Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevilik Bölünsün mü?
AleviKürt 26.03.2007, 20:04 Selam arkadaslar.
Bu konu bence cok önemli. Biliyoruz ki artik degisik Alevilik anlayislarimiz var. Fakat hepimiz yine de "birlesme" ve "örgütlenme" hakkinda bahsederiz.
Fakat bir örgütlenme'de bu degisik Alevilik anlayislara yer varmidir? Forum'dan da belli oluyor ki, birbirimizin Alevilik anlayislarina saygi göstermiyoruz, hatta homojenlestirmeye(!) calisiyoruz.
Peki Aleviligi Aleviler arasi degil de, terim olarak bölmeyi düsündünüz? Mesela, Arap Aleviligi ve "Anadolu" Aleviligi gibi. Iste bu Anadolu Aleviligi'ni daha detayli terimlere bölebiliriz. Öylece herkes rahatlar (mi acaba)? Cünkü Alevilik dedigimizde milyonlarca büyük bir toplum kastediliyor.
Yoksa diger bir cözüm var mi bu homojenlistirme/asimile cabasina?
EK: Belirtmek istiyorum, ben HAYIR secenegini sectim.
dus_sokagi 26.03.2007, 20:10 bence bolunmemiz daha cabuk asimile olmamiz demektir.
bence bir cati alrinda bircok cati olusturabiliriz ama biraz daha buyarli ve birbirimize karsi birazdaha saygili olmamiz gerekiyo.
halitseyfi 26.03.2007, 20:19 Ağzınızı hayara açın dost.
Bu şekilde bir bölünme aleviliğin marjinalleşmesine belkide yok olmasına neden olur.
Alevilik her devirde kendi içinde farklılık gösteriş fakat asla bahsettiğin nitelikte yani kavramsal nitelikte asla bölünmemiştir. Farklı çoğrafyalarda farklı şekillerde yaşanmasını herkes kabul etmiş ve diğer yaşanma şeklini öteki olarak değerlendirmemiş, sadece kabul etmiş ve alevilik olarak değerlendirmiştir.
Yine aynı olacak. Farklı çoğrafyalrda farklı şekillerde yne yaşanacak ama değişen birşey olmayacak.
Alevilik doğudada, batıdada, kuzeydede, güneydede alevilik olarak anılacaktır. Tabi bizler bölmek isteyenlerin eline koz ve imkan vermeyince.
doctorctf 26.03.2007, 20:20 bir bölmediğimiz alevilik kalmıştı.neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu anlamadım.şu ana kadar bu şekildeki bir fikri ilk defa duydum ve açıkçası çok yadırgadım.
birşeyleri bölüp küçültmek onun yok olmasına neden olur.Amerika yıllardır bunu yapıp duruyor zaten.böl-parçala-yönet...
neden farklı renklerin bir arada durması asimile olsun ki?herkes birbirinden birşeyler öğreniyor.fikir alışverişinde bulunuyorlar.zaten inançları belli kalıplara oturtup sınıflandırma yapmak,insanları bu şekilde kategorilere ayırmak bana göre çok yanlış ve saçma bir durum...
AleviKürt 26.03.2007, 20:20 bence bolunmemiz daha cabuk asimile olmamiz demektir.
bence bir cati alrinda bircok cati olusturabiliriz ama biraz daha buyarli ve birbirimize karsi birazdaha saygili olmamiz gerekiyo.
Peki dostum bir soru sormak istiyorum. Bir cati altinda birlesirsek, degisik Alevilik anlayislari icin nasil arastirmalar düzenlensin, ve maddiyat olarak sorunlar cikmaz mi? Dedeler icin egitim gerekirse, bu nasil olur?
Black_Love 26.03.2007, 20:24 Yahu daha adam gibi birlik olamıyoruz ne bölünmesi...
AleviKürt 26.03.2007, 20:24 bir bölmediğimiz alevilik kalmıştı.neden böyle bir şeye ihtiyaç duyuldu anlamadım.şu ana kadar bu şekildeki bir fikri ilk defa duydum ve açıkçası çok yadırgadım.
birşeyleri bölüp küçültmek onun yok olmasına neden olur.Amerika yıllardır bunu yapıp duruyor zaten.böl-parçala-yönet...
neden farklı renklerin bir arada durması simile olsun ki?herkes birbirinden birşeyler öğreniyor.fikir alışverişinde bulunuyorlar.zaten inançları belli kalıplara oturtup sınıflandırma yapmak,insanları bu şekilde kategorilere ayırmak bana göre çok yanlış ve saçma bir durum...
Ben Aleviler toplum olarak bölünsün demiyorum. Sirf terim olarak bir bölünme.. Yani Bektasi, Safevi, Kizilbas Alevigi ya da buna benzer.. Sormamin nedeni su:
Islam-disi bir Alevi'nin, islam-ici bir aleviligi kendine dogru cekmek istemek dogrumudur sence? Bence bir asimile cabasidir. Ama bir cok islam-disilar islam-icilerden gercekten bikmis bir durumda. forumun yazilarindan da anlasiliyor.. Yani "buna dur denmeli" ve "bölünürse bölünsün artik.. yeterki islamcilar bizden uzak dursun"..
Bu sorunun cözümü nasil olur? Ben bu konuya deginmek istedim
Anatolianman 26.03.2007, 20:27 Kendi aramızda bölünmekten bahsedecek en son topluluk biz aleviler olması gerekirken bu da nerden çıktı böyle diye düşünürken terimsel manada bölünmüşken bahsederkens ana da hak vermiyor değilim alevikürt rumuzlu can. İnsan sayısı kadar dünyada farklı düşünce var. Alevi teriminin ortaya çıkışı 19. yüzyıldan sonra. Bu isimlendirme yapılarak Anadolunun ve rumelinin her yerindeki benzer inanç sitemine mensup insanlar aynı çatı altına alınmış oldu. Ufak tefek düşünce anlamında farklılıklar olsada genelde aleviler birbirine benzer diye düşünüyorum. Bence tezler antitezler çarpışsın sentezler çıksın. Zaten olanda bu. Alevi kökenden gelen herkesin aynı zamanda farklı ideolojik düşünceleri var, buda terimsel anlamda bölünmeyi maalesef getiriyor.
selam arkadaşlar alevilik bölünsünmü sorusuna benim cevabım tabiki hayır olacak.hepimiz kardeş degilmiyiz.bölümnek yerine birlik olup birbirimizi desdeklesek daha iyi olur diye düşünüyorum
Lazoşa_62 26.03.2007, 21:45 aleviKürt kardeşim; Bu nasıl bir konu ve nasıl bir yorum yapmışsınız heala anlayamadım.
Benim bildiğim Alevi düşüncesinin,daha doğrusu felsefesinin kitabı çıkmadı.Bin yıla yakındır alevi kültürü,inanışı ve yaşayışı farklı olmasına rahmen her zaman bir yürek bir yumruk olmuşlardır.
Canım Kardeşim Aleviligin Arabı,kürdü ve türkü yoktur.Alevilik İnanışın kalıbı değildir. Alevilik evrensel bir boyutu kapsar. Alevilik Bir okyanuş gibidir.Her inanca ve irka kucak açmıştır.
Bu konunun tartışılması ve hatta oylamaya konulması çok yanlış olduğu kadar Alevilik felsefesine ters düşmektedir.
Bu Konunun kapatılması için yönetime bildirecem.Kusura bakma.
Bence dayatma olmadikca, Alevilik bir cati altinda butunlesebilir. Ama anca kendi siyasi dusunceni Alevilikte ikinci plana koyarsan ve sadece tum ayriliklari kabul edip Alevilikte birlesebilirsen olabilir bence. Yani siyasi ayri dusunebilirsin, ama Alevilikte birlesebilirsin. Bence boylede olmalidir. Hic kimse benim gibi dusunmesi gerekmiyor, ben hakli olsamda (tabiki bu saka).
Bu soruya ben kimsenin evet cevabını vereceğini sanmıyorum.Neden aleviliğin bölünmesi istensin ki?Ya da bu bize olumlu ne kazandırır ki?
Tabi ki de hiçbir şey.
AleviKürt 26.03.2007, 22:06 Peki bu degisiklik sorununa bir cözüm olarak, "alevilik nedir" gibi tartismalarinin kaldirilmalarini düsündünüz mü? Aramizdaki farki acmanin yerine, birlestirici konulara yönelmemiz daha dogru olmazmi?
Arkadaşımz sanırım birilerine kızarak böyle bir konu açmış..
Alevilik özgün bir düşünce zenginliğidir ve asla bölünmez..
Dünya üzerinde Alevi : / Alawi / Elewi / Ali Allahi / Ehli Hak / Ehli Kırklar / İsmaili / Şia Terimleri akla gelmektedir..
Şiilerle mi birleşelim ? İran bizi Şiileştirmek istiyor, onlara kapı mı açalım :)
Bizim Evrensel olan Aleviliğe sahip çıkmamız lazım.. Anadolu Aleviliğine sahip çıkmamız lazım.. Anadolu Aleviliği bizim aydınlık yolumuzdur..
Alevilerin, Semahı, Cemi, Cemevi olan Aleviliklerine sahip çıkması gerekiyor..
Evet Aleviliğin farklı kolları var.. Anadolu Aleviliği en Evrensel olan şeklidir.. Arap Aleviliğide eski İnanç Kültürlerden izler taşır.. Şiilik aşırı İslamiktir...
Bu konuya yorum getirmek zor, ancak boşluğa iter sizleri..Anadolu Alevilerinin '' Evrensel Alevilik '' altında birleşmesi lazım.. Evrensel Alevilik ise, Temelinde Semah, Cem, Tenasüh, Enel Hak olan Anadolu Aleviliğidir..
Peki bu degisiklik sorununa bir cözüm olarak, "alevilik nedir" gibi tartismalarinin kaldirilmalarini düsündünüz mü? Aramizdaki farki acmanin yerine, birlestirici konulara yönelmemiz daha dogru olmazmi?
Çevremizde Sünnilerin ve Şia İran Tehlikesi varken, kimlerle birleşeceğiz biz ? :)
Tüm Ali Yollarını bir araya toplasan, muhakak bir zıtlık, önlenemez bir farklılık var.. Ya onlar asimile olacak yada Anadolu Aleviliği.. Alevilik bu kadar basit ve diğerlerine sığınacak kadar düşük bir İnanç değil.. Anadolu Alevileri Evrensel Alevilik İnanç Sistemi adı altında birleşsin, gerisi önemli değil..
benim fikrim bolunmek degil bilakıs birleşemiz gerkir hepmiz birer canız ve beraber okmamız gerekir benim fikrim
ismailseldag 26.03.2007, 22:45 Böyle bir topiğin açılmasına çok şaşırdım bende diğer canlar gibi Hayır diyorum.... böyle birşeyin olacağınada inanmıyorum...
saygılarımla:uhhm:
Tabi ki hayır.Böyle saçma soru olur mu?
Ben Aleviler toplum olarak bölünsün demiyorum. Sirf terim olarak bir bölünme.. Yani Bektasi, Safevi, Kizilbas Alevigi ya da buna benzer.. Sormamin nedeni su:
Islam-disi bir Alevi'nin, islam-ici bir aleviligi kendine dogru cekmek istemek dogrumudur sence? Bence bir asimile cabasidir. Ama bir cok islam-disilar islam-icilerden gercekten bikmis bir durumda. forumun yazilarindan da anlasiliyor.. Yani "buna dur denmeli" ve "bölünürse bölünsün artik.. yeterki islamcilar bizden uzak dursun"..
Bu sorunun cözümü nasil olur? Ben bu konuya deginmek istedim
Merhaba sevgili kardeşim...;
Kolay hemde çok kolay....
Politik,siyasi düşmanlıkları artık bırakmamız lazım...
Aleviliğin islam içi-dışılığını tartışmaya gerek yok....
Bu bize zarar verir....
Bize lazım olan.....
Şuan nerdeyiz..ne yapıyoruz...(?)
Aleviler,Aleviliğin neresinde....(?)
Aleviliği nasıl yaşıyoruz.....(?)
Aleviliği yaşayabiliyor muyuz..(?)
Asıl sorulması gereken sorulardan birisi...
Önce BİZ diyelim....
Biz Aleviliğin neresindeyiz..
Biz Aleviliğin İçindemiyiz...
Önce kendimize soralım...sonra okları başka yöne çevirelim....ne dersiniz?
Ne kuyudayız,ne bataklıkta....
Öyle bir yerdeyiz ki kimse kimseyi duymuyor....
Aleviğin yükselmesi için artık BİRLİK olmak lazım ....
Herkes ama herkes kırgınlığı bir tarafa bırakacak...
Siyasi yönü ne olursa olsun....TEFRİK eylemiyeceğiz....Dışlamıyacağız.
Biz Önce ALEVİLİK diyeceğiz....
Sonra soracagız......
Ne yapmalıyız....?
Dikkat ettin mi...
Büyüğümüzde...küçüğümüzde...yöneticilerimizde...
Sadece laf üretiyor...
Laf üretmek önemli..ama biz elem üretiyoruz..
Hakaret üretiyoruz....
Küfür üretiyoruz.....
ve....
Üretildi.....
Bu artık bitmeli...../bitirmeliyiz.
A'dan Z'ye tüm kurumlarımızı kucaklamalıyız....
Elbet yolda sorunlar var ama BİR olmamız lazım...
Ha illa birileri dayattıracaksa...o zaman tekrar düşüneceğiz.
Alevilik her şeyi içine almıştır...
Hurufilikte vardır...
İslamda vardır...
Daha neler neler....
Kimsenin incinmesini istemiyor msunuz..?
Birlik mi olmak istiyorsunuz...?
Aleviliği yükseltmek mi istiyorsunuz...
Hadi çağırın...hadi başlayın..kolları sıvayın...
Gel kardeşim gel...deyin.
Önce forumlarınızdan başlayın....devamı gelir...
İlla sizmi birisinden bir atakta bekleyeceksiniz...
Bekleyen değil....Beklenilen olun...!:)
O zaman düğümü çözmek kolay olur... ....
Herkes fikir yürütür ama...bir elden yönetilir....:)
İkilik yok olur .....Bir kalır...HAK kalır..
Yani SONUÇ...
Öyle değil mi ?
Şimdilik bu kadar...,
Eksiğimiz varsa tamamlayınız.
Erdem Cavga 26.03.2007, 23:35 eğer alevilik bölünürse atalarımızın yaşadıkları sıkıntıları bizlerde yaşarız...
insanlar kardeş 26.03.2007, 23:36 Kusura bakmayın arkadaşlar ama bu nebiçim soru allah aşkına. Suyu bulandırmaktan başka hiç bir anlam göremiyorum.ayrılsınlar. bölünsünler hatta atomlara ayrılsınlar.
yahu merak ediyorum aleviler kulaklarıyla su içiyorlarmış ve bunlarda diğer ağızlarıyla su içenlerden muzdarip , ayrılmaları aleviler için iyi olurmu olmaz mı?
Pilavı sağ eliyle yiyen aleviler solcu değil diyen aleviler ayrılsın mı?
Sol eliyle çorba içen insan alevi olabilir mi?
Şaşı aleviler gerçeği görmekten zorlanıyor ayrıştıralım mı?
:no:
Sevgili Can;
Efet...belki soru bize ters gelebilir...
Hatta sınırlarımızıda zorlayabilecek bir soru diyede düşünebiliriz..
Bunu buraya yazarızda....
Söyledikleriniz doğrudur....
Bir zamanda ...şu vardı...
Atatürk'ü sevenler ,sevmeyenler......vb.
Dolu...
Aslında buradaki arakadaşımızın amacı asla art niyet değildir..
Aleviliğin şuanki bulunduğu durum onu bu şekilde ortaya koymasına sepep olmuştur.
Ama aslında bunu ortaya koyayımda...artık ÇÖZÜMÜ bulalımda dememiş midir. ?
Soru hem yanlış...hem doğru...
Hz.Ali efendimizin dediği gibi... "Nasıl bakarsan öyle görürsün"...
Tepkiniz gayet doğaldir...Ama arkadaşımızın niyetini görmektede fayda var.
Saygılarımla...,
Biz birlikten yana insanlarız ve hedefimiz birlik olmakdır. Alevilik bölünsünmü soruları bizlere boşa zaman harcatan konulardır.
Diğer Alevilik konularına yoğunlaşarak Aleviliğimizi pekiştirip Aleviliğin güzelliklerini görelim konuyu kazan a atıyorum.
|
|