Orijinalini görmek için tıklayınız : bes alevi ögretmen

Hüseyin69
12.12.2005, 17:28
[ Alevi Forumu (http://www.f27.parsimony.net/forum67480/index.htm) ]

http://www.radikal.com.tr/veriler/2005/12/09/vali.gif
Milli Eğitim'de açık irtica

Vali Osman Çelebioğlu'nun yaptığı yazılı açıklamada, Milli Eğitim Müdürü Muammer Gürbüz'ün öğretmenlere yolladığı tebligatta yer alan gerekçeler arasındaki 'bazı öğrencilerin dini inanışlarını sarsıcı yönde açıklamalarda ve telkinde bulunduğunuz' iddiası yer almadı. Valinin 'dini' gerekçeyi saklaması tepki çekti.
FOTOĞRAF: OSMAN KARA

Milli Eğitim'in tebliği, Mersin'de beş öğretmenin 'evrim teorisi yüzünden' sürüldüğünü ortaya koydu. Buna göre asıl suç, 'bazı öğrencilerin dini inançlarını sarsıcı yönde açıklama ve telkinde bulunmak'mış
ALİ EKBER ŞEN
MERSİN - Mersin'in merkez Yalınayak Beldesi İlköğretim Okulu'nda görevli biri müdür beş öğretmenin başka okullara atanmasının gerekçeleri arasında, 'öğrencilerin dini inançlarını sarsıcı açıklama ve telkinde bulundukları' iddiasının da olduğu ortaya çıktı. Milli Eğitim Müdürlüğü'nün öğretmenlere yaptığı tebligatta, söz konusu iddia yer alırken, vali yaptığı açıklamada, bu gerekçeyi sakladı.
Valinin, esas gerekçenin üstünü örtmeye çalıştığı olay şöyle gelişti: Bir grup vatandaş, Yalınayak İlköğretim Okulu Müdürü Ali Galip Duran, İngilizce öğretmeni Mehtap Pektaş, matematik öğretmeni Yusuf Temiz, sosyal bilgiler öğretmeni Sevilay Çiftçi ve sınıf öğretmeni Gülsüm Çoban'ın, 'derste evrim teorisini anlattıkları ve ezan okunurken sınıfın camlarını kapattıklarını' iddia ederek, İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne şikâyet etti.
Maaşları da kesildi
Bunun üzerine soruşturma açıldı. Öğretmenlerin savunmalarını alan müfettiş Ali Arsoy, soruşturmayı ekimde tamamladı. Müfettişin raporuna dayanarak, beş öğretmene görev yerlerini değiştirme ve 30/1 oranında maaş kesme cezası verildi. Müdür Ali Galip Duran Çay İlköğretim Okulu'na, öğretmenler Mehtap Pektaş Güney İlköğretim Okulu'na, Sevilay Çiftçi Hatice Ulu İlköğretim Okulu'na, Gülsüm Çoban Süphi Öner İlköğretim Okulu'na, Yusuf Temiz de 23 Nisan İlköğretim Okulu'na atandı.

'İmam şikâyet etti'
Hepsinin Alevi olduğu ileri sürülen öğretmenlerin sürgünü tepki yarattı. Eğitim-Sen Mersin Şube Başkanı Ünsal Yıldız, bir toplantıyla olayı şöyle değerlendirdi:
"Arkadaşlarımız, görev yaptıkları beldenin imam ve muhtarının çabalarıyla açılan soruşturma sonucu sürgün edildi. Soruşturmaya göre öğretmenler, 'ezan okunduğu sırada sınıfların penceresini kapatıp, derslerde evrim teorisini anlatarak, öğrencilerin dini duygularını sarsıcı yönde telkinde bulunmak'la suçlanıyor. Bu, laik, demokratik ve bilimsel bir eğitimi yerine getirmeye çalışan Eğitim-Sen üyelerine yapılan sindirme politikasıdır. Buna benzer birçok sürgün var. Sürgüne karşı dava açacağız."
Öğretmenleri şikâyet ettiği ileri sürülen ve aynı zamanda Türkiye Diyanet Vakıf-Sen Şube Başkanı olan okulun yanındaki Serinevler Camii imamı Salih Özbay, iddiaları reddetti. Özbay, "Dört çocuğum da o okuldan mezun oldu. Aldıkları kaliteli eğitimle dershaneye bile gitmeden üniversiteyi kazandılar. Orası başarılı bir okul" dedi.

Validen eksik gerekçe
Eğitim-Sen'in iddiaları ve gazetecilerin olayı takibi üzerine önceki gün yazılı bir açıklama yapan vali Atilla Osmançelebioğlu, sürgünün asıl nedenini gizlemeye çalıştı. Vali, şu açıklamayı yaptı:
"Bazı basın-yayın organında beş öğretmenin evrim teorisini anlattıkları için sürgün edildikleri iddia edilmekte. Aksi bazı uygulamalardan rahatsız olan öğrenci velilerinin şikâyeti üzerine yapılan soruşturma sonucu, 'usulsüz eş yardımı ve ek ders ücreti alındığı, İstiklal Marşı törenlerine katılınmadığı, kılık-kıyafet yönetmeliğine uyulmadığı, görevde ayrımcılık, ödüllendirilmelerde haksızlık yapıldığı' tespit edildi. Yürürlükteki mevzuat çerçevesinde yargı yolu açık olmak üzere disiplin cezası uygulanmış ve gerekli işlemler yapıldı."

Tebligat öyle demiyor
Ancak İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Gürbüz imzasıyla öğretmenlere gönderilen tebligatta, Osmançelebioğlu'nun açıklamalarında yer alan suçlamaların yanı sıra, 'bazı öğrencilerin dini inançlarını sarsıcı yönde açıklamalarda ve telkinde bulunulduğu' gerekçesinin de yer aldığı ortaya çıktı. Valinin açıklamalarında 'dini inanç' gerekçesinin yer almaması, eğitim çevrelerinde kaygı verici bulundu.

Eğitim-Sen: Belge var
Valinin açıklamasını talihsizlik olarak değerlendiren Eğitim-Sen Şube Başkanı Yıldız, şunları söyledi: "Biz iddialarımızın arkasındayız. Kamuoyundan gelen baskılar nedeniyle, doğru bilgilendirme yapılmadı. Elimizde belgeler mevcut. Kamu görevlilerine düşen, olayı örtbas ederek laiklik ve demokrasi karşıtlarını cesaretlendirmek değil, tam tersine çağdaş, demokratik ve laik eğitim konusunda çalışmalarını özveriyle sürdüren eğitim çalışanlarının korunması ve görev yerlerine iade edilmesidir."

KAYNAK
Radikal Gazetesi (http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=172394)

Ezo
12.12.2005, 17:54
Ben okurken sinir oldumya bu nasil bir düsunce sekli böyle insan kendi kendine soruyor bu nasil bir ülke böyle......

izmirksk
13.12.2005, 12:40
evrim teorisi ve gerçekliği hakkında pek bilgim yok (yıllar önce araştırmaya başlamıştım fakat bitirmek nasip olmadı) ama ne olursa olsun insanların fikirleri yüzünden sürülmesi utanç verici.
üstelik ,inancın bilimi yönetmesi hiç hoş değil.tarih bunun acıları ile dolu.
inancın doğruluğu veya yanlışlığı isbat edilemez.ama bilimsel verilere karşı iseniz çürütmeye çalışırsınız.
yapılan iş tehlikeli

Lamekan
13.12.2005, 12:50
Başımıza gelecekler var öle görünüyor...

Anlamadıgım nokta insan bindiği dalı kesermi.. Yada bunlar şu an yönetimdeler diye her istediklerini yapabileceklerini mi düşünüyorlar acaba...

Ceyhun
13.12.2005, 14:26
Bu aralar sırf Eğitim-Sen'li olduğu için bile öğretmenlerin sürgün edildiği yönünde iddialar var. Öğretmenler ve sendikaları Eğitim-Sen üzerinde bir baskı kurulmak istedindiği düşüncesindeyim.

Yakapınarlı
13.12.2005, 14:40
Bu aralar sırf Eğitim-Sen'li olduğu için bile öğretmenlerin sürgün edildiği yönünde iddialar var. Öğretmenler ve sendikaları Eğitim-Sen üzerinde bir baskı kurulmak istedindiği düşüncesindeyim.
evet sana bu konuda katılıyorum.
nasıl bir ülkede yaşadığımızın en basit örnekelrinden biri.ülkemizde öğretmenler sırf dinlerinden mezheplerinden düşüncelerinden sürgün edilebiliyorlar.
eğitim-senin misyonunun onlara yani devlete ters gelmesi çok normal.eğitim-senin misyonu bildiğim kadarıyla:
Eğitim çalışanlarının ekonomik ve sosyal haklarını geliştirmek, çağdaş, bilimsel ve milli bir eğitim ortamı oluşturmak, haksızlıklarla mücadele etmek için hukuk zeminden çıkmadan her türlü eylem ve etkinliği yapmak ve bunun için de haklarının ve hukukunun bilincinde örgütlü bir çalışan kitlesi oluşturmaktır.

Lamekan
13.12.2005, 16:19
Evet haklısın fatma kardeş Egitim sen bu hükümedin ve devledin yapması gereken ama yapmadıgı herşey için bastırıyor bunun içinde hükümet sürekli eğitim sene karşı birşeyler yapmakdan geri kalmıyor...

mercan
13.12.2005, 18:40
evet bu haberi bende tv'de izlemişdim :( duyduklarıma inanmamışdım sipikerin sayın seyirciler biraz önce size şaka yaptık demesini bekledim hep ama öyle bişey demediii:3D_NG (6) varmı böyle bi mantık... ne yapsaydı öğretmenler ; öğrencilerini alıp camiye nazmazamı gitselerdi hepberaberr... tabiki camı kapatıcak; bu hükümet geldiğinden beri camideki hoparlörlerin sesini on katına çıkarmasaydınız sizde !!!!
yaaaa nasıl yapabilirler bunu...bu ne cesaret,
Atatürkün binbir zorlukla kurduğu devleti ne hale getirdiler yazık yaaa.. acaba aklına gelirmiydi okadar ülkeye karşı vatanını korurken bigün kendi ülkesinden yetişmiş yobazların ülkeyi mahvedeceklerini , tekrar şeriat ülkesi yapmaya çalışacaklarını:3D_NG (6)

BooZeR
13.12.2005, 20:50
böyle sürgünler sadece öğretmenler için geçerli değil diğer meslek gruplarından da sürülen yada ihraç edilen tanıdıklarım var.... Üzücü sadece bunu felsefemizi inanışımızı anlamamalarına veriyorum... Başka bişide düşünemiyorum. Çünkü insanı seven insanlık için bu kadar çalışan harama gözü bile kaymayan emeğe kul hakkına bu kadar saygı duyan insanların sürülmesi yada ihraç edilmesi büyük yanlış... :(

Evrimden de konu açılmışken evrim üstün varlık diye birşey olduğunu iddia ediyor yani insanlar diğer canlılardan evrimler sonucu geldi diyor bu evrim maymundan türedik demiyor maymunla bizim oluşumumuz benzer diyor. Yani aynı şekilde evrim geçirdik o durdu biz devam ettik diyor. Ve benzer şekilde insanlarda ayrı evrimler geçirdiğinden bahsediyor. Yani ben sizlerden daha fazla evrim geçirdim sizden daha üstünüm gibi bir sonuca vardırmak istiyor. Ve böylece kölelik gibi şeylerin doğru olduğunun düşünülmesini sağlamak istiyor. Bize yakışmaz biz insanı üstün görürüz ve tüm insanlarıda eşit görürüz...

sonsuz sevgi ve saygılar tüm canlara

seyyah1978
17.12.2005, 15:25
bende alevi bir öğretmen olarak mil eğitim bakanlıgın kınıyorum
zaten nerde gerici atatürk düşmanı varsa müdür olur bizleri zor duruma sokarlar adi herifler

Adam
20.12.2005, 22:13
21. yüzyılda böle bir zihniyet düsünmek dahi istemiyorum. Bu olay bana su hikayeyi hatırlattı:
Ortacagda din adamları oturmus incilden ve kutsal saydıkları kisilerin eserlerinden yararlanarak ciddi bir tartısmaya girmisler ve atin kac disi oldugunu tartısıolarmıs. Aralarında daha akılcıl bir peder gidip saymıs ve gelip kac adet oldugunu sölemis nerden buldun diee sorunca gittim saydim demis ve sonuc itibariyle tanrı eger onların bilmesini isteseydi kutsal yazılardan bulabilerlerdi diyen diger din adamlari tarafından idama mahkum edilmis.

Yani arkadaslar yazik ya bu millete hala ortacag zihniyeti gercekten yazık o ögremenlere ki onlar bizi aydinliga tasıyanlar.

mesut60
07.01.2006, 13:59
bende geleceğin bir eğitimcisi olaraka gerici zihniyetlerden çoğuna şahit oldum tokat zilede de bu ve buna benzer uygulamalar oldu ve bir çok öğretmenimiz sürgün edildi ve halada devem ettiğini tahmin ediyorum insan nasıl bukadar mantıksız olabilir merak etmişimdir sadece bir düşünce etrafında saplantılar oluşturmak nasıl bir zihniyet eğerki karşı düşünceyi çürütebiliyorsan yap ama insana saygı çerçevesinde uygula bunu hani müslümanlıkta insanın insana zulmü yoktu peki nasıl müslümanlık bu hani ilimdi sizin istediğiniz hani allahın ilk emri okuydu nasıl olurda sana senin çocuğunna ışık tutan bir insanı sindirmek ve hatta insan olduğu ve düşündüğü için suçlaya bilirsin bence müslümanlık çerçevesinde olan siyasi ve ekonomik çıkarlar bütünü bu olan olaylar

Candacan
09.01.2006, 03:22
1975 yılında Edirne öğretmen okulundan tasdikname ile uzaklaştırılıp bir yılım elimden alındıktan sonra Çanakkale öğretmen okuluna sürgün edilmiştim. 2 ay sonra da yatılılık hakkım elimden alınmıştı. MC (milliyetçi cephe) hükümetleri tarafından özellikle öğretmen okullarında faşist baskılar o kadar yoğundu ki... Köy Enstitüsü mezunu ilköğretim müfettişi amcam bana bir türlü inanmıyordu. Atatürk ilke ve devrimlerinin öğretildiği okullarda böyle şeylerin olacağına hiç ihtimal vermiyordu. Çanakkale'ye birlikte gittik. Durumun benim anlattıklarımdan da kötü olduğunu görünce nerdeyse küçük dilini yutacaktı.
Sevgili canlar şaşırmayın. Eğitim sistemimizin durumu gerçekten vahim. Nerdeyse tüm okullarımız, özellikle ilköğretim okulları birer imam-hatip lisesine dönüştürüldü. İçindeyim. Yıllarca eğitim-sen'in aktif üyeliğini yaptım. Gene bize çok iş düşüyor. Ülkeyi islam devletine dönüştürmek isteyenlere karşı hiç olmazsa kendi birliğimizi bozmayalım. Her zaman olduğu gibi islamcılara karşı dimdik ayakta duralım.