Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviler dışarıdan evlilik yapmamışlarsa...?
rockçı turna 11.12.2005, 19:58 arkadaslar aleviler gecmişte grup dışı evlilik yapmamışlarsa ve yine hep kapalı bir toplum olarak dısarıdan aralarına insan girmemişse bu durumu nasıl adlandırırız??? daha dogrusu siz bu konuda ne dersiniz??? alevilerin türk-zaza-arap-kürt...v.b. olarak ayrılması bir yanda bu konuda bir yanda:3D_NG (23
dogrusu ben bu işin içinden cıkamadım... galiba iş yine aleviliğin dogusuna/ yayılısına gidiyor... tabii bu konuda malumm bir cok teori var...
sunuda belirtmeliyim ki; bu konu sadece dikkatimi cektigi ve sizin ne düsündüünüzü merak ettiiim için açtım.herkes kendini tanımlamada özgürdür
arastirilmasi gereken soru, güzel soru..... ben bu konuyu biraz arastirayimmm
rockçı turna 11.12.2005, 22:25 arastirilmasi gereken soru, güzel soru..... ben bu konuyu biraz arastirayimmm
eda gercekten öyle de nerden baslanır ki bu konu araştırılmaya:uhhm:
keşke antropolog falan olsaydım:sas:
Alevimen 12.12.2005, 15:34 Ben email gonderecegim
kime :3D_NG (4)
Bir Zeynep 12.12.2005, 16:10 kime :3D_NG (4)
Sanirim Rockercrane arkadasa. Ama bence buraya kopyalasan, hepimizle paylassan, daha da güzel olur, hepimize fayda olur bilgiler. Ne dersin?!?! :sas:
kime :3D_NG (4)
:))) söylemem.....ya devamli yorumlarini takip ettigim bir grup var alevilik arastirip kendi içlerinde tartisan aralarinda yazar ve dernek yönticilerinin bulundugu bende bazilarini derneklerden taniyorum babamin sayesinde tanidigim degerli insanlar onlara soruyorum:))))
rockçı turna 12.12.2005, 21:38 :))) söylemem.....ya devamli yorumlarini takip ettigim bir grup var alevilik arastirip kendi içlerinde tartisan aralarinda yazar ve dernek yönticilerinin bulundugu bende bazilarini derneklerden taniyorum babamin sayesinde tanidigim degerli insanlar onlara soruyorum:))))
yaw eda bizde takip edelim bu grubu, olmaz mı? internet siteleri v.b. var mı acep?
Alevimen 12.12.2005, 22:30 bir alevi her insanla evlilik yapabilir, erkek kadın fark etmez. herşey soy deyildir. alevilık inanç şekilidir.
Bir Zeynep 12.12.2005, 22:46 "Biz [kiz]aliriz ama vermeyiz!" kuralini biliyorum!?!? Bilmem dogru mu. Bizim cevre icin bu bir dogru. Erkeklerimiz sunni gelinler getirebiliyo aile icine, dügünlü sanli evleniyo. Bizim kizlar ise, ya vazgececek, yada kocaya kacacak. Baska cagresi yokkkkkkkkkkkk.....
Adıgüzel Ali m tamda dediğin gibi oluyor malesef..
Bence asimilasyon sürecinin daha kolay işlemisi saglar alevi olmayan birisi ile evlenmek...
bülentişcan 13.12.2005, 09:20 Adıgüzel Ali m tamda dediğin gibi oluyor malesef..
Bence asimilasyon sürecinin daha kolay işlemisi saglar alevi olmayan birisi ile evlenmek...
Evet bu sureci kolaylaştırı ,hızlandırı,Çabuklaştırır.
bülentişcan 13.12.2005, 09:47 bir alevi her insanla evlilik yapabilir, erkek kadın fark etmez. herşey soy deyildir. alevilık inanç şekilidir.
İlginç yorumların var,bakış açında farklı,sanırım Alevi gelenekden geliyorsun (Kişilen bilgilerini okumadım) Dedelik konusunda da farklı bır bakış açısı getirmişsin,Soyguncu Hortumcu,yoksul köylülerin ini duygularını kullarnarak zengin olmuş kişiler gibi de bir bakış açın var,
Galiba sol öğretidensin,(bence sakıncası yok) ancak bu düşüncelerinin ayakları yere basmıyor,çok ucuk,Hem Alev anlayışına hemde, İnancımızın olmazsa olmazı dedelere karşı,
sanırım bilgı eksiklerınden kaynaklanıyor bu yorumların veya sosyalıst öğretinin etkisi daha agır basıyor,
Aleviler bu gün Aleviyim diyor,kimliklerini söyleyip bu kültürü bu inancı yaşıyorlarsa bu dedelerin sayesindedir,Bence bugün aleviler varsa onların bu inanca baglı kalmaları,köy köy gezip görgü yapıp.cem eylemesi az,buz şeyler değildir,Evet dedelerde istisna olumsuz olaylar olmustur amma onlara bu kadar haksızlık yapmayalım
Alevilik sadece inanç değildir,salında hiç bir inanç sadece inanç değildir. Kültürler ,gelenekler bu inançlara şekillendirir,kültürleri,gelenek ve görenekleri inançın içinden çıkarırsan geriye hiç birsey bulamayız,
Evet her insan istediğiyle evlenir,Anadolu da bir çok yöreler Asimile olmuş ve sünnileşmiştir, niyesi malum nedenler,
Sevgili ALEVİMEN bu siteyi ilgi ile izlediğini bliyorum,bazı arkadaşlar inancımızı ve dolayısıyla insanlarımızı son yıllarda moa olan deyinle ALEVİ İSLAM teorisine çekmeye çalışıyor,söylemlerimizde daha seçiçi olalıyız dıye düşünüyorum
NOT: Ben Dede değilim,Talibim,Pirim Şıh İbrahim,Mürşit'm Dede Gargın
izmirksk 13.12.2005, 12:49 bence bir alevi kızı yada erkeği karakterini beğendiği herkesle evlenebilmeli
yani açılın ya arkadaşlar HALLA HALLAAAA:36_3_3:
bence bir alevi kızı yada erkeği karakterini beğendiği herkesle evlenebilmeli
bence sevgili aradaşım fazla dışarıya açılmayın ben alevi olmayan biriyle evlendim evlendiğime binlerce kez pişman oldum. eşim karekterli iyi bir fakat ailesi aşırı dinci olduğu için hayatımı zindan ettiler.eşime sonsuz teşekkürler hep benim yanımda olduğu için ailesiylede görüşmüyorum evime bile gelemiyorlar gelirlerse huzurum kalmıyo çünkü.ben ve eşim hümanist insanlarız ama ailesi yobazlaşmış beyinleriyle çağ dışı kalmışlar sadece kendi kabuklarında yaşayan insanlar.sonuç olarak ben derim ki alevi kardeşlerim dışardan biriyle evlenirken ne kadar severseniz sevin bir kez daha düşünün derim.bende zamanında söylerdim hayır biz çok mutlu olacağız diye ama zamanındada bir büyüğüm bana çok söyledi "siz evlenirsiniz,ailelerinizde evlenir bir birleriyle " diye.ben sadece burdan ailemden özür diliyorum onları üzdüm,kırdım ve böyle insanlarla muhatap ettiğim için.deymezmiş.....
Kizilbas 66 16.12.2005, 09:22 bence sevgili aradaşım fazla dışarıya açılmayın ben alevi olmayan biriyle evlendim evlendiğime binlerce kez pişman oldum. eşim karekterli iyi bir fakat ailesi aşırı dinci olduğu için hayatımı zindan ettiler.eşime sonsuz teşekkürler hep benim yanımda olduğu için ailesiylede görüşmüyorum evime bile gelemiyorlar gelirlerse huzurum kalmıyo çünkü.ben ve eşim hümanist insanlarız ama ailesi yobazlaşmış beyinleriyle çağ dışı kalmışlar sadece kendi kabuklarında yaşayan insanlar.sonuç olarak ben derim ki alevi kardeşlerim dışardan biriyle evlenirken ne kadar severseniz sevin bir kez daha düşünün derim.bende zamanında söylerdim hayır biz çok mutlu olacağız diye ama zamanındada bir büyüğüm bana çok söyledi "siz evlenirsiniz,ailelerinizde evlenir bir birleriyle " diye.ben sadece burdan ailemden özür diliyorum onları üzdüm,kırdım ve böyle insanlarla muhatap ettiğim için.deymezmiş.....
Haklisiniz !.. Bu konu üzerine daha öncede sorular ve sorunlar vardi.Sizin durumunuzda olmak gercekten zor,esinizin sizin yaninizda olup ailesine tepki vermesi güzel ve onurlu bir davranis ama bunu her Alevi kizla evlenen yapamiyor.O yüzden esinize saygi duyuyorum kendisini kutluyorum.
Ama olayin tersini düsünürsek Alevi gencle evlenen Sünni Kiz daha sansli bana göre.Cünkü Alevilerde ibadette zorlama yoktur.Alevilerin daha özgür,serbest,esitlikci ve paylasimci yasam bicimleri Sünni Gelini rahat ettirebiliyor.O acidan bu sekildeki evlilik ( Damat Alevi-Gelin Sünni ) sansli sayilabilir az sorunlu evlilik diyebiliriz.
Ayrica size de ömür boyu mutluluklar diyorum.Önemli olan saygi-sevgiyi tüketmeden yasami paylasmanizdir.
saygilarimla.........
Haklisiniz !.. Bu konu üzerine daha öncede sorular ve sorunlar vardi.Sizin durumunuzda olmak gercekten zor,esinizin sizin yaninizda olup ailesine tepki vermesi güzel ve onurlu bir davranis ama bunu her Alevi kizla evlenen yapamiyor.O yüzden esinize saygi duyuyorum kendisini kutluyorum.
Ama olayin tersini düsünürsek Alevi gencle evlenen Sünni Kiz daha sansli bana göre.Cünkü Alevilerde ibadette zorlama yoktur.Alevilerin daha özgür,serbest,esitlikci ve paylasimci yasam bicimleri Sünni Gelini rahat ettirebiliyor.O acidan bu sekildeki evlilik ( Damat Alevi-Gelin Sünni ) sansli sayilabilir az sorunlu evlilik diyebiliriz.
Ayrica size de ömür boyu mutluluklar diyorum.Önemli olan saygi-sevgiyi tüketmeden yasami paylasmanizdir.
saygilarimla.........
sizde haklısınız yazdıklarınız karşısında etkilenmemek imkansız evet alevi bir delikanlıyla evlenmek çok güzel bir şey hem alevi kız hemde sünni kız için bile. ama dar bir çevredeydik gördüğümüz ilk kişi sevdik ve o iyi niyetimizle sevdik bizlerde insanları yarı yolda bırakmak yoktur.tekrarlıyorum keşke canlardan biriyle evlenseydim ama olmadı ve henüz 4 aylık evliyim ama milyonlarca kez pişmanım çünkü sanki bir buzlar ülkesinde yaşıyorum ailemin hayal kırıklıkları diğer ailenin bağnazlıkları her gün içten içe bitiriyo.türbanı bahane edip sadece eşarp takıp altlarına istedikleri daracık pantolonları giyen,kısacık etekleri igiyen ve suratlarında kırk kat makyaj olan sözde türbanlılarıda bizim gençlerimiz alıp baş köşeye koyuyorlar....bazen kıskanıyorum onları ...ama sanırım kendi elimle yaptığım tercihimle sürdürmem gereken bir hayat beni bekliyo acısıyla tatlısıyla....
lütfen alevi geçleri mantıklı olun adımınızı çok iyi atın bunu ayrımcılık yapmak için söylemiyorum sonunda pişman olmamanız için söylüyorum her kes benim gibi şanslı bir eşle karşılaşmayabilir...
sevgiler
Kizilbas 66 16.12.2005, 20:25 sizde haklısınız yazdıklarınız karşısında etkilenmemek imkansız evet alevi bir delikanlıyla evlenmek çok güzel bir şey hem alevi kız hemde sünni kız için bile. ama dar bir çevredeydik gördüğümüz ilk kişi sevdik ve o iyi niyetimizle sevdik bizlerde insanları yarı yolda bırakmak yoktur.tekrarlıyorum keşke canlardan biriyle evlenseydim ama olmadı ve henüz 4 aylık evliyim ama milyonlarca kez pişmanım çünkü sanki bir buzlar ülkesinde yaşıyorum ailemin hayal kırıklıkları diğer ailenin bağnazlıkları her gün içten içe bitiriyo.türbanı bahane edip sadece eşarp takıp altlarına istedikleri daracık pantolonları giyen,kısacık etekleri igiyen ve suratlarında kırk kat makyaj olan sözde türbanlılarıda bizim gençlerimiz alıp baş köşeye koyuyorlar....bazen kıskanıyorum onları ...ama sanırım kendi elimle yaptığım tercihimle sürdürmem gereken bir hayat beni bekliyo acısıyla tatlısıyla....
lütfen alevi geçleri mantıklı olun adımınızı çok iyi atın bunu ayrımcılık yapmak için söylemiyorum sonunda pişman olmamanız için söylüyorum her kes benim gibi şanslı bir eşle karşılaşmayabilir...
sevgiler
Sevgili dilayli !!... Yazdiklarinizda bir celiski oldugunu görüyorum neden derseniz ..esinizi sevdiginizi ve sansli birisi oldugunuzu söylüyorsunuz ama evlendiginizden dolayida pismanliginizi belirtiyorsunuz... Anlayamadim....Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu derler.....
Saygilarimla.........
atayselvi 28.12.2005, 23:00 "Biz [kiz]aliriz ama vermeyiz!" kuralini biliyorum!?!? Bilmem dogru mu. Bizim cevre icin bu bir dogru. Erkeklerimiz sunni gelinler getirebiliyo aile icine, dügünlü sanli evleniyo. Bizim kizlar ise, ya vazgececek, yada kocaya kacacak. Baska cagresi yokkkkkkkkkkkk.....
Almak farz vermekse günahtır.Kaçarsa da günahtır.Babası Anası düşkün olur ,başları eğilir.toplum içinden soyutlanır.
Bir Zeynep 29.12.2005, 13:22 Almak farz vermekse günahtır.Kaçarsa da günahtır.Babası Anası düşkün olur ,başları eğilir.toplum içinden soyutlanır.
Evet iste öyle.
Sevgili arkadaşım değindiğin konu gercekten cok güzel ve halan guncelliğini eskiden oldugu gibi korumaktadır.Evlilik yapmamakta ki neden sosyolojik neden leri de içermektedir.Ancak bunun yanıda her iki toplumun halan birbirlerinin değer yargılarını anlamak ta güçlük cekmesi en buyuk neden le bir tanesidir.Anadolu-Aleviliği hoş görünün,kardeşliğin mezhebidir.Biz ler kendimizi en dogru biçimde ifade edersek o zaman bu konular aşılacaktır.Atılan adımlar bulunmakta bu konularda Dıyanet te temsil edilmemiz de bir adım dır.Ne zaman okumaya başlarsak bu konularda aydınlanırız.Temelinde hoş goru olan toplum olan Anadolu-alevileri kız alıp vermek e zorlanırsa bırakalımda karsı taraf ta zorlansın....
arkadaslar aleviler gecmişte grup dışı evlilik yapmamışlarsa ve yine hep kapalı bir toplum olarak dısarıdan aralarına insan girmemişse bu durumu nasıl adlandırırız??? daha dogrusu siz bu konuda ne dersiniz??? alevilerin türk-zaza-arap-kürt...v.b. olarak ayrılması bir yanda bu konuda bir yanda:3D_NG (23
dogrusu ben bu işin içinden cıkamadım... galiba iş yine aleviliğin dogusuna/ yayılısına gidiyor... tabii bu konuda malumm bir cok teori var...
sunuda belirtmeliyim ki; bu konu sadece dikkatimi cektigi ve sizin ne düsündüünüzü merak ettiiim için açtım.herkes kendini tanımlamada özgürdür
Bu durumu en güzel kanla adlandiririz. benim fikrime göre alevilik kandan kana gecer...acikcasi bir dine mensup deilim. ve aleviligin bir kan bagi oldugunu düsünüyorum... ve evlenecegim kadin alevi olmak zorundaki benim cocuklarimda safkan alevi olsun benim gibi.Alevilik bence ne dindir din icinde nede baska birsey. Ama bir yasayis bicimi diye adlandirirsak bu disardan evlilige karsi negativ tutumu bütün olumlu yönleriyle aciklar. cünkü bir evlilikte insan sadece esiyle deil onun ailesiyle de evlenmektedir. ve egerki yasayis bicimleri farkli gruplarda dominant yapilar her zamman üste cikmaya calisacaktir ve buda ailevi yapilarin sorun sahibi olmasina neden olacaktir bu yüzden alevilik bir kan olayidir. ve disardan evlenip cocuk yaparsan alevilik bence yürümez...gerci bunlari yazarken benim ablamda alevi olmayan biriyle evli fakat bunlar tamamen kisisel fikrimdir...
Serkan_Devrim 21.02.2006, 14:21 Bu durumu en güzel kanla adlandiririz. benim fikrime göre alevilik kandan kana gecer...acikcasi bir dine mensup deilim. ve aleviligin bir kan bagi oldugunu düsünüyorum... ve evlenecegim kadin alevi olmak zorundaki benim cocuklarimda safkan alevi olsun benim gibi.Alevilik bence ne dindir din icinde nede baska birsey. Ama bir yasayis bicimi diye adlandirirsak bu disardan evlilige karsi negativ tutumu bütün olumlu yönleriyle aciklar. cünkü bir evlilikte insan sadece esiyle deil onun ailesiyle de evlenmektedir. ve egerki yasayis bicimleri farkli gruplarda dominant yapilar her zamman üste cikmaya calisacaktir ve buda ailevi yapilarin sorun sahibi olmasina neden olacaktir bu yüzden alevilik bir kan olayidir. ve disardan evlenip cocuk yaparsan alevilik bence yürümez...gerci bunlari yazarken benim ablamda alevi olmayan biriyle evli fakat bunlar tamamen kisisel fikrimdir...
oldu efendim, başka ne yapalım. safkan alevi ha. dünyada safkan hiçbir ırk yada inanış yoktur. ayrıca alevilik safkan olmak zorunda değil.
Arkadaşlar Alevilik bir inançtır, zaman içinde soydan gelen bir inanç haline dönüşmüş olsa da. başlangıcı belli bir ırk veya kabile değildir bence. çünkü alevilik hadi bir din kuralım diye kurulmamıştır. bir yaşam tarzı ve hakk'ı kavrayış şeklinin zamanla inanç bütünü haline gelmesidr alevilik. soydan gelen bir hale bürünmesi anadoluda yaşanılan katliam ve baskı döneminden sonradır büyük bir ihtimalle.
Benim babam alevi ve annemde alevi ve bende alevi biriyle evlenip cocuk sahibi olursam bu benim icin safkan alevi olmus olur... ali ekber arkadas her ne kadar bana katilmasa da. ben aleviligin disaridan kiz alip vermeme yönünü seviyorum...
Benim babam alevi ve annemde alevi ve bende alevi biriyle evlenip cocuk sahibi olursam bu benim icin safkan alevi olmus olur... ali ekber arkadas her ne kadar bana katilmasa da. ben aleviligin disaridan kiz alip vermeme yönünü seviyorum...
dostum! safkan alevi olmanın ne faydası olur o tartışılır. ayrıca ben anadoluda safkan bir topluluk bulunduğuna inanmıyorum. Aleviler baskı döneminde dağlara-kuytulara sığınınca daha homojen kalmış elbette. Senin benim herhangi bir alevinin kan örneklerinden dna sından araştırma yapılsa 2-3 kuşak öncemiz veya daha öncemizde başka dinler başka milletler çıkabilir ve buna inanmakta sende zorlanabilirsin..
benim siteye aktardığım "hindi biz yonan mı olduk" isimli yazıyı okumanı tavsiye ederim.
dostum! safkan alevi olmanın ne faydası olur o tartışılır. ayrıca ben anadoluda safkan bir topluluk bulunduğuna inanmıyorum. Aleviler baskı döneminde dağlara-kuytulara sığınınca daha homojen kalmış elbette. Senin benim herhangi bir alevinin kan örneklerinden dna sından araştırma yapılsa 2-3 kuşak öncemiz veya daha öncemizde başka dinler başka milletler çıkabilir ve buna inanmakta sende zorlanabilirsin..
benim siteye aktardığım "hindi biz yonan mı olduk" isimli yazıyı okumanı tavsiye ederim.
dostum elbette haklisin. ama benim safkan konusunu sizler biraz asiri derinlere götürerek yorumladiniz...ben benim soyumda alevilik disindaki etkenleri sorgulamiyorum ve kötülemiyorum...ama ben cocugum oldugunda yavrum ben aleviyi annen deil gibi bir durumla karsilasmak istemiyorum...
orhan ŞİMŞEK 03.03.2006, 10:09 "Biz [kiz]aliriz ama vermeyiz!" kuralini biliyorum!?!? Bilmem dogru mu. Bizim cevre icin bu bir dogru. Erkeklerimiz sunni gelinler getirebiliyo aile icine, dügünlü sanli evleniyo. Bizim kizlar ise, ya vazgececek, yada kocaya kacacak. Baska cagresi yokkkkkkkkkkkk.....sevgili arkadaşım biz suni kız alır geciniriz cunku bize yobazlık yoktur bizler önce insana saygı vardır.alevi toplumu hic birzaman insana zulum yapmamıştır.insan yakama gibi yuzlerce olaylar.aeleviler toplum olarak insanlıga sayıgı ve sevgiyle cagdaş duşuncesiyle yetişir buyur .kısacası bilimsel samimi ve sagdulu olanlardan zara gelmez .ötesi boş bana göre
kim demiş aleviler dışardan kız almaz vermez diye benim eşim sünni ve yakın çevremde farklı mezheplerden çok evlilik var. bunda sakıncada görmüyorum. aleviliğin esası insana sevgi değilmi arkadaşlar.
sevgiler
bence bir alevi kızı yada erkeği karakterini beğendiği herkesle evlenebilmeli
iyi hadi evlendik diyelim cocuk oldu
cocuga nediycen anan sünni ben alevi sende kirma misin diyecez...ben disardan evlilige karsi deilim ama kendim icin karsiyim...24 sene boyunca alevi bir sevgilim olmamisti simdi var valla cok memnunum(herhalde bundanda emekli olurum artik:)...ne ramazan problemmimiz var ne de diger farklar iste...
kim demiş aleviler dışardan kız almaz vermez diye benim eşim sünni ve yakın çevremde farklı mezheplerden çok evlilik var. bunda sakıncada görmüyorum. aleviliğin esası insana sevgi değilmi arkadaşlar.
sevgiler
Öncelikle merhaba ve hoşgeldiniz. Alevi sünli evliliği konusunda uzun uzun görüş belirtilen bölümümüz
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=1235&page=41&highlight=alevi+s%FCnli
burasıdır..
yanlış yeremi yazmışım yoksaa
sağolun hoşbulduk
Hüseyin69 06.03.2006, 03:41 gögsünüzü gere gere aleviyim diyorsunuz bunu kime borclusunuz
iste benim annemde babamda alevi oldugu icin
gögsümü gere gere alnim ak ayipsiz kayipsiz bir sekilde haykiriyorum
BEN ALEVIYIM diyeceksiniz
gidip kendi inanciniza zit bir aile den gelen biriyle evlilik yapacaksiniz bunun adina ask sevgi saygi gönül vs deyip cekileceksiniz kenara
peki yarin sizden dogacak bir cocuk sizin gibi haykirabilecekmi evet ben aleviyim yada ben hanefiyim malikiyim hambeliyim safiyim katolikim protestanim vs
kusura bakmayin yine moralinizi bozmak gayreti icerisinde degilim sadece
mantikli yaklasmaya calisiyorum olaya
Hüseyin69 06.03.2006, 03:45 iyi hadi evlendik diyelim cocuk oldu
cocuga nediycen anan sünni ben alevi sende kirma misin diyecez...
ne ramazan problemmimiz var ne de diger farklar iste...
:36_1_55:olay bu kadar ne ve aciktir :3:
hayır benım dısıncem eger guzel bır evlılık ne dusunuyorsanız alevı ıle evlenın neden dersenız esınızle bır ceme beraber gıtmek ıstemezmısız bır turku bara bılmem daha aklıma gelmıyor ve fazlada uzun surmuyor bu ılıskıler maska bır meshepten evlenınce hıcmı cevrenızde gormuyorsunuz ben goruyorum hıc ıyı olmuyor camurdan olsun bızden olsun
Ben desteklemiyorum eşimin alevi olmasını isrerim çocuklarımında.Eğer böyle olursa çocukların isimleri özümüze yakışır olur cemlere gidilir muharrem tutulur türküler dinlenir.! :D
Arguvan 44 19.03.2006, 22:19 Ben desteklemiyorum eşimin alevi olmasını isrerim çocuklarımında.Eğer böyle olursa çocukların isimleri özümüze yakışır olur cemlere gidilir muharrem tutulur türküler dinlenir.! :D
bunlarin hepsi bir arada olamazmi ?
pelinn_n 31.03.2006, 22:32 ya bundan bir kaç gün önce alevi sünni farketmez yeterki birbirimizi sevelim sayalım diye düşünürken;son 3 gündür evleniceğim kişinin alevi olmasında karar kıldım.(belki bir yerde bir anlaşmazlık çıkar,hem ailemde huzursuz olur o yüzden alevi olsun bizden olsun diyorum
(sanki yanlış düşünüyorum gibime geliyor.kısmet bakalım artık))
Bence yanlış düşünmüyorsun can.
Yobaz gerici olmasın isterse budist olsun.
alevilerdeki evlilik ırka gore degildir bizim sulalede de turk ve sunni evliligi var bu konu surekli dile getiriliyor ama alevilikte ayrım yoktur kisiler anlasabilmislerse evlilik tabiki olur.
GELİN CANLAR BİR OLALIM.....
Bizim sülalede Sünni yok denecek kadar az.. 3-4 kişi... Belki daha vardır ben bilmiyorumdur ama yok yani.. Dışarıdan pek evlilik yapılmıyor, hoş bakmıyorlar.
Adem YAVUZ 23.10.2006, 01:51 Merhaba,
İletişim çağıdayız. Bir ayağımız uzayda. Hala ben şunun şunla evlenmesine karşıyım, yok bana ters, demek birgün gelecek hiçbir şey ifade etmeyecek. Bir takım olayların artık önüne kimse geçemez. kurşun namludan çıktı. İnsan ülke sınırlarını, denizleri ve kıtaları aşıp tanışıyor. Bu nesil olmazsa bir sonraki nesil mutlaka kendinden olmayan birisi ile evlenecektir. Biz komşumuz sünniden kız almayız kız vermeyiz deriz ama elin rus kızlarını, alman kızlarını, İngiliz kızlarını tavlamaya çalışırız. Artık gruplar değil uluslar bile kabuk değiştiriyor. En yobaz bildiğimiz araplar veya İran halkı bile dış faktörlere seyirci kalmayacaktır. Belki Sosyalist ülkelerde bu süreç biraz daha yavaş seyredecek ama değişmeyen tek şey değişimin kendisi değil mi?
Bu forumda benzer tarzda kaçıncı konu başlığı bilmiyorum. Tekrar tekrar konuşulacak ama bu kuşaktan sonraki kuşaklar tüm Dünya ile İngilizce konuşacak artık herkesin ortak bir dili olacak... Şimdi ortak nokta bulamasakta bu kaçınılmaz son...
Teşekkürler.
ben kesinlikle bir aleviyle evlenmekten yanayım.çevremde sunni kişilerle evlilik yapanların çoğu mutsuz oldu ve ayrıldı... çocuğumun arada kalmasını ve dolayısıyla kafasının karışmasını istemem...CAN olsun CANIM olsun...
SÖYLEMEYE ZAMANI OLMAYANLARA ...
Yalan söylememek değil, gerçeği gizlememekmiş marifet.
Yüreğini elime koyduğunda anladım...
''Sana ihtiyacım var, gel!'' diyebilmekmiş güçlü olmak.
Sana ''git'' dediğimde anladım...
Biri sana ''git'' dediğinde, ''kalmak istiyorum'' diyebilmekmiş sevmek.
"Git" dediklerinde, gittiğimde anladım...
Sana sevgim şımarık bir çocukmuş, her düştüğünde zırıl zırıl ağlayan,
Büyüyüp bana sımsıkı sarıldığında anladım...
Özür dilemek değil, ''affet beni'' diye haykırmak istemekmiş pişman olmak.
Gerçekten pişman olduğumda anladım...
Ve gurur, kaybedenlerin, acizlerin maskesiymiş.
Sevgi dolu yüreklerin gururu olmazmış.
Yüreğimde sevgi bulduğumda anladım...
Ölürcesine isteyen, beklemez, sadece umut edermiş bir gün affedilmeyi.
Beni affetmeni ölürcesine istediğimde anladım...
Sevgi emekmiş.
Emek ise vazgeçmeyecek kadar, ama özgür bırakacak kadar sevmekmiş...
SÖYLEMEYE ZAMANI OLMAYANLARA ...
Yalan söylememek değil, gerçeği gizlememekmiş marifet.
Yüreğini elime koyduğunda anladım...
''Sana ihtiyacım var, gel!'' diyebilmekmiş güçlü olmak.
Sana ''git'' dediğimde anladım...
Biri sana ''git'' dediğinde, ''kalmak istiyorum'' diyebilmekmiş sevmek.
"Git" dediklerinde, gittiğimde anladım...
Sana sevgim şımarık bir çocukmuş, her düştüğünde zırıl zırıl ağlayan,
Büyüyüp bana sımsıkı sarıldığında anladım...
Özür dilemek değil, ''affet beni'' diye haykırmak istemekmiş pişman olmak.
Gerçekten pişman olduğumda anladım...
Ve gurur, kaybedenlerin, acizlerin maskesiymiş.
Sevgi dolu yüreklerin gururu olmazmış.
Yüreğimde sevgi bulduğumda anladım...
Ölürcesine isteyen, beklemez, sadece umut edermiş bir gün affedilmeyi.
Beni affetmeni ölürcesine istediğimde anladım...
Sevgi emekmiş.
Emek ise vazgeçmeyecek kadar, ama özgür bırakacak kadar sevmekmiş...
Alevi,Sunni olsun farketmez, ırklarda önemli değil ortada sevgiye değer veren iki kişi ve emek olsun demek istediniz sanırım.
Bu açıdan algılıyorum. Konuya uygun mesajlar önemlidir
saygılar.
haziran69 28.11.2006, 21:02 aslında başkası ne der düşüncesi yanlış.tabiki kararı eclenecek olanlar verecektir.fakat malesef ülkemizinde bir gerçeği var alevi-sünni evlilikleri genellikle hüsranla sonuçlanmakta.çünkü aradaki kültürel farklılıklar aradan uzun yıllarda geçse bir türlü aşılamamakta.ya kadın sırf kocasını mutlu etmek için yada erkek, kültüre uyum sağlamış gibi davransa da özde yatan değişmemekte.birde her iki taraf içinde geçerli olan aileler diğer ailenin inançlarına biraz şüpheyle bakmaktalar.yani büyükler illaki araya girmekte ve bazen evlilik bir işkenceye dönmekte.tabi bunlar benim gördüğüm kısım.belkide ben hep yanlış örnekler görmüşümdür.ama şahsi fikrim iki kızım var ve ben bir sünni ile evlenmelerini istemem.bu insan ayrımı yaptığım anlamına gelmemeli,kültürel farklılıktan doğabilecek sorunları engelleme olarak düşünülmelidir kanaatındayım.
Eşimin alevi olmasını isterim, aileler açısından da önemli alevi olması
bence tarafların farklı mezheplere sahip olması uyumu bozar.mesela bir taraf alevi obur taraf sunni olursa biri cocugunu ceme öbürü namaza goturmek ister.burada zaten ailelerde girince gerisini düsünün.aile faciası.tabi evli olup anlaşanlar da var onlara zaten birsey söyleyemeyiz bravo :):):):)
GELİN CANLAR BİR OLALIM.......
evet öyle düşünüyorum. toplum olarak aşk ve sevgiye önem vermiyoruz. peki siz farzedelim farklı bir ırktan birini sevdiniz kalbinize dur diyebilecekmisiniz´ öyle olsaydı yüz yıllar önce yaşanmış aşklar bu güne kadar varlığını hissettirmezdi
bu arada bu şiirin konuyla ilgisinin olduğu gayet açık. tabi daha dikkatli okuyanlar için
orak_çekiç 29.11.2006, 20:42 arkadaşlar duygulardan söz ediyoruz.yeni bi hayat kurmaktan,manevi değeri olan ortaklıktan söz ediyoruz.kişi,din,dil,kimlik bu kadar da önemli olmasa gerek.yüreğiniz çarptığı ilk anda bunları düşünemezsiniz.ve yüreğiniz sizi götürdüğü yere akıp gidersiniz.tabi evliliği duygusal ortaklık olarak görüyorsanız.
almuslu_tuna 29.11.2006, 23:00 ya bencede kız alınmalı ama kesinlikle kız verilmemeli zaten kız verenlerde cezalı duruma düşüp cemlerımız katılamıyolar.
ya bencede kız alınmalı ama kesinlikle kız verilmemeli zaten kız verenlerde cezalı duruma düşüp cemlerımız katılamıyolar.
tuna ablacım ben bunu anlamadım neden kız alınıyorda kız verilmiyor eğer iki insan birbirini sevip birbirinin düşüncelerine saygı duyuyorlarsa bence bir sorun olmaz zaten arada saygı ve sevgi yoksa o işte evliliğe kadar gitmez.
mehmet_onal 29.11.2006, 23:06 ya bencede kız alınmalı ama kesinlikle kız verilmemeli zaten kız verenlerde cezalı duruma düşüp cemlerımız katılamıyolar.
canım kardeşim nerden aldın sen bu bilgiyi cemlerimize katılmıyorları cemler herkese açıktır kız alıp kız vermemek çok yanlıştır şiddetle karşıyım.insan mı seçiyoruz.bence hatalı yorumlar ve yaklaşımlar var DAR!! düşünmeyelim arkadaşlar düşüncelerinize saygı duyuyorum.gönül işi ne alevi dinler ne de sünni gönül bu bir yel alır eser gitmek istersen o yelin içinde bulursun kendini.
enisakyuz 30.11.2006, 07:11 Gerçekten canlar çok önemli bir konu.. Bu konuyu da burada tartışabileceğim için çok mutluyum. Şu anda bu sorunu birebir yaşayan biriyim. Alevi-sünni evliliklere karşı çıkılmasına hep itiraz etmiştim ve ailem alevi dışında evlenmememizi telkin edince karşı çıkmıştım. Fakat şimdi iş ciddiye bindi. Babamla oturup da konuştuğumda, aslında karşı çıkmasının çok saçma temellere dayanmadığını anladım. Öncelikli olarak ailelerin uyumsuzluğundan (ki siz de bahsetmişsiniz) bahsediyor. Farklı mezhepten evlenenlerin mutsuzluğuna dem vuruyor. Ardından da doğacak çocuktan bahsediyor. Etrafından bu kadar sünni temel alan bir çocuk, ailesinin bir tarafı sünni olunca muhtemelen güçten yana olacak ve devletin vermiş olduğu mezhepi kabul edecek. Sadece, alevi biriyle tanıştığında, alevilere sempati duyduğu anlamında, "benim de annem(veya babam) alevi" diyecek. Ve en fazla 2 nesil sonra asimile olmuş olacak. Babamın sorusunu soruyorum: "Bunca yıllık direnişe bu kadar basit bir şekilde son vermek doğru mu?"
Bilemiyorum canlar. Kafam çok karışık.. Gönül bu diyorsunuz, doğru söylüyorsunuz fakat bu gönül, ailesi oldukça dindar olan bir kişiye vardıysa ya? Neler söylenir neler savunulur, akıl istiyorum.
Saygılar.
Biz kız alırız ama vermeyiz! bu lafına katılıyorum benim çevremdede aynı şey söz konusu bunun nedeni olarakta sunni bir kızın alevi erkekle evlenmesi ona birşey kaybettirmiyo çünkü ileri görüşlü bir aile içine geliyo,kız sunni erkekle evlenince işler değişiyo sen eşinin çevresine bir yerde ayak uydurmak zorunda kalıyosun çevremde okadar çok insan varki anlaşamayıp boşanan veya evlenendikten sonra kapatılmış alevi kesimlerinde zaten sunni erkeğe kız verilmez aile vermeyincede kız kaçmayı çare buluyo buda ailede ve çevrede kızın dışlanmasına sebep oluyo ben alevi-sunni evliliklerine karşıyım açıkçası kişiler farklı görüşlerden geliyo kişiler arasında mutlaka anlaşamamazlık oluyo(istisnalar olabilir tabi)
almuslu_tuna 30.11.2006, 15:23 tuna ablacım ben bunu anlamadım neden kız alınıyorda kız verilmiyor eğer iki insan birbirini sevip birbirinin düşüncelerine saygı duyuyorlarsa bence bir sorun olmaz zaten arada saygı ve sevgi yoksa o işte evliliğe kadar gitmez.
"Biz [kiz]aliriz ama vermeyiz!" kuralini biliyorum!?!? Bilmem dogru mu. Bizim cevre icin bu bir dogru. Erkeklerimiz sunni gelinler getirebiliyo aile icine, dügünlü sanli evleniyo. Bizim kizlar ise, ya vazgececek, yada kocaya kacacak. Baska cagresi yokkkkkkkkkkkk.....
ablacım bunu sadece ben yazmadım bu gecmişten gelen bı kuraldır biz büyüklerımızden böle duyuyoruz.
ya bencede kız alınmalı ama kesinlikle kız verilmemeli zaten kız verenlerde cezalı duruma düşüp cemlerımız katılamıyolar.ne kadar yanlış bir uygulama ( ki eger varsa böyle bişey )
alevilik gericilik degildir, kusura bakmayın ama sizin söylediginiz gericiliktir, sırf kızını sünniye verdi diye Ceme almamak, dışlamak söz konusu ise ben buna şiddetle karsı cıkarım,
böyle birşey olamaz olmamalıdır,
neden vermıyoruz hep merak ederim ,
alevi bir kız sünni aileye gidince inancından mı dönecek,
yada sünni bir kız ile evlenince hemen onu alevi mi yapacagız,
canlar aşalım bunları bence ,
kabul edelim ki bu düşünce bayanı erkekten kücük görmektir, bayanın inancından sapacagı düşüncesidir,
ablacım bunu sadece ben yazmadım bu gecmişten gelen bı kuraldır biz büyüklerımızden böle duyuyoruzbazen büyüklerin sölediklerini sorgulamak gerekir degil mi ?
almuslu_tuna 30.11.2006, 20:09 ne kadar yanlış bir uygulama ( ki eger varsa böyle bişey )
alevilik gericilik degildir, kusura bakmayın ama sizin söylediginiz gericiliktir, sırf kızını sünniye verdi diye Ceme almamak, dışlamak söz konusu ise ben buna şiddetle karsı cıkarım,
böyle birşey olamaz olmamalıdır
evet böle bişey var bizde olmasını istemeyiz ama oluyoo amcamın kızı sünni bi insanla evlendi diye amcam cem ibadetlerine katılamıyor.
"Biz [kiz]aliriz ama vermeyiz!" kuralini biliyorum!?!? Bilmem dogru mu. Bizim cevre icin bu bir dogru. Erkeklerimiz sunni gelinler getirebiliyo aile icine, dügünlü sanli evleniyo. Bizim kizlar ise, ya vazgececek, yada kocaya kacacak. Baska cagresi yokkkkkkkkkkkk.....
çok haklısın ve aydın olarak kendini nitelendiren alevi toplumuna çok yakışan bi davranış işte ben butür davranışlardan nefret ediyorum benim şahsi görüşüm...
çeşm-i naz 30.11.2006, 20:44 ya çok tuhaf gerçekten alevileri sadece kürt olarak bilenlerde var mesela alevilere kürt sünnilere türk diyolar bende bunu anlayamıyorum oysa sadece alevilerde var birde arkadaşlar bişey sormak istiyorum sünnilerden kız alınca sevaba girmiş oluyormuşunuz gerçi ben bunu bir dede ya sordum ve hayır öle bişey yok demişti ama ben yinede sormak istedim bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarımız varmı??????
Bence kiz alinir ama verilmez gelenegi cok yanlis. eger 2 kisi birbirne tutkunsa bunlar ne din nede baska birsey ayirmalidir. Insanoglu var oldugunda alevi/sunnisimi vardiki. bence cok sacma ve gerici birsey...
Mesut Gündüz 30.11.2006, 20:53 çok haklısın ve aydın olarak kendini nitelendiren alevi toplumuna çok yakışan bi davranış işte ben butür davranışlardan nefret ediyorum benim şahsi görüşüm...
1- Nefret ettiğiniz şey sünni erkek alevi bayan evliliği ise : Bu soruya dışarıdan bir sünni kızı alan veya sünniye kız veren alevi ailesinin vereceği cevapla hiç kendini düzenini bozmamış bir ailenin vereceği cevap tabiki farklı olur çünkü gelen kızda erkekte aile olmuştur artık.
2- Nefret ettiğiniz şey bir kızın kaçması ise : Siz kaçmazsınız olur biter.
Şahsi görüşüm benim ailemden,sülalemden daha sünniyle evlenen kız çıkmadı.Ama köyümüzden çıktı; hemde gençlik komisyonunda alevilikle ilgili ahkam kesen kız arkadaşlar gitti sünniyle evlendi.Ben karşıyım kızımı sünniye vermem.
Saygılar,
KomünistAlevi 30.11.2006, 21:19 İşin açıkçası ben Sünni inançlı bir vatandaşımız ile evlenmem..Bundan adım gibi emin ve netim...Bizim sülalemizde de hiç Sünni damat veya gelinde yok..Bu konuda biraz katıyız Aile olarak..
Bu benim kişisel görüşüm, uymayanada saygı duyarım.
Muhabbetle...
ya çok tuhaf gerçekten alevileri sadece kürt olarak bilenlerde var mesela alevilere kürt sünnilere türk diyolar bende bunu anlayamıyorum oysa sadece alevilerde var birde arkadaşlar bişey sormak istiyorum sünnilerden kız alınca sevaba girmiş oluyormuşunuz gerçi ben bunu bir dede ya sordum ve hayır öle bişey yok demişti ama ben yinede sormak istedim bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarımız varmı??????
Aleviler Kürt, Zaza, Türkmen, Arap ve diğer halklardan oluşur.
Sunniye Türk demek eskiye dayanıyor. Türk kelimesiyle kasıt Osmanlıdır aslında.
Ayrıca dışardan kız alınca sevaba girme diye bir olay yoktur o zaman dışarı kız verincede günaha girmiş oluruz bu mantıkla :)
Dışarıyla evlenmemeyi kültürel açıdan istemezler çünkü Alevi bir aile kızını Sunni Aileye verince her iki tarafda yobazsa anlaşamazlar ve orada huzur olmaz. Tersi olsa gine aynı durum olur. Ayrıca Aleviler genelde baskı altında olduklarından inanclarını korumak istiyorlar aslında en büyük neden bu.
MeRaLiNa 01.12.2006, 02:43 ne kadar cok böyle konu var.... baska derdimizmi yok yav
devrim69 21.12.2006, 00:56 valla arkadaşlar benim iki kızım var onlar küçükken farketmez önemli olan aşk derdim.şimdi kızlarım büyüdü ve ben şimdi gene diyorum önemli olan aşk ama alevide olsun.umarım hem aşık hem alevi hemde herşeyden önemlisi insan olan biriyle evlenirler.
ya bencede kız alınmalı ama kesinlikle kız verilmemeli zaten kız verenlerde cezalı duruma düşüp cemlerımız katılamıyolar.
Ehh buyur burdan yak siz sünni kız alacaksınız Alevi kızlarımıza ne kaldı o zaman ????
didem´isimli üyeden Alıntı
r birde arkadaşlar bişey sormak istiyorum sünnilerden kız alınca sevaba girmiş oluyormuşunuz gerçi ben bunu bir dede ya sordum ve hayır öle bişey yok demişti ama ben yinede sormak istedim bu konu hakkında bilgi sahibi olan arkadaşlarımız varmı??????
Bende bunu sünnilerden duymuştum Alevi bir kız alınca sevaba çok giriyorlarmış ...KOmikk deli bunlar Allah ıslah etsin
aşkın önüne kimse ve hiç bir inanç geçemez
karşı olanlara soruyorum birini seviyosunuz fakat sevdiğiniz kişi farklı bir mezhepten
bence iki seçeneğiniz var
ya sevdiğiniz kişi ile yollarınızı ayırırsınız (ki o zaman aşk nedir bilmiyosunuzdur)
yada sevdiğiniz kişi için bütün zorluklara katlanırsınız.(bence doğru olan)
1- Nefret ettiğiniz şey sünni erkek alevi bayan evliliği ise : Bu soruya dışarıdan bir sünni kızı alan veya sünniye kız veren alevi ailesinin vereceği cevapla hiç kendini düzenini bozmamış bir ailenin vereceği cevap tabiki farklı olur çünkü gelen kızda erkekte aile olmuştur artık.
2- Nefret ettiğiniz şey bir kızın kaçması ise : Siz kaçmazsınız olur biter.
Şahsi görüşüm benim ailemden,sülalemden daha sünniyle evlenen kız çıkmadı.Ama köyümüzden çıktı; hemde gençlik komisyonunda alevilikle ilgili ahkam kesen kız arkadaşlar gitti sünniyle evlendi.Ben karşıyım kızımı sünniye vermem.
Saygılar,
dışardan kız alıp dışarıya kız veren bi alienin ferdi olarak cevap hakkını gördüm kendimde dışardan aldığımız gelinlerimiz allah için iyi çıktılar hiç birinden yana ailemin hiç bir ferdinin kaşı catılmadı ama damatlarımız illallah getirttiler kızlarımıza nikahı basana kadar herşey yolundaydı bizi en sevecen kimlikleriyle kabullendiler sonrasında ise kızlarımızı inançlarından etmeye çalıştılar bir semah türküsünü bile dinletmediler bu duruma bizler ailecek dayanamayıp kızlarımızın da isteği doğrultusunda çektik aldık daha da tövbe ettiler bizimkiler kız almaya eyvallah ama kız vermek mi allah korusun dediler sütten ağzı yanan kedi misali...
aşkın önüne kimse ve hiç bir inanç geçemez
karşı olanlara soruyorum birini seviyosunuz fakat sevdiğiniz kişi farklı bir mezhepten
bence iki seçeneğiniz var
ya sevdiğiniz kişi ile yollarınızı ayırırsınız (ki o zaman aşk nedir bilmiyosunuzdur)
yada sevdiğiniz kişi için bütün zorluklara katlanırsınız.(bence doğru olan)
sevgili anibal ;
aşk elbette sınır tanımaz ama ,inanç denen şey de önüne engel katılamayacak kadar kutlasdır.farklı inanç sahibi olupta evliliklerini yıllarca saadet içinde geçirmiş insanlar elbette var günümüzde ama arada aşk olmasına rağmen inançlarını gözardı edemeyip aşka rağmen evliliklerini kötü sonla noktalayanlarda var aşkı sadece aşkla sınırlamak yanlış bence aşk kişilerin birbiriyle olan kalp uyumu değildir kişilerin her anlamda birbirine uyum içinde olması ve birbirlerini anlayıp bu anlamda tamamlayabilmesidir.
sevgiyle...
sevgili azel24
yorumun tek kelimeyle muhteşem öncelikle teşekkür ediyorum.
yazdıklarına katılmamak elde değil
fakat söylemek istediğim kalbine gem vurabilirmisin veya onu kontrol altına alabilirmisin?
farklı mezheplerden olan evliliklere çok rastladım ve gerçekten çok zor ama iki tarafın karşılıklı anlayışıyla çözülemeyecek kadar zor olduğunu sanmıyorum.
ve aşk bu zorluklara göğüs geremiyorsa zaten aşk değil sadece hoşlanmadır.
Bence bir hristiyanla evlenilir ama bir sünniyle evlenilmez asla. Alevilik bütün insanlığı kucaklarmış, sevgiymiş, şuymuş buymuş. Bunlar belki doğru ama bu şekilci zihniyetle evlilik olur mu hiç? Eğer bir sünniye aşıksanız biraz sabredip geçmesini bekleyin. Tam doğru söylüyorum. Namaz, Oruç, Kurban, Arapça, Çarşaf, Sarık, Bıyık, Harem... işte size sünni bir koca:))
ulasirmola 21.12.2006, 23:34 hypatia teşekkürler,ağzına sağlık süper yazmışsın. aynen bi alevinin bi sünniye aşık olmasının tek nedeni vardır geçmişini ve kültürünü bilmemek.aşk acısı geçer ama birisi seni sünniliğe zorlarsa ve kültür çatşması yaşanırsa işte bunun vereceği acı geçmez.
CananYildiz 22.12.2006, 16:58 sevgili anibal ;
aşk elbette sınır tanımaz ama ,inanç denen şey de önüne engel katılamayacak kadar kutlasdır.farklı inanç sahibi olupta evliliklerini yıllarca saadet içinde geçirmiş insanlar elbette var günümüzde ama arada aşk olmasına rağmen inançlarını gözardı edemeyip aşka rağmen evliliklerini kötü sonla noktalayanlarda var aşkı sadece aşkla sınırlamak yanlış bence aşk kişilerin birbiriyle olan kalp uyumu değildir kişilerin her anlamda birbirine uyum içinde olması ve birbirlerini anlayıp bu anlamda tamamlayabilmesidir.
sevgiyle...
KAtiliyorum, süper youmlamaisin can. en mantiklisida bu. TSK
Sevgiler cano
pastoralsenfoni 22.12.2006, 17:04 Bence bir hristiyanla evlenilir ama bir sünniyle evlenilmez asla. Alevilik bütün insanlığı kucaklarmış, sevgiymiş, şuymuş buymuş. Bunlar belki doğru ama bu şekilci zihniyetle evlilik olur mu hiç? Eğer bir sünniye aşıksanız biraz sabredip geçmesini bekleyin. Tam doğru söylüyorum. Namaz, Oruç, Kurban, Arapça, Çarşaf, Sarık, Bıyık, Harem... işte size sünni bir koca:))
bu konuyu tartışmak için uygun bölümde olduğumuzu sanmıyorum ama yazdığınız çok yanlış bir kanı.çünkü genelleme yapmak insanı yanılgıya götürür.her alevi bir olmadığı gibi her sünni de bir değil.çok aydın sünnilerimiz var,hatta birçok aleviden daha alevidir.bizim inançlarımızı seven saygı duyan ve yaşatmaya çalışan bir çok sünni var.namazı orucu kurbanı ... bizim alevilerden bazı kesimde yerine getiryor.yani herkez bir değil.
herkes tanıdığı için bahsedeceğim:nurettin rençber sünnidir ama birçok aleviden daha bilinçli ve alevi yaşantısını benimsemiş.kendisini tanıyorum ve alevilik öğretisinden bahsederken gözleri parlıyor.bunun gibi birçok insan sayabilirim.
yani genelleme yapmak iyi değil.
hypatia teşekkürler,ağzına sağlık süper yazmışsın. aynen bi alevinin bi sünniye aşık olmasının tek nedeni vardır geçmişini ve kültürünü bilmemek.aşk acısı geçer ama birisi seni sünniliğe zorlarsa ve kültür çatşması yaşanırsa işte bunun vereceği acı geçmez.
bunun geçmişini ve kültürünü bilmemekle ne alakası var ben hiç çözemedim
sen kendini bilirsen ve karşı taraf da seni öyle kabul etmişse neden öyle bir çatışma olsun anlamadım.
önceden de söylediğim gibi hiç kimse kalbine gem vuramaz.sen zorla birine sırf alevi diye aşık olabilirmisin?
bu konuyu tartışmak için uygun bölümde olduğumuzu sanmıyorum ama yazdığınız çok yanlış bir kanı.çünkü genelleme yapmak insanı yanılgıya götürür.her alevi bir olmadığı gibi her sünni de bir değil.çok aydın sünnilerimiz var,hatta birçok aleviden daha alevidir.bizim inançlarımızı seven saygı duyan ve yaşatmaya çalışan bir çok sünni var.namazı orucu kurbanı ... bizim alevilerden bazı kesimde yerine getiryor.yani herkez bir değil.
herkes tanıdığı için bahsedeceğim:nurettin rençber sünnidir ama birçok aleviden daha bilinçli ve alevi yaşantısını benimsemiş.kendisini tanıyorum ve alevilik öğretisinden bahsederken gözleri parlıyor.bunun gibi birçok insan sayabilirim.
yani genelleme yapmak iyi değil.
İşte sizin de dediğiniz gibi: sünniliği değil alevi yaşam tarzını benimsemiş onlar. Bu beni haklı çıkarıyor. Tam sünnilikteki gibi bir hayat yaşanmaz. Bahsettiğiniz insanlar sünniliği aşmış insanlar.
bektaşi44 22.12.2006, 20:12 Biz alevilerin bu konuda hassas oldugunu düşünüyorum .yani evde alevi sünni konusu açıldıgında bile sorun olur saygılar...
alevidewrimi 23.12.2006, 00:35 "Biz [kiz]aliriz ama vermeyiz!" kuralini biliyorum!?!? Bilmem dogru mu. Bizim cevre icin bu bir dogru. Erkeklerimiz sunni gelinler getirebiliyo aile icine, dügünlü sanli evleniyo. Bizim kizlar ise, ya vazgececek, yada kocaya kacacak. Baska cagresi yokkkkkkkkkkkk.....
konu dönüp dolaşıp evlilik konusuna geldi ben kendi adıma kız yada erkek olsun alevi olan birisinin alevi olmaynlarla evliliğine her zamn karşıyım bunun nedenleri ise malum düşünecek olursak pekte zor değil nedenleri daha doğrusu aleviliği verdiği zarar ve aleviliği alevi kültürünü ne denli olumssuz etkilediği fakat yukarıdaki alıntının gerçeklerle ne denli çeliştiği ortada eskiden böyle bir şey olabilir ama günümüze baktığımızda bunun pekte doğru olmadığı açık sadece çevrenize bakmanız yeterli hatta bu durum günümüzde tam tersine döndü yani alevi kızları alevi olmayan eş seçiminde erkeklere oranla açık ara önde bu tespiti yaptıktan sonra şunu belirmekte fayda var herkes hayatı konusunda karar vermekte serbest bu bakımdan yazdıklarım sadece düşüncelerimi belirmekten ibaret katılan olur yada karşı çıkan olur buda sizlere kalmış bir şey
saygılar
Bence bir hristiyanla evlenilir ama bir sünniyle evlenilmez asla. Alevilik bütün insanlığı kucaklarmış, sevgiymiş, şuymuş buymuş. Bunlar belki doğru ama bu şekilci zihniyetle evlilik olur mu hiç? Eğer bir sünniye aşıksanız biraz sabredip geçmesini bekleyin. Tam doğru söylüyorum. Namaz, Oruç, Kurban, Arapça, Çarşaf, Sarık, Bıyık, Harem... işte size sünni bir koca:))
can inan bana insanın içinde insanlık adına hiç bir ize rastlanmıyorsa sünni hristiyan müslüman ayrım yapılmaksızın kimselerle evlenilmez bunun için çok fazla bişey yapmak gerekmiyo ki birazcık anlayış birazcık özveri birazcık kendini karşı tarafın yerine koymak birazcık sevgi ve sonuna kadar sadakat bak o zaman o evliliğin gerisi nasıl geliyo çorap söküğü gibi
sevgiyle...
bektaşi44 23.12.2006, 13:25 Bir alevi ne bileyim farklı inançlı insanlarla evlenebilir ama 1000 senelık bir karalama var aşagılık suçlamalar var .mum söndü vs bu biraz sosyolojik bir şey insanlar sizin yanınızda bir şey yokmuş gibi davranıyor. ama kendi sosyal çevresinde farklı davranıyor bir alevi öyle bir ortamda rahat edemez sünnilerde alevilerin ortasında rahat edemiyor bunu birebir gördüm kız sünni bir şekilde evlenmiş hemde sosyalist bir kız ama sürtüşmeler onun sünni kimligini ortaya çıkarmış şimdi anlaşamıyorlar .
silberhaus 23.12.2006, 14:40 Alevi olup ateist olan birisi ile sünni kökenli bir ateistin evlenmelerinde hiç bir sakınca yoktur herhalde. Çünkü ikisinin de inançları aynı.
Alevi bir insanla sünni bir insan anlaştıktan sonra evlenebilirler. İnanç değişken birşey alevi olan birisi sünni, sünni olan birisi alevi ( bazılarına göre Bektaşi ), müslüman birisinin Hristıyan, Hristıyan birisinin Müslüman olması mümkün olmayan olaylar değil.
( Evlenen bu kişiler her iki tarafın da yobaz düşüncedeki aile bireyleri ve akrabalarından uzak kaldıkça arada hiç bir sorun çıkmaz.)
Saygılarımla..
kim kimi isterse onla evlensin benim için geçerli olan budur
pastoralsenfoni 23.12.2006, 18:59 İşte sizin de dediğiniz gibi: sünniliği değil alevi yaşam tarzını benimsemiş onlar. Bu beni haklı çıkarıyor. Tam sünnilikteki gibi bir hayat yaşanmaz. Bahsettiğiniz insanlar sünniliği aşmış insanlar.
meraba
aslında yine haklı çıkmıyorsunuz ben alevi kültürünü benimsemiş kişiler dedim ama saygı duyan insanlarda var.yani saygı duyanlar ile evlenilmez mi?
yine diyorum "ilk önce insan olsun" çünkü her toplumun iyisi ve kütüsü var.önemli olan insan olabilmek.hacıbektaşın öğretiside insana dayanmıyor mu?her şey insanda başlar ve biter,bizim kabemiz de insandır.biz ayrım yaparak diğerlerinin cahilleri gibi olmayalım.
pastoralsenfoni 23.12.2006, 19:13 hypatia teşekkürler,ağzına sağlık süper yazmışsın. aynen bi alevinin bi sünniye aşık olmasının tek nedeni vardır geçmişini ve kültürünü bilmemek.aşk acısı geçer ama birisi seni sünniliğe zorlarsa ve kültür çatşması yaşanırsa işte bunun vereceği acı geçmez.
inanamıyorum ya,yani körü körüne insanı suçluyorsunuz.benim arkadaşımda sünni ama ben kültürümü ,eminim çoğunuzdan iyi biliyorumdur ve bunu yaşatmak içinde uğraşıyorum.nerde bir cem varsa ben oradayım,nerde alevilikle ilgili bir toplantı olsa ben oradayım.bazı toplantılarıda ben düzenliyorum.gazide okuyorum ve herkes benim alevi olduğumu biliyor.hiçbir düşüncem ksıtlanmadı,her fikrim hür,her eylemim kültürüme yakışır bir şekilde.
öyle körü körüne aleviyim demekle olmuyor arkadaşlar.
kültürünü bilmiyor,bastırılmış gibi laflar ederseniz bende derimki siz nasıl yaşıyorsunuz,alevilik adına neler yapıyorsunuz,çok mu okuyorsunuz diye sorarım.
siz evlenmeyin sünni ile ama ayrım yapmayın.saygı göstermeyi öğrenin ama sizin sesiniz alevilik konusunda daha gür çıksın.
ben her zaman alevi öğretisine uygun yaşayacağım.
bektaşi44 23.12.2006, 20:34 Alevi olup ateist olan birisi ile sünni kökenli bir ateistin evlenmelerinde hiç bir sakınca yoktur herhalde. Çünkü ikisinin de inançları aynı.
Alevi bir insanla sünni bir insan anlaştıktan sonra evlenebilirler. İnanç değişken birşey alevi olan birisi sünni, sünni olan birisi alevi ( bazılarına göre Bektaşi ), müslüman birisinin Hristıyan, Hristıyan birisinin Müslüman olması mümkün olmayan olaylar değil.
( Evlenen bu kişiler her iki tarafın da yobaz düşüncedeki aile bireyleri ve akrabalarından uzak kaldıkça arada hiç bir sorun çıkmaz.)
Saygılarımla..Tamam yazdıklarınız dogruda alevilere söylenen aşagılık karalamalar bir ateisttide rahatsız eder hiristiyanıda saygılar...
Anibal aşk gelip geciçi ama kişiler kalıcıdır ..İnsan istemesede kesin bir yerde tıkanıklık olur..İnsanlar saygı ve sevgi çerçevesinde olduktan sonra aşk olmamış çokmu....Geçmişimizi bilmeli geleceğimizi ona göre şekilendirmeliyiz.....
Hüseyin69 23.12.2006, 21:53 degerli arkadaslar topic basligina göre yorumlar yapiniz
son yorumlar yine alevi sunni evliligi ne dogru kayiyor bakin kilitlenmis bir kac topic zaten var lütfen .....:shifty:
acikca söylemek gerekirse alevi sunni evliligi söylemini gördügüm ve duydugum yerlerde alerji olurum:cursing:
inanamıyorum ya,yani körü körüne insanı suçluyorsunuz.benim arkadaşımda sünni ama ben kültürümü ,eminim çoğunuzdan iyi biliyorumdur ve bunu yaşatmak içinde uğraşıyorum.nerde bir cem varsa ben oradayım,nerde alevilikle ilgili bir toplantı olsa ben oradayım.bazı toplantılarıda ben düzenliyorum.gazide okuyorum ve herkes benim alevi olduğumu biliyor.hiçbir düşüncem ksıtlanmadı,her fikrim hür,her eylemim kültürüme yakışır bir şekilde.
öyle körü körüne aleviyim demekle olmuyor arkadaşlar.
:24: :24:
arkadaşlar; tartıştığınız konu önemli bir konu fakat hiç kimse varılan sonucun nedenlerini ortaya koymamış evet kız almak pak o kadar zor gelmiyor ama kız vermek biraz ağır geliyor peki bunun altında yatan temel neden nedir arkadaşlarımızdan biri ateist olan bir alevinin ateist bir sunni ile birlikte yaşamasında sorun çıkmaz demiş doğru söylemiş çünkü insanları birbirinden ayıran tek olgudur din ve içerisindeki inançlar korkularımız ve kaygılarımız nerden geliyor oraya dikkat çekmek gerekir şöyleki biz alevilerde tanrıdan korkmak yoktur onu sevmek ve ona inanmak vardır onu sevince onun yarattığı herşeyi sevmek zorunluluğu doğar aksi halde kendimizle çelişiriz ve insanların tanrı tarafından yaratılması sebebiyle insan sevgisi özümüzdür ilk farkımız bu ikinci farkımız yine tanrıya inanmak ve onu sevmek felsefesiyle ortaya çıkmaktadır nasıl? din ve allah inancının bireyin kendisi ve allahının arasındaki vicdani bağ ve sorumluluk olarak kabul ettiğimizden bireylere gerek kişisel ve gerekse toplumsal din veya inanç baskısı yapmayız insanların inançları,ibadetleri ve allaha olan sorumlulukları kendilerini bağlar bu yüzden sunni veya başka dinlere, inançlara yada tarikatlara mensup kızların bizim aramızda yaşaması hiç zor olmaz alevilik bilimle ve güncel teknoloji ile birlikte yaşar asla geride kalmaz peki sunnilikte bu böylemidir hayır namaza gitmeyen onlara göre kafirdir, ramazanda oruç tutmayan taşlanır, kadın ikinci sınıftır ve kapalı giymelidir yapısıyla inançlara saldırı vardır. şimdi soruyorum alevilik felsefesiyle yetişmiş bir kız bu zihniyetle yaşayabilirmi yada huzurlu yaşayabilirmi dersek daha doğru olur arkadaşlar işte bizi ayrıştıran temel neden budur ama bütün bunlara karşın yinede kızlarımız aşka düşüp illaki evlenmek isterlerse bizede vermekten ve ona mutluluk dilemekten başka bir şey düşmez ama bazı arkadaşlarımızın söylediği gibi kızlarını sunnilere veren anne ve babaları toplumdan dışlamak gibi bir adetimiz yoktur en azından benim yaşadığım bölgede böyle bir şey yoktur saygılar
pastoralsenfoni 24.12.2006, 22:41 degerli arkadaslar topic basligina göre yorumlar yapiniz
son yorumlar yine alevi sunni evliligi ne dogru kayiyor bakin kilitlenmis bir kac topic zaten var lütfen .....:shifty:
acikca söylemek gerekirse alevi sunni evliligi söylemini gördügüm ve duydugum yerlerde alerji olurum:cursing:
:24: :24:
mrb,biliyorum topik başlığına uygun yazılar yazılması gerektiğini ama benden önce birçok kişi benim gibi yorum yapmış.yani benimde fikrimi söylemem yanlış olmaz galiba.hele de siz alerji oluyorsunuz diye fikrimi yazmamam abes olmaz mı?neyse konuyu dağıttığım için kusura bakmayın.
yine diyorum ki bir insan özünü iyi bilirse ve özüne yakın karakterine yakın,hayat anlayışları aynı olan bir sünni ile evlenebilir.yani özüne sahip çıkan biri aleviliği hayatı boyunca yaşatabilir.
Vapurmania 25.12.2006, 17:31 Yezitle evlenilmez. Lanet olsun yezide!!!
Yezitle evlenilmez. Lanet olsun yezide!!!
kusura bakma ama bu biraz ağır olmadı mı ? ?
Vapurmania 25.12.2006, 18:21 kusura bakma ama bu biraz ağır olmadı mı ? ?
Benim kendi fikrim böyle. Sunnilerinde iyisi var tabi. Benim kastettiğim yobaz olanları yani yezitleri
arkadaslar bu konudakı yorumlarınız bıraz agır deılmı.. sunnı ıle evlenmeye bende karsıyım ama herkesın ıyısı kotusu var.. Bunuda unutmamak lazım...
Evlilik hayata aynı pencereden bakan insanların yaşamlarını birleştirmesidir.İnsanların yaşarken edindiği deneyim ve yaşam anlayışları onları guruplara ayırır.Tanışıp kaynaşma iletişim kurarak evlenme böyle olur.Sığ düşüncelerle yezit mantığında bakabilenlerde var elbette....
elmalicay 15.01.2007, 22:58 Aslında burda yine iş insanların kendilerine düşüyor. yani iyi insanla karşılaşırsanız şansınız var demektir.
Benim abimin eşi yabancı (sünni), ama yengem evlendiğnden beri nerdeyse bizden çok alevi. Yani tamamen kişiye bağlı. Çocukları da alevi kültürü ve inancı ile yetişiyor.
Ama suna katılıyorum bize gelen kız rahat eder, dışarı gidense genelde eziyet çeker.
ikilemde kalınılacak bir konu bu aslında, benim eşim alevi, ve sünni bir erkek ile asla evlenemezdim sanırım...
selam arkadaşlar...aslında insanın yaşı ilerledikçe en çok kafasını karıştıran konulardan biri bu...alevi-alevi daha uyumlu olur tabi...ama yaşam tarzları bire bir bizlere benzeyenler de var...kader....diyelimm:)ama öncelik canlar...
heavyman 10.06.2007, 09:35 alevilik yaşamın ta kendisidir arkadaşım. onun için bir alevi aleviyle, sünni de sünniyle evlenmesi gerekir.yok öyle yağma.sünniyle evlenmek demek alevi için hergün günahkarsınız damgasını yemektir. hatta daha da ilerisi "kafir" damgası. onun için sakın böyle bir şeye başvurmayın derim.
bence sevgili aradaşım fazla dışarıya açılmayın ben alevi olmayan biriyle evlendim evlendiğime binlerce kez pişman oldum. eşim karekterli iyi bir fakat ailesi aşırı dinci olduğu için hayatımı zindan ettiler.eşime sonsuz teşekkürler hep benim yanımda olduğu için ailesiylede görüşmüyorum evime bile gelemiyorlar gelirlerse huzurum kalmıyo çünkü.ben ve eşim hümanist insanlarız ama ailesi yobazlaşmış beyinleriyle çağ dışı kalmışlar sadece kendi kabuklarında yaşayan insanlar.sonuç olarak ben derim ki alevi kardeşlerim dışardan biriyle evlenirken ne kadar severseniz sevin bir kez daha düşünün derim.bende zamanında söylerdim hayır biz çok mutlu olacağız diye ama zamanındada bir büyüğüm bana çok söyledi "siz evlenirsiniz,ailelerinizde evlenir bir birleriyle " diye.ben sadece burdan ailemden özür diliyorum onları üzdüm,kırdım ve böyle insanlarla muhatap ettiğim için.deymezmiş.....
arkadaslar bu konu önemli gerçekten biz evlenirken ailelerimizde evleniyo arkadasin yazdigi gibi onun için bir alevinin en azindan koyu bir yobaz kizi ile evlenmesi iyi bisiy degil illaki huzursuzluk çikacaktir.bence arkadasimizin bu sözü ibret alinmali
Öncelikle doğru üslup kullanarak farkımızı ortaya koyalım...Bizler faşist insanları yargılarken kendimiz faşist konumuna düşmeyelim ...
Çevremden gördüğüm kadarıyla alevi bir bayanın sünni biriyle beraberliğine karşı çıkmalarının haklı sebepleri olduğunu gördüm,o yüzden kendi adıma tercih etmeme taraftarıyım ama gönül işi bu tabi,kesin kurallar her zaman işlemiyor...
Koçgiri ve Dersim Aleviler Ermenilerle evlilik yapmıştır geçmişte.. Sünnilerden çok...
Sünnilerle evlilik, bizim kesimde çok yeni.. Eskiden Ermenilerle tereddütsüz evlenirlermiş.. Ermeniler Müslümanlar gibi değil... Alevi Ermeni evliliğini destekliyorum.
erkan2434 15.07.2007, 03:08 allah tamamına erdirsin
bir yastıkta kocatsın
sevdikten sonra
ölüm olsa ne yazar
sahrut75yagmur 15.07.2007, 05:59 Koçgiri ve Dersim Aleviler Ermenilerle evlilik yapmıştır geçmişte.. Sünnilerden çok...
Sünnilerle evlilik, bizim kesimde çok yeni.. Eskiden Ermenilerle tereddütsüz evlenirlermiş.. Ermeniler Müslümanlar gibi değil... Alevi Ermeni evliliğini destekliyorum.
Bizim Eğin'de de var alevi -ermeni evlilikleri ,ayrıca dünya görüşleri aynı ,hayatta bakışları aynı olan insanlar neden evlenmesin.Canlar ''ne olusan ol ,yinede gel''nerde hoşgörü abisinin eşi bir sünni olarak insana insan olarak değer verelim.Sanırım ki yobazla ,diğer sünni arkadaşları bir kefeye koymak yanlıştır.
Saygılarımla.
Ben hiristiyan dininden olan biriylen evlendim,kendisine Aleviligi ogretiyorum,aramizda hic bir farklilik yok gibi.
erkan2434 15.07.2007, 12:36 Bizim Eğin'de de var alevi -ermeni evlilikleri ,ayrıca dünya görüşleri aynı ,hayatta bakışları aynı olan insanlar neden evlenmesin.Canlar ''ne olusan ol ,yinede gel''nerde hoşgörü abisinin eşi bir sünni olarak insana insan olarak değer verelim.Sanırım ki yobazla ,diğer sünni arkadaşları bir kefeye koymak yanlıştır.
Saygılarımla.
karşında insan insan olduktan sen onu olduğu gibi kabulleniyosan
o da seni kabullenmişse ....
eski_adam 07.09.2007, 11:00 "Biz [kiz]aliriz ama vermeyiz!" kuralini biliyorum!?!? Bilmem dogru mu. Bizim cevre icin bu bir dogru. Erkeklerimiz sunni gelinler getirebiliyo aile icine, dügünlü sanli evleniyo. Bizim kizlar ise, ya vazgececek, yada kocaya kacacak. Baska cagresi yokkkkkkkkkkkk.....
TAMAMDA NE VAR YANİ ŞİMDİ KÖTÜ MÜ BU?
AYRICA SÜNNİ KIZLAR KOLAY KOLAY GELMEZ(yani çok nadire oda bildiğimiz yada düşündüğümüz gibi değildir)
KAÇMAK İSE PEK AKIL KARI DEĞİL."başak çare yokkkkkkkkkk?????" ne ki bu
yani evlenecek bir tane adam gibi alevi erkek çıkmayacak mı ki sen böyle diyosun anlayamadım
özlem_ist 28.02.2008, 09:56 alevilik öncelikle insan ayrımı yapmamayı öğretir bizlere insanları memleketine mehsebine cinsiyetine ırkına göre gore ayyırmadan sevmeyi öğretir bize biz sevgi insanıyız ailem bana herzaman insanları ayırd etmeden sevmeyi öğretti hiç bir zaman insanları alevi yhada sunni diye ayırmadık ama şu varki kendi kanından canından olan insan bir başkadır kuzenim hep ben sunni biriyle evlenicem alevi biri olması gerekmez derdi ve ordulu sunni birine kaçtı suan çok mutsuz ve tam tersini düşünüyo nedenmi çünkü aleviler kadına değer verir saygı gözterir alevilikte kadın erkekten hep bir adım üstün tutulur bu bence çok önemli ama bu demek değilki hepsi aynı tabiki herkes aynı değil ne alevilerde nede sunnilerde insanları o yuzdende kisi olarak olmak lazım değerlendirirken ama yinede benim gönlüm alevi biriyle evlenmekten yana..:rolleyes:
ebu turab 09.03.2008, 21:18 ben alevilerin alevilerle evlenmeye tercih edeceğini düşünüyorum. fakat artık biz gençler okuyoruz, ediyoruz, önemli yerlere geliyoruz. daha farklı dünya görüşlerimiz oluşuyor, olaylara inançtan daha başka açılardan bakmayı da öğreniyoruz bu sayede. çevresinden birisi çıkıyor işte karşısına, ölçüyor, biçiyor, tartıyor, olursa oluyor, olmazsa insan mı yok? yenisi geliyor...
ben de aleviyim ama koca istanbul'da alevi çevrem çok az. olanın da kendine göre başka plânları var. ailenin çöpçatanları tabii kendilerince plânlar yapıyor ama arada aileden birilerinin olması gururumuza dokunuyor :) "kendim bulurum, ederim" diyor insan...
sonuçta bizler öncelikle insana, insanlığa önem verdiğimiz için "sunniyse sunni" diyoruz ama iş hayatımıza giren insanla bitmiyor ki, o insanın da ailesi, çevresi var.
gülay_ruken 08.04.2008, 21:19 Bencede alevi kültürü çok farklı ve çok özel bir kültür.bizim gibi yeni nesiller kendini aşk çıkmazına girip evliliğin aşkın herseyden üstün geldiğine inanıyor ama gerçekten çok zorluklar çıkıyor.Sorunlar sadece iki kişi arasında deyilde aileler arası anlaşmazlığa kadar çıkıyor bu sebeple zor beeeeeeeeeee...
gülay_ruken 08.04.2008, 21:28 Bencede alevi kültürü çok farklı ve çok özel bir kültür.bizim gibi yeni nesiller kendini aşk çıkmazına girip evliliğin aşkın herseyden üstün geldiğine inanıyor ama gerçekten çok zorluklar çıkıyor.Sorunlar sadece iki kişi arasında deyilde aileler arası anlaşmazlığa kadar çıkıyor bu sebeple zor beeeeeeeeeee...ama ayırımda yapmam insan insan olunca insanlık değerlerini yitirmediği sürece olma ihtimali yüksek olabilir.
|