cagsaklı_reso
16.12.2005, 19:02
Arkadaşlar ALEVİLİK HAKINDA BİLGİLERİNİZİ NEREDEN geliyor? ailenizden mi? cem evlerinden mi? sosyo kültürel cevrenizden mi?
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : GENCLER alevilik hakınızda bilgileriniz nerden geliyor? cagsaklı_reso 16.12.2005, 19:02 Arkadaşlar ALEVİLİK HAKINDA BİLGİLERİNİZİ NEREDEN geliyor? ailenizden mi? cem evlerinden mi? sosyo kültürel cevrenizden mi? mercan 16.12.2005, 22:44 dedem ; dedelik yaptığı ,biçok cem düzenlediği halde neyazıkki ben pek gidemedim cem evlerine.. ben daha çok ailemden öğrendim.. bide dedeme her gittiğimde tüm torunlar etrafına toplanır söyleyişlerini, hikayelerini ve deyişlerini dinleriz en büyük bilgi kaynağım dedemdir.. neyazıkki çevremde fazla alevi yok olanlarda pek bu konulardan konusmuyolar... dedemden sonra enfazla bu forumda bilgi edindim ve ediniyorumda... yani burayı bulmam benim için büyük bi şans :)) Lamekan 17.12.2005, 14:47 Bilgiler genelllikle aile içerisinden edinilen bilgiler.. Birazda dedelerin sohbetlerinden kalanlar var, birazda cemlerden kalanlar.. Bu arada forum konusunda mercan arkadaşa katılıyorum.. Bende şans eseri bulmuştum ama bayagı yararlandım ve yararlanıyorum.. cagsaklı_reso 23.12.2005, 16:30 yorumlar ortak bi noktada toplanıyo oda aile. Naz 25.12.2005, 17:15 bende dede ailesinden bu nedenle bircok bilgim aileden gelmektedir.. ozelliklede dayimdan... surekli anlatir aydinlatir bildiklerini bize aktarip devretmeye calisir... ama bunun disinda bende merakta coktur... yani kitap dergi tv programlari soylesiler internette bile surekli bilmedigim yada takildigim, duyupta ogrenmek istediklerimi surekli arastirir elimden geldigince kendime bir arsiv kurmaya calisirim... nerde nasil olursak olalim bence kendi ozumuzden bir nebzede olsa haberdar olmali bilmeyenlerede bildigimiz kadariyla yardimci olmaliyiz... Canan 25.12.2005, 17:19 bende herkez gibi bildiklerimi aileden ogrendim..... tabi bu forumun ve internetin de baya bir rolu oldu....onlarinda hakkini yememek lazim. izmirksk 25.12.2005, 17:33 tabi bu forumun ve internetin de baya bir rolu oldu....onlarinda hakkini yememek lazim. teşekkür ederim herkesin önünde bu iltifata gerek yoktu sanırım beni kastediyorsun:3D_NG: Canan 25.12.2005, 17:41 teşekkür ederim herkesin önünde bu iltifata gerek yoktu sanırım beni kastediyorsun:3D_NG: ingilizlerde bir ata sozu var................. 'if it fits, wear it'.................yani 'olduysa giyin'...... yani izmirli lafim sana uyduysa giyin........hic cekinme.......helali hos olsun....hayirli ugurlu olsun............ izmirksk 25.12.2005, 17:49 ya canan ben erzincanlıyım:3D_NG: Canan 25.12.2005, 17:54 ya canan ben erzincanlıyım:3D_NG: biliyorum...... hatda ismini bile biliyorum ama parmak aliskanligi ne yapim Dogan24 30.12.2005, 18:54 hemen herkes ailesi tarafından bilgilendirilmiştir eskiden dedeler alevilerin oldugu bolgelere gelir bilgilendirirdi ama gunumuzde cem evlerinin bilgilendirmedeki imkanları çok bende ailem olarak gördugum bu sitemizden ve ailemden öğrendim saygılar Yakapınarlı 30.12.2005, 19:05 ben ailem tarafından pek bilgilendirilenmedim çünkü üzülerek söylüyorum ki onlarda bilmiyor dedem nenem hepsi öyle çok yüzeysel bilgilere sahipler.bana sadece öğrettikleri bak kzım biz aleviyiz.annaaa ilk duyduğumda o ne dedim yaaa.hz.aliyi sevdiklerinden ve onun yolundan gitmeye çalıştığımızı anlattılar ve asla unutmamam gerekenin ele bele dile sahip olmam gerektiğiydi. bilgim olmadığı içinde bunun eksikliğini çok yaşadım kendi kendime araştırmaya başladım sonunda kitaplar dergiler filan.köyden şehire geldiğimde ise derneklerden bilgi almaya çalıştım.şimdide bu forumu buldum ve burdan devam ediyorum bilgi almaya.ve aileme ben anlatıyorum.arkadaşlarımla paylaşıyorum bu bilgileri memço 30.12.2005, 19:26 Aile, kitap, çevre, sünni arkadaşlar (karşıt görüşten de faydalanmak lazım) ve internet... Tüm kaynakları değerlendirmeye devam ediyorum. Candacan 02.01.2006, 03:48 Sevgili gençler, Benim zamanımda internet falan yoktu. Ayrıca köyde yetişmiştim. Aleviliği sadece ailemden öğrenmiştim. Sonradan bunun sıkıntısını çekmiştim. Öğretmen okulunda öğrenci iken başımdan geçen bir olayı sizinle paylaşmak isterim. 70'li yıllardı, herkesin aleviliğini gizlediği bir ortamda, ben aleviliğimi deşifre etmek zorunda kalmıştım. Teneffüste sınıftan beş arkadaş, kendilerinin de alevi olduklarını söyleyerek tanışıp kaynaşmak istediklerini belirttiler. Ancak daha sonra bizim köyde "cami" olduğunu duyunca benim alevi olduğuma inanmadılar. Ne dediysem, ne ettiysem bir türlü inandıramadım. En son dedikleri şu oldu bana: Siz ya sonradan aleviliği kabul etmişsiniz ya da sünnileşmişsiniz. Sonradan çok güzel dostluklar yaşayacağım bu arkadaşların bu sözü, benim öyle zoruma gelmişti ki... Kendimi çok aşağılanmış hissettim. Hemen bir araştırmaya başladım. Bizim köylü olmayan alevileri buldum. Onlara sordum. Bildiğim bütün kütüphanelere gittim. Hacı Bektaş-i Velilerin, Pir Sultanların, Şeyh Beddrettinlerin, Hallac-ı Mansurların, Nesimilerin, Kaygusuz Abdalların, Teslim Abdalların ve daha nice önderlerin, pirlerin eserlerini okudum. Yaşamlarını inceledim. Gerçekleri öğrenip " Alın lan... Okuyun da öğrenin." diyerek suratlarına çarpacaktım. Ama ne yazık ki yanılmıştım. Onlar haklıydı. O zamanki ruh halimin verdiği eziklikle, arkadaşlara ""Siz haklıymışsınız. Alevilerin cami ile ilgilerinin olmaması gerekir." demek zorunda kalmıştım. İşte az buçuk böyle öğrendim. Hala da öğreniyorum. eerkan82 02.01.2006, 08:11 aleviliği dedelerimden öğrendim en çokta amcamdan amcam dedemizin sürekli yanındaymış ve ona bildiklerini aktarmış kısa bir süre önce forumda hiç araştırmadığım konu ile karşılaştım ve yine onlardan bir şeyler kapmaya çalışıyorum gerçi bu biraz vakit alacak ama olsun şu an kitaplardan yararlanıyorum. mesut60 04.01.2006, 13:56 aileden gelen bilgi yeterlimi bence değil ve pek fazla rastlamadım kendi adıma konuşayım ama alevi derneklerinin çalışmaları nerdeyse yok gibi veyada alevi dernekleri çok az sayıda olduğundan nerdeyse kültürümüzü ve bilgilerimizi unutmak üzereyiz ve yozlaştırlmaktayız hadi bizim imkanımız var ve burda birbirimizle tartışabiliyoz ya imkanı olmayan ne yapacak canlar bence özellikle gençlere aleviliği ve felsefesini çok iyi aktarmak gerektiğini düşünüyorum ben ve imkanımız doğrultusunda elbettteki eğitim çalışması şeklinde yapılacak bişeyler olması gerek bence noyan 06.01.2006, 16:10 genellikle çoğumuzun bilgileri kulaktan dolma yaa yalnış anlaşılmasın ama annelerden babalardan dedelerden yanee büyüklerimizden geliyor doğrusuda belki budur ama herkesin kendi bilgilerinin olması için kendisinin sıkı bir araştırma yapması gerekmiyormu en iyi yol çevreden bilgi edinmeklee kalmayıp kendi bilgilerini kurmak için kitaplar karıştırmak olmalı die düşünüyorum mesut60 07.01.2006, 13:40 elbetteki kitaplar önemli rol oynuyo hayatımızda bence alevilik hakkındaki karşı görüşlerede bakılmalı ve kendimizi daha iyi tanıtmalıyız insanlara genç nesil bu konuda baya pasip duryo ve tek söyledikleri şey şövenistlik yapmayın oluyo bence bunun adı şövenistlik değil kültürümüzün tanıtılmasıdır elbetteki bu kültürü kullanıp çıkar elde etmek isteyenler olacaktır ama biz ne güne duruyoz izin vermemeliyiz ve gen nesile daha iyi bir eğitimle aleviliği tanıtmalıyız cagsaklı_reso 12.01.2006, 20:33 bide internet aracılıgıyla secenegini koymak lazım. unutmuşum ISIK 12.01.2006, 23:09 Alevilik hakkindaki bilgilerimi aileden, buyuklerimden, dedelerden, kitaplardan, internetten ve professor of Islamic Law Ruud Petersden ve bazen bu forumdan aliyorum. Isik Nhemasvs 13.01.2006, 00:22 en $anssiziniz ben oLmaLiyim.... Aleviligi sadece internetten ogrendim. Babam Alevi köyünden, bizim köyümüz de siradan Alevi koylerinden bir tanesidir... fakat benim peder bunu hic tasvip etmiyor, yani dini konularda detaya hic girmiyor. Ben de bunun icin ne Sunni olan annemden, ne de babamdan Alevilik hakkinda bilgi alabildim... fakat bilgime nedense cok guvenyorum Serkan_Devrim 13.01.2006, 01:20 biz arap alevilerinde amca kavramı vardır. bektaşi deyimleriyle(yanılıyor olabilirim) pire kul olma yani. ilk bilgileri amcaya gidene kadar ağırlıklı olarak anne ve diğer kadın yakınlarımızdan alırız. sonra amcaya gitme vardır. amca manevi baba sayılır. amcanın eşide manevi anne olur. çocuklarıda manevi kardeş olur. amcada bilgiler verilir. amca yeteri kadar olgunlaştığında kişiyi bırakır ve kişi evine döner.(kız çocukları amcaya gitmez. bilgilerini anneleri ve dedelerinden sağlarlar. ama bütün bilgiler değil. erkeklere verilen özel gizli bilgiler vardır.) ondan sonra geri kalan bilgiler kişinin araştırmasına kalır. örneğin dedelerimiz üçüncü bilgi kaynağımız olur. zaten bir süre sonra kitaplardan ve yayınlardan araştırarak öğrenilir. rockçı turna 13.01.2006, 01:38 kız çocukları amcaya gitmez. bilgilerini anneleri ve dedelerinden sağlarlar. ama bütün bilgiler değil. erkeklere verilen özel gizli bilgiler vardır.) . yani ali ekber öyle bi söylüyosun ki, gelde merak etme bu ''özel gizli'' bilgileri bilader:) siz işi sistematiğe baglamıssınız ne güzel... diger bölgelerde de böyle olsa keske. bir de bizim halimize bakk; aileden gelen bilgi sınırlı olunca etraftan medet umuyosun... eee bide bakıyosunn her kafadan baska bir ses;şaşırıyosun ki kime inanasın:3D_NG (28 Yakapınarlı 13.01.2006, 01:40 .([QUOTE]kız çocukları amcaya gitmez. bilgilerini anneleri ve dedelerinden sağlarlar. ama bütün bilgiler değil. erkeklere verilen özel gizli bilgiler vardır.)[ QUOTE] bu yazı karşılığında idrek aklıma gelen alevilikte tam bir kadın erkek eşitliği varmı? Serkan_Devrim 13.01.2006, 01:59 [quote=ali ekber].()[ QUOTE] bu yazı karşılığında idrek aklıma gelen alevilikte tam bir kadın erkek eşitliği varmı? arap alevilerinde kadına değer verilir. bektaşilikteki gibi kadın ve erkek eşittir. ama verilen bilgiler gizlidir. sırdır. gizli kalması gerektir. kız çocuğu yabancıya varırsa bu gizli bilgiler açığa çıkar diye verilmiyor. bunun dışında kadınların çok önemli olduklarını söylemeliyim. biz çocuklara dini baskıyı(bu baskı tatlı baskı. yani dini bilgileri) kadınlar yapar. dininde en koyu savunucuları yine kadınlardır. namaz kılmamız yönündeki baskıyı erkekler değil kadınlar yapar.( aslında namaz dediğimiz Allahı içten anmaktan başka birşey değildir.) Serkan_Devrim 13.01.2006, 03:01 yani ali ekber öyle bi söylüyosun ki, gelde merak etme bu ''özel gizli'' bilgileri bilader:) siz işi sistematiğe baglamıssınız ne güzel... diger bölgelerde de böyle olsa keske. bir de bizim halimize bakk; aileden gelen bilgi sınırlı olunca etraftan medet umuyosun... eee bide bakıyosunn her kafadan baska bir ses;şaşırıyosun ki kime inanasın:3D_NG (28 bizlerin iki türlü namazı vardır. biri fevri namazlar. zorunluluğu veya vakitleri yoktur. kıbleside yoktur. ayakta, oturarak veya yürüyerek, herhangi bir yöne bakarak kılınır. ikincisi toplu namazlardır. bu zorunludur. bayramlarda, cenazelerde vb verilen bu özel bilgi dediğim şey ise namazda okunan dualardır. namaz böylece sadece dua okumak oluyor.(allahı içten anmak. hareket olarak sadece okunan bir duada secdeye varma var. namaz oturarak kılınır ve otururken secdeye varılır.) o yüzden yürüyerek veya başka bir şey yaparken kılınabilir. daha fazla gizli ve özel şeylerinde olduğu söylenir ama onları herkese vermezler. bildiğim kadarıyla şeyhler biliyor sadece. bizdeki şeyh kavramı sizdeki dede kavramıyla örtüşüyor. camiye gitme diye bişey yoktur. gidilmez. özel bir ibadethanede yoktur. evler mescit olarak kullanılır ve temiz olan heryerde kılınır. konu biraz dağıldı ama bu amca kavramını anlatabilmek için gerekli bilgileri verdim. canlar sizin yörelerinizde böyle durumlar varmı? yada eskiden varmıydı? bilgileri pirden alma olayı sanırım eskiden vardı. nitekim yunus taptuk emreye kırk yıl kul olmuş. Yakapınarlı 13.01.2006, 03:10 [quote=YAKAPINARLI] arap alevilerinde kadına değer verilir. bektaşilikteki gibi kadın ve erkek eşittir. ama verilen bilgiler gizlidir. sırdır. gizli kalması gerektir. kız çocuğu yabancıya varırsa bu gizli bilgiler açığa çıkar diye verilmiyor. bunun dışında kadınların çok önemli olduklarını söylemeliyim. biz çocuklara dini baskıyı(bu baskı tatlı baskı. yani dini bilgileri) kadınlar yapar. dininde en koyu savunucuları yine kadınlardır. namaz kılmamız yönündeki baskıyı erkekler değil kadınlar yapar.( aslında namaz dediğimiz Allahı içten anmaktan başka birşey değildir.) peki erkek çocuklar yabancı bir kız alırsa nolacak bu bilgileri de çok merak ettim enteresan ilk defa senden duydum ben araştırırım bunu tanıdığım arap alevileri var bütün arap alevilerinde aynımı bu olay yani onlardan bilgi alabilirmiyim acaba Serkan_Devrim 13.01.2006, 04:00 [quote=ali ekber] peki erkek çocuklar yabancı bir kız alırsa nolacak bu bilgileri de çok merak ettim enteresan ilk defa senden duydum ben araştırırım bunu tanıdığım arap alevileri var bütün arap alevilerinde aynımı bu olay yani onlardan bilgi alabilirmiyim acaba aynıdır ama gizlemişlerdir senden. benim şu yukarıda söylediklerim bile fazla. arap alevileri çok kapalı ve gizlidirler. daha fazla açıklama yapabilirim. çünkü ben bu gizliliğin aşırı olduğunu düşünüyorum. özelliklede bu çağda. dediğim gibi erkeklere verilen gizli bilgiler namazda okuyacakları dualardır. bu dualarla ilgili geniş bir açıklama yapabilirim. ancak duaları yazamam. saygıdan dolayı. zira onları açıklamayacağima dair yeminim var. inancımı yitirsem bile yeminime saygım olduğu için yazamam. duaları öğretmeden önce gizlilik yemini ettirirler. erkekler yabancı alsalar bile toplumun içinde kaldıkları için sır dışarı çıkmaz. gerçi tasvip edilmiyor alışkanlık haline gelmesin diye ama yabancı gelinin yola alınması diye birşey var. ama zordur. Yakapınarlı 13.01.2006, 04:05 [quote=YAKAPINARLI] aynıdır ama gizlemişlerdir senden. benim şu yukarıda söylediklerim bile fazla. arap alevileri çok kapalı ve gizlidirler. daha fazla açıklama yapabilirim. çünkü ben bu gizliliğin aşırı olduğunu düşünüyorum. özelliklede bu çağda. dediğim gibi erkeklere verilen gizli bilgiler namazda okuyacakları dualardır. bu dualarla ilgili geniş bir açıklama yapabilirim. ancak duaları yazamam. saygıdan dolayı. zira onları açıklamayacağima dair yeminim var. inancımı yitirsem bile yeminime saygım olduğu için yazamam. duaları öğretmeden önce gizlilik yemini ettirirler. erkekler yabancı alsalar bile toplumun içinde kaldıkları için sır dışarı çıkmaz. gerçi tasvip edilmiyor alışkanlık haline gelmesin diye ama yabancı gelinin yola alınması diye birşey var. ama zordur. çok ilginç ama ben öğrenirim bunu merak ettiğim şeyleri öğrenmezsem olmaz bi yolunu bulur öğrenirim.gerçekten ilginç Oli 13.01.2006, 16:49 aynıdır ama gizlemişlerdir senden. benim şu yukarıda söylediklerim bile fazla. arap alevileri çok kapalı ve gizlidirler. daha fazla açıklama yapabilirim. çünkü ben bu gizliliğin aşırı olduğunu düşünüyorum. özelliklede bu çağda. dediğim gibi erkeklere verilen gizli bilgiler namazda okuyacakları dualardır. bu dualarla ilgili geniş bir açıklama yapabilirim. ancak duaları yazamam. saygıdan dolayı. zira onları açıklamayacağima dair yeminim var. inancımı yitirsem bile yeminime saygım olduğu için yazamam. duaları öğretmeden önce gizlilik yemini ettirirler. erkekler yabancı alsalar bile toplumun içinde kaldıkları için sır dışarı çıkmaz. gerçi tasvip edilmiyor alışkanlık haline gelmesin diye ama yabancı gelinin yola alınması diye birşey var. ama zordur. çok merak ettim ya... bu dualar kurandan mı yoksa özel dualar mı? ve de arapça mı? Serkan_Devrim 13.01.2006, 17:23 çok merak ettim ya... bu dualar kurandan mı yoksa özel dualar mı? ve de arapça mı? dualar arapça. ve kurandan değil. en azından şimdiki kurandan değil. osman kuranı diye bir deyim vardır. bugünkü kuranın eksik olduğuna dair söylemler var. bizimkilerin iddasına göre bu dualar asıl kuranda mevcuttu. ali mushafını bilirsiniz. işte o mushaf tan geriye kalanlar. 16 tane sure. dahada fazlaymış. ama herkese verilen 16 tanesi. sadece şeyhlerin bildikleride var. nusayriliğin temeli anlatır bu dualar. daha doğrusu Ali yi ve ehli beyti. onların sırlarını. tabi bunlar bizimkilerin iddası. ya fazlamı ileri gittim acaba:3D_NG (9) Yakapınarlı 13.01.2006, 17:26 dualar arapça. ve kurandan değil. en azından şimdiki kurandan değil. osman kuranı diye bir deyim vardır. bugünkü kuranın eksik olduğuna dair söylemler var. bizimkilerin iddasına göre bu dualar asıl kuranda mevcuttu. ali mushafını bilirsiniz. işte o mushaf tan geriye kalanlar. 16 tane sure. dahada fazlaymış. ama herkese verilen 16 tanesi. sadece şeyhlerin bildikleride var. nusayriliğin temeli anlatır bu dualar. daha doğrusu Ali yi ve ehli beyti. onların sırlarını. tabi bunlar bizimkilerin iddası. ya fazlamı ileri gittim acaba:3D_NG (9) ali ekber sen yaz biz okumayız merak etme:3D_NG: şaka bir yana gerçekten merak ettim şu olayı.fazla ileri gitmedin de iyice kafam karıştı hayırlısı bakalım çözerim bunuda.:yamukgul: Oli 13.01.2006, 17:36 dualar arapça. ve kurandan değil. en azından şimdiki kurandan değil. osman kuranı diye bir deyim vardır. bugünkü kuranın eksik olduğuna dair söylemler var. bizimkilerin iddasına göre bu dualar asıl kuranda mevcuttu. ali mushafını bilirsiniz. işte o mushaf tan geriye kalanlar. 16 tane sure. dahada fazlaymış. ama herkese verilen 16 tanesi. sadece şeyhlerin bildikleride var. nusayriliğin temeli anlatır bu dualar. daha doğrusu Ali yi ve ehli beyti. onların sırlarını. tabi bunlar bizimkilerin iddası. ya fazlamı ileri gittim acaba:3D_NG (9) sende belirtmişsin ali ekber artık gizlilik hatalı olur. köylerde belki mümkün ama şehirlerde bunları bilmeyenlerde vardır ve gittikçe unutulur. Yani şehir ortamında gizlilik zor ve tehlikeli... netice de unutulur.. çok geçmeden yazılması gerekliki gelecek nesillerde öğrenebilsin. eskiden tüm alevilik için gizlilik vardı ancak yüzlerce kitap yazıldı şimdiye kadar... söz uçar yazı kalır... en azından sizin gibi aydınların büyüklerinizede bunu anlatması ile yavaş yavaş gizlilikte kalkar... gizlilikte bir çekicilik vardır ama... asimilasyonada çok açık bir ortam yaratır. teşekkürler bizimle paylaştığın için bu bilgileri... en önemlisi ilk adımı atmaktır... Serkan_Devrim 13.01.2006, 17:48 sende belirtmişsin ali ekber artık gizlilik hatalı olur. köylerde belki mümkün ama şehirlerde bunları bilmeyenlerde vardır ve gittikçe unutulur. Yani şehir ortamında gizlilik zor ve tehlikeli... netice de unutulur.. çok geçmeden yazılması gerekliki gelecek nesillerde öğrenebilsin. eskiden tüm alevilik için gizlilik vardı ancak yüzlerce kitap yazıldı şimdiye kadar... söz uçar yazı kalır... en azından sizin gibi aydınların büyüklerinizede bunu anlatması ile yavaş yavaş gizlilikte kalkar... gizlilikte bir çekicilik vardır ama... asimilasyonada çok açık bir ortam yaratır. teşekkürler bizimle paylaştığın için bu bilgileri... en önemlisi ilk adımı atmaktır... ben gizliliğin abartıldığını düşünüyorum. gerçi tarihleri pek karanlık geçmiş olan bu milletin gizliliğini anlayabiliyorum. özellikle iki büyük karanlık dönemleri var. birincisi haçlı seferleri, ikincisi yavuz sultan selim dönemi. yavuz a yeni bir suç ekleme peşinde değilim ama yavuz un çaldıran seferi dönüşü halepte 70000 arap alevisini katlettiğini duyarım hep büyüklerden. öyleki namazlarda bile yezid ve muaviye gibi lanetle anılır. namaza girecek kadar etki bırakmış. biraz araştırma yapınca benzerlik görülüyor ama kanıt yok. yavuz un gerçektende çaldıran dönüşü halep te kaldığı doğru. öte yandan arap alevilerinde kime sorsan yavuz desen lanet eder ve hep aynı rakamdan bahseder. 70000 alevi. böyle bir milletin kapalılığını anlıyorum. zira nusayriler hakkında ibni teymiyenin çıkarmış olduğu ölüm fetvası vardır. çokta ünlüdür. ama artık devrin müsait olduğunu düşünüyorum. kendimizi ifade etmeliyiz. ne olduğumuzu insanlara anlatabilmeliyiz. çok sindirilmiş bir topluluk. yalnız arkadaşlar duaları veremem. bu duaları alırken onlara gizlilik yemini ettim. açıklarsam saygısızlık olur. verdiğim sözde durmamış olurum. verdiği sözde durmayan bir adamın zaten sözüne güvenilmez. açıklama yapabilirim ama. ayrıtılı olur açıklamalar. nusayriliği daha iyi tanıtabilirim. ben bu kadarını yapıyorum. umarım daha fazlasıda gelir. ortak bir bildiriyle olursa daha iyi olur. saygılar Mirioglu 14.01.2006, 12:27 18 yasima kadar alevilik hakkinda pek bisey bilmiyordum.. son bi kac yil icinde okudugum kitaplar beni arastirmaya itti. onun sayesinde tartisa ortamlari, bilenlerimiz, internet ve daha cok kitap... BİN DEFA MAZLUM OLMAK, BİR DEFA ZALİM OLMAKTAN İYİDİR Hz.Ali cagsaklı_reso 16.01.2006, 19:36 cogumuz san yakınız..:3D_NG (27 18 yasima kadar alevilik hakkinda pek bisey bilmiyordum.. son bi kac yil icinde okudugum kitaplar beni arastirmaya itti. onun sayesinde tartisa ortamlari, bilenlerimiz, internet ve daha cok kitap... BİN DEFA MAZLUM OLMAK, BİR DEFA ZALİM OLMAKTAN İYİDİR Hz.Ali sonerk 03.02.2006, 22:33 Benim alevilik hakkında bilgim önce cevremden duyduklarımla öğrendiklerimle sınırlıydı çevremden öğrendiklerimde aleviliğin islam içinde bir mezhep şiilik olarak sanıyodum ama daha sonra üniversiteye başladıktan ve kitapları okumaya başladıktan sonra gördüm ki aleviliğin dinle ,islamla alakası yok bir çok inançı içinde barındıran bir hoş görü ve haksızlığa başkaldırının isyanın temsilcisi olduğunu gördüm.Önceden Aleviliğin tarihini HZ.ALİ ile başladığını sanıyordum ama bugün Aleviliğin 10 bin yıl önce Orta Asyadan bugüne kadar geldiğini öğrendim. İslamın adı yokken aleviğin binlerce yıl önce var olduğunu öğrendim daha neler neler... manifesto 19.02.2006, 20:10 ALEVİLİK HAKKINDA Kİ BİLGİLERİN KAYNAĞINA DAİR. Anne ve babadan duyma bir bilgi nekadar sağlıklı olabilir? zira onların doğru bir bilgiye sahip olduğunu nasıl test edebiliriz? Alevilik için en büyük sorun bu olmuş gibi geliyor kimileri Ruud Petersden gibi kişileri kaynak olarak ta yazmış ,bu Edward Said'i islam için kaynak görmekle eşdeğer.Ali Ekber hocam gizli dualar falan demiş, burada alevi olmayanların okumasından endişelendiği içindir bunu makul görüyorum. Türkiyede bu tür şeyleri gizli yapan bir gurup daha var onlarda Yahudi dönmesi Sebataycılar.İşin ilginci o ailede doğan bir çocuğa küçükken hiçbirşey anlatılmaz taki evlenip bir aile kurma zamanı gelene kadar o zaman ona açılırlar ve kendi inanışlarını dualarını öğretilerini anlatırlar. Onlarında yazılı bir kaynağı olduğunu sanmıyorum. Sebataydan geriye ne kalmışsa artık. Serkan_Devrim 19.02.2006, 20:24 ALEVİLİK HAKKINDA Kİ BİLGİLERİN KAYNAĞINA DAİR. Anne ve babadan duyma bir bilgi nekadar sağlıklı olabilir? zira onların doğru bir bilgiye sahip olduğunu nasıl test edebiliriz? akıl ilkeleriyle test edilir. Aleviliğin en büyük kazanlarından biri akılı hiç bir zaman önemsememişlik etmemesidir. Alevi her zaman sorgular. forumu dolaşınca; hz Muhammed eleştirilebilir mi? kuran gerçek mi? alevilik islamın neresinde gibi konuları görürsünüz. bu aleviliğin sorgulayıcılığıdır. sünnilik ise(ülkedeki alternatif inan olduğu için söylüyorum) kitaplara dayandığını ve hiç değişmeden geldiğini idda eder ki bu doğru değildir. forumda bununla ilgili çok yazı var. Alevilik için en büyük sorun bu olmuş gibi geliyor kimileri Ruud Petersden gibi kişileri kaynak olarak ta yazmış ,bu Edward Said'i islam için kaynak görmekle eşdeğer.Ali Ekber hocam gizli dualar falan demiş, burada alevi olmayanların okumasından endişelendiği içindir bunu makul görüyorum. ezoterizm okununca sırrın neden varolduğu anlaşılır. ve ezoterizmden daha sağlam gelen inanış yok gibidir. Türkiyede bu tür şeyleri gizli yapan bir gurup daha var onlarda Yahudi dönmesi Sebataycılar.İşin ilginci o ailede doğan bir çocuğa küçükken hiçbirşey anlatılmaz taki evlenip bir aile kurma zamanı gelene kadar o zaman ona açılırlar ve kendi inanışlarını dualarını öğretilerini anlatırlar. Onlarında yazılı bir kaynağı olduğunu sanmıyorum. Sebataydan geriye ne kalmışsa artık. öncelikle hoş bir yazı değil. yahudi dönmesi lafı biraz hakaret içeriyor gibi. hiç bir inanışa bu şekilde hakaret içeren şeyler kullanılmamalı. ayrıca sağlam ve tam gelen bir inanış var mı? örnek olarak hangi inanış ? SivanA SimyacI 21.02.2006, 12:17 ailemden katıldığım cemlerden okuduğum kitaplardan dedelerden daha sayıymı? SivasLee 12.03.2006, 22:30 ben aleviliği kendim örendim...bizim evde fazla konuşulmaz alevilik...ama ben kendi imkanlarım ile internet ten ve kitaplardan arastırarak örendim...ben bir alevi olmaktan gururluyum...çünkü biz hak için varız (ne olursan ol gene gel ..) [özümüz sözümüz]SivasLee Şoreş 12.03.2006, 22:37 Ben kendim çok araştırdım ayrıca Dayımın kitapları var birsürü onları(Tahtacılar, alevilik ve şeriat, alevi katliamları, kerbela vsvsv) okudum onlarda yetmedi nette araştırma yaptım sonra cemlere gittim.Anne tarafıma çok yakınım onlarında büyük etkisi var. yusufçukgecegez 12.03.2006, 23:14 ben bir alevi değilim ama aleviliği arkadaşımdan öğrendim.oda çok fazla bilmiyordu zaten. nazmiye 06.04.2006, 14:28 Temel olarak aileden öğrendim ama daha sonra çeşitli kaynaklardan okuyarak geliştirdim.Buca Hacıbektaşveli Cem evin'den de uygulamaları gördüm.Ama yeterli olduğumu sanmıyorum.Kafamdaki soruların bazılarına cevap bulamadım.Kaynaklar yetersiz veya eksik. dersimkizi 10.04.2006, 15:29 açıkcası ben alevilik ve sunnilik konusunu dersim'den çıktıktan sonra öğrendim.ondan önce belki yaşımdan dolayı hiç duymadım(yada bizlerde böle ayrımcılık olmadı için)bozüyük'te dersimli olduğumu sölediğim zaman alevimisin diye sordular ve ondan sonra araştırdım ve aleviliği savuna bilecek kadar bilgiler edindim ve cem evlerinde semahlara katıldım,dedelerle konuştuk ve edindim ama şu bir gerçek ki hiç bir zaman özellikle dersimdeyken onlar sunni yada biz aleviyiz konusunu hiç duymadım ve bundan dolayı gurur duyuyorum çünkü benim insanlarım ayrımcı değil ayrımcı olanlar utansın önemli olan insan olmak değil mi? Balta 10.04.2006, 15:53 ALEVİLİK HAKKINDA Kİ BİLGİLERİN KAYNAĞINA DAİR. Anne ve babadan duyma bir bilgi nekadar sağlıklı olabilir? zira onların doğru bir bilgiye sahip olduğunu nasıl test edebiliriz? Alevilik için en büyük sorun bu olmuş gibi geliyor kimileri Ruud Petersden gibi kişileri kaynak olarak ta yazmış ,bu Edward Said'i islam için kaynak görmekle eşdeğer.Ali Ekber hocam gizli dualar falan demiş, burada alevi olmayanların okumasından endişelendiği içindir bunu makul görüyorum. Türkiyede bu tür şeyleri gizli yapan bir gurup daha var onlarda Yahudi dönmesi Sebataycılar.İşin ilginci o ailede doğan bir çocuğa küçükken hiçbirşey anlatılmaz taki evlenip bir aile kurma zamanı gelene kadar o zaman ona açılırlar ve kendi inanışlarını dualarını öğretilerini anlatırlar. Onlarında yazılı bir kaynağı olduğunu sanmıyorum. Sebataydan geriye ne kalmışsa artık. NManifesto, için için Aleviliğe hakaret etmen ve Alevi tarihini bilmeden yada bilipte bilmemezlikten gelmeden önce Alevilerin yakın tarihe kadar Cemlerini bile Jandarma korkusu altında yaşadıklarını unutma. Sizin gibi Aleviler İnançlarını rahat koşullardan gelerek yaşamadı. Doğal olarakta Anne Baba ve kısıtlı imkanlardan yararlandı. Ama bu anlamda kaynak olarak emin ol sizin Softaların kaynaklarından daha sağlamdır. Burada gelmiş açıktan açığa Alevi düşüncesini YERMEKLE kalmıyor birde Yahudi dönmesi tabiri ile örneklendiriyorsAn kaldıki bu o insanlara bile olsa çirkin bir edep örneği. Bak sana Alevilikle ilgili dipnotlar vereceğim; Bunu iyice oku ve bizim düşüncelerimle Fettullahcıların düşüncesi aynı ortamda olmadığını çok iyi anlayacaksın. Bir Fettullahcının bizi bize anlatmasından daha ehvem bir durum olamaz. 1. Gelin Canlar bir olalim.... Bizi milliyetlere, dinlere, irklara ve siniflara bölmek istiyorlar. Vicdan ve merhametten yoksun; görevi sadece insan ögütmek olan bu kandegirmenlerinin carki bu yoldan bizleri tüketmek istiyor. Bunu yaparken de kah dini, kah ideolojiyi, kah parayi, kah payandeligi, kah metalastirilmis sehveti önümüze koyuyorlar. Biz bunlari reddediyoruz! 2. Yetmis iki millete ayni nazar ile bak…. Milliyetci ve irkci yaklasimlar yüzyillardan beri üzerinde yasadigimiz dünyayi kan gölüne cevirdi ve halen de cevirmektedir. Irk, din, dil, deri, cinsiyet ve kültürel ayrimciliga dayanan savaslardan karli cikanlar daima para babalari, tahakküm baronlari ve din tacirleri olmustur. Kalabaliklari olusturan genis kitlelerin payina ise bu savaslardan sadece gözyaslari ve acilar kalmistir. Bir avuc azinligin mutlulugu icin yapilar bu savaslari reddediyoruz. 3.Eline, beline, diline sahip ol…. Icinde yasadigimiz kapitalist-emperyalist toplumsal düzen etik degerlerden yoksun, sadece cikar ve menfaatlerine kilitlenmis egosentrik bireyler yaratmaktadir. Düzen, sadece akil fukarasi degil ayni zamanda duygu ve deger fukarasi insan tipi üreterek devasi bir makinaya benzeyen duygusuz-sevgisiz sistemine entegre etmektedir. Bir kez entegre olan insan ise kendi modelini hayatin her alaninda yeniden üretmektedir. Yardimlasma, paylasim, dayanisma gibi duygular yerini cikar ve menfaat üzerine kurulmus birlikteliklere birakiyor. Bu da insanlarin bütün ferdi ve toplumsal degerlerden soyutlanarak birer „bitirim“ , „menfaat abidesi“ne dönüsmesine yol aciyor. Maddi ya da manevi menfaata dayanmayan bir dayanisma ve yasam ruhu ancak insanin kendine ve o evrensel anlamdaki insana saygi ve muhabbet duymasiyla olanaklidir. Kendi beninde bütün benleri birlestiren insan ancak bu evrenselligi yaratmaya adaydir. Hicbir firtina ve deprem karsisinda yikilmadan ayakta kalan sihatli ve saglam bir kisilik ancak etik degerle mümkündür. Sevgi ve evrensellik eksenli etik deger insani hem sürülesmekten hem de kisilik parcalanmasindan koruyarak güclü bir bireye dönüstürür. Ancak güclü bireyler, icsellestirilmis toplumsal ve ilahi mabutlarin önünde egilmeyi reddeder. 4. Her ne arar isen kendinde ara, Kudüs`te, Mekke`de, Hac`da degildir.... Aleviler bugün yogun bir ilahi kisveli arap milliyetciliginin propaganda bombardimaninin altindadir. Bilge insanlarimizin yarattigi insan ve doga merkezli yüce degerleri cöllestirmek istiyorlar. Bunun icin de, bin bir surete bürünmüs din adamlari ve hokkabazlariyla üzerimize geliyorlar. Duyumsamadigimiz, hissetmedigimiz ve bize yabanci olan somut putlara oldugu kadar hayali putlara da karsiyiz! Isteyen istedigine tapsin fakat bizden uzak olsun onlarin mabutlari. 5. Benim Kabem insandir... Insani yüce bir deger olarak görmeyen hic bir düsünce, dogasi geregi, insana da saygi duymaz. Cani istedigi zaman onu atese verip yakmakta ya da kursuna dizmekte hicbir sakinca görmez. Alevi felsefesi, insani tanri katina cikarirken, tanriyi da insan seviyesine indiriri. Büyük insan Nesimi`nin dedigi gibi: „Gah cikarim gök yüzüne seyreylerim alemi, gah inerim yer yüzüne alem seyreyler beni“ 6. Her ne varsa bu alemde, hepsi mevcuttur Ademde…. Insan soyunun tarihler boyu ortaya koydugu bütün yaratilar, insan dogasinin sinirsiz ve sonsuz derecede gelisme ve degismelere acik oldugunu göstermektedir. Bu yaratilar insanin mutlu ve huzurlu yasayacagi bir dünyanin kurulusu dogrultusunda kullanildigi taktirde insan hayali cennet tasariminin boyundurugundan kurtulup, cenneti bu dünyada tesis edebilir. O zaman insanin ne cehennem korkusu ne de cennet kaygisi kalir. Üstelik önünde egilecegi bir mabuda da ihtiyac duymaz. 7. Okunacak en büyük kitap insandir… insan hem filogenetik (soy) bakimindan hem de ontolojik(varlik) bakimindan büyüleyici bir varliktir. Okyanuslarin derinliklerinde baslayan tek hücreli canlilardan günümüzün insanina kadar uzanan uzun bir evrim cizgisinin bütün izlerini mevcudiyetinde tasir. Makro kosmosun oldugu kadar mikro kosmosun da aynasidir. Insan bu iki ucu bir birine baglayan bir halkadir. Cok uzaklardan gelip cok uzaklara giden bir varliktir insan ve onun hareket ettigi mekan dogadir. 8. Ilimden gidilmeyen yolun sonu karanliktir…. Her insan dünyaya gelmeden önce mutlak bir harmoni icerisinde yüzer. Onun icin ne irk vardir, ne din, ne allah., ne devlet, ne para, ne otorite, ne yasaklar, ne günahlar ne de ikiyüzlülük ve yalan. Tüm bunlari kendinden önce dünyaya gelen hemcinslerinden ögrenir. Tabularla, yasaklarla, dogmalarla, günah haleleriyle cevrili bir dünyaya dogar ve büyüklerinden „esinlenerek“ bunlari yavas yavas icsellestirir. Cünkü dünyada baska türlü yasam hakki taninmaz kendisine! Saf ve karsiliksiz sevginin yerini cikar eksenli „sevgi“ almaya baslar. Tekrar o saf (katisiksiz) ve bizi biz eden özümüze dönebilmemizde bizlere sinirsiz bilgelik, sevgi ve felsefe yardimci olabilir. Bunlarin disindaki arayis yollari bizleri karanliga götürür. Düsünmeyen, hissetmeyen, algilamayan ve sevmeyen bir insan hayvansal dogasindan kurtulamaz, güdülerinin (nefsinin) esiri olarak kalir. 9. Ey Sufi; kadin, bilmeyene nefs, bilene nefestir…. Gerek patriyarsal kültürler ve o kültürlerde ortaya cikmis kitapli-kitapsiz dinler gerekse yine onlarin bir türevi olan kapitalist-emperyalist sistemler, her seyi metalastirdigi gibi kadini da metalastirmaktadir. Binlerce yilin ideolojik ve kültürel bombardimani buna sadece erkegi degil kadini da inandirmis! Icsellestirilmis olan bu duyguyla köklü bir hesaplasmaya girilmedikce kadin-erkek esitligi yalan üzerine insaa edilmis bir kurgudan öteye gidemeyecektir. Kadin, sadece bir “karsi cins” degil ayni zamanda yasamin ve sevginin de anahtaridir. O bütün insan soyunu yaratan rahman ve rahim dir. 10. Sevgi bizim dinimizdir, baska dine inanmayiz..... Alevilik, Islam ici-Islam disi gibi tartismalara da artik son vermek gerekir. Derin felsefi ve batini kökleri olan Aleviligi her hangi bir dine payanda yapmanin anlami ve geregi yoktur. O, sevgi ve bilgeligin oldugu her yerde yeserir; boy verir. Icinde sevgi ve bilgelik tasiyan hic bir sey Alevilige yabanci degildir. 11. Bir olalim, iri olalim, diri olalim….. Genis Alevi yiginlarinin bir birlik ve dirlik arayisi ve özlemi icerisinde oldugunu hissetmemek mümkün degildir. Her insanimizin suretinde düsünsel ve inancsal köklerinden kopmus olmanin hüznünün farkli tonlari okunmaktadir. Kücücük dag köylerinde kurdugumuz birlik ve dirligin yerinde yeller esiyor artik. Geriye dönüs asla mümkün olmayacak belkide fakat dünyanin en büyük metropollerinde yitirdigimiz birlik ve dirligimizi yeniden yaratmamiz mümkündür. Bilge insanlarimiz bunun ip uclarini caglar ötesinden bizlere sunmuslardir. Yüzyillar ötesinden getirdigimiz geleneklerimiz bu birlik ve dirligin yapitaslarini sunarken, bilge insanlarimizin yasama, insana ve dogaya dair felsefi (düsünsel ve ruhsal) söylemleri de bu yapinin ruhunu olusturacaktir. Eger her Alevi kendi bulundugu yerden bu dogrultuda bir yürüyüse baslarsa birlik ve dirlik de kendiliginden ortaya cikar. electronicsmemo 10.04.2006, 16:53 eline sağlık balta can sun 13.04.2006, 12:09 öncelikle ailemden sonra benim arastirmalarimdan tabii bu forumuda yabana atmamak gerekir ki cok sey katiyor,..... qwerty 13.04.2006, 14:49 aleviliği sevgilimden öğrendiğim kadarıyla biliyorum birde araştırmayı seviyorum net ortamıda yararlı oluo KURŞUNveli 13.04.2006, 19:01 genelde kitaplardan ve ailemden ...canlar ben şunu merak ediyorum dedeler alevilerin önderi olarak kabul ediliyor...fikirler kişiden kişiye değiştiğine göre dedelerinde fikri değişik oluyor onlarda okuyarak değilde yaşayarak öğrenmişler aleviliği...nerden bu fikre vardın derseniz bircok dedeyle sohbetim oldu dinledim ve katılmadığım bircok fikirleri oldu...ben şahsen aleviliği alevilik konusunda bircok araştırma yapmış değişik fikir adamlarının kitaplarını okuyarak bilgi edinmekten yanayım...dedelere saygım var ama inanmak zorunluluğu yok... Mirioglu 18.04.2006, 12:00 ben gizliliğin abartıldığını düşünüyorum. gerçi tarihleri pek karanlık geçmiş olan bu milletin gizliliğini anlayabiliyorum. özellikle iki büyük karanlık dönemleri var. birincisi haçlı seferleri, ikincisi yavuz sultan selim dönemi. yavuz a yeni bir suç ekleme peşinde değilim ama yavuz un çaldıran seferi dönüşü halepte 70000 arap alevisini katlettiğini duyarım hep büyüklerden. öyleki namazlarda bile yezid ve muaviye gibi lanetle anılır. namaza girecek kadar etki bırakmış. biraz araştırma yapınca benzerlik görülüyor ama kanıt yok. yavuz un gerçektende çaldıran dönüşü halep te kaldığı doğru. öte yandan arap alevilerinde kime sorsan yavuz desen lanet eder ve hep aynı rakamdan bahseder. 70000 alevi. böyle bir milletin kapalılığını anlıyorum. zira nusayriler hakkında ibni teymiyenin çıkarmış olduğu ölüm fetvası vardır. çokta ünlüdür. ama artık devrin müsait olduğunu düşünüyorum. kendimizi ifade etmeliyiz. ne olduğumuzu insanlara anlatabilmeliyiz. çok sindirilmiş bir topluluk. yalnız arkadaşlar duaları veremem. bu duaları alırken onlara gizlilik yemini ettim. açıklarsam saygısızlık olur. verdiğim sözde durmamış olurum. verdiği sözde durmayan bir adamın zaten sözüne güvenilmez. açıklama yapabilirim ama. ayrıtılı olur açıklamalar. nusayriliği daha iyi tanıtabilirim. ben bu kadarını yapıyorum. umarım daha fazlasıda gelir. ortak bir bildiriyle olursa daha iyi olur. saygılar Ali ekber kardeş herkese kendimiz tanıtmalı ve okadar kapalı kalmamlıyız bu doğru. Ama birde bahsettiğin sureleri anımsa. Açıklanacak ve herkes tarafından bilinecek olursa bize nasıl bir gözle bakılır sence? Benim ilminm öyle bir şeyki Size açıklarsam eğer Dersiniz sen putlara taparmışsın meğer! Hz.12 imamlar Özgür-Taylan 19.04.2006, 00:51 Arkadaşlar ALEVİLİK HAKINDA BİLGİLERİNİZİ NEREDEN geliyor? ailenizden mi? cem evlerinden mi? sosyo kültürel cevrenizden mi? Allahimin yaptigi hergün Aleviligi yasiyoruz... yani o hayat felsefesini en basit ve öz seklinde gerçeklestiriyoruz... ailelerimizden gördügümüzü kendimize uyguluyoruz... mesela aileler toplanip türkü söyleyip saz çalar, ortam Alevi ortami, raki içilir, muhabbet felan.....her Alevi ailesinde bulunan bi ortamdir, kendimizi "farkli" hissediyoruz o an... nasil anlatsam bilmem, ama anlami$sinizdir umarim... fakat dini bilgilerine sahip olmak için, ya büyüklerimizden ögreniyoruz... ya da kitaplardan, internetten, arkadaslardan vs... ben kendimi Alevi olarak görüyorsam, annemin bana verdigi kültür ve yasam felsefesindendir...ama Aleviligimi sürdürmek istiyorsam, dini bilgilere sahip olmam gerekiyor, annemin bilmedigi bazi seyler var, ve bir genç olarak, buyuklerimizden daha çok motiveyiz bu konularda, özümüze dört elle sarilmak dilegindeyiz... tanidigim tüm gençlerde gorebiliyorum bu durumu !! Serkan_Devrim 19.04.2006, 13:55 Ali ekber kardeş herkese kendimiz tanıtmalı ve okadar kapalı kalmamlıyız bu doğru. Ama birde bahsettiğin sureleri anımsa. Açıklanacak ve herkes tarafından bilinecek olursa bize nasıl bir gözle bakılır sence? Benim ilminm öyle bir şeyki Size açıklarsam eğer Dersiniz sen putlara taparmışsın meğer! Hz.12 imamlardevir değişti artık mirioğlu. sırlar devri kapandı. açıklansa bile ne sorun olacak ki? ki sende bilirsin ki bununla ilgili bazı yayınlanmış kitaplarda var. yani artık gizli bir şey yok ortada. sadece bizimkilerin ortak bildiriyle açıklamaları kaldı. belki bir gün olur. :yamukgul: canikocan 19.04.2006, 14:58 Arkadaşlar ALEVİLİK HAKINDA BİLGİLERİNİZİ NEREDEN geliyor? ailenizden mi? cem evlerinden mi? sosyo kültürel cevrenizden mi? valla ailemden aldığım bilgileri aldım ama cemecinden bilgi alamam çünkü bulunduğum yerde cemevi yok ne yazıkki selva 19.04.2006, 15:45 canikocan kardeşimin dediği gibi burada alevilerin cem evi olmadığı için ailelerimizin verdiği bilgilerle birde yaptığımız araştırmalarla öğreniyoruz.açlığımız zaten böyle bir siteye üye olmamızdanda belli olmuyormu piremi 19.04.2006, 16:39 cewremizdeki yaşlılardan araştırmalarımdan ve okudugum kitaplardan ve böle güzel sitelerden gulsum 24.04.2006, 14:17 alevilik konusunda benim yeterli bir bilgim olduguna inanmıyorum da aileminde öyle. çünkü sünniler ne yapıyor çocuklarını küçük yaşlardan itibaren camilere gönderiyorlar biz ise hiç bir şey yapamıyoruz. ayrıca bu eğitimsizlik ve iletişimsizlik nedeniyle de bilgisiz bir gençlik yetişiyor.ben şöyle söyleyeyim muarrem ayı ne zaman onu bile bu sene ögrendim ve kendimce birkaç günde olsa oruç tuttum yani bilgi beraberinde uygulamayı getirir. lion12 25.04.2006, 16:30 Valla benim bilgilerim aileden de değil,daha ziyade kitaplardan ve de sohbetine katıldığım zaman Mustafa dedemden geliyor.Esasen ailede pek yönlendiren olmadı açıkçası asimile olmuş bir ortam nede olsa ama ben o ruhu içimde hep hissettim açıkcası.Allah'a çok şükür ki beni de bu asimilasyonun kurbanlarından etmemiş,İmam Ali taraftarı olmaktan onur duyuyorum. FaLLeN 25.04.2006, 16:52 ben dede cogucuyum ama ne kadar okusamda hep bılgım yok gıbı gelır..alevılık ustune yazılmıs butun kıtapları okumusumdur ve arastırmısımdır..öle ki soy agacımı merak ettım..malatyaya kadar battal gazıye kadar gıdıyor..her seyı arastırmacı ve ogretmen kımlıgı alevı dedesı babamdan ogrendım...bana hep kızar orda kıtap var gıt oku bana sorma dıye :))) cagdascetin 14.06.2006, 05:24 tabiki forumunda katkısı varda daha çok aileden ve okuduğum kitaplardan aleviliği anlatan.ama tabiki burda okuduğum şeyler düşüncelerime düşnce katıyor bazı şeyleri anlamama sebeb oluyo.bana göre alevilik en çok dost sohbetlerinde anlaşılır veya bilmiş görmüş kişilerin anlatımlarıyla pelinn_n 24.06.2006, 12:04 annemden,babamdan,dedelerimden.... ayvaz58 29.06.2006, 14:27 genelde aileden geliyor ama ailemin bana verebileceği bilgi bir yere kadar ben genede okumak diye düşünüyorum ilgi merak olunca araştırıyor insan kitap okuyor bilen birisine soruyorum bazende.farklı yorumlar sonucu insan kendi fikrini ortaya koyuyor cagdascetin 29.06.2006, 18:27 genelde aileden geliyor ama ailemin bana verebileceği bilgi bir yere kadar ben genede okumak diye düşünüyorum ilgi merak olunca araştırıyor insan kitap okuyor bilen birisine soruyorum bazende.farklı yorumlar sonucu insan kendi fikrini ortaya koyuyor büyüttüğüm söz çok doğru bir söz alınan bilgiler biyere kadar zaten önemli olan o alınan bilgileri yorumlamak doğru ile yanlışı ayırıp doğruyu almak cagdascetin 29.06.2006, 20:25 GÖRÜŞÜLENLERİN KIZILBAŞLIKLA / ALEVİ-BEKTAŞİLİKLE İLGİLİ BİLGİ EDİNME YOLLARI ALEVİLİKLE İLGİLİ BİLGİ EDİNME YOLLARI Alevilikle ilgili Sayı Yüzde bilgi edinme yolları Kendi Kendine Okuyup, Araştırarak 831 : 51,26 Aileden 218 : 13,43 Okullardan 53 : 3,26 Akrabalardan 5 : 0,31 Yetişkinlerden 8 : 0,39 Dedelerden/ Rehberden 444 : 27,36 Babalardan 33 : 2,03 Din Adamlarından 30 : 1,85 TOPLAM 1623 : 100,0 1623 kişi böyle demiş özgürf 30.06.2006, 17:23 bu tür bilgiler aileden sizin dediğiniz gibide biyere kadar alınır. oradan sonra da kişinin kendisine kalır.. bende biyere kadar aileden aldım ama bu bilgiler yetersiz olduğundan dolayı cem evleri dedelerimiz bu kaynaklardan alınan bilgilerle kendimi geliştiriyorum.... sertur 30.06.2006, 17:27 dedem ailem akrabalar arkadaşlar aleviforum Gannush 30.06.2006, 18:49 dedemden, babamdan ve akraba çevresinden geliyor bilgilerim genellikle. bir de kendi araştırmalarım var, kitap okuyorum. yakın çevremden gelen bilgiler genelde menkıbe anlatımı biçiminde oluyor. kitabî bilgi daha objektif ve analitik oluyor. MeRaLiNa 17.09.2006, 07:48 biz Aleviyiz.... Hz. Ali hayatimda en cok duydugum isimlerin basinda geliyor:D...... ailemden bildiklerim bu ve buna benzer daha cok yüzeysel bilgiler, mesela anneme bazi seyleri sordugumda aldigim cevaplar kem kümden ileriye gitmez, durumu kurtarmak icin Hz. Ali'yi över, bende üstüne ne alaka diyip saka yapinca bana "git basimdan yezid" diyip tere yagi gibi üste cikar:yamukgul::S ailem Alevilige cok düskün ama onlarda cok sey bilmiyorlar bu forumu yeni kesfettim, burda benimde aklima takilan bir cok soruya cevap buldum... mesela niye namaz kilmadigimizla ilgili... bu beni aslinda hic ilgilendirmiyordu, namaz bana yabanci, soguk, duydugumda bu sünnilerin yaptigi seydi...... sonra hatayda ve benzer yerlerde Aleviler oldugunu biliyordum ama arap olduklarini bilmiyordum mesela.... vs vs hic bir zaman Aleviligimi saklamadim..... her zaman belli ettirmeye calistim hatta... ama burda anladimki ben Aleviligi cok az bilen bir Aleviymisim:S KomünistAlevi 17.09.2006, 11:37 Selam... Bütün bilgilerim kendimden geliyor....Hep kendim araştırıp öğrendim, tıpkı Komünizmi kendim öğrendiğim gibi:thumbup1: :thumbup1: Hayatta hiç birşeyi aileme yada yakınımdakilere sormam kendi kendime sorar ve öğrenirim... Gittiğim yoldanda çok memnunum.. Xızır yoldaşım olsun, Şahı Merdan Ali yardımcım olsun... Sevgiyle Kalın... Rose 17.09.2006, 13:04 ben sunniyim ama hacıbektaşlıyım ve orda da bir çok alevi var. ben alevi olmama ragmen alevilerle ilgili bir çok şeyi çevremde ki insnalardan öğrendim. HZ Ali ismini hacıbektaşta duymamak imkansız zaten. zaten aileminde alevilerle ilgili söylediği güzel düşünceler sayesinde onları daha iyi tanımaya çalıştım. zaten en samimi arkadaşlarımda aleviler onlardan ve şimdide bu forumda ve internetten araştırıyorum. gizem 17.09.2006, 13:47 önce ailemden öğrendim 8 yaşımda bunu tam anlamıyla kavradım sonra merak etmeye araştırmaya başladım ufak ufak ardından dedemgillere sordum daha sonra evimde bulunan kitaplarla yola devam ettim sosya kültürel çevremden tam kaynaklanmadı ama kaynaklandığı alanlar oldu mesela her sene HACI BEKTAŞ TÖRENLERİNE GİTMEM GİBİ,ardından eskişehirde cem evini gördüm yapılan cemleri felan zaten bu süreç içinde dedeler aracılıyla post aracıylyla kendi evimimzde de cem yaptık ardından cem evine merak sardım ne olduğu ne bittiğini sonra kitaplar aracılığı ile devam ettim ediyorumda en azından sorgulaya biliyorum her şey bu yolu öğrenmeme neden oldu Seyduna 17.09.2006, 17:35 Onceleri sadece aile ve cevreydi ama zamanla onlarin cogu seyi yanlis ve eksik bildiklerini gordum. Cemlere katildim bir ara ama Dedeler biel hikayeden baska birsey anlatmiyorlardi. Hele tarih bilgileri cok kotuydu. Aralarinda yuzyillar farkla yasamis isnalari birlikte yasamislar gibi anlatiyorlardi mesela. Sonra kendi arastirmalarim ise bu konularda kaynaklarinm cok ama cok fazla cesitte oldugunu gosteriyordu. Hepsini toplayip harmanlamak zor olsa da yeterince bilgiye sahibim diye dusunuyorum. Bence bu konuda en iyisi edebiyattan faydalanmak gecmisten bozulmadan gelebilen eserler yerel olsa da bir cok bilgiyi gercek sekilde gunumuze ulastirabiliyorlar.. YoLdAsMg 17.09.2006, 20:37 Arkadaşlar ALEVİLİK HAKINDA BİLGİLERİNİZİ NEREDEN geliyor? ailenizden mi? cem evlerinden mi? sosyo kültürel cevrenizden mi? her zaman cemlere katılırım ve dedelerle uzun zaman sohbet ederiz arkadaşlarımla bunların yanı sırada sağlam kaynaklardan okumak ve araştırmak bilgimize bilgi katıyor yavaş yavaş öğreniyoruz artık, inşallah çocuklarımız dahada iyisini başarıcaklar ama pek ümitli değilim açıkcası saygılarımla, barabar 17.09.2006, 22:23 herşeyi kendim öğrendim..kendim katıldım ortamlara...ailemden de halen destek almıyorum bana olum uğraşma deselerde boş benim için biz aleviliğe ve siyasi görüşümüze baş koymuşuz |