Orijinalini görmek için tıklayınız : International Herald Tribunei'den "Barzani Dedi ki"
ugursarak 08.04.2007, 12:25 7 Nisan 2007
( http://www.iht.com/articles/ap/2007/04/07/africa/ME-GEN-Iraq-Kurds-Turkey.php )
"There are 30 million Kurds in Turkey and we don't interfere there. If they (the Turks) interfere in Kirkuk over just thousands of Turkmen then we will take action for the 30 million Kurds in Turkey."
Türkiye'de 30 MİLYON Kürt var biz oraya karışmak (burnumuzu sokmak) istemiyoruz, eğer Türkler sadece birkaç bin Türkmen için Kerküğe karışırmaya kalkarlarsa o zaman bizde Türkiye'de ki 30 milyon Kürt için harekete geçeceğiz.
Barzani'nin bazı şeyleri çarpıtmakta üstüne yok doğrusu, onun sözüne kim güvenirde iyi ilişkiler kurmaya çalışır?
Ben bugüne kadar diyalog yanlısıydım fakat bu söyleminden sonra onunla hayatta diyaloga girilemeyeceğini anladım.
Biz bir laf dersek o 5 laf der 4'ü yalan ve abartı çıkar. Böyle diyalog olmaz.
Barzani herşeyi batırdı, bundan sonra hükümetin bu kişiyle diyalog girişimlerinde bulunmasının da bir anlamı yok bence.
BENİM ASIL MERAK ETTİĞİM BARZANİ'NİN BUNU HANGİ RUH HALİYLE SÖYLEDİĞİ?
promethe 08.04.2007, 13:05 O ruh hali emperyalist ağababalarının kendisine aşıladığı cesarettir.
Saygılar...
ruh hali diye bişey yokk....bizim ülkemiz nasıl türkmenlerin haklarını savunuyoruz diyorsa onlarda aynı biçimde bir tutum sergileyebilirler.bundan daha doğal ne olabilirki....burda ülke çıkarlarını düşünen bi siyaset adamının hassasiyeti var...unutmamak gerekir ki biz onlara çok karışıyoruz.....
nedir bu kürt korkunuz anlamak gerçekten çok zor....emperyalist babaları uzakta aramayın onlar zaten bizim başımızda.....takmışsınız adamlar emperyalist güçlerden destek alıyor diyorsunuz.onlardan önce kendimize bakalım.....saygılarımla....
promethe 08.04.2007, 19:42 ruh hali diye bişey yokk....bizim ülkemiz nasıl türkmenlerin haklarını savunuyoruz diyorsa onlarda aynı biçimde bir tutum sergileyebilirler.bundan daha doğal ne olabilirki....burda ülke çıkarlarını düşünen bi siyaset adamının hassasiyeti var...unutmamak gerekir ki biz onlara çok karışıyoruz.....
nedir bu kürt korkunuz anlamak gerçekten çok zor....emperyalist babaları uzakta aramayın onlar zaten bizim başımızda.....takmışsınız adamlar emperyalist güçlerden destek alıyor diyorsunuz.onlardan önce kendimize bakalım.....saygılarımla....
Takılan bir konu yok.Her kim ki ABD kucağındadır,kim ki bölgeyi terk etmemesi için ABD'ye yalvarmaktadır; bütün bölge ve dünya halklarının düşmanıdır.
Evet, bizim de başımızda emperyalistlerin atadığı yöneticiler var.Bu bizim emperyalistlerin politikalarına boyun eğmemizi gerektirmez.
"ruh hali diye bişey yokk....bizim ülkemiz nasıl türkmenlerin haklarını savunuyoruz diyorsa onlarda aynı biçimde bir tutum sergileyebilirler.bundan daha doğal ne olabilirki....burda ülke çıkarlarını düşünen bi siyaset adamının hassasiyeti var...unutmamak gerekir ki biz onlara çok karışıyoruz....."Kimin emriyle karışacağını söylemekte yarar var.
Kürtten kimse korkmuyor;Kürt için korkanlar var burada!ABD politikalarına bel bağlayıp bölge ülkeleri aleyhine çalışanlar ABD'nin II. Dünya savaşından sonra hiç savaş kazanamadığını unutmamalıdır.Irak'tan da defolacaktır.Ve bölgedeki tüm halklar gerçek kaderleriyle başbaşa kalacaktır.İşbirlikçiler hiçbir zaman affedilmemişlerdir.
Hala Barzani tarzında çalışanları Kürt Halkının dostu ve temsilcisi gibi sunmak safdillik olmuyor mu?
Saygılar...
sevgili arkadaşım promethe bu bölgede türkiye eğer kuzey ırak sınırlarına girmemişse bunu bizim başımızda bulunan ve amerikanın verdiği emirlere uyanlar sayesinde gerçekleştirememişlerdir...
bu bölgede faşist bir ordu zihniyetiyle tek başımıza hareket etmek demek bir soykırıma göz yummak demektir....gidelim kerkük sınırlarına koruyalım türkmenleri onların haklarını savunalım biz türküz;türke türk dayanışması lazım gibi zırvalıklarla masum bir halkı ve onların baskı altında ki temsilcilerini dahada boğalım istiyorsunuz....
halkları düşünmek demek dünyayı hissetmek demektir....tüm insanları kardeş bilmek demektir....çıkar için masumları asimile etmek ve onların var oluşlarına engel olmak demek değildir....kendi ülkemizdeki halkların varoluş problemlerini görmezden gelip bir halk temsilcisinin yapmış olduğu açıklamayı kan davası biçiminde yorumlamak bize yakışmaz....bu düpedüz kafatasçı bir milliyetçiliktir....
kürt için korma halklar için kork.....saygılarımla....
ugursarak 08.04.2007, 23:59 Kürtler daha 20 yıl önce Saddamın kimyasal silah denemesinden kaçan 100 bin kürtü topraklarına kabul eden ülkenin Türkiye olduğunu unutuyor galiba. Böyle bir Türkiye nasıl olurda kuzey ıraktaki kürtlere karşı olabilir, tüm çabası kerkük'ün arap, kürt ve türkmenlerle birlikte ortak bir kent olması, ama kürtler ısrarla oradaki arap ve türkmen vatandaşlarını görmezden gelmekte diretiyorlar
Yazık, oradaki kürtler kendisine yazık ediyorlarda farkında değiller, can dostları amerika oradan çekildiğinde ne yapacaklar acaba, bu gibi söylemler Türkiye'yi kuzey ıraktan git gide soğutmakta..
Bu arada Barzani biraz aşağıdan uçta fazla sallama, Ermenileride örnek alma, onlar 300 bini her üçbeş yılda bir artırarak 1.5 milyona çıkardılar, Sende Türkiye'de ki kürt nüfusunu her yıl artırarak aynı taktiği mi deniyorsun, dün 10, 20'di bugün oldu 30 milyon 5 yıl sonra 60 milyon olur. Yazık ne karaktersiz bir lidersin...
promethe 08.04.2007, 23:59 Yeni olmayan bir anlayış:Benim istediğim olsun da kim yaparsa yapsın!
Şeyh Sait'lerden bu yana hep varolageldi.O zaman İngilizler,şimdi Amerikalılar...
Vatan savunan ordu faşist;Irak,Vietnam,Kore,Küba,Yugoslavya,Afganista n.......'ı kan gölü yapanlar şimdi kurtarıcı!Tahlil oldukça barışsever...
Kimse Kürt halkına tavır almış değil.Tavır Amerikan politikaları güden işbirlikçileredir.
ABD ve Barzani'yi savunduğunu görüyorum.Dünyaya bakışımızda asgari müştereklerimizin bile bulunmadığı anlamına gelir.Tartışma bir zemin ister ,ama o zemin aramızda yok.
Saygılar...
onur melis 09.04.2007, 00:07 canlar bu adamın tek niyeti gündemde kalabilmek maksat laf olsun torba dolsun diye saçmalıyor
ya arkadaşlar ne 10 nu ne 20 si türkiyede halklar var ve onlar sahipsiz değildir...ama dışardan hiç kimse gelip öyle yapacaksın demiyor bizimkilere....
ben 2 ülkenin de kime hizmet ettiklerinin farkındayım...bunu anlamıyorsunuz sadece....ülkenin çıkarlarını üst seviyede tutacam demekle işler bitmiyor...ordumuz yarın kuzeye girip yüce asil safkan türkmenleri kurtarma harekatı başlatsa sevinçten göbek atarsınız....
oradaki türkmenler eğer zor koşullarda iseler bunu diğer ülkeye bir tehdit aracı olarak kullanırsan aynı cevabı yersin....bizde çok mu farklı oluyor....burda kimse abd ve onun yardakçılarını savunmuyor....böylesine yazılarla ancak kendinizi kandırırsınız...anlamak zihinsel bi süreçtir....saygılar....
birileri diyor kii !!!!
hadi gel türkçülük ,kürtçülük oynuyalım :devil2: :devil2:
onlarda söyleneni yapıp uslu çocuklar gibii bu oyunu oynuyorlar ama tabii o birilerii bu oyunun sonunda sözdinleyen oyuncuların canının fena yanacağınıda biliyorlar zaten amaç budeğilmii :yaw
Bir de Türkler Kerküğe girerse aynı şeyi Diyarbakır'a yaparız diye bir laf etmiş bu bay küstah.
Bu adamın çapı ne allah aşkına, niye böyle peryodik olarak saçmalıyor çözebilmiş değilim.Bush efendiye güveniyorsa o başka.
O sözleri yutmasını da öğrenecektir yakında.Bu ülkenin toprak bütünlüğünü bozmaya 3-5 çapulcu peşmergenin gücü yetmez.
doctorctf 09.04.2007, 23:32 BARZANİ:Türkiye'de 30 MİLYON Kürt var biz oraya karışmak (burnumuzu sokmak) istemiyoruz, eğer Türkler sadece birkaç bin Türkmen için Kerküğe karışırmaya kalkarlarsa o zaman bizde Türkiye'de ki 30 milyon Kürt için harekete geçeceğiz.
ben de kürt kökenli bir insanım ama barzani denen amerikan uşağı, kim oluyor da bana ve türkiyeye karışma hakkını kendinde buluyor.türkiyeye gelince kuzu gibiler ama alıştıkları mekanlarına dönünce aslan kesiliyorlar.bağımsızlık isteyen bir insanın önce başkasının bağımsızlığını benimsemesi gerekir.
bu barzani kendini ne sanıyor ki bizim adımıza demeçlerde bulunuyor.galiba kendini kürtlerin lideri olarak görüyor.liderlik amerikan uşaklığıyla olmaz.liderlik cesaret ister.liderlik sadakat ister.
Bende kürdüm ama barzaninin bu sözlerini hiç mi hiç doğru bulmuyorum. Ne türkiye kerküğe girmeli nede kuzay ırak türkiyeye.
canazerbaycan 10.04.2007, 10:26 ruh hali diye bişey yokk....bizim ülkemiz nasıl türkmenlerin haklarını savunuyoruz diyorsa onlarda aynı biçimde bir tutum sergileyebilirler.bundan daha doğal ne olabilirki....burda ülke çıkarlarını düşünen bi siyaset adamının hassasiyeti var...unutmamak gerekir ki biz onlara çok karışıyoruz.....
Leyla Zana = Kürt Halkının üç lideri vardır. Mamo Celal, Keko Mesut, Serok Apo.
DTP HAK-PARLA yaklaştı.
Bunların yansımalarını bu sitede de görüyoruz.
ben de kürt kökenli bir insanım ama barzani denen amerikan uşağı, kim oluyor da bana ve türkiyeye karışma hakkını kendinde buluyor.türkiyeye gelince kuzu gibiler ama alıştıkları mekanlarına dönünce aslan kesiliyorlar.bağımsızlık isteyen bir insanın önce başkasının bağımsızlığını benimsemesi gerekir.
bu barzani kendini ne sanıyor ki bizim adımıza demeçlerde bulunuyor.galiba kendini kürtlerin lideri olarak görüyor.liderlik amerikan uşaklığıyla olmaz.liderlik cesaret ister.liderlik sadakat ister.
Sonuna kadar katiliyorum. Birilerinin koltugunun altina giren, yanar doner adamlardan sadece zarar gelir.
canazerbaycan 10.04.2007, 10:34 ;türke türk dayanışması lazım gibi zırvalıklarla masum bir halkı ve onların baskı altında ki temsilcilerini dahada boğalım istiyorsunuz....
kürt için korma halklar için kork.....saygılarımla....
Vay vay vay. Sosyalist(???) üye baskı Kürt halkının baskı altındaki(??) temsilcisi(???) Barzani'yi savunuyor (Adam kontrol ettiği bölgede astığı astık kestiği kestik. Başka Kürt hareketlerine bile izin vermiyor. Onbinlerce silahlı adamı ve ABD askerleri arkasında. Böyle baskıya can kurban). Çıkın burada mertçe biz Molla Mustafa Barzani'nin, Simko'nun, Şex Sait'in izindeyiz. Kürt Milliyetçisiyiz. KDP'nin sonuna kadar arkasındayız deyin. Sizi alkışlayayım. Lütfen bu sosyalist, halkların kardeşliği ayaklarına yatmayın. Artık eskisi gibi inandırıcı da olmuyorsunuz.
canazerbaycan 10.04.2007, 10:36 Bende kürdüm ama barzaninin bu sözlerini hiç mi hiç doğru bulmuyorum. Ne türkiye kerküğe girmeli nede kuzay ırak türkiyeye.
Mürebbi Emre.
ya ne demek oluyor ki bu...orada ki halkın başında değilmi bu adam onların menfaatlerini düşünmesi gerekmiyormu eeee o zaman ne yapsın....tabi hadi gelin kapımız sonuna kadar açıkmı desin.....
burda barzani yandaşlığı yapmıyorum.....benim dediğimi sana açıklayım....orada ezilmiş ve haklarını kazanırken acı çekmiş bir halk var ve onların lideri barzanidir...barzani onların lideridir....bide bizimkilere bakalım ve onları sorgulayalım derken bizim liderlerimiz lafıyla sanırım benim nerde yaşadığımın farkına varmışsındır...
barzani nin amerikaya uşaklık etmesinden daha önemli ve büyük sorun bizim ülkenin yöneticilerinin onu 5 e katladığının görmezden gelinmesidir....
şeyh sait konusunda sana bişey demeyecem...çünkü anlayamayacağını biliyorum....
saygılarımla
yaşasın halkların kardeşliği
ugursarak 10.04.2007, 21:35 ya ne demek oluyor ki bu...orada ki halkın başında değilmi bu adam onların menfaatlerini düşünmesi gerekmiyormu eeee o zaman ne yapsın....tabi hadi gelin kapımız sonuna kadar açıkmı desin.....
Bu adamın kuzey ırak'ın menfaatlerini düşündüğü yok bu adamın tek arzusu iktidarı elinde tutabilmek, dünya basınında üst sıralarda kalabilmek. Eğer kuzey ırak kürtlerini gerçekten düşünüyor olsaydı Türkiye'yi kendisine düşman ettirecek açıklamalarda bulunmazdı...
Kuzey ırak'ın ekonomisinin ayakta durmasını sağlayan ülke Türkiye, neredeyse yüzde 80'i türkiyenin girişimleriyle ayakta durmakta, bunu en milliyetçi kürt sitelerine girsen görebilirsin.
Barzani biz diyarbakıra karışarak oradaki kürtleri ayaklandırırız demekle Türkiye'yi kendisine düşman etmektedir. İşte bu kuzey ırak kürtlerine yapılan en büyük ihanettir. Allah KUZEY IRAK'A VE ORADAKİ HALKA YARDIM ETSİN.
ugursarak 10.04.2007, 21:41 Zaten kürtlerde bunun ne kadar talihsiz bir açıklama olduğunun farkına vardılarda hatalarını düzeltme yoluna gidecekler. Ortamı yumuşatıcı açıklamalar yapmak zorundalar zaten.
Biz diyarbakıra karışarak kürtleri ayaklandırırız demek çok büyük bir tehdittir, bu resmen savaş bayraklarını açmaktır. Barzani bu yükü kaldıramaz. Yakında daha yumuşak ve geri adımların atıldığı mesajları duyabilir ya da okuyabiliriz.
selam-
Irak'ın ithalatında en büyük ticaret ortağı %18,7 ile Türkiye. Bu da yaklaşık 6 milyar dolar ediyor. Bu paranın yaklaşık 3 milyar doları Kuzey Irak ile. Türkiye'nin toplam ithalat-ihracatı içinde çok büyük görünmese de, özellikle güneydoğudaki ticaretin önemli kısmı Kuzey Irakla bağlantılı. Eğer, Türkiye bazılarını dile getirdiği gibi o bölgeyle savaşa girer, ticareti keser vs... yaparsa Türkiye güneydoğuyu tamamen kaybeder. O bölgede zaten önemli br kürt ayrılıkçılığı var birde olan ekonomik ektivite de yok olursa, o bölge Türkiye'ye bye bye yapar bence.
ibrahim-ch 10.04.2007, 23:39 selam-
Irak'ın ithalatında en büyük ticaret ortağı %18,7 ile Türkiye. Bu da yaklaşık 6 milyar dolar ediyor. Bu paranın yaklaşık 3 milyar doları Kuzey Irak ile. Türkiye'nin toplam ithalat-ihracatı içinde çok büyük görünmese de, özellikle güneydoğudaki ticaretin önemli kısmı Kuzey Irakla bağlantılı. Eğer, Türkiye bazılarını dile getirdiği gibi o bölgeyle savaşa girer, ticareti keser vs... yaparsa Türkiye güneydoğuyu tamamen kaybeder. O bölgede zaten önemli br kürt ayrılıkçılığı var birde olan ekonomik ektivite de yok olursa, o bölge Türkiye'ye bye bye yapar bence.
Vallahi cok da iyi olur
Bizde kurtulmus oluruz.
PKK dan.
.
ugursarak 11.04.2007, 01:20 selam-
Türkiye, güneydoğu'nun kuzey ırakla ilişkisini şu aşamada kesmez, kesemez bu konuda haklısın. Kesmek istemezde zaten, kuzey ırakın kaynaklarından güneydoğumuz elbette faydalanmalı...
Burda dikkat etmemiz gereken husus şu ki, Kürt kardeşlerimizde araştırırlarsa göreceklerdir Erbil'in ve daha önemlisi kuzey ırakın ekonomisini ayakta tutan Türkiye'dir ve büyük Türk girişimcilerin çabalarıdır.
Başbakanın " Barzani bu yükün altında ezilir kalır, altından kalkamayacağı sözler söylemesin" uyarısı ilk olarak Kuzey Irakın ekonomisiyle ilgilidir, büyük türk firmalarının oraya yaptıkları ve yapacakları yatırımlarını geri çekmesi demek kuzey ırakın iflası demektir. Bir tek bu bile barzaniyi halkın gözünden düşürmeye yani koltuğunu sallamaya yeter.
Allah yardımcısı olsun, bu gibi söylemlere devam ederse hakketen yardıma ihtiyacı olacak. Ekonomik önlem sadece biri, Türkiye'nin kaybedilmesi uzun vadede kuzey ıraka büyük zararlar verecek...
yenibirgün 11.04.2007, 01:33 Bizim ülke de yol geçen hanı sanki, adam birine kızıyo bize karışıyor bu ne ya,zaten insanlar içerde ayrım yaparak kendilerine çıkar sağlıyorlar; demek insanları birbirine düşürmek çok karlı bir iş ki artık içimizdekiler yetmemiş dışarıdan insanlar bile ortalığı karıştırıyor.Hem yetime boş öğüt ver, yemek verme gibi bişey bize bir hayrın dokunmasın uzaktan uzaktan bizi koru.Biz de buna gör yumacağız sanki!!!!
ugursarak 11.04.2007, 02:35 Barzaninin sözcüsü BBC'ye açıklamada bulunuyor, Az önce okuduğum BBC haberinin son satırında şu yazılıydı.
Kuzey Irak'ta bir telaş ve durumu yumuşatmaya yönelik bir faaliyet de dikkat çekiyor.
Burdan ne çıkıyor altından kalkamayacağın sözleri söylememeyi öğreneceksin.
cemalettin 11.04.2007, 10:37 1974 kıbrıs...
rum radyolarında "bekledim de gelmedin"adlı şarkı Kıbrıs Türkleri'ne karşı propaganda mahiyetli çalınmakta
Türkler ise "bir gece ansızın gelebilirim" adlı şarkıyı çalarak cevap vermekte
rumların yaptıkları katliama göz yuman batılı destekçileri(akridas belki başarılı olur sananlar) ne kadar yardım ettiler yunan/rum faşistlerine?
bu gün o zamanın destekçilerini kendi yanında sanan bazı "komşular" desteğin elbet kesilebileceğinin farkında olabilmek için tekrar okula başlayıp tarih öğrenseler belki iyi olacaktır.
arada matematik dersi de alarak sayı sayma becerilerini geliştirseler gerek.
bu sayede "sayıyla kendine gel" ne demektir öğrenirler de....
Türkiye, güneydoğu'nun kuzey ırakla ilişkisini şu aşamada kesmez, kesemez bu konuda haklısın. Kesmek istemezde zaten, kuzey ırakın kaynaklarından güneydoğumuz elbette faydalanmalı...
Burda dikkat etmemiz gereken husus şu ki, Kürt kardeşlerimizde araştırırlarsa göreceklerdir Erbil'in ve daha önemlisi kuzey ırakın ekonomisini ayakta tutan Türkiye'dir ve büyük Türk girişimcilerin çabalarıdır.
Başbakanın " Barzani bu yükün altında ezilir kalır, altından kalkamayacağı sözler söylemesin" uyarısı ilk olarak Kuzey Irakın ekonomisiyle ilgilidir, büyük türk firmalarının oraya yaptıkları ve yapacakları yatırımlarını geri çekmesi demek kuzey ırakın iflası demektir. Bir tek bu bile barzaniyi halkın gözünden düşürmeye yani koltuğunu sallamaya yeter.
Allah yardımcısı olsun, bu gibi söylemlere devam ederse hakketen yardıma ihtiyacı olacak. Ekonomik önlem sadece biri, Türkiye'nin kaybedilmesi uzun vadede kuzey ıraka büyük zararlar verecek...
selam-
Bugünkü Hurriyet gazetesinden haber:
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/6311234.asp?m=1&gid=112&srid=3601&oid=1
Eğer, bu kararlar uygulamaya geçer ve ambargo, ticaretin kesilmesi vs... bir karar verilirse bence yukarıda saydığım durum gerçekleşir. Güneydoğu zaten yaşanacak bir yer değil. Hiçbir ekonomik aktivite yok. Ne alışveriş merkezi, ne eğlenecek para harcayacak bir yer, ne fabrika ne bir şey. Var olan aktivite de, bu şekilde yok edilirse, bence hem kürt ayrılıkçılığı daha da kuvvetlenir hem de bundan sadece güneydoğu değil tüm Türk halkı zarar görür.
Ayrıca, benim bildiğim Türkiye'nin Kuzey Iraktaki ekonomik aktiviteleri daha çok müteahhitlik üzerine. Hatta duyduğuma göre, Erbil'deki Barzani City isimli bölgeyi MHP'li bir müteahhit yapıyormuş.http://www.aktifhaber.com/read_news.php?nID=109238 Türkiye zaten öyle dediğin gibi bir bölgesel ekonomik entegrasyon projesine dahil olsa bugün yaşadığımız çoğu sorunu yaşamazdık:(
Onun dışında oraya fabrika yapıp orada üretilen malları buraya getirmek şeklinde bir ilişki yok. Yani bir Meksika-ABD ilişkisi yok aramızda. Onun için Türkiye çekilirse onun yerini AB'den ABD'den ve hatta komşu Arap ülkelerinden şirketler dolduru gibime geliyor.
ugursarak 12.04.2007, 03:53 Ayrıca, benim bildiğim Türkiye'nin Kuzey Iraktaki ekonomik aktiviteleri daha çok müteahhitlik üzerine. Hatta duyduğuma göre, Erbil'deki Barzani City isimli bölgeyi MHP'li bir müteahhit yapıyormuş.http://www.aktifhaber.com/read_news.php?nID=109238 Türkiye zaten öyle dediğin gibi bir bölgesel ekonomik entegrasyon projesine dahil olsa bugün yaşadığımız çoğu sorunu yaşamazdık:(
Onun dışında oraya fabrika yapıp orada üretilen malları buraya getirmek şeklinde bir ilişki yok. Yani bir Meksika-ABD ilişkisi yok aramızda. Onun için Türkiye çekilirse onun yerini AB'den ABD'den ve hatta komşu Arap ülkelerinden şirketler dolduru gibime geliyor.
Oradaki alt yapıyı Türkler yapıyor, büyük mağazaları türkler işletiyor, yolları vs. türkler yapıyor... Türklerde demek yanlış olur, Türkiye'liler diyelim.
Bir ülkenin hakkıyla kalkınabilmesi için komşularıyla iyi ilişkilere sahip olması gerekir yoksa herşey boş bence.
Ermenistanın arkasında AB, abd ve rusya varda bir işe yarıyor mu, ermenistan bizimle olan sınırının açılması için neredeyse yalvaracak bize, ama soykırım meselesi yüzünden bunu yapamıyor, şu an ekonomik açıdan çökmüş bir ermenistan var sebebide Türkiye ile kapalı olan sınırı. Komşularıyla ticaret yapamıyor çünkü komşuları türkiye ile dost ve müttefik.
Aynı sorunla kuzey ırakta karşı karşıya kalabilir, kuzey ıraka en yakın olan ülke şu an türkiye, ne iran ne de suriye, ne ermenistan ne de azerbaycan değil.
Zaten Türkiye'nin son derece iyi ilişkiler kurduğu suriye ve iranında kuzey ırakı desteklemeyecekleri ve halihazırda da desteklemedikleri ortada. Bunu barzani ve danışmanlarıda biliyor, bir alt konuda bununla ilgili bişeyde yazdım.
Acaba Barzani ikinci bir israil olarak ortadoğuda ve Türkiye'de bir istikrarsızlık ve karmaşa yaratarak avrupanın ve abd'nin ekonomik yardımlarını mı alacak demek istiyorsun iusjure, yoksa niçin güçlü bir kuzey ırak istesinlerki bunlar ki şimdiye kadar hep orayı güçsüzleştirme politası izlediler.
Hem benim fikrimce ABD ve AB'nin desteklerini alsalar bile ikinci bir Ermenistan olmaktan kurtulamazlar.
ugursarak 12.04.2007, 04:05 Barzaniyle o malum röportajı yapan spikerin akşam gazetesi ile yaptığı röportajın bir kısmı
BARZANİ ile tartışma yaratan söyleşiyi gerçekleştiren Elie Nakkouzi, AKŞAM’a röportajın perde arkasını anlattı. Söyleşi bittikten hemen sonra IKDP liderinin odada bulunan danışmanlarının müdahale etmek istediklerini söyleyen Nakkouzi, “Türkiye ile sorun yaşamak istemiyorlardı. Barzani’nin Türkiye hakkındaki sözlerinin montajda çıkartılmasını istediler. Ben hiçbir röportajımda sonradan yapılan itirazları kabul edip içeriği değiştirmem. Bunda da değiştirmedim. Barzani’yi provoke edip böyle konuşmasına neden olan benim. Fakat, olayların bu boyuta gelmesini kesinlikle beklemiyordum” dedi.
Gerçekten de kuzey ırakta bir telaş var eğer birşeyler yapıp gerilimi düşürmezlerse iş geri dönülmez bir noktaya ulaşabilir. Talabani çaba sarfediyor ama bu yetmez artık...
Oradaki alt yapıyı Türkler yapıyor, büyük mağazaları türkler işletiyor, yolları vs. türkler yapıyor... Türklerde demek yanlış olur, Türkiye'liler diyelim.
Bir ülkenin hakkıyla kalkınabilmesi için komşularıyla iyi ilişkilere sahip olması gerekir yoksa herşey boş bence.
Ermenistanın arkasında AB, abd ve rusya varda bir işe yarıyor mu, ermenistan bizimle olan sınırının açılması için neredeyse yalvaracak bize, ama soykırım meselesi yüzünden bunu yapamıyor, şu an ekonomik açıdan çökmüş bir ermenistan var sebebide Türkiye ile kapalı olan sınırı. Komşularıyla ticaret yapamıyor çünkü komşuları türkiye ile dost ve müttefik.
Aynı sorunla kuzey ırakta karşı karşıya kalabilir, kuzey ıraka en yakın olan ülke şu an türkiye, ne iran ne de suriye, ne ermenistan ne de azerbaycan değil.
Zaten Türkiye'nin son derece iyi ilişkiler kurduğu suriye ve iranında kuzey ırakı desteklemeyecekleri ve halihazırda da desteklemedikleri ortada. Bunu barzani ve danışmanlarıda biliyor, bir alt konuda bununla ilgili bişeyde yazdım.
Acaba Barzani ikinci bir israil olarak ortadoğuda ve Türkiye'de bir istikrarsızlık ve karmaşa yaratarak avrupanın ve abd'nin ekonomik yardımlarını mı alacak demek istiyorsun iusjure, yoksa niçin güçlü bir kuzey ırak istesinlerki bunlar ki şimdiye kadar hep orayı güçsüzleştirme politası izlediler.
Hem benim fikrimce ABD ve AB'nin desteklerini alsalar bile ikinci bir Ermenistan olmaktan kurtulamazlar.
selam-
Türk kelimesini kullanmaktan çekinme bence. Sonuçta Türkiye'de yaşayan herkes Türk olmasa bile Türk vatandaşı. Ya da, Türk vatandaşı ibaresini kullanabilirsin. Gerçi paranın dini milleti olmaz :)
Söylediklerine gelirsek;
Ermenistan tipik bir dışa bağımlı eski sovyet ülkesi olduğu için bunun zorluklarını yaşıyor. Sovyetler yıkıldıktan sonra ülkede aklı çalışan kim varsa Avrupa'ya veya Amerika'ya gitti. Tam olarak eski sovyet sistemini reforme edemedi. Denize çıkışı da yok. Zaten bu yüzden Gürcistan'daki Ermeni azınlığın yaşadığı topraklarda hak öne sürüyor. http://www.jamestown.org/edm/article.php?volume_id=407&issue_id=3294&article_id=2369575
Böylece Karadeniz'den çıkışı kendisi sağlayabilecek.
Kuzey Irak'a ve kürtlere gelirsek. Kürtlerin yaşadığı coğrafyada benzer şekilde denize çıkışı olmayan bir yer. Bu yüzden zaten Kürtler yaptıkları haritalarda Mersin, İskenderun gibi şehirleri kendilerininmiş gibi haritalarında resmediyorlar. Fakat, petrolleri var. Üstelik Arap-olmayan bir topluluk, bu nedenle bölgedeki Araplara yönelik bir denge unsuru olarak kullanılabilir. (ABD açısından!) Ayrıca, bölgedeki en Amerikan yanlısı devlet olur eğer kürt devleti kurulursa. http://www.armedforcesjournal.com/2006/06/1833899
Fakat, ekonomik açıdan bakarsak bu kurulacak ülkenin ekonomik açıdan en azından ilk 20-30 yıl başarılı olabileceğini sanmıyorum. Günümüzde bir ülkenin ekonomik olarak başarılı olması için en azından bazı temel finansal ve hukuki kurumlarının iyi işlemesi gerekiyor. Türkiye'nin güneydoğusunda bile daha temel finansal ve hukueki kurumlar işlemiyor. Kuzey Irak'ta ne kadar işler bilmiyorum. Ayrıca, yetişmiş, girişimcisi var mı? O konuda da tam bilgim yok. Fakat, Ortadoğu coğrafyasını göz önüne aldığımda pek olumlu gelmiyor cevaplar bana.
Bu tür gelişmekte olan yeni kurulmuş ülkelerin ise ortak bir yapısı vardır. Onlar sana petrol, doğalgaz, değerli maden vs... satar. Sende onlara makina, alet edavat, sanayi ürünleri vs... satarsın.
Fakat, bu kurulacak ülkenin senin dediğin gibi ikinci İsrail olacağını sanmıyorum. Belki, ikinci Ermenistan olabilir. Ama, ikinci İsrail olması zor. İsrail, bölgenin en zengin ülkesi. Dünyanın en güçlü askeri teknolojik firmalarına sahip.http://www.defenseindustrydaily.com/2007/01/israels-defense-exports-reached-44b-in-2006/index.php
Denize çıkışı var. Bölgenin en güçlü askeriyesine sahip. Yeni kurulacak bir kürt devletinin kolay kolay bu statüye ulaşabileceğini sanmıyorum. Türkiye bile daha bu seviyeye ulaşamadı.
ugursarak 12.04.2007, 12:57 Kuzey Irak'a ve kürtlere gelirsek. Kürtlerin yaşadığı coğrafyada benzer şekilde denize çıkışı olmayan bir yer. Bu yüzden zaten Kürtler yaptıkları haritalarda Mersin, İskenderun gibi şehirleri kendilerininmiş gibi haritalarında resmediyorlar. Fakat, petrolleri var. Üstelik Arap-olmayan bir topluluk, bu nedenle bölgedeki Araplara yönelik bir denge unsuru olarak kullanılabilir. (ABD açısından!) Ayrıca, bölgedeki en Amerikan yanlısı devlet olur eğer kürt devleti kurulursa. http://www.armedforcesjournal.com/2006/06/1833899
Evet görünen kuzey ırak yönetiminin böyle bir anlayışta olduğu zaten, ama ben kuzey ıraklı bir vatandaş olsaydım bu anlayışa kuşkuyla bakardım. ABD'nin ortadoğuya ve asyaya açılmasının en kolay yolu Türkiye, düşün Türkiye ile iyi ilişkiler demek çine kadar uzanan bir bölgede etki sahibi olmak demek, ayrıca ortadoğuda da etki sahibi olmak demek, Türkiye'nin avrupa ile yakın ilişkileride ayrı bir çekim kuvveti oluşturuyor. Bu durumda Türkiye'nin dışladığı bir kuzey ırak yönetimine amerika ne derece destek verir çok kuşkuluyum, Türkiye'nin tepksine rağmen böyle bir destek verir mi bana mümkün görünmüyor... Üstelik petrol 30-40 yıl sonra tükendiğinde kuzey ırakın ekonomik kalkınması neyle gerçekleşecek oda büyük bir soru işareti, bunu bütün kuzey ırak yönetiminin iyi düşünüp tartması gerek.
Çok güzel bir açıklama yazmışsın iusjure, tüm yorumlarında sana katılıyorum.:shifty:
|
|