Orijinalini görmek için tıklayınız : Chomsky'e göre dil

izmirksk
08.03.2007, 13:37
Noam Chomsky , knowledge of language isimli eserinde , dilin sadece insana özgü olduğunu ve insan dilinin,hayvan iletişim dizgelerinin evrimi olmadığını söylüyor...
siz neler düşünüyorsunuz?

http://www.google.de/search?hl=tr&q=knowledge+and+language+chomsky
sayfasında knowledge of language kısmına bakarsanız esere ulaşabilirsiniz..ben kabataslak bakmıştım ...zaman darlığı sebebi ile..

ademce
08.03.2007, 13:59
Şu an hayvanlarla iletişim konusun da bir bilgi aktarabilirim. Gerçi bu nokta da bunun en ilkel örneğini pavlov yapmış ancak son gelinen nokta şu an hatırlamıyorum abd de bir merkez de üzerin de çalışılan maymun ile iletişim kurulmuş ve ortak bir dil geliştirilmiş durum da. Galiba bu projenin 5. yılında
üzerin de çalıştıkları bu maymunla iletişime geçilmiş, bu bir takım işaretli anlatımların olduğu digital alfabe ile oluyor. Maymuna buradan soru yöneltiliyor ve maymun da tamamen mantıklı cevaplar veriyor ama bunlar çok basit sorular. "Bugün ne yapmak istiyorsun" sorusuna maymun "Önce muz yemek istiyorum, sonra da havuza girmek istiyorum" türünden tamamen mantıklı cevaplar verebiliyor. Ortak kullanılan ve maymuna öğretilen bir klavye ile panosu olan alfabe kullanılıyor bu iletişim de. Ancak sanırım çok temel soruların dışın da daha kompleks sorular olamıyordu. Yani felsefe yapamıyorlar maymuncağızla...ilginç gelmişti bana.

izmirksk
08.03.2007, 14:55
chomsky ,dilin(insanların kullandığı dilin), hayvan iletişim dizgelerinin bir evrimi olmadığı yönünde.yani insana özgü ve hayvandan insana dilsel evrim yok...bunu sormuştum(daha doğrusu chomsky böyle düşünüyor)

PeN_ChE
08.03.2007, 15:03
Yani doğru söylemiş. Niye dersen ilk insanda da dil yoktu.. Onlarda hayvanlar gibi iletişim kuruyorlardı ; tabi oda kendine özgü.. Ama insanı hayvandan ayıran düşünme, akıl yürütme gibi yetileri sayesinde dilller türedi..

izmirksk
08.03.2007, 22:56
aslında chomsky haklı olabilir..irdelemek lazım..(bu arada fizikte einstein neyse ,dilbilimdede chomsky o dur)

izmirksk
12.03.2007, 18:10
ya geçenlerde chomskye karşı çıkan(bu görüşüne karşı çıkan yazılarda gördüm)..
ne yalan söyleyeyim onlarda kısmen haklılar...
çetrefili bir durum:)

serap_kerasus
12.03.2007, 19:00
Chomsky nin kuramları dilbilimde devrim yarattığı gibi bir bazı konuları da tam olarak açıklayamamaktadır..zaten ilk baştaki kuramlarını sonradan kendisi çürtümüş ve "minimalist teoriye" indrigemiştir.
chomsky "dil beynin aynasıdır" derken ve matematiksel dizgelerle dili açıklarken bu sorunun cevabını veriyor.. ama dil sadec matematiksel dizgelerle açıklanamıyor, çünkü dilin anlam bilim, sosyo dilbilim, söylem kısmını atlıyor, sadece soyut düzlemde bakıyor..nasıl ki dil-beyin ise aynı şekilde dil-toplum...

tabi dili sadece insanların konuşmasında anatominin de etkisi var..ama dört yıl boyunca "language and mind" konusunda sınıfta hiç tartışmadığımız bir konu..

PeN_ChE
13.03.2007, 11:23
ya geçenlerde chomskye karşı çıkan(bu görüşüne karşı çıkan yazılarda gördüm)..
ne yalan söyleyeyim onlarda kısmen haklılar...
çetrefili bir durum:)

Argümanları neler peki.. Çünkü bana Chomsky'nin savı mantıklı geldi..

izmirksk
14.03.2007, 14:15
aslında ileri sürdükleri görüş ,dilin insan özgü olarak sadece genlerinde birdenbire ortaya çıkamayacağı...yani dilin evrimsel bir süreç geçirmesi gerektiğini düşünüyorlar..
ama bu evrimsel süreç ,pekala insanın tarih boyunca kendi içinde geliştirdiği evrimsel süreç neden olmasın?
onların eleştirisi ,dil denen şeyin sadece insanda olması ve bunun ilk insanla başlaması..?
yani insaoğlunun genlerinde böyle bir şey olamayacağı?
(sanırım insanın başka canlılardan türedeği savını ileri sürenler bu görüşü destekliyor..ilk insan yaratılmışsa sorun yok zaten...ama başka canlılardan insan evrimleşerek gelmişse bu insan ,bir anda dil özelliğini kazanamayacağına göre dil evrimleşmiş olmalı diyorlar..)
yani hangi çerçeveden bakıldığına bağlı tabi...işin ilginci chomsky de evrimi inkar etmeyen birisiydi..(insanın evrimini)
tabi bu da chomsky nin eleştirilmesine neden oluyor çünkü dilin insanda bir anda olmasının mümkün olup olamayacağı tartışmasını açıyor..