can hüseyin
12.12.2005, 20:29
canlar bunu cevaplayan olursa sevinirim
candan selamlar
candan selamlar
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : nedan amin değilde allah allah can hüseyin 12.12.2005, 20:29 canlar bunu cevaplayan olursa sevinirim candan selamlar Hüseyin69 12.12.2005, 20:58 bak bu soru hic aklima gelmemisti simdiye kadar. bende merak ettim , bildigim kadar dört büyük dinde duadan sonra AMiN AMEN vs var ama bizim alevi inancinda dedeler pirler her okudugu dua ki türkcedir allah deriz ilk basta gereksiz bir baslik oldugunu düsünmüstüm ama belkide bir bilen bunun nedenini bize aciklar Hacibektasli 12.12.2005, 21:07 Yani dogru söylemek gerekirse ben Alevilerin Amin yerine alllah allah dedigini bile bilmiyordum. Yakapınarlı 12.12.2005, 21:16 CEMLERDE allah alah denilmesini zikretmek amacıyla olduğunu biliyorum allah alah diye zikretmek allahın tüm sıfatlarını aynı anda haykırmak manasına gelediği için böyle denildiğini duymuştum. ibocan 13.12.2005, 18:27 ya aslında bende yenı farkettım benım dusuncem turkce oldugu ııcnmı acaba belkıde soyledıklerı deyıste kafıye uyumu vardır amin amin yerıne allah allah uyuyodur saygı ve sevgılerımle dusuncemı acıkladım sadece antepli Kizilbas 66 14.12.2005, 09:44 canlar bunu cevaplayan olursa sevinirim candan selamlar Sevgili Can !.. Alevi Cem lerinde Cerag,Sorgu ve Görgü ayinleri ,haklastirma,baristirma islemleri tamamlandiktan sonra Tevhid bölümüne gecilir.Buna gecilmeden önce Tezekar yani ibrikdar tarafindan manevi abdest aldirmak icin sembolik olarak halkadaki canlarin eline su dökülür.Bir baci havluyla kurular. Tevhid bölümünde düvaz calinirken, önde halka kurmus olan canlar diz üstü oturup ellerini dizlerine vurarak hafiften tempo tutarlar . Vahdet ( Birlik ) alemini simgeleyerek ,vecd icinde kendilerini Tanri sevgisine verir Allah Allah derler. Allah Allah ,tanriya olan sevginin isareti ,belirtilmesidir.Vahdet-i Vücut anlayisinda Tanri-Evren-Insan sevgisini ifade ederek Allah Allah diye dualar ,Gülbanklarla eslik edilir.Cünkü Aleviler Allahi severler,korkmazlar.insanida tanrinin yeryüzünde yansimasi olarak görürler.Alevilerin fakli inanc yapisindan dolayi amin demezler,amin kelimeside türkce degil arapcadir.Aleviler inanc tarihinden günümüze kadar ibadetlerini,dualarini,gülbenklerini Türkce yapmislardir. Saygilarimla........ aliko 28.05.2006, 08:53 Gerçekten ilginç.Belki bir çoğumuz Cemlere gittiğinde duyuyordu ama nedenini hiç merak etmedik yol kulu 28.05.2006, 09:52 arkadaşlar ben yazılan konuları okuyorum belki dikkat etmişsinizdir alevilikle ilgili konularda yazmışımdır aman aklınıza kötü şeyler gelmesin bu ukalada kim gibilerinden diye.bildiğim şeylerin cevabını vermeyi seviyorum alevilikle ilgili eğitim aldım azda olsa işe çok iyi yarıyor neden amin değilde ALLAH ALLAH AMİN KELİMESİNİN ANLAMI ÖYLE OLSUN KABUL OLSUN ANLAMLARINI İÇERİR ALLAH ALLAH DEMEK İSE TAMAMINI İÇERİR NETİCEDE DUAYI KABUL EDECEK OLAN ALLAH OLDUĞU İÇİN ONUN ADI DAHA MAKBULDÜR ALLAH ALLAH DEMEK ÖYLE OLSUN AMİN AMEN KABUL OLSUN VS ANLAMLARIN TAMAMINI İÇİNE ALIR BU NEDENLE ALLAH ALLAH DERİZ HEMDE ZİKİR GİDİŞATINIDA BOZMAZ ALLAH ALLAH DİYEREK İNSAN TEVHİT ÇEKERKEN DAHA DA BİR AŞKA GELİYOR... SEBEBİ SADECE BÜTÜN MANALARIN BAŞI OLMASI SORUYU SORAN CANIMIZADA AŞK-I NİAZ EDİYOR SELAMLAR YOLLUYORUM GÜZEL BİR KONUYA DEĞİNMİŞSİN SAOL VAROL denzz 28.05.2006, 15:17 yeni öğrendim bende gerçekten bilmiyodum Nesimi 28.05.2006, 16:43 Sevgili Can !.. Alevi Cem lerinde Cerag,Sorgu ve Görgü ayinleri ,haklastirma,baristirma islemleri tamamlandiktan sonra Tevhid bölümüne gecilir.Buna gecilmeden önce Tezekar yani ibrikdar tarafindan manevi abdest aldirmak icin sembolik olarak halkadaki canlarin eline su dökülür.Bir baci havluyla kurular. Tevhid bölümünde düvaz calinirken, önde halka kurmus olan canlar diz üstü oturup ellerini dizlerine vurarak hafiften tempo tutarlar . Vahdet ( Birlik ) alemini simgeleyerek ,vecd icinde kendilerini Tanri sevgisine verir Allah Allah derler. Allah Allah ,tanriya olan sevginin isareti ,belirtilmesidir.Vahdet-i Vücut anlayisinda Tanri-Evren-Insan sevgisini ifade ederek Allah Allah diye dualar ,Gülbanklarla eslik edilir.Cünkü Aleviler Allahi severler,korkmazlar.insanida tanrinin yeryüzünde yansimasi olarak görürler.Alevilerin fakli inanc yapisindan dolayi amin demezler,amin kelimeside türkce degil arapcadir.Aleviler inanc tarihinden günümüze kadar ibadetlerini,dualarini,gülbenklerini Türkce yapmislardir. Saygilarimla........ Evet bu doğru olan açıklama teşekkürler açıkladığın için pirimunzur 28.05.2006, 17:05 peki amin in anlami ne olyorki ??allah allah denmesine bir yorum yapila bilnir ama bu amin ne onu bir aciklayin bende onu bilmiyorum:).camiler kiliselerden ozenilerk yapilmiş.budami hırstıayanlaradan gelen bişy yoksa? mesela tesbihte yahudilerden geln bişey. Nesimi 28.05.2006, 18:08 İslam, Hristiyanlık ve Yahudilikle benzerlikleri olması gereken bir din çünkü dünyaya bu dinleri yollayanlar Allah, öyle anlatılıyor. Benzerlikler olmasa ztn inandırıcılığı 0 olurdu. Şu an bile şaibeli bu dinler ama benzerlik olması doğaldır.. gizemli7575 28.05.2006, 22:36 Cünkü Aleviler Allahi severler,korkmazlar.insanida tanrinin yeryüzünde yansimasi olarak görürler.Alevilerin fakli inanc yapisindan dolayi amin demezler,amin kelimeside türkce degil arapcadir.Aleviler inanc tarihinden günümüze kadar ibadetlerini,dualarini,gülbenklerini Türkce yapmislardir. Saygilarimla........ bunun nedenini bende bilmiyordum,verdiğiniz bilgi için öncelikle teşekür ederim. aslında bu açıklama, aleviler allaha inanmıyor diyenler içinde iyi bi cevap oluyor... yusufçukgecegez 29.05.2006, 00:02 allah allah,neden acaba sizde allah allah deniliyor,duadan sonra amin yerine.:) stalwart 29.05.2006, 01:07 allah allah,neden acaba sizde allah allah deniliyor,duadan sonra amin yerine.:) bizim kültürümüzde Yüce Allahı sürekli zikretmek vardır. Dolayısıyla O'na yapılan dualarımızda da sürekli O'nu anmak çok doğal değilmi... amin demek Allah'tan, duanın kabul edilmesini arapça olarak dilemektir... biz de bunu Türkçe Allah Allah diyerek yaparız, hem bu bizim Yüce Allaha sevgimizin ifadelerinden biridir.... saygılar.... Naci 29.05.2006, 11:43 Aşağıdaki topikte 'de bu konuya değinilmişti. İlgilenen arkadaşlar bakabilir. http://www.aleviforum.com/yeni-nesil-cadhdath-duethuenceler/10253-amin-ile-allah-allah-arasyndaki-fark.html?highlight=allah+amin genar 29.05.2006, 12:18 bir tartışma konusu olabilir ama bu konuda tam bir bilgim yok sayende bende öğrenecem............ zaza_24 03.08.2006, 09:49 çünkü ''amin'' arapça bir kelimedir aleviler cem ibadeti esnasında er zaman türkçe kelimelere yer vermişlerdir o yüzden ''allah allah'' olarak türkçe söylenmektedir bu soru iyi bir soruydu teşekkür ederim sieya 23.09.2006, 18:27 Arkadaşlar benim bildiğim kadarıyla yezidi o zamanlar yeni doğan çocuğuna "amin" ismini vermiş.Vermesinin sebebi ;Yezidi, alevilere demişki "sizler beni sevmezsiniz,benden hoşlanmazsınız.Bende çocuğumun adını amin koyarım,her dua edişinizden sonra benim oğlumun adını söylersiniz" demiş.Bizler bu yüzden Cemlerimiz de amin yerine allah allah deriz.Yine muaviyenin kızının adıda "afiyet"tir.Ben Sivaslıyım benim çevremde afiyet olsun diye bi tabir kullanılmaz mesela "yarasın" derler.Böyle bi inanış var anadolu aleviliğinde. yusufçukgecegez 23.09.2006, 19:36 bizim kültürümüzde Yüce Allahı sürekli zikretmek vardır. Dolayısıyla O'na yapılan dualarımızda da sürekli O'nu anmak çok doğal değilmi... amin demek Allah'tan, duanın kabul edilmesini arapça olarak dilemektir... biz de bunu Türkçe Allah Allah diyerek yaparız, hem bu bizim Yüce Allaha sevgimizin ifadelerinden biridir.... saygılar....allahın adını anan ne güzel insandır. |