Orijinalini görmek için tıklayınız : Dede oçağında olmayan kendini dedeyim diye tanıtana ne demeli

musa canpolat
03.03.2007, 12:23
MERHABA
Konu: ÜRYAN HIZIR OCAĞI İLE İLGİLİ

Merhaba Ben Musa Canpolat Erzincan Tercan Yaylacık köyüne Bağlı Çınarlıyım
Uzun süredir ÜRYAN HIZIR OCAĞILA ilgili araştırma yapmaktayım,hepimizin bildiği gibi ÜRYAN HIZIR OCAĞI Tunceli pertek yolu uzerinde zeve köyünde olduğunu biliyoruz, çok iyi bildiğimiz bir şey daha varki bizim ceddimizin buradan göc ederek nereye gitiğini soyumuzun kim olduklarını isimler ile açıklama yapacağız.
Cem tv vakfı sitesinden Sayın Ayhan Aydının yazısını okudum Diline ve yüreğine sağlık sayın yazarımıza verilen ÜRYAN HIZIR OCAĞILA ile ilgili bilgilerin doğru olmadığını görmekdeyiz buna çok üzüldük,ÜRYAN HIZIR olduğunu beyan eden Sayın Paşa Akkay bizim soyumuzla yakından alakası olan biri değildir tabiki kendisini şahsen tanımıyorum bildiği kadarı ile yaylacık köyüne bağlı akrabaları dere razı komunda olduklarını ve kendilerinin El aldı köyünden Emıroğuları akrabası olduğunu biliyoruz, kendilerin ince mollalar derler dere razı komunda Akıf İncemolla,Yusuf İncemolla,Binali İncemolla, Rehem İncemolla,Sabri ve hemile adıyla tanınan kişilerle akrabalığı var bu kişilerinde ÜRYAN HIZIR OCAĞILA ile ilgileri yoktur üzgünüm ama
Kendilerini bu konuyla ilgili soylarını ve ceddlerini incelemeye davet ediyorum.
Sizin babanizin ismi Riza anenizin güle oğuları binali bektaş paşa hasan ve kız kardeşiniz senem olarak bilinmekdedır sizzler aşkale sos köyünde göç ederek yaylacığa bağlı dararezi komuda kalmişsınız daha sonra eladıya göç etmişsiniz sizin ÜRYAN HIZIR OÇAĞILA bir ilginiz yokdur

Soru 1 :yaylacık köyünde talıpleriniz olduğunu beyan etmişsiniz kimlerdir ?

Soru 2 : çınarda yaşayan ÜRYAN HIZIR sizin nasıl talıpleriniz oluyor ?

Soru 3 : Aşkale liç köyünde yaşıyan ÜRYAN HIZIR nasıl sizin akrabanız oluyor divane Mehmet ali dedeler ?

Soru 4 : hacıhamza köyünde yaşayan ÜRYAN HIZIR ile akrabalığınız varmı ?

Soru 5 Sivas Gürün, Konak pınar köyünde Coşkun Baba sizin nasıl akrabanız? oluyor

Soru 6 Sivas çetin kaya bekolar köyünden mevlüt sizin akrabanız oluyor mu?

Buna benzer çok şeyler sorabilirim size ..
Sayın Paşa Akkaya insanın kendi soyunu araştırması gerekdiğine içten inanıyorum bundan daha doğal bir şey de olamaz, size önerim kendi ceddinizi araştırın ÜRYAN HIZIRIN soyunu araştırmak size düşmemiştir, biz soyumuzun kim olduğunu çok iyi biliyoruz bunu size tarihi kaynaklarla belgeleleyebiliriz.
Tercan ilçesi’ne bağlı olan yaylacık köyü ve yaylacık köyüne bağlı olan eski ismi sarı kışla komu olmuş ve daha sonra çınar olarak devlet kayıtlarına 1330 Yılından geçmiştir çınar ismini’de genç ve çok güzel uzun boylu bir kızın isminden esinlenerek ve çınarda yetişen çınar ağaçları var olduğundan bu isimi vermişlerdir.
Çınarda yaşayan ÜRYAN HIZIR Ailesi yaylacık köyüne yakın olan buhveran komunda’da yerleri vardır burada birinci Dedelerimiz den Ahmet ve Mehmet adında iki kardeş vardı ve bunların mezarları buğveran köyünde’dir bizler yaşadığımız dönemlerde her yazın belirli aylarda KEL HIZIRIN mezarına giderek kurban keserdik bunu adımız gibi biliriz. Tercan ve Aşkale civar köyler’dekiler bizim ailemizin asırlardır çınarda yaşadığını ve ÜRYAN HIZIR OCAĞI nı bilirler bizim ocağımız Ağucan Dedelere baglıdırlar ve dedelerimiz Tunceli ağuçan ocğından gelirler
Ayrıca pirlerimiz olan Aziz ve Mehmet isimli dedeler köyümüze gelir cem yaparlardı ve görgü görürlerdi.
Sayın paşa akaya asırlardır ÜRYAN HIZIR ailesin ejdadı burada yaşamışlar bunları nasıl görmezden gelirsiniz
Sizde daha hoş görülü olarak görmemiz gerekirken büyüğümüz olarak bizleri aydınlıklı yolar göstermen gerekirdi bizlerde seni küçükleri olarak sana saygıda kusur etmemiz gerekiyor size ve ailenize karşı kırıcı oldumsa hepinizde özür dilerim

Eladıda yaşayan belirli aileler bizim talıplerimizdir ÜRYAN HIZIR OCAĞINA bağlı rehberlerimiz vardır bunlarda siz deyilsiniz lütfen hadinizi biliniz yalanlayarak hak yolında gidilmez,
Üzülek ifade edeyimki çok değerli bir yazarımızada yanliş bilgiler vermişsiniz,Belki hadimi aşarak siz büyüklerime karşı amacını aşan yazılar yazdım ama hak verirsinizki bizler doğruları yazmak zorundayız, söz konuzu insanin Ceddi ile ilgili olunca haksızlığı kabul etmiyor hepinizden özür diliyorum.
Hubyar Ocağı Dedelerinin eskilerden Üryan Hızır ocağına bağlı oldukları ve bu ocağın dedelerine görüldükleri Hubyarlılar tarafından anlatıla gelmekte ve bu durum Üryan Hızır dedeleri tarafından da bilinmektedir. Zamanla Üryan Hızır dedelerinin Hubyar köyüne gelememesi sebebiyle Hubyar dedeleri bir birlerine el vermişlerdir

Rindabdal
05.03.2007, 13:19
Selamlar. Ailem sivas Zaralı. köy ismi yeşildere. Bolucan nayesine bağlı. balıcı veya balacı aşiretindenmişiz. internette hiç bir şekilde bahsedildiğini duymadım bu aşiretten.
Ailem kendilerine de dedelik düştüğünü ancak kimse bu vazifeyi ifa etmediği için unutulduğunu söylüyor. Horasan yoluyla Malatya ya sonra Dersime gelmişiz. sonra 4 kardeş aşiretten ayrılıp Zara ya yerleşmiş. 300 sene kadar önce. Dersimden işledikleri bir suç yüzünden sanırım kaçmışlar.
Neyse çok uzatmayayım. Diyap Ağa'ya da akraba oluyoruz. acaba sahiden dedelik var mı bizde? Ehl-i Beytten miyizdir diye merak ediyorum. Şeyh Hasan'a dayanıyormuş soyumuz. bunu nasıl teyit edebilirim. kaynak önerebilecek olan var mı arkadaşlar? oldukça cahil olduğumu söylemeliyim bu konuda. hoşça kalın.

Şoreş
05.03.2007, 13:34
Selamlar. Ailem sivas Zaralı. köy ismi yeşildere. Bolucan nayesine bağlı. balıcı veya balacı aşiretindenmişiz. internette hiç bir şekilde bahsedildiğini duymadım bu aşiretten.
Ailem kendilerine de dedelik düştüğünü ancak kimse bu vazifeyi ifa etmediği için unutulduğunu söylüyor. Horasan yoluyla Malatya ya sonra Dersime gelmişiz. sonra 4 kardeş aşiretten ayrılıp Zara ya yerleşmiş. 300 sene kadar önce. Dersimden işledikleri bir suç yüzünden sanırım kaçmışlar.
Neyse çok uzatmayayım. Diyap Ağa'ya da akraba oluyoruz. acaba sahiden dedelik var mı bizde? Ehl-i Beytten miyizdir diye merak ediyorum. Şeyh Hasan'a dayanıyormuş soyumuz. bunu nasıl teyit edebilirim. kaynak önerebilecek olan var mı arkadaşlar? oldukça cahil olduğumu söylemeliyim bu konuda. hoşça kalın.

Sevgili can..
Şeyh Hasan Soyunda Balacı diye bir Kabile, Aşiret Oymağı yok..
Bahsettiğin Aşiret Balolar olabilir mi ? Balolar Koçgiriye bağlıdır.
Şeyh Hasanların Anadoludaki ilk yerleşimi Malatyadadır ama Aşiretin çoğu Tunceli ve Sivastadır.

Rindabdal
05.03.2007, 19:11
Herhalde BAlolar. bizimkiler balıcı diyor ama koçgiri aşiretine bağlı olduğu doğru. Diyap Ağa da referans olabilir. Balolar'ın Şeyh hasan ocağından mı. Ve Ehl-i Beyt e dayanıyor mu soyu. yoksa sadece Hasan ocağına bağlı bir aşiret mi?. Eğer biliyorsan dört gözle haberini bekliyorum can kardeşim.

adige_46
12.03.2007, 17:50
başlık dikkatimi
çektide ne demek istediğinizi inanın anlayamadım

salihzengin
01.11.2007, 23:24
insanın kendi soyunu araştırması gerekdiğine içtenlikle bende inanıyorum vede şunu eklemek istiyorum hiçbir araştırma yapmadan insanları sen dede değilsin sen üryan Hızır değilsin diye suçlamalar yapmak yanlıştır… araştırmalarına yardımcı olmak için soy seceresini ve akrabalarımızı yolluyorum daha detaylı bilgi bana ulaşıp benden bilgi alabilirisin…. Biz üryan hizir evlatlari olarak dedemiz mehmet çelebi ve emir ibişden ayni zamanda ince mollada "dedemizdir" Paşa akkaya nin dede olmadigini söylüyorsun bizim akrabaglarimiz üryan hizir olarakda çinar köyünde
köse ahmet dede
Küçük ismail dede
Büyük ismail dede
Aga dede
Riza dede
Ali hüseyin dede
Paşa dede

Persodaki üryan hizirlililar
Derviş kamer dede
Pir ali dede
Aziz dede
imam hüseyin dede
YAYLACIK KÖYÜNDEKi ÜRYAN HIZIRLILAR
Akif ve Kardeşi emiko riza ve rahim dede
Akaradaki Ahmet dede
ismail gündüz dede
Elaldi köyündeki
Mustafa aga
imam aga
Taştan aga
Emir oğullari
Hüseyin çelebi
Yakup çelebi
aslan çelebi
Cafer amca
Bu saydiklarýn benim akrabalarimdir.
Paşa dedeyi tanimak istiyorsan,aslim aşkalenin sors köyü emir ibiş ince molla mehmet çelebi emir ibişin türbesi sors dadir ince mollanin türbesi sors dadir mehmet çelebinin türbesi çirkiz dedir. Bunlari daha iyi ögrenmek istiyorsan sana yakin olan serkolardan sora bilirsin onlar daha iyi bilir haci hamzadaki dede ler de iyi bilir.
Agrif aga
Aziz dede
ismail dede
Ahmet dede
imam dede
Zeynel abidin
Avni dede
Apdurrahman dede
Aziz dedenin çocuklaridir.
Ali riza
Haci hamza
şehriban
Elif
Zeynep
Karisi pamuk ana kizi elifi kerdeşim bin aliye verdiler,sonra cadilar
s.n musa canpolar buyazdiklarim yakinen benim akrabalarim dir

Sivas Gürün, Konak pınar köyünde Coşkun Baba daki yatır tosun amcamdır.

salihzengin
01.11.2007, 23:32
Benim amcalarim apdullah ibrahim zenal derdo tosun bunlar benim öz amcalarim
apdullah amcam aziz dedenin müshaip kardeşdir.Riza benim babamdir
insanlar bilmediyi şeyi konuşmak "CEHALETDiR"
bunlari ögrenmeye seni davet ediyorum ben sinsilemi Haci bektaş tarihinde çikartmişim sene 1946 yilinda incelelidm sen yeni icelemiş sin ben bu tarihde araştirdim.