Orijinalini görmek için tıklayınız : N?fus c?zdanında 'Alevi' ibaresine ret

webmaster01
16.02.2005, 05:00
İzmir'li bir belediye işçisinin nufüs cüzdanındaki din hanesinde 'İslam' yerine 'Alevi' yazılması talebine, Yargıtay'dan ret kararı geldi

http://www.cnnturk.com.tr/images/turkiye/alevihbr.jpg

Sinan Işık'ın nüfus cuzdanındaki 'İslam' ibaresinin değiştirilmesi talebi, İzmir 11´inci Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla reddedilmişti. Işık, avukatı aracılığıyla dört ay önce Yargıtay´a başvurup kararın temyiz edilmesini istedi.

Mahkeme kararı oy birliğiyle onandı

Bu başvurusunu değerlendiren Yargıtay 18´inci Hukuk Dairesi, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Mahkeme kararının usule ve kanuna uygun olduğu oy birliğiyle onandı.

"Bana göre, hiç inceleme yapılmadan bu karar verildi. Konu hasır altı edildi" diyen Sinan Işık, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi´ne başvuracağını söyledi.

melancholy
14.03.2005, 03:11
?zmir'li bir belediye işçisinin nufüs cüzdanındaki din hanesinde '?slam' yerine 'Alevi' yazılması talebine, Yargıtay'dan ret kararı geldi

http://www.cnnturk.com.tr/images/turkiye/alevihbr.jpg

Sinan Işık'ın nüfus cuzdanındaki '?slam' ibaresinin değiştirilmesi talebi, ?zmir 11´inci Asliye Hukuk Mahkemesi kararıyla reddedilmişti. Işık, avukatı aracılığıyla dört ay önce Yargıtay´a başvurup kararın temyiz edilmesini istedi.

Mahkeme kararı oy birliğiyle onandı

Bu başvurusunu değerlendiren Yargıtay 18´inci Hukuk Dairesi, yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine karar verdi. Mahkeme kararının usule ve kanuna uygun olduğu oy birliğiyle onandı.

"Bana göre, hiç inceleme yapılmadan bu karar verildi. Konu hasır altı edildi" diyen Sinan Işık, Avrupa ?nsan Hakları Mahkemesi´ne başvuracağını söyledi.

sizce orada ALEV? yazmasının ne kadar önemi var ve doğru mu, ya da alevilier gerçekten istiyor mu böyle birşeyi acaba?

chatlakalper
14.03.2005, 11:32
sizce alevilik gerçekten bir din mi de nufus cuzdanına yazılsın

meh33
14.03.2005, 12:51
Alevi de olsan bizim dinimiz 0slam deil mi? Eer islam1 istemiyosak ya yahudiligi yada hristiyanligi seçin derim ben...

Saygilar...

TheGodfather
14.03.2005, 19:35
Ben şahsen yargıyatay'a hak veriyorum.Hüvviyetinde islam yazsa ne kaybedersiniz halbuki biz neyi savunuyoruz; Alevilik islamın kendisi.Hem bu olay herkes tarafından hoş görülmeyebilir.Bazı vatandaşlarımız bu şahsın ayrımcılık (bölücülük yaptığınıda düşünebilir:buyukgoz: Çok gereksiz bir şey bence.Asıl konularla ilgilenmek varken bunları boşverelim.Gel gelelim biz Cem evlerini açmada zorluk çekerken bu sorun gereksiz.?lk önce halledilmesi gerekenler var.Her şey zamanında sırayla olur
saygılar

Ezo
14.03.2005, 19:39
Bence cokgerek siz bir tartisma nufus cuzdaninda aleviyazmasi, bunun ne onemi varki.

ALBAY_KAWA
14.03.2005, 20:21
arkadalsar alevilik cok haassa bir konudur, atip tutularak konusulmaz, eger aleviysenizde degilsenizde bilmeden konusmayin bence... alevilik islamdan ayridir, Islamdan öncede alevilik vardi, islamiyet olusurkende oldu, islamiyettende sonrada varligini korudu, ama zaman icerisinde, islamida benimsemistir, tarih boyunca tek islami degil, bir cok dini bir araya toplayarak kendince insanlastirmistir. Eger arastirma yaparsaniz hakli oldugumun kanisinada varirsiniz. Yalniz yalnis arastirma yapmayin, cünkü aleviligi kullanmak icin, bir cok sahte kitap vardir... Sunilestirilmis kitaplar alevi üzerine yazilan... ( not; bu sözümün kesinlikle bir ayrimcilikla alakasi yoktur, bilemsel bir cümledir )

Aleviliğin ?slam öncesi de var. Aleviler Müslümanlıktan etkilendiler. Alevilikte Ali batını olarak Tanrı'dır. Kur'an ve ezan Alevilikte yoktur"

Aleviler devletten zulüm gördü. Zorunlu din eğitimi dayatmadır. Diyanet ayrımcılık yapıyor. Alevilik'te ?slam dışı motifler vardır"

Bu vantadasin alevi yazilmasini istemesi gayet dogal ve hakkidir... O hükümet vermediyse, insan haklari mahkemsi veredektir vede türkiye buna bir sey diymez...

Alevilikle ilgili bir cok yaptigim rastirmalari buraya yansitacagim, okumanizi tavsiye ederim...

Saygilar,

melancholy
15.03.2005, 12:41
arkadalsar alevilik cok haassa bir konudur, atip tutularak konusulmaz, eger aleviysenizde degilsenizde bilmeden konusmayin bence... alevilik islamdan ayridir, Islamdan öncede alevilik vardi, islamiyet olusurkende oldu, islamiyettende sonrada varligini korudu, ama zaman icerisinde, islamida benimsemistir, tarih boyunca tek islami degil, bir cok dini bir araya toplayarak kendince insanlastirmistir. Eger arastirma yaparsaniz hakli oldugumun kanisinada varirsiniz. Yalniz yalnis arastirma yapmayin, cünkü aleviligi kullanmak icin, bir cok sahte kitap vardir... Sunilestirilmis kitaplar alevi üzerine yazilan... ( not; bu sözümün kesinlikle bir ayrimcilikla alakasi yoktur, bilemsel bir cümledir )

Aleviliğin ?slam öncesi de var. Aleviler Müslümanlıktan etkilendiler. Alevilikte Ali batını olarak Tanrı'dır. Kur'an ve ezan Alevilikte yoktur"

Aleviler devletten zulüm gördü. Zorunlu din eğitimi dayatmadır. Diyanet ayrımcılık yapıyor. Alevilik'te ?slam dışı motifler vardır"

Bu vantadasin alevi yazilmasini istemesi gayet dogal ve hakkidir... O hükümet vermediyse, insan haklari mahkemsi veredektir vede türkiye buna bir sey diymez...

Alevilikle ilgili bir cok yaptigim rastirmalari buraya yansitacagim, okumanizi tavsiye ederim...

Saygilar,

kaynak belirtebilir misin, ve ayrıca demişsin ki öyle her kaynak doğru değil, objektif değil, senin vereceğin kaynakların doğru olduğu ne malum.

TheGodfather
15.03.2005, 14:34
Albay kaya kardeşim ben alevi bir müslümanım.Gerisi boş.Niye diceksen ?salmiyetten önce var olan şamanizm bütün Türklerin büyük çoğunluğunun kabul etttiği bir dindi.?slamiyetten önce Alevilik olsaydı şayet bugun Türkiyede Alevi nufusu kat kat olurdu.Yanılıyor muyum.Siz objektif kaynak diye söylediğini kaynakların olduğunu söylerken acaba siz ne kadar objektif yaklaşıyorsunuz olaya.Her zaman objektif olmak lazım.Objektif olmayan yorumlar ayrımcılık tohumlarını eker.Siz bu yaptığınız yorumu okuyan her hangi bir sunni kesinlikle ayrımcılık olarak yorumlar diye düşünüyorum.?lk önce biz niye varız neden bu forumda tartışma ihtiyacı hissettik bunun sebebini kavramak lazım.?lk amacımız aleviliğ sevdirmektir diye düşünüyorum.Olaya ideolojik olarak bakarsak işimiz hayli zorlaşır.Kimseyi kazanamayız.Diyanet bazı yanlışlar yapabilir elbette objektif olmayan alevilikle ilgili kitaplar olabilir piyasada yanlız bu konuda bizim dikkatli olmamız lazım.Albay Kaya kardeşim dikkat edin sizin yaptığınız sanki sabetaycılık kokuyor.Yahudilerin yaptığı gibi aleviliği millileştirmeye gider sonu sizin düşüncenizde olanların.Alevilik islamiyetin kendisidir bence
saygılar:3D_NG (29

TheGodfather
15.03.2005, 15:00
Takrar selam canlar bu konu hakkında başka bir yorum okudm aynen buraya yazıyorum:3D_NG (9)
As follows
Adı gibi halim selim H. beyi, kadim dostum taksi şoförü Hasan beyin amca oğlu diye tanırım. Ancak Hasan beyin 50'ye yakın amca oğlu ve hepsinin Sivaslı olduğunu, zaten yarısının da bizim durakta taksicilik yaptığını kavramam biraz zaman almıştır. Paris-?stanbul arasındaki sayısız seferlerimde, havaalanına ya biri götürür ya öteki ve hepsiyle tatlı tatlı sohbet ederiz tabii ki.
Ağustos ayında, Irak'ta öldürülen ilk Türk kamyon şoförü Murat Yüce hakkında, 'Alevi diye...' başlıklı yazımın yayımlandığı günlerdi ve ben Paris'e dönüyordum, havaalanı yolculuğum H. beye denk geldi.
Söz döndü dolaştı, yazım dolayısıyla Aleviliğe dayandı ve taksi şoförü H. bey, ne kendisinin ne de köylüsünün unutamadığı bir 'Alevi dersi'ni paylaştı benimle.
H. bey ve sayısız 'amca oğulları', Sivas'ın bir 'Sünni' köyündendiler. Çoğu ?stanbul'a göçmüş, ama doğdukları toprakları unutmadıkları gibi, birikimlerini köydeki evlerini hale yola koymaya harcamışlar, her yaz, suların karpuz çatlattığı, ormanların mis gibi koktuğu o güzel beldeye geri dönüyorlardı. Zaten taksicilikten emekli olur olmaz, tümden geri göçeceklerdi. ?şte bu 'ikinci bahar' hayaliyle yeni baştan yarattıkları köylerine, bir de görkemli cami yaptırmışlardı geçen yıllarda. Köyden göçenler birikimlerinden vermiş, kalanlar kolları sıvamış, bir süre sonra (H. beyin yalancısıyım) 'Sivas'ta bile olmayan büyüklükte' bir cami çıkmıştı ortaya. Tabii açılışının da büyük olması gerekiyordu ve Sivas'ın içinden bile vali, kaymakam ve belediye başkanı gibi şahsiyetler çağrılmış, tüm komşu köylüler davet edilmişlerdi. Tek bir köy hariç: Cami yapılan Sünni köyüne en yakın, bir Alevi köyü. Kim unutmuştu Alevileri, yoksa özellikle mi çağrılmamışlardı, pek açık söylemiyordu H. bey...
Kimler icabet etmişti davete unuttum, tüm mühim şahsiyetlerin ehem temennileri arasında, cami gereken şatafatla hizmete açılmıştı günün sonunda.
Ertesi gün, davetlileri uğurlayıp gündelik yaşamına dönen 'Sünni' köyün ufkunda, komşu Alevi köyün ileri gelenleri belirmişti. Elleri boş gelmemişlerdi. Her Alevi'nin bir ucundan tuttuğu dev bir halı taşıyorlardı. Köyün Alevi dedesi başta, gelenlerin yüreği buruk, boynu büküktü. Sünni komşularına dediler ki: "Siz bizi açılışına davet etmediniz, oysa biz aylardır halı dokuyorduk sizin caminiz için..."
H. beyin deyişiyle Aleviler, dokudukları halıyı camiye serdiler ve Sünni komşuların 'bir bardak suyunu bile içmeden', geldikleri gibi gittiler köylerine.
Sivaslı taksi şoförünün sesi titriyor, hatta gözleri yaşarıyordu bunları anlatırken. Belli ki tüm köylüsüyle birlikte utanmıştı, bile bile kırdıkları Alevi komşularının gönül güzelliğinden. 'Öyle bir halı dokumuşlar ki abla...' diyor, yutkunuyordu. Gerçekte nasıl bir halıydı bilmiyorum, ama H. beye bakarsanız, Çin'den Maçin'e halıcılık var olalı, böyle büyük, böyle güzel bir halı dokunmamıştı. Ve Alevi köyü halkının, onları 'kendilerinden' saymayan komşularına, gönül kırıklığına rağmen verdikleri ders, kuşkusuz yıllarca, dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılarak, dokudukları halıya sonunda cami kadar görkem kazandıracaktı, belli.
Dün, bu olayın geçtiği köyün adını ve tarihini verebilmek için H. beyi aradım telefonla. Sivaslı taksi şoförü dostum, ne de olsa 'sözlü' bir kültürden geliyor, anısının 'yazı'ya aktarılmasından ürktü, 'Mesaideyim,' diye geveleyip kapattı telefonu. ?stanbul'da olsam yakasına yapışır, nasılsa (kerpetenle) alırdım iznini. Uzaktayım, kendisi 'He' demeden doğru bulmadım isim, yer ve tarih belirtmeyi. Ama bu yazıyı daha fazla bekletemezdim.
Çünkü ?zmir'de, Konak Belediye işçisi Sinan Işık, 'Alevi' diye yazdıramamış nüfus cüzdanına. Din hanesine yazdırmak istediği inanç kimliği, mahkemenin Diyanet ?şleri Başkanlığı'ndan aldığı 'Alevilik, müstakil bir din değildir, ?slamiyet'in tasavvufi bir yorumudur,' açıklamasıyla reddedilmiş. Sinan Işık, karar Yargıtay'da onanırsa, A?HM'ye gidecek. Hakkıdır, haklıdır, doğru yapar.
Nüfus cüzdanlarında din hanesi, zaten kaldırılmalı, AB zorunlu tutacak yakında. Ama o güne kadar Aleviliğin nüfusta 'yok' sayılması, antidemokratik bir din hegemonyasıdır.
Camide cemaatten sayılmayacaksın, nüfusta adamdan ha! Yok ya?

Radikal 29 Eylül2004

ALBAY_KAWA
15.03.2005, 18:04
melancholy, öncelikle kaynak vermeden önce senin arastirman daha dogru olur, diye düsünüyorum, her sey objektif derken, demek istedigim su, sunilestirilmis alevi kitaplari ve o yöne dogru yazilan cizilen aynaklar... yalnis anlasilmasin...

TheGodfather, daha nedemek istedigimi anlatamayacak kadar yada ne düsündügümü yazamiyacak kadar bunamadim, o yüzden beni taniyormussun gibi yorum yapmana gerek yok, ama kendi kisile söylemlerin ve düüsncelerin senindir, benimle ilgili degistirmek icin buraya yazmadim, konuyu kavramaktan ve tartismak gibi bir anlamdan bahsetmissin ('''neden bu forumda tartışma ihtiyacı hissettik bunun sebebini kavramak lazım''')... Sen imüslamin diye bilirsin sana bir sey diyemem bu yüzdende seni ayirmam, benim gibi insansin...

Ama olayi gidipte yahudilere kadar cekemne gerekyok, neden fazla degiliz simdi diyorsun, aleviler, eskiden buyana bir cok kez kirildilar yani katliam yapildi, mesela yavuz sultam selim döneminde, bunu kimse imkar edemez...Ve bir cok kirim daha var...

Gelelim türklermüslümanligi din olarak kabul etmis diyorsun, evet etmisler, ama aleviler bir cok dine kucak actiklari gibi, dikkatini cekerim anadolu alevileri, islamiyetede kucak asmislardir, ama bu demek degildirki, islamiyeti din olarak kabul etmislerdir...

Ideoloji yapmiyorum, ben bunu bir suni ilede bir türk ilede tartisa bilirim, ve tartisiyorumda, fikirler yer yer ayni degil ama yer yer hak veriliyor...

Bana gelince, ben aleviyim, özümü imkar etmem, eskidende alevileri hor gördüler simdide hor görüyorlar ama yeni nesil benimsiyor, alevi olarak orucum var, ibadet yerim var, öylebir ibadet yeriki öncelikle gönüllerin doldurdugu bir yer, özgürüm, insana karsi insanim, tek insana düsünmem dogayi da yasarim,yani tanri doga ve insan... Ayrimcilik yapmam, bir cok kültürü birlestirmis ve onun üzerine gecmis bir kültürüm var, diger aleviler gibi...

Ben insan üzerinde iki olayi sevmem, bir özünü imkar edeni, yani birilerinden cekinenrek alvi oldugunu söyliyemiyen ,yada kürt, yada türk, yada suni, zaza v.s., birde bu dünyayi böyle kabullenen özünde...

Insanlarimizin aydinlanmasi lazim artik gercekleri bilmeyenlerin bilmesi lazim, demek degildir illa sen bu sun sadece bilmesi bilgilendirilmesi buda kötü bir sey degil... Almanyada yer yer alevi dersleri okullarda baslamak üzere özellikle baden-württenberg 'te, fransada gene öyle, türkiyede olmazsa olmaz, baslanmasi lazim... Ve oda yakinda olacak...

Sorulariniz icin msn den ulasabilirsiniz...

Haksizligin hak oldugu yerde, direnmek görevdir "!

Saygilar

melancholy
15.03.2005, 18:24
melancholy, öncelikle kaynak vermeden önce senin arastirman daha dogru olur, diye düsünüyorum, her sey objektif derken, demek istedigim su, sunilestirilmis alevi kitaplari ve o yöne dogru yazilan cizilen aynaklar... yalnis anlasilmasin...

TheGodfather, daha nedemek istedigimi anlatamayacak kadar yada ne düsündügümü yazamiyacak kadar bunamadim, o yüzden beni taniyormussun gibi yorum yapmana gerek yok, ama kendi kisile söylemlerin ve düüsncelerin senindir, benimle ilgili degistirmek icin buraya yazmadim, konuyu kavramaktan ve tartismak gibi bir anlamdan bahsetmissin ('''neden bu forumda tartışma ihtiyacı hissettik bunun sebebini kavramak lazım''')... Sen imüslamin diye bilirsin sana bir sey diyemem bu yüzdende seni ayirmam, benim gibi insansin...

Ama olayi gidipte yahudilere kadar cekemne gerekyok, neden fazla degiliz simdi diyorsun, aleviler, eskiden buyana bir cok kez kirildilar yani katliam yapildi, mesela yavuz sultam selim döneminde, bunu kimse imkar edemez...Ve bir cok kirim daha var...

Gelelim türklermüslümanligi din olarak kabul etmis diyorsun, evet etmisler, ama aleviler bir cok dine kucak actiklari gibi, dikkatini cekerim anadolu alevileri, islamiyetede kucak asmislardir, ama bu demek degildirki, islamiyeti din olarak kabul etmislerdir...

Ideoloji yapmiyorum, ben bunu bir suni ilede bir türk ilede tartisa bilirim, ve tartisiyorumda, fikirler yer yer ayni degil ama yer yer hak veriliyor...

Bana gelince, ben aleviyim, özümü imkar etmem, eskidende alevileri hor gördüler simdide hor görüyorlar ama yeni nesil benimsiyor, alevi olarak orucum var, ibadet yerim var, öylebir ibadet yeriki öncelikle gönüllerin doldurdugu bir yer, özgürüm, insana karsi insanim, tek insana düsünmem dogayi da yasarim,yani tanri doga ve insan... Ayrimcilik yapmam, bir cok kültürü birlestirmis ve onun üzerine gecmis bir kültürüm var, diger aleviler gibi...

Ben insan üzerinde iki olayi sevmem, bir özünü imkar edeni, yani birilerinden cekinenrek alvi oldugunu söyliyemiyen ,yada kürt, yada türk, yada suni, zaza v.s., birde bu dünyayi böyle kabullenen özünde...

Insanlarimizin aydinlanmasi lazim artik gercekleri bilmeyenlerin bilmesi lazim, demek degildir illa sen bu sun sadece bilmesi bilgilendirilmesi buda kötü bir sey degil... Almanyada yer yer alevi dersleri okullarda baslamak üzere özellikle baden-württenberg 'te, fransada gene öyle, türkiyede olmazsa olmaz, baslanmasi lazim... Ve oda yakinda olacak...

Saygilar

Gerçekten tartışma üslubunu bilen insanlarla fikir ve düşünce paylaşmak güzel, konuşma tarzınızdan dolayı kutlarımi umarım başka birilerine örmek olur bu, birbirimize uyan uymayan düşüncelerimiz elbette olacaktır ama önemli olan bunları güzel ve syagı çerçevesinde konuşabilmek.
Saygılar...

TheGodfather
15.03.2005, 18:30

Saygilar

Düşüncenize saygı duyuyorum Albay kawa
Evet hepimiz insanız yanı canız
Herkese saygılı olduğumuz müddetçe
Tartışmak çok güzel birşey
bu durumda anlaşmazlık olmaz.
Alevilikle ilgili konular din dersleri müfredatına girmesi hepimizin arzu ettii bir durum nitekim ülkemizdede bo konuda hükümet tarafından adımlar atıldı her ne kadar göz boyama olduğunden şüphelensem dahi.Her neyse
sormak istediğim Alevilik ?slamdan önceyse kökeni nereye dayanıyor.Diyorsunizki Aleviler bir çok dine girmişlerdir.Öyeyse siz alevilerin Türk olmadığını mı savunuyorsunuz? Yada şöyle soralım Almanlarında Alevileri var mı?:3D_NG (29
saygılar

Alevimen
16.03.2005, 19:08
Başlığın ilk mesajına dayanarak:
Alevi yazarsa ne değişecek, ne olacak, ne gibi avantajlar sağlanacak?
Bu zamanda Alevi yazılırsa reklam dışında hiç bir yankıya ulaşmaz bence. Günümüzde ön yargı ve hoşgörüşsüzlük çoğunlukta olduğu zamanda bu değişkenler bir Aleviye desavantaj bile sağlayabilir kendi tecrübelerime dayanarak örnek: Bir Arkadaşım Konsolosluğa Pasaport uzatmasılması için giderken, Pasaportla birlikte bir resim taşıdığı için sorunlar yaşadı... ?imdi bile halen şimaya ve yüz rengine göre davranışlar oluyor.

Türkiye AB'ye girerse (birgün) din hanesi daha önem taşar mı? Gerekli mi?
Değişik sorular çıkıyor ortaya..

Burda sizinle gerçekleşen bi diyaloğu paylaşmak istiyorum:

Pro: AB ye üye olduk. Diyelim bir Türk vatandaşı Fransada kaza geçirip ve sonuçta ölüyor. Kimliğinde ?slam yazıldığı için cenazesi ?slam usulu kaldırılmasını isteyecektir bu nedenle Din Hanesi gerekli.
Kontra: Din haneni taşıyacağına Kan grubunu taşısaydın belki halen yaşardın ...

ALBAY_KAWA
17.03.2005, 21:58
Öyeyse siz alevilerin Türk olmadığını mı savunuyorsunuz? Yada şöyle soralım Almanlarında Alevileri var mı?:3D_NG (29
saygılar

Su yukardaki söze dikkat et ben aleviligin islama bagli olmadigini söylüyorum farkli bir sey degil, ama sen hangi mileltte diyorsun, dinin milelti olmaz saniyorum... Milletin dini olur türkiyede islami secmistir..

Aleviler milliet olarak kürt ve türk olarak, anadoluda ayrilmislardir, sadece türkiyeden bahsedioyrum, karistirmayalim...Öyle bir seyki, dernekler bile bo konuda birleseymiyorlar, yani türk olanlar var kürt olanlar var... Almanyadada aleviler vardir söyle, almanyada dogup büy+üyen alevi olup ma aalman vatandasligini aln kisi bana göre almanya alevisidir ama memleket olarak ,türkiyedendir...

Cünkü burda dogdugu iicn egitim, ögretim farkli arakdas ortami farkli inanlar türkiyedeki gibi dgiller farkl iibr ortam ondan o, insan türkiyeye sadece tatil icin gelebilri ama yasamak iicn karar verirse yasayamaz, agir gelir...

Umarim cevaplaya bilmisimdir, biraz siradan cevap oldu ama... ksura kalam artik...

Ali Zülfikar
18.03.2005, 02:15
Su yukardaki söze dikkat et ben aleviligin islama bagli olmadigini söylüyorum farkli bir sey degil,

Afedersiniz ama bu kısmı anlayamadım nasıl yani aleviler islam dininden değil mi ?

Ezo
18.03.2005, 16:54
Alevilik islam dışıdır düşüncesi nekadar yanlış ise Alevilik islam içidir düşünceside o kadar yanlış. Erenler sonradan Alevilik oluşmadı. Bütün inananlar ?mam Ali’yi veli bilselerdi, Hz Muhammed’in vasiyetlerini yerine getirselerdi, onların anlayışını kavrayabilselerdi bugün bu ayrılıklar olmayacaktı.

saygilar

ALBAY_KAWA
18.03.2005, 17:05
Ali Zülfikar, artik bilginiz bu konu üzerine nekadar bilemiyorum, ama sacmalamadigima eminim, millet olarak ne secilirse secilsin, türk kürt alman, nebiliyim iste ne olursa, ama din olarak, alevilik var, islama ait degil öyle olsaydi, icinde aleviler icinde bir anlam olurdu ama yok... Ama icindeki, felsefeyi yada kurandaki yazilanlar, ayetler sureler, nebiliyim v.s insan üzerine gecen konular aleviler tarafindan uygulaniliyor, hatta eskiden gelen kültürlerin birikintileri ile gelen kültürler asilmistir. yani, oldugu gibi kalmamistir yenilenmistir sürec icerisinde...

eda, yazdigini tekrar okusan iyi olur, ne demek istedigin tam olarak belli degil, hem icinde hemdisinda olmaz, ya evet ya hayir...

Saygilar...

TheGodfather
18.03.2005, 17:34
Ali Zülfikar, artik bilginiz bu konu üzerine nekadar bilemiyorum, ama sacmalamadigima eminim, millet olarak ne secilirse secilsin, türk kürt alman, nebiliyim iste ne olursa, ama din olarak, alevilik var, islama ait degil öyle olsaydi, icinde aleviler icinde bir anlam olurdu ama yok... Ama icindeki, felsefeyi yada kurandaki yazilanlar, ayetler sureler, nebiliyim v.s insan üzerine gecen konular aleviler tarafindan uygulaniliyor, hatta eskiden gelen kültürlerin birikintileri ile gelen kültürler asilmistir. yani, oldugu gibi kalmamistir yenilenmistir sürec icerisinde...

eda, yazdigini tekrar okusan iyi olur, ne demek istedigin tam olarak belli degil, hem icinde hemdisinda olmaz, ya evet ya hayir...

Saygilar...

öyleyse bu konuya görecelilik diyelim olmaz mı? Benim görüşüm Alevilik ?slamın kendisidir...?slam dışı aleviliği aramak bana göre Hz.Muhammed ve Hz.Ali efendilerimizi yok saymaktır.Bu benim görüşüm.:yamukgul:

ALBAY_KAWA
18.03.2005, 18:42
TheGodfather öncelikle orda sana aktardigim bir yazi göremiyorum, ondan alinti yapmani normal karsilamiyorum, ne yazdiigmi biliyorum, alinti yapmak yerine tartisacagin yada hoslanmadigin kelimeyi, elinle yaz demisisin de, bende böyle diyorum de sonra daha mantikli...

Ikinci olarak, türkiye artik öyle bir olduki, isteyen istedigi sekil at kosturtuyor...

Ama sürec icinde kaybolan gercekler aciga cikacak, ben buna inaniyorum, hi sizlerde gercegi ögreneceksiniz, sizi islama katmiyan bu kadar insan var, neden diye sordugunuz belki sacma cevaplar almissinizdir, ama sacma olmayan bir sey varki, eskidende bu vardi yeni bir sey degil, eskiler bu isi daha iyi bilirlerdi, zaman yenilendikce ayrimcilik dedilen kelime modernlesti bence...

Ben bilmem, aleviyim bende, millet olarak nereye aidim, onu söylemek sacma olur, neden olursa tr de dogdum alamnyada yasiyorum, bundan dolayi, bulundugun yeri vatan bileceksin demisler...

Neyse bu kadar yeter, Insan ürettigi kadar degerlidir...

Duncan
18.03.2005, 20:36
Karışmak istemiyordum ama yönetici olarak müdehale etmeliyim şimdi:
Afedersiniz ama bu kısmı anlayamadım nasıl yani aleviler islam dininden değil mi ?
demiş
siz
Saygilar...
demişsiniz ama: Alevilik islam dinine baglı bir mezheptir bunun tartışmasını yapmak anlamsızdır.

ALBAY_KAWA
19.03.2005, 19:13
Duncan konuya yönetici olarak modahale edilebilecek bir yön yok, o yüzden gereksiz...

Ikincisi sen mehsep olarak görebilrisin, ama ben görmüyorum...

dem_dost
21.03.2005, 18:56
fazla yazmak istemiyorum sadece ulu ozanlarimizi konusturmak istiyorum:

alevilik islamdan ayridir

pir sultan:

Cekilse bayraklar dögüs kurulsa
Sahimiz da kol kol olsa yürüse
Eger din-Islamda kuvvet var ise
Muhammed Mustafa, Ali gel yetis

yine pir sultan

Nurdan imis Muhammed'in yapisi
Bismillahsiz acilmiyor kapisi
korkusun cektigim Sirat köprüsü
kanli kuyulari dizilir durur

yine Pir sultan (özellikle bazi kesimler aleviligin islam disi oldugunu söyledikleri zaman kimi zaman pir sultanin "devrimciligini" kast ediyorlar, sah hatai, kul himmet, nesimi, viranidende ayni seyleri cikarabilirim):

Seriat evinde yetip bitmeyen
tarikata yetip bitmeyen
Marifetten güllerini dermeyen
hakikate erse müslüman m'olur

ezelden inanip iman etmeyen
benlik perdesini yüzden atmayan
icini disini temiz tutmayan
Zemtem ile yursa müslüman m'olur

Ikrarin bilmeyen Allah'i bilmez
Yarin ahirette sefaat bulmaz
benlik yularini elinden salmaz
Benlik ile gitse müslüman m'olur

Su dünyanin malin alip satanlar
her zaman isini cürük tutanlar
Yagi bala katip katip yutanlar
bali kana katsa müslüman m'olur

Dört kapiyi kirk makami bilip de
Mürsidinden musahibe erip de
Cesette canini ölü görüp de
kendini sag bilse bile müslüman m'olur

Abdal Pir Sultan'im sözüm kisiye
irakipler bu sözümden isiya
Dört kapidan kirk makamdan disiya
Iftiralar etse müslüman m'olur

Dostum ne diyorsun bu siirlere, alevi önderi Pir sultandan, alevi dedesi pir sultandan, alevi dervisi pir sultandan, alevi ermisi pir sultandan

biz de onun gittigi yoldan gitmeye calisiyoruz

aslinda pir sultan her deyisinde islamin özünü anlatiyor ama ben sana sadece müslüman..islamm..mümin..müslim in tam baska yönlü yorumlanamiyacak deyislerini gösteriyorum

ve pir sultan ulu ozanlardan nasil diyeyim halkin dilini konusabilme mertebesinde en üst mertebede olandir

yani öbür ulu ozanlarda islami tasavvufi motivler cok agir basiyor ve anlamasi cok zor oliyor

pir sultan sade bir dil kullaniyor

bugün sekiz gündür dokuz gecedir
Mümin kullarin kösegi yücedir
Felek bir okumus derin hocadir
Secip secip iyisini aliyor

yine pir sultan :

Hak dostudur su meydani getiren
Sofra kurup her aclari doyuran
Peygamberin kösküne de oturan
Müminlere hü yetiren Alidir

yine pir sultan:

Muhammet alinin eli degilmi
Hak deyüp tuttugum el bana yeter
Bu yolun sahibi Ali degil mi
Ali nin kurdugu yol bana yeter

Alinin kurdugu yol nedir?

Pir Sultan'im eydür kandilde nurda
Er gerek erenler yolunu süre
Mümin müslim derildiler bir yere
Muhabbet gölünde dalsin otursun

yine Pir Sultan:

Baz bazinan kaz kazinan
Vaz vazinan viz vizinan
Bes vakti bir niyazinan
kildim sanma kilamadin

ve mübarek baska bir deyisinde:

Gaziler sözümüz rizasiz soru
Müminler bu yola koymiyor zoru
Musahip kavline girmeyen körü
Dört kapi kirk makam gördüremezsin

bu kadar yeter simdilik zamanim olursa daha fazla dörtlükler sunarim

yetiyor degilmi? müslümanmiyiz degilmiyiz

Duncan
22.03.2005, 02:07
Basit örneklerle açıklayabiliriz sanırım .
Gidişhat şöyle
Karışmak istemiyordum ama yönetici olarak müdehale etmeliyim şimdi:
Alıntı:
Ali Zülfikar´isimli üyeden Alıntı

demiş
siz
Alıntı:
ALBAY_KAWA´isimli üyeden Alıntı

Ali Zülfikar, artik bilginiz bu konu üzerine nekadar bilemiyorum, ama sacmalamadigima eminim, millet olarak ne secilirse secilsin, türk kürt alman, nebiliyim iste ne olursa, ama din olarak, alevilik var, islama ait degil öyle olsaydi, icinde aleviler icinde bir anlam olurdu ama yok... Ama icindeki, felsefeyi yada kurandaki yazilanlar, ayetler sureler, nebiliyim v.s insan üzerine gecen konular aleviler tarafindan uyg****iliyor, hatta eskiden gelen kültürlerin birikintileri ile gelen kültürler asilmistir. yani, oldugu gibi kalmamistir yenilenmistir sürec icerisinde...
Saygilar...

demişsiniz ama: Alevilik islam dinine baglı bir m.e.s.h.ebtir bunun tartışmasını yapmak anlamsızdır.
Sayın Albay demişki Duncan konuya yönetici olarak modahale edilebilecek bir yön yok, o yüzden gereksiz...

sonra da Ikincisi sen mehsep olarak görebilrisin, ama ben görmüyorum... demiş :3D_NG (29
18.03.2005 20:36

--------------------------------------------------------------------------

Ben derslerde diyorum ki ,
tavuklar uçamaz bu genel kaidedir ve dersin yöneticisi ben olduğum için öğrencilere dogru bilgi vermek gibi sorumluluklarım vardır.
Amma tavuklar ucabilir diye düşünse idim bunu, bence tavuklar uçabilir diye söylerdim ki öğrenciler bunun benim fikrim olduğunu ve genel bir bilgi olmadıgını anlayabilsinler diye .
ikincisi ....... birçok anlama geliyor daha açık olabilirmisin ?

Ve son söz alevilik islam dinine baglı bir meshebtir kesinlikle benim fikrim degil genel bir dogrudur.

Alevimen
22.03.2005, 02:25
Burda kilitlenir.

Açıklama: Konuya dayanarak mesaj yazılmalı kişisel muhabbete geçinmemeli, bunları özelden yapabilirsiniz. http://www.aleviforum.com/images/smilies/3D_NG%20%2823%29.png