Orijinalini görmek için tıklayınız : Hatay
:) biraz eşelersek akraba çıkacaz herhalde :)
ademle havvadan yana akraba değilmiyiz ki zaten dediğini duydum gibi
alla sellimkin, ahla fikin
valla zaten çakırkayalardan çok kişi tanıyorum...belkide senide tanıyorumdur...:komik :komik neyse harbiyeyi iyice tanıtacaz herkese burada biraz reklam yaparız beraber...
devrim35 08.08.2006, 14:40 selam arkadaşlar hataylıların burada olması beni çok sevindirdi...bende hataylıyım.izmirde öğretmenlik yapıyorum ve memleketimi çok özledim.bence antakya ya türkiyeden girişler pasaportlu olmalı.gelip orayı kirletiyorlar.
devrim ne demek oluyor şimdi bu.bence hataya türkiyeden girişler pasapotla falan olmalı bende antakyalı değilim ama çocukluğumdan beri burda yaşıyorum.antakyanın bize kattığı bir çok şey var ama bizimde antakyaya verdiğimiz bir çok şey var .bide öğretmen olacaksın ama yazdığın kelimelere dikkat etmiyorsun .bir çok sevdiğim antakyalı arkadaşımın hatırına daha kırıcı kelimeler kullanmak istemiyorum lüt fen daha dikkatli olalım
selam arkadaşlar hataylıların burada olması beni çok sevindirdi...bende hataylıyım.izmirde öğretmenlik yapıyorum ve memleketimi çok özledim.bence antakya ya türkiyeden girişler pasaportlu olmalı.gelip orayı kirletiyorlar.
devrim sanırım sen bunu yazarken içkiliydin ya da çok öfkeli. hataylı insanın özelliğidir her tür insanla kardeşçe yaşamak. bunu bildiğini biliyorum. her kim olursa gelen her ne olursa olsun bizimle aynı havayı soluduğu için bile olsa aramızda yeri var. bizi meşhur eden de kardeşçe yaşamamız değil mi?
sevgiyle kal
sıra neferi 08.08.2006, 17:41 selam arkadaşlar hataylıların burada olması beni çok sevindirdi...bende hataylıyım.izmirde öğretmenlik yapıyorum ve memleketimi çok özledim.bence antakya ya türkiyeden girişler pasaportlu olmalı.gelip orayı kirletiyorlar.
sanırım arkadaşın dediği yanlış anlaşıldı.o devletin hatayı yozlaştırma politikasından bahsediyor olabilir.çünkü devlet gidip türkiyenin başka yerlerinden türk getirip onları silahlandırdı. hatayın arap kimliğini yok etmek istedi.hatta afganistandan kaçan göçmenleri bile hataya yerleştirdi.
eğer bahsettiği buysa haklı, değilse özür dilemesi lazım
sanırım arkadaşın dediği yanlış anlaşıldı.o devletin hatayı yozlaştırma politikasından bahsediyor olabilir.çünkü devlet gidip türkiyenin başka yerlerinden türk getirip onları silahlandırdı. hatayın arap kimliğini yok etmek istedi.hatta afganistandan kaçan göçmenleri bile hataya yerleştirdi.
eğer bahsettiği buysa haklı, değilse özür dilemesi lazım
eğer bahsettiği sizin söylediyiniz şeyse ben hem ondan hem sizden özürdilerim. ama memleketimize yerleşip dost olan insanlar da var. sonuçta herkesi aynı kefeye koymayalım. ve sanırım arkadaşın anlatımın da bir gariplik olmalı ya da benim anlamam da o yüzden yanlış anlamış olabilirim özür diliyorum
saygılar
devrim35 11.08.2006, 17:18 aman bu ne öfke bu ne şiddet.işte antakyalıların en tuhaf özelliklerinden biri...seslerini çıkarmaları yerlerde susarlar susmaları gerektiği yerde seslerini çağırırlar.aynı hasasasiyeti devletin türkleştirme politikalarına karşı vermeyenler burada esip gürlüyorlar.antakyada yaşayanhakların çogunlu arap ve alevi olmasına rağmen lübnan ve filistin halkının yaşadığı drama karşı sessiz sakinler.yada evlerinde oturup boğma rakısı içiyorlardır.bu ne aymazlık bu ne onursuzluk değil mi?aralarında karşı çıkan yok mu elbette vardır.ama çıkması gereken ses bu kadar güçsüz olmamalı.seriyolda eylem düzenlenmişti.buna çok sevindim.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ya yolladıktan sonra bayagı türkçe hatası yaptığımı farkettim.dalgınlıktan biraz.birazda yoğun olmamdan kaynaklı.şunu da belirtmek istiyorum amacım kavga etmek falan değil.sadece bi şeyleri tartışmak istemek.
Farklılılar içinde birlik
tarihsel süreçte pek çok uygarlığın beşiği olan Antakya,büyük bir harekeliliğe, iç ve dış göçlere sahne olmuş ve önemini korumuş bir kenttir.Bu kent, Türkler, Arap Alevileri, Arap hristiyanlar, Arap sünniler, Ermeniler ve Yahudiler gibi yüzyıllardır birarada yaşayan pek çok farklı etnik ve dinsel topluluğu barındırmıştır. Dünya tarihinde önemli bir yer tutan ve önemli ticaret ve hac yollarının kesişme noktasında bulunan Antakya, değişik dinlerden ve kimliklerden gelen insanları kendine çeken, çok kültürlü, farklılıklara açık kozmopolit bir yer olarak gelişmiştir. bu nedenle tarihsel olarak kültürel çeşitliliğe olan aşinalık bu kentte yaşayan farklı toplulukların günlük yaşamlarının bir parçasıdır. Antakya kültürü, batılı ve doğulu kimliklerin bir potada eritildiği, kendine özgü, pek çok kültürü kaynaştıran, farklılıkları içselleştiren, bir arada yaşayan farklı toplulukların birbirleriyle iletişim ve etkileşime açık olduğu ortak bir bölgesel kültür ve ahlaki yapı oluşturacak şekilde evrilmiştir.Antakya'daki topluluklar bir arada yaşayabilme, iletişim içinde olma ve farklılıklara karşı "hoşgörü" olma temellerine dayalı bölge kültürünü içselleşmiştir.
Dikkate değer bir deneyim
Dünyanın birçok yerinde etnik köken farkları ya da fikir ayrılıkları şiddetli çatışmalara yol açmaya devam etmekteyken, Antakya, farklı etno-kültürel ve dinsel yapılardaki insanların, sosyal ve ekonomik olarak kendine yeten bir toplumda , kimliklerini rahatça dışa vurarak, geçmiş deneyimlere ve bölgenin özgül sosyal yapısına bağlı olarak eskiden zaman zaman yaşanan olumsuz gerilimleri büyütmeden, kendi aralarındaki birliği ve uyumu korumak için çaba harcayarak barış içinde bir arada nasıl yaşayabildikleri konusunda dikkate değer bir deneyim sunar. ancak, Antakya,son zamanlarda farklılıklara saygılı olan çoğunluğun belirleyiciliğini ön plana çıkaran "çok kültürlülük" söyleminin ötesinde, toplulukların bölge kültürüne eşit katılımda bulunduğunu ve topluluklar arasında karşılıklı hoşgörü içinde uyumlu bir birlikteliğin kurulabileceğini gösteren nadir örneklerden biridir. bununla birlikte toplulukların kendi öz kültürlerini koruyabilmeleri ve sürdürebilmeleri ise Antakya'ya ayrı bir özellik katmaktadır.
Bu kentte yaşayan topluluklar etnik kökene, dine, milli kimliğe, politika tercihine ve sahip oldukları bölge kültürüne dayalı kimliklerin bir araya gelmesiyle oluşan çok kimlikli bir yapıya sahiptirler. bu topluluklar yüzyıllardır aynı coğrafyada bir arada yaşamaktadırlar. genelde farklı topluluklardan kişilerle yapılan evliliklere hala pek sıcak bakılmamasına karşın burada yaşayan toplumlar sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda kapalı bir yapıya sahip değildir. karşılıklı olarak birbirlerinin varlıklarına saygı duyan, sınırlarını esnetebilen topluluklardır. çeşitli topluluklar arasında bir arada yaşanmışlık sonucunda kültürel ve sosyal, hatta dinsel anlamda bile etkileşim mevcuttur. farklı dinlerin ibadet evleri bir aradadır.
Önemli günlerde Müslümanların kilisede, Hıristiyanların ise camilerde ve ziyaretgahlarda (arap alevilerinin ibadet evleri) dua etmesi olağandır. ancak görünüşte uyum içinde bir arada yaşayan bu topluluklar, ötekine karşı belirli sınırlar koyarak bir uzlaşma zemini yaratmaktadırlar. modern toplumlarda, kişiler, grup içi ve dışı ilişkilerini örtüşebildiği pek çok gruba birden dahil olabilirler. aynı zamanda grup içinde herkesle eşit bir şekilde iletişim kurulmadığı gibi, tüm dış gruplara da eşit bir mesafede bulunulmaz. farklı gruplar arasında belirli bir yakınlık veya uzaklık derecesini ifade eden bir sosyal mesafe bulunur. önemli olan ve Antakya'yı farklı kılan farklılıklar içinde birlik olabilmektir, bir arada yaşayabilmektir.
Önemli olan din değil, insaniyet!
Antakyalı olmanın temel öğelerinden biri dinsel farklılığı, ayrımcılığa düşmeden kabullenmektir. bölgede sık kullanılan bir arap atasözü şöyle der:" Herkes kendi dinine yönelsin, allah da yardımcısı olsun" bu tutumun özü "biz ve ötekiler farklıyız ama birbirimizin farklılığını kabul ediyoruz"demektir. bir Hıristiyan vatandaş Antakya'da yaşayan insanların dışlayıcılıktan uzak olan dinsel olgunluğunu şöyle dile getiriyor: " gavur lafı geçmez buralarda" Antakya üzerine Antakyalılar tarafından söylenen sözler toplumsal durumu net bir şekilde ifade etmektedir: "sevgi ve dostluk içinde büyüyoruz, çocuklarımıza bunu öğretiyoruz", " aileler arasında da din adamları (şeyhler, imamlar ve papazlar) arasında da çok güzel bir diyalog var, birbirlerinin aleyhine beyanatta bulunmuyorlar", "burada insanların birbirine saygısı var", "kimse kimseye sen Hıristiyansın, sen Sünnisin, sen Alevisin demez", "burada yaşayan değişik toplumlardan birisin, bu yüzden hiç bir sorun çıkmıyor, herkes kendi halinde", "kimse burada inanç tartışmaları yapmıyor, yapanlar dışlanıyor". pek çok Antaklıya göre, " önemli olan insanların dininin değil insaniyetlerinin benzeşmesidir".
ne yazık ki, farklı dinlerden toplulukların, birbirlerinin dinlerine yaşam hakkı tanıyan bu olgunlukta bir tutum sergilemeleri çok sık rastlanan bir durum değildir. bu kentte de farklılıklara mesafeli bir tutum sergileyen insanlar mevcuttur, ancak farklı politik kutuplardaki insanların arasında bile bir çatışma olmadığı, Antakya'da farklı kültüre/dine mensup insanların bir arada yaşama tecrübesine sahip oldukları sıkça vurgulanmatadır.
OkanÇAKIRKAYA 14.08.2006, 23:34 selam canlar. ben Hatay'ın şirin beldesi Harbiye'den Okan. foruma olan tüm saygılarımla MERHABA
Ali_Yolcusu 15.08.2006, 00:41 ablacığım çok güzel yazmışsın ellerine sağlık
Mirioglu 15.08.2006, 01:20 selam canlar. ben Hatay'ın şirin beldesi Harbiye'den Okan. foruma olan tüm saygılarımla MERHABA
foruma hosgeldin kardes! :)
bende harbiyeliyiym :)
iyi forumlar
antakyayı daha önemlisi olan antakya insanını çok iyi anlatmışsın leyla
ellerine sağlık inşallah dünya bizim gibi bir düzene girer ve insanların antakyada yaşadığı gibi bir dosluk yaşanır dünyada
ellerine sağlık
aman bu ne öfke bu ne şiddet.işte antakyalıların en tuhaf özelliklerinden biri...seslerini çıkarmaları yerlerde susarlar susmaları gerektiği yerde seslerini çağırırlar.aynı hasasasiyeti devletin türkleştirme politikalarına karşı vermeyenler burada esip gürlüyorlar.antakyada yaşayanhakların çogunlu arap ve alevi olmasına rağmen lübnan ve filistin halkının yaşadığı drama karşı sessiz sakinler.yada evlerinde oturup boğma rakısı içiyorlardır.bu ne aymazlık bu ne onursuzluk değil mi?aralarında karşı çıkan yok mu elbette vardır.ama çıkması gereken ses bu kadar güçsüz olmamalı.seriyolda eylem düzenlenmişti.buna çok sevindim.
Kısa zaman içinde ard arda mesaj yazıldığı için sistem tarafından mesajlar birleştirilmiştir (otomesajdır, Alevimen)
ya yolladıktan sonra bayagı türkçe hatası yaptığımı farkettim.dalgınlıktan biraz.birazda yoğun olmamdan kaynaklı.şunu da belirtmek istiyorum amacım kavga etmek falan değil.sadece bi şeyleri tartışmak istemek.
selam devrim bu soylediklerine bende katiliyorum.lubnan ve filistin de emperyalistler kardeslerimizi katlederken bizimkiler nerde TC yillardir bizi asimile etmeye calisiyor kismende basariyorlar bizimkiler nerde artik uyanmanin zamanin geldi 20 YIL sonra ana dilimizi konusmuyacak duruma geleceyiz.
samandagli 21.08.2006, 16:29 --------------------------------------------------------------------------------
Ben Hatay'ın samandağ ilçesinin Yaylıca köyündenim. Hatay'ın alevileri Arap kökenlidir. Ama soyumuzun tam olarak nereden geldiğini bilmiyorum açıkçası.
merhaba bende hatay samandağ danım soyunun nereden geldiğini öğrenmek istiyorsan şeyh hasan davut alevilerin en büyük hocasını tanıyorsundur buna eminim git ona sor sana geren bilgiyi verir... sevgiler
Merkez Point 27.08.2006, 15:38 mrb arkadaşlar ben de aranıza yeni katıldım.ben de hty ın harbiyesindenim..leyla çakırkya ya selamlar..bu sadece ilk msj olduğuı için kısa olacak..daha soora görüşürüz..
Merkez Point 27.08.2006, 15:44 hilmi yarayıcı yı ben çok ii tanıyorum..şu an antakya da konserler veriyor...yorum un dün harbiye açık hava konserinde de yoktu zaten..hilmi yarayıcı hakkında neler öğrenmek isterseniz yardımcı olabilirim...
hilmi yarayıcı yı ben çok ii tanıyorum..şu an antakya da konserler veriyor...yorum un dün harbiye açık hava konserinde de yoktu zaten..hilmi yarayıcı hakkında neler öğrenmek isterseniz yardımcı olabilirim...
benim ortaokul öğretmenim seyhan yarayıcı hilmi yarayıcı nın akrabasımı.kendisi matematik öğretmenimdi.tanıyorsanız şu anda nerde görev yaptığını biliyormusunuz.
onur melis 05.09.2006, 15:39 merhabalar. antakya merkezden hemserilerimin hepsine selam ve sevgi...
NebihKerem 07.09.2006, 10:16 dostum nesimiydik derimizi yüzdüler pir sultandık bizi dara çektiler çorumda maraşta bizi kestiler, daha dün sivasta diri diri yaktılar.. Ya bunlar için kim ne yaptı.Hiç kimse .. Ama bizim elimizden ne gelirki yapabileceğimiz tek şey.. caca cola ,pepsi, mc donalds v.b. urunlerı almamakla olur.. arkadasım boğma rakı olayına deyinecek olursak ben şahsen içmem... genelde evimdede oturmam. her kesimde işe yaramayan insanlar vardır ama o işe yaramayan insanları aynı keseye koymaman lazım.. Tartışılacak bir şey varsa mantıklı bir şekilde yaklaşalım ..
NebihKerem 07.09.2006, 10:41 harbiye cennetinden herkese selamlar..
hoşgeldin Ali yolcusu bende hatay iskenderunluyum ve bende yeni üyeyim ve niye bana hoşgeldin dileklerinizi sunmuyorsunuz hataylı hemşerilerim.
hoşgeldin Ali yolcusu bende hatay iskenderunluyum ve bende yeni üyeyim ve niye bana hoşgeldin dileklerinizi sunmuyorsunuz hataylı hemşerilerim.
hemşom biz mümeccim miyiz:) geldim demezsen nerden bilelim geldiğini :)
hoşgeldin aramıza
sevgiyle kal
vallaha hemşerim LEYLACAKİRKAYA sen bana ilk hoşgeldin diyensin ne diyeyim teşekkür ederim. Sende olmazsan varya hataylı hemşerilerim beni görmeyecek. bu arada onur akının geceyi sana yazdım şarkısını bence sen dinle çok hoş.
geceyi sana yazdım ı çok dinledim severek dinlediğim bir parça da niye özellikle dinlememi istediğini merak ettim doğrusu :)
Serkan_Devrim 09.09.2006, 15:06 vallaha hemşerim LEYLACAKİRKAYA sen bana ilk hoşgeldin diyensin ne diyeyim teşekkür ederim. Sende olmazsan varya hataylı hemşerilerim beni görmeyecek. bu arada onur akının geceyi sana yazdım şarkısını bence sen dinle çok hoş.
merhaba ve hoşgeldiniz. görmeden nasıl merhaba dyelimkihemşo?:) ohalde şimdiden göremediğimgelecekolan arkadaşlara merhaba hoşgeldiniz.:D
saol Ali ekber arkadaşım hoşbulduk aranızda olmak çok güzel. LADY(leylacakirkaya) hemşerim size özellikle gece sana yazdım şarkısını dinlemenizi tavsiye etmemin sebebi baktım onu akının inadına şarkısının sözlerini slogan koymuşsunuz ve benim en sevdiğim şarkı geceyi sana yazdım şarkısı çok hoş bir şarkı bide sizin düşüncelerinizi almak istedim... ALEVİLİK EN BÜYÜK ŞEREFTİR.(içimden geldi.)
keklikoluk köyü 13.09.2006, 23:13 Hatay'ın o renkli yanı güzel. "Hazan, Çan , Ezan = Hatay ".
Cemevi de eklenir belki.
alevigen 14.09.2006, 18:37 slm bende yeni üye oldum
antakyalıyım hepinize slmlarrrr
Serkan_Devrim 14.09.2006, 22:12 slm bende yeni üye oldum
hoşgeldiniz. :)
sıra neferi 14.09.2006, 22:30 slm bende yeni üye oldum
hoşgeldin hemşo.antakya nın neresinden
Merkez Point 15.09.2006, 20:56 benim ortaokul öğretmenim seyhan yarayıcı hilmi yarayıcı nın akrabasımı.kendisi matematik öğretmenimdi.tanıyorsanız şu anda nerde görev yaptığını biliyormusunuz.
merhaba verde hanım. Seyhan Hoca, Hilmi Yarayıcı'nın akrabası. az biraz kardeşler :) Seyhan hoca en son Antakya'da özel bir dersanede öğretmenlik yapıyordu.
serkanbaki 17.09.2006, 17:46 merhaba arkadaşlar.ben de 15 sene iskenderunda yaşadım.hepiniz çok sıcakkanlı insanlarsınız.15 senemi doya doya yaşadım diyemeyeceğim çünkü doyamadım.şimdi mersindeyim ama iskenderun benim hala içimde.iskenderun sevgisi bitmez...
serdar sinan 19.09.2006, 19:27 arap aleviliğin kökeni tabiki ırak'a dayanıyor kerbela küfe.sünnilerin zulümleri artıkça arap alevileri göç etti.yemen ondan sonra suriye ve en sonunda yavuz sultan selim'in mısır seferinden sonra hatay adana ve mersin'e yerleştiler.kökeni budur arkadaşlar.bizim ana dilimiz arapçadır.
kardeşim bende senin gibi arap alevisiyim o kadar kesin konuşuyorsunki seninle tanışıp bu bilgileri tartışıp paylaşmak isterim açık adresini verirsen seni ziyarete gelirm anladığım kadarıyla sen şeyh çoçuğu veya yakını olmalısın saygılar
ilkay123 29.09.2006, 14:43 herkese selamlar:ben iskenderunlu nuseyri alevi gencim Almanya da yasiyorum.HER KESE GURBETTEN SELAMLAR:(SERKAN DEVRIM DEVRIMLER DENMISIN BIZIM KOMSULAR OLURLARDA MERAK ETTIM SELAMLAR)
ilkay123 03.10.2006, 15:52 EHLEN ve SEHLEN MIN KIL MIN GENZETNE YABA ....SELAM OLSUN GURBET ELLERDEN DOGDUGUM BÜYÜDÜGÜM YERLERE SELAMLAR..CANLAR...
ilkay123 03.10.2006, 16:18 Hatayimiz üzerinde cok oyunlar oynandi.Oynanan oyunlarda bizlerinde hatalari oldu ONIKI EYLÜL öncesini gözlerimizin önüne getirerek yapalim.Belki o günleri bilmeyen arkadaslarimiz coktur.ALLAH BIZLERE o günleri bir daha görmeye nasip etmesin.Azinlik olarak kendinizi hissettinizmi kendinize hep kötülük yapildigini hissedersiniz cünkü siz bir sey yapamadiginizdan kaynaklanir bunlar.Hatay hepimizin yapilanlari degil yapilmak isteneleri simdiden sezip ona göre tavir koymakta yarar var.Arkadaslar yene kurulan ANTAKYA DA alevi derneginin sitesi varsa bildirirseniz sevinirim selamlar.
Uzun bir zamandır bu forum sayfasına üyeyim, takip ediyorum ama ilk defa yazıyorum. Hatayda doğdum ama orada yaşamıyorum. Bütün kardeşlerime saygı ve selamlarımı gönderiyorum.
yeni gelen arkadaşlar slmlar
cihanvural 17.10.2006, 10:57 Ben hataylıyım serinyoldanım
bende serinyolluyum... senin söylediklerine bende katılıyorum banada mantıklı geldi.. ama bizler aslen sadece aleviyiz ve sadece onların (fenikelilerin ) kültüründen etkilendik bence. Zaten yıllardır bir arada yaşadığımız diğer kavimin insanlarıyla kültürel anlamda birçok alışverişimiz oldu? sence bizmi onlardan etkilendik yoksa onlarımı bizden etkilendi?? ben şunu biliyorum onlarla beraber asırlardır aynı yerlerde yaşıyoruz...
Rüzgarınoğlu 17.10.2006, 14:15 arkadaşlar bende siteye yeni üye oldum.bende antakyalıyım.belli bir süredir istanbuldayım.burada açıkçası bizim kültürümüzü çok özledim.hatay bambaşka bir yer.özellikle de bizdeki kültür mozaiği bence dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıdır.dünyada başka hiçbir ülkede bu kadar etnik kökenin,bir arada,sevgiyle,kardeşçe yaşadığı yer bence yoktur.nazım ustanında dediği gibi bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine.herkese sevgiler.
arkadaşlar bende siteye yeni üye oldum.bende antakyalıyım.belli bir süredir istanbuldayım.burada açıkçası bizim kültürümüzü çok özledim.hatay bambaşka bir yer.özellikle de bizdeki kültür mozaiği bence dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıdır.dünyada başka hiçbir ülkede bu kadar etnik kökenin,bir arada,sevgiyle,kardeşçe yaşadığı yer bence yoktur.nazım ustanında dediği gibi bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine.herkese sevgiler.
hoşgeldin aramıza :)
cihanvural 18.10.2006, 04:23 arkadaşlar bende siteye yeni üye oldum.bende antakyalıyım.belli bir süredir istanbuldayım.burada açıkçası bizim kültürümüzü çok özledim.hatay bambaşka bir yer.özellikle de bizdeki kültür mozaiği bence dünyada eşi benzeri olmayan bir yapıdır.dünyada başka hiçbir ülkede bu kadar etnik kökenin,bir arada,sevgiyle,kardeşçe yaşadığı yer bence yoktur.nazım ustanında dediği gibi bir ağaç gibi tek ve hür ve bir orman gibi kardeşçesine.herkese sevgiler.
Hoşgeldik Rüzgarınoğlu bende yeniyim dayanamadım ama konulara balıklama daldım. BURADAKİ HERKESE BOLUDAN KUCAK DOLUSU SEVGİLER
Hoşgeldik Rüzgarınoğlu bende yeniyim dayanamadım ama konulara balıklama daldım. BURADAKİ HERKESE BOLUDAN KUCAK DOLUSU SEVGİLER
evet sen de hoşgeldin :D
bende serinyolluyum... senin söylediklerine bende katılıyorum banada mantıklı geldi.. ama bizler aslen sadece aleviyiz ve sadece onların (fenikelilerin ) kültüründen etkilendik bence. Zaten yıllardır bir arada yaşadığımız diğer kavimin insanlarıyla kültürel anlamda birçok alışverişimiz oldu? sence bizmi onlardan etkilendik yoksa onlarımı bizden etkilendi?? ben şunu biliyorum onlarla beraber asırlardır aynı yerlerde yaşıyoruz...
çocukluğumun memleketi :) sıcacık insanı ve havasıyla serinyol!!! çocukluğum geldi aklıma şimdi özgür ve mutlu çocukluğum :crying:
tekrar hoşgeldin aramıza :)
ilkay123 21.10.2006, 08:39 Hemserilerim biz Hatayimizi en iyi sekilde kültürümüzü yasatacagimizdan endiseli idim bu duyarliliginiz sayesinde beni yaniltiniz sizlere gurbet elden sevgiler ve de t e s e k k ü r l e r.
CoMaNdAnTe 21.10.2006, 10:52 Mozaikleri ile ünlü şehrimiz bir mozaikler bileşiğidir. Dünyanın ve ülkemizin gündeminden Ermeniler düşmezken Türkiyenin tek Ermeni köyü Hatay da Vakıflı köyüdür. Bütün kültürlerin yaşama hakkı bulduğu şehrimizin en büyük silahı hoşgörüdür.Ezan sesine eşlik eden bahhur kokuları çan çınıltılarını dansa davet eder gibi yayılır şehrin en işlek caddelerinden en ücra köşelerine kadar. İnsanlar bir arada yaşamanın mutluluğunu dinlerin adlarına göre değil insani değerlere göre sınıflandırmalarına bağlarlar. Aynı sofrada aynı kazandan yemek yemek aynı geminin yolcusu olmak en çok Hatayda hayat bulur. En tutucu bedenin bile insancıl yanını ön plana çıkarma zorunluluğu Hatayın gerçek sahiplerinin olgunluğundan kaynaklandığını herkes bilir. Yaşanabilir bir kent Antakya gelenin gitmek istemediği bir yerleşim birimi olma özelliğini içinde yaşayan insanların yürek paylaşımına borçludur.
selam arkadaşlar hepinizin bayramı kutlu olsu (git timberek).
Son Yaprağıydı 22.10.2006, 14:49 Leyla'm yeni gördüm bunları bak,okumam iyi oldu tamam ben hemmen Antakya'ya geliyorum:D:D kabul edersin mi evine :crying: hehe,
keşke elazığda böyle dini değil de insan olmayı kriter olarak alsaydı ama malesef değil,hehe bu arada ramazan bitti:D bu bayram bize geliyo aslında:D kurtuluyoruz insanlar normale dönücek artıkın
arkadaşlar bugün saat ikide vali ürgenden başlayıp köprüde sona erecek bir cumhuriyet yürüyüşümüz var katılmak isteğen arkadaşlar olursa bilgilerinize sunulur ben ordayım
arkadaşlar bugün saat ikide vali ürgenden başlayıp köprüde sona erecek bir cumhuriyet yürüyüşümüz var katılmak isteğen arkadaşlar olursa bilgilerinize sunulur ben ordayım
ablam olur da ben olmaz mıyım :)
cihanvural 31.10.2006, 01:38 ablam olur da ben olmaz mıyım :)
canlar
canım hemşerilerim
umarım benim yerimede orda bulunmuşsunuzdur.... sevgiler saygılar
canlar
canım hemşerilerim
umarım benim yerimede orda bulunmuşsunuzdur.... sevgiler saygılar
yürüdükte can hiç coşkulu bir yürüyüş değildi eh işte yürümüş olmak için gelinmişti sanki.:yamukgul: yol boyu yaptık işte:p
yürüdükte can hiç coşkulu bir yürüyüş değildi eh işte yürümüş olmak için gelinmişti sanki.:yamukgul: yol boyu yaptık işte:p
ya boşver abla işte değişiklik oldu işte :yamukgul: park yerine Atatürk caddesi :p
ya boşver abla işte değişiklik oldu işte :yamukgul: park yerine Atatürk caddesi :p
doğru park yerine atatürk caddesi :p ne kadar çok mesafe yürüdük ama kız bir kilometre bile yoktu:yamukgul:
doğru park yerine atatürk caddesi :p ne kadar çok mesafe yürüdük ama kız bir kilometre bile yoktu:yamukgul:
ya abla illa ağlatacan he mi beni :crying:
neyse gel biz kaldğımız yerden devam edelim öbür tarafta :p
ibadet konusundsa hem fikiriz...
ancak serkan arkaşımızın dediği gibi bu bayram bize farz değil. eğer bu bayramı sorgulayacaksak bizde kutlanan diğer bayramları da sorgulamamız gerekecek (Nıs Nisen- temmuzda kutlanan bayram - aslında daha birçou varda adını hatırlamıyorum). bütün bu bayramları adaklar yaparak kutlarız ve ıydıl fatr'da bunlaradan biridir. (kendi memleketim için söyliyim) biri kalkıp -ya benim oğlum üniversiteyi kazanırsa ona her şu şu bayramda adak adayacam der ve adam her yıl mali durumu ne kadar elverdikçe o bayramda adağını yapar.
sevgili cihan
aslında diğer bayramları da çok merak ediyorum ve sorgulamamız gerekiyor diye düşünüyorum. zamanı geldikçe o soruları da yönelteceğim. zaten şimdi şeker bayramı ve bize farz olup olmadığı çokça tartışıldığı için ben sizlerden de yararlanmak istedim.
dediğin gibi bayramlara bağlanış şekli farklı. bizdede benzer örnekleri var. ama bu bayramların doğuş şekli kökeni, özü ne? onu merak ediyorum.
hazır konu açılmışken yine sitedeki bütün arkadaşlara bi soru daha yöneltmek istiyorum: geçen hafta cumhuriyet bayramı vardı ya. şimdi bizim de iydil cumhure var biliyorsunuz. acaba bu bayramın cumhuriyet bayramıyla bir ilişkisi var mı? yani bizim ıydil cumhure, cumhuriyet bayramıyla mı başladı.
sevgili cihan
aslında diğer bayramları da çok merak ediyorum ve sorgulamamız gerekiyor diye düşünüyorum. zamanı geldikçe o soruları da yönelteceğim. zaten şimdi şeker bayramı ve bize farz olup olmadığı çokça tartışıldığı için ben sizlerden de yararlanmak istedim.
dediğin gibi bayramlara bağlanış şekli farklı. bizdede benzer örnekleri var. ama bu bayramların doğuş şekli kökeni, özü ne? onu merak ediyorum.
hazır konu açılmışken yine sitedeki bütün arkadaşlara bi soru daha yöneltmek istiyorum: geçen hafta cumhuriyet bayramı vardı ya. şimdi bizim de iydil cumhure var biliyorsunuz. acaba bu bayramın cumhuriyet bayramıyla bir ilişkisi var mı? yani bizim ıydil cumhure, cumhuriyet bayramıyla mı başladı.
edagülcüm, bayramlarla ilgili meraklarını biraz da olsa burdan giderebilirsin sanırım
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550&page=65
ayrıca bizim ıydil cumhure diye bir bayramamız yok, yapılan bayramın da cumhuriyet bayramı ile alakası yoktur, sadece hoş bir tesadüf olmuş. elbette ki dökülen kanlar için adaklar adanıp bayram (bizim değişimizle) yapılması hoş ama söz konusu bayramın amacı cumhuriyet bayramını kutlamak değildir. o gün kutlanan bayram mihrican bayramıdır.kutlanma sebebi de "Mihrican kelimesi Farsça bir kelime olup aslı mihr-gan/mihregandır. Mihrican sonbahar manasına gelmektedir. Bu bayram her yıl Tisrin-i evvel’in 16’sında (Miladi Takvimde 29 Ekim'e denk gelmektedir) kutlanır. Sonbaharın bitip kışın başlaması vesilesiyle kutlanan bir bayramdır. Bu bayram dini olmaktan çok, İslamiyet öncesi kültürün ürünü olan bir bayramdır. yani cumhuriyet bayramıyla başlamadı.
antioch78 27.11.2006, 22:42 selam arkadaşlar bu güzel yazılarınızdan dolayı teşekkür ederim.Umarım hataydaki hoşgörü tüm dünyaya örnek olur.Tüm dünyada barış içinde kardeşçe bir yaşam olur.
kardeşliğin barışın kenti antakya.
şöyle bir bakın insanına doğasına kokusuna
buram buram sevgi akıyor selamlaşmalarında,
topragında güneşinde,
insanlık kucaklaşıyor söylediği türkülerinde.
antakyanın en belirgin özelliği bu olsa gerek.bir çok din ve kültürün yanyana sevgi ve barış içinde yaşaması.bu hoşgörünün kaynağıda ise insanının sahip olduğu kültür,insan sevgisi var.umarım bütün dünya bir gün böyle sevgi ve barış içinde yaşar.
Ali_Yolcusu 29.11.2006, 12:23 arkadaşlar burada bir dip not eklemek istiyorum...
hatay sevgi şehri, barış şehri, hoşgörü şehri diyoruz doğrudur ama yobazlar yok değil.
örneğin hatayın reyhanlı ilçesinin büyük bir kısmı ülkücüdür...
kırıkhan, aşırı dincidir ve oradan tanıdığım insanların çoğu da gericidir...
ama herşeye rağmen; hristiyanıda alevisi de sünnisi de musevisi de bu şehir toprakları altında özgürce yaşayabiliyor en önemlisi de bu...
arkadaşlar burada bir dip not eklemek istiyorum...
hatay sevgi şehri, barış şehri, hoşgörü şehri diyoruz doğrudur ama yobazlar yok değil.
ama herşeye rağmen; hristiyanıda alevisi de sünnisi de musevisi de bu şehir toprakları altında özgürce yaşayabiliyor en önemlisi de bu...
yobazıda ırkçısıda her yerde var can doğru söylüyorsun.antakyada da var tabi.zaten asimilasyon çalışmalarıyla buralara gelmişler.ama bunda pek başarılı olamamışlar.öyle ya yine alevi çoğunluklu ve her din kendine bir yer edinebilmiş.reyhanlı gibi bazı yerleşim birimlerinde sıkışıp kalmışlar.
ama bozulmamış alevi yerleşimlerinde azımsanmayacak kadar çok.
arkadaşlar burada bir dip not eklemek istiyorum...
yobazı elbette var selimcim ama en azından başka memleketlere oranla yobazı bastırmış durumdayız son zamanlarda, baksana bir iki yere sıkışıp kalmışlar... hatayın aydın kesimi belli yerleşim bölgelerinde yaşıyor ve o kesim dediğin gibi alevisi, hristiyanı, ermenisi, yahudisi sunnisi hep kardeşçe yaşıyor...
yobazıda ırkçısıda her yerde var can doğru söylüyorsun.antakyada da var tabi.zaten asimilasyon çalışmalarıyla buralara gelmişler.ama bunda pek başarılı olamamışlar.öyle ya yine alevi çoğunluklu ve her din kendine bir yer edinebilmiş.reyhanlı gibi bazı yerleşim birimlerinde sıkışıp kalmışlar.
ama bozulmamış alevi yerleşimlerinde azımsanmayacak kadar çok.
eğer matematiksel konuşmak gerekirse can alevi nüfusu sunni nüfustan az en azından son zamanlarda böyle... gelmişler doğrusun ama sıkıştırılan bölgeler dışında da gelen uyum sağlamak zorunda kalmış...
ayrıca bozulmamış alevi yerleşimleri de azımsanacak türden ne yazık ki :no: asimile politikalarının sonucu olarak tabi... örneğin emminiyet müdürlüğü vs gibi birimler genelde alevi yerleşim bölgelerinde kuruluyor...
yalnız ifade ettiğim gibi gelen ayak uydurmak zorunda kalmış aksi takdirde barınamayacağının farkına varmıştır, vardırılmıştır ;)
eğer matematiksel konuşmak gerekirse can alevi nüfusu sunni nüfustan az en azından son zamanlarda böyle... gelmişler doğrusun ama sıkıştırılan bölgeler dışında da gelen uyum sağlamak zorunda kalmış...
ayrıca bozulmamış alevi yerleşimleri de azımsanacak türden ne yazık ki :no: asimile politikalarının sonucu olarak tabi... örneğin emminiyet müdürlüğü vs gibi birimler genelde alevi yerleşim bölgelerinde kuruluyor...
yalnız ifade ettiğim gibi gelen ayak uydurmak zorunda kalmış aksi takdirde barınamayacağının farkına varmıştır, vardırılmıştır ;)
mesala samandağ,harbiye bozulmamış alevi yerleşimleri.sünni kesimin çoğunluğu belende diye bilyorum.köylerde ise yine çoğunlukta alevi köyleri çıkıyor karşımıza.iskenderunun karaağaç yerleşimi onca site yerleşimine rağmen yinede çoğunluğunu alevilerin oluşturduğu yerleşimlerden.
mesala samandağ,harbiye bozulmamış alevi yerleşimleri.sünni kesimin çoğunluğu belende diye bilyorum.köylerde ise yine çoğunlukta alevi köyleri çıkıyor karşımıza.iskenderunun karaağaç yerleşimi onca site yerleşimine rağmen yinede çoğunluğunu alevilerin oluşturduğu yerleşimlerden.
harbiye ve samandağ bozulmamış kesimler değil can yeni emniyet müdürlüğü harbiye de kuruldu mesela, bununla beraber sunni nufüs harbiye de yaşamaya başladı. samandağda da zira böyle yaşayan sunni nüfus azımsanacak türden değil... yalnız demin de dediğim gibi henüz yaşam tarzını ve koşullarını ellerine alamadılar alabileceklerini de sanmıyorum, insanlığı öğreniyorlar aramızda ve ayak uyduruyorlar emin ol bizden gibi yaşıyorlar ve bırakıp gitmek istemiyorlar...
yani uzun lafın kısası: bir göz gezdirdiğimizde sadece alevilerden oluşan bir yerleşim birimi yok hatayda...
belen, hassa,payas,kumlu gibi yerleşim bölgeleri ise hiç alevi bulunmayan bölgeler
harbiye ve samandağ bozulmamış kesimler değil can yeni emniyet müdürlüğü harbiye de kuruldu mesela, bununla beraber sunni nufüs harbiye de yaşamaya başladı. samandağda da zira böyle yaşayan sunni nüfus azımsanacak türden değil... yalnız demin de dediğim gibi henüz yaşam tarzını ve koşullarını ellerine alamadılar alabileceklerini de sanmıyorum, insanlığı öğreniyorlar aramızda ve ayak uyduruyorlar emin ol bizden gibi yaşıyorlar ve bırakıp gitmek istemiyorlar...
yani uzun lafın kısası: bir göz gezdirdiğimizde sadece alevilerden oluşan bir yerleşim birimi yok hatayda...
belen, hassa,payas,kumlu gibi yerleşim bölgeleri ise hiç alevi bulunmayan bölgeler
sayın lady topikkin başliğıyla son yazınız ve bazı arkadaşların yazıları bir çelişki yaratmaktadır,başlangıçta antakyamızı çok iyi anlatmışsınız.
hoşgörü hakim kıldığı bu güzel yerleşım bölgemizde bariş içinde yaşıyan sağ duyulu hatay halkımızı bölünmüş bir tarz içinde deyerlendirmek makul görmuyorum.
insanlığı öğrenyorlar sözünüz genelleme olarak algılanmaktadır.
antakyamız muzayik bir şehirdir neresinde ikamet edilmişse edilsin hepside antakya halkıdır hatay halkıdır,bu kadar halk içinde insanlıktan nasibini almamış bireyler çıkar,o bireyler yüzünden genellemede bulunmak doğru deyildir,yanlış bilgilendirmekte sorgulanır bir durumdur,emniyet müdürlüyü harbiyede deyil antakyanın mucavir alanı içinde sümerler mahallesinin bitiminde aşağı okçular köyün sınırların içinde kurulmuştur,kurulduğu bölgede ekinomik katkı sağlamıştır.
saygılar.
sevgili lady payasın bir kısmında aleviler var. benim orada oturan akrabalarım da var.payastan bir ırmak geciyor bir tarafında sünniler bir tarafında aleviler oturur
sayın lady topikkin başliğıyla son yazınız ve bazı arkadaşların yazıları bir çelişki yaratmaktadır,başlangıçta antakyamızı çok iyi anlatmışsınız.
hoşgörü hakim kıldığı bu güzel yerleşım bölgemizde bariş içinde yaşıyan sağ duyulu hatay halkımızı bölünmüş bir tarz içinde deyerlendirmek makul görmuyorum.
insanlığı öğrenyorlar sözünüz genelleme olarak algılanmaktadır.
antakyamız muzayik bir şehirdir neresinde ikamet edilmişse edilsin hepside antakya halkıdır hatay halkıdır,bu kadar halk içinde insanlıktan nasibini almamış bireyler çıkar,o bireyler yüzünden genellemede bulunmak doğru deyildir,yanlış bilgilendirmekte sorgulanır bir durumdur,emniyet müdürlüyü harbiyede deyil antakyanın mucavir alanı içinde sümerler mahallesinin bitiminde aşağı okçular köyün sınırların içinde kurulmuştur,kurulduğu bölgede ekinomik katkı sağlamıştır.
saygılar.
şimdi saygılar benden de helal olsun yani yazdıklarımın neresinde çelişki gördün anlayamadım. siz ne tür bir yargıyla okudunuz onu da bilmiyorum. yazdıklarım gayet doğruydu, insanlığı bizden öğreniyorlar cümlesini de salt alevilerden oluşan bölgelere yerleşenler için kullanmıştım ki yalan da değildir. bas bas bağırıyorum da kardeşlik hakimdir diye. halkı da bölücü bir tarzda nitelendirmedim, nereden çıkardınız bunu da?resmen bölücülükle suçlanmışız.
yeni emniyet müdürlüğüne gelince istersen kroki çıkarıp tam adres vereyim... nerededir emniyet müdürlüğü Sümerler Mah. yani eskiden 70'li dönemlerde sunnilerin ele geçiremediği, cirit atamadığı sayılı bölgelerin birinde...yani harbiyenin girişi... kısaca harbiye diye geçmem milliyetçlik damarınızı mı kabarttı? malum samandağlı sevmez harbiyeliyi!:yamukgul:
ayrıca hangi ekonomik katkı, en son ne zaman burada bulundunuz? ben böyle trende yaratacak br katkı görmedim henüz... kurulma amacı asimilasyon politikalarının bir ürünü sadece de henüz ellerinden bir şey gelmiyor.
sevgili lady payasın bir kısmında aleviler var. benim orada oturan akrabalarım da var.payastan bir ırmak geciyor bir tarafında sünniler bir tarafında aleviler oturur
sağol verdiğin bilgi için ablam bak ben bunu bilmiyordum...
şimdi saygılar benden de helal olsun yani yazdıklarımın neresinde çelişki gördün anlayamadım. siz ne tür bir yargıyla okudunuz onu da bilmiyorum. yazdıklarım gayet doğruydu, insanlığı bizden öğreniyorlar cümlesini de salt alevilerden oluşan bölgelere yerleşenler için kullanmıştım ki yalan da değildir. bas bas bağırıyorum da kardeşlik hakimdir diye. halkı da bölücü bir tarzda nitelendirmedim, nereden çıkardınız bunu da?resmen bölücülükle suçlanmışız.
yeni emniyet müdürlüğüne gelince istersen kroki çıkarıp tam adres vereyim... nerededir emniyet müdürlüğü Sümerler Mah. yani eskiden 70'li dönemlerde sunnilerin ele geçiremediği, cirit atamadığı sayılı bölgelerin birinde...yani harbiyenin girişi... kısaca harbiye diye geçmem milliyetçlik damarınızı mı kabarttı? malum samandağlı sevmez harbiyeliyi!:yamukgul:
ayrıca hangi ekonomik katkı, en son ne zaman burada bulundunuz? ben böyle trende yaratacak br katkı görmedim henüz... kurulma amacı asimilasyon politikalarının bir ürünü sadece de henüz ellerinden bir şey gelmiyor.
sayın lady topik başlığıyla sonraki yazılarınız uyuşmuyor,antakyayı çok güzel anlatmışsın,antakya halkı hoşgörulu ve sağduyulu bir halk olduğunu her zaman göstermiştir,muzeyik şehirdir.bu halk yalnız alavi kesiminden oluşmuyor,tüm kesimlerden oluşmaktadır tüm kesimlerin sağduyusu hakimdir, barışseverlik bir duygu içindedirler.
sunni kelimesi bir genellemedir,tum sünni yoldaşlarımızı tohmet altına koyan bir sözdür,bu durumla siz faşist düşünceyle suniliyi karıştıryorsun,70li döneminden ne bilyorsunki bu yorumu yaptın,sünniler deyil faşistler giremedi dersen kabul edilir,o gunleri bilyor olsaydın bu sözü kulanmazdın, alevi kesimini faşist saldırılardan korumak için kol kola nöbet tuttular,hatayda faşistlere karşı olan mucadelede aleviler kadar onların emekleri vardı.
ben ne harbiyeliyim nede samandğlıyım her ikisini severim,miliyetçilikten çok uzağım her türlü niliyetçiliye karşıyım,karşı olmassaydım sizi eleştirmezdim,emniyet müdürlüyünün korokisi gerekmez ben orayı iyi bilyorum,asmilasyon siyasetinden bahs ediyorsun oda ülke düzeninden kaynaklanmaktadır,yalnız aleviler deyil tüm azınlıklar asmile edilmektedir.
bu konuyu tartışacaksanız başka bir topik açın daha fazla bilginiz olur.
saygılar.
sayın lady topik başlığıyla sonraki yazılarınız uyuşmuyor,antakyayı çok güzel anlatmışsın,antakya halkı hoşgörulu ve sağduyulu bir halk olduğunu her zaman göstermiştir,muzeyik şehirdir.bu halk yalnız alavi kesiminden oluşmuyor,tüm kesimlerden oluşmaktadır tüm kesimlerin sağduyusu hakimdir, barışseverlik bir duygu içindedirler.
sunni kelimesi bir genellemedir,tum sünni yoldaşlarımızı tohmet altına koyan bir sözdür,bu durumla siz faşist düşünceyle suniliyi karıştıryorsun,70li döneminden ne bilyorsunki bu yorumu yaptın,sünniler deyil faşistler giremedi dersen kabul edilir,o gunleri bilyor olsaydın bu sözü kulanmazdın, alevi kesimini faşist saldırılardan korumak için kol kola nöbet tuttular,hatayda faşistlere karşı olan mucadelede aleviler kadar onların emekleri vardı..
sayın nusayri hoşgörülü sağduyulu ve mozaik bir kente sahip olduğumuzu zaten belirtmişiz, söz konusu tartışma yobaz insanlarında mevcut oluşu ve genellikle o yobaz kesimin salt sunni nüfustan oluşan bölgelerde çoğunluk göstermiş olduğunu ifade ettik(reyhanlı, yayladağı, belen vs)... siz neye bu kadar celallendiniz halen anlamış değilim ki bana çirkin yakıştırmalarda bulunuyorsunuz... düşüncemi eleştirme hakkınız var ama bu şekilde küçük görerek değil... sunniliği ve faşistliği karıştırmayacak düzeydeyim... faşist diye nitelendirdiğiniz insanların kimliklerini görecek kadar da... bir çetele yapılsın o zaman faşisti kim simgeliyor diye... 70li dönemleri biliyorum sayın nusayri ben 70 kuşağının çocuğu değilim ancak annem babam 70 kuşağının çocuğu, hatta o kadar uzağa gitmeye gerek yok ben 90'lı yılların çocuğuyum, alevilere yaşatılan çirkef o yıllarda da sürüyordu. salt maraş katliamı, sivas katliamı vardı gündemde ama antakyada da az katliam olmadı... bunları size belgeleyebilirim de...
ve en sevmediğim şeylerden birini ben yaptım:no: konu amacı dışına çoktan çıktı, kural ihlali yaptık gene, üzgünüm
leyla o kadar güzel anlatmışsınki insan üstüne bir şey yazmak istemiyor. ama şunu bende vurgulamak istiyorum inançlar sevgi ve hoş görüyle yaşandıkça yeşerir daha güzel bir renk alır. hataydaki kültür mozaiği buna en güzel örnek. dilerimki diğer yerleşim bölgeleride kendi içlerinde bu hoş görüyü yakalar yaşanılmaması gereken fakat ne yazıkki geçmnişte yaşanmış bir çok olay bir daha yaşanmaz.leyla bir kez daha teşekkürler kardeşim
sayın nusayri hoşgörülü sağduyulu ve mozaik bir kente sahip olduğumuzu zaten belirtmişiz, söz konusu tartışma yobaz insanlarında mevcut oluşu ve genellikle o yobaz kesimin salt sunni nüfustan oluşan bölgelerde çoğunluk göstermiş olduğunu ifade ettik(reyhanlı, yayladağı, belen vs)... siz neye bu kadar celallendiniz halen anlamış değilim ki bana çirkin yakıştırmalarda bulunuyorsunuz... düşüncemi eleştirme hakkınız var ama bu şekilde küçük görerek değil... sunniliği ve faşistliği karıştırmayacak düzeydeyim... faşist diye nitelendirdiğiniz insanların kimliklerini görecek kadar da... bir çetele yapılsın o zaman faşisti kim simgeliyor diye... 70li dönemleri biliyorum sayın nusayri ben 70 kuşağının çocuğu değilim ancak annem babam 70 kuşağının çocuğu, hatta o kadar uzağa gitmeye gerek yok ben 90'lı yılların çocuğuyum, alevilere yaşatılan çirkef o yıllarda da sürüyordu. salt maraş katliamı, sivas katliamı vardı gündemde ama antakyada da az katliam olmadı... bunları size belgeleyebilirim de...
ve en sevmediğim şeylerden birini ben yaptım:no: konu amacı dışına çoktan çıktı, kural ihlali yaptık gene, üzgünümsayın lady ülkemizdeki sorunlar siyasi yapısından kaynaklanmaktadır ,ülke düzeni türk sunni endeksli bir yapı içinde olup ,sözde cumhuriyet ve demokrasi ile yönetilen ulkemiz,demokrasi ve cumhuriyet maskesi altında osmanlı hiyarşık düzeni davamı sağlanmaktadır[tabiki dolaylı yollardan gizemli şekilde kendini gostermeden ]90 yıla yakın cumhuriyet kurulalı hale ne derecede halkı temsil etiyi hepimiz şahit oluyoruz,sadece sözde kalan cumhuriyet ve demokrası diş emperyalist guçlerin baskısıyla gösterişli bir demokrasi haline getirilme istenme maksadı,coğrayamızda örnek teşkil edip ortadoğu ülkelerini bu yöne yönlendirmektir,osmanlı sevdalıları emperyalist düşüncelerden çıkar sağlama pahasında türk miliyetçiliyi popohlayip türk faşist bir haraketi konuma getirilmiştir,bunun yanında azınlıkları düzenli asimila etme sıyasaeti sağlanmıştır.
burda suçlu olan oligarşi duzenidir.sunni halk deyildir.
lady baci seni küçük düşürmek asla bir maksadım yoktur öyke algıladıysan özür dilerim,böyle bir hakkı hiç bir zaman kendime vermem yapımda buna musade etmez.
70li80li dönemleri yaşadığım ve o dönemlerin içinden geldiyim, dönemlerdir içinde aktif birçevre içindeydim o donemi çok iyi bilyorum.
saygılar.
Ben Hatay'ın samandağ ilçesinin Yaylıca köyündenim. Hatay'ın alevileri Arap kökenlidir. Ama soyumuzun tam olarak nereden geldiğini bilmiyorum açıkçası.ASIRLAR ÖNCE YEMEN ÇÖLLERİNDEN KOPUP GELDİK,SURİYE LÜBNAN VE KİLİKYA (ADANA ANTAKYA MERSİN)BÖLGESİNE YERLEŞTİK..BİZ HZ.ALİ VE ONİKİİMAMLARIN SOYUNU DEVAM ETTİREN,ŞİİLİĞİN NUSAYRİ MEZHEBİNDENİZ.BEN HARBİYELİYİM,YAYLICADA AKRABALARIM VAR(NACARLAR),,,
ASIRLAR ÖNCE YEMEN ÇÖLLERİNDEN KOPUP GELDİK,SURİYE LÜBNAN VE KİLİKYA (ADANA ANTAKYA MERSİN)BÖLGESİNE YERLEŞTİK..BİZ HZ.ALİ VE ONİKİİMAMLARIN SOYUNU DEVAM ETTİREN,ŞİİLİĞİN NUSAYRİ MEZHEBİNDENİZ.BEN HARBİYELİYİM,YAYLICADA AKRABALARIM VAR(NACARLAR),,,
birincisi forum kurallarına uyalım lütfen! üye olurken kuralları okuyup benimsemiş olmanız gerekiyor-tamamen büyük harflerle yazmak forum kurallarına aykırı-
ikincisi "nedemek Şiiliğin Nusayri mezhebinizdeniz?" Nusayrilik farklı bir inanç Şiilik farklı bir inanç değil mi? hem inanç olarak hem kültür ve yaşama tarzı olarak çok farklı iki Alevi grubu değil mi? birbirinin kapsamı içine almak ne kadar doğru?
üçüncüsü Serkanım benden önce davranıp yazmış :)
son olarak ben de harbiyeliyim...
bektaşi44 22.12.2006, 15:52 yeni gelen arkadaşlar slmlarSelva hanım taşları tanırmısınız samandaglı
Selva hanım taşları tanırmısınız samandaglı
evet tanırım hayırdır bir problem yok dimi:yamukgul:
bektaşi44 22.12.2006, 18:43 evet tanırım hayırdır bir problem yok dimi:yamukgul:Yok bizim enişteler var onun için sordum saygılar...
xolxol_12 24.12.2006, 15:58 vay beee Hatay da alevi var mıydı yawww???
Serkan_Devrim 24.12.2006, 16:50 vay beee Hatay da alevi var mıydı yawww???
var. Nusayrilik(Arap Aleviliği) (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550)
Ali_Yolcusu 24.12.2006, 16:53 vay beee Hatay da alevi var mıydı yawww???
sen nerde yaşıyorsun ayıptır sorması :uhhm:
sen nerde yaşıyorsun ayıptır sorması :uhhm:
ablacığım çok güzel demişsin bu konuda .türkiyede bir tunceliden dışarı gidenlere birde hataydan çıkanlara direk sorulan ilk soru siz alevimisiniz oluyor.yani damgalıyız:komik güzel ve gurur duyulacak bir damga ama.
6 Ocak "Gadir Bayramı"mız ve "Milad Gece"miz şimdiden kutlu olsun...
ilkay123 05.01.2007, 21:35 Tüm hemserilerimin gurbet elden "BAYRAMIMIZ MÜBAREK OLSUN"gürbet ele ihrise isterim....saygilar...
Bütün nusayri hemşerilerimin mubarek Gadir bayramlarını kutluyorum sevgiyle kalın. Samandağ- Aknehir
Bu arada yerime hirisi yersiniz artık malum bizler uzaklardayız ama kalbimizz hep orda atıyor........
arkadaşlar bende hataylıyım ama şimdi lanet olası istanbuldayım.
benim yerimede hirisi yerseniz sevinirim.
tüm can yoldaşlarımın tüm alevilerin bayramını en içten kalbimle kutluyorum.
ğıdil barkin ye şebeb
ya hemso sen kimlerdensin.selamlar.........
Slm arkadaşlar...ĞADİR HUM bayramımız hepimize mübarek olsun...BEnde Eve gitmedim; ama hirise geldi..Artık sizin yerinizede yerim..Burada ve bursada olan varsa paylaşabilirim..oley Akşama Hirisi ve lehmi misluka var... Samandağ Mızraklı'dan slmlar...
Serkan_Devrim 09.01.2007, 15:09 haklısınız canlar,
o zaman varmısınız aleviliği önce öğrenme sonra da öğretme şiarına? :)
haklısınız canlar,
o zaman varmısınız aleviliği önce öğrenme sonra da öğretme şiarına? :)
kaldığın yerden devam et o zaman: bir sürü soru birikti valla :D
ya hemso sen kimlerdensin.selamlar.........
HABİP lerdenim kardeş
mesajda yazmıştım :)
ahlen vesahlen ya ıhvan,bende harbiyeliyim
aramıza hoş geldin kardeş
ben iskenderunlu arap alevisi bi gence aşığım sunniyim arap aleviliği hakkındaki herseyi öğrenmek istiyorum.adetlerini ibadetlerini yaşam stillerini.bana yardımcı olur musun.
hoşgeldin... tabi ki yardımcı oluruz... en başta bir öneriyle başlayalım :)
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550
burayı incelersen kafandaki bir çok soruya cevap bulabilirsin sanıyorum. ayrıca sormak istediklerini de ekleyebilirsin :)
sayın lady antakyalısınız ben bugün üye oldum kastamonuluyum iskenderunda yaşayan arap alevisine aşık oldum ben sunniyim ama ailelerimiz karşı çıkacak bunu biliyorum benim için sunni çerkez alevi laz farketmiyor.insan olsun yeter benim sizden ricam ibadetlerinizi ve ananelerinizi öğrenmek yardımcı olursanız sevinirim.
evet antakyalıyım yani iskenderunlular gibi hataylı :) verdiğim linki okursanız eğer bir çok merağınızı gidereceksiniz.
eger seviyorsan gideceksin alevi sunni ne farkeder hatay kastamonu ne farkeder...
arkadaşlar can dostlar as olan su değilmidir.ELİNE DİLİNE BELİNE SAHİPSEN SEN ZATEN HAK DOSTUSUNDUR.
tamam aslolan odur kabulümüz. ancak siz sorunuzda ibadet ve ananeleri sormuşsunuz. o yüzden sizi yönlendirmeğe çalışıyorum... hani amacım şu: zaten forumda varolan yazıları kopyalayıp buraya taşımayalım bu bir. ikincisi siz bir ön bilgiyle sorularınızı sorarsanız sanırım daha mantıklı tartışabiliriz. umarım anlatabildim
herkese selam...kardeşim öyle br evlilik olsa bile mutlu olamazsınız.yani mutluluk sadece sizin elinizde deil..bence uzatmaya gerek yok...iyi günler herkese...
KızıLSakaL 28.01.2007, 02:07 merak ettiğim bi konuyu sormak istiyorum öncelkle şunu belirteyim manevi olarak hataylı birisiyim kendimi öle grüyorum!! merak ettiğim konuya gelince bildiğim kadarı ile arap alevileri normal alevilere kız vermekte sorun çıkarıyolar bunun sebeplerini bilen bi arkdştan cvp alabilirsem çok sevinirimm !! bu olay çok eskiden yaşadığım bi ilişki ile ilgili şu anda bitti ama ben merak ettğim için soruyorum teşekürlerrr tüm hataylılara selam olsunnnn
rockçı turna 28.01.2007, 02:47 sorun yaşamazsın hatta rahat edersin gelinleri olabilirsen çünkü seni olduğun gibi kabul ederler.ibadet konusuna gelince görüneni bilirsin sırları fazla karıştırma çünkü adındanda belli sır.
boyle bi gizlilik soz konusu selva arkadasiminda dediyi gibi gelin olursun seni cok severler ama gizlilikleri sir adi altinda olanlari karistirmiycaksin hem senin hemde erkek arkadasinin rahtati icin
abi öyle bir uyarmıssınızki su sır konusunda mübarek da vinci nin şifresine dönmüş:p çözebilirsen gel beri:)
merak ettiğim bi konuyu sormak istiyorum öncelkle şunu belirteyim manevi olarak hataylı birisiyim kendimi öle grüyorum!! merak ettiğim konuya gelince bildiğim kadarı ile arap alevileri normal alevilere kız vermekte sorun çıkarıyolar bunun sebeplerini bilen bi arkdştan cvp alabilirsem çok sevinirimm !! bu olay çok eskiden yaşadığım bi ilişki ile ilgili şu anda bitti ama ben merak ettğim için soruyorum teşekürlerrr tüm hataylılara selam olsunnnn
bu daha önce bir başka topikte tartışılmıştı. ve ben ordaki cevabımın aynısını vereceğim...
arap alevileri genelde hatay ve çevresinde bulunuyor. bunun sebebi de asıllarının suriyeden gelişi. hataydaki arap alevilerinin ataları Suriyede yani. araya sınır girince bizler burda kalmışız(benim akrabalarım hep suriyede mesela). ta o zamandan gelme bir şeymiş bu dışarıya kız vermemeler. ne kız alınıyor ne veriliyormuş amaç ta zaten az olan azınlık olan bir topluluğu daha fazla bölmemekmiş. burda öyle bir dönem yaşanmış ki bırakın anadolu alevilerine kız vermeyi kızı illa ikinci dereceden akrabaya verecen mantığı bile güdülmüş. örfler gelenekler buymuş çünkü.
şimdiyi soracaksanız o tabular yavaş yavaş yıkılmakta. normal aleviyi:excl: bir tarafa bırakın sunniye bile kız veriyolar.
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=15099
slm herkese bende harbiyeliyim....burda ne kadar çok arapalevi genci var ya..yeni üye oldum ve çok şaşırdım..neyse arkadaşlar biz arapalevisiyiz nusayriyiz,şiiyiz,biz sonuçta insanız.niye o kadar irdeleniyo kki gerek yok hepsi aynı ..ama karşı olacak arkadaşlar var .bunu seziyorum..herkese ii günler.
dallo bı'xer
asimilasyona hayır!
evet biz insanız. ama şii değiliz. sakın şiiler insan değil mi diye bir soru sorma :) evet onlar da insan ama sınıflandırırken nusayriler,şiidir demek yanlış olur. çok farklı iki inanç birimi.
canlar ilk önce herkese selam ben alevi gibi yasamak alevi kurallarıyla bundan sonraki yaşantımı geçirmek istiyorum ibadetlerimi alevi mezhebine uygun yapmak istiyorum ben sunniyim erkek arkadaşım arap alevisi iskenderunlu.ben nasıl alevi olabilirim.bana yardımcı olur musunuz?
sadece kendi görüşüm şuan yazacaklarım... madem arada sevgi var ve çok ciddisiniz, senin sünni arkadaşının alevi olması sizin açınızdan asla problem olmamalı. bana sorarsan biz burda ne kadar anlatırsak anlatalım (ki sana bence en güzel kaynağı verdim) sen aralarında yaşayana kadar bunu faaliyete geçiremezsin. ayrıca bana sorulursa yani ben böylesi bir durum karşısında olsam ne özümden vazgeçerim ne geçilmesine göz yumarım. sen neysen osun o da öyle. tabi ki aranızda uyum olmalı ama illaki biriniz özünden geçecek diye bir düşünce olmamalı. sevgi varsa senin alevi olmana gerek kalmadan da mutlu olursunuz.
nasıl alevi olursun? sorusuna gelince onlar gibi yaşayıp onların benimsediklerini yaparak.
anneler babalar artık alevi sunni ayrımı yapmayın hepimiz kardeşiz.ben sunniysem sevdiğim alevi ise suçu ne hepimiz bir değilmiyiz.
valla şuan bir suçlu aramak yersiz olur. suçluyu arayacaksak biraz tarih bilmek,geçmişi irdelemek lazım. ne sen suçlusun ne o ama geçmişte suçlayacağımız çok karakter var...
dilek ali ben bunu bilir bunu soylerim alevi gibi yasiyabilirsin ama alevi olamzsin.neden:bildiyim kadariyla bizde kadinin en buyuk ibadeti kocasina ve evine bagliligidir belki sana gore bu konustuklarim cahil insanlarin tavri olarak gelebilir ama kesinlikle deyil boyle bi gizlilik soz konusu selva arkadasiminda dediyi gibi gelin olursun seni cok severler ama gizlilikleri sir adi altinda olanlari karistirmiycaksin hem senin hemde erkek arkadasinin rahtati icin
yani ben burda biryere dur derim... sadece bizde mi var kocasına ve evine bağlılık. bizim yani nusayri kadınların en büyük ibadeti bu değil bence; siz ibadetinizi yerine getireceğiniz zaman, ibadet edeceğniz ortamı hazırlayan kim, aşınızı sofranızı kuran kim. bunlar da birer ibadettir; yanılıyor muyum? tamam bir sır var onu irdelememek lazım ama bu sadece yabancı geline has bir tutum değil ki, bu sır içimizdeki kadınlar için de geçerli.
abi öyle bir uyarmıssınızki su sır konusunda mübarek da vinci nin şifresine dönmüş:p çözebilirsen gel beri:)
ben şahsen kendim çözmeğe çalışmıyorum :yamukgul: saygı duyulması gerektiğini düşünüyorum ve saygı duyuyorum.
benim uzun sorularıma cevap veren arkadaşıma leylama bi dolu sevgiler
arkadaşlar mesajlarıma cevap verenlere selam olsun.benim anladığım kadarıyla ben o eve gelin gittiğimde sadece susucam onların ibadetlerini fazla karıştırmayacam tamam buraya kadar anlaşıldı.kadın hakkı var mıdır.kadının da söz hakkı evde.lady hanımın sözüne katılıyorum herkez özünü bilmeli ve özünde kalmalı ben belki cok sevdiğimden alevi gibi yaşamak istiyorum dedim oda tartışılır bi konu..ben camii ye gidip ibadet ettiğimde veya evde namaz kılıp kuran-ı kelam okuduğumda evde herhangi bi sorun yasarmıyım yoksa saygı duyulurmuyum.beni maruz görün bu şekilde sorular sorduğum için erkek arkadaşıma soramıyorum bu soruları onu üzmemek için.allaha emanet olun.benim sorularımı okuyum bana zamanlarını ayıran herkesten allah(cc) razı olsun.
birincisi dostum alevi gibi yaşamaya karar verip camii ye gidip namaz kılmak biraz çelişkili olur.
ikincisi sen o eve gittiğinde susacaksın diye bir kaide yok.
üçüncüsü saygı bizim özümüzde var. sanmıyorum ki herhangi bir saygısızlıkla karşılaşasın.
dördüncüsü ben yerinde olsam bu sorularımı direk erkek arkadaşıma sorardım. senle yaşayacak olan kişi o, bizler değil. onun yaklaşımı tabii ki daha farklı olacaktır. nüansları müsamahaları farklı olacaktır. ve üzüleceğini de sanmıyorum. seviyorsa şayet senin bu şekilde ilgilenmen irdelemen ayrıca mutlu edecektir bence. doğal olanı bu yani:)
en çokta künefesi güzeldir antakyanın
teşekkürler.sunu söyliyim erkek arkadaşımın ailesindeki 2 ablası üniversitede tanıştığı severek evlendiği kişiler kürt.cocukları var.annesi ve babası kabul etmişler söylediğine görede gayet de mutlular.birde benim kafamı karıştıan şey muharrem ayında tutulan 10 günlük oruç ve genelde su ile acılmayan hava karardığında acılan kerbela olayına itafen tutulan oruç.kendi ailesi oruç tutmuyor.ben şu şekil biliyordum bütün alevi toplumu muharrem ayında 10 günlük oruç tutarlar ve bütün zevk verici olaylardan uzak dururlar elbise almazlar hatta aynaya bile bakmazlar..bizim burada 10 gün oruç tutulur ama elbise aynaya bakmama gibi olaylara girilmez.10 günden sonra aşure yapılır ve komşulara dağıtırız.bu yıllardan beri böyledir.bütün cesaretimi toplayıp bugün kendisine sordum bana bişiy anlatmadı sadece dediği biz arap alevileri aramızda çeşitlere ayrılırız bu kadar gerisini karıştırma.geldiğin zaman öğrenirsin.saygı değer arkadaşlar ama bilmeden de gitmek sizce doğru mu?
arap alevileri genelde matem orucunu tutmaz... bunun yerine kerbela olaylarını anmak adına "Aşure Bayramı"nı yaparlar. (bak mesela söylediğimi yapıp verdiğim linki inceleseydin bu bilgiyi orda bulabilirdin:) neyse heyecanından olacak sen yürümeden koşmak istiyorsun :))
bilmeden gitmek elbette doğru değil. öğrenmen gerekiyor ki nelerden vazgeçip hayatına neleri katacağına karar verebilesin.
ayrıca erkek arkadaşının da uslubunu beğenmedim. ne demek gerisine karışma... "körü körüne gelmem" deyip ondan öğren bence. ben olsam öyle yapardım... yok ben "körü körüne gitcem ondan her gelene razıyım" diyeceksen ki sanırım erkek arkadaşın bunu ifade ediyor o zaman da irdelemen çelişki doğurur.
her neyse ikili ilişkiler biraz karmaşık olur ben daha fazla kafanı kurcalamayayım. yalnız yineliyorum en doğrusunu ondan öğrenirsin...
bu arada söylemeden edemeyeceğim: iki insanın mutluluğu ideolojik kimliklerine bağlı değildir. demişsin ya ablaları kürt ile evlenmiş ve mutlular o açıdan diyorum.
ben o linki acamadım daha yeniyim bilmiyorum nasıl yapılacagını o yüzden ama beni aydınlattığın için yinede saol.
ben o linki acamadım daha yeniyim bilmiyorum nasıl yapılacagını o yüzden ama beni aydınlattığın için yinede saol.
üstüne tıklaman yeterli...
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550
:biggrin:
lady arkadaşım ensar arkadaşımız önceden ne güzel anlatmış..malesef anlayamamışsınız ya da anlamamay çalışıyorsunuz:no: :confused1 .hala şiiliği irana mal ediyorsunuz zannedersem.imamımız cafer sadek şii değilmiydi?biz hz.ali nin ve 12 imamın takipçileri değilmiyiz?biz gerçek şiileriz:excl: ?bir çok yazısında ensar arkadaşımız bunları anlatmışşş:biggrin: şiiliği reddederek neyi amaçlıyorsunuz?dediğim gibi gerçek şiiler bizleriz:excl:
herkse selam olsun! dallo bı'xer
:surrender :no: :no: :no:
asimilasyona hayır
ensar arkadaşına katılmıyorum ki can. sana da öyle...
olayın özüne dönersen ve nusayriliği gerçekten biliyorsan aradaki uçurumları görürsün...
ben şii değilim,Nusayriyim... sen şii'ysen diyecek bi sözüm yok saygı duyarım. ama bana kalkıp şiilik=nusayrilik dersen orda sana dur deme hakkım var. birbirinden çok farkı olan iki inanç.
modernizasyon meraklısı arkadaşlar kendi sabit fikirlerinde hala kuru kuruya ısrar ediyorlar. ben de nusayriliği başlı başına islamiyetten kopukmuş gibi göstermeye çalışanlara bir soru sorup demiştim ki: "Eğer islamın ritüellerini kabul etmiyorsanız ve onları savunmayı takiyye olarak addediyorsanız nusayriliği hz. Muhammed'in getirdiği islam'ın neresinde görüyorsunuz" ? ama cevap gelmedi bir zahmet onlarda bu soruyu cevaplasınlar. Çünkü artık nusayrilik inancının çerez durumuna getirilmesini ve bilen bilmeyen herkesin ahkam kesmesi çok zoruma gitmeye başladı, Hz. Muhammede hz. ALi'ye Ehlibeyte, hasibi'lere, Mezarlarını ziyaret ettiğimiz şeyhlerimize zulüm ettiğimize inanıyorum. saygılar.
lady arkadaşım ensar arkadaşımızın dediği gibi herkes ahkam kesilmeye başlamış.millet 1-2 kitap(kimlerin kitaplarıysa artık:confused1 ) okur sonr a gelip burda fırtına gibi esmeye başlar lütfen bu tür konuları ehline bırakalım.anlamıyorum şu insanları.neye daynarak siz şiilği reddediyorsunuz:confused1 . lütfen bizleri yanlış tanıtmayın..yakınd a iftiralarda başlar bu sayfalarda.lütfen milletimizi üzecek davraniş ve yalnış tanıtımlarda bulunmayın..gerçek şiiler bizleriz..:thumbup1: şiatı ali:excl: :excl: şialığı da şiiliği de kimseye bırakacak lüksümüz yok.
asimilasyona hayır:surrender :surrender :no: :no: :no:
lady arkadaşım ensar arkadaşımızın dediği gibi herkes ahkam kesilmeye başlamış.millet 1-2 kitap(kimlerin kitaplarıysa artık:confused1 ) okur sonr a gelip burda fırtına gibi esmeye başlar lütfen bu tür konuları ehline bırakalım.anlamıyorum şu insanları.neye daynarak siz şiilği reddediyorsunuz:confused1 . lütfen bizleri yanlış tanıtmayın..yakınd a iftiralarda başlar bu sayfalarda.lütfen milletimizi üzecek davraniş ve yalnış tanıtımlarda bulunmayın..gerçek şiiler bizleriz..:thumbup1: şiatı ali:excl: :excl: şialığı da şiiliği de kimseye bırakacak lüksümüz yok.
asimilasyona hayır:surrender :surrender :no: :no: :no:
ahkam mı kesiliyormuş... ahkam nasıl kesilir? şuan senin bulunduğun eda mıdır ahkam kesmek?
bu tür konuların ehli kim çok pardon? ben ehlinden olmuyor muyum? ben de Nusayriyim en az senin kadar...
kitap okumayla öğrendiğim şeyler değil bu söylediklerim. önce kendi ibadetlerime,yaşama tarzıma, hayat görüşüme bakıyorum sonra şii lerin ve farkı görebilecek kadar da olgun bir beyin yapısına sahibim...
biz şii değiliz can bunu üstüne basa basa söylerim. hangi yanlış tanıtma, hangi iftira neler sayıklanıyor...
bence sende biraz kitap oku, en azından aradaki farkları görmen açısından yararlı olacaktır...
Serkan_Devrim 28.01.2007, 18:27 lady arkadaşım ensar arkadaşımızın dediği gibi herkes ahkam kesilmeye başlamış.millet 1-2 kitap(kimlerin kitaplarıysa artık:confused1 ) okur sonr a gelip burda fırtına gibi esmeye başlar lütfen bu tür konuları ehline bırakalım.anlamıyorum şu insanları.neye daynarak siz şiilği reddediyorsunuz:confused1 . lütfen bizleri yanlış tanıtmayın..yakınd a iftiralarda başlar bu sayfalarda.lütfen milletimizi üzecek davraniş ve yalnış tanıtımlarda bulunmayın..gerçek şiiler bizleriz..:thumbup1: şiatı ali:excl: :excl: şialığı da şiiliği de kimseye bırakacak lüksümüz yok.
asimilasyona hayır:surrender :surrender :no: :no: :no:hayrola bu ne yakışıksız bir konuşma.yakışıyor mu sana? ahkam kesmemek için fikrimizi konuşmayalım mı? Şİİliğin kökeni İslam sonrasıdır. Nusayriliğin yaratılışın başından beri varolduğunu bilmiyor musun? biz ne zaman şii ismini kullandık? biz Arap alevisi ismini biliriz. Arap aleviliği şiilik değildir.
Kardeşlerim,
Ben size neyi anlatmaya çalışıyorum siz ne anlatıyosunuz?
Burada kaç defa Şialığın ne olduğunu anlattık anlamadınız. Şialık İmamet inancıdır Peygamberden sonra 12 imam geleceğinği ve bunların adlarının peygamberimiz tarafından belirtildiği, İmametin ALlah tarafından nas ile belirlendiğine inanmak ve bu İmamların taraftarı yani şiası olmak anlamına gelir. Bu görüşe inanan teşeyyü etmiştir yani İmamlara tabi olmuş onların taraftarı olmuştur. Şia genel hatlarıyla böyledir, Bu inanca inananlar Şia'dır başka değil.,Sonradan bölünmeler meydana gelmiştir ki bu da imamlarımızın Rabbani ilimlerinin ağırlığı ve derinliğinden kaynaklanmıştır bu konuyu "http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=22173 linkte eklemiştim.
Nusayrlik nasıl Adem'e kadar dayanıyorsa (ki gerçekte Adem'den öncesine kadar dayanır) İslam'da Adem'den öncesine kadar dayanır, çünkü Adem'den önce de "lailahe illah Muhammeden Resulullah tı) Nusayrilik sadece işin özünü, çekirdeği kapsar yani Rabbani ilimleri içerir, ilmin kaynağı ehlibeyt olduğuna göre ... Yok eğer islam'ın zahiri yani ameli değerlerini reddedecekseniz ki Bu inancı bize aktaran Hasibi hazretleri bile yapmamıştır, O zaman bize peygamberimiz hazreti Muhammed'in geirmiş olduğu dinin neresinde olduğumuzu söylemeniz gerekmektedir. Öyle " Nusayrilik islam'In neresinde değil, islam nusayriliğin neresindedir" türünden hamasi laflar ve söylemlerle gelmeyin ben normal karşılarım ama başkaları sizinle dalga geçer. çünkü Ölçü Nusayrilik değil Hz. Muhammed'in getirdiği islamiyettir. Nusayrilik islam'ın görünemeyen yüzünü açıklar, o da herkese değil belirli ilim ve akıl seviyesine ulaşmış kişileredir. ''yani İnternet ortamında muhabbet konusu olsun diye değil''. bizim Şia olmadığımızı, Şia ismini kullanmadığımızı söylerken acaba dayanağınız nedir? Ben bu forumda genelde nusayrilik hakkında temel kaynaklardan araştırma yapmamış, büyüklerine akıl danışmamış, geçmişteki büyüklerimizin yaptıklarını "takiyye=yalan" diye nitelendirenlerin, biraz olsun araştırma yapanlardan daha fazla hamasi davrandığını görüyorum. Bu inancın önderleri eğer; hz. Muhammed, 12. İmam, onların babları ve Hüseyin bin hamdan ise, o zaman bize bakış açılarına ve hitaplarına bakalım. Hz. Muhammed ; Hz. Ali'ye ; "Ey Ali sen ve "şian" cennetliksiniz" diye buyurmuştur. İmam Ali der ki, And olsun Resulullah bana "Sen ve şian cennetliksiniz diye buyurmuştur " der. imam sadık; " Şiamlarımız yalanı ahlak edinemez" ve "ne mutlu iamızdan olanlara" buyurmuştur. Ve imam sadık'ın bab'ı olan Mufaddal bin Ömür'e bazı kaynaklarımızda hitap ederken "şiatuna" diye başlayan hitaplarda bulunur. 11. imamımızın bab'ı olan muhammed bin nusayr'da kendini şia'dan sayar, Ve şiirlerine hayran olduğum, bence Nusayri aleminin en iyi ve güzel şairi şeyhimiz Hüseyin bin hamdan şiirlerinde hep "şiatu ehlelbeyt" "şiatu Ali" diye sözeder, ve herhalde bu hitaplar söylenirken o huylandığınız iran şiilerine hitap edilmiyor değil mi, ? Bizlere hitap ediliyor ve bu hitaplar yapılırken, bu hitapları yapanlar en güzel hitap ve isimlendirme sayarak yapmıştırlar bu hitapları. peki o zaman; Peygamberimizin ve İmam Ali'nin v diğer imamlarımızı ile hüseyin bin Hamdan'ın doğru bulup uygun gördüğü bu hitaptan neden bu kadar huylanıyorsunuz? Yok eğer başkaları ile kendinizi aynı kefeye koymuyorsanız o zaman biz daha fazla şiyiz deyin ama şii değiliz demeyin çünkü şia güzel bir sıfattır. Bugün görüyorum da islam, müslüman isimlendirmelrine de karşı çıkılmaya başlanmış, sanki hz. Muhammed'in getirdiği din yalanmış sahih değilmiş gibi, kardeşim müslüman olmayan nusayri olamaz bunu iyi bilin. Neymiş sünnilerle aralarına fark koymak için islam isimlendirmesini reddediyorlar, sen onlara nasıl bir özellik atfettiğinin farkındamısın? Bir de Sünni namazı ve sünni orucu diye isimlendirmelerde çıkmış artık, son versiyon hem de, yav sünniler nerden getirdi bu namazı bu namaz alevi-şii-sünni bütün din ve fıkıh kitaplarında yazmıyor mu? hz. Muhammed kılmamış mı bu namazı? Hüseyin bin hamdan kılmamış mı? kılmış. o zaman Nerden bu sünni namazı oluyormuş? yav Hüseyin bin hamdan kılmış, ama takiyye olarak kılmış yani bazılarını kandırmak için, iyi de hüseyin bin Hamdan kılma dememiş, oruç tutma dememiş, hacca gitme dememiş, demesi gerekseydi derdi, herhalde unutmaz. Hem farzedelim ki takiyye yapmış ve yapmayı emretmiş, o zaman kardeşim sen o kadar övündüğün "hasibiliği" neden uygulamıyorsun, hasibi sana 2006 senesine gelince artık takiyye bitecek ve sen artık takiyye yapmayacaksın ve internette aklına geleni yazacaksın diyor mu? İmam sadık " takiyyesi olmayanın dini yoktur" dediği zaman, falan tarihten sonra takiyyesi olmayanın dini olacaktır demiş mi? Takiyye yalancılık değil, ilahi sırların, rabbani ilimlerin korunması ve saklanması değil mi? İmamlar neden bu ilimleri sadece şialarına yani bizlere öğrettiler? Çünkü bu sırları koruyacağımıza kanaat getirdiler ki öğrettiler, o zaman neden her bir iki kelime bilen gelir burada eser gürler? Eğer takiyye rabbani ilimleri korumaksa, fitneye düşecek cahillerden esirgemekse neden bu terkediliyor? Cahiller bitti mi? ne buraya sanki herkes çok iyi anlıyormuş ve dost sohbetinde konuşuyormuş gibi şemunlardan, yuşalardan bahsediyoruz? Ne yapmak istiyoruz? kime yaranmaya çalışıyoruz? Kimseye yaranmaya çalışmayın çünkü birileri gibi olmadan kabul göremezsiniz. Eğer Nusayriliği birazda taktığınız hayal perdesinin arkasından bakarak görmek isterseniz, biraz olsun Hasibi hazretlerinin usul-u din ve fıkıh eserlerini okuyunuz, orada takiyye yoktur, Hasibi hazretleri orada samimi şiilere yani bizlere nusayrilere ehlibeyt öğretisini öğretir, ve şia dediğiniz kesimin usul-u din ve fıkıhlarıyla çoğu ama çok fazla noktada benzeştiğini görürsünüz, sizin için acı olabilir ama maalesef aynı. yani böyle. Nusayriliğin o adem'den önceye dayanan noktaları ibadet ve amel konularında değil, Allah'ın adaleti, tenasuh, Ruhların devinimi, İnsanın yaratılışı, makam ve mekanların yaratılışı, iyi ile kötünün, hayır ve şerrin yaratılış ve yorumu ile ilgili konulardadır, yani o, Allahın yolunu baltalamaya and içmiş şeytanın bu ilimleri de baltalamaya çalışması sonucu flu bir görünüm alan gerçeği berraklaştırmak konusunda ki zaten bu gerçekler şeytanı huylandıracağından gizli tutulur ve takiyye yoluyla gizlenir ya. yani anlayacağınız nusayrilik "bilimsel konularda" klasik islamın (sizin deyiminizle, sünni-şii islamdan) öğretilerinden ayrılır, din ve fıkıh konularında değil. (Örnek olarak; Genel de şia hz. hüseyin'in öldürüldüğünü kabul edip matem tutar, biz ise hz. hüseyin öldürülemez ve öldürülmemiştir deriz ve açılımını yaparız,.) yani bu haliyle şia ile ortak din ve fıkıh kuralları olan ehlibeyt ölçülerini kabul ettiğimizden dolayı biz ŞİİYİZ.
saygılar..
lütfen okuyunuz.lütfen okuyunuz.lütfen okuyunuz...kendini nusayri olarak tanıtmayan insanlar hemende nusayriliği öğrenmişler ve öğretmeye başlamışlar:)!!
amacım kimseyle tartışmak değildir...ayrıca din büyüklerimize dede demiyoruz..herkese iyi günler .
şiatu ali.
lütfen okuyunuz.lütfen okuyunuz.lütfen okuyunuz...kendini nusayri olarak tanıtmayan insanlar hemende nusayriliği öğrenmişler ve öğretmeye başlamışlar:)!!
amacım kimseyle tartışmak değildir...ayrıca din büyüklerimize dede demiyoruz..herkese iyi günler .
şiatu ali.
nusayriliği bilmek ve öğretmek için nusayri olmaya gerek olmadığını öğreniyoruz işte ne güzel...
bak uyuştuğumuz bir nokta çıktı. evet din büyüklerimize dede demiyoruz "şeyh" diye adlandırıyoruz.
ya ben bişeyi anlamıyorum, konuyu saptırmaya üstümüze yok doğrusu. hatay topiğinde ebubekiri ömeri işleyen şiir neden yayınlanır. hayır yani konuyla alakası ne, kardeşim paylaşacaksan kalkar uygun bir topikte paylaşırsın...
ondan sonra konuyu kapatmışsınız ama eklemeden edemeyecem. T.C. sınırları içinde büyümem Türk olduğumu ifade etmez. efendim ben "ARABIM"... ırkçı değilim asla, türküyle kürdüyle ermenisi yahudisi hıristiyanıyla içiçe kardeşçe yaşıyorum ama aslımı da biliyorum. herkes türktür diye bir genelleme yapılamaz.
ayrıca haz almadığım bir konu daha, daha evvel tartışılıp kapanmış konuları yeniden gündeme getirmeden önce mesajların devamını okusak, aynı şeyleri tekrar tekrar yinelemek zorunda kalmayız. orantesin dediklerini tekrar gündeme taşımanın manası yok zannımca, konu tartışılıp kapanmış yeniden alevlendirmek ne kazandıracak.
öfkeli gelebilirim size, doğrudur öfkeliyim. çünkü ben başta iyi niyetle yaklaştığım düşüncelerin samimi olduğuna inanmıyorum. ya bilmiyorsundur öğrenmek için araştırırsın ya da biliyorsundur ama ortalığı karıştırmak için soru sorup durursun. bilmem anlatabildim mi?
bir dipnot daha"forumda paylaşımlarımızda tamamen büyük karakter kullanmak yasak"
herkese saygılar....
Arkadaşlar Hatayda Anadolu Alevisi Kökenli Köy var mı acaba ?
Arkadaşlar Hatayda Anadolu Alevisi Kökenli Köy var mı acaba ?
hayır ablacım Anadolu Alevisi kökenli köy yok, Alevi köken hep Nusayrilerindir. yalnız sonradan göçüp yerleşen Anadolu Alevisi sayısı da azımsanacak türden değildir.
birleşik şekilde değilde dağınık olarak yaşıyorlar.yani onlar burada yaşarlar diye belirli bir yer veremem.Ama hatayda Anadolu alevileri pek yok.
Rediscorpion 04.02.2007, 15:28 sevgili arkadaşım has şirketi samandağlı alevilerinin değil yayladağlı hasan ağanındır.hasan ağa şirketi kurmadan önce eşeğiyle taşımacılık yapıyordu daha sonra at arabacılığı yaptı ve daha sonra 5 yakınıyla ortaklaşa 1 minibüs alarak şehir dışına yolcu taşımacılığına başladı...
Ermeni köyü varmış Hatayda. Türkiyede kalan tek Ermeni köyüdür. Arap Alevileri Suriye ile yakın sıcak ilişkiler içindeler. Suriyenin %20siydi sanırım Alevi belkide pek çoğu Hataylı insanların akrabaları. Güzel bir kültürel zenginlik.
sevgili arkadaşım has şirketi samandağlı alevilerinin değil yayladağlı hasan ağanındır.hasan ağa şirketi kurmadan önce eşeğiyle taşımacılık yapıyordu daha sonra at arabacılığı yaptı ve daha sonra 5 yakınıyla ortaklaşa 1 minibüs alarak şehir dışına yolcu taşımacılığına başladı...
çok pardon ama sen nerelisin nasıl bu kadar emin konuşuyorsun. "kara"ların ismini duymadığından hasan ağa diyorsun sanırım...
Ermeni köyü varmış Hatayda. Türkiyede kalan tek Ermeni köyüdür. Arap Alevileri Suriye ile yakın sıcak ilişkiler içindeler. Suriyenin %20siydi sanırım Alevi belkide pek çoğu Hataylı insanların akrabaları. Güzel bir kültürel zenginlik.
Suriye ile yakın ilişkide olduğumuz doğru Cenko :) diğer Arap Alevilerini bilmem ama benim çoğu akrabam Suriye'de. Suriye ile akrabalık bağı olmayan Nusayri olduğunu sanmam :)
evet Türkiye'nin tek Ermeni köyü Hatay'da "Vakıflı Köyü" Ermeniler burda gayet rahat yaşıyor, hiç bir ayırıma tabi tutulmuyor ve asla horgörülmüyor. insanlar kardeşçe ve bir arada yaşıyor.
Son Ermeni köyü
Hatay’ın Samandağ ilçesinde 19. yüzyıl ortalarında, Musa Dağı civarında 7 Ermeni köyü bulunuyordu. 1915 yılında yaşananlara 40 gün direnen köylüler, evlerini terk etmek zorunda kaldı. Beş yıl Mısır’da çadır kentlerde yaşayan Ermeniler, savaş sonrası Fransız kontrolünde köylerine geri döndü. 1939’da Hatay’ın Türkiye topraklarına katılmasıyla 6 köy dünyanın çeşitli ülkelerine dağıldı. Göç ettikleri ülkeleri siyasi tercihlerine göre seçen Ermenilerden bazıları Lübnan’a; bazıları Sovyetler Birliği’ne göç etti. 7 köyden biri olan Vakıflı’da yaşayanlar da Türkiye’de kaldı. Zamanla ekonomik ve kültürel nedenlerle İstanbul’a ve Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç etmek zorunda kalınan köyde yaşayan gençler kendi dillerinde eğitim alabilmek için batıya gittiği için, köy nüfusunun büyük kısmını yaşlılar oluşturuyor.
Vakıflı Köyü: Hatay’ın Samandağ İlçesi’ne 4 km. uzaklıkta, Musa Dağı’nın eteklerine sığınmış, 30 haneden oluşan küçücük bir köy.
bahri bahiroğlu 04.02.2007, 18:16 has firması yayladağlılara değil samandağlılara aittir sahipleri de ismail-mehmet selim kara kardeşlerdir lütfen gerçekleri saptırmayalım.
bahri bahiroğlu 04.02.2007, 18:23 alevi caferi rumuzluya cevap:altınözünde arap alevi köy sayısı çok azdır,çoğu antakya ya göç etmiştir benim bildiklerim:akdarı,kılıçtutan,gözecik ve dokuzdal köyleridir.
GüneyinEfendisi 05.02.2007, 05:07 Merhaba canlar
Bende Adana'lıyım Dörtyol da alevi varmı? Alevi nüfusu Dörtyol da nasıl bilgisi olan var mı? Dörtyol da alevi köyleri var mı? Kuzuculu köyünü duydum alevi mi?
ben şu an antakyadayım fakat antakyada veya cevresinde cem e oturuluyor mu bilmiyorum antakyaya yeni geldim ogrenciyim bilgisi olan can varsa lütfen cevap yazsın gormek katılmak istiyorum
Merhaba canlar
Bende Adana'lıyım Dörtyol da alevi varmı? Alevi nüfusu Dörtyol da nasıl bilgisi olan var mı? Dörtyol da alevi köyleri var mı? Kuzuculu köyünü duydum alevi mi?
Dörtyol'da Alevi var can, yalnız Alevi köy yok. benim tanıdığım ve yıllardır orada yaşayan 5-6 tane Alevi aile var.
ben şu an antakyadayım fakat antakyada veya cevresinde cem e oturuluyor mu bilmiyorum antakyaya yeni geldim ogrenciyim bilgisi olan can varsa lütfen cevap yazsın gormek katılmak istiyorum
Antakya'da ya da çevresinde Cem evi bulunmuyor can. Hatay'daki aleviler Nusayrilerdir (köken olarak) ve Nusayrilerde her ev ibadet evidir. ortak ibadet yerleri ise, ziyaretlerdir(türbeler).
Merhaba canlar
adananin 4 bir yanina dagilmis aleviler;akkapi(sadece arap alevisi vardir,yabanci olan akkapiya giremiyor tutucu ama birbirlerini acayip destekleyip koruyan insanlar akkapida) midik, sucuzade, hadirli, bey mahallesi, karsiyaka.. belirgin alevi bolgeleri. fakat kuzey adana nin bir cok yerlerinde daginik bicimde yerlesen alevi sayisida tahmininden daha fazla olduguna eminim..kuzuculu yu ilk defa senden duydum o adananin neresinde yafs :)
GüneyinEfendisi 05.02.2007, 17:07 adananin 4 bir yanina dagilmis aleviler;akkapi(sadece arap alevisi vardir,yabanci olan akkapiya giremiyor tutucu ama birbirlerini acayip destekleyip koruyan insanlar akkapida) midik, sucuzade, hadirli, bey mahallesi, karsiyaka.. belirgin alevi bolgeleri. fakat kuzey adana nin bir cok yerlerinde daginik bicimde yerlesen alevi sayisida tahmininden daha fazla olduguna eminim..kuzuculu yu ilk defa senden duydum o adananin neresinde yafs :)
Akkapıyı biliyorum benim eniştem akkapılı. Hadırlıda
Lokman Hekimin 7 kardeşlerin türbesi var. Sürekli giderim.geçen haftada gittim. Kuzuculu Dörtyola aitmiş alevi köyü diye duydum fakat belediye başkanı Akp liymiş , Tarsusta çogunlukla alevi belediye başkanı Mhp li
Hocam Hilmi Yarayıcı'yı tanır mısın? O da Hataylı bir Arap Alevidir. Çok severim kendisini.
selam arkadas ben cok iyi tanirim hilmi yarayici yi cok konustum harika bir insann grup yorumda iken cok görüsmüstük gercekten harika bir insan alevilige ve yürüdügü yola cok bagli bir insan ....
Wey_ceLL 06.02.2007, 18:52 ben sadece hatayda okuyorum.nolurrrrrrrr öğrencilere ucuza ew werilsin.bide noluurrr gec saate kadar vasıta bulabilelim.hataylılar sizcede olması gerekmio mu.bi saatten sonra sadece özatlar çalışıo
dus_sokagi 06.02.2007, 19:50 ben hatayliyim ama hatayda yasamiyorum ama sonuna kadar sana katilyorum arkadasim haklisin
ben de hataylıyım iskenderun :) nusayriyim herkese selam
ahlen vesahlen
Ben Hatay'ın samandağ ilçesinin Yaylıca köyündenim. Hatay'ın alevileri Arap kökenlidir. Ama soyumuzun tam olarak nereden geldiğini bilmiyorum açıkçası.
onemli olan nerden geldiğn değil onemli olan şu anda sen kimsin ve nereye doğru yol alıyorsun ama şunu bilki dostum arap aleviliğin ilk devlet olarak ortaya çıktığı yer halep ve civarıdır yani alevi hamdani devleti işte hatay alevilerin çoğu soy olarak hamdani devletini kuran halka tabidir ve daha sonralari baskı ve zulumden kaçarak şü anki akdeniz sahillerine indiler....
dostlar ilk once selami unuttum galiba ben tahsin ve harbiye antakyada yaşiyorum ve arap alevisiyim
tek isteğim insan olarak güzel şeyleri paylaşmak hataları bulup duzeltebilmek
ilkay123 15.02.2007, 21:52 Sevgili hemserilerim elinizdeki HATAYimizla ilgili fotograflar ziyaret yerlerini paylasirsaniz sevinirim..kücüklügümde gördügüm hayal meyal hatirladigim samandagi indaki ziyareti merak ediyorum fotograflarla paylasirsaniz sevinirim,,,saygilar,,
foreverlove 27.02.2007, 14:52 slm arkadaşlar.bende antakyalıyım.aleviyim ama bizim de soyumuz heralde adıyamandan geliyor.deem ordan antakyaya göç etmiş.hiç gitmedim adıyamana ama.
Arkadaşlar konumuz Hatay, Hataydaki hemşerilerimiz..Yani konumuz Arap Aleviliği değil.. Arap Aleviliğinden konuşmak isteyenler, Alevilik Anaforumundaki Nusayrilik Topiğinde sorularına cevap bulabilir.
ben de ALTINÖZÜlüyüm. Selamlar Hataylı dostlara...
erik_kiraz 16.03.2007, 17:00 slm arkadaşlar.bende antakyalıyım.aleviyim ama bizim de soyumuz heralde adıyamandan geliyor.deem ordan antakyaya göç etmiş.hiç gitmedim adıyamana ama.
arkadaşım soyumuz adıyamandan gelmiyor biz suriyeden gelip hataya yerleştik ondan önce nerdeydik diye soracak olursan tam olarak bilemiyorum konu hakkında bilgili arkadaşlar seni aydınlatırlar ama adıyamanla bir alakamız yok bunu biliyorum
herkesee slmlar hatay/iskenderun selami forum çok süper herkesin ii vakit geçrmesi dleğylee ;)
herkese selam . bende harbiyeliyim.
yalcin1903 21.03.2007, 23:50 benim ev rkadaşı arap tı aleviydi hatay lı
CoMaNdAnTe 22.03.2007, 14:14 uzun zamandır giremiyordum hepinize asi kenarından bereket saçan güzelliklerin selamını veriyorum dostçakalın
arapalevi 25.03.2007, 16:51 Merhaba arkadaşlar. Memleketimizizn fotoğraflarını da görelim hasret giderelim.
arapalevi 25.03.2007, 17:24 http://samandag.gov.tr/IMAGES/ALBUM/izubari_1/45a%20hızır%20ziyareti.JPG
http://samandag.gov.tr/IMAGES/ALBUM/izubari_1/45b%20hızır%20ziyareti.JPG
fotoğrafları açamadım. Nedeni boyutları olabilir. Bunlar Samandağ deniz kenarındaki Hızır Ziyaretiinin dışardan ve içerden görünüşüdür.
ernic 45 26.03.2007, 00:55 yav arap alevileri bizim gibi cem sürerlermi hatayda arap alevilerimi oluyor
dus_sokagi 26.03.2007, 04:26 yav arap alevileri bizim gibi cem sürerlermi hatayda arap alevilerimi oluyor
www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550
meraba arkadaslar bende hatayin samandag ilcesinden arap aleviyim evet arap aleviliyi anadolu aleviliyinden frkli yasanir fakat ozu aynidir burda olmaktan mutluyum tesekkurler
Sonuçta aleviyiz aradaki farklılıklar bizim zenginliğimizdir diye düşünüyorum ben açıkcası dürüst olmak gerekirse.
Dersim Aleviliği olan Raa Haq olsun,Arap Aleviliği olsun bunlar hep bizim zenginliğimiz diyorum ve Pir Sultan ın"Yol bir,sürek binbir"sözünü hatırlatmak istiyorum!Bu arada bütün Hatay lı kardeşlerimize kucak dolusu selamlar ve sevgiler!
Sonuçta aleviyiz aradaki farklılıklar bizim zenginliğimizdir diye düşünüyorum ben açıkcası dürüst olmak gerekirse.
Dersim Aleviliği olan Raa Haq olsun,Arap Aleviliği olsun bunlar hep bizim zenginliğimiz diyorum ve Pir Sultan ın"Yol bir,sürek binbir"sözünü hatırlatmak istiyorum!Bu arada bütün Hatay lı kardeşlerimize kucak dolusu selamlar ve sevgiler!
iyi dileklerin ve güzel düşüncen için ederim Emrecim, ama kafama takıldı, "Dersim Aleviliği" diye farklı bir inanç daha mı var :confused1 be ilk defa duyuyorum da :confused1
KızıLSakaL 03.04.2007, 00:15 tüm hataylılara selam olsunnn arada bi yazarım topiğinize nede olsa manevi hataylı sayılırımm :D
Biz bildiğin gibi Arap Alevisi yani Nusayri'yiz.Biz tarih boyunca çeşitli zulümlerle karşılaştık ve buraya sırasıyla Mekke-Medine-Kerbela-Necef-Halep-Lazkiye'yi dolaşarak geldik ve en sonunda Antakya ve çevresine yerleştik...
isyan_atesi4268 11.04.2007, 19:46 Hatay çok güzel bir kent.Hatay'da yaşamayı isterdim.Alevî,Ermeni,Hıristiyan,Kürd,Arap,Sünni,Y ahudi ve diğer insanların yüz yıllarca barış ve sevgi içinde yaşadığı bir kent.Çan ve ezan seslerinin bir arada yankılandığı bir kentimiz.
Slm bende bu siteye 3 önce üye olmuştum bende arap alevisiyim...tüm alevi kardeşlerime kucak dolusu sevgilerimle...
umitlord 29.04.2007, 15:54 slm gönül dostlarım ben de bir arap alevisiyim hatayın güzelim antakyasının caaaanım harbiyesinden bu konuyu daha yeni gördüm arap alevileri hele hatay dakilerin anadolu alevilerinin törenleriyle hiç bir ilgisi yok bir kardeşimizin dediği gibi sadece mevlana HZ.ALİ ortklığımız var :):):):):)kalın sağlıcakla:):):):)
kervanci 07.05.2007, 20:45 Anadolu Alevisiyle alakamiz yok derken cok heyecanli soyluyorsunuz ne oldu ayrim yapmayin bence biz Anadolu Alevisi olarak Arab Alevi kardeslerimize saygilarimizi sunariz namaz kiliyosaniz kendinize kiliyosunuz bir kilmayiz bize boyle ogretmisler biz bir batiniyiz tum Anadolu Alevileri boyledir Haci Bektas Veli Dedem de bir batini dahisiydi. Hepinize saygilar!
serdar sinan 07.05.2007, 23:00 merhaba neden bu kadar sert kırıcı ve hoşgörüden uzak kalırız bılmembazılarımız bilirler RUSYADA devrim gerçekleştiğinde 300 den fazla fraksıyon vardı önce çar imparatorluğuna karşı savaş verdiler sonra aradakı problemı çözdüler bizler arap alevısı veya anadolu alevilerı neden devamlıbirbirimize sen şuna ben buna sen şöyle ben böyleyim diye sataşır veya biribirimizin azda olsa farklılığını ortaya koyup incitiriz ben ALEVİ olarak bu tıp konuları görünce inciniyorum ve nusayrı alevisi olarak nusayri alevilerine ufak bir sorum var (( NUSAYRİLİK)) ARAP ALEVİLİĞİ Adı altında karahan yayıncılıktan İNAN KESER isimli yazarın yazmış olduğu kıtap hakkında düşüncelerinin ne olduğunu ve nasıl bir çizgi çizdiklerini sorarım anadolu alevisi veya arap alevilisi önce uyanın genç kardeşlerimize nasıl yardımcı oluruz onları bataktan nasıl kurtarrız ilköğretimden başlayan beyin yıkama işlemine nasıl son verriz veya daha farklı nasıl ne gibi işler yapabılırız diye düşünün cumhurıyetin ve atatürk ilke ve inkilaplarını teminatı olan biz ALEVİLER neler yapıyoruz evet hadi hep beraber işte fırsat diyorum seçim var önümüzde zamanında sağ iktidarı veya partileri destekleyen bazı dernek ve kuruluş yönetıcılarının hala arkalartından onların çızdığı çızgıden devammı edecez evet evet işte önümüzde sorunlar fırsatla hadı bunlar ıcın bıseler yapalım sıze saygılar
ilkay123 11.05.2007, 18:05 merhaba neden bu kadar sert kırıcı ve hoşgörüden uzak kalırız bılmembazılarımız bilirler RUSYADA devrim gerçekleştiğinde 300 den fazla fraksıyon vardı önce çar imparatorluğuna karşı savaş verdiler sonra aradakı problemı çözdüler bizler arap alevısı veya anadolu alevilerı neden devamlıbirbirimize sen şuna ben buna sen şöyle ben böyleyim diye sataşır veya biribirimizin azda olsa farklılığını ortaya koyup incitiriz ben ALEVİ olarak bu tıp konuları görünce inciniyorum ve nusayrı alevisi olarak nusayri alevilerine ufak bir sorum var (( NUSAYRİLİK)) ARAP ALEVİLİĞİ Adı altında karahan yayıncılıktan İNAN KESER isimli yazarın yazmış olduğu kıtap hakkında düşüncelerinin ne olduğunu ve nasıl bir çizgi çizdiklerini sorarım anadolu alevisi veya arap alevilisi önce uyanın genç kardeşlerimize nasıl yardımcı oluruz onları bataktan nasıl kurtarrız ilköğretimden başlayan beyin yıkama işlemine nasıl son verriz veya daha farklı nasıl ne gibi işler yapabılırız diye düşünün cumhurıyetin ve atatürk ilke ve inkilaplarını teminatı olan biz ALEVİLER neler yapıyoruz evet hadi hep beraber işte fırsat diyorum seçim var önümüzde zamanında sağ iktidarı veya partileri destekleyen bazı dernek ve kuruluş yönetıcılarının hala arkalartından onların çızdığı çızgıden devammı edecez evet evet işte önümüzde sorunlar fırsatla hadı bunlar ıcın bıseler yapalım sıze saygılar
ellerine saglik hemserim..cok iyi bir konuya degindin.siyasi konulari diger bölümlerde baylasiyoruz gerci ama yinede bu sayfada deginmen iyi olmus.Sol kalesi konumunda idi Hatay ama simdi nerede ise sagin kalesi durumuna geldi..bunun icin duyarliligimizi gösterip pazar günü Hatay DAKI mitinge katilalim diyorum(ben gurbet eldeyim yinede kalbim sizlerle)SONRADA secimlerde adaylarimizla vede oylarimizla kendimizi gösterelim..saygilar.
Bağdatlı 15.05.2007, 03:34 hataylı arkadaslara bişe sorabilirmiyi.duyumlarıma göre
has=hatay alevi seyahat
sas=samandagı alevi seyahat
gunas=guney alevi seyahat oldugu dogrumudur
TEŞEKKÜRLER
slm dostlar
diye demişsin piremi kardeş.evet has firmasında benim peder çalışıyo patronunu çok ii tanırım.HAS iki farklı anlam niteliği taşımaktadır.1.si HATAY ANATAKYA SAMANDAĞ,2.si ise HATAY ALEVİLER SEYEHATI dır.sas ise bizim orda samandağdA, samandağ alevi seyehatı olduğu herkes tarafındaan biliniyo.diğerlerini bilmiyorum. neden sorduğunu öğrenebilirmiyim.?
Bağdatlı 15.05.2007, 03:50 [QUOTE=okan22;349833]ben şu an antakyadayım fakat antakyada veya cevresinde cem e oturuluyor mu bilmiyorum antakyaya yeni geldim ogrenciyim bilgisi olan can varsa lütfen cevap yazsın gormek katılmak istiyorum[/QUOTb
buyurun okan kardeş.ben hataylıyım ama şuan izmirde üniversite okuyorum.nasıl yardımcı olabilirim mesela hangi konuda .bizim arap aleviliği hakkındamı gelenek ve göreneklerimizi mi öğrenmek istiyorsun.?
buyurun okan kardeş.ben hataylıyım ama şuan izmirde üniversite okuyorum.nasıl yardımcı olabilirim mesela hangi konuda .bizim arap aleviliği hakkındamı gelenek ve göreneklerimizi mi öğrenmek istiyorsun.?
merhaba sevgili bağdatlı abim ve ikinci hemşerim diyeyim :biggrin: ben hep arap aleviliğindede normal cem ibadetinin olduğu kanaatindeyim mesajın tarihinede bakarsan eski bi mesaj fakat öğrendiğim kadarıyla arap aleviliğinde sadece kendine özgü namaz şeklinde bi ibadet varmış cem olmuyormuş sanırım sadece bayramlarda yemekler oluyor herhalde bana yansıtılan bu:innocent: tabiiki namazıda herkes öğrenemior bu yolda delkim vermen gerekıo ve kadınlara öğretilmiormuş ben hep cem düzenleneceğini düşünerek ibadetlere katılmak istedim ama delkim için biraz daha erken amcam bile yok daha:blushing:
merhaba neden bu kadar sert kırıcı ve hoşgörüden uzak kalırız bılmembazılarımız bilirler RUSYADA devrim gerçekleştiğinde 300 den fazla fraksıyon vardı önce çar imparatorluğuna karşı savaş verdiler sonra aradakı problemı çözdüler bizler arap alevısı veya anadolu alevilerı neden devamlıbirbirimize sen şuna ben buna sen şöyle ben böyleyim diye sataşır veya biribirimizin azda olsa farklılığını ortaya koyup incitiriz ben ALEVİ olarak bu tıp konuları görünce inciniyorum ve nusayrı alevisi olarak nusayri alevilerine ufak bir sorum var (( NUSAYRİLİK)) ARAP ALEVİLİĞİ Adı altında karahan yayıncılıktan İNAN KESER isimli yazarın yazmış olduğu kıtap hakkında düşüncelerinin ne olduğunu ve nasıl bir çizgi çizdiklerini sorarım anadolu alevisi veya arap alevilisi önce uyanın genç kardeşlerimize nasıl yardımcı oluruz onları bataktan nasıl kurtarrız ilköğretimden başlayan beyin yıkama işlemine nasıl son verriz veya daha farklı nasıl ne gibi işler yapabılırız diye düşünün cumhurıyetin ve atatürk ilke ve inkilaplarını teminatı olan biz ALEVİLER neler yapıyoruz evet hadi hep beraber işte fırsat diyorum seçim var önümüzde zamanında sağ iktidarı veya partileri destekleyen bazı dernek ve kuruluş yönetıcılarının hala arkalartından onların çızdığı çızgıden devammı edecez evet evet işte önümüzde sorunlar fırsatla hadı bunlar ıcın bıseler yapalım sıze saygılar
ne o yoksa birleşip sosyalist devrim mi yapacağız? :)
ahirimsensin 15.05.2007, 16:06 selam arkadaşlar...bende hatayın/iskenderunluyum.ve arap alevisiyim....sizlerin aranıza kat |