Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiyede Temel Çelişki Sizce Hangisidir?.....

halitseyfi
08.03.2007, 22:41
Geçenlerde formda tartışırken aklıma gelen bir bir soruyu sizinle paylaşmak ve forumda tartışmak istedim.

Türkiyede gerek Vatandaş - Devlet, gerek İnsan - İnsan ilişkilerinde sürekli çelişkiler yaşanır bu çelişkiler bizlerin başkalarıyla veya devlet kurumlarıyla ilişkilerimizi belirler.

Bu çelişkiler zaman zaman Kürt - Türk, Sağ -sol, Alevi - sünni vs devam ediyor.

Sizce Türkiyede devlet - vatandaş, insan - insan ilişkilerinde belirleyici olan hangisidir?

Yani temel çelişki nedir?

maymay
08.03.2007, 22:42
Bence Türkiyede, afedersiniz, insan ve hayvan davasi var. :S

Gülom
08.03.2007, 22:46
Bence en buyuk celiski, tabiki bunu demek istiyorsan, zengin ve fakir...bir kac zenginin karsisinda bir cok kisinin fakir olmasi ve buna baglanti olarakta, buna ragmen halkin cogu sagci olmasi.. en buyuk celiski bu...

Saygilarimla

devrim69
08.03.2007, 22:47
Bence temel çelişki devlet vatandaş için varolacağına vatandaş devlet için var.

halitseyfi
08.03.2007, 22:58
Devletin insanlara yaklaşımında
Ör: hizmeti verirken veya işe alırken, gözettiği temel tercih nedir?

İş başvurusu yaptığınızda sizde ençok neye bakar? Nasıl bir insan olmanıza veya nasıl düşünmenize bakar? Kürt - Türk veya alevi -sünni olarak değerlendirirmi? değerlendirirse en çok hangisini ön plana alır? vs vs

Sevgi_2420
08.03.2007, 23:08
Bence bu çelişkilerin nedeni beyin.İnsanların yaşayışları, insanlara ögretılenler,düşünceler ve bırtakım farklılıklar bu tur çelişkilere neden oluyor.

Gülom
08.03.2007, 23:22
Devletin insanlara yaklaşımında
Ör: hizmeti verirken veya işe alırken, gözettiği temel tercih nedir?

İş başvurusu yaptığınızda sizde ençok neye bakar? Nasıl bir insan olmanıza veya nasıl düşünmenize bakar? Kürt - Türk veya alevi -sünni olarak değerlendirirmi? değerlendirirse en çok hangisini ön plana alır? vs vs

Bilmiyorum bunumu demek istedin:
Bence seni alan kisiye bagli. Inancini ve siyasi dusunceni saklaya
bilirsin, ama cinsiyetini ve irkini saklaman dahada zor, birde ismin senin irkindasa..eskilerde ve halen de, iste atilmamak icin veya is arkadaslara iyi gorunmek icin Aleviliklerini saklayanlar olmustur...yokmu ornekler;bir poset komure bir partiye uye olma mecburiyeti baglamalari.. aldiklari oy oranina gore o mahalleye hizmet vermeleri..basortun var diye dahada saygili davranmalari.. ben bunu bir defa Turkiyede kendim yasadim, sok gecirdim...

ne yaziki dunyanin bircok kesiminde insanlar kendi irkini ve erkegi tercih ediyorlar.

Ben Avrupada devlet binasinda calisiyorum ve burda yabancilari, ozurluleri ve kadinlari toplumdaki oranini devlet binalarindada olusturmak icin siyaset yapiliyor, ama pratikte hic te boyle olmadigini gosteriyor. Yani kadinlar, ozurluler ve yabancilar azinlikta, cunki is konusmasini yapan gene cogunluk o ulkenin irkinda ve erkek. Yabancilardan once,tercih kendi insanlarinda,yabancilara on yargili baktiklari icin, bayanlarda hamileliklerinden dolayi isleri bir kac ay calisamamalarindan dolayi. Beni mi nasil aldilar? Kurnazligimdan... ve simdide en azinda kendi acimda bir Turkun ve bir Alevinin ne oldugunu tanidilar.. bence sorunda orda, birbirilerimizi tanimamaktan...

Saygilarimla

halitseyfi
08.03.2007, 23:22
Bence bu çelişkilerin nedeni beyin.İnsanların yaşayışları, insanlara ögretılenler,düşünceler ve bırtakım farklılıklar bu tur çelişkilere neden oluyor.

Katılıyorum.

Peki temel olarak hangi farklılığı ön plana çıkarılır.(sizce çıkarıyorsa, özellikle devlet)

Kürt - Türk mü ?

Alevi - Sünni mi?

Sağ - Sol mu ?

Agop
08.03.2007, 23:29
En temeldeki etmen bence soy. Nered çıktı derseniz bence bu ülke hala tabanda soy temelli bir yönetimle idare edilmekte. Mit falanda hep bunların yönetiminde. mesela belirli soydan gelemeyenler genel kurmay başkanı falan olamıyor. Bunun küçük modeli ise ailenizin tarihte katıldığı isyanlar, katliamlar, vb. belirliyor bence. Devlete ne kadar yardım etmişsen sen o kadar değerlisin çünkü iyi bir uşak olursun sessiz ve itaatkar.

Demokrat
08.03.2007, 23:33
Bence temel celiski sistemin isleyis bicimde yatiyor. Surekli tek tip insan dayatmasi, bireylere saygili olmamasi, refahi tabana yayamasi sistemin temel celiskileri. Bu celiskiler ister istemez sosyolojik cekismeleri de beraberinde getiriyor.