıseyın sacma oldugunu dusunuoz ben bır benzetme yaptım sadece bence sacmalık tartısmaya bıle gerek yok ok...

Serkan_Devrim
17.02.2007, 19:38
serkan dewrım sen bızı iyi anlamamıssın her halde bızde bole bıseyın sacma oldugunu dusunuoz ben bır benzetme yaptım sadece bence sacmalık tartısmaya bıle gerek yok ok...
bence bu yaşta erken karar verme böyle. :) alevi toplumu sünni yobazlar gibi tartışmaya kapalı, şüpheye kapalı, araştırmaya kapalı değillerdir. tasavvuf okumalısın. çünkü alevilik batıni bir doktrindir. sana küfür olarak gelen şeyler bazen hakkın kendisi olabilir.

Mansur enel hak(Tanrı benim) dedi. size göre bu küfür olabilir. ama yedi ulu ozanımızdan biri olan Seyyid Nesimi bu söz üzerine şöyle dedi;
Mansur enel hak dedi

Muhiddin Arabi 'sizin taptığınız benim ayaklarımın altındadır' dedi ve asıldı. herkez onu Allah'a küfrediyor sandı. halbu ki o siz Allah'a değil paraya pula dünyaya tapıyorsunuz demek istemişti.

erken karar verme genç arkadaşım. okumak güzeldir ve kuranın ilk emridir. oku oku oku. bol bol oku. sünni yobazlar insanı ilk okumaktan ve sorgulamaktan sakındırırlar. çünkü okuyan ve araştıran gerçeğe ulaşır. buda onların işine gelmez. biz Aleviler aydın bir topluluk isek bunu okumaya araştırmaya borçluyuz. o sebeple oku. :)

sidarta54
17.02.2007, 19:43

çok güldüm vallahi aa serkan dewrim sende bu kardeşimizi anlamıyosun olurmu ama :lol: :p sheker_cck bence o sizi anladı sen onu anlayamadın sevgili kardeşim tartışma olmaz zaten fikir münakaşası bu daha yolun başındasın Saygı ve Sevgilerimle

çeşm-i naz
17.02.2007, 19:52
konun giderek saptığını ve bazı yazıların yeterince can sıktığını düşünüyorum kimse kimseye dayatma yapmak zorunda değil ama arkadaşlar kusura bakmayın allah'la ali'yi bir tutmak yanlış tanrı olan ali ali olan ali böyle bir saçmalık olur mu ya ali kendi kendine niye inansın biat etsin yapmayın allah aşkına bu konu hakkında devamlı topik açmak yada gündem de tutmak niye bende bunu anlamadım başka şeyler düşünmeye başlayacağım artık kusura bakmayın iyi forumlar

yenibirgün
17.02.2007, 19:56
çizmeyi aştıysak haddimöizi de bildireceksin galiba. :) artık alırsın eline kılıcı başlarsın doğramaya.

biraz açıklama getirelim. arkadaşlar burada Ali'nin Tanrının yerine konması durumu yoktur. tasavvuftan bahsediyoruz. Alevilikte Hallacı Mansurun enel hak(ben tanrıyım) felsefesi vardır. hiçbiriniz çıkıp Hallacı Mansur nasıl olurda kendini Tanrı görür vs gibi şeyler söylüyor musunuz? burda anlatılan da aynı felsefedir. yani Ali en büyük kamil insandır. Alevilik batıni bir öğretidir. tasavvuftan anlamayan yobazların kin kusup alevileri katletmesi gibi tepkiler vermenize gerek yok. :)

bahsettiğiniz hadisi biliyoırum. uydurma sünni hadislerinden biridir. ehlibeyti sevmenin koşullları var diyebilmek ve alevileri zemmetmek için uydurulmuştur. dediğim gibi olayı tasavvufi düşünürseniz daha iyi anlayabilirsiniz. şu sözü biraz inceleyin;
Ali Allah'tır ama Allah Ali değildir.

Muhiddin Arabi de şu sözü nedeniyle katledildi;
'sizin taptığınız benim ayaklarımın altındadır' anlamadan tepki vermenize gerek yok. :)

Arkadaşım ben seni anlayamıyorum ya insanlardan alıntı yapıyorsun ama sonra onların yazdıklarının ya aynısını yazıyorsun ya da sırf yazmak için farklı şeyler yazmaya çalışıyorsun.Her söylenenin doğru olmadığı konusunda sana katılıyorum ama bu söylenenin en azından bu insanın bu şekilde bir anlam kullanmadığı belli hem neden düşüncelerimizi doğrudan anlatmak yerine dolaylı anlatım kullanıyoruz.

Serkan_Devrim
17.02.2007, 19:57
konun giderek saptığını ve bazı yazıların yeterince can sıktığını düşünüyorum kimse kimseye dayatma yapmak zorunda değil ama arkadaşlar kusura bakmayın allah'la ali'yi bir tutmak yanlış tanrı olan ali ali olan ali böyle bir saçmalık olur mu ya ali kendi kendine niye inansın biat etsin yapmayın allah aşkına bu konu hakkında devamlı topik açmak yada gündem de tutmak niye bende bunu anlamadım başka şeyler düşünmeye başlayacağım artık kusura bakmayın iyi forumlar tekrar ediyorum; Ali Allah'tır ama Allah Ali değildir. bu sözden Ali'nin tanrılaştırılmadığını anlamanız gerekir. çünkü Alevilikte vahdeti vucut inancı vardır. yani Tanrı bütün Evrendir alevilikte.

burda anlatılan Ali'nin mertebesidir, Alevilikte zaten her insan kamil insan olarak hakkıl yakın olur ve Tanrı ile bir olur. buna tasavvufta Fenafillah(tanrıda yok olma) denir.

lütfen yazılanları anlamaya çalışın. :)

not:ufaklık ben dayatma yapmıyorum. sadece fikirlerimi yazıyorum. :)

Serkan_Devrim
17.02.2007, 19:58
Arkadaşım ben seni anlayamıyorum ya insanlardan alıntı yapıyorsun ama sonra onların yazdıklarının ya aynısını yazıyorsun ya da sırf yazmak için farklı şeyler yazmaya çalışıyorsun.Her söylenenin doğru olmadığı konusunda sana katılıyorum ama bu söylenenin en azından bu insanın bu şekilde bir anlam kullanmadığı belli hem neden düşüncelerimizi doğrudan anlatmak yerine dolaylı anlatım kullanıyoruz.
sizce insanlar ile aynı şeyleri mi yazıyorum? iyi okumadığınızı düşünüyorum. ben sadece alevilikteki batıni inanışı açıklamaya çalışıyorum.

sidarta54
17.02.2007, 20:04
fenafillah, vahdeti vücud, enel hak, karma, nirvana hepsi bir hepsi
tanrıyla bir olmaktır buda ancak Ali olmakla mümkündür Ali olan Allahtır...

çeşm-i naz
17.02.2007, 20:04
tekrar ediyorum; Ali Allah'tır ama Allah Ali değildir. bu sözden Ali'nin tanrılaştırılmadığını anlamanız gerekir. çünkü Alevilikte vahdeti vucut inancı vardır. yani Tanrı bütün Evrendir alevilikte.

burda anlatılan Ali'nin mertebesidir, Alevilikte zaten her insan kamil insan olarak hakkıl yakın olur ve Tanrı ile bir olur. buna tasavvufta Fenafillah(tanrıda yok olma) denir.

lütfen yazılanları anlamaya çalışın. :)

not:ufaklık ben dayatma yapmıyorum. sadece fikirlerimi yazıyorum. :)

anlıyoruz da bizim anladığımızı sen anlamak istemiyosun galiba serkan abi:)
valla herkes kendine göre bir inanç yaratıyor ben bunu anlamıyorum(bu sözüm sana değil )ali allah allah ali deiğl yani:garibbak:
abi ben sana demedim zaten bunu bu konu hakkında bu kadar konu açmak bu konuyu dayatmaktır bence

sheker_cck
17.02.2007, 20:07
serkan dewrım tamam anlat kımse sana anlatma demıo bende soledım fıkrımı sadece yenı bırgunun dedıgı gıbı maksat yazmak olsun dıe yazıyosan baska yerlere yaz tabı sıdarta54 daha yolun basımdayım ogrenmeye calısıom sen dalga gecer gıbı yazıon anlam weremedım anlatta ogrenelım senden ne dersin ??? insanları sogutmayın ya ben kendımı nasıl sawunacam bana bısey dedılermı tartıstıgım zaman bılmıyormuyum deyım yoksa ogrenıp solımmı yanlıs dusunduklerını!!! sıdarta54

josephrose
17.02.2007, 20:07
slm siz bu bilgiyi nerden aldınız

sidarta54
17.02.2007, 20:11
serkan dewrım tamam anlat kımse sana anlatma demıo bende soledım fıkrımı sadece yenı bırgunun dedıgı gıbı maksat yazmak olsun dıe yazıyosan baska yerlere yaz tabı sıdarta54 daha yolun basımdayım ogrenmeye calısıom sen dalga gecer gıbı yazıon anlam weremedım anlatta ogrenelım senden ne dersin ??? insanları sogutmayın ya ben kendımı nasıl sawunacam bana bısey dedılermı tartıstıgım zaman bılmıyormuyum deyım yoksa ogrenıp solımmı yanlıs dusunduklerını!!! sıdarta54

ablacım hiddetlenme tabiki öğreneceksin öğreneceğiz benim sana orada anlatmaya çalıştığım serkan devrimi anlamaya çalışman ve yaşından dolayı saygı göstermen bak yukarıdada yazmışsın git başka yerde yaz diye o hep buradaydı ve hep yazıyordu ayrıca çok güzel şeyler yazmış :thumbup1:

Serkan_Devrim
17.02.2007, 20:11
anlıyoruz da bizim anladığımızı sen anlamak istemiyosun galiba serkan abi:)
valla herkes kendine göre bir inanç yaratıyor ben bunu anlamıyorum(bu sözüm sana değil )ali allah allah ali deiğl yani:garibbak:
abi ben sana demedim zaten bunu bu konu hakkında bu kadar konu açmak bu konuyu dayatmaktır bence yani şudur; insan kamil olunca tanrıya kavuşur. Allah nurunu tamamlamak istiyor. insan tanrının cüzzüdür. en büyük kamil insan ise Ali'dir. Mevlana okumak lazım.
mevlana diyor ki;
Onun konağı birlik âlemidir. Dünyevi ve beşeri sıfatlardan dışarıdır... Onun hareketi kendinden diri olan ezeli varlıktandır... Hakkın yüksek sıfatları Ali'nin vasfıdır. Hakkın sıfatları zaten ayrı değildir. O, Tanrının yapışmış O olmuştur... ibtidasız evvel o idi, sonsuz ahirde odur. Peygamberlere yardım eden o idi, velilerin gören gözü de hakikatten odur... Cihan var oldukça Ali var olur
Cihan var olurken de Ali vardı.
Cihanın temeli suret buluncaya kadar var olan Ali idi. Yer resmedilinceye, zaman husule gelinceye kadar var olan Ali'idi. Veli, vasiy olan şah Ali, cömertliğin, keremin, bağışın Sultani Ali idi. Ali'den ötürü melekler Ademe secde ettiler. Adem bir kıble gibi idi, secde olunan Ali idi., Adem de, Sit de, Eyyub de, İdris de, Yusuf da, Yunus da, Hud da, Musa da, Isa da, İlyas da, Salih peygamber de, Davud da Ali idi. Nefsin tamamından ötürü cihan sofrası üzerinde elini bulaştırmayan kahraman aslan Ali idi. Mevlana'nın natı Ali kasidesinden alıntıdır.

Adam
17.02.2007, 23:20
Canlar bazi arkadaslar bizim inancimizi kendimize göre sekillendirdigimizi söylerlerken, aslında şunu anlatmaya çalışıyorlar: Ya ben inancımı dışardan insanlara anlatırken bu halde zorlanıyorum, iftiralara maruz kalıyorum. Sizin anlattığın şekildeyse buyuralım cenaze namazına. Bilinçaltı böyle çalışıyor, kendilerine göre haklılar, ama onların haklılığı bizim saçmaladığımız anlamına gelmemeli. Seker Cocuk bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. Ne güzel bu forumda bilgilerine bilgi katmaya gelmissin, Serkan Devrim'inde dedigi gibi oku, oku, oku. İnsanların bilgilerindende istifade etmeye çalış. Ama anlat da bilelim, söyle de öğrenelim demek çok çirkin bir yaklaşımdır. Hele bir de bu forumda binlerce ileti paylaşmış, katılırsın katılmassın ama fikirlerini, düşüncelerini, bildiklerini bizle paylaşan canlara daha da bir saygıyla yaklaşmamız gerekir.

Olayları işine geldiği gibi yorumlayan canlarımıza Ali aşkına bir kere daha sesleniyorum, kendi yaptığınızı biz yapıyormuşuz gibi atıflarda bulunmayın lütfen. Biz Pir Sultan'ı, Nesimi'yi, Şah Hatayi'yi anlamaya kavramaya çalışıyoruz. Sizden de ricamız hiç bir şey yapmayın, sadece türkülerimizi dinleyin, aşıklarımız, ulularımız neler demiş, niye böyle demiş bir düşünün, ordaki Ali'ye odaklanın. O zaman anlarsınız belki Ali'yi kim ilah olarak görüyor. Kim Ali bin Ebu Talib olarak görüyor.

halitseyfi
17.02.2007, 23:23
Sevgili canlar

Batıni düşünce yüzlerce hatta binlerce yıldır varlmasına rağmen bizler için yeniden keşfedilmiş birşeydir.Anlamakta, kabullenmekte çok zordur.

Yukarıdaki Serkan Devrim in yazısındaki mevlanayla ilgili bölümü iyice, ama bugünkü düşünce yapımızdan sıyrılarak okumalıyız.

Allah evrensel bir ruhtur. Bu ruh varlık alemini yaratırken hammadesini kendi kendi ruhunda aldığı parçalardan yarattı. Yarattığı her parça içinde allahtan bir parça vardı. Yani yarattığı her parça Allahtandı. Özellikle insanı yaradırken kendine yönelmesini sağlayacak aklı verdi. Aklı verirken nefside verdi. Bu nefis insanın kendini, kendi kusurlarını görmekten kaçarken, akıl kendi kusurlarını ve hatalarını bulmaya yönelir. Çünki Yaradana dönmenin (çıktığı kaynağa dönmenin) tek yolu kendindeki kusurları yok etmektir. Bu nefis terbiyesiyle olur.Zaten akıl yaradana yönelmiştir.

Hz.Ali eveldir ahirdir. Mevlananın dediği gibi; "Cihanın temeli suret buluncaya kadar var olan Ali idi." Bu bize ali kavramının tanrı katında özel bir önemi olduğunu gösteriyor. Peki Hz.Ali bu ali kavramındaki ali mdir? Elbetki öyle Ali tüm peyganberlerle gelip giden, bütün peyganberlere yol gösteren, onlara yoldaş olan Ali, Aynı zamanda HZ Alidir.

Hz.Ali yaradan değildir, yaradılıştan beri her peyganberle gelip giden bir ruhun kendini nekadar terbiye ettiğini, kusurlarından kurtularak yaradanla (kendi varoluş kaynağıyla) nasıl özdeşleştiği artık taktir edile bilir. Ali artık yaradanla birdir. kendinde bulunan kusurları benliğinden atmış, sadece yaradanın bir parçası olan özü kalmıştır.Kendisi tek başına yaradan değildir ama yaradan ondadır.

Bir insanın amacıda yaradanla özdeş olma çabası olmalıdır.YAni "Enel Hak"......

dus_sokagi
18.02.2007, 00:16
kusura bakmayind a arkadaslar hepinize saygi goseteriyorum dusuncelerinize saygi gosteriyorum ozur diliyerekte sunu soyluyorum hepinize hanginiz hangi dayanagada dayanarak bunlari soyluyosunuz cozemedim o bunu demis bu bunu demis kim gorduki yada kim yaklasti biz deyilmiydik diyen alevilerin butun bilgileri yakilip yikildi.

serkan devrim arkadasim gercekten goruslerine cok saygi duydugum bi arkadas arap alevisi oldugunu soyluyo ve arap alevilerinin aliyi nasil bildiklerini biliyodur.ali bizzat allahin ta kendisidirderler o evveldir o ahirdir.

halitseyfi arkadasim dediyine gelince biz aleviler zaten zahire inanmayiz herseyimiz batindir batin hic gorunmediyi icin gorunmeyenede inanmak zordur ve oyuzden inanclarimiz celiskiye girmistir cokmustur yada cokmek uzeredir

butun arkadaslarim dan sunu istiyorum ben bukadar inanirken benim celiskilere girmemi sagliyan bi cok konusma var burada bide foruma yeni uye olmus yada yasi kucuk olan arkadaslarin halini dusunerek yazicaginiz seylere ozen gosterin ve yazin lutfen..

Gülom
18.02.2007, 00:49
Ben tüm yazilari okumadim, ama benim bildigim sadece bir tane Ali vardir, oda Hz. Ali, zaten Hz. Ali olmasaydi, Alinin ismi orda gecmezdi, baska bir isim gecerdi. Hz. Muhammedin olumunden sonra Hz. Alinin cok sevdigimiz icin dir ki (Hz. Muhammed gibi), onun olmasi gerekdigini inanmisizdir. Ve bizim sevgimiz o kadar yuce dir ki, o bizim icin herseydir (yani Enel Hak, Tanri vs.). Ve onun taraftarlari oldugumuz icindirki, siirlerimizde ve deyislerimizde onun ismi gecer. O kisi de Hz. Ali dir ve birtanedir. Nasil birtane Gulom varsa, birtane de Ali var.

Saygilarimla

Erdem12
18.02.2007, 11:41
Eğer bir anlayış,bir felsefe, bir yol; kendini Hallac'da;Nesimi'de;Pir Sultan'da;Şah Hatayi'de (dikkatinizi çekerim,yönetici boyutlu Şah İsmail'de değil),Kaygusuz Abdal'da;hatta Bedreddin'de kendi bakışını buluyorsa buradan yola çıkarak bu kollektif bakışın Hz. Ali'ye bakışını da bulabiliriz. Bu temel Enel Hak algılaması ve bakışından yansımasını bulan Ali'dir. Bu bakışı elde ettiğimizde (bir takım kaygıları-korkuları dolayısıyla otosansürü bir yana bıraktığımızda) Pir Sultanı veya Hatayi'yi oturttuğumuz yerden çok da farklı bir yer olmadığını göreceğiz(Çünkü bunlarda da Enel Hak ve İnsanı Kamil boyutunu görüyoruz). Dolayısıyla, Alevilikte Ali'nin yerinin aslında Enel Hak felsefesindeki İnsanı-Kamiliyetin baş sembolü olduğunu göreceğiz, diğer boyutlarına sınırlı anlamlar yüklenebilir ama çok sınırlı. Alevi algılayışında Hz. Aliyi temelde İnsan-ı Kamil tezahürü görmenin yanında; onurlu bir mazlumiyetin sembolü Ali olarakta görmek mümkündür...Benim özetle vardığım yargı (tabii olarak tartışılabilir ama benim "ağırlıklı olarak vardığım sonuç" anlamında) kısaca budur...

Felhan
18.02.2007, 11:55
Böyle bir basligin açilmasi çok üzücü!!

Serkan_Devrim
18.02.2007, 13:14
serkan devrim arkadasim gercekten goruslerine cok saygi duydugum bi arkadas arap alevisi oldugunu soyluyo ve arap alevilerinin aliyi nasil bildiklerini biliyodur.ali bizzat allahin ta kendisidirderler o evveldir o ahirdir.
yazdıklarıma Arap Aleviliğinden örnek vermedim. tümüyle Anadolu aleviliği inancında ki yazılardır. ayrıca Arap Aleviliğinde de Ali tanrı değildir. yalnış biliyorsunuz. her zaman ki gibi sünnilerin söylediklerine inanmışsınız. Arap Aleviliğnde Ali tecellinin en yüksek derecesindedir.

Böyle bir basligin açilmasi çok üzücü!!
niye? Alevilikte her şey tartışılır konuşulur. sünni yobazlar gibi tartışmaya karşı değiliz. :)

Felhan
18.02.2007, 14:00
Tartismaya açik bir konu oldugunu sanmiyorum isteyen Aleviligi keyfine göre sekillendiremez böyle saçma tartismalar Aleviligi yipratmaktan baska bir ise'de yaramaz. Hazret-i Imam Ali ne Peygamberdir nede Allah bu kabul edilemez.

Serkan_Devrim
18.02.2007, 14:11
Tartismaya açik bir konu oldugunu sanmiyorum isteyen Aleviligi keyfine göre sekillendiremez böyle saçma tartismalar Aleviligi yipratmaktan baska bir ise'de yaramaz. Hazret-i Imam Ali ne Peygamberdir nede Allah bu kabul edilemez.
biraz mantıklı olun lütfen. okumadan yazdığınız belli oluyor. Ali Tanrı yerine konulmuyor. Alevilik batıni bir inanıştır. ve nasıl ki Mansur'un enel hak felsefesi alevilikte varsa Ali içinde aynısı geçerlidir. alevilikte Ali en büyük kaml insandır.

aleviliği kendi keyfimize göre değil ozanlarımıza göre değerlendiriyoruz. siz ise aleviliğin içine sünni değerleri sokmaya çalışıyorsunuz. yukarıd Mevlana'dan alıntı yaptığım yazıyı okursanız anlarsınız.

konuya açıklık getirsin diye Mevlana'nın Natı Ali kasidesini sunuyorum.

NAT-I ALİ

O açıklayıcı imam, o Tanrı velisi safa ehlinin vücut güneşidir. Yerde, gökte, mekânda, zamanda Hakla duran o imamın zati, iç ve dış temizliğiyle Vasıflanmak vaciptir. Çünkü küfürden, ikiyüzlülükten kurtulmuştur, temizdir...
Onun konağı birlik âlemidir. Dünyevi ve beşeri sıfatlardan dışarıdır. O, insanın hakikati ve canı gibiydi. Her şey fanidir, fakat can yaşar, ölmez. Onun hareketi kendinden diri olan ezeli varlıktandır. Beka çevresinde döner dolaşır, yaratıkları yaratanın zati gibi o bakidir. Hakkın yüksek sıfatları Ali'nin vasfıdır. Hakkın sıfatları zaten ayrı değildir. O, Tanrının yapışmış O olmuştur. Hani duyduğun lâhûtun o gizli hazinesi yok mu; işte O odur. Çünkü o, haktan hakla görünmüştür. O hazinenin nakdi, tükenmez ilimdi. işte o ilimden maksût, yüce Ali'dir. Hakkın hikmetini ondan başka kimse bilemez. Zira o hakimdir, herşeyin bilginidir. ibtidasız evvel o idi, sonsuz ahirde odur. Peygamberlere yardım eden o idi, velilerin gören gözü de hakikatten odur. Yüzünün nurlu pırıltısı, kendi ziyasından bir güneş yarattı. O, hak iledir; hak ondan görünür. Hakka ki, o hak ile ebedidir. Âdem'in toprağı onun nurundan idi. O sebeple meleklerin tacı oldu; Allah'ın isimlerini ondan belirledi. O temiz ve yüce imamın ilmi sayesinde, Âdem her şeyi anladı. O nur tek olan yaradanın nuru olduğu içindir ki, melekût onun huzurunda secde ettiler. Evet, muhakkak ki, Âdem, o imamın nuru ile bütün ilahi isimleri bildi... Şit, kendinde Ali'nin nurunu gördü ve yüksek alemi öğrendi. Nuh, kendinde yüksek menzile ulaştırıncaya kadar, istediğini hep ondan buldu. Gene ondandır ki kurtuluşa eren Nuh, dehir de gayret tufanını buldu da beladan kurtulmuş oldu. Halil Peygamber, dostlukla onu andı da, ateş ona al lale oldu Nemrut’un ateşi, o Allah'ın dostuna hep gül, nesrin, lale oldu. Gene o idi ki, keyfiyle kendi koyununu İsmail’e kurban etti. Yûsuf, kuyuda onu andı da o saltanat mülkünü süsleyen tahtı buldu. Yakup onun önünde bir çok inledi de Yûsuf'un kokusunu alıp gözleri açıldı. İmran'ın oğlu Mûsa, onun nurunu gördü de uzun geceler hayran kaldı. Kırk gece kendinden geçti; kavuşma ve görüşme zevkine daldı. Sonra dedi ki: Yarabbi! Bana bu lütuftan bir âlâmet ver Hak ona iste sana Yed-i Beyza (Nurlu el)'i verdim;dedi. Gene Ali'nin vergisidir ki, Meryem'e arkadas oldu da Isa vücuda geldi... O seriatte ilim sehrinin kapısıdır. Hakikatte ise iki cihanın beyidir. İki cihanın sultani Muhammet, hakka yakınlık gecesinde, Allah'a kavuşmanın harem yerinde onun sırrını gördü. Ali'nin nutkunu, Ali'den dinledi. Ali ile birleşilen o yerde Ali'den başkası bulunmaz. Allah yolunda gidenler isteyicidirler; Ali istenilendir. Söyleyenler söylerler, susarlar. O susmaz söyler. Ebedi ilim, onun göğsünde parlayıp görüldü. Vahyolunanların sırlarını,
o hakikat olarak bildi ve bildirdi. Ümmetine haykırdı:
-- Allah yolunda Ali, sizin kılavuzunuzdur.
Allah'a içi doğru olanlar yüzlerini ona çevirmişlerdir. Zira o şahtır, doğru yolu gösterendir, efendidir...
O bütün peygamberlerin sırrında idi. Cenabı Mustafa:
-- Benimle açıkça beraber bulundu dedi. (her peygamber ile bir Ali geldi hadisi)
Dinde evvel, ahir o idi. Allah ile içli dışlı idi... İste bunları söyledim ki, bu yüksek mananın nüktesini öğrenesin de yüksek velayete eresin. Sence apaçık bilinsin ki, hakkiyle yüce olan odur.

Ey efendi! Benimle boşuna kavga etme bu böyledir. Hakikat
budur ki, hepimiz zerreyiz, güneş odur. Biz hepimiz damlayız,
deniz odur.

Cihan var oldukça Ali var olur
Cihanın temeli suret buluncaya kadar var olan Ali idi. Yer resmedilinceye, zaman husule gelinceye kadar var olan Ali'idi. Veli, vasiy olan şah Ali, cömertliğin, keremin, bağışın Sultani Ali idi. Ali'den ötürü melekler Ademe secde ettiler. Adem bir kıble gibi idi, secde olunan Ali idi., Adem de, Sit de, Eyyub de, İdris de, Yusuf da, Yunus da, Hud da, Musa da, Isa da, İlyas da, Salih peygamber de, Davud da Ali idi. Nefsin tamamından ötürü cihan sofrası üzerinde elini bulaştırmayan kahraman aslan Ali idi. Kur'an'ın yer yer, ayetlerinde Tanrı’nın ismetini vasf ile övdüğü Kur'an sırlarının kaşifi Ali idi. Kapısının toprağı kadir ve kıymette Arşın semasından daha ileri geçen, o durmadan hakka secde eden arif Ali idi. İslam’ın yolunda is düzelmedikçe , durup dinlenmeyen o şerefli, vakarlı Sah Ali idi. Hayber kalesinin kapısını bir hamlede koparıp açan o kaleler fatihi Ali idi. Afaka her bakışımda gördüm ki, yakın yüzünden her varlıkta var olan Ali idi. Bu küfür olmaz, küfrolan bu söz değildir.

Cihan var
oldukça Ali var olur,
cihan var olurken de Ali vardı.

Tebriz'in Şems-ül Hakki cihanın gizli ve açık sırlarından her ne
gösterdinse hepside Ali idi.
MEVLANA CELALEDDİN RUMİ

sheker_cck
18.02.2007, 14:16
tmm ablacım SİDARTA54 haklısın dusuncem yanlısmıs gıbı yorum yaptı onun ıcın baska yere yaz dedım tabıkı benden once burdaydı we gusel seyler yazıyordu ... daha ben yokken

Serkan_Devrim
18.02.2007, 14:16
Hz Ali bir hutbesinde şöyle buyuruyor:

Benim o nur ki, Musa ondan iktibas eyledi; benim, Sur'un sahibi;
benim, her mezarlarda yatanları kabirlerinden çıkaran;
benim, kıyamet günündeki dirilişin sahibi; benim, Nuh'un kurtarıcısı ve sahibi olan;
benim, Musa'ya konuşanın sırrı; benim, gayb aleminde ruhlara konuşan;
benim, daim ve baki olan emir; benim, hakkın velisi olan.
Benimdir tüm yaratılanlar; benim, sözümü değiştirmeyen ve yaratılmışların hesabı ona dönecek olan; benim, tüm yaratılmışların emri olan aktarılan; benim, yaratan Allah'ın halifesi;
benim, beldelerine Allah'ın sırrı ve kulları üzerine hücceti olan;
benim, Allah'ın emri. Benim, Allah tarafından ona itaat vacip kılınan;
benim, hayatta baki olup ölmeyen ve ölsem de hiçbir zaman ölü olmayan;
benim, saklı kalan İlah'ın sırrı; benim, olan ve olacak her şeyden haberdar olan;
benim, iman edenlerin namazı ve orucu; benim, iftihar ve menakıb konularının sahibi;
benim, yıldızların sahibi olan; benim, Allah'ın ağrı veren azabı;
benim, ilk kuvvetli zalimleri helak eden; benim, devletleri var edip yok eden;
benim, şiddetli yer sarsıntılarının ve musibetlerin sahibi olan.
Benim, güneş tutulmasının ve yere çöküşün sahibi;
benim, Firavun'ların kanını bu kılıcım ile yere akıtan;
Kalu bela da Allah'ın onun itaatini emretmiş olduğu kişi benim, zuhur ettiğimde beni inkar ettiler ve şanı yüce olan Allah bu durum hakkında şöyle buyurdu: O geldiğinde, onu tanımadılar ve bu inkarları ile küfre saptılar (ayet); benim, nurların nuru; benim, arşı temiz olanlar ile taşıyan;
benim, önceki kitapların sahibi: Benim, Allah'ın kapısı, kim bunu inkar ederse o kapıdan cennete giremeyecektir; benim, meleklerin yatağına izdiham ettiği; benim, yeryüzünün tüm kısımlarında tanınan kişi; benim, güneşin onun için iki kere geri döndüğü.
Benim, cennetin ve cehennemin anahtarları elinde olan;
benim, Resulallah (S.M) ile yer ve gökte beraber olan;
benim, hiçbir ruh daha harekete geçmeden ve hiçbir nefs nefes almadan önce tesbih eden;
benim, ilk asırların sahibi; benim, susan, natık olan ise Muhammed'dir;
Musa'yı denizden geçirip, Firavun'u askeri ile denizde boğan;
benim, hayvanların fısıltısını ve kuşların dilini bilen;
benim, yedi gök tabakasını ve iki yer tabakasını, bir gözün açılıp kapanması zarfında dolaşan; benim, İsa'nın dili ile onun yerine beşikte konuşan.
Benim, arkamda İsa namaz kılacak; benim, Sur içinde Allah'ın istediği şekilde hareket eden;
benim, hidayet yolunun çerağı; benim, takvanın anahtarı; benim, son ve başlangıç;
benim, kulların amellerini gören; benim, alemlerin Rabbinin emri ile yerlerin ve göklerin bekçisi olan.
Benim, hak ile hükmeden; benim, dinin diyanetçisi olan; ben o kişiyim ki ancak vilayetime bağlı olanların amelleri kabul edilerek ve benim sevgim ile başlanan işler ancak kabul edilecek;
benim, feleğin gidişatından haberdar olan;
benim, Mikail'in (a.s) indirdiği yağmur tanelerinin ve savurduğu tozun Allah'ın izni ile sahib olan; benim, iki kere öldürüp iki kere ihya eden; benim, her istediği şekilde zuhur eden;
benim, yaratılanların sayısının ne kadar çok olsalar da ihsan eden;
benim, ne kadar çok olsalar da hesaplarını veren.
Benim o kişi ki, nezdinde peygamberlere indirilen kitaplardan bin tanesi var olan;
ben o kişiyim ki vilayetimi bin tane ümmet inkar etti ve hepsi ve hayvana döndürüldü;
benim, ilk zamanda zikredilen ve son zamanda zuhur edecek olan;
benim, zalim ve gaddarları yerlerinden çıkarıp son zamanda onlarla hesaplaşacak olan;
benim, Ya'us, Ya'uk ve Nusr'a şiddetli bir azap ile ceza verecek olan (bu üç isim cahilliye devrinde putların adlarıdır. İmam hazretleri kendi devrinde yaşamış olan üç muhalifinin adlarına rumuz olarak kullanmıştır).
Benim, her lisan ile konuşan; benim, doğularda ve batılarda tüm yaratıkların amellerine müşahid olan; benim, Muhammed olan ve Muhammed'dir ben olan; ben o manayım ki, ona ne bir isim ne de bir şüphe düşer; benim, kurtuluş kapısı ve benim La lavla vela kuvvete illa billahi'l-Aliy'ul-azim olan!!!

Bu hutbe seyyid Haşim el-Bahrani'nin Lavami'un-Nuraniyye adlı eserinden alınmıştır.

işte Ali'nin bizim inancımızda ki yeri budur. O en büyük kamil insandır. Tanrıya ulaşmış, onun tecellisine varmış, Fenafillah(Tanrıda yok olma) olmuştur. işte dostlar bunları size söyledim siz de bilesiniz ki hakkıyla yüce olan Ali'dir.

halitseyfi
18.02.2007, 15:05
halitseyfi arkadasim dediyine gelince biz aleviler zaten zahire inanmayiz herseyimiz batindir batin hic gorunmediyi icin gorunmeyenede inanmak zordur ve oyuzden inanclarimiz celiskiye girmistir cokmustur yada cokmek uzeredir

butun arkadaslarim dan sunu istiyorum ben bukadar inanirken benim celiskilere girmemi sagliyan bi cok konusma var burada bide foruma yeni uye olmus yada yasi kucuk olan arkadaslarin halini dusunerek yazicaginiz seylere ozen gosterin ve yazin lutfen..

Allah görünmeyendir. İnanmak görmekle olmuyor.İnanmak hisetmekle oluyor,gönülle oluyor.

Yıllarca kendimizi gizleyerek yaşamış, sünni düşünce şeklinde düşünmeye çalışmış ve öyle görünmeye çalışmışız.Doğal olarak düşünce tarzımız alevi düşünce tarzından uzaklaşmış daha zahiri şeylere inanır olmuş, görünen şeyleri yorumlarken sünni yorumlarla yorumlamışız.

Alevilik batıni ağırlıklıdır. Yeni yeni olumlu ortam bulan bizler gizli saklı inandıklarımızı açığa vurmaya başlamışız. KEndimizden bile gizlediğimiz düşüncelerimizi açıkça söylenmeye başlayan bir dönemde dün kendimizi gizlemek için söylediklerimiz bizim gerçeklerimiz olmuş düşünceler görmemizi engelliyor. Çelişkiler yaşamamıza neden oluyor. Bence bu doğaldır.

Dünya üzerinde hiç bir inançta kendi kendisini sorgulayan yapı yokturdur.Bundan dolayı diğer inançlar durağan ve çağın gerisindedir.Aleviliği yaşatan ise kendi içinde kendini sorgulayandır.Bunun içinde çağdaş ve kendini geliştirendir.

Küçük yaştaki canlar bizden daha şanslılar onlar aleviliği öğrenirken bizlerden daha açık ve saplantısız düşüne bilirler.

sevgili can

Allah yanlız aliden tecelli etmez. Her yaradılanın özünde yaradandan bir parça vardır. Yani sendede bendede yaradandan bir parça vardır. Ali nin farkı yaradan la özdeş olmasıdır. bizlerde kendimizi tanımaya çalışıyoruz.TAbi bizlerdeki özün ne olduğunu fark edersek bunu başarabiliriz yoksa insan bile olmayı başaramayız.Sıradan bir varlık olarak ölür gideriz.

sevgili can
iyi niyetli uyarına teşekkürler.emin ol burada yanlış söylenen birşey varsa tartışmalar sonucunda doğruya erişilecektir.Bu da biz alevilerin en güzel özelliğidir. Sağlıkla kal.

dus_sokagi
18.02.2007, 19:03
Allah görünmeyendir. İnanmak görmekle olmuyor.İnanmak hisetmekle oluyor,gönülle oluyor.

Yıllarca kendimizi gizleyerek yaşamış, sünni düşünce şeklinde düşünmeye çalışmış ve öyle görünmeye çalışmışız.Doğal olarak düşünce tarzımız alevi düşünce tarzından uzaklaşmış daha zahiri şeylere inanır olmuş, görünen şeyleri yorumlarken sünni yorumlarla yorumlamışız.

Alevilik batıni ağırlıklıdır. Yeni yeni olumlu ortam bulan bizler gizli saklı inandıklarımızı açığa vurmaya başlamışız. KEndimizden bile gizlediğimiz düşüncelerimizi açıkça söylenmeye başlayan bir dönemde dün kendimizi gizlemek için söylediklerimiz bizim gerçeklerimiz olmuş düşünceler görmemizi engelliyor. Çelişkiler yaşamamıza neden oluyor. Bence bu doğaldır.

Dünya üzerinde hiç bir inançta kendi kendisini sorgulayan yapı yokturdur.Bundan dolayı diğer inançlar durağan ve çağın gerisindedir.Aleviliği yaşatan ise kendi içinde kendini sorgulayandır.Bunun içinde çağdaş ve kendini geliştirendir.

Küçük yaştaki canlar bizden daha şanslılar onlar aleviliği öğrenirken bizlerden daha açık ve saplantısız düşüne bilirler.

sevgili can

Allah yanlız aliden tecelli etmez. Her yaradılanın özünde yaradandan bir parça vardır. Yani sendede bendede yaradandan bir parça vardır. Ali nin farkı yaradan la özdeş olmasıdır. bizlerde kendimizi tanımaya çalışıyoruz.TAbi bizlerdeki özün ne olduğunu fark edersek bunu başarabiliriz yoksa insan bile olmayı başaramayız.Sıradan bir varlık olarak ölür gideriz.

sevgili can
iyi niyetli uyarına teşekkürler.emin ol burada yanlış söylenen birşey varsa tartışmalar sonucunda doğruya erişilecektir.Bu da biz alevilerin en güzel özelliğidir. Sağlıkla kal.

bende seninla ayni seyi soylemeye calisyorum zaten sevgili can.sorun bunu cozememekte sorgulamaya basladigimiz icin ki bu yeni yeni oluyo ve adam akilli bi bilgi vericek oladagi icin celisyoruz kopuyoruz alevilikten ben onu soylemeye calisyorum inacimiz alevilik cokmek uzeredir diyorum ve bu tartismalar bunlari tetikliyo baska seyler dusunulmesini sagliyo.

dus_sokagi
18.02.2007, 19:13
Cihanın temeli suret buluncaya kadar var olan Ali idi.

bi yerde bunu soylerken baska bi yerde baska bisey soyluyosun.

işte Ali'nin bizim inancımızda ki yeri budur. O en büyük kamil insandır. Tanrıya ulaşmış, onun tecellisine varmış, Fenafillah(Tanrıda yok olma) olmuştur. işte dostlar bunları size söyledim siz de bilesiniz ki hakkıyla yüce olan Ali'dir.

affina siginirak bi soru sormak istiyorum biz ademle havvadan gelmedikmi yoksa biz aleviler ademle havvayada mi inanmiyoruz.

kendi adima soyluyorum bu tur konulari pek sunnilerle konusmam tartismam yani genlede seyh dediyimiz insanlarla yani onlara inanmam icin onlarla tartismam gerekir.

Serkan_Devrim
18.02.2007, 21:18
Cihanın temeli suret buluncaya kadar var olan Ali idi.

bi yerde bunu soylerken baska bi yerde baska bisey soyluyosun.

affina siginirak bi soru sormak istiyorum biz ademle havvadan gelmedikmi yoksa biz aleviler ademle havvayada mi inanmiyoruz.

kendi adima soyluyorum bu tur konulari pek sunnilerle konusmam tartismam yani genlede seyh dediyimiz insanlarla yani onlara inanmam icin onlarla tartismam gerekir. biz Adem ve Havvadan geldik ama bunun benim anlattığımla ne ilgisi var? yazımda çelişki nerede? ayrıca o yazılar bana değil MEVLANA'ya ait. :) peygamber diyor ki;
'Arap bendendir ama ben Arap'tan değilim' Ali nurdur ve nurani tecellilerle dünyaya gelir. bizim inancımızda ki Ali Adem ve Havvadan değildir. :)

guneyyy
18.02.2007, 23:18

adem ve havva sadece bir semboldur yada şöyle diyelim masalsı bir anlatımın oyuncularıdır.. nasılki küçük cocuklara onu leylekler getirdiğini söylemek gibi..

dus_sokagi
18.02.2007, 23:36
biz Adem ve Havvadan geldik ama bunun benim anlattığımla ne ilgisi var? yazımda çelişki nerede? ayrıca o yazılar bana değil MEVLANA'ya ait. :) peygamber diyor ki;
'Arap bendendir ama ben Arap'tan değilim' Ali nurdur ve nurani tecellilerle dünyaya gelir. bizim inancımızda ki Ali Adem ve Havvadan değildir. :)

ozaman sunu anlamam gerekir mi yoksa ben yanlismi anliyorum ali insan deyildi.

ogrenmek amacli soruyorum okadar

çavuşoğlu
19.02.2007, 02:41
yaw hz. ALİ İSLAM İÇİN GAYRET SARF EDİYORDU.KENDİSİ DE EVLATLARIDA BU UĞURDA SER VERMİŞLERDİR . BUNU BİLİYORUZ DEĞİL Mİ?HZ ALİ İSLAMI HZ. MUHAMMET DEN GÖRMEDİ Mİ ?HZ. MUHAMMEDİN YATAĞINA YATARAK İSLAMI MUHAMMETTEN EN İYİ ŞEKİLDE ÖĞRENEN KİŞİ OLARAK KENDİ FELSEFESİ OLARAK İZLEDİĞİ DÜRÜSTLÜK EŞİTLİK SADAKAT ERDEMLERİYLWE YÜCELMİŞTİR .BENCE YOL BU HUSUSTAKİ ALİ NİN YOLU DUR ALİ İŞTE BU HZ.ALİ DİR ÖYLE OLMASAYDI BİZ HZ. HÜSEYN E KIYILDIĞINDA """ O Kİ HZ PEYGAMBERİN TORUNUDUR NASIL YAPARLAR """ GİBİ BİR FİKRİ ORTAYA SÜRMEZDİK.. DEĞİL Mİ BURADA MUHAMMEDE YÖNELDİĞİMİZDE ONUN AYRI BİR KİŞİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZZ YANİ BİR ALLAH VARDIR ELÇİ Sİ VE KULU OLAN BİR MUHAMMET VARDIR MUHAMMEDE EN YAKIN KİŞİ OLARAK ALLAH DİNİNİ YAYMAYA ÇALIŞAN BİR DE ALİ VARDIRRR
YAA ALLAH YAA MUHAMET YAA ALİ
Hz Ali'in Gül Nuru Yüreginize Dokunsun..12 İmamlar Bas Ucunuzda,Yezitler Uzagınızda Dursun..Günesiniz Öyle Bir Dogsunki,Hacı Bektasın Himmeti Daima Üzerinizde Olsun....

Cıkıp Gökyüzünde Sökün Eyleyen,Şamda Kul Yusufu Görmeye Geldim, Egildim Turaba Yüzümü Sürdüm,Hakkın Divanına Durmaya Geldim

Serkan_Devrim
19.02.2007, 13:05
ozaman sunu anlamam gerekir mi yoksa ben yanlismi anliyorum ali insan deyildi.

ogrenmek amacli soruyorum okadarMevlananın natı Ali kasidesini yazdım. kendi hutbeside var. okursan anlarsın. :) bizim Ali'min Muhammed ile aynı nurdan yaratılmıştır. yani öyle inanılır. Ali nurani bir varlıktır.

yaw hz. ALİ İSLAM İÇİN GAYRET SARF EDİYORDU.KENDİSİ DE EVLATLARIDA BU UĞURDA SER VERMİŞLERDİR . BUNU BİLİYORUZ DEĞİL Mİ?HZ ALİ İSLAMI HZ. MUHAMMET DEN GÖRMEDİ Mİ ?HZ. MUHAMMEDİN YATAĞINA YATARAK İSLAMI MUHAMMETTEN EN İYİ ŞEKİLDE ÖĞRENEN KİŞİ OLARAK KENDİ FELSEFESİ OLARAK İZLEDİĞİ DÜRÜSTLÜK EŞİTLİK SADAKAT ERDEMLERİYLWE YÜCELMİŞTİR .BENCE YOL BU HUSUSTAKİ ALİ NİN YOLU DUR ALİ İŞTE BU HZ.ALİ DİR ÖYLE OLMASAYDI BİZ HZ. HÜSEYN E KIYILDIĞINDA """ O Kİ HZ PEYGAMBERİN TORUNUDUR NASIL YAPARLAR """ GİBİ BİR FİKRİ ORTAYA SÜRMEZDİK.. DEĞİL Mİ BURADA MUHAMMEDE YÖNELDİĞİMİZDE ONUN AYRI BİR KİŞİ OLDUĞUNU GÖRÜYORUZZ YANİ BİR ALLAH VARDIR ELÇİ Sİ VE KULU OLAN BİR MUHAMMET VARDIR MUHAMMEDE EN YAKIN KİŞİ OLARAK ALLAH DİNİNİ YAYMAYA ÇALIŞAN BİR DE ALİ VARDIRRR
YAA ALLAH YAA MUHAMET YAA ALİ
Hz Ali'in Gül Nuru Yüreginize Dokunsun..12 İmamlar Bas Ucunuzda,Yezitler Uzagınızda Dursun..Günesiniz Öyle Bir Dogsunki,Hacı Bektasın Himmeti Daima Üzerinizde Olsun....

Cıkıp Gökyüzünde Sökün Eyleyen,Şamda Kul Yusufu Görmeye Geldim, Egildim Turaba Yüzümü Sürdüm,Hakkın Divanına Durmaya Geldimyazdıklarınız şiilik bazında doğru olabilir. lütfen yukarıda yazdığım Mevlana'nın Natı Ali kasidesini ve kendi hutbesini okuyunuz.

dus_sokagi
19.02.2007, 17:19

adem ve havva sadece bir semboldur yada şöyle diyelim masalsı bir anlatımın oyuncularıdır.. nasılki küçük cocuklara onu leylekler getirdiğini söylemek gibi..

yani kuran oldugu gibi hikayelerden ibaret ama pardon biz kuranada inamiyoruz unutmusum.

bu arada bi soru daha sormak istiyorum biz neye inanyoruz ve ademle havvadan once insanlik varmiydi/eyer dunyanin kurulusundan beri ali varsa ve insansa ademle havvdan once insanlik vardi.yani insanlik gecmisi daha onceye dayaniyor.

cok onemli bi soru benim icin nerden geldik ozaman yoksa bizde allahin bir parcasi olup ama onun dediklerini yapmiyanlarmiyiz.

halitseyfi
19.02.2007, 19:21
bende seninla ayni seyi soylemeye calisyorum zaten sevgili can.sorun bunu cozememekte sorgulamaya basladigimiz icin ki bu yeni yeni oluyo ve adam akilli bi bilgi vericek oladagi icin celisyoruz kopuyoruz alevilikten ben onu soylemeye calisyorum inacimiz alevilik cokmek uzeredir diyorum ve bu tartismalar bunlari tetikliyo baska seyler dusunulmesini sagliyo.

Sevgili can

Öncelikle şunu söyleyeyim, çöken alevilik değil,bizlerin kafasına sokulmuş, sünnileştirilmeye çalışılmış resmi aleviliktir. Gerçek nitelikleriyle aleviliği gördükçe çelişki yaşıyoruz. Korkma can alevilik çökmüyor, kendini bulmaya asimilasyona karşı koymaya çalışıyor.

dus_sokagi
19.02.2007, 23:21
Sevgili can

Öncelikle şunu söyleyeyim, çöken alevilik değil,bizlerin kafasına sokulmuş, sünnileştirilmeye çalışılmış resmi aleviliktir. Gerçek nitelikleriyle aleviliği gördükçe çelişki yaşıyoruz. Korkma can alevilik çökmüyor, kendini bulmaya asimilasyona karşı koymaya çalışıyor.

insalla