Orijinalini görmek için tıklayınız : Nietzsche'den Sözler
* ey ulu yıldız..! kendilerine ışık saçtıkların olmasaydı,
saadetin nerde kalırdı..!
* hayatını tekrar tekrar aynı hayatı yaşıcakmışsın gibi yaşa, istemediğin bi durumla karşı karşıya kalmışsan ve buna boyun eğiyorsan, diğer hayatlarında da aynı şeye boyun eğceğini düşünerek, sen en güzeli boyun
* gerçekten de hayatın anlamı olmasaydı,ve ben anlamsızı seçmek zorunda olsaydım,bence de en seçilesi anlamsızlık olurdu.
* Pazar yerinden ve şandan uzakta yer alır büyük olan her şey. Hep pazar yerinden ve şandan uzakta barınmıştır yeni değerler yaratan. Yalnızlığına kaç dostum: görüyorum ki her yerini ağılı sinekler sokmuş. Sert ve sağlam bir havanın estiği yere kaç! Yalnızlığına kaç! Sen küçük ve acınacak kişilere pek yakın yaşadın. Onların göze görünmez öclerinden kaç! Onlar sana karşı öcden başka bir şey değildirler. Artık el kaldırma onlara! Sayısızdır onlar, hem senin yazgın sinek kovmak değildir ki...
* cokları pek geç, bazıları erken ölürler, tabii vaktinde yaşamayanlar nasıl vaktinde ölebilir? keşke hiç doğmasaydı. lüzumsuzlara bu öğüdü veririm. fakat lüzumsuzlar bile ölümlerini mühimserler. en boş ceviz bile kırılmak ister. herkes ölüsünü mühimsiyor. ölüm henüz bir bayram sayılmıyor. insanlar daha en güzel bayramlarını nasıl kutlayacaklarını
öğrenmediler.
__________________________________________________ __
* kovalamaktan, aramaktan yorulduğumdan beri bulmayı öğrendim.
__________________________________________________ ___
* en kof ceviz dahi kırılmak istiyor..
__________________________________________________ ____
* yalan soyleyene karsi tetikte olmaktansa beni aldatmalarina izin veririm..
__________________________________________________ _____
* yanlızlığına kaç dostum:görüyorumki her yanını ağılı sinekler sokmuş.sert sağlam bir havanaın estiği yere kaç!yalnızlığına kaç.
__________________________________________________ ______
* evini ateşe veren öğle yemeğini de unutur ve bu yüzden bazen yemeğini küllerde arar insan..
____--ALINTIDIR--__________________________________________
paylasim icin saol
zamet olmus :)
chatin sana karsi hic bir sorunun yok amaaaaaaaaaaaaaaaaa
ben bu nietzche'den nefret ediyorum.. ve dusuncelerine 100% karsiyim
onun dusuncelerinin gerici, ayrimci, irkci, milliyetci ve facist olduguna inaniyorum.
yanlis bilmiyorsam bu adamin dusunceleri hitler'i cok etkilemis zamaninda. hatda bazi'lerine gore nazi almanya bu adamin dusuncelerinin ustune kurulmus olduguna inaniyo.
nietzche'den geri kafalik ornegi.........................
nietzche her insan esit olmadigina inaniyordu (superhuman inanci bu adamdan basladi). onun icin zenciler, cingenler, homosexualler ve sakatlar ikici sinif insanlardi. nazi almanyada kamplarda bu grup a bagli insanlarda katledildi. ama hitler bu listeye bir yeni grup ekledi yahudiler.............
komik olan seyde nietzche'de bir yahudi olmasi...........
izmirksk 17.12.2005, 22:00 nietzshe ilginç bir insanmış.
felsefecilere yakışmayan faşist düşünceleri olduğunu okumuştum.
nietzshe ilginç bir insanmış.
felsefecilere yakışmayan faşist düşünceleri olduğunu okumuştum.
benim gozumde adolf hitlerin ornek aldigi biri kesinlikde fasist bir insandir.
nietzshe'in felsefesi hakinda cok bilgim yok....bu gune kadar onun kitaplarini okumadim ama onu elesdiren yazilar cok okudum. biraz tek tarafli dusunuyor olabilirim ama bu gune kadar o adam hakkinda ne duyduysam hic hosuma gitmedi....
izmirksk 17.12.2005, 22:36 benim gozumde adolf hitlerin ornek aldigi biri kesinlikde fasist bir insandir.
nietzshe'in felsefesi hakinda cok bilgim yok....bu gune kadar onun kitaplarini okumadim ama onu elesdiren yazilar cok okudum. biraz tek tarafli dusunuyor olabilirim ama bu gune kadar o adam hakkinda ne duyduysam hic hosuma gitmedi....
nietczshe superman düşündeydi.yani onun aradğı insandaki üstün ve son merhale bu idi.
eşcinseller vb..buna uymadığı için onları tümden reddetme eğilimine girdi.
uzun hikaye yani.beni en çok sarsan ise 'Tanrı öldü ' sözü idi.halbuki ailesi onu dindar olsun diye dini eğitim veren bir okula göndermişti
thunderstorm 17.12.2005, 22:45 friedrich wilhelm nietzsche:
übermensch yani üstinsan kavraminin yaraticisi.
kimi zaman yokluga adadiklariyla nihilizmin babalarindan da denebilir.
insani hayvan ve üstinsan arasinda bir koprü olarak gordü.
insanin eksiklerinden arinarak ya$amasinin daha iyi bir dünya yaratacigini dü$ündü.asla bir insanin digerine üstünlügünden bahsetmedi,aksine insanlarin topyekün varolan insan kiliflarini a$malarini hedefledi.
cogu zaman irkcilikla suclanmasinin yegane nedeni hitler ve nazistlerin kendi kirli sava$larina nietzsche'yi alet etmi$ olmalaridir.
zerdü$t boyle diyordu adli eseri en cok basilmi$ ve farkli dillere cevrilmi$ eseridir.bu eserde üc büyük din oncesindeki en büyük din olan ve kaynagini irandan alan mazdaizm'den etkilendigi gorülür.mazdaizm dininde ahura-mazdaya inanilirdi,inanca gore ahura-mazda herkesin icindeydi.bu dinin en büyük ozelligi ya$ama tarzlariyla komünizme benziyor olu$uydu.ozel mülkiyet yoktu.lüks ve gereksiz tüketim kar$itligi vardi.mazdekler gittikleri heryerde merkeziyetcilige ve lüks hayata kar$i ciktiklari icin güclü devlet yapilari icinde kabul gormediler.onlardan geriye hicbir yazili belge kalmam$ti,ancak nietzsche'nin onlardan bahseden cok eski latince par$ömenler üzerinde cali$tigi biliniyor.
mazdekci anlayi$ nazilere maledilemeyecegi gibi nietzsche de sosyal fa$izmle alakasi olmayan büyük bir dü$ünürdür.
kafasi cali$an cogu insan gibi o da delirerek olmü$tür.
'kendin alabilecegin bir hakki asla ba$kasinin sana vermesine izin verme' - f.nietszche
(kaynak: eksi sözlük (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=friedrich+wilhelm+nietzsche&nr=y&pt=friedrich+nietzsche))
thunderstorm verdigin bilgiler icin saol....
daha once nietzsche felsefelerinin iyi bir yanlarini gosteren bir yazi okudumamisdim bu ilk oldu...
thunderstorm 17.12.2005, 23:06 Evet, ama iyi yanlari felsefesini dogrulamaz :)
dionysos 18.12.2005, 03:25 KENDİ ALEVLERİNİZDE YANMAYA HAZIR OLMALISINIZ;
ÖNCE KÜL OLMADAN KENDİNİZİ NASIL YENİLEYEBİLİRSİNİZ?
ÜMİT EN SON KÖTÜLÜKTÜR, ÇÜNKÜ İŞKENCEYİ UZATIR.
YELE KARŞI TÜKÜRMEKTEN SAKININIZ!
KENDİN ALABİLECEĞİN BİR HAKKI, BIRAKMAYACAKSIN SANA VERMELERİNE!
NEYSEN "O" OL!
SENİ SEVİYORSAM SANA NE BUNDAN?
İNANAÇLAR HAKİKAT DÜŞMANLARI OLARAK, YALANLARDAN DAHA TEHLİKELİDİR.
İNSANLAR EŞİT DEĞİLDİRLER.
NE DENLİ YÜKSELİRSEK, UÇMAK BİLMEYENLERE O DENLİ KÜÇÜK GÖRÜNÜRÜZ.
UÇURUMLARI SEVENİN KANATLARI OLMALI.
NEDEN'İ OLAN, NASIL'A KATLANIR.
EY ULU YILDIZ! KENDİNLERİNE IŞIK SAÇTIKLARIN OLMASAYDI SAADETİN NERDE KALIRDI!
İNSAN KAHKAHLARLA GÜLDÜĞÜ ZAMAN, KABALIĞI İLE TÜM HAYVANLARI GERİDE BIRAKIR.
HEP ÖĞRENCİ KALAN İNSAN, ÖĞRETMENİNE BORCUNU KÖTÜ ÖDÜYOR DEMEKTİR.
NİHİLİZM NE DEMEKTİR?
- EN YÜKSEK DEĞERLERİN, KENDİLERİNİ DEĞERDEN DÜŞÜRMESİ.
BÜTÜN YARGILAYANLARIN GÖZÜNDEN BİR CELLAT BAKAR.
KİŞİ, IŞIĞINI KARARTMAYI DA BİLMELİDİR, BÖCEKLERDEN VE HAYVANLARDAN KURTULMAK İÇİN.
BİR KEZ YÜRÜNMÜŞ BİR YOLA DÜŞENLERİN SAYISI ÇOKTUR, HEDEFE ULAŞAN AZ...
ASLINDA AHLAKİ OLGULAR YOKTUR, SADECE OLGULARIN AHLAKİ YORUMU DİYE BİR ŞEY VARDIR...
Bağlı gönül, serbest düşünce! İnsan gönlünü sımsıkı bağlayıp tutsak hale getirdi mi,
düşüncesine çok büyük serbestlik verebilir.Bir kez daha söyledim bunu. Bana inanmıyorlar.
dionysos 18.12.2005, 03:36 bir tek Nietzche kitabı okumadan adamın hakkında atıp tutmak ne kadar doğru olur? Nietzche "insanlar eşit değildir" demiştir, yalan mı? insanların özellikleri bir değildir, kendini geliştiren insan diğerlerini aşabilir geçebilir... Üst insan olayı da böyledir, kendini geliştiren insan üst insan olur "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabında Nietzche'nin üst insanını görürsünüz Zerdüşt'ü... Hitler bunu Almanlarda uygulamak istemiştir, Nietzche Almanlar üstündür dememiştir, aynı zamanda Hitler Nasyonal "sosyalist"tir, bu sosyalizmin kötü olduğu anlamına mı gelir? Nietzche "Deccal" kitabında Hristiyanlığa saldırmıştır, çünkü tutucu, gerici Hristiyanları arasında yaşamış büyümüştür, nasıl ki biz gerici müslümanlara, yobazlara karşı mücadele ediyorsak o da gerici Hristiyanlara karşı mücadele etmiştir...
Böyle Buyurdu Zerdüşt
İnsanca Pek İnsanca I-II
Deccal kitaplarını okumanızı tavsiye ederim...
thunderstorm 18.12.2005, 14:25 @dionysos
Hitler sosyalist mi dediniz?
Nietzche "insanlar eşit değildir" demis, ama sosyalizim'in temel amaci insanlar arasinda esitlik saglamaktir. Hiç kimse kimseden üstün degildir! Bu 'üstünlük' duygusu savastan baska hiç birsey getirmez. Tarihe bakin, savaslar hep bu nedenle olmustur. Bugün ise Amerika kendini tüm diger devletlerden üstün görüp saga sola saldiriyor. Nietzsche ve hatta Hitler'in bazi sözleri dogru olabilir, ama olaylara context içinde bakmak gerekir... Yani bu sözler ideologilerini dogrulamaz. Aleviligi ve insanliga 100° ters düsen seyler.
Bize uyan sözler:
"Gel, her kim olursan gel" (Mevlana)
"İnsanın cemali, sözünün güzelliğidir" (Haci Bektas)
"Hiçbir milleti ve insanı ayıplamayınız"
bir tek Nietzche kitabı okumadan adamın hakkında atıp tutmak ne kadar doğru olur? ...
haklisin adamin kitab larinin hic birini daha once okumadim. daha onceki mesajlarimda zaten tek tarafli dusunmus olabildigimi belirtmisdim. su ana kadar okudugum yazilarin cogu Nietzche karaliyorlar. yine kabul ediyorum tek tarafli dusunuyor olabilirim......
Nietzche "insanlar eşit değildir" demiştir, yalan mı? insanların özellikleri bir değildir, kendini geliştiren insan diğerlerini aşabilir geçebilir... Üst insan olayı da böyledir, kendini geliştiren insan üst insan olur "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabında Nietzche'nin üst insanını görürsünüz Zerdüşt'ü...
hadi tamam bundada sana hak verelim. evet dogru kendini gelistirmis olan insan benim gozumdede deyerlidir. ama benim karsi oldugum sey su.....bazi insanlari irklari, ve etnik kimlikleri nedeniyle, hic bir zaman ustu insan konumuna ulasamazsin demek, cok yanlisdir. ve bunu Nietzche soylemisdir...zenciler, cingeneler, sakatlar ve homosexualer hic bir zaman superhuman kimligine ulasamiyacaklar. benim inanclarima gore insanin deyeri onun hayatdayken yapdiklarina baglidir onun cinsyetine, irkina veya etnik kimligine degil.
Hitler bunu Almanlarda uygulamak istemiştir,
Nietzche felzefisini gercek hayata uygulamakdan dogan sonucu en buyuk ornegi iste.
Nietzche ustun insan dedi hitler'da almanlari ustun insan yapmaya calisdi. ve ustun insan olamiyacak tum insanlari ki bunlara zenciler, homosexualler, ve romenlerde dail, camplarda hem isci olarak kullandi hemde katletdi. hitlerin sivri zekasi bu listeye yahudilerine ekledi zaten......
Nasyonal "sosyalist"tir, bu sosyalizmin kötü olduğu anlamına mı gelir?
nasyonel sosyalism=100%facism.
bu sosyalisimin kotu oldugu anlamina gelmez bu yanlizca nasyonel sosyalismin kotu oldugun gosterir.
Nietzche "Deccal" kitabında Hristiyanlığa saldırmıştır, çünkü tutucu, gerici Hristiyanları arasında yaşamış büyümüştür, nasıl ki biz gerici müslümanlara, yobazlara karşı mücadele ediyorsak o da gerici Hristiyanlara karşı mücadele etmiştir
bu konular hakinda pek birsey bilmedigim icin bir sey soyleyemiyecem.
Böyle Buyurdu Zerdüşt
İnsanca Pek İnsanca I-II
kesinlikle okuyacam.....
rockçı turna 18.12.2005, 21:49 bunlar '' nietzsche ağladığında'' kitabından altını çizdiğim bazı sözler, yorumsuz;
! gururlu bir yüceliğe erişmek isteyen ağaç fırtınalı hava ister.
!! bir zamanlar kendimizin yarattığı tanrıyı yine hepimiz birlikte öldürdük.
!!! yazılarımdaki başarı zekamdan yada aldıgım eğitimden değil, sürüler halinde yaşamanın getirdiği rahatlıktan kendimi bilerek ve isteyerek uzaklaştırmamdan; kötü ve güçlü eğilimlerle yüz yüze gelme cesaretini gösterebilmemden kaynaklanır. araştırma ve bilim önce inançsızlıkla başlar.
!!!! neysen o ol!
!!!!! ümit en büyük kötülüktür.
!!!!!! gerçek onsuz yaşayamayacağımız bir yanlıştır!
!!!!!!! gerçeğin düşmanı yalanlar değil, inançlardır.
Yakapınarlı 18.12.2005, 21:53 bunlar '' nietzsche ağladığında'' kitabından altını çizdiğim bazı sözler, yorumsuz;
! gururlu bir yüceliğe erişmek isteyen ağaç fırtınalı hava ister.
!! bir zamanlar kendimizin yarattığı tanrıyı yine hepimiz birlikte öldürdük.
!!! yazılarımdaki başarı zekamdan yada aldıgım eğitimden değil, sürüler halinde yaşamanın getirdiği rahatlıktan kendimi bilerek ve isteyerek uzaklaştırmamdan; kötü ve güçlü eğilimlerle yüz yüze gelme cesaretini gösterebilmemden kaynaklanır. araştırma ve bilim önce inançsızlıkla başlar.
!!!! neysen o ol!
!!!!! ümit en büyük kötülüktür.
!!!!!! gerçek onsuz yaşayamayacağımız bir yanlıştır!
!!!!!!! gerçeğin düşmanı yalanlar değil, inançlardır.
evet o kitabı bende okumuştum çok önceden kim kimin doktoru oldu diye bayağı bir kafam karışmıştı.bu yazdıklarının bir kaçı dikkatimi çekmişti benimde.güzel bir kitaptı okumayanlara tavsiye edeim.
dionysos 20.12.2005, 02:21 Hitler sosyalist mi dediniz?
Hayır arkadaşım Hitler sosyalisttir demedim... Nietzsche'nin yazdıklarından üç beş satır alıp onu karalayan Hristiyan düşünürlerin yanlışını ortaya koymaya çalıştım, Hitlerin partisi Nasyonal Sosyalist Parti'dir, buradan sadece sosyalizm kelimesini görürsek sosyalizm kötüdür dememiz gerekir... Biri almiş Nietzche kitaplarını okumuş, görmek istediklerini görmüş size de bunları göstermiş... Bende size alın kendiniz okuyun, okuduklarınızı düşünün diyorum... Tekrar söylüyorum Hitler sosyalisttir demedim, yazdıklarımı daha iyi okursanız anlarsınız...
bazi insanlari irklari, ve etnik kimlikleri nedeniyle, hic bir zaman ustu insan konumuna ulasamazsin demek, cok yanlisdir. ve bunu Nietzche soylemisdir...zenciler, cingeneler, sakatlar ve homosexualer hic bir zaman superhuman kimligine ulasamiyacaklar.
Nietzche'nin okuduğum hiç bir kitabında bir ulusu karalayan yada zenciler vs üst insan olmamaz dediği bir yer görmedim... Kaynak göster kitap ve sayfası açıp bakıyım inanırım... Hani ben okurken görmemişsem sen görmüşen olabilir...
Ayrıca forumun download bölümünde e-kitaplar arasında Nietzsche kitapları var ilgilenenler bakabilirler...
Türkçe Nietzsche hakkında güzel bir kaynak site : http://www.ayrinti.net/nietzsche/
dionysos 20.12.2005, 02:40 ÜSTİNSAN/ÜBERMENSCH
İnsan eksik, tamamlanmamış bir varlıktır, açıktır her şeye: Gerisin geri de gidebilir, sağa sola da sapabilir, yukarılara da yükselebilir. Öyleyse insanın yönünü, ereğini belirlemeli. "Hayat, hep kendini altedendir." Hayata ayak uydurmaktan, hayatla yöndeş olmaktan başka sağlam yol yoktur. İnsan eksiktir, ama bu eksiği kendisi giderecektir; kurtuluş kendisinden gelecektir ona; şimdiye dek kendi dışında sanarak yücelttiği varlıkların bütün görkemi, güzelliği onun olacaktır. Bir var ki insan, kendi içinde kalarak gerçekleştiremez bunu; insan varlığının yöneldiği, erek bildiği bir örnek koymak gerek onun üstüne: Üstinsan. İnsan, var gücünü seferber ederek bu örneğe doğru ağmasında hep kendini aşmaya çalışmalıdır.
İnsanın erek olarak hiç bir büyüklüğü yoktur çünkü; o ancak, köprü olarak değerlidir: Üstinsana götüren köprü. Üstinsan, yalnız insanın değil, bütün yeryuvarlağın anlamıdır; yeryüzünde var olan her şey, Üstinsanın yaratılmasına katıldığı ölçüde haklı çıkarabilir varlığını. Üstinsandan yoksun insan, kargaşadan, yıldız doğurmamış bir karanlıktan başka bir şey değildir. Zaman gelmiştir: İnsan, bir an önce kargaşasını, kendine anlam veren bir düzene çevirmezse, yıldız doğurtmazsa karanlığına, yok olacaktır.
("Zerdüşt"ün Önsözünden)
Nietzsche'nin yazdığı kitaplar ve yayımladığı makalelerde sık sık duyulan bir kavramdır: Üstinsan (Alm. Übermensch).
Üstinsan, fiziksel ve doğaüstü güçlerinden yoksun bir Süpermen ya da Batman değildir. Üstinsan(lar)ın insanlardan farkı, Nietzsche'nin deyimiyle "insana göre maymun" ayarında biri belki. Üstinsan deyimi Nietzsche'nin "Böyle Buyurdu Zerdüşt" isimli kitabında bolca geçer.
Hitler'in, Nietzsche'ye olan saygısı Üstinsan karakteriyle ne kadar orantılı orası bilinmez ama Üstinsan'a olan 'köprü' artık giderek yıkılıyor...
İsterseniz şimdi Nietzsche'nin Üstinsan'ını çeşitli kaynaklardan alınmış alıntılarla daha yakından tanıyalım...
devamı için : http://www.ayrinti.net/nietzsche/nietzsche/f-ust.htm
izmirksk 20.12.2005, 16:07 evet aslında ikinci el kaynaklardan değilde doğrudan o ne demiş demek daha doğru olur.
bazen unuttuğum bir şey var ki ikinci el kaynakların o şahsın değilde onu anlayanların(anlayabildiği/yada anladığı kadarı ile) yorumudur.
benim gozumde adolf hitlerin ornek aldigi biri kesinlikde fasist bir insandir.
Adolf Hitler örnek almıştır doğrudur, fakat bu Nietzsche yi faşist yapmaz. Nietzsche'nin yalnış anlaşılmasının en temel sebebi kızkardeşi ve kızkardeşinin nsdap üyesi eşidir. Özellikle kızkardeşi Nietzsche yi duyurmuştur fakat bunu yaparken kimi şeyleri aşırı çarpıtmış ve kılıfına sokmuştur. Nietzsche belkide gelmiş geçmiş en yalnış anlaşılan filozofdur ama bu onu faşist yapmaz tam tersi anti-semitistlere karşı öfkelidir kendisi.
Soru: Sizce Atatürk faşist midir?
Nese cevabınızı beklemiycem aşağıda bizzat Hitler'in Atatürk hakkında söylediği sözler vardır.
Mustafa Kemal,bir millet butun vasıtalarından mahrum edilse dahi kendini kurtarabilecek vasıtaları yaratabilecegini ispat eden adamdır.O'nun ilk ogrencisi Mussolini,ikinci ogrenciside benimdir.
Adolf HİTLER
Kötü ve ahlaksız bir insanın iyi ve ahlaklı bir insanı örnek alması onu iyi yapmayacağı gibi örnek aldığı insanıda iyi yapmaz. Saçmadır.
Yani sonuç olarak her düşünce tehlikeli olabilir ki Nietzsche filozof tanımıyla bunu sölemiştir ''varlığıyla herşeyi tehlike içine sokan korkunç bir patlayıcı''. Ama bu düşünmemek olduğu yerde kalmak anlamına gelmez, bazen düşünceler ahlaksız insanların elinde çarpıtılıp bir güç haline gelebilir ama bu düşüncenin özünü kötü yapmaz.
Nietzsche farklı bir filozoftur.. Yani ona tam olarak bunu düşünüyor diyebilmek, inanın çok zordur.. Ona önyargılarınızla yaklaşırsanız inanın nefret etmek için bir araba dolusu sebep bulabilirsiniz... Ama ben yine de onda da sevilebilecek yanlar olduğunu düşünüyorum... Hemcinslerim bana "Deli misin bu adam kadınlar için neler demiştir!!" diyebilir... Tamam bu adam bir kadının yanına giderken kırbacı unutmamak gerektiğini söylemiştir.. Ama aynı adam bir dolu güzel fikir öne sürmüş ve birçoğumuzun da katılacağı laflar etmiştir... Ki ben Türkçeye "Deccal" diye çevrilen çalışmasından bir hayli etkilenmişimdir... "...ahlak yoksunluğunu insanın bilinçli olarak 'erdem' ve 'kutsallık' aradığı yerde buldum." der Nietzsche bu yapıtında...
dostlukla...
Nietzsche'nin en büyük hatası bazı şeylerin ucunun nereye varacağını düşünmeden söylemesidir.Ama bu onu kesinlikle kötü niyetli yapmaz bence. Lethe seni de tebrik ediyorum arkadaşlarının laflarını bertaraf edip önyargısız yaklaşıp pozitif yanlarını gördüğün için. Çünkü sonuç olarak herkesin kötü yanları vardır ve en kolay göze çarpan bunlardır, kiminde bir kamuflaj arkasında gizlidir ama yine de vardır önemli olan insandaki iyiliği görebilmektir.
karyatit 07.01.2006, 15:17 Niectzce'yi tanıyabileceğiniz bir düşünce romanı.
NİETZCHE AĞLADIĞINDA..Irvın D.Yalom.Edebiyatlada düşünülebileceğini gösteren müthiş bir örnek....
canan yazımı görmedin herhalde bir cevap veya düzeltmeye gitmedin de.
bu bir başucu kitabıdır! her satır özenle okunmalıdır. fakat bu kitabı elinize almadan önce düşünmeniz gereken bir hayatınız(!) olduğunu unutmayın. çünkü her satırı özümseyerek okuduğunuzda yıkımın eşiğine adım adım yaklaştığınızı hissedeceksiniz. bu öyle bir yıkım olacak ki bundan böyle "insanlar arasında, hayvanlar arasında dolaşır gibi dolaşacaksınız", yalnızlık sizi sağaltan tek ilaç olacak ve içinizdeki üst-insanın sefaleti biricik varoluşunuz olacak! hiçliğin alacakaranlığında bir randevu...
şavolanlı 15.03.2006, 03:36 çok itici tezleri var bence ama ilginç degerli çalışmalar
Nietzsche 'yi Hitler tamamen yanlış anlamıştır.Bir de Nietzsche nin kardeşininde kötü niyetli hareketleri ve bazı yazılarını Hitler ve onun düşüncesi yönünde değiştirdiği söyleniyor.Nietzsche çok büyük bir düşünürdür .Onun üstinsan kavramı fiziksel ve genetiksel bir üstinsan kavramı değildir.Tanrı öldü söylemi ise tamamen benzetmedır.Kendisi 25 yaşında profesör olmuş bir kişidir ve deli değildir.Yaşlanınca hastalığının etkisiyle aklını yitirmiştir.Bazı kişiler onu karalamak için bu adam delidir sapıktır gibisinden ucuz suçlamada bulunurlar.Ayrıca kendisi Zerdüşt kitabında söylemiştir "bu kitap herkese göre ama kimseye göre değil" demiştir yani bu kitabı herkes okuyabilir ama herkes anlayamaz demiştir.Ben okumayı nietzsche sayesinde sevdim.Liste başı kitaplarla karşılaştırılamaz bile nietzsche nin kitapları.
Bu arada foruma yeni katıldım.Herkese selamlar.
Selam
Arkadaşlar konu için teşekürler NİECTZCE AĞLADIGIN da kitabini okumuştum .Bilgilerim tazelendi faklı görüşleri de olsa bayan lara ön yargılı yaklaşım da sergilese okumakta fayda var eserlerini bence tekrar teşekürler
bir tek Nietzche kitabı okumadan adamın hakkında atıp tutmak ne kadar doğru olur? Nietzche "insanlar eşit değildir" demiştir, yalan mı? insanların özellikleri bir değildir, kendini geliştiren insan diğerlerini aşabilir geçebilir... Üst insan olayı da böyledir, kendini geliştiren insan üst insan olur "Böyle Buyurdu Zerdüşt" kitabında Nietzche'nin üst insanını görürsünüz Zerdüşt'ü... Hitler bunu Almanlarda uygulamak istemiştir, Nietzche Almanlar üstündür dememiştir, aynı zamanda Hitler Nasyonal "sosyalist"tir, bu sosyalizmin kötü olduğu anlamına mı gelir? Nietzche "Deccal" kitabında Hristiyanlığa saldırmıştır, çünkü tutucu, gerici Hristiyanları arasında yaşamış büyümüştür, nasıl ki biz gerici müslümanlara, yobazlara karşı mücadele ediyorsak o da gerici Hristiyanlara karşı mücadele etmiştir...
Böyle Buyurdu Zerdüşt
İnsanca Pek İnsanca I-II
Ya aynen katılıyorum. Sürü anlayışının tam karşısında Nietzsche var.
mustojen 20.02.2007, 17:32 nietsche benim adamımıdır yaw böyl buyurdu zerdüşt mükemmel onun gibi bir felsefeciye yer verdiğiniz için size teskkür ederim emğinizie ağlık canlar
mustojen 20.02.2007, 17:36 bu arada ilter sosyalist liği geçmiş
hitler sosyalisttiir amm nasyoneldir ırkçı sosyalizim sadece kendine göre uyarlamıs ama yanliş uyarlamıstır uyarlamaya çaliştiği şey faşizmi getirmiştir almanyasına o yuzde pek de sosyaldir diemeyiz
Haydaryiğit 20.02.2007, 18:33 bu arada ilter sosyalist liği geçmiş
hitler sosyalisttiir amm nasyoneldir ırkçı sosyalizim sadece kendine göre uyarlamıs ama yanliş uyarlamıstır uyarlamaya çaliştiği şey faşizmi getirmiştir almanyasına o yuzde pek de sosyaldir diemeyiz
Irkçı ile Sosyalizm bence yan yana bile olmuyor.Hitler gibi ırkçı sadece kendi milletini düşünen biririnin kendi milletine göre ayarlama yapması faşistliğin temelidir.Başka nasıl olabilir ki ??
Nietzsche Hiççilik düşüncesinin sahibi olarak almanları bu milliyetçilik akımından etkilenmemeleri için uğraşmıştır.Ancak daha da kötü bir durum ortaya çıkmış ve sonunda Almanya tarihinde belki de 1. Dünya Savaşından daha da kötü bir darbe yemiştir.
zerdest1986 21.02.2007, 12:27 nietzcheyi niye bu kadar kötülemiş arkadaslar anlamdım.galiba daha nietzchenin hiçbir kitabını okumamış ordan burdan duydugunu buraya aktarmış arkadasların bazıları yada okuyupta yanlış anlamışlar. nietzchenin gerici, ırkcı, faşist,milliyetçi insan ayrımı yapan biri olarak nitelendirmişler bazıları burda.Hayatı boyunca üstün insan kavramının arkasında kosmustur nietzche. Nietzchedeinsab bir basarı varlıgı olarak nitelenir.Onun üç boyutlu bir süreç içinde bulunması, tarih varlıgı olusundandır. Bu tarihvarlıgı olusu ise yasam içinde dogurucu, yaratıcı,, yenidenortayakoyucu, sürekli bir gelişim ortamında bulunması nedeniyledir.İnsan kendi bütünlüğüyle sınırlanan yasam alanında duragan degilboyuna degişen ,kendi kendini aşan doganın yaratıcı erkini özünde yogunlaştırarak biçimlendiren yaratıcı eyleme dönüştüren bir varlıktır, bir birikimdir. bu birikimin özünü kuranda yaratıcı eylemi yönlendiren istençtir.Bir yüce istenc olan olan insan , yalnız kendi kendisiyle sınırlıdır. Evren bütününde olusumun, her yarattıgıyla kendini aşan , daha yüksek bir asamaya varan, etkileyen ,etkilenen varlıgın simgesi durumunda buunan insan için amaç en üstün olmaktır. Ancak insan kavramı altında toplanan bütün bireyler bu evrensel yücelik aşamasına ulaşamaz.Toplumu olusturan bireyler, gercek yaratıcı, gercek dogurucu, olan ÜSTÜN İNSANIN ortaya cıkısına yarayan birer gerec niteliğindedir.Bir yontunun ortaya konmasında, mermeri yontan , yere bir cok parcalar, kırıntılar döken, yontucunun en büyük yapıtını biçimlendirmek için yaptıgı neyse, dogada üstüninsanı yaratmak için bireyleri birer gerc olarak kullanır.Bireyler, bu yüce insanın ortaya cıkması için doganın yere döktügü birer kırıntıdır.. bu nedenle üstüninsanın cevresindeayaklarının dibinde toplanan bireyler bir yıgındır, pek coklardır. Doganın amacı bu pek coklar içinden üstüninsanı ortaya koymaktır.İnsan kirli bir ırmaktır. Bu kirli ırmagı içermei bozulmadan kalabilmesi için engin bir deniz olması gerekir.Bu deniz evrenin özü, anlamı niteligini tasıyan üstüninsandır. Nietzche üstün insan kavramını acıklarken kaygısız ve olagandışı anlatımıdı yerleşik olanı yıkmak gibi algılandıgı için Nietzcheye bir cok düşman kazandırmıştır. bugun bu sitede oldugu gibi. Yazıyı tam anlamıyla okursanız nietzchenin anlatmak istedigini anlarsınız ama içinden bir kac cümle secerseniz tabiki yanlış anlamlara itersiniz. nietzche insanın eksik bir canlı olduguna inanmaktadır ancak eksikligini üstüninsan kavramıyla tamamlayacaktır der. böyle bir kişiliğin nasılda fasist , ırkcı , milliyetci gibi kavramları ele alarak nitelendirebiliriz. bu bizim işte insanlarımızın eksikligindendir nietzcheyi kavrayamayısımızdandır. diyecegim bu kadar
mustojen 04.03.2007, 15:51 Irkçı ile Sosyalizm bence yan yana bile olmuyor.Hitler gibi ırkçı sadece kendi milletini düşünen biririnin kendi milletine göre ayarlama yapması faşistliğin temelidir.Başka nasıl olabilir ki ??
Nietzsche Hiççilik düşüncesinin sahibi olarak almanları bu milliyetçilik akımından etkilenmemeleri için uğraşmıştır.Ancak daha da kötü bir durum ortaya çıkmış ve sonunda Almanya tarihinde belki de 1. Dünya Savaşından daha da kötü bir darbe yemiştir.
kendilerine göre bir faşist bulamayınca işte nietsche yi göstermişler nietsche bunlar la aynı görüşün yanından bile geçmio tabiki nasyonel sosyallizm bizmki gibi değil temeli ırkçı kalkınmaya dayalı bişe yoksa beni yanliş anlamayın
adige_46 07.04.2007, 21:10 bu adam acizlere ve yaşlılara düşman olduğu için sevmem şefkat düsturumuza ters
Nietzsche hakkında özellikle olumsuz yorumları okuyunca hayrete düştüm.Nietzsche dünya üzerinde gelmiş geçmiş en büyük 3 filozoftan biridir ve faşizmle alakası yoktur.Hitler Nietzsche nin yanlış anlaşılmasına sebep olmuştur.Nietzsche ile hitlerin hiçbir ortak yönü yoktur.Nietzsche nin ablası nietzsche nin son dönemlerinde hastayken nietzsche nin bazı kitaplarını değiştirmiştir bundan dolayı nietzsche ye ait olmayan fikirler yazılı kaynaklarda var olabilir ama nietzsche nin yazdığı kitaplarını okursanız nietzsche nin çok farklı boyutlarda olduğunu anlarsınız.Nietzsche ile tanıştığım için çok şey kazandım ben ve size de Nietzsche okumanızı tavsiye ederim.
-Yükseldikçe uçma bilmeyenlere küçük görünmemiz kaçınılmazdır.
-Bana yalan söylemiş olman değil artık sana inanmıyor olmam sarsıyor beni.
-Ask ve nefret kör degillerdir; ama kendileriyle birlikte tasidiklari ates yüzünden kör olmuslardir.
-Küçücük bagislarla büyük mutluluklar kazanmak büyüklügün bir ayricaligidir.
-Bir seyden hoslanmaktan söz edilir, aslinda dogrusu, bu sey araciligiyla kendinden hoslanmaktir.
swinburne 01.03.2008, 12:00 arkadaşlar nietzsche hakkında atıp tutmaktan çok onun hakkında bir şeyler öğrenerek ve ne söylediğini anlayarak karşı çıksaydınız daha iyi olurdu çünkü saldırı bile anlamsız olmamalıdır ha birde şu var insanlığınızmı can çekişiyor katliamlarla ve çekilen zulümlerle düşünün bir kere daha çekilen acı olmasaydı gözyaşına ne olurdu anlamı nerde alırdı..... önyargıdan uzak durun
|
|