Orijinalini görmek için tıklayınız : İŞte ŞerİatÇi İran

amiral
25.02.2007, 14:33
İran'da terfi edecek öğretmenlerin girdiği bir sınavda Hz. Muhammed'i ima yoluyla da olsa küçük düşürdüğü belirtilen sorular sorulması skandal yarattı. Sınava ateş püsküren milletvekilleri, Eğitim Bakanı Mahmud Farşidi'nin özür dilemesini yeterli bulmayarak, Danimarka'daki karikatür skandalının bir benzeri olarak niteledikleri olaydan dolayı Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'ın bizzat özür dilemesini istedi.
İngiliz gazetesi The Guardian'ın haberine göre, hükümet tarafından hazırlanan sınavda öğretmenlere çoktan seçmeli 40 soru yöneltildi. Ancak soruların önemli bir bölümünde Hz. Muhammed'in hayatıyla ilgili önemsiz ayrıntılara ilişkin ve onu bir peygambere yakışmayan derecede dış görünüşüne önem veren bir figür olarak gösteren ifadeler kullanıldı. Skandalı haberleştiren İran medyası soruları yayımlamaya cesaret edemedi.
Guardian'a göre en az sakıncalı olan sorular şöyle: Hz. Muhammed, kendisini Hz. Yusuf ile nasıl mukayese etti? Yanıtlar: A) Ben Yusuf'tan daha güzelim; B) Yusuf benden güzel; C) Ben Yusuf'tan daha zekiyim; D) Yusuf benden güzel ama ben ondan zekiyim.
Allah'ın peygamberi yemek yerken hangisini asla kullanmadı? A) İki parmağını; B) Üç parmağını; C) Dört parmağını; D) Beş parmağını.
Peygamberin saçı ne renkti? A) Siyah; B) Beyaz; C) Beyaz olan birkaçı hariç siyah; D) Ömrünün sonuna doğru beyaz.
Sakalı ne renkti? A) Çenesi dahil tamamen beyaz; B) Çenesi dahil siyah; C) Çenesi beyaz, geri kalanı siyah; D) Çenesi kızıl, gerisi beyaz.
Peygamber uyurken nasıl yatardı? A) Sırtüstü; B) Yüzüstü; C) Sağ tarafına; D) Sol tarafına.
İran Ulusal Öğretmenler Birliği sınavı sert bir dille kınarken, eğitim yetkilileri soruların iyi hazırlanmadığını kabul ederek sınavı iptal etti. Sınavda başarılı olamayan öğretmenler için yeni bir sınav yapılacağı, geçer not alanların yeniden sınava girmeyecekleri açıklandı. İran Parlamentosu'nun Kültür Komitesi Başkanı Emad Afrug, "Bu sorularla Danimarka'daki karikatürler arasında ne fark var?" diye sordu.
www.arazdergisi.org

ademce
25.02.2007, 14:40
Onların en azından emperyalist haydutlara karşı meydan okuyup ulusal onurlarını koruyacak Ahmedi Nejat gibi bir devlet başkanları var bizde o da yok ya.

aykudgöksun
25.02.2007, 14:41
evet bugün gazetede okumuştum.gerçekten soruları görünce insanların nasıl şeylerle uğraştığını ve olayın diğer ve gerçek yönünü görmediği belli oluyor.yazık çünkü iran kültürüyle geçmişiyle çok büyük ve sağlam ülkelerden biridir.

aykudgöksun
25.02.2007, 14:44
Onların en azından emperyalist haydutlara karşı meydan okuyup ulusal onurlarını koruyacak Ahmedi Nejat gibi bir devlet başkanları var bizde o da yok ya.

türkiyeyle karşılaştırılamaz bile.sırf öyle arada atıp tutan bir lidere bizim ihtiyacımız yok.ulusal onuru koruyor ama kendi insanına böyle sorular sorarak bence hakaret ediyor..

ademce
25.02.2007, 14:52
türkiyeyle karşılaştırılamaz bile.sırf öyle arada atıp tutan bir lidere bizim ihtiyacımız yok.ulusal onuru koruyor ama kendi insanına böyle sorular sorarak bence hakaret ediyor..

Bir yandan Amerika ve İsrail diğer yandan Avrupanın tehditlerine rağmen hala nükleer programından hala vazgeçmedi ve çalışmalar devam ediyor. Yani atıp tutmak değil reel bir durum söz konusu. Söz konusu yukarı da ki eleştiri ise eğitim sistemi hakkın da senin de söylediğin gibi köklü bir mazisi olan mevcut İranın okuma yazma oranı ve entellektel birikimi ve hatta internet kullanımı Türkiyenin çok çok ilerisin de. Osmanlı ve Selçuklularda bilim hayatını içeren ilk bilim tarihi çalışmasının da sahibi eski Tahran Üniversitesi Rektörü. Türk değil yani Fars bir bilim adamı. Ama bu tür absürdlüklerde oluyormuş demek.

lion12
25.02.2007, 15:01
Bu soruların sorulmasında yanlış olan nedir ki ben onu anlayamadım.Hz.peygamber ile ilgili insanların ne kadar bilgisisinin olup olmadığı tartışılmış sadece.İran İslam memleketleri arasında inancına en bağlı ülke diyebiliriz.En çok ehlibeyt sotu orada var.

aykudgöksun
25.02.2007, 15:14
soruların saçmalığını görmüyor musunuz yav??böyle mi inanç sahibi olur.yok neymiş hz.muhammed nasıl yatıyormuş???işte cahillik işte yobazlık başka ne diyim..

lion12
25.02.2007, 15:28
soruların saçmalığını görmüyor musunuz yav??böyle mi inanç sahibi olur.yok neymiş hz.muhammed nasıl yatıyormuş???işte cahillik işte yobazlık başka ne diyim..

Güzel dost bunların herbiri Resulullah(s.a.a)ı daha iyi tanımamız için.Çünkü bunların herbiri birer sünnet teşkil ederler.Mesela size şunu örnek verebilirim güzel dost,sağ omuz üstü yatmak bir sünnettir.Yani oradaki birçok sorunun cevabını ben biliyorum ona istinaden size bilgi vermeye çalışıyorum.Yıllarca İran da din eğitimi almış insanlarla biraraya geldiğimde ettiğim sohbetler neticesinde öğrendim bu bilgileri ve de sizlerle de paylaşmak istedim.Hani der ya İmam Ali(a.s)''Bilen bilmeyene borçludur.''

aykudgöksun
25.02.2007, 16:26
can herkesin inancına saygılıyım ancak hz.muhammed sağ yattı diye biz de sağ yatarsak sevap olur bu gibi düşünceler bana tamamen ters.yatmanın günahı sevabı mı olur??

lion12
25.02.2007, 17:24
can herkesin inancına saygılıyım ancak hz.muhammed sağ yattı diye biz de sağ yatarsak sevap olur bu gibi düşünceler bana tamamen ters.yatmanın günahı sevabı mı olur??

Güzel dost o bir sünnettir.İslamiyet ve 12 imam inancı bir yerden sonra da teslimiyet ister.Yani demek istediğim sizin inanıp inanmamanız sizi ilgilendirir ve herkeste size görüşünüzden ötürü saygı duymak zorunda ve buna tabi ki de doğal olarak bende dahilim.Bu bir sünnettir anlayacağınız.Kendi mantığınızla değil kaynaklara göre hareket edin.

aykudgöksun
25.02.2007, 17:30
tamam hz.muhammedin yaptıkları sünnettir onun yaptıklarını yapmamız sevaptır,ancak yatması kalkmasıyla sünnet mi olur??bence sünnet hz.muhammed'in kul'a nasıl davrandığı, erkanı adabıdır..yatıp kalkmasını kopya etmek bize birşey kazandırmaz inancındayım..

lion12
25.02.2007, 17:54
tamam hz.muhammedin yaptıkları sünnettir onun yaptıklarını yapmamız sevaptır,ancak yatması kalkmasıyla sünnet mi olur??bence sünnet hz.muhammed'in kul'a nasıl davrandığı, erkanı adabıdır..yatıp kalkmasını kopya etmek bize birşey kazandırmaz inancındayım..

İşte dedim ya güzel dost siz o inançta olabilirsiniz herkeste saygı duyar ama gerçek kaynaklara baktığınızda ne yazık ki öyle değil.Sünnet olan bu davranış size ne fayda sağlar ne sağlamaz bunu siz bilirsiniz ancak ben resulullah sünneti olduğu için yapmaya devam edeceğim...Saygılar!

Agop
25.02.2007, 18:29
Güzel dost bunların herbiri Resulullah(s.a.a)ı daha iyi tanımamız için.Çünkü bunların herbiri birer sünnet teşkil ederler.Mesela size şunu örnek verebilirim güzel dost,sağ omuz üstü yatmak bir sünnettir.Yani oradaki birçok sorunun cevabını ben biliyorum ona istinaden size bilgi vermeye çalışıyorum.Yıllarca İran da din eğitimi almış insanlarla biraraya geldiğimde ettiğim sohbetler neticesinde öğrendim bu bilgileri ve de sizlerle de paylaşmak istedim.Hani der ya İmam Ali(a.s)''Bilen bilmeyene borçludur.''

Resulallah'ı dış görünüşü ilemi tanıyacaksın. onun içi önemli kardeşim. sadece onu değil hiç bir düşünür dış görünüşü güzel diye lider seçilmedi.her lider düşünceleri doğrultusunda önder oldu.
Mahatma Gandiy'ye bak bakalım sokakkta gördüğün dilenciden farkı varmı. ama düşünceleri öylemi, düşünceleri ile dam memleketini kurtardı. Eğer boy pos işi olsaydı en büyük filozoflar Mankenler olurdu.

odtülü aslan
25.02.2007, 18:44
Hz. Muhammed'in yaptıkları toplum hayatı içinde yaptıkları, davranışları sünnet teşkil eder fakat İslamiyet'i sadece bunlara dayanarak yaşamak yobazlıktan başka bişey olmaz.Bir Müslamanın öncelikle yapması gereken İslamiyeti özümsemektir.Sünnetler bunların peşinden kendiliğinden gelir.

lion12
25.02.2007, 19:01
Hz. Muhammed'in yaptıkları toplum hayatı içinde yaptıkları, davranışları sünnet teşkil eder fakat İslamiyet'i sadece bunlara dayanarak yaşamak yobazlıktan başka bişey olmaz.Bir Müslamanın öncelikle yapması gereken İslamiyeti özümsemektir.Sünnetler bunların peşinden kendiliğinden gelir.

İslamiyeti tek başına kimsenin bunlara dayamaya çalıştığı da yok zaten.

lion12
25.02.2007, 19:02
Resulallah'ı dış görünüşü ilemi tanıyacaksın. onun içi önemli kardeşim. sadece onu değil hiç bir düşünür dış görünüşü güzel diye lider seçilmedi.her lider düşünceleri doğrultusunda önder oldu.
Mahatma Gandiy'ye bak bakalım sokakkta gördüğün dilenciden farkı varmı. ama düşünceleri öylemi, düşünceleri ile dam memleketini kurtardı. Eğer boy pos işi olsaydı en büyük filozoflar Mankenler olurdu.

Sana içi önemsiz diyen oldu mu?

dus_sokagi
25.02.2007, 19:09
arkadaslar burda sunneti yada sunnet olmayani tartismiyoruz.

benim merak ettyimim bu haber nasil ele gecti bilmem hangi dergi bunu yayinlamis ne bilyoruz o derginin yaln soylemediyini yani kesin lik tarafi nedir butun dunya irani karalamak isterken buda bi oyundur bence cunku butun dunya elkeleri simdi irandan korkuyo ve yaninda olan muslumanlarida dusman etmek istiyo garanti bisey varmi onu ogrenmek istiyorum.

daha dun okudun(spartacus arkadasimin ahmet kaya icin yazdigi yaziyi neler yapilmis diye)

lion12
25.02.2007, 19:21
arkadaslar burda sunneti yada sunnet olmayani tartismiyoruz.

benim merak ettyimim bu haber nasil ele gecti bilmem hangi dergi bunu yayinlamis ne bilyoruz o derginin yaln soylemediyini yani kesin lik tarafi nedir butun dunya irani karalamak isterken buda bi oyundur bence cunku butun dunya elkeleri simdi irandan korkuyo ve yaninda olan muslumanlarida dusman etmek istiyo garanti bisey varmi onu ogrenmek istiyorum.

daha dun okudun(spartacus arkadasimin ahmet kaya icin yazdigi yaziyi neler yapilmis diye)

Dost kesinlikle çok doğru bunu Amerika'lılar İran la diğer müslüman ülkelerin arasını açmak için yapıyor ve de dikkat ederseniz dünya müslümanlarının çoğu sünni.Eee tabi İran da komple şii olduğu içinde doğal olarak Amerika İran a diğer ülkeleri düşman etmeye çalışırken dierk İran ın şii liğini kullanarak düşman etmeye çalışıyor.

odtülü aslan
25.02.2007, 19:28
İslamiyeti tek başına kimsenin bunlara dayamaya çalıştığı da yok zaten.

O mesajı sana cevap olarak yazmadım.