kirampali
21.03.2007, 09:19
selam canlar. biz aile olarak kızılbaşız diyoruz ama ben kızılbaşın ne olduğunu bilmiyorum. bilen canlar varsa cevaplarını bekliyorum. şimdiden teşekkürler.
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Kızılbaş olmak.. kirampali 21.03.2007, 09:19 selam canlar. biz aile olarak kızılbaşız diyoruz ama ben kızılbaşın ne olduğunu bilmiyorum. bilen canlar varsa cevaplarını bekliyorum. şimdiden teşekkürler. Şoreş 21.03.2007, 13:07 Kızılbaşlık Aleviliğin diğer adıdır.. Sünni kesimlerce Alevilere genellikle Kızılbaş denir.. Bir rivayete göre Peygamber bir savaşta yaralanır ve HZ Alide Peygamberin kanı yere akmasın diye Peygamberin kanını alıp başından aşağıya akıtır... Diğer bir rivayete göre de HZ Alinin ordusu Kızılbaşlık takarmış.. Diğer rivayet ise Safevi Kızılbaşlarının ve önderlerinin Kızılbaşlık takmasıdır... Osmanlı ise Alevilere çok eski zamanlarda '' Işıklar '' Daha sonraki zamanlarda ise '' Rafıziler ve Kızılbaşlar '' demiştir.. lion12 21.03.2007, 13:39 Kızılbaşlık Aleviliğin diğer adıdır.. Sünni kesimlerce Alevilere genellikle Kızılbaş denir.. Bir rivayete göre Peygamber bir savaşta yaralanır ve HZ Alide Peygamberin kanı yere akmasın diye Peygamberin kanını alıp başından aşağıya akıtır... Diğer bir rivayete göre de HZ Alinin ordusu Kızılbaşlık takarmış.. Diğer rivayet ise Safevi Kızılbaşlarının ve önderlerinin Kızılbaşlık takmasıdır... Osmanlı ise Alevilere çok eski zamanlarda '' Işıklar '' Daha sonraki zamanlarda ise '' Rafıziler ve Kızılbaşlar '' demiştir.. Soreş kardeşimin ellerine sağlık herşeyi gayet açık ve net bir şekilde tarif etmiş bana başka bir söz deme fırsatı bırakmamış kardeşim...Teşekkür ederim soreş cim ellerine sağlık.:3: CANDAVUT 21.03.2007, 14:06 selam canlar. biz aile olarak kızılbaşız diyoruz ama ben kızılbaşın ne olduğunu bilmiyorum. bilen canlar varsa cevaplarını bekliyorum. şimdiden teşekkürler. bu konuyu aslen ben de çok merak ediyorum. çok farklı tanımlamalar var, bunlardan ilkini vereyim, erdebil tekkesine bağlı olanlar kızılbaşlar, bektaşi tekkesine bağlı olanlar, bektaşi aleviler olarak adlandırılır diye, fakat forum içinde daha da karmaşık tanımlara şahit oldum. şimdi, aranızda bu konuda aydınlatıcı bilgilere sahip olanlara sormak istediğim şu; 1 kızılbaşlık nedir? ne değildir? 2- kızılbaşlığın caferilik, şii'lik, bektaşilik arasındaki farklılık veya benzerlikleri nelerdir? aynı şeyleri mi ifade eder? 3-nusayriliğin, anadolu aleviliğiyle temelde aynı fakat bir çok detayda farklı olduğu göze alınınca, kızılbaşlığın da bektaşilik, şiilik, caferilik gibi adlandırılan inanç sistemleriyle, (temelde benzer olup) farklılaştığı noktalar nelerdir? saygılarımla... çavreşe 21.03.2007, 14:08 Kızılbaş, Allah’ı ve Resulü uğruna kendini adamış, onların yolunda canından ve malından vazgeçmiş, bu yolda ölmek var dönmek yoktur yeminini başına sardığı kırmızı sarık ile ilan eden kişilerdir. delice 21.03.2007, 14:21 hz ali efendimiz bir savaşta kendi savaş erleriyle diğer tarafların birbirinden ayırt edile bilmesi için başlarına kırmızı kuşak bağlamasından kala gelen bir isimdir kızılbaşlık bir kaç savaşta taraftarların bir birlerini öldürmesinden kaynaklan bir olaydır din ve messeble alakası olmayan bir mevzudur bu tabir karşı kesimin koyduğu bir tabirdir delice 21.03.2007, 14:48 Kızılbaşlık Aleviliğin diğer adıdır.. Sünni kesimlerce Alevilere genellikle Kızılbaş denir.. Bir rivayete göre Peygamber bir savaşta yaralanır ve HZ Alide Peygamberin kanı yere akmasın diye Peygamberin kanını alıp başından aşağıya akıtır... Diğer bir rivayete göre de HZ Alinin ordusu Kızılbaşlık takarmış.. Diğer rivayet ise Safevi Kızılbaşlarının ve önderlerinin Kızılbaşlık takmasıdır... Osmanlı ise Alevilere çok eski zamanlarda '' Işıklar '' Daha sonraki zamanlarda ise '' Rafıziler ve Kızılbaşlar '' demiştir.. sevgili can hz ali kanını başından felan akıtması yoktur olay şudur bizim içimizde gelen rivayetlerde hz peygamber dişinden şehit olur yani dişinden yara alır ağzı kanla dolar yere tükürse yerde ot bitmeyecekmiş havaya tükürse yağmur yağmayacakmış kafasından fesi çıkarır ağzındaki kanı fesin içine boşaltır ve kan kendi kafasından hafifçe süzülür yerle göğün peygamberin emrinde olduğunu çıkarmayın onlarda kendilerince itirazlarını yani bu olayı tasvip etmediklerini ibrazındadır kirampali 21.03.2007, 14:52 Hepİnİze Ayri Ayri TeŞekkÜr Ederİm Canlar. Benİ Aydinlattiniz. Sayenİzde KizilbaŞ Olmanin Ne Demek OlduĞunu Anladim. erensengil 05.04.2007, 22:14 slm sevgili canlar bana görede şoreş in dediği doğrudur hz muhammet uhud savaşında dişinden yaralanır ve onunla ilgili bir hadisi şerif vardır o kandan bir damla yere damlasa dünya yerle bir olur denmiştir hz ali bunu biliyordu ve elini hz muhammedin dişinin altına koydu eline biriken kanıda yere damlamasın diye başına sürdü bunuda düşmanlar gördü ve kızılbaş dediler bana göre kızılbaş lafı ordan kalma bir laf vicdan24 10.04.2007, 21:35 İyİ AkŞamlar :havva İle Ademden Meydana Geldİk Herkes Gİbİ Hz Alİ Muhammedİn Amcasinin OĞlu OlduĞu Ve EnİŞtesİ Bİz Kendİmİzle ÖvÜnmemİz Lazim Hz Alİye SavaŞta Kizil TaÇmevkİ Olarak Verİldİ Onun PeŞİnde Gİdenlerede KizilbaŞ Denİldİ (ama Ben Hz Alİnİn SavaŞ YaptiĞina İnanmiyorum) |