Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye'de ne kadar Alevi var?
rockçı turna 28.12.2005, 22:23 Arkadaşlar bu haftaki ‘’haftalık’’ ta ‘’hangi ‘alt kimlik’ te kaç kişi bulunuyor’’ diye bir haber yayınlandı.
1995-2000 yılları arasında 3 üniversite(Erciyes,fırat, inönü üniv.)tarafından milli güvenlik kurulu nun destegiyle yapıldıgı ve o dönemde kamuoyuna acıklanmadıgı söylenen arastırmanın başlatıcısı 2000 de ölen prof. Şaban kuzgun muş.
Alevilerle ilgili küçük bir kısım var ve aynen şöyle;
‘’mezheplerin de araştırıldığı çalışmanın sonuçlarına göre daha önce 5 ile 25 milyon arasında değişen sayılar verilen alevi nüfusunun 9 milyon civarında olduğu belirtiliyor.avrupa’da yaşayan 1 milyon alevi ile araştırmanın tamamlanmadığı,ancak alevi nüfusunun yoğun olduğu büyük şehirler de hesaba katıldığında Alevilerin sayısının 10 milyon civarında olduğu sanılıyor.buna göre Türkiye nufusunun %85 i Sünni.’’
Ben ilk okudugumda müthiş moralim bozuldu (özellikle %85 olayıL) ama özellikle Büyükşehirlerin ve Avrupa daki Türklerin sayılmadıgı durumda aleviler 9 milyon diyip bu ikisinide kattıktan sonra sayıyı 10 milyon olarak belirlemeleri aslında burada bir çelişkinin varlığını gösteriyor.
büyükşehirlerde(istanbul, ankara,izmir sanırım) ve avrupada 1 milyon alevi yasıyor demek kadar saçma birşey olamaz.
izmirksk 28.12.2005, 22:33 bencede aşağı yukarı o kadar ama tahmin benim ki.(istatistik bir açıklama değil)
ama büyükşehirlerde çok alevi yaşıyor .o kısım yanlış bence
rockçı turna 28.12.2005, 22:43 ya neticede elimizde yapılmış başka bir araşturma yok ve biliyoruzki türkiyedeki alevi nüfus en abartılı söylemlerde bile 25 milyonu geçmez. ama ben burada dikkatimi ceken bir noktayı vurgulamak istedim. kimbilir belkide öküz altında buzağı aramışımdır. ne yalan söyleyeyim bu kadar az oldugumuzu duymak beni rahatsız etti/ediyor:(
izmirksk 28.12.2005, 22:51 ben açıkçası erzincanda iken (ki alevilerin en yoğun yaşadığı şehirlerden birisidir) bir çok mahalle değiştirdik çok da iyi bilirim orada iken bile mahallelerde yüzde 15-20 arasında idik.
okuduğum sınıflarda bu oran 10 kişiden 1 kişiye düşüyorduk.çoğunu tanıdığım için gerçekten alevileri ve sünnileri çıkarabiliyordum.
izmire taşındık buradada durum aynı.askere gittim 20 tane kısa dönem bir yerde başladık acemiliğe tek alevi bendim.usta birliğine gittik çok iyi dostluklar kurdum çok kişi ile ama 10 kişiden biri ya alevi idi yada değildi.kendisini saklayan olduğunu ve hele bu kadar çok olduğunuı sanmam.
kardeşimle konuştuğumda bir defasında 7-10 milyon civarı diye düşünmüştük.ama sadece çevremizden gözlemler.bilmiyorum tabi.
fakat bir şey varki asimilasyondur bunun sebebi.çünkü mesela üniversitede iken namaz kılan bir arkadaşım vardı.benim dedelerimde alevi diyordu. ama kendiside değişmiş artık.yani asimilasyonla beraber çözülme devam ediyor.
ve alevi toplumu halen bunlara karşı mücadele edeceğine türk-kürt denen saçmalıklar arasında boğuluyor.dilimizde tüy bitti
rockçı turna 28.12.2005, 23:03 bilmiyorum artıkk elimizde kesin bi veri olmadıgı için cevremizden gördüklerimize göre yorum yapmak zorunda kalıyoruz ama bu bir cok zaman yanlış oluyor izmirksk.
mesela erzincan a bende 3 kere gittim ve bilirsin merkez de belediye bşk. mhp nin elinde. yani buda gösteriyorki erzincan da sivas gibi yogun alevi nüfusa sahip ama göçle dısarıya vermiş bu nüfusu.
ayrıca üniversite ye baslayana kadar çevremin ve okulumun etkisiyle alevilerin aslında az olmadıgını v.s. düsünüyordum ama üniv. e baslayınca türkiye nin dört bir yanından gelen insanları görünce bayagı bir celişkiye düstüm ama acaba hangisi dogru diye. yani bu konuda çevrenin bizi yanıltma riski cok yüksek.
izmirksk 28.12.2005, 23:09 elbette bu konularda istatistiki bilgi lazım
ama inan istatiski araştırmada yapılsa sonuç alamayız.
bizim aleviler halen kendini gizliyor.ben bu gizlemede ustalık yapanları hesaba katarsam belki 15 milyonada çıkabilir nüfus.
ama araştırma yapılsa her 10 aleviden 2-3 tanesi gizler.en azından benim çevremdeki alevi akrabalarım ramazanda oruç tutuyormuş gibi yapar (cahil insanlar işte) ....örnekler çoğaltılabilir tabi.
rockçı turna 28.12.2005, 23:14 evet işte sorun bu. insanlarımız kendilerini gizliyor daha da vahimi azınsanmayacak bir kesim cocuklarına zarar görürler korkusuyla alevi olduklarını bile söyle(ye)miyor . o yüzdende gercek sayıyı bulmak gercekten zor.ama buradaki 9 milyondan yola cıkar ve üzerine büyükşehirlerdeki ve avrupadaki nüfusuda eklersek 15 milyon a ulasabiliriz bence.( yok kardeş ben 9 milyonu kabul edemem:))
yani büyük şehirler dışında 9 milyon alvevi yaşıyorsa bir okadarda büyükşehirleri ve avrupada yaşıyr olmalı..Şu an istanbulun nüfusu 15 milyon oldugu kabul edilirse bence bunun en az milyonu alevi olmalı.. İzmir ve Ankarada durumun farklı olacagını düşünmüyorrum..
Yinede dediğiniz gibi elimizde kesin bir donuçda yok...
izmirksk 29.12.2005, 00:24 sayıya çok takılmamak lazım önemli olan nitelik.bugün yahudilerin(abd sayesinde tabi) gücü ile nüfusu ters orantılı.
mesela yahudiler nüfusa oranlarsanız çok kaliteli bilim adamı çıkarırlar çok zengin insanlar çıkarırılar müthiş lobiler vardır....
aynı şeyi yahudilerden 100 kat daha fazla nüfusa sahip toplumlarda göremezsiniz..
eğer türkiyede 20 milyon alevi varsa ve olan etkiler ve birliktelik bu ise bu 20 milyonun kimseye bir faydası yok demektir..bunu yerine nitelikli 1 milyon alevi çok daha iyidir.
bu konuda kesinlikle haklısın zaten 20 milyonun bize yani kendimize birr faydası yok bu ortada çünkü kazzanılmış dini bir hakkımız yok siyasi alanda etkimiz yok o yok bu yok demekki bizde nitelikli bir kitle yok...
Arkadaşlar moral bozmaya gerek yok. 10 milyon az mı? Çoğu Avrupa ülkesinde bile bu kadar nüfus yok. Ayrıca bence de bu kadar. Gerçekçi olalım 20 - 25 milyon Alevi'nin olduğu bir Türkiye'de bu kadar tutuculuk olabilir miydi. Hadi bir kısım kendisini gizliyor diyelim. Ama unutmamak lazım Mızrak çuvala sığmaz. 20 milyon da kendini fazlasıyla gösterirdi. Bu sayıyı biz ortaya attık. Kendimizi de fazlasıyla inandırdık. ABD tarafından geçen yıl yayınlanan gazetelerde çıkan bir araştırmada da benzer sonuçlar çıkmıştı. AB bile 12 - 13 milyon diyor.Gerçekler can sıkıcıdır ama olmayan birşeye inanmaktan iyidir. Olaya şuradan bakarsak rahatlarız. Yunanistan 9 milyon, Bulgaristan 8 milyon, Norveç 4 milyon...Birçok ülkeden bile fazla Aleviler
Evet bencede moral bozucak birşey değil, her ne kadar büyükşehirlerde ve Avrupa'da 1 milyondan fazla Alevi yaşasada. Alevi nüfusu ortalama 10-12 milyon civarıdır yani rakam realistir. Rakamları şişirmenin bir anlamı yok bence 25 milyon 20 milyon hatta kimileri asimile olmuşlarıda sayarsak 30 milyon tarzı nüfus verileri vermektedir ki bunlar sağlıklı değildir. Sonuç olarak 10 milyon azımsanacak bir rakam değildir kaldı ki bir düşüncenin bir felsefi görüşün dünyada yaşamını sürdürmesi için gereken tek bir kişidir, ve o tek bir kişi dahi inanç haklarına sahiptir.
Kendini saklayanlar olduğuna bende katılıyorum. Kendini saklarkende ev içinde de belli etme onlara uy falan filan... Mesela bizim peder bey namazı da bilmek lazım öğrenin bir yerde lazım olur der. İşte bu asimilasyonun ilk merhalesidir. Önce sadece öğrenirsin sonra biraz uygularsın sen kökenin alevi olduğunu bilirsin ancak oğlun/kızın senin namaz kıldığını görür bilirse. O da ileride kılabilir. neticede torun belkide kendini 1000 yıllık müslüman sayar.
Zaten ilk müslüman olanlarda toplumsal baskıdan zulümden çekinerek müslüman oldu. Çünkü yayılmacı bir arap emperyalizmi vardı. Yavaş yavaş müslüman olanların tprunları kendilerini peygamber zamanından beri müslüman sayıncada mükemmel bir asimilasyon süreci tamamlanmış olur. Bazılarının iddia ettiği gibi bizim inancımıza zaten uyuyordu bizde hemen müslüman olduk lafları safsatadan ibarettir.
Saygılar...
Oliye aynen katılıyorum. Fakat o saklananlar taş çatlasa 1 milyondur. Kimin asimile olup kimin olmadığınıda açıkca bilemeyiz, kim çıkıp da ben asimile oldum der.
Yakapınarlı 29.12.2005, 17:29 bende kesinlikle katılmıyorum türkiyede bu kadar az alevi olduğuna bence bu tam bir istatiski çalışma olmamıştır.yaa sırf benim tanıdığım belki 1 milyon alevi vardır:)) alevi olupta kendini saklayanlar çok.20 milyonu geçkin alevi vardır gibime gliyor.
Benim edindigim kaynaklara göre Alevi nüfusu 1/3 oranina göre hesaplaniyor.
Bazi kaynaklar bu oranin biraz altinda oldugunu yazar.Bu duruma göre 20 Milyon civarinda oldugunu söyleyebiliriz.
Asimile edilme ve zulümlerden kacip büyük sehirlere yerlesilme durumlarindan dolayi simdi kesin olarak bir sayiya olasmak münkün degil gibi.
Eskiden büyük sehirlere göcenler etrafindakilere Alevi olduklarini sezdirmemek icin kimliklerini gizlerlerdi.Cocuklarina dahi Alevi olduklarini söylemezlerdi.Bu durum Alevi nüfüsünün oldugundan daha az gibi gözükmesine sebep olmustur.
Son zamanlarda Aleviler artik kendilerini gizlemiyor.Eskiden asimile olanlarin ve kendilerini gizleyenlerin tekrar ortaya cikacagina inaniyorum.
Herseyini unutanlara ise yapilacak birsey yok saniyorum.
bende kesinlikle katılmıyorum türkiyede bu kadar az alevi olduğuna bence bu tam bir istatiski çalışma olmamıştır.yaa sırf benim tanıdığım belki 1 milyon alevi vardır:)) alevi olupta kendini saklayanlar çok.20 milyonu geçkin alevi vardır gibime gliyor.
Nitelikli olmadıkdan sonra 20 milyonu geçse fark eden bişey olurmuki.Bir kısmı hale kendini saklıyor bir kısmı asime olmuş namaz oruç haç peşinde koşuyor.
Yapmayın arkadaşlar Anadolu'nun Türkleşmesi aşamasında Türklerin % 70 den fazlasının Alevi olduğunu iddaa eden belgeler de var fakat asimile olmuşları geri kazandırmak mümkün değildir onları nüfustan saymak saçmadır asimile edilme tehlikesindekileri tamam kurtarmalıyız ama asimile olmusları ve bunu bile unutmuşları nüfustan sayarsak türkiyede 40 milyondan fazla Alevi var Recep(Tayyip)'in söylemindeki gibi Ali'yi sevmekse 70 milyon Alevi var
Atma Recep din kardeşiyiz :) Yani nüfusun fazlalığı değil verimliliği yeter biz 10 milyonlada haklarımızı alırız adam gibi örgütlenirsek eğer. 100000 genç sokağa çıksın Cemevleri ibadethanedir diye bak bakalım o zaman Recepler atabiliyormu kafadan.
Hüseyin69 30.12.2005, 00:43 istatik bence cok garip daha önce 20 milyondan bahsedilen bir kitle nasil olduda 9 a düstü
haa söyle diyebiliriz birincisi aleviler özellikle alevi gencligi günümüzde evlilige pek sicak bakmiyor
bu yüzden cogalma ve azalma olabilir ölümlerde dahil
ikinci tahmin aleviler artik eskisi gibi aileplanlamasindanda haberleri yok DEGILLER
bir cift evlilik yapiyor bir erkek bir kiz cocugu olsun isitiyor yada kismette ne gelirse razi oluyorlar
20-25 milyonluk alevi kitlesi belki bu durumlar sonucu 9 milyna inmis olabilirmi
kiminize göre hic ilgisi yok ama kiminizde yandan az farkla olabilir diyebilirsiniz
sonuc sudur
yapilan istatik bence eksik yapilmis yada bes kisiden iki kisi alevi imis yada cagdas demokrat sunnileride
istatikciler karistirmis olabilirler
bence yanlis bir istatik tir
Yapmayın arkadaşlar Anadolu'nun Türkleşmesi aşamasında Türklerin % 70 den fazlasının Alevi olduğunu iddaa eden belgeler de var fakat asimile olmuşları geri kazandırmak mümkün değildir onları nüfustan saymak saçmadır asimile edilme tehlikesindekileri tamam kurtarmalıyız ama asimile olmusları ve bunu bile unutmuşları nüfustan sayarsak türkiyede 40 milyondan fazla Alevi var Recep(Tayyip)'in söylemindeki gibi Ali'yi sevmekse 70 milyon Alevi var
Atma Recep din kardeşiyiz :) Yani nüfusun fazlalığı değil verimliliği yeter biz 10 milyonlada haklarımızı alırız adam gibi örgütlenirsek eğer. 100000 genç sokağa çıksın Cemevleri ibadethanedir diye bak bakalım o zaman Recepler atabiliyormu kafadan.
ve hatta osmanlıyı kuranlar alevilerden destek bulmuştur. sonraları ise aleviler safdışı edilmiştir.
Canerzincan`ın dediği gibi şehirleşme ile birlikte nüfus artış hızımız düştü. Ancak güneydoğuya bakarsanız hala çok yüksek doğum oranı. Hatta o yüzden türkler bile telaşlı bunlar bizim nüfusumuzu geçecekler diye. Onun için sürekli aile planlaması üzerinde yoğunlaşılıyor güneydoğuda. Bu da demekki bugün 20 milyonsak bile 50 yıl sonra yüzde olarak azalacağız.
9 milyon kesinlikle yanlış. Emin olun devletin elinde köy köy, il il hesapları mevcut. belki de çok olduğunu bilipte az gösterme gayreti var.
Kizilbas 66 30.12.2005, 13:10 ve hatta osmanlıyı kuranlar alevilerden destek bulmuştur. sonraları ise aleviler safdışı edilmiştir.
Canerzincan`ın dediği gibi şehirleşme ile birlikte nüfus artış hızımız düştü. Ancak güneydoğuya bakarsanız hala çok yüksek doğum oranı. Hatta o yüzden türkler bile telaşlı bunlar bizim nüfusumuzu geçecekler diye. Onun için sürekli aile planlaması üzerinde yoğunlaşılıyor güneydoğuda. Bu da demekki bugün 20 milyonsak bile 50 yıl sonra yüzde olarak azalacağız.
9 milyon kesinlikle yanlış. Emin olun devletin elinde köy köy, il il hesapları mevcut. belki de çok olduğunu bilipte az gösterme gayreti var.
Sevgili Arkadaslar...
Bir inancin yada düsüncenin ölcüsü sayiyla yada ne kadar olduguyla hesaplanmamalidir.Ölcü yönetimlerde ve ülkede ne kadar söz sahibi olmayla degerlendirilmelidir. Bugün Türkiyede Alevilerin 5 ila 25 Milyon arasinda oldugu varsayilir.Bu konuda bir sayim yada istatistik bulunmamaktadir.Aleviler üzerinde oynanan Asimilasyon politikalari ile Alevi sayisinin gitgide azalmasi asikardir.
Benim dikkat cekmek istedigim nokta ise Türkiyede Alevilerin oraninin yüzde 25-35 arasinda oldugundan yola cikarsak bu sayinin Mecliste,Bürokraside,Ordu da,Yerel yönetimlerde,Partilerde ,Sporda ve ekonomide ne kadar temsil edildigidir.
Örnek verecek olursak Türkiyede 81 Vali nin icinde bir tane bile Alevi bulunmamaktadir bunlarin 60 a yakini Imam-Hatip kökenlidir. yada 550 Milletvekili icerisinde Alevi orani ise yüzde On bile degildir o da cogunlugu CHP milletvekilidir.Silahli kuvvetlerde yüksek komutanlar arasinda Bir tane bile Alevi yoktur.En büyük kamu olan Diyanette bir cayci-odaci Alevi bulunmaz.Sporculara baktigimizda ise durum ayni arkadaslar.
Artik sunu biliyoruzki Devletin belirli bir inancin ( Sünniligin ) etkisinde olup kadrolastigi Ben Aleviyim diyenin türlü baskilara maruz kalip dislandigi gelinen noktadir.Bu anlamda Alevilerin ne kadar cok yada az oldugu tartismasindan cok Alevilerin bu Ülkede nasil söz sahibi olabilir noktasinin irdelenmesi gerekmektedir...
Sevgi ve saygilarimla.....
Sevgili Arkadaslar...
Bir inancin yada düsüncenin ölcüsü sayiyla yada ne kadar olduguyla hesaplanmamalidir.Ölcü yönetimlerde ve ülkede ne kadar söz sahibi olmayla degerlendirilmelidir. Bugün Türkiyede Alevilerin 5 ila 25 Milyon arasinda oldugu varsayilir.Bu konuda bir sayim yada istatistik bulunmamaktadir.Aleviler üzerinde oynanan Asimilasyon politikalari ile Alevi sayisinin gitgide azalmasi asikardir.
Benim dikkat cekmek istedigim nokta ise Türkiyede Alevilerin oraninin yüzde 25-35 arasinda oldugundan yola cikarsak bu sayinin Mecliste,Bürokraside,Ordu da,Yerel yönetimlerde,Partilerde ,Sporda ve ekonomide ne kadar temsil edildigidir.
Örnek verecek olursak Türkiyede 81 Vali nin icinde bir tane bile Alevi bulunmamaktadir bunlarin 60 a yakini Imam-Hatip kökenlidir. yada 550 Milletvekili icerisinde Alevi orani ise yüzde On bile degildir o da cogunlugu CHP milletvekilidir.Silahli kuvvetlerde yüksek komutanlar arasinda Bir tane bile Alevi yoktur.En büyük kamu olan Diyanette bir cayci-odaci Alevi bulunmaz.Sporculara baktigimizda ise durum ayni arkadaslar.
Artik sunu biliyoruzki Devletin belirli bir inancin ( Sünniligin ) etkisinde olup kadrolastigi Ben Aleviyim diyenin türlü baskilara maruz kalip dislandigi gelinen noktadir.Bu anlamda Alevilerin ne kadar cok yada az oldugu tartismasindan cok Alevilerin bu Ülkede nasil söz sahibi olabilir noktasinin irdelenmesi gerekmektedir...
Sevgi ve saygilarimla.....
Kesinlikle katılıyorum nüfusdan daha önemlisi nüfus içinde nasıl etkin olabiliriz bunun üzerinde düşünmemiz gerekir.
iyidost69 30.12.2005, 17:35 Sevgili Canlar,
Bende Malatyalı bir aleviyim. İstanbulda yaşıyorum. Eşim ise sünni.
Bizim tek sorunumuz birleşememek. Her ne kadar biz asimile oluyorsak onlardan da bize dönenler var azımsanmayacak sayıda. Mesela benim eşim ve 2 çocuğum. 1 idik 4 olduk. Lütfen Sünni kızlarla evlenin. ve çok çocuk yapın. Birleşin. Bitsin artık bu dağılmışlık. Bende alevilerin sayısının ancak 15 milyon olduğunu düşünüyorum.
Sevgiler.
BesiktasliBABA 02.01.2006, 02:38 arkadaslar benim tahminimde hic oyle abartildigi gibi 20-25 milyon falan degiliz,en fazla 10 milyon civari oldugumuzu tahmin ediyorum.gercekten sayimiz bundan fazlada ama sesimiz cikmiyorsa bu geri kalan insanimizin kabugunu hala kiramamis olmasidir.bunun icin dedelerimiz ve derneklerimiz biran once harekete gecmek zorundalar,koy koy,ev ev dolasip insanlarla konusulmali.asimile edilmenin en iyi ornrklerini kutahyada gorebiliyorum,insanalar ozde alevi koyleri ama dedelerde boslayinca bu koyleri,yavas yavas birer tarikatci olmaya basliyorlar,cok ciddi soyluyorum donen insanlarimiz cok daha tutucu oluyorlar,bildigim kadariyla suan emet in koylerinden imam hatiplere ogrenciler gidiyor.tamamen alevi koyuyken su an donmus koyler var kutahyada.lutfen elimizi cabuk tutalim,daha cabuk organize olalim.yoksa yakin zamanda 1 milyon bile kalmayacagiz.
Cumhuriyet kurulurken yaklaşık 12 milyon olan Türkiye Nüfusunun yaklaşık 4 milyonunu Aleviler oluşturuyordu peki aradan bunca yıl geçmesine rağmen nüfusumuz 9 Milyona mı ulaşabildi?
Bence 15 - 20 Milyon arası Alevi bulunmaktadır.
murat222 13.12.2006, 18:49 ap haber ajansı türkiyede alevi nüfusun 20 milyon olduğunu belirtiyor
abi 9 milyon saka gibi ya 20 milyondan bahsediliyor ki bence de oyledir.
bence arastırma cok yanlsı 9 mılyon ne demek bu kadar az diğiliz biz nasıl bır arastırma bu ben analamdım valla
halitseyfi 17.12.2006, 23:28 "9 Milyon alevi" biraz küçültülen bir rakam,biraz değil bence çok düşürülen bir rakam. 20 milyondan dah fazla olduğunu düşünüyorum.
Sanırım bu rakamın ilan edilmesi AB nin alevilerle ilgili baskılarına karşı alınmış, yok sayma politikasının bir uzantısı.
Sevgili Canlar,
Bizim tek sorunumuz birleşememek. Her ne kadar biz asimile oluyorsak onlardan da bize dönenler var azımsanmayacak sayıda. Mesela benim eşim ve 2 çocuğum. 1 idik 4 olduk. Lütfen Sünni kızlarla evlenin. ve çok çocuk yapın. Birleşin. Bitsin artık bu dağılmışlık. Bende alevilerin sayısının ancak 15 milyon olduğunu düşünüyorum.
Sevgiler.
ben hiç de sizin gibi düşünmüyorum.zaten alevi-sünni evliliği yapıla yapıla sayımız gittikçe azalıyor.iyice arada kaynayıp gitmemizi mi istiyorsunuz.tabi siz erkeksiniz ve ailenize sunni bir gelin almışsınız.emınım yanınızda rahat ve huzurludur.Ama biz sunni bir aileye gelin gitiiğimizde onların asimilasyon çabalarından nasibimizi alıyoruz.
Sn iyidost69,Siz gerçekten çok şanslısınız ki mutlu bir evliliğiniz var.ama herkes sizin gibi şanslı olmuyo genellikle mutsuz ve sorunlu bir evlilik oluyo..sonuda boşanmaya kadar gidiyo.şahsi fikrim kız alınabilir ama yolumuzu kabul edecek aydın bir Aile'si varsa kız vermeye sıcak bakmıyorum %99 mutsuz olacağını bildiğim için bunların içinde tabiki mutlu olan istisna insanlar var ama %1 gibi küçük bir oran..
ALEVİ nüfus oranına gelince bence 9 milyon inandırıcı bir rakam değil.15 milyondan az değildir diye düşünüyorum..
Saygılar..Sevgili Canlar,
Sevgiler.
bozalcan 18.12.2006, 16:17 "türkiyede yaşayan alevi sayısı 20 milyon civarındadır.ancak 10 milyon kadarı maalesef asimile olmuş ve yozlaşmıştır.bir olmazsak birbirimize sahip çıkmazsak bu sayı düşerek devam edecektir"turgut öker:avrupa alevi birlikleri konfederasyon başkanı.durum maalesef bu şekilde can dostlar.....
gözdecst 18.12.2006, 16:44 HA 9 milyon ha bir milyon nedir yani?? ne demek isteniyor 'kardeşim bakın %85imiz sünli siz azınlıksınız gelin sizde katılın bu %85 lik dilime'...bizler değişmicemize göre hiçbir zaman,satmıcamıza göre benliğimizi isterse 100 kişi olsun ben bana bakarım..
biz bu topraklarda yüzyıllardır yaşıyoruz.yüzyıllardan beri acı çekerek!
20 milyon ya da 9 milyon ne farkeder devrimci,ilerici çizgide bir alevi partisi olmadıkdan sonra!
meryem demir 18.12.2006, 18:40 Türkiye de yaşayan alevilerin, 9 milyon gibi azımsanacak bir rakam olacağını sanmıyorum.
Eğer kendini dile getirmekten çekinmeyen alevi sayısından bahsediliyor olsa idi, belki bu rakam bir nebze kabul edilebilirdi. Fakat, Ülke şartlarının getirmiş olduğu bir takım baskıcı durumlar karşısında tutunamayan ve özünü saklamak zorunda olan milyonlarca alivi olduğunu da unutmamak gerekir.
Birde şöyle bir durum var. Alevilikte çocuğun alacağı eğitim çok önemlidir. Bundan dolayı 4 yada 5çocuk yerine, iki çocuğa daha iyi bir gelecek sağlama amacı ile, nüfusun azaldığı yada alevi sünni evliliği neticesinde, asıl kimliklerini yitiren nice insan vardır
murat222 18.12.2006, 19:17 türkiyede araştırmalar 20 milyon civarında alevi olduğunu belirtiyor.9 milyon rakamı komik ve bazılarının görmek istediği rakam....asimile olmuş yüzlerce hatta binlerce köy var anadoluda onları sayarsak 20 milyonun çok üstünde olur.asimile çabaları hala sürüyor.buna karşı dur demeliyiz.buda insanlarımızın bilinçlenmesiyle olur.........ayrıca 20 milyonun 10 milyonu asimile olmuş sözü gerçekçi olduğuna inanmıyorum.bugün sünni olup dedeleri ataları alevi olanları sayarsak 35 milyon alevi olurdu bu ülkede.ama bugün alevi kalan 20 milyon civarındadır.bu 20 milyon arasında namaz,ramazan orucu gibi alevilikte olmayan ibadetleri yapanların sayısı azdır.......bunlarda alevilikle sünnilik arasında geçiş aşamasındalar .........
umutdurmuş60 04.01.2007, 23:29 kardeş geçen sene elime 95 senesinin cem dergisi geçti orda kayıtlı alevi sayısı 15 milyon yazıyordu.eee gerisini sen düşün kayıtlı olamayan miktarda aşırı fazladır çünkü canlarımız çekiniyor aleviyiz demekten haksızmıyım ve iddia ediyorum trde enaz 20 milyon alevivardır
firariHH 04.01.2007, 23:39 avrupada 1 milyondan daha fazla yasadigina eminim , 1 milyon cok azzz avrupa genellinde!!!
alimehmeterol 04.01.2007, 23:44 Türkiye nüfusunun 3 te 1 ini alevi olduğunu sanıyorum.
dogan_09 05.01.2007, 01:07 Geçen sene ali rıza ugurlu dede burada yaptıgı cemde son kayıtlara göre türkiyede 22 milyon alevi oldugunu söylemişti.
BİR OLALIM DİR OLALIM
çok yanlış bi kısım belirtilmiş.koskoca 3 büyük şehirde 14 + 3,5 + 4 = 21,5 milyon kişi yaşıyor..almanyada sadece 3,5 milyon türk var..
öteki yabacı ülkeleride katmadım daha yani bu kadar nüfusun içinde 1 milyon alevi varsa ben kellemi uçurrum..
1 milyonmu yoksa yanına bi sıfır koymayımı unutmuş bu prof.
fakat bu: türkiyede en az 11 milyon alevi var... !
simdi baya kaynaklara baka baka alevi nüfüsü 12-16 arasinda... 17-20 % arasinda, simdilik türkiyenin nüfüsü 73.000.000 ... Bana göre 14-15 Milyon arasinda, ama 15 milyonu gecmez ..son cevap 14,5 Milyon .......son secimlerde bana yardimci oldu.. DSP,CHP,ODP,EMEP,IP,BP,SHP,TKP,YTP... bunarin yüzde 60% alevilerden seciliyor... (SHP herlade yüzde 40%.. bazi safi kürtlerde bu partiyi seciyor) .... cok degil ama bazi alevilerde DYP, ANAP da secti... ve az olsa bile MHPyi...
secimlere katilmiyan alevilerde cok sayida var... bunara dikkatimizi cekmeliyiz
Parti %
EMEP
0.10
DSP
1.95
ANAP
2.97
BTP
0.30
AKP
40.13
BBP
0.62
IP
0.11
ODP
0.10
LDP
0.00
TKP
0.10
DYP
9.47
ATP
0.05
MP
0.06
CHP
20.87
GP
2.35
YTP
0.22
SHP
4.66
SP
4.81
DP
0.02
MHP
10.13
BAGIMSIZ
0.95
DİĞER
0.00
tüm kücük sol partilere toplasak ve secimlere katilmayini bunar 1,5% eder...
MHP 16% ... diyelim 1% alevilerden secilmiz (isparta, erzincanda biraz, tokat..etc..)
.. CHP 21% den = 13-16 % bizden...
ANAP/DYP beraber 13% = 1,5 - 2 % bizden..
sol partiler (odp,ytp,baris parti,tkp,ip, emep etc.) = 1 %
SHP 4,66 % den = 1,5 - 2,5 % bizden
DSP 1,95% = en az 0,7 - 1 % bizden
bunari toplasak iste 18 - 22% arasinda.... bana göre iste bu ülkenin 19% alevidir...
bu partiler tabiki cok sünnilerde seciyor, akdeniz sünnileri mesela cok sayida chp oy verdi etc... DSP eskisehirdede cok alti ...
AKP,MHP (ANAP ve DYP parti cogunlukta) sünnilerden seciliyor (safi kürtlerden ve türk (laz, cerkez, gürcistanli..) sünni kardeslerimizden...
alevilerin yüzde 95% AKP/MHP hic oy vermez .... 5% iste DYP/ANAPa verir --> fakat iste aleviler cogunlukta sol partilere ve CHP/DSP/SHP gibi partilere oy verdiler ve veriyorlar...
: ) yeter
saygilar
emo
yokardaki
BELEDİYE BAŞKANLIĞI
sunarda:
İL GENEL MECLİSİ
EMEP
0.05
DSP
2.18
ANAP
2.50
BTP
0.47
AKP
41.89
BBP
1.16
IP
0.24
ODP
0.04
LDP
0.00
TKP
0.25
DYP
9.88
ATP
0.03
MP
0.01
CHP
18.38
GP
2.57
YTP
0.25
SHP
5.03
SP
3.99
DP
0.04
MHP
10.37
BAGIMSIZ
0.67
DİĞER
0.00
hesabi kendiniz yapin...
tabi sadece secimlere bakmadim... illere baka bakada hesap yaptim
yardim etseniz iyi olur
emo
rockçı turna 05.01.2007, 10:14 emo secmleri göz önüne alırken dikkat etmen gereken bir husus var. mesela gecen secimlerde toplum 40 milyon nüfus vardı oy kullanabilecek fakat bunun 10 milyonu kullanmadı. yani direk olarak alevi oylar %şukadardır diyip bunun 73 milyona vurursak hatalı sonuc elde ederiz. kolay gelsin.
Özgür-Taylan 05.01.2007, 10:41 ne 9 milyonu be? dalga mi geçiyorlar???????!!
biz en az 20 milyonuz Türkiye'de.. yurtdisinda da çok Alevi var hele Ingiltere'deki Türk nüfusunun %80'i ALEVI'DIR!!!!
saygilarr sevgilerrr
haklisin rockci turna... tabiki cocuklar etc secimlere katilmiyorlar.. kaynak www.yerelnet.org.tr ... türkiyenin bi alevi bölgelerine bakin... bi kac tahane baktim ... ilginc:
hatay samandag (samandagin 90-100% arap alevisi)
samandag komple CHP ve DSP aldi
antakyanin en az 50% arap alevi
chp/dsp ve sol partiler
erzincan gecit/mollaköy/ullalar (ulalar ve mollaköy 90-100% alevi)
CHP/DSP/SHP....ve ODP komple...
az sayida erzincan genelde sol partiler (TKP IP etc)
tunceli (75% alevi ;) ) cogu göc etti..
SHP/CHP/DSP..cok sayida sol partiler TKP,IP, EMEP
TKP ve IP baya yüksek beaber arasinda 5- 6 % !
öbür illerde beraber 0,5% bile tutmiyor...
DYP burdada 7% almis .. vay bee .. ANAP 0,8%
tuncelinin zaten 25% sünni (askerler, aileleri etc..) ondan AKP/MHP etc oy aldi
tokat iste almus/niksar/zile
alevi bölgelindede iste CHP...
turhaldada..
adiyaman/besni (besnin nüfüs cogu alevi)
cok sayida DSP ve CHP alevi bölgelerinde...
SHP az sayida... DYP cok sayida
istanbul/bakirköy/avcilar/büyüksehir/Ümraniye/gaziosmanpasa/Kücükcekmece/Maltepe etc..
alevi cok oldu bölgeler iste burdada sol partiler DSP/CHP/SHP etc....
Mus/Varto
SHP ... varto zaten yari yariya sünni/alevi/kürt yerlesme
maras/nurhak/pazarcik
CHP/as sayida SHP..DYP cok aldi etc...
maras büküysehirde
67% AKP, 10% MHP 5% SP 13% DYP aldi
CHP (2%) ve sol partiler DSP/IP/TKP/ODP etc 0,5% bile tutmiyor !!
maras sehirde demek hic alevi yok, tabiki bu dogru, cünkü maras katliamdan
sonra herkes maras-sehirden gitti, baska yerlerde göc eddiler...
demek bu secimler kaynak olarak yanliz degildir ve yardimci ediyor ...
corum/mecitözü/ve corum sehir
cok sayida CHP az sayida EMEP,DSP,SHP....
sehirde CHP 33 % !! dyp 13% etc... corumdan zaten belli, sehirde cok alevi yasiyor...
baya mahallerde var..katliam bu durumu desemedi...
corum/alacahöyük
CHP cok cok cok sayida ;) ...
AMASYA/gümüshaciköy/merzifon
20-40 % yada daha fazla hep CHP ...
bu kadar... alevilerin yarisi zaten sadece CHPye oy veriyor... obür yarisi iste sol partiler etc... az sayida DYP/Anap ...
CHPnin oy deposu alevilerdir.. hemde bu manyak deniz baykali sevmiyorum... yavas yavas CHP bile sag partiye kayiyor... alternatif yok...
10 milyon oy kullanmaydimi ?!? vay bee..sagol rocki turna bu bilgi icin.. bunu hic bilmiyordum..ama bu kullanmayadan insanlardan cok alevide vardir düsüniyorum...
rockçı turna 05.01.2007, 11:16 10 milyon oy kullanmaydimi ?!? vay bee..sagol rocki turna bu bilgi icin.. bunu hic bilmiyordum..ama bu kullanmayadan insanlardan cok alevide vardir düsüniyorum...
evet emo 40 milyon secmenden 30 milyonu oy kullandı. hatta bir şey daha söyleyeyim. akp 10 milyon oy aldı: yani toplam secmende 10 milyon/40 milyon=%25 yapar. akp toplam oyların %25 ini, alarak tek basına iktidar oldu ve mecliste %65 cogunluk sagladı:sas
mutlaka ki oy kullanmayan secmenin içinde alevi secmenlerde var.
vallaha ben almanyada yasiyorum burda nüfü 82 milyon... almanyada 2-3 Millyon Türk var... ben almanyanin her yerine gezdim ve nereye gidersem hemen türkler gürüyorum..cok sayida.. her yerdeler ! almanyanin toplam nüfus sadece 3-5% arasinda ! o kadar az görüniyor ama 2-3 milyon cok insan dir, baya cok !
simdi türkiyede iste 72 milyonun 17-20% arasinda alevi.... :) sevincli degilmi?!?
almanyada böyle olsa türk nüfüs oh oh :) hehe.. kafa takmayin 20% baya cok ...
simdi bizimkiler erken evlense ve 3-5 cocuk dogursa ... 10 sene bizim nufüs baya büyür.... ayni zamanda türkiyenin her yerine cemevi dikmeliyiz... almanyda her kücük yerde bile cami buluniyor .. millet kalkin... türkiyenin bizim genclerimizin ellerinde, annemis babamis bise yapaslar daha...bizde sira..
suan türkiyenin n+f+s senelik 1 milyon fazlasiyor... bizim 150-200 bin arasinda olmali... safi kürtler 300-350 bin .. gerisi iste türkler etc...
bu ülkede baris olsa, cok güzel olur... herkes rahatlanir ve kardesce yasar
Beşiktaşli58 05.01.2007, 12:11 9 milyon? Sadece 9 milyon?
Türkiye kimlere kalmis, 9 milyon olurmu ya? :ohmy: :ohmy:
eğer türkiyede sadece 9 milyon alevi yaşıyorsa demekki bizim şehirde sadece 1 insan yaşıyor.
heralde belli başlı illeri bu sayıya eklememişler. hatay mersin tunceli gibi yerleri çıkarmış olmalılar.
arkadaş 3 büyük şehri ve alevilerin başlıca kentlerini sayarsak 10 milyon yapar. bırak diğer şehirleri saymayı. bu profesör eminim ki üniversitede matematik dersinden kalmılştır. yaz okulundan mı geçti ne????
9 milyon sacma ..en az 11 milyon var... en dogrusu iste 14-16 milyon arasinda ..cogu diyorki türkiyede 20milyon var, ama ben inanmiyorum... türkiyenin iste yaklasip 20% alevi...
bu 9milyon nerde aldisa o "profesör" .. ;)
silberhaus 05.01.2007, 19:40 fakat bu: türkiyede en az 11 milyon alevi var... !
simdi baya kaynaklara baka baka alevi nüfüsü 12-16 arasinda... 17-20 % arasinda, simdilik türkiyenin nüfüsü 73.000.000 ... Bana göre 14-15 Milyon arasinda, ama 15 milyonu gecmez ..son cevap 14,5 Milyon .......son secimlerde bana yardimci oldu.. DSP,CHP,ODP,EMEP,IP,BP,SHP,TKP,YTP... bunarin yüzde 60% alevilerden seciliyor... (SHP herlade yüzde 40%.. bazi safi kürtlerde bu partiyi seciyor) .... cok degil ama bazi alevilerde DYP, ANAP da secti... ve az olsa bile MHPyi...
secimlere katilmiyan alevilerde cok sayida var... bunara dikkatimizi cekmeliyiz
Partilerin oy dağılımına bakılarak yorum yapmanın hiç bilimsel olmadığını düşünüyorum. Zira 1961 seçimlerinde CHP % 36 oy almıştır. 2002 seçimlerinde ise %20 oy almıştır. Ya da 1957 seçimlerinde CHP Adana'da %55 oy, Tunceli'de ise %54 oy almıştır. Adana'da alevi oranı Tunceli'ye göre daha mı fazla idi. 2002 seçimlerinde de Adana'da %19 oy almıştır. Acaba %35 lik bir asimilasyon mu olmuştur. Kısacası seçimlere göre alevi oranını belirtmek hiç bilimsel değil. Bu konuda alevi dernek ve örgütleriyle yakından ilişkisi olan ve akademik çalışma yapan akademisyenlerin söyledikleri daha gerçekçidir. Her şehirdeki alevi dernekleri o şehirdeki köy ve köy nüfusuna kayıtlı bireylerin sayısını öğrendiğinde gerçek ya da gerçeğe yakın bilgiler alınabilir.
Saygılarımla..
murat222 05.01.2007, 21:52 9 milyon sacma ..en az 11 milyon var... en dogrusu iste 14-16 milyon arasinda ..cogu diyorki türkiyede 20milyon var, ama ben inanmiyorum... türkiyenin iste yaklasip 20% alevi...
bu 9milyon nerde aldisa o "profesör" .. ;)
bı iş inanıp inanmamak meselesi değil.bilimsel gerçeklere göre hareket etmek lazım.avrupa Birliği raporlarına göre türkiyede 20 milyon civarı alevi var.....
keklikoluk46 06.01.2007, 13:34 arkadaşlar biz aleviler olarak birleşip örgütlenemedikten sonra isterse türkiyede 100 milyon alevi olsun ne fark eder.önemli olan duyarlı bir alevi olmaktır bence.şimdiki aleviler birbirlerinin kuyusunu kazıyor.biz 1 tane alevi kanalı istedik 5 tane oldu belkide dahada fazla olacak.yani bir rant mücadelesi var dernekler arasında.böyle ayrılmalar oldukça isterse 20 milyon olsun ne fark eder.bu arada soruyada cevap vereyim:türkiyede 15-20 milyon civarında alevi olabilir ama kesin bir şey söylemek yanlış olur.zira alevi olupta asimile olan insan sayısıda oldukça fazladır diye düşünüyorum.1 milyon dolaylarındada yurt dışında olsa gerek.saygılar...
sarp_kaya 17.01.2007, 21:20 20 milyonu üstünde oldugumuzu biliyorum buda azımsanmayacak kadar yüksek bir rakamdır
sanırım avrupa birliginin alevilerin bazı haklarını verilmesi için yapacağı baskıyı hafifletmek için olsa gerek 9 milyon göstermesi türkiyede çok sayıda etnik gurup ve inanca mensup insanlar var bunları dikkate alırsak alevilerin 9 milyonun çok üzerinde olduğu kesin bu rakamlar inandırıcı degil
:sarkazm
Belki Doğrudur 9 Milyondur Ama Gerçekten Alevi Olabilenler..
Asimile Olmadan, Özünü Unutmadan Yaşayabilen..
Kimbilir Daha Alevi Oldugunu Söylemeye Çekinenler Bile Var Böyle Devam Ettikçe Sayımızı Dahada Düşürürler.. Sonuç Olarak Bizlerin Elinde Herşey...
9 Milyon Ne Kadar Gülünç Gelsede.. 10-20 Olmus Ne Farkedıyor..
Unutmadan Kerbelayı.. Sayımız Ne KAdar Olursa Olsun...
Ben de Alevilerin 9-12 milyon arası olduğunu zannediyorum. 20 milyon rakamı çok abartılı..
Dostlar;
Saygısızlık etmek istemem ancak gereksiz bir tartışma gibi...
10milyon 20milyon. Ne farkeder ki?
Bugün biz ülkemizde gerekli hakları elde edemediğimiz sürece,bırak camileri, imamların bile suyunu elektriğini devlet öderken;cem evlerini yıkmak isteyen zihniyetleri biz yıkamadığımız sürece,yolumuzu,öğretimizi din kitaplarına sokamadığımız sürece,ufacık alevi çocuklarını daha okul sıralarında başlayan bir sünni din öğretisi ve baskısından kurtaramadığımız sürece,Madımağı et lokantası olmaktan kurtaramadığımız sürece, 20 milyon değil 100 milyon olsak ne fayda?
Saygılar.
Hinoralı 18.01.2007, 10:44 9 milyon ne kadar azaltılarak söylenmişse, 25 milyonda abartılmış bir rakam ben bu rakamın 15 milyon civarında olduğunu düşünüyorum, aslında bunu bi şekilde bizde saptaya biliriz 3 aşağa 5 yukarı, kendi köylerimizin derneklerinde belli kayıtlar var, civar köylerede ulaşabiliriz, böyle bir çalışma hep birlikte yapılabilir, uğraştırıcı ama gayet güzel olur.
Ozaman neyapıcaz canlar, çoğalıcaz :) Bire on vericez :) Başka yolu yok bunun!!
murat222 18.01.2007, 14:07 alevi nüfüs 1990 ların başında 18 milyon bilimsel çevreler deniyordu.bu sayı azaldımı.bence 9 milyon komik rakam.alevilerin şu anki nüfusu 20 milyon civarında
ercandost 18.01.2007, 15:52 9 milyon ne kadar azaltılarak söylenmişse, 25 milyonda abartılmış bir rakam ben bu rakamın 15 milyon civarında olduğunu düşünüyorum, aslında bunu bi şekilde bizde saptaya biliriz 3 aşağa 5 yukarı, kendi köylerimizin derneklerinde belli kayıtlar var, civar köylerede ulaşabiliriz, böyle bir çalışma hep birlikte yapılabilir, uğraştırıcı ama gayet güzel olur.
Ben de 15 milyondan daha az olmadığımızı düşünüyorum fakat bu konuda ciddi bir çalışmanın hepbirlikte yapılmasını ben de isterdim yada bu konularda uzman ve Alevi olmasını tercih ettiğim kişiler tarafından çünkü hiç birimizden tam olarak ne kadar olduğumuzu öğrenemedim şimdiye kadar 8-9 diyen de var,12-13 diyende,benim gibi 15ten az değil diyende,25 milyonuz diyende hep tahmini varsayımlar içerisinde konuşuyoruz bu konuyu maalesef.
türkiye'de 20 milyonun altında değil alevi nüfus.ama aleviler birlik olamadığı ve örgütlenemediği için sayımızı az zannediyoruz.türk,kürt,zaza,arap aleviler bir bütünlük oluşturamıyor.
Son yıllarda da Alevileri bölmeye çalışıyorlar.. Bizler bugüne kadar asla kendi içimizde '' Sen Türksün, sen Kürtsün'' ayrımı yapmadık.. Ama özellikle Batı kesimdeki Alevi Gençlerini, Irkçılık ağları sarmaya başlamaktadır.. Biz Alevileri parçalamak ve yavaş yavaş sindirmek istiyorlar.. Böylece az görünüyoruz..Çünkü tek yürek olamıyoruz.
Gümüşkaşlı 19.01.2007, 18:51 öncelikle tşekkür ediyorum gerçekten de öle bölmeye çalışılıyoruz ama gerçekten alevi milleti olarak artık bilinçlenmeyiz gelişmemiş ve büyümemiz zaten istenmiyo eğer herkesi bilgilendire bilirsek bunu büyük ölçüden başarıcağımızı inanıyorum yoksa daha başımıza neler gelebilir bizi bölmek için ellerinden gelen herşeyi çıkarta bilirler
alevi milletlerinin böle oyuna gelmemesini daha dikkatli olmalarını bekliyorum şahsen .
toprak62 21.01.2007, 14:56 arkadaşlar türkiye nüfusunun 3'te 1'i alevidir yani türkiyede 23 milyon küsür alevi vardır yani azınlık sayılmıyacak kadar çoğunluğumuz vardır.. yani kimse bizi yok sayamaz...
bunu devlet te kabul etti... o yüzden bizden oy almak için biz alevi dostuyuz çağrısına başladı
ulasirmola 21.01.2007, 23:41 walla sayı ile işim yok önemli olan haklı olmak sayının tek avantajı var haksızda olsan güç sendedir.bence kaç milyon alevi olduğu değil bu alevilerden kaçının kültürünü yaşadığı araştırılmalıdır.sünniler 50 milyon da ne yapıyolar bu vatan için ne üretmişler hangi bilimsel çalışmayı yapmışlar neyi keşfetmişler hangi alanda bizi medeniyete götürmüşler.cahil 100 kişiden bilgili 1 kişi makbuldür
geçenlerde annem(devrim69) dedi türkiyede 25 milyon civarında alevi varmış diye..şok oldum hiç bu kadar fazla olduğumuzu tahmin etmiyordum..belkı de kimliklerimizi gizlediğimiz için bana az geliyorduk..
Bencede önemli olan sayı çoğunluğu değil, sayı olarak az olabiliriz fakat farklı olduğumuzu düşüncelerimizle, duygularımızla ve ürettiklerimizle gösterebiliriz, hatta gösteriyoruz da...
benim tahminim yaklaşık 15 milyondur.
fakat bu sayı 30 milyon olsa ne değişecek biz birleşemedikten sonra.
acil olarak birleşmek şart böyle gidersek iyice parçalanacağız.
ve bu parçalanma bizi dönülmez bir yola sokacak
15 milyon garanti... en en en fazla 16 ama hic zanedmiyorum 12-15 arasinda
alirıza1 26.01.2007, 23:09 Birimiz Biniz.15 milyon 20 mil.birleşmezsek,dayanışma sağlamazsak bir önemi yok.Alevi oldumuzu saklamıyalım.yÜREĞİ SEVGİ DOLU,DÜRÜST toplumun örnek kişileri bu felsefeyi benimsiyenlerden çıkmaktadır.
murat222 26.01.2007, 23:15 türkiyede alevi nüfusu rahatlıkla 20 milyon vardır.ülkenin nüfüsu 73 milyon.zaten 15 yıldır alevi nüfüsu 20 milyon civarı deniliyor.alevi nüfüsu hiçmi artmaz azalırmı?
meymanali 30.01.2007, 20:47 Canlar yeryüzünde benim tahminime göre 25, milyon civarı. alevi yoldaşımız olabilir, alevi kökenli tabi... şu zamanda ne kadarımız var?????????? ^^ YOL^^CÜMLEDEN ULUDUR. . . DÖNEN DÖNSÜN BEN DÖNMEZEM YOLUMDAN...
Evet, benim bildigimde 9 milyon Aleviden çok daha fazla Alevi var.
1 milyon olsa ne olur 100 milyon olsa ne olur önemli olan birlik ve dirlik içinde olmak yoksa bir faydası olmaz herkez tek yürek olmalı buda mutlaka bir gün olacak
meymanali 31.01.2007, 19:35 1 milyon olsa ne olur 100 milyon olsa ne olur önemli olan birlik ve dirlik içinde olmak yoksa bir faydası olmaz herkez tek yürek olmalı buda mutlaka bir gün olacak
evet can sana katılıyorum ve ben inannıyorumki bizim insanımız gibi SICAK kanlı birbirini seven çok canlar var... az da olsak ^^ÖZ^^ üz ya..
bahsettiğiniz birlik ve dirlik sadece kültürümüze sahip çıkmakla korunabilir. kimliğimizi unutmamamız gerekli bizlere aba altında nsopa gösterenlere artık dişimizi gösterme zamanıdır canlar. yeter artık yüzyılların ezilmişliğini atalım üstümüzden evladı kerbela gibi onurlu bir soyun sevgisini yüreğimizde taşıyoruz. PİR SULTAN ABDAL misali, ŞAH-I KERBELA (ŞEHİTLER ŞAHI) misali, CHE ler FİDELler misali, DENİZller misali yapılan haksılıkları görüp baş eğmeme zamanıdır diş gösterme zamanıdır zaman birlik ve mücadele zamanıdır. yılmak yok bu yolda düşenler şehitlerimiz olacaktır. ama yılmayacağız HAKLIYIZ KAZANACAĞIZ...
SonNefes 11.03.2007, 21:37 Türkiye'de milyonlarca kişi yaşıyor;ama bunlardan kaç kişisi alevi?gerçekten önemsenen bir rakamda mı alevi sayısı?:confused1
Benim bildigim Türkiyede 20.000.000 alevi var.
benim araştırdığım kadarıylada 25 milyon alevi yaşıyor Türkiyede....
topraksrp 11.03.2007, 22:03 resmi rakamlarda belki yirmi milyon civarında olabilir. fakat kendi köklerini bilmeyen asimile olmuş fazlasıyla kişi var. bence köklerini unutmuş ailelerin soyları ile beraber bu sayı türkiye nufusunun yarısına yaklaşır.
firariHH 11.03.2007, 22:04 sanirim böyle bir topik daha önce acilmisti!
burda soruna cevap Bulabilirsin can!
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=3121&highlight=t%FCrkiyede+alevi+orani
ibrahim-ch 11.03.2007, 22:04 Benim tahminime göre
5 Milyon kadar
1 milyonu Kürt alevisi
1 milyonu arap alevisi
Caferileri alevi olarak görmüyorum
cünki onlar sünnilere cok yakin
Arşivimden bu resim sizi bu konu hakkında bilgilendirebilir..
http://img141.imageshack.us/img141/1862/alevistv7.th.png
Bununla birlikte Türkiye'de yaklaşık 15-20 Milyon kadar Alevi olduğunu biliyorum ..
arkadaşlar 50 milyon olsak ne olacak
bu konu oldukça tartışılmıştı forumda
biz birleşemiyoruz.birleşemedikten sonra birbirine sahip çıkmadıkça
türkiyenin tamamı Alevi olsa ne olacak.
10 milyon olsun ama birbirine sıkı sıkı bağlı olsun bence yeterli.
yalnız 15-20 milyondur tahminimce
saygılar
Alevilerin Türkiye’deki nüfusuyla ilgili de başından bu yana farklı rakamlar dolaşıyor. Çünkü 1965 Nüfus Sayımı’na kadar her vatandaşa hangi dilleri konuştuğu sorulduğundan, Kürtler, Araplar, Çerkezler vs. hakkında o günün istatistikî verilerine dayanarak bazı ayağı yere basan veriler ortaya koymak bir derece mümkün oluyor. Oysa Alevilerle ilgili elimizde böyle bir imkân yok. Çünkü nüfus sayımlarında inanca ilişkin sorular hiç sorulmadı.
Diğer yandan Alevilerin nüfusu biraz abartılmışta olsa, bir azalmanın olduğu da inkâr edilemez. Her ne kadar ortada kesin veriler olmasa da, Cumhuriyet kurulduğunda Türkiye nüfusunun en az üçte birinin Alevi olduğu konusunda konuyla ilgili hemen herkes hemfikir durumdadır. Bu tahminden yola çıkarak, 72 milyon nüfusun üçte birinin 25 milyon ettiğini ileri sürenler kabaca bakıldığında pek yanılmıyorlar. Yanıldıkları tek nokta,
Osmanlı’nın katliamlarla yok edemediği Alevi varlığı, Alevilerin dört elle sarıldıkları Cumhuriyet tarafından âdeta yok edilme seviyesine getirilmiştir. Aleviler kendileri uyanmasa, bu gidişat tamamen yok oluşla sonuçlanacaktı. Yoksa devlete kalsa, bugün Aleviliğin ve Alevilerin ruhuna ancak Fatiha okunurdu.
ekinersin 12.03.2007, 10:31 alevi nufusunu belirlemek öncelikle çok zor yapılan araştırmada çokta azımsanacak bir sayı deyil 10 milyon ciddi rakam ama önemli olanbu toplumu birleştirmek vekültürüne sahip çıkabilmektir bunu yapamadıktan sonra ister 1 kişi olun isterseniz 100 milyon olun fark etmez.
muharremdemir 12.03.2007, 10:34 Kesinlikle en az 15 milyon civarındadır diye tahmin ediyorum. Geçen internette okudugum bır haberde 18 milyon diye yazıyordu hem yurt içi hem yurt dısı. Dogru olanıda bu galıba.
ernic 45 12.03.2007, 18:52 kac olduguna bakma yasattilmasina bak selam erenlere cok olursun ise yaramaz az olursun ise yarar sin önemli olan birlik beraberlik
Berucavan 14.03.2007, 17:40 acaba ne kadar olduğumu önemli? ne kadar var olduğunu gösterdiğimi?
rakamın ne önemi var! sahip çıkmadıktan sonra...
|