Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Felsefesi Alan Araştırması

felsefeci
28.02.2007, 21:04
Slm ben ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Felsefe Grubu öğretmenliği son sınıftayım ve bir alan araşyırmam var.Konu olarak alevi felsefesini araştırmayı düşünüyorum. Bir çok öğrenci arkadaş aleviliği o kadar yanlış tanıyor ki benim böyle bir araştırma yapmamın doğru olacağını düşündüm. Bu konu da bana bildiğiniz veya önereceğiniz kaynak var mı? Teşekkür ederim.

pervane derviş
01.03.2007, 16:17
Prf.Dr Orhan Türkdogan ın Alevi Bektaşi Kimliği adlı eseri sana yardımcı olabilir Çok kapsamlı ve iyi bir kitap.

AleviKürt
01.03.2007, 16:35
Prf.Dr Orhan Türkdogan ın Alevi Bektaşi Kimliği adlı eseri sana yardımcı olabilir Çok kapsamlı ve iyi bir kitap.

Bu eser Türkcülügü iceriyor, ve Orhan Türkdogan da Cemal Sener'den pek fark göstermiyor gibi..

pervane derviş
01.03.2007, 18:15
Bu eser Türkcülügü iceriyor, ve Orhan Türkdogan da Cemal Sener'den pek fark göstermiyor gibi..

Ben sadece arkadasıma kaynak önerdim Ne içerdigini vurgulama gibi bi derdim yok.

CANDAVUT
01.03.2007, 19:00
Slm ben ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ Felsefe Grubu öğretmenliği son sınıftayım ve bir alan araşyırmam var.Konu olarak alevi felsefesini araştırmayı düşünüyorum. Bir çok öğrenci arkadaş aleviliği o kadar yanlış tanıyor ki benim böyle bir araştırma yapmamın doğru olacağını düşündüm. Bu konu da bana bildiğiniz veya önereceğiniz kaynak var mı? Teşekkür ederim.

BÖYLE bir çalışmayı ben de yaptım. bu hassasiyetiniz için teşekkür ederim. ben sunni birisiyim. fakat aleviliğin, sunniler tarafından yanlış veya eksik bilindiğini farkettiğimden beri bu konu üzerine gidip, tarihsel ve dinsel temelde topladığım bigilerle bir sunum yapmıştım. iki saat sürmüştü.
neyse bu tarz bir çalışma içine girmiş olmamdan dolayı bir çok kaynak karıştırdım. ve isim isim yazmadan önce sana katiyet ve şiddetle önereceğim bir şey var.
neredeyse her kaynak farklı içeriklere ve anlatıma sahip. birinin evet dediğine diğeri hayır diyor.
bunun sunni kişilerin ellerinden çıkmış yazılarda olduğunu düşünme sakın, sadece onlarda değil, bizzat alevi olduğunu bildiğim hatta dedelik yapmış kişilerin bile yazdıkları çalişiyor.
en basitinden bir örnek vereyim,
tenasüh ve tevella-teberra konusu, bazı kaynaklar enel hak sözünün bu gün bazı gruplar tarafından saptırıldığını, yanlış yorumlandığını iddia ederken diğer bir kaynak hallacı mansurun davası asıl bu gün anlaşıldı diyor.
tevella ve teberraya eski-orjinal kaynaklar kesinlikle diğer ilk üç halifeyi katmazken, hatta onlar hakkında övgü sözleri mevcutken, bu gün tevella ve tebarra yapalım diye lanet diğer 3 halifeye lanet üstüne lanet....
mesela, makalatın orjinalında bu anlattıklarımı bariz şekilde görebilirsin.

ve son,
son günlerde elime geçmiş, son derce akedemik ve bilimsel olarak hazırlanmış bir kitap var. aslında aylık çıkan araştırma dergisi : İSLAMİYAT, Alevilik adlı sayısını tavsiye ederim. içinde onlarca araştırma yazısı var ve herbir araştırma için yüzlerce kaynak kullanılmış. tambir akedemik çalışma. içinde sunni-alevi,hristiyan ... her türden bilim ve din adamı mevcut. ama asıl ilgimi çeken
okuduğum kısmıyla (yarısına geldim henüz) kesinlikle objektif bir bakış açısıyle ve akedemik düzeyde yazılmış olması. bu kitabı okuduktan sonra, insan yüzlerce kaynağı tarayarak elde edeceği bilgiye ulaşabilir. şiddetle tavsiye ederim. okuyup, yorumlarını bana bildirirsen çok sevindirirsin can.
saygılarımla...

AleviKürt
01.03.2007, 19:34
Ben sadece arkadasıma kaynak önerdim Ne içerdigini vurgulama gibi bi derdim yok.

Biliyorum dost. Tek bir ek olarak belirtmek istedim..

lion12
01.03.2007, 20:12
Aleviliği araştırdığınızda sizde göreceksiniz ki ne kadar büyük bir derya ve enginlere sığmayan bir inanç olduğunu gerçi bu biraz da negatif bir durum çünkü maalesef alevilik binbir çeşit yoruma sahne olmuş.Yani solcu olanda ateist olanda kominist olanda alevi olduğunu iddia ediyor.Bunu bizzat yaşayarak araştırmanızı tavsiye ederim.Ben 12 imamcı bir aleviliği kendime ilke edindim.Kaynaklarım ise Kuran ve ehlibeyt ve de Kuran ın kardeşi olarak bilinen Nehc-ül Belaga.Tabi bu dediğim gibi benim aleviliğe bakış açımda böyle.Bunun dışında düşünenlere de her zaman saygım sonsuz.

ernic 45
13.03.2007, 02:39
lion kardes seni tebrik ederim senin düsüncene katiliyorum