Orijinalini görmek için tıklayınız : Kürt Kimliği sadece '' Şafi / Sünni '' Mezhebi ile bağdaştırılamaz...
( Kopy Paste değildir / Bana ait )
Son yıllarda Kürt Kimliğine olan saldırılar, malesef ki Alevi Toplumu içinde de görülmekte ve ortaya hiç hoş olmayan iftiralar, bilgisizce yapılan karalamalar ve yorumlar çıkmaktadır.. Milliyetçiliğin son yıllarda yükselişte olduğu Türkiyede, İnsanların ön yargı ile baktığı Kürt Halkı, birileri tarafından sürekli '' Sünni Şafii Mezhebi '' ile bağdaştırılmakta ve o İnsanlara göre '' Kürt : Şafii '' demektir..
Yani böyle düşünen bir Aleviye göre, Kurmanca konuşan Aleviler Alevi değil, onlarda sadece Kürttür.. Bunu Milliyetçi kesimler söylemeye çalışmakta ve üstü kapalı dile getirmektedirler...
'' Kürt Halkının Aleviside, Sünniside, Hristiyanıda, Yezidiside vardır ''
Kürt Halkının ilk Din'i Zerdüştlüktür..Zerdüştlük İran Kökenli bir Di ndir..Kutsal Kitabı ise Avestadır.Zerdüşt Din'i Tarih boyunca Arap Milliyetçileri ve İslam Devletleri tarafından baskı altında tutulmuş ve Zerdüşti eserler, İslam Devletleri tarafından '' Sapkınlık '' diyerek yakılmıştır..Ermeni, Fars ve Kürtlerin İlk Dinlerinden olan Zerdüştlüğün kurucusu Zerdüşt Peygamberdir..Onun Öğretisine göre Allah tektir.Ama Ateş Kutsaldır ve Allah'ı temsil eder.. Zerdüştiler Avesta okurken, Allah'ın tek olduğunu, baş parmaklarını havaya kaldırarak gösterirler.. Çimlere bile basmayı günah sayan bu Din, Kürt Halkının eski Dinlerinden biridir işte.. İslam'ın gelmesiyle birlikte Arap İslam Devletlerinin Kürtleri baskı altına alması sonucu, Kürtlerin önemli bir kısmı Sünni Mezhebini seçmiştir.. Zerdüşt Din'i ise, '' Ateşt Perestlik '' olarak tanımlanarak yok edilmeye çalışılmıştır..Anadolu ve İrandaki Kürtlerin bir kısmı ise eski inançları ile İslam Motiflerini harmanlayarak Aleviliği benimsemişlerdir.. Aleviliği yada İslam Dinini benimsemeyen Kürtler ise Ezidi/Yezidi Dinini seçmişlerdir.. Yezidi Dininin Kutsal Kitabı Sorani Kürtçesiyle yazılmıştır.. Kürt Kültürlü bir Dindir.. Yezidilik Dininin, Ehlibyet Katili olan Yezit ile bir ilgisi yoktur... Yezidilikte Melek Tavus Yeri ve Göğü koruyan Kutsal bir Melektir.. Allah sadece yaratıcıdır ve Güneş Kutsaldır.. Yezidiler günün belli vakitlerinde Güneşe doğru dua ederek İbadetlerini gerçekleştirirler.. Güneşe Doğru Dua ve Meleklere olan Saygı, Dersim Kökenli Alevilerde hala görülmektedir..
'' Kürtlük, Şafiilik demek değildir ''
Zazacılık ve Türkçülük yapan Aleviler, son yıllarca Kürtleri sadece Şafii Mezhebinden ilan edip, Alevi Kürtleri yok sayarak, '' Kürtlere göre Kızılbaş öldürmek cennetliktir '' lafını sık sık kullanmaktadırlar.. Oysaki Kürt Kültürü ne Aleviliğe düşmandır, nede Kadın'a... Şafiilik Mezhebi önemli ölçüle, kılıç zoru ile Kürtlerin büyük bir kısmına dayatılmış ve başarılı olunmuştur.. Şafiilik Sünniliğin en koyu yorumudur ve özellikle 1500lü yıllardan itibaren, Şafi Sünni Kimliği, Osmanlı kışkırtmasıyla birlikte Alevilere karşı kullanılmıştır.. Hatta Osmanlı Şeyhülislamlarından olan Çorum İskilipli Ebussuud Efendi de bir Şafidir ve bu İmam'a göre Aleviler kafir ve kestikleri yenilmez, katli vacip bir Toplumdur..İşte bu fikirlerle Şafii kesim Alevilere düşman edilmeye çalışılmıştır.. Kürt Kimliği değil, Şafi ve Alevi İnançları, Osmanlı tarafından karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştır.
Bugün öz be öz Kürt Kültürünü yaşatan Yezidiler, Kürt Organizasyonlarında en Etkili olan Kürt kesimlerden biridir ve Yezidi Kürtler ile Şafi Kürtler hiçbir şekilde evlilik yapmaz, birbirlerine kız alıp vermezler.. Alevi Kürtlerde Şafiilere kız alıp vermezler.. Ama bu demek değildir ki Kürt Kültürü : Şafiiliktir.. Bu söylem oldukça yanlış.. Dinler İnsanları herzaman çatışmaya götürür... Kürt Halkı içinde bile Alevi olan, Şafii olan, Yezidi olan hiçbir şekilde bir Toplumsal Bağ kurmamışsa, bunun nedeni etnik Köken değil, İnançsal Kökendir..
'' Zazacılık yapan Aleviler ve Düşman ilan edilen Kürt Kimliği ''
Zazacılık akımı son yıllarda yükseliş göstermektedir.. Özellikle Elazığ Yöresinde önemli ölçüde farkedilmektedir.. Zazacılık akımıyla birlikte, neredeyse düşman olarak görülen Şafii Kürt Kimliğine, Alevi Kürt Kimliğide eklenmektedir.. Zazacılık yapan kesimler, kendilerinin Zaza olduklarını söylerken '' Kürtler, Alevilerden nefret eder '' lafını kullanmaktan hiç çekinmezler.. Oysaki bu kişiler, Elazığ, Urfa, Diyarbakır, Bingöl, Aksaray, Bitlis Zazalarının Şafii olduğunu bilmezler.. Ve bu kişiler, Ünlü Şeyh Sait Zaza Şafi önderirinin, Seyit Rıza tarafından kendisine ikram edilen Kurbanı, Alevi ikramı olduğu için yemediğini bilmezler yada görmezden gelirler.. Anadoluda Sivas'ın Doğu ilçeleri, Kuzey Kayseri, Güney Tunceli, Maraş, Adıyaman, Gümüşhane, Batı Erzincan, Elazığ Karakoçan, Bingöl Kığı ve Yedisu, Çorum Yöresinde yaşayan Alevilerin ezici çoğunluğu, Zazacılık yapan Alevilerin tepkili olduğu Kürt Kimliğindeki Dil olan Kurmancayı konuşurlar.. Bu bunu bildikleri halde, Milyonlarca Alevi Kürt olduğunu bildikleri halde '' Kürtler Alevilerden nefret eder '' demekten çekinmezler.. Hasret Gültekin, Cihan Çelik, Nilüfer Akbal, Aynur Doğan, Emekçi, Seyit Rıza, Nuri Dersimi, Alişir, Zarife Xanım... Bunlar ana dili Kürtçe olan Alevi sanatçılardır...
Zazacı ve Türkçü Aleviler !
'' Kürtler Alevilerden nefret eder '' derken, ne hakla benim etnik Kökenime dil uzatıp, Aleviyim deyip genelleme yaparsınız !
Ben Kürtüm ve Aleviyim.
Kürt : Şafiidir dayatması altında genelleme yapmaktan, Alevi Kürtleri yok saymaktan vazgeçin artık.. Sünni Şafi Mezhebinden olan Zazayı, Türk'ü görmezsiniz.. Alevileri sadece Şafiiler katletmiş gibi bir izlenim yaratarak, Dersim Kökenli olan Kurmanc Alevilerin Kökenlerine genelleme yapıp, böyle bir karalamada bulunamazsınız..
Zazacılık adı altında Kürt:Şafii dayatmarını İnsanlara dayatamazsınız.
Size bu hakkı Kimse vermiyor, hele ki Alevilik, asla bu hakkı size vermiyor.
Sevgili Soreş ;
Bu yazdıklarının altına hiç düşünmeden imza'mı atarım. Yazdıklarında o kadar büyük bir gerçeklik varki bir Kürt Alevisi olarak katılmamam imkansız.. Geçen böyle bir topikte daha yine buna benzer bir konu açıldı.. Kürten alevi olmaz diye.. Yazan hangi maksatla yaptı. Hiç araştırma yaptımı bilmiyorum. Ki yapmadığına eminim.. Böyle abuk subuk savsatalar yazabiliyorlar. Ama anlamayacakları bir gerçek buda kesin :)
Bazen benim özellikle zaza arkadaşlarımla yaptığım tartışmalarda çokça mevzusu geçen bir konu. Nedense bir türlü kabullenemedikleri bir konu bu. İnan bu kabullenememenin nedenini bilsem tartışmalarda haklılığımızı kabul ettireceğim ama yok olmuyor.. Çoğu zaman tartışmalardan kaçıyrolar .
Umarım bu yersiz önyargılarını kırmasının yolunu bulabiliriz.. Tekrar teşekkürler emeklerin için... !!!!
Evet Şoreş, ben de bir Alevi Kürt olarak bu yazdıklarına sonuna kadar katılıyorum.
Kürtlük, Şafiilik demek değildir. Şafiler sofudur. Bir çoğu da şeriat aleyhtarı tarikatlar içinde yer almaktadır.
Ama üzülerek söylüyorum ki, Aleviler içinde de (bu cemiyeti tenzih ederim) Kürt Alevilerini karalayanlar, horlayanlar var. Oda sırf Kürt olduğu için.
Yine bazı çevrelerde Alevi Kürt’leri yok saymakta, baskı uygulamaktadır. Bu baskı yer yer kendisini asimilasyon olarak göstermektedir…
Serkan_Devrim 04.03.2007, 12:36 Kürtlük şafilik değildir. öyle olsaydı bile genelleme yapıp Kürt düşmanlığı yapılamaz. bu ırkçılıktır. aslında alevilerden bunu yapanlar Kürt alevilerini yok sayan zihniyettir. onlara göre Kürt aleviler aslen Türktür. bu sebeple bütün Kürtleri şafi göstermeye çalışıp, Kürt düşmanlığı aşılamaya çalışırlar.
yalnız yazında bir noktaya takıldım. Zazaların etnik kökeni konusunda onlarında Kürt mü oldukları yoksa ayrı bir etnik köken mi oldukları kısmı.
seninyazında da bir genelleme var gibi Gürsel. umarım bütün Zazaları kapsamıyordur. çünkü bildiğim kadarıyla kendini Kürt değil Zaza olarak tanımlayan ama her zaman Kürt düşmanlığına karşı durmuş Zazalarda var. :)
saygılarımla
Özellikle İslam dünyasında; "asimülasyon" bir çeşit temel kültürdür.
Bu kültür, Osmanlı ile birlikte özellikle artarak devam etmiştir. Osmanlıda bunun karekteristik örneğini "devşirmecilik" yapısından görebiliyoruz.
Cumhuriyetle birlikte Osmanlıdan gelen öncelikli "dinsel asimülasyon" anlayışının "Ulusçu bir asimülasyona" tekabül ettirildiğini ve kullanıldığını görmekteyiz.
Şoreşin yazdıkları, büyük bir oranda doğru temeller içeren arınık bir yapıdadır. Artniyetleri deşifre edici doğru temellere sahiptir.
Şoreşin güzel bir biçimde ortaya koyduğu ve karşı olduğu (benimde karşı olduğum bir olgudur) olgu, Osmanlıdan devralınan "dinsel totaliter asimülasyoncu egemen anlayışın" Cumhuriyet ile birlikte ulus yaratabilmek amacıyla oluşturulmuş milliyetçi çabadan kaynaklı oluşun sonucu ve örneklerinden kaynaklıdır kesinlikle.
Bu çaba, propaganda aygıtları vasıtasıyla -zor ve baskıda; burada önemli oranda kullanılarak- toplumun büyük bir bölümüne de benimsetilmiş; bu metodu içselleştirmiş olanlarca; kendince misyoner edasıyla kullanılmaya başlanmıştır.
Bu türden çarpık gelenek, pekçok çarpık çaba ve algılamayada kaynaklık etmektedir. Bu durumda insanlar, biribirlerini kendi özgün yapıları içerisinde görememekte, sağlıksız bir çeşit durumdan vazife çıkarırcasına; asimülasyona (ulusal-dinsel-mezhepsel) egemen tek tipleştirmeye hizmet etme çabasına girmektedirler.
Benim arzum uzun vadede her tür dinci ve ulusçu ırkçılığın tarihe gömülmesidir. Kısa vadede ise insanların biribirlerinin özgün varlığını kabullenerek (Öncelikle devlet aygıtı bu çarpık bakışı -asimülasyoncu+totaliter- kendisi terkettiğinde; insanların bu sağlıksız tavırdan vazgeçmeleri kolay olabiliyor) saygıya dayalı kardeşliği gerçekleştirmeleridir.
İnsanlar kendi özgün (ulusal-dinsel-mezhepsel-v.d.) yapıları içerisinde algılanmalı ve de en önemlisi buna saygı gösterilmelidir.
Bu "özellikle resmi-asimülasyon kaygılı çabaya ortak olanlar"; bu yanlış temelli siyasal-kültürel geleneği sürdürmüş oluyorlar sadece. Kaynağını devlet-egemen-resmi söylemin oluşturduğu asimülasyon kaygılı çarpıtmalar en başta objektiviteden yoksun olduğu için değersizdir ve de antidemokratiktir.
( Kopy Paste değildir / Bana ait )
'' Zazacılık yapan Aleviler ve Düşman ilan edilen Kürt Kimliği ''
Zazacılık akımı son yıllarda yükseliş göstermektedir.. Özellikle Elazığ Yöresinde önemli ölçüde farkedilmektedir.. Zazacılık akımıyla birlikte, neredeyse düşman olarak görülen Şafii Kürt Kimliğine, Alevi Kürt Kimliğide eklenmektedir.. Zazacılık yapan kesimler, kendilerinin Zaza olduklarını söylerken '' Kürtler, Alevilerden nefret eder '' lafını kullanmaktan hiç çekinmezler.. Oysaki bu kişiler, Elazığ, Urfa, Diyarbakır, Bingöl, Aksaray, Bitlis Zazalarının Şafii olduğunu bilmezler.. Ve bu kişiler, Ünlü Şeyh Sait Zaza Şafi önderirinin, Seyit Rıza tarafından kendisine ikram edilen Kurbanı, Alevi ikramı olduğu için yemediğini bilmezler yada görmezden gelirler.. Anadoluda Sivas'ın Doğu ilçeleri, Kuzey Kayseri, Güney Tunceli, Maraş, Adıyaman, Gümüşhane, Batı Erzincan, Elazığ Karakoçan, Bingöl Kığı ve Yedisu, Çorum Yöresinde yaşayan Alevilerin ezici çoğunluğu, Zazacılık yapan Alevilerin tepkili olduğu Kürt Kimliğindeki Dil olan Kurmancayı konuşurlar.. Bu bunu bildikleri halde, Milyonlarca Alevi Kürt olduğunu bildikleri halde '' Kürtler Alevilerden nefret eder '' demekten çekinmezler.. Hasret Gültekin, Cihan Çelik, Nilüfer Akbal, Aynur Doğan, Emekçi, Seyit Rıza, Nuri Dersimi, Alişir, Zarife Xanım... Bunlar ana dili Kürtçe olan Alevi sanatçılardır...
Ben, Anadili Kürtçe Kurmanca olan bir Aleviyim.
Zazacı ve Türkçü Aleviler !
'' Kürtler Alevilerden nefret eder '' derken, ne hakla benim etnik Kökenime dil uzatıp, Aleviyim deyip genelleme yaparsınız !
Ben Kürtüm ve Aleviyim.
Kürt : Şafiidir dayatması altında genelleme yapmaktan, Alevi Kürtleri yok saymaktan vazgeçin artık.. Sünni Şafi Mezhebinden olan Zazayı, Türk'ü görmezsiniz.. Alevileri sadece Şafiiler katletmiş gibi bir izlenim yaratarak, Dersim Kökenli olan Kurmanc Alevilerin Kökenlerine genelleme yapıp, böyle bir karalamada bulunamazsınız..
Zazacılık adı altında Kürt:Şafii dayatmarını İnsanlara dayatamazsınız.
Size bu hakkı Kimse vermiyor, hele ki Alevilik, asla bu hakkı size vermiyor.
merhaba soreş bra yazdığın yazıya teşekürlerimi sunarım .evet paylaşımın güzel gerçektende.lkatılmamak elde değil b
ier alevi olarak bir insan olarak bir kızılbaş olarak bir kürt olarak elde değil gerçektende ve bende bu halimde gayet memnunun böyle olmaktan alevi olarak kütr olarak türk olarak .yazında alıntılar yaparak konuyu yazacağım bende can sorun olmasa
Son yıllarda Kürt Kimliğine olan saldırılar, malesef ki Alevi Toplumu içinde de görülmekte ve ortaya hiç hoş olmayan iftiralar, bilgisizce yapılan karalamalar ve yorumlar çıkmaktadır.. Milliyetçiliğin son yıllarda yükselişte olduğu Türkiyede, İnsanların ön yargı ile baktığı Kürt Halkı, birileri tarafından sürekli '' Sünni Şafii Mezhebi '' ile bağdaştırılmakta ve o İnsanlara göre '' Kürt : Şafii '' demektir..
Yani böyle düşünen bir Aleviye göre, Kurmanca konuşan Aleviler Alevi değil, onlarda sadece Kürttür.. Bunu Milliyetçi kesimler söylemeye çalışmakta ve üstü kapalı dile getirmektedirler...
evet bu iftira ve karalamalar ile bu halkı nereye koyacaklar acab a bunu hiç düşündülermi bu gerçekleri hiç düşündülermi sünni değiliz ayrıca kökenlerimi<zi biliyoruz çünkü .bunu toptan red ediyorum çünkü ben ne şafiyim nede sünniyim .bunu derken bu sunı ve şafileri küçük düşürmek içindeğildir kesinlikle .ama ben aleviş vede kürtüm kökenimde zerkilerden gelme dersimde.
kim nereye neyi yakıştırıoyorsa yakıştırsın bizim için önemli olan insanlıkdır değilmi dost kardeş gerisi bizim için boştur derim .felsefemizin özü olan insan a insanca yaklaşımdır sadece.
evet kurmanca kürtüm vede gurur duyuyorum .bundan kim gocunursa gocunsun hiçde önemli değil bizler için.
Kürt Halkının ilk Din'i Zerdüştlüktür..Zerdüştlük İran Kökenli bir Di ndir..Kutsal Kitabı ise Avestadır.Zerdüşt Din'i Tarih boyunca Arap Milliyetçileri ve İslam Devletleri tarafından baskı altında tutulmuş ve Zerdüşti eserler, İslam Devletleri tarafından '' Sapkınlık '' diyerek yakılmıştır..Ermeni, Fars ve Kürtlerin İlk Dinlerinden olan Zerdüştlüğün kurucusu Zerdüşt Peygamberdir..Onun Öğretisine göre Allah tektir.Ama Ateş Kutsaldır ve Allah'ı temsil eder.. Zerdüştiler Avesta okurken, Allah'ın tek olduğunu, baş parmaklarını havaya kaldırarak gösterirler.. Çimlere bile basmayı günah sayan bu Din, Kürt Halkının eski Dinlerinden biridir işte.. İslam'ın gelmesiyle birlikte Arap İslam Devletlerinin Kürtleri baskı altına alması sonucu, Kürtlerin önemli bir kısmı Sünni Mezhebini seçmiştir.. Zerdüşt Din'i ise, '' Ateşt Perestlik '' olarak tanımlanarak yok edilmeye çalışılmıştır..Anadolu ve İrandaki Kürtlerin bir kısmı ise eski inançları ile İslam Motiflerini harmanlayarak Aleviliği benimsemişlerdir.. Aleviliği yada İslam Dinini benimsemeyen Kürtler ise Ezidi/Yezidi Dinini seçmişlerdir.. Yezidi Dininin Kutsal Kitabı Sorani Kürtçesiyle yazılmıştır.. Kürt Kültürlü bir Dindir.. Yezidilik Dininin, Ehlibyet Katili olan Yezit ile bir ilgisi yoktur... Yezidilikte Melek Tavus Yeri ve Göğü koruyan Kutsal bir Melektir.. Allah sadece yaratıcıdır ve Güneş Kutsaldır.. Yezidiler günün belli vakitlerinde Güneşe doğru dua ederek İbadetlerini gerçekleştirirler.. Güneşe Doğru Dua ve Meleklere olan Saygı, Dersim Kökenli Alevilerde hala görülmektedir..
evet kürt halkı demişsin anadoluda hala kürt ve türk ve çeşitli mezhep ve görüşler hala zerdüşlüğü yaşıyorlarki buda sadece kütrtlerde yok tur buda başka bir güzelik olsa gerek halkımız için .ayrımı yapanlare bunun hala farkında değiler çünkü.zerdüşlüğü kürt nüfüsü daha yoğun olduğu için bu bölgede daha yoğun olarak yaşıyorlar sadece zerdüşlüğü .aslında güzelde bu yaşam biçimi .hala köylerimizde zerdüşlüğün izleri vardır ve bu gelenek sürmektedir vede bazen ben bile bu geleneğin içinde bulunabiliyoruım köylere gitiğim zaman .bu yaşam biçimi sadece şafi geleneği değildir kürt olarak bunu söyleyebilirim .alevi geleneklerindede yoğun bir şekilde yaşam vardır bu yaşam biçiminde.güneş ve ateş hala kutsaldır bizler için yezidilerdede vardır bu gelenek yoğun bir biçimde .ayrıca bu yaşam biçimi gerçekten çok güzel dir .bazıları kabul etmesede bu yaşam biçimi bugünlere kadar izleri ni alıp geldiysede bundamn sonrada olacaktır dünya VAROLDUKÇA NE KADAR ASİMİLE OLURSA OLSUN ANADOLU TOPRAKLARINDA varlığını hala koruyacaktır ve korumalıdırda.
,,
evet son yılarda zazaca akım gitikçe yoğun birşekilde konuşulmaya başladı aslında buda bir güzelik olsa gerek bir dil için .bizlerinde kökeninde zaza olduğu konuştuğum dil zaza karışık olsa gerek ata erkimiz zazayı neden bize getirmedi onuda bilmiyoruz aslında .zazacılığın neden alevi kürtlüğüne bu kadar düşmanca bir bakış var onuda daha algılayamadım neden zaza alevi kürtünü kendine rakip mi yoksa kendine karşı bir duruşmu var diye tavır ediniyor onu iyi bir şekilde analiz etmek gerekir aslında nedenlerini bulmak lazım .ben birkürt olarak hiçde böyle bi yakıştırmayı kabul etmiyorum bunların gayesi ne acaba .hiç tarıhe bakmadılar yada bakmak istemiyorlar alevilik ve türk kürt tekelinde değil .alevilik evrensel bir öğretidir kimse kendi tekeline alamaz bu öğretiyi .bırakalım ne edecekler bakalım nereye kadar sürecek bu düşüman ca yaklaşım ve tavırlar.
ben insan olarak gurur duyuyorum sadece.
aleviyim kürdüm türküm çerkezim zazayım sayamadaığım bir çok öğretinin içindeyim ve bundanda gurur duyuyorum .çünkü önce insanım insanı değerlerimiz vardır bizde ayrım yoktur insan olanlara insanc a duygular içinde selamlıyorum herkesi
Sevgili Soreş can,sadece Kürt kimliği değil,yeryüzündeki hiçbir ırk ve kimlik,bir inancın temsilcisi olamaz ve onunla bağdaştırılamaz.Kürtlerin de arasında dediğin gibi doğal olarak alevi de var sünni de var yezidi de var hatta Suriye de ki kürtler arasında Dürziler(Derezi) de var.Nasıl ki herkes Şia ya da Caferilik denen mezhebi İran la bağdaştırmak hatasına düşüyorsa,bu dediğin konuda böyle.Çünkü İran da da şii dir ancak sünni hiç mi yok ya da hristiyan ya da yahudi.Muhakkak var.Hiçbir inanç herhangi bir memlekete ya da ırka mal edilemez ya da hiçbir memleket ya da ırk belli bir inançla lanse edilemez.Yani sonuçta sağlıklı bir sonuç vermez bu...Saygılar!Güzel bir konu açmışsın tebrikler kardeşim
Kürtlük şafilik değildir. öyle olsaydı bile genelleme yapıp Kürt düşmanlığı yapılamaz. bu ırkçılıktır. aslında alevilerden bunu yapanlar Kürt alevilerini yok sayan zihniyettir. onlara göre Kürt aleviler aslen Türktür. bu sebeple bütün Kürtleri şafi göstermeye çalışıp, Kürt düşmanlığı aşılamaya çalışırlar.
yalnız yazında bir noktaya takıldım. Zazaların etnik kökeni konusunda onlarında Kürt mü oldukları yoksa ayrı bir etnik köken mi oldukları kısmı.
seninyazında da bir genelleme var gibi Gürsel. umarım bütün Zazaları kapsamıyordur. çünkü bildiğim kadarıyla kendini Kürt değil Zaza olarak tanımlayan ama her zaman Kürt düşmanlığına karşı durmuş Zazalarda var. :)
saygılarımla
Ben Dersim Kökenliyim.. Bizim sülalenin Dili hem Kurmanca, hemde Zazakidir..
Dersimde asla böyle bir ayrım, bugüne kadar yapılmadı.. Koçgiriden başlayan Dersimde, birkez bile dil farklılığından dolayı kavga ve çatışma olmamıştır..
Ama son zamanlarda baskıcı düzen yanlısı kimseler, Zazacılık : Türkçülük yapıp, Kürt Halkına genelleme yapmaktadır..
Şimdi, Arap Devletleri birçok toplumu kıyımdan geçirerek Müslüman yaptı.. Peki ben Araplara genelleme yapsam, Alevi olan Arap canlar'a haksızlık etmiş olur muyum? Olurum..
Aleviyim diyoruz ama İnsanların Kökenlerine dil uzatmakta malesef ki bazılarımızın üstüne yok... Zazacılık adı altında, bir sentez olan, Kültür beşiği olan Dersim'i bölmeye çalışıyorlar..
Kürtlük : Şafilik hiç değildir.
Kürtler Yezidi, Alevi ve Şafi olarak ayrılmıştır İnançsal olarak ve Kürt Kültürünün son temsilcilerinden olan Yezidi Kürtler bile Şafii kesimle kız alıp vermemektedir..
Bu Kökenden değil , İnançsal bir sorundur..
Bunu Kökene, Irk'a bağlamak son derece yanlış
Genelleme yapacak en son toplum, hatta asla yapmayacak olan Toplum Alevilerdir.
Serkan_Devrim 04.03.2007, 13:19 Ben Dersim Kökenliyim.. Bizim sülalenin Dili hem Kurmanca, hemde Zazakidir..
Dersimde asla böyle bir ayrım, bugüne kadar yapılmadı.. Koçgiriden başlayan Dersimde, birkez bile dil farklılığından dolayı kavga ve çatışma olmamıştır..
Ama son zamanlarda baskıcı düzen yanlısı kimseler, Zazacılık : Türkçülük yapıp, Kürt Halkına genelleme yapmaktadır..
Şimdi, Arap Devletleri birçok toplumu kıyımdan geçirerek Müslüman yaptı.. Peki ben Araplara genelleme yapsam, Alevi olan Arap canlar'a haksızlık etmiş olur muyum? Olurum..
Aleviyim diyoruz ama İnsanların Kökenlerine dil uzatmakta malesef ki bazılarımızın üstüne yok... Zazacılık adı altında, bir sentez olan, Kültür beşiği olan Dersim'i bölmeye çalışıyorlar..
Kürtlük : Şafilik hiç değildir.
Kürtler Yezidi, Alevi ve Şafi olarak ayrılmıştır İnançsal olarak ve Kürt Kültürünün son temsilcilerinden olan Yezidi Kürtler bile Şafii kesimle kız alıp vermemektedir..
Bu Kökenden değil , İnançsal bir sorundur..
Bunu Kökene, Irk'a bağlamak son derece yanlış
Genelleme yapacak en son toplum, hatta asla yapmayacak olan Toplum Alevilerdir.
yok yalnış anladın. :) ne demişim yazımda;
Kürtlük şafilik olsaydı bile(ki değil) genelleme yapılıp Kürt düşmanlığı yapılamazdı yazında takıldığım nokta şurası;
Zazaların etnik köken olarak ne oldukları tartışmalıdır. elbette ki ben bunu tarihe ve kendilerini nasıl tanımladıklarına bağlarım. ancak Zazalardan kendilerini Kürt değil Zaza olarak adlandıran ve aynı zamanda Kürt düşmanlığı yapmayan hatta bunun karşısında duran Zazalarda var. örnek mod İzmirksk. :)
yok yalnış anladın. :) ne demişim yazımda;
Kürtlük şafilik olsaydı bile(ki değil) genelleme yapılıp Kürt düşmanlığı yapılamazdı yazında takıldığım nokta şurası;
Zazaların etnik köken olarak ne oldukları tartışmalıdır. elbette ki ben bunu tarihe ve kendilerini nasıl tanımladıklarına bağlarım. ancak Zazalardan kendilerini Kürt değil Zaza olarak adlandıran ve aynı zamanda Kürt düşmanlığı yapmayan hatta bunun karşısında duran Zazalarda var. örnek mod İzmirksk. :)
Kökenleri hakkında tabiki en iyi cevap, onların kendilerine yaptıkları Kırmanç tanımıdır..Ama bu terim, asla Zaza Kimliğiyle bağdaştırılmadı.Bende de Kırmançlik var.. Dediğin gibi Anadili Zazaki olupta asla ayrım yapmayanlar var.Örnek yenge tarafım Pülümürlü, Enişte tarafım Nazımiyeli.Onlar kendilerini Kürt olarak tanımlar ve Kürt Kültürüne bu yüzden asla düşmanlık beslemezler.
Kürt düşmanlığı karşısında duran kesim var..
Böyle olması gerekir..
Ama Kürtçe ile alay eden, Kürtleri sadece Şafi gösterip arada Alevi Kürtleride kurban eden, Zazacı ve Türkçülere asla geçit vermemeliyiz..
Özgün yapısına saygı (her kategorinin, lehçenin, dilin) esas olmalıdır. Tüm insanlar kardeştir evet!
Ama şurası kesindirki Zaza (veya Kırmanç-Dımili) ve Kürt (veya Kurmanc) biribirlerine diğer yapılardan daha (büyük olasılıkla aynı kökenden olmaları hesabıyla) yakındırlar.
Biribirlerine veya diğer ulusal kategorilere düşman olmamak kaydı ile herkesin kendi aidiyetini farklı görme veya niteleme hakkıda vardır. Bu talep, bilimsellik içermediğinde dahi bir haktır. Böyle bir nitelemeye bilimsel olmadığı için sadece katılmam ama saygı gösteririm. Bu türden bir hakka Kırmançki (Zazaca) ve Kurmanci (Kürtçe) konuşan insanlarda sahiptir elbette.
Zazalar Kürtlerden ayrı dahi olsalar İrani bir lehçe veya dil (Farsi ile Kurmanci ortak temelli veya tamamen özgün bir İrani dil) konuşmaktadırlar.
Bu durumda, Zazalara; siz Kürt değilsiniz veya onlardan farklısınız diyenler; Zazaları çok sevdiklerinden; özgün yapılarıyla kabullenmiş olduklarından; bunu demiş olmuyorlar elbette. Siz farklısınız derken; aslında ve sadece, siz bizden olun; onlardan değilsiniz diyorlar (Komiktir, bunu diyenler Zazaların soyca Kürt veya İrani soya sahip (veya diyelimki onlarla çok yakın akraba) olduklarının üzerini örtme konusunda uyduruk tezlere başvuruyorlar.
spartacus 04.03.2007, 14:11 Kürtler bir ulustur. Ulusu meydana getiren öğeler din üzerinde yükselmez. Yani her hangi bir ulusun içinde değişik inançlar olabilir.
Ulus nedir. Yüz yıllar boyunca bir arada yaşamış, uzun bir süre aynı toprakları paylaşmış, ruhi şekillenme birliği olan, ortak bir dili olan ve en önemlisi bir iktisadi yapı içerisinde şekillenmiş insanlar topluluğuna ulus deriz. Bu öğelerden her hangi biri olmazsa bu insanlar topluluğuna ulus denilmez.
Görüldüğü gibi 4 temel üzerinde yükselen ulus kriterleri içinde din birliği yoktur. Dolayısıyla bir ulusun içinde değişik-değişik inançlar olabilir. Buna göre Kürtlerin içinde değişik dini inançların olması ulus kavramının tabiatına uygundur. Malatya, Dersim, Erzincan, Maraş, Adıyaman, Sivas'ta yaşayan kürtler aynı zamanda alevidir. Bunun dünyada değişik örnekleri vardır. Örneğin Almanya'da almanlar yahdulerden ve hristiyanlardan oluşur. Hristiyanlarda aralarında katolik ve protestan diye ayrışıma geçmiştir. Aynı şekilde İrlanda, İspanya, Amerika, Canada, Fransa, Avusturya vs. böyledir. Oysa burda yaşayanlar aynı ulus olmasına rağmen dini birliktelikleri yoktur.
Şoreş kirvamın söylediklerine sonuna kadar katılmakla birlikte bir konunun açılımını yapmasını rica edeceğim. Zaza'lar Kürt müdür? Yoksa başka bir milliyet mi?
Eline yüreğine sağlık şoreş.
Kürtler bir ulustur. Ulusu meydana getiren öğeler din üzerinde yükselmez. Yani her hangi bir ulusun içinde değişik inançlar olabilir.
Ulus nedir. Yüz yıllar boyunca bir arada yaşamış, uzun bir süre aynı toprakları paylaşmış, ruhi şekillenme birliği olan, ortak bir dili olan ve en önemlisi bir iktisadi yapı içerisinde şekillenmiş insanlar topluluğuna ulus deriz. Bu öğelerden her hangi biri olmazsa bu insanlar topluluğuna ulus denilmez.
Görüldüğü gibi 4 temel üzerinde yükselen ulus kriterleri içinde din birliği yoktur. Dolayısıyla bir ulusun içinde değişik-değişik inançlar olabilir. Buna göre Kürtlerin içinde değişik dini inançların olması ulus kavramının tabiatına uygundur. Malatya, Dersim, Erzincan, Maraş, Adıyaman, Sivas'ta yaşayan kürtler aynı zamanda alevidir. Bunun dünyada değişik örnekleri vardır. Örneğin Almanya'da almanlar yahdulerden ve hristiyanlardan oluşur. Hristiyanlarda aralarında katolik ve protestan diye ayrışıma geçmiştir. Aynı şekilde İrlanda, İspanya, Amerika, Canada, Fransa, Avusturya vs. böyledir. Oysa burda yaşayanlar aynı ulus olmasına rağmen dini birliktelikleri yoktur.
Şoreş kirvamın söylediklerine sonuna kadar katılmakla birlikte bir konunun açılımını yapmasını rica edeceğim. Zaza'lar Kürt müdür? Yoksa başka bir milliyet mi?
Eline yüreğine sağlık şoreş.
Teşekkür ederim Kirvem..
Bir bir bütünüz, bizi bölenlere karşı durmalıyız..Seyit Rızayı örnek almalıyız..
Kürtlük Kurmanç/Kırmanç Halklar hakkında araştırma ve Gramer bilgileri topluyorum..Tamamladıktan sonra Dersim'in Kurmanc Kırmanc Kimliği hakkında yorumlar yapabileceğimiz ve bir Topik açabiliriz.. Sonuc'un '' Dersim bir SENTEZDİR / BÜTÜNDÜR '' olması umudu ile...
Değerli Spartaküs,
Zazalar aynen Kurmanclar gibi İrani temelli bir dil-lehçe ile konuşmaktadırlar ve soy olarakta Kürtler gibi İranidirler. Şurası kesindir; çevrelerindeki diğer halklardan hem dilce hem de soyca (Türk,Ermeni,Arap,Gürcü,Laz) olmadıkları kesindir -görece karışma olsa dahi-. Dolayısıyla Kürt aidiyetindendirler.
Kürt olup olmadıkları konusunda ise, en temel en doğru tez "Kürt" veya "Kürdi" olduklarıdır. (Kürtler içerisinde; çeşitli sebeplerle -kendileri ve çevrelerinden kaynaklı olarak- bilinen anlamda lehçeleri ve az da olsa kendilerini farklı olarak da tanımlayanların varlığından ötürü Kürdi tanımını da kullandım.)
Zazalar, Kırmanclar, Kurmanclar, Kırdaşlar, Soraniler, Goraniler vs vs hepsi birdir ve Kürttür (Kürt kimliğinde buluşmuşlardır diyebiliriz daha objektif olursak)
Kürtlerin kökeni geçmişte yaşayan köklü uygarlıklar olan Medler, Mittaniler, Hurriler, Karduklar hatta Sassaniler ve en temel olarak Persler olduğunu söyleyebiliriz. Kırmanc-Zaza halkı ile Kürt-Kurmanc halkı birbirine çok yakındır Türkler Turani bir soydur ancak Kürtler, Zazalar, Ermeniler İrani kökenli Ari ırkındandır. Bunu gerek antropologlar gerekse dil açısından filologlar bilimsel verilerle araştırmışlar. Bu iran grubundan olan diller birbirine en yakın kelimeler içeriyorlar ancak yöresel coğrafi farklılıklar dilde değişimlere yol açmış kısmende Hurri, Med, Mittani gibi eski uygarlıkların farklılıklarına dayanarak dilde farklar oluşmuş ancak Doğuda yaşayan İrani dili konuşan topluluklara genel olarak Kürt denir bunların içinde Zaza, Kırmanc, Kurmanc, Kırdaş, Soran, Goran vs hepsini sayabiliriz. Kürt kelimesi genel olarak hepsini kapsar.
Dersimliler genel olarak 3 grubun sentezidir Khal Ferat grubu (Partları referans gösterir) Khal Mem grubu (Mamakanları referans gösterir Anadolunun en eskilerindendir) ve Seydanlılar Şah hasanlılardır. Bunları ayrıntılı değinmiycem ancak bu üç grubun sentezi bugünkü Dersim Kırmanc Zaza halkını oluştumuştur. Zaza derken unutmamak gerekirki asıl Zazalar Bingöl, Palu, Cüngüş, Siverek gibi yerlerde yaşarlar ve dinleri Şafiliktir. Kırmanc kesim ise Alevi inancındadır. Dil olarak %70 Zazaca ile Kırmancki(Dersimce) benzerdir. Zaza kelimesini bilinçli olarak son 20 yılda ortaya çıkartmışlardır ancak hiç bir Dersim yaşlısı Zazayız demez asıl zazaları daha yukarda verdiğim bölgeleri işaret ederek gösterirler.
Dersimde ayrıca Kurmanci (Kırdaşki) dili konuşulur. Bu dile here-were de denilir. Bu dili konuşan Alevi sayısı 2-3 milyon civarıdır belki de daha fazladır. Tunceli Mazgirt, Pertek, Çemişkezek vs yörelerinde konuşulur bunun dışında Koçgiri, Erzincanın bir kısmı, Bİngöl, Elazığ, Maraş, Malatyada bu dil konuşulur burada yaşayanlar Alevi Kürtlerdir.
Genel olarak Kürt halkına baktığımızda %70i şafi %5-6 civarı hanefi %20si Alevi Geri kalanı ise Yezidi, Hristiyan veya kısmen Musevidir.
Dersimlilere yönelik kimlik dayatmaları ve asimle çabaları yersizdir Dersimlilerin kimliği Kırmanc kimliğidir yani Kürt kimliği. Tabiki daha önce değindiğim gibi Kürtlerin Mezopotamya uygarlıklarının ve İrani halkların sentezi olarak (Aslında hepsi kök olarak birdir ve Ari kökenlidir) bu yüzden dilde ve hatta aşiretler arası bile farklar olabiliyor, köken aranmak isteniyorsa her aşiret için farklı orjin çıkartılabilir ancak hepsinin kökeni özde birdir. Hatta aynı aşiret sayısı çoğaldıkça kendi grubunu kurarak yoluna devam edebiliyor. Bu Türk grupları içinde aynı. Ortasyada Uygur, Kırgız, Kıpçak, Türkmen, Kazak vs vs türlü gruplar var ancak Hepsi Türk olarak görülüyor tabi bir nokta varki bu gruplar toplantı yapınca Rusca tercüman kullanılıyor. Kürtlerde de çeşitli dil grupları var Sorani (Güney Kurmancası), Kurmanci, Gorani ve Kırmancki (Zaza) hatta bunlarıda alt gruplara ayırmak mümkündür Tuncelide Hozat dili diye bir kavram vardır bu dil Hurrilerin dili olarak tarif edilir Kırmancki den çok farklı değildir Kırdaşcayada benzerliği vardır. Eski insanlarımızda 2-3 dil bilenler olduğu söylenir. Zazaki, Kırmancki, Kurmanca vs. Tabiki önemli olan Kürt kimliğini kabul ediyoruz derken Kırmanckinin orjinalinin bozulmaması misal Azeri birisi ile bir Kazak birbirlerinin dillerini asimile etmeye kalkarlarsa bu yanlıştır aynı durum Kırmanc ile Kurmanc dilleri içinde geçerlidir. Dersimde Ermeni aksanıyla konuşulur bazı tcz gibi harfler bunu gösterir ancak bu bizim Ermeni olduğumuzu göstermez kültürel etkileşimin ürünüdür. Aynı şekilde daha güneydeki insanlar Arabic şekilde şive ile konuşurlar.
Din olayına gelirsek Kürt halkının en eski dini Zerdüşt dinidir tüm İrani gruplar bu dine inanıyordu. Kürtler, Ermeniler, Zazalar vs. Ancak Müslüman Arap ordularının kılıç darbesiyle Zerdüşt dini yok edildi ve yerine müslümanlık geldi özellikle Arap topraklarına yakın bölümlerde müslümanlığın en koyu versiyonu olan Şafilik benimsendi tıpkı Türklere kılıç zoruyla müslümanlık dayatılması gibi Kürtlerede bu dayatıldı. Dersim yöresinde ise insanlar hem eski zerdüşt dinini korudular hemde pagan inanclarını korudular ancak müslümanlığı Alevilik ile benimsediler bu şekilde eski ile yeniyi bir arada yaşatma imkanı buldular. Kürt kurmanc kesim bu açıdan müslümanlığı seçti ve eski dinlerini unuttular ancak ufak bir kesim olan Yezidiler/Ezdiyan zerdüşt inancını Kürt kimliğine uygun olarak yaşatmayı başardılar ve günümüze getirdiler.
Bu şekilde Ermenilerde Hristiyanlığı Romalıların zorlaması ile kabul ettiler hatta uzun süre direndiler zerdüşt inancını yaşatmaya çalıştılar. Zerdüştlükden kopamadılar kısmen Pavlakinler tarikatı olan kısım Dİvriği, Sivas, Malatya Dersim yöresinde bu inancı devam ettirdiler ancak takkiye yaptılar Hristiyan gibi gözüküp eski zerdüşt ve pagan inanclarını devam ettirdiler tarihde bu gruba Mum söndürenler denmiştir ne tesadüftürki aynı topraklardaki Alevi Kürt halkınada bu söylenmiştir buda orjin hakkında farklı bir referans olabilir ancak temel olan inanc benzerliğidir.
Günümüzde artık belirli aşamalar geçildi ve orjin ne olursa olsun Doğuda yaşayanların Kürt olarak anlatılması ve o insanlarında bunu kabul etmesi durumu doğdu ister Zaza densin İster Kürt ortada bir gerçek varki bu iki halk çok yakın akrabadır. Bazı insanların dediği gibi Kürt=Şafi anlayışı ise sadece Alevi-Kürt kesimi yok saymak için yapılmıştır. Bu şekilde Dersim, Sivas, Malatya, Erzincan gibi yerlerdeki Kürt-Zaza-Alevileri Türkleştirme çabaları yapılmaktadır.
mecnun01 04.03.2007, 15:13 Zazalar, Kırmanclar, Kurmanclar, Kırdaşlar, Soraniler, Goraniler vs vs hepsi birdir ve Kürttür (Kürt kimliğinde buluşmuşlardır diyebiliriz daha objektif olursak)
Kürtlerin kökeni geçmişte yaşayan köklü uygarlıklar olan Medler, Mittaniler, Hurriler, Karduklar hatta Sassaniler ve en temel olarak Persler olduğunu söyleyebiliriz. Kırmanc-Zaza halkı ile Kürt-Kurmanc halkı birbirine çok yakındır Türkler Turani bir soydur ancak Kürtler, Zazalar, Ermeniler İrani kökenli Ari ırkındandır. Bunu gerek antropologlar gerekse dil açısından filologlar bilimsel verilerle araştırmışlar. Bu iran grubundan olan diller birbirine en yakın kelimeler içeriyorlar ancak yöresel coğrafi farklılıklar dilde değişimlere yol açmış kısmende Hurri, Med, Mittani gibi eski uygarlıkların farklılıklarına dayanarak dilde farklar oluşmuş ancak Doğuda yaşayan İrani dili konuşan topluluklara genel olarak Kürt denir bunların içinde Zaza, Kırmanc, Kurmanc, Kırdaş, Soran, Goran vs hepsini sayabiliriz. Kürt kelimesi genel olarak hepsini kapsar.
Dersimliler genel olarak 3 grubun sentezidir Khal Ferat grubu (Partları referans gösterir) Khal Mem grubu (Mamakanları referans gösterir Anadolunun en eskilerindendir) ve Seydanlılar Şah hasanlılardır. Bunları ayrıntılı değinmiycem ancak bu üç grubun sentezi bugünkü Dersim Kırmanc Zaza halkını oluştumuştur. Zaza derken unutmamak gerekirki asıl Zazalar Bingöl, Palu, Cüngüş, Siverek gibi yerlerde yaşarlar ve dinleri Şafiliktir. Kırmanc kesim ise Alevi inancındadır. Dil olarak %70 Zazaca ile Kırmancki(Dersimce) benzerdir. Zaza kelimesini bilinçli olarak son 20 yılda ortaya çıkartmışlardır ancak hiç bir Dersim yaşlısı Zazayız demez asıl zazaları daha yukarda verdiğim bölgeleri işaret ederek gösterirler.
Dersimde ayrıca Kurmanci (Kırdaşki) dili konuşulur. Bu dile here-were de denilir. Bu dili konuşan Alevi sayısı 2-3 milyon civarıdır belki de daha fazladır. Tunceli Mazgirt, Pertek, Çemişkezek vs yörelerinde konuşulur bunun dışında Koçgiri, Erzincanın bir kısmı, Bİngöl, Elazığ, Maraş, Malatyada bu dil konuşulur burada yaşayanlar Alevi Kürtlerdir.
Genel olarak Kürt halkına baktığımızda %70i şafi %5-6 civarı hanefi %20si Alevi Geri kalanı ise Yezidi, Hristiyan veya kısmen Musevidir.
Dersimlilere yönelik kimlik dayatmaları ve asimle çabaları yersizdir Dersimlilerin kimliği Kırmanc kimliğidir yani Kürt kimliği. Tabiki daha önce değindiğim gibi Kürtlerin Mezopotamya uygarlıklarının ve İrani halkların sentezi olarak (Aslında hepsi kök olarak birdir ve Ari kökenlidir) bu yüzden dilde ve hatta aşiretler arası bile farklar olabiliyor, köken aranmak isteniyorsa her aşiret için farklı orjin çıkartılabilir ancak hepsinin kökeni özde birdir. Hatta aynı aşiret sayısı çoğaldıkça kendi grubunu kurarak yoluna devam edebiliyor. Bu Türk grupları içinde aynı. Ortasyada Uygur, Kırgız, Kıpçak, Türkmen, Kazak vs vs türlü gruplar var ancak Hepsi Türk olarak görülüyor tabi bir nokta varki bu gruplar toplantı yapınca Rusca tercüman kullanılıyor. Kürtlerde de çeşitli dil grupları var Sorani (Güney Kurmancası), Kurmanci, Gorani ve Kırmancki (Zaza) hatta bunlarıda alt gruplara ayırmak mümkündür Tuncelide Hozat dili diye bir kavram vardır bu dil Hurrilerin dili olarak tarif edilir Kırmancki den çok farklı değildir Kırdaşcayada benzerliği vardır. Eski insanlarımızda 2-3 dil bilenler olduğu söylenir. Zazaki, Kırmancki, Kurmanca vs. Tabiki önemli olan Kürt kimliğini kabul ediyoruz derken Kırmanckinin orjinalinin bozulmaması misal Azeri birisi ile bir Kazak birbirlerinin dillerini asimile etmeye kalkarlarsa bu yanlıştır aynı durum Kırmanc ile Kurmanc dilleri içinde geçerlidir. Dersimde Ermeni aksanıyla konuşulur bazı tcz gibi harfler bunu gösterir ancak bu bizim Ermeni olduğumuzu göstermez kültürel etkileşimin ürünüdür. Aynı şekilde daha güneydeki insanlar Arabic şekilde şive ile konuşurlar.
Din olayına gelirsek Kürt halkının en eski dini Zerdüşt dinidir tüm İrani gruplar bu dine inanıyordu. Kürtler, Ermeniler, Zazalar vs. Ancak Müslüman Arap ordularının kılıç darbesiyle Zerdüşt dini yok edildi ve yerine müslümanlık geldi özellikle Arap topraklarına yakın bölümlerde müslümanlığın en koyu versiyonu olan Şafilik benimsendi tıpkı Türklere kılıç zoruyla müslümanlık dayatılması gibi Kürtlerede bu dayatıldı. Dersim yöresinde ise insanlar hem eski zerdüşt dinini korudular hemde pagan inanclarını korudular ancak müslümanlığı Alevilik ile benimsediler bu şekilde eski ile yeniyi bir arada yaşatma imkanı buldular. Kürt kurmanc kesim bu açıdan müslümanlığı seçti ve eski dinlerini unuttular ancak ufak bir kesim olan Yezidiler/Ezdiyan zerdüşt inancını Kürt kimliğine uygun olarak yaşatmayı başardılar ve günümüze getirdiler.
Bu şekilde Ermenilerde Hristiyanlığı Romalıların zorlaması ile kabul ettiler hatta uzun süre direndiler zerdüşt inancını yaşatmaya çalıştılar. Zerdüştlükden kopamadılar kısmen Pavlakinler tarikatı olan kısım Dİvriği, Sivas, Malatya Dersim yöresinde bu inancı devam ettirdiler ancak takkiye yaptılar Hristiyan gibi gözüküp eski zerdüşt ve pagan inanclarını devam ettirdiler tarihde bu gruba Mum söndürenler denmiştir ne tesadüftürki aynı topraklardaki Alevi Kürt halkınada bu söylenmiştir buda orjin hakkında farklı bir referans olabilir ancak temel olan inanc benzerliğidir.
Günümüzde artık belirli aşamalar geçildi ve orjin ne olursa olsun Doğuda yaşayanların Kürt olarak anlatılması ve o insanlarında bunu kabul etmesi durumu doğdu ister Zaza densin İster Kürt ortada bir gerçek varki bu iki halk çok yakın akrabadır. Bazı insanların dediği gibi Kürt=Şafi anlayışı ise sadece Alevi-Kürt kesimi yok saymak için yapılmıştır. Bu şekilde Dersim, Sivas, Malatya, Erzincan gibi yerlerdeki Kürt-Zaza-Alevileri Türkleştirme çabaları yapılmaktadır.
ben biraz muhalefet yapayim.
yukaridaki yazi zazalarin kürt oldugu mesajini veriyor.Bende derimki, sana yapilmasini istemiyorsan, sende baskalarina yapma.zazalar zazadir.kürtler kürt.
kürt alevisi varmi yokmu sorusuna gelince.Eger bir insan kendini hem kürt hemde alevi olarak taniyorsa, bu kürt alevilerinde azda olsa var olusunu ispatlar.
evet nesimi'nin dedikleri kesinlikle doğrudur bize söyleyecek birşey brakmamış.dersim'de konusulan zazaca ve kurmanci(here vere)ortalaması tam da böyle.
alevi zaza kürt halkının da bazı kürtler tarafımdan kabullenilmemesi kendi ırkları arasında alevileri benimsemediklerini kanıtlıyor.
yukaridaki yazi zazalarin kürt oldugu mesajini veriyor.Bende derimki, sana yapilmasini istemiyorsan, sende baskalarina yapma.zazalar zazadir.kürtler kürt.
kürt alevisi varmi yokmu sorusuna gelince.Eger bir insan kendini hem kürt hemde alevi olarak taniyorsa, bu kürt alevilerinde azda olsa var olusunu ispatlar.
Evet muhalefet iyidir :) Yoksa tartışma verimli olmaz.
Zazalar özgün bir halktır aslında hatta Kırmanc - Zaza farkını pek çok insan söylemek istemez ancak Kırmancki(Dersimce) ile Zazaki(Kırdki, Dımili) %70 benzerdir. Dünya dil haritasında bilim adamları bu iki dili farklı olarak işaretlemişler ancak her biri ortak Kürt kimliğini taşımaktadır. Zazaları ayrı sayarsak Soraniler ve Goranileride ayrı saymamız gerekir.
Türk ile Zaza-Kırmanc farklıdır ancak bir Zaza-Kırmanc Kurmanci diline aşinadır yani duyduğunda pek çok kelimeyi anlayabilir. Ancak Bir zazaki yada kurmanci konuşan insan Türkçeyi anlamaz. Bu açıdan Zazalar veya Kürtler Türkdür demek birşey ifade etmez.
Aleviler Türkmen, Kürt, Zaza, Arap, Arnavut, Bulgar gibi pek çok etnik gruptan oluşmuştur (Dikkat ettiyseniz Kürt ve Zazayı özgün kimliklerinden ötürü ayrı yazdım ancak Kürt derken Kurmancları kastetim Zazalarıda Kürt grubuna dahil edebiliriz).
Alevilerin çoğunun Türkmen olduğu ise gerçektir.
evet nesimi'nin dedikleri kesinlikle doğrudur bize söyleyecek birşey brakmamış.dersim'de konusulan zazaca ve kurmanci(here vere)ortalaması tam da böyle.
alevi zaza kürt halkının da bazı kürtler tarafımdan kabullenilmemesi kendi ırkları arasında alevileri benimsemediklerini kanıtlıyor.
Yorumun için teşekkür ederim bıracan.
Şafii Dimili ve Kurmanc kesim genel olarak Alevilere karşı önyargılıdır.. Bu bilinen bir gerçektir.Örneğin Elazığlı, Diyarbakırlı, Urfalı, Bingöllü, Bitlisli Şafi Dimili ve yine Doğulu Şafii Kurmanclar..
Ama bu İnançsaldır, etnik Kökenle bir ilgisi yoktur..
Örneğin Kırmanc ve Kurmanc Aleviler, Şafilere '' Kuro / Guru / Khur '' derler.. Bu onları Köken olarak değil, İnanç olarak ayırmaktadır..Çünkü iki zıt inanç ama Köken aynı.. Şafi Dimili yada Kurmanc, Aleviliğe ön yargılı ise, bu onların Etnik Kökenlerinden değil, İnançsal Kimliklerinden kaynaklanmaktadır..
Şafi Dimili Seyh Sait, Seyit Rıza Alevi olduğu için onun ona ikram ettiği Kurbanı yemedi.. Bu ufak bir örnek...
Yani Kürtler tanımını yaparken, unutmamalıyız ki Zazaca konuşsun, Kurmanca konuşsun, bu Şafi kesimlerde Aleviliğe karşı bir önyargı var..
İnançsal farklılığın yarattığı bu önyargıyı, İnsanların etnik Kökenlerine bağlamak ve Kürt : Şafi tanımlaması, Dersimli Kürt Alevilerine hakaret ve saygısızlıktır.
Değerli Can,
Türkiyedeki Alevilerin yarıya yakını Kürtlerden oluşmaktadır (Yarıya yakını Türk, bir bölümü Arap olmak kaydıyla). Bundan 30-40 yıl öncesine kadar Kurmanclar dahi kendilerini biribirlerine karşı tanımlarken Kürt diye değilde; Kurmanc olarak tanımlardı. Ki halen bu tanımlamanın kalıntıları sürüyor.
Bir başka örnek; Kırgızlar, Özbekler, Kazaklar hatta Azeriler dahi kendilerine halk söyleminde Türk demezler. Halen kendilerine sadece Özbek, Kırgız vd. adlandırmalarla nitelerler. Bu adlandırmalar haricinde olanları başka halklar onlara vermişlerdir.
Kürtlere Kürd-Kürt adını verenler ilk evvelde Araplardır, (Kurmanclar veya Soranlar kendilerine Kürt demeden dahi) bunun kaynağı budur.
Ayrıca bir başka örnek; Afgan Coğrafyası ve kuzeyinde yaşayan Taciklerin adı (ilginçtir bu ad yani tacik-tajik-tazik farsçada çıplak demektir) ilk başta entari giyen Asyaya sefer düzenleyen Müslüman Araplara Taciklerce verilmiştir. Bu adlandırma ise, diğer halklarca sonrasında; Araplar yerine onlara bu adı koyanlara (yani şimdiki Taciklere) verilmiştir-dönüşmüştür.
Değerli Can,
Türkiyedeki Alevilerin yarıya yakını Kürtlerden oluşmaktadır (Yarıya yakını Türk, bir bölümü Arap olmak kaydıyla). Bundan 30-40 yıl öncesine kadar Kurmanclar dahi kendilerini biribirlerine karşı tanımlarken Kürt diye değilde; Kurmanc olarak tanımlardı. Ki halen bu tanımlamanın kalıntıları sürüyor.
Bir başka örnek; Kırgızlar, Özbekler, Kazaklar hatta Azeriler dahi kendilerine halk söyleminde Türk demezler. Halen kendilerine sadece Özbek, Kırgız vd. adlandırmalarla nitelerler. Bu adlandırmalar haricinde olanları başka halklar onlara vermişlerdir.
Kürtlere Kürd-Kürt adını verenler ilk evvelde Araplardır, (Kurmanclar veya Soranlar kendilerine Kürt demeden dahi) bunun kaynağı budur.
Ayrıca bir başka örnek; Afgan Coğrafyası ve kuzeyinde yaşayan Taciklerin adı (ilginçtir bu ad yani tacik-tajik-tazik farsçada çıplak demektir) ilk başta entari giyen Asyaya sefer düzenleyen Müslüman Araplara Taciklerce verilmiştir. Bu adlandırma ise, diğer halklarca sonrasında; Araplar yerine onlara bu adı koyanlara (yani şimdiki Taciklere) verilmiştir-dönüşmüştür.
Evet..Dışardan yüklenen Kimlikler vardır.. Mesela Türk olmadığını iddia eden Azeriler vardır.. Yada Türklüğü kabul etmeyen Özbekler vardır..
Alevi Kürtlerde Kurmanc derler.. Kurmanca dilimiz derler.. Derler ki; '' Bıra Kurmanca Zanin '':yamukgul: ( Bu laf arasında çok yaygındır )
Mesela bu Yöresel parça, Alevi Kurmanc Şivesi ile yazılmış.. Bakın ben Kurmancım diyor;
Ez Kurmanc im
Ez Kurmanc im, qurban heyran ez qe Tirkî nizanim
Berê virda be birinim dilê min girtîye sizi
Nizanim, nizanim
Ez Kurmanc im, qurban heyran ez qe Tirkî nizanim.
Bi min dikenin Tirk û çete sankî ez ne însan im
Tu bê çi hatime dunyê je canê xwe osangim
Din nebûme çi be çi ye her halekî dizanim
Nizanim, nizanim
Li axa axan gir bûm mekteba min tune bû
Ez şivan bûm le zozanan hevalê min pez hebû
Negerim le tu welatan zimanê min ev hebû
Nizanim, nizanim
Ya Heso ye, ya Hûso ye, ya Memo ye, navê min
Ya Alo ye, ya Heydo ye, ya Misto ye bavê min
Ez dixwazim rizgarîyê belkî çavê min nabînin
Nizanim, nizanim
Yorumun için teşekkür ederim bıracan.
Şafii Dimili ve Kurmanc kesim genel olarak Alevilere karşı önyargılıdır.. Bu bilinen bir gerçektir.Örneğin Elazığlı, Diyarbakırlı, Urfalı, Bingöllü, Bitlisli Şafi Dimili ve yine Doğulu Şafii Kurmanclar..
Ama bu İnançsaldır, etnik Kökenle bir ilgisi yoktur..
Örneğin Kırmanc ve Kurmanc Aleviler, Şafilere '' Kuro / Guru / Khur '' derler.. Bu onları Köken olarak değil, İnanç olarak ayırmaktadır..Çünkü iki zıt inanç ama Köken aynı.. Şafi Dimili yada Kurmanc, Aleviliğe ön yargılı ise, bu onların Etnik Kökenlerinden değil, İnançsal Kimliklerinden kaynaklanmaktadır..
Şafi Dimili Seyh Sait, Seyit Rıza Alevi olduğu için onun ona ikram ettiği Kurbanı yemedi.. Bu ufak bir örnek...
Yani Kürtler tanımını yaparken, unutmamalıyız ki Zazaca konuşsun, Kurmanca konuşsun, bu Şafi kesimlerde Aleviliğe karşı bir önyargı var..
İnançsal farklılığın yarattığı bu önyargıyı, İnsanların etnik Kökenlerine bağlamak ve Kürt : Şafi tanımlaması, Dersimli Kürt Alevilerine hakaret ve saygısızlıktır.
evet bra haklısın kurt zaza alevileri benimsemeyen kürtlerle aynı soydan olmamıza karşın ortada bir kabullenmeme var.
birşey daha belirteyim.birçak şafi(koyu) kürt arkadaşım var.bu kişilerle konuşunca kürtlük meselesinde yanındalar ama konu inanca gelince tanıyamıyorsun birden değişiyorlar.
yani demek istediğim bu insanalrda inanç daha da ağır basıyor.
EŞİTLİK PARTİSİ 04.03.2007, 18:42 Değerli Canlar...
Peşinen belirtelim ki, kim ne derse desin ne tür belge sunarsa sunsun ALEVİ katliamlarının büyük bölümünü Şafi Kürtler yapmıştır...
ALEVİ KÜRTLERE bir ALEVİ olarak sözüm yok...
Nasıl tarihi çarpıtırsınız...bu sorumluluğa nasıl imza atarsınız aklım hayalim almıyor...
Ha anlıyorum...bu günlerde iyice su yüzüne çıkan ve esas amacı ALEVİ desteğini almak olan emperyalist oluşum bu tür propagandalara hız verdi...
Onlarda biliyor ki ALEVİ desteği alınmadan bu bölgede bir şey yapmak olası değil...
Bunu ilk bölen İzzettin DOĞAN oldu şimdide ne yazıkki Tunceli kaynaklı çalışmalar çok tehlikeli gelişme gösteriyor.
Tabiki bundan Tunceli halkı sorumlu değil...ABD emperyalizmine satılmış DTP ve onun uzantıları, MHP Paralelinde haraket eden İzzettin DOĞAN ve uzantıları...
Ne acı tesadüftür ki her katliamdan önce böyle aymazlıklar görülür...ama olan yine her etnik kökene mensup ALEVİLERE olur...
Değerli Canlar...
Bir ALEVİNİN saçının teline zarar gelmesi siyasi haraketimizi derinden yaralar ve bunun hesabı en ağır biçimde sorulur...
Sizleri anlıyorum....sahte mağdurları oynayan bu güruh ABD ye güveniyor ama, ABD ye geçmişte güvenenlerin nasıl kafasının koparıldığını gördük...
Düşünce özgürlüğüne evet ama TARİHİ çarpıtmaya şiddetle HAYIR...
Onların propagandasından etkilenmek aynı suça iştirak etmektir...
Bizden uyarması...
Gerçi artık sonları geliyor o ayrı meselede...sizler yarın hesabını veremeyeceğiniz yükün altına girmeyin derim.
Bir kez değil bin kez düşünün...ALEVİLERİN Katlinin hesabı çok ağır biçimde SORULACAKTIR...
SORUMLULARI İSE şafi kürtlerdir...
Siz hiç,
-Pir Sultanı Seven...
-İmam Hüseyini seven, dahası 12 İmamları seven ALEVİ KÜRTLER dışında bir kürt gördünüzmü...
-Bu şürekaya neden sormuyorsunuz,
Bir kerecik olsun,
-Sivas-Madımak katliamını ağızlarına almazlar...dahası,Malatya,Sivas,Maraş ve Çorum katliamlarını ağızlarına almazlar ve etkin oldukları yerlerde bu yıl dönümlerinde tek etkinlik düzenlemezler...
Sizleri tenzih ederek belirtelim ki bu propagandalar LONDRA Merkezlidir...
DTP Irkçılığını da,
MHP Irkçılığını da
AKP Dinciliğini de şiddetle ret ederiz...
Çunki bunlar gizli ittifak halinde ALEVİLİĞE Karşıdırlar...bu saatten sonra bir daha KATLİAM Yaşamak istemiyoruz.
Saygı ve Sevgilerimle...
Bektaş ÇELEBİ
evet bra haklısın kurt zaza alevileri benimsemeyen kürtlerle aynı soydan olmamıza karşın ortada bir kabullenmeme var.
birşey daha belirteyim.birçak şafi(koyu) kürt arkadaşım var.bu kişilerle konuşunca kürtlük meselesinde yanındalar ama konu inanca gelince tanıyamıyorsun birden değişiyorlar.
yani demek istediğim bu insanalrda inanç daha da ağır basıyor.
İşte tüm sorun ortaya çıkıyor..İnançsal bir sorun bu..
İnançsal bir sorunu, Şafi Mezhebi yüzünden, Alevi Kürtlerede genelleme yapmak doğru değil...
Kalkıyor '' Kürtler Alevileri Katleder '' diyor..
Şimdi Kürtler tanımlaması, Alevi olan, Ezidi olan, Hıristiyan olan Kürtleride kapsıyor... Ne Yezidi Kürt, nede Hristiyan Kürt bugüne kadar Aleviliğe zarar verdi.. Şafilere olan ön yargıyı, '' Kürtler tanımlaması '' altında, Kürt Kültürüne ve Şafi olmayan Alevi Kürtlerede dokunduruyorlar. Ama ben bunu kabul etmiyorum..
Zazacı ve Türkçüleri kınıyorum.
Alevi İnançlı Kürtler, okuma seviyesi yüksek, gençleri Üniversitelerde okuyup, iyi işler başaran bir kesimdir, diğer Alevi kesimler gibi.. Bir Mezhebin Dinciliğini, kimse Kürt Kültürü ve Alevi/Ezidi/Hrisitiyan Kürtlerden çıkaramaz..Kaldı ki Şafiilerede kimse genelleme yapamaz.. Şafiinin Kürdüde Zazasıda Aleviliğe ön yargılıdır.. Sadece kendine Kürt olan değil.. Şafi bir Arapta Aleviliğe bu önyargı ile yaklaşır.
halitseyfi 04.03.2007, 22:51 Sevgili şoreş
açmış olduğun bu konuyla ilgili özellikle seninle beraber bilgilerini paylaşan tüm canlara teşekkür ederim.Benim için gerçekten noksan olduğum birçok şeyi içinde barındırmakta.
şafi lerin özellikle alevilere karşı önyargıları ve kabullenmemesi anadoluda yaşayan bizleri olduça tehlikeli bir konuma koymaktadır. bazı alevilerin kendini şafilerle bir arada olma konusundaki tedirginliğini herkes bilmekte ve bundan dolayıda "alevinin kürdü olmaz" şeklindeki söylemlere kulak vermesine neden olmaktadır. Elbetki alevi kürtlerin varlığını inkar etme ve "alevinin kürdü olmaz" şeklindeki söylemler bir gerçeği inkar etmeden öteye gitmediği gibi. Alevilerin şafilere olan güvensizliğininde bir sonucu olduğunu düşünüyorum. Bunu durumu kökenle değil alevilerin şafilerle birarada olma istekzsizliğinin bir sonuçu olduğunu sanıyorum.
evet canalr bu önyargı terslik inançtan geliyor.ama şurada şunu da söylemek yanlışi olur şafilik köken olarak baskıcıdır.böyle birşey yanlıştır.ama din adamları bazı şeyleri(birçok konuyu) kendi kafalarına göre şekillendirmişlerdir ve bundandır ki bugün alevilere şafiler denince birer adım geri çekilirler.
sorun mezhebin diğer misyonlara olan bakış açısıdır.
ama ilginç olan bir yer daha var.bugün güneydoğu anadoluda (özellikle mardin) birçok safi yaşıyor.bu insanların alevilere karşı olan tutum ve bakış açıları belli.ama buralarda yaşayan hristiyanlarla aralrındaneden bir terslik yok.
bana göre bunun tek nedeni yine şu imparator yavuz selimdir.safiler yavuza(halife) çok bağlılardı.ve bunu öyle bir benimsediler ki bugün farkında olmadan yüzyılar önceki bir hutpeyi sürdürüyorlar.
çünki mardinli olan bir çok arkadaşıma sordum bizat kendim de gittim(gezi amaçlı) mardine yazidiler de var.yani misyon olarak karışık bir bölge ama bir sorunları yok.isteyen kiliseye isteyen camiye.
evet canalr bu önyargı terslik inançtan geliyor.ama şurada şunu da söylemek yanlışi olur şafilik köken olarak baskıcıdır.böyle birşey yanlıştır.ama din adamları bazı şeyleri(birçok konuyu) kendi kafalarına göre şekillendirmişlerdir ve bundandır ki bugün alevilere şafiler denince birer adım geri çekilirler.
sorun mezhebin diğer misyonlara olan bakış açısıdır.
ama ilginç olan bir yer daha var.bugün güneydoğu anadoluda (özellikle mardin) birçok safi yaşıyor.bu insanların alevilere karşı olan tutum ve bakış açıları belli.ama buralarda yaşayan hristiyanlarla aralrındaneden bir terslik yok.
bana göre bunun tek nedeni yine şu imparator yavuz selimdir.safiler yavuza(halife) çok bağlılardı.ve bunu öyle bir benimsediler ki bugün farkında olmadan yüzyılar önceki bir hutpeyi sürdürüyorlar.
çünki mardinli olan bir çok arkadaşıma sordum bizat kendim de gittim(gezi amaçlı) mardine yazidiler de var.yani misyon olarak karışık bir bölge ama bir sorunları yok.isteyen kiliseye isteyen camiye.
Haklsıın özellikle hamidiye alayları Alevi ve Ermenilere katliamlarlar yaptı bu Hamidiye alaylarını kurduran ise Osmanlı padişahıdır. Kürtler(Şafi) bu yüzden Osmanlıcı oldular ama bugün bakınca gine hamiidye alayları tarzında yapılanmalar var. Kürtler önce (özellikle şafiler) bir hesap yapıp herşeyi sorgulamalı. Alevi-Şafi ayrıını bir kenara atmalılar bu oyuna gelmemeliler.
İdrisi Bitlisi ve Ebussuud Şafidir.. Aleviler hakkında fetva çıkarttıranlarda onlardır.
İnanç ön plandaydı onlar için, o nedenle Köken'e bakmadılar..Zaten Alevi Kürtler, gerek Dil, gerek İnanç ve yaşam tarzı olarak onlardan farklıdır.
Din ön planda oldukça kardeşlik olmaz..Din hep engeldir.
halitseyfi 05.03.2007, 00:39 İdrisi Bitlisi ve Ebussuud Şafidir.. Aleviler hakkında fetva çıkarttıranlarda onlardır.
İnanç ön plandaydı onlar için, o nedenle Köken'e bakmadılar..Zaten Alevi Kürtler, gerek Dil, gerek İnanç ve yaşam tarzı olarak onlardan farklıdır.
Din ön planda oldukça kardeşlik olmaz..Din hep engeldir.
değişen birşey yok, yine din önde ve yine idrisi bitlisi ve ebussuut efendiler var.hemde sadece şafilerde değil diğer sünni mehzeplerdede malesef var. Bunu görmemezlikten gelmek ise çok kötü sonuçlar doğurur. doğurmakta (madımak).
yarın önde gelen şıhlardan biri "katli vaciptir" "öldüren cennete gider" fetvası verdiği zaman. türküde kürdüde cennete gitmek için alevi avına çıkar.
EŞİTLİK PARTİSİ 05.03.2007, 12:27 Değerli Canlar...
Yaşam kültürümüzün belirleyici yanı olan İNSANA saygı, elbetteki ırkı, dini, dili, bölgesi ve kültürü ne olursa olsun temel ve vaz geçilemez, olmazsa olmaz koşuldur.
Bu elbette İNSANIN varacağı en üst noktadır.
Ama bu BUYURUN bizi kesin aymazlığınıda gerektirmez, yapılırısa çok çok af edersiniz DÜŞÜNCE yeteneğimizi yok sayarıız ki...bunun canlılar arasındaki tarifi de bellidir.
Diğer yandan İNSANLIĞA karşı sorumluluğumuz nedeniyle sorunlu kişi ve toplulukları insanlığa davette ederiz.
Hal böyle olmakla birlikte sanırım biraz TECRÜBE eksiliği nedeniyle diyelim, gençliğinizin verdiği o sevecen, saf duygular nedeniyle olaya duygusal yaklaşıyorsunuz diye düşünüyoruz.
Bahse konu insanların hala aynı anlayışta olduklarını, ALEVİ Kelimesini telafuz etmek bir yana, tokalaştıklarında APDESİMİZ bozulur dediklerini, 27/02/2007 günü bizzat kulağımla duymamı nasıl izah edeceğiz.
Ayrıca bu topluluk hiç bir zaman SOLA oy vermediği gibi bu gün DTP ye de oy vermiyorlar...
Ne yapalım şimdi...kendilerini bizim anladığımız yönde,İNSANLIK yönünde düzeltme adına bir gayretlerini inanın görmedim...
Özel yaşamları içine kapanık...dış dünyaya olabildiğince kapalı, ama ellerine bir fırsat geçtiğinde yada her hangi bir çelişki halinde İNSANI katletmekten çekinmeyenleri, zorla İNSAN yapmak gibi bir görevi kabüllenmemiz mümkün değil.
Sorun bundan gelir, şundan gelmiş...o ayrı konu.
Bunlarıda kendimizden uydurmuyoruz her halde..iç içe yaşıyoruz, şu veya bu nedenle ilişkileimiz hepimizin var.
Yine yaşamdan bir kaç örnek...-ki bu nedenle de bir ön yargım yok...-
Malatya ili, Yazıhan İlçesi, KARACA KÖyünü sanırım forumdaki çoğu arkadaş bilir...yani kendi köyüm.
-Bizim köyün doğu yakasında, sonrada öğrendiğime göre,büyük bölümü DERSİM Katliamında aktif görev almış bu guruba mensup insanları Parçiken Köyü adı altında yerleşime tabi tutmuşlar...abimle ben bir yıl sığır otlatırken hayvanlar o köyün ekinlerine girince koşa koşa gelen bu köylülerden bir kaçı,
Abimi önce öyle bir dövdüler ki...şu an aklıma geldikçe tüylerim diken diken oluyor...halbuki fazla bir zararda vermemişti hayvanlar...
Bu köyle hep sorunlar yaşanmış, ama asla bizim köylüler bunlara bu tip davranışta bulunmamışlardır...
Daha geçen yıl bizim köyün Muhtarını kendi köy meydanlarında sebepsiz yere ve tek başına bulduklarında ağır şekilde darp etmişlerdi.
Peki sorun ne...hiç...sırf ALEVİLİĞE bakış açıları...
Oy dökümleri MHP ağırlıklı, kısmende DTP anlayışı ...
Efendim genelleme yapılamaz...ne demek... bir köyden bahsediyoruz...bir toplu yaşam kültüründen bahsediyoruz...
Hele ALEVİ Köyleri arasında bir köy...birde bu yoğunlukta oldukları yerde aralarına bir ALEVİ Köyü olsa...her halde çiğ çiğ yerler...
Bu ne dinle, ne ırkla nede başka şeyle izah edilir...
Kendimizi kandırmayalım...sorun bu...
Çözüm ise ayrı bir konu...
Bir şeyleri yazarken biraz araştırmanızı tavsiye ve rica ederim...bazı şeyler KİTAPLARDA olduğu gibi değil.
Saygı ve Sevgilerimle...
Bektaş ÇEKEBİ
deniz olmak 05.03.2007, 12:38 Bu konuyu henüz yeni gördüm.
Bende ünv. gidene kadar bütün kürtlerin şafi olduklarını sanardım.Ama ev arkadaşlarımın birisi Muş varto öbürü Adıyamanlıydı ve alevilerdi.Çok güzel bir kültür etkileşimi vardı ve sonra birde Tuncelili arkadaş kattık aramıza müthiş oldu...
Kürt alevilerinin kendi etnikleri içerisinde bir aydınlık simgesi olduğunu düşünüyorum, dünya bakış açıları oldukça geniş ve bizim sorun ettiklerimizi çoktan aşmış durumdalar.
Tek özlemimiz demokrasidir çoğalarak o da olacak ;)
Bu konuyu henüz yeni gördüm.
Bende ünv. gidene kadar bütün kürtlerin şafi olduklarını sanardım.Ama ev arkadaşlarımın birisi Muş varto öbürü Adıyamanlıydı ve alevilerdi.Çok güzel bir kültür etkileşimi vardı ve sonra birde Tuncelili arkadaş kattık aramıza müthiş oldu...
Kürt alevilerinin kendi etnikleri içerisinde bir aydınlık simgesi olduğunu düşünüyorum, dünya bakış açıları oldukça geniş ve bizim sorun ettiklerimizi çoktan aşmış durumdalar.
Tek özlemimiz demokrasidir çoğalarak o da olacak ;)
Anneannemler Kürtçe konuşurlardı, Kürdüz derlerdi ama Şafilerle Toplumsal bağlarının olmamasına şaşırırdım..Çünkü Şafilerden çok sık bahsederlerdi..
Hatta anneannem geçen şöyle diyor ;
'' Pazarda bir Khur/Kurro (Şafi) vardı, ''
Diye, Şafi'nin hareketlerinden yakınıyordu..
Kürt Kimliğini, Şafilerin Dinciliği, gericiliği ve Alevi Düşmanlığı yüzünden inkar eden birçok İnsan var.. Mesela Anneannem bizdeki Gağant Bayramına '' Kürtlerin Bayramı'' der, kendini gerçek Kürt görür, sakın inkar etmeyin der ama Şafi Kürtlerle kendisinin ayrı Kürt halkı olduğunu söyler aslında düşünceleriyle.
Umarım Din meselesi geri Plana atılır..Şafiinin Kürdü, Türkü, Zazası, Arabı.. Hepsinin Dine olan bakışları aynıdır..Din'i ikinci plana atarsak eğer bazı şeyleri aşmış olacağız.Din İnsanları bölüyor.. Acı bir gerçek.
Hakiki Kürt Kültürünü yaşatan Yezidi Kürtler bile Şafi Kürtlerle evlilik yapmıyorsa, burda Din sorunu öne çıkıyor demektir.
bir insanda iki mezsep olmaz kardeşim soy tarihine baak ondan sonra konuş...bizlere alevi kimliği üzerinden siyaset yapma...
bir alevi,aleviyim diyorsa o zaman alevi kökenlidir ve alevi mezheplerinde de kürt soyundan gelen mezheplerde yoktur...
kürtlerin alevileri kullanarak izledikleri bu politikara düşmeyin
bir insan nasıl en arap hemde türk olamıyorsa alevi olupta kürt olunmaz
çünkü horosandan bizim atalarımızla anadoluya girmediler...
bir insanda iki mezsep olmaz kardeşim soy tarihine baak ondan konuş bizlere alevi kimliği üzerinden siyaset yapma...
bir alevi,aleviyim diyorsa o zaman alevi kökenlidir ve alevi mezheplerinde de kürt soyundan gelen mezheplerde yoktur...
çünkü horosandan bizim atalarımızla anadoluya girmediler
Arkadaş Kürtlük bir Mezhep değildir.Bir Irktır.
Aynı Türklük, Araplık gibi.
Ama Alevilik ve Şafiilik bir İnançtır.
Ben Kürdüm ve kendimi inkar etmemi mi bekliyorsun ?
Arap'ın Alevisi var, Sünnisi var..
Kürdünde Alevisi var, Şafisi var, Ezidisi var, Hristiyanı var.
Ne dediğini biliyor musun? Kürtlük : Şafilik diyenlerden nefret ederim :) Gözümde en bilgisiz insanlardır:)
Söyledikleri birkez daha oku istersen.
Alevileri sürekli Türk gösterme çabasından vazgeçin.
Türkün nasıl Sünnisi, Şamanı, Alevisi varsa,
Kürdünde Alevisi, Sünnisi, Yahudisi, Hristiyanı var.
aynı oyun birkez daha sahnede. Kürtleri ZAZA-HANİFİ-ALEVİ-ŞAFİ diye ayırıp, olası bir Kerkük müdahelesinde kıyıma uğrayacak olan Kürtleri yalnızlaştırmak...
En acısı da, yüzlerce yıldır, kıyımlardan katliamlardan kurtulamayan Türk Alevilerin bir kısmının da bu oyuna alet olması.
Alevilik, tarihin her döneminde, ezilenlerin, mazlum halkların yanında olmuştur.
Devlet politikalarının acı bedellerini ödeyen bir kesim olarak Alevilerin KÜRT Sorunu'nda, ırkçılık kokan kürt düşmanlığını körükleyen düşüncelere sahip olması, Alevilikle bağdaşmıyor...
Kürtler, Alevisiyle, Şafisiyle, Hanifisiyle, Ezidisiyle, Hristiyanıyla, Yahudisiyle ezilen mazlum bir halktır. Ve safımız ezilenlerin yanıdır...
bir insanda iki mezsep olmaz kardeşim soy tarihine baak ondan sonra konuş...bizlere alevi kimliği üzerinden siyaset yapma...
çünkü horosandan bizim atalarımızla anadoluya girmediler...
ALEVİLİK etnik bir kimlik değildir arkadaşım. Senin ataların daha horasanda iken KÜRTLERİN içerisinde çoktan ALEVİLİK yayılmıştı. Sen daha İslam değildin o zamanlar. Seni İslamla da Alevilikle de tanıştıranlar Kürtlerdir.
Ya arkadaşlar bu Horasan ne büyük bir memleketmiş.
Şimdi dolaşın Türkiyeyi milyonlarca kişi oradan geldiğini söyleyecek. Sanki çeşme mübarek. Ha bire insan akıyor aynı su gibi...
HEM ARAP HEM KÜRT olunmaz...
Araplık, Kürtlük, Türklük milliyettir...
Ama Alevilik, müslümanlık, hristiyanlık ya da atestlik bir inançtır. Seçimdir yani.
Nasıl ki Hem Türk hem Alevi olabiliyorsan, hem Türk hem Hanifi olabiliyorsan, hem Türk hem hristiyan ya da ateist olabiliyorsan aynı şekilde hem Kürt hem de ALEVİ olabilirsin....
Irkçılıkla sulandırmayın arkadaşım Aleviliği...
Alevilik Türklerin tapulu malı değildir.
Alevilik evrensel bir düşünce, yol, öğretidir.
Anadolulu ve Ortadoğuludur...
Ortaasyalı değil...
Ayrıca Alevilik bir mezhep değildir...
Horasan Türklerin sadece geçiş yolu üzerinde bulunan bir Memlekettir.Yani Türk yurdu değildir.. Zaten Horasan kelimesi farsçadır.. Horasan Kürt, Fars birçok Halk'ın bulunduğu bir yer..
Kürtlük Şafiilerin tekelinde değildir,
Aynı, Aleviliğin, Türkmenlerin tekelinde olmadığı gibi.
EŞİTLİK PARTİSİ 05.03.2007, 13:28 Değerli Canlar...
Bu konu öyle bir konu ki, kıldan ince kılıçtan keskin...her yerde açıldığında konu dönüp dolaşıp aynı yere geliyor...
Sanırım sevgili SOREŞ de bu amaçla konuyu açmadı...bir tanıtım dı, bir tahlildi...beğenen olur beğenmeyen olur.
Mesele bölgemizde hüküm süren EMPERYALİST KATLİAM...bu gün emperyalistler birinden yana gözükür, yarın onu karşısına alır...onların meselesi ne Kürt sorununa çözüm bulmak, neden bölge halklarını rahat ettirmek...DOĞAL KAYNAKLAR...
Öyle olsaydı SADDAM şimdi yaşıyor olurdu...
Bir İRAN'a saldır dı, bir Kuveyte...sonra bilinen sonuç...tabi bunun peşinden gidenlerin içler acısı durmunu acılar içerisinde seyrediyoruz.
Dahası, Müslümanlıktan,Türklükten dem vuranlar yani T.C. Hükümeti bu halka dolaylı olarak yapmadığını bırakmadı...
Şimdide tutturmuşlar KERKÜK...
Tabi esas mesele devam eden Şİİ-SÜNNİ Savaşına birde HAİNCE TÜRK-KÜRT SAVAŞI eklemek...
Bu kaos ortamında da PETROLU taşımaya devam...
İşte bölgemizde dört DEVLET içerisine 1740 İNGİLİZ Etnik haritasına göre dağıtılmış KÜRT Halkı bize göre bir hata yaptı...dahası KÜRT HALKI demeyelimde, bu halk tarafında asla seçilmeyen bazı yöneticiler HATA yaptı...
Denize düşen YILANA sarıldı ama...üzülerek belirtelim ki YILAN tam yılan...
Halbu ki biz bunun yerine,genel olarak TÜRKLER,ARAPLAR,ACEMLER suçlanacağına, hedef seçileceğine yada böyle düşünmediklerini açıkça belirtip bu yönde çalışma yapacaklarına işin kolayona kaçtı bu yöneticiler...
Ama her şeye rağmen,TÜRKLER,ARAPLAR,ACEMLER içersinde DEVLETLERİ ve HÜKÜMETLERİ gibi düşünmeyen HALK menmuniyet verici şekilde çoğunlukta...
İşte KÜRT halkının bunu görmesi gerekir...
İkide bir,TÜRKLERE,ACEMLERE,ARAPLARA hakaret edeceklerine,emperyalizme güveneceklerine bahsi geçen HALLKLARIN gerçek temsilcileriyle derhal ve acilen ilşkiye geçmelerini öneririz...
Ama bu konuda Abdullah ÖCALAN'ın son açıklaması,DTP nin açıklamaları,Talabani ve Barzaninin açıklamaları hiçte umut verici DEĞİL...
Neyse biz buna rağmen ÇAĞRIYA DEVAM EDELİM....
Saygı ve Sevgilerimizle...
Bektaş ÇELEBİ
Bence konumuz, bazı Irkçı Alevilerin Kürtleri sadece Şafi sanıp, Kürt Alevilerini yok sayması, inkar etmesidir.
Kürtler çeşitli Dinlere inanırlar.
Kimisi Müslüman, kimisi Alevi, kimisi Hristiyan veya Yezidi.
Önemli olan bu farklılığı kabul etmek.
Birşey söyleyeceğim ama yanlış anlaşılmaya müsait bir gerçek...
Yüzlerce yıldır Alevileri baskı altında tutan devlet örgütlenmesi yani Osmanlı, Ortaasyadan gelen Türklerin kurduğu bir devlet değil miydi?
Milyonlarca Aleviyi katletmedi mi bu devlet?
Sonra Cumhuriyet rejimi...
Alevi kimliğine dönük baskılar, yasaklar, sürgünler, kıyımlar, şiddet ve katliamlar yine TÜRKlerin yönettiği, TÜRKÇÜ bir devlet tarafından yürütlmedi mi?
Maraş'ta, Çorum'da, Sivas'ta, Gazi'de, Dersim'de katliamlarla Alevileri kıyan, kıyanlara izin veren ve destekleyen yine TÜRKlerin egemen olduğu devlet değil miydi?
Şimdi gelelim esas meseleye...
Neden TÜRK VE TÜRKMEN ALEVİ arkadaşlarımızın bazıları, aynı ŞAFİLERİN Alevi karşıtı düşüncelerinden ötürü KÜRTLERİ suçladıkları gibi TÜRKLERİ de suçlamıyorlar?
Türklerin katlettiği Aleviler nasıl oluyor da Türkçülerle aynı düzlemde buluşup mazlum Kürt halkını aşağılayabiliyor ve mahkum edebiliyor anlamadım...
Türkler, Alevileri katletti dedim ya şimdi diyeceklerdir ki hayır Türkler değil SÜNNİLER... GERİCİLER... İRTİCACILAR...
Ama Şafilerin Alevilik hakkındaki yargılarından ötürü KÜRTLERİ sorumlu tutuyor aynı çevre. Burada bir ikiyüzlülük var.
Gerek Türk gerekse Kürt SÜNNİLERİN Alevilik aleyhindeki tavırlarını besleyen, büyüten, kökleştiren TÜRK EGEMENLİĞİNDEKİ DEVLET ÖRGÜTLENMESİ değil midir?
Yıllarca Alevilik hakkında iftira ve yalanlara başvuran gericilik devletin tüm kurumlarında egemen değil mi?
Bu kurumlar, Türklerin elinde değil mi?
Bakın ben kendi fikrimi söylemiyorum. Sadece KÜRTLERİ düşman gören zihniyetin tutarsızlığını ve ikiyüzlülüğünü teşhir etmeye çalışıyrum.
Eğer KÜRTLER Alevi düşmanı olarak algılanacaksa TÜRKLER onbin kat daha düşman olarak kabul edilmelidir ALEVİLİK için. TÜM KIYIMLARI VE KATLİAMLARI ORGANİZE EDEN DERİN DEVLET, Kürtlere mi yoksa TÜRKÇÜLÜĞE mi hizmet ediyor?
Pek net koyamadım ama anlamak isteyenin anlayacağı biçimde yazmaya çalıştım düşüncelerimi...
Alevilik herhangi bir ırka maledilemeyecek kadar kapsamlı, özgürlükçü ve eşitlikçi bir felsefedir...
İnsanı doğayı sevgiyi eksen alan bir öğreti...
Zalime karşı duran, mazlumun yanında yeralan bir düşüncedir...
Kahrolsun her türden ırkçı-kafatasçı zihniyet...
Yaşasın halkların eşit-özgür birlikteliği ve kardeşliği...
saygılarımla...
halitseyfi 05.03.2007, 13:34 Alevilik evrensel bir düşünce, yol, öğretidir.
Anadolulu ve Ortadoğuludur...
Ortaasyalı değil...
sevgili can
alevilik ortadoğulu olduğu kadar, asyalıdırda. Ortaasyalı yanını görmezden gelmek pekte doğru olmaz.
sevgili can
alevilik ortadoğulu olduğu kadar, asyalıdırda. Ortaasyalı yanını görmezden gelmek pekte doğru olmaz.
Azerbaycan var bir tek. Azeriler Şiidir. Alevi değil.
Başka kimler var biliyorsanız paylaşın lütfen?
Şamanlık geleneğinden bahsediliyor...
Şamanlıkta KAMlar, ateş yakar etrafında dans eder iyi ve kötü ruhlarla irtibat kurar, büyü yapar...
Alevilikte büyü yoktur. İyi ya da kötü ruh yoktur.
alevilik, somut-soyut dengesinde ağırlığı maddi dünyaya veren ve diğer varoluş biçimlerini de somut olanın don değiştirmiş hali olarak gören bir felsefedir. Öte dünya, ruh, peri, melek kavramları sadece sembolik olarak vardır. aslolan bu dünyadır.
Hacı Bektaşi Veli'nin Horasan'dan değil de ALAMUT Kalesi'nden geldiği, Hoca Ahmet Yesevi'nin bir öğrencisi değil de İSMAİLİLİK Öğretisinin bir DAİSİ olduğu iddiası güç kazanmıştır.
Alevilik Anadoluludur ve Ortadoğuludur...
Böyle düşünüyorum. Referanslarınızı ve dayanak noktalarınızı sunarsanız daha derinlikli bir tartışmaya da girebiliriz...
deniz olmak 05.03.2007, 13:46 Bence konumuz, bazı Irkçı Alevilerin Kürtleri sadece Şafi sanıp, Kürt Alevilerini yok sayması, inkar etmesidir.
Kürtler çeşitli Dinlere inanırlar.
Kimisi Müslüman, kimisi Alevi, kimisi Hristiyan veya Yezidi.
Önemli olan bu farklılığı kabul etmek.
Aslında önemli olan bu rengarenk yapımızdan gökkuşağına erişebilmek...
Alevi toplumu olarak bunu kaç kere dile getirdik bilmiyorum; bizi yobazdan softadan ırkçı faşistten ayıran en büyük değerimiz insana olan sevgimiz hayata bakış açımızdır...
ama doğruları görmekten yoksun bikaç kişide aramıza karışmıştır :sas olabilir yani onlarıda kazanmalıyız baktın anlamıyor boş ver gitsin...biz dünya insanıyız alevilik bizim kültürümüz dünümüz ve yarınımız olacaktır...hu diyelim
saygılar
arkadas_62 05.03.2007, 14:53 Can kardeş alevilikle kürtlügü kariştiriyon sanırım alevinin kürdü olmaz ben böyle biliyorum belki düşüncelerim kimileri için yanliş olabilir ama araştirmak araştirici olmakta iyi tabi geçmişte kültürler hep iç içe yaşadıklarından ötürü bir bir birinden etkilenmişlerdir dillerinden giyim kuşamlarından tut ekinine kadar bizim memleketimizde hem zazacaya yakın olan dersimce kürtçesi hemde kurmançiye yakın here vere dili konuşuluyor bunun bizim şafi kürt oldugumuzun belirtisi oldugunu sanmiyorum başimdan geçen bir olayımı anlatayim kürtler bizim kestigimiz kurban etini yemezler bize cunup derler bunları yaşadık inkar edilemez birer gerçek alevi vuran cennete gider deyimide dogrulugu olmasada ortaya atılmışsa bir realitesi olabilir askerligimi yaparken sırf tuncelili oldugum için alevi oldugum için bir çok kürt kökenli şahsiyetle münakaşa ettim tabii cahil insan cahil olan çok ama onlarda atalarından duyduklarını anlattıklarını biliyolar bana göre ben kürt degilim çünki bizim yetiştirilme tarzımız sosyal yaşantimiz kürtlükle bagdaşmiyor bu benim kişisel görüşüm eleştiriyede açıgım canlar...
ibrahim-ch 05.03.2007, 15:01 Orontes
buradada Türk düsmanliklarina kiskirticiliklarina devam ediyor.
AYIP senin yaptigin be.
ne gececek eline senin Türklerle Kürtleri birbirine düsürerek.
ibrahim-ch 05.03.2007, 15:08 İdrisi Bitlisi:
İdrisi Bitlisi 500 kişilik bir kuvvetle Dersim üzerine gönderilir. Mesela İdrisi Bitlisi’nin Çaldıran Savaşı döneminde gerek İranlılarla çarpışması gerekse Kürtler üzerinde etkinlik sağlamaya çalışması bunun bir örneğidir. Alevilerin mal ve mülkleri Şafii Kürtlere dağıtılmıştır bu dönemde. Çaldıran Savaşından sonra bölgede İdrisi Bitlisi yönetiminde Diyarbakır, 19 sancağa bölünür ve özellikle İdrisi Bitlisi Dersim üzerinde etkinlik sağlamaya çalışıyorsa da fakat Dersimliler üzerinde etkinlik sağlayamaz.
C.Ş.:Dinleyicilerimizi bilgilendirmek açısından İdrisi Bitlisi’nin Şafii Kürtler denilen toplumsal kesimin önderlerinden birisi olduğunu söylemeliyiz.
Tarihde malesef ACI olaylar olmustur.
Menfaat dünyasi malesef.
Can kardeş alevilikle kürtlügü kariştiriyon sanırım alevinin kürdü olmaz ben böyle biliyorum belki düşüncelerim kimileri için yanliş olabilir ama araştirmak araştirici olmakta iyi tabi geçmişte kültürler hep iç içe yaşadıklarından ötürü bir bir birinden etkilenmişlerdir dillerinden giyim kuşamlarından tut ekinine kadar bizim memleketimizde hem zazacaya yakın olan dersimce kürtçesi hemde kurmançiye yakın here vere dili konuşuluyor bunun bizim şafi kürt oldugumuzun belirtisi oldugunu sanmiyorum başimdan geçen bir olayımı anlatayim kürtler bizim kestigimiz kurban etini yemezler bize cunup derler bunları yaşadık inkar edilemez birer gerçek alevi vuran cennete gider deyimide dogrulugu olmasada ortaya atılmışsa bir realitesi olabilir askerligimi yaparken sırf tuncelili oldugum için alevi oldugum için bir çok kürt kökenli şahsiyetle münakaşa ettim tabii cahil insan cahil olan çok ama onlarda atalarından duyduklarını anlattıklarını biliyolar bana göre ben kürt degilim çünki bizim yetiştirilme tarzımız sosyal yaşantimiz kürtlükle bagdaşmiyor bu benim kişisel görüşüm eleştiriyede açıgım canlar...
Ana diliniz Here Were mi ?
Can kardeş alevilikle kürtlügü kariştiriyon sanırım alevinin kürdü olmaz ben böyle biliyorum belki düşüncelerim kimileri için yanliş olabilir ama araştirmak araştirici olmakta iyi tabi geçmişte kültürler hep iç içe yaşadıklarından ötürü bir bir birinden etkilenmişlerdir dillerinden giyim kuşamlarından tut ekinine kadar bizim memleketimizde hem zazacaya yakın olan dersimce kürtçesi hemde kurmançiye yakın here vere dili konuşuluyor bunun bizim şafi kürt oldugumuzun belirtisi oldugunu sanmiyorum başimdan geçen bir olayımı anlatayim kürtler bizim kestigimiz kurban etini yemezler bize cunup derler bunları yaşadık inkar edilemez birer gerçek alevi vuran cennete gider deyimide dogrulugu olmasada ortaya atılmışsa bir realitesi olabilir askerligimi yaparken sırf tuncelili oldugum için alevi oldugum için bir çok kürt kökenli şahsiyetle münakaşa ettim tabii cahil insan cahil olan çok ama onlarda atalarından duyduklarını anlattıklarını biliyolar bana göre ben kürt degilim çünki bizim yetiştirilme tarzımız sosyal yaşantimiz kürtlükle bagdaşmiyor bu benim kişisel görüşüm eleştiriyede açıgım canlar...
Nasılll bu nedemek.
Aleviliğin Kürdü olmaz derken…
Bu yorumunuzu açıklar mısınız. Anlamakta zorluk çekiyorum. Ne demek şimdi bu.
Aleviliğin Kürdü olmaz yorumunuza cevap: Ben Kürdüm ve Aleviyim…Oluyormuş demek ki
Birde yorumunuzda: “bana göre ben Kürt değilim çünkü bizim yetiştirilme tarzımız sosyal yaşantımız Kürtlükle bağdaşmıyor.”demişsiniz.
Neyi ima ediyorsunuz.
Yorumunuz akıllara zarar…
Nasılll bu nedemek.
Aleviliğin Kürdü olmaz derken…
Bu yorumunuzu açıklar mısınız. Anlamakta zorluk çekiyorum. Ne demek şimdi bu.
Aleviliğin Kürdü olmaz yorumunuza cevap: Ben Kürdüm ve Aleviyim…Oluyormuş demek ki
Birde yorumunuzda: “bana göre ben Kürt değilim çünkü bizim yetiştirilme tarzımız sosyal yaşantımız Kürtlükle bağdaşmıyor.”demişsiniz.
Neyi ima ediyorsunuz.
Yorumunuz akıllara zarar…
Şafii İslam'ın getirdiği yaşam tarzını, Kürt Kültürü sanıyorlar...
'' Kürt Halkının Aleviside, Sünniside, Hristiyanıda, Yezidiside vardır ''
evet kürt halkının her dine,mezhebe ve tarikata bağlı insanları vardır.
bu sorun oluşturmaz.
DEHAP genel başkanı sayın Tuncer Bakırhan'da yezidi kürdüydü.ve halkı tarafından çok sevilmekdeydi.
dincilikle kürt ulusunu bölmeye çalışanlara karşı mücadele etmeliyiz.
arkadas_62 05.03.2007, 18:39 Heval arkadaş ve şoreş arkadaş bu forum sanırım kürt milliyetçiligi yapilsin diye kurulmamiştir eger o boyuta taşinilacaksa bu forumda durmakta sanırım yersiz olur ben yaşadıklarımla gördüklerimle kürtlerin alevileri ne kadarda istedigini gördüm eger senin etrafındaki kürt arkadaşların size canı gönülden bagliysa ona bişey diyemem bende alevi degilim.alevi anne ve babanın evladı olsamda şimdi hırıstıyanım ne yani ben şimdi alevi hırıstıyanmı oluyorum böyle bişey olamaz olur desemde zaten mantıgım el vermez evet bulundugumuz toplum itibari ile yetiştirilme tarzında ve sosyal yaşantıda kürtlük kokan hiç bir kuram yok gel sende tuncelide yaşa sende neler olup bittigini görürsün bana göre bu foruma biliniçli olanda bilinçsiz olanda üye oluyor üyelikte biraz daha titiz olunsa forumun gelişimi için daha iyi olacagını düşünüyorum...
Heval arkadaş ve şoreş arkadaş bu forum sanırım kürt milliyetçiligi yapilsin diye kurulmamiştir eger o boyuta taşinilacaksa bu forumda durmakta sanırım yersiz olur ben yaşadıklarımla gördüklerimle kürtlerin alevileri ne kadarda istedigini gördüm eger senin etrafındaki kürt arkadaşların size canı gönülden bagliysa ona bişey diyemem bende alevi degilim.alevi anne ve babanın evladı olsamda şimdi hırıstıyanım ne yani ben şimdi alevi hırıstıyanmı oluyorum böyle bişey olamaz olur desemde zaten mantıgım el vermez evet bulundugumuz toplum itibari ile yetiştirilme tarzında ve sosyal yaşantıda kürtlük kokan hiç bir kuram yok gel sende tuncelide yaşa sende neler olup bittigini görürsün bana göre bu foruma biliniçli olanda bilinçsiz olanda üye oluyor üyelikte biraz daha titiz olunsa forumun gelişimi için daha iyi olacagını düşünüyorum...
Forumun amacı Aleviliktir..
Ama bu tip konuları konuşmanın, tartışmanın Kürt Milliyetçiliği ile ne ilgisi var arkadaşım ?
Forumda herzaman Türk/Kürt Milliyetçiliğine karşı durduk ama bu tip önemli konularıda, AleviForumda seviyeli bir biçimde konuşma hakkına sahibiz..
Bunu ne sen, nede bir başkası Kürt Milliyetçiliği olarak adlandıramaz çünkü bu son derece yersiz ve bilgisizce yapılmış, boş bir suçlamadır..
Bilgisizliğin, Kürt Düşmanlığının ürünüdür bu yaptığın.
laze-munzur 05.03.2007, 18:54 merhaba
bende alewiyim ama sadce alewiyim.bizim memlekete gelen kürt arkadaşların alewiler hakkında ne güzel duygular hissettiğini az çok bende yaşamış olarak biliyorum.arkadas_62 cana katılıyom tuncelide malesef kürt kültürü kürt yaşantısının gözle görülebiliçek somut bir olgusu yokkktur.ewet bu forum sanırım kürt milliyetçiliğinin yapılaçağı bi yer dillldir.
EŞİTLİK PARTİSİ 05.03.2007, 18:59 Değerli Canlar...
Daha sonra, kim bu emperyalistleri bölgeye sokmuşturda KOMŞU kavgasını kışkırtılmaktadır...
Tamam LOKAL olarak şu dinin bu ırkın her yanını tartışabiliriz...HAKARETE varmadan eksikliklerini söyleyebiliriz...
Tabi ki emperyalistler ALASKADAN yada AYDAN bu bölgeyi yönetmeyecek...
Evet,
-Osmanlı döneminden başlayan İNGİLİZ hegemeonyası...
-T.C. Devleti kurulduktan sonra NATO...
-Ve nihayet bölge İŞGALİ....
Şimdi bu güne gelelim...
Emperyalistlerle KİM işbirliği yapıyor...
-Elbetteki bölgemizdeki şu an ki KÜRT Yöneticileri...
-Daha önce ve 1950 Den beri kim.T.C. Devleti Hükümetleri...
-Zaten Orta Doğudaki iş birlikçileri saymaya gerek yok...
Şimdi Türkler,Kürtler,Araplar,Acemler,Ermeniler...oturmu ş bir biriyle uğraşıyor...
Her halde EMPERYALİSTLER şimdi bize gülüyordur...
ASLANLARIM benim siz birbirinizle uğraşmaya devam edin ama SAKIN HAAAAA...
Petrol lafı etmeyin...o işe de karışmayın...
Kısaca konu bu.
İşte bizim söylemeye çalıştığımız konu bu...
Ve hatırlatıyorz...Emperyalistlerden kimseye HAYIR gelmeeeeez...
Gelir diyenler,
-Stratejik ortaklık diyenler...bilmem ne diyenler...bırakın PALAVRAYI...
Ha...birde İSRAİL örneği...
Kardeşim Dünya MASON Teşkilatı emperyalizmin DÜŞÜNCE Üretim merkezlerinden en önemlisidir ve merkezi ABD de dir, yöneticilerinin her zaman % 60 Yahudi kökenlidir, çunki TÜZÜKLERİ öyledir...
Bu merkezin LOBİSİ Bu gün ABD Hükümetininde üsütünde dir...
Böyle bir ÖZENTİMİZ YOKTA,
Türklerin,Kürtlerin,Arapların,Acemlerin ve Ermenilerin bu denli etkin LOBİSİ varmı...yok.
Dahası açıkça Emperyalistler şunu diyor,çok çok af edersiniz...
-Hey Türkler,Araplar,Kürtler,Acemler ve Ermeniler...siz eşeksiniz biz efendi, biz sırtınıza bineriz, sizde bizi taşımaya, elinizdeki avcunuzdakini vermeye mecbursunuz...
Diğerleri ayrıntı...
Çözüm mü ?
-Elbetteki BATI ASYA ÜLKELERİ BİRLİĞİ...
-Mevcut İşbirlikçi ve satılmış tüm yöneticilerin şartlar ne olursa olsun İKTİDARLARDAN al aşağı edilmesi...
Bırakalım DİDİŞMEYİ...boş ''Kardeşlik...'' nutuklarını...eyleme gelelim eyleme...
Onca sözüm ona ''örgütler var...''
-Bir tane PETROL DENİZ TANKERİ yok edildimi...
-İran Palavra atacağına...mesela gözünün önünden bunca tankere niye yol veriyor...nasıl olsa ''terörist...'' Devlet.
-Bir tane aşiret reisi,şıh...yok edildimi...ha yapın demiyoruz...mesela.
Bush un '' iş...'' ortağı LADİN Efendiyle yaptığı 11 EYLÜLE Kimse sahip çıkmasın
-Ha birde Abdullah ÖCALAN Yakalandığında,
-Bizde Devletimizin uygun gördüğü yardımları yaparız... demişti.
niye acaba...?
-Kuzey Irakta ABD Senatörlerinin ÇALIŞMA RAPORUNU Tam okudunuzmu, ki bize göre yakın zamanda yapılacak yada yaptırılacak KÜRT HALKININ KATLİAMININ ön hazırlığı...falan filan.
Saygı ve Sevgilerimizle...
Bektaş ÇELEBİ
merhaba
bende alewiyim ama sadce alewiyim.bizim memlekete gelen kürt arkadaşların alewiler hakkında ne güzel duygular hissettiğini az çok bende yaşamış olarak biliyorum.arkadas_62 cana katılıyom tuncelide malesef kürt kültürü kürt yaşantısının gözle görülebiliçek somut bir olgusu yokkktur.ewet bu forum sanırım kürt milliyetçiliğinin yapılaçağı bi yer dillldir.
Dersimde Şafilik Kültürü olamaz ama eski Kürt İnançlarından izler var.
İnkar edebilir misin ? Hayır.
İspat edeyim mi ?
Köylerde Güneş'e doğru dua edilir.. Bu nerden gelme biliyor musun ?
Eski Kürt Din'i Ezidilikte gün doğarken, batarken Güneş'e Dua edilir.
Köylerde '' Ya Meleke Herd u Asimeniya '' derler.. Ya yerin ve Göğün Meleği demek bu.. Bu nerden gelme biliyor musun ?
Eski Kürt Dini olan Ezidlikte, Tanrı tarafından affedilmiş olan, Kutsal ve Yeri ve Göğü koruyan Meleke Tavusdan gelmektedir..
Kürt Kültürü, Kürtlerin eski İnançlarıdır bunlar.
Ama Şafiliğin, Kürt Kültürü ile ilgisi yok..
Şafiliği Kürt Kültürü sanmayın..
Bu konunun Kürt Milliyetçiliği ilgisi yok ama sizler Aleviliğe aykırı davranıyorsunuz.. Aleviliği biliyor musun ? Neden genellemeden ve bilmediğin şey hakkında yorum yapıyorsun ?
Hz Alinin bilmediğin şeyler hakkında yorum yapma gibi bir sözü var..
İnsanları gerçeği göstermek adına açılmış bu Topikte '' GENELLEMEYİ ÖNLEMEYİ AMAÇLIYORUZ ''
Milliyetçilikle ne ilgisi var ?
Kesin konuşuyorsan aksini iddia et ispatlarımın o zaman.
deniz olmak 05.03.2007, 19:34 Heval arkadaş ve şoreş arkadaş bu forum sanırım kürt milliyetçiligi yapilsin diye kurulmamiştir eger o boyuta taşinilacaksa bu forumda durmakta sanırım yersiz olur ben yaşadıklarımla gördüklerimle kürtlerin alevileri ne kadarda istedigini gördüm eger senin etrafındaki kürt arkadaşların size canı gönülden bagliysa ona bişey diyemem bende alevi degilim.alevi anne ve babanın evladı olsamda şimdi hırıstıyanım ne yani ben şimdi alevi hırıstıyanmı oluyorum böyle bişey olamaz olur desemde zaten mantıgım el vermez evet bulundugumuz toplum itibari ile yetiştirilme tarzında ve sosyal yaşantıda kürtlük kokan hiç bir kuram yok gel sende tuncelide yaşa sende neler olup bittigini görürsün bana göre bu foruma biliniçli olanda bilinçsiz olanda üye oluyor üyelikte biraz daha titiz olunsa forumun gelişimi için daha iyi olacagını düşünüyorum...
Forumda üye olanlar titizlikle seçilmeli çok doğru söyledin buna sizinle başlamak doğru olurdu sanırım...cümlelerini tekrar okursan kürtlüğünde bir meshep olduğu ortaya çıkar...
Ben burda kimsenin kürt milliyetçiliği yaptığını görmedim.Milliyetçilik bir salt 'ı savunurken başka değerleri hiçe saymak yozlaşmak demektir.
Biz yalnızca burda kürt alevilerinden ve onların inançlarından ve hayata bakış açılarıdan söz ettik.
Bu forumda ermeni ile ilgili konu da var hristiyanla ilgilide var belki farkında olmadan senin dininin propagandasını bile yapmışızdır ne dersin dostum :)
saygılar
canazerbaycan 05.03.2007, 19:40 evet kürt halkının her dine,mezhebe ve tarikata bağlı insanları vardır.
bu sorun oluşturmaz.
DEHAP genel başkanı sayın Tuncer Bakırhan'da yezidi kürdüydü.ve halkı tarafından çok sevilmekdeydi.
dincilikle kürt ulusunu bölmeye çalışanlara karşı mücadele etmeliyiz.
Bilmeden konuşma lütfen. DEHAP başkanı Tuncer Bakırhan benim memleketlimdir. Kars'ın Susuz ilçesinden Sünni bir Kürttür. Yezidi filan değildir.
Serkan_Devrim 05.03.2007, 19:43 bir insanda iki mezsep olmaz kardeşim soy tarihine baak ondan sonra konuş...bizlere alevi kimliği üzerinden siyaset yapma...
çünkü horosandan bizim atalarımızla anadoluya girmediler...bu ne cehalet böyle? demek Kürtlük bir mezhep öyle mi? yani hiçte güleceğim yoktu. aleviliğide Türklere mal ettin.
Türk-Kürt-Arap-Zaza vs bir ırktır
alevi-sünni-şafi-Hıristiyan vs bir inançtır
alevilerinde Türkü/Kürdü/Arabı/Zazası/Ermenisi/vs vardır.
KızılBant 05.03.2007, 19:52 Kürt halkının birlik oluşunu içine sindiremeyen kesimler ALevi-Şafi ayrımını göz önüne koyuyorlar evet bu şafilik olayı Kürt halkına çok şey kaybettirdi en basiti Müslümanlık için Osmanlının askeri oldular Hamidiye alayları ile Ermeni ve Kızılbaşlara saldırdılar Günümüzde de hamidiye alayları tarzı devlet yanlısı kürtler KORUCULUK yaparak yurtsever Kürtlere saldırıyorlar. Şimdi bu korucular MHP ye oy veriyor bu adamlar Türkde değil ancak birer devşirmedirler. Bizzat Kürt ulusal hareketi bu faşistlere kurşun sıkıyor sonra PKK ye bebek katili diyorlar. Bu köy korucular cahilk insanlardır bu adamlar Kürtleri katlediyorlar ve MHP ye oy veriyorlar. Geçmişteki Hamiidye alayları içindeki Kürtleride bu grupdan görmek lazım.
Kürt Halkı artık aydınlandı. ALevi-Şafi ayrımı azaldı daha da azalmalı. Yoksa Türk faşizmine kurban giderek asimile olacaklar.
Alevi kesim içinde Kürt ve Zaza halkları vardır ayrıca ARAP halkıda vardır TÜRKMEN halkınında önemli bir kesimi ALEVİ dir.
Bu açıdan Türk milliyetçiliğine bulaşmış bazı kesimler KÜRT=ŞAFİ sanmasınlar KÜrtlerin içinde ALEVİ HRİSTİYAN ŞAFİ YEZİDİ hatta YAHUDİ (Barzani ailesi) vardır.
Kürt halkına saldırılar son bulsun. Türk Kürt Arap halkaları kardeştir. Önemli olan FAşizme ırkçılığa karşı çıkabilmektir.
Haydaryiğit 05.03.2007, 20:10 Burada aleviforum olarak her zaman hepimizin de bir sözü var 72 millete kucak açıyoruz.Yeter ki barış sağlansın,yeter ki sevgi kazansın her zaman.Yeter ki insanlara yalnızca insan oldukları için değer verelim.Kıblemiz insan,kitabımız insan olsun.
Tüm canları hoşgörüyle kucaklıyoruz yapılması gereken en büyük erdem bu olsa gerek.Hoşgörü olmadıktan sonra ne bir elin sesi oluruz,ne de hepimizin insan haklarına karşı savaşımızı kazanmamız için ortak bir ses çıkaramayız.
SAKIN HA DİKKAT DİYORUM
Canlar birileri bize " 5 parmağın beşide aynı olmaz, diyor" ,bizleri ayırıyor,bizleri birbirimize düşürüyor.Ayrılmaya başlarsak zor ve kötü günler yakındır.
Ama bu eldeki parmaklar ne şekilde olursa olsun hepside bir ele bağlıdır ve bu el sıkılır hepsi de bir Yumruk oluşturur.Bu yumruğu birbirinden ayırmayalım.
Barış istiyoruz,hoşgörü istiyoruz,sevgi istiyoruz,saygı istiyoruz...hemen şimdi !
Saygılarımla ausroseland
meymane_usari 05.03.2007, 20:32 Kürt kimliği olarak Qocgiri var ve Qocgiri Şafi değil.yani bütün kürtler Şafi değil.Doğru sanılan büyük bir yanılsama.Bilindiği üzere Şafilere göre Alevilerin bir damla kanı onlara güya cennete girmeye yetiyormuş.Böyle bir inanç ibaresi Qocgiri gibi Alevi ve soylu bir aşirete yadsınamaz.
Kürt kimliği olarak Qocgiri var ve Qocgiri Şafi değil.yani bütün kürtler Şafi değil.Doğru sanılan büyük bir yanılsama.Bilindiği üzere Şafilere göre Alevilerin bir damla kanı onlara güya cennete girmeye yetiyormuş.Böyle bir inanç ibaresi Qocgiri gibi Alevi ve soylu bir aşirete yadsınamaz.
Kesinlikle dostum..
Sivas'ın Zara, İmranlı, Hafik, Gürün, Ulaş, Divriği, Kangal, Yıldızeli, Akıncılar, Suşehri, Gölova, Merkez Köylerinde, Erzincan'ın Kemaliye, Kemah, Refahiye, İliç ve Çevresinde, Tuncelide, Kayseri Sarız ve Develi yoğun bir Alevi Kürt Nüfusu var..
Sivas, Erzincan, Malatya, Tunceli, Kayseri, Adana, Adıyaman(Alevi/Şafi Kürtler), Malatya, Elazığ(Alevi/Şafi Kürtler), Bayburt, Gümüşhane, Çorum, Muş(Alevi/Şafi Kürtler), Kars (Alevi/Şafi Kürtler), Ardahan Yöresindeki Kürtlerin ezici çoğunluğu Alevidir.. Özellikle Sivas, Çorum, Adana, Kayseri, Tunceli, Gümüşhane, Batı Erzincan, Adıyaman Kahta ve Merkez Yöresi Kürtleri, neredeyse tamamen Alevidir..
Dersim Aşiretlerinden olan Koçgiri, Hiran, Atmalı, Sinemli, Kureyşan, Yusufhan, Karsan, Şavolan, Şadıllı, Ala |