Orijinalini görmek için tıklayınız : Nufus CÜzdanlarinda BaŞ ÖrtÜsÜ

hüseyin26
22.02.2007, 14:52
bugün nufus müdürlüğüne gittiğimde bazı bayanların nufus cüzdanlarındaki fotoğrafların baş örtülü olduğunu gördüm.Herşeyde baş örtüsü yasakta niye nufus cüzdanlarında serbest.?

sausen
22.02.2007, 14:57
Merhaba Canlar,

Her şeyde yasak değil ki... Bizim karşı olduğumuz başörtüsü değil ki. Kara çarşaftan bahsediyoruz. Benim annemde başörtüsü takıyor. Mesela bende devamlı bere takarım bunun bir yasağı olacaksa bende karşı çıkarım. Kadın hayatında devamlı başörtü takıyor. Nüfus cüzdanında başörtülü olmasının ne gibi bir sakıncası var. Farklı ber fotoğraf olsa zaten tanınmaz ki...

denizsefiri
22.02.2007, 14:57
Sizce neden serbest ya da bu durumun nasıl bir sakıncası var?

hüseyin26
22.02.2007, 15:04
tamamda bu başortüsü değil tam bir türbandı

denizsefiri
22.02.2007, 15:10
Tesettürlü biri olarak hala türban, sıkma baş gibi kelimelerle kastedilenin nasıl bir örtünme olduğunu gerçekten bilmiyorum. Yüz açıkta kaldıktan sonra vesikalık bir fotoğraftaki örtünme biçimi ne farkeder, nasıl bir sakınca doğurur?

engoo
22.02.2007, 15:25
laiklik hıc bır zaman degıstırelemz bunun en buyuk koruyucusu bızız

sausen
22.02.2007, 15:35
Merhaba Canlar,

Şunu da belirtmek isterim. Eğer bu bir araç olarak kullanılıp daha farklı düşünceler için kullanılacaksa yanlış. Bence ilerde hepsi doğru yolu bulacak. Zaten zaman bunu göstiriyor. Görüyoruz günlük yaşamda kafa da tesettür, alta kot pantolon yada kısa etek. Ramazanda koyu müslüman, diğer aylarda vur kadehin dibine. Bunlar komik şeyler.

nuran
22.02.2007, 15:41
başımızda tayyip bulunduğu sürece yakında kara çarşaf da görebiliriz...

£LİF
22.02.2007, 16:06
bugün nufus müdürlüğüne gittiğimde bazı bayanların nufus cüzdanlarındaki fotoğrafların baş örtülü olduğunu gördüm.Herşeyde baş örtüsü yasakta niye nufus cüzdanlarında serbest.?

nufus cüzdanlarındaki resim bence sadece yüzünün gözükmesi yeterli..o'na bakarsan eski cüzdanlara bakdıgımda benımde annemın resmi başörtülü..demek ki bir sakınca yokmuş :)

hüseyin26
22.02.2007, 16:25
iyi o zaman össye niye başörtülü almıyorlar

Haydaryiğit
22.02.2007, 16:42
18 yaş için yeni nüfus cüzdanı çıkartacaktım.Yalnız çektirdiğim vesikalık fotograf yan tarafımdan çekilmişti.bayağı da karizmatik çıkmıştım..:001_tongu
Ama bunu nüfus müdürlüğü sırf kulağım görünmediği için kabul etmemişti.Peki bu türban neden yasaklanmıyor... Yaşmak varken ?

Normal bir anadolu kadınının başını örteceği tek birşey vardır.O da ancak Yaşmak olabilir.Ama türban öyle mi ? Saçarını ta o derece sıkı bir şekilde kapatırlar.Çocukluğumda da onları gördükçe öcü geldi diye korkardım.
Ne diye o kadar sıkı kapatırlar hiç bir zaman anlayamayacağım bu insanları.
Herkesden fazla bu dünya da siz mi müslümansınız yani ?

ibo(arguvan)
22.02.2007, 16:50
taksınlar arkadaşlar onlarda öyle inanıyor bana bir zararı yok diye düşünüyorum ve eğer biz üstlerine gitmessek yakında kendileri çıkarıcaklar birçoğunun yaptığı gibi bir inatlaşma sözkonusu bence

serap_87
22.02.2007, 17:09
başörtü belki çok büyük bir sorun olmayabilir ama etrafta hala kara çarşafla dolaşanlar var.Bunları biz yıllar öncesinde bırakmıştık ATATÜRK önderliğinde.ne oldu peki.Neden o zaman yasaktı da ya da sürekli kullanılıyordu ve kaldırıldı da şimdi ne değişti.bunun sebebi biraz da başımızdakiler değilmidir?Bizim düzenli bir yaşamımızın olması geretiği için konulmuş bir kural değilmiydi bu.neler gitti bizden?

0nurr
22.02.2007, 21:19
nufüs cüzdanı resimlerinde türban, başörtü veya yüz hatlarını gizleyen(az da olsa) herşeye karşıyım burası laik bir ülke insanların inançlarını nüfus kağıdı resminde yaşamalarına gerek yok

Agop
22.02.2007, 21:24
başımızda tayyip bulunduğu sürece yakında kara çarşaf da görebiliriz...

yaben şunu anlayamadım. bende tayip taraftarı falan değiliam ama CHP başa geçse sanki dahamı laik oluyoz. hayır tam aksine ne zaman CHP başa geçer, o zaman garanti bir alevi kıyımı başlar. Tayip CHP ye göre kat kata daha özgürlükçü be.

chatlakalper
22.02.2007, 21:26
Türban takılmalı mı takılmamalı mı? konusu http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=521

bu topikde muvcut.Bu konuyu orda tartışabilirsiniz.Nüfus cüzdanı olayının haricindeki konuların burda tartışılması daha uygundur...

0nurr
22.02.2007, 21:30
yaben şunu anlayamadım. bende tayip taraftarı falan değiliam ama CHP başa geçse sanki dahamı laik oluyoz. hayır tam aksine ne zaman CHP başa geçer, o zaman garanti bir alevi kıyımı başlar. Tayip CHP ye göre kat kata daha özgürlükçü be.

arkdaşım böyle lütfen böyle düşünmeyin...Bazı sebeplerden dolayı CHP'ye olan nefretin seni AKP'nin daha iyi olduğu kanısına götürüyor... "erkek diye rontgen çekilmeyen hastalar veya.. önce imam kadrosuyla işe giren sonra kamu da başka alanlara kaydırılp...imam hatip mezunlarına yeniden yer açılması ve bizim kamu alanlarına bunların dolması daha çok hoşuna gidiyor galiba

Agop
22.02.2007, 21:47
arkdaşım böyle lütfen böyle düşünmeyin...Bazı sebeplerden dolayı CHP'ye olan nefretin seni AKP'nin daha iyi olduğu kanısına götürüyor... "erkek diye rontgen çekilmeyen hastalar veya.. önce imam kadrosuyla işe giren sonra kamu da başka alanlara kaydırılp...imam hatip mezunlarına yeniden yer açılması ve bizim kamu alanlarına bunların dolması daha çok hoşuna gidiyor galiba

kardeşim ben AKP iyi demiyorumki. Ama bu olaylar sadece AKP döneminde olmuyor. Her Sağ parti (CHP de bir sağ partidir) Başa geçince böyle şeyleri gerçekleştiriyor.

aykudgöksun
22.02.2007, 22:00
chp zamanında da kara çarşafla gezenler erkek doktor istemeyenler vardı.akp ile ilgili olduğunu düşünmüyorum

yenibirgün
22.02.2007, 22:12
Arkadaşlar eğitim olmadığı sürece bu böylşe devam eder, insanların öyle bir kafalarını yıkıyolar ki türban takmam diyen kızlar anadolu gençlik gibi vakıflara giriyor ve 1 haftada türban takıyor.Anadoluda kadınlar başlarını sırf saçları uzun olduğu ve işlerine engel olmasın diye yaşmakla örtüyor.Burdaki insanlar ise sanki saçlarından utanıyorlar da onları kapatıyorlar.Türban takan kız arkadaşım var onunla konuştuğumda bunun erkeklerden kaynaklandığını kendini korumak için bunu taktığını söyledi.Hatta saçın kadına çok özel bir hava kattığını ilgi çektiğini falan söyledi.Ona bakarsan bence türban da küçük yaştaki kızlara bile olgunluk kazandırıyor.Daha dişi geliyor.Ama ben yargılamadım çünkü kendi seçimi karışamam ama katılmam.
Bu arada CHP başa gelse büyük ihtimalle şu andaki durumundan daha iyi olmayacak belki de daha kötü olabilir ama işte bize o kadar hakaret eden Recep Tayyip in partisi gelmesin yeter.

doctorctf
22.02.2007, 22:24
başörtüsü olarak kastedilen anadolu kadınını taktığı örtüyse o herkes tarafından normal ve doğal olarak karşılanmakta.ama kastedilen türbansa yasak olması lazım.çünkü türban,hepimizin de bildiği gibi siyasi bir simge haline getirilmiş durumda.diyeceksiniz ki madem özgür bir ülkede yaşıyoruz türbanın da serbest olması gerekir.evet bence de özgürlükten bahsedilen bir ülkede serbest olmalı.ancak 83 yıl geçmiş olmasına rağmen hala Türkiye Cumhuriyeti ni yıkma çalışmaları devam etmektedir.bazıları cumhuriyetin verdiği avantajları kullanarak bunu yapmaya çalışıyorlar.bu yüzden,bazı kesimlerin simgesi haline gelmiş olan türban yasak olmalı.nüfus cüzdanlarında da kullanılmamalı

Gülom
23.02.2007, 01:35
Bence siyasi de cok, bunlarin kimlik te turbanli nasil iyi gorunuyorlar ona sasiyorum. Ben iyi farkedemem herhalde..zaten universitelerde yapmiyorlarmiydi zamaninda, basortulu cok yer degistiren oldu ve olmusturda.. onun icin en azinda kimlik te bas ortu olmamasi lazim...

nuran
23.02.2007, 17:29

chp başa gelince daha iyi olcak anlamında bir şey yazmadım..tek dedğim tayyip'in tavırlarıyla ilgiliydi...lütfen tekrar bakınız yazdıklarıma..zaten başımıza kim gelirse daha iyi olcak bilnmez...

Agop
23.02.2007, 17:33
afedersin senden alıntı yaptım ama aslında seni kastetmek istemedim. ben genel anlamda bunu söylüyorum

Halo_24
23.02.2007, 17:36
baş örtüsü serbest. yoldaş. türban yani sıkma baş yasak.

YezdaN
23.02.2007, 17:39
arkadaşlar ailemize bakalım nenelerimize ananelerimize babannelerimize kapalı değiller mi.çarşaf unsuru olmadığı sürece kapalı olmak abes bir olay değil.olabilir nüfus cüzdanı o kişiye ait bak adı üzerinde kişiye ait bırakta kişi nasıl istiyorsa öyle olsun..

Halo_24
23.02.2007, 18:28

Halo_24
23.02.2007, 19:36

KızılBant
23.02.2007, 19:39
baş örtüsü neden yasak olsun? Baş örtüsü kullanılabilir doğaldır ancak insanlar yüzlerini tanınmayacak derecede kapatması hem kişinin tanınmasını zorlaştırı hemde gericilikdir. Ancak Baş örtüsü kullanılabilir saygı duymak gerek buna.

Gülom
23.02.2007, 22:13

Mürebbi_emre, senin duygusaligini anliyorum, ama Tayipin CHP ten daha ozgurlukcu oldugunu nasil soyleyebilirsin? Birdefa istedikleri seriat ozgurlukcu degil, Tayip nasil ozgurcu olsun. Sizce Tayip su anda cok mu samimi? Sizce bu olaylarin olmayisi Tayipin ozgur yapisimi yoksa askerden korkusu ve bilerek yapmamalarimi? Onceleri haberlerde goruyorduk, her gun universite onunde basortu icin eylem yapiliyordu, Ramazanda universitelerde olaylar oluyordu. Simdi bu sorunlar cozuldude, onun icinmi eylem yapilmiyor? Nerde hergun eylem yapan magdur universite kizlari? Bunu unutmaki, CHP zamaninda veya baska bir parti donemlerde Aleviler kiyiliyorsa, Ak partinin taraftarlari ve onun gibi dusunenler tarafindan yapiliyor. Sivasi yakarken hangi partinin simgesini yaparak yaktilar. Avukatliklarini hangi parti adami yapti? Saman altinda su yurutuyorlar ve akilca kurmak istedikleri seriata calisiyorlar, ama gormeyenler gormuyor iste..

Saygilarimla

Agop
24.02.2007, 01:04
Mürebbi_emre, senin duygusaligini anliyorum, ama Tayipin CHP ten daha ozgurlukcu oldugunu nasil soyleyebilirsin? Birdefa istedikleri seriat ozgurlukcu degil, Tayip nasil ozgurcu olsun. Sizce Tayip su anda cok mu samimi? Sizce bu olaylarin olmayisi Tayipin ozgur yapisimi yoksa askerden korkusu ve bilerek yapmamalarimi? Onceleri haberlerde goruyorduk, her gun universite onunde basortu icin eylem yapiliyordu, Ramazanda universitelerde olaylar oluyordu. Simdi bu sorunlar cozuldude, onun icinmi eylem yapilmiyor? Nerde hergun eylem yapan magdur universite kizlari? Bunu unutmaki, CHP zamaninda veya baska bir parti donemlerde Aleviler kiyiliyorsa, Ak partinin taraftarlari ve onun gibi dusunenler tarafindan yapiliyor. Sivasi yakarken hangi partinin simgesini yaparak yaktilar. Avukatliklarini hangi parti adami yapti? Saman altinda su yurutuyorlar ve akilca kurmak istedikleri seriata calisiyorlar, ama gormeyenler gormuyor iste..

Saygilarimla

cumhıriyet kurulalı bilmem kaç yıl oluyo. ne zaman aleviler bu kadar özgür olabildi. bunu AKP yi övmek amacı ile söylediğimi sanmayın. Ama adam hiç olmassa laikliğe karşıyım diyo. CHP ise laikliği savunup Alevinin ve diğer inançların anasını ağlatıyo. Şimdi söyle hangisi daha özgürlükçü.

Gülom
24.02.2007, 01:24
cumhıriyet kurulalı bilmem kaç yıl oluyo. ne zaman aleviler bu kadar özgür olabildi. bunu AKP yi övmek amacı ile söylediğimi sanmayın. Ama adam hiç olmassa laikliğe karşıyım diyo. CHP ise laikliği savunup Alevinin ve diğer inançların anasını ağlatıyo. Şimdi söyle hangisi daha özgürlükçü.

Can,

Senin bahsettigin durustluk, ozgurcu degil. Laikligi savunmayip, seriati savunan bir defa ozgurlukcu degildir ve olamazda. Ozgurlukcu olsaydi, Arap ulkelerinde herkes ozgurce dusuncesini soyler, ozgurce haraket ederdi. Goster cogunlugun musluman olan ulkelerde hangi ulke daha ozgurcu? Turkiyenin mukembel bir ulke oldugunu demiyorum, ama en azinda seriat yok (tam laiklik olmasada). CHP bazi konularda yanda durust degildir, ama en azinda seriat diye bagirmiyor..seni bilmem ama, ben bir Alevi kadini olarak Tayip gibi dusunen ve onlari savunan insanlardan cok korkuyorum ve bu konuda cok cidiyim..

Saygilarimla

aykudgöksun
24.02.2007, 11:08
şu zamana kadar gerek mecliste gerek ülkede olsun en özgürlükçü zaman akp devridir.bunu kabul etmek lazım.en az sansür uygulayan muhalefete en az baskı uygulayan akp'dir.sırf dinci tabanlı bir parti olduğu için böyle yargılamak yersiz.örneklerle bunu görebiliriz.ki cumhuriyet kurulduğundan beri en baskıcı devir hep chp iktidarı zamanındadır.saygılar..

Agop
24.02.2007, 13:53
Can,

Senin bahsettigin durustluk, ozgurcu degil. Laikligi savunmayip, seriati savunan bir defa ozgurlukcu degildir ve olamazda. Ozgurlukcu olsaydi, Arap ulkelerinde herkes ozgurce dusuncesini soyler, ozgurce haraket ederdi. Goster cogunlugun musluman olan ulkelerde hangi ulke daha ozgurcu? Turkiyenin mukembel bir ulke oldugunu demiyorum, ama en azinda seriat yok (tam laiklik olmasada). CHP bazi konularda yanda durust degildir, ama en azinda seriat diye bagirmiyor..seni bilmem ama, ben bir Alevi kadini olarak Tayip gibi dusunen ve onlari savunan insanlardan cok korkuyorum ve bu konuda cok cidiyim..

Saygilarimla

bakın ben Tayip i savunmuyorum. Benim söylemek istediğim şu "bu olay sadece şimdi olmuyo" yani daha önceleride bunları yaşadık. hemde daha ağırını. ama unutkan halkımız herşeyi unuttuğu gibi kendisine bunları yapanlarıda unuttu. binlerce kişiyi öldürenler, aleviliği yasaklıyanları (burada CHP den bahsediyorum) unuttu. Tekrar söylüyorum ben Tayip'i savunmuyorum sadece diğerlerinide unutmayalım diyorum.