Orijinalini görmek için tıklayınız : alevilikde ali'nin yeri nedir?

cagsaklı_reso
15.12.2005, 21:29
sadece sizin yorumunuz istiyorum

eerkan82
16.12.2005, 12:53
Ali herkesin gönlünde çok büyük bir sevgi oluşturmuş birisidir
herkes Hz Ali'yi farklı görebilir ona inanmak,ona ihtikat etmek,onun yolundan gitmek herkesin içindeki Ali'yi farklı kılar.
bana sorarsan eğer, benim Alim yaratıcıdır yaratandır Allahtır.

saygılarımla.....

mercan
16.12.2005, 13:58
ben h.z Aliyi tüm yüreğimle seviyorum ...ama onu tabikide Allah olarak görmüyorum ki görenlerede şaşıyorum ...
H.z. aliyi sırf aleviler değil sünnilerde sevmeli; Hz. Ali ve doğal olarak alevilik islamın, müslümanlığın taaa kendisidir çünkü... Hz. muhammedin vasiyetidir ondan sonra Alinin onun yerine geçmesi... oyüzden sünnilerde biz nasıl seviyosak öyle sevmeliler;madem müslümanız ,Allaha , H.z. muhammede inanıyoruz diyolar!!!!

Kıssaca şöyle diyim H.z. Ali benim bu dünyadaki Misyonumun ,kimliğimin ,kişiliğimin ,düşüncelerimin,yaşayış tarzımın bu şekilde oluşmasını sağlıyan kişidir ve ben onu tüm kalbimle seviyorum:3D_NG:

TheGodfather
16.12.2005, 14:01
ben h.z Aliyi tüm yüreğimle seviyorum ...ama onu tabikide Allah olarak görmüyorum ki görenlerede şaşıyorum ...
H.z. aliyi sırf aleviler değil sünnilerde sevmeli; Hz. Ali ve doğal olarak alevilik islamın, müslümanlığın taaa kendisidir çünkü... Hz. muhammedin vasiyetidir ondan sonra Alinin onun yerine geçmesi... oyüzden sünnilerde biz nasıl seviyosak öyle sevmeliler;madem müslümanız ,Allaha , H.z. muhammede inanıyoruz diyolar!!!!

Kıssaca şöyle diyim H.z. Ali benim bu dünyadaki Misyonumun ,kimliğimin ,kişiliğimin ,düşüncelerimin,yaşayış tarzımın bu şekilde oluşmasını sağlıyan kişidir ve ben onu tüm kalbimle seviyorum:3D_NG:

Bende bu iletinin altına imzamı atıyorum sevgili mercan..:3D_NG (9)
Ya mercan seninle benim görüşlerim ortak her yerde aynı gibi..Ama bi farkımız var ben cimbomluyum sen beşiktaşlı. hehehehehehehhe

soleylem
16.12.2005, 14:04
Hz. Ali (r.a.) islamiyetteki ve alevilikteki yeri çok büyüktür herseyden önce yol gösterci ve rehberdir. Allah'ın yolundan, kutsal kitaptan ve peygamber efendimizin yolundan şaşmadan yürüyen ender şahsiyetlerdendir, islamiyet için canını ortaya koyan, cesur,mert,güçsüz'ün ve fakirin yanında kısacası Allah'ın aslanıdır. Ali gibi yiğit zülfikar gibi kılıç gelmemiştir dünyaya...

mercan
16.12.2005, 14:06
Bende bu iletinin altına imzamı atıyorum sevgili mercan..:3D_NG (9) Ya mercan seninle benim görüşlerim ortak her yerde aynı gibi..Ama bi farkımız var ben cimbomluyumn beşiktaşlı. hehehehehehehhe

aaa ne tesadüffff :3D_NG: hahahaah ikimizinde alevi olmasında bunun büyük payı olabilir .... nedersinn :))))
farklılığa gelince okadar üzülme tamam tamam sende beşiktaşlı olabilirsin izin verdim ok ...

izmirksk
16.12.2005, 14:06

mercan sana katılıyorum ama gülmekten:3D_NG: :3D_NG: :3D_NG:
şaka tabiki,hz.ali ile ilgili fikirlerine katılıyorum
seni tebrik ediyorum.

mercan
16.12.2005, 14:08
mercan sana katılıyorum ama gülmekten:3D_NG: :3D_NG: :3D_NG:
şaka tabiki,hz.ali ile ilgili fikirlerine katılıyorum
seni tebrik ediyorum.

hehehh:3D_NG (9) bi an dedim yoksa farkında olmadan yinemi espiri yaptımm bu ciddi konunun tam ortasında :3D_NG: (olur olur espiri benim hayatımın bi parçası çünkü)
teşekkür ederim izmirksk :))

TheGodfather
16.12.2005, 14:24
aaa ne tesadüffff :3D_NG: hahahaah ikimizinde alevi olmasında bunun büyük payı olabilir .... nedersinn :))))
farklılığa gelince okadar üzülme tamam tamam sende beşiktaşlı olabilirsin izin verdim ok ...

Hehehehehe..Evet ama ben beşiktaşlı olmak istemiyorum..Kanımız kırmızıdır bizim...Doğuştan Cimbomluyuz..:3D_NG (9) .Sende Galatasralı labilirisn dicem ama olamazsın işte. :)))

İkimzinde alevi olması fikirlerimizin benzer olmasında bir unsur ama çok farklı düşünceli hatta birbirine zıt alevilerd evar ha... :))))

mercan
16.12.2005, 14:26
Hehehehehe..İkimzinde alevi olması fikirlerimizin benzer olmasında bir unsur ama çok farklı düşünceli hatta birbirine zıt alevilerd evar ha... :))))

evet gerçektende öyle ...buna güzel bi örnek , mesela ilk yorumu yazan eerkan82 arkadaşımızı verebilirim !!!!

cagsaklı_reso
16.12.2005, 18:50
arkadaşım görüşüne saygı duyuyorum. sendeki ali inancı şiilerin ali sevgisinden bile koyu. saygılar

Ali herkesin gönlünde çok büyük bir sevgi oluşturmuş birisidir
herkes Hz Ali'yi farklı görebilir ona inanmak,ona ihtikat etmek,onun yolundan gitmek herkesin içindeki Ali'yi farklı kılar.
bana sorarsan eğer, benim Alim yaratıcıdır yaratandır Allahtır.

saygılarımla.....

cagsaklı_reso
16.12.2005, 18:57
Arkadaşlar lütfen başka konuları tartışmayalım burdaki konumuz HZ.ALİ dir. bjk gs tartışmasını lütfen spor alanında yapınız.

cagsaklı_reso
16.12.2005, 18:59
arkadaşlar lütfen bjk-gs konusunu burda tartışmayalım. saygılarımla

Hehehehehe..Evet ama ben beşiktaşlı olmak istemiyorum..Kanımız kırmızıdır bizim...Doğuştan Cimbomluyuz..:3D_NG (9) .Sende Galatasralı labilirisn dicem ama olamazsın işte. :)))

İkimzinde alevi olması fikirlerimizin benzer olmasında bir unsur ama çok farklı düşünceli hatta birbirine zıt alevilerd evar ha... :))))

mercan
16.12.2005, 22:55
arkadaşlar lütfen bjk-gs konusunu burda tartışmayalım. saygılarımla

güzel arkadaşım farkındaysan konuyu ne uzattık nede saptırdıkk:3D_NG (7)
bu uyarıyı yapmana hiç gerek yoktu!!!!! hele ki 2 kere yapmana hiç gerek yok bikerede anlaşılıyo
bi kusur işlemişsek de kusura bakma artık!!!!!! konunla sana upppppuzunnnnn hayırlı günler dilerimm
saygılar..

eerkan82
19.12.2005, 07:47
evet gerçektende öyle ...buna güzel bi örnek , mesela ilk yorumu yazan eerkan82 arkadaşımızı verebilirim !!!!
arkadaşım, ben küçüklüğümden bu yana aleviliğin içinde büyümüş küçük yaşlardayken sohbetlere katılır her zaman dedemizin yanında bulunurdum ben buşekilde onların gölgesinde yetişmiş bir aleviyim benim aleviliğimi zıt olarak yorumlaya bilirsiniz ama benim çevrem benim alevi dostlarım her zaman buna inanmışızdır.
söylediğim gibi Ali herkesin gönlünde farklı bir yeri vardır bunuda zıtlık olarak yorumlamanızı anlayamadım.

saygılar.....

mercan
19.12.2005, 14:04
arkadaşım, ben küçüklüğümden bu yana aleviliğin içinde büyümüş küçük yaşlardayken sohbetlere katılır her zaman dedemizin yanında bulunurdum ben buşekilde onların gölgesinde yetişmiş bir aleviyim benim aleviliğimi zıt olarak yorumlaya bilirsiniz ama benim çevrem benim alevi dostlarım her zaman buna inanmışızdır.söylediğim gibi Ali herkesin gönlünde farklı bir yeri vardır bunuda zıtlık olarak yorumlamanızı anlayamadım.saygılar.....

kusura bakma eerkan ben "buna güzel bi örnek erkan kardeşimizi verebilirim" derken....zıt düşünceye değil de farklı düşüncelere demek istemiştim ama haklısın yanlış anlamanda benim hatam var belirtmemişim bu ayrımı ....istemeden'de olsa seni kırdıysam özürdilerim

Adam
19.12.2005, 21:33
Ali insandir ,insanin degerleridir ,insanin bilincidir dolayasiyla kutsaldir ve uludur. Ali topraktir. Ali sudur. Ali atestir. Ali havadir. Ali varliktir.Ali sonsuzluktur.
Sonuc olarak tek vucud oldugumuz kainatta insanin sembolu Alidir.
Aynayi tuttum yüzüme, Ali göründü gözüme.

Serkan_Devrim
21.12.2005, 10:31
bende bir alevi, galatasaraylı ve hz ali aşığı biri olarak aranıza katılabilirmiyim?
ben ali yi seviyorum. bana bunu aşılayan din oldu. ama bugün onu sevmemin nedeni artık din değil. ben onu tarihi bir kişilik olarak seviyorum. savaşları, kahramanlığı, yiğitliği, ilmi ve kendini ona adamışlığı, alçak gönüllülüğü, insan sevgisi; sırf kendisine, babasına ve dedesine duyulan kıskançlık yüzünden kendisinin ve soyunun katliamlara ve haksızlığa uğramasından dolayı yani onu sadece O olduğu için sevdim. 'bir zengin hakkını yemedikçe bir yoksul aç kalmaz' diyor. bir yahudinin yanında bir kova su taşıma karşılığında bir hurma tanesine anlaşıp çalışıyor. soranlara da'niçin çalışmaktan utanacakmışım; asıl birine muhtaç olmaktan utanırım' diyor. o benim olmak istediğim ama bir türlü olamadığım kişidir. tarihi objektif okuyan biri; kıskançlık duymadığı müddetçe onu sevmemezlik edemez. tarihi bir kişilik olarak hz. Ali sevilesi biridir. onun üstünlüklerine, ilmine bir son yoktur. belki abarttığımı düşüneceksiniz ama binlerce yıldır onun hakkında konuşulması, onun adına bir sürü mezhep çıkması, kimilerince tanrılaştırılması, kimilerini kıskançlık kırizine sokması, hakkında binlerce kitap yazılması, 1500 senedir tartışılması ama hala anlaşılamaması benim görüşümü destekliyor.
seviyorum işte ne yapayım.
gönül bu, onsuz atmıyor. onun devrinde onun yanında yaşamak ve ona haksızlık yapanlara karşı onunla savaşmak isterdim.
ne mutlu onu sevebilene.
sevebilene dedim zira zordur onu sevmek.
YEZİD OĞLAN BİZE KIZILBAŞ DEMİŞ
BARİ ŞAHI SEVDİ DESE YERİDİR
YETMİŞ İKİ MİLLET SEVMEDİ ŞAHI
BİZ SEVERİZ ŞAHI MERDAN ALİDİR

cagsaklı_reso
21.12.2005, 18:03
şimdiye kadar HZ.ALİ yi en iyi anlatan kişi sensin kardeşim saygılarımla.

bende bir alevi, galatasaraylı ve hz ali aşığı biri olarak aranıza katılabilirmiyim?
ben ali yi seviyorum. bana bunu aşılayan di oldu. ama bugün onu sevmemin nedeni artık din değil. ben onu tarihi bir kişilik olarak seviyorum. savaşları, kahramanlığı, yiğitliği, ilmi ve kendini ona adamışlığı, alçak gönüllülüğü, insan sevgisi; sırf kendisine, babasına ve dedesine duyulan kıskançlık yüzünden kendisinin ve soyunun katliamlara ve haksızlığa uğramasından dolayı yani onu sadece O olduğu için sevdim. 'bir zengin hakkını yemedikçe bir yoksul aç kalmaz' diyor. bir yahudinin yanında bir kova su taşıma karşılığında bir hurma tanesine anlaşıp çalışıyor. soranlara da'niçin çalışmaktan utanacakmışım; asıl birine muhtaç olmaktan utanırım' diyor. o benim olmak istediğim ama bir türlü olamadığım kişidir. tarihi objektif okuyan biri; kıskançlık duymadığı müddetçe onu sevmemezlik edemez. tarihi bir kişilik olarak hz. Ali sevilesi biridir. onun üstünlüklerine, ilmine bir son yoktur. belki abarttığımı düşüneceksiniz ama binlerce yıldır onun hakkında konuşulması, onun adına bir sürü mezhep çıkması, kimilerince tanrılaştırılması, kimilerini kıskançlık kırizine sokması, hakkında binlerce kitap yazılması, 1500 senedir tartışılması ama hala anlaşılamaması benim görüşümü destekliyor.
gönül bu, onsuz atmıyor. onun devrinde onun yanında yaşamak ve ona haksızlık yapanlara karşı onunla savaşmak isterdim.
ne mutlu onu sevebilene.
BİZ SEVERİZ ŞAHI MERDAN ALİDİR

Dogan24
30.12.2005, 19:13
ben ali yi seviyorum. bana bunu aşılayan di oldu. ama bugün onu sevmemin nedeni artık din değil. ben onu tarihi bir kişilik olarak seviyorum. savaşları, kahramanlığı, yiğitliği, ilmi ve kendini ona adamışlığı, alçak gönüllülüğü, insan sevgisi; sırf kendisine, babasına ve dedesine duyulan kıskançlık yüzünden kendisinin ve soyunun katliamlara ve haksızlığa uğramasından dolayı yani onu sadece O olduğu için sevdim. 'bir zengin hakkını yemedikçe bir yoksul aç kalmaz' diyor. bir yahudinin yanında bir kova su taşıma karşılığında bir hurma tanesine anlaşıp çalışıyor. soranlara da'niçin çalışmaktan utanacakmışım; asıl birine muhtaç olmaktan utanırım' diyor. o benim olmak istediğim ama bir türlü olamadığım kişidir. tarihi objektif okuyan biri; kıskançlık duymadığı müddetçe onu sevmemezlik edemez. tarihi bir kişilik olarak hz. Ali sevilesi biridir. onun üstünlüklerine, ilmine bir son yoktur. belki abarttığımı düşüneceksiniz ama binlerce yıldır onun hakkında konuşulması, onun adına bir sürü mezhep çıkması, kimilerince tanrılaştırılması, kimilerini kıskançlık kırizine sokması, hakkında binlerce kitap yazılması, 1500 senedir tartışılması ama hala anlaşılamaması benim görüşümü destekliyor.
ne mutlu onu sevebilene.
BİZ SEVERİZ ŞAHI MERDAN ALİDİR eline yüreğine sağlık daha ne yazılabilirki

gönül çıkmak ister şahın köşküne
can boyanmak ister ali müşküne
pirim ali on iki imam aşkına
açılın kapılar şaha gidelim

aliyi sevmek hayattır onsuz hayat olmaz
saygılar

cagsaklı_reso
12.01.2006, 20:32
galiba fazla yorum yapmak istenmiyo bu konu hakında...

devrimci
13.01.2006, 14:38
Bence Hz. Ali alevlilk için bir simge bir önderdir ezilmişliğin dışlanmışlığın simgesi. Bence biz aleviler Alinin yolundan falan gitmiyoruz çünkü o müslüman bir araptı ve şimdiki sünnilerin yaşam tarzı gibi bir yaşamı vardı (oruç namaz vb..)

cagsaklı_reso
16.01.2006, 19:41
farklı bi görüş saygı duymak lazım..:3D_NG (26

Bence Hz. Ali alevlilk için bir simge bir önderdir ezilmişliğin dışlanmışlığın simgesi. Bence biz aleviler Alinin yolundan falan gitmiyoruz çünkü o müslüman bir araptı ve şimdiki sünnilerin yaşam tarzı gibi bir yaşamı vardı (oruç namaz vb..)

Oli
16.01.2006, 19:42
Bence Hz. Ali alevlilk için bir simge bir önderdir ezilmişliğin dışlanmışlığın simgesi. Bence biz aleviler Alinin yolundan falan gitmiyoruz çünkü o müslüman bir araptı ve şimdiki sünnilerin yaşam tarzı gibi bir yaşamı vardı (oruç namaz vb..)"devrimci" dediğin gibi...

farklı bi görüş saygı duymak lazım..:3D_NG (26
bu da bir görüş saygı duyuyorum. ekşimiş surata rağmen.

Ceyhun
16.01.2006, 19:46

Ben tam emin değilim ama bana da öyle geliyor. Ama Hz. Ali'nin uğradığı haksızlığı da unutmamak gerekiyor. Bizler bu yüzden onun tarafındayız. Ama tamamiyle Ali'ye bağlanamaz tabi Alevilik. Ona da katılıyorum.

devrimci
16.01.2006, 23:28
acaba hz ali nin yoluna mı ? gitmeliyiz arap ve sünni yaşam tarzı herşey o kadar karışık ki kime inanalım dersiniz biz aleviler bu konuda yorumlarınızı bekliyorum tarışmaya açık bir konu...

s selman
17.01.2006, 09:20
Alİ Pİrdİr, Alİ Candir, Alİ Canandir...................(bu benim görüşüm gelin birde siz kendi görüşünüzü belirtin)

arkadaşlar yüce allah her şeyi cift yarattı her ilim cifttir bu böyleken dinde cift yardıldı biri tarigattır biri şeriattır
tarigatın hocası hz alidir
şeriatın hocası hz muhammet mustafadır

onun için ilmin kapısı hz alidir ilmin kapısını acmadan ilmin şehrine giremezsin

ilmin şehri ise bütün tekolji bütün ilimler ve yapılacak eşyalar yapılmış eşyalar

Ceyhun
17.01.2006, 12:11
arkadaşlar yüce allah her şeyi cift yarattı her ilim cifttir bu böyleken dinde cift yardıldı biri tarigattır biri şeriattır
tarigatın hocası hz alidir
şeriatın hocası hz muhammet mustafadır

onun için ilmin kapısı hz alidir ilmin kapısını acmadan ilmin şehrine giremezsin

ilmin şehri ise bütün tekolji bütün ilimler ve yapılacak eşyalar yapılmış eşyalar

Höh :3D_NG (24 Bilim ile inanç farklı şeylerdir. Bilim için herhangi bir "şeriat" kapısından geçmek gerekmiyor. Aklı ve mantığı kullanmak yeterli.

cagsaklı_reso
17.01.2006, 13:07
:garibbak: o eşkimiş surat degil hayretle balan biri olarak ben eklemiştim

"devrimci" dediğin gibi...

bu da bir görüş saygı duyuyorum. ekşimiş surata rağmen.

gulizar
17.01.2006, 13:40

haklisin can ama onlarin sünnilerin yaptigini yapmadigi icin yada öteki araplarin yaptigini yapmadigi icin zulüm görmüstür!!

Namazi Muaviye getirmistir
Niyazida Hz.Muhammed getirmistir.

eger onlara uysaydi neden zulüm gördü o halde sormak lazim!??

Imamlarin yolu hem Mantigi hem Ahlaki bütünce insanligi temsil ediyor.
sunu da diyeyim bize Cami Kilise v.b yerler yasak degildir canimiz nerde istersek ibadetimizi orda yapariz,bu problem degil ama ben sahsen,hakka yakin olmak icin onlarin yolunu takip etmek istiyorum,yani Mazlumla yanyana,zalime karsi.
onlarin Ehlibeytimizin(imamlarimizin)cektikleri bütün ve bütün yolunda can verenlerin zulüm görenlerin yaninda olmamiz gerek,onlarin bize verdigi güzel mesaji Insanligin anlamini iyi anlayip,hic bir zaman unutmamaliyiz,ve bizde o mesaji devam vermeliyiz,ne pahasina olursa olsun..

Bütün canlarla yanyana el ele,bize düsen vazife dogrulari ögrenip,aktif katilimci olmak,nerde mi ?? derneklerde,dergahlarda,Toplumumuzun icinde olarak.

burdan ufak bir mesaj daha vermek istiyorum:

kizilbas44 kardesim icin bir kac derneklerede yardim icin talepte bulunmustum,özellikle kölndeki Haci Bektasi Veli kültür dernegini cok merak ediyordum mutlaka gidecem,calismalari yakindan görmek ve belki bizede bir hizmet edecek imkan olur insallah.
neyse bu vesile ile tanismis oldum yöneticileri ile de,cok duyarli davrandilar fakat bize izah ederken,söyle dedi:insanlarimizin güveni yok,geliyorlar bir iki ay,üye oluyorlar sonra vaz geciyorlar.
sunu demek istiyorum,kimse birsey beklemsin lütfen!!! bunlar bizim icin,insanlar calisiyorlar ve zamanlarindan ayirip insanlara hizmet veriyorlar
ve güzel calismalarida var.onlara gönülden tesekür ediyorum fedakarliklarindan dolayi.biliyorsunuz kolay degil,bizlere hic bir yerden para ayrilmiyor,üyelerin ve katilimcilarin yardimlari ile oluyor hersey,bilmedigim birsey varsa söylesinler...

Konuyu dagitmak istemiyordum yanlis anlasilmasin!!!

Oli
17.01.2006, 14:19
:garibbak: o eşkimiş surat degil hayretle balan biri olarak ben eklemiştim

zaten bende senin fikrine saygı (ekşimiş surata rağmen) duyup devrimciyi onaylamıştım...

hasan1
17.01.2006, 15:02
acaba hz ali nin yoluna mı ? gitmeliyiz arap ve sünni yaşam tarzı herşey o kadar karışık ki kime inanalım dersiniz biz aleviler bu konuda yorumlarınızı bekliyorum tarışmaya açık bir konu...

benim kendi fikrim kimsenin elinde gecmisle ilgili bir kanit yok
kimilerine göre deyistirilmis bir insanin inanacagi ilk insanin kendi vicdani kendi kalbi baskasina haki olmadigi yerde yaptigi haksizligi
göz önüne alarak düsünmeli o zaman kime inanacagini bulur

halitseyfi
30.01.2006, 23:38
Arkadaşlar
yorumlarınızda Ali'yi hep somut yönleriyle ele almış ve sevmişsiniz.Sizinle hem fikirim.Ayrıca Ali kavramını "her peyganberle bir ali gelmiştir" sözü etrafında düşünerek değerlendirin.
Selamlar saygılar

er58
04.02.2006, 15:34
Alevi demek; Hz. Ali yanlısı, taraftarı, seveni demektir. Bundan da anlaşılacağı üzere Hz. Ali´nin Alevi inancındaki önemini, yerini anlatmaya gerek yok. Ancak ne var ki bazı kimseler tarih boyunca ve günümüzde de Hz. Ali sevgisini, bağlılığını ya yanlış anladı veya hiç anlamadı. Alevilerin Hz. Ali´ye olan sevgileri, bağlılıkları onun peygamber olduğu anlamında değildir. Aleviler için peygamber son peygamber Hz. Muhammed´dir.

“Hz. Ali´nin Alevi inancındaki yeri nedir?” diye sormak her ne kadar abes gelse de anlaşılır bir durumdur. Çünkü Hz. Ali´nin adından gelen Alevi kavramı ile kendisini ifade eden bu topluma çok çeşitli tahribatlar yaşatılıyor. İşte bunun içindir ki Hz. Ali taraftarları Alevilere “inancınızda Ali´nin yeri neresidir” diye soruluyor. Bize düşen usanmadan doğrularımızı anlatmaktır
dostça kalin

www.alevikonseyi.com

Dogan24
08.02.2006, 23:10
Hz. Ali bir edebiyatçıdır. Arap toplumunda Kuran’dan sonra edebi değeri olan ikinci kitap Hz. Ali’ye ait olan Nehc’ül Belaga’dır. Nehc’ül Belaga’daki üslûp, günümüzde dahi çekiciliğini ve etkiliyiciliğini muhafaza etmektedir.
Hz. Ali mükemmel bir eş, ideal bir babadır. O Fatma’nın eşidir. Hasan, Hüseyin ve Zeynep’in babasıdır. Bütün bu kişilikler insanlığın kaderinde etki sahibi değiller mi? Daha ne denilebilir ki.
Hz. Ali büyük bir komutandır. Hz. Ali’nin askerlik dehası tartışılmazdır. “La fetta illa Ali, la seyfe illa Zülfikâr” (Ali’nin üstüne yiğit, Zülfikâr’ın üstüne kılıç yoktur) sözü öyle gelişi güzel söylenmiş bir söz değildir.
Hz. Ali dürüst bir siyasetçidir. Bazı kimseler Hz. Ali’nin çok kötü bir siyasetçi olduğunu söylerler. Buna kanıt olarak da, muaviye lânetlisinin hakem olayını gösterirler. Bu kimselerin siyasetten anladığı sahtekârlık, düzenbazlık, haysiyetsizlik, yalakalık, riyakârlıktır. Hz. Ali bunun yanında sadece siyasette değil, yaşamın her alanında dürüstlüğü, hakkaniyeti, doğruluğu, haysiyeti, edep-erkânı savunmuştur. Siyaseti kirlilikten kurtarmak istemiştir. Aslında Hz. Ali’nin duruşu, günümüzde bile en ideal olanıdır. Yani namuslu siyasettir Hz. Ali’nin yaptığı. Bazı çağdaş muaviyeler, siyaseti bir rant kapısı olarak görmekte ve bu yolla insanları sömürmekteler. Hz. Ali’nin siyaset anlayışı eninde sonunda galip gelecektir. Neden? Çünkü, yönetilenler kendilerini yönetme iddiasında olanların dürüstlüğüne bakacaklar. Bazı siyaset cambazları kendilerini muaviye taktikleri ile bir süre gizleyebilirler. Fakat bunların uzun ömürlü olamayacaklarını söylemek için müneccim olmaya gerek yok.
Hz. Ali bir insan hakları savunucusudur. İlgilenenler George Jerdak adlı yazarın yazdığı altı (6) ciltlik “Hz. Ali ve insan hakları” adlı kitaba başvurabilirler.
Hz. Ali eşitlikçidir. Hz. Ali, kendisi halife olduğu dönemde en sıradan insan ne maaş alıyorsa kendisi de aynı maaşı alıyordu. Ne eksik ne de fazla. Bu yüzden Hz. Ali’yi kardeşi dahi terk etmiştir. Nasıl olurda devletin başı, bütün hazinenin tek sorumlusu, eski bir köle ile aynı maaşı alır? Bundan da bir eşitlik olur mu?
Hz. Ali’nin önemini, olaylara bakışını özetlemek dahi oldukça zor. Bizlerin yaptığı özetin özetinin özetidir. Hz. Ali’yi anlamak için biraz sabır göstermek lâzım. Yazar George Jerdak, Hz. Ali’nin insan hakları boyutunu yazmak (anlatmak) için altı (6) cilt yazmıştır. Yine de eksik tarafları olduğunu söylemekte. Hz. Ali, dünya üzerinde en çok yazı yazılan şahsiyetlerin en başında yer almakta.

Hz. Ali’yi tanımak gerekir. Tanıyıp sevmek gerekir. Neden gerekir? Eğer Hz. Ali gerçek anlamıyla, tam manasıyla kavranırsa, bunun sonuçları yaşamın her alanında başarı ve mutluluk demektir. Bizler bunun doğruluğundan şüphe duymuyoruz. İnanıyoruz ki; insanlık Hz. Ali’yi bir gün bütün boyutlarıyla tanıyacak ve bundan, bu değerler bütününden çok önemli sonuçlar alacaktır. Hz. Ali, insanlığın makro düzeyde yaşadığı ne varsa; savaş, ihanet, çelişki, yoksulluk, anlaşılmamak, dışlanmak, zulüm... kısacası olumlu olumsuz ne varsa hepsini mikro düzeyde yaşamıştır. Yaşadığı için de önemli sonuçlara ulaşmıştır. Fakat ne acıdır ki, anlaşılmamıştır. Onu en çokta Ali taraftarı olduğu iddiasında olanlar yaralamıştır. Çünkü Hz. Ali’yi anlamamışlardır. Eğer az da olsa Hz. Ali’ye anlam verebilirsek, bundan emin olun ki, her anlamda kazançlı çıkılır. Anlayamıyorsak dahi samimice anlamaya çalışalım. Artık ne kadar anlayabilirsek.

Tekrar belirtelim ki; Hz. Ali’nin şahsında somutlaşan değerler bütün insanlık içindir. Salt bir grubun, cemaatin, toplumun değil. Önemli olan hangi toplum, cemaat, grup olursa olsun buna gereken anlamı verebilmektir.

Aşağıda Hz. Ali’nin bazı deyimlerini alıyoruz. Dileriz başlangıç manasında yararlı olur. Bilinir ki; büyük yangınlar çok küçük kıvılcımlardan başlar.

Övünç duyacağı bir soyu varsa cahil insanın, bilsin ki; çamurdan ve sudandır özü soyunun.
Dünyada Ehlibeyt’in deger kriteri güzelliktir. Bilim, dogruluk ve sevgidir soyu insanoglunun.
Dayanylmaz bir kötülük gelirse e?er ba?yna, suskun kayalar gibi dur ve diren.
Bilmelisin ki; rahat günler de geçer, zor günler de. Öyleyse ne diye dünya maly için a?lyyorsun.
En bilge insan; eksi?ini, kusurunu, yanly?yny bilen ki?idir. Sözünü tutan, bencilli?i yykan, dar hesaplary a?an ki?idir. Kötülüklere, kötüye yüz vermeyen, dostlukla, iyiliklerle güzelle?en, dünya yykylsada öz de?erlerine ba?ly olan ki?idir.
Çaba harcamadan yarasynyn iyile?mesi için dünyadan çare bekleyen ki?i, yarasynyn iyile?mesini beklerken, yara üstüne yara açar.
Yokluk ve yoksulluk genç insanyn ayyplanmasyna ve onunla alay edilmesine yol açar. Do?ruyu söylesede söyledikleri önemsenmez, hatta kötü söz etmi? gibi davranylyr.
Aydyn ve bilgili genç insana kendi zamany ihanet etse de, izzet ve saygynly?y ona ihanet etmez.

Candacan
09.02.2006, 05:25
Hz. Ali, insanlığın makro düzeyde yaşadığı ne varsa; savaş, ihanet, çelişki, yoksulluk, anlaşılmamak, dışlanmak, zulüm... kısacası olumlu olumsuz ne varsa hepsini mikro düzeyde yaşamıştır. Yaşadığı için de önemli sonuçlara ulaşmıştır. Fakat ne acıdır ki, anlaşılmamıştır. Anlaşılmıştır can.
Diğerlerinin anlamaması ne acıdırki dememizi gerektirmiyor. Tam tersine bizim inancımızın ne kadar onurlu olduğunu gösteriyor.
Alevilik zaten Ali'yi sevmek, Ali'yi anlamak, Ali gibi yaşamaktır.
Onun için:
-Eline, diline, beline sahip ol,
-İyiye,güzele,doğruya
-Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır
-Sevgidir bizim dinimiz, başka bir din bilmeyiz, demiyor muyuz?
Ve gene onun için:
-Hep haklıdan, ezilenden yana olmadık mı?
- Savaşlara karşı çıkıp, barıştan yana olmadık mı?
-Baskıya, şiddete, teröre, zulme karşı durmadık mı?
Ve bu sevgimizden ve aşkımızdan ödün vermediğimiz için:
-Yüzlerce kez, binlerce kez; baskıya, şiddete, zulme maruz kalmadık mı?
-Darağaçlarında asılmadık mı?
-Topluca öldürülüp evlerde, fırınlarda, otellerde yakılmadık mı?
Biz Ali'yi hem çok iyi tanıyoruz, hem de çok iyi seviyoruz, can.
Çünkü biz aleviyiz.

Özgür-Taylan
02.04.2006, 01:28
benim için,

"DALIM HZ MUHAMMED, GÜLÜM HZ ALI'DIR" !!!

saygilar

astokomlu
02.04.2006, 01:31
Aleviliğin var oluş sebebi Hz.Ali 'dir...onun sevgisiyle olgunlaşmış ve büyümüştür..

Şoreş
02.04.2006, 01:38
HZ ALİ bizim pirimizdir.Biz onun güzel ahlakını örnek almışız her zaman onu desteklemişiz ibadet şekli olarak değil insanlığını güzelliklerini örnek almışısz ve biz bugün onun yolundan gidiyoruz ama bazıları farkında değil.!

lion12
03.04.2006, 22:39
Hz. Ali (r.a.) islamiyetteki ve alevilikteki yeri çok büyüktür herseyden önce yol gösterci ve rehberdir. Allah'ın yolundan, kutsal kitaptan ve peygamber efendimizin yolundan şaşmadan yürüyen ender şahsiyetlerdendir, islamiyet için canını ortaya koyan, cesur,mert,güçsüz'ün ve fakirin yanında kısacası Allah'ın aslanıdır. Ali gibi yiğit zülfikar gibi kılıç gelmemiştir dünyaya...

Hz.Ali'yi çok kısa ve öz çok güzel tarif etmişsiniz.Size tamamen katılıyorum.

lion12
03.04.2006, 22:52
Oooh.Aramıza hoşgeldin Hasan abi.Umarım forumda mutlu olursun.Burada bütün dostlarımızla sohbetlerimizde her gün kendimize biraz daha birşeyler katmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Şoreş
03.04.2006, 22:56
Alisiz Alevilik asla düşünülemez! :)

Nesimi
03.04.2006, 23:58
HZ.ALİ olmadan aleviliğin manası kalmaz. Aleviliğin en temel dayanağı Alidir.

dostlar
07.04.2006, 13:52
Herkezin Yezidi kendi özünde ol Şahı Merdanı sen sende ara....Ali Candır Ali Canan...

redyellow
07.04.2006, 14:05
...
H.z. aliyi sırf aleviler değil sünnilerde sevmeli...

Bundan hiç şüpheniz olmasın.

Hz.Ali (r.a) hepimizin sevgilisidir.

Allah'dan dilerim ki bizi Hz.Ali'nin (r.a) yolunda daim eylesin ve O'nun gibi yaşamayı nasip etsin.

güldestim
07.04.2006, 17:24
Alevilik demek Hz.Ali demektir.İkisi de bir bütündür bana göre .Alevilik'te Hz.Ali'nin yeri şeklinde bi ayrım yapamıyorum:)