Orijinalini görmek için tıklayınız : Türkiye de ne kadar alevi var
seyhunbey 21.03.2007, 10:15 KONDA'nın 48 bin kişiyle yaptığı ankete göre Türkiye'de 4.5 milyon Alevi yaşıyormuş çok daha Fazla bence
KONDA'nın Tarhan Erdem'in yönetiminde Milliyet için yaptığı araştırmanın tahminlerden uzak bilimsel verilerle ortaya çıkarmayı hedeflediği önemli bir alan da Türkiye'de din ve mezhep aidiyetlerine ilişkin dağılımdı.
Kişilerin kendilerini ait hissettikleri din ve mezhep sorusuna verdikleri yanıtlardan Türkiye nüfusunun yüzde 99'unun Müslüman olduğu, mezheplere göre bakıldığında toplumun yüzde 82'sinin Sünni-Hanefi, yüzde 5.73'ünün Alevi-Şii olduğu görülüyor.
Buna göre, üzerinde tahminler yürütülen Alevi nüfusu, yetişkinler arasında 2 milyon 895 bin kişiye denk geliyor. Erişkinlere 18 yaş altı nüfus da dahil edildiğinde, tüm Türkiye'deki Alevilerin sayısının 5 milyona yaklaştığı (4 milyon 587 bin) sonucuna ulaşılıyor.
Diğer bir çarpıcı sonuç da, nüfusun yüzde 9.06'sının Sünni-Şafiilerden oluşmasıdır.
http://www.resimyuklet.com/uploads3/load185791.jpg
Coğrafi dağılımları
Alevilerin coğrafi dağılımı, ezbere dile getirilen kanaatlere göre oldukça farklılık gösteriyor.
Üçte biri İstanbul'da yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları bölgeler Ortadoğu Anadolu (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkâri, Muş, Van) ve Akdeniz.
Alevilere yaşadıkları yerde ne kadar zamandır bulundukları sorulduğunda, Türkiye geneline göre daha hareketli bir nüfusa sahip oldukları anlaşılıyor. Türkiye genelinde her 10 kişinin 6'sı, doğduğundan beri aynı yerde oturuyor. Halbuki bu her 10 Alevinin sadece dördü için geçerli. Diğer bir deyişle her 10 Aleviden 6'sı doğduğu yerde oturmuyor.
Aleviler ekonomik ve sosyal durumları açısından çok farklı olmasalar da bazı görüşleri açısından toplumun genelinden oldukça farklılar. Oturdukları yerde daha kısa süredir bulunuyorlar ve kendilerini daha az oranda yerleşmiş sayıyorlar. Yaşadığı yerde malı mülkü olanlar daha azken, memlekette malı mülkü olduğunu söyleyenler daha fazla.
http://www.resimyuklet.com/uploads3/load185792.jpg
http://www.resimyuklet.com/uploads3/load185793.jpg
NOT : 21.03.2007 05:55 Güncellenmiştir...
insanlar kardeş 21.03.2007, 10:43 Milliyetin bir çalışması.
Kıt kanaat çok şükür 4.5 milyon Aleviyi tespit etmiş.
Ama güzel bir tespit varki oda Alevilğin ve Alevinin evrensel değerlere ne kadar sahiplenmesi ve yaşamasıdır.
Türkiyenin yüzakı Alevilerin çeşitli alanlarda sıkıntılar çekmesi işin cabası.
Bir milleti millet yapan yada bir devleti devlet kılan o devlete ait milletin insanlık değerlerine ne kadar sahip olduğu ile ölçülür.
Ancak neyazık ki devletimizin mevcut yönetimleri bu değerleri asırlar boyu yok saymış vede saymaya devam etmektedir.
Prametreleri lütfen bu linkte takip etmenizi istirham ediyorum.
http://www.milliyet.com.tr/2007/03/21/guncel/agun.htmliyorum.
saygılarımla....
Türkü Gözlü Kız 21.03.2007, 11:07 Üzgünüm Seyhun can ama burda bir yanlislik var, dogu karadenizde Alevi olmaz olur mu hic? Türkiye´nin her bir yaninda var Aleviler, söylemeye korkarlar, o ayri bir mesele...
Ama sanirim yurt disinda daha cok Alevi var???
seyhunbey 21.03.2007, 11:15 Üzgünüm Seyhun can ama burda bir yanlislik var, dogu karadenizde Alevi olmaz olur mu hic? Türkiye´nin her bir yaninda var Aleviler, söylemeye korkarlar, o ayri bir mesele...
kesinlikle haklisin daha çok alevi var karadeniz de tabiki var alevi bu anketi hanği akla hizmet yapmişlar anlamadim saten konya gibi aşiri islamci bi ildende bu sonuç bile çok iyi :biggrin: bence :thumbup1:
deniz olmak 21.03.2007, 11:15 Pek realist bir tespit olmamış sadece istanbulla ankara da bu kadar alevi var desek yeridir...ama güzel bir yere parmak basılmış alevilerin aydın bir bakışı olduğu açıkça ortadadır
Seyhunum sen merak etme onlar 4,5 diyosalar biz onu 10 yıla kadar 45 e çıkarıırz üremekte zor sanki...:D
korkuyorlar çoğunluk olmamızdan, karanlıkların aydınlığa çıkmasından korkuyor deyyuslar...
bolatbaba 21.03.2007, 11:49 daha fazla alevi kökenli vatandaşımız vardır ama kendilerini alevi olarak ifade etmiyorlar tabiki kendini alevi olarak ifade etmeyen vatandaşların alevi olarak değerlendirilmesi doğru olmaz sağlıklı bir anket olduğunu düşünüyorum.
http://www.milliyet.com.tr/2007/03/21/guncel/agun.html
Ya bunların araştırmaları yetersiz ya da insanlarımız yobazlığın kol gezdiği bu ortamda ''aleviyim'' demeye çekinir oldular.
Bazı Aleviler korkudan Aleviyim diyemiyorlar sayı o yüzden düşük çıkmıştır. Korkmadan söyleyin Alevi olduğunuzu
karakartal 21.03.2007, 12:14 Çok detaylı bir araştırma yapmışlar. Doğruluk oranı bilmiyorum kaç ama dikkat edilmesi gereken bir detay. Hala inceliyorum..
Bu arada ilk gözüme çarpan yanlış (bana göre). Alevilerin yoğun yaşadığı bölgeler.
Avilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları bölgeler Ortadoğu Anadolu (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkâri, Muş, Van) ve Akdeniz.
İlginç değil mi. Tokat ve Sivas yok. Muş ve Van, bitlis ? çok şaşırdım..
tahminas 21.03.2007, 12:18 gerçekten bizler kimliklerimizi özgür bir şekilde yaşayamıyoruz.bunun da en önemli nedeni başımızda ki hükümettir.
Aleviler, inançlarını yaşamakta en yüksek oranda sorunla karşılaşan grup olarak görünüyorlar.
İşte bu doğru.
Din politikalarını sadece sünni kesime göre düzenleyen ve diğer din ve mezhep mensuplarını dışlayan hükümetin payı son derece büyüktür.
Coğrafi dağılımlar nekadar gerçek tartışılır pek realist bi tespit olmamış sonuçlar çarpıcı bi okadarda çelişkili ama sevindirici biyanı var oda böyle bi konuyu(gerçeği) gündeme getirip bazı gerçeklerin farkına varılmasıdır.Umarım geçici bi konu olmaktan çıkar ve üzerinde çalışmaklar devam eder.
murat222 21.03.2007, 12:58 çok saçma araştırma.bilimsellikten uzak.van,bitlis olacak tokat,sivas,çorum ,amasya yok bu nasıl araştırma.ayrıca alevilerin sayısı bilinçli olarak az gösterilmeye çalışıyor.bu anketlerin ne kadarı gerçekçi olabilir.bunlar bütün il ve köylerimi dolaşmışlarmı?.48 bin kişi üzerinden bakark türkiyeyi genellemek çok yanlış olur.
türkiye de 15milyon alevi var, su dogru !
sadece istanbul/marmara tarafinda bile 3-4 milyon alevi yasiyor
tüm akdeniz bölgelerdede 2.5 - 4 milyon alevi yasiyor
ankara-izmir ve diger büyüksehirlede yine 2-4 milyon yasiyor
tüm illeri saysak ardahandan bursaya kadar, karadeniz den urfa/antepe kadar... izmir den kayseri kaydar yine 4-7 milyon yasiyor : )
türkiyede 15milyon alevi var...
sivas/erzincan/bingül/tunceli/tokat etc. ve daha cok ilcelerin aleviler.. bu bölgelerin alevileri yüzde 60-70% göc etti (istanbula, ankaraya, bursaya,
izmir, adana....etc.) ..
5 milyon sadece varmis haha cok sacma
sivas 200.000
erzincan 100.000
tunceli 100.000
malatya 200.000
elazig/bingöl 130.000
mus/varto 100.000
maras 150.000
erzurum 100.000
ardahan 20.000-50.000
tahtaci/akdeniz 100.000-150.000
antep/urfa/adiyaman 150.000-200.000
hatay 400.000-600.000
mersin 250.000-350.000
adana 200.000-300.000
antalya/mugla 200.000-300.000
ankara/kirikkale/nevsehir etc 500.000 - 800.000
izmir/aydin/manisa/bodrum taraflari etc 400.000-700.000
afyon/konya/eskisehir/bursa etc.... 300.000
marmara/tekirdag/istanbul/edirne/kirklareli etc.. 3.000.000-4.000.000
samsun/corum/tokat/amasya/ordu 600.000- 700.000
diger ilceler toplam 1,5 - 2,5 milyon en az
en az 10milyon alevi var, en az! simdi dogru arastirsam 15milyona gelirim .. ama zamanim yok.. ben zaten devlet gazetelerine inanman... 4milyon varmis haha cok komik vallaha
Arkadaslar, bu sonuclar tartismali olabilir ancak herhangi bir veriye dayanmadan, bence ile baslayan tespitler hic gercekci degil. Onemli olan da zaten niceligi degil niteligi. 25 milyon olmasi neyi degistirirdi? Ben acikcasi sayinin dusuk olmasina sevindim.
bence de çok saçma ve ne kadar bilimsel olduğu tartışılabilecek anket.
bence aleviler kendini gizlememişlerdir hadi bizler gizledik diyelim ülkemizde %9 şafi mezhebi üyesi mi var onlara da mı korktu diyeceğiz.
bunun için müsahibim sabah derneklere telefon etti.kendisine avukatların konuyu incelediği söylenmiş bakalım sonuç ne olacak.
SahHatayi 21.03.2007, 17:02 ben hesapladim, tama 12 milyonuz, sansa bakin iste, tam 12 imamlarin sayisiyla esit : )
ilginc olan sudur, bu adamlar bizi resmen asalamaya calisiyor .... cünkü 12 büyük dersim asiretlerin arasinda tek Kureysan asireti ... 300.000 kisi saymakta ...
lolan asiretiyse gene ayni sayida 200.000 kisi cikarmakta ... gelelim diger dersim asiretlerine .... yani nasil desem bilmiyorum ama dersim asiretleri aleviligin 3 de 1 ine sahip ...
ortalama söyle
dersim asiretleri ... ~30%
türk kabileleri (batida) ... ~50%
diger (Nusairi Arap, Kürt kabileleri vb.) ... ~20%
benim hesaplamalarima göre 4.3 milyon alevi yasiyor istanbulda ...
toplam sayimiz 12 milyon civarinda
diasporada yasiyanlar dahil degildir, onlarla beraber 15 milyonuz ... bukadar.
arkadaşlar bu bilimsel olmayan anketi ve yayınlayan anket şirketini protesto mesajları yollayalım böylece tepkimizi verebiliriz.
murat222 21.03.2007, 21:05 türkiyede alevi sayısı 20 milyonnun altında değil.türkiyenin nüfusu artıyor ama aleviler 15 yıldır aynı rakamlar hiçmi artmıyor alevi nüfusu saçma .....5 milyon alevi demek bilinçli olarak alevi sayısını az göstermektir.ayrıca adana 200-300 değil 600-700 bin civarında alevi var.çorum ,amasya,orduda çok sayıda alevi var.araştırma tam bir saptırma.ab raporaları bile 20 milyon civarı diyor.
özkanbeydilli 21.03.2007, 21:16 bu alevi nüfusunu bi şekilde onlara göster memiz gerekir ama nasıl
halitseyfi 21.03.2007, 21:19 Sevgili Canlar
BEn bu verilerin gerçeği yansıtmadığına inanıyorum. Oldukça az gösterilmiş veya çıkmış. Bunda kendini saklayan alevilerin büyük bir etkisi olduğunu sanıyorum. Anketin yapılış ortamınıda değerlendirmek lazım.
Forum yöneticilerine önerim türkiye çapında alevilerin yaklaşık oranını belirleyecek bir yöntemle bir araştırılma yapılması.
Bunu nasıl yapılacağı konusunda bir fikrim yok,olsaydı hemen yazardım.
Sizlerin bir fikri var mı?
Lazoşa_62 21.03.2007, 21:59 Türkiyedeki alevi nüfusu:
12/09/1980 darbesinden sonra yapılan ve gizli yürütülen araştırmada Türkiyedeki Alevi Nüfusunun toplamı 18 milyon 790 bin. Genel Kurmay ve Türkiye istibarat birimlerince hazırlanan rapordaki rakamdır.
Yıl 1993 Doğuda ve türkiyedeki olayların artması sonucu yapılan gizli araştırmalarda Türkiyedeki Alevilerin Genel toplamı 20 milyona yakın çıkarılmıştır.
Peki Bu arastırmaları yapan devletin en güvenli organlarının istatistigi ile bugun bir gezetenin yaptığı istatistik neden bu kadar çelişki içinde.
Bu gün türkiyedeki ortalama alvi nüfusu 15.milyonun üstünde olduğu gerçegidir. 2010 yılında Türkiyede Alevi yoktur deseler şaşmayalım
çok ilginç bir anket olmuş sayının az olmasına şaşırmadım çünkü alevilerin çoğu, alevi oldularını söylemekden çok çekinir fakat coğrafik dağılım çok ilginç ve saçmalık olmuş helede sivas ve tokatın olmaması!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aleviler silkinip göğüslerini gere gere ben aleviyim diyebilmeli, neden hala susuyoruz bu bizim kimliğimiz kimliksiz insanlar olmayalım bu çok utanç verici.
Çok GÜldÜm Gazeteyİ Okuyunca,sİvas'ta Alevİ Yok Öyle Mİ Hahaha Bİz Neyİz Acaba. Çok Merak Ettİm Uzaydan Mi GelmİŞİz AraŞtirmak Lazim.bunlar Resmen Dalga ÇeÇİyorlar Bİzlerle.
Anketi ben de gördüm bana çok realist gelmedi açıkcası. Sonra düşündüm 25 milyon Alevi var diyenlerle pazarlık yapıolar herhalde. :) Şimdi onlara da hak verdim. Ama reel rakam 10 - 12 milyondur canlar. 25 milyon da hayalidir 5 milyon da. Anketin realist olmadığını dışardan kız alıp verme konusunda diğer gruplara göre daha olumlu baktığımız ise gerçekle alakası yoktur. Dışarda kız alıp verme konusunda Türkiye'deki en kapalı toplum gayrimüslim azınlıklardan sonra Alevilerdir.
Anketi ben de gördüm bana çok realist gelmedi açıkcası. Sonra düşündüm 25 milyon Alevi var diyenlerle pazarlık yapıolar herhalde. :) Şimdi onlara da hak verdim. Ama reel rakam 10 - 12 milyondur canlar. 25 milyon da hayalidir 5 milyon da. Anketin realist olmadığını dışardan kız alıp verme konusunda diğer gruplara göre daha olumlu baktığımız ise gerçekle alakası yoktur. Dışarda kız alıp verme konusunda Türkiye'deki en kapalı toplum gayrimüslim azınlıklardan sonra Alevilerdir.
Evet 25 milyon rakamı büyük bir abartıdır bu 4,5 milyon rakamıda oldukça yanlış.
10-15 milyon civarı Alevi nüfusu daha gerçekcidir.
Kız alıp verme konusunda son yıllarda dışa açılma varsada genel olarak Kesinlikle Sunniyle evlenilmez hatta Tuncelide Hepsi Alevi ve Zaza olan aşiretler içinde her aşiretle evlenmezler. Bu kadar kapalı bir yapı vardır. Bu durum değişti artık daha farklı düşünebiliyor insanlar.
gercekten komık bır rakam.benım anlamadıgım boyle bır anketı neye gore yaptıkları.bu sayı ortaya cıkmadan once boyle bır anketten haberı olan varmıydı veya bende alevıyım dıye beyanda bulunan.sahsen benım yoktu emınım cogu alevının de yoktur.bence hepımız bır olarak bu olaya tepkımızı gostermelıyız.
Cumhuriyetin kurulduğu yıllardan beri kullanılan yapraklı nüfus kağıtlarında mezhep hanesinde herkesin bağlı olduğu mezhep yazardı(Hanifi olanın mezhep hanesinde İmam-ı Azam,Caferi olanın İmam Cafer-i Sadık...gibi)Bugün kullandığımız nüfus kağıtlarının mezhep hanesi boş bırakılıyor.Sanki Türkiye Cumhuriyetinin tek resmi mezhebi sünni'likmiş gibi.Bizi nüfusta olduğu gibi her alanda yok saymaya çalışıyorlar.Cesaretleri varsa mazeret uydurmadan herkesin Nüfus Kağıtlarının Mezhep Hanesini doldursunlarda o zaman görelim akla karayı...
murat222 22.03.2007, 13:56 cumhuriyetin ilk yılarında 1927 yılında yapılan nüfus sayımında insanlara mezhebide soruluyor.12.5 milyonlu nüfusun 4 milyonu aleviyim diyor.peki 4.5 milyon tam bir yalan.burdaki arkadaşlar 10-15 milyon sayısını neye dayanarak söylüyor.türkiyede en az 20 milyon alevi var.kenan evrenin 1980 yaptırdığı araştırmada 18 milyon alevi çıkıyor.herkesin ve ülkenin nüfüsu 27 yılda artmışken alevilerin azaldımı böyle bir şey olamaz.........
Ben Sivaslıyım.. Bunu söylemekten gurur duyarım çünkü Anadolu Toprakları üzerinden, en çok Alevi Köyü Sivastadır.. 600 adet Alevi Köyü var Sivasta.. Bunun 600'den de fazla olduğunu biliyorum ama düz 600 diyorum.. :)
Sivastan sonra Çorum, Tunceli, Erzincan, Malatya gibi Şehirlerimiz gelir..
Bazıları var Sivasıma korkak diyorlar, laf atıyorlar..Kimse Sivasıma laf atmasın :) Dönen döndü biz dönmedik yolumuzdan :)
Alevilerin çoğu Sivas, Tunceli, Çorum, Malatya, Maraş, Erzincan, Adıyaman, Muş, Bingöl, Gümüşhane, Balıkesir, Yozgat, Tokatlıdır genellikle..
Rahat 10 milyon varız Evliliklerimizi düzgün yapalım.
aykudgöksun 22.03.2007, 16:19 Rahat 10 milyon varız Evliliklerimizi düzgün yapalım.
abi biraz açabilir misin??düzgün derken amaç nedir??aramıza sünni almayalım demek istiyorsan bence mantıksız.saf ırk üretmeye çalışma teorilerine benzettim ben bunu..
BU ARASTIRMA YAPILIRKEN SADECE 48BIN KISIYLE YÜZYÜZE GÖRÜSÜLMÜS.48BIN KiSiYLE 75MILYON iNSANIN TANIMINI NASIL YAPABILIRLERKI? SACMA SAPAN BiR ARASTIRMA OLMUS.
o anketde bii yanlışlık olması lazım bence 4,5 milyondan fazla alevi olması lazım yaa,,, herkes düşüncesini açık açık konuşup ben aleviyim diyememiştir o yüzden böyle bii sonuç çıkmış bence,,,Türkiyede herkes ben aleviyim diyerek çıksa nerdeyse türkiyenin yarısı alevi ile dolup taşacak ama kimse konuşamıyor çekingenliğinden ve korkusundan.....
abi biraz açabilir misin??düzgün derken amaç nedir??aramıza sünni almayalım demek istiyorsan bence mantıksız.saf ırk üretmeye çalışma teorilerine benzettim ben bunu..
Takıldığın aramıza sünni almayalım demek istemedim, bu amaçla söylenen birşey değil yanlış anladın galiba amaç alevi nüfusunu arttırmak değilmi.
Üzgünüm Seyhun can ama burda bir yanlislik var, dogu karadenizde Alevi olmaz olur mu hic? Türkiye´nin her bir yaninda var Aleviler, söylemeye korkarlar, o ayri bir mesele...
korkun korkun siz.aleviyiz demeye korkun.böyle yaparak mı haklarınızı savunacaksnz?siz terörist değlsnz,düşman değlsnz.kardeşsizinz.bu ülkeden kopmayacak bir parçasınız.benm karadenizli çok sevdğm bir alevi arkdaşım var.bana çekinmeden söyledi alevi oldğnu.buna çok sevnmştm o zaman.madem korkacksnz neden aleviyiz diyorsunz kendinize.alevilik kötü bir şey mi yoksa?olmadığına göre neden saklıyor bazıları?sözüm korkanlara,kimliğini saklayanlara.başkaları üzerine alınmasın.hepinize sonsuz ve de yürekten sevgiler...
felsefeci 22.03.2007, 18:49 Arkadaşlar üzerimizde oynan oyunların malum güçler tarafından oynanmaya devam edildiği yapılan bilimsel (!) araştırmalar sonucunda birkez daha ortaya konulmuştur. Aslında bu anketi çok önemli bir uyarı sinyali olarak algılamak gerekir. Bu araştırmanın önemli olan bir sonucu varki aleviler üzerindeki oynanan oyunların devam ettiği, alevilerin görmezlikten gelindiği ve de alavilerin kendilerini ifade etmelerini sağlayacak özgürlük ortamının oluşmadığı, hala alevilerin kendini gizleme durumunda oldukları gerçeğidir. Buna artık yeter diyelim. Gerek biz aleviler gerekse bu anketi yapanlar ve yaptıranlar çok iyi biliyorlarki bu ülkedeki alevi sayısı bu anket sonunda belirtilen sayı değildir.
Bu halkımızı yanıltmaya yönelik, alevileri susturmaya ve baskı altında tutmaya yönelik bir çabadan başka bir şey değildir.
aykudgöksun 22.03.2007, 18:54 korkun korkun siz.aleviyiz demeye korkun.böyle yaparak mı haklarınızı savunacaksnz?siz terörist değlsnz,düşman değlsnz.kardeşsizinz.bu ülkeden kopmayacak bir parçasınız.benm karadenizli çok sevdğm bir alevi arkdaşım var.bana çekinmeden söyledi alevi oldğnu.buna çok sevnmştm o zaman.madem korkacksnz neden aleviyiz diyorsunz kendinize.alevilik kötü bir şey mi yoksa?olmadığına göre neden saklıyor bazıları?sözüm korkanlara,kimliğini saklayanlara.başkaları üzerine alınmasın.hepinize sonsuz ve de yürekten sevgiler...
ben de saklanmamasından yanayım ancak yine de sırf alevi olduğunu söylediği için katledilen sırf alevi olduğunu söylediği için kız arkadaşının yanında dayak yiyenler sırf alevi olduğunu söylediği için okulunda doğru dürüst arkadaş edinemeyenlere ve daha bir çok zulüm baskı ve yıldırma politkasıyla karşı karşıya olanlar için pek de birşey diyemeyeceğim.onlar da bir yerde haklı..
keşke herkes senin gibi düşünse.ancak bazı yerlerde aleviler sırf dinsiz yada terörist yada ikisi birden olarak görülebiliyor.
Arkadaşlar sayıya takılıp kalmayalım yazıyı dikkatli okuduysanız verilen bu sayı araştırmayı yapanlarada inandırıcı gelmemişki bi başlık altında açıklama ihtiyacı duymuşlar işte o açıklama ;
Bu durumu şöyle açıklayabiliriz:
# Birincisi, bu tür hassas konularla ilgili araştırmalarda yöntem, örneklem ve soruların soruluş biçimi son derece önemlidir. Bunların her biri elde edilen bulguların geçerliliğini ve güvenirliliğini etkiler.
# İkincisi, Alevilerin önemli bir kesimi kendi kimliklerini toplum içinde açıklamaktan çekinmektedir. Araştırmanın da gösterdiği gibi Türkiye'de egemen dini kimlik Sünni-Hanefiliktir. Ayrıca, Sünnilik devlet tarafından kurumsal olarak güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Bu durum, Alevilerin farklı biçimlerde baskı, ayrımcılık ve dışlanmayla yüz yüze kalmalarına yol açmakta ve kimliklerini rahatça dile getirmelerini önlemektedir. Nitekim, araştırma, kimliklerini özgürce yaşadığını söyleyenlerin oranının Aleviler arasında en düşük düzeyde olduğunu göstermektedir.
# Üçüncüsü, araştırma, Alevilerin mekansal hareketliliğinin daha yüksek olduğunu, üçte birinin İstanbul'da bulunduğunu, hanedeki kişi sayısının görece düşük olduğunu ve eğitim düzeyinin yükseldiğini göstermektedir. Bu bulgular, Alevilerin hızla kentlileştiğine işaret etmektedir. Büyük kentlerin anonim ve görece özgür ortamı dinsel ve mezhepsel aidiyetlerin zaman zaman geri planda kalmasını sağlamaktadır.
# Dördüncüsü, vatandaşlığa dayalı cumhuriyet değerlerinin kökleştiği güçlü kamusal ortamlarda Aleviler kendi kimliklerine vurgu yapma ihtiyacı hissetmemektedir. Bir başka deyişle, Aleviler ile Sünniler cumhuriyetin temel değerlerine bağlı vatandaşlığın ön plana çıktığı ortak bir yaşam kültürü oluşturmuştur. Aleviler, kendi kimliklerine yapacakları özel ve aşırı bir vurgunun, bu ortak yaşam kültürüne zarar vereceğini düşünmektedir. Bu nedenle, kimliklerini ön plana çıkarmaktan özellikle kaçınmaktadır. yukarda sayılan,gibi nedenlerden dolayı aleviler kimliklerini açıklamaktan çekinmişler kimliğini haykıran,çekinmeden söyleyen sonuna kadar alevilikten taviz vermeyecek 4,5 milyon alevi vatantaşımız varki bu sayı bizim için çok büyük ve önemli bi sayı,sağlam 4,5 milyon aleviye sahibiz :komik 4,5 milyon aleviyle ne yapılmazki! bu noktada önemli olan sayı değil ortak hareket edebilecek örgütlenmeyi sağlayabilmektir...
bıldırcın24 22.03.2007, 19:22 arkadaşlar hiç düşündünüz mü ülke'de dini inanış ya da mezheple bağlantılı anket yapacaksın ve bu anket sonucunu halka açıklarken sur manşette en azınlıkta olan inancı vereceksin.birileri alevi hareketinden rahatsızlık duyöuş olmasın mı?
Alevilerin ayak seslerinin,varolduklarının sesinin hiç çıkmadığı kadar gür çıktığının birlik ve beraberlik mesajı vererek geldiğinin sayıları gün ve gün artan tv kanallarının inanç ve özgürlüklerinin gıbta ile yapıldığının düşündükleri gibi,söylenildiği gibi olmadıklarının Cem lerimizi seyrederek farketmiş olamazlar mı? kesinlikle öyle aydın doğan hegomonya medyalı bir ülke'de başka ne gibi bir netice beklenir.
uzun lafın kısası manşetlerde verilen alevi nufusunun sadece istanbulda ait bir veri olabileceğini düşünüyorum.
haydar.K 22.03.2007, 19:30 uzun bir aradan sonra yine aranızdayım dostlar
şimdide anket oyunlarıylamı insanlari fişlemeye kutuplara ayırmaya çalışıyorlar yıllarca çekilen onca çileden sonra ben aleviyim diyenlere yinede helal olsun. ama bunu aleviliğimizi gizlemek için demiyorum şöyle artık insanlar çekinir oldu kimliklerini açıklamada haksızda sayılmazlar onlar 4.5 milyon diyorlarsa onların görmek istediği rakam bu ama yanılıyorlar çünkü bizi rakamlarla ifade edemezler saygılarımla
umutdurmuş60 22.03.2007, 22:50 bu tespitler yanlıştır.elimde 1993 yılından kalma bir cem dergisinde rakam 15 milyon diyor.aradan 14 yıl geçmiş en az 20 milyondur ve daha ortaya çıkmayanlrıda sayarsak rakam 25milyonu bulur.en az 5 milyonda yurtdışında vardır.
size garip gelebilir rakamlar ama doğrudur bu rakamların azalmasının nedeni tüm islam aleminde sunniliğin baskın olmasıdır...edirneden ardahana hakkariden izmire aleviler çoktur emin olasınız
arkadaşlar alevi nüfus 20-25 milyon civarıdır.bu konuda,murat222 ye hak veriyorum.hala keşfedilmemiş olan çok alevi yerleşim birimi ve nüfus çıkar arkadaşlar,ayrıca alevi nüfusunun basında, olduğundan daha az gösterilmesinin amacı,politik oyunların bir sonucudur.sadece istanbul ilinde en az 3-4 milyon alevi nüfus yaşıyor arkadaşlar.hadi batman, hakkari gibi bir kaç ilde hiç olmayabilir ama,81 ilin bir kaçı dışında hemen hepsinde o illerin nüfusuna kayıtlı yerleşik bir alevi nüfus var.az ve ya çok..
Ülkemin her karış toprağında bir türkü diye söylenen biziz canlar...
Türkü Gözlü Kız 23.03.2007, 14:50 korkun korkun siz.aleviyiz demeye korkun.böyle yaparak mı haklarınızı savunacaksnz?siz terörist değlsnz,düşman değlsnz.kardeşsizinz.bu ülkeden kopmayacak bir parçasınız.benm karadenizli çok sevdğm bir alevi arkdaşım var.bana çekinmeden söyledi alevi oldğnu.buna çok sevnmştm o zaman.madem korkacksnz neden aleviyiz diyorsunz kendinize.alevilik kötü bir şey mi yoksa?olmadığına göre neden saklıyor bazıları?sözüm korkanlara,kimliğini saklayanlara.başkaları üzerine alınmasın.hepinize sonsuz ve de yürekten sevgiler...
Can sanirim sen beni yanlis anladin, ben gercek olan birsey yazdim. Malesef Alevi oldugunu söylemeye korkan, bu yüzden de Ramazan´da kimseye Alevi oldugunu belli ettirmemek icin oruc tutan canlar var. Ben üzülmüyor muyum saniyorsunuz bu duruma. Ben gögsümü kabarta kabarta ALEViYiM diyorum, ama bunu diyemeyen canlar var ne yazik ki. Onlara da kizamayiz aslinda, onlarin da korkulari var kendilerince. Onlari bu gercegi gizlemek zorunda birakanlar utansin, onlardan önce.
Bu benim düsüncem canlar, sözlerimde kesinlikle bir art niyet aranmasin lütfen...
Sonsuz saygillarimi sunuyorum
Ersin Çağrı 23.03.2007, 15:00 Canlar benım de cogu alevı gıbı netbı bılgım yok ama
bır ara bır kac ankette vede tvlerden takıp ettım
o anketlerde vede tvlerde acıklanan 20-25 mılyon cıvarındaymıs
ve bısım devletımızın kurumu dıyanet alevılıge karsı henuz bır atılım gerceklestırmıyor
dvmlı camılere mescıtlere yonelıyolar oda benım cok zoruma gıdıyor
holocaust 23.03.2007, 17:06 bence daha fazla alevi var...
ernic 45 23.03.2007, 17:16 bol olursun ise yaramaz az olursun ise yarar az olursun ise yaramaz bol olursun ise yarar demek istedigim sayisal olarak önem li degil yasatabilmek önemli alevi olmusun ise yaramaz neye yarar insan özgecmisini bilsin insan oluyupta bi seye yaramadimi neye yara insanlar yaptigi seylerle sinifa koyunurlar sen dogru bildigini yapta gerisi önemli degil
bıldırcın24 23.03.2007, 17:21 madem sayısal anlamda bizleri merak eden bir toplulukla karşıyız.ya da bunu bizde merak ediyoruz diyorsak bir takım fikir üretebiliriz ? nasıl mı ?
t.c vatandaşı olduğumuzu belirten kimliklerimizde dini haneye islam yerine Alevi ibaresi yazılması gerçek verileri ortaya koyacaktır.ne dersiniz
ernic 45 23.03.2007, 17:27 daha iyi olur avrupada pasaportta katolik yada evangelik yazar ayrim yoktur dine daha genis bakiliyor herkes inanclarina saygi gösteriyor bizdede saygi daha cok gösterseler zaten sorun olmaz saygiyi bilmemiz lazim önce hepimiz
selamlar....benim bildiğim Türkiye'de her 100 kişiden sadece 25i alevi..çok az ve çevremdekilerin çoğunun benim gibi olmayışı beni üzüyor.. :(
saygılar..
aykudgöksun 23.03.2007, 18:17 selamlar....benim bildiğim Türkiye'de her 100 kişiden sadece 25i alevi..çok az ve çevremdekilerin çoğunun benim gibi olmayışı beni üzüyor.. :(
saygılar..
can dediğin gibiyse yaklaşık 19 milyon alevi oluyor.bence hiç de az değil.hem siyasi olarak hem toplumsal olarak hem de inanç olarak harekete geçirilebilirse çok şeyler yapabilecek bir sayı..
Anatolianman 23.03.2007, 19:32 Bu araştırma hadi diyelim yüzde yüz hatalı. Hata oranını ikiyle çarparsak 9 milyon eder. 20 milyon nüfus için hata oranın yüzde dörtyüz olması gerek. Seçim sonuçları ve yirmi küsur yıllık yaşam deneyimimden de ortaya çıkan gözlemime göre on milyon ya varız yada yokuzdur. Yurtdışında yaşayan toplam Türkiyeden gitme insan sayısı 5 milyon hadi 2 milyondan ordan eklense. Neyse nicelik değil nitelik önemli.
murat222 23.03.2007, 23:10 Bu araştırma hadi diyelim yüzde yüz hatalı. Hata oranını ikiyle çarparsak 9 milyon eder. 20 milyon nüfus için hata oranın yüzde dörtyüz olması gerek. Seçim sonuçları ve yirmi küsur yıllık yaşam deneyimimden de ortaya çıkan gözlemime göre on milyon ya varız yada yokuzdur. Yurtdışında yaşayan toplam Türkiyeden gitme insan sayısı 5 milyon hadi 2 milyondan ordan eklense. Neyse nicelik değil nitelik önemli.
20 yıllık yaşam deneyimini bizede anlatda öğrenelim.20 yıldır alevi sayımımı yapıyorsun.seçim sonuçlarında hangi kriteri alıyorsun chp yimi.chp geçen seçimde tuncelide bile %24 aldı.alevi sayısı 20 milyon civarındadır.bağımsız kaynaklar bile bunu doğruluyor.ab raporları 20 den bahsederken ..geçmişte yapılan araştırmalar bunu doğruluyor.5 milyon bilinçli bir rakam.seçim öncesini alevileri küçük azınlık gösterme gayreti.sadece tüm türkiyedeki sivaslı alevileri saysan 2 milyon eder.
Anatolianman 26.03.2007, 15:58 20 yıllık yaşam deneyimini bizede anlatda öğrenelim.20 yıldır alevi sayımımı yapıyorsun.seçim sonuçlarında hangi kriteri alıyorsun chp yimi.chp geçen seçimde tuncelide bile %24 aldı.alevi sayısı 20 milyon civarındadır.bağımsız kaynaklar bile bunu doğruluyor.ab raporları 20 den bahsederken ..geçmişte yapılan araştırmalar bunu doğruluyor.5 milyon bilinçli bir rakam.seçim öncesini alevileri küçük azınlık gösterme gayreti.sadece tüm türkiyedeki sivaslı alevileri saysan 2 milyon eder.
Bak can o araştırmada alevi olduğunu söyleyen sayısına göre 4.5 milyon alevi olduğu iddia ediliyor. Bende daha fazla olduğunu düşünüyorum. Ama iddia edildiği gibi 25 milyon olduğunu sanmıyorum. 15 senedir kimi çevrelerce hep aynı rakam söyleniyor TV lerde felan. Seçim sonuçlarını baz almak demekle CHP ye oy verme oranınıda kastetmiyorum. Ama totalde bu ülkede son 40 senedir solcu (chp ve irili ufaklı bütün sol partiler artı dtp) sayısı yüzde 30-35 arası. Genelde 30 u geçmiyor. Bu sol oylar içinde de önemli bir oran alevi olmayan kesimleri kapsıyor. Ama sen alevilerin çoğu oy vermiyor yada sağa oy veriyor diyorsan onu bilemem.
paslıyüz 26.03.2007, 16:13 Alevilerin Türkiye de yaklaşık 25 milyon olduğunu biliyorum.Alevilerin Bitilis, Hakkari, Muş, Van, gibi illerdede çoğunlukta olduğuna inanmıyorum.
http://www.milliyet.com.tr/2007/03/21/guncel/agun.html
Ya bunların araştırmaları yetersiz ya da insanlarımız yobazlığın kol gezdiği bu ortamda ''aleviyim'' demeye çekinir oldular.
başta şunu belirteyim onur. bu demiş olduğun cümle hiç hoşuma gitmedi. nedenine gelince: "aleviyim" demeye çekinmek diye birşey yok. çekinilecek neyimiz var bizim söylermisin bunu?? kimliğinden utanan çekinen bir insanı ben insan olarak kabul etmiyorum ne olursa olsun bu kişi. herkesin elbette bir etnik kimliği var ve bundan utanç duymak çekinmek o insanın kendi benliğine olan saygısıdır. bence çekinmek yerine "korkuyorlar" de (bence bu bile saçma ya..) ama çekiniyorlar deme. bizim kimliğimiz çekinilecek bir kimlik değil aksine övünülecek bir kimlik.
Çok detaylı bir araştırma yapmışlar. Doğruluk oranı bilmiyorum kaç ama dikkat edilmesi gereken bir detay. Hala inceliyorum..
Bu arada ilk gözüme çarpan yanlış (bana göre). Alevilerin yoğun yaşadığı bölgeler.
İlginç değil mi. Tokat ve Sivas yok. Muş ve Van, bitlis ? çok şaşırdım..
bu yerlere türkiyenin tüm illerini koymalılar bence. ben izmirde yaşıyorum ve burada çokça alevi köyü var sadece izmirin yerlisi olarak sayarsak. bunun dışında dışarıdan göçle gelmiş alevileride ekleyin. cemevlerinin sayısını tam olarak bilmiyorum ama metropolde benim kabaca saydığım 5 tane var. kaç tane alevi için yapılmış bu cemevleri? 300-500 kişi içinmi :) izmirin nüfusunun yaklaşık 3,5 milyon olduğu tahmin ediliyor. bu şehirde yaşayan çok sayıda musevi ve hristiyan var. bunların enaz 100 bin olduğunu sayalım kafadan bir hesapla. geriye kalıyor 3,4 milyon kişi.. tüm ilçeler ve köylerle birlikde nerden baksanız bu şehirde bile enaz 1,5 milyon alevi var unutmasınlar bunu. kaldıki istanbul ve ankarayıda eklersek büyük şehir olarak.. sayı şimdiden 4,5 milyonu her yönden katlayarak geçiyor. bunun muhasebesini yapmak bile saçmalık bence
başta şunu belirteyim onur. bu demiş olduğun cümle hiç hoşuma gitmedi. nedenine gelince: "aleviyim" demeye çekinmek diye birşey yok. çekinilecek neyimiz var bizim söylermisin bunu?? kimliğinden utanan çekinen bir insanı ben insan olarak kabul etmiyorum ne olursa olsun bu kişi. herkesin elbette bir etnik kimliği var ve bundan utanç duymak çekinmek o insanın kendi benliğine olan saygısıdır. bence çekinmek yerine "korkuyorlar" de (bence bu bile saçma ya..) ama çekiniyorlar deme. bizim kimliğimiz çekinilecek bir kimlik değil aksine övünülecek bir kimlik.
Ama şunu da belirteyim ki çevremde bunun birçok örneğini gördüm,çünkü yaşadığım çevre yobaz yatağı desem yeri var.Bazen çevresel baskılar maalesef insanlarımızı böyle yönlere de itebiliyor.
Lisedeyken din kültürü dersinde tonla hakaret yerdik bazı kişilerden.Ama ben hiçbir zaman kimliğimden utanmadım ve hep savundum.
Fakat aleviliğini söylemekte çekinenden açıkçası aleviliğinden şüphe ederim.Aksi halde ezilmeye mahkum bir toplum haline geliriz.
tugberk_29 27.03.2007, 02:17 güzel bir araştırma ama ben alevi nifusunun bu kadar düşük olduğunu sanmıyorum 4,5 milyon hiçte düşük bir rakam değil ama bence bunun ardında siyasi ve politik donaplar dönüyor sayımız az gösteriliyor. bu benim şahsi görüşüm.
Bu rakamların doğruluğuna ben inanmıyorum.4,5 milyondan ben eminim ki çok daha fazladır.
by uffuks 29.03.2007, 20:16 arkadaşlşar bu konu bence tamamen uydurmadır.Bundan önceki seçimlerde yaklaşık 20 mılyon alevi olduğu söyleniyordu.Bu sayının bu kadar az olması yukardakilerin bizi görmek istediği gibi görme isteğidir.Araştırmayı yapanında aleviler hakkında tutumu bellidir zaten.Bence birinin çıkıp gerçek sayıyı söylemesi lazım.Bu kadarda saçmalanmaz.yaa kurtuluş savaşındaki türkiye nufusu ve alevilerin nufuusu bellidir.Türkiye yaklaşık 75 milyon olmuşken.Biz aleviler niye geri sarmış gibi gösterilioruz.Atılırda bu kadarda atılmazkiii...:S
tugberk_29 30.03.2007, 09:44 böyle bir saçmalık olamaz arkadaşalr eğer bir araştırma yapıyorsanız doğru dürüst gerçekler üzerine kurulu bir araştırma yapalım. haal görmüyorsunuz ki bizim üzerimizden ne dolaplar dönüyor neler karıştırılıyor biraz gözümüzü açmanın vakti geldi. 4,5 milyon ne demek ya siz inanıyormusunuz bu rakamlara bu kadar sayımız az olabilirmi onların oyunlarına mı gelmek istiyorsunuz. yoksa bu oyunlara insanımızı emel etmekmi istiyorsunuz. onlar bizi bu ülkede az göstermek nüfusumuzun az görünmesini istiyorlar. neden mi azınlık haklarını kabul etmemizi istiyorlar. kabul edince ne olacak. haklar verilecekmiş te maaş bağlanacakmış atalarımıza yapılan zulümlerin karşılığında tazminat alıcakmışız. ne güzel dünya dimi bu kadar basit atalarına ihanet etmek. yok efendim öle değil ne olacak biliomusunuz. o hakları kabul edince senin insanın polis olamıcak,senin insanın doktor olamıcak,senin insanın milletvekili olamıcak, senin insanın başbakan,v.s olamıcak. senin halkının söz hakkı olmucak neden mi azınlık haklarını kabul etmişsin senin söz hakkın yok diyecekler, çünki azınlıktasın diecekler. açıkcasını sölemek gerekirse yok olacağız.amaç bu arkadaşlar bizi yok etmek. neden çokken sayımızı bu kadar düşük gösterelim. veya neden bilmedende olsa bu oyunu hazırlayanlaın ağlarına düşelim. benim sitemim yalan yanlış yere böle bilgilerin yayınlanması yönünde, bilmeyenlerin bunlara bakıpta yalan yanlış bilgi edinmelerine karşıyım. unutmayın bin ağaçtan bir kibrit çıkar, bir kibrit bin ağacı yakar.
ismailgokhan 31.03.2007, 15:30 Ben bu araştırmada yanlışlıklar var ben Erzincalı Aleviğim erzincanda nüfusun %35'i Alevi'dir bazı son zamanlarda köylerden büyük göce ragmen chp'nin en çok oy aldığı illerden birdir hala bunun dışında Tokat Amasya gibi Alevi sayısının çok yüksek olduğu iller bu araştırmaya girmemiş bence bu anketteki hata şundan kaynaklanıyor Anaduluda alevi'ler kentlerden ziyade köylerde yaşıyor örneğin Erzincan şehir merkezinde ve ilçe merkezlerinde Alevi nufusu azken köylerde Alevi nufusu fazladır bu durum birok Anadolu şehrinde mevcuttur bu ankette köylere gidilmemiş şehir merkezinde yapılmış bir anket sanırım ayrıca batıda Türkmen Alevleri şehirden hatta köyden çok uzak yaşıyorlar Çok büyük bir Türkmen Alevi nufusu var Antalya mersin Adana Manisa İzmir'in ilçeleri İzmirde sadece Erzincan'lı bizim akrabalarımız sonradan göçerek oluşturdu köyler var.bunları göz önüne alırsak bu araştırmanın sağlıklı olduğunu sanmıyorum
Rakamların az gösterilmesinin sebebi yükselmekte olan alevi örgütlülüğün gücünü önlemek üzere yapılmış bir art niyet hareket olarak algıyorum. Temennileri yani...
Anketi Konda yaptı ve sözde 48 bin kisiye sormuslar ve köy köy dolasmislar...
Forumuz üyelerimizden bu ankete katilan oldumu yada akrabasindan köyünden tanıdaklarından bu ankete katilan olmuş mu diye asağıda ki linkte anket düzenlenmis..
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=28800
tugberk_29 08.04.2007, 09:41 merhabalar arkadaşlar ben bir düzeltme yapmak istiyorum türkiyede alevi nüfusu 4,5 milyon değil aleviyim diyenlerin sayısının 4,5 milyon olduğunu söylemek istiyorum. şunu da söylemek istiyorum ben hiç bir yerde aslımı saklamadım sizde saklamayın. bu atalarına ihanetten başka bir şey değildir. onlarında canı yokmuydu neden asıllarını saklamadılar. yürekse yürek b ilekse bilek onların damarlarında dolaşan kan bizimde damarlarımızda dolaşıyor. sadece bunu göstermemiz lazım tek bir yürek olarak. GELİN CANLAR BİR OLALIM DİRİ OLALIM..... saygılarımla
ForZaSLaN 08.04.2007, 22:40 Sadece Trakyanın %60'ıdan fazlasi alevidir.Türkiyedede EN AZ 20-25 Milyon alevi vardır.
anil8989 08.04.2007, 22:52 canlar alevilerin nüfusu bana göre cok rahat 25 - 30 milyon arası var
Bol keseden sayı yazmak doğru değil. Bu konuda net araştırmalar yok. 25-30 milyon Alevi olması ise imkansız gibi varsa bile bunlar kendilerini saklıyor ya da Alevilikleri asimile olmuş yeri gelince gidip namaz kılan karakterde olsa gerek.
20 milyonu geçmeyecek bir Alevi kitlesi olduğu daha mantıklı ve genel olarak toplumu inceleyince 20 milyon altı bir nüfus idealdir. Tabi net rakam için bir araştırma yapmak lazım.
15 milyon kadar alevi vardır bence
Sadece Trakyanın %60'ıdan fazlasi alevidir.Türkiyedede EN AZ 20-25 Milyon alevi vardır.
Bu yanlış..
Trakyada Edirne, Gelibolu, Tekirdağ, Kırklareli Yöresinde Alevi Köyleri vardır ama çok seyrektir..
Bol keseden sayı yazmak doğru değil. Bu konuda net araştırmalar yok. 25-30 milyon Alevi olması ise imkansız gibi varsa bile bunlar kendilerini saklıyor ya da Alevilikleri asimile olmuş yeri gelince gidip namaz kılan karakterde olsa gerek.
20 milyonu geçmeyecek bir Alevi kitlesi olduğu daha mantıklı ve genel olarak toplumu inceleyince 20 milyon altı bir nüfus idealdir. Tabi net rakam için bir araştırma yapmak lazım.
Evet abi benimde tahminim o.Gerçek anlamda asimile olmamış alevi sayısı bence 20 milyonu aşmaz.
Tam olmamakla beraber bir rakam tahmini isteniyorsa benden,diyebilirim ki bu ülkede kendini alevi olarak kabul eden tabi bundan kastım mhp li ya da ali yi sevmekse bende aleviyim diyenler değil,ciddi anlamda alevi olanlardır ve de tahminim Türkiye de 17-18 milyon falandır alevi sayısı.
250 bin yanılma payıyla Türkiyede 19 milyon alevi var. Bu bilgi emniyetin kayıtlarında mevcuttur tanıdğı olanlar biraz uğraşarak edinebilir. Kayıtlar alevi köylerinden kaynaklanan nüfüs bilgilerine göre düzenlenmiş yani alevi olup sonra sünni inancına geçen veya ateizmi seçenlerde alevi olarak sayılmışlardır.
4.5 milyon alevi varmış haaa vahh vahhh, bu sitedekii alevii sayısını bir ele alalım onların aileleri akraba sülale vs. yanii bir araştırsak birkere daha fazla çıkacaktır eminim bunlar bizleri sindirme politikası yanii bizler ne kadar az isek o kadar sesimizi çıkarmayalım ayaklanmayalım aman diyelim susalım diye sindirme politikası yapıyorlar kesinlikle inanmam ve butür politikalarla yapılan yoketme pilanlarına yada asimile etme çabalarınada ulaşamayacaklar ...
cangüdaz 20.04.2007, 15:38 Alevilerin Türkiye de yaklaşık 25 milyon olduğunu biliyorum.Alevilerin Bitilis, Hakkari, Muş, Van, gibi illerdede çoğunlukta olduğuna inanmıyorum.
Ya alevimen arkadaşımız alevilern oldğu yerlerin haritasını yapmış sağolsun ama hatayla ilgli eksiklerin oldğunu gördm.hatayda alevilern sayısı çok fazla. haritaya bakılırsa daha az gözüküyr.tam bir araştırma yapılmadan hazırlanmş bir harita olrk değerlendryrm.hatayda her 10 dükkandan 5'i 6'sı alevilerndir.inanmayan hataya gitsin görsün.yine de emeğinden dolayı alevimene teşekkür ederim.
kemalizim 23.04.2007, 01:11 ya anlamıyom sanki tek tek 72 milyon insanı saymışlar gibi net konuşuyorlar 42 bin kişiyi anket yaparak alevi sayısını bulamazlar bunları gecin
Cemoli12 26.04.2007, 01:42 türkiyede şuan 80 milyona yakın insan yaşıyor ve alevi nüfusunun 4/5 milyon olması çok yanlış bir düşünce alevi nüfusu şuanki nüfusa göre 20-25 milyon arasındadır bunu kimse inkar etmesin inkar eden olursa tek tek saysın o zaman nası 4/5 miliyon nüfusu çıkarırken bana sordularmı sen alevimisin diye peki nerde TOKAT,sivas,amasya,çorum 48 bin kişiye nerde nasıl sormuşlar bırakın bu boş işleri bunlar hayal ürünü 80 milyona yakın insan yaşıyo ve alevilerin nüfusu 4/5 milyon resmen saçmalık!!!!20-25 milyon arası bir nüfustur alevi nüfusu inanmıyolarsa tek tek saysınlar BEN SAYDIM tek tek onlar nası saçmalıyosa bende saçmalıyorum zuhahaaaa:D:D:D:D:D
kesin sayı belli olmamakla birlikte bana göre 20-25 milyon civarında alevi var türkiyede.sadece bir kaç ilde alevi nüfus yoktur.hakkari,rize,batman gibi illerde yok.artvindede olmayabilir.gerçi bazıları rize bir köy var diyor ama,kesin bir bilgi değil.
nergisim 16.06.2007, 01:01 Milliyetin yaptığı anket gerçekleri hiç yansıtmıyor bence.Bu anketin nasıl yapıldığı önemli.Genel bir sonuca ulaşmak için; ankete katılan kişi sayısının bilinmesi gerekir.Doğu Anadolu ve İç Anadolu göz önünde bulundurulmuş; Karadeniz bölgesi göz ardı edilmiş.Artık eskisi gibi değil kimse kimliğini açıklamaktan çekinmiyor.Valla bize soran olmadı Karadenizde alevi misiniz diye:)
ilker_che 17.06.2007, 03:07 türkiye deki alevi sayısını bende çok merak ediyorum ama anketlerin hiçbiri birbirini tutmuyo ve cok gercekçi olmayan rakamlar oluyo.bu anket de gerçeği yansıtmıyo.bence sadece istanbul da en az 2 milyon alevi wardır.
Bir ay önce televizyonda izledim cem tv sipikerinin anlatimi 25milyon alevi varmis.Bir gazetede 4,5 milyon alevi var diye yazi cikmis onlara cevap olarak vermisti bu rakami vede hala aleviler alevi oldugunu aciklamiyor cogu sakladigi icin rakam tam cikmiyor ortaya diye konusmuslardi.
kara_kız 17.06.2007, 09:29 EEVET HAKLISIN ülkemizin her yanı aleviler var ama ben aleviyim demekten çekinenler çok fazla olduğu için bunu tespit etmek zor olsa gerek
Ya aklima takilan acaba dis ülkelerde ne kadar alevi var.Seneler önce gelip yabanci ülkeye yerlesen cok alevi var acaba yabanci ülkedekilerde sayiliyormu sonucda türkiye vatandaslari hepsi ben nereye baksam alevi toplumunu cok görüyorum.
nası komik bişey bu yaaa :D
hadi kentsel yaşama inmiş alevileri geç köylerde yaşayan ki Osmanlının katlinden kaçarak dağ köylerini oluşturanların hepsini değil ama %90ı nı alevi sayarsak ki bu büyük yanlış olmaz, bu sayı zaten 4,5 milondan kat kat fazladır.....
bildiğim kadarıyla 20-25 milyon civarında tabi bu sayının içinde yurtdışındaki sayılar yok.Günümüzde alevilerin yaşamadığı il de kalmadı. hemen hemen bütün illerde alevi var.
sinan_25 22.06.2007, 16:03 bu araştırmanın doğrulurluğuna inanmıyorum, türkiye de 10 milyonun üzerinde alevi var ki erzurumluyum ve burda bile 25 bin civarında alevi var.
Ama çoğu korku ya da çekindiklerinden söyleyemiyor..
Zaten çoğu da göç etti.... hiç kalmamasından korkuyorum...
EREN izm 22.06.2007, 16:26 Ama çogunluk Tunceli - Bingöl Ve memleketim erzincanda var. kendi Görüşümdür. :D
Ama çogunluk Tunceli - Bingöl Ve memleketim erzincanda var. kendi Görüşümdür. :D
hadi,tunceli ve erzincan'a kimse bir şey diyemezde siz bingölmü dediniz?bingölde kaç alevi köyü varki?saysan 25-30 köy olurmu?sizin çoğunluk dediğiniz ilde.kardeşim;iç anadoluda ankara ve eskişehir,marmarada balıkesir,akdenizde antalya illerinde bile bingöldeki alevi köylerinden çok daha fazla alevi köyü var.yani,bırakın nüfus demiyorum.köy diyorum...
yani;hatay,tokat,sivas,çorum,amasya,malatya v.s saymaya bile gerek yok.en basit örneği yozgatta bile alevi köyü sayısı bingöldeki alevi köylerinden en az 3-4 kat daha fazladır.
murat222 23.06.2007, 04:05 hadi,tunceli ve erzincan'a kimse bir şey diyemezde siz bingölmü dediniz?bingölde kaç alevi köyü varki?saysan 25-30 köy olurmu?sizin çoğunluk dediğiniz ilde.kardeşim;iç anadoluda ankara ve eskişehir,marmarada balıkesir,akdenizde antalya illerinde bile bingöldeki alevi köylerinden çok daha fazla alevi köyü var.yani,bırakın nüfus demiyorum.köy diyorum...
yani;hatay,tokat,sivas,çorum,amasya,malatya v.s saymaya bile gerek yok.en basit örneği yozgatta bile alevi köyü sayısı bingöldeki alevi köylerinden en az 3-4 kat daha fazladır.
bingölde alevi köyü sayısı 25-30 dan fazladır.kiğı,yayladare,yedisu ilçelerinin çoğunluğu alevidir.adaklı köyleri yarı yarıya,karlıovada baya alevi köyü vardır.bingöl merkeze de bağlı alevi köyleride vardır.bingöldeki alevi köyü sayısı eskişehirden fazladır.bir çok alevi köyü boşaltılmış vaya göçle boşalmıştır.
alevi nufusu daha fazla olduğu biliyorum ama sırf bu konu için nufusta çalışan arkadaşımdan ayrıntılı bilgi edinecem ve ozaman tam anlamıyla size rakam söylemek istiyorum arkadaşım bunu raştırıcam :::
bingölde alevi köyü sayısı 25-30 dan fazladır.kiğı,yayladare,yedisu ilçelerinin çoğunluğu alevidir.adaklı köyleri yarı yarıya,karlıovada baya alevi köyü vardır.bingöl merkeze de bağlı alevi köyleride vardır.bingöldeki alevi köyü sayısı eskişehirden fazladır.bir çok alevi köyü boşaltılmış vaya göçle boşalmıştır.
hayır öyle sanıldığı gibi çok alevi köyü yok bingöl'de bingöllü tanıdıklarımda aynı şeyi söylüyor.bingöl merkezde ise 5 köyü geçmez diyorlar.bir kaç köy karlıovada varmış.
erdem_akyurek 23.06.2007, 14:08 benim memleketim eskişehirde bile daha fazla alevi köyü vardır.:biggrin: eskişehirde alevi köyü denildiğinde akla en başta benim köyüm karatepe gelir...saygılarımla...
erdem_akyurek 23.06.2007, 14:28 1- KARATEPE: Karatepe köyü, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Karatepe köyünde yöredeki Garip Musa ocaklıları tarafından “pir” ve “rehber” olarak kabul edilen Garip Musa ocaklı dede aileleri yerleşiktir. Karatepe köyünde aynı zamanda Garip Musa Ocağı talip grupları da yaşamaktadır. Karatepe köyünün Kara Hasan Çiftliği mahallesinde Doğu Anadolu Bölgesinden göçle gelmiş Baba Mansur ve Pir Sultan ocaklarına bağlı talip grupları da bulunmaktadır. Karatepe köyü eski mezarlıktaki, Zülfikar Dede, yeni mezarlıktaki Yeşil Dede ve Kızılcık Ali Dede’ lere ait mezarlar, köylüler tarafından kutsal kabul edilen ziyaretgâhlardır. Karatepe köyünün yeni mezarlığında aynı zamanda bir dilek ağacı da bulunmaktadır.
2- SARIKAVAK: Sarıkavak köyü, Alpu ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Sarıkavak köyünde yöredeki Garip Musa ocaklıları tarafından “pir” ve “rehber” olarak kabul edilen Garip Musa ocaklı dede aileleri yaşamaktadır. Sarıkavak köyünde aynı zamanda Garip Musa ve Hıdır Abdal Ocaklarına bağlı talip grupları bulunmaktadır. Sarıkavak’taki Hıdır Abdal Ocağı talip grubu, Yozgat, Deremumlu köyünde yerleşik Hıdır Abdal ocaklı dedelerine bağlıdır. Sarıkavak köyünde kutsallık atfedilen mekânların başında köy mezarlığındaki “Ateşoğlu Dede” ziyareti gelmektedir.
3- GÖKÇEOĞLU: Gökçeoğlu köyü, Alpu ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Gökçeoğlu köyündeki Alevi-Bektaşi grup, Karatepe, Yayıklı (Koşmat) ve Yahnikapan köyleri ile Doğu Anadolu Bölgesinden göçle gelenlerden oluşmaktadır. Doğu Anadolu Bölgesinden göç ederek Gökçeoğlu köyüne yerleşen Alevi-Bektaşi grup, Baba Mansur Ocağı’na bağlıdır. Günümüzde Gökçeoğlu köyünde yerleşik Alevi-Bektaşilerin tümü Garip Musa Ocağı’na bağlıdır. Gökçeoğlu Alevi-Bektaşileri yakınlığı dolayısıyla Karatepe köyündeki ayin-i cemlere düzenli olarak katılmaktadırlar. Köylüler her yıl düzenli olarak Seyyid Battal Gazi zaviyesini ziyaret etmektedirler. Gökçeoğlu, Karatepe ve Sarıkavak köylerine ait arazinin ortasında yer alan Çal Tepe’deki “Çal Baba” ziyareti üç köydeki Alevi-Bektaşi kitleler tarafından kutsanan bir mekândır. Gökçeoğlu köyü Alevi-Bektaşileri her yıl düzenli olarak Hıdrellez’de “Çal Baba” yı ziyaret etmektedirler.
4- YAYIKLI (KOŞMAT): Yayıklı, Alpu ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yayıklı köyünde Hacı Ali Turabi, Cibali Sultan ve Garip Musa ocaklarına bağlı talip grupları bulunmaktadır. Yayıklı köyünde yöredeki Garip Musa ocaklıları tarafından “rehber” olarak adlandırılan Garip Musa ocaklı dede aileleri de yerleşiktir. Yayıklı köyünde geçmiş dönemde Hıdır Abdal ocaklı dede ailesi de yaşamıştır. Bu dede ailesi daha sonra Topkaya köyüne yerleşmiştir. Yayıklı köyünde “Koşmat Dede” ziyareti ve Küçük Çal Tepesi’ndeki iki mezar, kutsallık atfedilen mekânlardır.
5- TOPKAYA: Topkaya, Mahmudiye ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi topluluklardan oluşmaktadır. Topkaya köyünde Hıdır Abdal ocaklı dede ailelerinin yanında yöredeki Garip Musa ocaklıları tarafından “rehber” olarak adlandırılan dede aileleri de yaşamaktadır. Topkaya köyünde Garip Musa ve Hıdır Abdal ocaklarına bağlı talip grupları da yerleşiktir. Topkapı köyü, Yahnikapan köyünden göç eden kitleler tarafından kurulmuştur. Topkaya köyündeki “Uzun Mezar” ve “Uzun Hızır” ziyaretleri köylülerin kutsal kabul ettiği mekânlardır.
6- KAYMAZYAYLA: Kaymazyayla, Mahmudiye ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. 2003 yılında köyde yapılan saha çalışmalarında köylüler asıl ocak aidiyetlerinin Seyyid Ali Sultan (Kızıldeli Sultan) Ocağı olduğunu belirtmişlerdir. Köy nüfusu, Bulgaristan’dan göç edip Kaymazyayla’ya yerleştikten sonra Hacı Bektaş Çelebileri ile ilişkili Hızır Samut Ocağı’na bağlanmışlardır. Kaymazyayla köyündeki “Gül Baba Türbesi” köylüler tarafından sık sık ziyaret edilen kutsal mekânlardandır.
7- YEŞİLYURT: Yeşilyurt, Mahmudiye ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yeşilyurt köyünde, yöredeki Garip Musa ocaklılarının “pir” ve “rehber” olarak adlandırdıkları dede aileleri yerleşiktir. Yeşilyurt köyünde Garip Musa Ocağı talip grupları da yaşamaktadır.
8- DOĞANÇAYIR: Doğançayır, Seyitgazi ilçesine bağlı bir belde olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Doğançayır beldesinde Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ocaklı dede ailelerinin dışında Şücaaddin Veli, Seyyid Battal Gazi, Garip Musa, Hıdır Abdal Sultan ve Sultan Söylemez ocaklarına bağlı talip grupları yerleşik durumdadır. Sultan Söylemez Ocağı talip grubunun ayin-i cem hizmetlerini yürütmek için ocak dedeleri, Kırıkkale, Delice, Meşeyayla (Cingeyli) köyünden gelmektedir. Doğançayır beldesinde, Kırkkız, Arap Tekke ve Melik Gazi kutsal kabul edilen mekânlardır.
9- BÜYÜKDERE: Büyükdere, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Büyükdere köyünde Hacıbektaş Çelebilerine bağlı Hızır Samut Ocağı talip grubu yerleşiktir. “Karaman Tekke”, Büyükdere Alevi-Bektaşilerinin kutsal kabul ettikleri mekânlardandır.
10- YAHNİKAPAN: Yahnikapan, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yahnikapan köyünde yöredeki Garip Musa ocaklıları tarafından “pir” olarak adlandırılan Garip Musa ocaklı dede ailelerinin dışında Garip Musa ve Hıdır Abdal Sultan ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir.
Yahnikapan köyünde “Şah Pabucu” olarak tanınan bir sağıltma (şifa) ocağı da vardır. Yöredeki birçok felç hastası “Şah Pabucu” sağıltma ocağını ziyaret etmektedir. “Şah Pabucu” Yahnikapan köyünde Mansurlar sülalesi tarafından muhafaza edilmektedir.
11- HARMANDALI: Harmandalı, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Harmandalı köyünde yöredeki Garip Musa ocaklılarının “rehber” olarak adlandırdıkları dede ailelerinin dışında Garip Musa, Hıdır Abdal Sultan ve Hacı Bektaş Çelebilerine bağlı Hızır Samut ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir.
12- SARI SUNGUR: Sarı Sungur, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Sarı Sungur köyü 1940’lı yıllarda bir çiftlik iken Sarıkavak köyünde yerleşik “Cansızlar” sülalesi tarafından satın alınmıştır. Bu tarihten sonra Sarıkavak köyündeki Cansızlar ailesi, Sarı Sungur köyüne yerleşmiştir. Sarı Sungur köyünde Hıdır Abdal Sultan ve Garip Musa ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir.
13- GÜLPINAR (MAMUCA): Gülpınar, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Mamuca köyünde Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan), Şücaaddin Veli, Seyyid Battal Gazi, Koçu Baba ve Garip Musa ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir. “Kavacık Tekke” ve “Kahveci Baba” adlarıyla anılan kutsal mekân, Mamucu köyü Alevi-Bektaşilerince kutsal kabul edilen mekânlardandır.
14- ARSLANBEYLİ: Arslanbeyli (Şücaaddin), Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Arslanbeyli köyü, Alevi-Bektaşi inanç-dede ocakları içerisinde önemli bir yere sahip Şücaaddin Veli Ocağı’ nın merkezidir. Arslanbeyli köyünde Şücaaddin Veli’nin türbe ve zaviyesi yer almaktadır. Köyde Şücaaddin Veli ocaklı dede ailesinin yanında Seyyid Battal Gazi, Koçu Baba ve Pir Ahmet Efendi ocaklı dede aileleri de yerleşiktir. Arslanbeyli’de aynı zamanda Şücaaddin Veli, Seyyid Battal Gazi, Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ocaklarına bağlı talip toplulukları da yaşamaktadır. Mürvet Ali Paşa (Timurtaş Paşa) Türbesi, Genç Abdal, Ekmekçi Baba, Abdal Musa, Menezgâh Baba, Tokmakçı Baba, Delikli Taş ve Çilehane Arslanbeyli köyündeki kutsal mekânlardır. Ayrıca Arslanbeyli köyü arazisi içerisinde yer alan Ahmet-i Üryan (Ahmet-i Taryan) adıyla anılan ziyaret de kutsal kabul edilen mekânlardandır.
15- ÜÇSARAY: Üçsaray, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Üçsaray köyünde Hamza Şıh, Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan), Koçu Baba ve Şah Ahmet Sultan ocaklarına bağlı talip toplulukları yerleşik durumdadır. Hamza Şıh ocaklı dedeleri, Afyon, Sandıklı ilçesinden, Şah Ahmet Sultan ocaklı dedeleri, Isparta, Senirkent ilçesinden dedelik görevi için gelmektedir. Üçsaray köyündeki “Elveren Tekke”, “Ziyaret Tekke”, “Ali Kıran” ve “Okul Tekke” önemli kutsal mekânlardır.
erdem_akyurek 23.06.2007, 14:30 16- AKİN: Akin, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Akin köyünde Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan), Seyyid Battal Gazi ve Hüseyin Gazi ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir. “Bayıklar Tekke” ve “Beşir Dede” köydeki kutsal mekânlardır.
17- YARBASAN: Yarbasan, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yarbasan köyü Alevi-Bektaşileri, Hüseyin Gazi Ocağına bağlıdır. “Koca Çuluf Ana”, “Küçük Çuluf Ana” (Küçük Tekke), “Çakılı Baba” ve “Sarıkız Tekke” köy’ deki kutsal mekânlardır.
18- ERİKLİ: Erikli, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Erikli köyünde Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ve Hüseyin Gazi ocaklarına bağlı talip toplulukları yerleşiktir. Erikli köyündeki kutsal mekânlar arasında “Sarıkız” ve “Garipçe Tekke” yi saymak mümkündür.
19- İKİZOLUK: İkizoluk, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. İkizoluk köyünde Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) Ocağı’na bağlı talip grubu yerleşiktir. İkizoluk köyündeki kutsal mekânlar, “Tokuş Baba”, “Bitlacı Dede” ve “Kızıl Sivri Dede”dir.
20- ÇÜRÜTTÜM: Çürüttüm, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Çürüttüm köyünde Karpuzu Büyük Hasan Dede, Garip Musa, Hüseyin Gazi, Pir Ahmet Efendi ve Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir. “Pir Baba”, Çürüttüm köyündeki kutsal mekânlardandır.
21- SALİHLER: Salihler, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Salihler köyünde Bulgaristan’dan XIX. yüzyılda göç etmiş Ali Koç Baba Ocağı’na bağlı talip grubu yerleşiktir.
22- BÜYÜKYAYLA: Büyükyayla, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Büyükyayla Köyü’nde XIX. yüzyıl’da Bulgaristan’dan göç etmiş olan Ali Koç Baba Ocağı talip grubu yerleşiktir. Büyükyayla Köyü’nde Ali Koç Baba ocaklı dede ailesi de yaşamaktadır.
23. KARACALIK: Karacalık, Seyitgazi ilçesine bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Karacalık Köyü’nün merkezinde Alevi ve Sünni inançlı topluluklar beraber yaşamaktadır. Karacalık Köyü’nün merkezindeki Alevi-Bektaşi grup, Hüseyin Gazi Ocağı talibidir. Karacalık Köyü’nün Üçbaşlı mahallesinin nüfusu ise Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Üçbaşlı mahallesi Alevi-Bektaşileri, Hüseyin Gazi ve Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ocaklarına bağlı talip gruplarından oluşmaktadır.
24. MUSALAR: Musalar, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Musalar Köyü Alevi-Bektaşileri, Hüseyin Gazi Ocağı’na bağlı talip topluluğundandır.
25. AVDAN: Avdan merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Avdan Köyü’nde Şücaaddin Veli, Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ve Hüseyin Gazi ocaklarına bağlı talip toplulukları yerleşiktir. “Arap Tekke”, “Erenler Tekke”, “Hüsam Dede”, “Dağ Yolu Tekke”, “Haydar Tekke”, “Kurbağalık Tekke”, “Tepesi Kuru Tekke” ve “Çam Ardı Tekke” köydeki kutsal mekânlardır.
26- AYVACIK: Ayvacık, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Ayvacık köyünde, Şücaaddin Veli, Hüseyin Gazi ve Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir. “Arifler Tekkesi”, “Ayvacık Tekkesi”, “Çal Tekke”, “Konaklar Tekkesi” ve “Ebide Tekke” köydeki kutsal mekânlardır.
27- KAYACIK: Kayacık, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Kayacık köyündeki Alevi-Bektaşi grup, Hüseyin Gazi Ocağı talibidir. Kayacık köyündeki kutsal mekânlar içerisinde, “Arap Tekke”yi saymak mümkündür.
28- AŞAĞI ILICA: Aşağı Ilıca, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Aşağı Ilıca köyünde Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan), Hüseyin Gazi, Seyyid Battal Gazi ve Koçu Baba ocaklarına bağlı talip toplulukları yerleşiktir. “Koyunlu Baba”, “Türkmencik Dede”, “Hacı Dede” ve “Dutlu Tekke” köydeki kutsal mekânlardır.
29- AKÇAKAYA: Akçakaya, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Akçakaya köyünde, yöredeki diğer Alevi grupların “Gir de Görlüler” olarak tanımladığı Bektaşiler yerleşiktir. Akçakaya köyü Bektaşileri, Bektaşiliğin “Babagân” koluna bağlıdır. Akçakaya köyünde Bektaşiliğin “Çelebiyân” koluna bağlı aileler de vardır. Bu ailelerin dedeleri, Hacı Bektaş Çelebilerine bağlı Hızır Samut ocaklı dedelerdir. Köyde Hüseyin Gazi ve Seyyid Cemal Sultan ocaklarından talip toplulukları da yerleşiktir. “Çilhane” (Çilehane), “Emirce Dede” ve “Ardıç Tekke” köydeki kutsal mekânlardır.
30- YÖRÜK KIRKA: Yörük Kırka, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yörük Kırka köyünde, Pir Ahmet Efendi, Koçu Baba, Seyyid Battal Gazi, Hüseyin Gazi ve Şücaaddin Veli ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir. “Gaip Erenler Tekkesi” , “Ali Hasan Tekkesi” , “Evsim Tekke” , “Arap Tekkesi” ve “İbrahim Tekke” ziyaretleri, köydeki kutsal mekânlardır. 2003 yılında yapılan saha çalışmalarında köylüler, köyün ilk yerleşim bölgesinin, “Hacı Hüseyin Kayalığı” olduğunu belirtmişlerdir.
31- YENİ SOFÇA: Yeni Sofça, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yeni Sofça köyünde Koçu Baba, Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ve Pir Ahmet Efendi ocaklarına bağlı talip toplulukları yerleşiktir. “Pamuk Dede” ve “Kara Dede” köydeki kutsal mekânlardır.
32- KARGIN: Kargın, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Kargın köyünde Pir Ahmet Efendi Ocağına mensup dede ailesinin dışında Pir Ahmet Efendi, Seyyid Battal Gazi, Koçu Baba ve Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ocaklarına bağlı talip toplulukları yerleşik haldedir. “Cafer Dede” köydeki en önemli kutsal mekândır.
33- YUKARI ÇAĞLAN: Yukarı Çağlan, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yukarı Çağlan köyünde Hacı Bektaş Çelebilerine bağlı Hızır Samut, Garip Musa ve Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ocaklarına bağlı talip toplulukları yerleşiktir.
34- AŞAĞI ÇAĞLAN: Aşağı Çağlan, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Aşağı Çağlan köyünde Hacı Bektaş Çelebilerine bağlı Hızır Samut, Garip Musa ve Arzumanlı ocaklarından talip grupları yerleşiktir.
35- KAYAPINAR: Kayapınar, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Bektaşi inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Kayapınar köyünde Kızıldeli (Seyyid Ali Sultan) ocaklı dede ailesinin dışında Hacı Bektaş Çelebilerine bağlı Hızır Samut, Şah İbrahim Veli, Garip Musa, Koçu Baba, Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) ve Hüseyin Gazi ocaklarına bağlı talip grupları yerleşiktir. “Kayapınar Dede” ve “Damlarca” köydeki kutsal mekânlardır.
36- YUKARI KARTAL: Yukarı Kartal, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Yukarı Kartal köyü Alevi-Bektaşileri, Seyyid Battal Gazi ve Öksüz Ali Baba ocaklarına bağlıdır. “Çığıl Dede”, köydeki en önemli kutsal mekândır.
37- GÜNDÜZLER: Gündüzler, merkez ilçeye bağlı bir belde olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı topluluklardan oluşmaktadır. Gündüzler beldesindeki Alevi-Bektaşi nüfus, Seyyid Battal Gazi ve Koçu Baba ocaklarına bağlı talip topluluklarından oluşmaktadır. “Gündüz Bey Türbesi”, Gündüzler’ deki en önemli kutsal mekândır.
38- BEYKÖY (ÖRENCİK MAHALLESİ): Örencik, Sarıcakaya ilçesine bağlı Beyköy’ün mahallesidir. Örencik mahallesinde Alevi-Sünni inançlı topluluklar beraber yaşamaktadır. Köydeki Alevi-Bektaşi grup, Seyyid Battal Gazi Ocağına bağlı talip topluluğundandır.
39-KAVACIK: Kavacık, merkez ilçeye bağlı bir köy olup nüfusu, Alevi-Sünni inançlı gruplardan oluşmaktadır. Kavacık köyü Alevi-Bektaşileriyle yapılan görüşmelerde geçmiş dönemlerde ayin-i cem hizmetleri için dedelerin Doğançayır beldesinden geldiği belirtilmiştir. Bu durum Kavacık köyü Alevi-Bektaşilerinin Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) Ocağına bağlı talip grubundan olduğunu göstermektedir. Doğançayır beldesinde yerleşik dede ailesi, Seyyid Cemal Sultan (Kemal Sultan) Ocağına mensuptur.
arkadaşlar sizin için araştırdım.eskişehirdeki alevi köyleri.saygılarımla...
ALEVİ can 23.06.2007, 14:40 sadece 4.5 milyon mu?:)Bu kadar az olduğuna inanmak gerçekten mümkün değil.En az 10 milyonu geçkindir.Anket de ya bir hile var ya da alevilerin çokluğunu kabul etmek istemeyenler böyle bir anket yapmış.Belki bazılarımız bilmiyor ama benim memleketim Yozgatta en az 10 köy alevidir. Hatta babamdan duyduğum kadarıyla Yozgatta çok ünlü bir ağa dedelerle anlaşmazlığa düşmüş ve bir çok köyü sünnileğe döndürmüş.Yani aleviler heryerde ama aleviliklerini söylemekten kaçınanlar var bu çok açık belli.
murat222 23.06.2007, 14:49 hayır öyle sanıldığı gibi çok alevi köyü yok bingöl'de bingöllü tanıdıklarımda aynı şeyi söylüyor.bingöl merkezde ise 5 köyü geçmez diyorlar.bir kaç köy karlıovada varmış.
kiğı,yayladere,yedisu ,adaklıda çok alevi var.karlıovada onlara göre az olmasına rağmen bir kaçtan fazla alevi köyü var.kiğı,yayladaere ve yedisu ilçelerinin merkezlerindede aleviler ağırlıkta.bir kaç tanıdığa bakılarak yorum yapılmaz.aşağıda bingölün bazı alevi köylerinin adları var.listede bir çok köy eksik.listedeki köylerin bazılarının
isimleri eski adlarıdır.
BİNGÖL ALEVİ KÖYLERİ:
ADAKLI:
cafran
çamlıca(hırçık)
sarıdibek( körkan)
maskan
kabaçali (pirican köyü)
doluçay(sağyan)
altunevler(şirnan)
dolutekne (yekmal)
sütlüce (darebi)
akbinek
çevreli
avsaklı
mercan
güngörsün(karışık)
bağlarpınarı (karışık)
gökçeli (karışık)
kozlu (karışık)
kuşçimeni(karışık))
döşlüce( karışık)
harik(karışık)
serik(karışık)
KİĞI (merkezin çoğunluğu alevidir.)
çomak
eskikavak
topraklı
duranlar
demirdöş
bilece
alagöz
çevreli(balucuyan
kadıköy
yazgünü
ilbeyi
sırmaçek(karışık)
kutluca
baklalı
BİNGÖL MERKEZ:
merkez:
soğukpınar
ortaçanak
oğuldere
karapınar(sanca beldesine bağlı)
gözler
dallıtepe
simsor
YAYLADERE (merkezdede aleviler yoğun)
güneşlik
çelikağıl
korlu
günlük
alınyazı
gökçedal
yaylabağ
batıayaz
aydınlar
bilekkaya
çatalkaya
KARLIOVA
yiğitler
kaynak
kayapınar
ılıpınar
Çiftlik
YukarıTuzluca
Mikail Kömü
Kızılçubuk
Sarıkuşak
Elmalı
Kazani
Çerme
Gamişan
Mezra Cevan
Kale
YEDİSU:(merkezin çoğu alevidir)
güzgülü
elmalı
yeşilgöl
gelinpertek
dinarbey
akımlı
ayanoğlu
döşengi(merkezin bir mahallesi durumunda)
kılıçderesi
çerme
çerkez(karışık)
koşan(yedisu merkeze bağlı bir mahalle oldu)
çiçekli
aşağı moz
yukarı moz
bu ilçelerde daha çok eksik alevi köyleri var.
murat222 23.06.2007, 17:47 sadece 4.5 milyon mu?:)Bu kadar az olduğuna inanmak gerçekten mümkün değil.En az 10 milyonu geçkindir.Anket de ya bir hile var ya da alevilerin çokluğunu kabul etmek istemeyenler böyle bir anket yapmış.Belki bazılarımız bilmiyor ama benim memleketim Yozgatta en az 10 köy alevidir. Hatta babamdan duyduğum kadarıyla Yozgatta çok ünlü bir ağa dedelerle anlaşmazlığa düşmüş ve bir çok köyü sünnileğe döndürmüş.Yani aleviler heryerde ama aleviliklerini söylemekten kaçınanlar var bu çok açık belli.
yozgatta 10 değil 100 den fazla alevi köyü vardır.bu sitenin yozgat bölümüne bakın orda yozgat alevi köyleri listesi var.eksik olmasına rağmen orda bile 80-90 köyün adı var.
ekorkmazarslan 23.06.2007, 19:03 türkiyede alevi sayısı yaşlaşık en az 22.5 milyon civarındadır. 4.5 milyon bunu kim sallamış böyle bir düşünün
ALEVİ can 27.06.2007, 01:02 yozgatta 10 değil 100 den fazla alevi köyü vardır.bu sitenin yozgat bölümüne bakın orda yozgat alevi köyleri listesi var.eksik olmasına rağmen orda bile 80-90 köyün adı var.
murat222 bende biliyorum yozgatta 10dan fazla alevi köyü olduğunu zaten en az 10 demiştim.100 köyolduğunu bilmiyorum bildiklerim kadarıyla söylemiştim abartma olmasın diye.
Kaptan75 27.06.2007, 02:10 Balıkesirli yokmu aramızda Ben Balıkesirin Sındırgı İlçesinde Askerlik yaptım Sındırgının 67 Köy ü var, ve 67 köyden 1 Alevi Köyü bulunmaktadır.Kocasinan köyü (Köyde Cami var.Devlet tarafından yaptırılmış)ve Sındırgının yanındaki İlçe Bigadiç ilçesinde 113 köy bulunmaktadır.113 köyden yaklaşık 15 ile 20 köyün Alevi olduğu söylenmektedir.
Kaptan75 27.06.2007, 02:37 Arkadaşlar Formumuzda bir konu açacağım.Bukonuyu eğer dikkatle izlerseniz,İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin, ne kadar zarar ettiğini göreceksiniz. saygılarımla herkese teşekkür ederim.
Selam Canlar
Erzİncanida Unutmayalim Lütfen!!!
dört bucuk milyon alevi varmış yalan bizi ne zaman var saydılar ki bu günde saysınlar sayımızı küçük göstermeyle alevi sayısı azalmaz bizler varız dünya var oldukca da var olacağız. Türkiyede tahmini olarak 30.milyon un üzerinde bir nufusa sahip olduğumuza inanıyorum gerisi yalandır.inanmayın. çünkü 1938-39 yılarında tunceli nin nufusu türkiye nufusunun yarısına denk geliyordu türkiyenin dört bir yerine dağıtılar hanği ile ilçeye giderseniz gidin sivas a ait çorum maraş yozgat ve tunceli alevilerine ait mahleler semtler vardır. güvenilir anketler yok yanlı anketler var. aleviler bir catı altına buluşabilseler türkiyenin kaderini değiştirirler biz ne söylersek o olur inşallah bunu ileriki yıllar da gerçekleştirir tüm insanlığa örnek oluruz. hoşça kalın dostca kalın.
alevi_hüseyin 30.06.2007, 22:50 Alevi sayısını azlattınız.Elinize ne geçti.Alevi müslüman değilmi.Neden böyle bir ayrım yapıyosunuz.Türkiyede müslümanları sayasanıza münafık daha çok çıkar başta da bu alevi sayımı yapanlar münafıktır.Aleviliğe 4.5 milyon dediniz.O zaman benim yaptığım ankete göre de 30 milyon alevi var.1 milyon sünni geri kalanda münafık bunu deyince allah katında mertebemmi yükseldi?Allah aşkına yapmayın Sünnilerrrrrrrrrr
EREN izm 30.06.2007, 22:52 Alevi sayısını azlattınız.Elinize ne geçti.Alevi müslüman değilmi.Neden böyle bir ayrım yapıyosunuz.Türkiyede müslümanları sayasanıza münafık daha çok çıkar başta da bu alevi sayımı yapanlar münafıktır.Aleviliğe 4.5 milyon dediniz.O zaman benim yaptığım ankete göre de 30 milyon alevi var.1 milyon sünni geri kalanda münafık bunu deyince allah katında mertebemmi yükseldi?Allah aşkına yapmayın Sünnilerrrrrrrrrr
Aynen sana katılıyorum :thumbup1:
renatsev 30.06.2007, 23:41 anket konyada yapılmış ne yani tunceli veya hatay da yapılsaydı 70 milyon alevi var diyeceklerdi galiba .birde şu var suç onların mı yoksa bizimmi kendimizi saklıyoruz aleviysen aleviyim desene kardeşim . ve alevi dernekleri cem vakfı nedn bize ship çıkmazlar onuda anlamak mümkün değil iyi yine 4.5milyon diye saymışlar hiçte saymmıya bilirlerdi
bence sayı olarak tespit etmeye çalışmak bunun üzerine çalışma yapmak hiç doğru değil...aleviler 20 milyon olabilir 40 milyon olabilir 5 milyonda olabilir yalnız ben bunu araştıranların anket yapıp sayı belirleyenlerin amaçlarının farklı olduğunu düşünürüm küçük göstermeye çalışmak azınlıkmış gibi düşünmek toplumuda buna yönlendirmek isteyenlerdir bu araştırmayı yapanlar...
daglargibi 28.07.2007, 13:28 bildiğim kadarıyla 20-25 milyon civarında tabi bu sayının içinde yurtdışındaki sayılar yok.Günümüzde alevilerin yaşamadığı il de kalmadı. hemen hemen bütün illerde alevi var.
türkiye de 20-25 milyon alevi olsa gericilik ve muhafezekarliik o kadar yaygin olmaz siyasi islamcilik o kadar güclü olmazdi 4,5 milyon alev i var demisler alevi oldugunu saklayanlarin oldugunu asimilasyona ugramasi caferilesmis alevilerin oldugunu da unutmayin benim sahsi tahminim 10 milyon civarinda alevi kitlesi var ülkemizde
orhanucar 28.07.2007, 13:35 KONDA'nın 48 bin kişiyle yaptığı ankete göre Türkiye'de 4.5 milyon Alevi yaşıyormuş çok daha Fazla bence
KONDA'nın Tarhan Erdem'in yönetiminde Milliyet için yaptığı araştırmanın tahminlerden uzak bilimsel verilerle ortaya çıkarmayı hedeflediği önemli bir alan da Türkiye'de din ve mezhep aidiyetlerine ilişkin dağılımdı.
Kişilerin kendilerini ait hissettikleri din ve mezhep sorusuna verdikleri yanıtlardan Türkiye nüfusunun yüzde 99'unun Müslüman olduğu, mezheplere göre bakıldığında toplumun yüzde 82'sinin Sünni-Hanefi, yüzde 5.73'ünün Alevi-Şii olduğu görülüyor.
Buna göre, üzerinde tahminler yürütülen Alevi nüfusu, yetişkinler arasında 2 milyon 895 bin kişiye denk geliyor. Erişkinlere 18 yaş altı nüfus da dahil edildiğinde, tüm Türkiye'deki Alevilerin sayısının 5 milyona yaklaştığı (4 milyon 587 bin) sonucuna ulaşılıyor.
Diğer bir çarpıcı sonuç da, nüfusun yüzde 9.06'sının Sünni-Şafiilerden oluşmasıdır.
http://www.resimyuklet.com/uploads3/load185791.jpg
Coğrafi dağılımları
Alevilerin coğrafi dağılımı, ezbere dile getirilen kanaatlere göre oldukça farklılık gösteriyor.
Üçte biri İstanbul'da yaşayan Alevilerin daha sonra en yoğun olarak bulundukları bölgeler Ortadoğu Anadolu (Bingöl, Elazığ, Malatya, Tunceli, Bitlis, Hakkâri, Muş, Van) ve Akdeniz.
Alevilere yaşadıkları yerde ne kadar zamandır bulundukları sorulduğunda, Türkiye geneline göre daha hareketli bir nüfusa sahip oldukları anlaşılıyor. Türkiye genelinde her 10 kişinin 6'sı, doğduğundan beri aynı yerde oturuyor. Halbuki bu her 10 Alevinin sadece dördü için geçerli. Diğer bir deyişle her 10 Aleviden 6'sı doğduğu yerde oturmuyor.
Aleviler ekonomik ve sosyal durumları açısından çok farklı olmasalar da bazı görüşleri açısından toplumun genelinden oldukça farklılar. Oturdukları yerde daha kısa süredir bulunuyorlar ve kendilerini daha az oranda yerleşmiş sayıyorlar. Yaşadığı yerde malı mülkü olanlar daha azken, memlekette malı mülkü olduğunu söyleyenler daha fazla.
http://www.resimyuklet.com/uploads3/load185792.jpg
http://www.resimyuklet.com/uploads3/load185793.jpg
NOT : 21.03.2007 05:55 Güncellenmiştir...
alevilerin cografi dagiliminda hatay mersin adana bolgesine yer vermiyen bir insan nasil aleviler hakkinda yorum yapar .bana aciklarmisin sevgili kardesim......?
koçgirli 28.07.2007, 13:41 iyi de ne diye Alevi sayısı araştırılıyor buna mana veremedim
biz azınlık mıyız ki??
bu vatan kurtuluş mücadelesi verirken en çok destek veren Alevi canlardı.şimdi ne demek oluyor da Alevilerin sayısı araştırılıyor
bu bir çeşit vatanımızdan soyutlanma amacı taşıyor bence
ama illaki öğrenmek istiyorlarsa bence 70 milyonsa bu ülkenin nüfusu 20 milyonu da Alevidir!belki daha fazla kim bilir?
art niyetli insanların işi bunlar bence
eldorado 28.07.2007, 13:55 böyle bir önemli konuyu varsayımlar ve tahminler üzerine şekillendirmenin hiçkimseye bir faydası olmaz..ortaya kesin veriler koymadan küçük bir anketle yola çıkmak gerçekten çok mantıksız geliyor bana...
insanlar alevi olduklarını komsusundan bile saklarken nasıl kesin sayılara ulasılabilir ki. net bi sayı wermek bu durumda imkansız!!!!!!!
13-15 milyon arasinda... 20 milyon yoktur
Son secimler Alevilerin sayisina dair bazi ipuclari verdi aslinda. Eger MHP ve AKP ye dise dokunur Alevi oyu verilmedigini dusunursek CHP ve diger sol partilerin aldigi toplam oy % 30 civarinda ki bu da 10 milyon secmene tekabul eder. Sol oylarin tamami bile Alevi kabul etsek, tum alevilerin sayisi 20 milyonu gecmiyor...
AnGeNehM 31.07.2007, 14:13 13-15 milyon arasinda... 20 milyon yoktur
Katılıyorum
Son secimler Alevilerin sayisina dair bazi ipuclari verdi aslinda. Eger MHP ve AKP ye dise dokunur Alevi oyu verilmedigini dusunursek CHP ve diger sol partilerin aldigi toplam oy % 30 civarinda ki bu da 10 milyon secmene tekabul eder. Sol oylarin tamami bile Alevi kabul etsek, tum alevilerin sayisi 20 milyonu gecmiyor...
Merhaba arkadaşım,
Geçerli oy sayısı 34 milyon 822 bin 907
Şimdi şöyle bir durum var AKP MHP SP 22 Milyon oy almış.Diğer sağ bağımsız ve partileri saymıyorum.
Zaten geriye 10 milyon seçmen kalsa bu seçmenlerinde yarısı civarı alevi olsa.
Çünkü 80 Milyonluk ülkede 40 Milyon seçmen vardı.
Demekki 10 Milyon ile 12 Milyon arası alevi vardır.
Yani bu civarda
Zülcenah Çakmak 31.07.2007, 14:20 4.5 milyon alevi sayılmış çok entresan..
Bana ya da çevreme böyle bir istatistik yapıldığı hiç söylenmedi.
Neden sayı merak ediliyor anlamıyorum,
ama illaki merak ediliyorsa adam gibi yapsınlar.
Misal şu sıra nüfus sayımları yapılıyor kapı kapı dolaşıyorlar.
Madem alevi sayısına taktılar, nüfus sayımında sorsunlar.
Ama tabi bunu asla yapmazlar, işlerine gelmez..
gunes_87 31.07.2007, 19:07 4,5 milyon yazılı açıklamayı okumuştum ve onu yazan şöyle bi açıklama yapmıştı belki alevilerin sayısı 25 milyon olabilir ama türkiyede ben aleviyim diyen 4,5 milyon kişi var... eğer tüm aleviler birlik içinde olsa ve ben aleviyim dese 25 milyon alevi çıkar die düşünüorum
Saygılarımla...
bıldırcın24 31.07.2007, 19:46 sayısal üstünlükten çok sayısal birleşmeden düşünce ve bu düşünceyi aynı payda'da hayata geçirmekten,aynı çerçeveden yaşanan gerçeklere bakmaktan,aynı görüşte aynı sav!da tek ses olmaktan,ağzımızdan çıkan sözün bizleri aynı çatı altında birleştirip tanıtmasından yanayım.ben bunu göremiyorum mâalesef.muhakkak fikir ayrılıklarımız düşünce ve çözüm farklılıklarımız olacak ama birbirimizle tezat düştüğümüz tek yumruk olup ortak paydada buluştuğumuz bir yaptırımımız olmadı buğüne kadar
olan olduysa da ya da belli bir çaba girişiminde bulunulduysa da tarafımızca yadırganıp oturtululmuştur.
|
|