Orijinalini görmek için tıklayınız : Yumrukluçetmi - Özgören Köyü Web sitesi
yumruklucepni 05.04.2007, 14:38 www.yumruklucetmi.com
Merhaba arkadaşlar, Yumrukluçetmili gençler olarak bir websitesi hazırlayarak köyümüzü ve bölgemizdeki alevilerin kültürünü tanıtmak istedik. Ziyaret edip görüşlerinizi yazarak birleri mutlu edeceksiniz.
Balıkesirdeki isimlerini bildiğimiz alevi köyleri şunlardır. Listede olmayan köylerin adları yazılırsa sevinirim.
Özgören - Yumrukluçetmi
Ortamandra - Karagedik
Kocasinan - Cehennemdere
Danaveli
Armutlu
Gökçeren
Yeşildere - Killik
Karaman
Macarlar
Elyapan
Akyar
Kozpınar
Güvemçetmi
Çukurhüseyin
Kavakbaşı
Çiftlik
İnkaya
Çitlenbik
Kıraç
Aliağa
Kuşkaya
Çorak-Yeşilyurt
Aynalıoğlu
Yaylacık
Deliklitas
SÖĞÜTGIRI
Aşağıda 16 altı tahtacı köyü listesi var.
İl İlçe Bucak Köy
Balıkesir Merkez Türkali
Burhaniye Pelitköy [karışık]
Tahtacı
Taşçılar
Edremit Arıtaşı
Çamcı
Doyran
Hacıhasanlar
Kavlaklar
Kızılçukur
Mehmetalan
Poyralı
Tahtakuşlar
Yassıçalı
Kepsut Mehmetler
Savaştepe Kongurca
Balıkesirde 100 Kadar Alevi Köyü varmış.. Asimilasyon oralarda da görülüyor sanırım..
Çoğu Köy Tahtacı, Çepniymiş..
yumruklucepni 05.04.2007, 14:51 Merhabalar,
Asimilasyon konusunda Balıkesir bölgesinde geçmişte belki yaşanmış olabilir. Ancak şimdi özellikle cepni köyleri köylerine cami yapılmasına izin vermemektedir. Bununla birlikte ibadet anlamında her yıl cemlerini sürmekte ve aleviliğe cok bağlı olarak yaşamaktadır.
100 köy konusunda tam olarak ney bilgi halen yok:(
Vay be oldukça büyük bir rakam şaşırdım doğrusu. Ama asimilasyon varsa bu üzücü bir durum...
güzel birsite oluşturmuşsunuz fakat bana asimile olunmaya doğru gidildiği hissini verdi özellikle fazla ayrıntılı araştıramadım sitenizi fakat gördüğüm heryerde erkek egemenliği söz konusu arkadaşımm liseleriniz erkek lisesimi yoksaa haremlikk selamlıkk uygulamasımı var ??? anlayamadım hiçbir kız göremedim
paylaşımın için teşekkürler
murat222 17.04.2007, 13:48 balıkesir bandırma çepni köyüde alevidir.
Balıkesirde 100 Kadar Alevi Köyü varmış.. Asimilasyon oralarda da görülüyor sanırım..
Çoğu Köy Tahtacı, Çepniymiş..
Çoğu değil tamamı. Egede alevilerin büyük çoğunluğu Tahatacı ve Çepni dir. Gerikalanlar çoğunluğu ise Rum alevilerinden oluşur.
güzel birsite oluşturmuşsunuz fakat bana asimile olunmaya doğru gidildiği hissini verdi özellikle fazla ayrıntılı araştıramadım sitenizi fakat gördüğüm heryerde erkek egemenliği söz konusu arkadaşımm liseleriniz erkek lisesimi yoksaa haremlikk selamlıkk uygulamasımı var ??? anlayamadım hiçbir kız göremedim
Evet benimde dikkatimi çekti. Mesela burada Bir erkeğin okumamasına istisnai durumlarda izin verilir ama bir kızın okumaması çok yadırganır (okumak derken lise mezuniyeti anlamında demek istedim). Ve derneğimiz çerçevesinde dersaneye gidemeyen kızlara burs verilir. Zaten kızlarımızın %70 kadarı üniversite mezunudur. Erkeklerinde liseyi bitirenlerinin %90 ı üniveristeye gider (mhallemizde 10 erkek den başka liseye gitmemiş olan yoktur)
Merhaba,
Valla bu cümlelerin ile ne demek istediğini anlamadım. Nerde erkek egemenliği var? Nerde asimilasyon var?
Evet benimde dikkatimi çekti. Mesela burada Bir erkeğin okumamasına istisnai durumlarda izin verilir ama bir kızın okumaması çok yadırganır (okumak derken lise mezuniyeti anlamında demek istedim). Ve derneğimiz çerçevesinde dersaneye gidemeyen kızlara burs verilir. Zaten kızlarımızın %70 kadarı üniversite mezunudur. Erkeklerinde liseyi bitirenlerinin %90 ı üniveristeye gider (mhallemizde 10 erkek den başka liseye gitmemiş olan yoktur)
Merhaba,
Ne dikkatinizi cekti?
yumruklucepni 18.04.2007, 16:16 Balıkesir yöresinde bulunan çepni aleviler hakkında bilgi vermek ve köyümüzü tanıtmak amacı ile hazırlanan bu sitede herhangi bir kadın erkek ayrımı bulunmamaktadır.
Böyle bir ayrım yapıldığı kanısına nasıl ulaşmışlar anlamak mümkün değil.
Bizim kültürümüzde ve çalışmalarımızda böyle bir ayrım kesinlikle yoktur. Ulaşabildiğimiz bütün herkesin yardımlarını ve katkılarını bekliyoruz ve bunu sürekli dile getiriyoruz.
Balıkesirde bulunan alevi köyleri portalı yapılması hakkında görüşleri olanlar var mı?
dediğim gibii tamamınıı incelemedimm fakatt incelediğimm kadarı ilee sitenizdee bir erkek egemenliğii çokk açıkk gözee çarpıyorr belkidee çekilenn video veyaa resim kayıtlarındaa tesadüfii bir olay olabilirr lise resimlerii video ları hep erkeklerin varlığınıı gösteriyorr ayrıca sitenizi ilk incelediğimm günn siteye giriş yapan üyelerin tamamının erkeklerden oluştuğunuu farkettimm sözlerimii yanlış anlamayınn fakatt bana sitenizin uyandırdığıı hisler bunlardann ibarett belkii biraz daha yapılandırma veyaa değişiklikk yapılırsaa bu izlenimler ortadann kalkacaktırr tekrarlıyorumm belkide tesadüfii görüntüler fakat bende uyandırdığıı hissiyat bu saygılarımlaa
murat222 18.04.2007, 17:40 dediğim gibii tamamınıı incelemedimm fakatt incelediğimm kadarı ilee sitenizdee bir erkek egemenliğii çokk açıkk gözee çarpıyorr belkidee çekilenn video veyaa resim kayıtlarındaa tesadüfii bir olay olabilirr lise resimlerii video ları hep erkeklerin varlığınıı gösteriyorr ayrıca sitenizi ilk incelediğimm günn siteye giriş yapan üyelerin tamamının erkeklerden oluştuğunuu farkettimm sözlerimii yanlış anlamayınn fakatt bana sitenizin uyandırdığıı hisler bunlardann ibarett belkii biraz daha yapılandırma veyaa değişiklikk yapılırsaa bu izlenimler ortadann kalkacaktırr tekrarlıyorumm belkide tesadüfii görüntüler fakat bende uyandırdığıı hissiyat bu saygılarımlaa
ben yumrukluçepni köyüne 2002 de gitmiştim.aleviliklerine oldukça bağlılar.önyargılı davranmak yanlış...sivasın herhangi bir alevi köyü nasılsa yumrukluçepni köyüde öyle,köyde cemleride eksiksiz sürüyor.ayrıca böyle bir köyün kadın-erkek ayrımı yapacağını,haremlik-selamlık olacağının düşünülmesi çok yanlış...
yumruklucepni 20.06.2007, 17:49 Balıkesir cepnilerinin bağlı olduğu ocak hakkında yapmış olduğum araştırma sonucunda Gaziantep Kalealtı semtinde bulunan Kazimi Tekkesine bağlı olduğunu bilgisine ulaştım.
Gaziantepte bulunan dedelerimiz burada Milemis Köyü, Köseler Köylerinde ikamet etmektedirler.
Anadoluya (yerleşim olarak Gaziantep) Hacı Bektaş-i Veli ile aynı zamanda Semerkant'an gelmiş olan İmam Musai Kazım torunlarından olan Muhammet Semerül Kandi Gaziantep civarına yerlerleşmiştir. Burada posta oturarak anadoluda aleviler arasında yol önderi olmuştur.
Halen Balıkesir, Manisa, İzmir bölgelerinde cepniler, Ardağan Damal alevileri, Yozgat Çayıralan alevileri ve Gaziantep bölgesinde bulunan alevilerin inanç önderliğini yapmaktadırlar.
Egedeki Alevi varlığı oldukça sevindirici
Balıkesirdeki isimlerini bildiğimiz alevi köyleri şunlardır.
Özgören - Yumrukluçetmi
Ortamandra - Karagedik
Kocasinan - Cehennemdere
Danaveli
Armutlu
Gökçeren
Yeşildere - Killik
Karaman
Macarlar
Elyapan
Akyar
Kozpınar
Güvemçetmi
Çukurhüseyin
Kavakbaşı
Çiftlik
İnkaya
Çitlenbik
Kıraç
Aliağa
Kuşkaya
Çorak-Yeşilyurt
Aynalıoğlu
Yaylacık
Deliklitas
SÖĞÜTGIRI
Aşağıda 16 altı tahtacı köyü listesi var.
İl İlçe Bucak Köy
Balıkesir Merkez Türkali
Burhaniye Pelitköy [karışık]
Tahtacı
Taşçılar
Edremit Arıtaşı
Çamcı
Doyran
Hacıhasanlar
Kavlaklar
Kızılçukur
Mehmetalan
Poyralı
Tahtakuşlar
Yassıçalı
Kepsut Mehmetler
Savaştepe Kongurca
Burhaniye ve Edremitte epey Alevi köyü varmış. Özellikle Edremitteki Alevi köylerinden bazılarını gördüm kaz dağı civarında onların Alevi olduklarını sonradan öğrenmiştim.
Her Alevi gibi dağlık bölgeler Alevilerin yerleşim birimi. Munzur dağlarından Kaz dağlarına Alevileri görmek sevindirici.
murat222 10.09.2007, 21:40 balya kocabük köyüde alevidir.
|