Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Sünni evlilikleri hakkında düşünceleriniz?
azad35azad 07.04.2008, 13:12 alevi sunni evliliklerinin ne zararı var kesinlikle karşı değilim.mesela ,alman,fransız,ingiliz vs.. ile olan evliliklere çoğumuz normal karşılıyoruz.ama taraflar alevi sunni olunca her iki taraf içinde büyük sorun olarak karşılanıyor.
ya soyle bısey var cok eskıden hz muhammed zamanında hz alıonın oglu hz muhammedın kızyla evlenmıs boyle bııs gunah olmaz bence cok sacma onalrın ınancları farklı bızımkıler farklı neden hala alevı sunnı ayırıyoruz ben anlamıyorum alevı yanlıs anlatanlar yuzunde yanlıs tanıtanlar yuzunden belkıde
_*canakpınar*_ 08.04.2008, 23:19 böyle bir evlilik tabiki yapılabilir çevremizde birçok örneği var fakat ben pek sağlıklı bulmuyorum yani her ne kadar taraflar karşılıklı saygı içindede olsalar birgün mutlaka sorun çıkıyor (en büyük sorun özellikle de alevi kızların sünni bir insanla evlendikten sonra sünnileşmesi oluyor çünkü eşlerin bayanlar üzerinde baskı kurmaları daha kolay).ben alevi bir bayan olarak asla ve asla böyle bir evlilik yapmam
selamlar...
bence hic bir zaman büyük konusmamak gerek, neden olmasin ki? Tatsiz olaylar yasandi diyemi insan korkuyor? Bence her insana ,dinine veya Irkina bakmadan önce insanca ve sevgiylen yaklasmaktir, hic kimse bir yobaza yada bir kurtcuyu gelin gitmez herhalde...demek istedigim: ayrimlar bu yüzyilda artik yapilmamali, herkezin sonucta kendi tercihi ve dünya bakisidir, ben ise ne dine nede Irka bakarak secim yaparim...benimlen paylasimda bulunsun, benim siyasi görüsüme yakin ve insan gibi insan olsun...
Sevgiler
cereneroglu 08.04.2008, 23:46 merhaba aslında bu yıllardır süregelen yıkılmamıs bir tabu değilmi ve bizlerde bu kadar katı bakarsak alevi sünni evliligine bu ayrım giderek fazlalasmayacakmı bence ayrımın sınırını ileriye götürmek yerine arayı kapatmalıyız diye düsünüyorum...
buraks99 08.04.2008, 23:48 bencede ayrım yapmamak lazım ama her ne olursa olsun bi alevi ile sünni ini evlenmesine karşıyım
Ben karsi degilim ve hic bir zaman karsida olmicam
buraks99 08.04.2008, 23:56 illaki ayrımcılık değil benim demek istediğim bizim farkımızda bu değilmi zaten biz aleviler insanlığa insana insangibi önem veririz kimliği ne olursa olsun ama herkesin bakış açısı farklı kimi sünniler var afedersin yobaz kimisi sakin iyi niyetli yani aydın değişiyo ama bi arkadaşımızın dediği gibi ileride problem çıkmamması açısından olmaması daha iyi gibi geliyo bana
dogru dürüst aleviysen ayrim yapmazsin, din irk ayrimi yapmayiz bizler, yapanlar acik...o nedenlen böyle bir soruyu cevaplandirmak her kisiye özdür.....ben ayrim bilmem, benim hayat felsefemde yazmiyor
buraks99 09.04.2008, 00:04 dogru dürüst aleviysen ayrim yapmazsin, din irk ayrimi yapmayiz bizler, yapanlar acik...o nedenlen böyle bir soruyu cevaplandirmak her kisiye özdür.....ben ayrim bilmem, benim hayat felsefemde yazmiyor
tokat atsaydın bari lafımız sözümüz anlamak isteyene anlayana kısasa kısas
tokat atsaydın bari lafımız sözümüz anlamak isteyene anlayana kısasa kısas
sevgili kardesim genel anlamda yazdim ben, seni kast etmeden, öyle anladiysan özürler....
ya soyle bısey var cok eskıden hz muhammed zamanında hz alıonın oglu hz muhammedın kızyla evlenmıs boyle bııs gunah olmaz bence cok sacma onalrın ınancları farklı bızımkıler farklı neden hala alevı sunnı ayırıyoruz ben anlamıyorum alevı yanlıs anlatanlar yuzunde yanlıs tanıtanlar yuzunden belkıde
Bu nasıl bir benzetmedir, hayretler içerisinde okudum! Şimdi siz bu yorumunuzla, Hz. Muhammed'i sunniliğin, Hz. Ali'yi de aleviliğin temsilcisi olarakmı görüyorsunuz? Bu iki isimde ne birbirlerinin alternatifi, ne de farklı bir ekolün devamıdır, hepsi bir bütün olarak algılanır.
Özellikle bazı sünni kesimlerin böyle bir izlenim yaratmasını araştırıp, irdelemeden kabul edip buna göre fikirler sunmak oldukça yanlıştır. Hz. Ali, Hz. Muhammed'in amcasını oğlu ve onun önderlik ettiği davasına ihtiras karışmadan sadık olan nadir insanlardandır. Asıl Hz. Muhammed nezdinde onun soyunu kutsal kabul eden ehlibeyt gönülleleri alevilerdir zaten. Başka örneklerle fikirlerinizi destekleyecek argümanlar bulmanız inanılırlık açısından daha yerinde olacağı kanısındayım.
canlar ne oluyor bu kadar karamsar omaya gerek varmı.bırakın herkes kendi kısmetiyle evlesin zaten kısmetse kimse engelleyemez bir şekilde olur.niteki şimdiykadar bütün engellere rağmen olan evlilikler kısmetten öte deyil.insan insan olduktan sonra sevenleri ayırmak dahamı iyi.sevgi ve saygı çerçevesinde olan bütün evliliklere evet diyorum allah mesut etsin..
Lazoşa_62 09.04.2008, 12:59 Suni ile evlenen suni çokmu iyi anlaşıyor ve bu evliliklerde boşanma olmuyormu. Aynı örnek Alevi içinde geçerli başka dinler içinde.
Sorun Alevi suni evliliği değil;Artık çağimizda bırakın alevi suni evliliğini her inançtaki insan anlaştığı farklı inançtaki insanla çok mutlu bir evlilik yaparak devam ettiriyor.
Önemli olan tek şey evlilikte inanç çatışması değil, evleneceğin kişinin seçimi yani eksik ve seni tamamlayan diger bir yanını bulmak.
ilm-i ledun 09.04.2008, 16:39 Alevilik hak muhammed ali yoluna ikrar vermek ve bu yolda kendine yol kardeşi bularak yol almaktır.İkrar aleviliğin ehliyeti,müsahiplikte aleviliğin arabasıdır.
Aleviyim diyen kişi bir mürşide ikrar vermesi gereklidir.İkrarsız bir kişinin aleviyim demesi.ehliyetsiz ve arabasız yola çıkması gibidir.
Ben herhangibir din ,kültür den birisi ile evlensem o kişinin benim fikirlerimi benimsemesi ve benle beraber bu yola ikrar vermesi gerekir.ancak ikrarı razılık çerçevisinde gönülden olmalıdır.gönülsüz razıyım der ise kabul değildir.
Ama evlendiğim kişi yolumu inkar ediyorsa ikilik çıkar.ikilik olan yerde hak yoktur.hak olmayan yerde alevilik yürümez.
söylemek istediğim herhangi bir din ve kültürden birisi ile evlenebilirsin.ancak ikrarlı isen o kişi senin kültürünü benimsemesi ve razı olması gereklidir.Benimsemezse ve ikrarlı isen hakkı batıl yaptığından dolayı düşkün olursun.
Geleceğini düşünen yola talip olup ikrar vermek isteyen kişi evvela evleneceği kişiyi iyi seçmelidir.Çünkü alevilik şeriat değildir tarikattır.Ve orada herkes birbirinden sorumludur.
ama ikrarsız müsahipsiz isen ben gönülden aleviyim dersen o işi senin halletmen lazım.Bu durum ehl-i postu ilgilendirmez.Çünkü alevilikte birimiz kırkımız kırkımız birimiz felsefesi vardır.Buda ehl-i post arasında geçerlidir.
YOL KILDAN İNCE KILINÇTAN KESKİNDİR
ÖL İKRAR VERME , ÖL İKRARINDAN DÖNME
Lazoşa_62 09.04.2008, 16:59 Alevilik hak muhammed ali yoluna ikrar vermek ve bu yolda kendine yol kardeşi bularak yol almaktır.İkrar aleviliğin ehliyeti,müsahiplikte aleviliğin arabasıdır.
Aleviyim diyen kişi bir mürşide ikrar vermesi gereklidir.İkrarsız bir kişinin aleviyim demesi.ehliyetsiz ve arabasız yola çıkması gibidir.
Ben herhangibir din ,kültür den birisi ile evlensem o kişinin benim fikirlerimi benimsemesi ve benle beraber bu yola ikrar vermesi gerekir.ancak ikrarı razılık çerçevisinde gönülden olmalıdır.gönülsüz razıyım der ise kabul değildir.
Ama evlendiğim kişi yolumu inkar ediyorsa ikilik çıkar.ikilik olan yerde hak yoktur.hak olmayan yerde alevilik yürümez.
söylemek istediğim herhangi bir din ve kültürden birisi ile evlenebilirsin.ancak ikrarlı isen o kişi senin kültürünü benimsemesi ve razı olması gereklidir.Benimsemezse ve ikrarlı isen hakkı batıl yaptığından dolayı düşkün olursun.
Geleceğini düşünen yola talip olup ikrar vermek isteyen kişi evvela evleneceği kişiyi iyi seçmelidir.Çünkü alevilik şeriat değildir tarikattır.Ve orada herkes birbirinden sorumludur.
ama ikrarsız müsahipsiz isen ben gönülden aleviyim dersen o işi senin halletmen lazım.Bu durum ehl-i postu ilgilendirmez.Çünkü alevilikte birimiz kırkımız kırkımız birimiz felsefesi vardır.Buda ehl-i post arasında geçerlidir.
YOL KILDAN İNCE KILINÇTAN KESKİNDİR
ÖL İKRAR VERME , ÖL İKRARINDAN DÖNME
Allah aşkına arkadaşım neyi anlatmaya çalışıyorsun. Taa 500 lü yılların yaşama ve felsefe tarzını buğüne uyğulamaya çalışıyorsun.
1500 yıl sonra tekrar tekrar geri giderek ödemde yaşamak istersen bilmem.
Birbirini tamamlayan ve ortak hayat için elele veren bir beraberliğin tek inancı mutlu bir yaşam sürmektir.Hayatı paylaşmak,sevgiyi bölüşmek farklı inançla ne ilgilisi var. Şu forumda dahi farklı düşüncede ve inançda insanlarız ama çoğu güzellikleri ve mutlulukları burda paylaşabiliyorsak evlilikte neden farklı oluyor anlamış değilim.
Semaözer 09.04.2008, 17:29 ALLAH BİRDİR PEYGAMBER HAK
Allah birdir Peygamber Hak
Rabbül alemindir mutlak
Senlik benlik nedir bırak
Söyleyim geldi sırası
Kürt'ü Türk'ü ve Çerkes'i
Hep Adem'in oğlu kızı
Beraberce şehit gazi
Yanlış var mı ve neresi?
Kuran'a bak İncil'e bak
Dört kitabın dördü de Hak
Hakir görüp ırk ayırmak
Hakikatte yüz karası
Binbir ismin birinden tut
Senlik benlik nedir sil at
Tuttuğun yola doğru git
Yoldan çıkıp olma asi
Yezit nedir, ne kızılbaş
Değil miyiz hep bir kardaş
Bizi yakar bizim ateş
Söndürmektir tek çaresi
Kimi ne çeker dilinden
Hem belinden hem elinden
Hayır ve şer emelinden
Hakikat bunun burası
Şu alemi yaratan bir
Odur külli şeye kadir
Alevi Sünnilik nedir
Menfaattir varvarası
Cümle canlı hep topraktan
Var olmuşuz emir Haktan
Rahmet dile sen Allah'tan
Tükenmez rahmet deryası
Veysel sapma sağa sola
Sen Allah'tan birlik dile
İkilikten gelir bela
Dava insanlık davası…
AŞIK VEYSEL
vural_34 09.04.2008, 18:24 arkadaşlar size bir sorum olacak daha doğrusu bu konu hakkındaki görüşlerinizi çok merak ediyorum.alevi sünni evliliğine nasıl bakıyorsunuz. olabilir mi olamaz mı. ben bu konuda biraz katıyım galiba ve asla olamayacağını daha doğrusu sonradan anlaşmazlıklar çıkacağından olamayacağını düşünüyorum. görüşleriniz benim için çok önemli şimdiden teşekkürler....
biz kabul etmeyiz böyle birşeyi ters geliyor bize
ilm-i ledun 09.04.2008, 19:38 tamam da aleviliğin 500 yıl öncesi sonrası olmaz.Biz bu yolun ehliyiz yolumuzu sürüyoruz.Dedim ya kıldan ince kılıçtan keski.Herkişi değil ancak er kişi sürer bu yolu.
Seni anlayamadım.Şimdi düşün sen alevisin.Senin karın hristiyan ,sünni yada herhangibir dinden.ve karın aleviliğe saygılı ve benimsemiş.Ona eyvallah.
ama diğer taraftan bak.Karın aleviliği sevmiyor.Aklında binlerce şüphe var.Sen bu kişi ile ne kadar sağlıklı bir ilişki kurabilirsin.
Ancak ben sözde aleviyim aleviliği gönlümde yaşarım ,mürşit falan filan eskidenmiş diyorsan o zaman mutlu olabilirsin.Birbirinize karşılıklı saygı ile mutlu olabilirsin.Ben bir çok alevi köyü gezdim dıştan evlenen bir çok kişinin yüzde yetmişi ayrılıyor.Şimdi olmazsa ileride sorun çıkıyor.
Ama bir mürşide ikrar vericeksen müsahip olucaksan karın katien bu yolu benimsemek zorunda.Bu değişemez.
Ama cemle mürşitle alakam olmaz diyorsan ne senin açından ne de diğer açıdan sorun yoktur.
Tekrar diyorum yetmiş iki millete tek nazarda bakarız.Bizi sevenede gönlümüzde yer var sevmeyenede.horlananı hoşlarız.Herşeyi aşk ile severiz.Ama bize ikrar verip söz verip dönene gönlümüzde yer yoktur.Bu yolu her kişi değil er kişi sürer.Çünkü kıldan ince kılınçtan keskindir.
hcengizhank 10.04.2008, 05:19 kiz alevi oglan ateist se noluyor?
kiz alevi oglan ateist se noluyor?
Öncelikle hoşgeldiniz forumdaki ilk mesajınız sanırım radikal bir yaklaşım ama madem ki merak ettiniz bunu konu veya sizde anket açarak öğrenebilirsiniz.Ama konu başlığından sapmanız yanlış sadece alevi sunni evliliği konusunda fikir sorulmuş sizinde olumlu veya olumsuz bir fikriniz varsa konu ile ilgili buyrun sunun ama konu başlığına sadık kalalım.
hcengizhank 10.04.2008, 06:23 Öncelikle hoşgeldiniz forumdaki ilk mesajınız sanırım radikal bir yaklaşım ama madem ki merak ettiniz bunu konu veya sizde anket açarak öğrenebilirsiniz.Ama konu başlığından sapmanız yanlış sadece alevi sunni evliliği konusunda fikir sorulmuş sizinde olumlu veya olumsuz bir fikriniz varsa konu ile ilgili buyrun sunun ama konu başlığına sadık kalalım.
forumda bu konuyla ilgili bir seyler bulamadigimdan sorma ihtiyaci duydum. konu acip kirlilik yaratmayayim diye burdan yazdim sorumu. uyari icin tesekkurler...
ben karşıyım alevi sunni evliliğine çünkü ister istemez problem cıkıyo ve bi soğukluk oluyo
ben kendi canımdan kanımdan birisiyle evlenmek istiyorum aynı kültürden aynı düşünceden birisiyle birlikte olmak sitiyorum o saman ben ben olurum
ilm-i ledun 11.04.2008, 19:41 ya can.ateistte birşeye inanmadığına inanır.Misal,ben ikrar vericem ve müsahip olucam.çünkü bu yola gönül vermişim.bu dünyanın zevk ve sefasından geçmişim.o zaman ateis yada başka düşünceden biri ile evlenirsem ve o evlendiğim kişi bana uymazsa evlenmeme hiç gerek yok.şunu yanlış anlama yaradanı yaradandan ötürü hoş görürüz.yetmiş iki millete bir nazardan bakarız.ancak yol uludanda uludur.edep erkana gelince uymak zorundasın.ama ikrar vermem cemede gitmem ben gönülden aleviyim diyorsan var evlen.ama o ceme oraya ikilik yaratacak olanı sokmazlar.ikiliğin olduğu yerde hak olmaz.ya doğrudur yada yanlıştır.bundan dolayı bir ehli talibin aleviliği benimsemeyen birisi ile evlenmesi onun düşkünlüğüne sebeb olur.ya o ceme ikrar vermesin yada aleviliği kendi halinde yaşasın ve istediği ile evlensin.bu yolu herkişi değil er kişi sürer.öl ikrar verme öl ikrarından dönme.
bence herseyden önce insana, insan oldugu içn deger vermeli diger özllikler sonra gelmelidir:excl:kültür catışması yasanacagı taraftarı oldugum için onay vermiyorum.bu demek degildirki asla olamazistisnalar vardır elbet..ama bnce uyum ve mutluluk içn herkes kendi kültürüne göre eş secmeli:thumbup1:
Lazoşa_62 12.04.2008, 14:33 ben karşıyım alevi sunni evliliğine çünkü ister istemez problem cıkıyo ve bi soğukluk oluyo
ben kendi canımdan kanımdan birisiyle evlenmek istiyorum aynı kültürden aynı düşünceden birisiyle birlikte olmak sitiyorum o saman ben ben olurum
Selam Nihal :kendince haklı olabilirsin. Sizler Bence evliliği Mutluluğun paylaşiımı,sevginin paylaşımımı,acıyı ve tatlıyı paylaşmakmı,İyi günde ve kötü günde yanında ve seninle omuz omuza veren yanlız bırakmayan birinimi, ihanet etmiyen ve altatmayan birinimi ve senin düşüce ve inançlarına saygı duyan biriylemi evlenmek istiyorsun yada elevi olsun ama ne olursa olsun görüşüyle bir alevi ilemi evlenmek istiyorsun.
Sanırım sanırım birinci sırada tarif ettiğim biriyle evlenmeyi tercih edersin.
Bir sorum daha etrafında alevi evliliklerinde hepsi çokmu mükkemel gidiyor. Pişmanlık duyan,boşanan,hayatı zehir olan ve dünyaya geldiğine bin pişman olan insanlar yokmu.
Ayrıca benim akraba çevresinde suni ile evlilik yapan ve hala ilk gün gibi sevgisi devam eden aileler var bunlar kendi inancında evli olan akrabalarımdan daha çok mutlular.Çoğuda torunlarını gördü bile.
merhaba canlar bu topiği sanki benim için açmışsınız.içinizde bu dertten en çok çeken herhalde bendirim.
çünkü benim kız arkadaşım sünni idi.bu yüzden ayrıldık.olur neden olmasın ama sünni olan problem çıkarır bana göre.alevi olanın problem çıkaracağını sanmıyorum.işte benim kız arkadaşımda bunlardan bitanesiydi ve benden namaz kılmamı isteyip durdu bende öğreneceğim, kılacağım diye geçiştirmeye çalıştıysamda yemedi.ayrıldık
ayrıca ben kendimi namaz kılarken görsem okadar komiğime giderki gülmekten ölürüm herhalde.:D:D
bolatbaba 14.04.2008, 09:40 :mahsumSelam Nihal :kendince haklı olabilirsin. Sizler Bence evliliği Mutluluğun paylaşiımı,sevginin paylaşımımı,acıyı ve tatlıyı paylaşmakmı,İyi günde ve kötü günde yanında ve seninle omuz omuza veren yanlız bırakmayan birinimi, ihanet etmiyen ve altatmayan birinimi ve senin düşüce ve inançlarına saygı duyan biriylemi evlenmek istiyorsun yada elevi olsun ama ne olursa olsun görüşüyle bir alevi ilemi evlenmek istiyorsun.
Sanırım sanırım birinci sırada tarif ettiğim biriyle evlenmeyi tercih edersin.
Bir sorum daha etrafında alevi evliliklerinde hepsi çokmu mükkemel gidiyor. Pişmanlık duyan,boşanan,hayatı zehir olan ve dünyaya geldiğine bin pişman olan insanlar yokmu.
Ayrıca benim akraba çevresinde suni ile evlilik yapan ve hala ilk gün gibi sevgisi devam eden aileler var bunlar kendi inancında evli olan akrabalarımdan daha çok mutlular.Çoğuda torunlarını gördü bile.Merhaba. Bizler şu an kendimize alevi diyebiliyor isek nihal gibi zor olanı seçen atalarımız sayesinde aleviyiz diyebiliyoruz mutlaka sizin söyledikleriniz kişinin kendi mutluluğu için en doğrusudur.Ülkemizde atıyorum 50 yıl önce alevi olanların hepsi şimdi alevi deyil sebebi ise kendi mutluluğunu başka hiç bir değerle değiştirmemesi zor olanı alevi olarak yaşamı sürdürmektir ben alevi ve sünni evliliklerinden olan çocukların sünni olduğunu hatta cok fanatik olduklarını gördüm bunun nedeni zaten alevilere karşı izlenen politika ortada anlatmaya gerek varmı bilmem zor olanı seçip alevi inancının sürmesi sizce bir anlam ifade ediyorsa
Alevi olan bir kişi yine sadece adı alevi olanla deyil alevi gibi alevi olan insanla evlenmelidir.
Likablegirl 15.04.2008, 10:11 Sünni sünniyle anlaşak diye birşey yok aynı şekilde alevi aleviyle anlaşabilir mutlu olabilir diye bir şey yok. Hiçbir şeyin garantisi yok. Nasıl alevi sünni evliliklerinin yürümediğini gösteren örnekler varsa. Alevi alevi evliliklerinin yürümediği gördüğümüz örnekler var.
Herşeyden önce insan olsun. Mutlu birlikteliğin formülü ne alevilikte ne sünnilikte;Saygı , sevgi ve hoşgörüde. Bunlar yoksa ister aynı meshepten biriyle evlenin ister başka meshepten sonuç mutsuzluk olur.
Hz. Mevlana'nın çok güzel bir rubai si var:
"Gel, Gel, ne olursan ol gel
Ister kâfir, ister mecûsî, ister puta tapan ol gel
Bizim dergâhimiz ümitsizlik dergâhi degildir
Yüz kere tövbeni bozmus olsan da yine gel"
geygel60 16.04.2008, 21:26 Valla kim ne düşünürse düşünsün ben kesinlikle kabul etmiyorum.sünninin kızı bize gelse biz onun kızını baş tacı eder ibadetini yerine getirmesi için her kolaylığı sağlarız alevilikte dayatma yapmayız çünki bizim inancımızın temelinde insan var insana saygı var onun ahireti onun inanışı bizi ilgilendirmez allahla onun arasında.Ama bizim kızlarımıza dini yönden baskı yapıyorlar onlar gibi ibadet etmesini istiyorlar bu yüzden kesinlikle hayır.
koralevi1907 16.04.2008, 22:00 suni alevi evliliğini onaylamıyorum.
ögretmen 29.04.2008, 09:37 Degerli canlar,ülkemizde malesef alevi sunni ayrımında,evliliklerde büyük sorunlar yaşanıyor.Seven iki gencin,bu ayrım yüzünden evliligi engenleniyor.Bu çok kötü bir düşünce,ve insanlıga yakışmıyan ayrımcılık.Bu ayrımı körükleyenler en büyük suçludur.İster alevi olsun ister sünni.Alevi felsefesinde en önemli etken insan sevgisidir.İnançlar insan merkezlidir. Onun için,evliliklerde,iyi anlaşma olursa,ayrı inansada,eşler ,birbirine saygı göstermeli.Saten Alevi,sünni inancında temelde bir ayrım yok .Aynı Allaha,aynı peygambere,inanırlar.Sadece ibadet bazında farklı yorumlar vardır.bunada her iki tarafta saygı duymalı.Gençler birbirini seviyorsa ,kaderde yaşamda beraberligi kabul ediyorsa,lütfen bu ayrımı yapmıyalım.Çagımız ileriye yönelik çagdaş insanlık yaşamını getirecek bilime ilime yönelmiştir.İnançtan dolayı insanlar birbirini dışlamamalı.Saygılarımla
sakine && 29.04.2008, 10:35 Bende kültürler arası farktan dolayı sorun cıkacağını düşünenlerdenim. Ve bence sorun kişilerin kendilerini nekadar geliştirdiği ile ilgili.Ama yinede ben kendi kültürümden birini tercih ederim herhalde.Tabi ki bu konuda önyargılı kati kararlı olmamalıyız. kesinlikle olamaz deyipte kesip atmamalıyız.İstisnalar tabiki var.
notlierlife58 29.04.2008, 11:09 sadece alevi...hayatınıı paylaşabileceğim insan sadece alevi olacak..AŞKIM dan ölsem ibadetimi yok saymam,onu ezip geçmem...böyle bir şey yaşadım da ztn...ama önce kendini bilmen gerek hayatını hayat tadında yaşayabilmen için...
Comrat86 29.04.2008, 11:28 her sunniye kız verilmez ama alınabilir kanımca
geygel60 29.04.2008, 12:07 Değerli hocam sen ve bizler aynı şeyleri söylüyoruz temelinde insan olan bir inanış bizimkisi.Bütün insanlara aynı nazarda bakan kimseyi ayırmayan ama 600 yıldır bu ülkede sünni kesim tarafından dışlanmışız inancımızla ilgili bir sürü hurafeler üretilmiş bugün ülkenin en aydın sünnisi bile bir sendeleyip düştüğünde yada gaflet ve delalet anında ağzından çocukluğunda anne, baba yada çevresi tarafından bilinç altına yerleştirilen hurafeleri kusuyor.Buna yaşantımızın bir sahfasında mutlaka şahit olmuşuzdur.Gençlerimiz artık bu hurafelerden dolayı kendilerini yargılar yada aleviliklerini saklar duruma gelmişlerdir.Daha vahimi ben tanık oldum biz değilde belki başka aleviler yapıyor olabilirler gibi.Kendini temize çıkarmak için hemen başkasını karalamaya çalışıyor özüne sahip çıkıp hemen kesinlikle böyle bir şey olamaz diye mücadele etmiyor.Bunların sebebi sünni dayatmacılığı.Öncelikle bu topluma inanış olarak kendimizi kabul ettirmemiz gerekiyor.Bir çok alevi sünni evliliğine şahit oldum özellikle çevremde sonu hep hüsran aşk çabuk bitiyor araya ötekililik giriyor ayrılmak için sebepte hazır.
Tabii çok değerli sünni arkadaşlarımda var inanç onlar için bir özgürlük, karşısındakinide böyle değerlendiren ve öyle değer veren arkadaşlarımda oldu onları ayrı tutuyorum.
Hala inanış olarak kabul edilmediğimiz bir ortamda alevi sünni evliliklerini kesinlikle kabul etmiyorum.Türkiye'de gün geçtikçe daha muhafazakar bir yapıya bürünüyor yani işimiz dahada zorlaşıyor kültürümüzün devamı ve saygısı için kesinlikle hayır.
huseyin yanmaz 29.04.2008, 13:17 Aile içinde karşılıklı fikir ve düşünce birliği olması halinde huzur ve saadet söz konusu olur. Bunda ihtilaf yoktur. Şayet böyle bir birlik ve ortaklık yoksa huzur ve mutluluğun var olacağını sanmak da sebepsiz iyimserlikten başka bir manaya gelmez. Zıt düşünce sahiplerinin mutlu olacaklarını düşünmek bilmem ne kadar gerçekçi olur.
Demek ki evlenecek gençlere Ehli Beytin iki örnek unsuru örneklik ediyor Ali ve Fatıma Validemiz ölçü teşkil ediyorsa ortak nokta ve müştereklik var demektir. Aksi halde bunlar örneklik etmiyorsa ,kimi örnek alacaklar vaz geçilmezleri olan İslam konusunda.? Bu sebeple taraflar baştan iyi konuşup ortak noktalarının ne ölçüde varlığını iyi tespit etmeleri gerekmektedir..
ben bir kez yazmistim, alevi sunni evlileklere pek sicak bakmam diye,yada sunni inanciylan olan insanlan ileride evlenmem diye,ama sunni annadan ve babadan dogan, sunniliklen alakasi olmayan biriylen belki evlenirim,bizim ailede aslinda en dogrusu ocakzade ile evlenmektir,ama bu cok zor oluyor tabiiki bazen ben evlenebilirim bazende evlenemem diyorum,alevi kendilerini tanitip ama insanliktan uzak olanlari cok,genel konusamaz hic kimse,yok olur veya olmaz diye,belki büyükler konusur,evlenmisler zaten,ama cocuklari ve bizler,henüz karar veremeyiz,gönül alevi ister,ama alevi gibi alevi,diyorum ya alevi olmayan anadan babadan sonrada bizim yola gönül verenleri unutmamak gerek
Hepimiz icin önce insan olmali,ama bazi gercekler var ki,unutulamaz,ama bunlar her sunni icin tabii gecerli degildir,önemli olan dogru insani bulmaktir
(Ben ama alevi olsun isterim:blushing:)
ismail NEHİR 30.04.2008, 12:28 ben alevi sünni evliliklerine pek sıcak mbakmıyorum ama bunun dinle bir alakası yok ben şimdiye kadar bu evliliklerde hiç mutluluk görmedim geçimsizlik anlaşamama gibi bir çok şey elbette herzaman öyle deyildir ama bu evliliklerin her 100 tanesinden 1-2 si doğru dürüst gider benim düşüncem bu saygılarımla...
AleviBektas77 30.04.2008, 12:50 bence bir alevi bir sünninen evlenmesin. Bakin Recep Talip Erdogan (AKP) Sünni köyleri bagra cagra diyorki "COCUK YAPIN, YOCUK YAPIN EN AZ 4 TANE COCUK" bunu AKP bilerek yapiyor, Sünni soyunu cogaltmak icin. Bizim Aleviler'de az cocuk yapiyor "Modern" diye...Bende burda Alevi Canlarima bir cagri yapim: "COCUK YAPIN!!!!!!!!!!!" güzel güzel Alevi isimleri verin: Ali, Hasan, Hüseyin, Veli, Bektas, Nesimi, Yunus,....Cocuk yapmasak bizde bir gün 25 millyondan 15 millyona düsecez ve bizi ezmeye devam ederler...
terapiii 19.06.2008, 12:16 merhabalar;
bu alevi sünni evlilikleri konusunda çok tartışmalar oluyo,ben bir sünniyim ve iki yıldır alevi bir insanla nişanlıyım Allah izin verirse evleneceğiz.başta söylenilenler doğru aileler çok katı bu konuda kendilerince haklı olarak ama iki insanbirbirini gerçekten seviyor ve inançlarına saygı duyuyorsa problem olmuyor.isim meselesine gelirsek bizde kısmet olursa çoçuğumuzun ismini ali koymayı düşünüyoruz benim böyle kaygılarım yok herkez istediği gbi düşünebilir inanabilir saygı enönemlisidir.
kanlıbey 19.06.2008, 12:20 Sevgili dostlar
Geleneksel olarak Alevi-Sünni evliliği yürümez diye bir kanaat vardır.Bu tesbitin doğruluk payı olmasına rağmen bence bu tür evlilikler kaçınılmazdır.
Burada şöyle diyebilirim;
İyi Sünni iyi Alevi yoktur..
İyi İnsan vardır.
silberhaus 20.06.2008, 18:47 her sunniye kız verilmez ama alınabilir kanımca
Bunu sünniler de ifade ediyor. Demek ki kin karşılıklı..
Ama maalesef olan hep arada kalanlara oluyor. Her iki gurup tarafından da sevilmiyorlar.
silberhaus 20.06.2008, 18:49 merhabalar;
bu alevi sünni evlilikleri konusunda çok tartışmalar oluyo,ben bir sünniyim ve iki yıldır alevi bir insanla nişanlıyım Allah izin verirse evleneceğiz.başta söylenilenler doğru aileler çok katı bu konuda kendilerince haklı olarak ama iki insanbirbirini gerçekten seviyor ve inançlarına saygı duyuyorsa problem olmuyor.isim meselesine gelirsek bizde kısmet olursa çoçuğumuzun ismini ali koymayı düşünüyoruz benim böyle kaygılarım yok herkez istediği gbi düşünebilir inanabilir saygı enönemlisidir.
Gördüğüm kadarıyla ılımlı düşünen insanlar da var. Önemli olan kişilikler. Evlilik din üzerine kurulmuyor. Kişilerin anlaşmaları üzerine evliliğe gidiliyor. Alevi sünni evliliği yürümez deniliyor. Yürümeyen evlilikler evlenen kişilerin ailelerindeki alevi ve sünni yobazlar yüzünden yürümüyordur.
Ayrıca evliliklerin yürümemesi günümüzün insanların evliliğe verdiği değerden de kaynaklanıyor olabilir. Birbirini gerçekten seven ve birbirine değr veren mert bir alevi ya da sünni erkek ile dürüst , samimi alevi ya da sünni kadın evlensin bakalım o evlilik yürümüyor mu?
tulaykurt 20.06.2008, 18:53 birbirlerini çok seviolarsa kimse kimseye dini bi baskı uygulamıycaksa iki tarafında görüşlerine saygısı varsa aileler arasında da sorun yoksa olabilir... ama benim annem beni öldürürde bi sünniye vermez o ayrı bi mesele:)
arkadaşlar bir anket yapalım acaba alevi erkeklermi daha çok sünni kızlarla evlenmi yoksa alevi kızlarımı
benim düşüncem
her sünni kızla evlenen bir alevi erkeği bir alevi kızınında otomatikman sünni erkekle evnemlesine ön ayak oluyor yorumu size bırakıyorum
şiddetle reddediyorum katılmıyorum bu tarz evliliklere bu bizi diri diri atese veren insanlarla evlilik olmaz olamaz.
Kara Davut 27.06.2008, 01:41 Değerli hocam sen ve bizler aynı şeyleri söylüyoruz temelinde insan olan bir inanış bizimkisi.Bütün insanlara aynı nazarda bakan kimseyi ayırmayan ama 600 yıldır bu ülkede sünni kesim tarafından dışlanmışız inancımızla ilgili bir sürü hurafeler üretilmiş bugün ülkenin en aydın sünnisi bile bir sendeleyip düştüğünde yada gaflet ve delalet anında ağzından çocukluğunda anne, baba yada çevresi tarafından bilinç altına yerleştirilen hurafeleri kusuyor.Buna yaşantımızın bir sahfasında mutlaka şahit olmuşuzdur.Gençlerimiz artık bu hurafelerden dolayı kendilerini yargılar yada aleviliklerini saklar duruma gelmişlerdir.Daha vahimi ben tanık oldum biz değilde belki başka aleviler yapıyor olabilirler gibi.Kendini temize çıkarmak için hemen başkasını karalamaya çalışıyor özüne sahip çıkıp hemen kesinlikle böyle bir şey olamaz diye mücadele etmiyor.Bunların sebebi sünni dayatmacılığı.Öncelikle bu topluma inanış olarak kendimizi kabul ettirmemiz gerekiyor.Bir çok alevi sünni evliliğine şahit oldum özellikle çevremde sonu hep hüsran aşk çabuk bitiyor araya ötekililik giriyor ayrılmak için sebepte hazır.
Tabii çok değerli sünni arkadaşlarımda var inanç onlar için bir özgürlük, karşısındakinide böyle değerlendiren ve öyle değer veren arkadaşlarımda oldu onları ayrı tutuyorum.
Hala inanış olarak kabul edilmediğimiz bir ortamda alevi sünni evliliklerini kesinlikle kabul etmiyorum.Türkiye'de gün geçtikçe daha muhafazakar bir yapıya bürünüyor yani işimiz dahada zorlaşıyor kültürümüzün devamı ve saygısı için kesinlikle hayır.
sevgili hasan kardeşim,
yazdıklarına hak veriyorum.ve gerçekten önemli bir noktaya parmak basmışsın.insanlarımız din konusunda gerçekten çok cahil.ancak bu cahillik sadece sünni kesimde değil,tüm çevrelerde var.sünnilerin içindede alevilerde olduğu gibi pek çok ayrılıkçı ve farklı şekilde sünni inancına sahip gruplar var.bazıları çok radikal olabildiği gibi bazılarıda çok medeni şekilde davranabiliyor.evlilik iki kişinin hayatını birleştirmesidir.ne dinler evlenir nede toplumlar.ailelere sadece onay vermek veya vermemek düşer lakin,sevginin önüne engel çekilmesi bence yanlış.ancak farklı inançlı kişiler birbirleriyle evlenirken birbirlerini çok iyi tanımaları ve kişiliklerini çok iyi analiz etmeleri gerekiyor.benim çevremdede pek çok alevi-sünni evliliği yaşanıyor.bu evliliklerin kimisi çok mutlu olarak devam etmekteyken,kimiside senin belirttiğin üzere bazı olumsuz sebepler yüzünden kısa soluklu oluyor.Bir insanın kafasından sabit düşünceleri atmak çok zordur.hele hele eski toprak olarak tabir ettiğimiz insanların düşüncelerini değiştirmek dahada zordur.lakin,yeni nesil eskisi gibi değil.yeni nesil çok daha açık görüşlü ve paylaşımcı.en azından inançlarını başkaları için değil,sadece kendisi için yaptığının farkında.hal böyle olunca,karşısındakinin inancını pekte yadırgamıyor veya yargılamıyor.bence problemin temelini teşkil eden unsur diyanet işleri başkanlığı.aleviliği farklı bir inanç olarak lanse ederek,insanları kutuplaştıran ve aynı dine mensup kişileri birbirine yabancılaştıran bu kurum,insanların hem kafalarını bulandırıyor hemde bu tarz ilişkilere korku salıp,imkansız gibi gösteriyor.benim bir kızım var,yarın birgün bana dese ki,ben bir alevi genci seviyorum,ondan başkasını istemiyorum,ben nasıl karşı çıkabilirim...bu vicdansızlık değilmidir?aynı şekilde erkek evladım dese ki, alevi kızı seviyorum...ne diyebilirim?
insanlar bazı önemli kararları kendileri vermelidir.bizler sadece yol gösterici ve öğüt verici olmalıyız.bu tür olayların zorluklarını ve ne kadar büyük özveri gerektirdiğini anlatarak onları hazırlamalıyız.karşımızdaki insanı evladımızla beraber tanımaya çalışmalıyız.ve tecrübelerimize dayanarak,onlara yol göstermeliyiz.olumlu ve olumsuz taraflarını tartışmalıyız.medeni insanlar gibi,bu konuyu aileler arasında paylaşmalı ve gençlerin istikbaline tesir edebilecek şeylerden hem kendimizi,hemde çocuklarımızı arındırmalıyız.bizler aynı dine mensub insanlarız.Taptığımız varlık,inandığımız önder,yolunda gittiğimiz lider aynı.ancak her ne kadar sünni insanların içinde alevilere öteki gözüyle bakanlar varsa,alevilerin içinde de sünnilere ötekiler gözüyle bakan vatandaşlarımız var.kafamızdaki bu ötekiler düşüncesini atmak ve sevginin evrensel olduğu bilincini yüreklerimize işlemek,bu tür ilişkilere karamsar bakmamak ve yol göstermek dileğiyle..
|
|