Orijinalini görmek için tıklayınız : "Cumhuriyetine Sahip Çık"
berximin 24.02.2007, 18:08 Cumhuriyet gazetesi cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde reklam kampanyası başlatmış...!Reklamda diyor ki 16 mayıs günü saatler yüzyıl geri alınacak...Cumhuriyeti'ne sahip çık!...
Cumhuriyet gazetesi isminden aldığı misyonu yaratıcı ve msjı adresine ulaştıran bır reklamla yerine getiriyor.. tabi ki sadece bu gazateyi almak demek rejime sahip çıkmak demek değildir..
Haksızlık yapmayalım...bu gazetenin zaten traj derdi yoktur...hatta net üzerinden bile okuyamazsınız ödeme yapmadan..
Gazetenin derdi adını kendinden aldığı Türkiye Cumhuriye tine sahip çıkmak değil...sahiplenmek...Mantık her zamanki gibi cumhuriyet in asıl sahipleri biziz...Bizden olmayan birinin hükümet etmesine içimiz elvermiyorken bir de köşke çıkması düşünülemez...
cumhuriyete sahip çıkmanın ötesinde onu sahipleneceğine biraz da demokrasiye sahip çıksa ne güzel olur...
mayıs ayında cumhurbaşkanlığı seçimleri var ve bu ülkenin aydın insanları bizi karanlığa sürükleyecek engellerin önünde duvar gibi yükselmelidir..
yoksa reklam da da söylediği gibi seçimler sonrasında ak zihniyetli birinin cumhurbaşkanlığı makamına oturması bu ülkeyi yüzyıl geriye götürecek..
M.K.Atatürk 'ün bu konuyla ilgili çok güzel bir sözünü paylaşmak istiyorum..Atatürk diyor ki:"Bizi yanlış yola sevk eden habisler (kötü, alçak ve soysuzlar) bilirsiniz ki, çoğu zaman din perdesine bürünmüşler, saf ve temiz halkımızı hep şeriat sözleriyle aldatmışlardır. Binbir türlü siyasi ve kişisel amaç ve çıkar sağlamak için dinimizi vasıta olarak kullanmışlardır.."
Hüseyin69 24.02.2007, 18:29 valla cumhuriyete ordu sahip ciksin polis teskilati sahip ciksinmillet meclisi sahip ciksin biz gibi gariban halk ancak yasamaya gayret eder tabiki yasayabiliyorsa.
herkes ati almis üsküdari gecmis cumhuriyet gazetesi her zamanki gibi yine yeni yeni uykudan uyanmis gözlerini ovuyor esniyor
tabi kendilerinden biri başa gelince kurtuluyoz sanki. cumhuriyetin lafı işte.
valla cumhuriyete ordu sahip ciksin polis teskilati sahip ciksinmillet meclisi sahip ciksin biz gibi gariban halk ancak yasamaya gayret eder tabiki yasayabiliyorsa.
herkes ati almis üsküdari gecmis cumhuriyet gazetesi her zamanki gibi yine yeni yeni uykudan uyanmis gözlerini ovuyor esniyor
cumhuriyet gazetesinin yaptığı reklam doğrudur aslında geç bile kalındı el kadı gibi dünyanın terörist dedigi birini hararetle savunan hatta kefil olan bir başbakan ve devletin bütün birimlerinden inanılmaz bir kadrolaşmaları elbetteki kendi kadronu kuracam diyor hastanenin başına imam atayan ve polisiniçindede milliyetçi islamciların çoğunlukta olması cumhuriyetin gerçektende tehlikede olması anlamına geliyor
Haydaryiğit 24.02.2007, 23:45 Atatürk'ün bu sözünden yola çıkarsak bazı insanlar da yıllardır okullarda faşistlik duygularını bize öğretmişler bu günlere getirmişler.Kendilerini her zaman sanki doğruymuş gibi gösterdiler bizlere.
İşte bugünde bu duygularımızı kullanarak iktidarı ele geçirmeye çalışıyor bu hortumcular.
izmir_35 28.04.2007, 01:07 Sevgili canlar ordumuzdan mıhdıra gibi cevap cumhurbaşkanlıgı gerektigi gibi olmassa biz üstümüze düşeni yaparız büyükanıt ne demek istiyor bunlar darbenin ayak seslerimi ülkemizin karışmasına müsade etmeyelim bence Abdullah gül ülkeyi düşünüyorsa adaylıkdan cekılsın ve ordunun istediği biri Cumhurbaşkanı olsun yoksa buişin sonu kötü ordu diyorki biz sonuna kadar cumhuriyetin ve laiklik ilkelerinin arkasındayız bunun için üstümüze düşeni yaparız diyor Allah yardımcımız olsun
Sevgili canlar ordumuzdan mıhdıra gibi cevap cumhurbaşkanlıgı gerektigi gibi olmassa biz üstümüze düşeni yaparız büyükanıt ne demek istiyor bunlar darbenin ayak seslerimi ülkemizin karışmasına müsade etmeyelim bence Abdullah gül ülkeyi düşünüyorsa adaylıkdan cekılsın ve ordunun istediği biri Cumhurbaşkanı olsun yoksa buişin sonu kötü ordu diyorki biz sonuna kadar cumhuriyetin ve laiklik ilkelerinin arkasındayız bunun için üstümüze düşeni yaparız diyor Allah yardımcımız olsun
ordu tamamiylen hakli bu uyariyi yapmakta fakat cumhurbaskani ordunun istediyi deyil halkin istediyi tarafsiz demokrat cumhuriyetin savunucusu biri olamali ha ben burda orduyla halkin ayni tarafta oldugunu biliyorum.demem oki madem demokrasi istiyoruz ordunun deyil halkin yonettiyi bir ulke olmaliyiz saygilaimla.
insanlar kardeş 28.04.2007, 01:38 Helal yani arkadaşlar .inanamıyorum.AKP olmasın asker in belirlediği bir cumhur başkanı .
Sevgili DEde kızı istemleriniz bu ülke için tehlikeli.
Allah bu ülkeyi Önce AKP den Sonra askeri rejimden sonrada sizin gibi düşünen destekçilerinden korusuın.......
izmir_35 28.04.2007, 01:40 ordu tamamiylen hakli bu uyariyi yapmakta fakat cumhurbaskani ordunun istediyi deyil halkin istediyi tarafsiz demokrat cumhuriyetin savunucusu biri olamali ha ben burda orduyla halkin ayni tarafta oldugunu biliyorum.demem oki madem demokrasi istiyoruz ordunun deyil halkin yonettiyi bir ulke olmaliyiz saygilaimla.
Halkın buna yetkisi yok ama ordunun var onun için öyle dedim halkın seçmesi iyi olur tabiki keşke bizler seçebilsek can
insanlar kardeş 28.04.2007, 01:41 Sevgili canlar ordumuzdan mıhdıra gibi cevap cumhurbaşkanlıgı gerektigi gibi olmassa biz üstümüze düşeni yaparız büyükanıt ne demek istiyor bunlar darbenin ayak seslerimi ülkemizin karışmasına müsade etmeyelim bence Abdullah gül ülkeyi düşünüyorsa adaylıkdan cekılsın ve ordunun istediği biri Cumhurbaşkanı olsun yoksa buişin sonu kötü ordu diyorki biz sonuna kadar cumhuriyetin ve laiklik ilkelerinin arkasındayız bunun için üstümüze düşeni yaparız diyor Allah yardımcımız olsun
kardeş Helal yani arkadaşlar .inanamıyorum.AKP olmasın asker in belirlediği bir cumhur başkanı .
Allah bu ülkeyi Önce AKP den Sonra askeri rejimden sonrada sizin gibi düşünen destekçilerinden
izmir_35 28.04.2007, 01:45 Helal yani arkadaşlar .inanamıyorum.AKP olmasın asker in belirlediği bir cumhur başkanı .
Allah bu ülkeyi Önce AKP den Sonra askeri rejimden sonrada sizin gibi düşünen destekçilerinden korusuın.......
size katılmıyorum bence ordumuz halkının yanında olacaktır her zaman ordumuza güveniyorum buda benim fikrim herkes düşüncesinde özgür olmalı
insanlar kardeş 28.04.2007, 01:55 Sevgili canlar ordumuzdan mıhdıra gibi cevap cumhurbaşkanlıgı gerektigi gibi olmassa biz üstümüze düşeni yaparız büyükanıt ne demek istiyor bunlar darbenin ayak seslerimi ülkemizin karışmasına müsade etmeyelim bence Abdullah gül ülkeyi düşünüyorsa adaylıkdan cekılsın ve ordunun istediği biri Cumhurbaşkanı olsun yoksa buişin sonu kötü ordu diyorki biz sonuna kadar cumhuriyetin ve laiklik ilkelerinin arkasındayız bunun için üstümüze düşeni yaparız diyor Allah yardımcımız olsun
size katılmıyorum bence ordumuz halkının yanında olacaktır her zaman ordumuza güveniyorum buda benim fikrim herkes düşüncesinde özgür olmalı
Hem Laik ve Cumhuriyet ilkelelerinin arkasındayız diyorsunuz hemde Büyükkanıtın darbe seslerinden endişelisiniz.Orduyu göreve çağırıyorsunuz .Ne demek istetiğiniz belli değil.
İşin ne kadar kötü gitmesi şurda kalsın istemleriniz ve temenniniz bu gidişattan dahada kötü olacaktır.....
izmir_35 28.04.2007, 02:03 Hem Laik ve Cumhuriyet ilkelelerinin arkasındayız diyorsunuz hemde Büyükkanıtın darbe seslerinden endişelisiniz.Orduyu göreve çağırıyorsunuz .Ne demek istetiğiniz belli değil.
İşin ne kadar kötü gitmesi şurda kalsın istemleriniz ve temenniniz bu gidişattan dahada kötü olacaktır.....
umarım akp ortalığı karıştırmazda darbe olmaz ama ordumuz darbe yapmadan bir çüzüm bulur umarım tabiki endişeliyim ama yinede ordumuz halkı için hayırlısı neyse onu yapacak
insanlar kardeş 28.04.2007, 02:22 umarım akp ortalığı karıştırmazda darbe olmaz ama ordumuz darbe yapmadan bir çüzüm bulur umarım tabiki endişeliyim ama yinede ordumuz halkı için hayırlısı neyse onu yapacak
Ümidinizi sivil halktan kesmeniz gerçekten acı verici.Ordumuzu elbette severiz fakat yönetime ipotek koymasını asla kabul etmiyoruz.Ordunun görevi bellidir.
Yıllardır bu memleketin insanını sizin gibi çaresizleştiren tek çıkar yolun askeri bir harekatın meşruluğunu kanıtlamak ve kabullendirmek.Bunun adınada demokrasi cumhuriyet yönetimi deyip yutturmacalarına razı olmak ne gaflet sevgili Dede kızı.
Saygılarımla....
sahrut75yagmur 22.03.2008, 17:27 http://www.imageturk.com/img/b43d7f5400c48b84805b1.jpg (http://www.imageturk.com/goster.php?res=b43d7f5400c48b84805b1.jpg)
Kamuoyuna
Gazetemiz Başyazarı ve İmtiyaz Sahibi İlhan Selçuk, Terörle Mücadele Şubesi ekipleri tarafından, evine yapılan baskınla, cuma günü sabaha karşı saat 04.30'da gözaltına alınmıştır.
Devletin kendisine 15 yıldır yakın koruma tahsis ettiği, ikametgâhı, çalıştığı yer ve tüm yaşamı toplumun bütün kesimlerince saydam olarak bilinen İlhan Selçuk'un 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbe dönemlerini anımsatan bir yöntemle gözaltına alınmasının anlamını kamuoyunun takdirlerine sunuyoruz.
AKP'nin kapatılması davası sonrasında, siyasi iktidar ve yandaşları tarafından bu davanın yörüngesinden çıkarılması çabası yoğun olarak sürmektedir.
Bu bağlamda, kamuoyunda "Ergenekon" operasyonu olarak bilinen ve uzun süredir devam etmekte olan soruşturmanın, AKP'nin kapatma davasıyla ilişkilendirilmesi ve Cumhuriyet gazetesinin bu yolla sindirilmek, susturulmak istenmesi oyununa alet olmayacağız.
İsmini Atatürk'ün verdiği Cumhuriyet gazetesi, kurulduğundan beri 84 yıldır demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti sistemini savunmaktadır.
Bu uğurda pek çok şehit vermiş ve birçok badire atlatmıştır.
Cumhuriyet gazetesi, demokratik hak ve özgürlüklerin ve laik Atatürk Cumhuriyeti'nin korunması mücadelesini sürdürecektir.
Gazetemiz İmtiyaz Sahibi ve Başyazarı İlhan Seçuk'a uygulanan bu haksız gözaltı işlemine karşı gazetemiz tarafından derhal yargıç nezdinde hukuki işlemler başlatılmıştır.
Cumhuriyet
Cumhuriyetimize sahip çıkalım...
Saygılarımla.
insanlar kardeş 22.03.2008, 17:41 Kendi düşüncesinden olmayanı tukaka saymak akp nin en temel zihniyetidir.Susturarak bastırarak yok sayarak bir işe yarasa idi seksen öncesi bütün darbelerin meşruluğu bugün utança duyularak anımsanmazdı.Çoğunluk siyasetle çoğulculuğu benimsemek siyaset birikimi ve tecrübesini istemektedir ki bu vasıfları akp ve yönetim şekline bakarsak uzaktan yakından ilgisi yoktur.Demokrasileri ümmet ve cemaat zihniyetleriyle yönetmek ve yüceltmek imkansızdır.Akp bunu yapmaya çalışırken demokrasinin nasıl trajikomik durumlarda kaldığı aşinadır.Bu şekilde gözaltıları kınıyorum.
saygılarımla....
halitseyfi 22.03.2008, 17:55 Demokrasinin ve insanın öldürüldüğü, akp iktidarı döneminde demokratik her değere saldırılar gittikçe yoğunlaşmakta.Tüm her özgürlüğü kendi amaçları doğrultusunda ve "keser demokrasisi" mantığıyla sürdüren akp artık ala bildiğine pervasızlaşmış, insanlara "sıra bana ne zaman gelecek" duygusunu yaşatmaya başlamıştır.
"Susma Sustukça Sıra SANA Gelecek"
onurnehir 22.03.2008, 22:14 bizler cumhuriyet icin mucadele eden insanlariz. bunu ne akp nede baska bir guc elimizden alabilir. bizler birlik kardes oldukca bizim onumuzde kimse duramicak. umarim akp'ye oy veren vatandaslarimizda pismandir. akp insallah kapanir, vede bidaha bu gorusu savunan bi parti cikmaz. cumhuriyet icin variz...
cumhurıyet kazanımlarının içi boşaltılamaz ;hiç bir noktasına direkt sekte vurulamaz biz varoldugumuz sürece ;türkiye cumhuriyeti sosyal layık hukuk devletı olmaya devam edecektir.....
Kara Davut 22.03.2008, 23:03 Demokrasinin ve insanın öldürüldüğü, akp iktidarı döneminde demokratik her değere saldırılar gittikçe yoğunlaşmakta.Tüm her özgürlüğü kendi amaçları doğrultusunda ve "keser demokrasisi" mantığıyla sürdüren akp artık ala bildiğine pervasızlaşmış, insanlara "sıra bana ne zaman gelecek" duygusunu yaşatmaya başlamıştır.
"Susma Sustukça Sıra SANA Gelecek"
Aslına bakılırsa siz hak vermemek yanlış olur.yalnız "sıra bana ne zaman gelecek" mantığına büründüğünüz anda sizlerde aynı zihniyeti yani "keser demokrasisi" zihniyetini takınmış olursunuz ki,suça suçla karşılık vermiş olursunuz.Demokrasi teriminin altının boşaltıldığı yıllar son 6 yıl değildir.aslına bakılırsa Atatürk'ün vefatının hemen akabinde başlamıştır bu eylemler zinciri.akp bunun son halkasıdır ve bunu yasal hale getirmeye çalışmıştır.yani yasaları değiştirerek,yapılanları adaletsizlikleri yasal zemine taşımak istemiştir.Ancak demokrasi,hak ve adalet kavramının altına bakıldığında,Cumhuriyet'in kurulduğu ilk yıllardan beridir,bir takım eylemlerle altının oyulduğu görülmektedir.bu ülkede 1940 lardan beridir insanlar bir takım haksızlıklara maruz kalmakta ve haksızlıklardan dolayı kan dökülmektedir.Bu eylemler incelendiğinde 1960-2000 yılları arası her fikir,karşı tezi savunan insanın kanını dökmüştür.saçma sapan yasaklar,düşünce özgürlüğüne indirilen darbe,askeri ve cunta rejimlerin baskı dolu yasaları ve bunlara ek olarak çıkarılan kanun hükmünde kararnameler hep bu keser demokrasisinin oluşmasına etkendir.yani ,tüm halkların özgürlüğünü ve insanca yaşamasını sağlayacak bir anayasa ve yargı sistemi oluşturulamamıştır.ortada her yönden bir adaletsizlik vardır.bence bir an evvel bu adaletsiz yapılanmanın teelden değişmesi gerekmektedir.
ancak sizi yukarıdaki söylemlerinizden dolayı bir kez daha uyarmayı kendime bir borç biliyorum.zira suç,suçla önlenemez.nasıl ki,adaletsizlik adaletsizliği ve başı boşluğu doğuran sebeplerdense,sıra size gelince,sizde aynı tavrı takındığınız takdirde,sıra bize ne zaman gelecek diye bekleyen,başka bir kitleninde varlığını ensenizde hissedeceksiniz.
Artık birlik zamanı oldugunu düşünüyorum biz bugün çoluk çoçuk taksimdeydik ama daha büyük kalabalıklar daha büyük yankılar daha büyük sesler lazım ya tamamen boyun eğip çocuklarımızı karanlığa teslim edicez yada hep beraber elele veerip bu karanlıkdan çıkacagız başka bir çıkış yok! Herkesi duyarlı olmaya cağırıyorum...
karaaa_kız 23.03.2008, 07:50 her zaman korumaya calıştıgımız herzaman onur ve gurur duydugum atam ATATÜRK bu memleket sahipsiz degil rahat uyu neler gecirmiş bu memleket birkac kendini bilmez adamlar cıkacılara fırsat vermez ..
halitseyfi 23.03.2008, 22:31 Aslına bakılırsa siz hak vermemek yanlış olur.yalnız "sıra bana ne zaman gelecek" mantığına büründüğünüz anda sizlerde aynı zihniyeti yani "keser demokrasisi" zihniyetini takınmış olursunuz ki,suça suçla karşılık vermiş olursunuz.Demokrasi teriminin altının boşaltıldığı yıllar son 6 yıl değildir.aslına bakılırsa Atatürk'ün vefatının hemen akabinde başlamıştır bu eylemler zinciri.akp bunun son halkasıdır ve bunu yasal hale getirmeye çalışmıştır.yani yasaları değiştirerek,yapılanları adaletsizlikleri yasal zemine taşımak istemiştir.Ancak demokrasi,hak ve adalet kavramının altına bakıldığında,Cumhuriyet'in kurulduğu ilk yıllardan beridir,bir takım eylemlerle altının oyulduğu görülmektedir.bu ülkede 1940 lardan beridir insanlar bir takım haksızlıklara maruz kalmakta ve haksızlıklardan dolayı kan dökülmektedir.Bu eylemler incelendiğinde 1960-2000 yılları arası her fikir,karşı tezi savunan insanın kanını dökmüştür.saçma sapan yasaklar,düşünce özgürlüğüne indirilen darbe,askeri ve cunta rejimlerin baskı dolu yasaları ve bunlara ek olarak çıkarılan kanun hükmünde kararnameler hep bu keser demokrasisinin oluşmasına etkendir.yani ,tüm halkların özgürlüğünü ve insanca yaşamasını sağlayacak bir anayasa ve yargı sistemi oluşturulamamıştır.ortada her yönden bir adaletsizlik vardır.bence bir an evvel bu adaletsiz yapılanmanın teelden değişmesi gerekmektedir.
ancak sizi yukarıdaki söylemlerinizden dolayı bir kez daha uyarmayı kendime bir borç biliyorum.[B]zira suç,suçla önlenemez.nasıl ki,adaletsizlik adaletsizliği ve başı boşluğu doğuran sebeplerdense,sıra size gelince,sizde aynı tavrı takındığınız takdirde,sıra bize ne zaman gelecek diye bekleyen,başka bir kitleninde varlığını ensenizde hissedeceksiniz.
Sevgili can
İşaretlediklerim hariç sizin fikirlerinizi kesinlikle kabullenirim.
Anlamadığım şey, "sıra bana ne zaman gelecek" duygusu nasıl olurda benim karşımdakine "keser demokrasisi" uygulamayı savunuğumu anlatır.
Hiç bir zaman bana yapılanı, bende karşımdakine yapayım mantığı içinde olmadım. Olmayıda svunmadım.
Ama bakıyorum ki yazınızda sanki böyle faşizan bir düşünce içinde imişim gibi bir yargıyla cevabınızı yazmışsınız.
Şimdi açıklamanıza ihtiyaç duyuyorum.
Uyarınıza teşekürler fakat..
Hangi cümlem veya cümlelerimden başkaları hakkında faşizan ve antidemokratik düşünceler içinde olduğumu ve bunu savunduğumu acıklarsanız sevinirim.
Dede-baba 24.03.2008, 00:46 Atatürk diyor ki:
"...Bizi yanlış yola sevk eden habisler (kötü, alçak ve soysuzlar) bilirsiniz ki, çoğu zaman din perdesine bürünmüşler, saf ve temiz halkımızı hep şeriat sözleriyle aldatmışlardır. Binbir türlü siyasi ve kişisel amaç ve çıkar sağlamak için dinimizi vasıta olarak kullanmışlardır...."
***Ata'nın ne büyük bir önder olduğu şimdi daha açık sanırım... O büyük insanın 80 yıl önce yaptıklarını bizler şimdi koruyamıyoruz.. bile
***peki neden bu Hallere düştük.. İlimi... bilimi.. Muassır medeniyet seviyesini tartışmak varken.. Bir bez parçasına türbana takılıp kaldık...
Biz ATa'yı hiç anlamadık belki de kısa yoldan köse dönmeyi.. kişisel küçük hesaplar için ülke satmayı maharet sandık.. belki de Boşverizm... bananecilik... Hastalığına yakalandık..
Şairini bilmediğim ama Günümüz gerçekleriyle bağdaşan... neden bu hallere düştüğümüzü anlatan... aşagıdaki şiiri hepinizle paylaşmak istedim...
Çalar çırpar toplarız
Vatandaşı soyarız
Bankaları hortumlarız
İzindeyiz Atam izinde!
ABD uşağıyız
AB yolundayız
IMF kucağındayız
İzindeyiz Atam izinde!
Kendimiz düşünmedik
Ruhundan vahiy bekledik
Seni ilahımız bildik
İzindeyiz Atam izinde!
Emperyalizme yenildik
Sömürge oluverdik
Devletçiliği mahfettik
İzindeyiz Atam izinde!
Biz sadece laf yaparız
Biraz da slogan atarız
Şükür sana taparız
İzindeyiz Atam izinde!
(Alıntı: Yazarı ???)
Ey büyük Atam!...
*** Senin Kurduğun ülkede senin adını anmak.. seni savunmak suç oldu...
*** Deniz Gezmiş'lerin.. Mahir Çayan'ların.. Hüseyin İnan'ların... dediği ve uğruna öldüğü "YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE" yi savunmak.. suç oldu...
*** Sahip çıkamadık emanetine... Senden sonra sana laik nesiller yetiştiremedik...
*** Şimdilerde sayımız çok azaldı... belki de dahada azalacak... hele Atilla İLHAN'larımız gibi aydınlarımızı da kaybetdikçe...
*** Ama bizler.. En son Ocak sönene kadar... tek kişi kalana kadar...Muaviye karşısında hz. Ali gibi...yezit karşısında İmam Hüseyin gibi...
***Sözle değil.. eylemlerimizle... özümüzle Aleviler olarak hep yanındaydık yanında olacağız...
Ne ABD ne AB ne de Kızıl Moskow..
YAŞASIN TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYEE!!!
Saygılarımla...
Kara Davut 24.03.2008, 01:25 Sevgili can
İşaretlediklerim hariç sizin fikirlerinizi kesinlikle kabullenirim.
Anlamadığım şey, "sıra bana ne zaman gelecek" duygusu nasıl olurda benim karşımdakine "keser demokrasisi" uygulamayı savunuğumu anlatır.
Hiç bir zaman bana yapılanı, bende karşımdakine yapayım mantığı içinde olmadım. Olmayıda svunmadım.
Ama bakıyorum ki yazınızda sanki böyle faşizan bir düşünce içinde imişim gibi bir yargıyla cevabınızı yazmışsınız.
Şimdi açıklamanıza ihtiyaç duyuyorum.
Uyarınıza teşekürler fakat..
Hangi cümlem veya cümlelerimden başkaları hakkında faşizan ve antidemokratik düşünceler içinde olduğumu ve bunu savunduğumu acıklarsanız sevinirim.
sevgili halitçiğim,
sizin faşizan bir düşünce içinde olduğunuzu belirtmedim yada sözlerinizi bu düşünce ile yargılamadım.yukarıda yazmış olduğum,sizinde bana katılmış olduğunuz sözlerimde,benim ne anlatmak istediğimin anlaşılmış olması gerekirdi.ancak yanlış anlamalara sebep olmamak için bir kez daha açıklayayım.Adalet ve demokrasi denilen olguları,herkes kendi çıkar ve menfaatleri için kullanmaya başlarsa bunun adı keser demokrasisi oluyor.1939 sonrasında güdülen tek taraflı politikalar,ülkedeki inanç sahibi insanların inançlarının istismar edilmesi ve baskıya uğraması sonucu,bu baskı altındaki insanların,1946 yılına kadar İnönü hükümetine hep diş bilemesine sebep olmuştur.1950'li yıllardan sonra çok partili sisteme geçişle birlikte başa gelen sağ partilerde bu sefer İnönü taraftarlarını istismar etmişlerdir.bu istismar ve baskılar 1970 li yıllarda da aynı hızla devam etmiştir.sağ olsun,sol olsun her iki düşünceye ait gruplar 70'li yılların ortalarından sonra bu ülkede kan dökmeye başlamışlardır.neden?iki kesimde birbirlerinin isteklerine taviz vermemişlerdir.yani katılımcı ve paylaşımcı bir politikayı her iki tarafta gütmemiştir.şimdi bu ilkeden yola çıkarak;bugün akp hükümeti kapanıp yerine sol görüşlü bir parti gelse bile,atacağı adımlar katılımcı ve paylaşımcı bir demokrasi anlayışını gütmedikçe ve ortak bir paydada buluşmadıkça,100 yıl bile geçse karşı tarafın düşüncelerini bastıramayacak,gemi hep azıya alacaktır.ülkemizde seçim süresi 5 yılda birdir.yani en iyi ihtimalle sol görüş 5 yıl iktidarda kalacaktır.sonrasında gelecek sağ görüş yine yapacağını yapacaktır.ülkemiz bu yap-boz demokrasiden ve siyasetten çok çekmiştir.en basiti belediyelerde bile bunun örnekleri daha açık belli olmaktadır.bir belediyenin yaptığını,diğer belediye yıkmakta ve bu da ülke ekonomisini zarara uğratmaktadır.belediye bazında ele alındığında dahi,milyonlarca dolar zarara sebep olan bu anlayış,ülke bazında ele alındığında ortaya korkunç rakamlar çıkarmaktadır.burası işin sadece ekonomik boyutu.birde diğer faktörler varki,insanları gerçekten birbirine düşman edecek sebepler doğurmaktadır.her değişen iktidar sonucu değişen kadrolar ve çıkarılan işçiler,insanların inançlarına getirilen kısıtlamalar,siyasilerin meydanlarada yaptığı konuşmalarla,karşıt düşüncedekileri düşman olarak göstermesi ve hedef tayin etmesi vs.vs.,insani değerlere saldırıya kadar vahim sonuçlara sebep olmaktadır.işte bunun için diyorum ki,demokrasi denilen kılıç herkese eşit mesafede olmalıdır.birinin başının üzerinde sallanıp,diğerini es-geçmemelidir.Onun içinde katılımcı ve paylaşımcı bir demokrasinin hayata geçirilmesi şarttır.yoksa sıra bana ne zaman gelecek diye bekleyen birileri her zaman bulunacaktır.bu kavram her iki kesim içinde geçerlidir.saygılarımla.
|
|