Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz.Ali(a.s)cennete girecek olan ilk kişidir...

lion12
22.02.2007, 09:11
Evet canlar bunu biliyor muydunuz hiç?

İmam ali(a.s) cennete girecek olan ilk insandır.İşte size kaynağı;

Cennete ilk girecek kişi Hz. Ali (as)’dır. Peygamberimiz buyurdu; Ey Ali! Sen cennete girecek ilk kişisin. İmam Ali şöyle dedi ;Sizden de öncemi ya Resulellah? -Peygamberimiz; Evet ya Ali dedi; Sen benim dünya ve ahirette sancaktarımsın ve sancaktarda her zaman önde gider.

denizsefiri
22.02.2007, 09:40
Sizler cennet cehennem bu dünyada demiyor muydunuz? Ahirete inanıyor musunuz yani?

Zahir
22.02.2007, 09:43
Ahkaf Suresi 9. ayet

"De ki "Ben türedi bir elçi değilim. Bana ve size ne olacağını da bilmem. Ben, ancak bana vahyedilene uyuyorum. Ben apaçık bir uyarıcıdan başka bir şey değilim."

Şimdi Muahmmed diyor ki;

Bana ve size ne olacağını bilemem. Yani bu ölümle birlikte ne halde olurum siz ne halde olursunuz bunu bilemem ancak bulunacağımız hal Evrenlerin Rabbi olan Allahın takdirindedir.

Peki nasıl olur o halde Muhammedin Ali için sizin yazdığınız bir şeyi sölediğini düşünebiliriz???

Muhammed Allah mı ki Gaybı biliyo ?

Böyle bir ifade sölemişse Muhammed elçilik görevini yapmamış demektir.

denizsefiri
22.02.2007, 09:49
Sayın zahir, "vahyedilene uymak" deniyor. Peygamberler ve onlar dışındaki devrin imamları "tasarruf" altındadır. Ayetlerini hatırlamıyorum şu an. Ama açıklaması şöyle onlar kendilerinden birşey söylemez, kendi iradeleriyle birşey yapmazlar. İradelerini teslim etmişlerdir. Vahyedilenden kasıt sadece ayetler değildir. Onların her cümlesi Allah'tandır.

Zahir
22.02.2007, 09:56
Sayın zahir, "vahyedilene uymak" deniyor. Peygamberler ve onlar dışındaki devrin imamları "tasarruf" altındadır. Ayetlerini hatırlamıyorum şu an. Ama açıklaması şöyle onlar kendilerinden birşey söylemez, kendi iradeleriyle birşey yapmazlar. İradelerini teslim etmişlerdir. Vahyedilenden kasıt sadece ayetler değildir. Onların her cümlesi Allah'tandır.

Sayın denizseferi; İslamda din sınıfı yoktur.

Bak Elçi diyorki " Banada sizde ne olacağını bilemem"

Bu gayet açık ve net... Anlaşılmayn bir durum varmı? Defalarca anlatmamıza gerek yok.

denizsefiri
22.02.2007, 10:00
Tasarruf altındayken birşey bilmesi mümkün değildir tabii, kendine vahyedileni söyler sadece..

Zahir
22.02.2007, 10:04
Tasarruf altındayken birşey bilmesi mümkün değildir tabii, kendine vahyedileni söyler sadece..

Değerli arkadaşım Ne yi bilmediğini söyle bana o zaman. Muhammed banada sizede ne olacağını bilmiyorum derken neyi kast ediyor??

yazgi84
22.02.2007, 10:18
Sizler cennet cehennem bu dünyada demiyor muydunuz? Ahirete inanıyor musunuz yani?

Kendinizi Müslüman Hissediyor musunuz?
Evet 59,38%
Hayır 40,62%

denizsefiri alevilik evrensel bir inançtır yapılan ankette de kendini müslüman hissedenler çoktur yada şöyle diyelim alevilik içinde namaz kılanda, hacca gidende inananıda, inanmayanıda var. Böyle düşünenlerin olması normal..
Sana bişey diyim bu dünyada (faşist ve dinci kesim) kendilerinin cennette oldugunu zannetmişlerdir ve bu sebeple alevileri cehenneme yakıştırıp yakmışlardır asmışlardır kesmişlerdir.. bunlarda ahirete inanıyordu demi..İnsanları yaratan Allah ve ona ibadet ediliyo ama insanları yakarak öldürerek Allaha karşı gelmiyorlar mı?? Zannediliyoki namaz kılıyım ben cennete girerim. Oruç tutayım Allah için zekat veriyim Allah için. hep sevap bunlar demi cennette ön taraflardan yer tutmak için mi herşeyi yaptılar..
Bunu ne ben sana anlatabilirim ne sen anlamak istersin( ki saygı duyarım)
Bizim kabemiz insandır.
Saygılarımla

denizsefiri
22.02.2007, 10:37
Şunu demek istiyor: "Rabbimin bildirmesi dışında ben kendimden hiçbirşey bilemem." Bu tasarruf.. Sadece devrin imamlarına mahsus.. Ama bunun dışında da görevli olan resuller, mürşidler için de şunları söyleyebiliriz. Hepsi ehli tezekkürdür. Allah'a soru sorup cevap alabilirler.
Bir ayet vardı galiba cin suresinde;"gaybı kimse bilemez ancak rızaya ulaşmış resuller müstesna"
Sonra yunus'un bir mısrası geldi aklıma"O ne derse ben yaparım
Ben ne dersem O yapar"
Yunus burda tasarrufta değil henüz. Ama devrinin imamı olduğu vakit tasarruf altına alınmıştır mutlaka.
Bu konuyla ilgili hiç ayet hatırlamıyorum ama bu tamamen benim eksikliğim.

denizsefiri
22.02.2007, 10:44
Yazgı84 anlattıklarını biliyorum... özellikle sünniler hakkında anlattıklarınızı daha çocukken tesbit etmiştim. Şu an biliyorum ki yaşadıkları şey din değil hurafeler.. Ama ilk tesbit ettiğimde bunu anlayamamış ve dinden soğumuştum. neyse inşallah onlar da bir gün idrak eder. Henüz bilmiyorlar. Alevilik hakkında forumda bayağı bilgi sahibi oldum aslında.. Ama ahiret mevzusunu nasıl algıladığınız dikkatimden kaçmış. Mesele sadece bu..

Zahir
22.02.2007, 11:19
Şunu demek istiyor: "Rabbimin bildirmesi dışında ben kendimden hiçbirşey bilemem."

Muhammedin Rabbi; Falan kişi cennete gider filan kişi cehenmeme diye bireyleri tanımlamışmıdır. Hayır demi. sadece özelliklerini sölemiştir.

Muhammed rabbinin bildirdiği dışında bir bilgiye sahip değilse Alinin cennette gideceğine dair bir bilgi veremez.

denizsefiri
22.02.2007, 11:26
Verir.. Allah bildirirse, dilerse , Peygamberimiz(s.av)'de o bilgiyi verir.

Zahir
22.02.2007, 11:27
Verir.. Allah bildirirse, dilerse , Peygamberimiz(s.av)'de o bilgiyi verir.

Arkadaşım vermemiş işte ayette diyor.

denizsefiri
22.02.2007, 11:54
Bu tip hadislere, yani kişlerin vs. övüldüğü, Kur'an'dan teyit edemeyeceğimiz hadislere inanmak doğru olmaz. Ama bu hadis beni etkiledi. O günlerde yaşıyormuşum gibi hissettirdi.
Sizin kabul etmediğinizse tasarruf konusu.. O konuyu size izah edebilmem güç. Zaten ayetlerini hatırlamıyorum. Vaktiniz olduğunda bizim siteden dilerseniz araştırabilirsiniz.

Zahir
22.02.2007, 11:58
Anlamıyorum hem doğru olmaz diyorsunuz hemde bu hadis beni çok etkiledi diyorsunuz. Doğru olmayan bir sözden nasıl etkilenir insan???

Bu arada sadece bu değil elçi hadis adı altında hiç bir söz söylememiştir.

denizsefiri
22.02.2007, 12:05
Peygamberimiz tasarruf altında olduğu için sözlerine kıymet verilmiştir. Hadis ilmi öyle çıkmış ortaya.
Yukarıda geçen hadise gelince, doğru olmayabilir bilmiyorum. Hz. Ali'yi çok sevdiğim için beni etkiledi.

guneyyy
22.02.2007, 12:11
yine kendi uydurdugunuz şeylere kendiniz inanıyorsunuz..

bi sıra var cenete girerken ve o sıranın ilkini secmişsiniz hz. ali inanılmaz şeyler yaratıp inanmak bu ülke insanına mahsusmudur nedir anlamadım..

her yaratılanı aynı gören bir tanrı anlayışından bahsedip sonra o tanrıya ayrımcılık yaftasınıda yapıştıran yine siz bu ne pehriz bu ne lahana turşusu diyeceğim geldi yine ::)

lion12
22.02.2007, 12:32
Arkadaşlar bu olay Hz.Ali efendimizi ululaştırmak için değil.Bizzat en büyük hadis kaynağı olan Buhari ve Müslimin de bile geçer.

ademce
22.02.2007, 12:34
Ahkaf Suresi 9. ayet

"De ki "Ben türedi bir elçi değilim. Bana ve size ne olacağını da bilmem. Ben, ancak bana vahyedilene uyuyorum. Ben apaçık bir uyarıcıdan başka bir şey değilim."

Şimdi Muahmmed diyor ki;

Bana ve size ne olacağını bilemem. Yani bu ölümle birlikte ne halde olurum siz ne halde olursunuz bunu bilemem ancak bulunacağımız hal Evrenlerin Rabbi olan Allahın takdirindedir.

Peki nasıl olur o halde Muhammedin Ali için sizin yazdığınız bir şeyi sölediğini düşünebiliriz???

Muhammed Allah mı ki Gaybı biliyo ?

Böyle bir ifade sölemişse Muhammed elçilik görevini yapmamış demektir.

"Bana ve size ne olacağını bilmemem" beyanın da sanırım şu ifade ediliyor genel olarak Allah (cc) ın bildirmedği hususlar haricinde ben sizin gibi gaybı bilenlerden değilim. Tabi ki bunun dışın da da beşer olmasının yanın da Peygamber olan elçi olan bir kişinin Allah (cc) ın vahyetteiklerine dayalı olarak verdiği bilgiler de kendinden değildir. Kısacası hadisle bu ayetin çelişkisi yok gibi görünüyor. Eğer her şeyi bu şekil de istisnasız ya da yersiz yordamsız ve tek düze yorumlarsak yanlış sonuçlar çıkarabiliriz diye düşünüyorum. Bir de Hadis-i Kutsiler var. Bunlar da direk olarak Allah (cc) ın bildiği bilgilerdir. Bir de Peygamber devrin de olur olmadık kişiler olur olmadık konular hususun da sorular yöneltiyordu sanırım Peygambere ve böyle genel bir ayet bu tip insanüstü bir varlık olarak algılanmasının önüne geçmek için uyarı idi belki de. Konunun bilgini değilim ama görüşüm bu yönde. Matıksal açıdan bana göre bir çelişki yok. Son olarak da eğer bu mantıkla yorumlarsak o zaman Kuran-ı Kerim i de yalanlamış oluruz. İçin de ki sırlar bir yana sadece görünen ve alim olmayanların da anlayabileceği bir takım ayetler de gayba ilişkin haberler vardır. Rum Suresi buna başlı başına bir örnek olsa lazım. O halde sadece Kuran-i Kerim de değil Hadis-i Kutsiler de Allah (cc) ın bildirdiği bilgilerdir. Söz konusu bu ayette anlatılmak istenen mealen "Allah (cc) ın bana bildiği dışın da insan üstü bir şekil de geleceğe ilişkin bilgi ben yok ve Allah (cc) tan başkasın da da olamaz anlamın da. Kaldı ki Elçi sık sık devri için de bir beşer olduğunu da yinelemiştir. Onun Elçilik ve beşerlik sıfatlarını birbirinden ayırmak lazım. sanırım. Devesi kaybolanda gelip Elçiye sorarmış diye duydum o devir için de. Herhalde birinin devesi ile İslamın Büyük Değeri ve Peygamberden sonra en önemli kişisi bir değil. Hz. Muhammed (sav) in devenin yerini bilmemesi onun beşerlik sıfatına, İslamın göz bebeği İmam Ali (a.s) hakkın da bu bilgiyi (vahiy ya da ilham yolu ile) beyan etmesi Elçilik görevi ile ilgili olmalıdır. Rab olan Allah (cc) İmam Ali (as) ın değerini herhalde bizden daha iyi biliyordu onun için bir bilgi göndermeyecekte kimin için gönderecekti çölde devesi kaybolmuş birinin devesi için mi ? "Bana ve size ne olacağını bilmem" demesi son derece doğal düşünebiliyormusunuz her gelen kaderini soruyor elçiye ? Tabi mümkün değil bu. Ama her ümmetin içinden herhangi biri ile o bildirilen 10 kişi bir değil. Kendi dini için küçük yaştan beri canını ortaya koymuş ve bu dava uğruna kendinin ve ehl-i beytinin başına gelecekleri bilen Allah (cc) İmam Ali (as) ı herhangi biri ile bir tutmuyacak kadar Kerem sahibi olsa gerek. İhsa isimlerinden biri de Eş-Şekur dur. Allah (cc) şükretmez ama bu anlam şu ki kendi dini adına en ufak bir şey yapmışlara bile ihsan da bulunur bunun karşılığını veriri dolayısla bir şükür (teşekkür) muamelesi yapmış bulunur. Söz konusu hadis ise bunun en güzel örneği bence.

Kısacası ben ayet in konuyu açan arkadaşımın ifade ettiği hadisle bu bağlam da en ufak bir çelişkisini de göremedim. Düşüncelerim bunlar.

guneyyy
22.02.2007, 12:35
yüzlerce yıl yasaklı kalınmış hadislerin gercekciliği neye göre tanrı hadisleri yazanlara bunu emretmişmidir neye göre kime göre yazmışlardır..

ademce
22.02.2007, 12:47
yine kendi uydurdugunuz şeylere kendiniz inanıyorsunuz..

bi sıra var cenete girerken ve o sıranın ilkini secmişsiniz hz. ali inanılmaz şeyler yaratıp inanmak bu ülke insanına mahsusmudur nedir anlamadım..

her yaratılanı aynı gören bir tanrı anlayışından bahsedip sonra o tanrıya ayrımcılık yaftasınıda yapıştıran yine siz bu ne pehriz bu ne lahana turşusu diyeceğim geldi yine ::)

31 yaşındayım kimsenin böyle bir şeyden bahsettiğine şahid olmadım. Sen galiba insanlar için söylenen "Her yaratılana bir gözle bak" sözü ile karıştırdın bunhu. Burda da ifade edilen mana "Önyargısız bak." anlamın da olsa lazım. Burdada küt bir eşitlikten bahsedilmiyor sanırım. Mesela Sen İmam Ali (as) ile Yezit e aynı gözle mi bakıyorsun ? Bilmem ama bana biraz adaletsiz gibi gelir bu iş. Bu anlam da eşitlik ne doğada yok olamazda. Ben şahsen bunları düşünüyorum. Bir insan insanlara iyilik ve sevgi için de bir ömür sürecek, bir başkası insan katledecek ve Tanrı bunlara aynı gözle, aynı nazarla bakıp aynı hükümle hüküm verecek hakların da ? Bilmem ben duymadım bu şekil de bahsedeni hiç bu yaşıma kadar.

guneyyy
22.02.2007, 13:52
31 yaşındayım kimsenin böyle bir şeyden bahsettiğine şahid olmadım. Sen galiba insanlar için söylenen "Her yaratılana bir gözle bak" sözü ile karıştırdın bunhu. Burda da ifade edilen mana "Önyargısız bak." anlamın da olsa lazım. Burdada küt bir eşitlikten bahsedilmiyor sanırım. Mesela Sen İmam Ali (as) ile Yezit e aynı gözle mi bakıyorsun ? Bilmem ama bana biraz adaletsiz gibi gelir bu iş. Bu anlam da eşitlik ne doğada yok olamazda. Ben şahsen bunları düşünüyorum. Bir insan insanlara iyilik ve sevgi için de bir ömür sürecek, bir başkası insan katledecek ve Tanrı bunlara aynı gözle, aynı nazarla bakıp aynı hükümle hüküm verecek hakların da ? Bilmem ben duymadım bu şekil de bahsedeni hiç bu yaşıma kadar.

yani siz yarattıklarına eşit mesafede olan bir tanrıya degil insanlar arasında ayrımı yeğleyen bir tanrı inancına sahipsiniz..(gerci tanrı anlayışı bu seviyede)

ben sadece konu ile ilgili olarak eşitlik ilkesinden bahsettim yoksa biliyorumki tanrı adaletli degil.!!!!

yani ne kadar tanrıya biat o kadar mükafat :) ödül-ceza ne güzel bir tanrı inancı

Seyduna
22.02.2007, 13:53
Diyelim ki inanci saglam dini butun bir insanim. Yaw adam kendi garantilemisse yerine, en gusel saraplardan icin en gusel yiyeceklerden yiyip daha sayamayacagim en gusel nimetlerden(!) faydalanacaksa bunu konusup konusup anlatmanin ban ne faydasi olabilir bunu anlamiyorum. Zengininin mali ve zogurdun censi ornegi aklima geliyor ve bunu diyen atalarimi yad ediyorum..

ademce
22.02.2007, 14:09
guneyyy seninle görüş alış verişin de bulunmak güzeldi. Bu haftanın konuğu değerli arkadaşım Seyduna senin de yorumun zenginleştirmiş olayı sağolasın.

Adam
22.02.2007, 17:37

Aleviler bu konuda da hemfikir değiller. Ben şahsen cennet ve cehenneme inanmıyorum.

Seyduna
22.02.2007, 20:03
guneyyy seninle görüş alış verişin de bulunmak güzeldi. Bu haftanın konuğu değerli arkadaşım Seyduna senin de yorumun zenginleştirmiş olayı sağolasın.

Bisey degil abicim ne demek. Ben tesekkur ederim yani. Ne zaman istersen :-) Yalniz ben bu hafta hic bir yere konuk olmadim be abi. Bi yanlisin olcak :-)

insanca
23.02.2007, 01:56
yani siz yarattıklarına eşit mesafede olan bir tanrıya degil insanlar arasında ayrımı yeğleyen bir tanrı inancına sahipsiniz..(gerci tanrı anlayışı bu seviyede)

ben sadece konu ile ilgili olarak eşitlik ilkesinden bahsettim yoksa biliyorumki tanrı adaletli degil.!!!!

yani ne kadar tanrıya biat o kadar mükafat :) ödül-ceza ne güzel bir tanrı inancı

Ademce adlı üye çok iyi anlatmışken konuyu siz gene saptırmışsınız. Allah'ın mükafatı burada değil, ahirettedir. Ne bekliyordunuz altınıza spor bir araba, deniz manzaralı bir köşkmü? Bu yaşamda ne ekerseniz onu biçersiniz kaderiniz sizin elinizdedir.

guneyyy
23.02.2007, 10:47
Ademce adlı üye çok iyi anlatmışken konuyu siz gene saptırmışsınız. Allah'ın mükafatı burada değil, ahirettedir. Ne bekliyordunuz altınıza spor bir araba, deniz manzaralı bir köşkmü? Bu yaşamda ne ekerseniz onu biçersiniz kaderiniz sizin elinizdedir.

işte cennete gitmek için mükafatlandırılman burdaki tutumuna baglı yaniiiii ne kadar biat kul köle isen okadar cennette yer :)

cenneti koşullara bağlanmış bir yer olarak kabul etmeme sizin tercihiniz ama durum bu yinede saptırmışımdır size göre dimi..

galileo ne demişti siz beni öldürsenizde dünya hala dönüyor dönecek..

siz istediğiniz kadar kabul etmesenizde durum bu.. ok

Seyduna
23.02.2007, 14:48
Aleviler bu konuda da hemfikir değiller. Ben şahsen cennet ve cehenneme inanmıyorum.

Zaten iste o an sen dinden cikmis oluyorsun dostum. Alevilik de sunnilik de ucup gitmis oluyor. Bu yuzden Aleviler bu konuda bole demek yerine kisisel gorusun bu sadece. Iste amentu duasi miydi imanin 6 sartini anlatan, onlardan birini red etmis oluyosun. Haa ama ben bu sekilde devam ediorum inanmaya diorsan o ayri, senin bilecegin is..

Adam
23.02.2007, 15:05
Zaten iste o an sen dinden cikmis oluyorsun dostum. Alevilik de sunnilik de ucup gitmis oluyor. Bu yuzden Aleviler bu konuda bole demek yerine kisisel gorusun bu sadece. Iste amentu duasi miydi imanin 6 sartini anlatan, onlardan birini red etmis oluyosun. Haa ama ben bu sekilde devam ediorum inanmaya diorsan o ayri, senin bilecegin is..

Dinden çıkmış olmuyorum, bahsettiğiniz (islam) dinin bir inananı zaten değilim. Kesinlikle kişisel görüşüm değil. Hemfikir değiliz, İslam konusunda, Tanrı konusunda vb. konularda olduğu gibi. Fakat burda ki temel problem özünüzden ötürü biz kendini Alevi olarak ifade eden ve özü bozulmamış (Fermani Altun vb. hariç) canları da Alevi olarak nitelendirsek de, siz bizim Alevi olmadığımızı iddaa ediyorsunuz.

Halo_24
23.02.2007, 15:26
beni yaradan kım?sen daha once yapacaklarımı bılen kım?sen ben senin buyrugun olmadan gunahta işleyemem sevapta ne oluyor bu cennet cehennem

ankh
23.02.2007, 16:05
beni yaradan kım?sen daha once yapacaklarımı bılen kım?sen ben senin buyrugun olmadan gunahta işleyemem sevapta ne oluyor bu cennet cehennem

Bedenimin üstünde taşıdığım kafa denilen içinde akıl olduğunu bildiğim şeyi yaratan da sen ne oluyor bu cennet cehennem

Zahir
23.02.2007, 16:52

Hayyama böyle cevap vermiştik!!!!!

Beni özene bezene yaratan kim? Sen!
Ne yapacagimi da yazmissin önceden.
Demek günah isleten de sensin bana:
Öyleyse nedir o cennet cehennem?
(Hayyam)

Beni de özenerek yaratansa o Hak
Sana ne yazacağımı da yazmış mutlak:
Lavın kuyruğunu robot gibi izlersen
Dibinde robot robot olacaksın helak
(EY)

Var mi dünyada günah islemeyen söyle:
Yasanir mi hiç günah islemeden söyle;
Bana kötü deyip kötülük edeceksen,
Yüce Tanri, ne farkin kalir benden, söyle
(Hayyam)

Dağlar, taşlar, ağaçlar, böcekler, kuşlar!
Daha nice günah işlemez yaratık var.
Sorgulayacak kadar sana akl verilmişse,
Sen niye günaha dalarsın bu kadar?
(EY)

Putların, Kabenin istediği: Kölelik;
Çanların, ezanın dilediği: Kölelik;
Mihraptı, kiliseydi, tespihti, salipti
Nedir hepsinin özlediği? Kölelik.
(Hayyam)

Falan hazretin veya filan papazın
Dini, mezhebi ve tarikatiysa; haklısın
Oysa sen Hakk'a ve hakka teslim olursan
Asıl o zaman kötüye köle olmazsın
(EY)

Aşk bir beladır, ama Tanrıdan gelme;
Halk neden karşı kor Tanrı emrine?
Bize herşeyi yaptıran kendi madem,
Kulu sorguya çekmenin alemi ne?
(Hayyam)

Aşk belaysa Tanrı'dan değil maşuktandır.
Beşeri sana maşuk gösteren şeytandır.
Tanrı değil bize herşeyi yaptıran,
Tanrıyı sorguya çeken akıl noksandır.
(EY)

Kim görmüş o cenneti, cehennemi?
Kim gitmiş de getirmiş haberini?
Kimselerin bilmediği bir dünya
Özlenmeye, korkulmaya değer mi?
(Hayyam)

Başkaları görse ne farkeder, sen körsen?
Günahı leziz, erdemi angarya görsen
Ondokuz zikri ondokuz zebani yapar
Dünyayı cehenneme çevirirsin sen
(EY)

Bilmem, Tanrım, beni yaratırken neydi niyetin,
Bana cenneti mi, cehennemi mi nasip ettin;
Bir kadeh, bir güzel, bir çalgı bir de yeşil çimen
Bunlar benim olsun, veresiye cennet de senin
(Hayyam)

Beni yaratmak için neymişse niyeti,
Umarım bana nasib eder o cenneti.
Bir sır, bir tecelli; bir nur, bir rahmet,
Gökkuşağı altında danseden ümmeti!
(EY)

insanca
23.02.2007, 22:16
işte cennete gitmek için mükafatlandırılman burdaki tutumuna baglı yaniiiii ne kadar biat kul köle isen okadar cennette yer :)

cenneti koşullara bağlanmış bir yer olarak kabul etmeme sizin tercihiniz ama durum bu yinede saptırmışımdır size göre dimi..

galileo ne demişti siz beni öldürsenizde dünya hala dönüyor dönecek..

siz istediğiniz kadar kabul etmesenizde durum bu.. ok

Para kazanmak istiyorsunuz dimi? Daha iyi bir hayat yaşamak, işte bu yüzdende çalışıyorsunuz. Nekadar çok çalışırsan okadar hak edersin daha iyi yaşamı. Bu hayatın her alanında vardır. Spor yapmadan, yorulmadan, güzel yemeklerden vazgeçmeden kilo veremezsin. Evet haklısınız siz kabul etsenizde etmesenizde bu dünya dönüyor.
Sizin koşulsuz cennet anlayışınızı çok merak ediyorum. Anlatın ve bizi aydınlatın.

guneyyy
24.02.2007, 10:08
Para kazanmak istiyorsunuz dimi? Daha iyi bir hayat yaşamak, işte bu yüzdende çalışıyorsunuz. Nekadar çok çalışırsan okadar hak edersin daha iyi yaşamı. Bu hayatın her alanında vardır. Spor yapmadan, yorulmadan, güzel yemeklerden vazgeçmeden kilo veremezsin. Evet haklısınız siz kabul etsenizde etmesenizde bu dünya dönüyor.
Sizin koşulsuz cennet anlayışınızı çok merak ediyorum. Anlatın ve bizi aydınlatın.

ben cennete inanmıyorum... sizin görüşlerinize göre yazıyorum yoksa inandığımdan degil..

orontes
24.02.2007, 12:44
Hz. Ali, bilgeliğin ve erdemin cennetinde yaşamıştır. Cennet onun içinde, hayallerinde ve özlemlerindedir. Ve bizler, insani düşlerimiz ve özlemlerimizle, cehenneme dönmüş bu dünyayı, cennete çevireceğiz. Ali'nin bedeni de ruhu da o cennetin üzerinde dolaşacaktır...

hasan cicek
24.02.2007, 14:41
Alınt Zahir:
(Hayyam)

Alıntı Mükemmel insanı düşündürecek bir soru her şeyı yaptıran Tanrı'sa insanlığın suçu ne? Esas bu soru tüm dinleredir cevabı nasıl yorumlanırsa o kendilerine kalmıştır saygı duyarım.esas kou bu degildi özürdilerim.
saygılar

Seyduna
26.02.2007, 11:24
Dinden çıkmış olmuyorum, bahsettiğiniz (islam) dinin bir inananı zaten değilim. Kesinlikle kişisel görüşüm değil. Hemfikir değiliz, İslam konusunda, Tanrı konusunda vb. konularda olduğu gibi. Fakat burda ki temel problem özünüzden ötürü biz kendini Alevi olarak ifade eden ve özü bozulmamış (Fermani Altun vb. hariç) canları da Alevi olarak nitelendirsek de, siz bizim Alevi olmadığımızı iddaa ediyorsunuz.

Alevilik de inanc vardir. Ne kadar kendine has bir dini gorus gelistirsen de Alevilikte Ahiret inanci, Cennet ve Cehannem kavramlari vardir. Icsel gorusu seni baglar. Alevilerde boyledir diyemezsiniz. Cunku yarin da bir coban cikar mesela ben de dusundum tasindim der, ne bileyim koyunlara ayri bir saygi ve sevgi tasiyor ve onlari kutsal buluyor hatta tapiniyorum onlara der. Ben butun hayatim boyunca koyun guttum ve kendi cikarimlarim, hayatim bana boyle bir icsel inanc cikardi. Ben aleviysem butun alevilikte de bu vardir diyebilirm der. O zaman da Alkevi olmayanlar ise bu cobanla karsilastiklarinda bizim hakkimizda urettikleri abuk sabuk yanlislara bir yenisi daha eklenir. Yada daha kotu seyler dusun. Tam bize atilan iftiralari kendi kafasinda normal sayabilen biri ben bunlari yapiorum ve Aleviyim ve bu Alevilikte vardir diye savunabilir mi?

Ornekler iyi olmadi ama eminim anlatmak istedigimiz anlamissindir. Onceki mesajinda Cennet Cehennemin olmadigini savunuyordun, simdi bu gorusunu Aleviligin icindeymis gibi gostermeye calisiyorsun. Eger bu kendi icsel inancinsa buna baska bir isim ver. Alevilikte boyledir deme...

Zahir
26.02.2007, 11:31
Alınt Zahir:

(Hayyam)

Alıntı Mükemmel insanı düşündürecek bir soru her şeyı yaptıran Tanrı'sa insanlığın suçu ne? Esas bu soru tüm dinleredir cevabı nasıl yorumlanırsa o kendilerine kalmıştır saygı duyarım.esas kou bu degildi özürdilerim.
saygılar

Cevabı sonraki dörtlükte abi...

Bize her şeyi yaptıran Kendi değil.
Tanrıyı sorguya çeken akıl, akıl değil...

delice
26.02.2007, 12:02
Sevgİlİ Denİz Fener KardeŞİm
Hz Peygamberİmİzİn Ve Hz Alİ Efendİmİzİn DoĞarken YaŞamniŞ Mucuzelerİnİ Okursan
Vede DÜnyalarini DeĞİŞtİrİrken YaŞanmiŞ Mucuzelerİnİ Okursaniz İlahİ Bİr Kudretİn VahyettİĞİnİ GÖrÜr Ve Cennete İlk Gİrecekler DeĞİl Ehlİ Dersİnİz Saygilarimla

Adam
26.02.2007, 19:49

Alevilik de inanc vardir. Ne kadar kendine has bir dini gorus gelistirsen de Alevilikte Ahiret inanci, Cennet ve Cehannem kavramlari vardir. Icsel gorusu seni baglar. Alevilerde boyledir diyemezsiniz. Cunku yarin da bir coban cikar mesela ben de dusundum tasindim der, ne bileyim koyunlara ayri bir saygi ve sevgi tasiyor ve onlari kutsal buluyor hatta tapiniyorum onlara der. Ben butun hayatim boyunca koyun guttum ve kendi cikarimlarim, hayatim bana boyle bir icsel inanc cikardi. Ben aleviysem butun alevilikte de bu vardir diyebilirm der. O zaman da Alkevi olmayanlar ise bu cobanla karsilastiklarinda bizim hakkimizda urettikleri abuk sabuk yanlislara bir yenisi daha eklenir. Yada daha kotu seyler dusun. Tam bize atilan iftiralari kendi kafasinda normal sayabilen biri ben bunlari yapiorum ve Aleviyim ve bu Alevilikte vardir diye savunabilir mi?

Ornekler iyi olmadi ama eminim anlatmak istedigimiz anlamissindir. Onceki mesajinda Cennet Cehennemin olmadigini savunuyordun, simdi bu gorusunu Aleviligin icindeymis gibi gostermeye calisiyorsun. Eger bu kendi icsel inancinsa buna baska bir isim ver. Alevilikte boyledir deme...

Konudaki ilk mesajımda denizsefirine bu konuda da Alevilerin hemfikir olmadığını(inanan da var inanmayan da), kendimin ise cennet-cehenneme inanmayanlardan olduğumu belirttim.

Sonra siz beni dinden çıkardınız, bende bunun böyle olmadığını belirttim. Ama siz inatla bizim birşeyler uydurduğumuzu söylüyorsunuz. Burda temel ayrılık inançsal boyutta ve her iki tarafın kendine göre kaynakları var. Burda önemli olan iki tarafında birbirine saygı duymasından geçer. Ne biz çobanlık yapıp koyunlarımızı tanrı olarak önünüze sürüyoruz, ne de siz. İki tarafında ciddi kaynakları vardır. Özümüzü koruduğumuz sürece iki taraf da kendini Alevi olarak nitelendirebilir. Umarım bu konuda hemfikir olabiliriz.

Seyduna
27.02.2007, 09:28
'Siz' degil yaw. Alintilardan gordugum kadariyla sadece ben bunu demisim:) Kimseyi zan altinda birakmayalim. Tartismaya devam edip hemfikir olmayi ben de cok isterim..

orontes
27.02.2007, 09:39
Alevilik'te cennet cehennem ahiret inancı kesinlikle ama kesinlikle yoktur. Nereden böyle bir fikre kapıldınız anlamadım.Aleviliği bilmeyen ve sünniliğin etkisi altındaki Aleviler bu inançları paylaşabilir ama Aleviliğin cennetle cehenemle ahiretle işi yoktur.

Var demek onu Alevilik yapan değerleri yoksaymaktır.

orontes
27.02.2007, 09:45
Alevilikte iman şartı diye birşey de yoktur.

Bu söylemler, bu kavramlar, sünni itikadi yorumlardır. Alevilikle hiçbir ilişkisi yoktur.

Alevilik'te iman, cemde pire ikrar verip yola girme isteğini özgür bir akıl ve temiz bir kalple beyan ederek olur. Birşeyleri ön kabul ederek Alevi olunmaz...

Cennete, cehenneme, ahiret gününe, kitaplara, hayrın ve şerrin Allahtan geldiğine, peygamberlere,meleklere inanmak imanın şartlarıdır sünniliğe göre.

Alevilik böylesi bir sınırlamaya gitmez.

Aleviliğin iman için şartı sevmek, bilmek, arınmaktır.

Alevilik her türden şekilci kalıpçı anlayışa karşıdır.

Lütfen insafla yaklaşalım bazı değerlere...
Sünniliği getirip Aleviliğe yamamıyalım. Kumaşı ipi bezi tutmaz. Yazıktır...

denizsefiri
27.02.2007, 10:18
Alevilik bir kültür, bir yaşam felsefesiyse, katı kuralları olamaz bence. Farklı inançlardan çeşitli sebeplerle etkilenip yörelere göre değişiklikler göstermesi normal değil mi? Zaman içinde oluşmuş bu farklılıklar nedeniyle aleviler olarak birbirinizi kırmanız, dinden çıkmış muamelesi yapmanız, gruplaşmanız sizlere zarar verir. Diyelim ki bazı yörelerde sünni inançtan etkilenmiş, sizin tabirinizle asimile olmaya başlamış aleviler, hala "biz aleviyiz" diyorlar ve kendilerini alevi olarak kabul ediyorlarsa, onları dışlamak, "asimile olmuşsun" demek yerine sahip çıkıp kırmadan meseleleri izah etmek gerekmez mi? Aranızda farklılıkları görmeksizin öncelikle sevgiyi oturtmanız bence sizi tevhide bir adım daha yaklaştırır. Amaç Allah'a şu dünya hayatını yaşarken ulşmak olmalı, ölmeden teslimi yaşamak, insan-ı kamil omak olmalı.. Neden aranızdaki farklılıklara takılıp güçten düşeceğinize bu ortak hedefler istikametinde birleşmiyorsunuz? Sünniler olarak bizlerde de mezhepler var ve "hepsi hak" denilip tevhid oluşturulmaya çalışılıyor. Oysa mezhepler arasında nice farklar var. Allah'a ulaşmayı dilemek unutulduğu için bir tevhid oluşturulamıyor ama en azından deneniyor. Bir gün dinler birleşecek, neden aleviler birleşemesin ki? Siz ki dışınızdaki insanları bile seviyor, bir görüyorsunuz... İçinizde de bunu rahatlıkla oturtabilirsiniz.

orontes
27.02.2007, 12:28
DİNLER BİRLEŞECEK öyle mi? Yok yok biz almayalım.

O dinler ki insanlık tarihi boyunca bilim ve akıl düşmanı iktidarların ellerinde malzeme olup aydınlanmaya, akla, insana, eşitlik ve adalet özlemine karşı bir silah olarak kullanılmadı mı?

O dinler ki, her coğrafyasında dünyanın, bilimi yasaklamadı mı? Milyonlarca kitabı KUTSAL KİTAP VARKEN BUNLARA NE GEREK VAR diyerek yakmadı mı?

O dinler ki, insanlığın tarihi-kültürel-sosyal-ekonomik-bilimsel zenginliklerini yağmalatan, yeryüzünden bir daha dönemecesine silen, her türden düşünce üretimini, sorgulamayı yasaklayan zihniyetlerin elinde bir güç değil miydi?

O dinler ki, acımasızlığı, cinayeti, katliamı, kendinden olmayanı kıyıp yoketmeyi, yağmalamayı, öldürmeyi, savaşı, kanı, düşmanlıkları CİHAD adına ya da HAÇLI SEFERLERi İLE dinsel bir kılıfa uyduran ve insanı insana boğazlatan,

o dinler değil mi ki, engizisyonlarda bilim adamlarını, düşünürleri, aydınları, toplum önderlerini asanlar, yakanlar kesenler....

BİZ ALMIYALIM GENÇ ARKADAŞ. O DİNLER BİRLEŞİNCE İLK ÖNCE ALEVİLİĞE KIYACAKLAR BUNDAN EMİN OLABİLİRSİN...

Özgür düşünceye, insan aklına, bilime, sevgiye, eleştirel ve sorgulayan bakış açısına sajhip bir yol olan ALEVİLİK ile, baskıcı-dayatmacı-zorlayıcı-katı kuralları ile insanı kuşatan, insani olan birçok temel öğeyi dine aykırı diye yasaklayan bir DİNLER BİRLİĞİ arasında hiçbir bağ kurulamaz.

Alevilik işte tam da o dinlerin karşısında, eşitliği, adaleti, özgürlüğü, bilgeliği, hakkaniyeti savunmuştur tarihi bıyunca. O dinlerle ortak amaçları da yoktur.

Sünnileşen Aleviler, kendi ibadetlerini istedikleri gibi yaparlar ama sünni yaşam biçimini kafalarına göre yorumlayıp ALEVİLİĞİN İÇİNE sokamazlar. Aleviliğin temel değerleri vardır. Zaten Aleviliğe uygunluğunu o değerler belirler.

Şekille sünnileşilmez genç, akılla sünnileşilir. Aklını bilinmeyen bir cennet-cehennem ahiret korkusu ile doldurduğunda artık Alevi değilsindir.

Alevi kökenlisindir:=)

Dinler birleşsin. Onların yaratacağı her türden gericiliğe karşı da ÖZGÜR İRADE ÖZGÜR AKIL ÖZGÜR VİCDAN için savaş verecek öze ve güce sahiptir ALEVİLİK....
Saygılarımla...

orontes
27.02.2007, 12:30
ALEVİLİK din değildir, mezhep hiç değildir.

BAŞLI BAŞINA BİR YOLDUR, ÖĞRETİDİR, FELSEFEDİR, DÜŞÜNCE VE YAŞAM BİÇİMİDİR.

Adı Anadolu'da ve Ortadoğu'da Alevilik'tir.

Ama asıl adı

İNSAN OLMAK'tır...

denizsefiri
27.02.2007, 12:38
Sayın orontes, "Allah'a ulaşmayı dilemek" kavramını bilir misiniz? İşte dinler o paydada birleşecek. Şu an yaşanmakta olan islam dahil tüm dinler bu esastan uzaklaşmışlar. Her topluluğun içersinde sadece bir avuç insan Allah'ı diliyor. Gündüzleri aslanlar, geceleri abidler olarak dinlerini yaşıyor. Allah'a ulaşmayı dileyen, sadece O'nun dostluğunu hedeflemiş o insanlardan çevrelerine sevgiden başka birşey ulaşmaz merak etmeyin. Birgün o insanlar birleşecek ve sulh ve sukun hakim olacak yeryüzüne..

orontes
27.02.2007, 12:41
Günümüzde DİNLER ARASI DİYALOG denilen çalışmanın asıl amaçları;

1-ABD önderliğindeki Küresel güçlerin dünyayı ele geçirme planlarının bir parçası olarak, insanlığın ve doğanın katledilişine yokedilişine direnecek bir gücün gelişmini BARIŞ-İTTİFAK-DİYALOG adları altında önlemektir. Dünyayı, çokuluslu şirketlerin eline teslim etmektir.

2. Bilimsel düşüncenin en temel yasası olan EVRİM TEORİSİ'nin karşısında ALLAH DÜNYAYI VE EVRENİ 6 GÜNDE YARATTI, BİZ DE ADEM HAVVA'DAN OLDUK u koyarak, bilimin ve aklın aydınlığına savaş açmaktır.

Bu maddeler çoğaltılabilir. Ama bu iki temel amaçta birleşiyor dinler...

Bilim düşmanlığında ve İnsanlık düşmanlığında...

Kusura bakmayın ama Alevilik bunu hazmedemez.

Geçtiğimiz aylarda Radikal gazetesinde EVRİM TEORİSİ ile ilgili bir yazı çıkmıştı. Sanırım Cumartesi eki idi.

Daha 9.-10. yüzyıllarda, Batıni-Alevi Arap-Fars bilim adamları, EVRİM TEORİSİ'nden sözetmişler. Hatta bazıları, Maymun'un, insanoğlunun tersine evrimleşmesi sonucu oluştuğunu ispata çalışmışlardır.

İSMAİLİLİK Öğretisi'nin temel kitabı olan İHVAN-ÜL SEFA'da, Evrim, Darwin'in açımladığına çok yakın bir biçimde işlenmiştir. Canlılığın sudan karaya çıktığı, sürüngenlerden kuşların, kuşlardan ise memelilerin evrimleştiği Darwin'den bin sene önce BATINİ bilimadamları tarafından ortaya konmuştur.

ALEVİLİK, TEK TANRILI DİNLERİN CENNET-CEHENNEM VAADİ VE KORKUSUYLA KULLARINI ETKİLEMEYE ÇALIŞAN TANRI'NIN EMİR VE YASALARININ GEÇERLİ OLDUĞU BİR DİN DEĞİL,
TAM TERSİNE EVRENSEL, BİLİMSEL VE DOĞAL YASALARIN İŞLEDİĞİ BİR YOLDUR FELSEFEDİR. VE İNSAN AKLININ AYDINLANMASI, BİLGELİK VE ERDEMİN BULUŞMASI İLE İNSAN İNSAN OLACAKTIR...
Saygılarımlaa...

guneyyy
27.02.2007, 12:41
yüzlerce yıldır aleviliği sunni islamın içine enpoze etmeyi başaramadılar..

yine aynı tavırları devam ediyor.. ama bu mümkün degil göremiyorlar... benim kabem insandır diyen bir düşünceyi dar bi kalıba sokamazlar....

orontes
27.02.2007, 12:47
Hangi temelde hangi öğretide birleşecekler?

Ayetler açık?

Bizden olmayanı dost edinen bizden değildir diyor...

Cihat et diyor...
Bu işler, iyi niyetlerle yürümüyor.

Kusura bakmayın insanın insan olma süreci DİNLERLE kesintiye uğradı. O dinler mi kurtuluş reçetesi olacak?

İyi niyetinizi ben de paylaşmak isterim. Ama adresiniz yanlış...

BÜTÜN EVREN SEMAH DÖNER
AŞKINDAN GÜNEŞLER YANAR
ASLINA ERMEKTİR HÜNER
BEŞ VAKİTLE AVUNMAYIZ

ALİ BİZİM CANIMIZDIR
TENİ BİZİM TENİMİZDİR
SEVGİ BİZİM DİNİMİZDİR
BAŞKA DİNE İNANMAYIZ

HÜDAİYEM HÜDAMIZ VAR
AŞK ELİNDEN BADEMİZ VAR
MUHABBETTEN GIDAMIZ VAR
ÖLÜM ÖLÜR BİZ ÖLMEYİZ...

Alevilik Felsefesi ile dinler arasında nasıl bir benzerlik var ki? Ortak noktası nedir?
Her Alevi bu değerleri kıyısından köşesinden bilir, ama sünnilerin büyük çoğunluğu bu değerlere yabancıdır,onlar için kıymeti harbiyesi yoktur. Şekli inanç ve ibadet biçimleri onlara yeter.

Bu arada ben de sünni kökenli birisiyim.
Hatırlatmakta yarar var...

Aşağıdaki linki okumanızı rica edeceğim.

Saygılarımla..

http://f28.parsimony.net/forum68217/messages/3437.htm

orontes
27.02.2007, 12:50
Aleviliğin Allah'a ulaşmak gibi bir kaygısı da yoktur. Allah zaten varlığın özüdür. Varlığın kendisindedir. Mesele o özü bilmektir...

BİR BEN VAR BENDE BENDEN DE İÇERİ diyor YUNUS EMRE...

İşte o BEN de dir Allah. Alevilik bir yere gitmez Allah'a ulaşmak için...

Varlığı koşulsuz sevmek. Kendini bilmek. Eline beline diline sahip olmak. Arınmak..

SEVGİ'nin gerçek anlamını çözdüğünüzde koşulsuz sevebildiğinizde o zaman TANRI sizsiniz...

denizsefiri
27.02.2007, 12:51
Dinler arasında ittifak konulu görüşmelerde dinleri temsil edenler değil her kavimde varolan Allah dostlarının girişimleri sağlayacak bu birleşmeyi.

Evrim konusunda yazdıklarınız Kur'anda da ifade ediliyor. Suda tek hücreliler ile başlayan, karaya geçen hayat ve kompleks canlıların oluşması..
Gerçek din, yani yaratılmış tek din batınılik cephesi olmadan düşünülemez.

O dine sadece Allah'a ulaşmayı dileyenler adım atar. Soya bağlı değildir. Kimse ailesinden miras aldıklarıyla insan-ı kamil olamaz. Allah'ı dilemeden yola girilmez.

denizsefiri
27.02.2007, 12:57
Sayın orontes Yunus'un şiirleri sade bir dille yazılmış diye herkes şıp diye anladığını zannediyor. Yazınızda yer verdiğiniz o satırlar için 40 yıl pişen bir Yunus'u anlamak o kadar kolay değil. Öyle olsaydı çevremizde bir sürü Yunus olurdu. Sövene dilsiz, dövene dilsiz Yunus'a bakıyorum, gözü yaş dolu, koyundan yavaş Yunus'a ve sizin üslübunuza bakıyorum.. Ben bir benzerlik göremiyorum. Aynı öğretiyi yaşadığınızdan emin misiniz?

orontes
27.02.2007, 13:08
Üslubumda bir sertlik var ise bu size karşı değil öyle anlamışsanız özür dilerim.

Benzer terimler ve kavramlar birçok yerden birçok biçimde ifade ediliyor.

Ama aynı şeyi anlatmıyor.

İyi niyetinizi paylaştığımı söyledim.

Ama dinlerarası diyalog, birlik falan. Bunu geçelim yani.

Özellikle tek tanrılı dinler doğduğu günden beri insanlığa ne getirmiş ki bundan sonra o yoldan giderek sözünü ettiğiniz İNSAN-I KAMİL e o yoldann ulaşacağız.

Ben düşüncemi açıkladım.

O dinlerin ciddi bir tarihsel özeleştiri sürecinde girmesi gerekir.

Yarattıkları, neden oldukları tüm kötülükleri hesaba çekmeliler.

Onların yolu insanı, bilinmeyene feda eden,insanlığı insan olmayı ikincil plana iten, korkuyu sevgiye üstün kılan bir yoldur.

Aleviliğin yolu o yolla çakışmıyor kesişmiyor.

Beni yanlış anlamayınız. Tepkim iyi niyetinize değil gösterdiğiniz adresedir.

DÜNYADA SINIFLAR AYRIMLAR SINIRLAR EŞİTSİZLİKLER HAKSIZLIKLAR ZULÜM olduğu sürece hiçbir birlik insanlığı bir yere taşımaz.

Saygılarımla...

Ve evet, Yunus'u anladığımı düşünüyorum.

Kazanda daha çok pişmem gerek. Çiğim daha.
Bunu da kabul ediyorum.

SABAHAT AKKİRAZ'DAN

LAMEKAN adlı semahı armağan ediyorum size. Dinlerseniz sevinirim....

orontes
27.02.2007, 13:14
Evrim konusunda yazdıklarınız Kur'anda da ifade ediliyor. Suda tek hücreliler ile başlayan, karaya geçen hayat ve kompleks canlıların oluşması..
Gerçek din, yani yaratılmış tek din batınılik cephesi olmadan düşünülemez.

Lütfen insaf diyelim ama. Kur'an ın Allah'ı evreni 6 günde OL demesiyle oldurdu. Ne evriminden bahsediyorsunuz. Siz iyi niyetinizle Kur'an-ı Kerim i öyle görmek isteyebilirsiniz.Hemen hemen hiçbir Sünni İLAHİYATÇI evrimi kabul etmez. Evrim, DİNLERİN doğasına aykırıdır.

Yaratıcı 15 milyar yıl mı bekledi yani İnsan'ı yaratmak için?

Lütfen.

İyi niyetinizi paylaşıyorum amagösterdiğiniz adres yanlış.

Adem Havva diye birşey yoktu. Adem Havva ki, ilk insanlar oldukları halde konuşabiliyor, tarım yapabiliyor, hayvanları evcilleştirmiş ve uzun süre yaşıyorlar.

Halbuki bilim bunun tam tersi biçimde insanın, kültürün, tarımın, hayvancılığın, dilin evrimleştiğini ispatladı.

BATINİLİK evet, BATINİ bakış açısı size bize göre olmazsa olmaz.

Ama aynı islam'ın halifeleri bindörtyüz yıldır BATINİLİĞE sapkınlık yaftasını yapıştırıp KATLİNİ vacip kılmışlardır.

Din kurumsal bir sistemdir. Kişisel iyi niyetlerle yürümüyor ne yazık ki.

Keşke temenniniz olası olsaydı ben de sizinle aynı şekilde savunurdum o diyaloğu...

Saygılarımla...

denizsefiri
27.02.2007, 13:36
Evrim konusunda savunduğum zincir insana kadar uzanmıyor. Orayı belirteyim hemen.. Adem(a.s) ayrıca yaratılmıştır. Maymun türleri içinde 23 çift kromozomlu maymun türü var ve insana hiç benzemiyor. Zincir 30 küsür çift kromozomlu maymun türünde son buluyor. Neyse mevzu o değil..

Dinleri temsil edenler, ilahiyatçılar, kurumlardaki yetkililer Allah tarafından o görevlere memur ve mezun kılınmış Allah dostları değil ki onları referans alıyorsunuz. Bakın ben Allah dostları diyorum.
Yunus'un şiirlerini o kademeleri geçen idrak eder. Lafzını anlamakla olmuyor işte.
Kur'anı da ulul elbab tezekkür eder. Mealler yanlış.

orontes
27.02.2007, 19:31
Yani dil, kültür, medeniyet, tarım ve hayvancılık, el sanatları, üretim tüm bunlar ilk insanla mı vardı? Öyleyse neden tüm insanlar doğuştan konuşamıyor. Tümb u kültürel tarihsel gelişimin eğitim ile nesillere aktarılması gibi bir zorunluluk var? Diğer canlılar, içgüdüsel olarak biliyorlar doğalarını. Kuş uçacağını balık yüzeceğini biliyor. Ama insan bilmiyor hiçbirşey. Ve ilgilenilmezse bir hayvanın zekası kadar bile gelişmeyecek aklı.

İnsan, toplumsal süreçte insan oldu. Bireysel olarak ayakta kalamazdı. Topluluklar halinde yaşadı. Ve evrim zincirinde eksiklikler olduğu doğrudur. Antroploji, arkeoloji, biyoloji ve genetik biliminin çalışmaları sürmekte kayıp halkayı bulmak için.

Biz cennetten gelmedik. Burada idik. Alevilikte DON DEĞİŞTİRME kavramı vardır. İnsan varoluşun en zirvesindeki varlıktır. Bu zirve, Allah'a en yakın noktadır. Bunun bilincine varabilirse, insan insan olacak ve binlerce yıldır cehennemde yaşayan insanlık, kendi cennetini yaratabilecektir...

Erdem12
27.02.2007, 19:41
Evet canlar bunu biliyor muydunuz hiç?

İmam ali(a.s) cennete girecek olan ilk insandır.İşte size kaynağı;

Cennete ilk girecek kişi Hz. Ali (as)’dır. Peygamberimiz buyurdu; Ey Ali! Sen cennete girecek ilk kişisin. İmam Ali şöyle dedi ;Sizden de öncemi ya Resulellah? -Peygamberimiz; Evet ya Ali dedi; Sen benim dünya ve ahirette sancaktarımsın ve sancaktarda her zaman önde gider.

Pekiyi, bu İslami sloganik-kabul mantığı temelinde oluşunuzdan ötürü size bir soru sormak isterim! İslamiyet doğmadan önceki ölmüş insanlar ile İslamiyeti hiç tanımamış İslam olmayanlar cennete gitmemişlermidir, gidemeyeceklermidir? Sorum böylesine bir -İslami cennete girebilecek olanlar giremeyecek olanlar yargısını temel alacak biçimde- kabulün genel mantığına yönelik.(Kendi mantığınız içerisinde bunu nasıl algılıyorsunuz?)

orontes
27.02.2007, 19:53
Pekiyi, bu İslami sloganik-kabul mantığı temelinde oluşunuzdan ötürü size bir soru sormak isterim! İslamiyet doğmadan önceki ölmüş insanlar ile İslamiyeti hiç tanımamış İslam olmayanlar cennete gitmemişlermidir, gidemeyeceklermidir? Sorum böylesine bir -İslami cennete girebilecek olanlar giremeyecek olanlar yargısını temel alacak biçimde- kabulün genel mantığına yönelik.(Kendi mantığınız içerisinde bunu nasıl algılıyorsunuz?)

Bak dostum,

Alevilikte imgelem vardır. Gerçekler, herkesin algılama düzeyine uyacak biçimde şifrelenir ve örneklemeler kullanılır. Alevilik, cennet ya da cehennem inancını barındırmaz. Ahiret inancını da. Zaten Alevilik'te ölüm bir yok oluş değil Don Değiştirme olarak tezahür eder.

Hz. Ali'nin, niteliksel üstünlüğünü vurgulamak için söylenmiş sözleri, bilimsel düşünen insanların, altındaki gerçek anlamı görerek algılaması ve değerlendirmesi gerekir.

Dünya nüfusunun sadece 1/6'sı müslüman.

Diğerleri ne olacak?

Alevilik der ki,

BİZE NE OLACAKSA ONLARA DA O OLACAK...

Ötesi öte tarafı beri tarafı yok yani.

İmgeler, simgeler, gerçeğin farklı ifade ediliş biçimleri....

Her akıl her gerçeği anlayamaz algılayamaz idrak edemez.

Algılamayı etkileyen bir çok faktör vardır. Bilgi düzeyinden, yaşa, toplumsal statüden, aile içindeki role, çevreye, ekonomiye ve kişisel olgunluk düzeyine kadar...

Bir çocuğun gözleri önünde kesilen bir hayvanın o çocukta yaratacağı etki ile bir büyükte oluşacak etki farklıdır.

HAYAT GÜZELDİR filmini hatırlarsın...

O filmdeki gibi düşün bazı şeyleri.

İnsanların hayal gücüne hitap eden imgeler, önce hayal gücünü geliştirir, sonra aklı olgunlaştırır ve gerçekliğikabul edebileceği bir kişisel-bilişsel olgunluk düzeyi yaratır.

Masallarla büyüyen çocukların, masal dinlemedn büyüyenlere göre, ne kadar geniş, üretken, anlayışlı ve zeki olduğu istatistiki olarak kanıtlanmıştır.

İmgeler, toplumsal belleği açar, zenginleştirir ve kişiye olaylara süreçlere çok farklı pencerelerden bakma şansı veriri.

ALEVİLİK bu bağlamda değerlendirilmelidir.

Saygılarımla...

Erdem12
27.02.2007, 20:21
Bak dostum,

Alevilikte imgelem vardır. Gerçekler, herkesin algılama düzeyine uyacak biçimde şifrelenir ve örneklemeler kullanılır. Alevilik, cennet ya da cehennem inancını barındırmaz. Ahiret inancını da. Zaten Alevilik'te ölüm bir yok oluş değil Don Değiştirme olarak tezahür eder.

Hz. Ali'nin, niteliksel üstünlüğünü vurgulamak için söylenmiş sözleri, bilimsel düşünen insanların, altındaki gerçek anlamı görerek algılaması ve değerlendirmesi gerekir.

Dünya nüfusunun sadece 1/6'sı müslüman.

Diğerleri ne olacak?

Alevilik der ki,

BİZE NE OLACAKSA ONLARA DA O OLACAK...

Ötesi öte tarafı beri tarafı yok yani.

İmgeler, simgeler, gerçeğin farklı ifade ediliş biçimleri....

Her akıl her gerçeği anlayamaz algılayamaz idrak edemez.

Algılamayı etkileyen bir çok faktör vardır. Bilgi düzeyinden, yaşa, toplumsal statüden, aile içindeki role, çevreye, ekonomiye ve kişisel olgunluk düzeyine kadar...

Bir çocuğun gözleri önünde kesilen bir hayvanın o çocukta yaratacağı etki ile bir büyükte oluşacak etki farklıdır.

HAYAT GÜZELDİR filmini hatırlarsın...

O filmdeki gibi düşün bazı şeyleri.

İnsanların hayal gücüne hitap eden imgeler, önce hayal gücünü geliştirir, sonra aklı olgunlaştırır ve gerçekliğikabul edebileceği bir kişisel-bilişsel olgunluk düzeyi yaratır.

Masallarla büyüyen çocukların, masal dinlemedn büyüyenlere göre, ne kadar geniş, üretken, anlayışlı ve zeki olduğu istatistiki olarak kanıtlanmıştır.

İmgeler, toplumsal belleği açar, zenginleştirir ve kişiye olaylara süreçlere çok farklı pencerelerden bakma şansı veriri.

ALEVİLİK bu bağlamda değerlendirilmelidir.

Saygılarımla...

Dostum, ben burada genelde varolan; otosantrik kotarılmış din anlayışı, temeline vurgu yapmak istedim. Gerekçelendirdiğin imgelem oluşturma boyutu değil benim sorunum. Sürekli vurgulanan narsistik-otosentrik dünya kurgusunu eleştirmekti amacım. Yoksa bu algılamanın insanların düzeylerine-yaşlarına dünyaya açılıp tanımalarına bağlı olarak farklılaşabileceğini çok iyi biliyorum. Sorun o veya bu değil, sorun aklı sürekli dışlamanın değişik şekillerde göreceli olarak insanlara ayakbağı olacağıdır. Benimde en azından içimi neşelendiren bir konumdur Hz. Ali'ye verilen ilk cennetlik olma konumu (sadece sembolik boyutlu kalplerdeki yer bağlamında).
Artı, benim değerlendirmem, Alevilikten ziyade genel din algısına bir göndermeydi sadece.
Saygılarımla...

metin EL-ALEVI
16.03.2007, 12:52
Cennet'e ilk girecek olan şahıs Hz. Ali'dir...

Hem sünni hem de şii kaynaklarda Hz. Ali'nin Cennete ilk girecek şahsın olduğu rivayet edilmiştir:

Cafer bin Muhammed’den, babasından, o da Cabir bin Abdullah el-Ansari’den naklen, Resulullah (saa) şöyle buyurdu: (Evvelü men yedhül el-cennete minen nebiyyin ves-sıddikin Aliyyün bin Ebi Tâlib)
Meali: "Peygamberlerin ve Sıddık (Doğrulayıcı) 'ların içinden Cennet’e ilk girecek olan Ali bin Ebi Talib'tir"
O anda ashabından Dücane adlı bir şahıs, ayağa kalkıp dedi ki: Ey Resulullah, sen bizlere Allah’tan haber vermişsin ki, sen Cennet’e girmeden bir peygamberin geçmesi haram ve ümmetlerden ise senin ümmetin geçmeden başka ümmetin geçmesi de haramdır"
Bunun üzerine Resulullah (saa) şöyle cevap buyurdu: (Belâ, velâkin emâ alimtüm enne hâmile Livâ'ül hamd imâmehüm ve inne Aliyyin bin Ebi Tâlib, hamilü Livâ'ül hamd yevm el-Kıyâmeh beyne yeddi, yedhül bihil cennete ve enâ alâ eserihi)

Meali: "Evet, öyle haber verdim, lakin bilmez misin ki, Hamd bayra-ğını taşıyacak olan önde olacaktır, o da Kıyamet gününde Hamd bayrağını taşıyacak olan Ali bin Ebi Talip'tir, kendisi önümde, olacak, ben ve tüm gelenler onun arkasından cennete gireceğiz"

Bunun üzerine Hz. Ali'nin yüzüne sevinç doğdu, sonra ayağa kalkıp şöyle buyurdu: (Elhamdülillâhillezi şerrefenâ fiyke yâ Resulullâh)

Meali: "Allaha hamd olsun ki, bizi seninle şereflendirdi ey Resulullah"

Kaynak:

Hatiplerin hatibi el-Hüvarezmi el-Hanefi "Menakıb-ı Hüvarezmi" s.227 Hadis No: 319
el-Mevlevi Veliyyullah el-Kenhevi “Mirât’ül Müminin” s.37
Tâlib es-Senceri “Şemâilü Ali Fil-Kurân Ves-Sünne” s.127 Lübnan Bas.
es-Seyyid Haşim el-Bahrani “Gayet’ül Meram” c.7, s.37 Hadis No: 9; c.7, s.52
el-Hilli “Keşf’ül Yakin” s.386, 387
el-Âmili “el-İntisâr” c.6, s.134-135
İbn-i Şazan “Miet Menkıbe” s.81-82 Kırkdokuzuncu Menkıbe
Tefsir-i Fırat el-Küfi s.175
Enis Emir "Fazilet-i Ehl-i Beyt-i Resulullah" s.494
Hasan bin Süleyman el-Hilli “el-Muhtadar” s.77
Misbah’ul Envar s.111
et-Tüsteri el-Meraşi "Şerh-i İhkak'ul Hak" c.4, s.268-269; c.20, s.324-325