Orijinalini görmek için tıklayınız : Cem Vakfı hakkında bilgiler ve yapıcı yorumlar
Yakapınarlı 18.12.2005, 18:07 arkadaşlar cem vakfı hakkında bilgilere ihtiyacım var.mesela cem vakfı ne amaçla kuruldu,vizyonu ve misyonu nedir,İzzeddin Doğan kimdir,hangi görüşlere sahip,cem vakfı tüzüğüne göremi davranıyor,vs.
bunlar hakkında bilgi edinmem gerekiyor.yardımlarınızı bekliyorum.
rockçı turna 18.12.2005, 18:12 öncelikle www.cemvakfi.org adresine bakabilirsin.
Yakapınarlı 18.12.2005, 18:17 teşekkürler biliyorum buradan inceledim ama forumdaki arkadaşların fikri benim için önemli.
Yakapınarlı 18.12.2005, 20:29 arkadaşlar bunu burada sormamın nedeni ise kendi köyümde bir derneğimiz var kültür dayanışma ve yardımlaşma derneği ve bu derneği cem vakfıyla ortak çalışma yapılsın amacıyla bir çalışma hazırlanıyor ben cem vakfı hakkında tam ve emin bilgilere sahip olmadan buna karşıyım o yüzden sizlerin yani bilen arkadaşlar varsa yorumlarınızı bekliyorum.
İ.DOĞAN BİYOGRAFİSİ İÇİN NOTLAR (Ali Yıldırım)
Sevgili arkadaşym/dostum İsmail Engin tarafyndan yazylan “İzzettin Doğan: Türkiye'de Alevi Bir Önder” makalesini doğrusu bu tartyşma başlayana kadar okumamyştym. Tartyşmanyn başlangycynda olayyn ne olduğundan da pek haberdar değildim. O yüzden de tartyşma başlarken yazdyğym ve Alevi Gurup’a gönderdiğim mesajda tartyşmanyn söylemine/üslubuna dikkat çekmiş ve bunun Aleviliğe uygun olmasy gerektiği uyarysynda bulunmuştum. Tartyşmaya katylmam Bayram aralyğy nedeniyle mümkün olmady. Tartyşma ile ilgili olarak süreci ancak guruba gelen yazylary kopyalayarak öğrendim. Tartyşma Ali Yaman’yn Cem dergisinin çykyşyna ilişkin itirazlarynyn kabul görmesiyle taraflarca bitirilmişti. Daha sonra Aleviler Formunda adymyn da geçtiği bazy yazylar yayynlandy. Benin 10 günde bir makaleyi okuyamamyn nedeni soruldu, olur mu böyle şey dercesine? Bayramdan sonra makaleyi okudum. Tartyşma notlaryny da. Olayy makalede anlatylan olaylaryn kimi ayryntylaryny yakyndan bilen insanlarla sözgelimi Malatya’da cereyan eden olaylary çok yakyndan bilen ve yazan Nedim Şahhüseyinoğlu ve 1990’ly yyllarda Alevi hareketinde önemli bir şahsiyet olmuş olan Murtaza Demir ile makaleyi konuştum. Tüm bunlardan sonra Sevgili İsmail’in yazdyklaryna ilişkin bazy notlaryazmak istiyorum: İsmail bir İzzettin Doğan biyografisi yazmyş. İzzettin Doğan syradan bir şahsiyet olsa yazdyklaryna bir diyeceğimiz olmayabilirdi. Fakat Sayyn Doğan için yazylanlar Alevi Hareketi’nin tarihi ile de bire bir ilişkili olunca yazylanlar konusunda fikir belirtmek ve düzeltmeler yapmak zorunlu hale gelmektedir. Çünkü tarihçi/yazar tarih yazan konumundan tarih yapan konumuna geçerse işler işin içinden çykylmaz bir hal alyr. Yazaryn görevi objektif olmak ve bunu sonuna kadar korumaktyr. Yazar olgulary olduğu gibi aktaryrsa yaptyğy iş bilimsel yönteme uygun olur. Aksi halde resmi tarih ve tarihçi diye hakly olarak eleştirdiğimiz unsurlaryn bir versiyonu olur çykaryz. Tarih yazayym derken tarih yapma görevini üstlenen kişi objektifliğini farkynda olmada yitirir. Düzeltme gereklidir çünkü “söz uçar yazy kalyr” ve yaryn birisi dönüp bu yazylanlary birer belge olarak değerlendirip kanyt göstererek yeniden üretime yönelebilir. İsmail’in yazdyklarynda İ.Doğan biyografisi “pürüzsüz ve tutarlydyr”. İsmail yaldyzly bir Türkiye’de bir Alevi önder portresi üretmiştir. Bu portrenin yaldyzlarynyn döküldüğü yerleri bir çyrpyda geçip gitmiş ya da görmezlikten gelmiştir. Kimi zaman da kullandyğy materyal dökülen yaldyzlary görmesine engel olmuştur. Bugünden geriye dönüp bir Alevi Önder Portresi çizmeye kalkynca tarihi yapmak zorunda kalmyştyr. Bu bir anlamda zorunludur da. Alevi önderin geçmişi tutarly olmalydyr. Pürüzsüz olmalydyr. Geçmişteki ayryntylary bugün anymsamanyn ne anlamy olabilir. Böyle dememiz makale yazary İsmail olunca sözkonusu olamaz. Biz İsmail’in titiz çalyşma tarzyny bilmesek, yazylardaki düzeltmeler konusundaki hassasiyetini birlikte paylaşmasak belki bunun bir önemi olmaz. Ama ben bu kadar titiz bir çalyşma anlayyşy olan İsmail’e bariz yanlyşlary ve hatalary hiç yakyştyramam. Benim bildiğim İsmail bir konuyu yazyyor/araştyryyorsa bütün kaynaklara mutlaka ulaşyr. Ulaşmady ise bekler ve olgunlaştyrmadan bu iş tamamdemez. İsmail’in makalesinden Sayyn Doğan ve ailesinin laik/solcu/demokrat bir aile olduğu izleniminiediniyoruz: “Babasy 1950 Milletvekili Genel Seçimleri'nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekili olarak meclise girdi. Politik hayatyny Demokrat Parti (DP) milletvekili olarak devam ettirirken, DP'nin Nurculara verdiği tavizlerden Alevi kesimin rahatsyzlyğyny dile getiren bir politikacy niteliğiyle tanyndy.” İsmail’in bu alyntyyla yukaryda belirtilen durumu kanytlama uğraşy boş bir çabadyr. İsmail Sayyn Doğan’yn kendi ağzyndan kendi iddialaryny kanytlamaya çalyşmakta, İ.Doğan’yn yanynda çalyşan Murat Küçük ile yaptyğy söyleşide dile getirdiği söyleşide ileri sürdüklerini kanyt diye kullanmaktadyr. Bunun bilimsel bir yöntem olmadyğy açyktyr. Bu olsa olsa İ.Doğan’yn iddialary olabilir. Kanyt değil. Halbuki bu konuda İ.Doğan’yn söylediklerinin tam tersi sözler söylenmiş, yazylmyştyr. Bu söylenenler tekzip de edilmemiştir. Mayys 1990 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde Gencay Şaylan/Şenay Kalkan tarafyndan yapylan Alevilikle ilgili dizide İ.Doğan ile yapylan söyleşiye “Doğan Ailesiyle Ylgili Bazy Gerçekler “ başlyğyyla KenanAytekin bir yanyt vermiştir. Bu yanyttan yazylanlar ile benim Nedim Şahhüseyinoğlu ile bugün yaptyğym sohbette bana aktardyklary tamamen aynydyr. K.Aytekin söyle yazyyor:”Hüseyin Doğan dede 1950’deki milletvekili seçimlerinde Ysmet Ynönü’nün isteği üzerine kontenjan adayy olarak listeye girmiş ve seçilmişti. 1951 yylynyn ilk aylarynda CHP’den istifa ederek CHP’den istifa ederek DP’ye geçişi Ynönü’yle geçinemedikleri için değildi. Asyl neden o dönemde CHP’nin artyk seçim kazanamayacağy idi.”(Lütfi Kaleli, Kimliğini Haykyran Alevilik, Alev Yayynlary,Ystanbul 1993, sf.145) İsmail’in İ.Doğan’yn sözlerini kanyt olarak kullanyp ileri sürdüğü gibi babasynyn DP’nin nurculara taviz verdiğinden rahatsyz olduğunu gösteren herhangi bir kanyt yoktur. Olaylar tam tersine işaret etmektedir.Şöyleki: İ.Doğan’yn babasy Hüseyin Doğan’yn nurcular nedeniyle Menderes’le arasy açylmamyş, Hüseyin Doğan 1954 seçimlerinde aday olmayarak yerine büyük oğlu Doğan Doğan’y DP’den aday yapmyş ve oğlunun seçilmesi için var gücüyle çalyşmyşty. Bu seçimlerde oğul Doğan Malatya Nakşibendi şeyhi Ali Kara ile DP listesinde birlikte adaydylar. Oylar DP için isteniyordu. Oğul Doğan bu seçimlerde milletvekili olamady. Doğan ailesinin DP ve Menderes’le bir kopuşu sözkonusu olmady. Hüseyin Doğan Dede 1957 seçimlerinde aday olmadyğy halde Menderesin yanynda birçok seçim gezisinde yer aldy, DP için oy istedi. Ayryca Doğan dede 1957’den 27 Mayys 1960 tarihine kadar DP’nin Malatya il başkany olarak görev yapty. 27 Mayys sonrasynda tüm DP ileri gelenleri gibi gözaltyna alyndy ve 6 ay Sivas’ta tutuklu kaldy. 27 Mayys’tan sonra 1961 yylynda DP’nin mirasçysynyn kim olduğunun tam olarak belli olmadyğy günlerde mirasçylyk iddiasynda olan Ekrem Alican’yn başkanlyğyndaki Yeni Türkiye Partisi’nin seçim çalyşmalarynda aktif olarak görev aldy. 1965 seçimlerinde DP’nin mirasçysynyn AP olduğu netleşmişti. Hüseyin Doğan dede AP’den Malatya ikinci syra milletvekili adayy oldu. Milli bakiye sistemini nedeniyle milletvekili seçildi ve 1969 yylyna kadar AP milletvekili olarak görev yapty. 1969 seçimlerinde Hüseyin Doğan aday olmady. O syrada oğlu Doğan Doğan AP Malatya merkez ilçe başkanyydy. Adalet Partisinin Malatya milletvekili adaylyğy için önseçime girdi ve kaybetti. Bunun üzerine AP’denistifa etti. İzzettin Doğan aile geleneğine uygun olarak 12 Eylül sonrasynda 12 Eylülcülerin partisi olan MDP’nin kuruculary arasynda yer aldy. O “elimizde taş gibi oğlanlar varken neden kyzlara cop sokalym” diyerek insani işkenceyi savunun Turgut Sunalp’in kurmaylary arasyndaydy. İsmail bu durumu yine İzzettin Doğan’yn kendi sözlerini kaynak göstererek şöyle izah etmeyeçalyşyyor: “1983 yylynda yeniden belirlenen Türk siyasi hayatyna katylan Milliyetçi Demokrasi Partisi'nin (MDP) kuruculary arasyndadyr.(33) Amacy, Alevilerin devlet yapysy içerisinde yoğunluklary oranynda temsil edilmesidir ve bunu çok önemli bulmaktadyr. Ysmal bu izahatyna İ.Doğan’yn kendisinden başka kanyt göstermemektedir. Oysa Nedim Şahhüseyinoğlu’nun Malatya izlenimlerine göre MDP’de Aleviliği savunduğuna Malatya’da dahi inanan yoktu. İsmail’in yukaryya aldyğym sözlerinin devamynda yer alan “düşüncelerinin gerçekleşme şansynyn olmadyğyny görünce, üç ay içinde partiden ayrylyr” açyklamasynyn Malatya’da somuta yansyyyşy oldukça farklyydy. Nedim Bey’in anlatymyna göre İ.Doğan MDP’den “ayrylmyş” olmasyna rağmen Malatya’ya gelerek seçimlerde MDP içinçalyşmyşty. 1987 SEÇYMLERYNDE DYP MYLLETVEKYLY ADAYI İ.Doğan’yn sağ macerasy 1987 seçimlerinde DYP ile devam etti. 1987 milletvekili genel seçimlerinde DYP’den Malatya’da kontenjandan milletvekili adayyydy. Y Doğan gerçekten kendi çizgisinde tutarlyydy. Babasynyn ve Ağabeyinin DP-AP çizgisi kendisi ile MDP-DYP şeklinde devam ediyordu.İ.Doğan 1987 seçimlerinde DYP’den milletvekili seçilemedi.Doğan ailesinin yer aldyğy partilerin alevi sorunuyla ilişkisini sizlere byrakyyorum. Ama onlaryn Türkiye’nin anti laik oluşumundaki paylaryny herhalde hepimiz kabul ederiz. Gericilik ve şeriat onlaryn eseridir dersek büyük söz söylemiş olmayyz.ARA TOPLAM Bilimsel yöntem tarih yapmayy değil tarih yazmayy bize önerir. Bir olgunun tüm boyutlaryny sergilemeknesnelliğin temel şartydyr. Yukaryda yazylanlary bu açydan değerlendirmek gerekir.
---sene 2001--
İzzettin Doğan halk arasında genelde sevilir (yaşlılarca). çünkü sürekli ön plana çıkarılmıştır. mesela alevilik tv lerde ilk tartışıldığı dönemde hep izzettin doğan çağrılırdı. klasik orta asya edebiyatını sürekli ısıtıp sofraya koyan bir düşünce yapısındadır.
Şu üstteki Ali Yıldırımın yazısına bakarsan eğer. MDP nin kurucularından olduğunu görürsün. Yani 80 darbecilerinin partisi. İzzettin Doğan görüldüğü üzere DP, AP, mdp, Dyp çizgisinin yolcusudur. Dp yi kenara çekmekte yarar var. çünkü bizim dedelerimizde Dp yi tek parti yönetiminden kurtuluş olarak destekledi. Mesela babam hep der, bizim köylü bir yaşlı, 60 darbesinden sonra "artık bizi toptan yokederler" demiş. Ancak AP ve CHP nin çekiştiği dönemde aleviler sürekli soldan yana olmuştur. Bazı çıkar peşinde koşan ağa kısmı ise sürekli sağ kesime yamanmıştır. Şu anda Kamer Genç in yaptığını o dönem İzzettin Doğan ailesi de uygulamş dersek güncelle de karşılaştırmış oluruz.
Cem vakfı ve İzzettin Doğan DYP ve Anap dönemlerinde sürekli devlet çizgisindeyken Akp iktidarına karşı (bizimle görüşmüyorlar diyerek) tavır içinde (sanki Demirel senle görüştü de her istediğini yaptı.) bir kulağından girip diğerinden çıkacağına hiç dinlememek en iyisi. yani Tayyip daha tutarlı.
Ha bir de bunların adamı saydığım Reha Çamuroğlu. Taha Akyolun "Türkiyeyi yönetenlerin ve düşünenlerin programı" sloganı ile yaptığı programda. Alevilerin artık sırf solcu olmaması gerektiğini merkez sağa da oy vermesi gerektiğini söylüyordu. Kendiside DTP nin kurucularındandı. DTP neciydi? 28 şubat sürecinde Tansu-Erbakan hükümetini devirmek için kurulan bir parti. Bunların çizgisi darbeci bir çizgi dersek rayına oturur herhalde.
izmirksk 19.12.2005, 12:48 izzettin doğan da beni en çok rahatsız eden sürekli alevilik konuşulunca türklüğe vurgu yapması id.halbuki alevilik içinde türklüğün olduğu fakat başka ırklarında bulunduğu ve ırka bağlı olmayan bir yaşam şekli olduğunu biliyoruz.
fakat özel olarak izleyip takip etmediğim bir insan.fakat cemal şener gibi türkçü alevilerinden ise benim için kıymeti harbiyesi yok.
yinede sağlıklı araştırma yapmak lazım
Yakapınarlı 19.12.2005, 16:09 kamo ve izmirksk çok teşekkürler.
evet bizim köydede yaşlılar tarafından çok sevilen bir kişi ama gençler tanımıyor ve yorum yapamıyor benim sağlıklı bir çalışma yapmam gerekiyor galiba bu konuda.
bülentişcan 19.12.2005, 16:17 kemo cok hoş yerinde bir aktarma/Çalışma eline sağlık
DOSTCA KAL
Kizilbas 66 19.12.2005, 16:44 Sevgili Kamo arkadasim konuyu detayli aciklamis..tsk.
Cem Vakfinin özellikle yasli kesimin üzerinde bir agirligi oldugu gibi Alevilerin devletci ve sag düsünceye yakin duranlarinda ilgisini cektigi bir yapilanmadir.Izzettin Doganin gecmisinde 12 Eylül cuntacilarinin kurdurdugu M.D.P icerisinde ve kuruculari arasinda yer almasi bilinen gercektir.90 li yillarda Zaman gazetesiyle olan yakinlasmasi ,Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkes le basina yansiyan sabah kahvaltilari i.Doganin siyasi yapisini ortaya koymaktadir.Cem vakfi ve buna benzer örgütlenmelerin Avrupa ve özellikle Almanyada cok az sayilabilecek tabani vardir.Cünkü yapilari itibariyla Avrupanin daha serbest,özgürlükcü ve demokratik sistemine uyum saglayamiyorlar.Bir örnek vereyim.Cem Vakfinin Avrupada bir Koordinatörlügü faaliyet gösteriyor.Bu koordinatör Türkiyeden Izzettin Dogan tarafindan telefonla yada mektupla ataniyor.Avrupada örgütlenen diger Alevi Federasyonlari gibi secimle falan gelmiyorlar.Bu da Cem Vakfinin gercek yüzünü ortaya koyuyor.
Saygilarimla...........
Yakapınarlı 19.12.2005, 16:48 Sevgili Kamo arkadasim konuyu detayli aciklamis..tsk.
Cem Vakfinin özellikle yasli kesimin üzerinde bir agirligi oldugu gibi Alevilerin devletci ve sag düsünceye yakin duranlarinda ilgisini cektigi bir yapilanmadir.Izzettin Doganin gecmisinde 12 Eylül cuntacilarinin kurdurdugu M.D.P icerisinde ve kuruculari arasinda yer almasi bilinen gercektir.90 li yillarda Zaman gazetesiyle olan yakinlasmasi ,Necmettin Erbakan ve Alparslan Türkes le basina yansiyan sabah kahvaltilari i.Doganin siyasi yapisini ortaya koymaktadir.Cem vakfi ve buna benzer örgütlenmelerin Avrupa ve özellikle Almanyada cok az sayilabilecek tabani vardir.Cünkü yapilari itibariyla Avrupanin daha serbest,özgürlükcü ve demokratik sistemine uyum saglayamiyorlar.Bir örnek vereyim.Cem Vakfinin Avrupada bir Koordinatörlügü faaliyet gösteriyor.Bu koordinatör Türkiyeden Izzettin Dogan tarafindan telefonla yada mektupla ataniyor.Avrupada örgütlenen diger Alevi Federasyonlari gibi secimle falan gelmiyorlar.Bu da Cem Vakfinin gercek yüzünü ortaya koyuyor.
Saygilarimla...........
çok teşekkür ederim hepinizin verdiği bu bilgiler çok işime yarayacak.
peki ben bu fotoğrafları bulabilirmiyim yani basına yansıyan resimleri.böyle bir kaynak vrmı.varsa eğer bu çok iyi olacak benim için.çünkü belli belgeler sunmam gerekiyor.
http://tr.fgulen.com/extra/mm/photo/01/19/11930.jpg
bu fotoğrafı şu anda google nin images bölümünden buldum... nerde ve ne için çekildiği daha önemli.. sırf birlikte fotoğrafları olması çok da önemli değil aslında...
büyük ihtimalle Fethullahın dinler buluşması vs. zırvalarının fotoğrafıdır.
Yakapınarlı 19.12.2005, 17:02 çok teşekkürler peki bu fotoğraf nerde ve ne amaçla çekilmiş dediğim gibi bu konuda hiç bilgim yok ve araştırmam gerek.
seyyah1978 19.12.2005, 17:28 Cem Vakfi Nin Bizim Cem Ibadeti Ile Alakasi Yok Cem Vakfinin Açilimi
Cem ( Cuhhiriyetçi Egitim Vakfi ) Izzetin Dogan Başkani Ve Alevlikle Alakasi Olmayan Aleviligi Kendi Amaçlari Için Kulanan Sahteker Kendisin Paha Biçilemez Seveti Vardir Bu Serveti Partilerden Ve Devleten Alevi Kesimi Yanina çekmesi çin Almiştir ,
Işin En Kötü Yani Alevi Cemaatini Kulaniyor Onon Için Cen Vakfina Ragbert Etmeyin Televizyonlarda Pirsultan Dergegi Başkani Ile Cem Vakfi Başkanin Sert Tartişmasini Görmüşünüzdür
Netice De Cem Vakfinin Alevilikle Uzaktab Yakindan Alakasi Yok Kendimizi Ce M Vakfina Kulandirmayalim
http://www.milliyet.com.tr/2005/12/26/siyaset/asiy.html
...AKP'den umutluyduk. Hem seçim bildirgesinde hem hükümet programında Alevilerin isteklerini karşılayacak şekilde inanç özgürlüğünden, eşitlikten söz ediliyordu. Mehmet Aydın Bey'i bakan olduğunda bir mektupla tebrik ettim. 2002 seçimlerinde Aleviler, AKP'ye oy verdiler. Aleviler şimdi tam bir düş kırıklığı yaşıyor. Verilen sözler tutulmadı. Uluslar artık birbirinin kaderine ilgi gösteriyorlar. AKP dünyaya da özgürlük mesajları verdi....
Sağolsun "Önderimiz" kimin nereye oy verdiğinden de haberdarmış... ermiş mi ne?
izmirksk 26.12.2005, 13:20 herkes bir dernek kuruyor ve alevilerin önderi oluyor....
ne iş anlamadım.
şahıs ve ideoloji ayrımını artık iyi yapmalıyız.şahıs ayrıdır ideoloji ayrıdır.şahıslara bel bağlamak verilen mücadeleyi olumsuz etkiler
alevilerin önderi olmamalı.büyüğe saygıya evet ama mutlak manada bir önder olmamalı...
en büyük önder aklımızdır ve aydınlıkçı,hümanist düşünceyi savunanlarla yola çıkmalıyız
herkes bir dernek kuruyor ve alevilerin önderi oluyor....
ne iş anlamadım.
şahıs ve ideoloji ayrımını artık iyi yapmalıyız.şahıs ayrıdır ideoloji ayrıdır.şahıslara bel bağlamak verilen mücadeleyi olumsuz etkiler
alevilerin önderi olmamalı.büyüğe saygıya evet ama mutlak manada bir önder olmamalı...
en büyük önder aklımızdır ve aydınlıkçı,hümanist düşünceyi savunanlarla yola çıkmalıyız
Aman! önder olduğunu iddia eden ben değilim haaa.... tırnak içinde yazmamın sebebi önder saymamamdır. hafiften dalga geçmekte denebilir....
izmirksk 26.12.2005, 13:33 Aman! önder olduğunu iddia eden ben değilim haaa.... tırnak içinde yazmamın sebebi önder saymamamdır. hafiften dalga geçmekte denebilir....
yok yok anladım canım:3D_NG:
seninkinin alıntı olduğunu anladım benim lafım onlara idi zaten
bülentişcan 27.12.2005, 09:53 Sevgilii İZMİRKSK
herkes bir dernek kuruyor ve alevilerin önderi oluyor....
ne iş anlamadım.
Bu derneklesmeler göclerin ardından şehirlerde insanların kimliklerini anlatma/acıklama ihtiyaclarından ortaya cıktığını hepimiz biliyoruz.
Yerinde bir tesbit,katılmmak mümkün değil,
Akıl,çağdaş ve insancıl düşünceler tamamda,öndersiz,veya lidersiz bir hareket,düşünce,idoloji,inanç adına ne dersek, ne kadar derli toplu bir hareket olur,o düşüncenin birliği felsefesi,nasıl anlatılır her insan kendi yorumunu söylerse bir başı boşluk olmaz mı kargaşa yaşanmaz mı,
Alevi anlatımın bugünlerde bir merkezi yapıya ve bunu anlatacak bir merkeze (dernek,Vakıf,vs.)ihtiyaccı yokmudur,
Doğru olan anlatımlarda iltişimi kim saglayacak kim anlatacak,
Tamam MUTLAK önder olamalı da ÖNDERSİZ,MERKEZSİZ bir hareketin yasaması ve sürükliliğini devam ettirmesi zor olmaz mı?
DOSTCA KAL
izmirksk 27.12.2005, 11:00 haklısın ama bu önder hangisi olacak?
alevileri şiileştirmek isteyen ehli beyt vakfı ve onun başkanı mı?
yoksa karacaahmet dergahı gibi türkçülük ekseninde hareket eden dergahlar mı?
yoksa aleviliği kendi inancına yada inançsızlığına çekmeye çalışan başka dernekler ve önderleri mi?
anlatmaya çalıştığım bir birliktelik yok herkes kendi kafasınca dernek kuruyor ve birbirleri ile çatışıyorlar bazen 180 derece zıt fikirlere sahip olan alevi dernkleri oluyor ve bunlar kitleleri etkiliyorlar.
şöyle olsa olur genel bir konsessus sağlansa ve toplu hareket edilse amenna diyeceğim ama o olmayacak gibi.
o halde her alevi kendisini iyi yetiştirmeli ve mevcut düzeni iyi algılayıp hayata karşı gardını akılla almalı
Kizilbas 66 27.12.2005, 11:05 haklısın ama bu önder hangisi olacak?
alevileri şiileştirmek isteyen ehli beyt vakfı ve onun başkanı mı?
yoksa karacaahmet dergahı gibi türkçülük ekseninde hareket eden dergahlar mı?
yoksa aleviliği kendi inancına yada inançsızlığına çekmeye çalışan başka dernekler ve önderleri mi?
anlatmaya çalıştığım bir birliktelik yok herkes kendi kafasınca dernek kuruyor ve birbirleri ile çatışıyorlar bazen 180 derece zıt fikirlere sahip olan alevi dernkleri oluyor ve bunlar kitleleri etkiliyorlar.
şöyle olsa olur genel bir konsessus sağlansa ve toplu hareket edilse amenna diyeceğim ama o olmayacak gibi.
o halde her alevi kendisini iyi yetiştirmeli ve mevcut düzeni iyi algılayıp hayata karşı gardını akılla almalı
Konuyu cok iyi yansittigini düsünüyorum arkadasim izmirksk.. Aleviligin en büyük sorunu önder degil bilinc ve duyarliliktir.
Saygilar.....
bülentişcan 27.12.2005, 12:52 Konuyu cok iyi yansittigini düsünüyorum arkadasim izmirksk.. Aleviligin en büyük sorunu önder degil bilinc ve duyarliliktir.
EVET KIZILBAŞ66 bilinc ve duyarlılık cok önemli,duyarlı olmak ve kalmak gerekli,
benim sıkıntım şurdan kaynaklanıyor alevi tanımı geniş en sag ve dinci anlatımdan,en solda ve ateıst anlatımlara kadar uzanıyor,ve ınsanların bilinçlerini şekillendirende icinde bulundukları toplumun anlatım ve tanımları içinde kalıyor doğal olarak,okudukları kitaplardan,sohbetlerine kadar,ırkcı,dinci olacaktır,ve kendi doğruları olacakdır !!bilinçli olcaklardır!!
Önder kavramını düşünce anlamıda algılamak gerek,yani bir tanım etrafında birleşmiş,eşit düzeylerde ancak bir kişinin veya bir komisyonun sözcülüğünü
yaptığı veya farklı modelde bir örgütlenme;
İnsanlarımızı bilinçlendircek,daha çok insana ulaşabileveğimiz bir platform gerekmiyormu?
Anadolu aleviliği diyoruz düşüncelerimizi doğrularımız Anadoluya nasıl? ne şekilde anlatacağız,aktaracağız.
Sanki bilinç ve duyarlılık eksik yarım kalacak gibi geliyor.yani sarıp sarmalamıyacak.
Unutmamak gerekirki örgütsüz toplumların dagılması yok olması daha kolaydır,
kişilerin birer birer dirençleri yetmiyecekdir,
Örgütün tanımı da bu değilmidir;Kişilerin tek başına yapamayacaklarını yapmak.
DOSTCA KALIN
DERSİMLİ_62 08.01.2006, 17:54 cem fakfı başkanı izzetin doğan basında kendini alevilerin lideri olarak gösteriyor en son secimde hangi parti alevilerin sorununu çözersen 20 miyon oyumuzu o partiye vereceğiz diye bir açıklama yapmıştır vakıf diğer alevi dernekleri tarafından pek sevilmez ama cem radyo gibi bir radyoyu kullanarak diğer alevi derneklerinin önünü geçmiştir vakıf cemal şener ve onun gibi düşünen bir çok yanlış düşünüre arka çıkmakla beraber türkçülüğü ön plana çıkaraarak aleviliği bölmeye çalışmışlardır itersen izzetin doğan hakkındaki topladığım bilgileri verelyim...
1.1987 genel secimlerinde alevi dedesi (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=alevi+dedesi) ve malatyali (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=malatyali) olmasi nesebiyle turgut ozal (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=turgut+ozal)a rakip olarak cikartilan ve 28 bin oy alan sahis. daha sonra kendisi merkez parti (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=merkez+parti) adiyla bir siyasi olusuma girecekti, olmadi. yakin cevresine tansu ciller (http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=tansu+ciller)in yerine basbakan olabilecegini anlattigina dair rivayet muhteliftir.
.2.galatasaray universitesi hukuk fakultesi ogretim uyesi
.3 .tuncelidde büro açma talebine halk izin vermemiştir.
.alev
4.amacı aleviliği müslümanlık içinde tutmak olan, devlet destekli vakıf zaten devletin duymak istediği şeyleri söylüyor ama son dönemde diğer alevi kanallarının açılmasıyla birlikte pek atıp tutamayacak...
5.birçok kere alevileri katledenlerle el sıkışmş mehmet ağar gazi olaylarının baş sorumlusu ve şu an dyp yle ve onlardaki milletvekilleriyle haşır neşir olan aleviliği başkalraı tarafından yanlış yorumlamalarına neden olan kişi.
5.vakıf tunceli erzincan varto bingöl gibi illedeki alevilerden destek bulamayıonca tokat çorum sivasın bir kısmındaki alevilere yönlenmişl bulunmaktatdır ve başarmıştırda bu yörenin öğrencilerine burslar vererek kendigörüşlerüni empoze etme konusunda üstlerine yoktur....
Candacan 14.01.2006, 02:24 Sevgili canlar,
Bu konuda; bir alıntıyla size katkıda bulunmak istiyorum.
Hasan Harmancı
İzzettin Doğan kendisine Alevi örgütleri ve yöneticileri kurban saymak, kinini bırakıp güçlerin birleşmesini AKP’de aramak yerine Alevi örgütleriyle birleşmede aramalıdır. AKP’ye ve iktidarına gösterdiği saygıyı hoşgörüyü ve sabrı Alevi örgütlerine göstermelidir. Benlik, senlik yerine ‘biz’ diyebilmelidir. Toplumsal tecrübe ve enerjisini birlik olma yolunda harcaması gerekmektedir. AKP’ye Alevilerden oy çıkmışsa eğer, bunun yolunu açan da İzzettin Doğandır. Aleviliğe örnek Diyanet İşleri, öz İslamlık payeleri yükleyen ve Alevi-Müslüman olmanın şartının Kur’an’ı inanç kitabı olarak görmek gerektiğini söylemek gibi anti-laik söylemleri bırakmalıdır. Aleviliğin inanç örüntüsü bunu tüm hikmetlerinde reddetmektedir. Müslüman şeriati yönetime ‘hayır’ın çözümlerini ararken, dayatırken alttan alta ‘Alevi-İslam’ çalışmasıyla bu kesimin ekmeğine yağ sürmektedir İzzettin Doğan.
Yakapınarlı 03.02.2006, 06:10 buradaki amacım cem vakfı başkanı ve dede olarak tanıdığımız izzedin doğanı tanımaktı.ve sayenizdede tanıdım tüm canlara teşekkürler.hatta başka bir topikte bu kişinin aleviler sadece türkçe dua ederler demiş olduğunuda öğrendim.buda tanımama yardımcı oldu.
daha öncede yazmıştım köyümde bir derneğimiz var ve köyün ileri gelenleri tarafından bu dernek cem vakfına bağlanmak istiyorr.sorgulamadan ve sualsiz tabiki.
şimdi ben bunları öğrendim ve istemiyorum ama bunları nasıl anlatacağım yada ikna edeceğim onu bilemiyorum.o açıdan resmi belgelerede ihtiyacım olacak sanırım.bir yargıyı parçalamak atomu parçalamaktan zordur diye boşuna dememişler.
Candacan 03.02.2006, 06:47 buradaki amacım cem vakfı başkanı ve dede olarak tanıdığımız izzedin doğanı tanımaktı.ve sayenizdede tanıdım tüm canlara teşekkürler.hatta başka bir topikte bu kişinin aleviler sadece türkçe dua ederler demiş olduğunuda öğrendim.buda tanımama yardımcı oldu.
daha öncede yazmıştım köyümde bir derneğimiz var ve köyün ileri gelenleri tarafından bu dernek cem vakfına bağlanmak istiyorr.sorgulamadan ve sualsiz tabiki.
şimdi ben bunları öğrendim ve istemiyorum ama bunları nasıl anlatacağım yada ikna edeceğim onu bilemiyorum.o açıdan resmi belgelerede ihtiyacım olacak sanırım.bir yargıyı parçalamak atomu parçalamaktan zordur diye boşuna dememişler.
İşin çok zor, Fatma can.
Senin herşeyi başaracğına inancım tam ama bu konuda gerçekten işin çok zor. Hüseyin Gazi Metin dede gibi dedelere ihtiyacın var.
Hızır yardımcın olsun.
epikurus 03.02.2006, 11:09 Aslında Alevileri arkadan hançerleyenler diye bir başlık açılmalı. Burada olduğu gibi alevileri kötü emelleri için kullanan bütün çıkarcı parazit takımlarının icraatları gözler önüne serilmelidir. Bir de Hıdır Dede diye bir şahsiyet var. O da aynı İ Doğan zihniyetinde biri. Onun hakkında bilgisi olan canlar burada paylaşırlarsas evinirim.
derviscemal 03.02.2006, 12:33 ArkadaŞlar Hepİnİz HerŞeyİ Detaylica YazmiŞsiniz Ama GÖrdÜĞÜm Kadariyla HİÇbİrİnİz Şuankİ ÇaliŞmalari Ve İzzettİn DoĞani Yakindan Tanimiyorusunuz.
GeÇmİŞte YapmiŞ OluĞu Bazi YanliŞliklar İÇİn Bİr Toplantida Sorulan Soruya Kendİsİ O Zamanlar Hata YapmiŞtim Şİmdİde Devammi Edeyİm Dİye Bİr Yanit VermİŞtİ.
TÜrkİyede Alevİlİk Adina Çok Şeyler YapmiŞtir. Alevİlerİ Temsİl Edebİlecek Belkİde Tek KİŞİdİr.
Neden Dİyeceksİnİz?
ÇÜnkÜ Yapilan Televİzyon TartiŞmalarinda Bİzİm Yazarlarimiz Dedelerİmİz Ve DİĞer Dernek Ve Vakif BaŞkanlarimiz Dİn ProfÖserlerİnİn Sorularina HİÇbİrŞekİlde Mantikli Cevap Verememekte Ve Sankİ ArkadaŞlarina Analatir Gİbİ Anlatmaktadirlar.
Hz. Alİ Nİn KiliÇi ÜÇ ArŞindi Gİbİ Deyİmler Kullanmaktadirlar.
Ama İzzettİn DoĞanin Konuk OlduĞu TartiŞmalarda İzzettİn Dedenİn KarŞisinda Kİmse KonuŞamamakta Ve Sorulan Sorulara DoĞru Ve Mantikli Cevap Almaktadirlar..
Ayrica
10 Sene Önceye Kadar TÜrkİyede Alevİlerİn Kendİlerİnİ İfade Etmelerİ Daha Zordu Bu Konuda GerÇekten BÜyÜk Emeklerİ GeÇmİŞtİr.
Cem Tv Nİn AÇilmasi İse TÜrkİyedekİ Alevİlerİn Sesİ Olmasi Ve GÜcÜ Olmasi AÇisindan Son Derece Önemlİdİr.
Ayrica İzzettİn Dedenİn Ekonomİk Durumu Zaten Çok İyİdİ ÇÜnkÜ Kendİsİ Zaten TÜrkİyedekİ Az Olan Uluslar Arasi Hukuk ProfÖsÖrlerİnden Bİrİdİr.
Dahasi TÜrkİyedekİ Alevİlere Yapilan Bİr SÜrÜ Şeye Ancak Kendİsİ Tepkİ VerdİĞİnde Kamuoyu Olayi Cİddİye Almaktadir. Bunun DiŞinda İstanbulda Cem Evİ AŞ Evİ Cenaze Yikama Yerİ Ve Dahasini Hİzmete Gİrmesİnİ SaĞlayan Bnanin Yapilamsini SaĞlamiŞtir.
Şuandada Cem Tv Cem Radyo İle Yenİbosna Cem Evİyle Mİlyonlarca Alevİ İnsanin İhtİyaÇlarini Ve Eksİklerİnİ KarŞilamaktadir. Cem Vakfi Dershanelerİ İle Ve Burs Sİstemİylede YÜzlerce ÖĞrencİ Okutmaktadir. Daha Çok Bİlgİ Almak İstersenİz. Cem Vakfi Genel MÜdÜrÜ Sayin Celal Dİncer Le İrtİbata Gecebİlİrsİnİz. Yakindan Takİp Edersenİz Şuanda GerÇekten Önemlİ Bİr Nokta BulunduĞunu GÖreceksİnİz.
BUNUN DIŞINDA İZZETTİN DOĞAN LA BİR KEREDE OLSA KONUŞMADAN LÜFTEN YARGISIZ İNFAZ YAPMAYINIZ. ÇÜNKÜ KENDİSİ GERÇEKTEN HEPİNİZİN SORDUĞU SORULARA MANTIKLI CEVAP VEREBİLECEK KİŞİDİR. İSTERSENİZ ARAMIZDAN BİRİSİ CEM VAKFININ ŞUAN NELER YAPTIĞINI ÖĞRENMEK İÇİN BİR MAİL ATSIN VE CEVAPLARI BURDA PAYLAŞSIN..
Sevgİ Ve Saygilarimla..
derviscemal 03.02.2006, 12:41 Aslında Alevileri arkadan hançerleyenler diye bir başlık açılmalı. Burada olduğu gibi alevileri kötü emelleri için kullanan bütün çıkarcı parazit takımlarının icraatları gözler önüne serilmelidir. Bir de Hıdır Dede diye bir şahsiyet var. O da aynı İ Doğan zihniyetinde biri. Onun hakkında bilgisi olan canlar burada paylaşırlarsas evinirim.
ARKADAŞLAR HIDIR DEDE DİYE TELEVİYONA ÇIKAN VE KEDNİNE DEDEYİM DİYEN KÜLTÜR SEVİYESİ DÜŞÜK VE HİÇBİRŞEY BİLMEYEN BİR KİŞİDİR VE İZZETTİN DOĞANLA BİR İLGİSİ YOKTUR YANLIZCA FERMANİ ALTUNLA İLŞKİ İÇERİSİNDEDİR.
BENİM UZUN SÜRELER GENÇLİK KOMİSYONU BAŞKANLIĞI YAPTIĞIM HACI BEKTAŞ VELİ KÜLTÜR VE TANITMA DERNEĞİNDEN KENDİSİNİ TANIMAKTAYIM..
derviscemal 03.02.2006, 15:05 CEM VAKFININ BİR ÇALIŞMASI
Hükümet talepler konusunda adım atmazsa 20 Ağustos'ta yargıya gidecekler
2 bin Alevi düğmeye bastı
Aleviler, taleplerinin hayata geçmesi için hükümete 60 gün süre tanıdı. Aksi takdirde dava açacaklar. Bu amaçla 30 bin Alevi, 100 avukata vekalet verdi.
Başbakanlık'tan talepleri
Alevi vatandaşlara din hizmetlerinin kamu hizmeti olarak sunulması.
Alevi inancındaki vatandaşların ibadet mekânları olan cemevlerine ibadethane statüsü kazandırılması.
İnancın gereği olan ibadetin icrası için yeteri kadar, Alevilerce yetkin kabul edilen kişilerin kamu görevlisi olarak istihdam edilmesi.
Genel bütçeden bu konularda verilecek hizmetlerin karşılanması için bütçeden ödenek ayrılması.
MEB'den talepleri
Din kültürü ve ahlak bilgisi ders müfredatının, 2005-2006 eğitim ve öğretim yılında uygulanmak üzere, acilen, katılımcı bir süreç içinde ve Alevi İslam inancını benimsemiş kurumların, inanç önderlerinin, uzmanların görüşleri de alınarak hazırlanması.
İlk ve orta öğretim kurumlarında öğretilen din kültürü ve ahlak bilgisi derslerinde Alevi İslam inancı, felsefesi ve kültürüne de yer verilmesi.
Dersleri uygulayacak öğretmenlere yeterlilikleri için hizmet içi eğitim yaptırılması.
Hazırlanacak yeni müfredatın uygulamaya geçirilebilmesi için destek ve izleme mekanizmalarının kurulması.
-------------------------
Sayıları yaklaşık 25 milyonu bulduğu ileri sürülen Alevi vatandaşlar, verilen sözlerin arkasında durulmadığı gerekçesiyle düğmeye bastı. Hükümete 60 günlük süre tanıyan Aleviler; din, vicdan ve inanç özgürlüğünün tanınması konusunda bir adım atılmaması halinde, sürenin bitimi olan 20 Ağustos tarihinde yargıya gitme kararı aldı.
Bu girişimle Türk hukuk tarihinde önemli bir sayfayı açtıklarını belirten Cem Vakfı Başkanı Prof. Dr. İzzettin Doğan, hükümetin Alevilerin sorunlarına ilgisiz kalması nedeniyle yargı önüne çıkacaklarını söyledi. Prof. Doğan, anayasal hakları vatandaşlarına vermekten kaçınan hükümetin, bu tasarrufu konusunda hesap vermesi gerektiğinin altını çizerek, bugüne kadar neden harekete geçmediklerini şu sözlerle açıkladı: “Uzun zamandır hazırlık içindeyiz. 30 bin vatandaşımızdan vekalet alındı. 17 Aralık 2004’ten önce insan hakları ve AB değerleri konusunda AB’yi ikna etmeye çalışan ve müzakere tarihi almaya odaklanmış hükümetin önüne sorun olarak çıkmak istemedik. Bu nedenle davaların açılması için AB ile müzakere tarihi alınmasını bekledik. Ancak müzakere tarihi alınmış olmasına rağmen, taleplerimiz konusunda bugüne kadar hiçbir gelişme kaydedilmedi. Konunun artık binlerce dava yoluyla yargı önünde tartışılması ve hükümetin vatandaşlarına hesap verme zamanının geldiği kanısına vardık.”
Hükümetin, “Camiler de cemevleri de bizimdir” sözlerinin arkasında durmadığını iddia eden Doğan, “Başbakan, devleti bağlayan bu sözleri unutmuş görünüyor. Sabırla hükümetlerin, anayasamızın emredici hükümlerini yerine getirmesini bekledik. Sayıları 25 milyonu bulan Alevi İslam inancına sahip yurttaşlarımıza, diğer Sünni kardeşlerimize tanınan din, vicdan ve inanç özgürlüğünün tanınması; zorunlu din dersleri kaldırılmayacaksa Alevi yurttaşların da kendi İslam anlayışlarının ders kitaplarına konması ve devlete ait radyo ve televizyon kanallarında bu inancın yer alması, ayrıca cemevlerine arsa ve maddi destek sağlanması, Alevi inanç önderlerinin kendi inançları doğrultusunda yetişmelerini sağlayacak yeni yapılanmaların oluşturulması gibi masum isteklerimizin yerine getirilmesi konularında bu hükümet döneminde ne yazık ki hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir” yorumunu yaptı.
Toplumda barışı gölgeleyecek bir harekete meydan vermemek için dava sayısını ilk başta 2 binle sınırlı tutacaklarını vurgulayan Cem Vakfı Başkanı Doğan, ellerinde 30 bin vekalet olduğunu, gerekirse bu vekaletlerle dava sınırlarını genişleteceklerini de söyledi.
İdare Mahkemesi’nde açılacak davalarla ilgili olarak idare hukukçusu Namık Sofuoğlu başkanlığında bir komisyon kuruldu. Komisyonda şimdilik 100 avukat çalışıyor. Aleviler, hukuk tekniği olarak Başbakanlık makamına ve Milli Eğitim Bakanlığı’na taleplerini içeren dilekçe verdi. İki ay içinde bu dilekçelere olumlu yanıt alınmazsa, mahkeme safhasına geçilecek.
Öte yandan Alevi Vakıfları bir federasyon kurdu. Bundan böyle Aleviler, sorunlarında başkanlığını Doğan Bermek’in yapacağı federasyonu muhatap alacak.
-
DERSİMLİ_62 03.02.2006, 18:22 dervişcemal arkadaşım sende kendi görüşlerini dile getirmişssin saygı duyarım ama cem vakfının alevilği sunileştirmeye çalıştığını düşünüyorum çünkü fettullah gülenle yakın ilişkilerde olan bir vakıf öyle olmasa cem vakfının faliyetlerini samanyolu ve kanal 7 bangır bangır duyurmaz.Bu vkıf alevilere çok zarar veriyor diğer basındakilerde aleviler hakkında ne olursa bu adama koşuyor bu bu adamın yaptığı açıklamalar tüm alevilerin açıklamalarıymış gibi lanse ediliyor ben idda ediyorum bugün ak partiye alevilerden oy gittiyse bu ve bunlar gibilerin yüzünden...zaten vakıftan bir çok kişide istifa etmiş diye duydum umarım hepsi ayrılırda bu fakıfta kapanır..
derviscemal 03.02.2006, 19:29 dervişcemal arkadaşım sende kendi görüşlerini dile getirmişssin saygı duyarım ama cem vakfının alevilği sunileştirmeye çalıştığını düşünüyorum çünkü fettullah gülenle yakın ilişkilerde olan bir vakıf öyle olmasa cem vakfının faliyetlerini samanyolu ve kanal 7 bangır bangır duyurmaz.Bu vkıf alevilere çok zarar veriyor diğer basındakilerde aleviler hakkında ne olursa bu adama koşuyor bu bu adamın yaptığı açıklamalar tüm alevilerin açıklamalarıymış gibi lanse ediliyor ben idda ediyorum bugün ak partiye alevilerden oy gittiyse bu ve bunlar gibilerin yüzünden...zaten vakıftan bir çok kişide istifa etmiş diye duydum umarım hepsi ayrılırda bu fakıfta kapanır..
sevgili arkadaşım öncelikler
akp oy verenin alevi olduğuna inanmam hiçbirşekilde. ayrıca bırakın lütfen sen ne kadar tanıyorsun cem vakfını ve izzettin doğanı ben çok yankından takip ediyorum ve bir süre gençlik kollarında başkan yardımcılığı da yaptım lütfen yargısız infaz etmeyelim. diyorum mail atıp sorun çalışmalarını ... sonra konuşalımmm bizler aydın insanlar olacağız değilmi her söylenene inanmayalım lütfen
epikurus 03.02.2006, 21:01 sevgili arkadaşım öncelikler
akp oy verenin alevi olduğuna inanmam hiçbirşekilde. ayrıca bırakın lütfen sen ne kadar tanıyorsun cem vakfını ve izzettin doğanı ben çok yankından takip ediyorum ve bir süre gençlik kollarında başkan yardımcılığı da yaptım lütfen yargısız infaz etmeyelim. diyorum mail atıp sorun çalışmalarını ... sonra konuşalımmm bizler aydın insanlar olacağız değilmi her söylenene inanmayalım lütfen
İster inan ister inanma ama İzzettin Doğan'la Hıdır "Dede" vermiş. Fermani Altun'u da anlatmaya gerek yok çünkü onun nerde durduğunu artık sağır sultan bile biliyor. Hatta İzzettin Bey (Dede demek istemiyorum) AKP ye oy verdiği için çok pişman olduğunu bile ifade etti. Bu forumun bir iki sayfa ötesine git orada milliyette yapmış olduğu röportajdan çıkarabilirsin. Hıdır efendiyle (Dede değil)de bizzat ben konuştum. AKP yi yere göğe sığdıramıyor. HAtta AKP'nin üyesidir kendi...
rockçı turna 03.02.2006, 21:06 Hıdır efendiyle (Dede değil)de bizzat ben konuştum. AKP yi yere göğe sığdıramıyor. HAtta AKP'nin üyesidir kendi...
ya şu hıdır ''dede''yi merak ettim gercekten:uhhm: gecmişte kanal 7 deki iskele sancak programına iki kelimeyi bir araya getiremeyen bir dede cıkarmıslardı acaba o mu??
EŞİTLİK PARTİSİ 03.02.2006, 21:54 AHDE VEFA ALEVİLİĞİN ÖNEMLİ ŞARTLARINDAN BİRİDİR...
Değerli canlar elbetteki İZZETTİN DOĞAN DEDEMİZ kendisini savunmaktan (haşa) aciz değil...gerçi bu konuda kendileriyle görüşmedim ama gerçekten bazı açıklamalara üzüldüm...bizler insanlığa örnek olan bir düşünce sistemine sahip olduğumuzu hep tekrarlar dururuz...elbetteki en önemli özelliğimiz,sorgulayıcı,araştırıcı,yanlışı ve doğruyu ayırt edici özelliğimiz,bir özelliğimizde ADİL VE EŞİTLİKÇİLİKTİR...
Yiğidi öldür ama,hakkını ver diye bir HALK sözü vardır...sorarım size 1990 yılından önce o medya ALEVİ kelimesini ağzına alabiliyormuydu acaba...vallahi pes doğrusu arkadaşlar...efendim yaşlılar seviyor,gençler sevmiyormuş,ölçüye bakın...DOĞAN DOĞAN DEDENİN neden DP den Milletvekili olduğunu sorgulayacağımıza,yıllarca İsmet İNÖNÜ nereden Milletvekiliydi acaba,neden DOĞAN DOĞAN DEDE O DÖNEM MALATYA MİİLETVEKİLİ ADAYI OLDU VE SEÇİLDİ... bunu bir araşatırmanızı rica edeceğim...lütfen arkadaşalar...
Herkes bilirki DÜŞÜNCE SİSTEMLERİNDE iki sapma vardır,
1-) Sol sapma...( bu ifade sola sapma ile ilgili değil...)
2-) Sağ sapma...
Sol sapma anarşizme yönelir,yani özgürlük adına,sistemsizlik,örgütsüzlük,güya otoriteyi tanımama anlamında disiplinsizlik,kural tanımama...bununda DEVRİMCİLİKLE uzaktan yakından alakası yokturdur...
Sağ sapma,oportinizmdir,yani statükoyu savunur...elde var olanla yetinir,her türlü olumlu yöndeki değişime karşıdır,bir nevi DEVRİMCİ MUHAFAZAKARLIKTIR ki,bununda DEVRİMCİLİKLE uzaktan yakından alakası yokturdur...
Arkadaşlar insanlar şu veya bu şekilde bir araya gelir,konuşur,toplantı yapar,tartışır...illa o insan,diğer insanın düşüncesini kabul etti demek biraz ağır bir suçlama olmazmı...AKP ile ilgili açıklamasını duymadım...
HERŞEYE RAĞMEN TÜM ALEVİ İNSANLARIMIZ GÜZELDİR...SAYGILARIMLA.
BEKTAŞ ÇELEBİ
epikurus 03.02.2006, 22:52 Sayın Bektaş Çelebi, bazı durumlarda birşeyin bir olayın, bir eylemin açıklanması zor olduğunda bunu açıklamak için fazla söze hacet bırakmadan atasözlerimize müraacat ederiz. Ve o atasözleri bize bir kaçcümleyle olayı, eylemi olanca berraklığıyla izah ederler. İşte şimdi bu noktada ben de ataözlerimize mürracat etmeyi uygun gördüm. Derki: Ayınesi iştir kişinin lafa bakılmaz. Bak birde devrimcilikten bahsetmişsin!!!! Halbu ki devrimcileri 12 eylülde kıyma makinasında kıyar gibi kıyma eyleminde bulunmuş işkenceyi meşru görmüş faşist bir partinin kurucusu olma onursuzluğuna nail olmuş birkişiyi hangi zihniyet nasıl savunabilir? Alevilik İnsanın insana zulmetmesini reddeder. Peki nasıl olur da insanın insana zulmetmesini reddeden bir anlayışın sözde dedesi bunu zulmü meşru görebilir? Dolayısıyla Böyle bir zihniyet alevi dedesi değil alevilerin ayak tırnağı bile olamaz. Eğer birşeyler birileri tarafından araştırılması gerekecekse hiç tereddütsüz bu kişi sizsiniz. Çünkü bu zihniyeti savunmanın hiç ama hiç haklı gerekçesi olamaz. Tekrar etmiyeceğim bu zihniyetin neden bu kadar çaba içinde olduğunu, zira bu forumun ilgili yerlerinde biraz araştırısan gerekli verilere rahatça ulaşabilirsin
izmirksk 03.02.2006, 23:29 elbette mhp ye oy vermesindense akp daha iyidir ama yinede artık alevi dedelerinin solda örgütlenme yapmaları gerekir öyle değilse bile alevi cemaat ve önderleri aralarında kısır tartışmayı bitirmeliler
alevi önderi olmak yada ona soyunmak kolay değildir gerekirse kendisini ikinci plana itecek ve önce toplum ve millet diyecek
maalesef bizde öyle şey yok bir iki tane sorumlu alevi cemaat önderi haricinde çok fazla birleştirici çıkacağını sanmıyorum gemisini yürüten kaptan ve her birisi arkasanıda milyonlarca alevi var sanıyor
EŞİTLİK PARTİSİ 04.02.2006, 13:18 PEKİ KİM İYİ...
Biz ikrarımıza sadığız...İZZETTİN DOĞAN DEDEYİ VE CEM VAKFINI eleştiren arkadaşları tenzih ederek belirtelim ki,klasik bir yöntem vardır önce başa ateş edeceksin...bu yöntemi dünyada hangi düşüncenin uyguladığını herkes bilir...
Bizce gerek belirttiğimiz kişi ve kuruma,gerek ALEVİLİĞE kendi alanlarında hizmet etmeye çalışan diğer kuruluşlara,kişilere ve kurumlara ELEŞTİRİ sınırlarını aşarak karalamaya çalışanlar karşılarında bizi bulurlar...elbetteki kişilerimizin,kurumlarmızınn ve kuruluşlarımızın eleştireceğimiz yanları,beğenmediğimiz yanları olabilir,ama bunu yöntemi bu değildir diye düşünüuoruz...ya bunlar gibi kuruluşlar yaratarak toplumumuza alternatif sunarız,ya içerisine girer düzeltmeye çalışırız yada kimse kusura bakmasın boş konuşmayız...tekrarlayalım birileri AABFmizi,CEM VAKFIMIZI,PİR SULTAN DERNEKLERİMİZİ,HACI BEKTAŞ DERNEKLERİMİZİ VE DİĞER DERNEK VE VAKIFLARIMIZI birbiriyle karşıt,çelişir göstermeye çalışabilir,buna bu dünyada kimsenin gücünün yetmeyeceğini peşinen belirtelim...
Evet birileri yeni yeni KURUMSALLAŞMAYA başlayan örgütlü yapımızından rahatız olabilir ama SİZ CANLAR lütfen buna alet olmayın derim...
En kötü örgütlülük,en iy örgütsüzlükten iyidir...bunların başında ve yönetimindeki insanlarımızın performansını,ilişkilerini beğenmeye biliriz ama bu kişi ve kurumlarımzı asla hainlikle suçlamayalım derim...yoksa elbette herkes kendini savunabilir...
Doğaldır ki ALEVİLER içerisinde farklı SİYASİ anlayışta,farklı partilerde insanlar olabilir,bu o kişinin sorunudur...saygılarımla.
Bektaş ÇELEBİ
derviscemal 04.02.2006, 15:02 Yüreğina sağlık Bektaş Çelebi artık biz kendi kendimizi bölmekten vaz geçelim. Sahip çıkalım iyiside kötüsüde hepsi bizim değilmi ya düzelteceğiz yada şikayet etmeyeceğiz..
DERSİMLİ_62 04.02.2006, 17:03 DervİŞ Cemal Sen O Vakifta Yer AldiĞin İÇİn DoĞal Olarak Koruma GÜdÜyorsun.cem Vakfi Bİr Kere AlevİlİĞİn Felsefesİne Aykiri GÖrÜŞler İÇerİyor BÖyle Alevİlİk Olmaz Alevİlİkte Dİn,dİl,irk Ayrimi Yoktur Ama Bu Vakifdakİler Ayrimcilik Yapiyor TÜrkÇÜlÜk Yapiyorlar Bana GÖre Alevİlerİn Mhp Sİ Bunlar Alevİlerİ Asil BÖlen Bunlar Televİzyon Ve Radyo Yayinlarini Dfİkkatle İzleyİn KonuŞmacilari Bİr Dİnleyİn Bakalim...
Cemal Şener Gİbİ Bİr Adam Bu Vakfa Yakin Olan Bİrİ Kalkip Canli Yayinda Mhplİ Bİr Adam Sarilmadimi?bİrde DemİŞsİnkİ Bİrbİrİmİzİ BÖlmekten VazgeÇelİm İyİsİyle KÖtÜsÜyle Hepsİnİ Kabul Edelİm Hayir Dostum KÖtÜlerİ Kabul Edemeyİz..siĞ DÜŞÜncelere Sahİp Olanlar Ayrim Yapanlari Alevİlerİ YanliŞ YÖnlendİrenlerİn Alevİler Arasinda Yerİ Olmamali.olmuyacaktirda...
derviscemal 04.02.2006, 18:40 DervİŞ Cemal Sen O Vakifta Yer AldiĞin İÇİn DoĞal Olarak Koruma GÜdÜyorsun.cem Vakfi Bİr Kere AlevİlİĞİn Felsefesİne Aykiri GÖrÜŞler İÇerİyor BÖyle Alevİlİk Olmaz Alevİlİkte Dİn,dİl,irk Ayrimi Yoktur Ama Bu Vakifdakİler Ayrimcilik Yapiyor TÜrkÇÜlÜk Yapiyorlar Bana GÖre Alevİlerİn Mhp Sİ Bunlar Alevİlerİ Asil BÖlen Bunlar Televİzyon Ve Radyo Yayinlarini Dfİkkatle İzleyİn KonuŞmacilari Bİr Dİnleyİn Bakalim...
Cemal Şener Gİbİ Bİr Adam Bu Vakfa Yakin Olan Bİrİ Kalkip Canli Yayinda Mhplİ Bİr Adam Sarilmadimi?bİrde DemİŞsİnkİ Bİrbİrİmİzİ BÖlmekten VazgeÇelİm İyİsİyle KÖtÜsÜyle Hepsİnİ Kabul Edelİm Hayir Dostum KÖtÜlerİ Kabul Edemeyİz..siĞ DÜŞÜncelere Sahİp Olanlar Ayrim Yapanlari Alevİlerİ YanliŞ YÖnlendİrenlerİn Alevİler Arasinda Yerİ Olmamali.olmuyacaktirda...
canım kardeşim benim o vakıfta aldığım kısa bir görevden değil söylediklerim şimdi burada farklı bir konuya kaymasın diye söylemiyorum ama
baba bizde aslen tunceliden gelmişiz kürtlük türklük farklı birşey ve ne sen nede başkası bu şekilde kimseyi men etme hakkına sahip değilsiniz ben söylüyorum bağlantı kurun araştıtın konuşalım, lütfen bilmediğiniz şeyler konusunda farazi konuşmayalım arkadaşlar.. on kişi,on beş kişi kötü dedi diye kötü olmaz bu ayrıca diğer bazı vakıflarda kürt milliyetciliği yapmakta ama cem vakfı hiç birşekilde kürt-türk milliyetçiliği yapmamaktadır arkadşlar...
bilginize
drtuncay 04.02.2006, 21:57 Merhaba canlar....
kim ne derse desin cem vakfı şu ana kadar çok güzel işler yapmıştır bence.ve çalışmaları gelin canlar bir olalım felsefesini uygulayacak yöndedir.tabiki daha iyi olması için eleştiriler yapacağız ama bunu cem vakfını karalayarak yapmayalım lütfen sonuçta oda bizim kurumumuz.
Biz de en çok yapılan hata aleviliği bir sol parti gibi göstermektir.Alevilik hiç bir siyasi fikire benzetilemez yada özleştirilemez çünkü aleviliğin sahip olduğu değerler binyıllardır mevcuttur.Sonuçta kişilerin değişik fikirleri olabilir
alevi de olsa bir sağ partiye oy verebilir sonuçta demokrasi budur.
epikurus 05.02.2006, 20:27 Kurumlarla ilgili kimsenin bişey söylediği yok zaten olamaz. Bunların hepsi bizim özbe öz değerlerimiz,gözbebeğimiz. İnsan gözbebeğini nasıl korursa, yavrusunu, canını, malını, ırzını namusunu nasıl korursa bunları da öyle koruması gerekir. Kim nasıl hangi sebeple bunlara bişey söyleyebilir? Bizim bütün söylemlerimiz bu kurumları kişsel çıkarlarına alet eden, Alevi kesimini meta haline dönüştürüp bu metayı ticari kazanç haline çevirmeye çalışan asalaklara.Ben derim ki eleştirmekten de korkmamalıyız. Doğruyu yakalamanın tek şartı eleştirmek. YAnlış yapan mutlaka gitmeli. Değerlerimizi yıpratmaya kendilerine çıkar sağlamak için kullanmaya kimsenin hakkı yok. Bu değerler kanla yaratıldı. Kimse bahşetmedi. YAni İzzettin Doğanlar istedi diye kimse vermedi. Ebusuutlarla, Yavuzlarla, Maraş'ta katledenlerle, Sivasta yakanlarla işbirliğine girenler alevi dedesi değil de peygamber bile olsalar kabuledilebilir bir tarafı olamaz.
derviscemal 06.02.2006, 10:40 Kurumlarla ilgili kimsenin bişey söylediği yok zaten olamaz. Bunların hepsi bizim özbe öz değerlerimiz,gözbebeğimiz. İnsan gözbebeğini nasıl korursa, yavrusunu, canını, malını, ırzını namusunu nasıl korursa bunları da öyle koruması gerekir. Kim nasıl hangi sebeple bunlara bişey söyleyebilir? Bizim bütün söylemlerimiz bu kurumları kişsel çıkarlarına alet eden, Alevi kesimini meta haline dönüştürüp bu metayı ticari kazanç haline çevirmeye çalışan asalaklara.Ben derim ki eleştirmekten de korkmamalıyız. Doğruyu yakalamanın tek şartı eleştirmek. YAnlış yapan mutlaka gitmeli. Değerlerimizi yıpratmaya kendilerine çıkar sağlamak için kullanmaya kimsenin hakkı yok. Bu değerler kanla yaratıldı. Kimse bahşetmedi. YAni İzzettin Doğanlar istedi diye kimse vermedi. Ebusuutlarla, Yavuzlarla, Maraş'ta katledenlerle, Sivasta yakanlarla işbirliğine girenler alevi dedesi değil de peygamber bile olsalar kabuledilebilir bir tarafı olamaz.
burda söyleneni tam anlayamadım ama eğer demek istediğiniz İzzettin DOĞAN bizim insanlarımızı yakanlarla işbiriliği yaptı demekse. Üzgünüm ama siz ne dediğiniz bilmiyorussunuzdur. Bir şey bilmeden böyle ağır ithamlarda bulunmak kimsenin haddi değildir. Bu ne izettin doğan a nede diğer hiç bir insana çamur at izi kalsın taktiğinden yana değilim. bütün arkadaşlarıma saygıyla duyrulur..
DERSİMLİ_62 06.02.2006, 14:06 DOSTUM SEN KENDİNE GÖRE HAKLI OLABİLİRSİN BENİM BU VAKIFA VE İZZETİN DOĞANA KZIDIĞIM TEK ŞEY DÜNYADAKİ TÜM ALEVİLERİN TEMSİLCİSİYMİŞ GİBİ ÇIKIP TELEVİZYONLARDA BEYANAT VERMELERİ...BAZI KONUŞMALARI SANKİ AKPLİLERİN KONUŞMALARIYLA AYNI BU RESMİ BİR ARKADAŞIMIZ YAYINLAMIŞTI ONDAN ÖZÜR DİLİYEREK TEKRAR YAYINLIYORUM..
VE SON GÜNLERDE KANAL 7 DE SAMANSYOLUNDADA BU VAKFIN FALİYETLERİNE ***ÇA YER VERİMESİ.
TARTIŞMA PROGRAMLARINA HEP BU VAKIFA YAKIN KİŞİLEİRN ÇAĞRILMSI.
BENİM AKLIMDA SORU İŞARETLERİ YARATTI
ZATEN BUGÜN CEM VAKFI İL BAZINDA DEĞİL GENELLİKLE İLÇE BAZINDA ÖRGÜTLÜ BUDA ZATEN ALEVİLERİN BUNLARA DESTEK VERMEDİĞİNİ GÖSTERİR O YZÜDEN KONUYYU DAHA FAZLA UZATMIYORUM...DEĞMEZ...
izmirksk 06.02.2006, 14:48 izzettin doğan son seçimlerde dsp yi destekleyeceğiz demişti ama dsp nin son seçimlerde aldığı oy ortada
alevi toplumu üzerinde izzettin doğan ın hemen hemen hiç etkisi yok(gerçi aleviler üzerinde hiç kimsenin etkisi yok )
seçimlerden sonra bir gazete anket yapmıştı ve alevilerin %70 i chp ye oy verdiğini söylemiş(bizim forumdaki anketle oldukça örtüşen bir şey bu) geri kalan %20 i kadarıda akp demiş
her ne ise deniz baykalıda tebrik etmek lazım yakın zamanda sağcı akademisyenler ve gazetecilerle yaptığı görüşmelerden sonra televizyona çıkıp bizde üst kademedeki mezhepçileri temizledek bizde artık herhangi bir mezhep baskın değil diyerek sağcı sünnilere olumlu sinyal vermişti hata sünni ve sağcı köşe yazarları deniz baykal partiyi alevicilikten uzak tutuyor helal olsun türünde övgüler almıştı
ve okumayan ,düşünmeyen, sorgulamayan alevi toplumuda deniz baykal a sahip çıkmaya devam ediyor.
epikurus 06.02.2006, 14:50 burda söyleneni tam anlayamadım ama eğer demek istediğiniz İzzettin DOĞAN bizim insanlarımızı yakanlarla işbiriliği yaptı demekse. Üzgünüm ama siz ne dediğiniz bilmiyorussunuzdur. Bir şey bilmeden böyle ağır ithamlarda bulunmak kimsenin haddi değildir. Bu ne izettin doğan a nede diğer hiç bir insana çamur at izi kalsın taktiğinden yana değilim. bütün arkadaşlarıma saygıyla duyrulur..
Sevgili kardeşim ben ne dediğimi iyi biliyorum. Kimseden akıl almaya ihtiyacım yok. Kimseye çamur attığım da yok. Gerçeği yalnızca gerçeği söylüyorum hepsi bu. Ayrıca yukarıdaki fotoğraf birşeyleri açıklamaya yorumlamaya gerek bırakmıyor.
Sen de hafıza kaybı olmuş olabilir. Benim hafızam çokşükür yerinde. Sivasın Külleri savrulmadı, o ateş hala çok sıcak. Eğer birparça hafızanı zorlarsan, o dönemde belediye başkanının kim olduğunu o belediye başkanının partisini o cani İtfaiyeci Cafer Erçakmak'ı, oradaki güruhu hatırlarsın.
Bu forumum başında Milliyette çıkan röportaj var bari hiçbişey bilmiyorsan onu oku öyle cevap yaz. Açıkçası senin bu kadar sığ olduğunu tahmin etmemiştim. Meğer yanılmışım. Peki sormazlarmı adama nasıl olurda bir Alevi dedesi kalkıp ta bu partinin ardıllarıyla işbirliğine girebilir? Bunun izahı nasıl yapılır?
derviscemal 06.02.2006, 16:12 Değerli arkadaşım şuanda anlamadığım bir nokta var nasıl olurda sen İzzettin Doğan sivasta alevileri yakanlarla işbirliği yaptın dersin ya kanıtla o zaman diye sorarlar adama. onunla konuştu bununla konuştu bunu yakmıştır mantığı yanlıştır. Soruyorum sana burada bir linç girişimindesin ama ne yaptın allevilik için İzzettin Doğan kadar söylermisin. Benim hafızamda çok iyidir merak etmeyesin. Ayrıca milliyetin yazısını sen istersen bir baştan oku belki ne demek istediğini daha iyi anlarsın.. Ne cem vakfının nede İzzettin Doğanın avukatı değilim ama şu yanlışın karşısındayım çamur atıyosunuz şöyle oldu böyle oldu değil koyun ortaya delillerini hep beraber tepki gösterelim farazi ve altı boş şeylerle konuşmakla yol alınmaz.
Ben öyle sıg felan değilim ama şimdi kendi savunma gereği duymuyorum.
Önce Türkiyede Cem vakfından daha iyi çalışan bir kuruluş göster banada görelim...
Doğru ve kanıtlayıcı şeyler gösterin koyun ortaya ben gidip sorayım tek tek İzzettin Doğan’a neden diye cevaplarını paylaşalım. Ama gerçek deliler koyacaksınız ortaya ..
Daha iyisini yapın Türkiye de sizi de savunayım..
noyancem 06.02.2006, 21:57 Arkadaşlar bir kurumu ve kişileri değerlendirme yaparken lütfen iyice araştırılması gerekir.Öncelikle Cem Vakfı Avrupa koordinatörü mektupla değil vakıflar kanuna göre kurucu üyelerin yapığı seçimle göreve gelirler.Bana kalırsa İzzeddin Doğan 'ı incelerken kişisel fikirlerinden çok bu dava için neler yaptığını tartışmalıyız.Türkiyede Alevi islam inancı günışığına bildiğiniz gibi 80 li yıllar ile beraber başlamıştır.Bu konuda kırmızı koltuk programına Prof Dr İzzeddin Doğan katılarak alevi inancından olduğunu ve bu sorunlar çözülmesi konusunda fkirler yürütmüştür.Ve alevilik bundan sonra örgütlenip toplumda tartışılır hale gelmiştir.Şunu sizlere sorma isterim sayın İzzeddin doğanı tartışırken sürekli siyasi kimliğinden bahsedilir, ve bu konuda tartışma yaratılır.Acaba alevi toplumunda İzzeddin Doğan gibi belli bir noktaya gelmiş ve kendi kimliğini deklare etmekten çekimeyen kaç kişi sayabilirsiniz ?.İzzeddin hocayı bu tip diyaloglara girerken ; yıllardır Alevi kesiminin oylarını alan ve bu oyları çantada keklik gören fakat Alevi inancı için hiç bir adım atmayan nasıl olsa başka partiye vermezler düşüncesi ile davranan CHP yönetiminin hiç mi suçu yok ? .B u oyları verilmesine rağmen TBMM de sorunlarımız gündeme getirmeyen Alevi kökenli milletvekillerinin hiç mi suçu yok ?.Aynı şekilde Alevi inancını kendi ideolojileri doğrultusunda tek yönlü değerlendiren bundan insan kaynağı elde etmek isteyen Marksizimle Aleviliği aynı fotoğrafta gösteren anlayışın hiçmi suçu yok ? Aleviliğe kültürdür , yaşam biçimidir diyerek değerlendiren , Avrupadaki yabancı güçlerle diyalog kurup bunların maşası haline gelen sözde alevi kurumlarının hiçmi suçu yok ? Prof Dr İzzeddin Doğan Türkiyede Cem Vakfı yoluyla inancımızın yaşamasını sağlamak istemektedir.Ülkemizde bu değerleri korumamız gerekir.Bu ülkede alevi sunni kardeşliğini devamı için İzzedin Doğan gibi değerlere ihyicamız vardır.Lütfen harcamayalım.
cem vakfı hakkında bilgim yok ama izzetin doğanla bikaçkez konuşmusluğum var dedemin arkadaşı ve dayımında hastasıdır
çok cana yakın,çok yardım sever ve insanları önemsiyen bi kişi burdaki kötü sözlerin ve iftiraları haketmiyen bi kişi olduğunuda söylememe gerek varmı bilmiyorum!!!!!!!!!!!
Candacan 06.02.2006, 23:36 Türkiyede Alevi islam inancı günışığına bildiğiniz gibi 80 li yıllar ile beraber başlamıştır.
-Çok doğru. Asimilasyon da o yıllarda başladı.
-Çok doğru, birçok işler yaptı. İşte bazıları:
- Alevilik adına bir vakıf kurdu.
- Tek başına aleviliği savundu.
- Devlet kendisini, alevilik adına muhatap kabul etti.
- Devlet, kendisiyle pazarlık yapılmasına izin verdi.
- Devletten, diyanetten pay istedi.
- Diyanet içinde kürsü isteyerek birlikte çalışmayı önerdi.
- Devletin dedelere maaş bağlamasını istedi.
-Çekinmedi mi, yoksa çekinecek bir şeyi mi yoktu.
-Basında ve medyada sürekli boy gösterip, bol bol konuşmasına izin verildi.
-Sevimli ve cana yakın bir kişiliği vardı.
-Gerçekten çok çalıştı.
Bence görevini başarıyla sürdürdüğü söylenebilir.
-Gerçekten çok çalıştı.
Peki İzzettin Doğan bunu yaparken siz ve önder kabul ettiğiniz Hüseyin Gazi Metin dede neler yaptı.
Cem Vakfı"nın yaptığı ve yapmak istedikleri şeylerle niyetinin ne olduğu gayet açıktır. Ayrıca; bir vakıf niye kurulur?
Evet bir vakıf neden kurulur?
drtuncay 07.02.2006, 21:10 arkadaşlar izzettin doğan ı ve cem vakfının yapmak istediklerini anlamadığnız müddetçe birileriyle işbirliği yapıyo şeklindeki eleştirileriniz hep devam edecektir.çünkü onları diğer inanç grupları ve bizleri hiçte sevmeyen insanların yanların da çok göreceksiniz...
İşte bizim için önemli olması gerekende bu aslında biz hep kendi kabuğumuza çekilip birşeyler yapmaya çalıştık yıllarca ama elimize kayda değer pek birşey geçmedi.
ama izzettin doğan ve cem vakfının bu yaklaşımı inanın aleviliğin geniş kesimler tarafından kabullenilmesini sağlayacak ve bizi yek vücut yapacaktır.
o yüzden lütfen eleştirelim tartışalım (kol kırılır yen için de kalır)ama lütfen ve lütfen çamur atmayalım.
Sevgili can,
Bir vakıf devlet desteğinde kendi fikirlerini empoze etsin diye kurdurulrur. Hele de bu vakıf aleviliği savunuyorsa. bulunamayacak bir fırsattır.
Sayın Candacan,
Bu nasıl bir yaklaşım anlayamadım. Sizin bakış açınıza göre her vakıf devlet desteğinde ve devletin düşüncesini empoze etmesi için kuruluyor. Vakıf kuranlar da bir nevi işbirlikçi.
İleri de önder kabul ettiğiniz Hüseyin Gazi Metin dede de bir vakıf kurar veya bir vakıf bünyesinde yer alırsa demek ki o da devlet ile işbirlikçi olacak.
Sizin düşüncenize göre Alevilik ile ilgili bütün dernek ve vakıflar işbirlikçi oldu.
-Gerçekten çok çalıştı.
İzzettin Doğan'ın bunları yaparken siz neler yaptınız diye sordum ancak cevap gelmedi. Demek ki o ve yanındakiler bütün bu kötü şeyleri yaparken siz hiç birşey yapmamışsınız.
Candacan´isimli üyeden Alıntı
Sevgili can,
Bir vakıf devlet desteğinde kendi fikirlerini empoze etsin diye kurdurulrur. Hele de bu vakıf aleviliği savunuyorsa. bulunamayacak bir fırsattır.
Bak yeni asya vakfi bu da vakıf ve web sayfasında büyük harflerle risalei nur yazılı, www.yeniasya.org.tr (http://www.yeniasya.org.tr)
daha böyle başka fikirler adına kurulmuş vakıflar var hepsi devlet kendi fikrini empoze etmek içinmi kurmuş hemde böyle bir vakfa tam tersi olmasın.
cemvakfı bir boşluğu doldurmakta.Saygı duymak lazım
Candacan 08.02.2006, 21:48 Bak yeni asya vakfi bu da vakıf ve web sayfasında büyük harflerle risalei nur yazılı, www.yeniasya.org.tr (http://www.yeniasya.org.tr/)
daha böyle başka fikirler adına kurulmuş vakıflar var hepsi devlet kendi fikrini empoze etmek içinmi kurmuş hemde böyle bir vakfa tam tersi olmasın.
cemvakfı bir boşluğu doldurmakta.Saygı duymak lazım
Farklımı sanıyordun. Bir vakıf ya devlet tarafından kurdurulur, ya da bir kişi tarafından bir şeyler empoze etmek amacıyla kurulur. Bu vakıflar da devlet destekli değilse etkisi yoktur.
Boşluk varmış. Hangi boşluk. Kastettiğiniz resmi boşluk ise; "Cem Vakfı"nın kurulduğu günlerde açılan derneklerimiz niçin kapatılmış. Asimilasyonun etkili olabilmesi için, aleviliğin aleviler eliyle yapılması gerekiyordu. Sanırım burda boşluk vardı. Haklısın, boşluk dolduruldu. Saygı duyabilirsiniz.
dediklerinize saygı duyuyorum belki de haklıda olabilirsiniz.Kendi çapınızda.Ama şuanki görüşüm cem vakfına sahip çıkılması yönünde.
http://www.cemvakfi.org/images/cem_01.gif (http://www.cemvakfi.org/)
Candacan 08.02.2006, 22:28 dediklerinize saygı duyuyorum belki de haklıda olabilirsiniz.Araştırmaya değer bir düşünce ortaya atıyorsunuz.Ama şuanki görüşüm cem vakfına sahip çıkılması yönünde.
http://www.cemvakfi.org/images/cem_01.gif (http://www.cemvakfi.org/)
Cem vakfına sahip çıkalım can,
Alevilik adına yaptığı ve yapacağı çalışmaları elbette destekleyelim. Ama yanlışlarını da görelim. Her ne yaparsa doğru yapar mantığı ile yaklaşmayalım. Söylem ve istemlerinde bazı yanlışlar olduğunu söylüyorum.
Sayın polata,
Benim ne iş yaptığımı, kimlerle kimlere karşı nasıl mücadele ettiğimizi sen çok iyi biliyorsun.
Sayın Candacan,
Siiznle ilgili bilgilerim, forumda vermiş olduğunuz 45 yaşında Çorum'lu emekli öğretmen olmanız, bilim ve felsefe konularına ilgi duymanız ve ilk nickiniz de isminizin yer almasından başka değil. Kaldı ki bundan fazla kişisel bilgilerinizi de bilmem gerekmiyor. Kimlerle kimlere karşı, ne zaman hangi mücadeleleri nasıl verdiğiniz de bilmiyorum. Sizinle ve yaptığınız mücadelerle ilgili bilgiye sahip olsaydım İzzettin Doğan bunları yaparken siz ne yapıyordunuz diye sorma ihtiyacı duymazdım.
Bir vakıf devlet desteğinde kendi fikirlerini empoze etsin diye kurdurulrur.
ve
Farklımı sanıyordun. Bir vakıf ya devlet tarafından kurdurulur, ya da bir kişi tarafından bir şeyler empoze etmek amacıyla kurulur. Bu vakıflar da devlet destekli değilse etkisi yoktur.
söylemlerinizle öncelikle Cem vakfının devlet destekli, devletle işbirlik içerisinde, devletin kurdurduğu ve onun güdümünde olduğunu belirtip (söylemler hiç yabancı değil) ardından da Sayın Demali'ye
Cem vakfına sahip çıkalım can,
diyorsunuz. İlk söyleminiz doğru ise neden Cem vakfına sahip çıkalım. Yok ilk söylemleriniz yanlış ise Cem vakfı devlet tarafından kurulmamış, devletle işbirlikçi değil, bağımsız ve kendi düşünceleri doğrultusunda hareket ediyorsa yanlışınızı görüp sahip çıkalım.
Evet bir vakıf neden kurulur?
sorusuna verdiğiniz
cevabı bir başka yazınızda biraz ılımlaştırarak
Bir vakıf ya devlet tarafından kurdurulur, ya da bir kişi tarafından bir şeyler empoze etmek amacıyla kurulur. Bu vakıflar da devlet destekli değilse etkisi yoktur.
bu sefer devletin yanı sıra kişileri katıyorsunuz. Ancak mantık değişmiyor
Boşluk varmış. Hangi boşluk. Kastettiğiniz resmi boşluk ise; "Cem Vakfı"nın kurulduğu günlerde açılan derneklerimiz niçin kapatılmış. Asimilasyonun etkili olabilmesi için, aleviliğin aleviler eliyle yapılması gerekiyordu. Sanırım burda boşluk vardı. Haklısın, boşluk dolduruldu.
Dernek ve vakıfların kuruluş amacı kaba tabir ile aynı düşünce ve amaçta ki insan topluluklarının bir araya gelerek bu düşünce ve amaçları doğrultusunda bunun gelişimi, yayılması, ifade edilmesi, savunulması, desteklenmesi v.b. çalışmalarının yapılması değil midir? Empoze etmek gibi diğer anlamı zorla dayatmak, kabul ettirmek olan bir kelimeyi Cem vakfı veya benzer doğrultuda ki vakıf ve dernekler için kullanmak pek de doğru bir yaklaşım değil. Cem vakfının devlet tarafından desteklenerek İzzettin Doğan ve arkadaşlarına Aleviliği asimile etmek için kurdurulduğunu/kurulduğunu düşündüğünüze göre elbette ki empoze etme kelimesini de kullanmanız normaldir.
Cem vakfının devlet tarafından kurdurulduğunu/kurulduğunu çünkü vakıfların ancak devlet desteğinde devletin düşüncesini empoze etmek için kurdurulduğunu düşünüyorsunuz ki bu durumda bütün vakıflar ve de dolayısı ile dernekler aynı doğrultuda kurulmuş oluyor. Yani Cem vakfı dahil olmak üzere diğer Alevi dernek ve vakıfları devlet desteği ile kurdurulmuştur sonucu çıkıyor. Asimile olmamak, devlet tarafından oyuna getirilmemek için bir araya gelip dernek veya vakıf kurmayalım yoksa asimile oluruz devletin oyununa gelir devlet ile işbirliği yaparız. Bir insan hükümete veya idarecilere düşman olur, ancak sizin düşmanlığınız devlete karşı Sayın Candacan.
Bu vakıflar da devlet destekli değilse etkisi yoktur.
Bir vakfın etkili olması devlet desteğine değil o vakfın çalışmalarına ve en önemlisi o amaca gönül vermiş kişilerin sıkı bağlılığı ile doğru orantılıdır. Dışarıdan yapılan maddi veya başka türlü destek sahtedir sadece ayakta tutar. Gerçek destek içtedir ayakta tutmakla kalmaz amacı hareketlendirir yürütür.
Vakıf veya derneklere karşı çıkmak yerine onları desteklemek daha doğru olacaktır. Unutmayınız ki en kötü düzen düzensizlikten daha iyidir. Her ne kadar
Alevilik adına yaptığı ve yapacağı çalışmaları elbette destekleyelim. Ama yanlışlarını da görelim. Her ne yaparsa doğru yapar mantığı ile yaklaşmayalım. Söylem ve istemlerinde bazı yanlışlar olduğunu söylüyorum.
desenizde önceki yazdıklarınız ile uyuşmadığı için samimi bulmadım. İzzettin Doğan devlet desteğinde asimilasyonun etkili olabilmesi için Cem vakfını kurdu düşüncesi ile bu doğrultuda yaptığı işleri sıraladıktan sonra bunu yazmak samimiyetten çok uzak. Kaldı ki İzzettin Doğan ve Cem vakfının yaptığı işleri sıraladığı listeye baktığımda Aleviliği asimile etmek için yapılmış birşey göremiyorum. En azında Aleviliği dinin, İslam dinin dışına çıkartıp, dinsel söylemlerini yoksayıp, yaşam biçimidir kültürdür diye söylemlerde bulunan gerçek asimilasyoncularla bir olmamış.
arkadaşlar izeetin doğan aleviliğn sünnilşemesi için çaba harcayan ve buradan rant sdağlamak isteyen bir çizgiye sahiptir.Neden diyeceksiniz aleviliğin diyanete bağlanmasını savunması bunun açık göstergesi bunu ise söyle açıklamamktadır sünnniler diyanette npay alıyporsa bizler nedn almayalım bizimde faydalanmamız gerekiyor diyor.halbuki bizler kendimizi diyanet gibi bir kurum olamdnda var edebiliriz ama sünni inancı böyle değil eğer diyanet olmasssa sünniler camilerinde duracak gönüllü imamaı bile bulamaz.İzzettin doğanın dedeliği ise tartışmalı benim bildiğime göre izzettin doğana dedlişk ta osmanlı zamanında sülalesine osmanlıya hizmet amacı ile verilmniş diye biliyorum ama bu konuda daha geniş bilgi toplayınca sizlere ulaştırmaya çalışacağım ama tabi bunları daha somutlamak gerek bu konuda bilgisi olanlarda yeterli bilgi,yi alınca yazacam
yaşamak direnmektir
DERSİMLİ_62 09.02.2006, 17:08 resmi 1 kere yayınladım görülmedi galiba birdaha yayınlıyorum cem vakfını savıunan arkadaşlara sorum olacak burda izzetin doğanın işi ne
Heralde 20 milyon alevinin hangi partiye oy vereceğini belirliyorlar.deme..
bakalım bu resim için ne yorum yapacaksınız merak ediyorum...
Candacan 09.02.2006, 22:59 Cem vakfının devlet tarafından kurdurulduğunu/kurulduğunu çünkü vakıfların ancak devlet desteğinde devletin düşüncesini empoze etmek için kurdurulduğunu düşünüyorsunuz ki bu durumda bütün vakıflar ve de dolayısı ile dernekler aynı doğrultuda kurulmuş oluyor. Yani Cem vakfı dahil olmak üzere diğer Alevi dernek ve vakıfları devlet desteği ile kurdurulmuştur sonucu çıkıyor. Asimile olmamak, devlet tarafından oyuna getirilmemek için bir araya gelip dernek veya vakıf kurmayalım yoksa asimile oluruz devletin oyununa gelir devlet ile işbirliği yaparız. Bir insan hükümete veya idarecilere düşman olur, ancak sizin düşmanlığınız devlete karşı Sayın CandacanVakıf ile dernek arasındaki farkı bilmeyen, ya da bile aynıymış gibi lanse eden bir mantık.
Nasıl etsem, ne yapsam da şu adamın yazısını eleştirsem mantığı ile yazı yazılırsa varılan sonuç bu olur. Sırf eleştirebilecek bir şey yakalama adına daha da gülünç duruma düşülür.
"Cem Vakfı" ve vakıflar kişisel örgütlerdir. Kişelerin çıkarına, görüş ve hedeflerine hizmet eder.
Dernekler ise toplumsal örgütlerdir. Grupların ve toplumların çıkarına, görüşlerine, hedeflerine hizmet eder.
Vakıflar devlet desteğinde kurulur, sözüm yanlış anlaşıldı galiba. Ben sonuç itibarı ile yazmıştım. Ama anlaşılan bazılarına daha ayrıntılı açıklamam gerekecek. Vakıflar da, tıpkı dernekler gibi devletten izin alarak kurulurlar. Devletten izin alamazlarsa kurulamazlar. Kurulsalar bile devlet desteği olmadan uzun süre ayakta kalamazlar. Kalsalar bile etkileri olamaz.
Şimdi size tekrar soruyorum:İzzettin Doğan ve vakfının; yazılı ve görsel basında boy boy reklamı yapılırken, bizim kurduğumuz derneklerin kapatılıyor olması ne anlama gelir?(o dönem için)
Devlet düşmanı
Dini tabu gören bir zihniyetle, devleti tabu gören bir zihniyetle bir adım ileri gidemezsiniz. Daha iyinin, daha güzelin, daha doğrunun mücadelesini veren insanlar; tarih boyunca ya dinsizlikle ya da vatan hainliği, devlet düşmanlığı ile suçlanmışlardır. Ve bu insanlar; zindanlara atılmışlar, yurtlarından uzaklaştırılmışlar, asılmışlar, öldürülmüşler, diri diri yakılmışlardır ama mücadeleden asla vazgeçilmemiştir.
Devlet çeklerinizse, kasalarınızsa,
...
Aleviliği asimile etmekse devlet,
"devlet düşmanı" olmaya devam ediyorum.
resmi 1 kere yayınladım görülmedi galiba birdaha yayınlıyorum cem vakfını savıunan arkadaşlara sorum olacak burda izzetin doğanın işi ne
Heralde 20 milyon alevinin hangi partiye oy vereceğini belirliyorlar.deme..
bakalım bu resim için ne yorum yapacaksınız merak ediyorum...
yanyana oturmak suçmu, sen resmi koymuşsun ee resim nerede neden çekilmiş.
Yüz ifadelerinden pekte fesatçı bir fikir çıkaramıyorum.Bir toplantı sonrası zoraki bir basın toplantısı.
arkadaşlar izeetin doğan aleviliğn sünnilşemesi için çaba harcayan ve buradan rant sdağlamak isteyen bir çizgiye sahiptir.Neden diyeceksiniz aleviliğin diyanete bağlanmasını savunması bunun açık göstergesi bunu ise söyle açıklamamktadır sünnniler diyanette npay alıyporsa bizler nedn almayalım bizimde faydalanmamız gerekiyor diyor.halbuki bizler kendimizi diyanet gibi bir kurum olamdnda var edebiliriz ama sünni inancı böyle değil eğer diyanet olmasssa sünniler camilerinde duracak gönüllü imamaı bile bulamaz.İzzettin doğanın dedeliği ise tartışmalı benim bildiğime göre izzettin doğana dedlişk ta osmanlı zamanında sülalesine osmanlıya hizmet amacı ile verilmniş diye biliyorum ama bu konuda daha geniş bilgi toplayınca sizlere ulaştırmaya çalışacağım ama tabi bunları daha somutlamak gerek bu konuda bilgisi olanlarda yeterli bilgi,yi alınca yazacam
Önce adamın dedeliğini tartışmalı olduğunu, Osmanlı zamanında hizmet amacıyla verilmiş diye biliyorum de sonra da daha geniş bilgiye ulaşınca bunları somutlaştıracağım de, çamur at izi kalsın edebiyatından küçük bir örnek.
Yazdığın doğru ise somut verilere dayandırarak açıklaman gerekmez mi?
-miş, -mış larla birisi hakkında bilgi vermek ne kadar gerçekçi, ne kadar doğru, ne kadar ahlaksal.
Vakıf ile dernek arasındaki farkı bilmeyen, ya da bile aynıymış gibi lanse eden bir mantık.
Nasıl etsem, ne yapsam da şu adamın yazısını eleştirsem mantığı ile yazı yazılırsa varılan sonuç bu olur. Sırf eleştirebilecek bir şey yakalama adına daha da gülünç duruma düşülür.
Ne güzel adam yerine koymuşum yazınızı eleştirmişim, ama isterseniz bir daha eleştirmem. Eleştirmek demek pek de doğru olmadı yanlışlarınızı düzeltmek, asimilasyon çalışmanızı göstermek, kişisel düşünceniz ile yaptığınız karalamaların yanlışlığını vurgulamak gibi nedenlerle sizin deyiminiz ile şu adamın yazısına karşılık vermiştim.
Yazdığınız eleştirilere, benim onu yazdım ama bunu demek istedim, siz bakmayın kötülediğime aslında sahip çıkmamız demek görüşlerine gülünmesi gerektiğini bilmiyordum. Geç kalmış bir gülme olacak ama artık kabul edersiniz. Ne yaparsınız anlama ve idrak etme güçlüğü çekiyorum, devlet destekli denip yerilip ardından da sahip çıkalım denmesini, izin ile kurulma olayının devletin kurdurması olarak ileri sürülmesini komedi olarak algılayamadım."Cem Vakfı" ve vakıflar kişisel örgütlerdir. Kişelerin çıkarına, görüş ve hedeflerine hizmet eder.
Dernekler ise toplumsal örgütlerdir. Grupların ve toplumların çıkarına, görüşlerine, hedeflerine hizmet eder. Sigorta Eğitim, Dinlenme ve Sosyal Tesisler Derneği, Kanarya Sevenler Derneği gibi dernekler de toplumsal bir dernek olduğu için toplumun çıkarlarına, görüşlerine göre hizmet ediyor, ben nasıl farkına varmamışım.
Vakıflar kişisel örgütlerdir çünkü onları kişiler kurar, dernekler ise toplumsal örgütlerdir çünkü onu kişiler kurmaz, kurucu üyeler ve üyeler kişiler değildir. Vakıf ile dernek arasındaki farkı bilmeyen, ya da bile aynıymış gibi lanse eden bir mantık. Cehaletime verin, hukuk fakültesinde okumadığım için cahil kalmışım. İkisinin farkına varmamışım. Derneklerde kişiler yer almadığı için görüş ve hedefleri kişilerin görüşüne, düşüncesine göre şekillenmiyor. Vakıflar ise kişiler tarafından kurulduğundan onların görüş, hedef ve çıkarları doğrultusunda çalışıyor. Derneklerin statü olarak çeşitlilik arzettiğini bilmiyorsunuz sanırım. Yoksa bütün dernekleri toplumsal örgütlenme olarak görmezdiniz.Vakıflar devlet desteğinde kurulur, sözüm yanlış anlaşıldı galiba. Ben sonuç itibarı ile yazmıştım. Ama anlaşılan bazılarına daha ayrıntılı açıklamam gerekecek.Vakıflar da, tıpkı dernekler gibi devletten izin alarak kurulurlar. Devletten izin alamazlarsa kurulamazlar. Kurulsalar bile devlet desteği olmadan uzun süre ayakta kalamazlar. Kalsalar bile etkileri olamaz.Ne yaparsınız aptallık ve zeka eksikliğimden sonuç olarak yazdığınızı başlangıç olarak algılıyorum. Bir de ha bire bu konuda size soru soruyorum, acaba algılama da ben de yoksa siz de mi sorun var. Ha bire vakıflar devlet desteği ile kurulur yazın sonra da yanlışlığı anlayınca ya ben bunu sonuç olarak yazdım ama siz özrünüzden ötürü anlayamamışsınız deyin. Vakıflar devlet desteği almazlar ise ayakta duramazlar ama dernekler durur. Ne kadar düz mantık, nerden çıkardınız bu sonucu, yoksa vakıf kurdunuz devlet desteği almadınız da yıkıldınız mı? Sonra bu devlet desteği dediğiniz nedir, parasal destek mi, vergilerden muafiyet mi, arazi veya mekan desteği mi nedir bu destek? Kamu yararı statüsünde ki derneklere verilen bazı haklarda devlet desteği sayılır mı?
İster dernek ister vakıf olan önemli olan dışarıdan alacağınız destek değildir.
Şimdi size tekrar soruyorum:İzzettin Doğan ve vakfının; yazılı ve görsel basında boy boy reklamı yapılırken, bizim kurduğumuz derneklerin kapatılıyor olması ne anlama gelir?(o dönem için) İşte sorun burada, içinizde beslediğiniz kin ve nefret ile kişisel yaklaşımız da. Neden o dönem İzzetin Doğan Cem vakfını kurarken bizim kurduğumuz dernekler kapatıldı? Bunun cevabı sizde. Bir dönem neden kapatıldı bazı dernekler veya bazı vakıflara kuruluş izni verilmedi, hangi makam/kuruluş/kurum neye dayanarak kapattırdı? Cevapları sizde, cevapları siz biliyorsunuz.
Dini tabu gören bir zihniyetle, devleti tabu gören bir zihniyetle bir adım ileri gidemezsiniz. Önce din ve devlet kelimelerinin anlamını, içeriklerini, kapsamlarını ortaya koymak gerekir. Burada kimsenin dini ve devleti kesin tabularla çevrevelediği yok. Ancak her ikisinin de olmazsa olmazları yer almaktadır. Suçu işleyen devlet midir yoksa devletin yönetiminde yer alan iktidarlar mıdır?
Aleviliği asimile etmekse devlet,
"devlet düşmanı" olmaya devam ediyorum.Aleviliği inanç, iman, din, İslam olgularından çıkartıp geçmişinizi ve atalarınızı görmezlikten gelerek asimilasyon yapıyorsunuz ki bu devlet düşmanlığı değil Alevi düşmanlığıdır.
Anladığım kadarıyla bizleri lastik gibi görüyorlar ve hekes kendi tarafında ve düşüncesinde göstermeye çalışıyor. Türkçülük yanlısı,Kürtcülük yanlısı, arap yanlısı,Şiiliğe.... Yeter artık gerçekleri görmek lazım . Arı duru diri iri olmak için birilerine yamanmak gerekmiyor... O zaman aklıma şu soru geldi. Peki yandaşsız olan nerde?
Candacan 11.02.2006, 06:05 Hırçınlaşmanızı anlıyorum."Cem Vakfı" ve vakıflar kişisel örgütlerdir. Kişelerin çıkarına, görüş ve hedeflerine hizmet eder.
Dernekler ise toplumsal örgütlerdir. Grupların ve toplumların çıkarına, görüşlerine, hedeflerine hizmet eder. Bu tanımdan nasıl "gruplar"sözcüğünü çıkararakDerneklerin statü olarak çeşitlilik arzettiğini bilmiyorsunuz sanırım. Yoksa bütün dernekleri toplumsal örgütlenme olarak görmezdiniz. nasıl böyle bir yorum yaptığınızı da anlıyorum.
İşte sorun burada, içinizde beslediğiniz kin ve nefret ile kişisel yaklaşımız da. Neden o dönem İzzetin Doğan Cem vakfını kurarken bizim kurduğumuz dernekler kapatıldı? Bunun cevabı sizde. Bir dönem neden kapatıldı bazı dernekler veya bazı vakıflara kuruluş izni verilmedi, hangi makam/kuruluş/kurum neye dayanarak kapattırdı? Cevapları sizde, cevapları siz biliyorsunuz.
Bizim derneklere niye izin verilmediğinin sebebiAleviliği inanç, iman, din, İslam olgularından çıkartıp geçmişinizi ve atalarınızı görmezlikten gelerek asimilasyon yapıyorsunuz ki bu devlet düşmanlığı değil Alevi düşmanlığıdır.buymuş. Tabii. Devlet aleviliği koruma altına almış geliştirmeye karar vermiş, bizim gibi alevi düşmanlarının aleviliği asimile etmesine izin verir mi? Vermez tabi. Önce "devlet düşmanı"ıydık. Şimdi devlet düşmanlığından vazgeçip "alevi düşmanı" olmuşum. Eh...Ne yapalım. Biz gene de yolumuza devam edelim. Daha neler çıkacak görelim.
Candacan 11.02.2006, 06:17 Ali'yi bahane ederek aleviliğin islamın içinde olduğunu ispat edemezsiniz. Tam tersine Aleviliğin islamın dışında olduğunu ispatlarsınız. Bakın açıklayım da görün kimlerin bocaladığını. Ali'yi islamın içine sokmanın nasıl zor olacağını görün. İslamiyet kurulurken; bırakın Bekir'i, Ömer'i, Osman'ı ve diğerlerini bir kenara sadece Ali'nin Muhammedin yanında olması bile, hem Ali'nin hem de aleviliğin islamın içinde olduğunu kanıtlamaz. Ali, bizim için çok önemli olan ve aleviliğin bugün kendisine şiar kabul ettiği ilkelerini, öğretilerini islamın içine sokup uygulatabildi mi? Hayır. Bunun için kendisine ve soyuna insanlık dışı işkence ve zulümler yapılmadı mı? Evet. Ali'nin öğretileri islamın içine Ali zamanında girmedi. Daha önce Osman, Ömer, Bekir döneminde de girmediğine göre: Siz ne hakla ve de ısrarla alevilik islamın içindedir ve özüdür diyebiliyorsunuz. İslamın içinde Ali'nin sadece adı vardır. Kuranda ise adı bile yoktur. Tayyip'in dediği gibi "Ali'yi sevmek alevilikse ben de aleviyim" demeden başka bir anlama gelmeyen, bu söylem her şeyden önce Ali'ye yapılmış büyük bir haksızlıktır. Alevilik, tarihinin hiç bir döneminde islamiyetin içinde olmamıştır. Bu söylem Ali'ye de, aleviliğe de yapılabilecek en büyük ... Bana ötesini söylettirmeyin. Önce gidin tarihi öğrenin. Ali'yi ve öğretilerini öğrenin. Aleviliği ve islamiyetin ne olduğunu öğrenin. Ondan sonra konuşun.Bu söylem;alevilik için, Muhammed karikatürlerindeki söylemden çok daha ağır bir söylemdir.
derviscemal 11.02.2006, 10:24 tekrarlıyorum
Anladım kadarıyla siz daha iyisini yapacaksınız. Buyrun daha iyisini yapın görelim...
Siz haklısınız bu topluma yapılan emekler boşa gidiyor galiba.. Değeri bilinmediğine göre birilerinin çıkıp önder olmasına gerek yok..içraatta bişey olmasada, konuşmada daha iyisini bilenler var..
sevgilerimle..
İzzettin Doğan ı Karalayan kimseler alevilik adına hiç birşey yapamamış kimselerdir bana göre . Eleştirininde bir sınırı vardır sanırım. Bir Alevi kurumunun başkanının hakkında konuşurken biraz daha dikkat etmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ama bu inceliği bu konuda göremedim. Türkiyedeki alevilerin İzzettin Doğana ihtiyaçları vardır.
sevgilerimle..
Türkiyedeki alevilerin İzzettin Doğana ihtiyaçları vardır.
izzettin doğana 80 darbecilerininde ihtiyacı vardı... ali yıldırımın izzettin doğan portresini oku forumda mevcut.
DERSİMLİ_62 11.02.2006, 16:05 izzetin doğan boşuna televziyon açtı stv ve kanal 7 yeterince vakıfın faaliyetlerine yer veriyor zaten...
derviscemal 11.02.2006, 16:17 izzetin doğan boşuna televziyon açtı stv ve kanal 7 yeterince vakıfın faaliyetlerine yer veriyor zaten...
biz stv ve kanal 7 izlemiyoruz. Bu kanalları izleyenlerin fikirlerinemi güveneceğiz şimdi..
derviscemal 12.02.2006, 12:52 Neden çıkartıyor medya İzzettin DOĞAN ı televizyonlara biliyormusun?
Çünkü aleviliği benim sana anlattığım gibi farazi anlatmıyor delilleriyle açıklamalarıyla anlatıyor ve hiç bir bilim adamı aksini savunmuyor İzzettin DOĞAN dedenin karşısında ona derse hepsi okeyliyor bunu bilmeyecek ne var. Alevi yazarlarımızın çoğu hikaye anlatıuyorlar çünkü..
bu nedenle..
Ayrıca Cem Tv yılların projesi belliki cem vakfı hakkında hiç birşey bilmiyorsun ve arkasında alevi iş adamları var ve çoğunu tanıyorum. önce bir cem vakfını tanımaya çalış istersen.
Bunun dışında Cem radyo yayın gününden bu güne basın m eslek ilkelerini bir defa ihlal etmemeiştir. Türkiyedeki tüm radyolar içinde ceza hatta ve hatta uyarı almayan tek radyodur. Ne yapsın geçmişte radyo umut gibi 10 yıl kapatılma cezasımı alsın. ne yapsın geçmişte ulusal radyo gibi 2 yıl kapatılma cezasımı alsın.
Şunu unutmayın arkadaşlar bunun üzerinde hiç durmak istemiyorum aslında çünkü benim için alevi olmak önceliklidir kürt yada türk olmaktan ama; eğer milliyetcilik yapacaksınız unutmamanız gereken 2 nokta vardır..
Kürt milliyetciliğinde şafi kürtleri ????
Türk milliyetciliğinde ülkücü milliyetciliğini???
Cem tv tük milliyetciliğimi yapıyor türk bayraklarıylamı açılış yapıyor hayır. e o zaman . Hem yapsa ne olur ya biz bu ülkede yaşıyoruz cumhuriyeti ve atatürkü seviyoruz. İzettin doğan şöyle böyle demekle oılmaz bu fasafisoları bir yana bırakın bırakmazsanızda siz bilirsiniz ama cem tv nin yolu uzun ve bu yolda bu sorumluluğu taşıyan tüm alevi aydın demokrat insanlarla beraber bunun destekcisi olacağız.
sevgi ve saygılarımla...
DERSİMLİ_62 12.02.2006, 18:22 dersviş cemal boşuna cem vakfını burda savunma bu vakfın ne olduğunu alevi halkı çok iyi biliyor bugün bu vakfın örgütlenebildiği illeri yazıyorum..
Antalya-Finike (Yuvalı)
Yalova
K.Maraş / Pazarcık
Antalya
Gölbaşı
Erzincan / Tercan
Malatya
Erzincan / Ulalar
Sivas
Ankara
Kocaeli
Aydın
görüldüğü gibi 7 il 4 ilçede bu vakıf örgütlenebilmiş durumda bugün izzetin doğanın çevresindeki insanların çoğuda istifa etmiş durumda
bugün bana izzetin doğanın kaç üyesi var diyebilirsin ben sana söyleyeyim500 tane üyesi bile yok ama bu adam her ne cürretse çıkıp sağa sola çıkıp alevilik hakında caka satıyor birdediyanetten pay istiyor.bugün pirsultan dernekleri avrupa alevi birlikleri fedaerasyonu hacı bektaş dernekleri alevi bektaş
dernekleri hep birlikte hareket ederken her nedense bu adam bunların tersi hareeket ediyor hep bireysel çıkarların peşinde koşuyor tabi yoldaşı fermani altunmudur nedfir onuda bunun içine koymak lazım.basında hep bu adamın yer almasının baş nedeni bazı çevrelerin aleviler üzerinden etkin olaabilmek için bu adamı ve vakfını piyon olarak kullanması ve ve alevilği devletin ve bazı suni çevrellerin görmek itediği gibi görmesidir.
bugün sadece pirsulatn abdal derneklerinin 50 bin üyesi vara alevi bektaşi derneklerinin 80 90bine yakın üyesi var avrupa alevi birlikleri federasyonununuda 100 binden fazla üyesi var burda ki aleviler yanlış tek cem vakfımı doğru.
bugün bu izzetin doğan bu kadar parayı nerden bulur neden bazı suni çevrelerle hep anılır bu kadar alevi örgütü aynı düşünceyi savunurken bu vakıf tersini neden savunur takdirini size bırakırım.
dervişcemal bende samanyoluyla ve kanal 7 yi ilemey meraklı değilim ama senin savunduğun şahısların ikide bir bu kanallara çıkarak atıp tutmalarını ialzeyerek ne kadar haklı olduğumu perçinliyorum.
zaten bugün cem tvinin benim için kanal 7 ve samanyolundan farkı yok bugün bu kanal ferhat tunça sırf görüşlşerinden dolayı kliplerine ambargo uyguluyor geçenlerde kanala şii bir adamı çıkarmışlar adam resmen sunilik yapıyor .
bugün alevi sanatçıların büyük bir kısmı cem tv ye zaten destek vermiyor bunu ilerleye günlerdede göreceksiniz zaten programlı yayınlara geçildiğinde elmayla armut belli olacak....
zaten vakfın adına bakın ALEVİ İSLAM DİN HİZMETLERİ....
YORUMU SİZİN.
o yzüden bana gazel okumayın siz vakfınzıız savunmaya devam edin bizde o adamın daha çok kirli işlerini dökmeye elimizden geldiğince devam edeceğiz...
bana göre izzettin doğan bir misyonerdir ve eskisis gibi atıp tutamayacak...
tü alevi canların sırf bunlara inat su tv ye destek vermeye çağırıyorum...
izmirksk 12.02.2006, 18:33 tü alevi canların sırf bunlara inat su tv ye destek vermeye çağırıyorum...
şu ana kadar hiç bir kanalı izleme fırsatım olmadı
ama su tv de ırkçılık yoksa seve seve izlerim
bu gün alevilerin önündeki en büyük sorun şeriatçı ve ırkçı potalara çekilmesidir
tekrarlıyorum
İzzettin Doğan ı Karalayan kimseler alevilik adına hiç birşey yapamamış kimselerdir bana göre . Eleştirininde bir sınırı vardır sanırım. Bir Alevi kurumunun başkanının hakkında konuşurken biraz daha dikkat etmemiz gerektiği kanaatindeyim. Ama bu inceliği bu konuda göremedim. Türkiyedeki alevilerin İzzettin Doğana ihtiyaçları vardır.
sevgilerimle..
Ben İzzettin Doğan'a ihtiyacımız olduğu fikrine hiç mi hiç katılmıyorum. Gözlemlediğim kadarıyla devlet, televizyonlar, zenginler vs tarafından sürekli "Alevi toplumunun temsilcisi" gibi tanıtılmaya çalışılıyor bize. Ama bu topikte kişi ve kurum hakkında yeterince bilgi verilmiş. Özellikle "darbeciler"in partisinde aldığı görevler oldukça anlamlı. AABF, Pir Sultan ve Hacı Bektaş Derneklerine ve yöneticilerine saygım sonsuz. Ama CEM VAKFI isimli kurum ve başkanı bana hiç mi hiç güven vermiyor. Şahsen bizi temsil ettiğini de düşünmüyorum. Yukarıda görülen fotoğraf; Mehmet Ağar, DYP, MDP, AP gibi ilişkileri yeterince aydınlattı beni. Bu arada Tunceli halkının kendisine gösterdiği tepkiyi de haklı buldum.
derviscemal 12.02.2006, 22:08 Ben İzzettin Doğan'a ihtiyacımız olduğu fikrine hiç mi hiç katılmıyorum. Gözlemlediğim kadarıyla devlet, televizyonlar, zenginler vs tarafından sürekli "Alevi toplumunun temsilcisi" gibi tanıtılmaya çalışılıyor bize. Ama bu topikte kişi ve kurum hakkında yeterince bilgi verilmiş. Özellikle "darbeciler"in partisinde aldığı görevler oldukça anlamlı. AABF, Pir Sultan ve Hacı Bektaş Derneklerine ve yöneticilerine saygım sonsuz. Ama CEM VAKFI isimli kurum ve başkanı bana hiç mi hiç güven vermiyor. Şahsen bizi temsil ettiğini de düşünmüyorum. Yukarıda görülen fotoğraf; Mehmet Ağar, DYP, MDP, AP gibi ilişkileri yeterince aydınlattı beni. Bu arada Tunceli halkının kendisine gösterdiği tepkiyi de haklı buldum.
Benim amacımın İzzettin Doğan ın hiç hatasız olduğunu ileri sürmek değil. yanlızca bir alevi kurumun başkanın eleştirirken eleştirinin sınırlarını aşmasını doğru bulmadığımdır bunlarla ilgili daha önceki yazılarımda gerekli açıklamalar vardır.
sevgilerimle..
Izzettin Dogan´i yillar önce Ali Kirca´nin sundugu Siyaset Meydani adli programda izlemistim.Konu alevilik üzerine oldugu icin ilgimi cekmisti.Alevilik konusunda bilgi sahibi oldugu icin beni etkilemisti.Daha sonrada cesitli televizyon programlarindan izleme olanagim oldu.Anlasilmaz sekilde sola cephe almaya basladi.Ilk siralarda bunu, siyasete inanclari sokmama seklinde yorumlamistim.Basindan sag partilerle olan iliskilerini okuyunca hayretler icinde kaldim.Cünkü alevilerin büyük cogunlugu sol görüslü ve gecmiste sag partilerden zarar görmüs insanlardi.En son secimde AK partiye oy verdigini aciklamasi, alevilerin hakli olarak büyük tepkisini cekti.
Izzettin Dogan´in sag partilere daha yakin gözükmesi ve bunu aciklamasi nedeni ile Cem vakfi ile ilgilenmiyorum.
Hırçınlaşmanızı anlıyorum.
Bu tanımdan nasıl "gruplar"sözcüğünü çıkararak Derneklerin statü olarak çeşitlilik arzettiğini bilmiyorsunuz sanırım. Yoksa bütün dernekleri toplumsal örgütlenme olarak görmezdiniz. nasıl böyle bir yorum yaptığınızı da anlıyorum.İşte sorun burada, içinizde beslediğiniz kin ve nefret ile kişisel yaklaşımız da. Neden o dönem İzzetin Doğan Cem vakfını kurarken bizim kurduğumuz dernekler kapatıldı? Bunun cevabı sizde. Bir dönem neden kapatıldı bazı dernekler veya bazı vakıflara kuruluş izni verilmedi, hangi makam/kuruluş/kurum neye dayanarak kapattırdı? Cevapları sizde, cevapları siz biliyorsunuz.
Bizim derneklere niye izin verilmediğinin sebebi Aleviliği inanç, iman, din, İslam olgularından çıkartıp geçmişinizi ve atalarınızı görmezlikten gelerek asimilasyon yapıyorsunuz ki bu devlet düşmanlığı değil Alevi düşmanlığıdır. buymuş. Tabii. Devlet aleviliği koruma altına almış geliştirmeye karar vermiş, bizim gibi alevi düşmanlarının aleviliği asimile etmesine izin verir mi? Vermez tabi. Önce "devlet düşmanı"ıydık. Şimdi devlet düşmanlığından vazgeçip "alevi düşmanı" olmuşum. Eh...Ne yapalım. Biz gene de yolumuza devam edelim. Daha neler çıkacak görelim.
Sayın Candacan,
Sizin derneklerinizin neden kapatıldığını veya neden izin verilmediğini bilemem. Önceki yazımda da belirttiğim üzere cevapları sizde siz biliyorsunuz. Cevabını bilmediğim için "hangi makam/kuruluş/kurum neye dayanarak kapattırdı? " diye sormuştum. Cevavlamış olsaydınız en azından ben bilgilenmiş olacaktım. Ancak bu konuda bilgi vermek yerine benden bir yazıyı eklemeyi uygun görmüşsünüz.
Gruplar kelimesini çıkarmamın nedeni gruplarından kişilerden oluşması. Vakıflar kısmında yer alan "Kişilerin" kelimesi ile dernekler de yer alan "Gruplar" aynı anlamı ifade ettiklerini düşünüyorum. Bu nedenle gruplar kelimesini -sözcüğünü değil- çıkarttım.
Dernek ve vakıflar arasındaki farkların benzeri şirket türleri olan anonom ve limited şirketlerinde gözlenebilir. Bütün dernekleri toplumsal dernek görülemeyeceği gibi bütün vakıflarda toplumsal vakıf görülemez. Sonuçta her ikiside kurucularının üyelerinin düşüncesi ve kuruluş amacı doğrultusunda hareket etmektedirler. Bu bakımdan birisine kişilerin çıkarlarına, diğerine ise grupların ve toplumların çıkarına diye farklılaştırmak doğru olmamaktadır.
YORUMU SİZİN.
Cem vakfı sitesine girdim ancak bir türlü adının açılımında yazdığını bulamadım.
Yazının başlarında "Cem vakfı" diye yazmana rağmen ilerleyen kısımlarında vakfın adını "Alevi İslam Din Hizmetleri" olarak yapmışsın.
Vakfa senin bulduğun bir isim mi yoksa gizli isimleri bu?
Vakfın adına baktığımızda adını Cem vakfı olarak görüyoruz.
Bu doğru (!!!) bilginin ardından yazdıklarına nasıl doğru kabul edeceğiz o da ayrı !!!
derviscemal 13.02.2006, 10:44 Saygı sınırlarını aşan veya kural dışı bir eleştiri varsa bize bildiriniz lütfen. Ben konuyu gezdim. Çoğu eleştiriden ve gönderilen resimden oldukça faydalandım. Ama uygun olmadığını düşündüğünüz eleştiriyi gözümüzden kaçmışsa bize bildiriniz.
Sivasta canlarımızı yakanlarla işbirliği yapmıştı diye bir açıklama var yukarıda sizce gerçekten deliller olmadan böyle bir karalamanın yapılması doğrumudur?
Böyle birşey yapsa kim onun yanında olur?
DERSİMLİ_62 13.02.2006, 15:47 POLATA CEVAP:dostum www.cemvakfi.org siteye gir sağ tarafında yukarıya doğru yazılar yavaş yavaş çıkıyor yazı aynen şöyle cem vakfı alevi islam din hzimetlerinden duyuru. yazıdada şu yazıyor hz muhammed karikatürlerini kınıyoruz diye.ha budamı olmadı gooogleye gir arama motoru bölümüne cem vakfı alevi islam din hizmetleri yaz sonuçları gör biz hiç bir zaman kimseye iftira atmayız.ama yanlışı olanlarıda söyleriz bu vakıf tek kelimeyle aleviler üzerinden oyun oynuyor ama buna dersim halkı olarak elimizden geldiğince izin vermiyeceğiz kimse alevileri sunileştirmeye çalışamayacak bu böyle biline...
POLATA CEVAP:dostum www.cemvakfi.org (http://www.cemvakfi.org) siteye gir sağ tarafında yukarıya doğru yazılar yavaş yavaş çıkıyor yazı aynen şöyle cem vakfı alevi islam din hzimetlerinden duyuru. yazıdada şu yazıyor hz muhammed karikatürlerini kınıyoruz diye.ha budamı olmadı gooogleye gir arama motoru bölümüne cem vakfı alevi islam din hizmetleri yaz sonuçları gör biz hiç bir zaman kimseye iftira atmayız.ama yanlışı olanlarıda söyleriz bu vakıf tek kelimeyle aleviler üzerinden oyun oynuyor ama buna dersim halkı olarak elimizden geldiğince izin vermiyeceğiz kimse alevileri sunileştirmeye çalışamayacak bu böyle biline...
Tamam bu böyle biline de sen vakfın ismini
YORUMU SİZİN.
yazıyorsun. Yanlışı olanları söyleriz diyorsun ama sen yanlışını düzeltmek için bir adım atmıyorsun. Anlamadım bu ne biçim yanlış düzeltme! Sonra sana iftira atıyorsun diyen de olmadı. Dolayısı ile bu ne şiddet bu ne celal.
Cem vakfı Aleviliği temsil edemez diyorsun ancak kendini de Dersim halkının temsilcisi sayıyorsun.
Hz.Muhammedin karikatürlerini kınıyoruz diye yazmalarında ne gibi bir yanlış var söyler misin? Sen cem lerde Ya Muhammed demiyor musun?
POLATA CEVAP:dostum www.cemvakfi.org (http://www.cemvakfi.org) siteye gir sağ tarafında yukarıya doğru yazılar yavaş yavaş çıkıyor yazı aynen şöyle cem vakfı alevi islam din hzimetlerinden duyuru. ...
Sonra adamlar Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı demişler Alevi Din Hizmetleri Başkanlığı demiş olsalardı kızmakta bir nebze haklı olurdun. Sonra söz konusu yerin içeriği de Alevilikten uzak değil.
Sonra adamlar Alevi İslam Din Hizmetleri Başkanlığı demişler Alevi Din Hizmetleri Başkanlığı demiş olsalardı kızmakta bir nebze haklı olurdun. Sonra söz ko |