Orijinalini görmek için tıklayınız : Alevi Sünni evlilikleri hakkında düşünceleriniz?

Sayfa : [1] 2

duyguşimşek
19.12.2005, 16:57
arkadaşlar size bir sorum olacak daha doğrusu bu konu hakkındaki görüşlerinizi çok merak ediyorum.alevi sünni evliliğine nasıl bakıyorsunuz. olabilir mi olamaz mı. ben bu konuda biraz katıyım galiba ve asla olamayacağını daha doğrusu sonradan anlaşmazlıklar çıkacağından olamayacağını düşünüyorum. görüşleriniz benim için çok önemli şimdiden teşekkürler....

Canan
19.12.2005, 16:59
bu konu daha once tartisildi

Yakapınarlı
19.12.2005, 17:04
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2157&highlight=alevi+sunni+evlili%F0i buradan bilgi alabilirsin

dedebey
19.12.2005, 18:17
Bu konuda bazı Alevi kızlarının da ilginç bir tavrı var. Bir Sünniyle evliliğe dayalı bir ilişki kuran genç kızımız, karşısındakini inanılmaz derecede yüceltiyor. Bunu gerek kız gerekse ailesi yapıyor. Birçok örneğe şahit oldum. "10 Aleviye bedel" "Ailesi tutucu ama kendi değil" gibi yorumlarla çevrenin olası muhalefeti kırılıyor. Bence sorun Alevi Sünni evliliğinden ziyade bu tür bir evlilik yapan Alevilerin kendi kültürünü toplumunu eleştirmeye, girdiği ortamı gereğinden fazla savunmaya başlaması. Tamam ben farklı inançtan biriyle evlenmiş oldum ama kendi kültürümü de koruyayım diye bir çaba yok. Belki benim gördüğüm örnekler böyle ama başka birçok arkadaşımdan da benzer hikayeler duydum bu da beni üzdü. Asıl tehlikeli olan da bu ya. Yüzyıllarca baskılara boyun eğmiş bir inanışın insanları gönül işleri olunca yelkenleri suya indiriyor.

atayselvi
25.12.2005, 14:36
Bu konuda bazı Alevi kızlarının da ilginç bir tavrı var. Bir Sünniyle evliliğe dayalı bir ilişki kuran genç kızımız, karşısındakini inanılmaz derecede yüceltiyor. Bunu gerek kız gerekse ailesi yapıyor. Birçok örneğe şahit oldum. "10 Aleviye bedel" "Ailesi tutucu ama kendi değil" gibi yorumlarla çevrenin olası muhalefeti kırılıyor. Bence sorun Alevi Sünni evliliğinden ziyade bu tür bir evlilik yapan Alevilerin kendi kültürünü toplumunu eleştirmeye, girdiği ortamı gereğinden fazla savunmaya başlaması. Tamam ben farklı inançtan biriyle evlenmiş oldum ama kendi kültürümü de koruyayım diye bir çaba yok. Belki benim gördüğüm örnekler böyle ama başka birçok arkadaşımdan da benzer hikayeler duydum bu da beni üzdü. Asıl tehlikeli olan da bu ya. Yüzyıllarca baskılara boyun eğmiş bir inanışın insanları gönül işleri olunca yelkenleri suya indiriyor.

doğru söze ne denir helal sana.Almak farzdır vermekse günah bu böyle biline. vermek demek düşkün olmak demektir. Düşkünlük de toplumdan dışlanmaktır.

skandinava
25.12.2005, 17:24
bu konuyu canan arkadaşımızında dediği gibi daha önce tartışıldı.ama ben bu evliliğe de sıcak bakmıyorum.

er1964
27.12.2005, 22:18
Bu konuda dedebey can dostuma katılıyorum çünkü konu hakkında çok doğal ve yalında olsa güzel bir açıklama yapmış.Konuyu daha önce forumda tartışmıştık ama yinede düşüncemi söylemeden geçemeyeceğim.Ben alevi birisi olarak ,alevi bir kızın sünni bir gençle evlenmesini onaylamıyorum.Yorumunu benim gibi düşünenlere bırakıyorum.

Canan
27.12.2005, 22:52
Bu konuda dedebey can dostuma katılıyorum çünkü konu hakkında çok doğal ve yalında olsa güzel bir açıklama yapmış.Konuyu daha önce forumda tartışmıştık ama yinede düşüncemi söylemeden geçemeyeceğim.Ben alevi birisi olarak ,alevi bir kızın sünni bir gençle evlenmesini onaylamıyorum.Yorumunu benim gibi düşünenlere bırakıyorum.

peki alevi erkeklerin sunni kizlarla evlenmeleri hakinda ne dusunuyorsun....
ayni sey degilmi....

Lamekan
27.12.2005, 23:14
peki alevi erkeklerin sunni kizlarla evlenmeleri hakinda ne dusunuyorsun....
ayni sey degilmi....

bence aynı şey değil.. Bir alevi erkeğinin evlenmesi daha vahim sonuçlar dogurabilir.. Nedeni ise gayet basit.. Sonuçda çocukları yetişdiren ailede kadındır. Erkek ne kadar inancını korursa korusun çocukların yetişmesinde etken olan bayandır..

Canan
27.12.2005, 23:21
bence aynı şey değil.. Bir alevi erkeğinin evlenmesi daha vahim sonuçlar dogurabilir.. Nedeni ise gayet basit.. Sonuçda çocukları yetişdiren ailede kadındır. Erkek ne kadar inancını korursa korusun çocukların yetişmesinde etken olan bayandır..

evet dogru bencede oyle ama
nedense cogu insan bir alevi kizinin sunni birisiyle evlenmesine daha kotu birseymis gibi bakiyo.......

Lamekan
27.12.2005, 23:31
evet dogru bencede oyle ama
nedense cogu insan bir alevi kizinin sunni birisiyle evlenmesine daha kotu birseymis gibi bakiyo.......

Sünlü kesim bir bu evlilikle kendini cennetlik sayıyor ya ondan bizim kesimde tepkisi fazla oluyor normal olarak..

Naz
27.12.2005, 23:33
ya bence her iki durumda cok guctur, sonucta ne kadar kabul etmeyenler olsada, insan olsun yeter deselerde bi gercek varki iki farkli kultur birlestigi zaman mutlaka akabinde sorunlar gelir. ve zamanla sorunlar catismalara kirginliklara hatta kavgalara donusur.

ben sahsen karsiyim cunku bunlarin bir cok yasanmis canli ornekleri mevcut. taraflardan biri mutlaka digerini kendi safina cekmeye calismis, vede basari olmustur cogunlukla.

bence bu ayrimcilik felan degildir, ama gunumuzde hala zihniyetler gecmistekinden pek farkli degil, ve ne yazikki bizim baska din irk mezhepleri kabullendigimiz gibi onlar bizi kabullenmiyor surekli degistirmeye calisiyorlar. Alevi'lige duskun bir Alevi bence yeri gelirse gonlunede soz gecirmeli ve gerekirse bagrina tas basip ailesini ozunu kulturunu ezip gecmemelidir.

izmirksk
27.12.2005, 23:35
işin ilginci erkek alevi kız sünni olunca gerçektende çocuklar sünni gibi yetişiyor.anne sebebi ile.
fakat erkek sünni kız alevi oluncada genelde öyle oluyor.alevi kızlarında çocuğunu böyle yetiştirme gayreti pek yok.
evleneceği ve sevdiği bir sünni erkek gördümü dünyaları değişiyor.mesela ben sünni bir kızla beraberdim bana dediği şu idi çocuklar benim istediğim tarzda sünni olarak yetişecek demişti.ama çevremdeki alevi kızları sünni bir erkekle beraber oldumu herşeyi unutuyor
ben aslında alevi-sünni evliliklerine taraftarım ama maalesef işte bu tarz şeylerde oluyor...

Alevimen
27.12.2005, 23:42
benzer birkaç topik daha var o yüzdün bu topikde farklılık olmadığı için düzenlik nedeniyle kilitliyorum. anlayışınıza teşekkürler.

er1964
28.12.2005, 19:10
Canan kardeşim bir alevi kızında ,erkeğinde sünni birisiyle evlenmesini onaylamıyorum.Çünkü her ikisinin evlenmesi sonucundada kültür yozlaşması olur diye düşünüyorum.Ben bunu yakın akrabalarımdan sünnilerle evlenenlerin yaşantılarındaki yaptıkları değişiklikler snucunda birebir gördüm ve tanık oldum..Akıllı olalım..Lütfen...

Selina24
11.10.2006, 01:03
Ben Alevi-Sünni evliligine kesinlikle karsiyim.
Bi Alevi olarak bi Sünni ile evlenmem
Allah yazdiysa bozsun :)
Isterimki kendi insanim olsun yani bi Alevi
Etrafimda gördügüm kadariyla Alevi-Sünni evliliklerinde anlasamamazliklar çok oluyor mehzep yüzünden. Tabi anlasanlarda oluyor ama çogu çift anlasamiyo.

Sizler ne düsünüyorsunuz bu konu hakkinda?

MeRaLiNa
11.10.2006, 01:07
bu konuyla ilgili cok topic var, konun modlar tarafindan kapatilacak
sana aynen katiliyorum:)

Rasit
11.10.2006, 01:31
Etrafimda gördügüm kadariyla Alevi-Sünni evliliklerinde anlasamamazliklar çok oluyor mehzep yüzünden. Tabi anlasanlarda oluyor ama çogu çift anlasamiyo.

ne mi düsünüyorum? bence büyük konusma, gönül bu.yani hic belli olmaz...

S&S

Rose
11.10.2006, 01:32
bencede bu konu kazana gider ama benim düşüncem neden olmasın iki insan anlaşıyorsa. dediğiniz gibi yürütenlerde var yürütemeyenlerde ama en başta iki tarafından kendi durumlarına saygı suyması yatıyor sanırım. eğer bu saygı kurulursa her şey yolunda olur bence.zaten seven insanda saygı duyar.

ThassosIsland
11.10.2006, 05:18
bencede bu konu kazana gider ama benim düşüncem neden olmasın iki insan anlaşıyorsa. dediğiniz gibi yürütenlerde var yürütemeyenlerde ama en başta iki tarafından kendi durumlarına saygı suyması yatıyor sanırım. eğer bu saygı kurulursa her şey yolunda olur bence.zaten seven insanda saygı duyar.
rose bu kısının ailesıne göre cok degısken oluyor. Tamam sen bir butun olarak cagdas bir aileye sahıp olabılırsın ama her sunnı buna sahipmıdır hayır..

sevgı varken hersey göze alınıyor ama evlılık ıle bırlıkte sevgı azalıyor bu boyle artık alıskanlıga donuyor. görunmeyen seyler görunmeye balıyor. sadece ask yasayan ıkı ınsan artık aynı ortamda yasamaya baslıyor. ıste burda sosyo-kulturel farklar ortaya cıkıyor. hele hele gencler uzerınde ailleler etkın ıse bu daha vahım sonuclar doguruyor.. flört gibi donemlerde belkı olabılır ama bence eğer konu evlılık ıse bu cok derın arastırılması gereken bır konu. bana sorarsan Aleviyi Alevıden baskası anlayamaz. ama yınede sevıyorsa kım dur dıyebılırkı..

Hüseyin69
11.10.2006, 11:50
arama butonu/ evlilik yazin/ git i tiklayin

iyiforumlar
aslinda bu topigin akibetide belli ama ben anket icin kapatmiyorum
oy unuzu kullanin gerekli yorumunuzu yapin

konunun disina cikilirsa
aninda gereken müdahale (kazan) yapilacagi önemle duyrulur

Rose
11.10.2006, 13:16
rose bu kısının ailesıne göre cok degısken oluyor. Tamam sen bir butun olarak cagdas bir aileye sahıp olabılırsın ama her sunnı buna sahipmıdır hayır..

sevgı varken hersey göze alınıyor ama evlılık ıle bırlıkte sevgı azalıyor bu boyle artık alıskanlıga donuyor. görunmeyen seyler görunmeye balıyor. sadece ask yasayan ıkı ınsan artık aynı ortamda yasamaya baslıyor. ıste burda sosyo-kulturel farklar ortaya cıkıyor. hele hele gencler uzerınde ailleler etkın ıse bu daha vahım sonuclar doguruyor.. flört gibi donemlerde belkı olabılır ama bence eğer konu evlılık ıse bu cok derın arastırılması gereken bır konu. bana sorarsan Aleviyi Alevıden baskası anlayamaz. ama yınede sevıyorsa kım dur dıyebılırkı..

haklısın cihan herkes benim veye benim ailem gibi düşünmüyor o yüzden hep sorunlar oluyor ama artık herkes daha farklı düşünme yolunda bu az bi kesimde olsa umarım bundan sonra daha da farklı olur ve aileler daha anlayışlı olurlar.

Gülseren58
11.10.2006, 13:22
Şu Alevi-Sunni evliliği sorununu artık aşsak diyorum. Yaşlılarımızın böyle bir evliliğe karşı çıkmalarının nesnel nedenleri olduğuna inanıyorum. Onlar çağımız gereği bizlerin yaşamadıkları şeyleri yaşadılar ve eminim ki bu tür evliliklere karşı çıkmalarındaki en büyük etken, bu konuda tarihi bir birikime sahip olmaları.
Modern olmanın, modern davranmanın iyi ve kötü herşeyi bir darbeyle yerle bir etmek demek değildir.

guneyyy
11.10.2006, 13:26
bence evrensel oldugu iddasında olan alevilikle yakından uzaktan bağdaşmayan bir düşünce evlenmemeleri gerektigini savunanlar için...

hem 72 iki millete aynı gözle bakacaksın yani insan olmasının yeterli olacagını düşüneceksin .. sonrada dönüp sunni ile alevilerin evlenemicegini savunacaksın... çelişkili

biz önemli olanın insan oldugundan yola cıkıyoruz ....kimin ne oldugu degil

insan olup olmadıgı öenmli..

alevi ile evli alevilerde sorunlar yok gibi mi düşünüyorsunuz... bence gereginden fazla önyargılısınız arkadaşlar.

21.yüzyılda bunu düşünebilmek bence endişe verici...

aşk asla kalıplara sokulamaz.. sokulursa gercek aşkı bulamayız...bence...

Hüseyin69
11.10.2006, 13:47
aşk asla kalıplara sokulamaz.. sokulursa gercek aşkı bulamayız...bence...

bakin güney yavas yavas konuyu yönlendiriyorsunuz lütfen konu evliliktir ask degil ask konusu ayridir onu baska topiclerde tartisabilirsiniz
bu alintiniza baska biri baska birseyler yazar ve eski topickler gibi bu topiginde akibeti kazan olur ilk mesajimda uyarmistim
lütfen .....

Zahir
11.10.2006, 14:12
Yaşlılarımızın böyle bir evliliğe karşı çıkmalarının nesnel nedenleri olduğuna inanıyorum.

Profilinizde yaşınız 46 yazıyo. Bu durumda siz hangi kuşaktan bakıyorsunuz alevi sunni evliliğine??? Yaşlılar derken size göremi yaşlılık kavramı yoksa biz 20, 30 yaşındaki gençlere göremi?

Bu arada nasıl nesnel gerçekler arıyorsunuz??? Katliam derseniz, kıyım derseniz yakmak derseniz her kuşakta sayamayacağımız kadar çok, boşanma derseniz yine her kuşakta sayamacağımız kadar çok...yani ortada bir sürü nesnel gerçek var. Siz neden bu nesnel gerçeklere inanmıyorsunuz???

Saygılar...

Bu arada Moderatörlüğünüz hayırlı olsun, kutlarım...

erik_kiraz
11.10.2006, 14:12
arkadaşlar alevi-sünni evliliği hakkında benim düşüncem insan mezhep ayrımı yapmıyorum gönül bu insan kimi seveceğini mezhebine bakarak karar veremez

KızılBant
11.10.2006, 14:32
Sunniyle evlenmem. Şu ramazan ayında bile geçinemem sunniyle. Ne kadar sevgi olursa olsun kadın inancından vazgeçmiyorsa çekemem. Gece sahura kalkıp rahatsız etse boşarım =)

MeRaLiNa
11.10.2006, 14:35
72 millete ayni bakariz derler, ask meskten bazi seyleri akil edemiyorlar herhalde, böylece cok cagdas ve modern oluyorlar

evlendikten ve cicim aylari gectikten sonra türban, carsaf giyindiklerindede cok cagdas ve modern bir görüntü sergiliyorlar:))))))

guneyyy
11.10.2006, 16:48
bakin güney yavas yavas konuyu yönlendiriyorsunuz lütfen konu evliliktir ask degil ask konusu ayridir onu baska topiclerde tartisabilirsiniz
bu alintiniza baska biri baska birseyler yazar ve eski topickler gibi bu topiginde akibeti kazan olur ilk mesajimda uyarmistim
lütfen .....

HÜSEYİN arkadaşım evlilik aşktan bagımsızmı... ...

aşk olmadan evlilikten bahsediyorsanız o halde ben yanlış anlamışım zaten böyle bi konuda anlamsız ben yorum bile yapmam..

guneyyy
11.10.2006, 16:50
72 millete ayni bakariz derler, ask meskten bazi seyleri akil edemiyorlar herhalde, böylece cok cagdas ve modern oluyorlar

evlendikten ve cicim aylari gectikten sonra türban, carsaf giyindiklerindede cok cagdas ve modern bir görüntü sergiliyorlar:))))))

o anlayıştaki bir sunni ile evlenen zaten alevi degildir... demokrat... insan gibi insan olan biri olsun ne olursa olsun

guneyyy
11.10.2006, 16:51

o anlayıştaki bir sunni ile evlenen zaten alevi degildir... demokrat... insan gibi insan olan biri olsun isterse sunni olsun

eger evlenirken kriterler bunlar olursa ne oldugu önemli degil..bunu anlatmak istemiştim

HoZaTLi_62
11.10.2006, 17:13
ben kesinlikle karşıyım ve öyle bi evlilikte yapmayı düşünmüyorum.

MeRaLiNa
11.10.2006, 17:39
bu konudan cok var..... ve artik bu konuyu görmek istemiyorum, herkes zamaninda fikrini söylemis, bir tane acik topic daha var... arkadas ve esten bahsediyor...

funky
11.10.2006, 18:16
asla asla olmamalı böyle bir şey ,sonu karanlık bir durum ,asimilasyonun en bariz hali , ya ben çok gördüm genelde ergenlik de bu hataya düşen alevi gençlerinde oluyor bu durum ama sonradan hepsi pişman oluyor..ailemizde de dayılarımdan biri bu hataya düştü bütün çocukları sunniyle evlendi ve sunniliği kabul ettiler

Sevgi Erkan
11.10.2006, 18:55
Yine mi aynı konu.
Yazmayım dedim ama ,
bizi bilenler zaten biliyor.Evliyiz ve mutluyuz.
Darısı bekarların başına...

funky
11.10.2006, 19:05
Yine mi aynı konu.
Yazmayım dedim ama ,
bizi bilenler zaten biliyor.Evliyiz ve mutluyuz.
Darısı bekarların başına...

:garibbak: nasıl yani siz sunni biriyle mi evlisiniz ? eğer evliyseniz mutlu musunuz ?

alihaydar23
11.10.2006, 19:19
merhaba selin ben bu konuda sana katılmıyorum. her şey insanda biter iki aklı basında insan birbirlerini sevmiş ve evlenmeye karar vermişlerse bence evlenmelıdırler. Ama gerçekten sevgi varsa zaten birbirlerini çok seviyolarsa önlerindeki engelleri asarlar önlerinde hiç bi barikat konamaz.
Birbirlerini seviyo zannedip evlenmeye karar verir ve ailelerinden ters tepkı aldıklarında hemen evlenmekten vazgeçerlerse bunuda alevilik, sünnilik olayına dökerlerse zaten birbirlerini o kadar sevmiyorlardır.
ben bir alevi olarak su anda bir sünni mezhebindekı insanla evlenmeyi düşünmüyorum aama karşıma anlaşabileceğim, değerli, mezhebime, aileme ve bana saygı göstericeğine inandığım biri çıkarsa hiç tereddüt etmem evlenmekte.

kimsenin ne düşündüğü önemli olmamalı sonuçta bi ömür beraberliğinden söz etmekteyiz... Diğerleri bu gün var yarın yok...
çok fazla yazdım galıba...

Bu arada ben bu sayfaya ilk defa yazıyorum ve acemı bir üyeyim ve site kültürünü daha bilmiyorum. İstemeden kırdıklarım varsa şimdiden özür dilerim... ama düşünceninde özürü olmaz bence...

funky
11.10.2006, 19:25
merhaba selin ben bu konuda sana katılmıyorum. her şey insanda biter iki aklı basında insan birbirlerini sevmiş ve evlenmeye karar vermişlerse bence evlenmelıdırler. Ama gerçekten sevgi varsa zaten birbirlerini çok seviyolarsa önlerindeki engelleri asarlar önlerinde hiç bi barikat konamaz.
Birbirlerini seviyo zannedip evlenmeye karar verir ve ailelerinden ters tepkı aldıklarında hemen evlenmekten vazgeçerlerse bunuda alevilik, sünnilik olayına dökerlerse zaten birbirlerini o kadar sevmiyorlardır.
ben bir alevi olarak su anda bir sünni mezhebindekı insanla evlenmeyi düşünmüyorum aama karşıma anlaşabileceğim, değerli, mezhebime, aileme ve bana saygı göstericeğine inandığım biri çıkarsa hiç tereddüt etmem evlenmekte.

kimsenin ne düşündüğü önemli olmamalı sonuçta bi ömür beraberliğinden söz etmekteyiz... Diğerleri bu gün var yarın yok...
çok fazla yazdım galıba...

Bu arada ben bu sayfaya ilk defa yazıyorum ve acemı bir üyeyim ve site kültürünü daha bilmiyorum. İstemeden kırdıklarım varsa şimdiden özür dilerim... ama düşünceninde özürü olmaz bence...

dostum sorun; engel ,sevgi ,aşk değil ki herkes herkese aşık olabilme potansiyeliyle yaşar zaten ,sorun asimilasyon hem de en güçlü versiyonu

Rose
11.10.2006, 19:26
ben bir sunni olarak çok fazla konuşmak istemiyorum ama yinede de duramıyorum. belki hepiniz bu tepkinizde haklısın ama sizlerin ve diğer inanışta olan insanlarında düşüncelerine saygıyla bakan sunnilerde var. eğer iki insan birbirini gerçekten seviyorsa bu bir engel değildir. alihaydar23 de dediği gibi eğer birbirlerini çok seviyorlarsa engelleri ortadan kaldırmak için her şeyi yaparlar.sizlerin yaşadıklarınızı yaşamadım ve neler hissettiklerini bilmiyorum ama sizleride anlamaya çalışıyor ama sizlerde bu konuda bence bu kadar dar düşünmeyin.

cem_34
11.10.2006, 19:29
aleviliği hem evrensel bazda ele alıcaz hemde kültürel millitetçiliği savunucaz!!!!! yapabilene kolay gelsin

alihaydar23
11.10.2006, 19:46
sen kendi inançlarının gereğini yerine getiriyosan (ki bu zamanda çokgu insanımız bazılarını bilmez bende bilmiyorum yalan söylşemeye gerek yok), eşinin dediğiyle asimile olmazsın tabi pısırıklar asimile olabilir. o kişi zaten istediğini seçmekte özgürdür kimsenin zorla değiştirmeye hakkı yok aynı şekilde çocuklar söz konusuysa sen onların asimile olmasından korkuyosan mezhebinin güzelliklerini anlat sevdir sonuçta o karar vericek aleviliğinmi yoksa sunnıliğinmi gereklerini yapacağına. takım tutturmuyosun kı bjk. li ol yada fnerlı ol cimbomlu ol diyebilirsin ama sen alevi ol olmazsan döverim diyebilirmisin...

Erkan Sevgi
11.10.2006, 19:59
:garibbak: nasıl yani siz sunni biriyle mi evlisiniz ? eğer evliyseniz mutlu musunuz ?

Sayın funky,
Sorunuzu ben yanıtlayayım.
Sevgi Erkan ın eşi benim. 7yıl arkadaşlık ve 10 yıllık evlilik olmak üzere birlikteyiz ve gayet mutluyuz.

funky
11.10.2006, 20:06
ben bir sunni olarak çok fazla konuşmak istemiyorum ama yinede de duramıyorum. belki hepiniz bu tepkinizde haklısın ama sizlerin ve diğer inanışta olan insanlarında düşüncelerine saygıyla bakan sunnilerde var. eğer iki insan birbirini gerçekten seviyorsa bu bir engel değildir. alihaydar23 de dediği gibi eğer birbirlerini çok seviyorlarsa engelleri ortadan kaldırmak için her şeyi yaparlar.sizlerin yaşadıklarınızı yaşamadım ve neler hissettiklerini bilmiyorum ama sizleride anlamaya çalışıyor ama sizlerde bu konuda bence bu kadar dar düşünmeyin.

canım sorun o değil , sevmek veya sevmemekde değil problematik aşk heryerde salt bu konuda aramayalım sunniler bizi sevmez demem ki benim sunni arkadaşlar sürüsüne bereket ona bakarsan, ayrım söz konusu bile olamaz benim ;anlattığım en öz ve net haliyle asimilasyondur ,dişli bir canavar yani ,yoksa isteyen istediği sorunsalı aşsın kendince ,bunlar mı sorun çok sevenler napar al bohçanı kaç misali ,sence bu sorun mu ?sorun ASİMİLASYON :excl:

funky
11.10.2006, 20:11
[:excl: asimilasyona hayır

funky
11.10.2006, 20:12
:excl:

funky
11.10.2006, 20:13
Sayın funky,
Sorunuzu ben yanıtlayayım.
Sevgi Erkan ın eşi benim. 7yıl arkadaşlık ve 10 yıllık evlilik olmak üzere birlikteyiz ve gayet mutluyuz.
allah mutluluğunuzu arttırsın ,ama işte sorun bu değil işte
gerçekte mutluluk da muallak aşk da özlelikle sevgi sorunlu bir kavram ,belki de bunları sorgulayıp sonra konuşmalı ;gerçi bunlardan önce ben ASİMİLASYONA takığım

Rose
11.10.2006, 20:18
canım sorun o değil , sevmek veya sevmemekde değil problematik aşk heryerde salt bu konuda aramayalım sunniler bizi sevmez demem ki benim sunni arkadaşlar sürüsüne bereket ona bakarsan, ayrım söz konusu bile olamaz benim ;anlattığım en öz ve net haliyle asimilasyondur ,dişli bir canavar yani ,yoksa isteyen istediği sorunsalı aşsın kendince ,bunlar mı sorun çok sevenler napar al bohçanı kaç misali ,sence bu sorun mu ?sorun ASİMİLASYON :excl:

bak ben sunniyim ama sunniliği yaşamıyorum. ne oruç tutarım nede namaz kılarım. ailemde sunni ama bir gün bana gelipte oruç tut namaz kıl veya sunnilikle ilgili bişey söylemediler. ben kendimi bildiğim günden itibaren inandığım tek şey herkesin insan olduğu ve inançlarını herkesin istediği şekilde yaşaması. tamam sizler asimile olmaktan korkuyorsunuz belkide haklısınız ama şuda bir gerçek ki artık kimse kimsenin düşüncesini inancını yönlendiremiyor ve herkes kendi istediği düşünceyi inancı yaşıyor. ben çok insnalar gördüm çocuklarını kendi inançlarında yetiştirmiş ama çocuk büyüdükten her şeyin farkına vardıktan sonra ailesinin benimsettiği inançtan ayrılıp kendi inancını yaratan. zaten sen asimile olmak isyemezsen olmazsın bunu ne bir sunni nede bi başkası değiştirir. zaten bizler çocuk yaşta evlenmiyoruz ki düşüncelerimiz değişsin. hepimiz belli bir olgunluğa erişince evleniyoruz zaten o zaman içindede düşüncelerimiz, inançlarımız oturmuş oluyor. bunu istesede bi başkası değiştiremez. sadece senin elindedir. çocuklar diyeceksin şimdi çouklara gelincede sen inancını ona en iyi şekilde nasıl aktarırsan oda öyle alır onu. bak şu konuda eminim ki ben bir çocuğa sunniliği ve aleviliği anlat o çocuk gidip bence aleviliği seçer. nedenine gelince sunnilikte olmayan bir çok hoş görü alevilikte var ve senin veya benim veya bi başkasının çocuğuda bunun farkına varacaktır zaten. bu konuda bence bi korkun olmasın.

funky
11.10.2006, 20:21
rose sen istisnasın ve istisna olmak herkesin harcı değil ! sana saygım var ben geneli kasdediyorum inan bana ; ve örnek vermek gerekirse diye başlamak absürt olur çünkü herkesin onlarca örneği vardır çevresinde tanık olduğu bu tür evlilikler konusunda

Erkan Sevgi
11.10.2006, 20:23
Arkadaşlar polemiklere girmeye başlıyoruz. Konun dağılmaya başladı modarötör dostlar uyarmadan ben söylemiş olayım. Diğer üylerimzinde söylediği gibi bu konuda uzun uzun yazılmış güzel topikler var. Düşüncelerimizi derinlemesine oralarda payşalım..

Hepinize iyi forumlar...

funky
11.10.2006, 20:24
bu arada çok yumuşak huyluyumdur inanın ama bu konu benim konum hayatım boyunca savunacağım bir şey değişmeyeceğim tek nokta bu sanki ;rosecumm ve erkan sizlerle ilgisi yok size mutluluklar

derya
11.10.2006, 20:27
slm arkadaşlar ya bende cok büyük konşurdum sünni biri asla diye ama şimdi sünni birinden cok hoşalanıyorum ve kafam cok karışık biliyorum aramızda sünnülerle cok fark var ama bu farkları olur bir bicime sokabilirmiyim bana akıl verin

funky
11.10.2006, 20:27
Arkadaşlar polemiklere girmeye başlıyoruz. Konun dağılmaya başladı modarötör dostlar uyarmadan ben söylemiş olayım. Diğer üylerimzinde söylediği gibi bu konuda uzun uzun yazılmış güzel topikler var. Düşüncelerimizi derinlemesine oralarda payşalım..

Hepinize iyi forumlar...

asla bizler bir yerden kotarmasnı bilen insanlarızdır ,dağılmak bizim işimiz değil bizler gayet öz insanlarız bence bu konu isabet olmuş başka güzel konu diye çeşitlemek de gereksiz konu konudur aksiyse niye açıldı ,sadece paylaşmak amaç ,

Erkan Sevgi
11.10.2006, 20:28
bu arada çok yumuşak huyluyumdur inanın ama bu konu benim konum hayatım boyunca savunacağım bir şey değişmeyeceğim tek nokta bu sanki ;rosecumm ve erkan sizlerle ilgisi yok size mutluluklar

Değişim doğadaki değişmeyen tek kanundur... :)

Rose
11.10.2006, 20:28

canım biliyoruz zaten bizimle ilgisi olmadığını ama inan biz bu konuyu çok tartıştık çok konuştuk. sende kendince haklısın bizde diğerleride. bırakalımda herkes istediği, bildiği, düşündüğü şekilde yaşasın sende bende. sen öyle düşünüyorsun o senin düşüncen ben sadece saygı duyarım.

erkan abim polemiğe girmiyoruz uyarın içinde sağol. düşüncelerimizi ne güzel ifade ediyoruz bak saygı çerçevesinde.

funky
11.10.2006, 20:35
Değişim doğadaki değişmeyen tek kanundur... :)

değişmeyen tek şey de değişimdir bir ırmakta iki kez yıkanılmaz da erkan abicim ama bizleri ayakta tutan bir şeyler vardır zaman mekan geçmiş gibi benim geçmişim bundan ibaret yaşam bir kaos felsefe ve sanat vs karışık işler abicim ama ben sanatçı adayıyım anlatmaya kalsam ki zaten kişisele girmiş olurum ve zamana da pararel gitmiş olurum ki zamanla inatlaşmak ciddi bir yarışşş ,bence bu konu bendeki en muhafazakar nokta yoksa darwini de aştım eşcinsel haklarını da...

alihaydar23
11.10.2006, 20:43
slm arkadaşlar ya bende cok büyük konşurdum sünni biri asla diye ama şimdi sünni birinden cok hoşalanıyorum ve kafam cok karışık biliyorum aramızda sünnülerle cok fark var ama bu farkları olur bir bicime sokabilirmiyim bana akıl verin

merhaba akıl vermek haddime düşmez.
tavsiyedir: Zamana bırakmak lazım. Her sey olacağına varır ama şimdiden mezhep farklılığını kafaya takmaya gerek yok bence eğer huy olarak anlaşıyorsanız neden olmazsın derim.

frtsutoprak
11.10.2006, 20:55

mrb can;
aslında gönlüm bunları tartışmıyor olmamızdan yanadır ne varki ortada çook büyük bir düşünce ve buna bağlı olarakta yaşayış farklılığı var. dil, din, ırk ayırt etmeden sevmek güzel ama birlikte yaşamak çoook zor.

...düşünsenize sunni bir insanla evlenildi güzel sevgi kesin vardır. ama çocuk oldu! ne olacak; siyahla beyazdan bile melez oluyor, ama düşünceden melez asla olmaz çocuk ya alevi olmalı yada sunni... karar senn.

...hayat yüzündeki gülümsemeyi kıskanmasın!

MeRaLiNa
11.10.2006, 21:21
merhaba akıl vermek haddime düşmez.
tavsiyedir: Zamana bırakmak lazım. Her sey olacağına varır ama şimdiden mezhep farklılığını kafaya takmaya gerek yok bence eğer huy olarak anlaşıyorsanız neden olmazsın derim.

benimde akil vermek haddime düsmez ama affiniza siginarak bu yaklasiminizi yanlis buldugumu söylemek istiyorum.... her sey olacagina varir amma velakin akil bastayken güzel.. inanc farkliligini eger Alevilik onun icin önemli degilse takmasin evet, ama eger önemliyse simdiden bazi seyleri gözlemlesin, cünki belki ilerde cok agirina gidecek seyleri önceden fark edebilir böylece... her sey huyda bitmiyor...

frtsutoprak
11.10.2006, 21:37
benimde akil vermek haddime düsmez ama affiniza siginarak bu yaklasiminizi yanlis buldugumu söylemek istiyorum.... her sey olacagina varir amma velakin akil bastayken güzel.. inanc farkliligini eger Alevilik onun icin önemli degilse takmasin evet, ama eger önemliyse simdiden bazi seyleri gözlemlesin, cünki belki ilerde cok agirina gidecek seyleri önceden fark edebilir böylece... her sey huyda bitmiyor...

...huylarımız yani kişilik özelliklerimiz; bize yaşadığımız çevreden geçen özelliklerdir. bu özellikler ilk olarak içinde bulunduğumuz aileden bize yansır. bunu yakın akrabalarımız dahil olması, katıldığımız arkadaş ortamları (örn:alevi forum), dini törenlere katılmak (ceme gitmek, camiye gitmek, kiliseye gitmek) vb. durumlar takip eder. böylece insanlarda, başkalarına göre yalnış olarak görülse bile bir kişilik özelliği kazanır.
onun için farklı yaşam şekilleri olan toplulukların huyları aynı olamaz, yaşama bakış açısı farklıdır...

Şoreş
11.10.2006, 21:46
Çevremde gördüklerimin hemen hemen hepsi kötü sonla bitti....
Ben ise ilerde hayatımı birleştireceksem bu kişi tabikide Alevi olacak. Çünkü bizim bir süre birbirimize ihtiyacımız var.Birbirimize bağlanmaya ve bilgili Alevi nesillere ihtiyacımız var.. Bana kızmayın ama ben inancımızın geleceği ve korunması için karşıyım.Çünkü bize dost v demokratik görünüp, arkadamızdan vuran çok..

Hüseyin69
11.10.2006, 21:52
burasi akil danisma bürosu degildir
kuyuya tas atmayin

Ayrica
arama butonu/ evlilik yazin/ git i tiklayin

iyiforumlar
aslinda bu topigin akibetide belli ama ben anket icin kapatmiyorum
oy unuzu kullanin gerekli yorumunuzu yapin

konunun disina cikilirsa
aninda gereken müdahale (kazan) yapilacagi önemle duyrulur

görüyoruzki ciddiye alan yok
son UYARIDIR

D-e-v-r-i-m
11.10.2006, 22:33
Kültürde yozlaşma olmamsı açısından özellikle Alevi bayanların sünni biriyle evlenmemesi bence daha uygundur.

cagdascetin
11.10.2006, 23:27
burasi akil danisma bürosu degildir
kuyuya tas atmayin

Ayrica

görüyoruzki ciddiye alan yok
son UYARIDIR

Katılıyorum Sevgili Hüseyin69;

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=5661&highlight=Alevi-S%FCnni+Evlili%F0i

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=10819&highlight=Alevi-S%FCnni+Evlili%F0i

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2157&highlight=Alevi-S%FCnni+Evlili%F0i

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=14156&highlight=Alevi+S%FCnni+Evlili%F0i

http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=2879&highlight=Alevi+S%FCnni+Evlili%F0i

Bunlar bu konuyla ilgili açılan topiklerin birer örnekleri.

Anlamıdığım şey neden bukadar ısrarlı olunulduğu.

Arama butonunun faydaları...

Saygılarımla.

barısyıldırım
12.10.2006, 18:37
Soruyoum arkadaşlar eğer biz Alevi Sünni ayrımına düşersek yılrca yobaz dediğimiz osmanlıda . muaviyeden Sivasda Madımağı yakanlardan ne farkımız kalır .
Önce şunda birleşelim hepimiz müslümanız biz Alevilerin önemli farkı Ehl-i Beyit sevgisi Hacı Bektaşi Vli sevgisi İnsan sevgisi .İşin özü evleneceğiniz kişi insan gibi insansa fak aramayın derim .Sevgilerle

funky
12.10.2006, 18:47
Soruyoum arkadaşlar eğer biz Alevi Sünni ayrımına düşersek yılrca yobaz dediğimiz osmanlıda . muaviyeden Sivasda Madımağı yakanlardan ne farkımız kalır .
Önce şunda birleşelim hepimiz müslümanız biz Alevilerin önemli farkı Ehl-i Beyit sevgisi Hacı Bektaşi Vli sevgisi İnsan sevgisi .İşin özü evleneceğiniz kişi insan gibi insansa fak aramayın derim .Sevgilerle

ASİMİLASYONA HAYIR !!SONSUZ KEZ HAYIRR!!

Gülseren58
12.10.2006, 19:07
Profilinizde yaşınız 46 yazıyo. Bu durumda siz hangi kuşaktan bakıyorsunuz alevi sunni evliliğine??? Yaşlılar derken size göremi yaşlılık kavramı yoksa biz 20, 30 yaşındaki gençlere göremi?

Bu arada nasıl nesnel gerçekler arıyorsunuz??? Katliam derseniz, kıyım derseniz yakmak derseniz her kuşakta sayamayacağımız kadar çok, boşanma derseniz yine her kuşakta sayamacağımız kadar çok...yani ortada bir sürü nesnel gerçek var. Siz neden bu nesnel gerçeklere inanmıyorsunuz???

Saygılar...

Bu arada Moderatörlüğünüz hayırlı olsun, kutlarım...

Elbette yaşımın gerektirdiği yerden bakıyorum ve her anının bir deneyimle sonuçlanmasına çalıştığım için doğrusunun da bu olduğuna inanıyorum.
Elbette yaşlıların görüşü derken benden öncekileri kastediyorum. Çünkü onların yaşadıklarını ve tecrübelerini küçümsemeyecek kadar içlerinde bulundum, anlamaya çalıştım.
72 millete aynı nazarla bakacaksın diyenler, o eski insanlardır. Herhalde bu sözü yaşı henüz 30, 40, 50 olanlar biz söyledik diye sahip çıkmayacaktır. O söz, eskilere aittir ve size garip gelmiyor mu sunni-alevi evliliğine en kesin tavırla karşı çıkanlar da bu sözü bizlere kadar ulaştıran yaşlılardır.
Benim ise nesnel gerçeklerden kastettiğim şu:
İki inanç sistemini ayırmanın en basit yolu, ibadet şekillerinin karşılaştırılmasıdır. Sunnilerin ibadetleri ile Alevilerin ibadetlerini burada tek tek açıp, açıklamaya gerek duymuyorum. Bu konu o kadar çok tartışıldı ki..
İkinci olarak Alevilerin kadınlara bakışı ile Sunnilerin kadınlara bakışı açısından dağlar kadar fark var. Bir evlilik ise bir kadın ve erkekle yapılır.(Bunu söylememe de gerek yoktu ya, neyse)
Evet, diyalektik materyalist felsefeye göre değişen tek şey değişmedir. Bu söze tamamen katılıyorum.
Türkiyede de herşey değişmektedir ve bu değişim şeriata doğru bir değişim olmaktadırki, ben toplumdaki en küçük dalgalanmanın dahi tüm toplumu etkilediğine inananlardanım.(Diyalektiğin diğer yasası:Herşey birbirine bağlıdır)
Bir iki çiftin evliliğinin güzel gitmesinin tüm Aleviler ve Sunniler için geçerli referans sayılmasını, ben anlamıyorum. Belki de çok yaşlı olduğum içindir.
Alevilik bazılarımızın iddia ettiği gibi sadece bir kültür değildir, bir inanç sistemi değildir, direnişlerin oluşturduğu herhangi bir şey değildir. Alevilik bütün bunların tümüdür.
Şimdi bunları yazdığım için Sunni vatandaşlara aşık olanların alınmasına da hiç gerek yok. İsteyen elbette istediği ile evlenecektir. Bu durumda iki, üç kuşak sonrası da o ailelerde Alevilik diye bir şey kalmayacaktır, olsun önemli değil. Biz kısa ömürlü aşklara uzun soluklu direnişlerle beslenmiş, inanç ve kültür sistemini kurban ederiz.
En büyük endişem bu..

vartolu49½
14.10.2006, 12:30
Benim kendi kanaatim böyle bir ilişkide her iki taraf da birbirlerinin inançlarına karşılıklı hoşgörü gösterip,saygı duyduğu sürece bu konuda bir nifak olmaz.Ben bu hususa kapalı yaklaşmıyorum;fakat kendi inancıma yönelik en ufak bir zedeleyici yüz ifadesinde bile gerekeni gözümü kırpmadan da yaparım;çünkü biz aleviler başka insanlara ve de inançlarına son derece saygılı insanlarız ve böyle bir yaklaşımı karşı taraftan da görmek en doğal hakkımız diye düşünüyorum.Bilmiyorum sizler bu görüşüme nasıl bakıyorsunuz... SAYGILAR

sun
14.10.2006, 13:18
Öncelikle insan ayirmiyorum bunu belirteyim ,canimi verecek kadar sevdigim insan da bir sünlü ama dine bakis acimiz öylesine aramizda fark acmis ki.Aslimiz olan kültürümüze bile yansimis ve sanki farkli kültürler de yetismisiz konumuna gelmisiz.Kardesimin esi de sünlü ve daha bir cok akrabam da evlilik yapmistir ama benim sahsi fikrim ne kadar iyi insanlar olurlarsa olsunlar ya da bizler hakli veya haksiz tek gözlemledigim mutlaka bir yerde farklilik gösteriyoruz aramizda,...

£LİF
14.10.2006, 13:33
bende en başta beLirtmek isterim ki insan ayrımı bana göre değiL. Ama iş evLiLeğe dayandığı zaman kendimden önce aiLemi düşünüp karar veririm.Her ne oLursa oLsun bir gercek var tabi şunu beLirtem bu benim düşüncem.BeLki benimLe aynı düşünce de dostLarda vardır.Biz bir suni kızı aLdığımızda o kız bizim içimizde rahat eder.Neden derseniz? Bize ayak uydurması koLay olur.kuraLLar yok..Ama birde terisinden baktığımızda oLaya bizim kızLarımızdan suniye gittikLerinde sorunLar çıkıyor..Bu tabi herkes için geçerLi değiLdir.Aydın görüşLü insanLarda vardır yok demiyorum.sonuç birşeyi değiştirmiyor.

Bana her ne oLursa benim öZümden oLsun ki bende kendimden vazgeçmiyim ...

Lazoşa_62
14.10.2006, 18:26

Bence alevi-suni evliligi olmaz diyenlere karşıyım ve bunun her zamanda yanlış olduğunu savunurum.
Selia24 Sizler anlaşmağindan dolayı karşi olduğunuzu söyliyorsunuz.Alevi evliliklerde herşey dört dörtlük yürüyormu sanıyorsunuz. Evlilkleri temelinde saygı.sevgi ve güven olduktan sonra kimle,hangi mezhep ve ırkla evlenirsen evlen balgibi anlaşırsın.
Tekrar ediyorum alevi ile sunu evlenebilir ve mutluda olur.

Selina24
14.10.2006, 18:51
Bence alevi-suni evliligi olmaz diyenlere karşıyım ve bunun her zamanda yanlış olduğunu savunurum.
Selia24 Sizler anlaşmağindan dolayı karşi olduğunuzu söyliyorsunuz.Alevi evliliklerde herşey dört dörtlük yürüyormu sanıyorsunuz. Evlilkleri temelinde saygı.sevgi ve güven olduktan sonra kimle,hangi mezhep ve ırkla evlenirsen evlen balgibi anlaşırsın.
Tekrar ediyorum alevi ile sunu evlenebilir ve mutluda olur.

Alevi-Sünni evlenip mutlu olamazlar demiyorum, beni yanlis anladin
dedigim gibi tabi mutlu olanlarda var

Elifmeso'nun dedigi gibi insan ayrimi bana göre degil, ayirim yapmam. Ama evlilik konusuna gelince o zaman baska.

diclenin yakarışı
14.10.2006, 19:39
allevi sünni ayrımına girmem yereki doğru olsun ama iş hayatını birleştirmeye gelince durumun rengi değişiyor.fikirler kafa yapısı bir olsun dıye baslayan cumlelerın sonunun kotu bır sonla bıttıgını goruyoruz cevremizde.can candır.eger aynı ev paylasılacaksa aileler birlesıcekse aynı kulturden aynı mezhepten olmalı unutulmamalıdırkı belkı tabır yanlıs ama leke lekedır ergec atılır kendını gosterır

avni
14.10.2006, 19:55
Ben bu konuda sadece alevilik sünnilik olayının üzerinde olması gereken bir konu olduguna inanıyorum evlilik çok daha yüce ve kutsaldır.mesheplerle sınırlandırmamak gerekli ve insanlar anlaşabiliyorlarsa degil meshep dünyanın neresi olursa olsun evllenmeli diyorum.

Şoreş
14.10.2006, 20:27
Kuzenim bir Laz bayan ile evlenecek... Kimse hoşgörmüyor sülalede ama demokrat insanlarmış.. Allah sonunu güzel etsin ne diyelim...

Gülseren58
14.10.2006, 23:23
Ben bu konuda sadece alevilik sünnilik olayının üzerinde olması gereken bir konu olduguna inanıyorum evlilik çok daha yüce ve kutsaldır.mesheplerle sınırlandırmamak gerekli ve insanlar anlaşabiliyorlarsa degil meshep dünyanın neresi olursa olsun evllenmeli diyorum.

Anlamadım..ne dediniz?
Evlilik, Alevilikten daha yüce ve kutsal bir kurum öyle mi?
Daha yüce ve kutsal olduğu için mi mahkemeler 30-40 yıllık evlilikleri bile bir celsede bitiriyorlar.
Daha kutsal ve yüce kurum olan evliliğin bitirilmesi bir zamanlar kocanın iki dudağının arasındaydı. Bu nasıl kutsiyet ise?
Bu durumda formel mantık yürütürsek, mahkemeler de evlilikten kutsal oluyor.
Yani mahkemeler Alevilikten kutsal mı oluyor?
Günümüzde artık ömrü sadece bir kaç yıl süren birçok evlilik var.
Yüzlerce yıllık bir birikim olan Aleviliği bu kısa ömürlü kurumlarla kıyaslamak en hafif deyimiyle abesle iştigalden başka bir şey değil.

YoRuM78
14.10.2006, 23:25
bununla igili topik vardı sanırım yada buna benzer yine yorumumu yazmıstım sünni evliliğini bende istemiyorum bende alvei olmasını isterim ama büyükte konusmamak lazım bır gercekte su var alevi kızları sunnilerle evlendiği zaman rahat etmediklerini biliyorum ama sünnilerden gelin alındımı bizim bas tacımız olur buna hala anlama veremiyorum neen biz iyi davranıyoruz da sünniler böyle

funky
14.10.2006, 23:45

mesela şimdi ben bir amishle evlendim ve çocuk oldu şimdi benim evlat ne oluyor hocam ortaçağ yobazı bir katolik mi yoksa çağdaş bir alevi mi ,bir de ben alevilikten çıkar mıyım , ya da bana kadar alevilik gelir de benden sonra ne kadar yol alır ,yoksa ben aleviliğe kıyan bir zalim mi olurum ..ben kimim şimdi :confused1

ozgurgunler
15.10.2006, 00:05
aleviliğin temelinde insan sevgisi olduğu için kim kiminle isterse evlenebilir

zaferc
15.10.2006, 00:55
evlilik tabiki de isteyenin istediği ile çeşitli tercihlerine göre karar verdiği bi süreç tabiki de sünni ile evlilik kötülenecek birşey veya yapılmaması gereken bir şeydir diyemeyiz ama aynı şekil de bir alevinin illede ben bir alevi ile evlnemke istiyorum demesi de yobazlık dar görüşlülük olmamalı şu an yaşadığımız zaman da öyle ir yorum gelişmişki artık her şey serbest isteyen istediği şekilde istediği kişiyle evlenebilir hayatını yaşar gibi tuhaf diyebileceğim bir düşünce var bence bu çok saçma. nasıl ki başka kültürlerdeki başka din mezhep etnik kökendeki insanlar evlenme konusunu ciddiye alıp kendi dünya görüşlerine uygun kendi kültürlerine uygun insanlarla evlenmeyi tercih ediyorlarsa biz aleviler olarak neden bu konuda diğerlerinden farklı düşünüp bu kadar özgürlükçü düşünüyoz ki
benim şahsi olarak evlilik ile ilgili düşüncem ben bir aleviyim evlenceksem ilk tercihim alevi olmalı bu tercihim bağnaz bir tercih olamaz diyebilirim.

zaferc
15.10.2006, 01:02
ayrıca bişey daha söylemek istiyorum aleviler asla ırkçı olmadı asla zalim insanlar olmadı eğer olsaydı bugüne kadar bir alevi başbakan türkiyeyi yönetebilirdi. bunun sebebi aleviler asla başka milletleri kültürleri ezmez kandırmaz.
bir alevinin bir alevi ile evlenmesi ırkçılık olamaz bağnazlık olamaz. bunu bu şekilde bilmeli aksi şekilde düşünürsek yanlış içine gireriz.
alevilerin alevi olmayanlar ile evlenmeleri ve özellikle alevi olmayan birisini tercih etmeleri bence zararlı bir düşünce

SivanA SimyacI
15.10.2006, 01:11
Benim iki eniştemde sünni mutlu mesut geçiniyolar.Bİz aleviyiz unutmayın hoşgörü olmalı aydın olmalıyız.Aşık olduktan sonra isterse Yahudi isterse Ataist olsun.Yeterki insan olsun...

ThassosIsland
15.10.2006, 02:38
Bugun anne ve babası Alevi olan çocukların yuzde kaçı Alevilik hakkında ne kadar bilgili?..

pekı buyuklerınden bir tarafı sunni olan cocuktan ne kadar çok sey bekleyebılırızkı?

yeri geldimi birileri borozanı elıne alıyor asımıle edılıyoruz dıye bağırıp çağırıyor.. pekı asımıle edılmek ıcın uygulanan ılk kurla nedır?

ben söyleyeyım karıştır, kaynaştır..

Osmanlı devletının sureklı fethedılen topraklara Türkmen nufusunu getirip yerlestirmesının birincil amacı neydı sızce?

Burda bir ıkı kısı cıkıp bızımkıler evlendı evet çok mutlu. diyebılıyor. derde. evet mutludurda.. bunu genele vursak birde? mesela arastırma yapılsın yuzde kacı mutlu? kac alevı kızı sımdı eşi yuzunden kapanmak zorunda mesela? mesela kac alevı kızının elbısesı yakıldı pis yerlerden gelıyor diye? ask bir yerde bitmıyormu. bu her evlı bay ve bayanın itirafı degılmı.. aileler karı kocaya karısıyormu karısmıyormu mesela. damat/gelin tamam aydın kulturlu diyelım? ya ailesı?.. kac kadın kaynanasından sıkayetcı mesela? boşunamı yakıldı onca türkü?.

hadı ben bunlarıda geçtim.. buyrun evlenın. ya çocuk?. ben alevi anne ve babanın çocuguyum, acaba ergenlık dönemınde geçirdigim kısılık çatısmasının sebebı nedir,kendı kımlıgımı bulma, yönumu bulma uzerinde kac gece sabahladım.. pekı ya bir tarafı ozellıklede babası sunnı olan çocuk? bu çocugun cekecegı kısılık çatısmasının boyutunu hangınız tahmın edebilir?. sadece kendı mutlulugunuzumu dusuneceksınız? ya çocuklar? bencılmıyız biz bu kadar?

hadi ben bunuda gectım.. biz ataerkıl toplum degılmıyız? alevı anneden sunnı babadan doğan çocuk alevimi olur sızce.?

tamam biz sadece kendımızı dusunelım ve evlenelım..

ya geleceğimiz?

ya asırlardan beri yaşattıgımız kulturumuz?

egemen olan sunnı kesım karsısında yok oluyoruz.. en net gördugum sey ıse kız alırlar ama kız vermezler.. burda forumda olan sunni arkadasların kızmasını gerektırecek bir durum yok. bazıları gercekten ıctendır bize karsı lafım yok. ama bazıları ya agızla asla boyle bir ayrım yapmayacagını soyluyorsa. arka bahcesınde cok sey gizliyse. mesela bıze elbette sıze kız verırırim deyip kendı ıcınde zor verırım dıyorsa? bunuda ben bılmemem işte. o yuzden ben bu kılıfa tum sunnı arkadasları katmam.. bir kesım kendısi ve ailesı bu konuda bılınclenmıs sunnı arkadasları katarım. dıkkat edın kendısı ve ailesı dedım. cunku evlılık buyuk bir kurumdur. sadece kendısınden kurulmuyor. kız artık o aileye giriyor..

Bakır
15.10.2006, 13:25
ben olaya farklı bir yaklaşım getirmek istiyorum.
çevremden gözlemlediğim tarafıyla,eli para tutan aleviler,direktmen sünni kız alıyorlar.sünni kızlarda tabi ki koşa koşa gidiyorlar eli paralı alevilere.sünni kızların aileleride,damat alevi olsun olmasın çok memnun oluyorlar bu durum karşısında.
hayatımda fakir bir aleviye sünnilerin kız verdiğini ne gördüm ne işittim.tabi ya çocuk alevi niye kız versinler!..
paralı alevi gençleri kadar onların aklını çelen sünni kızlarada bravoo doğrusu!

soners
15.10.2006, 13:39
sanırım bi süre sonra bu alevilik sünnilik eşler arasında sorun olmaya baslar ve evlilige zarar verir o bakımdan pek sıcak bakmıyorum alevi sünni evliligine

Umudum_Sende
15.10.2006, 13:41
merhabalar... bu konu ile ilgili bayağı yazışma oldu... benim bu konuda ki fikrim alevi sunni bakılmaksızın herkesin sevdigiyle olmasıdır.... yani bir insan alevi diye kocasıyla geçim sorunu çıkar diye bişey yok... karşılıklı sevgi ve saygı çerçevesinde çok güzel birliktelikler yaşanır....

mesela benim sevdiğim kız sunni ve aileside alevileri sevmezler ama bu benim için hiç bir zaman sorun olmadı... çünkü ben sevdiğimin bana olan sevgisinden zerre kadar şüphe etmem... sonuçta eglencelik bişey degil bu... bir hayatın paylaşılması... ne farkeder ki alevi yada sunni olması... sevin sevilin gerisi basit... saygılar

privacy
15.10.2006, 14:55
sanırım bi süre sonra bu alevilik sünnilik eşler arasında sorun olmaya baslar ve evlilige zarar verir o bakımdan pek sıcak bakmıyorum alevi sünni evliligine

abi sana aynen katılıyorum.. bende bi sünniyle evlenmek istemem..
isterimki kendi kanımdan, kendi canımdan olsun.
sizce cok şeymi istedim.:whistling :whistling :whistling :lol:

Hüseyin69
15.10.2006, 15:02
bu arada kücük bir not
oy katilimi 100 kisi ile sInIrlandirilmistir,
100.üyemiz oy unu kullandiktan sonra topic kilitlenecektir
cünki eski topiclere benzer yorumlar bu topigede yansitilmis

iyi forumlar

MeRaLiNa
15.10.2006, 15:14
ay bir an önce kullansin bare:p

Hüseyin69
15.10.2006, 15:23
ay bir an önce kullansin bare:p

valla meralina isler kesat iki haftadir bekliyoruz
nerdeyse silahla milleti oy kullanmaya zorlayacagiz:biggrin:
hele biraz daha bekliyek bakalim

adarr
15.10.2006, 15:26
yaradılanı hoş gördük yaradandan ötürü
önyargılı davranıyoruz

adarr
15.10.2006, 15:27
insanları ayırmak alevi sünni diye hepimizin istemedi bi durumsa neden yapıoz

funky
15.10.2006, 15:46
insanları ayırmak alevi sünni diye hepimizin istemedi bi durumsa neden yapıoz

yarın kaç tane alevi kalacak merak ediyorum ? dağılmaya devam bizler antifaşist,hoşgörülü,hümanist,aydın insanlarız ya dağılmak kimin umurunda, :death: dağılmaya devam ,ayrılıklarla zenginleşicez aşk ne mukaddes şeysin sen,savaşma sal gitsin ,
isteyen istediğni yapsın ben pes diyorum,başka da bir şey beklemiyorum bizim jenerasyondan, aradan bir kaç tane çıkarsa çıkar ,geri kalanlar istediği tercihi yapsın..aleviliğin geleceğini düşünüyorum ama böyle düşünmekle faşist oluyormuş insan ..demek ki faşistiz böyle düşünenler olarak !!!

opis-01
15.10.2006, 16:35
SEVDAYA YASAK KOYANIN BU DÜNYADA İŞİ OLMAZ

bu sözler herşeyi anlatıyor değilmi isteyen istediğiyle evlenir mutluda olur sevdikden sonra

Hüseyin69
15.10.2006, 16:42
yarın kaç tane alevi kalacak merak ediyorum ? dağılmaya devam bizler antifaşist,hoşgörülü,hümanist,aydın insanlarız ya dağılmak kimin umurunda, :death: dağılmaya devam ,ayrılıklarla zenginleşicez aşk ne mukaddes şeysin sen,savaşma sal gitsin ,
isteyen istediğni yapsın ben pes diyorum,başka da bir şey beklemiyorum bizim jenerasyondan, aradan bir kaç tane çıkarsa çıkar ,geri kalanlar istediği tercihi yapsın..aleviliğin geleceğini düşünüyorum ama böyle düşünmekle faşist oluyormuş insan ..demek ki faşistiz böyle düşünenler olarak !!!

alintini nyie aldim biliyormusun ?
onücbin alevi hiristiyan olmus
aleviler hizla sunnilesiyor vs gibi basliklar tartismalar aklima geldi...

ne diye biliriz büyüklerimiz atalarimiz inancimizi yasam kültürümüzü canlari pahasina günümüze kadar tasidilar,
bu degerlere sadik kalmamiz gerekirken baska degerlerin icine katip yok etmekte günümüz alevilerine düsmüs galiba

arslan
15.10.2006, 17:00
kendi degerlerimize sahip cikmamiz gerektigine inaniyorum.

bir cok arkadasinda acikladigi gibi alevi sunni evliligi yurumuyor.

yurt disinda yabancilarla alevilerin evlilikleri genelde basarili oluyor.

hemde onlarla uzun suredir yasamadigimiz halde,sunnilerle yuz yillardir

beraber yasiyoruz ne kadar yasam bicimiz birbirine yakinki hic denecek

kadar az,seven,sevilen arkadaslar olabilir.onlarda sakin darilmasinlar.

uzman
15.10.2006, 21:59
Hem aleviyiz insanlara onlara özgü olan her fikre davranışa inanca saygılıyız diyoruz. İşimize gelmediği zaman ayrımcılık yapıyoruz. Hayatta her problem sevgiyle çözülür. Heke ki bu evlilik se. Sadece çiflerin birbirine dürüst olması lazım. Bu arada dikkat edilecek şey patrtner göstere göstere sizi inançlarına katmaya çalışıyorsa ozaman iş başka arkana bakmadan gideceksin. Tanıdığım biri var çocuklarına eşi yüzünden alevi olduğunu ve alevi olduklarını söyleyemiyor

adarr
15.10.2006, 22:06

hiç aşık olmamış gibi konuşuyosun
tabi bilemem olup olmadını ama
ben gerçekten oldugun zaman böle düşünmeyeegine emini
saygılar:001_wub: :surrender

Serkan_Devrim
15.10.2006, 22:33
Tanıdığım biri var çocuklarına eşi yüzünden alevi olduğunu ve alevi olduklarını söyleyemiyorbu ne demek?

MeRaLiNa
15.10.2006, 22:42
Hem aleviyiz insanlara onlara özgü olan her fikre davranışa inanca saygılıyız diyoruz. İşimize gelmediği zaman ayrımcılık yapıyoruz. Hayatta her problem sevgiyle çözülür. Heke ki bu evlilik se. Sadece çiflerin birbirine dürüst olması lazım. Bu arada dikkat edilecek şey patrtner göstere göstere sizi inançlarına katmaya çalışıyorsa ozaman iş başka arkana bakmadan gideceksin. Tanıdığım biri var çocuklarına eşi yüzünden alevi olduğunu ve alevi olduklarını söyleyemiyor

Aleviyiz her fikre saygiliyiz diye, bize saygi duymayanlara saygimi duyacagiz... bu tabi cagdaslik oluyor, hümanistlik oluyor ama asli safliktan baska bir sey degil.... ayrica bana ayrimcilik yapanlara tabiki ayrimcilik yaparim... her problem sevgiyle cözülmez, evlilik olunca sevgi vs seklini degistirir... cözümü ise ancak söyle olur, ya sen sünnileseceksin ya o alevilesecek... ayrica ailesinin cahilligini ne diye cekmek ister, ne diye kendini insan hor görültmek ister oda baska bir soru... yada insan kendisini "müslüman" yapmaya calisip cennette mekanim hazir olsun diyenlere kendini neden yem eder....:))))))

son yazdiginiz cümleye gelince... tiksiniyorum o kisi gibi eziklerden.....

bu ne demek?

kafasi sadece aska calisanlarin sonu demek:yamukgul:

yusufçukgecegez
16.10.2006, 00:41
alevi sünni evliliği olurmu diye tartışa durun,evlenen evleniyo kardeşler.iki alevi kız arkadaşımın erkekarkadaşı sünni ve evlenecekler.çokda mutlu olacaklarına eminim.sünniler alevilerle evlenmemeli,görüşünü savunanlarla,aleviler sünnilerle evlenmemeli görüşünü savunanlar benim gözümde aynı kefede,yani tutucular.

MeRaLiNa
16.10.2006, 00:51
iyi örnekler olabilir ama bunlar fazla degil.... enistemin bir akrabasi evleniyor bir sünni ile, ilk basta bayan ramazan ayinda oruc tutmasina ragmen icki icilmesine yada yemek yemesine akrabanin birsey demiyor, yanliz 2-3 yil sonra birseyleri hazmedemediginden ne oluyorsa oluyor bosaniyor...... hatta kendisi TVde cikan bir sahsin kizi ama neyse dedikodu yapiyorsun derler bana yine:)))))

yürümesi icin su katilmamis bir dinsiz olmasi gerekiyor..... yoksa kim ugrasacak onunla

Hüseyin69
16.10.2006, 00:59
alevi sünni evliliği olurmu diye tartışa durun,evlenen evleniyo kardeşler.iki alevi kız arkadaşımın erkekarkadaşı sünni ve evlenecekler.çokda mutlu olacaklarına eminim.

iyi negüzel haber peki dügünleri nezaman yapilacak ayrica bizi davet edeceklermi bak davet ederlerse eger onlara söyle böyle biri var dügünlere sirf raki icmek icin gidiyor de varsin bes parasiz sansinlar beni..
ben sanmamki sunni kesim dügünde raki sofrasi :excl: kursun benimkisi bir espiri idi zaten :rolleyes:

yusufçukgecegez
16.10.2006, 01:49
iyi negüzel haber peki dügünleri nezaman yapilacak ayrica bizi davet edeceklermi bak davet ederlerse eger onlara söyle böyle biri var dügünlere sirf raki icmek icin gidiyor de varsin bes parasiz sansinlar beni..
ben sanmamki sunni kesim dügünde raki sofrasi :excl: kursun benimkisi bir espiri idi zaten :rolleyes:
sünni deyince akla hemen koyu dindarlar geliyor sanırım.oysa pekçok düğünde rakı içilir.sadece içtiğinin günah olduğunu untmaz.mümkün olduğu kadarda çoluk çocuğun gözü önünde içilmez özenti olmasındiye.içenin kendi bileceği iştir kinse karışmazallahla arasında bir mevzudur.ama kimsede içkiden övgüyle bahsetmez özendirmeyede çalışmaz.bu bahsettiğim orta derecede dindar olan insanlardır.aşırı dindarlar içmez.sadece.

aysel
16.10.2006, 15:33

Şahsen ben bir Alevi olarak bir sünni ile evlenmem...
Yıllardır benim inaçlarıma küfür ve zulmeden bir toplumla ne paylaşabilirim :no:

candaş
16.10.2006, 15:55
sünni deyince akla hemen koyu dindarlar geliyor sanırım.oysa pekçok düğünde rakı içilir.sadece içtiğinin günah olduğunu untmaz.mümkün olduğu kadarda çoluk çocuğun gözü önünde içilmez özenti olmasındiye.içenin kendi bileceği iştir kinse karışmazallahla arasında bir mevzudur.ama kimsede içkiden övgüyle bahsetmez özendirmeyede çalışmaz.bu bahsettiğim orta derecede dindar olan insanlardır.aşırı dindarlar içmez.sadece.

evet yusuf sana tamamen katılıyorum sünnii denince akla hemen dindar kesim geliyor...benim arkadaşım sünni babası solcu rakıda içer şarapta.hiç bi zaman ayrım yapmaz..sünnilerin de belirli kesimleri var böyle bu kesimden kız alırsan hiç bir zaman sorun olmas önemli olan o sünni nin dogru insan olması ve benim inancıma sonuna kadar saygı duyması bende onun..

ama gidipte bi kapal ı sünni kızı ve şaraba haram diyen birini alırsan o zaman mutlu olması biras zor...

ayser arkadaş demiş geçmişte benim toplumuma zulmeden die o şerf sz...lerden bahsetmiyorum geçmiş teki leri şimdiki yeni nesile yansıtmak yanlış tutum..

saygılar

ibo_eren_27
16.10.2006, 16:07

hiç bir alakası yok anlasıp anlasamama o ailenin başka sorunlarıdır

sevgicocuk78
16.10.2006, 16:13
Merhaba Canlar
Bu konuda ne olur ne olmaz diyemiyorum ama çevremde birçok arladaşım sünni, çoğuda alevi insanlar ile evli ve bir çoğuda alevi onlarda da sünni insanlarda evli olanlar var. O yüsden de pek mezhep olayına bakmak istemiyorum diyecem ama oda olmuyoo valla karışık. Gönül bu ne tarafa gideceği belli olmaz galiba :)

Erkan Sevgi
16.10.2006, 17:00

Dostum,
Sevgi ile yeniden düğün yapmayı düşünüyoruz.Rakılar hazır olacak.
Sen da takını hazırla buyur gel..:)

funky
16.10.2006, 17:56
hiç aşık olmamış gibi konuşuyosun
tabi bilemem olup olmadını ama
ben gerçekten oldugun zaman böle düşünmeyeegine emini
saygılar:001_wub: :surrender

ben her bahar aşık olurum :yamukgul: ama ne tür bir ilgisi var onu anlayamadım ,her aşık olduğumda böyle düşünürsem vay geldi aleviliğin başına ...her aşık olduğumla evlenme planları da yapmam:biggrin:

yusufçukgecegez
16.10.2006, 22:34
evet yusuf sana tamamen katılıyorum sünnii denince akla hemen dindar kesim geliyor...benim arkadaşım sünni babası solcu rakıda içer şarapta.hiç bi zaman ayrım yapmaz..sünnilerin de belirli kesimleri var böyle bu kesimden kız alırsan hiç bir zaman sorun olmas önemli olan o sünni nin dogru insan olması ve benim inancıma sonuna kadar saygı duyması bende onun..

ama gidipte bi kapal ı sünni kızı ve şaraba haram diyen birini alırsan o zaman mutlu olması biras zor...

ayser arkadaş demiş geçmişte benim toplumuma zulmeden die o şerf sz...lerden bahsetmiyorum geçmiş teki leri şimdiki yeni nesile yansıtmak yanlış tutum..

saygılarsn candaşteşekkür ediyorum yorumunuz için,uzunca zamandır bir konuyu anlatmaya çalışıyorum,geçmiştekilerin yaptıkları yeni nesle yansıtma olayını.geçmiş ununtlmamalı ama geçmişte geçmişte kalmalı diye düşünüyorum.aklıma bir olay geldi.ben imamhatip okudum ve arapça hocamız şöyle bir hikaye anlatmıştı.hz hüseyinin şehit edilmesinde bulunanlardan biri,zamanın bir alimine danışır ve kabenin neresinde namaz kılarsa daha hayırlı olacağını sorar.alimde,sen resulullahın beytinin kanına girdin,şimdi allahın beytinin neresinde durursan dur....bunu şunun için anlatıyorumki.belki imamhatiplileri sevmezsiniz,ama biz o okullarda,hüseyine yandık,yezidi hiçbir zaman savunmadık,muaviyeyide haklı görmedik yaptıklarından dolayı.saygılar.

yusufçukgecegez
16.10.2006, 22:38
ben her bahar aşık olurum :yamukgul: ama ne tür bir ilgisi var onu anlayamadım ,her aşık olduğumda böyle düşünürsem vay geldi aleviliğin başına ...her aşık olduğumla evlenme planları da yapmam:biggrin:
kusurabakma ama seninki aşk değilsaman aleviymiş tutuşmuş geçmiş.oysa gerçek aşkta yanan saman olmaz biz oluruz,yandıkça yem tüteriz hem pişariz,hemde yanıp kül oluruz.gerçek aşk insanı erdirir.saman alevi aşkı ise sadece içini ısıtır.:biggrin: :001_tt1:

Lamekan
17.10.2006, 01:05
evet yusuf sana tamamen katılıyorum sünnii denince akla hemen dindar kesim geliyor...

Yok benim aklıma örüncek kafalı yobaz yapılı inancım diyerek insanları yakan öldürenler geliyor...

Zamanında içki içenler gençlik yıllarında nedendir bilinmez 50 den sonra camilere koşuyor haca iki defa gidiyor işini garantiye almak için cennetteki hurileri garantileyebilmek için..

Biz ne desek boş alan alıyor zaten.. Yolundan çıkan yol düşkünüdür.. Düşkün düşmeye meraklı ise ne kadar destek olursan ol düşecektir..

MeRaLiNa
17.10.2006, 01:13
su katilmamis dinsizlerde 50den sonra yobaz oluyorlarsa hemen 50ye gelmeden kafasinda odunu kiriyim bare:p

Rüzgarınoğlu
17.10.2006, 13:04
sünni biri ile evlilik bana çok ters.iki kültürün bir araya gelmesi çok zor.ortak bir paydayı bence bulmak çok büyük bir sorun.kendi kültürümüze sahip çıkacaksak asla bu tür evliliklere onay verilmemelidir.

Selina24
17.10.2006, 15:00
sünni biri ile evlilik bana çok ters.iki kültürün bir araya gelmesi çok zor.ortak bir paydayı bence bulmak çok büyük bir sorun.kendi kültürümüze sahip çıkacaksak asla bu tür evliliklere onay verilmemelidir.

sana katiliyorum, ayni fikirdeyim

alihaydar23
18.10.2006, 01:03

sevgili RÜZGARINOĞLU
sevinerek diyorum kı ben bu konuda sana katılmıyorum. iki kültürün bi araya gelmesi çok zor demektesin bir çin li ile bi avrupa vatandası yada amerikan vatandası evlenmekte onların kütürleri farklı değilmi benım babamın amca oğlu(rahnetli) bi kanadalı ile evliydı ve mutlulardı birde çocukları var her sene olmasada 2 senede bir çocukları amcalarını ziyarete getiriyolar kanadalı bayan ile benım akrabamın kültürleri çokmu yakındı hayır.
seviyosan mezhepmış dilmiş dinmiş ırkmış renkmış bi önem taşımıyor.
Bunlar istısna diyebilirsiniz sunuda unutmayın benım daha bilmediğim yüzlerce belkıde binlerce evlilik var bu sekılde olan.
kendi adıma konuşuyorum eğer sunnı mezhepten olupta çok seviyorsam birini, açıkçası hiç düşünmem kültürümün yk olacağını her insan önce kendi mutluluğunu düşünür bende öyleyim.seviyorsam evlenırımm kımsede karşı çıkamaz çünkü bu benım hayatım o kişiyle bi hayat paylaşıcak olan benım sonuçta. kimsenınde benım hayat arkadası olarak seçtiğim kişiye karışmasına izin vermem mutluluğumu düşünen biri olarak.
kendi kültürümü ben yasayarakta korurum.

alevilikte birazda özggürlük vardır bana öyle gelmekte.özgür değilsem ,mutlu değilsem ,huzurum yoksa kültürü ben ne yapayım...
bunlar benım düşüncelerimdir kımseyle laf yarışına girmek gibi bi amacım yok.
yazdıklarında senın görüşlerindir ben kendi doğrularımın sende kendi doğrularının doğrultusunda gidiyosun. benim size ve görüşlerini paylasan bütün arkadaslara saygım var...
sağolun...

Zahir
18.10.2006, 01:31
Bence aleviler sürekli sünnilerden kız alsın ama kız vermesin.

yusufçukgecegez
18.10.2006, 03:47
Bence aleviler sürekli sünnilerden kız alsın ama kız vermesin.o zaman adama .... derler buda hakarete girer.:devil2:

yusuf kardes bu noktali yerieditlemek zorunda kaldim
bakin ilk mesajimda uyarmistim ankete göre yorumunuzuyapin diye
neden ciddiye alinmiyorki anket 100 oy ile sinirlandirilmis
böyle devam ederseniz anketi kapatmak zorunda kalacagiz
lütfen .......

hüseyin69

cihanvural
18.10.2006, 03:58
arkadaşlar alevi sünni evliliğini mantıklı bulup sevginin gücüne inananlar. Sizden sadece şunu idrak etmenizi istiyorum.

Siz bir alevi inanışına bağlısınız ve kesinlikle ibadetiniz inançlarınız örf ve adetleriniz farklı ve gizli (sözde)

Bunu sorun etmeyecek cocuklarınızın alevi inanışlarına karş duyarlı olmasını engellemeyecek, kendi inanç ibadet örf ve adetlerinize saygılı olacak kendi inanışlarıyla çocuğunuzun beynini yıkamayacak bir eş bulduğunuz sürece (bence bu mümkün değil -ki olsa bile ne olursa olsun onu bizden kabul ederim) sorun yok...

ama yinede gördüklerime dayanarak söylüyorum... Mantıklı bulanların İşi çok ZOOOOOR.

Lazoşa_62
18.10.2006, 09:19
Sunilerle evliliği okadar acımasız eleştiriyorsunuzki,neden dedeiğimizde onlar bağnaz, gerici ,yopaz vs.vs.vs.
Arkadaşlar bakın aydın,devrimci suni ve hatte süryani ve hatta hiristiyan vatandaşlarımız var bunların içinde çevrenizde izleme imkanınız varsa farkli inanış ve kültürlerden evlilir.tabiiki sornadan anlaşmazlıklır çıkar ve insan boşanır.alevi aileler de boşanıyor.
Ama gidip kapalı ,bağnaz gerici bir aile kızı veya oğlunu seçerseniz tabiki alevi sunu evliği olmaz.
Evleneceğimiz kız veya erkeğin aile yapısı ve kişinin yapısı önemlidir.Tüm suniler faşiştir diyebilirmiyiz ve hepsi yobazdır diyebirilmiyiz.
Çevremde aydın suni kadınların veya aydın suni erkeklerin alev evliliklerinde bir sorun görmedim.
Herkese yobaz bakmayalım,herkesi faşişt zihniyetli görmiyelim böyle yaparsak mücadelede tek başımıza kalırız.Şunuda unutmayalımki türkiyede Aleviliğin arkasırnda aydın suni ve diger kesimlerde bize destek ve mücadelemize katılanlar vardır.
Bence alevi suni arkadaşlığına koruyorsa evlilikte de koruyacağına eminim...

selva
18.10.2006, 09:52
Sunilerle evliliği okadar acımasız eleştiriyorsunuzki,neden dedeiğimizde onlar bağnaz, gerici ,yopaz vs.vs.vs.
Arkadaşlar bakın aydın,devrimci suni ve hatte süryani ve hatta hiristiyan vatandaşlarımız var bunların içinde çevrenizde izleme imkanınız varsa farkli inanış ve kültürlerden evlilir.tabiiki sornadan anlaşmazlıklır çıkar ve insan boşanır.alevi aileler de boşanıyor.
Ama gidip kapalı ,bağnaz gerici bir aile kızı veya oğlunu seçerseniz tabiki alevi sunu evliği olmaz.
Evleneceğimiz kız veya erkeğin aile yapısı ve kişinin yapısı önemlidir.Tüm suniler faşiştir diyebilirmiyiz ve hepsi yobazdır diyebirilmiyiz.
Çevremde aydın suni kadınların veya aydın suni erkeklerin alev evliliklerinde bir sorun görmedim.
Herkese yobaz bakmayalım,herkesi faşişt zihniyetli görmiyelim böyle yaparsak mücadelede tek başımıza kalırız.Şunuda unutmayalımki türkiyede Aleviliğin arkasırnda aydın suni ve diger kesimlerde bize destek ve mücadelemize katılanlar vardır.

şahan düşüncelerine katılmakla beraber yinede temkinli yaklaşmanın gerektiğine inanıyorum. yoksa benim eşimde sunni ve aramızda hiç bir sorun olmadı alevi sunnilikle ilgili. fakat çevremde arkadaşlığı bile yürütemiyen o kadar çok insan varki onun içinde fazla özendirici olmamaya özen göstermeye çalışıyorum:ehyani

ozgurgunler
18.10.2006, 10:27
bu konuda çok değişik yorumlar var. insanların olumlu ve olumsuz yaşadıkları tecrübelerden yola çıkarak vardıkları sonuçları görüyoruz. kimi onaylarken kimi onaylamıyor. hepsi doğal. ancak gönül ferman dinlemez diye anadoluda yüzyıllardır gerek töre kanunlarına karşı gerek günlük yasaklara karşı söylenen bi söz var. bence bunu dikkate alın arkadaşlar. yarın öbür gün gönlünüz ferman dinlemediğinde kızın yada erkeğin sünni olması sizin için bir şey ifade etmez. varın kararı siz verin benden söylemsi.

Lazoşa_62
18.10.2006, 10:42
şahan düşüncelerine katılmakla beraber yinede temkinli yaklaşmanın gerektiğine inanıyorum. yoksa benim eşimde sunni ve aramızda hiç bir sorun olmadı alevi sunnilikle ilgili. fakat çevremde arkadaşlığı bile yürütemiyen o kadar çok insan varki onun içinde fazla özendirici olmamaya özen göstermeye çalışıyorum:ehyani

Selva Can: Bende size katılıyorum illaki olmaza olmaz kıstasına karşıyım.Kişilerin arasında bir şeyler yaşanıyorsa bunlar zaten başında yavaş yavaş ortaya çıkıyor.Karşı görüş veya farklı dinden evlenmeyi düşünen insan muhakkak araştırır mesela namaz oruçveya dini bizim gibi içinde yaşan farklı bir aile ve kişide bu ailenin kızı veya erkeği ise durum ortada.Sadece olmaza olmaz inadına karşıyım.
Şunuda söyliyem sizde çok izi biliyorsunuzki anlaşmazlık sadece ailede farklı inaçtanda kaynaklanmıyor.

Erkan Sevgi
18.10.2006, 11:35
.
.

Bu yorumuna katılıyorum Şahan. Bu konuda biraz daha nesnel olunması gerekliliğine bende inanıyorum.

Erkan Sevgi
18.10.2006, 11:38
şahan düşüncelerine katılmakla beraber yinede temkinli yaklaşmanın gerektiğine inanıyorum. yoksa benim eşimde sunni ve aramızda hiç bir sorun olmadı alevi sunnilikle ilgili.

fakat çevremde arkadaşlığı bile yürütemiyen o kadar çok insan varki onun içinde fazla özendirici olmamaya özen göstermeye çalışıyorum:ehyani

Selva bence tüm olumsuz örneklere karşı bunu aşılabileceğini ve başarılabileceğini göstermek daha uygun geliyor bize (sevg - erkan). Ve bunu başarmanın mutluluğu ile herkese göstermeye çalışıyoruz. Ya da en azından yorumsuz bırakmıyoruz ilgilenenleri...

Zahir
18.10.2006, 11:53
o zaman adama ..... derler buda hakarete girer.:devil2:

Terbiyesizlik yapma, saygılı ol. Sana o ...... kelimesini yediririm ama senin seviyene inmek istemiyorum.

lütfen ......
hüseyin69

selva
18.10.2006, 13:41
Selva Can: Bende size katılıyorum illaki olmaza olmaz kıstasına karşıyım.Kişilerin arasında bir şeyler yaşanıyorsa bunlar zaten başında yavaş yavaş ortaya çıkıyor.Karşı görüş veya farklı dinden evlenmeyi düşünen insan muhakkak araştırır mesela namaz oruçveya dini bizim gibi içinde yaşan farklı bir aile ve kişide bu ailenin kızı veya erkeği ise durum ortada.Sadece olmaza olmaz inadına karşıyım.
Şunuda söyliyem sizde çok izi biliyorsunuzki anlaşmazlık sadece ailede farklı inaçtanda kaynaklanmıyor.

tabiki bir tek inançtan kaynaklanan problemler yok aile yaşantısında. onuda belirttim zaten bizim aramızda alevi -sunni ayrımından dolayı hiç bir sorun çıkmadı.tabiki yemeğin tuzu ,armutun çöpünden dolayı çok kavgamız olomuştur .fakat alevi sunni farkından ve ailelerin devreye girmesinden dolayı insanlar arasında çok sorun çıkıyor. seninde dediğin gibi çok iyi analiz edip farklı inançtan veya kendi inancımızdan kiminle evlenirsek evlenelim sıkı eleyip dokumak lazım.yoksa kimse yirmi dört saat dinle yatıp dinle kalkmıyor

deniz20
18.10.2006, 13:42
şahsım adıma konuşmak gerekirse yapmam çünkü 7 alevi öldüren cennete gider diyen bir ırkın eşi olamak bana onur duydurnaz bence alevi olsun ama çöpcü olsun daha iyi

Zahir
18.10.2006, 13:49
lütfen ......
hüseyin69

Ne yapayım hüseyin. Ben kural dışı saygısız bir yorum mu yazdım? Bunlar her zaman böyle. Üye olduğumdan beri hakaret üstüne hakaret. Bu işin sonu nereye varır bilmiyom artık.

mesut80
18.10.2006, 14:14
insanlar anlasabiliyor ve kendilerine güveniyorlarsa neden olmasın ki ama bir şey daha var bu evlilik arasına eşlerin aileleri de karısırsa bana göre bu evlilik uzun sürmeye bilir

funky
18.10.2006, 17:47
kusurabakma ama seninki aşk değilsaman aleviymiş tutuşmuş geçmiş.oysa gerçek aşkta yanan saman olmaz biz oluruz,yandıkça yem tüteriz hem pişariz,hemde yanıp kül oluruz.gerçek aşk insanı erdirir.saman alevi aşkı ise sadece içini ısıtır.:biggrin: :001_tt1:

erimek?

mertcaner
18.10.2006, 21:45
Alevi ve Sünni kişilerin birbiriyle evlenmesi doğru mu?
Bu soruya verilecek cevap o kadar kolay olmayacak her halde.
Tabiiki "Hayır" ya da "Büyü Konuşma" yada benzeri cevaplar.
Bu gibi verilen cevaplar bence düşünmeden verilen, kestirip atılan cevaplar bence. Bu sorudaki sorun bence EĞİTİM sorunu. Alevi eğitimi almamış, alevi kültürüyle yoğrulmamış, aleviliği benimsememiş bir kişiye "Sünni biriyle evlenmeyi kabul eder misin?" sorusunu sormak yalnış bence. Çünkü bu kişi aleviliği kabul etmemiş ki, ben aleviyim diyemiyor ki. Onun için kişiyi sevmesi, ya da ona aşık olması yeterbence. Alevilik kendisi için bir önem arzetmediğinden bu konu ona göre hiç te önemli değil.
Hele bu sorun bir de kendilerince "Ne olursun olsun, önemi olan insanlık, benim için alevi - sünni olması önemli değil" diye kılasik tip insanların için hiç te öneli değil.
Peki sizce gerçekten aleviği kabullenip, benimsemiş, onu her yerde savunan, insanlara öğretmeye çalışan bir insan gerçekten sünni biriyle evlenebilir mi? Kesinlikle hayır. Bu gibi alevilerin bir sünniyle bırak evlenmelerini, evlenenlere bile izin vermeyceklerini sanıyorum.

Lazoşa_62
18.10.2006, 22:21
Ne yapayım hüseyin. Ben kural dışı saygısız bir yorum mu yazdım? Bunlar her zaman böyle. Üye olduğumdan beri hakaret üstüne hakaret. Bu işin sonu nereye varır bilmiyom artık.

Zahir can senin birkaç yazını okudum ve kendine göre dogru,kendine göre yanlişi savunursun.Bu insan olarak dogal hakkındır.
Birileri senin fikirlerine katılmak zoruda da değiller ve sana hakaret de edemezler.Bu sitede kimse işi, mevkii,veya başka bir gücü kullanarak başkasına hakaret edemez.Hakaret varsa sitenin birimleri var onlara bildir.
İnsan olmanın geregi insana saygı göstermektir.Ben her zaman bu kelimeyı çok kullanırım''Beni sevmek zorunda degilsin,ama saygı duymak zorundasın'' derim..

yusufçukgecegez
18.10.2006, 22:37
Terbiyesizlik yapma, saygılı ol. Sana o ...... kelimesini yediririm ama senin seviyene inmek istemiyorum.

lütfen ......
hüseyin69
bana yedireceğiniz kelimeyle orucumu açtım .sanırımsende bir oruçluya iftar ettirerek büyük sevap kazandın.:devil2: sünnilerden kız alın,kız vermeyin..şimdi bende şöyle desem.alevilerden kız alalım,kız vermeyelim.:devil2:

MeRaLiNa
18.10.2006, 22:43
bu alip vermek ne demek yahu, malmi alip veriyorsunuz, carsida meyvami.... ne kadar asagliyici bir cümle

cihanvural
19.10.2006, 00:15
şahsım adıma konuşmak gerekirse yapmam çünkü 7 alevi öldüren cennete gider diyen bir ırkın eşi olamak bana onur duydurnaz bence alevi olsun ama çöpcü olsun daha iyi

seni tebrik ediyorum. sahiplendiğin için ama yinede bazı istisnalar mutlaka vardır...

eyhayat
19.10.2006, 00:19
Tutucu ve gelenekçi ailelerde ,evlenen gençler ikinci planda kalıyor ,sanki ailleler birbirleriyle evleniyorlarmış gibi davranmaktalar.
Özellikle Alevi Erkeklerle, Sünni kızların evliliklerinde daha fazla sorun yaşanmakta.Bu evliliklerde çiftler arasında aşk ve sevgi ne kadar büyük olursa olsun.
Sünni Kız tarafı bu evlilige baştan beri karşıdır, kızlarının yuvalarının yıkılması
pahasına, binbir türlü bahanelerle kızlarını ayırmaya çalışırlar. Çünkü o bir kızılbaşla evlenmiştir..Olamaz.düşüncesindeler.
Tabii ilerici,aydın,inaçlara saygılı,samimi dindar sünniler için geçerli değil.
Yorumu yakın çevrede Alevi-Sünni evliliklerinde gözlemlediğim durumlara dayanarak yazdım.Genelleme yapılmasın

cihanvural
19.10.2006, 00:23
bana yedireceğiniz kelimeyle orucumu açtım .sanırımsende bir oruçluya iftar ettirerek büyük sevap kazandın.:devil2: sünnilerden kız alın,kız vermeyin..şimdi bende şöyle desem.alevilerden kız alalım,kız vermeyelim.:devil2:

ben bir laleviyim,
sevmeyi seviyorum,
sevdim ama sevildimmi bilmiyorum,
siz biliyorsanız söyleyin lütfen.

şu söylediklerine bak ..... kadar olmuşsun ve kullandığın laflara bak... arkadaşlar lütfen böyle saçma polemiklere prim vermeyelim seviyeyide düşürmeyelim.

meryem demir
19.10.2006, 00:26
Evli evine, köylü köyüne diyecem, ırkçılıkla suçlanıcam. Herkes gönlünün vardığına gitsin diyecem asimile olmuşsun diye tepki alıcam. Bir nasıl iş ya.:)

pdr_alevi
19.10.2006, 00:33
beni istemeyeni ben hiç istemem onlar bizim hakkımızda neler neler söylüyorlar ve ne iftiralar atıyorlar. işte bu iftiralardan bazıları:
1- mum söndü olayı
2- aleviler yıkanmazmıış ve boy abdesti almazmış....

bana bunları söyleyen insanlarla neden hayatımı birleştireyim ki
(tabi bütün herkes bu şekilde değil istanalar da var biz alevileri seven hatta yanımızda duran kişilerde bunlara bi sözüm yok)
açıkçası ben evlenmem ama dediğim gibiistisnalı kişiler olurlarsa belki olur
ben bir ilişkiye başlamadan önce öncelikle açtığım konu budur....:karşımdakinin ve ailesinin ve akrabalarının düşüncelerini öğrenirim sıraylaa...
ne yazıktır ki şimdiye kadar bana hiç alevi bir kız rastgelmedi:)
hep alevi olmayan kişiler denk geldi bahtsız kaderim benim.....

pdr_alevi
19.10.2006, 00:40
ayrıca ben evlilik konusunda kriterlerimi koydum ve bu yolun izinde gidiyorum...
karşıma alevi olamayan bir kız çıkarsa o iş orada bitiyor güzelliği parası hiöç önemli değil çünkü onlar bende de var:) şaka bir yana son 6ay içnde 2kişiyle bu şekilde bir muhabbetim oldu... işte 2side alevi olmayınca anlayacağınız oracıkta hemen bitiverdi olaya budur....?
hem onun için hem de benim için vardır elbet bir kısmetimiz alevi olan inşallah

insanın evleneceği kişi onun huyunu suyunu bilmeli ve ona ayak uydurabilmeli yoksaaa gerisi boşş. Örneğin;
bizde dedeler vardır misal niyaz etmesi gerekiyor benim karım başkalrının yanında ben niyaz etmeyi bilmiyorum yada yapmam bana ters dediği zaman ayrılık çıkacak olmayacak.....

pdr_alevi
19.10.2006, 00:47
açıkçası ben ne kız vermeye ne de kız almaya razıyım

Adem YAVUZ
19.10.2006, 00:49
Bu konuda çevremden önce babamı ikna etmem güç oldu. Dışarıda kim ne düşünür pek takmadım. Yaklaşık 4 yıldır evliyim. 9 yıllık bir birlikteliğim var. Ona baktığımda, bir Alevi veya Sunni değil bir insan görüyorum. Doğru insanı bulduğuma inanıyorum.

6 aylık da bir kızım var. Kızıma baktığımda da ne bir Aleviye benziyor ne de bir Sunniye. Daha çok bir insana, insan yavrusuna benziyor. Büyüdüğünde Alevi mi olur, Sunni mi olur onun bileceği bir şey.

Ama ben kızımı önyargısız bütün insanları sevsin, insanlığa faydası dokunan iyi bir insan olsun diye yetiştirme arzusundayım. Bunları yaparken ona karşılaşacağı zorluklarıda anlatacağım. İnsanların ona bir melez olarak bakacağını, onu çeşitli kalıplara yerleştireceklerini, ona iftiralar atabileceklerinide öyleyeceğim. Ona insanların aynı göğe baktıklarını ama farklı şeyler gördüklerini söyleyeceğim. Herkesi görüşüne mutlak bir şekilde saygı duyması gerektiğini bilecek. Kendisinden farklı düşünene tahammül edecek. Her konuda uç noktadaki insanlardan (yobazlardan) olma bebeğim diyeceğim.

Bu arada anketi cevaplama gereği duymadım. Çünkü kimseye birşey ıspatlamak zorunda değilim. Ön yargılarla hiç bir yere varılmaz.

yusufçukgecegez
19.10.2006, 00:52
ben bir laleviyim,
sevmeyi seviyorum,

şu söylediklerine bak eşşek kadar olmuşsun ve kullandığın laflara bak... arkadaşlar lütfen böyle saçma polemiklere prim vermeyelim seviyeyide düşürmeyelim. aklın yolu bir.bir sn arkadaş demişki,aleviler kız alsınlar kız vermesinler.bende bunaçorum,ürgüp,şili ile kodlayabileceğim kelime ile cevap verdim....kelimesini kime derler?cevabıda arkadaş vermiş saolsun.demekki,ne aleviler kız alsın,kız vermesin,nede sünniler kız alsın kız vermesin ,denilmemesi gerekiyormuş.yoksa insan oranında hızla artış olup eşşek oranında hızlı bir artış baş göstrecek.:devil2: bu arad arkadaşlar seviyeyi düşürmeyin,dikkat edin ata binen düşmemişde eşşeğe binen düşmüş.:devil2:

cihanvural
19.10.2006, 01:23
Bu konuda çevremden önce babamı ikna etmem güç oldu. Dışarıda kim ne düşünür pek takmadım. Yaklaşık 4 yıldır evliyim. 9 yıllık bir birlikteliğim var. Ona baktığımda, bir Alevi veya Sunni değil bir insan görüyorum. Doğru insanı bulduğuma inanıyorum. 6 aylık da bir kızım var. Kızıma baktığımda da ne bir Aleviye benziyor ne de bir Sunniye. Daha çok bir insana, insan yavrusuna benziyor. Büyüdüğünde Alevi mi olur, Sunni mi olur onun bileceği bir şey. Ama ben onu önyargısız bütün insanları sevsin, insanlığa faydası dokunan iyi bir insan olsun diye yetiştirme arzusundayım. Bunları yaparken ona karşılaşacağı zorluklarıda anlatacağım. İnsanların ona bir melez olarak bakacağını, onu çeşitli kalıplara yerleştireceklerini, ona iftiralar atabileceklerinide öyleyeceğim. Ona insanların aynı göğe baktıklarını ama farklı şeyler gördüklerini söyleyeceğim.

en iyisini yapıyorsun

cihanvural
19.10.2006, 01:26
yusuf samimiyetimle söylüyorum seni tebrik ederim

yusufçukgecegez
19.10.2006, 01:54
yusuf samimiyetimle söylüyorum seni tebrik ederim.3 mesaj peşpeşe yazmışsın bende sağol,sağol sağol diyorm.saolda eşşekliğimim tebrik ediyorsun,insanlığımım onu anlayamadım bak.:devil2:

Lazoşa_62
19.10.2006, 09:34
tabiki bir tek inançtan kaynaklanan problemler yok aile yaşantısında. onuda belirttim zaten bizim aramızda alevi -sunni ayrımından dolayı hiç bir sorun çıkmadı.tabiki yemeğin tuzu ,armutun çöpünden dolayı çok kavgamız olomuştur .fakat alevi sunni farkından ve ailelerin devreye girmesinden dolayı insanlar arasında çok sorun çıkıyor. seninde dediğin gibi çok iyi analiz edip farklı inançtan veya kendi inancımızdan kiminle evlenirsek evlenelim sıkı eleyip dokumak lazım.yoksa kimse yirmi dört saat dinle yatıp dinle kalkmıyor

Bu konuyu tartışan arkadaşlarıma sesleniyorum.Eger selva can ile benim bu konudaki yazdıklarımızı okursanız sanırım hepimizin alevi suni ayrımı yapmadığımızı sadece evlenme sırasında evleneceğimiz şahsın kişisel düşüncesi ile birlikte aile ve çevresinide baz alarak konuyu değerlendirerek evlelikler yapılırsa sorunların ve bu gibi düşüncelerin ortadan kalkacağına inanıyorum.
Arkadaşım Selva nında dediği gibi insan evlendiği kişi ile dini veya ırkla yatıp kakmıyor sadece kişi ve çevreye dikkat edilirse sorunlara daha gerçekçi yaklaşmış oluruz.
Selva nın aile yapısında alevi-suni kavgası yok.Ben aleviyim alevi ile evliyim ve benim evliliğim çatır çatır dökülüyor.İnsanlar sadece dinle,mezheple yatıp kalmıyor.Bu konularda ön yargılarımızla hareket etmiyelim diyorum.

Lazoşa_62
19.10.2006, 09:39
Bu yorumuna katılıyorum Şahan. Bu konuda biraz daha nesnel olunması gerekliliğine bende inanıyorum.

Teşekkür ederim can,Zaten insanların en büyük hatası her zaman ön yargılı davranması.konulara ve çevremizde bu gibi olaylara dahada objektif bakarsak gerçekleri ve doğruları daha rahat buluruz

Hüseyin69
19.10.2006, 12:09
ben bir laleviyim,
sevmeyi seviyorum,

şu söylediklerine bak ..... kadar olmuşsun ve kullandığın laflara bak... arkadaşlar lütfen böyle saçma polemiklere prim vermeyelim seviyeyide düşürmeyelim.

editledigim noktali kelimeyi burda kullanma hakkina sahip degilsin kardes
forum kurallarini neden okumadan topiclere daliyorsunuzki

ne olursa olsun kim olursa olsun ama bu kadar agir bir hakaret iceren kelimeleri kullanmaniza izin vermiyoruz
lütfen forumun kurallarini bilmiyorsaniz bari terbiye ve edeb kurallarini ögrenin

Hüseyin69
19.10.2006, 12:13
3 mesaj peşpeşe yazmışsın bende sağol,sağol sağol diyorm.saolda ...... tebrik ediyorsun,insanlığımım onu anlayamadım bak.:devil2:

sayin yusuf forumun kurallarini bilmeniz gerekir hakarete saldiriya maruz kaliyorsaniz yönetime bildirmeniz gereken yerde obana bende ona satasmalarini seciyorsunuz kütfen ankete katilim sayisi olan 100 e az kaldi birazdaha dikkatli olalim
alintini aldim diye sirf sana yazmadim forumu ihlal eden tüm üyeler icin gecerlidir bu siyah punto lu yazi

Sevgi Erkan
19.10.2006, 18:16
İşte bizim sorunumuz bu!
tartışamıyoruz ve farklı fikirleri sindiremiyoruz.
Neden güzel güzel tartışmak varken hakaret boyutuna varıyoruz.
Sonuçta yaptığımız fikir alışverişi değil mi?
Sonrasında hepimiz istediğimizi yapmıyacak mıyız?
Sevgi ve saygı lütfen..
Buna site olarak değil toplum olarak ihtiyacımız var.

yusufçukgecegez
19.10.2006, 19:26
birisi bana hakaretmi etmiş.kötü söz sahibine ait olduğuna göre,ben kötü bi söz söylemediğime göre,banada kimse hakaret etmemiş oluyor

seastorm
19.10.2006, 20:08

Şahan Bey bu objektif görüşünüzden dolayı teşekkürler. Zira farklı kesimlerden, topluluklardaki insanlar kendi aralarında da anlaşmazlık yaşıyorlar. Önemli olan birlik beraberlik içerisinde olabilmek. İnsanlar kendileri gibi düşünenlerin arasında tabi ki daha rahat olabiliyor, davranabiliyorlar fakat farklı kültürlerden insanlar da pekala özlerini koruyarak birarada yaşayabilir. Tek isteğim anlaşmazlıkların çabucak çözümlenebilmesi, barış içerisinde yaşayabilmek. Hem de her ırk, cins ve seviyedeki insanlarla beraber...:ilgili:

berfin44
19.10.2006, 20:51

SLM CAN öncelikle ben aleviyim ve 10 yıldır bir sünniyle evliyim vede çok mutluyum şuana kadar mezhep konusunda hiç tartışmamıız olmadı ve aılesındende bir terslik görmedim bu konuda. son derece anlyışlı ve hoş görülü bir eşim var terkrar dünyaya gelsem onunla evlenirim CANIM EŞİM HÜSEYİN SENİ ÇOK SEVİYORUM

MeRaLiNa
19.10.2006, 21:51
bir iki iyi örnek kayideyi bozmaz..... her toplumun icinde iyi kisiler cikabilir ama sonucta yobazlarin daha cok oldugu kesin, herkes icin gecerli degildir ama yobazligini bir yerden ortaya koyabilir, birden isi yezitligede vurabilir

soulloud
19.10.2006, 22:08
bence alevi süni evliliği yürümez

yusufçukgecegez
19.10.2006, 23:18
bence alevi süni evliliği yürümezbence evlilik olup,çocuklar doğup,yürümeye başladıklarında,evliliğinde yürüdüğü ispatlanmış olru:devil2:

Hozat
19.10.2006, 23:54
bence mümkün değil böyle evliliklerin yürümesi örnekleride çok aramızda.

yusufçukgecegez
20.10.2006, 01:22
alevi sünni evliliği yürür,alevi yobaz evliliği yürümez,yobazlık her iki taraftaysa,kan çıkar:devil2:

cihanvural
20.10.2006, 02:42
editledigim noktali kelimeyi burda kullanma hakkina sahip degilsin kardes
forum kurallarini neden okumadan topiclere daliyorsunuzki

ne olursa olsun kim olursa olsun ama bu kadar agir bir hakaret iceren kelimeleri kullanmaniza izin vermiyoruz
lütfen forumun kurallarini bilmiyorsaniz bari terbiye ve edeb kurallarini ögrenin

öncelikle belirtiyim yazdığım ....... hakaret değil türkçedeki üç nokta işareti dikkat edersen bir çok cümlemin sonunda bu var. Ağır hakaret dediğin kelimeleri hakaret gurubuna sokmuşsun tamam onada kabul. halbuki deyim anlamında kullanmıştım kaldıki ben o arkadaşımla bir laf yada hakaret dalaşına girmek gibi bir niyetim yoktu ve hala yok...
benim yazdıklarıma bakarak kuralları bilmiyorsun diyorsan lütfen diğer topik yorum cevap mesaj vb. yazıları oku

bu arada özür diliyorum ve yazılarımda daha dikkatli olacağım.

cihanvural
20.10.2006, 02:50
birisi bana hakaretmi etmiş.kötü söz sahibine ait olduğuna göre,ben kötü bi söz söylemediğime göre,banada kimse hakaret etmemiş oluyor

valla kelimenin bu kadar ağır bir hakaret olduğunu bilseydim kesinlikle yazmazdım. hatta ben öyle basite almışım ki o kelimeyi neden yazdığımı bile unutmuştum. neyse senden özür diliyorum biz konuyu tartışmaya devam edelim.

Naci
20.10.2006, 08:48
SLM CAN öncelikle ben aleviyim ve 10 yıldır bir sünniyle evliyim vede çok mutluyum şuana kadar mezhep konusunda hiç tartışmamıız olmadı ve aılesındende bir terslik görmedim bu konuda. son derece anlyışlı ve hoş görülü bir eşim var terkrar dünyaya gelsem onunla evlenirim CANIM EŞİM HÜSEYİN SENİ ÇOK SEVİYORUM

Peki ibadet biçiminiz ne yönde , yani alevi gelenek göreneklerini uyguluyormusunuz? Uygulamıyorsanız sizi alevi olarak görmemi düşünemezsiniz herhalde . Uyguluyorsanızda sizi tebrik ederim

Erkan Sevgi
20.10.2006, 11:00
bir iki iyi örnek kayideyi bozmaz..... her toplumun icinde iyi kisiler cikabilir ama sonucta yobazlarin daha cok oldugu kesin, herkes icin gecerli degildir ama yobazligini bir yerden ortaya koyabilir, birden isi yezitligede vurabilir

Sayın Meralina;
Nedir bu kaide ve kim koymuştur bu kaideyi. Yaşanılan gerçekler ise bunu doğuran bilimde bile yaşanmış ispatlanmış kaya gibi sağlam kaideler yıkılabiliyor.

"YAPANDA YIKANDA İNSAN OĞLU İNSANDIR"

MeRaLiNa
20.10.2006, 11:31
Sayın Meralina;
Nedir bu kaide ve kim koymuştur bu kaideyi. Yaşanılan gerçekler ise bunu doğuran bilimde bile yaşanmış ispatlanmış kaya gibi sağlam kaideler yıkılabiliyor.

"YAPANDA YIKANDA İNSAN OĞLU İNSANDIR"

sayfalarca anlatmaya calisilsada bu ve diger konularda bazilari anlamamaya direndigi icin her seyi tekrarlamak ne kadar dogrudur bilemem..

kisaca bu tür evliliklerin cogunun sorunlar ve hüsranla bittigi asikar, bir arkadasimin tanidigi cevrede birbirlerine siddeti kullanarak girenler bile var, yada burdada yazdigim gibi enistemin akrbasinin basina gelenler, kadin icki icilmesine ramazan ayinda bile birsey demiyor, sonra genetik olmali yobazlik damari atiyor ve bosaniyor vs vs vs... kaya gibi kaidelerin yikildigini biz göremiyoruz, ayrica sanki Alevilerin baska sorunu yokta isimiz gücümüz yobazlarla evligi tartismak, daha 13 yil gecmis sivas olaylarinin üstünden, simdi diyececeksin her sünni ayni degil vs vs, dogrudur yanliz büyük bir bölümünün iblis ve münafik oldugu kesin... size evliliginizde mutluluklar ve dedigim gibi istisnalar kaideyi bozmaz, kaideleri bozmak icinde yobazlarla evliligin propagandasini yapmak dogru degil.. bir hiristiyanla evlilik cok cok daha mantiklidir, cünki yobaz islamcilar kadar fasist ve mantik noksani kisiler bu dünyada yok

Rüzgarınoğlu
20.10.2006, 12:32
sevgili RÜZGARINOĞLU
sevinerek diyorum kı ben bu konuda sana katılmıyorum. iki kültürün bi araya gelmesi çok zor demektesin bir çin li ile bi avrupa vatandası yada amerikan vatandası evlenmekte onların kütürleri farklı değilmi benım babamın amca oğlu(rahnetli) bi kanadalı ile evliydı ve mutlulardı birde çocukları var her sene olmasada 2 senede bir çocukları amcalarını ziyarete getiriyolar kanadalı bayan ile benım akrabamın kültürleri çokmu yakındı hayır.
seviyosan mezhepmış dilmiş dinmiş ırkmış renkmış bi önem taşımıyor.
Bunlar istısna diyebilirsiniz sunuda unutmayın benım daha bilmediğim yüzlerce belkıde binlerce evlilik var bu sekılde olan.
kendi adıma konuşuyorum eğer sunnı mezhepten olupta çok seviyorsam birini, açıkçası hiç düşünmem kültürümün yk olacağını her insan önce kendi mutluluğunu düşünür bende öyleyim.seviyorsam evlenırımm kımsede karşı çıkamaz çünkü bu benım hayatım o kişiyle bi hayat paylaşıcak olan benım sonuçta. kimsenınde benım hayat arkadası olarak seçtiğim kişiye karışmasına izin vermem mutluluğumu düşünen biri olarak.
kendi kültürümü ben yasayarakta korurum.

alevilikte birazda özggürlük vardır bana öyle gelmekte.özgür değilsem ,mutlu değilsem ,huzurum yoksa kültürü ben ne yapayım...
bunlar benım düşüncelerimdir kımseyle laf yarışına girmek gibi bi amacım yok.
yazdıklarında senın görüşlerindir ben kendi doğrularımın sende kendi doğrularının doğrultusunda gidiyosun. benim size ve görüşlerini paylasan bütün arkadaslara saygım var...
sağolun...

değerli arkadaşım bizim her fikre vede her düşünceye saygımız sonsuzdur.zaten biz insan sünni biri ile evlenecekse bu onun bileceği bir meseledir.sana bu konuda katılıyorum.lakin kültürümüzü yozlaştıran en büyük sebeplerden biridir bu evlilikler ve zamanla bizim insanlarımızında malesef yavaş yavaş sünni düşünceye yaklaşmaya başladıklarını görüyorum.benim çevremdede sünni evliliği yapan çok arkadaşım var.fakat açıkçası ben buna karşıyım.
ilk başta çok kolay bir sorun gibi görünüyor olabilir.fakat daha sonra asıl sorunlar patlak veriyor.en başta toplum tepkisi sen ne kadar umursamaz olursan ol insanı malesef çok sıkmaya başlıyor.ama ben hiçbir şeyi umursamayıp sevgimin peşinden gidecem dersen elbette herkesin saygı duymasından başka bir tepkisi olamaz.fakat bu kültürümüzü yozlaştırmıyor dersen bende o zaman sana karşı çıkarım.çünkü bu olay malesef bizim yavaş yavaş yok oluşumuzun başlangıcını hazırlıyor....saygılar...

Hüseyin69
20.10.2006, 12:38
Yezid'in tarlası olan bacılar

x x x x x x x x x x x x x x
x x x x x x x x x x x x x x

Mehmet Ali Ünal
01.10.06

aklima yazar ilhan arsel geldi bir ayetmi, hadismi ,
artik hangi kitab ise kadinlar
sizin tarlanizdir istediginiz yerden girebilirsiniz
paragrafi aklima geldi

burda kimse kimsenin tarlasi degil insanlarin özel yasantisini zorla yönlendirecegiz diye bur kuralimizda yoktur
lütfen uslubunuz hic hos degil özellikle genc bayan kizlarimiz icin
lütfen biraz daha dikkatli olalim
siirnizi silmek zorundayim

Zahir
20.10.2006, 14:49
aklima yazar ilhan arsel geldi bir ayetmi, hadismi ,
artik hangi kitab ise kadinlar
sizin tarlanizdir istediginiz yerden girebilirsiniz
paragrafi aklima geldi

Sayın Moderatör; İlgi alanım olduğu için bu paragrafınıza yorum yapma gereği hissettim.

Bahsettiğiniz şey;

Bakara Suresinin 223. ayetidir.

"Kadınlarınız, (tohum ektiğiniz) tarlalarınızdır. Tarlanıza dilediğiniz gibi varın. Kendiniz için geleceğe hazırlanın. ALLAH'ı dinleyin ve onunla mutlaka karşılaşacağınızı bilin. İnananla