kanatsiz_melek
22.03.2007, 11:23
arkadaşlar bunuda cevaplarsanız çok memnun olucam bugün sizi biraz sıktım ama idare edin :001_rolle
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : alevilik namaz kılmamak oruç tutmamak için kaçış sebebimi kanatsiz_melek 22.03.2007, 11:23 arkadaşlar bunuda cevaplarsanız çok memnun olucam bugün sizi biraz sıktım ama idare edin :001_rolle yalcin1903 22.03.2007, 11:40 hayır değil.Allah'a inanan bence namazda kılmalı oruçta tutmalı.gereken ibadetlerini yapmalı.yalnız bunları yapanlar sadece sünniler diye düşünenler olabilir ama ben katılmıyorum hepimiz müslüman isek bunları yapmalıyız.alevide olunsa sünni de olunsa Allah'a inananlar yapmalı.ama forumda değişik konular açıldı.Müslümanlıktaki Allah'a mı iananırsınız alevilikteki Allah'a mı inanırsız diye.bu konuya cvp verenler şuan benim söylediğim yanıt için de değişik yorumlar yapacaklardır.yani alevilikteki Allah'a inanalar ve müslümanlıktaki Allah'a inanalar değişik cevaplar verecektir bence.benim görüşüm bu saygı ve sevgiler azel24 22.03.2007, 11:53 öncelikle topik ismi çok saçma bi kere hatırlatayım size sanki alevilikte namaz oruç asla ve asla yok gibi siz ya hiç 12 imamlar orucuyla cem evlerindeki halka namazını duymadınız yada duydunuz da bi tartışmada ben açayım mantığında topiği açtınız hayır alevilik namazdan oruçtan kaçış sebebi değildir aleviliğin ibadet esaslarını tam öğrenmeden bu tarz topikler açmayınız yeni üyesiniz gördüğüm kadarıyla ben olsaydım sizin yerinizde forum sitesinin alevilikle alakalı topiklerinde bu konuya dair yazılanları okur bilinçli bir şekilde açardım konuyu bence kazana gitmesi en mantıklısı iyi forumlar. divane 22.03.2007, 11:55 arkadaşlar bunuda cevaplarsanız çok memnun olucam bugün sizi biraz sıktım ama idare edin :001_rolle Sevgili kardesim,Alevilkte ibadet ve orucla ilgili bir cok konular acik ve derinligine verildigi halde ,malesef basa dönülüp tekrar sorular soruluyor.O kadar cok paylasim varki.lütfen okuyun... Sevgilerle... seyhunbey 22.03.2007, 12:01 Bak güzel dost bunun en güzel cevabini '' neyzen ne güzel vermiş '' başka söze gerek varmidir :) ''Ne ararsin tanrı ile aramda / sen kimsin ki orucumu sorarsin? Hakkikaten gözün yoksa haramda / başi açiğa neden türban sorarsin? rakı,şarap içiyorsam sana ne / yoksa sana bir zararı içerim ikimiz de gelsek kıldan köprüye / ben dürüstsem sarhoşken de geçerim. Esir iken mümkünmüdür ibadet / yatıp kalkıp ATATÜRK'e dua et.... Senin gibi dürzülerin yüzünden / Dininden de soğuyacak bu millet İşgaldeki hali sakın unutma / ATATÜRK'e dil uzatma sebepsiz Sen ....... yine çikardin amma / baban kimdi bilemezdin .......... siyah_incim 22.03.2007, 12:13 Selam ArkadaŞlaryahu Ben Anlamiyorum MÜslÜmanlik Ne Demek MÜslÜmanlik Alevİlİkse Nİye Ayrilik Gayrilik Nİye AnlaŞmazlik Var Bİz Alevİler MÜslÜmanmiyiz Eeee O Zaman Ramazanda Nİye OruÇ Tutmayiz MÜslÜmanlarla(sÜnnİlerle) Armizdakİ Ayrilik Nİye_sevgİlerle çeşm-i naz 22.03.2007, 12:18 alakasız gereksiz saçma bir konu bence kaç defa dedik bunu namaz'a gelince bizde de halka namazı var oruca gelince zevkten sefadan değil matemimizden tuttuğumuz orucumuz var kaçış değil gördünüz gibi!!!! azel24 22.03.2007, 12:28 Selam ArkadaŞlaryahu Ben Anlamiyorum MÜslÜmanlik Ne Demek MÜslÜmanlik Alevİlİkse Nİye Ayrilik Gayrilik Nİye AnlaŞmazlik Var Bİz Alevİler MÜslÜmanmiyiz Eeee O Zaman Ramazanda Nİye OruÇ Tutmayiz MÜslÜmanlarla(sÜnnİlerle) Armizdakİ Ayrilik Nİye_sevgİlerle iki çeşit müslümanlık var artık günümüzde birincisi bizleri saf dışı tutan müslümanlık ikincisi bizleri saf dışı tutmayan müslümanlık alevilerin müslümanlık anlayışı şekilcilikten farklı olduğu için böyle bir müslümanlık alevilikte yoktur aramızda ayrılık gayrılık olaylarına gelince şöyle eskilere git yapılan katliamları verilen kayıplarımızı bi oku öğren bunların muhabesesini tut ondan sonra ver kararını ha biz kimseye alevi değilsen bizden değilsin demiyoruz bizlerin kabesi insandır ama bi kesimhemde büyük bir kesim amaaaaaan alevimisin git git seninle işim olmaz ne allah bilirsiniz siz ne kuran ne kitap şeklinde yaklaşım gösterirse bu insanlarla bu kesimle ne kadar bir arada hoşgörü içinde yaşanır sen düşün ramazanda niye oruç tutmayız ramazan orucunu 30 gün ile şekillendiriyorlar kuranda tam 30 gün tutulmasına dair tek kelime geçmez bizlerinde orucu var yas orucu bu oruç olayından muaf değiliz ama gel sen onu bizleri namaz kılmamakla oruç tutmamakla yargılayan şekilcilere anlat anlatabilirsen tabi divane 22.03.2007, 12:51 sevgili dostlar,gönderdigim ileti yanlis yere gitmis. bizi bugüne kadar din disi tanimlamalarindan dolayi diger canlarinda okumasi icin ayri bir konuda veriyorum sevgilerle... delice 22.03.2007, 12:58 arkadaşlar bunuda cevaplarsanız çok memnun olucam bugün sizi biraz sıktım ama idare edin :001_rolle merhaba alevilikte namaz oruç yoktur diye bir mevzu yoktur bu fikir alevilerin kendi aralarında bölünmüş bir fikir olarak düşünüyorum alevilerin bazıları oruç tutar namazda kılar mesela biz anadolu alevisi olarak namazlarımız kılınır oruç tutulur ve kabul edilir yalnız camiye pek gitmezler gitmedikleri sebebleride alevilikteki zikirlerde ehlibeyti sürekli zikreder diğerlerini zikretmeyiz sunnilikse hz eba bekir hz ömer hz osman dan ağırlıklı zikreder bu vesile ilede camideki ibadetlermizden haz almayız bizdeki camiye gitmeyenlerimiz bunu sebep eder camiye gitmezler ha şunuda söyleyim içimizde oruç tutmayanımızda var namaz kılmayanımızda ama yok demezler alevilikte namaz olmasaydı hz ali namaz kılmazdı nerde şehit edildiğide bilirsinizki namazının başında şehit edildi bir dip not olarak sormak istiyorum nedense namaz oruç yok diyenler hz aliyide med ederkenden mubarek öyle yiğit bir zatmışki vucudu namazlarda bal mumuna dönermiş diye övgüde bulunurlar ama onunda namaz kıldığının farkına varmazlar oruç ta med ederken üç öğün bir zeytinle oruç tuttu rızkını başkasına verdi ali işte böyle oruç tutar diye med ederler orucun ali tarafındanda tutuluğunu fark etmezler bakın canlar namazda oruçta 12 imam orucu bizlerede farzdır inkar edilemez tutmamak ayrı inkar etmek ayrı siz buraya bir topik açmışsınız bende fikrimi yazdım katılır veya katılmazsınız kanatsiz_melek 22.03.2007, 13:00 öncelikle topik ismi çok saçma bi kere hatırlatayım size sanki alevilikte namaz oruç asla ve asla yok gibi siz ya hiç 12 imamlar orucuyla cem evlerindeki halka namazını duymadınız yada duydunuz da bi tartışmada ben açayım mantığında topiği açtınız hayır alevilik namazdan oruçtan kaçış sebebi değildir aleviliğin ibadet esaslarını tam öğrenmeden bu tarz topikler açmayınız yeni üyesiniz gördüğüm kadarıyla ben olsaydım sizin yerinizde forum sitesinin alevilikle alakalı topiklerinde bu konuya dair yazılanları okur bilinçli bir şekilde açardım konuyu bence kazana gitmesi en mantıklısı iyi forumlar. sevgili kardeşim azel cevabın beni çok üzdü bende aleviyim ve çok şükür orucumu tutuyorum hemde 30 gün ...burda topik açmanın amacı tabiki fikirlerin ortaya koyulup tartışarak sonuca varılmasıdır...düştüğüm çelişkiyi sizlerle paylaşmak fikrinizi almak istedim sadece sitede eskisiniz diye konuyu kazana atmanıza gerek yok..bak ne güzel yazmışsın yoktur diye lafı bu kadar uzatıp olayı büyütmenize gerek yoktu azel kardeş yinede fevri davranmanızı hoşgörüşümle karşılıyorum cevap veren diğer arkadaşlarımada teşekkür ediyorum konuyu kazana atabilirsiniz... azel24 22.03.2007, 13:04 sevgili kardeşim azel cevabın beni çok üzdü bende aleviyim ve çok şükür orucumu tutuyorum hemde 30 gün ...burda topik açmanın amacı tabiki fikirlerin ortaya koyulup tartışarak sonuca varılmasıdır...düştüğüm çelişkiyi sizlerle paylaşmak fikrinizi almak istedim sadece sitede eskisiniz diye konuyu kazana atmanıza gerek yok..bak ne güzel yazmışsın yoktur diye lafı bu kadar uzatıp olayı büyütmenize gerek yoktu azel kardeş yinede fevri davranmanızı hoşgörüşümle karşılıyorum cevap veren diğer arkadaşlarımada teşekkür ediyorum konuyu kazana atabilirsiniz... ben ne site adminiyim ne moderatörüm konuyu kazana diye söyleyebilme hakkım var ama konuyu kazana gönderme gibi bir yetkim yok sevgili kanatsız_melek üzülmene gerekde yok burda ben eskiyim sen yenisin ayrımcılığına girmedim böyle bir tarzım asla yoktur zamanında bende burda yeniydim annemden buraya üye olarak doğmadım olayı büyütmedim bu tarz topikler çok açıldı herkes söyleyeceğini söyledi şimdi bir kere daha açılınca şahsıma kabak tadı verdi bunu da ifade etmeye çalıştım amacım seni yermek üzmek değildi fevri falanda çıkışmadım beni yanlış tanımışsın konuyu yersiz ve fazladan bulan tek ben değilim bu anlamda neden beni muhattap aldın bende onu merak ettim o zaman bende sana kırılayım hadi bakalım:) iyi forumlar... kanatsiz_melek 22.03.2007, 13:17 ben ne site adminiyim ne moderatörüm konuyu kazana diye söyleyebilme hakkım var ama konuyu kazana gönderme gibi bir yetkim yok sevgili kanatsız_melek üzülmene gerekde yok burda ben eskiyim sen yenisin ayrımcılığına girmedim böyle bir tarzım asla yoktur zamanında bende burda yeniydim annemden buraya üye olarak doğmadım olayı büyütmedim bu tarz topikler çok açıldı herkes söyleyeceğini söyledi şimdi bir kere daha açılınca şahsıma kabak tadı verdi bunu da ifade etmeye çalıştım amacım seni yermek üzmek değildi fevri falanda çıkışmadım beni yanlış tanımışsın konuyu yersiz ve fazladan bulan tek ben değilim bu anlamda neden beni muhattap aldın bende onu merak ettim o zaman bende sana kırılayım hadi bakalım:) iyi forumlar... azel can ben anladım anlayacağımı çıkışı sen yaptın arkandan devamı geldi konuyu kazana atabilirsiniz dediğimde de yetkili arkdaşlara dedim üzerine alınma üstelik beni yanlış anlamışsın diyorsun demekki tanışmıyoruz o halde sen neden tanımadan kızarak yazıyosun ...fevri yazmadım diyosun ama metni hızlı okuyunca kızgın olduğun ortaya çıkıyo neyse güzel kardeşim lafı uzatmayalım senin gibi eski olabilmek için izninle siteyi dolaşayım... delice 22.03.2007, 13:17 ben ne site adminiyim ne moderatörüm konuyu kazana diye söyleyebilme hakkım var ama konuyu kazana gönderme gibi bir yetkim yok sevgili kanatsız_melek üzülmene gerekde yok burda ben eskiyim sen yenisin ayrımcılığına girmedim böyle bir tarzım asla yoktur zamanında bende burda yeniydim annemden buraya üye olarak doğmadım olayı büyütmedim bu tarz topikler çok açıldı herkes söyleyeceğini söyledi şimdi bir kere daha açılınca şahsıma kabak tadı verdi bunu da ifade etmeye çalıştım amacım seni yermek üzmek değildi fevri falanda çıkışmadım beni yanlış tanımışsın konuyu yersiz ve fazladan bulan tek ben değilim bu anlamda neden beni muhattap aldın bende onu merak ettim o zaman bende sana kırılayım hadi bakalım:) iyi forumlar... sevgili kardeşim merhaba size bir kabak tadı verebilir ama sitede yeni üyelerde bulunuyor fikirlerini açıklama hakkı vardır sanırım bu topikide açılmış topiklerin zıttı olarak gördüm diğer açılmış topiklerle pek benzerliği yok sanırım azel24 22.03.2007, 13:22 azel can ben anladım anlayacağımı çıkışı sen yaptın arkandan devamı geldi konuyu kazana atabilirsiniz dediğimde de yetkili arkdaşlara dedim üzerine alınma üstelik beni yanlış anlamışsın diyorsun demekki tanışmıyoruz o halde sen neden tanımadan kızarak yazıyosun ...fevri yazmadım diyosun ama metni hızlı okuyunca kızgın olduğun ortaya çıkıyo neyse güzel kardeşim lafı uzatmayalım senin gibi eski olabilmek için izninle siteyi dolaşayım... tabii ne demek site herkesin gez dolaş oku öğren anla kim karışır ki sana bana cevap hakkı doğuracak tarzda yazıyorsun bende cevap hakkımı kullanıyorum seni falan oyaladığım yok iyi forumlar... lion12 22.03.2007, 13:27 Kesinlikle ama kesinlikle çok ama çok gereksiz bir konu bence.Bu konular ile ilgili detaylı bilgiler zaten forumumuzda yeterince mevcut ve dolayısıyla ben bunu iyi niyetli olarak karşılayamam bu mümkün değil yani bilgi alma amaçlı iyi niyetli bir konu dağil bu.Eğer bayan aleviliğin ne olduğu hakkında fikri yoksa,gitsin detaylı şekilde bilgi alsın alevilik ile ilgili herşey ve alevi inancı başlıkları altında... Saygılar! kanatsiz_melek 22.03.2007, 13:31 :kiss: :kiss: tabii ne demek site herkesin gez dolaş oku öğren anla kim karışır ki sana bana cevap hakkı doğuracak tarzda yazıyorsun bende cevap hakkımı kullanıyorum seni falan oyaladığım yok iyi forumlar... :kiss: azel24 22.03.2007, 13:33 sevgili kardeşim merhaba size bir kabak tadı verebilir ama sitede yeni üyelerde bulunuyor fikirlerini açıklama hakkı vardır sanırım bu topikide açılmış topiklerin zıttı olarak gördüm diğer açılmış topiklerle pek benzerliği yok sanırım http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=26365 al yeni arkadaşım bu alevilikteki hızır orucuyla alakalı bir topik aleviler oruç tutar yani onu bilin de http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=12849 al yeni arkadaşım buda namazla alakalı topik okuyun öğrenin açılmışmı açılmamışmı kararını verip sonra konu açın yeter ama yaa herkesin fikirlerini açıklama hakkı var ama kimsenin konuları döndürüp dolaştırıp yeniden sunum yapma hakkı yok kabak tadı aldım ben eminim başkalarıda öyle olmuştur seyhunbey 22.03.2007, 13:38 Arkadaşlar Düşüncelerini Ve Fikirlerinizi Söyleyiniz herkesin düşüncesine yorumuna saygi gösterin lütfen.. husniyeak 22.03.2007, 13:38 Merhabalar; Aleviler ve namaz konusunu bir kaç boyutuyla ele almak gerekiyor. Bizlerin yani Alevilerin sürekli olarak maruz kaldığı soruların başında “neden namaz kılınmıyor yada neden oruç tutulmuyor ” sorusu geliyor. Her Alevi mutlaka ömrünün birden fazla döneminde “siz Aleviler neden namaz kılmıyor, camiye gitmiyorsunuz?” sorusuyla karşılaşmıştır. Bilindiği gibi namaz Farsça bir kelimdir. Namaz kelimesi Kuran´da ki karşılığı salat´tir. Salat ise dua, tanrıyı içten anıp selamlama anlamına geliyor. Allah´i içten anıp selamlamanın, duanın ise biçimi, sekli yoktur. Dua, insanin Yaratıcı ile beraberliğidir. Bunun için belli bir saat, mekan, kural yoktur. İnsan istediği vakit, istediği dilde, istediği şekilde dua edebilir, Yüce Yaratıcısına şükür edebilir. Yüce yaratıcıyı anmak, Yaratıcıyla dolu olmak, bir araya gelmek için belli bir zaman dilimi yoktur. Bu her an olmalıdır ve her anda mümkündür. İbadeti belirli zamanlarla sınırlayan kendisini biçimsel kurallar ve şekillerden arındırmamış demektir. Böylesi şekilsel bir kuşatma ise yaşamın gayesine ters bir durumdur. Bazıları ibadeti biçimsel kurallarla sinirliyor. Çokça tekrarlamak durumunda kaldığımız gibi biz Alevilerde ise ibadeti kalıplaştırmak yoktur. Elbette ibadette belirli kurallar olması gerekiyor. Özellikle toplumsal olarak yerine getirilen ibadetin kuralları vardır. Ancak inancın temelidir gibi bazı yanlış uygulamalarla sırf ibadet olsun diye ibadet, ibadetin gayesini yok saymak demektir. Biz Alevilere dayatılanda budur. Deniliyor ki; “Aleviler illa camiye gidin, namaz kilin”. Amaç burada ibadet ise Aleviler zaten toplumsal olarak Cem de ibadetlerini yerine getiriyorlar. Aleviler kimseye, “Cem evine gelip Cem ederek ibadet edin” gibi bir dayatmanın sahipleri değiller. Aleviler “herkesin inancı kendisine” ilkesi ile hareket ederken başkaları ısrarla Alevilere dayatmalarda bulunuyor. Hem de inançsal anlamda temeli olmayan gerekçelerle. Amacımız burada Alevilerle Sünniler arasındaki inanç farklılığını bütün boyutlarıyla tartışmak değildir. Amacımız ısrarla Alevilere dayatılan “günde beş (5) kez namaz kilin böylece iyi bir Müslüman olursunuz” gibi inancı biçimsel kurallara indirgeyen, hatta neredeyse bunu inancın özü sayan mantığın yanlış olduğunu belirtmektir. Namaz, neredeyse birileri tarafından inancın asıl gayesi haline getirilmiştir. “günde beş vakit namaz kılan kişi iyi bir insandır ve yaşamı anlamına uygun yasayan kişidir, kılmayan ise münafık, kafir kişidir” gibi bir anlayış ortaya çıkmıştır. Aleviler asırlardır bunun inancın özüne ters bir tutum olduğunu belirtmişlerse de, siyasi anlamda iktidarda olmadıklarından dolayı seslerini kimseye duyuramamışlardır. İnancın asıl özünü takip edip uygulamak yerine gösteriş için yapılan fiillerle zamanını harcayanlara Maun suresinde söyle ikaz edilmektedir: “Dini yalanlayan gördün mü? İste yetimi itip-kakan, yoksulu doyurmayı teşvik etmeyen odur. İste namaz kılanların vay haline, ki onlar namazlarında yanılgıdadırlar, onlar gösteriş yapmaktadırlar, ve ufacık bir yardımı da engellemektedirler”. Biz Alevilerce anlaşılması gereken en önemli nokta burasıdır. Konun daha iyi anlaşılması ve doğrularımızın bilince çıkarılması için bazı tekrarları yapmak durumunda kalıyoruz. Konuya hakim olanların anlayışına sığınıyoruz. Önceki satırlarda da belirtmeye çalıştığımız gibi namaz Farsça bir kelimedir. Kuran da ki karşılığı Salat´ir. Salat´in anlamı ise Allah´i içten anıp selamlama ve duadır. Bu gün egemen Sünni anlayışın günde beş vakit kıldığı ve Alevilere dayattığı ve neredeyse dinin temeli saydığı namaz ibadetinin Kuran da beş vakit olduğu yönünde acık bir beyan yoktur. Madem namaz inancın özü sayılacak kadar önemli bir ibadet neden Yüce Yaratıcı bu konuda acık ve kesin hükümler ortaya koymasın? Aleviler namazı ret etmiyor. Nitekim Cem ibadetinde halka namazı seklinde ibadetlerini yerine getiriyorlar. Ancak bu namaz hiç bir şekilde egemen Sünni anlayışın namazıyla benzer değildir. Bazıları çıkıp diyebilir ki: “su kadar milyon insan namazı böyle kılıyor da siz Aleviler neden farklı anlıyor ve uyguluyorsunuz?” Hemen belirtelim ki çoğunluk her zaman doğru yapıyor anlamına gelmez. İbadetle amaçlanan kişinin kendini yenilemesi, arındırması ve sosyal dayanışmayla kişiliğini tamamlamasıdır. Maun süresi böyle bir anlama sahip. İbadet için ibadet, gösteriş için yapılan ibadet nafile ibadetlerdir. Alevi ibadet anlayışı biçimsellikten uzak içtenliği esas alır. Al-i İmran Suresi 191. Ayetinde “Onlar; ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah´i anarlar”. Bakara s Suresi 239. Ayeti: “Eğer korkarsanız, (namazı) yaya yahut binekte iken kilin”. Bu ve benzer ayetlerde de anlaşılacağı üzere Allah insanlara içten ibadet etmeyi emrediyor. Birileri kabul etsin veya etmesin, Alevilerin ibadet anlayışı bu minval üzeredir. serdal10 22.03.2007, 13:58 hayır asla değil.Konu oruç sa biz daha fazla tutuyoruz.52 perşembe.12 +3 muharrem ayı,birde niyet oruçları.hızır orucu v.s...namaz ise ben bir alevi olarak namaz kılmayı çok isterim.ki hz.ali bile orada hayata gözlerini yummuş.bundan öte yoktur.fakat günümüzde namaz camiler de şeriatçıların dini inancın dışına taşırıp,kendilerine mal etmeleri ve burada insanları yanlış yönlendirmeleri bizi oralardan uzak tutar.tutacaktırda.yalnız her bayramda her cenazede nasıl kılıyorsak evimizdede kılabiliriz. bu konu için tşk.ederim.çok güzel ve çok derin bir konu. sahra12 22.03.2007, 14:05 slm ben alevi forma yeni katılanlardanım sitenin çok özellikleriyle daha yeni tanışıyorum.sizlerle birlikte olmak mutluyum.güzel günler bizimle olsun.sevgiler... Berucavan 22.03.2007, 14:33 arkadaşlar bunuda cevaplarsanız çok memnun olucam bugün sizi biraz sıktım ama idare edin :001_rolle ilk olarak şunu belirteyim... yaptığınız tamamen bir saygısızlıktır! alevilik hakkında hiç bir şey bilmediğiniz açıkça ortadadır.. şayet ibadetten kaçma gibi bir dertleri olsa idi, alevi inancı içerisinde ibadetin yeri olmazdı... belki siz bilmiyorsunuz ama.. alevi ibadetleri çok kapsamlıdır... sadece ibadeti kalıplara sokmuyoruz.... sizi daha düzeyli olamaya davet ediyorum... Agop 22.03.2007, 14:48 arkadaşlar bunuda cevaplarsanız çok memnun olucam bugün sizi biraz sıktım ama idare edin :001_rolle Bu soru yerine "sünnilik Allaha ibdatten kaçmakmıdır" diye bir soru sorulmalıydı. Çünkü Aleviler allaha ibadet eder iken sünniler hiç bir şey yapmaz. Sadece göstermelik olarak günde 5 kere jimlastik hareketlerinde bulunurlar ve 30 günde sabah yemek yemeyip akşam yerler. Bi isa ibadetlerimizi harfiyen yerine getirir, Allah ve İnsanlık aşkı için herşeye sevgiyle yaklaşır, Gönlümüz ile ibat eder, Tam anlamı ile gerçek orucu tutarız. Eğer ibadetten kaçan birileri varsa bilki onlar aleviler değil. Konu kazanlık bence. Agop 22.03.2007, 14:57 hayır asla değil.Konu oruç sa biz daha fazla tutuyoruz.52 perşembe.12 +3 muharrem ayı,birde niyet oruçları.hızır orucu v.s...namaz ise ben bir alevi olarak namaz kılmayı çok isterim.ki hz.ali bile orada hayata gözlerini yummuş.bundan öte yoktur.fakat günümüzde namaz camiler de şeriatçıların dini inancın dışına taşırıp,kendilerine mal etmeleri ve burada insanları yanlış yönlendirmeleri bizi oralardan uzak tutar.tutacaktırda.yalnız her bayramda her cenazede nasıl kılıyorsak evimizdede kılabiliriz. bu konu için tşk.ederim.çok güzel ve çok derin bir konu. Hayret bir şey ya forumu aklı eksikler sarmış. O kadar zamandır din ile uğraşırım, ibadetlerde konuşmalar yaparım, cenazelerde önderlik yapar kurbanlar kserim ama hiç bir alevi gelipte bana "ben alevilikteki ibadetleri ağır buluyorum bende şekilci namazı kılmak istiyorum" demedi. Ya bu inanların yaşıda 22 bu yaşa kadar hiçmi ibadet etmediler. Hiçmi yol erkan görmediler. Hiçmi ailelerinden Allah inancını öğrenmediler. Ama bunları öğrenmeyen bu insanlar çok iyi şekilde şekilci namazı öğrenmişer, yalancı orucu öğrenmişler, hanifi yalanlarını ezberlemişler. Vallahi burda dilim işlemez oldu. La hevla ve La kuvvete... KARDEŞ AĞIR KONUŞTUYSAM AFFOLA. BİLMİYORSANDA ÖNCE ÖĞRENMEYİ DENE. Şoreş 22.03.2007, 15:18 Ne kadar bilgisizce açılmış bir konu.. Alevilik Evrenseldir. Evrensel olan Alevilik olduğu gibi İslamın içinde değildir.. Alevi olmak zordur ama 5 vakit Namaz kılmak kolaydır ! Bu tip konu açan insanların Aleviliğinden ve kafa yapısından ciddi anlamda şüphe ederim.. Çünkü cehalet ve bilgisizlik gözler önündedir.. Acaba Alevilik nedir ? Aleviler neden Dini İnsanların kendi içinde yaşamasını ister, Neden bu İnsanlar dinsel ayrım yapmaz, Neden bu İnsanlar kalp kırmaktan kaçınır diye düşündün mü ? Arkadaş ! Bizim atalarımız yüzyıllarca görgü Cemlerinden geçtiler, biz aydınlık bir toplumsak bunun sebebi Sünni İbadeti yapmamak mıdır ? Yoksa zor ama AK bir yol olan Aleviliği sürdüğümüz için midir ? Gerçekten çok yazık.. Lafa bakar mısınız arkadaşlar ? Soruya bakar mısınız ? Klasik bir Sünni söylemini almış, bize soru olarak sunuyor.. Tüm dünya Alevi olsaydı ne savaş olurdu nede kan dökülürdü.. Ama Namaz diye kendini yiyip bitirenler ! Senin yoluna hakaret ediyor ve ne hikmetse cehalet onların ülkelerinde gözler önünde ! Yazıklar olsun aykudgöksun 22.03.2007, 15:24 başka mezhepten bir arkadaş açsa bişey demeyeceğim de alevi bir arkadaşın bu ve bunun gibi(bi iki tane dahavardı sanırm) konu açması beni derinden üzdü..iz aleviler olarak detay olmasa bile genel hatlarıyla aleviliği bilmek zorundayız.ha o da mı yok en azından gericiler gibi okumadan etmeden böle suçlamalara gitmemeliyiz.''alevilik namaz kılmamak oruç tutmamak için kaçış sebebimi'' bu cümle kusura bakmayın ama kötü niyet kokuyor taraflılık kokuyor..forumun içinde mevcut topiklerden namazın orucun vs.'nin alevilik de nasıl olduğunu bir zahmet okursak çok daha iyi bir tartışma platformu oluştururuz diye düşünüyorum.saygıalr.. |