Orijinalini görmek için tıklayınız : 'Alevilik;Türk-İslam Kültürünün Özgün Bir Sentezidir'

duygugemisi
19.03.2007, 14:44
Abant Platformu'nda Alevilik konusuna masaya yatıran düşünür ve akademisyenler ilginç saptamalarda bulundular.İki gün süren toplantının sonuç bildirgesinde 'Alevilik;Türk-İslam kültürünün Özgün bir sentezidir' denildi.
Burdan anlıyoruz ki inkar ve imha politikası tüm hızıyla devam ediyor.Siz değerli canların yorumlarını bekliyorum...Saygılarımla

serap_kerasus
19.03.2007, 15:00
kesinlikle haklısın, alevilik sadecislama ve türklüğe sığmayacak kadar geniş, evrenseldir..alevilik içinde bir çok inanışı barındıran,bir sentezdir..içinde islamiyet de vardır, şamanizm de..ama sadece türk-islam sentezi demek büyük bir gaflettir..

Agop
19.03.2007, 15:03
bunu kim söylemişse gülme krizine soktu beni.
ne saçma bir düşünce bu böyle. :)

Comandante_62
19.03.2007, 15:04
Alevilik sadece Türklükle ifade edilemez. Alevilik çağdaş hümanist bir hayuat felsefesi bir inancdır.

Aleviliğin en halis yaşatıldığı yer olan Tunceli halkı kendilerine türk demezler

denizsefiri
19.03.2007, 15:05
Evrensel tanımını biraz açar mısınız? Alevilik soya dayalıyken nasıl evrensel olabiliyor?

Comandante_62
19.03.2007, 15:11
Evrensel tanımını biraz açar mısınız? Alevilik soya dayalıyken nasıl evrensel olabiliyor?

sayın denizfeneri arkadaşımız

Alevilik tüm insanlara bir gözle bakar. Kendisinden olmayana kafir, gavur vur kafasına gibi kes öldür zalimi zaten cehennemde yanacaklar gibi düşünmez.

Alevilik saygı ve sevgi inancıdır. Bizler allahdan korkmayız. Müslümanlıkda Arap emperyalizmi vardır. Sözde evrensel olan bu müslümanlık (evrensel değildir arap kültürünü yansıtır) her müslümanlaştırdığı kavimi araplaştırmış ve arapçayı kutsal bir dilmiş gibi tanıtmıştır. Araplık kutsallık değildir. Arapçda kutsal değildir. Müslüman olmak Arap kültürünü benimsemekse yolunuz açık olsun.

Alevilikde illaki herkesin alevi olması şart değil dünyanın neresinde olursa olsun temiz, olgun, kamil insanlar bizim gözümüzde insanı kamildir. Biz müslümanlar gibi bizden olmayan kafirdir gibi düşünmeyiz. Temiz namuslu ahlaklı olgun ve dürüst insanlar ister budist ister putperest ister başka din ister ateist olsun benimser ve severiz.

Biz böyle evrenseliz, insanlığa önem veririz.

denizsefiri
19.03.2007, 15:16
Bakın bir eksik var.. Alevilik kendi insanı için bir hazine, diğer insanlara karşı sonsuz hoşgörülü ama başka insanlar o hazineden yararlanamıyor, hazine sahipleri gibi.. Yani dinsiz, mutsuz, arayış içinde olan bir insanı çağırmıyor, ona çözüm üretmiyor, birşey vaadetmiyor.. Ama Bektaşilik derseniz, Mevlevilik derseniz anlarım, işte evrensellik budur derim.

Şoreş
19.03.2007, 15:16
Alevileri bölmek ve Aleviliği yok etmek için hazırlanmış bir Oyundur bu..
Alevilik son yıllarda Milliyetçi, Irkçı Akımların etkisi altına sokulmaya çalışılıyor..
Çok açık söyleyebilirim ki, 400 sene önce Halkçı bir Alevi ve Aleviler vardı..Şimdi ise bizi bir Irk'ın ve bir Din'in içinde eritme yoluna gidiyorlar..
Bu sonuçların doğmasındaki en büyük sebeplerden biri ise İzettin Doğan gibi sözde Alevi Temsilcileridir..İzettin Doğanın gerçek yüzünü bence çok az Alevi görmektedir.. İzettin Doğan ve Alevi İslam Vakfı Başkanı ve etrafındaki sözde Aleviler, Aleviliği Orta Asya Kökenli bir İnanç ve İslam Yorumu olarak göstermektedir.. Alevilik yozlaşma yolunda arkadaşlar... Aleviliğin Evrenselliğini, güzelliğini artık görmemiz gerekiyor..

Aleviliği İslamcılık adı altında eritmek isteyenlere karşı durmamız lazım..
Türk İslam Sentezcilerinin son planı ise Aleviliği Sünnileştirmektir..Türk İslam Semtezcilerine göre Hacı Bektaş Sünnidir ve Aleviliği bu kesimler, Sünni bir Tarikat olarak gösterip, Sünni Mezhebine yamamaya çalışacaklardır.. Alevilik hem Milliyetçi, hem sağ, hemde Sünni İslamcı Çevrelerce etki altına alınmak istenmektedir.. Aleviliği sürekli Türk Kültürü olarak göstermelerinin nedenlerinden biride, Aleviler içindeki Sol Potansiyelidir.. Türk İslam Alevilik oyunu ile yeni nesil Alevileri etki altına alıp, Aleviliği aykırı akımlara yöneltmek istiyorlar.... Sağ, Milliyetçi akımlar.

Alevilik Evrenseldir.. Enel Hak Felsefemizin Kökeni İran/Zerdüştlüktür.. Kaldı ki Hallacı Mansur yani Enel Hak Felsefesini Aleviliği kazandıran Hallacı Mansur, Farsi Kökenli bir Pirdir, Alevi önderidir.. Yine Sultan Sohak Kürt Kökenli bir Alevi Önderidir.. Ve İnancımızdaki Tenasüh / Devriye ise Anadolu / Pagan / Budizm Kökenlidir.. Aleviliğin temelinde bulunan Tenasüh Malesef ki yozlaşmış, Asimile olmuştur.. Alevilikte Ateş Kutsaldır ama İslam bunu reddeder.. Buda Aleviliğin bir farklılığıdır..
Aleviliği Türk Kültürü göstermek, Alevilerin sadece Türk Kökenli olduğunu iddia etmekten farksız bir olaydır.. Türkmen Aleviliğinde Orta Asya öğeleri ağırlıklı olabilir ama bir Kürt Dersim Aleviliğinde Güneşe Dua etmek, Secde etmek Kutsaldır.. Bir Kürt Aleviliğinde Gağant Bayramı vardır ama Yozlaştırılmıştır.. Gağant ise bir Yılbaşı Bayramıdır.. Kürt Aleviliği İnancının ve Ermeni İnancının Bayramıdır... Aleviliğin Arap Kürt Türkmen Halklardan oluştuğu gerçeğini artık bazı sözde Alevilerin ve Türk İslamcıların ve bunlara pirim veren İzettin Doğanların görmesi gerekmektedir.. Aleviler çeşitli halklardan oluşur.. Aleviler sadece Türk değildir, Kürt Alevileri, Arap Alevileri yok saymak, Aleviliği terstir..
400 sene önce Pir Sultan Ezilen halk için ayaklanmıştı, bugün o Pir'in yoluna Milliyetçilik, Irkçılık sokuyorlar.. Ne kadar acıdır.

duygugemisi
19.03.2007, 15:24
Değerli canlar gerçekten konu önemli olduğu kadar çok hassas da...Ben bu haberi okuduğumda inanın ki 'Alevilere olan yaklaşım değişmeli' diyenlerin ikiyüzlülüğü dedim.
Ben Aleviyim ama aynı zamanda Kürdüm de...Ne olacak şimdi?Aleviliği sadece Türk olmakla açıklamak gerçekten büyük bir gaflettir...

aykudgöksun
19.03.2007, 15:48
inkar politikasına devam ediyorlar..allah ıslah etsin yalnız bir insan bir millet bu kadar zamanda anlamaz mı kardeşim??inkar politikasıyla insanları daha çok perçinliyorsunuz.biz kürt olduğumuzu biliyoruz ve bununla gurur duyuyoruz,kimse bizi türkleştirmeye çalışmasın zira bu kadar büyük bir kültür bir devletin ve milletin inkar politikasıyla asimile edilemez...

Anatolianman
19.03.2007, 16:06
Geçmiş yüzyıllardan gelen alevilik ve alevilere ait her ne varsa Türkçe dili dışında anlatılmış kaynak, eser, anlatım vs duymadım okumadım. Bu türkmenler dışında aleviliğe geçmiş halklar yoktur demek değildir ama ana gövdenin ne olduğu konusunda ipuçları verir. Abanttaki çıkarımı pratik verilerden yapmışlardır diye düşünüyorum. Birde sünniliği arap kültürünü takip edenler olarak adlandıranlar iran, ırak, suriye, azerbaycan daki şiileri nasıl açıklayacaklar? Iraktakiler arap kültürünü temsil etmiyormu yoksa?

Şoreş
19.03.2007, 16:22
Geçmiş yüzyıllardan gelen alevilik ve alevilere ait her ne varsa Türkçe dili dışında anlatılmış kaynak, eser, anlatım vs duymadım okumadım. Bu türkmenler dışında aleviliğe geçmiş halklar yoktur demek değildir ama ana gövdenin ne olduğu konusunda ipuçları verir. Abanttaki çıkarımı pratik verilerden yapmışlardır diye düşünüyorum. Birde sünniliği arap kültürünü takip edenler olarak adlandıranlar iran, ırak, suriye, azerbaycan daki şiileri nasıl açıklayacaklar? Iraktakiler arap kültürünü temsil etmiyormu yoksa?

Alevilik Evrenseldir.. Ne bir Irkın nede bir Dinin tekelindedir.
Türkçe kaynakların, eserlerin yanısıra, Kürt Alevilerin Kürtçe Deyişleri, Duazi İmamları, Mersiyeleri vardır.Biz eskiden Kürtçe Cem edermişiz.Türkçe Cem Anadolu Alevilerinde şimdi genel Cem Dili haline geldi.. Çünkü Kürt Alevileri dil yönünden baskı altında ve Asimilasyona sürükleniyor.

aykudgöksun
19.03.2007, 16:27
türkiyede şu an milyonlarca kürtçe konuşmayan kürt var..kürtçe kaynak(dini olmayabilir de genel olarak) çok az..bunun sebebini hepimiz biliyoruz.kendi kaynak!larını kendileri yaratanlar gerçek kaynakları her zamanki gibi yakıp yıkıyorlar..1984'ü okumanı tavsiye ederim..devletin kitaptaki kadar olmasa da kaynak konusundaki davranışı benzerdir..ama kürtçe deyişlerimiz vardır bunlar dilden dile gelebildikleri kadar gelmiştir..

KızılBant
19.03.2007, 16:30

"Alevilik bir inanç yolu olarak kendine has bir dünya, alem, zaman, yaradılış kurgusuna sahiptir. Ve bütün bu kurgusal öğretinin dayandığı belli kavramlar ve semboller vardır. Aleviliği bunlar olmadan tanımlayamazsınız. Örneğin Pir, mürşid, talib, rehber, cem, cemaat, saz, beyit, semah, çark, gulvang, dua, hak-muhammed-ali, üçler, beşler, yediler, kırklar, onikiler, ondört masumu paklar, onyedi ervalar, yol, güruhu naciye, 72-73, ehli nar, ehli hak, asa, musa, isa, selman-ı farisi, fadima, adem, havva, naciye, şıt, nuh, hızır, düzgın, kureş, mansur, baba, seyid, zülfikar, burak, düldül, elma, buğday, üzüm, evliya, kivra, müsahip, peygamber, gağan, newroz-hawtomal ve daha da sayabileceğimiz onlarca kavram.

Bütün bunların ne olduğunun cevabını vermeden Aleviliği anlayamayacağımız gibi zazaca gibi İrani dillere başvurmadan da bu kavramları anlayamazsınız. Dil ve inanç öğretileri birbirinden ayrılmaz mana sistemleridir."

"Alevilik semavi dinlerden çok eski ve hepsini kapsayan bir tarihselliğe sahiptir. Kısa bir ifade ile bir-iki örnek vereyim; örneğin Muhammed İslam'dan çok önce de dinler tarihinde var olan bir kavramdır ve güneşin sıfatıdır. Ali, bizim dilimizdeki telaffuzuyla Eli-Oli versiyonlarıyla çok eski zamanlardan beri Tanrı'nın bir sıfatı olarak dinler tarihinde yer almaktadır; İncil'de de Tanrı'nın bir adı olarak geçmektedir. 12 İmamlar Orucu ve Aşure tarihsel olarak Ali soyundan gelen On iki İmamlardan çok önce de uygulanan bir ibadettir; Salman-ı Farisi İslam'dan çok önce de din kurgusunda yer alan bir isimdir, semboldür ve hep anlatıldığı şekliyle bir Fars olduğu için bu adı almamıştır; Farisi 'faraş' kökünden gelir 'süpürgeci' demektir; Salmani Farisi 'süpürgecilerin piridir' ve Salman ismi ise 'Selam' kökünden türemiştir; 'Hakkın yolunu yürüten barış adamı' manasında. Yahudi tarihindeki Süleyman adı da aynı kökten gelir; onun Sultan olmasının ve bir mühür taşımasının da din kurgusunda, daha doğrusu Aleviliğin zaman kurgusunda bir yeri vardır"

Metin Kemal Kahraman ın röportajından bir kesit aktardım buraya. Bunlar tümüyle bizim fikirlerimizi anlatıyor.

Alevilik ne Türklüğün nede islamın tekelinde değildir. Alevi insanlarımız uyanık olup asimilasyon politikalarına aldanmamalıdırlar.

Anatolianman
19.03.2007, 16:39
Türkçe kaynakların, eserlerin yanısıra, Kürt Alevilerin Kürtçe Deyişleri, Duazi İmamları, Mersiyeleri vardır.Biz eskiden Kürtçe Cem edermişiz.Türkçe Cem Anadolu Alevilerinde şimdi genel Cem Dili haline geldi.. Çünkü Kürt Alevileri dil yönünden baskı altında ve Asimilasyona sürükleniyor.

Evrensellik durumu bende ister istemez klişe kalıyor. Olması gereken evrensellikle ne yazıkki bir türlü yollarımız kesişmemiş. O kadar evrenseliz ki 20. yyda ve cumhuriyetle birlikte tekrar farkettik ve keşfettik dış dünyayı. Evrensellik öğretisi eğer dışa kapalı olmayı gerektiriyorsa yeni bir tanıma muhtaç. Kastettiğim inanç değil topluluk. Baskılarla açıklanamaz dışa kapalı durmamız. Demek istediğim baskıları elimine edebilen bir evrensellik yerine şüpheli kaygılı içedönük lokallik ve pasifize edilmemiş dinginlik. Göçmen kimliğe bürünmüş olmasına rağmen, değil evrensellik kendi iç bünyesinde dahi oluşturulamış bir tenasüp söz konusu.

KızılBant
19.03.2007, 16:48
Evrensellik durumu bende ister istemez klişe kalıyor. Olması gereken evrensellikle ne yazıkki bir türlü yollarımız kesişmemiş. O kadar evrenseliz ki 20. yyda ve cumhuriyetle birlikte tekrar farkettik ve keşfettik dış dünyayı. Evrensellik öğretisi eğer dışa kapalı olmayı gerektiriyorsa yeni bir tanıma muhtaç. Kastettiğim inanç değil topluluk. Baskılarla açıklanamaz dışa kapalı durmamız. Demek istediğim baskıları elimine edebilen bir evrensellik yerine şüpheli kaygılı içedönük lokallik ve pasifize edilmemiş dinginlik. Göçmen kimliğe bürünmüş olmasına rağmen, değil evrensellik kendi iç bünyesinde dahi oluşturulamış bir tenasüp söz konusu.

Olayları bütünsel değerlendirmek lazım. Alevi toplumu binlerce yıl baskı altında kaldı en ağır işkenceler ve katliamlara mağruz kaldı. Dağ başlarında ulaşılmaz kayalarda yaşama mahkum oldu. Bunu görmeden suçu kendimizde aramak oldukça yanlıştır. Tarih boyunca türlü iftiralara mağruz kaldık, Dünya üzerinde bu derece aşağılanan başka bir toplum yok desek doğru olur. Sizin ananız bacınız için ensest ilişkide bulunuyor iftirası atacak kadar gerici yobaz bir dinin içinde yaşamak ne kadar zordur bunu hepimiz biliyoruz. Dışa kapalı olmamız tabiki baskılarla açıklanabilir. Sizin dediğiniz olay olsa herşeyi sineye çekseydik şu anda Alevilik kalmamıştı. Alevi toplumu mecbur kaldığı için kendini koruma içgüdüsünde olduğu için kapalı kaldı.

Çoğu zaman isyan ettik Gerici islamcı Osmanlıya karşı silah çektik yendik ama çoğu zaman yenildik. Mücadele Cumhuriyet döneminde de sürdü. Dersimde yezitlerin işgaline karşı halk isyan etti. Bu kafirler ne yaptı? gine katliam yaptılar Dersimde buldukları her aleviyi katlettiler. Koçgiride Topal Osman köpeğini Atatürk üzerimize saldı ve pek çok Alevi kadın bu topal osman çetesinin askerince tecavüze uğradı pek çok alevi katledildi. Daha sonra tekrar saldırdılar MAraşda Çorumda MİT destekli faşistler Alevileri katletmeye devam ettiler. Sivasda insanlarımız canlı canlı yanarken ASker ve polis olayı izlemekle kaldı. Gazi mahallesinde bizzat polisler halkın üzerine ateş açtı.

Buyrun önce bunları eleştirin sonra kapalı olmayı eleştirin...

Unutmayın zalime karşı olmak Hz. Hüseyin yoludur.

Anatolianman
19.03.2007, 17:05
Herşeyi sineye çekmekten felan bahsetmiyorum ben. Atılan iftiraları ve yapılan menfi muameleleride bilmiyor ve şiddetle karşı gelip eleştirmiyor da değilim. Ama diğer yandan aykırı olarak algılanabilecek yorumlamaların hızır paşalık yaftası tarzı eleştiri getirilmeside kabullenebilir değil. Diğer taraftanda doğuştan gelen ortak paydamızı öteki olarak adlandırdığımız birlikte yaşamaya mecbur olduğumuz bir toplum içinde sürekli negatif olarak almayıp ne şekilde düzeltilebilinirin arayışı ve uğraşısı içinde olmaktan bahsediyorum ben. Unutma farklı saflarda olabilirdik ötekilerle ve terside geçerli.

duygugemisi
19.03.2007, 20:55
Tabii tüm bunları söylerken birşeyi de gözden ırak tutmamak gerekiyor;Abant Platformu'nun sponsorlarından biri de Zaman gazetesi...Bugünkü Zaman gazetesi birinci sayfadan duyurmuştu bunu...Dolaysıyla burda Türk-İslam sentezi denilmesi son derece manidardır....

dicle58
20.03.2007, 01:08
evet değerşi arkadaşlar okadar sistematik bir biçimde asimilizasyonla uğraşıyorlarki hani doktora yapmak isteyenler rahatlıkla tez hazırlaya bilir duruma geldiler(bu konuda)ama herdefasında unuttukları birşeyvar ''dönen dönsün,biz dönmezek yolumuzdan'' aslında onlarda aleviliğin nekadar geniş kavramlar içerdiğini (tabi türk_islam hariç)biliyorlar ama bizleri asimile etmeye okadar yoğunlaşmışlarki adamlar ,demokrasi ve insan haklarının olduğu idda edilen bir ülkede habire inançlara saldırılmasıda son derece çelişkili bir kavramdır...insanlar birbirlerini sevmek zorunda deyildir ama saygı duymak zorundadır..tabi kendisine saygı duyulmasını istiyorsa.....

halitseyfi
20.03.2007, 01:14

Herşeyi sineye çekmekten felan bahsetmiyorum ben. Atılan iftiraları ve yapılan menfi muameleleride bilmiyor ve şiddetle karşı gelip eleştirmiyor da değilim. Ama diğer yandan aykırı olarak algılanabilecek yorumlamaların hızır paşalık yaftası tarzı eleştiri getirilmeside kabullenebilir değil. Diğer taraftanda doğuştan gelen ortak paydamızı öteki olarak adlandırdığımız birlikte yaşamaya mecbur olduğumuz bir toplum içinde sürekli negatif olarak almayıp ne şekilde düzeltilebilinirin arayışı ve uğraşısı içinde olmaktan bahsediyorum ben. Unutma farklı saflarda olabilirdik ötekilerle ve terside geçerli.

Sevgili can

Yazılarınızı genel olarak özeleştiriye yönelik olarak algıladım.Özelliklede evrensellik konusunda. Baskılar yüzünde kendini bile bulamayan ve ifade edemeyen hatta kabullenilmeyen bizlerin, bu özeleştiriyi yapması ve yöntemi konusundaki fikirlerini,öneriniz nedir?

"Yaşamay mecbur olduğumuz toplum", aynı şekilde bizlerle yaşamayı mecbur olarak görmekte mi? Yoksa bizlere, kendi gibi olmadığımız sürece, öteki muamelesi yapmaya devam edecek mi? Bizler bunu aşmak için neler yapabiliriz?

divane
20.03.2007, 01:42
inkar politikasına devam ediyorlar..allah ıslah etsin yalnız bir insan bir millet bu kadar zamanda anlamaz mı kardeşim??inkar politikasıyla insanları daha çok perçinliyorsunuz.biz kürt olduğumuzu biliyoruz ve bununla gurur duyuyoruz,kimse bizi türkleştirmeye çalışmasın zira bu kadar büyük bir kültür bir devletin ve milletin inkar politikasıyla asimile edilemez...

Sevgili can, türkce yada kürtce konusabiliriz. örnegin, kendim türce konusuyorum. türküm ifadesini kullanmiyorum.Aleviyim.Aleviysem bütün halklar özümde kardestir.bunun baska bir aciklamasi yok .??? . Cünkü yüzyillardir bizim üzerimizdeki katliamlar ,kiyimlar ve asimile politakalari türk,kürt veya baska bir irksal kimlige bagli oldugumuzdan dolayi yapilmadi , sadece Alevi olmamiz ve inancsal farkliliklarimizdan dolayi yapilmistir. ve halende yapilmaktadir.hem bir yandan kafatasciliga atifta bulunuyoruz,bir yandanda ben su etnik siniftayim ifadeleri ve ön plana cikarma gayretkesligi ,Alevi ögretisiyle bagdasmaz.ayni zamanda da bir baska kafatasciligin örnegini sergilemis oluruz. lütfen bazi ifadeleri kullanirken ,önce biz Alevi oldugumuzu iddia ediyoruzsak ve o özün icinde kendimizi yogurmussak, gercekten kendimizle samimi olmaliyiz....???

Sonuc olarak eger biz yetmisiki milleti bir potada sentezliyorsak nereden olursa olsun hertürlü kafatasciligin karsisinda,onurlu ve dimdik durmaliyiz.

Sevgilerle....

ernic 45
20.03.2007, 05:07
Sevgili can, türkce yada kürtce konusabiliriz. örnegin, kendim türce konusuyorum. türküm ifadesini kullanmiyorum.Aleviyim.Aleviysem bütün halklar özümde kardestir.bunun baska bir aciklamasi yok .??? . Cünkü yüzyillardir bizim üzerimizdeki katliamlar ,kiyimlar ve asimile politakalari türk,kürt veya baska bir irksal kimlige bagli oldugumuzdan dolayi yapilmadi , sadece Alevi olmamiz ve inancsal farkliliklarimizdan dolayi yapilmistir. ve halende yapilmaktadir.hem bir yandan kafatasciliga atifta bulunuyoruz,bir yandanda ben su etnik siniftayim ifadeleri ve ön plana cikarma gayretkesligi ,Alevi ögretisiyle bagdasmaz.ayni zamanda da bir baska kafatasciligin örnegini sergilemis oluruz. lütfen bazi ifadeleri kullanirken ,önce biz Alevi oldugumuzu iddia ediyoruzsak ve o özün icinde kendimizi yogurmussak, gercekten kendimizle samimi olmaliyiz....???

Sonuc olarak eger biz yetmisiki milleti bir potada sentezliyorsak nereden olursa olsun hertürlü kafatasciligin karsisinda,onurlu ve dimdik durmaliyiz.

Sevgilerle....
divane can sana katilmamak elde degil güzel yanit vermisin sunuda belirtteyim alevilikzaten islamin icinde türk islam diye yazilmasida türkiyede yasadigimiz icin düsünün sadece alevi islam kültürü yazildiginda bu millet hangi devlete mensup bilemen oyüzden türk alevi islam sadece sünnü islam yada alevi islam yazildiginda olmaz cünkü devlet var önümüzde o yüzden yazida ayirim yaziormu yo biz hemen önyargi yapiyoruz

ernic 45
20.03.2007, 05:36
Abant Platformu'nda Alevilik konusuna masaya yatıran düşünür ve akademisyenler ilginç saptamalarda bulundular.İki gün süren toplantının sonuç bildirgesinde 'Alevilik;Türk-İslam kültürünün Özgün bir sentezidir' denildi.
Burdan anlıyoruz ki inkar ve imha politikası tüm hızıyla devam ediyor.Siz değerli canların yorumlarını bekliyorum...Saygılarımla

canlar alevilik islamin sentezi oldugu birkere beli hz aliye inaniyorsak ali islamin icinde ben müslüman degilim ama islamim cemal erdogan dede tvde ne dedi kanal 7 bir alevi islam ligi kabul etmiyorsa aleviyim diyemez dedi buna ben katiliyorum islam demek hemen namaz kil yada oruc tut anlamina gelmez alevilik islami nasil uyguladiysa öyle yasanir bir türk islam kültürü yazisinada gelelim hangi devlete yasiyorsan o devletin adiyla söylenmistir hemen önyargi yapmaya gerek yok alevilik türk islam kültürünün özgü burda ayirim kelimesi varmi yok sen kürt alevisi yok bilmem ne alevisi ben bu yazida ayirim görmüyom zaten alevi in´sani aydindir birbirimizi elestirmeye gerek yok hangi devlete yasiyorsan türk diye yazmislar o yüzden yazi böyle ifade edilmistir sadece alevi islam kültürü yazilmaz kine arap larda islam oyüzden türk islam yazilmistir hemen önyargi var ya bizde türkiyede kürt alevisi var aleviligi benimseyen burda kürt aleviligi ayrimi yaziyormu yo biz kendi inanclarimizi milliyetcilikle ayrim yapmayalim alevi dininde ayrim yok türk kürt kardestir din ise insan ile allahin arasindadir o yüzden türkiyede hepimiz birlik beraberlik icinde yasamak dilegiyle selam

ibrahim-ch
20.03.2007, 10:30

Duygularini bu kadar acik yüreklilikle yazdigin icin kutlarim.

Ama bir gercek varki Türk(Türkmen) Alevileri senin bu gösterdigin cesareti gösteremiyorlar. Acikca Türküz ve bununla gurur duyuyoruz diyemiyorlar.

ibrahim-ch
20.03.2007, 10:38
Alevilik horasan kaynaklidir.
asyaya yayilmakta olan islam ile karsilasan Türkler islam i 3 sekilde kabul etmislerdir.
1-Alevilik . (Türkmenistan Türkleri, UZ lar, Pecenekler)
2-Hanefilik (Türkiye Türkleri,Türkmenler,Tatarlar,Kazaklar,uygurlar,kir gizlar)
3-Caferilik (iran Türkleri,Azerbaycan,IRAK Türkmenleri)
yorumlari olarak kabul etmislerdir

duygugemisi
20.03.2007, 11:02
canlar alevilik islamin sentezi oldugu birkere beli hz aliye inaniyorsak ali islamin icinde ben müslüman degilim ama islamim cemal erdogan dede tvde ne dedi kanal 7 bir alevi islam ligi kabul etmiyorsa aleviyim diyemez dedi buna ben katiliyorum islam demek hemen namaz kil yada oruc tut anlamina gelmez alevilik islami nasil uyguladiysa öyle yasanir bir türk islam kültürü yazisinada gelelim hangi devlete yasiyorsan o devletin adiyla söylenmistir hemen önyargi yapmaya gerek yok alevilik türk islam kültürünün özgü burda ayirim kelimesi varmi yok sen kürt alevisi yok bilmem ne alevisi ben bu yazida ayirim görmüyom zaten alevi in´sani aydindir birbirimizi elestirmeye gerek yok hangi devlete yasiyorsan türk diye yazmislar o yüzden yazi böyle ifade edilmistir sadece alevi islam kültürü yazilmaz kine arap larda islam oyüzden türk islam yazilmistir hemen önyargi var ya bizde türkiyede kürt alevisi var aleviligi benimseyen burda kürt aleviligi ayrimi yaziyormu yo biz kendi inanclarimizi milliyetcilikle ayrim yapmayalim alevi dininde ayrim yok türk kürt kardestir din ise insan ile allahin arasindadir o yüzden türkiyede hepimiz birlik beraberlik icinde yasamak dilegiyle selam

Değerli can şüphesiz bazı noktalarda haklısın ve sana katılmamak elde değil...Ama bunu sadece bu şekilde açıklamak hem yanlış hem de mantıksız olur...Zira sen de duymuşsundur,çeşitli platformlarda 'alevilerin hepsi Türk'tür,Kürt alevisi yok' diyenler var...Burdaki amaç,bence, bunun devamını sağlamak ve bu iddiaları desteklemektir...
Bir kez daha hatırlatmak isterim bu ülke;21.yy'da farklılığından ötürü Hrant Dink'in kalleşçe öldürüldüğü bir ülkedir..Bu ülke rahip Santoro'nun inancından dolayı öldürüldüğü bir ülkedir...Ve daha bunun gibi niceleri...Gündemden birkaç kesit sundum sadece...Sen şimdi çıkıp da demokrasiden,hak ve eşitlikten ve düşünce özgürlüğünden bahsedebilir misin?Dolaysıyla 'Türkiye'de yaşıyoruz Alevilik Türk-İslam sentezidir' demek gayet doğaldır diyemeyiz...Zira Kenan Evren değil miydi 'Kürt diye birşey yoktur;dağ Türkü vardır.Kürt ismi de kart-kurt'tan ileri gelmiştir' diyen...Lütfen görüşlerimizi dile getirirken biraz daha objektif olursak bu herkes için faydalı olur...Saygılarımla

divane
20.03.2007, 11:07

Sevgili Ernic,can görüslerinin bir kismina katiliyorum.Ama türk islam sentezi altinda Alevilik farkli bir versiyona tasinarak özünden uzaklastirilarak kopartilmaya calisiliyor.bu gibi calismalar yeni degildir.Simdi kisisel olarak lanse edip desifre etmiyorum.Bu calismalar gecmis dönemde Yani rahmetli turgut özal döneminin kültür bakani bu vurguyu bir cok toplantilarda yapmaktaydi.Ilk isleri Alevilerin Anadoludaki Inanc merkezleri olan haci Bektasi velinin manevi makamini (Hacibektas kasabasinda) burayi ilk önce müze sekline dönüstürdüler Ve girisleride parali sekle dönüstürdüler aciklamalari guya oranin giderlerini bu gelirle karsilamak Ve bakiyorsunuz heryil milyonlarca insan ziyaret ettigi halde bakim olarak hicbir sey yapilmadigini gözlemledim.maksat ne peki..??? Aleviler;orada heryil büyük bir cogunluk olarak toplanip,istemlerini ve sorunlarini tartismak ve cözüm yollari bulmaya calisiyorlar birlik olunmanin gerekliligi üzerinde toplumumuza mesajlar veriyorlardi., bakiyorlarki her yil katlanarak artan bir kitle bunlarin Planlari birlik olunmasinin önünü kesmektir..Düsünebiliyormusunuz kendi inanc Önderlerimizin manevi makamini belirli bir ücret ödeyerek ziyaret ediyoruz.Ve orada bulunan görevlilerin bir cogunun bizim inancimizla bagdasmayan kimseler oldugunu gözlemledim.
Önümüzdeki sürectede bu calismalarina devam edeceklerini düsünmekteyim.biliyorlar ki Aleviler henüz bilincli degiller, bir coguda kulaktan dolma bilgilere sahip,Alevi ögretisini yeterli düzeyde arastirmis ve kendisine yasam felfesefesi olarak algilamis canlari kesinlikle kendilerine taraf cekemeceklerine inaniyorum.bizlere düsen görev kendi toplumumuza yapilan bu bilincli calismalarin farkinda olarak uyanik olmamiz,gerekmektedir...

Sevgili can kanal 7 nin kimlere hizmet etiklerini cok iyi biliyoruz ve adi gecen dede neden Alevi kanallari var veya baska kanallar var, orada ifade etmemistir, Cünkü bu zihniyetler kendilerine yakin gördükleri ve kendini alevi lanse eden insanlarimizi kullaniyorlar.Ve Yine vurguluyorum.
bu tür oyunlar her zaman oynanacaktir.cünkü bunlarin izinden gittikleri emevi zihniyetidir.
her zaman Uyanik ve bilincli olmamiz bunlarin her türlü oyunlarini bozmaya yetecektir.

Sevgilerle...

ibrahim-ch
20.03.2007, 11:56
Değerli can şüphesiz bazı noktalarda haklısın ve sana katılmamak elde değil...Ama bunu sadece bu şekilde açıklamak hem yanlış hem de mantıksız olur...Zira sen de duymuşsundur,çeşitli platformlarda 'alevilerin hepsi Türk'tür,Kürt alevisi yok' diyenler var...Burdaki amaç,bence, bunun devamını sağlamak ve bu iddiaları desteklemektir...
Bir kez daha hatırlatmak isterim bu ülke;21.yy'da farklılığından ötürü Hrant Dink'in kalleşçe öldürüldüğü bir ülkedir..Bu ülke rahip Santoro'nun inancından dolayı öldürüldüğü bir ülkedir...Ve daha bunun gibi niceleri...Gündemden birkaç kesit sundum sadece...Sen şimdi çıkıp da demokrasiden,hak ve eşitlikten ve düşünce özgürlüğünden bahsedebilir misin?Dolaysıyla 'Türkiye'de yaşıyoruz Alevilik Türk-İslam sentezidir' demek gayet doğaldır diyemeyiz...Zira Kenan Evren değil miydi 'Kürt diye birşey yoktur;dağ Türkü vardır.Kürt ismi de kart-kurt'tan ileri gelmiştir' diyen...Lütfen görüşlerimizi dile getirirken biraz daha objektif olursak bu herkes için faydalı olur...Saygılarımla

Balkan Alevileri ibadet dili olarak halen Türkceyi kullaniyorlar.
Bosnalilar, Arnavutlar, Makedonlar.

Benim düsüncem Alevilik islamiyetin Türk yorumudur.
Ama bu yorumu baska dilden insanlarin kabul etmeyecegi yada etmemesi gerektigi anlamina gelmez.

Osmanlilarda ibadet dilinin arabca olmasi gerektigi seklinde düsüncesine aleviler siddetle karsi cikmis ve Türkce ibadet dilinde ibadet etmeye devam etmislerdir.

herkes kendi dilinde ibadetini Duasini yapabilir, önemli olan manalari anlayabimek.

ibrahim-ch
20.03.2007, 11:57
Hanefilikte islamiyetin Türk yorumudur.
Ama bugün hanefilik Dünyanin degisik cografyasinda farkli milletler tarafindan kabul gören bir islam yorumudur.

ibrahim-ch
20.03.2007, 11:59
Ceferilikte imam cafer sanirim FARS lidir.
Caferilikte islam in FARS yorumudur.
ama günümüzde cok farkli milletlerden caferiler var.

BozKurt
20.03.2007, 12:12
"'Alevilik;Türk-İslam kültürünün Özgün bir sentezidir' denildi.
Burdan anlıyoruz ki inkar ve imha politikası tüm hızıyla devam ediyor.Siz değerli canların yorumlarını bekliyorum..."

yazmışsın evet %100 alevilik Türk islam sentezidir Türk şaman kültürünün arap kültürüne karşı cevap verdiği sosyal bir kimliktir ama bazıları bu görüşü çok sert eleştirmiş sanırm milliyetci duygulardan dolayı evet Aleviliğin türk islam kültürü olması ben Aleviyim diyen bir kürtü ermeniyi arnavuta sen Alevi olamsın sen Türk değilsin deme konumuna getirmez.. şunku bu soslay bir kimlikitr bu kimliğin güzeliğini gören herkes bu guruba katılabilir.. varılan yargı %100 gerçektir kültürün doğuşu ve gelişimi Türk islam sentezidir.. olgunlaşmasında bir çok farklı milletin katıgısı olmuş olabilir..

divane
20.03.2007, 12:17

Ama bu yorumu baska dilden insanlarin kabul etmeyecegi yada etmemesi gerektigi anlamina gelmez.

Osmanlilarda ibadet dilinin arabca olmasi gerektigi seklinde düsüncesine aleviler siddetle karsi cikmis ve Türkce ibadet dilinde ibadet etmeye devam etmislerdir.

herkes kendi dilinde ibadetini Duasini yapabilir, önemli olan manalari anlayabimek.

Sevgili Dost, daha önceki yazilarimda da konuyu acmaya calistim.demekki zerre kadar anlasilma olmamis.Aleviligin su dilde ve bu dilde yorumu hic önemli
degil.önemli olan bir inanc, insani insan yapan degerleri ortaya cikarip insanliga hizmet edebiliyormu cevaplanmasi gereken nokta bu...??? Bizim anlatmaya calistigimiz birileri cikip Alevilik türk yorumu diyor. diger bir kisim insanlar Alevilik yazili kaynak seklinde gelmedigi icin ve daha cok sözlü kaynak seklinde geldigi ve bunuda asimile olmayan tunceli.Erzincan veya Anadolunun baska yörelerinde ki kürtlerin yogun oldugu bölgelerdeki insanlar özüne yakin bir sekilde sözlü olarak beyinden beyine aktardilar ve dolayisiyla aleviligin özü Kürtlerin yorumudur ifadesiyle cikiyorlar....yapmayin Hak, Muhammed ,Ali askina,???? Biz zaten bu türlü kafatasci yorumlamalar ve ayrismalardan dolayi bölünmeleri yasamisiz, bu günde birligi saglamada zorlaniyoruz.
Buradan sonuc olarak Eger biz gercekten Aleviligin özüne girmek bütünlügü saglamak istiyorsak önce Irksal takintilarimizdan Arinmamiz gereklidir diye düsünüyorum.

Sevgilerle...

divane
20.03.2007, 12:39
Burdan anlıyoruz ki inkar ve imha politikası tüm hızıyla devam ediyor.Siz değerli canların yorumlarını bekliyorum..."

yazmışsın evet %100 alevilik Türk islam sentezidir Türk şaman kültürünün arap kültürüne karşı cevap verdiği sosyal bir kimliktir ama bazıları bu görüşü çok sert eleştirmiş sanırm milliyetci duygulardan dolayı evet Aleviliğin türk islam kültürü olması ben Aleviyim diyen bir kürtü ermeniyi arnavuta sen Alevi olamsın sen Türk değilsin deme konumuna getirmez.. şunku bu soslay bir kimlikitr bu kimliğin güzeliğini gören herkes bu guruba katılabilir.. varılan yargı %100 gerçektir kültürün doğuşu ve gelişimi Türk islam sentezidir.. olgunlaşmasında bir çok farklı milletin katıgısı olmuş olabilir..

Sevgili Dost,yazilarimi okumussaniz soruyorum size hangi milliyetcilik kavrami var.üstelik bu tür yaklasimlarin bize hizmet etmedigini vurgulamaya calisiyorum,
Ayrica sizin bu yorumlarinizi daha düne kadar marasta,sivasta ,corumda, katliamlar yapanlar ve alevileri dinsiz olarak algilayanlar bu günde cikip yok Alevilik türk yorumudur,Aleviler gercek türktürler vesaire edebiyatlariyla ortaya cikiyorlar.Bunlarin Alevi insanina zerre kadar saygilari yok. olsaydi o katliamlara ortak olmazlardi.bunu kendini bilen diyorum yani inanci gercek anlamda o deryaya girip nasiplenmis insanlar bu tür celiskilerin farkindadirlar...

Sonuc olarak kendimizi Alevi olarak tanimliyorsak, kendimizle ve degerlerimizle bilincli ve samimiysek her türlü bizi kendi sentezimizden ayristiran irksal ve cagdisi kalmis ve bügünün insanina, bütünsellik anlaminda hizmet etmeyen zihniyetlerin karsisinda durabilmeliyiz.

Sevgilerle...

DiLkeT-CeZaM
20.03.2007, 13:20
Abanttaki toplantıyı kim düzenledi? Niçin düzenlediler bu konuda kimin bilgisi var? Fetullahcılara yakın olan bir kurumun düzenlediği bir toplantıda bizler nasıl olabilirde onların oynuna geliyoruz? Alevilik dediğin bir ırka mı mal edilecek? Hayır hiçte öyle sanmıyorum öyle olsaydı 72 millete bir nazardan bakıyoruz düşüncesini taşımazlardı. Aleviliği tek bir ırka mal ettirmek isteyenler yanlışın içinde farkında olmadan. Neden dışarıdan alevi tanımlamaları yapılmak isteniyor???Biz aleviliğimizi bilmiyoruz da mı onlar bunu yapmaya çalışıyorlar?.
Bıraksınlar artık alevilerin yakalarını fetullahcılara açık bir şekilde yakın olan bir platformda aleviliği ne derece doğru tartışabilirsiniz? Fetullah Gülen ırkçı kabul edilmiyor öyle mi? H. Nihal Atsız adına verilen ödülü alan Fetullah değil miydi?? Neden bunları söylemiyorsunuz; aleviliği türk islam sentezi olarak görenler!!!??? Çelişkilerinizi öyle bir güzel ortaya koyuyorsunuz ki çocuklar bile güler onlara!

Sünniler bizlerle diyalog kurmaya çalışacaklarsa bizleri olduğu gibi kabul etmeliler. Aleviliğe yeni bir şekil verme çabasında olmasınlar (buna forumda bazı üyelerde uyuyor ne yazik ki!). Alevilik hiçbir ırkın temelleri üzerine kurulu bir inanç değildir! Bu söylendiği halde, düşünüldüğü halde daha ne diye bunda ısrarcı olmaya çalışıyorlar. Eğer bunda ısrarcı oluyorlarsa bana tek bir seneçek düşünce bırakıyorlar o da: aleviliğin içini boşaltıp, parçalamak ve sunnivari bir yapı içine sokmaya çalışıyorlar. Bakınız bizleri yakarak biryere varamadılar şimdiyse bu tip oyunlar sahnelenmeye çalışılıyor. Anladılar ki öldürerek bir yere varamıyorlar ''Bari en azından onlarıda bizim gibi yapalımda bu iş tam anlamıyla olsun'' düşüncesindeler. Bu tip oyunlara karşı açık gözlü olunmasını rica ediyorum.

Anatolianman
20.03.2007, 18:59
Sevgili can

Yazılarınızı genel olarak özeleştiriye yönelik olarak algıladım.Özelliklede evrensellik konusunda. Baskılar yüzünde kendini bile bulamayan ve ifade edemeyen hatta kabullenilmeyen bizlerin, bu özeleştiriyi yapması ve yöntemi konusundaki fikirlerini,öneriniz nedir?

"Yaşamay mecbur olduğumuz toplum", aynı şekilde bizlerle yaşamayı mecbur olarak görmekte mi? Yoksa bizlere, kendi gibi olmadığımız sürece, öteki muamelesi yapmaya devam edecek mi? Bizler bunu aşmak için neler yapabiliriz?

Sevgili Can,
Kimse kendini eleştirmiyor, hep hasımlar eleştiriliyor, o bağlamda bir seyleri dile getirme ihtiyacı hissettim. Tek evrensellikle takıldığıma bakma. Özünde çok geniş manevi duyguları içselleştirmiş insanların torunlarıyız. Bence çıkış yolumuz kapalı toplum olmadan önceki safhayı tespit etmek ve devam ettirmek olmalı. Asimilasyondan bahsedenler kapalı toplum olduğumuzda uğramış olduğumuz asimilasyonu gözardı etmekteler. Belki size paradoks gelebilir ama bence içedönük dönemin bizi asimile eden bir yönü oldu. Bunun tahlili uzun sürer ama kısaca anlatmak istediğim günümüzde şu anki bize bakınca ve tepkilerimizi görünce bu daha çok belli olmakta. Bizler yaşadığımız ülkede diğer inanç fikir vesaire sahibi insanlarla yaşamaya mecburuz. Başkalarının mecbur olduğunu ispatlamak durumunda değiliz. Nihayetinde alevilik yezitliğe karşı bir tepkiselliktir, sünniliğe değil. Onlar kurumsal anlamda daha bizi neyin temsil ettiğini bilmiyor. Somut örnek vereyim. Yalova belediyesi cemevi için bir arsa tahsil etmişti ama farklı alevi dernekleri bu arsanın paylaşımı ve hangi vakfa ait olarak faaliyet göstereceği konusunda anlaşamadıkları için yıllardır bitmedi. Belediye kimi muhatap alcağını şaşırdı. Sonunda kendi aranızda meseleyi halledin o şekil devam edelim dendi. Demem o ki benim aklıma evrensellik denince herkes evrensel dünyanın başka bir fikir boyutunu ele alıyor, sonuçta az nüfusumuza 100 çeşit dernek, vakıf vesaire tekabül ediyor.

Anatolianman
20.03.2007, 19:02
Bu arada benim itibar puanı neden 9 a düştü. Daha dün 10 du. :))

KızılBant
20.03.2007, 19:04

yorumlarını sevmeyenler kötü puan vermişlerdir.

Alevilik sadece Türklükdür dersen böyle olumsuz karşılanırsın. Olmayan şeyleri söylüyorsun çünkü

KızılBant
20.03.2007, 19:07

Bak güzel kardeşim

Ülkemizin tek sorunu ALeviler Türkmüdür Kürtmüdür sorunu değil.

Bu ülkede Alevilerin hakkı verilmiyorken senin bunları tartışman büyük bir ırkçılık ve terbiyesizlik örneğidir. Sen önce seni soyanlara, Maaşını kesenlere, Çoluğunu çocuğunu fuhuş, uyuşturucu batağına saplayan bu pislik devletten hesap sor.

Bugün hanımın,bacın, anan sokakda rahat dolaşamıyorsa bu pislik devletin adaletinin olmamasından kaynaklanıyor. Bu faşist devlet insanları bu tarz türkdür kürttür gibi saçma konuları düşünmeye sevkediyorlar ve ülkede hırsızlık kapkaç tecavüze birşey demiyorlar.

Hiçbirimizin annesi bacısı hanımı çoluğu çocuğu ve kendisi bu ülkede özgür değildir. Bu faşist devletten hesap soralım.

ernic 45
21.03.2007, 03:25

sana katiliyorum ibo tabi alevilik islamiyetin türkyorum u dur ahmet yesevi anlatsinlar önce tarihi okusunlar ozaman bilirler alevilik türklerin anadoluya gelmesiyle baslar cünkü türk alevisi sii caferi mezhebini baska algilar burda fark türk ile arap arasinda kültür farkliligi vardir ondan türk alevisi sii inancini begenmis ama kendi yorumuyla baska yorumlamis alevi önderleri bile türktü

Şoreş
21.03.2007, 03:37
sana katiliyorum ibo tabi alevilik islamiyetin türkyorum u dur ahmet yesevi anlatsinlar önce tarihi okusunlar ozaman bilirler anadolu tarihi selam

Aleviler sadece Türk Kökenli midir ?

Balkan Alevilerinin Türkçe İbadet etmesi, onların üzerindeki Türkleştirme etkisidir..

Arnavut Alevileri kendi dilinde ibadet etmeliler..

Aleviliği sadece Türklük Penceresinden değerlendirmek, Aleviliği sığmaz ve bu cahilliğin önde gidenidir..

HZ Ali Türk mü ?

12 İmamlar Türk mü ?

Hallacı Mansur Türk mü ?

Balım Sultan Türk mü ?

Sultan Sohak Türk mü ?

Kaldı ki Aleviliğin temel taşlarından olan ENEL HAK felsefesini ve Darı Mansuru Aleviliğe kazandıran Hallacı Mansur İran Kökenlidir.. Aleviliğin temelindeki Ruh Göçü ise Pagan Budizm Kökenlidir.. Aleviliğin en çok yozlaşan tarafı ise Ruh Göçüdür.. Aleviliği tek bir pencereden değerlendiremezsiniz..Birkaç Alevi önderinin Türk olması, Aleviliği Türk dini yapmaz, yapamaz..

Türk Öğeler Türkmen Alevilerinde,
Arabi Öğeler Arap Alevilerinde,
Kürdi Zerdüşt İrani Öğeler ise Kürt Alevilerinde yaygındır..

Neden Aleviliğe geniş bir Pencereden bakmayı denemiyorsunuz ?

Alevilik Türklüklere, Müslümanlıklara sığdırılacak kadar basit, dar bir İnanç değildir.. Alevilik bir deryadır..Evrensel olan Alevilik Kültürler buluşmasıdır..
Örneğin Doğu Aleviliğinde esasen Gağant Bayramı vardır.. Pagan İnancından gelmedir.. Yine doğu Alevilerinde Güneşe dua edilir..Tahtacılar Ağaca Kurban keser. Bunlar Aleviliğin zenginliğidir.. Alevilik basit ve Sünnilik gibi bir Irkın Kültürel değerlerini ve yorumunu taşımaz.. Alevilik Evrenseldir...

Muş Sivas Tunceli Bingöl Maraş Hınıs-Tekman, Erzincan, Gümüşhane, Çorum, Adıyaman gibi şehirlerde yerleşik olan Alevilerin bir kısmı yada ezici çoğunluğu Kürt Kökenlidir.. Ve bu insanların İnancı Türkmen Alevilere göre daha İrani ve Zerdüştidir.. Alevilik Türk Yorumu derken büyük bir kesimi yok saymaktasınız.. Bu ne Aleviliğe sığar, neden Ali yoluna..

Erdem12
21.03.2007, 03:52
Alevilik bu konuda (ırkçılık vb) bakış açısından tutalım, altyapı aldığı etnik temellere kadar Ortadoğudaki en evrensel sosyal-felsefi platform konumundadır.
Her yönüyle, tek ırka; tek dine sığmayacak kadar geniş bir altyapıdan doğuşundan ötürü bir çeşit evrensel ve ırki sentezdir doğal olarak. Asıl gurur duyulacak yönüde budur elbette.

Alevilik, bu aşkın ırklarüstü-dinlerüstü konumuyla varolmuştur-varolabilmiştir.
Aleviliği tek bir dinin ve tek bir ırkın tekeline sokmaya çalışmak, onun doğasına aykırıdır. Böyle bir çaba bilimsel olduğunda -yani siyasal himaye, yönlendirme ve saptırma çabası olmadan ve de özgürce araştırıldığında- bir anlam ifade edebilir ve çıkacak sonuçlar en azından bilimsel olabilir.
Çıkacak sonuçlar bunun teorisyenlerini şaşırtacak bir sonuçta arzedebilir, bu da bilinmelidir.
En iyisi Aleviliği bu humanist ve halkların yaşantısı-yolu-felsefesi olarak görme olgunluğunu sürdürmektir. Yanıltıcı çabalar ters de tepebilir, bunu yapmak peşinde olanlar, hiçde hoşlarına gitmeyecek çeşitli sonuçlarla karşılaşabilirler...

ibrahim-ch
21.03.2007, 03:55

Hayir degildir.
Alevilige Türklerin hizmeti coktur.
Emevilere karsi Abbasileri desdekleyen ve asya insanlarini emevi zulmünden kurtaran
Ebu müslim horasani nin Türk oldugu inanci var.

Sah ismail hatayi Azeri Türküdür.

Balkan Alevilerinin Türkçe İbadet etmesi, onların üzerindeki Türkleştirme etkisidir..

Türklestirme degil
Balkanlarda Osmanli oralara asker yollamadan önce
oralar gönüllerce fethedildi.
Oralarda hor görülen magdur olan insanlar hiristiyan degillerdi
onlar Bogomil ve üniter denilen inanislari vardi

peki nedir Bogomillik ve üniterlik diye arastirdigimizda karsimiza

Mahiheizm inanci cikiyor.

Maniheizm ile Osmanlinin ne alakasi var dersek.

Yeniceriler Alevidir. benim düsüncem Aleviligin islam ile karsilamadan önceki hali maniheizmdir.

Yani iki farkli cografyanin benzer düsünceli insanlari karsilasiyor.
ve yeniceriler Balkanlardaki manihistleri islam In Alevi yorumuyla tanistiriyorlar.

Elbette serbest.
kendileri bilir.

Şoreş
21.03.2007, 04:04

Hayir degildir.
Emevilere karsi Abbasileri desdekleyen ve asya insanlarini emevi zulmünden kurtaran

Türklestirme degilBalkanlarda Osmanli oralara asker yollamadan önce

Elbette serbest.
kendileri bilir.

Kürt Alevilerininde Aleviliğe hizmeti çoktur..:)
Batıda ve Karadenizde yüzlerce Köy dönmüşken, Tunceli Sivas Erzincan Bingöl Elazığ Adıyaman Alevileri, Asimilasyona karşı, yüzyıllarca Aleviliklerine bağlılıklarıyla bilinmiştir...

Ayrıca Alevi Ocakları açısından en önemli Bölge ise Dersimdir.. Dersim Doğu Sivastan bağlar, Hınıs Vartolara kadar uzanır.
Baba Mansur, Seydan, Kureyş, Pir Sultan, Sinemliler, Dede Karkınlılar vs.. Bunların birçoğu Kurmanc ve Kırmanc Kökenlidir..

Türkmen kesimde Türk Öğelerinin varlığını kimse inkar edemez ama genel Alevilik tanımı için Türk yorumu demek doğru değil.. Alevilik sanıldığı gibi Orta Asyadan çıkmamıştır..

Dersim Aleviliği vardır.. Tunceli, Bingöl, Varto, Erzincan, Sivas, Maraş, Kayseri gibi Doğu Kurmanc Kırmanc Aleviliği yani..

Bu İnancın Gağant Bayramı, Güneşe Duası var.. Bu İnanç aşırı İranidir ve genel Alevilik tanımı, bu İnancında kapsadığı için, Alevilik Türk yorumu demek doğru değil.. Kimse İrandaki Gorani Alevileri, Hatay Yöresi Arap Alevileri yok saymamalı..

Erdem12
21.03.2007, 04:07
Bogomil inancına sahip olanlar daha çok Bosnalı Slavlardı ki bunlarda Alevi-Bektaşi çok azdır(Şimdiki Boşnaklar , ki çoğunluğu Sünni Hanefidir).

Arnavutların ve Pomakların sadece bir bölümü Bektaşi-Alevidirler. Onlarda oralardan devşirilen Yeniçerilerin etkisi; artı, yaşam tarzlarına daha yakın buldukları için bu anlayışı benimsemişlerdir (Yeniçeri ordusuna devşirme olarak alınanların büyük çoğunluğunu Arnavutlar oluşturmaktaydı, adeta bu ordunun belkemiğini bu balkanlı toplumdan alınanlar oluşturuyorlardı)

ibrahim-ch
21.03.2007, 04:14
Bogomil inancına sahip olanlar daha çok Bosnalı Slavlardı ki bunlarda Alevi-Bektaşi çok azdır(Şimdiki Boşnaklar , ki çoğunluğu Sünni Hanefidir). )

Sünni hanefiyiz deseler bile günlük yasamlari ve dini yorumlari
Anadolu alevi yorumlariyla aynidir. Liberaldirler. asla Radikal degillerdir.

Yasadigim cevrede is yerinde onlarala yakin bir ortamda yasiyoruz
benim izlenimlerim böyle.

ernic 45
21.03.2007, 04:17

Aleviliği sadece Türklük Penceresinden değerlendirmek, Aleviliği sığmaz ve bu cahilliğin önde gidenidir..

HZ Ali Türk mü ?

12 İmamlar Türk mü ?

Hallacı Mansur Türk mü ?

Balım Sultan Türk mü ?

Sultan Sohak Türk mü ?

Kaldı ki Aleviliğin temel taşlarından olan ENEL HAK felsefesini ve Darı Mansuru Aleviliğe kazandıran Hallacı Mansur İran Kökenlidir.. Aleviliğin temelindeki Ruh Göçü ise Pagan Budizm Kökenlidir.. Aleviliğin en çok yozlaşan tarafı ise Ruh Göçüdür.. Aleviliği tek bir pencereden değerlendiremezsiniz..Birkaç Alevi önderinin Türk olması, Aleviliği Türk dini yapmaz, yapamaz..

Türk Öğeler Türkmen Alevilerinde,
Arabi Öğeler Arap Alevilerinde,
Kürdi Zerdüşt İrani Öğeler ise Kürt Alevilerinde yaygındır..

Neden Aleviliğe geniş bir Pencereden bakmayı denemiyorsunuz ?

Alevilik Türklüklere, Müslümanlıklara sığdırılacak kadar basit, dar bir İnanç değildir.. Alevilik bir deryadır..Evrensel olan Alevilik Kültürler buluşmasıdır..
Örneğin Doğu Aleviliğinde esasen Gağant Bayramı vardır.. Pagan İnancından gelmedir.. Yine doğu Alevilerinde Güneşe dua edilir..Tahtacılar Ağaca Kurban keser. Bunlar Aleviliğin zenginliğidir.. Alevilik basit ve Sünnilik gibi bir Irkın Kültürel değerlerini ve yorumunu taşımaz.. Alevilik Evrenseldir...

Muş Sivas Tunceli Bingöl Maraş Hınıs-Tekman, Erzincan, Gümüşhane, Çorum, Adıyaman gibi şehirlerde yerleşik olan Alevilerin bir kısmı yada ezici çoğunluğu Kürt Kökenlidir.. Ve bu insanların İnancı Türkmen Alevilere göre daha İrani ve Zerdüştidir.. Alevilik Türk Yorumu derken büyük bir kesimi yok saymaktasınız.. Bu ne Aleviliğe sığar, neden Ali yoluna..

bir dine bagli hangi irktan olursa olsun bagli olabilirler ben aleviligi kastediyorum kurulusunu aleviligi yayan horasan erenleri ahmet yesevi arnavutlukta alevilik varsa niye cünkü haci bektas talipleri yaymis her yere birkere herkesin düsünce ayri olabilir kurulus tarihine ve de yayma tarihini okursaniz belli noktada burda yazacam ama cok sürer internetten okusunlar ben ali türkmü yazdim böyle cevaplar yakismaz ben türk dini söylemedim kine bunu türk dini gibi yanit vermissiniz yazdigimiz baska türklerin baslattigi aleviligi kastediyorum türklerin anadoluya gelmesiyle baslamistir alevilik

Erdem12
21.03.2007, 04:20
Evet yaşam biçimleri içerisinde bağnazlık azdır. Bu halkın algılaması kendinden din adına fazlaca ödün vermemesiyle ilgilidir(Örneğin kaç göç azdır, içki tüketimi fazla, namaz alışkanlığı çok fazla yok) Ama aynı durum Çerkezler içinde sözkonusu. Bu farklı bir durum, nitekim son yıllarda Türban, dincilik çokça yaygınlaşmaya başladı Boşnak, Arnavut ve Makedonlarda. Ama onların Osmanlı döneminde İslama girmeleri bir realitedir, ha Osmanlı onları bu konuda fazla sıkmamıştır veya sıkmak istememiştir o ayrıdır.

Erdem12
21.03.2007, 04:26
Osmanlının Balkanlardaki doğal müttefikleridir Öncelikle Boşnaklar ve Arnavutlar. Hatta Boşnaklar adeta Osmanlının uç beyleridirler. Osmanlı onları oraların Vasalları yani beyleri olarak atamıştır. Soyadları çoklukla Begoviçtir vs.
Osmanlı İslam şemsiyesine girsinlerde tutucu bir biçimde İslamiyeti genel olarak yaşamasalarda olsun siyaseti izlemiştir biraz. Ama Alevilik derseniz bu yaşam biçimine yanılırsınız, o ayrıdır; gerekçelerinden sürecine kadar ayrı tarihsel temeller sözkonusu genel itibariyle.

ibrahim-ch
21.03.2007, 04:30
Slavlarda
dini inanis milliyeti olusturuyor.
misal
SIRP = Ortodoks
HIRVAT = Katolik
BOSNAK= Müslüman

ama konustuklari dil ayni serbokratisch

bir SIRP is arkadasi ile konusurken sordum
Bir SIRP ortodoksluktan Katoliklige gecerse ne olur diye.
verdigi cevap ilginc idi. HIRVAT olur

Yani onlarda konustuklari dil ,birligi saglamiyor. inanc daha etkili ve birbirleriyle savasiyorlar.

Erdem12
21.03.2007, 04:48
Doğrudur, bir tarafında Katolik İtalya, doğusunda Ortodoks ülkeler, Güneyinde Ortodoksluk Ve İslamiyet. Dinlerin çıkar savaşlarının odak noktası olan bir arena.
Bir çeşit din ve mezhep çatışma sahası. Burada insanların ana çelişkisi ve menfaat noktası dindir doğal olarak.
Dolayısıyla din veya mezhep değiştiren tam olarak taraf değiştirmiş oluyor (ırkı ve dili değişmemekle beraber) bu ana çelişkiyi oluşturmaya başlıyor.
Bu durum yaşamsaldır Balkan coğrafyasında ve oralarda Hamilerince de besleniyor bu ana çelişki.
Bir taraftan Vatikan, bir taraftan Osmanlı, bir taraftan Rusya, Bir taraftan Yunan yayılmacılığı.
Herşey dine endeksli; halkın menfaati taraf olma durumlarına bağlı sürekli.
Bu ilginç konum ve altyapı zihinsel algılamadan diğer üstyapı kurumlarına kadar herşeyi belirliyor.

ernic 45
21.03.2007, 07:01

nerde evrensel alevilik sadece türkiyede var cem halinde

ernic 45
21.03.2007, 07:04
Duygularini bu kadar acik yüreklilikle yazdigin icin kutlarim.

Ama bir gercek varki Türk(Türkmen) Alevileri senin bu gösterdigin cesareti gösteremiyorlar. Acikca Türküz ve bununla gurur duyuyoruz diyemiyorlar.

ben diyorum ibo abi ben türküm ve gurur duyuyorum ve aleviyim

divane
21.03.2007, 12:24
sana katiliyorum ibo tabi alevilik islamiyetin türkyorum u dur ahmet yesevi anlatsinlar önce tarihi okusunlar ozaman bilirler alevilik türklerin anadoluya gelmesiyle baslar cünkü türk alevisi sii caferi mezhebini baska algilar burda fark türk ile arap arasinda kültür farkliligi vardir ondan türk alevisi sii inancini begenmis ama kendi yorumuyla baska yorumlamis alevi önderleri bile türktü

Sevgili Dost,hangi tarih kitabindan bahsediyorsunuz..??? daha düne kadar tarih kitablarinda Hz.Alinin muaviyeyle olan siffin savasi anlatilirken Muaviye hazretlikle anilmiyormuydu.neymis cennetle müjdelenmismis.birisi hak yolundan sapmayan digeri hertürlü Entrika ve hileyi kullanan kisi.gercekten soru isaretleri.? ve size soruyorum, bu devletci anlayis bizi yok sayiyor kardesim olayi daha cözemedinizmi.??? Bizi bölmeye calisanlarida caktirmadan destekliyorlar.bizim hangi haklarimiz verildi.birde devletin en yetkili kisisi cem evlerimizi cümbüs yeri gibi niteliyor ve bizlere hakaret ediyor.Bunlari kendini alevi gören hic kimse sineye cekmemeli.Ve simdide Aleviligi Etnik bir kimlige dayandirarak icini bosaltmaya calisiyorlar.devletci anlayis bizi bugüne kadar yok saydi ve hala görmedigi gibi birde bizi bölmeye calisiyor.ve bize yapilan bir cok uygulamalari bir Alevi cocuguna zorunlu sünni egitimi vermek o cocuga yapilan en büyük zulümdür.Sizde takdir edersiniz bizi yasamin her alaninda kisitlayan asimile politikalarini bizim devletimiz daima kendi eliyle yürütmektedir.
Simdi bizi yok sayan devlet erkinin tarihsel saptamalari ve tahlilleri ne kadar dogrudur???.Artik Aleviligin bütünselligine calisan kendi degerleriyle samimi olan Akedemisyenlerimiz ve yazarlarimiz kendi tahlillerimize dayanarak tarih kitaplari ve Alevilikle Ilgili her türlü bilgileri Yeniden yazmalidirlar...

Sevgilerle...

ernic 45
21.03.2007, 23:26
Alevileri bölmek ve Aleviliği yok etmek için hazırlanmış bir Oyundur bu..
Alevilik son yıllarda Milliyetçi, Irkçı Akımların etkisi altına sokulmaya çalışılıyor..
Çok açık söyleyebilirim ki, 400 sene önce Halkçı bir Alevi ve Aleviler vardı..Şimdi ise bizi bir Irk'ın ve bir Din'in içinde eritme yoluna gidiyorlar..
Bu sonuçların doğmasındaki en büyük sebeplerden biri ise İzettin Doğan gibi sözde Alevi Temsilcileridir..İzettin Doğanın gerçek yüzünü bence çok az Alevi görmektedir.. İzettin Doğan ve Alevi İslam Vakfı Başkanı ve etrafındaki sözde Aleviler, Aleviliği Orta Asya Kökenli bir İnanç ve İslam Yorumu olarak göstermektedir.. Alevilik yozlaşma yolunda arkadaşlar... Aleviliğin Evrenselliğini, güzelliğini artık görmemiz gerekiyor..

Aleviliği İslamcılık adı altında eritmek isteyenlere karşı durmamız lazım..
Türk İslam Sentezcilerinin son planı ise Aleviliği Sünnileştirmektir..Türk İslam Semtezcilerine göre Hacı Bektaş Sünnidir ve Aleviliği bu kesimler, Sünni bir Tarikat olarak gösterip, Sünni Mezhebine yamamaya çalışacaklardır.. Alevilik hem Milliyetçi, hem sağ, hemde Sünni İslamcı Çevrelerce etki altına alınmak istenmektedir.. Aleviliği sürekli Türk Kültürü olarak göstermelerinin nedenlerinden biride, Aleviler içindeki Sol Potansiyelidir.. Türk İslam Alevilik oyunu ile yeni nesil Alevileri etki altına alıp, Aleviliği aykırı akımlara yöneltmek istiyorlar.... Sağ, Milliyetçi akımlar.

Alevilik Evrenseldir.. Enel Hak Felsefemizin Kökeni İran/Zerdüştlüktür.. Kaldı ki Hallacı Mansur yani Enel Hak Felsefesini Aleviliği kazandıran Hallacı Mansur, Farsi Kökenli bir Pirdir, Alevi önderidir.. Yine Sultan Sohak Kürt Kökenli bir Alevi Önderidir.. Ve İnancımızdaki Tenasüh / Devriye ise Anadolu / Pagan / Budizm Kökenlidir.. Aleviliğin temelinde bulunan Tenasüh Malesef ki yozlaşmış, Asimile olmuştur.. Alevilikte Ateş Kutsaldır ama İslam bunu reddeder.. Buda Aleviliğin bir farklılığıdır..
Aleviliği Türk Kültürü göstermek, Alevilerin sadece Türk Kökenli olduğunu iddia etmekten farksız bir olaydır.. Türkmen Aleviliğinde Orta Asya öğeleri ağırlıklı olabilir ama bir Kürt Dersim Aleviliğinde Güneşe Dua etmek, Secde etmek Kutsaldır.. Bir Kürt Aleviliğinde Gağant Bayramı vardır ama Yozlaştırılmıştır.. Gağant ise bir Yılbaşı Bayramıdır.. Kürt Aleviliği İnancının ve Ermeni İnancının Bayramıdır... Aleviliğin Arap Kürt Türkmen Halklardan oluştuğu gerçeğini artık bazı sözde Alevilerin ve Türk İslamcıların ve bunlara pirim veren İzettin Doğanların görmesi gerekmektedir.. Aleviler çeşitli halklardan oluşur.. Aleviler sadece Türk değildir, Kürt Alevileri, Arap Alevileri yok saymak, Aleviliği terstir..
400 sene önce Pir Sultan Ezilen halk için ayaklanmıştı, bugün o Pir'in yoluna Milliyetçilik, Irkçılık sokuyorlar.. Ne kadar acıdır.

bu senin görüs ben izzetin dogani destekliyorum destekleyicileride az degildirler alevileri sadece türk kökenli oldugunu kim yazmis kine bunu yaziyorsunuz aleviligi her irk talip olabilirler bu tartisilmaz ayirim yok diyorsunuz izetin dogani elestiriyorsunuz ben bunu anlamadim miliyetcilik le ne allakasi var burda herkez düsüne bilirler nasil isterse birkere alevilik miliyetciligi kabul etmez devlet le mecbur calisman lazim kine sorun cözülsün devlet yardim da eder yardim da etmez o ayri mesele birde ben siyasal anlamda alevilerin bakis acisini yazmistim beni orda ayrimci gibi göstermisin hangi mesajimda yazmisim biz türk su kürtler diye hitap etmisim milleti kiskirtmaya gerek yok ispatla beni üyelimden silin hemen su arkadas böyle yazmisti diye üyelere hitap etmisim orda beni ülkücü görmüsler ben birkere ülkücü degilim ben de ayirim yok birkere insan düsündüklerini yaza miyorsa ayirin beni üyelimden sorun olmaz yazdiklarimda ben hic bi ayirim kelimesi kulanmadim siz beni ayirimci gibi göstermisiniz o sayfada kirmizi kart aldim sorun degil cevap yazamadigim icin buraya yazdim sen nasil che görüslüsen bende atatürkcüyüm inkar edemem atatürkü sevmek devlet altinda beraber olmak ayri bir devlet yokkine orda yasasak millet bir sorunu varsa bunu devletle beraber icinde cözülür tc.demek halkin birligi bu birlik hic bi zaman cözülmez

Şoreş
21.03.2007, 23:37
nerde evrensel alevilik sadece türkiyede var cem halinde

ben diyorum ibo abi ben türküm ve gurur duyuyorum

Anlama kapasiteniz bu kadar mı can ?
Birde Aleviyim diyorsun..
Gerçekten sana yazdığım uzunca yazıyı okusaydın, Evrensel Alevilik Nerede demezdin..
Alevilik Türkiyede, İranda, Yunanistanda, Bulgaristanda, Suriyede, Arnavutlukta, Makedonyada, Azerbaycanda/Seyrek yayılmış bir İnançtır.. İranda Ehli Haklarda denir.. Cemlerini Cemevlerinde yaparlar..

Sana yazdıklarıma karşılık mantıklı bir cevap beklerdim..
Alevilik Türklük derken o kadar iddialıydın ki gören seni 40 senelik araştırmacı zannederdi gerçekten, kusuruma bakma ama görünen köy klavuz istemez..

Irkıyla, Diniyle övünen Alevi olamaz.. Hiçbir Irkın diğer Irktan üstünlüğü yoktur..
Alevilik ise sadece İslamdan ibaret olmayan bir İnançtır, Evrenseldir.Tabi yazdıklarımı okumadığın için bunu görememişsin.. Aleviliğin Kökeninde Budizmden Pagan İnancından gelme Tenasüh var.. İran Kökenli Enel Hak Felsefesi var..

Alevilik Türklüktür derken bunu bana kanıtlaman ve fikirlerimi çürütmen lazımdı.. Lakin son cevabın ile bunu yapamayacağını çoktan göstermişsin..
Alevilik Türklük derken, HZ Ali ve Ehlibeyt'in Arap Kökenli, Enel Hak felsefesini yolumuza kazandıran Hallacı Mansurun İran Kökenli olduğunu unutmuşsun..

Kaldı ki sana Alevilik : Türklük tanımını genel olarak kullanma hakkını ne ben verebilirim neden Alevi Felsefesi verir !
Sen Doğu Kurmanc Kırmanc Aleviliğindeki gelenekleri, bayramları, farklılıkları biliyor musun da Alevilik Türk Kültürüdür diyorsun !

ernic 45
22.03.2007, 00:15
Anlama kapasiteniz bu kadar mı can ?
Birde Aleviyim diyorsun..
Gerçekten sana yazdığım uzunca yazıyı okusaydın, Evrensel Alevilik Nerede demezdin..
Alevilik Türkiyede, İranda, Yunanistanda, Bulgaristanda, Suriyede, Arnavutlukta, Makedonyada, Azerbaycanda/Seyrek yayılmış bir İnançtır.. İranda Ehli Haklarda denir.. Cemlerini Cemevlerinde yaparlar..

Sana yazdıklarıma karşılık mantıklı bir cevap beklerdim..
Alevilik Türklük derken o kadar iddialıydın ki gören seni 40 senelik araştırmacı zannederdi gerçekten, kusuruma bakma ama görünen köy klavuz istemez..

Irkıyla, Diniyle övünen Alevi olamaz.. Hiçbir Irkın diğer Irktan üstünlüğü yoktur..
Alevilik ise sadece İslamdan ibaret olmayan bir İnançtır, Evrenseldir.Tabi yazdıklarımı okumadığın için bunu görememişsin.. Aleviliğin Kökeninde Budizmden Pagan İnancından gelme Tenasüh var.. İran Kökenli Enel Hak Felsefesi var..

Alevilik Türklüktür derken bunu bana kanıtlaman ve fikirlerimi çürütmen lazımdı.. Lakin son cevabın ile bunu yapamayacağını çoktan göstermişsin..
Alevilik Türklük derken, HZ Ali ve Ehlibeyt'in Arap Kökenli, Enel Hak felsefesini yolumuza kazandıran Hallacı Mansurun İran Kökenli olduğunu unutmuşsun..

Kaldı ki sana Alevilik : Türklük tanımını genel olarak kullanma hakkını ne ben verebilirim neden Alevi Felsefesi verir !
Sen Doğu Kurmanc Kırmanc Aleviliğindeki gelenekleri, bayramları, farklılıkları biliyor musun da Alevilik Türk Kültürüdür diyorsun !

hz.ali arap oldugunu burda ilk defa okudum ben zaten ayirima karsiyim yalniz alevilik türklük diye hitap etmedim yayma politikasini yapmistir dedim ögretim anlaminda dedim sadece burda ayirim kelimesi görmüyorum ben aleviligin talipleri her irkdan olabilirler demistim zaten

ernic 45
22.03.2007, 00:25
sünnü kardeslerimizin süleymancilari naksibencileri vs. görüsleri varsa alevilerinde görüs farklilari olabilir de normaldir ama yol gene bir cat altinda bulusuyor

garcia
22.03.2007, 00:45
[QUOTE=ibrahim-ch;384605]Aleviler sadece Türk Kökenli midir ?

Hayir degildir.

Türklestirme degil
Balkanlarda Osmanli oralara asker yollamadan önce
onlar Bogomil ve üniter denilen inanislari vardi

peki nedir Bogomillik ve üniterlik diye arastirdigimizda karsimiza

Mahiheizm inanci cikiyor.

Maniheizm ile Osmanlinin ne alakasi var dersek.

Yeniceriler Alevidir. benim düsüncem Aleviligin islam ile karsilamadan önceki hali maniheizmdir.

Yani iki farkli cografyanin benzer düsünceli insanlari karsilasiyor.
ve yeniceriler Balkanlardaki manihistleri islam In Alevi yorumuyla tanistiriyorlar.

Elbette serbest.
kendileri bilir.[/QUOTE

anadolu aleviliği;çoğunluğu türk olsada(yaklaşık %70) türklük anlamına gelmez evet.kürt,zaza ve çok az arnavut alevilerden oluşur.nusayriler ise genellikle suriye ve türkiye(hatay,adana,tarsus) de yaşayan arap alevilerdir ve bazı özellikleri anadolu alevilerinden biraz farklıdır.anadolu aleviliğinin etnik,yerel özellikleri anadolu aleviliğinin bileşenleri ve kültürel etkileşimin bir sonucudur.ancak türk-islam sentezide değildir.içinde gök tanrı dininden bir çok dinsel inanca,zerdüştlüğe kadar islam dışı inançların etkiside önemli ölçüde bulunur.

örneğin dede korkut(korkut ata) hikayelerinde aleviliğin izlerine rastlamak mümkündür.çünkü bu hikayelerde geçen türkler(oğuzlar) olağan durumda ibadet etmeyen,yiyen içen(şarap,kımız) ve sadece savaşlarda ve zor durumlarda kısa bir dua edip ibadet eden topluluklardır.ancak,dede korkut hikayelerinde geçen öykü ve tanımlamalara ve benzeri kahramanlara,sümer efsanelerindede rastlamak mümkündür(örneğin tepegöz) yani kültürler arası etkileşim söz konusudur.bu efsanelerde geçen bilge kişi(dede korkut ve ya korkut ata) insanların fikir danıştığı ve toplantılarda ensrüman çalan(sazın atası olan kopuz) kişidir ve alevi kültüründeki ''dede''(aynı zamanda iranda yaşayan türkmen aleviler ve kırgız aleviler olan laçiler dedeye''ata'' der) tanımlamasına benzer.bu öykülerdeki oğuzların yaşantısında kadınların, günümüz islam anlayışından çok daha özgür olduğunu görürüz(yani tam olarak eşit olmasada daha serbest).

ancak kültür bütün insanlığın ortak mirasıdır arkadaşlar.sınıflar,inançlar,etnik özellikler,gelenekler değişebilir,kültür bütün insanlığı aydınlatmak içindir ve efsaneler,genellikle abartılar haricinde gerçektir.bütün insanlığa ışık tutar ve toplumların bazı dönemlerdeki yaşayış biçimleri hakkında bilgi verir.farklı etnik kökenlerin mitolojisindeki benzerliklerse yakın dönemlerde yaşayan toplulukların yaşam tarzının ve bir bütün olarak tüm insanlığın yaşamış olduğu zorlukların ortak ve benzer olduğundandır.

bu açıdan baktığımızda anadolu aleviliği ne türk islam sentezidir,nede türklüğe ya da bir başka etnik topluluğa ait bir inanç biçimi değildir...

ibrahim-ch
22.03.2007, 02:49
Irkıyla, Diniyle övünen Alevi olamaz.. Hiçbir Irkın diğer Irktan üstünlüğü yoktur.. !

Sores
Ben AYKUTGöKSUN a mecazi anlamda yazmistim.

sanirim görmedin

aykudgöksun
22.03.2007, 15:10
Sores
Ben AYKUTGöKSUN a mecazi anlamda yazmistim.

sanirim görmedin

benim aleviliği mi kimse sorgulayamaz..ben övmedim dikkat edersen ''gurur duyuyorum'' dedim..alevi olduğum için de kürt olduğum için de gurur duyuyorum.ama ne hiç bir dini ve milleti övüyorum ne de yeriyorum..anlamadan etmeden benim dinime dil uzatamazsın..neyi mecazi anlamda yazdın yav???

HellsAngeL
22.03.2007, 16:50
Siz neyi tartışıyorsunuz anlamadım ki ben :uhhm:
Alevilik; Türk-İslam Kültürünün özgün bir sentezidir' diyen densiz bir düşünceyi tartışmak bile onun kadar densizliktir bence.

Zaten bu abant platformu Fetullah Gülen denen adamın projesidir. Amaç bellidir, aleviliği yıldırmak, sağcılaştırmaktır, kendilerine dahil etmektir.
Hatta Ali Bulaç'ın yapılan sempozyum üzerine bir sözü vardır ki, ne demeli bilemiyorum artık!

“Alevilerin her ağızlarını açtıklarında önce iyi - doğru insan olmak lazım demeleri de doğru değildir; iyi ve doğru insan olmak için, önce Müslüman olmak gerekir.”

Burdan anlaşılacağı üzere bu abant platformunun mesajı alınmıştır!
''Türk-İslam sentezciliğini kabul et, Müslüman ol..''

ben buna ancak güler geçerim..

BozKurt
23.03.2007, 11:56
Sevgili Dost,yazilarimi okumussaniz soruyorum size hangi milliyetcilik kavrami var.üstelik bu tür yaklasimlarin bize hizmet etmedigini vurgulamaya calisiyorum,
Ayrica sizin bu yorumlarinizi daha düne kadar marasta,sivasta ,corumda, katliamlar yapanlar ve alevileri dinsiz olarak algilayanlar bu günde cikip yok Alevilik türk yorumudur,Aleviler gercek türktürler vesaire edebiyatlariyla ortaya cikiyorlar.Bunlarin Alevi insanina zerre kadar saygilari yok. olsaydi o katliamlara ortak olmazlardi.bunu kendini bilen diyorum yani inanci gercek anlamda o deryaya girip nasiplenmis insanlar bu tür celiskilerin farkindadirlar...

Sonuc olarak kendimizi Alevi olarak tanimliyorsak, kendimizle ve degerlerimizle bilincli ve samimiysek her türlü bizi kendi sentezimizden ayristiran irksal ve cagdisi kalmis ve bügünün insanina, bütünsellik anlaminda hizmet etmeyen zihniyetlerin karsisinda durabilmeliyiz.

Sevgilerle...

bak arkdaşım sen nereye varmaya çalışmısın anlamdım ama şu gerçektirki Alevilik Türk islam yorumudur bu tartışma götürmez bir gerçektir.. sana tarihsel gelişiminden tutuda bugune kadar anlatabilirm biraz tarih okuman yeterli osmanlıyı güçlü kılan kültürünü koruyan alevi dergahlrıydı taki yavuz selimin padişah oluşuna kadar.. v.s. bunları geçelim ama tabiki islamiyete arap yarım adasında doğmuş ve ilk araplara gelmişitr şimdi biz nasıl isalm araplarındır diyemesek alevilikte Türklerindir diyemeyiz ama Anadolu Aleviliğinin doğuşu Türk islam sentezidir bunun tartışma götürü yanı yoktur..

BozKurt
23.03.2007, 11:59
Siz neyi tartışıyorsunuz anlamadım ki ben :uhhm:
Alevilik; Türk-İslam Kültürünün özgün bir sentezidir' diyen densiz bir düşünceyi tartışmak bile onun kadar densizliktir bence.

Zaten bu abant platformu Fetullah Gülen denen adamın projesidir. Amaç bellidir, aleviliği yıldırmak, sağcılaştırmaktır, kendilerine dahil etmektir.
Hatta Ali Bulaç'ın yapılan sempozyum üzerine bir sözü vardır ki, ne demeli bilemiyorum artık!

“Alevilerin her ağızlarını açtıklarında önce iyi - doğru insan olmak lazım demeleri de doğru değildir; iyi ve doğru insan olmak için, önce Müslüman olmak gerekir.”

Burdan anlaşılacağı üzere bu abant platformunun mesajı alınmıştır!
''Türk-İslam sentezciliğini kabul et, Müslüman ol..''

ben buna ancak güler geçerim..

evet bu adam saçmalamış bu plartfom gerçekten onemsiz olabilir ama senin dediğinde pek mantıklı dil Alevilik solmudr kimse aleviliğe 50 yılık bir kutbun damaasını vuramz sol veya sağ görüş diyemez Her alevi kendi siyasi görüşünü secer

Nesimi
23.03.2007, 12:14
Bozkurt arkadaş,

Türk milliyetçiliği yapacaksan şu islamıda bırak ŞAMAN dinine geç ondan sonra anlarız ne kadar milliyetçisin. :)

alptekin_58
23.03.2007, 12:22
Arkadaslar Bİlmedİgİm Bİr Konu Var.yardimci Olun.bİr KİŞİ Aİlesİ Alevİ Olmadan Kendİsİ Alevİ Olabİlİrmİ??olursa Nasil Olur?olmazsa Neden Olmaz?yardimlarinizi Beklİyorum Canlar...

Nesimi
23.03.2007, 12:24
Arkadaslar Bİlmedİgİm Bİr Konu Var.yardimci Olun.bİr KİŞİ Aİlesİ Alevİ Olmadan Kendİsİ Alevİ Olabİlİrmİ??olursa Nasil Olur?olmazsa Neden Olmaz?yardimlarinizi Beklİyorum Canlar...

Arama butonunu kullanarak "Sonradan Alevi olunur mu?" konusuna ulaşabilrisiniz. Bektaşilik tüm insanlara kapısı açık olan bir yapıdır. Balkanlarda pek çok Bektaşinin olmasının sebebi bu insanların Hristiyanlıkdan Aleviliğe dönmeleridir. Tabiki yola giriş musyiplik gibi farkları vardır.

alptekin_58
23.03.2007, 12:24
arkadaŞlar Bİ İnsan Aİlesİ Alevİ Olmadi Halde Alevİ Olabİlİrmİ?

divane
23.03.2007, 12:34
bak arkdaşım sen nereye varmaya çalışmısın anlamdım ama şu gerçektirki Alevilik Türk islam yorumudur bu tartışma götürmez bir gerçektir.. sana tarihsel gelişiminden tutuda bugune kadar anlatabilirm biraz tarih okuman yeterli osmanlıyı güçlü kılan kültürünü koruyan alevi dergahlrıydı taki yavuz selimin padişah oluşuna kadar.. v.s. bunları geçelim ama tabiki islamiyete arap yarım adasında doğmuş ve ilk araplara gelmişitr şimdi biz nasıl isalm araplarındır diyemesek alevilikte Türklerindir diyemeyiz ama Anadolu Aleviliğinin doğuşu Türk islam sentezidir bunun tartışma götürü yanı yoktur..

sevgili kardesim.bir özdeyis vardir.!!!

!!! Arife tarif gerekmez.!!!

daha önceki mesajlarinizida birlestirip ve kullanici adinizida dikkate aldigimda,

neye ve kimlere hizmet ettiginiz anlasiliyor.???

Sevgilerle....

azel24
23.03.2007, 13:00

aleviliğin evrensel bir inanç kültürü olduğunu duymadın sanırım bu ifadende kürt alevileri yada farklı etnik kökene sahip olan alevi insanları yok sayıp ismini telafuz etmek istemediğim o iğrenç şeyi yapıyorsun

mehmet_onal
23.03.2007, 13:27
kesinlikle değildir olamazda bırakalım bunları biz kendi kültürümüz için birşeyler yapalım elden gitmeden değerlerimiz.

denizsefiri
23.03.2007, 13:29
Sizleri bir konuda anlamıyorum. Neden TVde kaliteli, objektif programlarda kendinizi anlatmıyorsunuz? En azından hemfikir olduğunuz konuları, gelecekten beklentilerinizi, sıkıntılarınızı..vs. Aleviliğe yakışır bir üslupla.. Bunun işe yaramayacağını mı düşünüyorsunuz, imkanlarınız mı yok?
Mesela şu abant platformu konusunda size bir cevap hakkı doğuyor.

divane
23.03.2007, 14:03
kesinlikle değildir olamazda bırakalım bunları biz kendi kültürümüz için birşeyler yapalım elden gitmeden değerlerimiz.

sevgili mehmet önal kardesim size katiliyorum.Aleviligin batini deryasindan nasiplenmis olanlar sunun cok iyi farkindadirki, Alevilik teorik olarak evrensel bir sentez ama yasamsal uygulamalarda henüz daha anlasilamamaktadir.Cünkü bugüne kadar hep disimizdaki birileri bizi tanimlamis gerek tarihiyle gerekse sosyolojik acilimlariyla ve o ögretinin batin boyutuyla tanisip onu icgörüsel olarak algilayanlar bakiyorlarki disariya özsel degerleri hic yansimamis;tabi bunda tarihsel sürec icerisinde yol erenlerimizin bu ögretimizi gizli tutmalarinin rölü büyüktür.Cünkü 1400 yildir hertürlü asimilenin kol gezdigi ögreti elbette gizli tutulacaktir. ve son 15 yilda Alevilik artik kendini özsel degerleriyle tanitma firsati yakaladi, Alevi ögretisinin Güzelliklerinden nasiplenen canlar,bunu artik acikliyabiliyorlar.daha düne kadar Aleviligi görmek istemeyen kabul etmeyen anlayislar bu zenginligi gördügü zaman kendileride sok olmaktadirlar ve bunun yansimalarini gözlemliyoruz..Artik ne yapmak lazimdi. bu dalga dalga yayilan inancin önünü sinirlayarak kesmek gerekiyordu.biraz mantiki düsünenler Aleviligi 72 milleti bir potada sentezleyen ögreti olarak algilayip evrensel oldugunu iddia edecegiz.hemde sunun sentezi diye ortaya cikacagiz.zaten Evrenselligin kendisiyle celisir.

Sonuc olarak kim nederse desin bu yolun bir sahibi vardir.sahibi malini bugüne kadar korumussa bundan sonra da koruyacaktir.Biz her türlü oyunlara karsi yeterki inancimiza sahip cikalim.!!!.ve nacizane o deryadan damla olarak nasiplendigimiz zaman önümüzdeki sürec icinde bize hizmet etmeyen hertürlü
anlayislar bir elekten gecer gibi elenecekler.suanda onun sürecini yasiyoruz.
sabirli ve kendimizden emin inancimiza hizmet etmeli ve yasamimiza indirgeyerek yol pirimiz Mahserin kadisi Imam hüseyin gibi ve ödün vermeyen yol erimiz pir sultan gibi mücadelesini vermeliyiz.

Sevgilerle...

EŞİTLİK PARTİSİ
23.03.2007, 14:36
Değerli Canlar...

Bildiğiniz üzere Fetullah denen adam ABD de boşuna durmuyor...sömürünün, insanlık düşmanlığının velasıl tüm çirkinliklerin merkezi konumundaki düşünce üretim merkezlerinin karar verip, ülkemizde Abant toplantıları gibi saçmalıkların üreteceği şeylerde her halde SAÇMALIKTAN başka bir şey olmaz.
Tekrarlayacak olursak ALEVİLİK BİR DÜŞÜNCE SİSTEMİDİR...artık bu tesçil edilmiştir...her hangi bir arama motoruna bu cümleyi yazıp görmek mümkün...
Ama adamlar içimizden, türlü dalaverelerle, basit ünvanlarla satın aldıkları KEL HIDIRLARI da kullanarak saçmaladıkça saçmalıyorlar...
Ne alaka şimdi...
Alevilik Türk-İslam Sentezi imiş...peki Aleviliği yaşan diğer etnik kökenlileri ne yapacağız...siz Alevi değilmisiniz diyeceğiz...bu hakkı kim kime verir.
Sonra kimki bunlar ALEVİLİK adına ahkam kesiyor...kim yetki vermiş, hangi demokratik yöntemle seçilmişler, ki-böyle bile olsa...- kime danıştınız...hangi ALEVİ Kaynağına dayandırıyorsunuz...Cevap yok tabi...
Şimdilerde çeşitli etnik kökene mensup ALEVİLER İslam içersinde etkin olmaya, emperyalizmin ŞAH damarını doğal kaynaklar açısından kesmeye yöneldiler ya...konu bu.
TÜRKİYE özelinde tabi başı İzzettin DOĞAN çekiyor...
Bu ne KÜRT Düşmanlığı...bu ne IRKÇILIK...BU NE DİNCİLİK...dahası bu nasıl insanlık.
Tabi baştan beri geveliyordu...yok efendim ALEVİLİK Anadoluya özgü bir yorum...falan filan diye...
Tabi perde arkasında olduğunu sanki biz bilmiyoruz.
Tam bir FAŞİST Kafa...
Neyse bu cevabı bile hak etmiyor ama...
Sevgi ve Saygılarımla

Bektaş ÇELEBİ

Anatolianman
23.03.2007, 19:41
yorumlarını sevmeyenler kötü puan vermişlerdir.

Alevilik sadece Türklükdür dersen böyle olumsuz karşılanırsın. Olmayan şeyleri söylüyorsun çünkü

Hemen zıplamışsın ama sorumun muhatabı sen değildin. Alevilerin hepsi türktür diye nerde yazmışım. Bir göstersene. Ezberletilen skolastik düşüncelerinle yobaz diye adlandırılan insanlardan en ufak farkın yok.

Anatolianman
23.03.2007, 19:46
Bu ülkede Alevilerin hakkı verilmiyorken senin bunları tartışman büyük bir ırkçılık ve terbiyesizlik örneğidir. Sen önce seni soyanlara, Maaşını kesenlere, Çoluğunu çocuğunu fuhuş, uyuşturucu batağına saplayan bu pislik devletten hesap sor.

Senin benim düşünceme gösterdiğin seviyesizlik asıl terbiyesizlik örneği. Nerde ırkçılık yapmışım, sen ne kadar iftiracı adamsın böyle ya.

ernic 45
23.03.2007, 20:02

dogru bozkurt kardes ahmet yeseviyi anlatsinlar bektasin hocasi 1200 senelerde geldi anadoluya haci bektas türkler 1071 malazgirt savasindan sonra akim basladi arap kültürüne karsi kendi yorumuyla aleviligi kurdular horasan erenleri burda alevilikte dogdu sultan süleyman zamaninda katliamlar basladi kitapta bile yazar aleviligin dogusu kitapbinda konu burda saptiriliyor hic kimse ayrim gözetmez hangi irktan olursan ol alinin yoluna talip olunur kuran kurdu önemli degil bence sadece talip olmak yeterli kurallara göre

Erdem12
23.03.2007, 20:27
Alevilikte Türklük vardır; ama Türk-İslam sentezi değildir;
Alevilikte Kürtlük vardır; ama Kürt-İslam sentezi değildir;
Alevilikte Araplık vardır; ama Arap-İslam sentezi değildir;
Alevilikte Lurluk-Lorluk vardır; ama Lur-İslam sentezi değildir;
Alevilikte Bektaşilik vardır; sadece ve yalnızca Bektaşilik değildir;
Alevilikte Arnavutluk vardır; ama Arnavut-İslam sentezi değildir;
Alevilikte İslam vardır; ama sadece ve yalnızca İslam değildir...

Alevilik, bütün bunların altyapısı olan, Şamanist-Zerdüşti-Bogomil-Maniheist-Panteist-Sabii altyapıların İslamla ilşkilenmesininde etkilerinden evrimleşmiş; Evrensel (Türki-Kürdi-Arabi-Luri-Arnavuti renkler taşıyan), Heteredoksal, Ezoterik; Yakındoğulu bir yoldur.

Öncelikle derin bir altyapı temelli; artı reddiye temelli; saf halk inançlarının toplamıdır.
Bir toplamdır; evrenseldir; pekçok ırka dayanmakla beraber, ırkçılığı aşmış; İslamla ilişkilendiği halde, tam İslamlaşmamış (Şiilik tarzı yapıya dönüşmemiş); evrensel kalabilmiş, pekçok temel öze sahip, evrensel bir algılama ve yoldur...

Ne kadar zorlanmak istensede; gururların okşanması vasıtasıyla çarpıtılmak istensede; temel ayakları bunlardır; dolayısıyla gerisi dışlayıcılık ve yaranmacılıktır. Sadece ve öncelikle, dışlayıcılık ve yaranmacılık...

bolatbaba
23.03.2007, 20:39
Bütün dinler bir inanç sistemidir. Bir inanca göre doğru olan, başka bir inanca göre yanlış olabilir. Dinde doğru da yoktur, yanlışta. Sadece benim inancıma göre doğru, benim inancıma göre yanlış vardır. Senin inancın sana, benim inancım bana. Herkes dilediği gibi inansın. Herkesin inancına saygı duymak, benim inancımın gereğidir.
Alevilik; kendine özgüdür.
İslamdan, hiristiyanlıktan, şamanizmden, manihaizmden, budizmden daha başkalarından alınan, ya da başka din ve inançlarda da görülen birçok inançlar, ritüeller, kültürler barındırır. Ancak bu ilkeler diğer dinlerdekinden çok farklıdır. Çünkü alevilik bir dinsel felsefe olmakla birlikte aynı zamanda kültürdür, yaşam biçimidir. Durağan değildir. zamanla gelişim içindedir. Diğer din ve inançlardan alınan ilkeler, Anadoluda şekillenmiştir. Yaşadığı yörenin etkilerini de taşır. Allah inancı sevgiye dayalı islamdan almıştır ama bu inancın islamla bir ilgisi kalmamıştır. Kendini, insanı allahın bir parçası olarak görür ki bunun islamla hiç bir ilgisi yoktur. bir çok dinin izlerini taşır ama hiç bir dinle bire bir örtüşmez Değişik etnik grupların izlerini taşır ama hiç bir ırkla ilgisi yoktur. Alevilik, anadoluda şekillenen,ırkla ilgisi olmayan, kendine özgü bir oluşumdur.

ernic 45
23.03.2007, 20:47
birkere sentez ne demek onu bilelim ne demek islam dininde icinden dir demek türk sentezi olmaz zaten aleviligi benimseyen talip olur bu yola bunada her irk talip olabilir alevilik zaten islamin icinde islamligin disinda olsa kuran bizim kitap olmazdi

ugursarak
23.03.2007, 21:07
Bütün dinler bir inanç sistemidir. Bir inanca göre doğru olan, başka bir inanca göre yanlış olabilir. Dinde doğru da yoktur, yanlışta. Sadece benim inancıma göre doğru, benim inancıma göre yanlış vardır. Senin inancın sana, benim inancım bana. Herkes dilediği gibi inansın. Herkesin inancına saygı duymak, benim inancımın gereğidir.

Doğru söze ne denir, keşke herkes bolatbaba gibi düşünse kendi inancını özgürce yaşayabilse...

Ben TÜRK - İSLAM sentezi kavramını pek anlamadım, bildiğim kadarıyla alevilik bir inanç sistemi ırkla ilgisi olamaz

Geçmişte Türklerde yaygın olarak şamanizm görülürdü, hatta şamanizm Türklerin diniydi bile denilebilir, şu anda rusyanın bir bölgesinde bile şamanizm dinine mensup özerk Türk devleti var.

Acaba TÜRK - İSLAM kavramındaki Türk kelimesiyle bu Şaman Türklerimi kastediliyor, o zaman ŞAMANİZM - İSLAM sentezi olur ki bu acaba doğru olur mu bilmiyorum.

sonerk
23.03.2007, 22:25
Arkadaşlar etnik kimliklere takılıp kalmayalım burda asıl mesele alevilerin asilimile edilerek sünnileştirilmeye çalışılmasıdır fethüllah cemaatinin düzenlediği "Abant platformunun" ve son günlerde milliyette yapılan anket sonuçlarına göre Alevi nüfusunun 4,5 milyon olduğunun söylenmesi ve bizzat diyanet işleri başkanının katılımıyla çanakkaledeki bir alevi köyüne cami açılması bunun bilinçli yapılan bir asimilasyon olduğunu açıkça ortaya koyuyor durum böyleyken çıkıpta etnik kimliklere takılıp kalmak ne kadar doğru bizim meselemiz aleviliği bir etnik kimliğe dayamak değil amerikan uşahı fethüllahçırın ve sünni diyanetin bilinçli asimilasyon çalışmalarına göz açtırmamaktır.....

Bu konuda ilgilenen arkadaşlar ABF (AVRUPA ALEVİ FEDERASYONUNUN) resmi stesinde geniş bi şekilde üzerinde durulmuş takip edebilirsiniz...

http://www.alevi.com/haberler+M5480b2ff771.html

Şoreş
23.03.2007, 22:29
Arkadaşlar etnik kimliklere takılıp kalmayalım burda asıl mesele alevilerin asilimile edilerek sünnileştirilmeye çalışılmasıdır fethüllah cemaatinin düzenlediği "Abant platformunun" ve son günlerde milliyette yapılan anket sonuçlarına göre Alevi nüfusunun 4,5 milyon olduğunun söylenmesi ve bizzat diyanet işleri başkanının katılımıyla çanakkaledeki bir alevi köyüne cami açılması bunun bilinçli yapılan bir asimilasyon olduğunu açıkça ortaya koyuyor durum böyleyken çıkıpta etnik kimliklere takılıp kalmak ne kadar doğru bizim meselemiz aleviliği bir etnik kimliğe dayamak değil amerikan uşahı fethüllahçırın ve sünni diyanetin bilinçli asimilasyon çalışmalarına göz açtırmamaktır.....

Bu konuda ilgilenen arkadaşlar ABF (AVRUPA ALEVİ FEDERASYONUNUN) resmi stesinde geniş bi şekilde üzerinde durulmuş takip edebilirsiniz...

http://www.alevi.com/haberler+M5480b2ff771.html

Bardakoğlu bir Tahtacı Alevi Köyüne Cami açılışına gitmiş..
Yazıklar olsun Sünni geleneklerini Alevi geleneklerine sokan Yezitlere !
Haber yapmışlar, 300 Yıllık Hasret sona erdi diye..
Acıdım hallerine...

sonerk
23.03.2007, 22:59
Acıdım hallerine...

Evet gercektende öyle durum çok vahim asırlardır bizi yakıp yıkanlar şimdide bize dost görünerek istedikleri gibi evirip çevirmekteler uyanık olmak gerekiyor yoksa bizi bitirecekler islamın içindesiniz,bilmem alevilik türklüğün özgün bi yorumu diyerekten bizi sünnilik içinde eritme yollarına giriştiler bu girişim hiç bitmemişti ama şimdi hız kazandı akp hülümeti ve amerikanın "büyük ortadoğu projesi" altında "ılımlı islam"yaratma politikası bunda etkili kendimizi amerikanın amaçlarını gercekleştirmesi için araç olarak,maşa olarak kullandırtmayalım uyanalım,uyandıralım....

Uyur idik uyardılar
Diriye saydılar bizi
Koyun olduk ses anladık
Sürüye saydılar bizi

Servan
23.03.2007, 23:54
Acıdım hallerine...

haklısın bra oradaki insanlar sanki yüzyıllar boyunca sunni inanç inşasını bekliyorlarmış gibi haber yapıyorlar.halbu ki şurasını saklkıyorlarki o insanlar o inanç biçiminden kaçıyorlar.

Gülom
24.03.2007, 04:48
Acıdım hallerine...

Oyle de, bizim halk niye birseyler yapmiyor? Baska bir sey olunca hemen kosuyoruz, ama kendimize gelince...???

Gülom
24.03.2007, 04:58
Arkadaşlar etnik kimliklere takılıp kalmayalım burda asıl mesele alevilerin asilimile edilerek sünnileştirilmeye çalışılmasıdır fethüllah cemaatinin düzenlediği "Abant platformunun"

Dogrudur, Fethullah gibi insanlara inanmamak lazim, mutlak bir yerlerde birseyler koparmak istiyorlardir. Baska yerlerdede okudugum kadariyla, burdaki Alevilik taniminda dedelerimizin gecmiste ortaklasa alinmis tanimini yapmislar. Dedelerimizde bizim dini onderlerimiz olduguna gore...??!!! Yanlis anlasilmasin ben burda Sunni veya Fethullah propagandasi yapmiyorum, zaten bu atilimlarinada guvenmiyorum, ama dedelerimizin kararinida unutmamak lazim, ve bende dedelerimize guvendigim icin, birde ortaklasa alinmis kararsa, ben onu ancak kabul ederim, cunki karsi gelme hadim degildir.

Saygilarimla

BozKurt
24.03.2007, 18:10
ya aleviler neden camiye gitmesin anlamıyorum Hz ali camiide bıcaklandı namaz kılarkan Musahiplik yemininde 3 cuma hakmıdrı haktır deniyor birde ben Aleviyim ve Türküm dedimi herkes faşist diye atlıyor ama millet bağırıyor ben kürtüm diye kimsenin sesi çıkmıyor faşit olan ve ılımlı yaklaşmayan kim sorarım bende size bir Türk ve Alevi olarak

Şoreş
24.03.2007, 18:22
ya aleviler neden camiye gitmesin anlamıyorum Hz ali camiide bıcaklandı namaz kılarkan Musahiplik yemininde 3 cuma hakmıdrı haktır deniyor birde ben Aleviyim ve Türküm dedimi herkes faşist diye atlıyor ama millet bağırıyor ben kürtüm diye kimsenin sesi çıkmıyor faşit olan ve ılımlı yaklaşmayan kim sorarım bende size bir Türk ve Alevi olarak

Bir Asimilasyon örneği daha..
Alevilikte Cami yoktur, yüzyıllar boyunca olmamıştır, olmayacaktırda.
Camiye giren bizden değildir, Müslümandır.
Camiye giren Alevi değildir..

Bir İnancın 2 ibadethanesi olmaz...
Hrisitiyan hem Cami hem Kilise yapamayacağına göre, Alevilikte de hem Cami hem Cemevi olmaz..
Cemevimiz var, Cami bizde yoktur..
Cami Müslümanlarındır..Cem Evi ise Evrensel bir İnançtın, İnançsal Şöleninin, İbadetinin gerçekleştirildiği İbadethanelerdir.

Sen gerçekten Alevi misin ?
Yada Alevi gibi görünen bir provakasyoncu mu?

HZ Alinin Camide öldürüldüğünü nereden biliyorsun?
Camilerin Abbasiler döneminde çıktığını sana kimse söylemedi mi? Araştırmadan mı konuşuyorsun..

Bazı Aleviler gibi '' Cami Namaz bizimdir '' naraları atmayın..
Camiye giren ASİMİLE olmuştur, Alevilikte Camiye Namaza yer yoktur.

Bunu ya kabul edeceksiniz, yada Aleviyim demeyeceksiniz.

Bizden selam olsun GERÇEK CANLARA.. demişler..

sonerk
24.03.2007, 22:14
Dogrudur, Fethullah gibi insanlara inanmamak lazim, mutlak bir yerlerde birseyler koparmak istiyorlardir. Baska yerlerdede okudugum kadariyla, burdaki Alevilik taniminda dedelerimizin gecmiste ortaklasa alinmis tanimini yapmislar. Dedelerimizde bizim dini onderlerimiz olduguna gore...??!!! Yanlis anlasilmasin ben burda Sunni veya Fethullah propagandasi yapmiyorum, zaten bu atilimlarinada guvenmiyorum, ama dedelerimizin kararinida unutmamak lazim, ve bende dedelerimize guvendigim icin, birde ortaklasa alinmis kararsa, ben onu ancak kabul ederim, cunki karsi gelme hadim degildir.

Saygilarimla

Fethüllah Gülenin ve Diyanetin amacı belli bugüne kadar

Alevileri "dinsiz kızılbaşlar,rafizi" gibi ithamlarda

bulunan bu kurumlar ve kişiler neden 180 derece dönerek Alevileri İslam içine

sokma gayterine giridiler bi düşünmek gerekir....

Yine çok muhterem sevip saydığım! İrecep Erdoğan,Hz Aliyi sevmek Alevilikse

bende Aleviyim,bu ülkede 70 milyon Alevi var derken birden neden İzmirde Alevi

Dedeleriyle gizli saklı buluşmaya başladılar,yine bugüne kadar Diyanetin yok

saydığı alevileri ve alevi dedelerine maaş bağlanması oldukça garip kaçmakta....

"Abant platformunu Fethülah Gülene bağlı gazetecilerin yapması ve Aleviliği

temsil eden Avrupa ve Türkiyedeki Alevi Federosyonunun çağrılmaması seçilmiş

kişilerin bu platforma çağrılması gösteriyorki İslam adı altında

Aleviliğin asimile edildiği şüphelerini haklı çıkaracak niteliktedir....

Onun için zaten daha önce Alevi Dedelerinin aldığı bi kararı tekrarlamışlar demek

ne kadar doğrudur,biz bu tanımı yüzlerce yıldır Selçukludan bu yana yapıyoruz

bu yeni bi tanım değil zaten ideolojileşmiş sünni diyanetin ve

fethüllahçılar bu tanımı yenimi öğrendiler tabiki hayır bunların

yapmaya çalıştıkları İslam adı aldında "Alevilik Türk İslam

Sentezinin Özgün bi tanımıdır " diyerek Aleviliği önce İslam içinde

sonrada Sünnilik içinde eritilip yok edilmeye çalışılmasıdır.Bunlar günlük

politikalar değil belki 50-60 yıllık geleceğe dayalı bi politika bunun altında büyük

İslam projesini aramakta yanlış olmaz zaten Fethüllah Gülenin finansmanıda

herkes biliyorki Amerika bu yapılanlar bir günlük düşünülmeden yapılan

gelişmeler değil arka planı ve geleceğe yönelik politikalardır....

SAYGILAR.....

ernic 45
25.03.2007, 05:03
Sevgili Ernic,can görüslerinin bir kismina katiliyorum.Ama türk islam sentezi altinda Alevilik farkli bir versiyona tasinarak özünden uzaklastirilarak kopartilmaya calisiliyor.bu gibi calismalar yeni degildir.Simdi kisisel olarak lanse edip desifre etmiyorum.Bu calismalar gecmis dönemde Yani rahmetli turgut özal döneminin kültür bakani bu vurguyu bir cok toplantilarda yapmaktaydi.Ilk isleri Alevilerin Anadoludaki Inanc merkezleri olan haci Bektasi velinin manevi makamini (Hacibektas kasabasinda) burayi ilk önce müze sekline dönüstürdüler Ve girisleride parali sekle dönüstürdüler aciklamalari guya oranin giderlerini bu gelirle karsilamak Ve bakiyorsunuz heryil milyonlarca insan ziyaret ettigi halde bakim olarak hicbir sey yapilmadigini gözlemledim.maksat ne peki..??? Aleviler;orada heryil büyük bir cogunluk olarak toplanip,istemlerini ve sorunlarini tartismak ve cözüm yollari bulmaya calisiyorlar birlik olunmanin gerekliligi üzerinde toplumumuza mesajlar veriyorlardi., bakiyorlarki her yil katlanarak artan bir kitle bunlarin Planlari birlik olunmasinin önünü kesmektir..Düsünebiliyormusunuz kendi inanc Önderlerimizin manevi makamini belirli bir ücret ödeyerek ziyaret ediyoruz.Ve orada bulunan görevlilerin bir cogunun bizim inancimizla bagdasmayan kimseler oldugunu gözlemledim.
Önümüzdeki sürectede bu calismalarina devam edeceklerini düsünmekteyim.biliyorlar ki Aleviler henüz bilincli degiller, bir coguda kulaktan dolma bilgilere sahip,Alevi ögretisini yeterli düzeyde arastirmis ve kendisine yasam felfesefesi olarak algilamis canlari kesinlikle kendilerine taraf cekemeceklerine inaniyorum.bizlere düsen görev kendi toplumumuza yapilan bu bilincli calismalarin farkinda olarak uyanik olmamiz,gerekmektedir...

Sevgili can kanal 7 nin kimlere hizmet etiklerini cok iyi biliyoruz ve adi gecen dede neden Alevi kanallari var veya baska kanallar var, orada ifade etmemistir, Cünkü bu zihniyetler kendilerine yakin gördükleri ve kendini alevi lanse eden insanlarimizi kullaniyorlar.Ve Yine vurguluyorum.
bu tür oyunlar her zaman oynanacaktir.cünkü bunlarin izinden gittikleri emevi zihniyetidir.
her zaman Uyanik ve bilincli olmamiz bunlarin her türlü oyunlarini bozmaya yetecektir.

Sevgilerle...

kanal yedi de program yapmadi sadece oradaki habercilere yanit verdi haberlerde söyledi bunu birkere özgürce yasaniliyorsa her kanalda program yapsalar daha iyi olmazmi senin demek istedigini anladim bazi yerde haklisin birde su var türk kürt alevi ayrimi hicbir zaman olmaz olamazda bu ülkede hepimiz birlik icinde yasamaliyiz cünkü gemide yalniz degilsin hepimiz geminin icindeyiz alevi türk islam sentezi ne anlamina geliyor bunu anlat bana sevgilerle can

lion12
25.03.2007, 05:19

Hrisitiyan hem Cami hem Kilise yapamayacağına göre, Alevilikte de hem Cami hem Cemevi olmaz..
Cami Müslümanlarındır..Cem Evi ise Evrensel bir İnançtın, İnançsal Şöleninin, İbadetinin gerçekleştirildiği İbadethanelerdir.

Camilerin Abbasiler döneminde çıktığını sana kimse söylemedi mi? Araştırmadan mı konuşuyorsun..

Kardeşimin dediklerine aynen katılıyorum.Bizim kültürümüz yolumuz belli.

Nesimi
25.03.2007, 15:25

Fethüllah Gülenin ve Diyanetin amacı belli bugüne kadar

Alevileri "dinsiz kızılbaşlar,rafizi" gibi ithamlarda

bulunan bu kurumlar ve kişiler neden 180 derece dönerek Alevileri İslam içine

sokma gayterine giridiler bi düşünmek gerekir....

Yine çok muhterem sevip saydığım! İrecep Erdoğan,Hz Aliyi sevmek Alevilikse

bende Aleviyim,bu ülkede 70 milyon Alevi var derken birden neden İzmirde Alevi

Dedeleriyle gizli saklı buluşmaya başladılar,yine bugüne kadar Diyanetin yok

saydığı alevileri ve alevi dedelerine maaş bağlanması oldukça garip kaçmakta....

"Abant platformunu Fethülah Gülene bağlı gazetecilerin yapması ve Aleviliği

temsil eden Avrupa ve Türkiyedeki Alevi Federosyonunun çağrılmaması seçilmiş

kişilerin bu platforma ça