Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz. Ali'nin adi
Bir Zeynep 20.12.2005, 21:42 Slm canlar bugün bana sii bir arkadas sordu ki: Hz. Ali nin ikinci ismini biliyomusun dedi. Sasirdim, dedim: Upssssssss, bir adi daha varmiydi ki? Ben bilmiyorum vallaha. Google de arama yaptim az biraz ve bisey bulamadim, aranizda bilen var mi? Acaba adi Ali Murteza miydi?
Yakapınarlı 20.12.2005, 21:45 adı güzel alim bir ara bende duymuştum buna benzer birşey evet eğer ikinci bir adı daha varsa bu mürteza olabilir genelde türkülerdede geçer yaa.bakalım belki bir bilen çıkar.
Bir Zeynep 20.12.2005, 21:57 Ben tahmin ettim vallaha cünkü bana soran arkadasimin adi Mortaza, yani Murteza. Ama google de felan bulamadim. Canlar yardim edin. Aslinda bilmemiz lazim ya eger gercekten bi adi daha varsa : (((
rockçı turna 20.12.2005, 22:13 haydar var mesela; şiirlerde haydar-ı kerrar die gecer
rockçı turna 20.12.2005, 22:17 aklıma iki tane daha geldi şah-ı velayet, şah-ı merdan
Allah'ın aslanı anlamına gelen Esadullah ya da Haydar lakabıyla da anılır. Ayrıca Hz. Ali'ye Hz. Muhammedin Ebu Turap (Toprağın babası) künyesini verdiği kaynaklarda yazılıdır.
Sen bir peygambersin şeksiz gümansız
Sana inanmayan dinsiz imansız
Teslim abdal neyler dünyayı sensiz
Adı güzel kendi güzel Muhammet dost
Adı güzel kendi güzel Mustafa'm dost
Ya Muhammet Ali aşkına denir
bazende
Muhammet Murtaza aşkına denir...
Kizilbas 66 21.12.2005, 00:37 Slm canlar bugün bana sii bir arkadas sordu ki: Hz. Ali nin ikinci ismini biliyomusun dedi. Sasirdim, dedim: Upssssssss, bir adi daha varmiydi ki? Ben bilmiyorum vallaha. Google de arama yaptim az biraz ve bisey bulamadim, aranizda bilen var mi? Acaba adi Ali Murteza miydi?
Anadolu Aleviligi acisindan en önemli kisilik olan Hz.Alinin bilinen adlari vardir.Sevgili arkadasim bulabildigim ölcüde sizlere aktarayim..isimlerinin anlamlarinida yaziyorum...
ADI = ANLAMI
Ali = yüce,yüksek,ulu
SahI-Merdan = yigitlerin sahi
Sir-i Yezdan = Allahin arslani
Haydar = Yigit
Haydar-i Kerrar = Düsmanin üstüne döne döne vuran
Ebu Türab = Topragin babasi,toprak gibi alcak gönüllü
Esedullah = Tanrinin arslani
Asedullah-ül Galip = Tanrinin yenilmez arslani
Murtaza = Tanrinin rIzasina nail,secilmis
Ali-yel Murtaza = Seckin insan
Tesbit edebildiklerim bu kadar..Saygilarimla
ALi YARDIMCINIZ OLSUN............
Bir Zeynep 21.12.2005, 01:25 Sagolun canlar cevaplariniz emekleriniz icin. Ben arkadasa bunlari bi sorayim. Bakalim ne cevap verecek.
Bir Zeynep 21.12.2005, 20:22 adi Ali Murteza miydi?
Heeeeeeeeee yaaa canlar, gercekten de Ali Murteza imis Pirimizin adi. Tahmin etmistim zaten, arkadasimin öyle sorduguna göre, dimi ama?!?!
Iyi oldu sormasi, bisey daha ögrendik. :3D_NG (4)
Selam Canlar;
Hz. Alinin Diğer Ismi Aliyel Murtaza.haydar Ise Pir Sultan Abdal'in Ismi Diye Biliyorum. Saygilar.
harbiyeli 23.12.2005, 20:16 adı güzel alim bir ara bende duymuştum buna benzer birşey evet eğer ikinci bir adı daha varsa bu mürteza olabilir genelde türkülerdede geçer yaa.bakalım belki bir bilen çıkar.
DİGER ADI EVET ALİYYUL MERTEZADIR,,DÜLDÜL İSE ATININ İSMİDİR
atayselvi 25.12.2005, 14:11 canlar sağolun bizde öğrenmiş olduk
Gülcan Duru 21.01.2006, 18:12 adı güzel Ali mize Hayar dendıgını bılıyorum.
benim bildigim duydugum haydar ismi veay murtaza olması gerek
Bir Zeynep 24.01.2006, 17:20 Murteza evet, bunu biliyoruz artik. Ama Haydar miiiiiiiiiii??? Benim bildigim Haydar = Haci Bektas Veli ye denir?? Mesela: Yetis Haydar. Yetis Haci Bektas-i Veli!? Sizce nasil canlar? Herkes katilsa veya bi arastirma yapsa, iyi olur.
Şah-ı Merdan
Ali el Murteza
Haydar-ı Kerrar : hz. Ali icin soylenen donup donup tekrar saldiran aslan manasina gelen tamlama.
Ebu Turap:hz. Alinin sürekli toprakda oturduğunu gören hz. Muhammed tarafından hz. Aliye verilen lakap, toprağın babası manasında
Benim bildiklerim bu isimler canlar
kaanbilkay 25.01.2006, 11:22 kesinlikle katılıyorum sana
Bir İsmin Haydar'dır / Bir İsmin Ali
diye bir Türkü var..
Bir İsmin Haydar'dır / Bir İsmin Ali
diye bir Türkü var..
Evet Ahmet Kaya son kasetinde söylemiş o türküyü Pir Sultan'a ait bir türkü.
Ne alakaysa....
Serkan_Devrim 02.02.2006, 00:01 haydar arslan demektir. hz Ali nin lakabının arslan olduğunu bilirsiniz. işte bu yüzden hz Ali nin bir adıda haydardır. haydarı kerrar derler. yani döne döne saldıran arslan demektir.
hazreti alinin ismi var yeterince fazla isimli olmasi neyi deyistirecek
bununla neyi ariyorsunuz nereye varmak istiyorsunuz yoksa zamanmi doldurmak icin yaziyorsunuz anlamis deyilim
Serkan_Devrim 02.02.2006, 00:14 hazreti alinin ismi var yeterince fazla isimli olmasi neyi deyistirecek
bununla neyi ariyorsunuz nereye varmak istiyorsunuz yoksa zamanmi doldurmak icin yaziyorsunuz anlamis deyilim
sorulana cevap verdim. :yamukgul: hz Ali nin isimlerinin sayısı veya eşlerinin sayısı beni çok ilgilendirmez. ben onu tarihi bir kişilik olarak sevdim. :yamukgul:
saygılar.
Evet Ahmet Kaya son kasetinde söylemiş o türküyü Pir Sultan'a ait bir türkü.
Ne alakaysa....
Biraz daha düşün kurarsın alakayı. :uhhm:
hazreti alinin ismi var yeterince fazla isimli olmasi neyi deyistirecek
Fazla isminin olup olmaması bir şeyi değiştirmiyor arkadaşım ! Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler bilgi sahibi oluyorlar bu kadar.
Bir Zeynep 03.02.2006, 10:48 hazreti alinin ismi var yeterince fazla isimli olmasi neyi deyistirecek
Hasan can, bu konuyu ben actigim icin sana en güzel cevabi ben verebilirim sanirim. Bu soruyu zaman doldurmak icin yazmadim buraya. Forumun hic ama hic bir kismini, hic bir cümlesini, sözünü zaman doldurmak icin ne okudum, nede yazdim. Belki sen böyle düsüncelerle yaklasiyosun, onu bilemem tabi. Ilk yazimi okuduysan eger, neden sordugumu anlayacaksin! Sii olan bir arkadasim bana sordu, sen Hz. Ali nin diger ismini biliyormusun diye. Bende bilmiyordum diye size danistim. Ne var bunda? Nasil yani, neye varmak istiyorsunuz? Her bir yaziyla insan paylasir, bilgi sahibi olur, öyle degil mi? Amac buydu sadece. Zamanini bu yazimla bosu bosuna doldurduysam, özür dilerim can. Bi daha kine sana danisirim yazmadan, olur mu?
Saygilar.
musayipakyuz 03.02.2006, 10:50 Binbir Dondan baş gözster di Aliyel Murtaza arkadşalar o her donda dünya ya geldi onun 1001 ismi var haydar ı kerrar murtaza mustafa ,murtaza,
hacı bektaşı veli de aliydi DİYENLERDE VAR
[quote=Arguvan]Biraz daha düşün kurarsın alakayı. :uhhm:
Alakanın ne olduğunu gayet iyi biliyorum o türküyü çok severim ve neredeyse ezbere bilirim. "Bir ismin Haydardır bir ismin Ali ,hak Murtaza denir sana ya Ali " . Yani türkü Hz. Ali'nin isimlerinden bahsediyor ama yazılan mesaj bu şekilde açıklanmamış sadece böyle bir türkü var denmiş...
Yani mesaj biraz havada kalmış o yüzden ne alaka dedim.
Ben ikinci Ismini Haydar olarak biliyordum.
Cok güzel bi Topic.. Bizim bunu bilmemiz lazim. Hemde aleviyiz diyorsak mecburuz bunu bilmeye?
Bir Zeynep 11.02.2006, 14:48 Ben ikinci Ismini Haydar olarak biliyordum.
Cok güzel bi Topic.. Bizim bunu bilmemiz lazim. Hemde aleviyiz diyorsak mecburuz bunu bilmeye?
Sagol can, bencede. Ama hasan1 dostumuz bak ne demis. Artik cevap bile vermiyo. Ne diyim!?!?
arkadaşlar yazıldımı bilmiyorum ama birismide şahı merdan diye biliyorum paylaşmak istedim .
arkadaşlar yazıldımı bilmiyorum ama birismide şahı merdan diye biliyorum paylaşmak istedim .
bunuda duydum..
Yazik bize, isimlerini bilmiyoruz!!!!
Canlar,
benim bildigim kadariyla Pir Sultan Abdal efendimizin ismi " Haydar Ali dir " yanlis bilgiye sahip olabilirm. "Bir ismim haydardir bir ismim ali" cümlesinin gectigi eserindede kendinden bahsettigini düsünüyorum.
Adi güzel Alimizin isimlerini bizimle paylasan canlara icten tsk etmek geregi duyuyorum !!!
Haydar-ı Kerrar, Şahı merdan, Aliyyül Mürteza, Ebu Turab
Bir Zeynep 23.02.2006, 19:51 Canlar,
Adi güzel Alimizin isimlerini bizimle paylasan canlara icten tsk etmek geregi duyuyorum !!! eyvallah can sagolasin.
merhaba bende ali mürtaza olarak biliyorum dorusu ismi ama haydarı kera ali murtaza vb birkaç isimilede anılır
Dede-baba 31.03.2008, 17:21 Değerli canlar... Hz. Ali'nin Yüze yakın lakabı vardır... En yaygınları
Murteza: Tanrının rızasını kazanan
Esedullah : Tanrının Arslanı
Şah-ı Velayet: peygamberden sonraki gerçek temsilci..
Haydar-ı Kerrar: Döne döne vuran.. Zalime aman vermeyen...
Ebul Hasan: Hasan'nın babası
Dede-baba 31.03.2008, 17:26 Değerli canlar... Hz. Ali'nin Yüze yakın lakabı vardır... En yaygınları
Murteza: Tanrının rızasını kazanan
Esedullah : Tanrının Arslanı
Şah-ı Velayet: peygamberden sonraki gerçek temsilci..
Haydar-ı Kerrar: Döne döne vuran.. Zalime aman vermeyen...
Ebul Hasan: Hasan'nın babası
Resulullah Buyurdu ki... ]" Göğe çıktığımda (Mi'racım da), Yüce Tanrı şöyle buyurdu:
Ya Muhammed! Sana ve Ali'ye (Ali ... Yüce Ulu anlamında olup.. Allah'ın Esma-ül Hüsnalarından biridir) isimlerimden birer isim verdim...
ismim zikredildikçe sizde zikroluyorsunuz.. Mahmud benim... Muhammed (övülmüş.. övülen..) sensin...
Alüy'ül- A'la benim... kendisi de yüce olan Ali'dir...
Ey Muhammed! Seni.... Ali, Fatıma, Hasan ve Hüseyin'i.... Nurumdan Nur gölgeleri olarak yarattım...
Sonra sizlerin velayetinizi göklere ve iki yeryüzüne sundum... Kim sizin velayetinizi kabul etti ise Hidayete ulaştı... Kim ki inkar ettiyse delalete ... Küfre sapmış oldu..."
Allah .. Hakk-muhammed- Ali yolundan bizleri ayırmasın.. Pirimiz.. Üstazımız Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli yolu üzre olanlardan eylesin..
Ya Allahım bizleri... Muhammed Mustafanın.. Ali-el Mürtaza'nın.. . yolundan ayırma... Bizleri Hüseyin aşkı için göz yaşı dökenlerden eyle... daim salat üzre olanların yoluna ilet..
Saygılarımla...
Allah Eyvallah
hayderiyem 31.03.2008, 17:52 "
Fazla isminin olup olmaması bir şeyi değiştirmiyor arkadaşım ! Bu konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler bilgi sahibi oluyorlar bu kadar."
Şahı-Velayet;var olan fakat görünen ve görünmeyen kainatın Velilerinin şahı.
Son Peygamber Hz. Muhammed'den sonra dünyanın idare edilmesinde Tanrının yer yüzündeki eli olan ve olacak olan Velilerin Şahı anlamındadır.
Ebu Turab ;Toprağın babası.
Tanrının ismi birdir,geriye kalan ve isim diye zikredilenlerin hepsi sıfatıdır o bir ismi de Ali'ye verilmiştir.
Mürteza;Razı olunan dır.
Haydar; Allahın kapısı anlamındadır,Allaha ulaşmak isteyen Kapıdan girmek zorundadır.
Haydarı Kerrar;Tanrıya giden yolun bekçisi koruyucusu ve Allaha Asi olanların kahredicisidir.Her yönden gelen düşmanın korkusudur.
Ondan başka fatih yoktur"La feta illa Ali la seyfe illa Zülfikar"Zülfikardan başka kılıç yoktur ifadesinin sahibidir.
Daha açıklanması geren bir çok isim ve sıfatları var fakat bu kadarını bile anlayabilsek yeter
turna2001 02.05.2008, 19:44 ben haydar diye biliyorum
notlierlife58 02.05.2008, 19:55 ali el murteza die biliyorum,dede baba nın verdiği bilgiler çok haklı,teşekkür ederim...
geygel60 02.05.2008, 20:39 Değerli canlar bu konuda bizi bilgi sahibi yapmaya çalışan bizi bilgilendiren bütün canlara teşekkürler.
Yolunuz oniki imam yolu ola
Aliyyel Murtaza yardımcınız ola
slm dostlar her ne olursa olsun güzellik ve sevgi anlamlı isimler. bu arada harbiyeli söylediğin çok ayıp ama zaten harbiyelilerin hepsi böle ama ona görede hakları veriliyor..
yurdagül 06.05.2008, 19:51 bin bir adı vardır birisi hızır nerede çagırsam orada hazır HZ Muhammet vezir HZ Ali hızır gönülden ne geçerse adı odur
alihaydar23 06.05.2008, 20:09 merhaba arkadaslar...
Ben hz. Ali nin göbek adının haydar olduğunu biliyorum.Haydar Allah'ın aslanı demek.
Tabi Başka bir göbek adı var ise onu bilmiyorum...
(Bende merak ettım )
halitseyfi 07.05.2008, 00:45 ""1001 adı var biri Ali"
|