Orijinalini görmek için tıklayınız : "yaradan" ali?

thunderstorm
20.12.2005, 22:00
"melamet hirkasi" adli bir türküde "yâr ali yaradan ali, can ali canan ali" sözleri geçiyor. Yani yaradan Ali ne anlama geliyor bu türküde? Ali yaradan degil çünkü. Mantikli bir açiklama yapabilen kisi varsa lütfen yazsin. :sasirdi:

Saygilarimla,

thunderstorm
23.12.2005, 18:20
Galiba kimse bu soruma cevap bulamadi... halen bir yorum bekliyorum.

harbiyeli
23.12.2005, 20:06
Hz.alİ=yaradan=allah,,İŞİn Zahİrİ Kisminda Sen Ben Gİbİ İnsan Ama Batİnİ Kisminda Allahin Ta Kendİsİ,,bİrara AÇiklayacam Sana Bunu

sila
23.12.2005, 20:17
neden herkesin yilarca dinledigii muzige kimse karsi cikmadidaa simdi sen bunun hesabini soruyorsunn...benim dusuncem Aliye duyulan saygidan sevginin buyuklugunden olsa gerekk. sonraa bazi turkulerimizde gecer bu tur sozlerr kotu birsey yok bencee mesela bir turmuzdee ''umudumuz sende kaldi yar ali senden medet dostt'' burdada senin dusundugun gibi dusunsekk Allahtan beklememiz gereken yardimi medetti aliden ummusuzz oyleye gelirr ama alakasi yokk..... dolyisaa Hz Aliye sevgii bir bagllik var......

thunderstorm
23.12.2005, 20:44
neden herkesin yilarca dinledigii muzige kimse karsi cikmadidaa simdi sen bunun hesabini soruyorsunn...

1. yillardir dinleyenler kadar karsi çikanlarda olmustur, bunu herkez biliyor.
2. sormak ayip degil, ama bilmeyipte biliyormus gibi yapmak ayip.
3. kimseden hesap sormuyorum
4. sadece merak ettim, neden yaradan sözcügü geçiyor diye. Acaba azeri bir türkü mü? Ali insani yaradan degil... Ama o zamandaki direnisi yaratandir...

benim dusuncem Aliye duyulan saygidan sevginin buyuklugunden olsa gerekk. sonraa bazi turkulerimizde gecer bu tur sozlerr kotu birsey yok bencee

Hiçbir diger türkülerde "yaradan ali" geçmiyor, ondan merak ettim.

Yinede cevabiniz için tesekkürler.

sila
23.12.2005, 20:52
thunderstorm sen cok koyunde yada o cevre koylerde fazla kalmadin galibaa bu cok normall alinin bizim oralarda ne kadar sevildiiginii bilirsinn ne kadar deger verildiignii bazi dualarda bile gecerr bizim oralardaa meselaa sen buyuksun yaradan alimm,yetis yaa alimm,medet alim gibi daha bircokk dualarr bagliliklarrrr ben sahsenn cok duydummmm bu bence normaldirr ama merak edisinizee saygi duyuyorumm tabiki bilmemek ayip degil ogrenmemek ayippp.. ben teskur ederimmm :((

eerkan82
24.12.2005, 08:40
valla ben her zaman ve her yerde söylediğim gibi YARATAN ALİ
benim allahımdır yıllardırda büyük bir hayranlıkla dinlediğim türküdür bu zamana kadar hiç bir kimseden böyle bir eleştiri almamıştım.bizim çoğu alevi dostlarımız Ali yi yaratan olarak görmesede bu tür türkülere,deyişlere,duazimamlara hiç bir zaman bir eleştiri getirmemmiş büyük bir beğeniyle dinlemişlerdir saygı duymuşlardır.bukadar ince bir ayrıntıya girme derim eğer istemiyorsan Ali yi yaratıcı olarak görmessin olur biter o zaman türkülerimizi eleştirmek zorunda kalmassın.

saygılar.....

Kizilbas 66
24.12.2005, 11:56
"melamet hirkasi" adli bir türküde "yâr ali yaradan ali, can ali canan ali" sözleri geçiyor. Yani yaradan Ali ne anlama geliyor bu türküde? Ali yaradan degil çünkü. Mantikli bir açiklama yapabilen kisi varsa lütfen yazsin. :sasirdi:

Saygilarimla,

Arkadaslar bu soruyu sormadan önce forumu bir arasririn.Hz.Ali ile ilgili bir cok yazi var önce okuyun eger sorunuzun cevabini bulamazsaniz konuyu acin....

Saygilarimla.............

thunderstorm
24.12.2005, 12:11
valla ben her zaman ve her yerde söylediğim gibi YARATAN ALİ
benim allahımdır

Allah birdir, ve yaratan sadece O'dur. Hz. Ali ise Allahin bir kulu, onu yaratici olarak görmek tamamen yanlis birsey. Ali'ye sevgi her alevinin içinde vardir buna kimse karsi koyamaz, ama onu yaratici olarak görmek biraz sapmak gibi bence... Ali'yi yataci olarak görenler; duydunuz mu Hz. Ali'nin türbesine saldirdilar! Ve o saldiranlar, bugün belki çok sevdiginiz, ürünlerini severek belki aldiginiz Amerikalilar. Bu olaylara tepkinizi nasil gösterdiniz? Laf ile herkes alevi oluyor, ama is basa geldimi kimseden ses çikmiyor, bir protesto bile etmiyorlar.

Asagdaki haber basligi bir gazeteden alinmis. Iyi okuyun!
Irak’ta Şiiler ile Amerikalılar arasındaki çatışmalar, Necef ve Kerbela’daki kutsal mekanlara dayandı. Necef’teki Hz Ali Türbesi’nin kubbesi dört yerinden isabet aldı. Amerikalılar, ‘Biz yapmadık’ derken, Şiiler ise Amerikalıları suçluyor.

Ben bunlari okuyunca, sahsen acaba gerçek aleviyim mi diye sordun kendime. Ve cevabi kocaman bir "HAYIR". Alevilik sözle degil, yürekle oluyor.

Gençler ise bunlardan (dünyadan) habersiz bir kiliç kolye takip, artistlik yapip geziyorlar. Kiliç omuzda degil, elde olmasi gerek!

Kizilbas 66
24.12.2005, 13:18
thunderstorm a cevap...

Her Alevinin Aleviyim diyenin önce bu inanci nasil algiladigi,tanimladigi irdelenmelidir.Eerkan 82 arkadasimin yazdiklarina katiliyorum güzel ve kisa sekilde aciklamis. Senin Alevi olup olmadigini bilemiyorum ama yazdiklarina bakilirsa daha cok Sii-Caferi ekseninde oldugunu varsayiyorum.Anadolu Alevisi olmak ,olabilmek sadece Ali yi sevmekle olmuyor.Eger böyle bir durum kabul edilseydi tayyip erdoganda Alevi olmasi gerekirdi.Cünkü o da Hz.Ali yi sevdigini belirtmisti.Alevilik bogazina Zülfikar kilici takmaklada olunmuyor ama tabi bu bir sevginin ,bagliligin ifadesi saygi duymaliyiz.Zülfikar takanlarada söylemis oldugun ifadeler hos degil onur zedeleyici,yazdiklarina dikkat et bunlar bir Aleviye yakismayan sözler.
Anadolu Aleviliginde Hz.Ali nin yeri ve anlami bugüne kadar gelen SIR larla anlatilmis deyislerde ve düvaz larda ifsa edilmistir.Bir cok Erenlerin ve Alevi ozanlarin siirlerinde bunu görebiliriz.Alevilerin 7 ulu ozanindan Virani söyle der :

Evvel odur ahir odur
Tayyip odur Tahir odur
Batin odur zahir odur
Ali Ali Ali Ali

Burada görüldügü gibi Ali ,askin bir varlik anlaminda Tanrisallik iceren bir kavramdir.Siirde belirtilen bütün nitelikler Allah in nitelikleridir.Oysa Virani bunu Ali de görüyor tanrinin Ali oldugunu söylüyor.Büyük Alevi ozani Pir Sultan Abdal bir dörtlügünde söyle diyor :

Gafil kaldir su gönlünden gümani
Bu mülkün sahibi Ali degil mi ?
Yaratmistir onsekizbin alemi
Rizklarini veren Ali degil mi ?

Bu deyisinde Ali nin tanri oldugunu ,evreni yarattigini hicbir tartismaya eksiklige yol acmayacak sekilde belirtiyor.Devam edelim Sahkulu dergahinin son Postnisini Mehmet Ali Hilmi Dedebaba ya göre " Tanri Ali nin kisiliginde insan niteligi icinde gözlere acilir.Varlik kavrami altinda toplanan ne varsa bastanbasa Ali dir :

Aynayi tuttum gözüme
Ali göründü gözüme
Nazar eyledim özüme
Ali göründü gözüme

Bu deyise göre Ali bütün varliklarin özüdür,yaraticisidir,tanriya yükletilen,onda varsayilan bütün nitelikler,yetenekler,gücler Ali de vardir.Ali tanrinin kendisidir.Evreni yaratanda insani koruyacak olanda gene Ali dir.Dolayisiyla melamet hirkasi adli türküde ( derisi yüzülen Nesimi nin siiri ) yar Ali yaradan Ali can Ali canan Ali nin anlamida yukarida acikladigim gibi Anadolu Aleviliginde
Ali ye verilen kavram ve misyondur.
Sözlerimi 19.yüzyilda yasamis Alevi-Kizilbas sairi Dervis Ali nin siiriyle noktalamak istiyorum :

Yeri gögü arsi kürsü yaratan
Men Ali den baska tanri görmedim

HIZIR YARDIMCINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN

Saygilarimla...........

sila
24.12.2005, 21:42
kzizilbas abii cok ahrika bir aciklamaydii bilgilerin icin saolll gercekten cok hosuma gittii......birdee o zmanalrin bakicisii yani Hz aliyle ilgilene kisi bile suan adi aklima gelmiyorr ''dogdugunu bilmesem sana allah diye tapacagim'' sozunu kullanmsitir . buda demek oluyorkiii Hz Alinin cok yuce ve ulu oldugunu gosterir........

saygilar.......

Adam
24.12.2005, 23:47

Saygilarimla,

Ali yaradan ben de yaradanım çünkü yaradan insandan ayrı değildir bu tıpkı insanın içindeki bir hücrenin ben insanım demesi gibi. Aynayı tuttum yüzüme, Ali gözüktü gözüme.

atayselvi
25.12.2005, 13:42
bizim büyüklerimiz bir hikaye gibi anlatırlardı.Büyüklerimiz derken ben 47 yaşındayım.Peygamberler bir toplantı düzenlemişler.Herkes bir anısını anlatmış .Nuh peygamberde Tufan da Gemim bir kasırga ya yakalandı çok kötü bir durumdayız gemi tam alabora olacakken suyun içinden bir el çıktı ve gemiyi tutarak batmaktan kurtardı dünyamızın sonu gelecekti onun sayesinde şimdi böyle toplantılara katılabiliyoruz der. Bunun üzerine Hz.Ali kolunu açarak o el buna benziyormuydu Der artık gerisini siz düşünün.

Canan
25.12.2005, 17:16
benim alevilik hakinda bildiklerim cok kisitli bu nedenle sorulan soruya verebilecegim cevap yanlizca kisisel dusuncelerim dir.......

yaradan Ali .........
sozcu benim icin su anlama geliyo......
evet Ali yaradandir....ama insanlarin ve dunyanin yaradani degil....

Ali bu yolun biz Alevilerin, inanclarimizin, felsefemizin, insanligimizin, kulturumuzun yaradanidir.

insan varligi yanlizca et ve kemikden olusmaz her insanin birde kisisel duygulari, inanclari, felsefesi, ve kulturu var ve biz alevilerin inanclari ve kulturu Ali yoluna oldugu icin evet bizim insanligimizi yaradan Ali'dir.

thunderstorm
26.12.2005, 02:16
sozcu benim icin su anlama geliyo......
evet Ali yaradandir....ama insanlarin ve dunyanin yaradani degil....

Ali bu yolun biz Alevilerin, inanclarimizin, felsefemizin, insanligimizin, kulturumuzun yaradanidir.

insan varligi yanlizca et ve kemikden olusmaz her insanin birde kisisel duygulari, inanclari, felsefesi, ve kulturu var ve biz alevilerin inanclari ve kulturu Ali yoluna oldugu icin evet bizim insanligimizi yaradan Ali'dir.

Düsünceleriniz katiliyorum, Canan.

dervish
26.12.2005, 04:12
thunderstorm a cevap...

Her Alevinin Aleviyim diyenin önce bu inanci nasil algiladigi,tanimladigi irdelenmelidir.Eerkan 82 arkadasimin yazdiklarina katiliyorum güzel ve kisa sekilde aciklamis. Senin Alevi olup olmadigini bilemiyorum ama yazdiklarina bakilirsa daha cok Sii-Caferi ekseninde oldugunu varsayiyorum.Anadolu Alevisi olmak ,olabilmek sadece Ali yi sevmekle olmuyor.Eger böyle bir durum kabul edilseydi tayyip erdoganda Alevi olmasi gerekirdi.Cünkü o da Hz.Ali yi sevdigini belirtmisti.Alevilik bogazina Zülfikar kilici takmaklada olunmuyor ama tabi bu bir sevginin ,bagliligin ifadesi saygi duymaliyiz.Zülfikar takanlarada söylemis oldugun ifadeler hos degil onur zedeleyici,yazdiklarina dikkat et bunlar bir Aleviye yakismayan sözler.
Anadolu Aleviliginde Hz.Ali nin yeri ve anlami bugüne kadar gelen SIR larla anlatilmis deyislerde ve düvaz larda ifsa edilmistir.Bir cok Erenlerin ve Alevi ozanlarin siirlerinde bunu görebiliriz.Alevilerin 7 ulu ozanindan Virani söyle der :

Evvel odur ahir odur
Tayyip odur Tahir odur
Batin odur zahir odur
Ali Ali Ali Ali

Burada görüldügü gibi Ali ,askin bir varlik anlaminda Tanrisallik iceren bir kavramdir.Siirde belirtilen bütün nitelikler Allah in nitelikleridir.Oysa Virani bunu Ali de görüyor tanrinin Ali oldugunu söylüyor.Büyük Alevi ozani Pir Sultan Abdal bir dörtlügünde söyle diyor :

Gafil kaldir su gönlünden gümani
Bu mülkün sahibi Ali degil mi ?
Yaratmistir onsekizbin alemi
Rizklarini veren Ali degil mi ?

Bu deyisinde Ali nin tanri oldugunu ,evreni yarattigini hicbir tartismaya eksiklige yol acmayacak sekilde belirtiyor.Devam edelim Sahkulu dergahinin son Postnisini Mehmet Ali Hilmi Dedebaba ya göre " Tanri Ali nin kisiliginde insan niteligi icinde gözlere acilir.Varlik kavrami altinda toplanan ne varsa bastanbasa Ali dir :

Aynayi tuttum gözüme
Ali göründü gözüme
Nazar eyledim özüme
Ali göründü gözüme

Bu deyise göre Ali bütün varliklarin özüdür,yaraticisidir,tanriya yükletilen,onda varsayilan bütün nitelikler,yetenekler,gücler Ali de vardir.Ali tanrinin kendisidir.Evreni yaratanda insani koruyacak olanda gene Ali dir.Dolayisiyla melamet hirkasi adli türküde ( derisi yüzülen Nesimi nin siiri ) yar Ali yaradan Ali can Ali canan Ali nin anlamida yukarida acikladigim gibi Anadolu Aleviliginde
Ali ye verilen kavram ve misyondur.
Sözlerimi 19.yüzyilda yasamis Alevi-Kizilbas sairi Dervis Ali nin siiriyle noktalamak istiyorum :

Yeri gögü arsi kürsü yaratan
Men Ali den baska tanri görmedim

HIZIR YARDIMCINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN

Saygilarimla...........

arkadaşım bu üste yazdığın şiir beyit türkü her ne isim koyarsan koy açıkça "ŞİRKTİR", Allaha ortak koşmaktır,sen hiç Hacı Bektaş Velinin Makalat kitabını okumamışsın belli.Aleviliğin amacı nefsi kötülüklerden temizlemek değil midir?peki!!!nefsi temizlemekten gaye nedir?Allahı tanımak ,onun rızasını almak,onun razı olduklarına gösterdiği sırlara ermek değil midir?

sen Allahın sıfatlarını Hz Aliye verdin onu rableştirdin senin nefsini temizlemek için önce aklındaki bu fikirleri temizlemen lazım...

Hz Ali en büyük savaşı Allaha şirk koşanlara vermiştir.bu düşüncelerle Hz Alinin yolu taban tabana zıt kardeşim...

Serkan_Devrim
26.12.2005, 12:49
arkadaşım bu üste yazdığın şiir beyit türkü her ne isim koyarsan koy açıkça "ŞİRKTİR", Allaha ortak koşmaktır,sen hiç Hacı Bektaş Velinin Makalat kitabını okumamışsın belli.Aleviliğin amacı nefsi kötülüklerden temizlemek değil midir?peki!!!nefsi temizlemekten gaye nedir?Allahı tanımak ,onun rızasını almak,onun razı olduklarına gösterdiği sırlara ermek değil midir?

sen Allahın sıfatlarını Hz Aliye verdin onu rableştirdin senin nefsini temizlemek için önce aklındaki bu fikirleri temizlemen lazım...

Hz Ali en büyük savaşı Allaha şirk koşanlara vermiştir.bu düşüncelerle Hz Alinin yolu taban tabana zıt kardeşim...
önvcelikle şirk arapçada ortak koşmak demektir. dini termolarak ise allaha ortak koşmak demekir. yani allahın varlığına inanmakla beraber başka ilahlar olduğuna inanmaktır. arkadaşın yazdığı şirk değildir. çünkü allahın yanında birde ali ye tapmıyor. allahın ali olduğuna nanıyor. ikisi farklı şeylerdir. ben bu inanca sahip olmamakla arkadaşın inancının şirk omadığını belirttmek isterm.

eerkan82
26.12.2005, 13:12
sayın thunderstorm arkadaşım;
Hz Ali'nin türbesine saldırıldığınıbomba atıldığını ama biz alevilerin tepki göstermediğini söylemişsin
evet göstermedik haklısın ozaman bizde kendimizi savaşın içinemi atsaydık
sende farketmişsindir o atılan bombalar sadece duvarlarına isabet etti başka ne yapabildi söylermisin
o bombalardan sonraki ABD'nin durumunu hiç merak edip izledinmi
en ufak bir fırtınada harabeye döndü ve daha bunungibi niceleri
zaten yapılması gereken bir şey varsa eğer, bunu vakti ve zamanı geldiğinde yapacaktır sen hiç merak etmeyesin

Kizilbas 66
26.12.2005, 13:23
Anadolu Alevi inancinda yüzyillardir varolan gercegin ve SIR rin saklanmasi,yasatilmasi inancsal olgudur.Bi bir Alevi daha farkli bir ifadeyle Ali SIR ridir.Yazilanlarin herkes tarafindan anlasilmasi tasavvufi anlaminin algilanmasi bir inanc sorunudur.Seriat kapisinda olanlar bunu anlayamaz.Sekilcilikte takili kaldiklari icin kabullenmek zordur.Makalatida okuduk ,Tanriyida severiz daha önceki yazilarimizda Aleviligin Tanri anlayisinin kendine özgü ve farkli bir anlayis oldugu Sünni ve Siilerden farkli olarak Tanriyi degerlendirdiklerini belirtmistik .Tekrar yazmaya gerek yok.Sia ci arkadaslarim kendi inanc yapilarina göre bu anlayisa katilmayabilirler.
Aleviligin temel diregi olan 4 kapi bize göre su sekilde degerlendiririz.
Seriat kapisi- Ilkokudur, Tarikat kapisi-Ortaokuldur , Marifet kapisi-Lisedir ve Hakikat kapisi-üniversitedir... Anadolu Alevileri ilkokulu coktan bitirdiler..

Saygilarimla....

thunderstorm
26.12.2005, 15:06
sayın thunderstorm arkadaşım;
Hz Ali'nin türbesine saldırıldığınıbomba atıldığını ama biz alevilerin tepki göstermediğini söylemişsin
evet göstermedik haklısın ozaman bizde kendimizi savaşın içinemi atsaydık
sende farketmişsindir o atılan bombalar sadece duvarlarına isabet etti başka ne yapabildi söylermisin
o bombalardan sonraki ABD'nin durumunu hiç merak edip izledinmi
en ufak bir fırtınada harabeye döndü ve daha bunungibi niceleri
zaten yapılması gereken bir şey varsa eğer, bunu vakti ve zamanı geldiğinde yapacaktır sen hiç merak etmeyesin

Hayir, savasin ortasina atmasi gerekmiyor hiçkimse kendisini. Ama alevi dernekler, ve diger örgütlenmeler bir tepki gösterebilirdi. Bilindigi gibi, Irak'a Türkiye üsslerinden uçaklar kalkiyor... Hani nerde o aleviler, dinciler? Hani kardeslik vs vardi? Simdi zamani gelmedi mi birsey yapmanin...? ABD'nin durumu ise gayet iyi, iskencelere ve katliamlara devam ediyor.. simdi de iskence uçaklari ve avrupada bile (!) gizli iskence kamplari var.

Eşter
27.12.2005, 00:17
Hem Ehli sünntte hem Şia'da hem de Alevilikte, kişi, Allah Subhanallahi ve Teala ile kendisi arasında dinen hüccet olabilecek derin bir karakterin aracılığına başvurabilir (Tevasul).

Alevilikteki ve Şiilikteki "Ya Muhammed!, Ya Ali!, Ya Hasan!, Ya Hüseyin...medet!...vs." türünden ünlemler ile kastedilen aslında bu değerli şahıslar ARACILIĞI ve yüzleri suyu hürmetlerine Allah ile YAKINLAŞMAKTIR. Bu tür uygulamalara ayetlerde ve hadislerde rastladığımız gibi, tanınmış bir çok alim ve de şahsiyet de (peygamberler ve onların çocukları dahil) tevasulde bulunmuştur. Şayet tevasul bu çerçevede yapılıyorsa bunda bir sorun yok.

Ancak, asıl varılmak istenen, kastedilen Allah olduğu halde, aracı şahsın kendi zatında tıkanmak sapkınlıktır. Biz Hz. Ali (a.s.)'ı Allah ile aramızda bir iletişim köprüsü olarak tevasulde bulunurken, asla Ali (a.s.)'ı (tövbe estağfirullah!!!!!!) Allah yerine koymuyoruz. Aracıyı, asıl muhatabın yerine koymak gibi tehlikeli bir hata yapılıyor burada. İşin ilginç yanı ise delil ve kaynak olarak Kur'an-ı Kerim değil, onun yerine Ali sevgisinde galeyana gelmiş birkaç ozanın dizelerine başvuruluyor.

Umarım insanlar heyecanlı Ali (a.s.) tapıcısı iki üç dörtlük ve dize yerine, Hz. Ali(a.s.)'ın kendi sözlerine ve hutbelerine, Hz. Peygamberin sözlerine ve Kur'an'a bakarlarda oralarda böyle bir safsatanın emaresinin dahi bulunmadığının farkına varırlar, kendileri gibi Ali (a.s.)'ı Allah saymayan aklı başında birçok Alevi vatandaşını kendileri gibi rezil etmezler el alemin gözünde.

Ali'nin Allah (c.c.) hakkında birçok eşsiz hutbesi vardır. Bu hutbeler kendi içindeki mantık silsilesi ve derinliği ile yüzyıllarca felsefeye de konu olmuştur. Lakin oralarda Ali(a.s.) böyle bir imada bulunmadığı gibi, kendini de Allah karşısında hakir görür ve O'na (Allah'a) kulluk ve ibadetten başka bir şey tavsiye etmez. Bu kadar asır sonra O'nun ilahlığını bir biz farkettiysek bravo bize !!! Çünkü Ali bile farketmemişti kendisinin aslında Allah olduğunu, biz ondan daha akıllıyız ya...

Hayrete düşmemek elde değil. Elin Sünnisine, "hayır kardeşim Alevilik senin zannettiğin gibi değil, Aleviler Ali(a.s.)'ı Allah yerine koymaz, onlarda her müslüman gibi Allah'a tapar" diye anlatmaktan dilinizde tüy bitiyor, sonra da gelip buralarda Ali (a.s.)' a Allah diye tapan, Hızır (a.s.) ölmüştür diyen, Mehdi (a.s.) yoktur gelmeyecektir diye iddia eden bir dünya Alevi görüyorum. Herkes kendine göre bir Alevilik yaratmış, siz birşey söyleyince de illet oluyorlar size, "Alevilik budur, işine gelirse" diye ısrar ediyorlar sonra da.

Yapılan yorumlar hiçbir kaynağa ya da esere de dayanmıyor; ya birkaç şiir, türkü sözü naklediliyor, ya da bütün cümlelere: "bence...bana göre....zannımca" gibi kelimelerle başlanıp Alevilik ile aslı astarı olmayan, Anadolu Aleviliğini oniki imam inacını (caferiliği karıştırmıyorum elbet) bile ters yüz eden imalarda bulunuluyor.

Aleviliğin temeline dinamit koymayın arkadaşlar.

izmirksk
27.12.2005, 02:08
Hayrete düşmemek elde değil. Elin Sünnisine, "hayır kardeşim Alevilik senin zannettiğin gibi değil, Aleviler Ali(a.s.)'ı Allah yerine koymaz, onlarda her müslüman gibi Allah'a tapar" diye anlatmaktan dilinizde tüy bitiyor, sonra da gelip buralarda Ali (a.s.)' a Allah diye tapan, Hızır (a.s.) ölmüştür diyen, Mehdi (a.s.) yoktur gelmeyecektir diye iddia eden bir dünya Alevi görüyorum. Herkes kendine göre bir Alevilik yaratmış, siz birşey söyleyince de illet oluyorlar size, "Alevilik budur, işine gelirse" diye ısrar ediyorlar sonra da.

.

anlayamadığım bir şey var sünnilere alevilik sizin bildiğiniz gibi değil diye anlatıyorsunda hızır ve mehdi konusuna neden burada girdin.
mehdinin geleceğine olan inanç sapıklıktır diyen çok sünniye rastladım.bence sünnilere mehdi inancından bahsetmesen iyi olur.
sanırım diğer konu başlığı altında açılan kısımda bir intikam duygusu bürüdü sağda solda konu ile alakası olmayan yerlerdede fırsatını bulup cümle içerisine yerleştiriyorsun.
arkadaş sen ve senin gibi düşününler için şunu söyleyeyceğim.madem inanmak istiyorsanız inanın kimse kimse inancına ipotek koyamaz ama bunu aleviliğin şartı gibi koymayın.mehdinin geleceğine inanmazsan alevi olmazsın demek alevileri rencide etme demektir.ve bir şii fantezisidir(evet sadece fantazi)
.bu efsaneleri, mitolojileri, menkıbeleri bırakın artık.en azından alevilik bu demeyin.

Eşter
27.12.2005, 02:35
anlayamadığım bir şey var sünnilere alevilik sizin bildiğiniz gibi değil diye anlatıyorsunda hızır ve mehdi konusuna neden burada girdin.
mehdinin geleceğine olan inanç sapıklıktır diyen çok sünniye rastladım.bence sünnilere mehdi inancından bahsetmesen iyi olur.
sanırım diğer konu başlığı altında açılan kısımda bir intikam duygusu bürüdü sağda solda konu ile alakası olmayan yerlerdede fırsatını bulup cümle içerisine yerleştiriyorsun.
arkadaş sen ve senin gibi düşününler için şunu söyleyeyceğim.madem inanmak istiyorsanız inanın kimse kimse inancına ipotek koyamaz ama bunu aleviliğin şartı gibi koymayın.mehdinin geleceğine inanmazsan alevi olmazsın demek alevileri rencide etme demektir.ve bir şii fantezisidir(evet sadece fantazi)
.bu efsaneleri, mitolojileri, menkıbeleri bırakın artık.en azından alevilik bu demeyin.

Sizin Mehdiliği inkar eden görüşünüz, Ali a.s.'ı Allah yerine koyan zihniyet ile aynı olduğu için burada örnek verdim. Intikam ile de işimiz olmaz. Buradaki konuyu saptırmamak için ilgili "oniki imamlar" konu başlığınada yanıt veriyorum.

Kizilbas 66
27.12.2005, 09:30
Hem Ehli sünntte hem Şia'da hem de Alevilikte, kişi, Allah Subhanallahi ve Teala ile kendisi arasında dinen hüccet olabilecek derin bir karakterin aracılığına başvurabilir (Tevasul).

Alevilikteki ve Şiilikteki "Ya Muhammed!, Ya Ali!, Ya Hasan!, Ya Hüseyin...medet!...vs." türünden ünlemler ile kastedilen aslında bu değerli şahıslar ARACILIĞI ve yüzleri suyu hürmetlerine Allah ile YAKINLAŞMAKTIR. Bu tür uygulamalara ayetlerde ve hadislerde rastladığımız gibi, tanınmış bir çok alim ve de şahsiyet de (peygamberler ve onların çocukları dahil) tevasulde bulunmuştur. Şayet tevasul bu çerçevede yapılıyorsa bunda bir sorun yok.

Ancak, asıl varılmak istenen, kastedilen Allah olduğu halde, aracı şahsın kendi zatında tıkanmak sapkınlıktır. Biz Hz. Ali (a.s.)'ı Allah ile aramızda bir iletişim köprüsü olarak tevasulde bulunurken, asla Ali (a.s.)'ı (tövbe estağfirullah!!!!!!) Allah yerine koymuyoruz. Aracıyı, asıl muhatabın yerine koymak gibi tehlikeli bir hata yapılıyor burada. İşin ilginç yanı ise delil ve kaynak olarak Kur'an-ı Kerim değil, onun yerine Ali sevgisinde galeyana gelmiş birkaç ozanın dizelerine başvuruluyor.

Umarım insanlar heyecanlı Ali (a.s.) tapıcısı iki üç dörtlük ve dize yerine, Hz. Ali(a.s.)'ın kendi sözlerine ve hutbelerine, Hz. Peygamberin sözlerine ve Kur'an'a bakarlarda oralarda böyle bir safsatanın emaresinin dahi bulunmadığının farkına varırlar, kendileri gibi Ali (a.s.)'ı Allah saymayan aklı başında birçok Alevi vatandaşını kendileri gibi rezil etmezler el alemin gözünde.

Ali'nin Allah (c.c.) hakkında birçok eşsiz hutbesi vardır. Bu hutbeler kendi içindeki mantık silsilesi ve derinliği ile yüzyıllarca felsefeye de konu olmuştur. Lakin oralarda Ali(a.s.) böyle bir imada bulunmadığı gibi, kendini de Allah karşısında hakir görür ve O'na (Allah'a) kulluk ve ibadetten başka bir şey tavsiye etmez. Bu kadar asır sonra O'nun ilahlığını bir biz farkettiysek bravo bize !!! Çünkü Ali bile farketmemişti kendisinin aslında Allah olduğunu, biz ondan daha akıllıyız ya...

Yapılan yorumlar hiçbir kaynağa ya da esere de dayanmıyor; ya birkaç şiir, türkü sözü naklediliyor, ya da bütün cümlelere: "bence...bana göre....zannımca" gibi kelimelerle başlanıp Alevilik ile aslı astarı olmayan, Anadolu Aleviliğini oniki imam inacını (caferiliği karıştırmıyorum elbet) bile ters yüz eden imalarda bulunuluyor.

Arkadasim senin yazdiklarinin Anadolu Aleviligi ile uzaktan yakindan bir ilgisi yok.Dolayisiyla senin tamamen Caferi düsüncesinde oldugunu( Iran dakiler gibi) söyleyebiliriz.Seninle cok ayri kulvarlardayiz ayni dili konusmuyoruz.Aleviligi Sii ve Seriatci düsüncenin icine cekmeye calismayin.
Demek Alevilerin bütün Ulu Ozanlari basta Pir Sultan Abdal olmak üzere galeyana gelmis bu siirleri ,deyisleri yazmis ve böyle dedikleri icinde SAPKIN oluyor öylemi !!!!! Ben bunu Alevilige hakaret olarak algiliyorum ve sizin gibilerin bu siteyi Seriatci-Iranci cizgiye cekmeye calistigini görüyorum...
Moderatör Arkadaslarim sizlerde bu yazilari degerlendirin Aleviligin temel degerlerine dil uzatilip hakaret ediliyor ..görevinizi yapin..Diger Alevi canlarda sessiz kalmasin tepkinizi gösterin...

eerkan82
27.12.2005, 10:46
eşter,
Hz Ali'yi insanlar nasıl görmek isterse öyle görür eğer ben Hz Ali'yi Allah olarak inanıyorsan onu öyle görüyorsam bu benim sorunum ve hiç bir kimseye bunu inandırmak gibi kaidem yok ve hiç bir kimseyede kendimi rezil etmiş değilim.
bunuda bir sapkınlık olarak yorumlamanı yanlış buluyorum hiç bir kimsenin inançlarını kendi doğrultunda yorumlayıp bir sapkınlık diyemessin.
senin alevi olup olmadığını bilmiyorum ama galayana gelmiş ozanlar diye bahsetmen çok yanlış lütfen kullandığın kelimelere dikkat et.senin bahsettiğin ozanlar bizim pirlerimiz bizim dedelerimiz analarımız,bacılarımızdır.bu dörtlükleri,deyişleri,düvazları onlar yazmışlardır.

izmirksk
27.12.2005, 10:49
duyarlılığın için sağol kızılbaş66
bende kaç zamandır yaptığımız tartışmalarda onu anlatmaya çalışıyorum
alevilik,mehdini gelmesine kadar düştü.mehdinin geleceğine inanmayanı alevilikten bile saymıyorlar.üstelik şii fantazilerini anadolu aleviliğine sokmaya çalışıyorlar
birde arkadaş ali yi Allah yerine koyanlarla mehdi gelmeyecek demeyişimi aynı kefeye koymuş.
mehdi gitgide Allah'laşıyor.onun kendisini değil,yeniden gelme mevzuunu bile eleştirmek Allahsızlıkla suçlanmamıza sebep oluyor.

bülentişcan
27.12.2005, 11:01
ALİ YardanALİ. Ezli.ALİ Ebedi.ALİ öncesiz.ALİ Sonsuz.ALİ vareden
ALİ Rahim..ALİ Rahman.ALİ Gören.ALİ gözeten.
ALİ SEVGİLİ.ALİ SEVEN.ALİ PİR ,ALİ MÜRŞİT
Saymakla bitmez Ali nin methi,Övgüsü,
Alevi,kavramı farklıdır,şia ve şii anlayışının dışındadır,
Bu farklılık inancın her alanında kendini gösterir,
Ali ye,Tanrı ya İtikat ve ,ibadette bu farklılıklar çok derin ve ayrıdır.
sunni,Şia ve şii lerde tanrı ınsal ilişkisi TANRI-KUL dur,aralarındaki bağ günah,sevap bağlamında çıkar ilişkisine dayanır,ne kadar çok kulluk,o kadar cennet,
Sunni,Şia ve şii lerde şeriat hükümleri gecerli olup,İnançları şartlara (5) bağlıdır,belki şekil olarak farklıdırlar özde aynıdırlar,
Sunni,şia ve sii lerde tanrı bir yerlerde,evren farklı bir yerdedir,bir gözetleyen,diğeri gözetlenendir.
Bu 3 lü de Kaynak kuran ve sünnettir,
Ve bunalarda Ali kul, halife ve beşeridir,(Şii ve şia da farklılık gözuksede)
Anadolu aleviğinde bu değerler farklılıklar oluşturur,(KIZILBAŞ66 bu olguyu özetlemiş)
EŞTER' düşüncelerine katılmıyorum ançak,ozanlar hakkında söylediğin söxleri kınıyorum yakışıksız temelsiz yersiz buluyorum,
Anadolu inancını anlamamışsın,ve aleviliği bu sunni,şia kulvarına taşıdığında DİNMİTLEYEN SEN OLURSUN
MEDARÖTÖR arkadaşlar yazınızı değerlendircektir.
DOSTCA KAL

thunderstorm
27.12.2005, 13:10

Eşter arkadasin yorumunu mantikli buluyorum, ve katiliyorum... Herkes kendine göre bir yorum yapiyor, hiçbir kaynaga dayanamayan ve bunu dogru olarak kabul ediyor. Eşter alevilige çamur atmadi, ve dogru olani söyledi. Bazileri ise, ancak bu arkadsin "ne tür alevi" oldugunu söylüyor (caferi ve bilmem ne) ve buna dayanarak bu kisinin yorumu yanlis buluyor. Yani aleviler arasinda da birçok fark var demek istiyorsunuz. Peki, dogru olan ne o zaman? :uhhm:

thunderstorm
27.12.2005, 13:12
EŞTER' düşüncelerine katılmıyorum ançak,ozanlar hakkında söylediğin söxleri kınıyorum yakışıksız temelsiz yersiz buluyorum,
Anadolu inancını anlamamışsın,ve aleviliği bu sunni,şia kulvarına taşıdığında DİNMİTLEYEN SEN OLURSUN
MEDARÖTÖR arkadaşlar yazınızı değerlendircektir.
DOSTCA KAL

Degerlendirince n'olacak? Fikrini söylemek yasak mi? Sansür mü uygulayacaklar? Acidim vallaha... :bitmisbu:

Eşter
27.12.2005, 14:11
Arkadasim senin yazdiklarinin Anadolu Aleviligi ile uzaktan yakindan bir ilgisi yok.Dolayisiyla senin tamamen Caferi düsüncesinde oldugunu( Iran dakiler gibi) söyleyebiliriz.Seninle cok ayri kulvarlardayiz ayni dili konusmuyoruz.Aleviligi Sii ve Seriatci düsüncenin icine cekmeye calismayin.
Demek Alevilerin bütün Ulu Ozanlari basta Pir Sultan Abdal olmak üzere galeyana gelmis bu siirleri ,deyisleri yazmis ve böyle dedikleri icinde SAPKIN oluyor öylemi !!!!! Ben bunu Alevilige hakaret olarak algiliyorum ve sizin gibilerin bu siteyi Seriatci-Iranci cizgiye cekmeye calistigini görüyorum...
Moderatör Arkadaslarim sizlerde bu yazilari degerlendirin Aleviligin temel degerlerine dil uzatilip hakaret ediliyor ..görevinizi yapin..Diger Alevi canlarda sessiz kalmasin tepkinizi gösterin...

Maşallah,

Aleviler 20 milyonu aşkın Anadolu Alevisi asırlardır Allah uerine Ali'ye tapıyormuş da haberimiz yokmuş. Alevilerin müslüman olup Allah'a taptıklarını söylemenin Alevilik ile hiç bir ilgisi alakası yokmuş, bu tamamen şiilik inancıymış. Vallahi bravo o zaman. üç beş kişi kendi yarattığınız Aleviliğin bayraktarı olmuş, bilmum Aleviyi temsile kalkışıyorsunuz. Ben Aleviliğin duruşunu anlatıyorum siz inadına Aleviliğin temel inaç ve prensiplerine şiilik propagandası diyorsunuz.

Dayanak ne, iki tane şiir. Sözümona Pirsultan Abdal'a ve Aleviliğe hakaret etmişim. Kaç tane Pirsultan var, halk arasında mtasyona uğramış her şiir kesinlikle onun mu? Mazallah islam konusunda herşeyi kırka yaran şüpheciliğiniz ve bilimsellğiniz, artık kaynağı ve mesnedi belli olmayan şiirlerin kesinlikle Pirsultan'a ait olduğu hususnda hiçbir sınır tanımıyor.

Moderatörlere gelince, istenmiyorsam beni banlayabilirler. Böylelikle isteyen istediği gibi Aleviliği mutasyona uğratma ve islamın dışına çıkarma çabalarına hız verebilir.

Kizilbas 66
27.12.2005, 14:25
Maşallah,

Aleviler 20 milyonu aşkın Anadolu Alevisi asırlardır Allah uerine Ali'ye tapıyormuş da haberimiz yokmuş. Alevilerin müslüman olup Allah'a taptıklarını söylemenin Alevilik ile hiç bir ilgisi alakası yokmuş, bu tamamen şiilik inancıymış. Vallahi bravo o zaman. üç beş kişi kendi yarattığınız Aleviliğin bayraktarı olmuş, bilmum Aleviyi temsile kalkışıyorsunuz. Ben Aleviliğin duruşunu anlatıyorum siz inadına Aleviliğin temel inaç ve prensiplerine şiilik propagandası diyorsunuz.

Dayanak ne, iki tane şiir. Sözümona Pirsultan Abdal'a ve Aleviliğe hakaret etmişim. Kaç tane Pirsultan var, halk arasında mtasyona uğramış her şiir kesinlikle onun mu? Mazallah islam konusunda herşeyi kırka yaran şüpheciliğiniz ve bilimsellğiniz, artık kaynağı ve mesnedi belli olmayan şiirlerin kesinlikle Pirsultan'a ait olduğu hususnda hiçbir sınır tanımıyor.

Moderatörlere gelince, istenmiyorsam beni banlayabilirler. Böylelikle isteyen istediği gibi Aleviliği mutasyona uğratma ve islamın dışına çıkarma çabalarına hız verebilir.

Bur defa Anadolu Aleviliginde Tapma yada Tapinma diye bir olay ,kavram yoktur bunu Alevi olmayanlar bilemez.Bizim savundugumuz inanc ve düsünce yüzyillardir ecdatlarimizin ,Ozanlarimizin ,Dedelerimizin ve Pirlerimizin söylemleri ,Siirleri ve yasamlaridir.Bu Inanci yasayan ve yasatanlar sizin kücümsediginiz gibi üc-bes degil Anadoluda yasayan Alevilerdir.Evet arkadasim yine kücük görmeye calistigin bu inancin dayanagi iki siir degildir Alevi Edebiyatinda binlerce Siir ve Deyis vardir..Bu yazindan sonra inandimki sen kesinlikle Alevilikle hic ama hic alakan yok ..Bilimsellige bile karsisin Haci Bektas Veli nin Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanliktir demesi bosuna degildir..Artik senin gittigin yolun sonunun karanlik oldugu asikar..
Eger burada kendini rahat hissetmiyorsan senin düsüncelerine uygun siteler var.. Caferiler sitesi gibi gir oraya tam sana göre..

Eşter
27.12.2005, 16:24
Bur defa Anadolu Aleviliginde Tapma yada Tapinma diye bir olay ,kavram yoktur bunu Alevi olmayanlar bilemez.Bizim savundugumuz inanc ve düsünce yüzyillardir ecdatlarimizin ,Ozanlarimizin ,Dedelerimizin ve Pirlerimizin söylemleri ,Siirleri ve yasamlaridir.Bu Inanci yasayan ve yasatanlar sizin kücümsediginiz gibi üc-bes degil Anadoluda yasayan Alevilerdir.Evet arkadasim yine kücük görmeye calistigin bu inancin dayanagi iki siir degildir Alevi Edebiyatinda binlerce Siir ve Deyis vardir..Bu yazindan sonra inandimki sen kesinlikle Alevilikle hic ama hic alakan yok ..Bilimsellige bile karsisin Haci Bektas Veli nin Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanliktir demesi bosuna degildir..Artik senin gittigin yolun sonunun karanlik oldugu asikar..
Eger burada kendini rahat hissetmiyorsan senin düsüncelerine uygun siteler var.. Caferiler sitesi gibi gir oraya tam sana göre..

Kızılbaş 66 Bey,

Bütün ozanlarımız, şairlerimiz ulularımız ecdadımız hep bir ağızdan koro halinde ALİ ALLAHTIR diyer bağırıyordu herhalde. Hz. Ali'nin tanrılığı fikri Ghulat'a aittir, Aleviliğe değil. Alevi islamın içinde olduğu halde Ghulat dışındadır.

bülentişcan
27.12.2005, 17:18
Degerlendirince n'olacak? Fikrini söylemek yasak mi? Sansür mü uygulayacaklar? Acidim vallaha... :bitmisbu:
hayır ikaz anlamında Alevi inancı bu günlere sözlü kaynaklarla geldi bununda temeli aşıklar,ozanlardır,taşıyıcılar bu ozanlardır,alevi toplumunun direncini surenek farklıda olsa yol da birliğini saglayanlardır,
iyi sen 3-5 kitap oku cık ortaya temelsiz söylemlerde bulun Hakla hak olmus zatlara insanlara edepsizce laflar soyle sonra bunun adı düşünce olsun,buna düşünce denmez degilmi?
evet acıncak halde olanlar var,
Cahiller sözün söyler,Arifler özün yoklarmış,
Özünü bir yokla,

dervish
27.12.2005, 20:36
önvcelikle şirk arapçada ortak koşmak demektir. dini termolarak ise allaha ortak koşmak demekir. yani allahın varlığına inanmakla beraber başka ilahlar olduğuna inanmaktır. arkadaşın yazdığı şirk değildir. çünkü allahın yanında birde ali ye tapmıyor. allahın ali olduğuna nanıyor. ikisi farklı şeylerdir. ben bu inanca sahip olmamakla arkadaşın inancının şirk omadığını belirttmek isterm.

arkadaş ozaman ben hatamı düzelteyim arkadaşlar şirkte değil direk küfürdeler.Hz Ali kendi kendine ibadet ederken mi şehid edildi bu ne saçmalıktır.yoksa kendi yolladığı peygambere "canım,malım ,annem ,babam seninyoluna feda ya resullah" diye biat mı etti. arkadaş tarihi kimden öğrenmiş böyle .arkadaş ne Hz Aliyi ne Allahı ne de Allah resulünü hiç tanımıyor..

Hz Ali putlara tapanlarla bu kadar savaştı cihad etti bu kafada olanlar (yani kendine tapanlar) eline geçse kimbilir napardı.

Oli
27.12.2005, 21:04
Beyler ben bu konularda cahil sayılırım ama görüyorum ki benden daha cahillerde mevcut..

Ali=Allah değildir sadece, her birey aslında allah la özdeştir. Aleviliğie göre aslında her birey allahtır. Nesemi "Enel Hak" derken herşeyi ben yarattım demek istemedi. allahın yeryüzündeki suretiyim dolayısıyla bende yaratıcıyım. Nesemi nin derisi yüzüldü bu yolda ancak sünnilik etkisindeki biz aleviler aleviliği unuttuk.

Alevilikte asıl olarak herkes için geçerli olan enel hak zamanla bilinçsiz halk arasında sadece Ali ye layık görülür oldu. Şu anda babam Ali tabii allahtır diyor ama ben allahım demiyor. bu da işin şimdiki boyutu.

Benim kendi fikrime göre her insan tabiki yaratıcıdır. İnsanlar/evren ne zaman yaratıldıysa (veya oluştuysa) yaratıldı ancak bir daha müdahale edilmedi.O bakımdan insanlar hem birbirinin yaratıcısı hemde doğanın şekillendiricisi konumuna geldi. Netice de BEN de ALLAHIM...

ahmet_ali
27.12.2005, 23:42
Ali'nin ne olduğunu bilmiyorsanız şu yazılan şiirleri okuyun öğrenin

eerkan82
28.12.2005, 08:17
Beyler ben bu konularda cahil sayılırım ama görüyorum ki benden daha cahillerde mevcut..

Ali=Allah değildir sadece her birey aslında allah la özdeştir. Aleviliğie göre aslında her birey allahtır. Nesemi "Enel Hak" derken herşeyi ben yarattım demek istemedi. allahın yeryüzündeki suretiyim dolayısıyla bende yaratıcıyım. Nesemi nin derisi yüzüldü bu yolda ancak sünnilik etkisindeki biz aleviler aleviliği unuttuk.

Alevilikte asıl olartak her kes için geçerli olan enel hak zamanla bilinçsiz halk arasında sadece Ali ye layık görülür oldu. Şu anda babam ali tabii allahtır diyor ama ben allahım demiyor. bu da işin şimdiki boyutu.

Benim kendi fikrime göre her insan tabiki yaratıcıdır. İnsanlar/evren ne zaman yaratıldıysa (veya oluştuysa) yaratıldı ancak bir daha müdahale edilmedi.O bakımdan insanlar hem birbirinin yaratıcısı hemde doğanın şekillendiricisi konumuna geldi. Netice de BEN de ALLAHIM...

bu bir inanç meselesidir sen hiç bir kimseye inançları için cahil diyemessin
en azından ben kendime Allah demiyorum 3-5 tane icat yaptım diye ne bileyim baba oldum diye kendime allah demiyorum asıl cahilliği kendisini allah yerine koyandır şöyle bir araştırma yapmanı isterim Allah nedir?kimdir?diye

bu hiç kimseyi ırgalamaz benim Allah ım Ali dir.

dervish
28.12.2005, 09:20

Ali=Allah değildir sadece her birey aslında allah la özdeştir. Aleviliğie göre aslında her birey allahtır. Nesemi "Enel Hak" derken herşeyi ben yarattım demek istemedi. allahın yeryüzündeki suretiyim dolayısıyla bende yaratıcıyım. Nesemi nin derisi yüzüldü bu yolda ancak sünnilik etkisindeki biz aleviler aleviliği unuttuk.

Alevilikte asıl olartak her kes için geçerli olan enel hak zamanla bilinçsiz halk arasında sadece Ali ye layık görülür oldu. Şu anda babam ali tabii allahtır diyor ama ben allahım demiyor. bu da işin şimdiki boyutu.

bak kardeşim kavramları ve meseleleri birbirine karıştırıyorsun.öncelikle "enel hakkı" nesimi değil Hallac-ı Mansur demişti.insan Allaha ibadet ederek ona layıkıyla kulluk yaparak Allahın rızasını kazanır.eren ,evliya, veli ,abdal gibi bir makama ulaşır.eren,evliya; Allahın sıfatlarıla sıfatlanmış insan demektir .bütün erenlerde Allahın aynı sıfatıyla sıfatlanmaz bunlardan bazıları erenlerde daha ön plana çıkar.mesela Hz Ali efendimizde ilim ve kudret sıfatları ön plana çıkmıştı Hz Ömerde adalet ,Abdülkadir Geylani de Celal sıfatı diğer sıfatlara daha baskın olarak ortaya çıkmıştı.Hallac-ı Mansurda da Hakk sıfatı tecelli etmişti O bunu söylemek istemişti.onun derisini yüzenlerde senin gibi kendini Allah ilan ettiğini zannetmişlerdi.bu tasavvuf ilminden habersiz olmaktan kaynaklanır.

yaratıcı tektir insan onun emirlerine uyarak Ona benzer.insan nefsini çok şımartırsa ,nefsi kendini Allah ilan eder.tıpkı her istediği yapılan firavun gibi..
bütün sahabeler ehli beyt ve erenler nefsi aşırıya gidipte kendini Allah ilan etmesin diye nefsi terbiye yoluna gitmiştir.sen kalmış onlar da Allahtı ben de ileride olacam diyosun ya bu kavramların ne anlama geldiğini bilmiyorsun ya da nefsin yaptığın ibadetle(eğer yapıyorsan) terbiye olmuyor, hala llahlık davası güdüyor....

eerkan82
28.12.2005, 09:50
sevgili arkadaşım derisi yüzülen Hallacı Mansur değil Nesimi dir

Oli
28.12.2005, 10:36
http://www.huizen-alevi.nl/Turkce/dosyalar/ozanlar/hallac-t.htm

Hallac’tan 500 yil sonra Nesimi (http://www.huizen-alevi.nl/Turkce/dosyalar/ozanlar/nesimi-t.htm) ‘de „Enel Hak" sözcügü kulandigi icin ayni siddetle karsilasti.

Kainatın aynasıyım
Madem ki ben bir insanım
Hakkın varlık deryasıyım
Madem ki ben bir insanım
İnsan hak'ta hak insanda
Arıyorsan bak insanda
Çok marifet var insanda
Madem ki ben bir insanım
Bunca temenni direkler
Vız gelir çarkı felekler
Bana eğilsin melekler
Madem ki ben bir insanım
Daimi'yim harap benim
Ayaklarda turap benim
Aşk ehline şarap benim
Madem ki ben bir insanım... [Aşık Daimi]

Bir iki şiir için bkz. http://www.derki.com/sayfalar13/insantanri.html

bülentişcan
28.12.2005, 13:21
sayın dervişh
insan Allaha ibadet ederek ona layıkıyla kulluk yaparak Allahın rızasını kazanır.
Bu söylemimde haklısın çünkü sen Alevi değilsin,baskın olan inancın mensubusun Alevi inanç ve öğretisini bilmiyorsun,bilmediğin bir konuda da dinlemek okumak yerine yorumlarda bulunup,fikir beyan ediyorsun.
Ugur Mumcu nun bir deyimi var 'bilgi sahibi olmadan,fikir sahibi olunmaz' diye,
alevilik inanc, kültür ve yaşam bicimi ile bir bütünlük oluşturur,
Alevilik hakkında kitaplar okuman da yetmez çünkü alevilik bir yaşam biçimidir,onu anlamak özümsemek gerek,
Bilmem diğer konu başlıklarını okudunmu? başlığın biri SONRADAN ALEVİ OLUNURMU diye, belki arkadaşlar senin yazılarını okurlar ve düşüncelerini tekrar gözden gecirirler,(Senin düşüncenin parelelinde aynı mantıkla yazan Aleviler de var, bu konuda yalnız değilsin)
Sunni, inancda,TANRI-KUL ikiliği vardır,
Alevilikde,Tanrı insanda zahirdir, bir dir,birliktedir,
Sunni anlayışda,evren bir yerde,tanrı başka bir yerdedir
Alevilikde,Tanrı evrende zahirdir,evren de var olan hersey tanrının bir suretini tasır,ve o güzelliği yansıtır,
Hz Ömerde adalet ,Abdülkadir Geylani de Celal sıfatı diğer sıfatlara daha baskın olarak ortaya çıkmıştı

Alevilerin şüpheyle baktıkları,ömer ;osman,Sunni bi tarikat kurucusu Abkulkadir Geylanı hakkında aynı şeyleri paylaşmadığımızı bilmen gerek hele ÖMERİN ADALETİ hakkında sanırım arkadaşlar sana örnekler verecektir,Özellikle FADİK HURMALIĞI ve İmam Ali yi Ebubekir e BİAT etmesi icin yaptığı ev baskınında FATIMA ANAMIZA KARSI İŞLEDİĞİ ZULUM vs coğaltılcaktır,
özellikle verilen örneklerde herkez ne yaptığını biliyor,önce anla,sonra öğren,ve ensonunda da söyle,
baska bir inancın, öğretinin toplumun içine ,sohbetine katılıyorsun biraz haya lutfen,tutup bize Aleviliği öğretmeye veya kendi inancını anlatmaya kalkma,bizler biliyoruz ne yaptığımızı ne söylediğimizi.
Dostca kal

dervish
28.12.2005, 15:49
sayın dervişh

Bu söylemimde haklısın çünkü sen Alevi değilsin,baskın olan inancın mensubusun Alevi inanç ve öğretisini bilmiyorsun,bilmediğin bir konuda da dinlemek okumak yerine yorumlarda bulunup,fikir beyan ediyorsun.
Ugur Mumcu nun bir deyimi var 'bilgi sahibi olmadan,fikir sahibi olunmaz' diye,
alevilik inanc, kültür ve yaşam bicimi ile bir bütünlük oluşturur,
Alevilik hakkında kitaplar okuman da yetmez çünkü alevilik bir yaşam biçimidir,onu anlamak özümsemek gerek,
Bilmem diğer konu başlıklarını okudunmu? başlığın biri SONRADAN ALEVİ OLUNURMU diye, belki arkadaşlar senin yazılarını okurlar ve düşüncelerini tekrar gözden gecirirler,(Senin düşüncenin parelelinde aynı mantıkla yazan Aleviler de var, bu konuda yalnız değilsin)
Sunni, inancda,TANRI-KUL ikiliği vardır,
Alevilikde,Tanrı insanda zahirdir, bir dir,birliktedir,
Sunni anlayışda,evren bir yerde,tanrı başka bir yerdedir
Alevilikde,Tanrı evrende zahirdir,evren de var olan hersey tanrının bir suretini tasır,ve o güzelliği yansıtır,

Alevilerin şüpheyle baktıkları,ömer ;osman,Sunni bi tarikat kurucusu Abkulkadir Geylanı hakkında aynı şeyleri paylaşmadığımızı bilmen gerek hele ÖMERİN ADALETİ hakkında sanırım arkadaşlar sana örnekler verecektir,Özellikle FADİK HURMALIĞI ve İmam Ali yi Ebubekir e BİAT etmesi icin yaptığı ev baskınında FATIMA ANAMIZA KARSI İŞLEDİĞİ ZULUM vs coğaltılcaktır,
özellikle verilen örneklerde herkez ne yaptığını biliyor,önce anla,sonra öğren,ve ensonunda da söyle,
baska bir inancın, öğretinin toplumun içine ,sohbetine katılıyorsun biraz haya lutfen,tutup bize Aleviliği öğretmeye veya kendi inancını anlatmaya kalkma,bizler biliyoruz ne yaptığımızı ne söylediğimizi.
Dostca kal

dostum benim anlamadığım sizin Hz ömer ,Hz Ebubekir gibi büyük zatlara neden nefret duyduğunuzdur.ya Hz Ali bu zatları çok severdi siz tarihi nerden öğrendiniz bilmiyorum ama beraber cihada katılmış sırt sırta verip küffara kılıç sallamış bu insanların arasında bir anlaşmazlık var gizli bir husumet var gibi söylüyorsunuz....

hem bir de diyelimki Hz Ali ilk halife olsaydı diğer halifelerden farklı ne olacaktıki.onlarda kuran ve sünnet yolu üzereydi Hz Ali de.Demek istediğimi lütfen iyi düşün halifelikleri sırasında Hz Ali şeyhül islamdı yani ona danışmadan diğer hiçbir halife fetva vermiyordu eğer onların uygulamaları yanlışsa bunda Hz Alininde parmağı var demektir senin mantıkla baktığımızda haksızmıyım?

bir de (seni kasdetmiyorum) sürekli bu 3 halifeye çirkin iftiralarda bulunup sonra da efendim biz hoşgörülüyüz falan deniyor.bu hiçte inandırıcı bir tavır değil. Hz Osman şehid edileceği zaman Hz Ali efendimiz oğulları Hz Hasan ve Hz hüseyini Hz Osmanı kurtarmak için yolladı,cennet gençlerinin efendileri Hz Osmanın kapısında ona bir zarar gelmesin diye adeya nöbet tuttular.onlar birbirlerine canlarını feda edecek kadar bağlıyken bir alevinin kalkıpta Hz osmana laf etmesi sence nedir?

son bir şey daha
Abdülkadir-i Geylani hazretleri senin için nasıl şüpheyle bakalacak bir şahış.o hem seyit hem şerif olup ehli beyttendir.O ehli beyttendi ve alevi bir tarikatta kurmamıştı devrindeki bütün erenler ona biat etmişti. bunun sebebi nedir acaba???

Kizilbas 66
28.12.2005, 16:13
dostum benim anlamadığım sizin Hz ömer ,Hz Ebubekir gibi büyük zatlara neden nefret duyduğunuzdur.ya Hz Ali bu zatları çok severdi siz tarihi nerden öğrendiniz bilmiyorum ama beraber cihada katılmış sırt sırta verip küffara kılıç sallamış bu insanların arasında bir anlaşmazlık var gizli bir husumet var gibi söylüyorsunuz....

hem bir de diyelimki Hz Ali ilk halife olsaydı diğer halifelerden farklı ne olacaktıki.onlarda kuran ve sünnet yolu üzereydi Hz Ali de.Demek istediğimi lütfen iyi düşün halifelikleri sırasında Hz Ali şeyhül islamdı yani ona danışmadan diğer hiçbir halife fetva vermiyordu eğer onların uygulamaları yanlışsa bunda Hz Alininde parmağı var demektir senin mantıkla baktığımızda haksızmıyım?

bir de (seni kasdetmiyorum) sürekli bu 3 halifeye çirkin iftiralarda bulunup sonra da efendim biz hoşgörülüyüz falan deniyor.bu hiçte inandırıcı bir tavır değil. Hz Osman şehid edileceği zaman Hz Ali efendimiz oğulları Hz Hasan ve Hz hüseyini Hz Osmanı kurtarmak için yolladı,cennet gençlerinin efendileri Hz Osmanın kapısında ona bir zarar gelmesin diye adeya nöbet tuttular.onlar birbirlerine canlarını feda edecek kadar bağlıyken bir alevinin kalkıpta Hz osmana laf etmesi sence nedir?

son bir şey daha
Abdülkadir-i Geylani hazretleri senin için nasıl şüpheyle bakalacak bir şahış.o hem seyit hem şerif olup ehli beyttendir.O ehli beyttendi ve alevi bir tarikatta kurmamıştı devrindeki bütün erenler ona biat etmişti. bunun sebebi nedir acaba???

Olayi tarihi sahsiyetlere indirgemenin konunun farkli boyutlara cekildigini ve bununda Anadolu Aleviligini asimile etmeye yönelik bir tezgahin oldugunu biliyoruz.Arkadasimin yazdiklarinin Anadolunun mistik inanci olan Alevilikle bir ortak yani bulunmamakta ve Hosgörü felsefesinin deger yargisi cignenmektedir.Burada hic bir Alevinin yukarida adi yazilan Halifelerle ilgili bir kötülemesi ve karalamasi yoktur.Dolayisiyla böyle kisir tartismalari yaratan ( Dervis ve Ester vs.. ) düsüncesinde olanlar Aleviligin Temel degerlerinin yanlis yönlendirilmesine ,Alevilik Inancinin sahte gündemlerle icini bosaltmaya calismaktadirlar..Bizler bu ucuz oyunlara gelmeyiz..Bülentiscan arkadasiminda belirttigi gibi Cahiller sözün söyler Arifler özün yoklarmis..
Anadolu Aleviliginde pirlerimizin Dedelerimizin güzel sözleri ,nefesleri vardir.Alinin yaradan olmasi ile ilgili söyle derler : Allahin 99 ismi vardir bir ismi ALi dir .. Simdi cikin sayin Ester inanc önderlerimizi Aleviligin Temel degerleri icin bunlar galeyana gelmis inancsiz kisilerdir deyin bakalim..
Anadolu Aleviliginde en önemli yeri olan bütün Cem lerde mutlaka deyisleri okunan SAH HATAYi ile siiri,deyisi ile SiA ci arkadaslara yanitimi veriyorum..

ALi dir cesedin kendisi yuyan
Yuyup kefeniyle tabuta koyan
ALi dir devesin kendisi yeden
Hak ile Hak olan aslan ALI dir.

Saygilarimla..........

bülentişcan
28.12.2005, 16:52
Sayın dervısh
az önce bir başka yazına yanıt verdim,
bizler aynı kulvarda koşmuyoruz,
Şöyle anlatıyım,ELMA ile ARMUT toplanırmı,
mesela Farklı inanc biçimlerinde karşılaştırma yapılırmı,
alevilik Anadoluya gelen ve burada var olan tüm uygarllıkların ınançlarının toplamıdır.
tarihi olayların seyrı ile inanç seyirlerimiz farklıdır,Bizler islam anlayışı içinde ÖTEKİLER,DİGER DİNLER İÇİNDE DE islam İÇİNDE GÖZÜKÜYORUZ,
ALİ eski inançların tanrısal gücünü almıştır,
söylede denir,Ali yaşam olarak senin anlattığın her seyi yaptı,Fatıma öldükten sonra ebubekire biat etti,namazını orucunu tuttu,onlara danışmanlık yaptı,5-6 evlilik yaptı,20-25 cocugu vardı.bugün ve dun anadolu alevilerin yasam biciminde olan hiç birnini yapmadı,bunlar dogru,
Dedim ya Aynı inançda değiliz,o nedenle birbirimizin inançlarını yorumlayıp yargılamayalım,kırıp uzmeyelim bir birimizi
sen sünnisin isteren bu sitede kal takip et,bizi tanımaya çalış,anlamaya çalış,
senin bu sunni söylemlerim anadolu aleviliğinde yoktur ve aleviler Ali nin yaşamını hıç sorgulamamışlardır,çünkü o sorgusuzdur,ona duyulan sevgi hürmet onu ilahlaştırmış tanrısallaştırılmıştır,benım doğrum,
Anadolu Aleviliğinde alevi batın düşünce ve yaşamında olanlara seyyid deriz soy olarak Arapistan,iran,irak da yaşan seyyid yada ehlibeytten gelenler aynı ölçüde bir tutulmazlar,özellikle sünni şerii olanlar gözdemiz degildir,
kendi inançlarınızla,aleviliği karşılaştımayalım ,
Misafir gibi oturun,Misafir gibi bu siteden ayrılın,
DOSTCA KALIN

dervish
28.12.2005, 19:18
Sayın dervısh
az önce bir başka yazına yanıt verdim,
bizler aynı kulvarda koşmuyoruz,
Şöyle anlatıyım,ELMA ile ARMUT toplanırmı,
mesela Farklı inanc biçimlerinde karşılaştırma yapılırmı,
alevilik Anadoluya gelen ve burada var olan tüm uygarllıkların ınançlarının toplamıdır.
tarihi olayların seyrı ile inanç seyirlerimiz farklıdır,Bizler islam anlayışı içinde ÖTEKİLER,DİGER DİNLER İÇİNDE DE islam İÇİNDE GÖZÜKÜYORUZ,
ALİ eski inançların tanrısal gücünü almıştır,
söylede denir,Ali yaşam olarak senin anlattığın her seyi yaptı,Fatıma öldükten sonra ebubekire biat etti,namazını orucunu tuttu,onlara danışmanlık yaptı,5-6 evlilik yaptı,20-25 cocugu vardı.bugün ve dun anadolu alevilerin yasam biciminde olan hiç birnini yapmadı,bunlar dogru,
Dedim ya Aynı inançda değiliz,o nedenle birbirimizin inançlarını yorumlayıp yargılamayalım,kırıp uzmeyelim bir birimizi
sen sünnisin isteren bu sitede kal takip et,bizi tanımaya çalış,anlamaya çalış,
senin bu sunni söylemlerim anadolu aleviliğinde yoktur ve aleviler Ali nin yaşamını hıç sorgulamamışlardır,çünkü o sorgusuzdur,ona duyulan sevgi hürmet onu ilahlaştırmış tanrısallaştırılmıştır,benım doğrum,
Anadolu Aleviliğinde alevi batın düşünce ve yaşamında olanlara seyyid deriz soy olarak Arapistan,iran,irak da yaşan seyyid yada ehlibeytten gelenler aynı ölçüde bir tutulmazlar,özellikle sünni şerii olanlar gözdemiz degildir,
kendi inançlarınızla,aleviliği karşılaştımayalım ,
Misafir gibi oturun,Misafir gibi bu siteden ayrılın,
DOSTCA KALIN

dostum diğer meseleyede cevap yazdım merak etme ,bunada bişeyler karalamak iktiza etti.
bir kere biz elma armut değiliz biz:
"bir temel ,bir duvar ,bir taş
alevi sünni kızılbaş"ız.
sizin inancınızı sorgulamıyorum ama inancınızın mantığını öğrenmek benim hakkım değil midir ?Alevilik basit bir inançmıki 3-5 soruyla bu kadar kızıyorsunuz?inancınızla ilgili ince bir kaç meseleyi size sorma hakkım yok mu?

sürekli diğer halifeleri ve hz Ayşeyi karalayan yazılar gördüğümden ve bunlardan rahatsızlık duyduğumdan bu yazıları yazıyorum.kimseyle de bi alıp veremediğim yok.

yalnız anadolunun inançları toplamı dediğin inanışta Hz Aliyle yaşam olarak hiç bağlantın yoksa niye Hz alinin ismini veriyorsun, dediğin gibi senin yolun(diğer alevileri kasdetmiyorum) Hz Alinin yolu değil, kendi inanışının bağlayıcı bir yönü de yok yani ayet benzeri birşeye dayanmıyor,...bir şahısın söylediği bir doğru sözle Allahın kelamı kurandaki bir ayet aynı kefede ...sadece kültür birikimi ,belirli bir tanrı kavramıda yok buna gerekte yok zaten herkes tanrı,ayrıca bu inanışın temeli yalnız anadolu değil irandaki mecusilikten ve putperestlikten kalma bir itikattır.hem kendin yazıyorsun hem kendin oynuyorsun ne güzel.inancına ters gelen şeyler sünnilik, ehli beyt diye sevgi beslediğin kişiler şeriata uygun hareket ettiklerinden seyyid olmuyor,yani birinin seyyid olup olmadığını da sen belirledin zaten tanrı olduğun için bunu belirlemek de sana düşeceğinden bunda da bir problem yok.bir açık kapı daha bırakmışsın kendine senin inancın zamanla ve mekandan mekana değişebilir.

sanırım forumda kalmam benim için daha hayırlı ,bak vesile oluyorsun aleviliği biraz biraz öğreniyorum.

Serkan_Devrim
29.12.2005, 12:24

ne? hz Ali mi ilk üç halifeyi sevmişti? niye ebu bekire altı ay biat etmedi? niye hutbelerinde ilk üç halifeye veryansın etti? bunlar çok dostladıda ne diye ömer fatımanın kızını yakacağını söyledi? ne diye eve baskın yaptıda fatımanın çocuğunun düşmesine sebep oldu? ayşe de Ali yi seviyormuydu? bu yüzden mi hz Ali halife olunca 'keşke bu gökler bu yerlere düşseydi de bu adam halife olmasaydı' dedi. sevgisindenmi savaş açtı hz Ali ye? ehli beyt sevgisimi ayşeye hz hasan ın tabutuna ok attırdı? ben bu sevgi anlayışını kavrayamadım. helal olsun size be. bu ilişkiye de sevgidediniz ya. bravo :36_1_55: :36_1_55: :36_1_55: :36_1_55: :36_1_55: :36_1_55:

Serkan_Devrim
29.12.2005, 12:27
son bir şey daha
evet evet oda ehlibeytten!!! hatta muaviyede ehlibeytten!
başka kaldımı? kim bilir belki hitlerde, mussolinide ehlibeyttendir!

ibrahim-ch
30.12.2005, 08:24
YARATAN ALİ
Allahin isimleri sayisizdir ALI de Allah in isimlerinden biridir
Manasi da en yüksekde olan demektir. Mecazi anlamda kullaniliyor
Okyanusdan bir damla su Okyanusdaki mevcud mineral bilesenleri özelligi görülür ama tek basina Okyanus Degildir.
Esmaül Hüsna da Allahin 99 ismi var Ali de buna dahil.

ISIK
03.01.2006, 20:05
Merhaba arkadaslar,

Sizlerden ogrenmek istedigim birsey. Birgun tanidigim iki alevi ciftin sozleri kesilirken, ve bu Dede tarafindan okunurken, damat beyin ayaginin diger ayaginin ustune koymasini rica ettiler. Simdi bu hz. Ali efendimizin yasadiklarina ilgili olan birsey oldugunu ogrendim, ama tam olarak bilmiyorum. Acaba bunu bilen varmi? Simdiden tesekkurler,

Optummm

Isik

miskin
04.01.2006, 19:53
Adi Geçen Deyişte Bu Söz Söylenmiş Olmalabilir Ama Bunun Doğru Anlaşilmasi Gerekir. Orada Yar Ali Derken Biz Müslümanlar Hz. Muhammed I ,hz Aliyi Ve Ehlibeytini Bir Sevgili(ilahi Anlamda) Gibi Görürüz O Nedenle Yar Denmiştir. Yaradan Ali Denmesi Ise Hz. Ali Nin Ettiği Kelamin Allah Kelami Olduğu Ve Onun Eşsiz Nurunun Ve Yaraticiliğinin Bir Parçasi Olduğu Anlatilmak Istenmiştir. örneğin Başka Bir Deyişte

Muhammeddir Yaradan
Okuraktan Karadan
Ben Birimden Ayrilamam
Bin Yilgeçse Aradan Deniyor

çünkü Bir Ayette :"yemin Ederim Ki Muhammed Olmasaydi Hiçbirşey Yaratmazdim" Deniyoor.

Oli
04.01.2006, 20:18
çünkü Bir Ayette :"yemin Ederim Ki Muhammed Olmasaydi Hiçbirşey Yaratmazdim" Deniyoor.

allah allah insanı dinden çıkarır ya bu ayetler... allah kendi kendine yemin etmiş hayret... Muhammet olmasaydı yaratmazdın da, niye isaya musaya güvendin derler adama?

sila
04.01.2006, 23:09

boyle bir sacmalik mi olurr yaaaaa bunun sozu bile olmazz boyle bir ayeti ilk burda okuyorummm gercektennnn

gzmsrht
13.02.2006, 20:39
Hz.alİ Alevİlerİn Çok SevdİĞİ Şahi Pİrİ HerŞeyİ.allahin Aslani.peygamberİmİzİn Damadi.gÜvenİlİr Has Damadi.ama HerŞeyden Önce Allahin Kulu.allah Dostu.bence Yaradan Alİ Demek Pek DoĞru DeĞİl Dİye DÜŞÜnÜyorum.
Yaradanimiz Allah.allah Bİrdİr Ve Tekdİr.

gulizar
13.02.2006, 21:02
Anadolu Alevi inancinda yüzyillardir varolan gercegin ve SIR rin saklanmasi,yasatilmasi inancsal olgudur.Bi bir Alevi daha farkli bir ifadeyle Ali SIR ridir.Yazilanlarin herkes tarafindan anlasilmasi tasavvufi anlaminin algilanmasi bir inanc sorunudur.Serit kapisinda olanlar bunu anlayamaz.Sekilcilikte takili kaldiklari icin kabullenmek zordur.Makalatida okuduk ,Tanriyida severiz daha önceki yazilarimizda Aleviligin Tanri anlayisinin kendine özgü ve farkli bir anlayis oldugu Sünni ve Siilerden farkli olarak Tanriyi degerlendirdiklerini belirtmistik .Tekrar yazmaya gerek yok.Sia ci arkadaslarim kendi inanc yapilarina göre bu anlayisa katilmayabilirler.
Aleviligin temel diregi olan 4 kapi bize göre su sekilde degerlendiririz.
Seriat kapisi- Ilkokudur, Tarikat kapisi-Ortaokuldur , Marifet kapisi-Lisedir ve Hakikat kapisi-üniversitedir... Anadolu Alevileri ilkokulu coktan bitirdiler..

Saygilarimla....

halil abi cok güzel anlatmissin,yüregine saglik,ayrica benim fikrimde bu, kimi istersem ona taparim,Ali gözüken hakktir.ona tapmiyipta kime tapacam?
gözükeni sevemezsen gözükmeyeni nasil sevesin'ki?
bu manayi anlayan liseyi bitirdi bence.

rockçı turna
14.02.2006, 20:23
boyle bir sacmalik mi olurr yaaaaa bunun sozu bile olmazz boyle bir ayeti ilk burda okuyorummm gercektennnn

sıla sen kuran ın bütün ayetlerini bilirmisin??

sila
14.02.2006, 22:23
sıla sen kuran ın bütün ayetlerini bilirmisin??

tabiki hayirrr ama eger boylee birseyy olsaydiii mutlaka bilinirdii duyulurduu ve bende merak eder acarr okurdumm yanii..hem boylee dunya, insanlik icin onemli bir ayetiiin var oldugunu sayiyorsanizzz okulllardan ogretmenler araciligyladaa ogrenirdikkk degil mii..... peki bunu yazan arkadass butun ayetleini bildigi icinmi yaziyorrrr? eger varsaaa boylee birr ayet bana yazmaa kanitlaaa ......

Adam
14.02.2006, 22:31
vücut bir bütündür beyin idrak eder fakat dil söyler varlığı yaradanda da aynı şey söz konusudur. bkz. Tanrı-Evren-İnsan bkz Allah-Muhammed-Ali

Demali
14.02.2006, 22:36
arkadaşlar, bence forumda bir şeyler yazarken kanıt gösterelim ve bu forumun düzeyi açıdındanda önemli burası atıp tutulan yer olmamalı.
Bir arkadaş,

miskin´isimli üyeden Alıntı

diye bir söz söylemiş ben araştırdım o söz bir hadistir.Ayet değildir düzeltmekte yarar var.
Kaynak aşağıda;

Allahü teâlâ her şeyden önce Muhammed “aleyhisselâm”ın nurunu yarattı. Eshâb-ı kirâmdan Ab-
dullah bin Câbir (r.a.) (Yâ Resûlallah, Allahın her şeyden evvel yarattığı şey nedir, bana söyler misin?)
deyince; Peygamberimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: “Her şeyden evvel senin peygamberinin yani benim
nurumu kendi nûrundan yarattı. O zaman ne Levh, ne kalem, ne Cennet, ne Cehennem, ne melek,
ne sema (gökler) ne arz (yeryüzü), ne güneş, ne ay, ne insan, ne de cin vardı.” Âdem
“aleyhisselâm” yaratılınca Arş-ı A’lâda nûr ile yazılmış, “Ahmed” ismini gördü. “Yâ Rabbi bu nûr nedir?”
diye sorunca Allahü teâlâ “Bu, senin zürriyetinden bir peygamberin nurudur ki, onun ismi göklerde
(Ahmed) ve yerlerde (Muhammed)’dir. Eğer O, olmasaydı, seni yaratmazdım.” buyurdu. Âdem (a.s.)
yaratılınca alnına Muhammed aleyhisselâmın nuru kondu ve o nur, onun alnında parlamaya başladı.
Âdem (a.s.)’dan itibaren babadan oğula intikâl ederek asıl sahibi Muhammed aleyhisselâma ulaştı.

İSLAM ALİMLERİ ANSİKLOPEDİSİ.

kalenderi
18.02.2006, 20:24
Canlar,

İçerisinde bulunduğumuz durum içler acısıdır. Biri kalkıp hadisi ayetten ayıramıyor ayrıca hadisi çarpıtarak burada yayınlıyor.

Öncelikle mezkur(adı geçen) hadis şöyledir:

Levlake Levlake lema halakt'ül eflake (arapça)

Türkçesi:

Sen olmasaydın, sen olmasaydın yeri göğü yaratmazdım.

Daha önceki yazılarda Abdulkadir geylani hakkında hem seyyid hem de şerif olduğu söylenmiş bu apaçık bir yalandır. Zat Geylan doğumlu olup kendisi acemdir daha sonra bağdat'a yerleşmiştir.

''Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olurmu'' (Ayet)

Allah Eyvallah

thunderstorm
18.02.2006, 23:28
Canlar,

İçerisinde bulunduğumuz durum içler acısıdır. Biri kalkıp hadisi ayetten ayıramıyor ayrıca hadisi çarpıtarak burada yayınlıyor.

Öncelikle mezkur(adı geçen) hadis şöyledir:

Levlake Levlake lema halakt'ül eflake (arapça)

Türkçesi:

Sen olmasaydın, sen olmasaydın yeri göğü yaratmazdım.

Daha önceki yazılarda Abdulkadir geylani hakkında hem seyyid hem de şerif olduğu söylenmiş bu apaçık bir yalandır. Zat Geylan doğumlu olup kendisi acemdir daha sonra bağdat'a yerleşmiştir.

''Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olurmu'' (Ayet)

Allah Eyvallah

Bu arkadasin yazdigi ayetler diger kaynaklar tarafindan dogrulaniyor, ancak kafadan yazmis olmali ki arama yapinca tam olarak birsey bulunmuyor. Ayetler dogrudur...

SahHatayi
19.02.2006, 01:13

Saygilarimla,

ALI ... allahin bir ismidir ... zahir manasiyla, yazdiginin anlami sudur: "yar hz. ali, yaradan allah" ...

srdr_ist
19.02.2006, 02:09
arkadaşlar siz neyi bilerek neyi değerlendirdiğinizin farkındamısınız Turan Dursun bir ilahiyatçıydı ayetler arasında bir 50 bin birde bin yıl zamanın kıyasında şu sonuca vardı nasıl olurda zaman eşitlenmiyor ve ben sizin inandığınız kitaba inanmıyorum demişti. Sonuc olarakta inancını vede canını kaybetmiştir. Bu şu misalede örnektir Hallacı mansur habisteyken ne ya Resullah ne den tüm millete değilde kendi ümmetine şefaat ediyorsun diyince yanında zuhur eden nebi bunu Allah benden istedi dedi. Bun un üzerine özrüm için sana verebileceğim tek şey ayakkabılarımdır demesine karşılık yarın asılarak ödeyeceksin denir. Konu şu arkadaşlar madem okuyorsunuz ayetleri şuna dikkat ettiniz mi Allah ben kelimesini kaç kez kullanıyor dikkat edin biz diyor Biz Yarattık der meselana halbuki yaratan Allah sizler değilsiniz ama Allah biz kelimesini kullanıyo. Birde yanan sönen yıldızlar üzerine yemin ederim ki bakın hak yaratıklarının üzerine yemin ediyor. siz bilemezsiniz Allah bilir. Ve bu size daha büyük ibret olsun diye söylemiştir kendinden üstün birinden bahsetmemiştir. eger siz kime yemin ediyorsa diyorsanız allah vereceği kesin veya verilmiş hükmünün üzerine yenmin ediyor. Bilgilerinize dikkat edin arkadaşlar cevaplarken bile veya sorarken bile bir garip yazmışsınız zihniniz ve gönlünüz açık olsun.

srdr_ist
19.02.2006, 02:23
kendisi mucitte olan süreyya sultan alenen mezarının abidesinde sırını söyle der:

sanmayın ki burda tıkılmışlardanız
ol dedeğimiz olur bizim
Bize ne gerek Fatiha
ol dedğimizi olur bizim

Ve diğer sultanım:

Aynayı tuttum yüzüme Ali göndü gözüme
Nazar ettim yüzüne Ali göründü gözüme
Ali candır Ali cana Ali tendi Ali iman ,

HAKİKAT KAPISINDA HER GERİ VERİLMİŞ NEFİS ELİ DUVARDANDA GEÇER BİZİM GİBİ ÇARPMAZ NURDUR ALİ DİR.
BİLDİMİZ BİRŞEY VARSA ODA HİÇ BİRŞEYDEN İBARETTİR.
Hz. ALİ ye Bismillah ın altındaki noktayı sormuşlar sabaha kadar sırrını anlatarak biterememiştir.
VE HERŞEY BİR NOKTADAN YARATILDI BİR NOKTA OLACAKTIR.
O halde ALLAH KİMDİR ALİ KİMDİR bir düşünün

SahHatayi
19.02.2006, 11:44
dostum, herkes anlayacak kapasitede degil, ... önce onlara sunacagin bilgiler gerekki, ikinci adimda, kendileri cöze bilsin bunlari ...

kalenderi
19.02.2006, 15:42
Bu arkadasin yazdigi ayetler diger kaynaklar tarafindan dogrulaniyor, ancak kafadan yazmis olmali ki arama yapinca tam olarak birsey bulunmuyor. Ayetler dogrudur...

Sayın arkadaşım ,

sen bu hadisi Kuran-ı Kerim'in içinde ararsan bulamazsın. Sahih hadis kaynaklarının arasında da bulamazsın bu hadisi kutsi tasavvuf ekolünde bilinen meşhur bir hadistir.

yazmış olduğum ayet ise Zümer süresi 9. ayetinin bir bölümüdür.

Ayetin tamamı şöyledir :

'' Geceleyin secde ederek ve ayakta durarak ibadetini yapan ahireti ve rabbinin rahmetini uman biri gibi mi? De ki HİÇ BİLENLERLE BİLMEYENLER BİR OLUR MU? Ancak sağduyu sahipleri bilebilirler. ''

istersen arapçasınıda yazarım (anlayabilirsen tabi) ama böyle ucuz oyunlara küçümseyici tavırlarla cevap vermenin bir anlamı yok.

Allah Eyvallah

selin
02.03.2006, 13:17
Bazı alevi'ler HAZRETİ ALi'yi ALLAH olarak görürler nedenlerinden Birtanesi PEYGAMBERİMİZİN Miraç'a çıktığında Kendisine YÜCE ALLAH'TAN Bir Sırrını Göstermesini ister yaratan yeşil bir perde gerisinden elini uzatır ve PEYGAMBERİMİZE MUBAREK ELİNİ GÖSTERİR YÜCE RABBİMİZİN ELİNİN ORTASINDA BİR YEŞİL BEN BULUNMAKTAYDI (AYNI YEŞİL BEN HAZRETİ ALİ'Nİ AVCUNUN ORTASINDA BULUNMAKTADIR. BİR DİĞERİDE HAZRETİ PEYGAMBERİMİZ SABAH ERKEN DAM EVİNE (DAMEVİ BU GÜNKİ ADİ İLE CEM EVİNE) GİDERKEN HAZRETİ ALİNİN CEMALİNİ GÖK YÜZÜNDE YARISI ASLAN YARISI ALİ OLARAK GÖRÜR VE KORKUDAN DUDAĞI PATLAR CEMALİNE NİYAZ EDİP SEN ALLAH'SIN YA ALİ DER HAZRETİ ALİ'NİN BİR ARI İLE KONUŞDUĞUNU GÖRÜR VE YAKLAŞARAK YA ALİ SEN ALLAH'SIN DER HAZRETİ ALİ KONUŞTUĞU ARIYI GÖSTERİP GİT O ARIYI BUL SIRRIMI ÖĞREN DER (ONDAN DOLAYIDIRKİ ARI SIRRI ALİ SIRRIDIR DENİR)PARMAĞINDAKİ HATEMİ (YANİ YÜKSÜĞÜNÜ) ÇIKARI PEYGAMBERİMİZE UZATIR VE SIRRIMI GİZLET DER DARDA KALDIĞINDADA YA EDİRNİKLİ YA EDİRNİKLİ DİYE ÇAĞIR DER PEYGAMBERİMİZ NE ZAMAN DARDA KALIRSA HAZRETİ ALİ'Yİ BU İSİMLE ÇAĞIRIRDI. HAZRETİ ALİ'NİN SIRLARINA ERİŞMEK VE ONUN İLMİNDEN İRFANINDA BİR ŞEYLER ÖĞRENMEK HER ZAMAN BİZLERE NASİP EYLESİN HAZRETİ ALİ'NİN İLMİNDEN BAHSETMEK İÇİN KİTAPLAR DOLUSU YAZILSADA ONUN SIRRINA ERİŞİLMEZ ONDAN DOLAYIDIR Kİ BU GÜNE KADAR GELEN TÜM HAK AŞIKLARI HAZRETİ ALİ'DEN BAHSEDERKEN RAHMANIM YARATANIM DİYE BAHSEDER DUVAZLARINDA VE DEYİŞLERİNDE BENDE (LA FETTA ALİ LA FETTA İLLA ZÜLFÜKAR) DİYEREK NOKTALAMAK İSTİYORUM

HERZAMAN BİZLERİ EHLİBEYT VE ONİKİ İMAMLAR YOLUNDAN AYIRMASIN

srdr_ist
08.03.2006, 12:22
Hz peygamber benden sonra 72 fırkaya bölünürsünüz demiştir.Bir tek bölüm kurtuluşa erer demiştir.

Hz Ali benim yüzümden 2 fırka helak olur demiştir.
Biri beni çok sevip ilahi yücelten
Birde beni ve evladımı kötülük eden

Hz Adem in and cennetinde 5 kapılı kubbenin içine girerken her kapıda okuduğu sözü hatırlayın ve içeri girdiğinde hz fatıma yı gördüğünde konuş****ı hatırlayın.

pirimunzur
08.03.2006, 12:56
allahin 99 isminden biri yeri ve gogu yaradan anlaminda ben boyle biliyorum

kizilderili
08.03.2006, 14:56
"melamet hirkasi" adli bir türküde "yâr ali yaradan ali, can ali canan ali" sözleri geçiyor. Yani yaradan Ali ne anlama geliyor bu türküde?

Dostun sorduğu soru uzun zaman önce benim de kafama takılmıştı.. Sağolsun canlar kendi bilgi birikimleri ve inanışlarıyla bişeyler anlatmış.. Tabiki herkesin bir inanışı bide savunduğu kaynak olur.. Herkesin doğrusuna saygı duyarak konuya yaklaşmak gerekir..

Benim doğrum ise ; Eğer kalbimizde Ali mevcutsa bunun sebebi Kuran' dır. Eğer Kuran'ın hak olduğuna inanıyorsak bu sorunun cevabı İhlas Suresi'dir.. Ben cevabımı ordan buldum.. Doğruya Huu.....

mehmetcik19
08.03.2006, 16:33
Kardeşlerim selamun Aleyküm
Yaratmak Allah'a mahsustur.
Yani Haliktir,Yaradandır
99 isimden biri Halik yani yaratrmaktır o da Allaha mahsustur
Allah dışında kimseye o unvan verilemez

biomedical
13.03.2006, 19:07

Saygilarimla,

dost orada bir ayıp gördüysen sen kapat ne demek ki türküde bu nu açıklıcak birisi varmı? unutmaki alevilerin hepsi türk tür.herneyse ben sana buradaki olayı kısa olarak ömzetleyim istersen tabiki oarada kastedilen HzAlinin Allah sıfatını taşıdığpı değildir. Hz Ali bilindiği üzeren her kapının anahtarı idi.ne var Hz peygamber efendimiz demiş ki bana ulaşmak isteyen kişi ehL-i beyt i mi bulsun. yani buda senin soruna cevaptır bence anlayana . . . illada tarşışmak istersen msn adresim biomedical_@hotmail.com herkese açık kim olursa gelsin konusmaktan zevk alırım :sarkazm

sinan boztepe
29.03.2006, 18:51
artık bazı arkaşlar saygı sınırını zorlamaya başladılar.. ne demek olsun yani; imam ali bizim sertacımızdır.. onu tartışmak ne demek??

peygamber bir hadisi şerifinde şöyle buyuruyor: ben ilmin şehriyim, ali o şehrin kapısıdır.. bana gelen ali den geçsin...

ne yazıkki imam ali nin taşımış olduğu değeri ve kıymeti anlamayan arkadaşlarımız hala onun ne manaya geldiğini soruyorlar... gadir humu anlamadıkları gibi!!!

yeter artık eleştirmekten vaz geçin.. biz alevilerin inandığı değerlere dil uzatmayın.. siz kendi yalan ve yanlışlarınız ile yaşamaya devam edin.. ama bizlere müdahale etmeyin.. ben din diye emevi geleneklerine uyamam.. kusura bakmayın...

serkanB
29.03.2006, 18:59
alevilik hz ALİ nin yoludur onu sevmek ve dolayısyla ondan medet dilemek bızım toplumumuzda dogal bır seydır.Ve HZ ALİ bızım inancımıza gore keramatli birıdır. ondan yardım isteyenın yardımına kosar ve bızde her zaman ALİ mize dualar ederız inancımız şudurkı edilen dualar o kattan geri çevrilmez.bu parçada HZ: ALİ nin ALLAH oldugundan soz edılmemışt

BEN TELLALIM PAZAR BAŞIM ALİ DİR.

manifesto
29.03.2006, 19:04
ALI ... allahin bir ismidir ... zahir manasiyla, yazdiginin anlami sudur: "yar hz. ali, yaradan allah" ...

Kardeş o ALi değil Aliy yani yüksek büyük ve yüce olan demek.
Ali ile karıştırmayın Allah'ın 99 ismi şerifinde Ali ismi yoktur nerden bulursunuz bunları anlamam yok haşa yaradan falan.
Bunlar bir türküde bile olsa çok abes din öyle saz ile söz ile tahrip edilmemeli
Yaratmak bir sıfattır o sıfat ise tek bir Yaratıcıya ait.

Serkan_Devrim
29.03.2006, 21:47

Kardeş o ALi değil Aliy yani yüksek büyük ve yüce olan demek.
Ali ile karıştırmayın Allah'ın 99 ismi şerifinde Ali ismi yoktur nerden bulursunuz bunları anlamam yok haşa yaradan falan.
Bunlar bir türküde bile olsa çok abes din öyle saz ile söz ile tahrip edilmemeli
Yaratmak bir sıfattır o sıfat ise tek bir Yaratıcıya ait.saçmalamanın almamı yok. ali=ulu/yüce/yüksek. hz Ali Allah demek değildir bu. Aliy kelimesinde sondaki y harfi arapçada yazılır ama okunmaz. yani Ali'dir. bundan çekinmeye gerek yok. Allah'ın bir ismide samed tir ki bu isimde de insanlar var. rezzak ta öyle. örnek olarakta osmanlı makamlarına bakılabilir. bab-ı Ali= en yüksek kapı demektir ve veziri simgeler. gerçektende padişaha açılan en büyük kapı vezirliktir.
yimne benzer divan-ı Ali=yüce divan demektir ki bugüngü TBMM yi temsil eder. kısacası Allah'ın bir ismide Ali demektir.

manifesto
30.03.2006, 00:23
ali=ulu/yüce/yüksek
ali ekber ali ismi türkçeleşmiştir tıpkı amr gibi amr da ömer demek.
O bakımdan ifade ettim Allah'ın isimleri onun sıfatlarını temsil eder.
Elbette birçoklarımız o isimleri kullanırız ama konu başlığı yaradan ali lafzı olunca başka türlü anlam çıkıyor mesele o gibi

tokatli2
30.03.2006, 13:11
mubalag denen birsey duymadınız sanırım aglamaktan gozyasım sel oldu vs. gibi. :D
burada sevgisini abartarak soylemek istemiştir hepsi o

Serkan_Devrim
30.03.2006, 13:17
ali=ulu/yüce/yüksek
ali ekber ali ismi türkçeleşmiştir tıpkı amr gibi amr da ömer demek.
O bakımdan ifade ettim Allah'ın isimleri onun sıfatlarını temsil eder.
Elbette birçoklarımız o isimleri kullanırız ama konu başlığı yaradan ali lafzı olunca başka türlü anlam çıkıyor mesele o gibiama aynı şeyi ifade eder. örneğin, Muhammed=Mehmet. Mmehmet türkçeleşmiş ama aynı şeyi anlatır.

manifesto
30.03.2006, 13:21
evet tokatlı, mutlaka öyledir.Ben farklı olduğunu iddia etmedim sadece ama bazı hassasiyetleri hepimiz taşıyoruz sen mübalaa yaptığını düşünürsün başka birisi art niyeti ile onun mübalaa olduğunu unutarak yorumlar.
Zaten şairler ve üstadlar butür benzetmeleri çok sık kullanıyorlar ben onların gönül zenginliklerinden ileri geldiğini düşünüyorum.
Süleyman çelebi de ey Allah'ım dizin nerede başımı dizlerine dayayayım gibi ifadelerde kullanmış tabiki burada kastedilen diz değildir onu biliriz.

eyhayat
30.03.2006, 13:24
Yar Ali-Yaradan Ali-Can Ali-Canan Ali
Yar: Eş,Sevgili
Yaradan: Yaratıcı,Allah
Can: Şahsın kendisi
Canan: Can yarısı ,sevdikleri

Bu dört kavram ve anlamları insanoğlunun sevdiği ,sevgiyi doruğa çıkardıkları kavarmlardır
Bu Türküde anlatılmak istenen Hz Ali'ye duyulan sevginin yüceliğidir. Yaradan Ali bir sevgi yakıştırmasıdır.

selin
31.03.2006, 16:13
Derviş Ali Bence Hz. Hazreti Ali'nin Ne olduğunu anlatmış

Ta ezelden meyil verdik bu sırra
Mayası Hak'dandır boyandık nura
Arşdan yüz dört kitab inince yere
Kur'an Muhammed'e inen Ali'dir

Ali'm Zülfikar'ı ele alınca
Şeriatı tarikatta bulunca
Kudüs-Şerif cami'ine girince
Temcid ezanı okuyan Ali'dir

Şems ü Kamer zuhur etti cihane
Sofu yoktur tuttuğu iş bahane
Yarın varılınca ulu divane
Divanda suçunu soran Ali'dir

Kim getürdü muvafıkı cemine
La'net olsun ol Yezid'in şanına
Taliblik etmedi kerem Kanına
Yezid'i dergahdan süren Ali'dir

Dergaha akıyor pınarın başı
Alnında yıldızı tuğradır başı
İmam Hasan on iki imamlar başı
Güneş Hüseyn dersin veren Ali'dir

İmam Zeynal kalbimizde salavat
Şah imam Bakır'dan bulduk mahabbet
Ca'fer'i görünce artıyor firkat
Serimi sevdaya salan Ali'dir

Kazım-ı Musa Rıza'ya varalım
Taki Naki Askeri'yi görelim
On iki imamlara yüzler sürelim
İmamları candan seven Ali'dir

Hasan Askeri'nin açıldı bahtı
Doksan bin erle kıla hucceti
Menşurun sahibi Muhammed
Mehdi Kıyamda yarasın saran Ali'dir

İsa peygamberim Şam'a girince
Yer ve gök titredi Ali gelince
Yezid'i bölük bölük eden Ali'dir

Gel hey Derviş Ali'm Hızır üstadım
Muhammed Ali'den vardır küşadım
Yedi derya gibi artar feryadım
İçüp serçeşmeden kanan Ali'dir

Yeri göğü arşı kürsü yaradan
Men Ali'den başka Tanrı görmedim
Yaradub kulunun kısmetin veren

Bin bir ismi vardır bir ismi Allah
Eğer inanmazsan hem vallah billah
Ademi görmüşüm elhamdülillah

Cennet-i alanın altundur taşı
Her ne görür isen hikmettir işi
Yüz yiğirmi dört bin nebiler başı

Ali gibi er gelmedi cihane
Ana da buldular dürlü bahane
Yedi kez uğradım ulu divane

Derviş Ali'm bu ikrara beli dir
Dilim söyler ama kendim delidir
Allah bir Muhammed Tanrı Ali'dir
Men Ali'den başka Tann görmedim

serkanB
04.04.2006, 15:42
sayın arkadsım sen geçen gunde bu soruyu sordun arkadaslara bende kendı fıkrımı soylemek istedım sadece bu turkude degıl bır suru turkude bundan bahsedılıyor bılıyosundur herhalde bızım toplumumuzda alı çok sevılır onun yolunda yurunmek istenır alı ye olan yuce sevgıdendır buuu

mutlumusuncan
04.04.2006, 17:07

Saygilarimla,

Hayli uzun zamana olmuş bu ileti yazılalı; ama ben üye olduğum için yeni okudum. Bu soruzu cevap vermek istiyorum.

Bildiğiniz üzere Allah'ın varlığını kabul edenler ve etmeyenler vardır. Kabetmeyen etmez ancak; kabul edenlerde farlı yorumlarla kabul ederler(monoteizm, politeizm, PANTEİZM(Tüm tarıcılık :Evrendeki herşeyin Allahla özdeş olması)
Alevi-Bektaşiler de bir panteisttir. Yani insanı Allah katına kadar yükseltir.Bu açıdan bakarsanız yaradan ali şeklinde ifade edilmesi edilmesi gayet mantıklıdır.
(ayrıntı bilgi için bakın Hacı Bektaşi Veli vecizelerine gerçi hemen hemen bütün alevi önderlerinin bu mantıkla söylemiş olduğu sözler vardır. )

A-L-E-V-İ
04.04.2006, 23:24
Ali=ULU demektir..Tasavvufta..Ali ALLAHI Karşılar..Hz.Ali değildir..

Devleti aliye
Bab-ı Ali
gibi..

Tuttum Aynayı yüzüme
Ali göründü gözüme..
burada anlam...Alevi/Bektaşi Tasavvufunda İnsan ALLAHIN YANSIMASIDIR..
Burada Ali demekle Aslında Allahı kastediyor..Hz.Aliyi değil..

Nesimi
04.04.2006, 23:42
Ali=ULU demektir..Tasavvufta..Ali ALLAHI Karşılar..Hz.Ali değildir..

Devleti aliye
Bab-ı Ali
gibi..

Tuttum Aynayı yüzüme
Ali göründü gözüme..
burada anlam...Alevi/Bektaşi Tasavvufunda İnsan ALLAHIN YANSIMASIDIR..
Burada Ali demekle Aslında Allahı kastediyor..Hz.Aliyi değil..

İnsan Allahın yansımasıysa, Hz.Ali de insansa o zaman o da Allah. Ama olay bu değil tabiki hz.aliden mana insan-ı kamil mertebesinde olmasıdır...

Nesimi
04.04.2006, 23:46
Derviş Ali Bence Hz. Hazreti Ali'nin Ne olduğunu anlatmış

Ta ezelden meyil verdik bu sırra
Mayası Hak'dandır boyandık nura
Arşdan yüz dört kitab inince yere
Kur'an Muhammed'e inen Ali'dir

Şeriatı tarikatta bulunca
Kudüs-Şerif cami'ine girince
Temcid ezanı okuyan Ali'dir

Şems ü Kamer zuhur etti cihane
Sofu yoktur tuttuğu iş bahane
Yarın varılınca ulu divane
Divanda suçunu soran Ali'dir

Kim getürdü muvafıkı cemine
La'net olsun ol Yezid'in şanına
Taliblik etmedi kerem Kanına
Yezid'i dergahdan süren Ali'dir

Dergaha akıyor pınarın başı
Alnında yıldızı tuğradır başı
İmam Hasan on iki imamlar başı
Güneş Hüseyn dersin veren Ali'dir

İmam Zeynal kalbimizde salavat
Şah imam Bakır'dan bulduk mahabbet
Ca'fer'i görünce artıyor firkat
Serimi sevdaya salan Ali'dir

Kazım-ı Musa Rıza'ya varalım
Taki Naki Askeri'yi görelim
On iki imamlara yüzler sürelim
İmamları candan seven Ali'dir

Hasan Askeri'nin açıldı bahtı
Doksan bin erle kıla hucceti
Menşurun sahibi Muhammed
Mehdi Kıyamda yarasın saran Ali'dir

İsa peygamberim Şam'a girince
Yer ve gök titredi Ali gelince
Yezid'i bölük bölük eden Ali'dir

Gel hey Derviş Ali'm Hızır üstadım
Muhammed Ali'den vardır küşadım
Yedi derya gibi artar feryadım
İçüp serçeşmeden kanan Ali'dir

Evet herşeyi açıklamış ozan burada...

A-L-E-V-İ
05.04.2006, 00:11
Evet herşeyi açıklamış ozan burada...

Sayın"kızılkilise"..
Aktardığınız..BİNDE BİR oranı temsil eden bir görüştür..Geneli yansıtmaz..
Bilginize..

selin
05.04.2006, 10:04
Yedi Hak aşığının Duaz ve değişlerinde Hz Ali İçin söylediğini En Önemliside Hz. Ali'yi mana ve dünya aleminde iyi anlarsan o zaman ne olduğuna karar verirsin, Yüzeysel değil iyi incelenmenizi ve öğrenmenizi öneririm size

dem_dost
08.04.2006, 17:41
Hz Virani Buyurur

Ali Haktir Ali Haktir Ali Hak

Yine baska bir deyisinde ikrar kapisi icin:

Bana diyen kimdir ki Hak degilsin
Seni Hak bilmeyenin artsin belasi

Yine baska bir beyitte

Ali tanri deyem yanlis m'ola

Buyrugunda buyurur

Hak dedigin Muhammed ile Alidir

bu konuda baska diyecek birsey bulamiyorum

Insan-i kamilin alevilikteki tezahürü cok acik bence, Hz Ali de bu insan-i kamilin simgesidir

Insan-i kamilden ayirma bizi!

ask ile

abeyaz
12.04.2006, 12:20
zahirle batın arasındaki farka pek kimse değinmiyor. hiç cemöe gittinizmi diye sorsam pek çoğunuz evet diyeceksiniz.peki hiç semah izledinizmi desem yine evet diyeceksiniz.o zaman % 90 'ın üzerinde bir kesim tarafından kabul edilen kırklar cemi ve semahın kaynağında geçen peygamberin buraya peygamberim deyip girememesi vesonunda fakirlerin fakiriyim deyince girmesi hakkında ne söyleyeceksiniz ? güzel sorular soruluyorda bunları burada iki-üç kelimeyle açıklamak olası değil.
zahit bizi tan eyleme
hak ismin okur dilimiz
sakın efsane söyleme
hazrete varır yolumuz
--------------------
sayılmayız parmak ile
tükenmeyiz kırmak ile
taşralarda sormak ile
kimse bilmez ahvalimiz

canugur
12.04.2006, 12:27
Ne tarafindan yaratilmis olmayi arzu ediyorsak, yaradanimiz odur???
Bir takim üclemelerle konu, mistik anlamda toparlanmaya calisilsa da, önce yaradilis felsefesinin tartisilmasi daha bilgilendirici olurdu saniyorum.
saygilar

haydar2
13.04.2006, 16:55

Saygilarimla,slm arkadaslar,öncelikle arkadasin sorusuna bir sey deginmek istiyorum. dostum din hakkinda o kadar sorulacak sorular varki,bütün hepsini ögrenmemis imkansiz.alevilikte oldugu gibi sünilikdede o kadar soru varki hangisinden baslasam bilmiyorum, aslinda söyle düsün, bir agacin o kadar cok dallari varki,kimi yamuk kimi kirik vs... ama hepsinin kökü ayni.demek istdigim sonuncda aradan bin yil gecmis. Allah ina inaniyonmu,insanligini da yapiyorsan senden iyi müslüman olmaz.saygilarimla