Orijinalini görmek için tıklayınız : Abant Platformu, 13. toplantısında Aleviliği masaya yatırmış!

dede_27
18.03.2007, 23:03
13. Abant Platformu'nun bugün ve yarın İstanbul'da gerçekleştireceği "Tarihi, Kültürel, Folklorik ve Aktüel Boyutlarıyla Alevilik" sempozyumunda Alevilik tartışılacak. Ancak "ABD'nin Ortadoğu taşeronu" olarak nitelenen Gülen'in öncülük ettiği platformun girişimi, Alevi örgütlerinin sert tepkisiyle karşılaştı.

Afrika'da bir süre önce düzenlediği toplantıyla dikkatleri üzerine çeken Fethullah Gülen 'in onursal başkanı olduğu Abant Platformu bu kez de gözünü Alevilere dikti. Platformun, Alevi örgütlerinin bilgisi dışında organize ettiği "Tarihi, Kültürel, Folklorik ve Aktüel Boyutlarıyla Alevilik" sempozyumu bugün ve yarın İstanbul'da gerçekleştirilecek. Alevi örgütleri sempozyuma, "Alevilik ve Aleviler, Fethullahçı projelerin tuzağına düşürülemez" diyerek tepki gösteriyor.
13. Abant Platformu, Alevilerin tepkisini çeken bir gündemle toplanıyor. Platformun bugün ve yarın İstanbul'da gerçekleştireceği "Tarihi, Kültürel, Folklorik ve Aktüel Boyutlarıyla Alevilik" sempozyumunda her yönüyle Alevilik tartışılacak.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Turan Eser , "Alevi-Bektaşi toplumunun en güçlü ve yaygın örgütlenmesine sahip Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu'nun (ABF) bilgisi dışında gelişen bu proje oldukça düşündürücüdür. ABF açısından bu girişimin arka planında karanlık bir Fethullahçı niyet ve tuzak vardır. Karanlık niyet, ABD eksenli ' Ilımlı İslam Projesi' ; tuzak ise Aleviliğin bu proje içine sokulması ve Alevilerin asimilasyonudur" dedi. Sempozyumu bir akademik girişim değil, ideolojik bir projenin altyapısı olarak değerlendirdiklerini vurgulayan Eser, şunları kaydetti:
"ABF, referanslarını dindarlıktan, tarikatlardan ve güçten alan, sözde bilimsel projeleri, demokratik, laik bir cumhuriyet projesinin gerçekleşmesini engelleyecek bir ideolojik yaklaşım olarak görür. Bağımsız ve sivil davranma gücünü kaybetmiş Abant Platformu, bir tür Gülen sözcülük hareketidir. Alevilik üzerine düzenlenmiş bir sempozyumun, Alevi örgütlenmelerinin hiçe sayıldığı, onlardan gizlenen bir etkinlik olarak, gerçek amacının hizmet ettiği zemin bellidir. Abant Platformu'nun sivil bir Türkiye söylemi inandırıcı değildir. ABF diyalog karşıtı bir kurum değildir, ama taraf ilişkisini hiçe sayan yaklaşımlar karşısında sessiz kalamaz. Türkiye'de başka bir ABF yoktur."

Zaman gazetesine de bakın canlar. ...! (http://www.zaman.com.tr/webapp-tr/haber.do?haberno=514895)

Yorumlarınızı bekliyorum ..

Eyvallah..

Yağmur
19.03.2007, 02:15
benim bildiğim kadarıyla bu foruma alevi ileri gelenlerde katılmıştır.arkadaşlar bir yerde her şeye negatif bakmamak gerekir.bu konunun ele alınması güzel bence ayırca bu arada diyanetin temsilcisinin bir takım konuşmaları var aleviliği ihmal ettik diye.en azından seçim öncesi de olsa akp hükümeti ve dinayet kendinde suç aramaya başlamış.bu bizim için bir fırsat diye düşünüyorum.ama ne zamana kadar sürer bilmiyorum.bencede samimi değiller bu yaptıklarında ama çok da negatif olmamak lazım.her şeye önyargıyla bakmayalım önce bir anlamaya çalışalım.

dede_27
19.03.2007, 20:18
benim bildiğim kadarıyla bu foruma alevi ileri gelenlerde katılmıştır.arkadaşlar bir yerde her şeye negatif bakmamak gerekir.bu konunun ele alınması güzel bence ayırca bu arada diyanetin temsilcisinin bir takım konuşmaları var aleviliği ihmal ettik diye.en azından seçim öncesi de olsa akp hükümeti ve dinayet kendinde suç aramaya başlamış.bu bizim için bir fırsat diye düşünüyorum.ama ne zamana kadar sürer bilmiyorum.bencede samimi değiller bu yaptıklarında ama çok da negatif olmamak lazım.her şeye önyargıyla bakmayalım önce bir anlamaya çalışalım.

Kimin yaptığı belli .. Neyin ne olduğu belli ... Bence anlamaktan çok gözümüzü bir açalım .. Ne yapılmak isteniyor diye...

Asimile oluyoruz..

Artık uyanmamız lazım ..

Bir olmamız lazım ..

Yağmur
19.03.2007, 22:50
Kimin yaptığı belli .. Neyin ne olduğu belli ... Bence anlamaktan çok gözümüzü bir açalım .. Ne yapılmak isteniyor diye...

Asimile oluyoruz..

Artık uyanmamız lazım ..

Bir olmamız lazım ..

Asimile olduğumuz bir gerçek ama bu sadece Diyanetin bizi bir kategoriye sokmak istemesinden kaynaklanmıyor.Hepimiz suçluyuz çünkü çocuklarımıza aleviliği öğretmiyoruz.Bir bakıma biz de kendi kendimizi asimile yoluna gitmişiz. Kolayımıza geliyor.Bu sadece karşı tarafın suçu değil.

saygılar...

dede_27
20.03.2007, 01:51
Asimile olduğumuz bir gerçek ama bu sadece Diyanetin bizi bir kategoriye sokmak istemesinden kaynaklanmıyor.Hepimiz suçluyuz çünkü çocuklarımıza aleviliği öğretmiyoruz.Bir bakıma biz de kendi kendimizi asimile yoluna gitmişiz. Kolayımıza geliyor.Bu sadece karşı tarafın suçu değil.

saygılar...

Evet .. Ama ben senin söylediklerinin aksini söylemedim..

Bir olamıyoruzki suç bizdede var..

Ama bu toplantı tamamen Aleviliği asimile etmeye yönelik bir harekettir...Başındakileri biliyorsunuzdur ...

Eyvallah..

slush
20.03.2007, 02:21

Haklisin demek isterdim sana ama diyemiyorum,

Onların söyledigi sözle söyleyim iktidar makamı dert yanma makamı değildir.. Tutsun tayyip yurttaşlık hakkı olarak alevilerin isteklerini yapsın ama onların derdi o degil sivas olaylarından sonra artan alevi örgütlülüğü bugün geldigi nokta azımsanmayacak kadardır..

Bunların yaptığı seçim öncesi bakın tartışıyoruz diyerek bu örgütlülüğü bozmaya yönelik hareketlerdir. Oy avcılığıdır takkiyeceliktir. Şarlatanlıktır samimiyetsizliktir, Cem evine cümbüş evi de sonra da seçimlere sayılı günler kala alevi vatandaşlarım.. yemezler..

Evet bir kaçtane alevi önderi çağrılmıştır ama Alevi-Bektaşi toplumunun en güçlü ve yaygın örgütlenmesine sahip olan örgütün dışanda gelişmeside niyetlerinin göstergesidir.

Zaman gazetesinden konu ile ilgili alıntı yapayım...

"Eskişehir Hacı Bektaş Veli Vakfı Başkanı İrfan Çetinkaya İnancıma camide namaz da kıldım, Kuran da okudum."

Konuşmacı daha farklı seyler de söylemis olabilir ama Zaman gazetesi için önemli olan yukarıdakı yer ve onu taşımışlar sayfasına...

Yağmur
20.03.2007, 02:33
Elbette yanlı olabilirler ben onları savunmuyorum.Ama asimile olmamak bi yerde bizim elimizde.Bu konu o veya bu şekilde gündeme gelmiştir.Ve seçim kampanyası için bile olsa anlamlı mesajlar verilmiştir.En azından bir şeylere olumlu yaklaşılmış diye düşünüyorum.Ama samimiyetlerini zaman gösterecektir.

Aleviliği ihmal ettik
Abant Platformu'nda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Görmez, "Aleviliğin doğru tanıtılmasında Diyanet'in de ihmali oldu. Artık bu ihmale son vereceğiz" dedi

Yurt içi ve yurt dışında Türkiye'nin sorunlarını tespit ve çözümü için yapan Abant Platformu, 13. toplantısında Aleviliğin sorunlarını masaya yatırdı. Diyanet, Alevi camiasından temsilciler ve akademisyenlerden oluşan katılımcılar, Aleviliğin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu ve sorunlarının çözümü için çaba sarf edilmesi gerektiğine dikkat çekti. Toplantıda konuşan Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Diyanet olarak Alevilerin isteklerini, şikayet ve taleplerini dinlememiz gerekirdi. Bu konuda ihmallerimizin olduğunu düşünüyorum." diyerek bu ihmale son vereceklerini söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı'nı temsilen katılan Diyanet İşler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Aleviliğin Türkiye'de doğru olarak tanıtılmamasında Diyanet'inde eksikliklerinin bulunduğunu belirtti.

‘YAPAY SORUN OLUŞTURMA ÇABASI’
Din görevlilerini Alevilik konusunda bilgilendirmek için eğitimlere başladıklarına dikkat Çeken Prof. Görmez, "Aleviliğin temel kaynaklarını hiçbir yorum katmadan orjinaline sadık kalınarak yayınlıyoruz. Bunu yaparken de Aleviliği tanımlama için değil bilgisizliği ortadan kaldırmayı hedef alıyoruz" dedi. Aleviliğin Diyanet üzerinden tartışılmasını doğru bulmadığını aktaran Görmez, yasalar hazırlanırken Alevilerin de görüş, düşünce ve taleplerinin alınması gerektiğini ifade etti. Alevi Vakıflar Federasyon Başkanı Doğan Bermek de, Türkiye'de yapay olarak Alevilik sorununun oluşturulmaya çalışıldığını belirterek "Alevilik İslam dininden sapma şeklinde algılanıyor. Allah'a ve Hz. Muhammed'e ve onun en sevdiği kişilerden Hz. Ali'ye inanan kimselerin bu şekilde değerlendirilmesi çok yanlış" dedi.

‘ADIM HÜSEYİN’
Toplantıda bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ise Aleviliğin İslam dininin farklı bir yorumu olduğunu söyledi. Aleviliği İslamın dışında değerlendirmenin Aleviliğe yapılmış en büyük haksızlık olacağını vurgulayan Çelik, "Son zamanlarda Ali'siz Alevilik özlemi içinde olan kurumlar olduğunu görüyoruz. Aleviliği bütün inanç boyutlarından sıyırarak sadece folklorik bir unsur haline getirmeye çalışanlar var. Bu doğru bir yaklaşım değil" dedi. Alevi öğretisinde "Ali bizim şahımız, Kabe kıblegahımız, Miraç'taki Muhammed de bizim padişahımız" anlayışı olduğuna dikkat çeken Bakan Çelik, bu anlayışla bir sünninin çatışacak hiçbir tarafı olmadığının altını çizdi. İnsanların birbirlerini ötekileştirmemesi gerektiğini anlatan Çelik, Alevi ve Sünniler arasındaki kuvvetli bağı da ilginç bir örnekle açıkladı. Çelik,"Ben sünniyim. Benim adım Hüseyin. babamın adı Hasan, abimin adı ise Ali. Sünni dünyasında bu isimler çok yaygındır ama ben bugüne kadar adı Yezid olan bir sünni tanımadım. Hatta bu sünniler arasında hakaret olarak algılanır" ifadelerini kullandı.

kaynak:bugün gazatesi

bide şunları okursan çok sevinirim

slush
20.03.2007, 03:24
Elbette yanlı olabilirler ben onları savunmuyorum.Ama asimile olmamak bi yerde bizim elimizde.Bu konu o veya bu şekilde gündeme gelmiştir.Ve seçim kampanyası için bile olsa anlamlı mesajlar verilmiştir.En azından bir şeylere olumlu yaklaşılmış diye düşünüyorum.Ama samimiyetlerini zaman gösterecektir.

Asimile konusunda tamamen haklisin, Devlet baskı uyguluyorsa aile büyükleri çocuğuna aleviliği öğretmesi lazım... Osmanlıdan itibaren alevilik yok edilmeye çalışılmışsada bunu günümüzü kadar getiren bu asimile olmamışsa alevilerin bir arada olması dedelerin etkisi büyüktür.

1950 lerden sonra büyükşehire göçlerle otoasimile dönemi başlamıştır şerefsiz yavuzun kılıcından daha etkilidir.. Çünkü göç edenlerin torunları dünyaya gelmiştir ve ne yazıkkı bu göçle gelen her insanda alevilik bilinci o kadar gelişmiş olmadığından bu otoasimile başlamıştır... Medyanın alevi inancını görmemizlikten gelip bilgilendirmemesi devletin yanlı tutumu..

Bu yüzdenki bugünkü alevi tv ler ve bu forum çok faydalıdır ayakta durmalıdır...

Hz. Alinin bir sözü vardır kimin söylediğine değil ne söylediğin bak diye.. Kimseye ön yargımız yok Ekonomik anlamda akp nin su anda yaptığı bazı seyleri olumlu buluyorum yada A.B. konusundaki tavrı v.s. bu konuda yazılarım var forumda

Seçim zamanında mesaj vermesi bir lutuf degil... Bir zorunluluktur.. Akp nin söyle bir sorunu var alevi milletvekili yok ve bütün alevileri karşısına almak istemiyor. Bu seçimde en az 3-5 alevi kökenli milletvekili meclise sokmak istiyor. Bu özlemlerini gerek abdulatif sener gerek abdullah gül dillendirmiştir...

Keşke bende sizini gibi bakabilsem evet bu adamlar demokratlar yurttaşlık hakkı için bunu yapıyorlar diye bilsem... Ama genel başkanı olan kişini alevilere karşı söylemleri bunu dedirtemiyor bana...

Diyanetin itirafı bir kazanımmıdır evet... Sorun ise su biz alevilerin destekledikleri kurum ve kuruluslarin muhatap alınması 7 kisiden olusan içinde alevi kelimesi geçen asimile olanların değil...

anti-fasist
20.03.2007, 20:05
Reha Çamuroğlu

kimin taşeronluğunu yapıyor ?

Fettullah Gülen ekibinin bir organizasyonu olan ’’Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'’nın ev sahipliğinde Abant Platformu olarak bilinen oluşumun düzenlediği 'Tarihi, folklorik ve aktüel boyutlarıyla Alevilik' başlıklı toplantı beklenen biçimdeki açıklamlarıyla sona erdi.

Yapılan konuşmalarda ve açıklanan sonuç bildirisinde Aleviliği mümkün olduğu kadar Sünni yoruma uygun yorumlamak, Aleviliğin folklorik özelliklerini öne çıkarmak, siyasal yaklaşımlarını gözardı etmek, Aleviliği yaşayan değil yalnızca ’mistik’ bir havada sunmak için şu yaklaşımlar öne çıkartıldı

Sonuç bildirisi açıklanırken, Avukat ve yazar Ali Yıldırım’ın ’’Aleviliğin tanımını Sünniler yapamaz’’ biçimindeki haklı eleştiresine tepki gösteren eski DYP Genel Başkan Yardımcısı Reha Çamuroğlu, sempozyumun doğal olarak da sempozyumda istenen asıl sonucun yani Sünnileştirilmiş bir Aleviliğin bayraktarlığını yaptı.

Ali Yıldırım: Bu bildiri derhal yırtılmalı

Toplantıdaki ortak açıklamaya ’’yazılanları reddediyorum’’ diye tavır koyan Ali Yıldırımın tepki çeken konuşmasında şunlar söyledi:

Ali Yıldırım, burada yapılan Alevi tanımı ile bir konsül havasına bürünmesine kabul edemiyeceğini söyledi ve şunu ekledi: ' Bu bildiriyi bana dikte edemezsiniz. Burada yazılanları reddediyorum. Alevilerin içişlerine başkalarının elini karıştırmayız. Alevi toplumu sizler gibi Diyanet'i takdir etmez. Aleviliğin tanımı Alevilerin kendi iç sorunudur, sivil toplum kurumu olarak Abant Platformu böyle bir tanımlama yapamaz. Bu bildirinin derhal yırtılmasını ve basına verilmemeli'.

Toplantı sonunda açıklanan ’’sonuç bildirisi’’nde de, tek tek açıklamlarda da Aleviliğin Sünni yorumu öne çıktı. Egemen Sünni anlayışının dayattığı Alevi yorumu, sempozyuma katılan 45 katılımcı tarafından tekrarlandı.

Yapılan konuşmalarda ve açıklanan sonuç bildirisinde Aleviliği mümkün olduğu kadar Sünni yoruma uygun yorumlamak, Aleviliğin folklorik özelliklerini öne çıkarmak, siyasal yaklaşımlarını gözardı etmek, Aleviliği yaşayan değil yalnızca ’mistik’ bir havada sunmak için şu yaklaşımlar öne çıkartıldı:

1) Alevilik, Türk-İslam kültürünün özgün bir parçasıdır. Baştan itibaren İslamı bir kimlik olarak benimseyen Alevilik, Anadolu’nun ve Balkanların İslamlaşmasında ciddi katkılarda bulundu.

2) Alevilik müstakil bir din yahut itikadi, fıkhı ve siyasi nitelikli bir mezhep değildir. Alevilik İslam kimliği içinde batini ve mistik karakter arz eder.

3) Diyanetin girişimi taktire şayandır: Toplantıda ’’Diyanet İşleri Başkanlığı'nın Alevi Bektaşi metinlerini orijinal nüshalarıyla birlikte yayımlaması takdire şayan görülmüştür’’ denimiştir.

Nitekim toplantıya katılanların ve Aleviliği Sünnileştirmenin ’’öncüsü’’ olan Doç. Dr. Osman Eğri, Reha Çamuroğlu gibi kişilerin basına yansıyan değerlendirmeleri de bu yaklaşımları açıkça gözler önüne seriyor.

Doç. Dr. Osman Eğri: Diyanet'in çalışmaları takdire değer

Aleviliği, Sünnilik empoze etmeden öğretmeye çalışıyoruz. Dedelerin eğitimine önem verilmesi ve bu dedelerin belirlenen kıstaslarla cemevlerinde görev yapmaları ve maaşlarının devlet tarafından ödenmesi gerekir. Diyanet'in Alevilik hakkındaki çalışmalarını şans olarak bilmeliyiz.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın son zamanlarda Aleviliğin sorunlarına yaklaşımını çok olumlu. Diyanet, 6 Alevi dedesini eğitim için Almanya'ya gönderdi. Sünni din adamlarını Ehl-i Beyt ve Alevilik hakkında bilgilendiriyor. Alevi ve Bektaşi kaynaklarından orijinal el yazması eserlerini yayınlıyor. Bu çalışmalar Alevilik konusunda tarihi adımlardır.

Reha Çamuroğlu: Alevi diasporası

45 konuşmacı ve 100 katılımcının katıldığı Grand Cevahir Otel'de düzenlenen 13. Abant Platformu'nda konuşan Alevi yazarlardan Reha Çamuroğlu, Türkiye'de Alevi sorunlarının çözülmesini istemeyen ve sürekli gerginlikten beslenen bir Alevi diasporasının oluştuğunu söyledi. 'Alevi diasporası'nın adresi olarak Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu'nu gösteren Çamuroğlu, "Her geçen gün Anadolu Alevileri ile kendi aralarına mesafe koyuyorlar. Çünkü bunlar çatışmadan besleniyorlar" dedi.

bu adamların hepside bizimle uğraşıyorlar ama biz söz vardır bizler varlığımızı onların kafasına vura vura göstereceğiz.gerek taşla gerek sopayla gerekirse kağıtla kalemle....

bu günlere geldik asla yılmadık asla da yılmayız...

Kimse aleviliği sünni islama göre yorumlayamaz ve yorumlamamalı alevilik bir yaşayış tarzıdır.bir kültürdür.biz inançlar sistemidir.