Orijinalini görmek için tıklayınız : Şir ya da Babko

meymane_usari
03.03.2007, 09:28
Biz Şir diyoruz ama bazı yörelerde Babko da deniliyor.Bizimkilerin söylediklerine göre eskiden paşalara yapılan bir yemekmiş.Daha sonra gelenekler uyarınca eve bir misafir geldiğinde ya da Hızır ayının son perşembesinde Şir/Babko yapılır.Kısaca anlatayım bir daha Şir/Babko yapıldığı zaman resmini çekerim.

Kömbe yapılır.Fırından sıcak olarak çıkarıldıktan sonra geniş bir tepsiye doğranır.Öncelikle sarımsaklı ayran daha sonra kızdırılmış tereyağı üzerine gezdirilerek servis edilir.Gerçek tadın alınması için köy tereyağları kullanılmalıdır çünkü tereyağ kızdırıldıktan sonra altta kalan tuzlar yemeğe ayrı bir tat veriyo ayrıca çatal bıçak yerine elle yiyiniz.

helali hoş ola.....

Fotoğraf Nesimi'den :)

http://img390.imageshack.us/img390/6159/dsc00404pl2.jpg

Şoreş
26.03.2007, 20:51
Şir, Babiko, Bawko deriz :) Doğu Kültürünün önemli bir parçasıdır..
Bizimkiler zaman zaman yaparlar ve müthiş bir Doğu Yemeğidir.. Sivas Erzincan Kayseri Mardin Tunceli Diyarbakır Bingöl gibi Doğu İllerinde yaşayan Kurmanc Kırmanc konuşan kesimlere has bir yemektir.. Yapılması zor sanırım ama Kömbeyi parçalamakta Anneanneme yardım ederim herdefasında :D Açılışıda ben yaparım:D

kenli
26.03.2007, 20:55
şir annem hep böyle söyle. sanırım ben ce ikiside aynı sonuç itibariyle aynı şeyi temsil ediyo. tşk.

ankh
27.03.2007, 13:13
Bizdede babuko diyorlar aslında zor bir yemek değil ama gerçekten harika geçenler de bir arkadaşıma anlattım annesine kömbe yaptırıp getirecek burda iş yerinde yapcaz :) ama elle yemeye aklım ermedi kaşıkla belki ama neyse canım çekti kimseyi kandıramıyom kömbe yaptırmaya afiyet olsun

Nesimi
27.03.2007, 13:18
Kürtçe ve Zazacada Şir, Zerevet, Baviko gibi isimlerle anılıyor. Ufak farklılıklar olsada hepsi aynı yemekdir.

Köylerde misafirler geldiği zaman bu yemek yapılırmış. şimdilerde Geleneklerine bağlı bir Alevi olarak bizde zaman zaman yapıyoruz.

insanlar kardeş
27.03.2007, 13:36
Bizim oralarda babıkoya zerafet derler.
Amma o ne zerafet.Canım çekti yahu.
Hele bide sarımsaklı oldumu deyme keyfime.Ama gelgör ki yaş ilerledikçe bizde babıkodan epey uzaklaştık.
Tuncelinde babıko hala geleneksel yemek menüsünde yerini korumaktadır.
Genelde evlerde misafir uğurlamakta başta gelen yemeklerdendir.yani babıko lokantalarda daha servislere düşmedi.Çünkü zahmetli bir yemek.
Ondandırki otantiği hala bozulmamış ve aynı lezzeti tadi evlerimizde alabiliyoruz.
Tarifinde hernekadar kızarmış yağına sos denilsede tere yağın kokusu ben buyum demektedir.

oy babıko.
Sen nelere kadirsin
hani kız istemeye gidildiğinde
Kaç sevdalının kaç aşığın yüreğine buram buram ekmek kokusu kattın.
Titrek ve heyecanlı yüreklerde bir soluk oldun
Terli avuçlara bir kaşık ekşi ayran
Yutkunmaya mecal hızır gibi dudaklara yetişen bir bardak ayran.
Oy.... babıko oy
Hani oturamazsınya yerinde
Dizinden gayrı yer bulamazken ellerin
Ocak başında usul usul kızgın koraltında savrulup gelen babıko
Tutar ellerimden alır beni yanıbaşına
Sevdiğin gevlukta çırtan eritir
Taburede babıko muhabbeti beni yakınlaştırı
Oturtur sevdiğimin kıyısına.
Oy babıko oy sen nelere kadirsin.....

saygılarımla.....

aykudgöksun
27.03.2007, 13:47
bizde de glora şir derler.aynı meymane usari canın anlattığı gibi yapılır.köye her gittiğimde yerim.çok nefis birşey ancak biraz ağır yav..

Şoreş
27.03.2007, 17:15
bizde de glora şir derler.aynı meymane usari canın anlattığı gibi yapılır.köye her gittiğimde yerim.çok nefis birşey ancak biraz ağır yav..

Diğer adı Glora Şirdir..:thumbup1:

Babiko

Kömbe

Bawko

Babuko

:thumbup1:

Sevgi_2420
27.03.2007, 18:15
Biz bıçka şir deriz ama ben sevmem cabuk karın doyurup tez acıktırıyo

Gülom
28.03.2007, 00:45
Biz bıçka şir deriz ama ben sevmem cabuk karın doyurup tez acıktırıyo

Bizim koyun en mesur ve saygin yemegidi bir aralar. Koyde izin bitisinde, evlere davet edildigimizde, hep yiyerdik bunu. Ben cok seviyorum, ama bazen tokunuyor, sarmisaki ve yagi cok katigim icin herhalde, ama bunlar olmasada, olmuyorki.

pirayem
28.03.2007, 09:52
Tereyağının kokusu geldi burnuma,annem her yaptığında glora sir'i veya zerfeti ben doğrardım her seferinde de ellerimi yakardım.Sıcakken doğranması gerekiyor çünkü.Sarmısaklı ayran ve tereyağı acayip bir lezzet veriyor,biz de şerbetle de yeniyor.Eskiden misafir geldiğinde ikram edilen en değerli yemekmiş...

türküler_sevdam
04.04.2007, 22:51
of ya nasılda canım çekti şöyle bol tereyağlı olsada yeseydik...
en sevdiğim yöresel yemektir ''şir''...

koçgiri23
04.04.2007, 22:59
Bizde de glora şir denir... Fakat, ben ne zaman yesem üstüme bir ağırlık çöker, uykum gelir. Herhalde ayran ve sarımsak yüzünden..
Mayışıklığı sevmem hiç ama, şir için çekilir doğrusu...

zazaozgun
18.04.2007, 15:44
tadı çok güzel oluyor annem yapar.babam tunceli zazası ve onlarda şir diyorlar.annem kürt o babko der.bu değilde bildiğim tek gerçek yemeye doyamadığım bir tat.
teşekkürler

cicim
18.04.2007, 15:50
Can ne yaptın sen yav canım çekti valla:)
Olsada yesek şimdi tereyağı üstüne ooooo süper.
Bizde de şir, babıko hepsi aynıdır ben ismiyle değilde yeme kısmıyla ilgileniyorum:)

ÇaKıL
18.04.2007, 15:58
İlk piştiğinde değilde ertesi gün kahvaltıda doyamazsın yemeğe.Çekmiştir yağıda sarmısaklı ayranıda içine.Kabuğunu kullan kaşık yerine.

Mansuri
15.05.2007, 17:23
Zerifete benzer bir ismi daha var: Zırfet!

Eskiden öneli günlerde ya da önemli bir konuk gelince yapılırmış.
Sofra kalabalık olursa daha tatlı olur.

bıldırcın24
15.05.2007, 18:14
eskisi gibi yapılmıyor şir,(çı vohto noweme..... mak şir vame,zervet ik şexerino hın zon) zazaca bilen birileri vardır muhakkak.tercümesi yapılmazsa zazaca ansiklopedisi 1253 ncü sayfa'da yardım alabirirler.

sausen
15.05.2007, 18:20
Merhaba,

Bizde de babiko derler.
Köye gittiğimde anneannem yapar yerim.
Gerçi annemde yapıyor ama köyde yemenin tadı farklı...

erkan2434
12.06.2007, 21:01
arkadaşlar canlar ne güzel anlatmışsınız canım çekti şimdi bizim yemeklerimiz ama hergün bulamıyoruz gurbet onu da unutturacak bize
sizi bilmiyorum ancak bizim evlerde çok sık yapılmıyor misafir gelirse, çok istenirse...
umarım bizim kuşaklar bu nimetleri geleceğe taşıyabilirler

zuzu
12.06.2007, 23:01
:001_tongu merhaba
bizde de kırıp üstüne ayran ve yag döküldgünde şir deniyo.ama öbür türlüde yapılınca yani içi tabak şeklinde oyularak içine kırıldgında ise zerafet diyolar.ben sevmem ama bizimkiler çok severler.ha bi de şirin tandır ekmegiyle yapılanıda var ona asla hayır demem mükemmel oluyo...canım çekti yaaa:001_tongu

Nesimi
13.06.2007, 00:02
:001_tongu merhaba
bizde de kırıp üstüne ayran ve yag döküldgünde şir deniyo.ama öbür türlüde yapılınca yani içi tabak şeklinde oyularak içine kırıldgında ise zerafet diyolar.ben sevmem ama bizimkiler çok severler.ha bi de şirin tandır ekmegiyle yapılanıda var ona asla hayır demem mükemmel oluyo...canım çekti yaaa:001_tongu

Benimde canım çekti yok mu yapan :D

Şoreş
13.06.2007, 00:03
Anneannem yapacak bu günlerde :) Haşılda yapacak :)

zuzu
13.06.2007, 00:04
ya valla ben bilmyorum bilsem yapıcam ama işte

Nesimi
13.06.2007, 00:07
Babaannem köye gitti burda olsa haftasonları yerdik. Anneme yaptırırım yarın hehe

Nesimi
13.06.2007, 00:09

Yoğurdu fazla oldu biraz ama tadı süperdi

zuzu
13.06.2007, 00:15

Yoğurdu fazla oldu biraz ama tadı süperdi

babam olsa şu asalete bak derdi eminim.:p :komik

zazatürk
13.06.2007, 08:01
benm bildiim ikisinin arasında bazı farklar var. ama alayını yerim. :) resimde de çok güzel çıkmış he..

ezgican
13.06.2007, 08:29
allaaaah canım istedi yaa :D bizde sırın diyolar buna manyyak bişe ya :) :)

Şoreş
13.07.2007, 13:33
Glora Şir, Baviko, Bawko, Babko.. :)

Kırmançi ve Kırmançki konuşan Alevilerin en önemli yemeklerinden biridir..
Yağlıdır, Yoğurtludur ama bambaşkadır..

hevalim
14.07.2007, 18:09
bawkonun tadı bi başkadır arada bi akrabalarda toplanınca yapıyolar gerçekten güzel

Ebrulii
14.07.2007, 18:14
walla ne denirse densin bence muazzam bir tatı var..Allah icat edenden razı olaa...

walla adına ne denirse densin muazzam bir tatı var ya...allah icat edenden razı olaa...

MısriKız
14.07.2007, 18:36
ben çok seviyorum bunu teyzem çok güzel yapıyo glora şir yada şir glor:D :Dbambaşka tadı yaa

Şoreş
14.07.2007, 19:10
Bawko zehf Rınd e.. :D

MısriKız
14.07.2007, 19:13
Bawko zehf Rınd e.. :D

hemji pır pır rınde pır xase:yamukgul:

Şoreş
14.07.2007, 19:17
hemji pır pır rınde pır xase:yamukgul:

Bawko Favoriye min e.. :yamukgul: Em her dem Bawko çe dıkın:thumbup1:

Bawko heri xwarin e :D

rockçı turna
15.07.2007, 12:14
bizde babuko deniyor. özellikle 40 yaş üstü kuşak için cok büyük anlamlar ifade eder bu yemek. insanlar için bir "ziyafet"tir babuko. özel günlerde,ev toplantılarında yapılır.

köye gittiğim zaman yine yapmışlardı. fotolar elimde ama tarayıcım olmadıgı için paylaşamıyorum.

bu arada aşagıda nesimi nin gönderdiği resimdeki babuko nun tamamı tepsiye doğranmıs. bizimkiler tamamını tepsiye doğramazlar. kömbenin ortasını oyarlar ve oyuk kısmın içine dograrlar parçaları.

Fotoğraf Nesimi'den :)

Şoreş
15.07.2007, 12:16
bizde babuko deniyor. özellikle 40 yaş üstü kuşak için cok büyük anlamlar ifade eder bu yemek. insanlar için bir "ziyafet"tir babuko. özel günlerde,ev toplantılarında yapılır.

köye gittiğim zaman yine yapmışlardı. fotolar elimde ama tarayıcım olmadıgı için paylaşamıyorum.

bu arada aşagıda nesimi nin gönderdiği resimdeki babuko nun tamamı tepsiye doğranmıs. bizimkiler tamamını tepsiye doğramazlar. kömbenin ortasını oyarlar ve oyuk kısmın içine dograrlar parçaları.

Evet Köylük yerlerde daha çok ortasını oyup, parçaları piramit gibi yığarlar oyuğa.. Hemen ardından üzerine sosunu dökerler..
Ancak şehirlerde daha çok tamamını doğrayarak yapıyorlar..

sunagngr
15.07.2007, 16:33
bizde kömbe derler ve 12 imamlardan sonra mutlaka yaparız ve cevremideki büyükler davet ederiz ayrıca burda bize gelen misafirler kömbe ister

Şoreş
15.07.2007, 16:59
bizde kömbe derler ve 12 imamlardan sonra mutlaka yaparız ve cevremideki büyükler davet ederiz ayrıca burda bize gelen misafirler kömbe ister

Glora Şir Sosludur.. Hamuru Niyaz/Kömbeden farklı diye biliyorum..

bıldırcın24
15.07.2007, 17:09
kamke gureto kalem'e vanoke şir zaf xose madem kı zaf xose beri roje jüyede perapa kamke kot bene bu bu a roje bıpoze mi? na rozu zaf germe neno yordaane zımıstande rojahu ju keme paa poza mı ? savane ?

Baran
15.07.2007, 17:13
kamke gureto kalem'e vanoke şir zaf xose madem kı zaf xose beri roje jüyede perapa kamke kot bene bu bu a roje bıpoze mi? na rozu zaf germe neno yordaane zımıstande rojahu ju keme paa poza mı ? savane ?

Türkçesini de yazar mısınız ?

Ez fam nakim.

Şoreş
15.07.2007, 17:18

Türkçesini de yazarbilirseniz çok memnun oluruz.. Herkes Kırmançki bilmiyor Forumuzda...

Kam ke : Kim ki

Gureto : Tutmak

Zaf : Çok

Germe : Sıcak

Roje : Oruç ve Gün

Zimistan : Kış Mevsimi

Vano : Söylüyor

bıldırcın24
16.07.2007, 19:16
Türkçesini de yazarbilirseniz çok memnun oluruz.. Herkes Kırmançki bilmiyor Forumuzda...

Kam ke : Kim ki

Gureto : Tutmak

Zaf : Çok

Germe : Sıcak

Roje : Oruç ve Gün

Zimistan : Kış Mevsimi

Vano : Söylüyor

Türkçe si

Şir(babko)'i kaleme alan,herkes yemeyi çok sevdiklerini,özlemlerini dile getiriyorlar.madem bu özgün yemeğimize rağbet var.şir'e özel bir gün tertipleyip o gün nerede yaşıyor olursak olalım.o gün annelerimizden,ablalarımızdan yapmalarını rica edelim.ve herkesin o gün kü menüsünde şir olsun....
sıcak havalarda gitmediği içinde kış mevsimi tercihim demiştim.fikrim aklınıza yattıysa günü'de siz belirleyin.....

bu arada çeviriler'in müthiş.........

Bico
07.10.2007, 21:46
Bawko'yu cooooook severim!!

YoRuM78
08.10.2007, 01:49
Bizim oralardada Glora Şir derler.Köyde çok yapardık sonra masaya koyardık tüm aile fertleri bir güzel yerdik.Sarmısaklıda çok güzel oluyor:)Büyük kentlerde artık yapılmıyor malesef:(

**alişer**
08.10.2007, 19:13
evet :)
Glora sir derler ananem hala yapar bize yoğurtlu sarmısaklı ooo şimdi olsa keske...

Ardıç
13.10.2007, 16:48
Off babiko deriz bizde Sivas Suşehri yöresinde...

Çok lezzetlidir kömbe fırından çıkar pirtik pirtik edilir üzerine yoğur ve tereyağı :001_rolle

Offfff yemede yanında yat...