Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliğin Islamin Dişinda Olduğunu Düşünüyorum

Sayfa : 1 [2] 3 4

pirimunzur
21.02.2006, 19:16
Konunun başından itibaren msgları dikkatlice incelerseniz aradığınız cevapları bulacağanıza inanıyorum.
Saygılar

ne okuyacam ya yazilan seyler ortada bundan bir onceki mesajimi oku

Adam
21.02.2006, 23:09
simdiye kadar boyle bir sacmalik yoktu şimdi bu cikti ortaya??bence bizi biri leri bir tarafa cekmek istiyor bu işte cikarcilik var.bu ulkedeki butunlugun bozulmasini isteyenlerin bizim basimizdaki alevi temsilcilerinin kullanildigini dusunuyorum. kendini islamin icinde hissetmeyenler varsa sesiz sakin kiliseye mi gider yoksa,zerdustlukmu yapar ne yaparsa yapsin.Bu yol on iki imamlarin yoludur her cahil ermez bu sirra.......

Saçmalık?? Arkadaşım biraz düzeyli konuşabilir misin? Bir senin düşüncen doğru diğer herkesin düşüncesi saçmalık mı oluyor. Ben şahsen hiç bir tarafa çekmeye çalışmıyorum. ''İslamin içinde hissetmeyenler kliseye mi gider yoksa zerdüştlük mü yapar ne yaparsa yapsın.'' Çok çirkin bir düşünce ve gerçekten zararlı. Lütfen üslubunuzu düzeltin.
Saygılar

Adam
21.02.2006, 23:12
Okumak veya okumamak size kalmış birşey,ama olayı ve görüşlerimizi herkese tek tek anlatacak halimiz yok. Ama sen böyle diyerek zaten kendi düşünce tarzını ortaya koymuşsın. >>> Ne okuycam benim doğrum doğrudur, siz SACMALIYORSUNUZ.
Dayatmalarla ve popilist yaklaşımlarla hiç bir yere varamassınız.

Demali
21.02.2006, 23:35

önce saygı, bak ben aleviliğin islamdan çok etkilendiğini söylüyorum.Ve bir çok arkadaşla fikren anlaşamıyorum ama herkesin yazdığı mesaj değerlidir.Her insan bir başka dünyadır, insanları tanımak anlamak bilmek ve öğrenmek çok güzel, ayrıca burası forum adı üstünde saygı içinde mesaj yazılır ve burada fikirler sunulur.

Adam
22.02.2006, 00:14
önce saygı, bak ben aleviliğin islamdan çok etkilendiğini söylüyorum.Ve bir çok arkadaşla fikren anlaşamıyorum ama herkesin yazdığı mesaj değerlidir.Her insan bir başka dünyadır, insanları tanımak anlamak bilmek ve öğrenmek çok güzel, ayrıca burası forum adı üstünde saygı içinde mesaj yazılır ve burada fikirler sunulur.

Dost ellerine sağlık, fikirlerimiz çatıssada üslup konusunda hemfikir olmak lazım. Bu duyarlılığı gösterdiğin için teşekkür eder ve diğer arkadaşlardan da aynı duyarlılığı göstermelerini umarım.

pirimunzur
22.02.2006, 19:32
zorunuza giden uslubummu? bence birsey ortaya atiyorsaniz bunu tartismak istiyorsaniz alingan olmayin.siz oylebirsey soyluyorsunuz ki ben sanki sizinle ayni goruste olmak zorundaymisim gibide birde yazdiklarimi begen miyorsunnuz hersey sizn demenizle kalmiyor kendiizde yazmissiniz herkes ayri bir dunyadir diye belki ben bu konuda fazla duyarliyim belki ben bu konuda sunni kesimin kafasini cok kirmisim sunni kesimde bazen sacmaldiginda benim icin sozun bittigi yerde yumruk konusur.ben size buradan gonderme yapiyorum gibi sanmayin sadece bu konuda hassasim oyuzden istemeden sizi kirdiysamda kusura bakmayin.sizden alevilik islamin disinda ise ozamn bana sizler guzel uslubunuzla yazin neresinde?? alevilige neden ayni zamnda kizilbas denir?? yani bana aciklayin onceki yazilmis olan yazilari gostermeyin bana siz cevabinizi yazin alevilk islamla alakasi varmidir yokmudur???sizn dusuncenizdekini ogrenmek isterim yani sizn boyle kesn bir sey olarak gordugunuz islamiyet disindaki alevilik nasil?

Serkan_Devrim
22.02.2006, 20:24
zorunuza giden uslubummu? bence birsey ortaya atiyorsaniz bunu tartismak istiyorsaniz alingan olmayin.siz oylebirsey soyluyorsunuz ki ben sanki sizinle ayni goruste olmak zorundaymisim gibide birde yazdiklarimi begen miyorsunnuz hersey sizn demenizle kalmiyor kendiizde yazmissiniz herkes ayri bir dunyadir diyesizinde ilk cümlenizde belirttiğiniz gibi eleştirilen sadece üslubunuz.

belki ben bu konuda fazla duyarliyim belki ben bu konuda sunni kesimin kafasini cok kirmisim sunni kesimde bazen sacmaldiginda benim icin sozun bittigi yerde yumruk konusur.zaten bu sözleriniz eleştirilmeniz gerektiğini açıklıyor. kimsenin kafasını kırmak gerekmez. bize yakışmaz. ayrıca sözün bittiği yerde yumruk konuşmamalı.

ben size buradan gonderme yapiyorum gibi sanmayin sadece bu konuda hassasim oyuzden istemeden sizi kirdiysamda kusura bakmayin.sizden alevilik islamin disinda ise ozamn bana sizler guzel uslubunuzla yazin neresinde?? arama motorundan bir arayın. çok güzel tartışmalar oldu. belki işinize yarayan bir şeyler çıkar.

alevilige neden ayni zamnda kizilbas denir??
www.aleviforum.com/showthread.php?t=224&highlight=k%FDz%FDlba%FE
www.aleviforum.com/showthread.php?t=2188&highlight=k%FDz%FDlba%FE
ikinci linkte daha açıık bulabilirsin.
yani bana aciklayin onceki yazilmis olan yazilari gostermeyin bana siz cevabinizi yazin alevilk islamla alakasi varmidir yokmudur???sizn dusuncenizdekini ogrenmek isterim yani sizn boyle kesn bir sey olarak gordugunuz islamiyet disindaki alevilik nasil?daha önce yazılmış yazılarda bizimde yazdıklarımız var. bir okuyun. oraya cevap yazın. bizde oradan tartışmaya devam ederiz.
saygılar.

pirimunzur
22.02.2006, 21:18
bunlar benim istedigim cevaplar degil sen baskalarinin yazdiklarini gosterme ayrica ben bunlari zaten biliyorum orada kizilbaslik ve alevilik ayri gosterilmis buda baskasindan duyma bir haber bizler kizlbasiz bu fakli gosterilmemeli ben ayni oldugna eminm

pirimunzur
22.02.2006, 21:25
yaw ali ekber bu benim senden cektigim nedir??

Serkan_Devrim
22.02.2006, 21:27
yaw ali ekber bu benim senden cektigim nedir??
kızma yaw. :yamukgul: hem alevilik ile kızılbaşlılığın aynı olduğunu yazmıştım ben. ikinci linkte. tekrar bakıver. :yamukgul:

Adam
22.02.2006, 21:53
zorunuza giden uslubummu? bence birsey ortaya atiyorsaniz bunu tartismak istiyorsaniz alingan olmayin.siz oylebirsey soyluyorsunuz ki ben sanki sizinle ayni goruste olmak zorundaymisim gibide birde yazdiklarimi begen miyorsunnuz hersey sizn demenizle kalmiyor kendiizde yazmissiniz herkes ayri bir dunyadir diye belki ben bu konuda fazla duyarliyim belki ben bu konuda sunni kesimin kafasini cok kirmisim sunni kesimde bazen sacmaldiginda benim icin sozun bittigi yerde yumruk konusur.ben size buradan gonderme yapiyorum gibi sanmayin sadece bu konuda hassasim oyuzden istemeden sizi kirdiysamda kusura bakmayin.sizden alevilik islamin disinda ise ozamn bana sizler guzel uslubunuzla yazin neresinde?? alevilige neden ayni zamnda kizilbas denir?? yani bana aciklayin onceki yazilmis olan yazilari gostermeyin bana siz cevabinizi yazin alevilk islamla alakasi varmidir yokmudur???sizn dusuncenizdekini ogrenmek isterim yani sizn boyle kesn bir sey olarak gordugunuz islamiyet disindaki alevilik nasil?

Üslübunuz sert siz de bunun farkındasınızdır umarım. ''Sözün bittiği yerde yumrak başlar'' Bize bir gönderme yapmadığınızı özellikle belirtmişsiniz, fakat bize olsun olmasın bir Alevi'nin bu tarz yaklaşımlarda bulunması bir Alevi olarak beni rahatsız etti. Ben kırılmadım, sadece anlatılmış şeylerin tekrar sil baştan kişiye özel olarak anlatma lüksünü göstermeyeceğimi söledim. Size son bir istisna yapalım ve yardımcı olacaksa kısa bir özet geçiyim kendi düşüncelerimi:
Alevilik İslam'ın dışındadır. Hep dışındaydı. Yeni bir çaba değildir bu. Zulümden kurtulmak için İslam'ı kendine kabuk olarak kullanmıştır ama içinde kendi özünü korumuştur, asırlar içinde kendi özünü korurken üzerine başka kültürleri de özellikle İslam ve Anadolu kültürünü başarıyla eklemeyi bilmiştir. Yani İslamla da alakası vardır Şamanizmle de alakası vardır Hristiyanlıklada ilgisi vardır Budizmle de ilgisi vardır ....... Ama bunlarla ilgisi olması onu bu dinlerin hiç birinin alt kümesi yapmaz. Alevilik binlerce yıldır kendini sürekli yenileyen özündeki temel değeri insanlık olan bir inanç,kültür,felsefe yani hepsini kapsayan yaşam biçimidir.

pirimunzur
22.02.2006, 21:56
kizl baslikla alevilik ayri olmasi zaten mantıksız olur.benim hosuma gitmeyen burada alevilgin islamin icinde olmamasi gorusu, sadece bu beni gercekten rahatsiz ediyor yani biz madem islamin disindaysak nersindeyiz ben isalmdan ayirldigini sanmiyorum bugun islam deyince akla oruc ve namaz gelmesi yanlis bence ama sunni kesim bunu boye gostermis hep.sunni kesim islami araplarin yaptigi gibi hep yobazlikla fitnelerle karistirmislar ortaya simdiki islam cikmis bence şimdiki islam ilk halini korumuyor degişikliklere ugradigi icin aleviligi islamin disina itmiş oyuzden sizler bu nedende islamin disinda goruyor olabilirmisiniz?kur an da allah derki "kadin kurandan kutsaldir" bu şimdiki belli bir kesimboyle goruyormu sizce ? ama alevilge bakin kadin el ustunde islam budur işte bunun gibi cok ornek var aslinda

Üslübunuz sert siz de bunun farkındasınızdır umarım. ''Sözün bittiği yerde yumrak başlar'' Bize bir gönderme yapmadığınızı özellikle belirtmişsiniz, fakat bize olsun olmasın bir Alevi'nin bu tarz yaklaşımlarda bulunması bir Alevi olarak beni rahatsız etti. Ben kırılmadım, sadece anlatılmış şeylerin tekrar sil baştan kişiye özel olarak anlatma lüksünü göstermeyeceğimi söledim. Size son bir istisna yapalım ve yardımcı olacaksa kısa bir özet geçiyim kendi düşüncelerimi:
Alevilik İslam'ın dışındadır. Hep dışındaydı. Yeni bir çaba değildir bu. Zulümden kurtulmak için İslam'ı kendine kabuk olarak kullanmıştır ama içinde kendi özünü korumuştur, asırlar içinde kendi özünü korurken üzerine başka kültürleri de özellikle İslam ve Anadolu kültürünü başarıyla eklemeyi bilmiştir. Yani İslamla da alakası vardır Şamanizmle de alakası vardır Hristiyanlıklada ilgisi vardır Budizmle de ilgisi vardır ....... Ama bunlarla ilgisi olması onu bu dinlerin hiç birinin alt kümesi yapmaz. Alevilik binlerce yıldır kendini sürekli yenileyen özündeki temel değeri insanlık olan bir inanç,kültür,felsefe yani hepsini kapsayan yaşam biçimidir.

bende diyodumki bu adam nerde kaldi ya sen hala buradamisin???
arkadsim silbastan yapan sensin iyi tamam sen oyle biliyosunda bana dayatamzsinki bu konuyu ben senin gibi gormek zorunda miyim? degilm yukarida yazmissin hiristiyanlik budizim samn felan sen kimden ogrendin bunlari anlamiyorum?peki bunlarin icinde yoga tekwando felanda yokmu yani alevilik islamin disinda kaliyor madem bunlari nasil kapsamiyor beni aydinlatirmisi?bu kizil baslik yoksa kirmizi kusak mi aslinda?? beni aydinlatirsan sevinirm mr. adam simth birde nerde yasiyosun onuda ogrenmek isterim?

Adam
22.02.2006, 22:12
kizl baslikla alevilik ayri olmasi zaten mantıksız olur.benim hosuma gitmeyen burada alevilgin islamin icinde olmamasi gorusu, sadece bu beni gercekten rahatsiz ediyor yani biz madem islamin disindaysak nersindeyiz ben isalmdan ayirldigini sanmiyorum bugun islam deyince akla oruc ve namaz gelmesi yanlis bence ama sunni kesim bunu boye gostermis hep.sunni kesim islami araplarin yaptigi gibi hep yobazlikla fitnelerle karistirmislar ortaya simdiki islam cikmis bence şimdiki islam ilk halini korumuyor degişikliklere ugradigi icin aleviligi islamin disina itmiş oyuzden sizler bu nedende islamin disinda goruyor olabilirmisiniz?kur an da allah derki "kadin kurandan kutsaldir" bu şimdiki belli bir kesimboyle goruyormu sizce ? ama alevilge bakin kadin el ustunde islam budur işte bunun gibi cok ornek var aslinda

Kesinlikle farklı kavramlar değildir ikiside. Ama Alevilik'in isim ve kabuk değiştirme özelliği yeni bir özellik değildir binlerce yıldır devam eden bir olgudur bu. Bir görüşün seni rahatsız etmesini anlıyabilirim. Üzerine alma ama aklıma bir laf geldi kimin söylediğini unuttum ''Karanlıkta yaşamaya alışmışlara ,ışık kadar acı verici birşey yoktur''. Ben Alevilik İslam'ın içinde değildir derken İslam kötü olduğundan veya bozulduğundan ötürü böyle bir söylemin içinde değiliz. Biz İslami değerleri de içimizde taşıyoruz ve İslam'a saygımız sonsuz. Alevi-İslam tarihinde ilk defa sünni din adamlarının Alevilerde müslümandır diyorlar, ve geçmişte atılan iftiraları alani bir şekilde yapılmıyor. Yani Alevi-İslam ilişkileri tarihte olmadığı kadar yaklaşmış olduğu bir ortamda istenmediğimizden ötürü biz İslam değiliz söylemi geçersizdir. Her ne kadar bir çok konuda hala dahi yalnışlar yapılıyor olsa da, Alevi-İslam ilişkisi daha ılımlı bir konumdadır. Sizin anlamak istemediğiniz bizim iddamız biz İslam değildik hiç olmadık hiç olmayacağızdır. İslam'ı terketmek gibi bir şey söz konusu değildir. İslamla alıp veremediğimiz yok, İslam medeniyetlerinin asırlarca bizle alıp veremediği çok şey olduğu halde ve hala kanımızı akıtmanın cennetin kapısını aralıyacağını inan sözde müminleri olmasına rağmen.

Adam
22.02.2006, 22:20
bende diyodumki bu adam nerde kaldi ya sen hala buradamisin???
arkadsim silbastan yapan sensin iyi tamam sen oyle biliyosunda bana dayatamzsinki bu konuyu ben senin gibi gormek zorunda miyim? degilm yukarida yazmissin hiristiyanlik budizim samn felan sen kimden ogrendin bunlari anlamiyorum?peki bunlarin icinde yoga tekwando felanda yokmu yani alevilik islamin disinda kaliyor madem bunlari nasil kapsamiyor beni aydinlatirmisi?bu kizil baslik yoksa kirmizi kusak mi aslinda?? beni aydinlatirsan sevinirm mr. adam simth birde nerde yasiyosun onuda ogrenmek isterim?

Üslubun gerçekten inanılmaz. Dayatma kelimesinin anlamını öğrenirsen gerçekten sevinirim. Fikirlerini beyan etmek dayatma değildir bunu bir yere yaz istersen. Sana öle gör diyen kim.
Anlat diyorsun anlatınca ben öle görmek zorunda mıyım diyorsun?
Böle çocukca yoga tekvando vs. gerçekten senin yaşında bir insana böle şeyler yakışıyor mu?. Ha nerden öğrendiği mi merak ediyorsun >>>> Araştırıyorum,okuyorum,araştırıyorum,okuyorum, analiz ediyorum. ''Ne okuycam ya demiyorum''
İstanbul'da yaşıyorum konuşucak sözün kalmadı ,yumruğa başlıcaksın herhalde.

Bu seni muhatap alıpda yazdığım son yazıdır. Alevi olabilirsin ama alevi felsefesinden, kültüründen çok fazla birşey kapamamışsın malesef.

pirimunzur
22.02.2006, 22:25
sevgili ADAM.sen konuyu degiştirp duruyorsun anlayamiyorum sen.hem dişindadir diyorsun hemde islami terk etmek gibi bir niyetimiz yok diyosun ayrica cahillikle suclamn da senin uslubuna hic yakistiramadim:)ayrica islamdan once turkler samndi bunu biliyorum araplarda put persti islam insalar islama gecis yapti bir seklde.soyunu arştirdinmi bilmiyorum? nerden geldigini aleviligin anadoluya nerden ve kimle gelip yerlestigi bunlari bir arstir ban islamdan onceki seyleri yazma.birde aleviliigin islamiyetteki hoca ahmet yesevi ve onun ogrencilerini arstir gerci sen kendini sartlandirmissin seninle tartismaktan yoruldum cunku sen tuttrmussun bu kirmizi degil beyaz dir diyep duruyorsun.o okudugun kitap hangisi bilmiyorum sen gormek istedigin gibi gor aleviligi benim gibi cahilleride karanlikta birak senin isign bizim karanligimizi aydinlatmaya yetmez cunku

sevgili adam bana cevap yazmak zorunda degilsinki zaten sen alevi oldugun icin dayak yedinmi hic? yada isten cikarildinmi aleviligi pes etmeden,herseye ragmen omuzlarinda bir yuk gibi gormeden tasidinmi yani sakladinmi? sen aleviligi ne olarak gordugun ortada buda benim aleviligim degil siz entel gecineler yeri geldiginde boynunuza hacta takar yeri geldiginde ataistlikte yaparsiniz simdi birileri cikmis islamin disindadir diyor nersinde gorursen gor umrumda degil bu benim dusuncem ve ters geliyorsa ona gore cevap yazarim bunu alevilik sizn gibiler hic yakismiyor bunuda bilin kendine iyi bak

Adam
22.02.2006, 22:43
sevgili ADAM.sen konuyu degiştirp duruyorsun anlayamiyorum sen.hem dişindadir diyorsun hemde islami terk etmek gibi bir niyetimiz yok diyosun ayrica cahillikle suclamn da senin uslubuna hic yakistiramadim:)ayrica islamdan once turkler samndi bunu biliyorum araplarda put persti islam insalar islama gecis yapti bir seklde.soyunu arştirdinmi bilmiyorum? nerden geldigini aleviligin anadoluya nerden ve kimle gelip yerlestigi bunlari bir arstir ban islamdan onceki seyleri yazma.birde aleviliigin islamiyetteki hoca ahmet yesevi ve onun ogrencilerini arstir gerci sen kendini sartlandirmissin seninle tartismaktan yoruldum cunku sen tuttrmussun bu kirmizi degil beyaz dir diyep duruyorsun.o okudugun kitap hangisi bilmiyorum sen gormek istedigin gibi gor aleviligi benim gibi cahilleride karanlikta birak senin isign bizim karanligimizi aydinlatmaya yetmez cunku

Arkadaşım kendimle ters düşüyorum ama bunu yapmalıyım çünkü yalan, yalnış, çarpıtılmış şeyleri doğruymuş gibi göstermene izin veremem. İslam'ı terk etmek söz konusu değildir diyorum ki anlamı içinde olmadığımız bir şeyi nasıl terk edelimdir sen nasıl çarpıtıyorsun ''İslam'ı terk etmek gibi bir niyetimiz yoktur'' gibi bir cümle anlıyorsun. Ama o cümlenin önünde yazan ''Sizin anlamak istemediğiniz bizim iddamız biz İslam değildik hiç olmadık ve hiç olmayacağızdır.'' cümlesini yok sayıyorsun ve arkasından gelen cümleyi apayrı olarak değerlendiriyorsun. Böyle bir şey yok. Siz magazin gazetecisisiniz herhalde?? İçine geldiğini çıkartan kelime oyunları, demogoji yapan sonra da karşısındakini şartlanmış diyip çizip atan. Arkadaşım dünya da hiç bir toplum durup dururken din değiştirmemiştir. Anadoluya yollanan bütün erenlerin ve o erenlerin piri Hacı Bektaşi Veli'nin öğrencilerinin ortak maksadı asimilasyonu önlemektir. Sana diyeceğim son söz budur.

pirimunzur
23.02.2006, 18:10
Ben Alevilik İslam'ın içinde değildir derken İslam kötü olduğundan veya bozulduğundan ötürü böyle bir söylemin içinde değiliz. Biz İslami değerleri de içimizde taşıyoruz ve İslam'a saygımız sonsuz. Alevi-İslam tarihinde ilk defa sünni din adamlarının Alevilerde müslümandır diyorlar, ve geçmişte atılan iftiraları alani bir şekilde yapılmıyor. Yani Alevi-İslam ilişkileri tarihte olmadığı kadar yaklaşmış olduğu bir ortamda istenmediğimizden ötürü biz İslam değiliz söylemi geçersizdir. Her ne kadar bir çok konuda hala dahi yalnışlar yapılıyor olsa da, Alevi-İslam ilişkisi daha ılımlı bir konumdadır. Sizin anlamak istemediğiniz bizim iddamız biz İslam değildik hiç olmadık hiç olmayacağızdır. İslam'ı terketmek gibi bir şey söz konusu değildir. İslamla alıp veremediğimiz yok, İslam medeniyetlerinin asırlarca bizle alıp veremediği çok şey olduğu halde ve hala kanımızı akıtmanın cennetin kapısını aralıyacağını inan sözde müminleri olmasına rağmen.

bu yazdiklarini okudugum da senin kendi icinde bir tutarsizlik yasadigini far ettim.biraz dikkat edersen sende gorursun zaten bunu sana vurgulayarak gostermek istemiyorum cunku uzatiyosun donup dolasip ayni yere geliyorsun sonra.ayrica alevilerin basina gelenler islamdaki yobaz insanlardan dolayidir gittigim bir egitim kursunda soz sivas katliamlarindan acil di oradan birisi dediki" ya orada dine hakaret ettiler o nedenle onlari yaktilar" bird e gulumseyen bir tavirla simdi sana soruyorum bunu boyle bir marifetmis gibi anlatan adama (cocuk degil adam) sen lafla ne anlata bilirsin? sen bu adami sozlerinle yola getirebilrmisin??bana soyle bu gibi adamlar var iste islamin icinde ne artik bununla ilgili tartismak istemiyrum benim dusuncem ve tavrim budur.birde yanlis hatirlamiyorsam aleviligimi begenmeyen bir tavirla biseyler yazmistin alevilig boyle seylerde yani beni kiskirtmak icin kullanma senin pisikolojini cok iyi anladim sana yakişmiyr. bukonu benim icin bitmiştir ok.

ferfecir83
05.03.2006, 22:30
İslamİyetİİn Koruyucusu Alİ'ye İnanmak Demek AlevİlİĞİn İÇİnde İslamİyetİ BarindirdiĞi Anlamina Gelİr. Ama Farkliliklari İle Bİrlİkte.
Aslinda Ben Allaha İnanmam Ama AlevİlİĞİn İÇİnde BarindirdiĞi Felsefeye İnanirim. Bu BaĞlamda Alevİlİk Bana GÖre Bİr Dİnİ İnanÇtan Çok Bİr Felsefedİr.camİye Gİtmem Namaz Kilmam Yanİ Ben İnsanlara KÖtÜlÜk Yapmiyorsam DÜrÜst Bİr İnsansam Vİcdanim Rahatsa Allah İster Benİ Cennetİne Alsin İsterse Almasin Önemlİ Olan Benİm Vİcdaninim Rahat Olmasi.

zine
06.03.2006, 02:46
arkadaşlar lütfen aleviliği sünnilikle kıyaslamayın bu kabuledilir bir durum değil!!!! aleviliği katı kuralları olan sünnilik gibi dar bir çerçeveye sığdırmayalım. yazılarınızı hoşgörüden uzak ayrılıkçı şovenist islamcı düşüncelere dalmış çağdaşlıktan uzak buldum.zaten varolan aleviliği sanki sünniliğe karşı kabulettirme fikri hakim.aleviliği neden ısrarla islama dayandırma telaşındasınızki? ne alaka

pirimunzur
06.03.2006, 12:08
neden herkes islam deyince hemen sunnilik getiriyor aklına?? sonrada alevikle kıyaslayınca arasındakı ucurumlar sizi yaniltiyor bence islam sunnilikten ibret birşeymiş gibi gormeyelim artik bu ehlıbeyit yoludur alevilik icinde felsefe ve mantık var zaten bu aleviligin ozelligi diger mezheplerden ayrılmasını saglıyor ayrıca bunu gecen atvde siyaset meydanında sunni bir araştirmaci soyledi islam demek dogruluk demektir aleviliginde islamdan ayri gorulmesi bana cok mantiksiz geliyor.islam demek namaz kilmak degil oruc tutmak degil

ufuk44
06.03.2006, 13:02
selam sevgili arkadaşlar

aleviliği ne islamın içinde tam anlamıyla koyabiliriz ne de dışında bırakabiliriz.

ama şunu söyleyebilirim ki alevlik öğretisi bana göre çok güzel.insana hayatı boyunca nasıl ve ne şekilde insanca yaşayacağını öğretiyor.

arkadaşlar size tavsiyem bol bol alevilikle ilgili kitap okuyun ve okutun.

kişisel fikrim bunlar

kavakli
06.03.2006, 13:38
"ALEVİLİK İLE İSLAMİYET İLİŞKİSİ -I-
ERDOĞAN AYDIN

Alevilerin günümüzde en çok tartışılan sorunu, Aleviliğin İslamiyet karşısındaki konumunun, İslamiyet'le olan ilişkisinin ne olduğudur. Bu konuda getirilen açılımların birbirleriyle sergilediği zıtlık ve giderek Alevi camianın bu tartışma etrafında yaşadığı bölünme, dahası düşmanlaşma, sorunun önemini daha da arttırmıştır. Söz konusu ayrışma, aynı zamanda tarafların devlet, milliyetçilik, laiklik, demokrasi, siyaset ve uluslararası konulardaki duruşlarını da belirleyen bir anlam taşıyor. Bu anlamda sorun sadece teolojik ve akademik bir araştırma konusu değil, aynı zamanda politik bir sorundur. Bu ise sorunun aydınlatılmasının önemini daha da arttırıyor.
Kuşkusuz inanç alanının salt olgular temelinde aydınlatılması her zaman mümkün değil; çünkü inanç alanı bilim dünyasının içsel mantığından temel ayrımla, duyum, koş****ım ve çıkarlarla belirlenen bir alandır. Dolayısıyla en sağlam kanıtların ortaya konulması halinde bile, siyasal, sosyal, sınıfsal ve psikolojik nedenlerle belirlenen ayrışmaların önünü almak mümkün olamayabiliyor. Modernleşme koşullarında ise bu bölünme ve yeniden saflaşmalar daha da kaçınılmaz hale geliyor; çünkü bizzat o inançları ortaya çıkaran ve onlarla örtüşen maddi koşullarda değişim olmuştur.
Geçmiş koşullarda belirlenmiş belli bir inanç kökeninden gelen insanların, günümüzün, modernleşmeyle birlikte farklılaşan sorunları temelinde yeniden saflaşması ve bunun sonucu tarihe ve inanca bu farklılaşan pencerelerden yaklaşması da kaçınılmaz. Bununla birlikte sorunların, bu özgülde Aleviliğin gerçekte ne olup olmadığı sorusunun bütünüyle belirsizleştiği düşünülmemeli. Aksine bu özgülde de sorunun olabildiğince belirgin kılınması, amiyane tabirle sap ile samanın birbirinden ayrılması mümkün. Dahası işin içine giren tahrifat ve demagojilerin, modern dönemin koşulları gereği çok daha ince ve egemen çıkarlarca biçimlenmesi de, sorunun aydınlatılmasını daha da önemli kılar. Çünkü tarihsel Alevi önderlerinin, yaşadıkları çıplak zor nedeniyle başvurmak zorunda kaldığı takiyyenin, günümüzde bize “hakikat” diye sunulmaya çalışıldığı koşullarda yaşıyoruz.
Özetle tarihsel bir olgu olan Aleviliğin İslamiyet karşısındaki konumunu belirginleştirmek, günümüz koşullarında hem mümkün hem de yaşamsal bir sorun özelliği kazanmıştır. Bu noktada tayin edici öğe, Aleviliğin hangi tarihsel koşulların ürünü ve nasıl bir teolojiye sahip olduğu yanı sıra, Onu esas olarak hangi kaynaklardan öğreneceğimiz sorunudur. Sorun bu bilimsel temelde incelendiğinde, hem Aleviliğin ne olup olmadığını aydınlatmak hem de İslamcılığın artan etkisinin ve Osmanlıyı takiben Cumhuriyet’in de halka kimlik dayatma politikasının Alevilikte yarattığı tahribatı açığa çıkarmak kolaylaşır.
Kuşkusuz temel özdeyişlerinden birinde de belirtildiği gibi Alevilikte “yol bir sürek bin bir”dir. Bu durum Onun, hem demokrasi ve çoğulculukla uyumunu hem de inanırlarına dogmatizmden uzak farklılaşan yorumlar geliştirme özgürlüğü sunan niteliğini gösterir. Yani Onun “bir olmak diri olmak” şeklindeki bir diğer özdeyişi, tekçi/tevhitçi totaliterizmden uzak bir anlam taşır. Kuşkusuz sürek’i de tekleştiren ve dogmalaştıran Sünni ve Şii ortodoksi bile, değişen hayat ve farklı çıkarların kaçınılmaz sonucu binlerce mezhep, hizip, tarikat ve cemaate bölünmekten kurtulamayacaktı; ancak bunlar, Alevilikten temel ayrımla farklı sürek’leri meşru kabul etmeyen, kendi içlerinden çıkan farklılıkları “sapkın”, “Rafızi”, vb. ifadelerle dışlayıp, güçleri yetiyorsa kılıç zoruyla tasfiye eden bir zihniyete sahiptirler. Buna karşılık Alevilik, hem içinde hem de dışında gelişen farklılıkları meşru gören bir felsefeye sahiptir. Bununla birlikte Onun her kalıba girebilen ilkesiz, özsüz bir anlayış olduğu düşünülmemelidir. Bu noktada öncelikle belirtilmelidir ki, 12 İmamcı yapısına rağmen Şiilik, Alevilik denen bu yolun içinde değil, tamamen dışında bir yoldur."

vallaha bole bi yazi vardi bi bakin isterseniz bence islamin disindadir alevilik tabi yorular farklilasabilir

Ozan Güner
07.03.2006, 02:20
Dini olmayanin mezhebi varmış
Birazcık utanın ayıptır beyler
Bizi temsil etmek sizemi kalmış
Yüzünüz kızarsın ayıptır beyler

Alevilik elbet islamın özü
Dışındadır demek fitnenin sözü
Alçakca böldünüz yıllarca bizi

Yaratıcımızdır rahmanı rahim
Kitabımız elbet kuranı kerim
Bölücü hainden nefret ederim

Biz islamın beş sartına bağlıyız
Muhammedin sünnetine tabiyiz
Fitneniz yüzünden kavgalıyız

Temizlik güzeldir abdest alırız
Fiili duadır namaz kılarız
Hakkın buyruğuyla oruç tutarız

Bacı kardeş bir araya geliriz
Huzuru divanda ikrar veririz
Günahlarımıza tövbe ederiz

Kahinatin efendisi Mustafa
Allahın arslanı Ali Murtaza
Ehlibeyt yoluna canımız feda

Özümüz ne ise sözümüz odur
Yobazla cahille derdimiz budur
Güruhu naciyiz ne güzel yoldur

Ne ifrat severiz ne de tefriti
Ahsanel takvimdir insan sureti
Takvaya göredir insan kıymeti

Farkımız var ezilenden tarafız
Kerbelada ehlibeyte ağlarız
Canlıya kıymayız haktan korkarız

İnsanları guruplara böldünüz
Kardeşi kardeşe düşman ettiniz
Huzuru bozmaktır bütün derdiniz

Mezhepler fakültesidir islamın
Faydası yok Münafıklık yapmanın
Güner tiryakisi cennet vatanın

Ozan Güner Kaymak / Amsterdam 19.12.2005

Alevitalip
07.03.2006, 08:16
arkadaslar islam bile sizi kabul etmiyor,siz yoksa baska bir islam icine mi girmek istiyorsunuz(kendinize yeni bir islam cikarirsaniz,alevileri bekleyen sey yine kan,sava$ ve katliam).

Adam
07.03.2006, 15:10
Dini olmayanin mezhebi varmış >> Bu ne demek?
Bizi temsil etmek sizemi kalmış >> Bizim öyle bir derdimiz yok.
Yüzünüz kızarsın ayıptır beyler >> X

Alevilik elbet islamın özü
Dışındadır demek fitnenin sözü >> Dayatmalarla bir yere varılmaz
Alçakca böldünüz yıllarca bizi >> Biz böldük???

Yaratıcımızdır rahmanı rahim
Kitabımız elbet kuranı kerim
Bölücü hainden nefret ederim >> X

Biz islamın beş sartına bağlıyız
Muhammedin sünnetine tabiyiz >> Bu sünnilerin söylediği bir söylemdir.
Fitneniz yüzünden kavgalıyız >> Bizim kimseyle kavgamız yoktur

Temizlik güzeldir abdest alırız
Fiili duadır namaz kılarız
Hakkın buyruğuyla oruç tutarız

Bacı kardeş bir araya geliriz
Huzuru divanda ikrar veririz
Günahlarımıza tövbe ederiz

Kahinatin efendisi Mustafa
Allahın arslanı Ali Murtaza
Ehlibeyt yoluna canımız feda

Özümüz ne ise sözümüz odur
Yobazla cahille derdimiz budur
Güruhu naciyiz ne güzel yoldur

Ne ifrat severiz ne de tefriti
Ahsanel takvimdir insan sureti
Takvaya göredir insan kıymeti

Farkımız var ezilenden tarafız
Kerbelada ehlibeyte ağlarız
Canlıya kıymayız haktan korkarız

İnsanları guruplara böldünüz >> Y
Kardeşi kardeşe düşman ettiniz >> Y
Huzuru bozmaktır bütün derdiniz >> Y

Mezhepler fakültesidir islamın
Faydası yok Münafıklık yapmanın
Güner tiryakisi cennet vatanın

Ozan Güner Kaymak / Amsterdam 19.12.2005

Y >> Bu ithamlarınız sanırım Aleviliği İslam'ın dışında görenlere. Lütfen ithamlarınızı dayandırdığınız delilleri gösterir misiniz?
X >> İnsanlara hakaret etme hakkını kimse size vermedi. Lütfen karşı görüşe saygı duymasını öğrenin.

Ayrıca yaptığınız şey gerçekten çok çirkin, şiir formuna bürünerek süslü bir şekilde bu kadar ağır ithamlar, hakaretler ve iftiralar yaparak demagoji yapmanız yeteneğinizi kötüye kullanmaktan başka bir şey değildir.
Saygılar

AleviKürt
07.03.2006, 23:32
Sah Hatayi hic bir zaman kendi inancini islam disi olarak görmemistir, hatta islamin özü olarak görmüstür. Haci Bektas da bildigim kadariyle ayni görüste olmustur. Sizin bildiginiz Aleviligi bilmem, ama benim bildigim Alevilik islamin özüdür. Imam Cafer-i Sadik bize inancimizi buyrukta aciklamistir. Kaynaklarimiz var. Almisiniz eline Kaygusuzun kitabini, ya da Sener'in ya da neyse, elin görüslerini savunuyorsunuz. Zaten bu yazarlarin verdigi "kanitlar" yabanci bilimadamlari arasinda kanit olarak bile sayilmiyor. Kanitlari hic de saglam degil.

Saygilar

manifesto
07.03.2006, 23:42
Aslında aleviliği islam dışında görenler genelde islamı da görmek istemeyenlerin teorisi.İslamı bilmeden aleviliği bilmek mümkün olmaz.

Serkan_Devrim
08.03.2006, 11:51
Sah Hatayi hic bir zaman kendi inancini islam disi olarak görmemistir, hatta islamin özü olarak görmüstür. Haci Bektas da bildigim kadariyle ayni görüste olmustur. Sizin bildiginiz Aleviligi bilmem, ama benim bildigim Alevilik islamin özüdür. Imam Cafer-i Sadik bize inancimizi buyrukta aciklamistir. Kaynaklarimiz var. Almisiniz eline Kaygusuzun kitabini, ya da Sener'in ya da neyse, elin görüslerini savunuyorsunuz. Zaten bu yazarlarin verdigi "kanitlar" yabanci bilimadamlari arasinda kanit olarak bile sayilmiyor. Kanitlari hic de saglam degil.

Saygilar

Aslında aleviliği islam dışında görenler genelde islamı da görmek istemeyenlerin teorisi.İslamı bilmeden aleviliği bilmek mümkün olmaz.

burda bir yalnışlık var galiba. aleviliği islam dılına itenler kim? kim aleviliği islam dışı gösteriyor? aleviliğin islam içi yada özü olmadığını söylemek ile aleviliğin islam dışı olduğunu söylemek aynı şey mi? bizim söylemeye çalıştığımız şey aleviliğin ne islamın içi nede dışı olduğudur. alevilik sadece islamdan olumadığı ve kökeni islam öncesine dayandığı için içi veya özü değildir ama islam değerleride bulunduğu için dışıda değildir.

aslında aleviliği bir mezhep bir tarikat olarak görenler bu yanılgıya düşüyor. alevilik içinde islamıda barındıran bir inanç bütünüdür.

yani biz aleviliği islam dışında göstermedik. sadece islam içi veya özü değil dedik.

srdr_ist
08.03.2006, 12:48
yani biz aleviliği islam dışında göstermedik. sadece islam içi veya özü değil dedik.[/quote]

Pes kardeşim sanırım asimile buna deniyor.

Sünni ile alevilik biraz düşünün

başlayalım 5 şarttan biri

Kabe ve hac = Alevilikte insan hani kabemiz insandı ne fark etti nüans
Cami=cem evi ne fark etti nüans

Cuma günleri tatil=eskiden öküz bile koşulmazdı ne fark etti hiç bişey

Meleklere iman =hünkar bir sözünde hem inanırsın hemde kimse yokken kapanmazsın yani çıplak olmayı sadece biri için değil meleklere inana o zamanda çekinir demiştir.

Hayrın şerrin allahtan geldiği=tevekkeltü taallah pir sultan ne fark etti

ibadet 5 vakit=vakit bile yok perşembeleri ayini cemden başka

Allah iman nı ekleyelim=allah muhammed ya ali

kitabına imam= hepsine inanıyor ve tastikliyoruz

paygamberlerine iman=124 bin sözü alevilerin sünniler daha ii sahip çıktı

İmam olacak kişinin esasları =aleviler yani şah ismail ve zamanında belirlenmiş olan ve kimsenin yapamadığı ama sünni kesiminde kabul ettiği esaslar.

Ahiret gününe iman=yaratılmış her şey sucunu başta bu dünyada çeker yani biz en azından bu dünyayı cennet veya cehennme yaptık bile sünniler gibi beklemiyoz

Alevilerde mezarının başında veya cenazesinde yasin okur =onlarda okur

Siz hala anlamamakta ısrarlısınız. Pessss yahu pes kendinizi ve inancınızı ve başkalarının inanclarınıda rencide edici sözler söylemeyin.

dostlar
08.03.2006, 12:50
Bazı çevrelerin Sünni meshebi İslamın merkezine koyup Sünni gibi olursanız İslam, olmazsanı İslam dışısınız demesine anlam veremiyorum...Yıllardır Aleviliği tanımıyan hatta kestiği yenilmez Katli vaçiptir diyen bir zihniyetin sahibi Şehüİslam felsefesini savunan kişiler şimdi kalkıp Alevilerin kendilerinin söylemesi gerekirken bizlere siz islam içisiniz veya islam dışısınız diyorlar..

Aşık Mahsuni şerifin bir dörtlüğü geliyor aklıma

Altı bin altıyüz altmış altının
İçinde seçilen sade BEŞ midir
Allah için Kuran için söyleyin
Ebu süfyan MÜRTEZAYA eşmidir..

polata
08.03.2006, 13:41
yani biz aleviliği islam dışında göstermedik. sadece islam içi veya özü değil dedik.
İçinde olmayan dışındadır.
Bu açıdan Alevilik ya İslamın içindedir ya da İslamın dışındadır.
İslam derken bunu Arap-İslam'ı olarak alğılamayalım. Elbette ki içinde ise Arap İslamı içinde değildir, İslam içinde Türken-İslam'ı (Anadolu-islamı) olarak yorumlamak gerekir.
Alevilik İslam'ın dışında ise zaten hiç birisinin hükmü kalmaz, kendi içinde ki söylemlerin, uygulamalarında ki çıkış noktalarının ve hatta kan soyu Ehl-i beyte dayanan seyit dedeler dahil herşey anlamsızlaşır.

Serkan_Devrim
08.03.2006, 13:54
İçinde olmayan dışındadır.
Bu açıdan Alevilik ya İslamın içindedir ya da İslamın dışındadır.
İslam derken bunu Arap-İslam'ı olarak alğılamayalım. Elbette ki içinde ise Arap İslamı içinde değildir, İslam içinde Türken-İslam'ı (Anadolu-islamı) olarak yorumlamak gerekir.
Alevilik İslam'ın dışında ise zaten hiç birisinin hükmü kalmaz, kendi içinde ki söylemlerin, uygulamalarında ki çıkış noktalarının ve hatta kan soyu Ehl-i beyte dayanan seyit dedeler dahil herşey anlamsızlaşır.
iki küme düşün abi. kesişiyorlar. yani bazı kısımları ortak. biri A kümesi diğeri İ kümesi. şimdi soruyorum. A kümesi İ kümesinin içinde mi dışında mı?

srdr_ist
08.03.2006, 14:13
Ben fark görmüyorum aslolan neyse o eğer islam sentezi derseniz öz araptır. Ne yani Hz aliyi araplıktan veya peygamberi araplıktan mı çıkaralım,hadi çıkardınız türkistan erenlerin soy ağacı araplara dayanıyor.Onuda çıkarabilirseniz anlayacam. Alevilik nereye çekersiniz bilmem ama gerçek alt üst küme yok onlar bir yolda biz bir yolda gidiyoruz. Hala diyorum kurana göre nüans farklılıklarla gidilen yolda içinizi karartan nedir anlamıyorum ama yolu bilen gidiyor sizlerde bir gariplik var sanki çakılı kalmışsınız gibi çıkış yolu olrak neyi arıyorsunuz.

haydargunel
09.03.2006, 02:31
alevilik bana göre islamın içinde değil. düşünce yapısı bakımından bence çok ayrılan yönleri var. size tavsiyem sevgili emekçinin aliler adlı türküsünü dinleyin bence bu farkı anlayacaksınız. ben bu türküde alevilikle islamın ayrımını daha iyi yapıyorum. (türkü download bölümünde var.) saygılar.

Ozan Güner
09.03.2006, 03:23
Degerli kardesim elestirinize saygi duyuyorum benim bu siiri yazmamdaki esas rahatsizligim allaha hiç inanmayanlarin yani ateistlerin alevilerin hos görüsünden yararlanarak aleviler adina alevilerden önce mezhep derdine düsmeleridir bununla da yetinmeyip Alevilik islamin içindemi disindami gibi aptalca oyunlarla insanlari Bölmek birlikte kardesçe ortak Müstereklerde anlasarak yasamalarini engellemektir.Biz Peygamber efendimizin Dostuna Dost Düsmanina Düsmaniz. Mazluma Rahmet Zalime Lanet okuruz. Bunu Aleviside Sunniside Böyle Bilmeli böyle kabul etmeli aksisi olamazmi? hayir olamaz Iman Allah ile kulu arasindadir. Nebiler bile sadece aracidir Davet etmekle mükelleftir.Zorlama söz konusu olamaz Inancsiz kiside baskalarinin inancina saygi duymalidir. Bu insanligin geregidir.Berrak suyu bulandirmaya kimsenin hakki olmasa gerek. Sair sadece ask siirleri yazmaz. Vatanin milletin bölünmez bütünlügü, dünya halklarinin baris içerisinde yasamalari için tehlikeli gördügü oyunlarida kendi dilince duyurma, yazma sorumlulugunu üstünde tasir. Saygilarimla,

kizilderili
09.03.2006, 03:23
alevilik bana göre islamın içinde değil. düşünce yapısı bakımından bence çok ayrılan yönleri var. size tavsiyem sevgili emekçinin aliler adlı türküsünü dinleyin bence bu farkı anlayacaksınız. ben bu türküde alevilikle islamın ayrımını daha iyi yapıyorum. (türkü download bölümünde var.) saygılar.

Güzel dostum düşüncene saygı duyuyorum.. Ama çok sevdiğimiz bi ozanımızı başımıza "Pir" etmen ve onun sözlerini buyruk adledmemiz sencede biraz tuhaf değilmi.. Bence bu gibi konularda Emekçi'den çok Hünkar'a kulak ver..

Yok eğer öyleyse bende dal , odun toplama derdine düşeyim .... :)

srdr_ist
09.03.2006, 23:13
Arkadaşlar bu konun başlığına sön söz olarak düşünüyorum inş. öyle olur.Konuya şu misalle başlarsak: Bizim gibi akıllarına soru gelmiş bir kaç balık bir birlerine şunu soruyorlarmış su nedir?Başlamışlar araştırmaya kime sormuşlarsa cevap bulamamışlar. Herkes birini tarif ediyorlarmış sonunda biri onlara şukadar uzakta bir bilgin var ona gidin demiş heyecanla gitmişler ve bulmuşlar uzun süreden sonra ve huzuruna çıkıp bir soru aklımıza takıldı cevap bulmaya çalışıyoruz demişler. Bilgin balık sorunuz nedir? demişler ki su nedir? Bilgin balık etrafına bakınıp bana su dan başka bişey gösterin size ne olduğunu söyleyeyim su içinde bulunduğunuz şeydir demiş.

Sanırım düşünülecek bir öğüttür.

Siz o değil bu değil alakası yok derken yine içinde bulunduğunuz şeyi yargılıyor tersliyor hatta itiraz ediyorsunuz.Ama yine onun içindesiniz ey bu konuyu başlatan dostum yine başa döndük değilmi o zaman biraz daha düşün zaten kararda vermişe benzer halin olduğunu sanmıyorum.
Herkese en içten saygılarımla

haydargunel
10.03.2006, 00:21
Güzel dostum düşüncene saygı duyuyorum.. Ama çok sevdiğimiz bi ozanımızı başımıza "Pir" etmen ve onun sözlerini buyruk adledmemiz sencede biraz tuhaf değilmi.. Bence bu gibi konularda Emekçi'den çok Hünkar'a kulak ver..

Yok eğer öyleyse bende dal , odun toplama derdine düşeyim .... :)

valla sen geç bile kalmışsın toplamakta. arkadaşım şaka bir yana beni o türküyü sadece örnek amaçlı verdim orda emekçi üstadı pir göstermek gibi bir amacım yoktu zaten bunu nerden çıkardığını anlamış değilim. neyse ben fikrimi söyledim bir kusur ettimse affola saygılar.

Adam
11.03.2006, 00:34
Arkadaşlar bu konun başlığına sön söz olarak düşünüyorum inş. öyle olur.Konuya şu misalle başlarsak: Bizim gibi akıllarına soru gelmiş bir kaç balık bir birlerine şunu soruyorlarmış su nedir?Başlamışlar araştırmaya kime sormuşlarsa cevap bulamamışlar. Herkes birini tarif ediyorlarmış sonunda biri onlara şukadar uzakta bir bilgin var ona gidin demiş heyecanla gitmişler ve bulmuşlar uzun süreden sonra ve huzuruna çıkıp bir soru aklımıza takıldı cevap bulmaya çalışıyoruz demişler. Bilgin balık sorunuz nedir? demişler ki su nedir? Bilgin balık etrafına bakınıp bana su dan başka bişey gösterin size ne olduğunu söyleyeyim su içinde bulunduğunuz şeydir demiş.

Sanırım düşünülecek bir öğüttür.

Siz o değil bu değil alakası yok derken yine içinde bulunduğunuz şeyi yargılıyor tersliyor hatta itiraz ediyorsunuz.Ama yine onun içindesiniz ey bu konuyu başlatan dostum yine başa döndük değilmi o zaman biraz daha düşün zaten kararda vermişe benzer halin olduğunu sanmıyorum.
Herkese en içten saygılarımla

Evet kardes katılıyorum hepimizin içinde bulunduğu şey Aleviliktir. (Bu yazıda İslam'dır vurgusu aldım da biraz :) )

manifesto
11.03.2006, 01:05
İslam artık bir saltanat değildir,1.5 milyar insanıyla dünyanın en büyük dinlerinedn biridir.
1500 yıldır bu ayrılığın sürmesi bir 1500 yıl süreceği anlamına gelmiyor.
Bugüne kadar birlik ve beraberliğin sağlanamaması bundan sonrada sağlanamayacağı anlamına gelmiyor.
Eski taht ve saltanat mücadeleri siyasi entrikalar ve zulümler acı izler bırakarak geride kalmıştır.
Artık birliği beraberliği ve kardeşliği temin etme zamanıdır.
Bu birlik ve beraberlik insanlığa muhtaç olduğu değerleri yeniden kazandıracaktır.
Ne alevilik islam dışıdır ne sünnilik ne şiilik ne caferilik...
Ama şeytan islamın ve inananların şüpesiz en büyük düşmanıdır.
İslamın içide dışıda imandır.
İman ise Allah'ı bilmektir ve kul olmaktır.
Allah süpesiz işiten ve görendir.Ve şüpesiz Yezidler hesap verecektir ve yine şüpesiz her nefis ölümü tadacak ve hesap verecektir.

Serkan_Devrim
11.03.2006, 13:49
İslam artık bir saltanat değildir,1.5 milyar insanıyla dünyanın en büyük dinlerinedn biridir.
1500 yıldır bu ayrılığın sürmesi bir 1500 yıl süreceği anlamına gelmiyor.
Bugüne kadar birlik ve beraberliğin sağlanamaması bundan sonrada sağlanamayacağı anlamına gelmiyor.
Eski taht ve saltanat mücadeleri siyasi entrikalar ve zulümler acı izler bırakarak geride kalmıştır.
Artık birliği beraberliği ve kardeşliği temin etme zamanıdır.
Bu birlik ve beraberlik insanlığa muhtaç olduğu değerleri yeniden kazandıracaktır.
Ne alevilik islam dışıdır ne sünnilik ne şiilik ne caferilik...
Ama şeytan islamın ve inananların şüpesiz en büyük düşmanıdır.
İslamın içide dışıda imandır.
İman ise Allah'ı bilmektir ve kul olmaktır.
Allah süpesiz işiten ve görendir.Ve şüpesiz Yezidler hesap verecektir ve yine şüpesiz her nefis ölümü tadacak ve hesap verecektir.
sana katılmayı yürekten isterdim ama 1500 yıldır kardeşleştirme adı altında yapılanları bilince kardeşleştirme lafından korkar oldum. eğer arada ki barış anlamında kardeşleştirmeyi kastediyorsan zaten alevilerde sünniler hakkında yalnış düşünceler yok denecek kadar az ve biz her zaman barış yanlısı olduk. yani sorun sizde. (darılmaca yok ama sünni inanışta aleviler hakkında ki düşünceler değişmeli) yok eğer dini birlik söz konusuysa kalsın çünkü mümkün değil. sonuçta bir taraf asimile oluyor. farklılığımız çok.

kizilderili
11.03.2006, 15:01
eğer arada ki barış anlamında kardeşleştirmeyi kastediyorsan zaten alevilerde sünniler hakkında yalnış düşünceler yok denecek kadar az ve biz her zaman barış yanlısı olduk. yani sorun sizde. (darılmaca yok ama sünni inanışta aleviler hakkında ki düşünceler değişmeli)

Ali Ekber sana katılmamak mümkün değil.. Ama burda yapılması gereken bir öz eleştiri var.. Benim annem babam ve köylüler vakti zamanında ibadetleri için dağ başındaki evlerde toplanırlarmış.. Zaten o dönem Alevi köyleri genelde dağ başlarına kuruluymuş.. Ama günümüzde bunlar ortadan kalktı.. Biz her yerde her platformda Aleviliği savunabiliyor be "Biz Aleviyiz" diyebiliyoruz.. Ancak artık ifade özgürlüğümüz olmasına rağmen biz sunnilerin hakkımızdaki yanlış düşüncelerini değiştirmek için yeterince bi gayret göstermiyoruz.. Alevi Sunni kardeştir diyen sunniye siz bize hep zulüm etmişsiniz , iftira etmişsiniz diye çıkışıp sırt çeviriyoruz..

Bence biz bize yapılan hiçbir şeyi unutmamalıyız , ama bunları barışın önüne engel etmemeliyiz.. Kendimizi daha iyi ifade etmeliyiz ki hakkımızda hala cahilce düşünceler kalmasın...

srdr_ist
11.03.2006, 15:02
Evet kardes katılıyorum hepimizin içinde bulunduğu şey Aleviliktir. (Bu yazıda İslam'dır vurgusu aldım da biraz :) )

doğru algılamışsın

Çünkü ben şaman, değilim budist değilim, hristiyan veya musevide değilim ben müslümanım enbaşta adem den beridir her dinin gerçek adı islam zaten asıl adım islam sonra müslüman uygulamam da aleviliktir.

Hiç hak ile batıl yanyana olur mu?

Adam
11.03.2006, 15:11
doğru algılamışsın

Çünkü ben şaman, değilim budist değilim, hristiyan veya musevide değilim ben müslümanım enbaşta adem den beridir her dinin gerçek adı islam zaten asıl adım islam sonra müslüman uygulamam da aleviliktir.

Hiç hak ile batıl yanyana olur mu?

O senin kendi görüşündür buna ben saygı duyarım fakat hepimizin içinde yüzdüğü su İslam değildir. Bu Aleviliktir açık. Hepimizin birleştiği tek nokta da budur. Sen de Aleviyim diyorsun bende. Sen İslam'ım diyorsun ben hala Alevi'yim diyorum. Sen sen İslam'sın diyorsun ben hayır ben İslam değilim diyorum. Bak bakalım ortak noktamız neymiş? :)

srdr_ist
11.03.2006, 15:18
O senin kendi görüşündür buna ben saygı duyarım fakat hepimizin içinde yüzdüğü su İslam değildir. Bu Aleviliktir açık. Hepimizin birleştiği tek nokta da budur. Sen de Aleviyim diyorsun bende. Sen İslam'ım diyorsun ben hala Alevi'yim diyorum. Sen sen İslam'sın diyorsun ben hayır ben İslam değilim diyorum. Bak bakalım ortak noktamız neymiş? :)

İslam değilsen en başta peygamberin nedir diye sorarlar yok ben kabul etmiyorum Hz muhammed peygamberi dersen ortak hiç bir noktamız yoktur.
Şayet o benimde peygamberim diyorsan o zaman irkilde kendine gel hak muhammed ali yolundan bahsediyorum nasıl olurda ortak noktam yok dersin.Senin islam olmayı kabul etmemen mümkün olamaz aleviliğin peygamberi de Hz muhammed islamın Kurucusa Hz muhammed ve senin ortak noktan yok şaşkınlığa varacak bu düşünceyi kınıyorum.

kizilderili
11.03.2006, 15:18

Bende Allah Muahmmed Ali diyen bir Alevi Müslümanım , Ahmed Yesevi'de öyleydi , Hacı Bektaş- ı Veli'de öyleydi , Pir Sultan Abdal'da , Horosan Pirleri de, Srdr_ist'te öyle...

12 İmamlarda Müslümandı.. Onlar İslamın İmamlarıydı.. Başka bir dinin değil..

O zaman dostum sen kimin yolundan gidiyorsun..

srdr_ist
11.03.2006, 15:23
Bende Allah Muahmmed Ali diyen bir Alevi Müslümanım , Ahmed Yesevi'de öyleydi , Hacı Bektaş- ı Veli'de öyleydi , Pir Sultan Abdal'da , Horosan Pirleri de, Srdr_ist'te öyle...

12 İmamlarda Müslümandı.. Onlar İslamın İmamlarıydı.. Başka bir dinin değil..

O zaman dostum sen kimin yolundan gidiyorsun..

Bak ortak nokta nasıl oluyormuş. İşte aynı yolun yolcusu böyle olur yok ben islam değilim dersen ya sana yada bana bu yol yoktur.

manifesto
11.03.2006, 15:29

? NAMAZ Kılmamak mı? Sünni olsun alevi olsun namaz kılmayan nice insan var.
Camiye gitmemek mi? Bugün camiye gitmeyen çok insanlar vardır.Ben cem evinde ibadet edicem diyorsa buyursun orası artık camidir mabeddir mescittir.Yeter ki Allah Rıza göstersin
Yavuz-Şah İsmail mi? İnancımızı devlet siyasetine göre mi belirliycez.
Müslüman müslümanla savaştığı gibi başka savaşlar da olmuştur.
Mühim olan HAKKI gözetmek değil mi?
Sakal bırakmamak mı sarık takmamak mı? Bunlar mı farklılık? Bunlar renktir her şeyin kendi rengi vardır.İmansızlık ise karanlık dipsiz bir kuyudur
Nereye düşeceğin nekadar düşeceğin belli değildir
Hacı Bektaş-Mevlana'mı İkisini ayrı düşünmek mümkün mü?
Hz.Muhammed-Hz.Ali bunları ayırmak mümkün mü?
O ki zükfikar olmuş Allah katında,İlim olmuş o kapıdan girmişiz.
Namaz değildir Cennetin anahtarı, o anahtar İMAN dır.
Hz.Ali neye iman etmişti? Bu soruyu bence hepimiz sormalıyız.
Amelsiz kurtuluş Rabbin rızasına bakar ama imansız kurtuluş söz konusu değil.
Ortak nokta ortak bakışla olur,aynı yere bakmak ile olur,birbirinin gözüyle bakmak ile olur bugüne kadar hepimiz kendi gözlerimizle bakmadık mı?

Adam
11.03.2006, 15:46
Benim yolum bellidir yönüm bellidir. Ben Muhammed'e saygı duyarım, ama benim peygamberim değildir. Yolunu kaybedenlere yol gösterenlere ne mutlu. Arkadaşlar tekrar tekrar anlatmaktan sıkıldım bu konu altında yeteri kadar yazdım fikirlerimi. Neden böyle düşündüğümü. Konunun başından beri aratın benim msglarımı onları eleştirin.
Manifesto bey size gelince. Sünnilerden camiye gitmeyenler elbette mevcuttur, ama inançlarının gereği gitmeleri gerektiğini bilirler. Siz yukardaki arkadaşlara bakıpta yanılmayın bizim inancımızın gereği camiye de gitmek gerekmez, ramazan orucu tutmak da gerekmez, hacca gitmek de gerekmez.
Saygılar

srdr_ist
11.03.2006, 16:03
Benim yolum bellidir yönüm bellidir. Ben Muhammed'e saygı duyarım, ama benim peygamberim değildir. Yolunu kaybedenlere yol gösterenlere ne mutlu. Arkadaşlar tekrar tekrar anlatmaktan sıkıldım bu konu altında yeteri kadar yazdım fikirlerimi. Neden böyle düşündüğümü. Konunun başından beri aratın benim msglarımı onları eleştirin.
Manifesto bey size gelince. Sünnilerden camiye gitmeyenler elbette mevcuttur, ama inançlarının gereği gitmeleri gerektiğini bilirler. Siz yukardaki arkadaşlara bakıpta yanılmayın bizim inancımızın gereği camiye de gitmek gerekmez, ramazan orucu tutmak da gerekmez, hacca gitmek de gerekmez.
Saygılar

Madem inanmıyorsunuz profildeki alevi emaresini lütfe kaldırın çünkü sizi değenlendirenler buna göre yorum yapsınlar. Alevilikte peygamber red edilemez. İnanc bir bütünün tüm kuralları ile vardır. o kurallar cezalandırır ödüllendirmez ödül çünkü haktandır.Alevilik dinsizlik olmadığı gibi hak teslimiyetin üst mertebsidir bu nedenle inanmanında kayıtsız şartsız en yüksek hali olmalıdır. inanmayana kimsenin hak sohbetinde pazar açacağı yok alacağı yoktur.
Kendinizi düşünmeyin sizin gibi düşünmelerine de sebeb olmayın

Adam
11.03.2006, 16:20
Madem inanmıyorsunuz profildeki alevi emaresini lütfe kaldırın çünkü sizi değenlendirenler buna göre yorum yapsınlar. Alevilikte peygamber red edilemez. İnanc bir bütünün tüm kuralları ile vardır. o kurallar cezalandırır ödüllendirmez ödül çünkü haktandır.Alevilik dinsizlik olmadığı gibi hak teslimiyetin üst mertebsidir bu nedenle inanmanında kayıtsız şartsız en yüksek hali olmalıdır. inanmayana kimsenin hak sohbetinde pazar açacağı yok alacağı yoktur.
Kendinizi düşünmeyin sizin gibi düşünmelerine de sebeb olmayın

Siz farklılıklarımızla birarada yaşayamayacağımızı düşünüyorsanız, siz değiştirin efendim. Benim yolumdan dönmeye niyetim yok. Dinsizlik olduğunu kim söyledi ben sadece semavi bir inanç olmadığını söylüyorum.
Saygılar

srdr_ist
11.03.2006, 16:37
Siz farklılıklarımızla birarada yaşayamayacağımızı düşünüyorsanız, siz değiştirin efendim. Benim yolumdan dönmeye niyetim yok. Dinsizlik olduğunu kim söyledi ben sadece semavi bir inanç olmadığını söylüyorum.
Saygılar

Semavi inanc olmadığını söylüyorsanız senavi olmayan bir inanc yolu üzerindesiniz demektir. Ne değişti ki .Biz semavi bir inanc yolu üzerinden konuşuyor hatta bilgi alıp veriyoruz.Ortak noktalarımızdan biride budur

Arkadaşlar benim savunduğum ve illa kabul etmediğiniz islam dini kuranda geçendir. sünnilerin anlayışı değil.

şeriat kuralları sünni şeriyatı değil bizim kendi seriatimizdir.

Savunduğum kuran öz kurandır meal veya fıkıh ile açıklanmış sünni anlayışı değil .

Ama ben bunu söylerken kafınızda sünni anlayışı okadar yer emişki kabul etsenizde duvara doslar gibi red etme ve tek taraflı düşünmeden kendinizi sıyıramıyorsunuz buda sizin anlamamanıza yol açıyor.

Son bişey Ben inanmıyorum sözü ve ardından aleviyim denmesi yüzünden alevi gecnliği bu takip yüzünden bilemediği ve anlayamadığı bu halden inancsız alevilik doğuyor. İnanmayanlara sözüm şudur ya inanırsın yada inanmazsın inanmadığın zaman adını kullanacağın isim yoktur. İnanmayanlar peşinden gencleri sürüklemesindeki amaçsızca bu davranış yüzünde sadece yıpranıyor hatta yok oluyoruz.İnancsız alevi gençliği bukadar çoğunlukta olmasının başka ne sebebini ararsınız ki

saygılarımla

Adam
11.03.2006, 16:57
Semavi inanc olmadığını söylüyorsanız senavi olmayan bir inanc yolu üzerindesiniz demektir. Ne değişti ki .Biz semavi bir inanc yolu üzerinden konuşuyor hatta bilgi alıp veriyoruz.Ortak noktalarımızdan biride budur

Arkadaşlar benim savunduğum ve illa kabul etmediğiniz islam dini kuranda geçendir. sünnilerin anlayışı değil.

şeriat kuralları sünni şeriyatı değil bizim kendi seriatimizdir.

Savunduğum kuran öz kurandır meal veya fıkıh ile açıklanmış sünni anlayışı değil .

Ama ben bunu söylerken kafınızda sünni anlayışı okadar yer emişki kabul etsenizde duvara doslar gibi red etme ve tek taraflı düşünmeden kendinizi sıyıramıyorsunuz buda sizin anlamamanıza yol açıyor.

Son bişey Ben inanmıyorum sözü ve ardından aleviyim denmesi yüzünden alevi gecnliği bu takip yüzünden bilemediği ve anlayamadığı bu halden inancsız alevilik doğuyor. İnanmayanlara sözüm şudur ya inanırsın yada inanmazsın inanmadığın zaman adını kullanacağın isim yoktur. İnanmayanlar peşinden gencleri sürüklemesindeki amaçsızca bu davranış yüzünde sadece yıpranıyor hatta yok oluyoruz.İnancsız alevi gençliği bukadar çoğunlukta olmasının başka ne sebebini ararsınız ki

saygılarımla

Alevi gençliği hakkında dediklerinizi doğru farzedelim. Alevi şairleri de mi aynı yoldadır? Yaşlılarımız da mı aynı yoldadır? Babannemden sana örnek veriyim. Kendisi Aleviliğini ölene kadar yaşamış bir insandır orucunu da tutmuştur, bize gülbenglerde okumuştur fakat kendisinde ne Allah inancı ne de Cennet-Cehennem inancı vardır. Kendisine babanne sen ateist misin, diye sorduğumda hayır evladım benim Tanrı'm benden farkı değildir diyordu. Bunu nasıl açıklayacaksınız? Onun dışında bütün müslümanlar yalnış anlıyor da bir biz mi doğru anlıyoruz Kur'an'ı gözünüzü seviyim?
Siz beni alevi görmeseniz de, ben sizi alevi görüyorum. Düşüncelerimiz, tanımlamalarımız farklıdır ama özümüz aynıdır. Önemli olan bu tartışmayı düzeyli ve seviyeli bir şekilde yapmaktır.
Saygılar

manifesto
11.03.2006, 17:18
? İşte mesele bu gibi , zaten islamı tarif etmek meselesi değil, yada babaanneden dededen duyulan şeyler değil ,nedir iman?
Ben zaten bu konuda alevileri bir bütün olarak görmedim zira yeni bir akım var o da Alisiz Alevilik,
Adam bence alevi sıfatını siz kendinize yakıştırabilirsiniz buna saygı duyarım ama burdaki birçok kimsenin sizin bu sıfatı hakettiğinizi düşündüklerini sanmıyorum.
Mesele kendi içinde felsefik bir takım açıklamalara gitme yolu değil
semavi olmayan yerden biten dinler mi?
Semavi derken Allah'ın vahyettiği din kastedilmiştir yoksa puta tapılan dinler zeuslu apollonlu çokça tanrısı olan dinler değil

Adam
11.03.2006, 17:57
? İşte mesele bu gibi , zaten islamı tarif etmek meselesi değil, yada babaanneden dededen duyulan şeyler değil ,nedir iman?
Ben zaten bu konuda alevileri bir bütün olarak görmedim zira yeni bir akım var o da Alisiz Alevilik,
Adam bence alevi sıfatını siz kendinize yakıştırabilirsiniz buna saygı duyarım ama burdaki birçok kimsenin sizin bu sıfatı hakettiğinizi düşündüklerini sanmıyorum.
Semavi derken Allah'ın vahyettiği din kastedilmiştir yoksa puta tapılan dinler zeuslu apollonlu çokça tanrısı olan dinler değil

Bakın sayın manifesto ben babannemden, dedemden duyduklarımdan çok kendi mantığım doğrultusunda olaya yaklaşıyorum. Ben o örneği serdar a verdim, çünkü kendisi bu akımın yeni bir akım olduğunu iddaa etmektedir, gerçi sizde aynı görüştesiniz. Kusura bakmayın ama Semavi dinler dışında kalan dinleri puta tapan dinler olarak algılamanız da sizin yüzeyselliğiniz. Budizm semavi din değildir ve kimse puta falan tapmaz. Semavi dinler monoteisttir(tek tanrılı) sizin de bildiğiniz üzere. 3 ana gruba toplarsak monoteist, polyteist(çok tanrılı) ve bunun 2sinide reddeden 3. bir grup. Alevilik işte bu 3. grubun içindedir.

halitseyfi
11.03.2006, 18:07
Ali Ekber sana katılmamak mümkün değil.. Ama burda yapılması gereken bir öz eleştiri var.. Benim annem babam ve köylüler vakti zamanında ibadetleri için dağ başındaki evlerde toplanırlarmış.. Zaten o dönem Alevi köyleri genelde dağ başlarına kuruluymuş.. Ama günümüzde bunlar ortadan kalktı.. Biz her yerde her platformda Aleviliği savunabiliyor be "Biz Aleviyiz" diyebiliyoruz.. Ancak artık ifade özgürlüğümüz olmasına rağmen biz sunnilerin hakkımızdaki yanlış düşüncelerini değiştirmek için yeterince bi gayret göstermiyoruz.. Alevi Sunni kardeştir diyen sunniye siz bize hep zulüm etmişsiniz , iftira etmişsiniz diye çıkışıp sırt çeviriyoruz..

Bence biz bize yapılan hiçbir şeyi unutmamalıyız , ama bunları barışın önüne engel etmemeliyiz.. Kendimizi daha iyi ifade etmeliyiz ki hakkımızda hala cahilce düşünceler kalmasın...
sevgili kızılderili
senin özeleştirin malesef iyi niyetli olmaktan öte saflık derecesine varıyor. katıldığım noktaları olmasına rağmen böyle bir özeleştiriyi kabul etmek mümkün değil.
herşeyden önce hiç bir alevi hiç bir sünniye geçmişten dolayı sırt çevirmez. eğer halen aleviliği "katli vacip" için bir bahane olarak görmüyorsa veya aleviliği kabul etmiyorsa, içten gelen bir ayrımcılık yapmıyorsa sırt dönmesi mümkün değildir. yok eğer tersi ise elbette sırt çevirecektir. geçti artık o sağ yanağını uzatmak.

alevilerin söyledikleri gibi kötü insan olmadıklarını anlatmak ve onların düşüncelerini değiştirmek için yüzlerce yıllardır insanlarımız uğraşmıyormu.siz bu çabaları hiç mi duymadınız veya görmedinizki gayret göstermediğimizi söylüyorsun."çok iyisiniz,çok dürüstsünüz, size insan rahatlıkla canını malını emanet eder ama ne yazıkki alevisiniz" veya "önce müslüma (yani sünni)sonra türk olacaksın ,sonra insan" .............. vb sözleri hiç mi duymadın
ramazanda oruç tutmadığın için hiçmi yadırganmadın.

doğru bu gün bazı şeyler değişiyor fakat halen alevi olduğun için bizleri yadırgayan "aaaaa okadar iyisinki senin alevi olduğunu hiç ummuyordum" diyen bir sürü insana rastlıyoruz.

her şeye rağmen "düşüncelerini değiştirmek için gayret etmeliyiz" sözünüze canı gönülden katılıyorum. fakat artık sağ yanağımı çevirmekten bıktık birazda sünni kardeşlerimiz bizleri tanımak için çaba göstermelerini bekliyorum. Malesef bizler sağ yanağımızı çevirdikçe bazı sünniler bizleri yakmak, yok etmek için bu tavrımızı fırsat olarak görüyorlar. Dilerdimki buna karşı olan sünni kardeşlerimiz tepkilerini bizlerle dayanışma içine girerek göstersinler.(bazı sünniler bu tavrı koymakta fakat bu tavır çok ama çok cılz kalmaktadır)

bizler kardeşizde bazıları biraz daha büyk kardeş.bizlerin yaptığı öz eleştiriyi diğer kardeşlerimizde yapsın isterim

sonuç olarak: evet ,öz eleştiri yapalım ama birazda bu öz eleştiriyi bırakalımda bizleri yakanlar, katledenler yapsın
sevgiler saygılar

Serkan_Devrim
11.03.2006, 18:56
Kendinizi düşünmeyin sizin gibi düşünmelerine de sebeb olmayınserdar saçmalamaya başladın. özelden beni kınıyorsun. şimdide birinin aleviliğine karar veriyorsun. adam adlı arkadaşın aleviliğine sen mi karar vereceksin? görüşlerini empoze etmeye çalışan sensin gibi görünüyor.

Adam bence alevi sıfatını siz kendinize yakıştırabilirsiniz buna saygı duyarım ama burdaki birçok kimsenin sizin bu sıfatı hakettiğinizi düşündüklerini sanmıyorum.manifesto birinin aleviliğini sorgulama yalnışına düşme. helede buradaki alevilerin adına konuşarak adamı yargılama yalnışına hiç düşme. zamanında bizim müslümanlığımızı sorgulayıp sonra bizi islam dışı kabul edip çok katlettiniz. şimdi yargılama işini alevilik üzerinden yapmayın. farklılıklara saygı bizim inancımızın özünde vardır. bu kadar basit.

semavi kabul edilmeyen dinlerden bazıları kuranda semavi dinlerle zikredilmiştir. mecusilik, sabilik gibi. hangidinlerin semavi olmağını bildiğinizi sanmıyorum.

srdr_ist
11.03.2006, 20:46
Bir anlata bilsem neler demek isterdim ama haktan izin yok ne edeyim.
Dert yandığım durum şu alevi gencliği neden iyice zayıflamış neden ataistliğe dadanmış. Bunuda gayesizce ben inanmıyorum diyen diğer alevi gencliğinin zincirleme peşinden gidiyor.İnanmayanlara diyecek bir sözümüz yok inanmazsın inanırsın veya neye inanırsın bizi ne kadar alakadar eder.İnanmıyorum diyenler hafızalarına kazılanlar daha çok olmalı ki bu kadar artış gösteriyor.

Bakın ne kadar ilgili olduğunuzu anlatayım.
Kuran ''Aranızda en hayırlınız iyilikte birbiriyle yarışandır'' Neticede iyilik denen şeyin dahi anlamı vardır. Biz iyilikte elbette belki örnek verilecek tek toplumuz.
Anadolu halkı yani bir arkadaşın dediği gibi atalarımız ceddimiz. ESKİDEN İYİLİK RAHMET DİLEYEN O ANADOLU ŞİMDİ RABBİM BANA BUNU VER ŞUNU VER DİYE PAZARLIKTAN BAŞKA BİR İNANC YOLU KALMAMIŞ ve vermediğinde de adeta asi olup zaten diye başlayan asiliğini sunar olmuş. Sizlerin sözleri bana ağır gelmez bazı yorumlarınaza bu ayetti mi örnek vererek diye düşündüğüm dahi olur. Kimsenin yanlışta olduğunu söyleyamem ama kimse kendini islam vede müslüman hele alevi saymasın bende kendimi saymıyorum.

Elinize belinize dilinize hünkarın dediği gibi daha uymadım. Bakın burda bazen haddimi aşarak yazıyorum dilimi tutmadım. olamadı bu alevilik değil

İmamlar orucunu yıllardır eksik tuttum tam teslimiyetle tutmadıkça ben kendime alevi demem.

Az yatıp çok zikretttiğim de rabbimi ve ahlibeytini o zaman teslimeyet göstermiş olurum daha yapmadım.

Daha şeriat kapısına varamadım. Onun içindir ki anlaşamıyoz siz hakikat kapısından bahsediyorsunuz. Halbuki şerrin evliyası hakikat kapısına asidir. Yunusun sözüdür.

Ne olursa ol gel der mevlana ama Hünkar dergahına öyle gidemezsin ikrarı bozuk hünkarın dergahından giremez.

Benlik ekledim biz demedim din insan diye ayırdım ben alevi olamam.

hatamı bilmeden başkasının hatasına göz diktim ben alevi olamam

Allah benim rızkımı verirken nankörlük edip daha fazlasını istedim ben alevi olmam

hüseyi'nin matemini unutup kahkalara boğdum kendimi ben alevi olmam.

Bana el açana rızık allahtan diye düşünmeden el açanın tersimle geri çevirip git çalış dedim.Ben alevi olmam.

İnsanlara yangözle bakıp küçümser gibi baktım yere düşene güldüm ağlayana bakıp yoluma devam ettim ben sizi bilmem serdar alevi olamaz.
HAK ta nasip eder. EDEP YA HÜ aklımda tutabilir yaşaya bilirsem inşallah dergahı bari ol imamların huzurunda var layım yoksa ben alevi olamam.

CAN DOST DİYENLERE GÖNÜLDEN YA HAK DİYENLERE ULUDİVAN HESAP SORULDUGUNDA ONLARIN AŞKINA YÜZÜMÜZÜ KARA ÇIKARMAYA

Niyetimdir canlarla paylaştım hakkınızı helal edin.
Pir yardımcınız ve ulular rehberiniz olsun.

pirimunzur
11.03.2006, 21:39
bu konu uzuyor uzadikcada ayniyerden birdaha geciyor.lutfen artik kapatin bu konuyu israrla islamin dişina cekilmesini isteyen adamlarda sussun bir zahmet.islamin dişindaymiş,anlaşiliyorki bu insanlar aleviligi hic yaşamamiş.Hep kitaplardan başkalarinin düşünceleri ile yaptigi araştirmalardan ogrenmiş,birazcikta aleviligin içine girip yaşamaya bakin.belki ozamn anlarsiniz alevilik islamin nersinde bay cok bilmişler.

lutfen konuyu kapatin

Şoreş
11.03.2006, 21:56
Pirlerimizde müslümandı o zaman bizde müslümanız tamam alevilik bir inançlar bütünü evrensel bir din anlayışıdır ama islamiyetin içindeyiz o zaman muharremi tutmayalım alide pirimiz muhammed peygamberimiz olmasın yada hacı bektaş veliyi atalım yada kur'anlar okunmasın cenazelerde kırklarımızda 12 imamlarıda atalım o zaman.Yani islamın dışında diyerek bunu yapmış oluyoruz.Pirimiz ali peygamberimiz muhammed kitabımız kur'an, hacı bektaşımız 12 imamlarımız varsa bizler müslümanız ama müslüman alemi o kadar katı o kadar gerici yobaz şeriat düşkünü ki biz müslümanız demekten çekiniyoruz.Müslümanlar gericiler şeriat düşkünü yobaz topluım genelde Müslümanlar bu yüzden gelişemediler yükselemediler kendi içinde parçalandılar şuan bile görüyorz ayrımcılılar mezhep çatışmaları.. çünkü biz aleviler her zaman laik özgürlükçü gericilikten yobazlıktan uzak insanlarız.Dini abartmıyoruz!!!!

Serkan_Devrim
11.03.2006, 22:22
Niyetimdir canlarla paylaştım hakkınızı helal edin.
serdar hakkım yok ki helal edeyim. üslubum sert olmuş olabilir. son günlerde biraz agresifim. ama özelden beni kınamışsın. görüşlerimi empoze ettiğimi söylemişsin. halbuki öyle bir şey yok. bildiklerimi söylüyorum. yalnışım varsa düzeltirsin. adam adlı arkadaşa çok ayıp ettin. onun aleviliğini sorgulamak sana da bana da düşmez. alevilik islamın dışıdır demedik. ama içide değildir. özüde değildir. kesişen iki küme gibidir alevilik ve islamiyet. kaldı ki islamın dışıolsa ateizt mi olur? islamın dışındaki herkes ateizt mi ?
bu konu uzuyor uzadikcada ayniyerden birdaha geciyor.lutfen artik kapatin bu konuyu israrla islamin dişina cekilmesini isteyen adamlarda sussun bir zahmet.islamin dişindaymiş,anlaşiliyorki bu insanlar aleviligi hic yaşamamiş.Hep kitaplardan başkalarinin düşünceleri ile yaptigi araştirmalardan ogrenmiş,birazcikta aleviligin içine girip yaşamaya bakin.belki ozamn anlarsiniz alevilik islamin nersinde bay cok bilmişler.

lutfen konuyu kapatin
emredersiniz beyefendi. siz isteyin susarız siz isteyin konuyu kapatırız. alevilik islamın dışı diyen olmadı. ama zihniniz içi olmayan şeyi dışı gibi algılıyor. size göre alevilik islamın içi değilse dışı olur. halbuki durum böyle değil. ayrıca konuyu sabote edip kapattırmayın. beğenmiyorsanız bakmazsınız konuya.

Adam
12.03.2006, 03:54

lutfen konuyu kapatin

Efendi aklın sıra laf oyunu yapıyorsun fakat, konu hakkında bir şey söyliycek bilgi düzeyinde olmuyanlar sussun. Kendi muhterem şahsınız Aleviliğin budizmden, samanizmden etkilendiğini söylediğimde yok kardes tekwando'dan karate'den de etkilenmiştir diyecek kadar yüzeysel bilgilere sahiptir. Lütfen saygıdeğer Uğur Mumcu gibi olaya yaklaşın bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmaya çalışmayın. Siz mi bana sus diyeceksiniz , konuya dair 353. mesajı yazan ve önceki mesajlara da ne okuycam tarzında yaklaşan bir insan mı bana susun bir zahmet diyecek. Kusura bakmayın ben susmayacağım, inandığım yolda ilerleyebildiğim kadar ilerlemeye devam edeceğim.

Adam
12.03.2006, 04:50
Sayın Ali Ekber beni anlamaya çalıştığınız için size sonsuz teşekkür ederim.

Kendimi ateist olarak gören bir insan değilim, fakat ateistlere saygı duymam dahi insanların kafasında farklı çağrışımlara neden olmakta. Çünkü dinsiz kavramı ne yazık ki beyinlerimize ahlaksızla eşanlamda yüklenmiş durumdadır. Ben Aleviyim ve Aleviliğin özünün İslam'dan çok daha önce oluştuğuna, ama gelişim sürecinin hala dahi devam ettiğine inanan bir insanım. Bu süreşte İslam'dan da,diğer Ortadoğu kültürlerinden de Anadoludan da etkilenmiştir vs. vs.. Bunu bende bu forumda yer alan değerli arkadaşlarda defalarca anlattı. Bazı arkadaşlar Aleviliği İslam'ın içinde görüyorlar, (bunu da defalarca belirttim) onlara saygım sonsuz.

Fakat ben onların inancına bu kadar saygı gösterirken kendi inancıma karşı bu kadar hoşgörüsüzlük Alevi inancına ne kadar bağdaşıyor ? Benim bu foruma yazdığım ilk mesaj veya ilklerinden biri ''Alevilik bir sudur, dolduğu kalıba göre şekillenir'' dir. http://aleviforum.com/showpost.php?p=27116&postcount=1
Ben kimsenin (daha doğrusu bir grup hariç(saygıdeğer!!! Fermani Altun'un Ehlibeyt Vakfı) kimsenin) Aleviliği nasıl görmesi gerektiği hakkında bir yorum yapmadım. Hatta aksine farklı yorumların Aleviliği zenginleştirdiğini vurguladım.

Ben kendi gözümle, kendi çapımla, kendi mantığımla bizim insanlarımız içinden neden bu kadar çok sayıda Allah'a(Islam'ın tanrı anlayışı) inanmayanların olduğunu izah etmeye çalıştım. Ben; ben Aleviyim, Ateistim diyenede Alevi gözüyle baktım, ben Aleviyim Müslümanım diyene de Alevi gözüyle baktım, ben Aleviyim ama İslam değilim diyene de Alevi gözüyle baktım. Çünkü benim inancımda kimse kimseye kimlik tahin edecek düzeyde değildir. Eğer bir insan ben Aleviyim diyorsa olay bitmiştir, kimin haddinedir bunu diyen bir insana ''Hayır efendi sen Alevi değilsin, Aleviliği kirletme'' demek.

Benim felsefemde, inancımda amaç kamil insana ulaşmaktır.

Saygılar

Serkan_Devrim
12.03.2006, 12:29
Kendimi ateist olarak gören bir insan değilim, fakat ateistlere saygı duymam dahi insanların kafasında farklı çağrışımlara neden olmakta. Çünkü dinsiz kavramı ne yazık ki beyinlerimize ahlaksızla eşanlamda yüklenmiş durumdadır.haklısın. sanki ateist olmak dünyanın en büyük ayıbıymış gibi zihinlerde saçma bir düşünce var. ateistliğin yaratıcıya inanmamasından başka bir durumu yok. hatta bir çok inanırdan daha iyidirler. hiç olmazsa inançları karanlık zihnietlerine ve çıkarlarına alet etmiyorlar.

pirimunzur
12.03.2006, 22:28
ali ekber bey soylediklerimi bir emir olarak gormeniz umrumda degil.burada islamin dişinda gormuyor olabilirsinz ama başkalari goruyor benim cevabim onlara sayin asabi medaretor

Adam
12.03.2006, 22:43
Öyle görenlerden de cevabınızı aldınız Sayın Pirimunzur.

sanezer
12.03.2006, 22:46
değerli arkadaşlar. çoğu kişi aleviliği islamın dışında görüyor veya görmeye çalışıyor. am şunusöylesin birisi. uymaya çalıştığımız Hz Ali ve 12 imam kimlerin imamıdırlar. nasıl bir hayat yaşamışlardır. temel hayat prensipleri nelerdir. bazı şeyleri netleştirmek gerekmiyor mu? mantıklı düşünen bir insanın hiçbir şeye alet olmaması gerek. biraz düşünülürse, sünni alevi çatışmasının dış mihraklı olduğu görülebilir. tepkilerde çok ileri veya çok geri olunmamalı; yeri geldiğinde tepki gösterilmeli, ama doğru olan şeyler de kabul edilmelidir. çok cahil olan sünni (bu tabirleri hiç sevmiyorum) lerin Aleviler için kullandıkları katli vacip gibi kelimeleri kale almayalım. onlar eğer ortamı germe vazifesini görüyorlarsa onların tam tersi gibi düşünen binlerce sünni vardır. yaradılanı hoş gören yaradandan ötürü. alevi sünni türk kürt, alman...... bir kenara bırakarak hepsini bir insan olarak kabul edelim vew bir düşünelim. bu insanların arasındaki temel farklılıklar nelerdir? bunların birbirlerine düşmanlık beslemeleri doğal mı? anadoluda herşey birbirine karışmış. bir ev alevi komşusu sünni. ya da ermeni veya başka milletten olup beraber insanca yaşayan insanlar var. fakat yaşadığınız topraklarda gözü olan insanlar aramıza fitne fesat tohumu atıp bizi birbirimize düşürmek istiyorlar. lütfen alet olmayalım. hepimizi insan olmamız hasebiyle ilgilendiren şeyler var. bunlar da inancın temel unsurlarını belirliyor. allaha, meleklere peygamberlere kitaplara iman gibi. bunlar olmazsa olmaz şeylerdir. bir insan, topluluk ya da kavim dinsiz inançsız yaşayamaz. gözünüzü açıp dünyaya bakmak gerek dinsiz millet yoktur. olanı da fazla devam etmiyor. bir örnek rusya. rusya şu an resmi bir şekilde dini kitaplar bastırıyor. toplumun huzurunu kaçırıp hapishaneye giren gençlere şu an dini telkinler veriliyor. yani dinsiz olmaz muhakkak bir inanç bir tutku olmalıdır.
bu kainatın bir yaratıcısız olması, yazılan bu yazının yazarı olmadığını kabul etmeye benzer. bu da çok mantıksız. bu yazıyı ben yazdımsa, bu kainatı da muhakkak bir yaratan var ve o da Allahtır. allah inancı sağlam olan bir insanın bu konulara yaklaşımı çok farklı olur. kainatla beraber insanı yaratan allaha, insanın ihtiyacı için havayı yiyecekleri ve türlü çeşit nimetleri yaratmıştır. hepsi insan için. kendinize haksızlık yapmayın. bu kainat sizin için yaratılmış. güneş sizin yiyeceklerinizi pişiriyor. hayvanlar dağlar taşlar ve bütün herşey insana hizmet etmektedir. insanın bu ihtiyacını gözardı etmeyen allah, ruhumuz için gerekli olan gıdaları da yaratmıştır. kendi bedenimiz için gerekli olan ve bedeni korumaya yönelik olan şeyleri bize tavsiyeetmiştir. ister inanın ister inanmayın ama hepimizi bekleyen ortak bir son var. ölüm. ister biz öldükten sonra herşey biter deyin ama daha yeni başlıyor. biz allaha, tüm peygamberlerine ve indirdiği tüm kitaplarla beraber ahirete ve ölümden sonra dirilmeye inanıyoruz. eğer bahsettiğimiz şeyler yoksa biz dünyada iken yaptığımız ibadetler için üzülmüyoruz. hadi inanmayanlar da üzülmesi. ama ya gerçekten doğru ise. gerçekten bahsedildiği gibi oranın tedariki burdan sağlanıyorsa. o zaman orda ne yapacak inanmayan insan? bir yolda onda bir tehlike ihtimai varsa kendimizi o yoldan koruruz. ama inanç yolunda eğer istendiği gibi yapılmazsa tehlike ihtimali binde dokuzyüz doksan dokuzdur. size delil binlerce peygamber kitaplar ve insanın kendi vicdanı. kendinize bir sorun.insan ebedi olmak istemez mi? ebedilik insanın içinde var. neyse konu çok derin.ama daldan dala da olmuyor. keşke konu belli olsa da tek konuda farklı deliller sunulsa...
bir iğne ustasız olmaz, bir kitap katipsiz olmaz, bir harf katipsiz olmaz. nasıl olurda bu sınırsız genişlikteki kainat sahipsiz olabilir.
dünyaya düşünmek için gelen insanlara düşünmek için bir ömür boyu zaman var. acele etmeli....
sanezer@mynet.com

bülentişcan
12.03.2006, 22:48
Pirmunzur
Oysa umrunda olmalıydı,
Nasıl 72 milleti bir göreceksin, hani Hoşgörü
Nasıl yaradılasnı seveceksin yaratandan ötürü, hani sevgi Aleviliğin dini Sevgi,kabesi insan değilmi,
Bir gönlü yıkarsan Kıldığın namaz değil,
72 millet yüzün yumaz değil,
Tanrının mekanı insan gönlü değilmi ki sen o gönüllere böyle hoyratca söz söylersin,yoksa :Tanrı sadece Alevi islamın içindedir diyenlerin gönlündemi,yoksa alevi felsefesi,İslamın dışındaki insanlara istedini yap,istediğini söyle,mi diyor böyle bir felsefemi,Hani edep,diline sahip olma,
Önce ELİNE DİLİNE sahip olcan,Gönül yıkma,Kendin gibi düşünmeyenlere birşeylerle isnattan bulunma,
HER NE ARAR İSEN KENDİNDE ARA
KUDÜSDE MEKKEDE HAÇDA DEĞİL
Her şey insanın varlığı ile başlar unutma.
Yarın Cem de görgü için Pir huzurunda senı senden sorduklarında sen ne diyeceksin,Yok ben Aliekbere,adam'a,Bülente vs.vs.kem söz söyledim onların inancı Aleviliği isllam dışında idi kalblerini gönüllerini yıktım mı diyeceksin ve O Erkan da lokma mı yıyeceksin,Pirin sana ıyı yapmışsın gel otur mu diyeçek ,
Cem görmemişler dediğin bu insanları nerde bulup rızalaşıp CEM e gireçeksin he can
Dervişlik bir hırka taç değil,diye başlar Yunus
Dostca Kal

Şoreş
12.03.2006, 22:50
Valla Aleviliği tamamen islamın dışına atmak demek, Hz Muhammedi HZ Aliyi, Hacı Bektaş Veliyi de saymamak demektir

Şah-Mat
12.03.2006, 22:57
Alevilik : İslam içindedir,Sünni islamın dışındadır.

Bu kadar basit ...!

yusufçukgecegez
12.03.2006, 23:10
bu konu hakkında fazla bir bilgim yok aslında.ben bir sünniyim ve yine bir sünni din adamından duyduğum şu ''bizim yolumuz allah ,muhammet ,ebubekir yoludur,alevilerin yolu allah ,muhammed,ali yoludur,tek farkımız bu'' .sizlerin görüşü nedir bilmem bu konuda ama.bana mantıklı geliyor.Sizler daha iyisini bilirsiniz tabi.

srdr_ist
12.03.2006, 23:13
Ya bu ummandan çıkacaz
ya bu deryada boğulacaz
Ya da bu davayı bırakacaz
Çıkışız yol hak muhammet ali yolu değil
o halde canlar hak aşkı ile çıkın bu çıkmazdan

bülentişcan
12.03.2006, 23:16
Sayın sanezer
Hoşgeldiniz,ve her yeni gelen Alevi olmayan canlar gibi kendi inançınızın değerlerini yazarak başladınız,
Keşke forumu tek tek gezip okusaydınız,alşevi inancının sizin iznzncınız la ortak yanlarının hemen hemen hiç olmadığını anlardınız,
biraz düşünülürse, sünni alevi çatışmasının dış mihraklı olduğu görülebilir. tepkilerde çok ileri veya çok geri olunmamalı; yeri geldiğinde tepki gösterilmeli, ama doğru olan şeyler de kabul edilmelidir
Bu forumda Alevi-sünni düşmanlığı yapılmıyor,Çtişma fikri sunulmuyor,
Nedir o kabul edilmesi gereken doğrular?

allaha, meleklere peygamberlere kitaplara iman gibi. bunlar olmazsa olmaz şeylerdir. bir insan, topluluk ya da kavim dinsiz inançsız yaşayamaz. gözünüzü açıp dünyaya bakmak gerek dinsiz millet yoktur. olanı da fazla devam etmiyor. bir
Bizim olmazsa olmazlarımız,insana dairdir,ve dinsizlik bu forumda savunulmuyor,

bu kainatın bir yaratıcısız olması,.... bu kainatı da muhakkak bir yaratan var ve o da Allahtır. allah inancı sağlam olan bir insanın bu
Forumu okumadan hatta konuyu okumadan yazdığınız belli oluyor,
evreni yaratan yoktur gibi bir söylem buralarda yok,ve Allah -Tanrı -inancımız sağlamdır ançak sizin gibi değildir,
nsaıl olduğunu yazmıyaçagım bir zahmet konuyu dikkatlice oku,forumuda gez,
ölüm. ister biz öldükten sonra herşey biter deyin ama daha yeni başlıyor. biz allaha, tüm peygamberlerine ve indirdiği tüm kitaplarla beraber ahirete ve ölümden sonra dirilmeye inanıyoruz. eğer bahsettiğimiz şeyler yoksa biz dünyada iken yaptığımız ibadetler için üzülmüyoruz. hadi inanmayanlar da üzülmesi. ama ya gerçekten doğru ise. gerçekten bahsedildiği gibi oranın tedariki burdan sağlanıyorsa. o zaman orda ne yapacak inanmayan insan
Ölüm ü de biz aleviler farklı anlıyoruz,biliyoruz,forumu gezin,Devriye konu başlığından okuyun,ve bizlerin öbür dünya tedariki yoktur, bu dünyayı tedarik ediyoruz,
ama daldan dala da olmuyor. keşke konu belli olsa da tek konuda farklı deliller sunulsa... ,
Konu başlığı açmakta serbestsin arkadaşım,hangi konuda yazmak istersen başlık açıp yaz
Evet açelemiz yok,
Kainatın sahibi var tabiki,Kainatın her zerresinde o var,onun güzelliği var,
O Seyirci gibi bir yerde oturup kainatı seyretmiyor,bizzat içinde, onla birliktedir.
Forumu oku,alevilik hakkında iyi köyü bilgi sahibi ol sonra fikir sahibi ol,

Dogan24
12.03.2006, 23:21
bu konu hakkında fazla bir bilgim yok aslında.ben bir sünniyim ve yine bir sünni din adamından duyduğum şu ''bizim yolumuz allah ,muhammet ,ebubekir yoludur,alevilerin yolu allah ,muhammed,ali yoludur,tek farkımız bu'' .sizlerin görüşü nedir bilmem bu konuda ama.bana mantıklı geliyor.Sizler daha iyisini bilirsiniz tabi. sevgili can senin dinadamı dedigin bu zat din adamı olamaz bir insan kin olursa olsun kuranda dahi hz alinin önemini şöylerken hz muhammed dahi hz ali için övgu dolu sozler soylerken o senin bahsetdigin din adamı bunu bilmiyormuda ebubekiri biliyor senin ebubekir degilmi hz muhammed fefatında dahi kendi çıkarlarını gözeten hz ali cenaze işleriyle ugraşırken halife olmak için elinden geleni ardına koymayan tabi neden soylesinki zihniyeti bozuk o senin din adamı dedigin zatın degil camide evrende bile yatacak yeri yok allahın bildigini kuldan saklayan insan olamaz........

Şah-Mat
12.03.2006, 23:33
bu konu hakkında fazla bir bilgim yok aslında.ben bir sünniyim ve yine bir sünni din adamından duyduğum şu ''bizim yolumuz allah ,muhammet ,ebubekir yoludur,alevilerin yolu allah ,muhammed,ali yoludur,tek farkımız bu'' .sizlerin görüşü nedir bilmem bu konuda ama.bana mantıklı geliyor.Sizler daha iyisini bilirsiniz tabi.

Merhaba ..."Yusufçukgecez"

Hak-Muhammed-Ali...

Hak :......... Allaha Kul...
Muhammed : Ümmet
Ali :.......... TAlip

Biz Allaha kul ,Muhammede Ümmet ,Aliye Talipiz. Bunun anlamı budur.

Hak-Muhammed-Ebubekir...

Sen ebubekire mi talipsin , Ömere mi ,Osmana mı ?

Hocan burda hangisini talip olarak almış Ebubekiri mi ?

Diğerleri ne olacak..."Yerin aslanı" ne olacak yazık değil mi ona..?

pirimunzur
12.03.2006, 23:42
Pirmunzur
Oysa umrunda olmalıydı,
Nasıl 72 milleti bir göreceksin, hani Hoşgörü
Nasıl yaradılasnı seveceksin yaratandan ötürü, hani sevgi Aleviliğin dini Sevgi,kabesi insan değilmi,
Bir gönlü yıkarsan Kıldığın namaz değil,
72 millet yüzün yumaz değil,
Tanrının mekanı insan gönlü değilmi ki sen o gönüllere böyle hoyratca söz söylersin,yoksa :Tanrı sadece Alevi islamın içindedir diyenlerin gönlündemi,yoksa alevi felsefesi,İslamın dışındaki insanlara istedini yap,istediğini söyle,mi diyor böyle bir felsefemi,Hani edep,diline sahip olma,
Önce ELİNE DİLİNE sahip olcan,Gönül yıkma,Kendin gibi düşünmeyenlere birşeylerle isnattan bulunma,
HER NE ARAR İSEN KENDİNDE ARA
KUDÜSDE MEKKEDE HAÇDA DEĞİL
Her şey insanın varlığı ile başlar unutma.
Yarın Cem de görgü için Pir huzurunda senı senden sorduklarında sen ne diyeceksin,Yok ben Aliekbere,adam'a,Bülente vs.vs.kem söz söyledim onların inancı Aleviliği isllam dışında idi kalblerini gönüllerini yıktım mı diyeceksin ve O Erkan da lokma mı yıyeceksin,Pirin sana ıyı yapmışsın gel otur mu diyeçek ,
Cem görmemişler dediğin bu insanları nerde bulup rızalaşıp CEM e gireçeksin he can
Dervişlik bir hırka taç değil,diye başlar Yunus
Dostca Kal
soylediklerinizden hic birsey anlamadim desem yeridir yani ne yazmakistemişsinz biraz turkçe mealinide yazinda bu konnu ile ilgili siznle tartişmak isterim bulent bey ben soyledigim seylerin arkasindayim herkes ayni şeylerimi dusunmek zorunda ?burada bazilari islamin dişinda goruyor bende onlara cevabini yaiyorum bu adamlar alevilklerini neye gore yaşiyor bu beni ilgilendirmez ama o ceme katilan adam aleviligi şamanlik budilik ve mistik gucleri olan birşey gibi goruyorken bana maniler yazmadan soyleyin bu insanlarin girdigi cemdeki dedenin yaptigi dualarda kimlerin adi geciyor??? insanlari istemedn kirdiysak eger af olsun burasi bir tarişma yeridir istemedn kirmalra sebeb olabiliriz herkesin hassas oldugu noktalar var bu uzden bunlarada dikkat edilmeli

pirimunzur
12.03.2006, 23:47
Öyle görenlerden de cevabınızı aldınız Sayın Pirimunzur.
senin gibi yuz tane olsa bana sokmez be:) muhahaha sen daha cok islamin dişinda gorursun aleviligi senin gibiler zaten ortalikta cok dolaniyor herşeyiben biliyorum edasiyla ama senin bilmedigin sey cok bunu cok iyi anladim

bülentişcan
13.03.2006, 00:17
soylediklerinizden hic birsey anlamadim desem yeridir yani ne yazmak istemişsinz biraz turkçe mealinide yazinda bu konnu ile ilgili siznle tartişmak isterim Bir arkadaşa UMRUMDA değil diye yazmıssınız ya umrunuzda olmalı diye başladım söze bulent bey ben soyledigim seylerin arkasindayim herkes ayni şeylerimi dusunmek zorunda ? Hayır herkez aynı şeyi düşünmek amma sagılı ve ölçülü aolmak zorunda burada bazilari islamin dişinda goruyor bende onlara cevabini yaiyorum bu adamlar alevilklerini neye gore yaşiyor bu beni ilgilendirmez evetama o ceme katilan adam aleviligi şamanlik budilik ve mistik gucleri olan birşey gibi goruyorken bana maniler yazmadan soyleyin bu insanlarin girdigi cemdeki dedenin yaptigi dualarda kimlerin adi geciyor???Dede Gülbenk lerinde Ali Muahmmed adının geçmesi farklı,Cemde yapılan hizmetlerin kaçtanesi İslami? insanlari istemedn kirdiysak O yazında gecen söylemleri bilerek yazdına inanıyoru,bak ADAM a da aynı uslubu kullanmıssın eger af olsun burasi bir tarişma yeridir istemedn kirmalra sebeb olabiliriz herkesin hassas hassas olman kırıcı olamanı gerketirmiyor kendine ve düşüncene karşı nasıl davranılmasını istiyorsan sende öyle davranmalısın oldugu noktalar var bu uzden bunlarada dikkat edilmeli evet herkes yazdıklarına ve söylemlerine dikkat etmeli,kavgacı bir uslup sergilememeli
Sanırım yazımda anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.
Alevilik EDEP üzerinden yol alır.
DOSTCA KAL

pirimunzur
13.03.2006, 10:19
Sanırım yazımda anlatmak istediğimi anlatabilmişimdir.
Alevilik EDEP üzerinden yol alır.
DOSTCA KAL

kime ne edepsizlik yapmişz onuda yazsaydiniz bulent bey?islamin dişinda gormeyincemi edep dişi oluyor?????cemde yapilan seylerin kaç tanesi islami demişsiniz ben burda bunu yazamktan bıktım islam size gore namaz kılmak,orç,hac olabilr ama bana gore bu degil.beni edepsizlikle suclamaniz edep mi?bulent bey ben bu foruma alvilikle ilgili daha fazla bilgi edinecegim diye girdim ama goruyorumki burada insanlar aleviligi cok yanliş yerlere cekiyor artik aleviligi benim gibi gormeyen,farkli goren insanlari oldugu yerde bir tartişmaya girecegimi sanmiyorum buradaki arkadşlar ne yapmak istiyor anlayamadim amaçlari nedir hiç anlam veremiyorum.artik bu konu ile ilgili birşeyde düşünmek istemiyorum .

pirimunzur
13.03.2006, 11:04
İLİM İLİM BİLMEKTİR

İLİM KENDİN BİLMEKTİR.

SEN KENDİNİ BİLMEZSEN,

YA NİCE OKUMAKTIR.

OKUMAKTAN MANA NE,

KİŞİ HAKKI BİLMEKTİR.

ÇÜN OKUDUN BİLEMEDİN,

HA BİR KURU EMEKTİR.

(Yunus Emre)

bülentişcan
13.03.2006, 13:56
kime ne edepsizlik yapmişz onuda yazsaydiniz bulent bey?islamin dişinda gormeyincemi edep dişi oluyor?????cemde yapilan seylerin kaç tanesi islami demişsiniz ben burda bunu yazamktan bıktım islam size gore namaz kılmak,orç,hac olabilr ama bana gore bu degil.beni edepsizlikle suclamaniz edep mi?bulent bey ben bu foruma alvilikle ilgili daha fazla bilgi edinecegim diye girdim ama goruyorumki burada insanlar aleviligi cok yanliş yerlere cekiyor artik aleviligi benim gibi gormeyen,farkli goren insanlari oldugu yerde bir tartişmaya girecegimi sanmiyorum buradaki arkadşlar ne yapmak istiyor anlayamadim amaçlari nedir hiç anlam veremiyorum.artik bu konu ile ilgili birşeyde düşünmek istemiyorum .
Pirimuzur
Edepden kastım,uslubunuzla ilğili
Kaç Çeşit islam vardır.can ,İslamın bir kitabı var ve o odur,sen farklı benim farklı görmek gibi bir yanı olamaz,
Hepimizim amacı aynı inancımızla ilgili bilgilerimizi arttırmak fazlalaştırmak,
Cem de ki hizmetlerle ilgili hangi bölüme yazdın ise okuyup öğrenmek isterim ,aleviliği bir yere çekmek gibi en azından benim düşüncem yok,Bildiğimiz Aleviliğin anlatımını yapıyoruz.
Farklı anlatımları ve düşünceleri niçin bu şekilde değerlendiriyorsun,Farklı yerlere çekmek ,ne yapmak istiyorlar gibi,onu anlamadım.
Burada yazan her Can en azından senin kadar,benim kadar Alevi ve aleviliğin hizmetinde olduğunu düşünmek gerekir.
DOSTCA KAL

Serkan_Devrim
13.03.2006, 14:18
ali ekber bey soylediklerimi bir emir olarak gormeniz umrumda degil.burada islamin dişinda gormuyor olabilirsinz ama başkalari goruyor benim cevabim onlara sayin asabi medaretor
kimsenin aleviliğini sorgulama hakkınız yok. ayrıca adam benim dostumdur. asabi değilim. medaretor nedir? moderatör demek istediyseniz değilim. fikirlerimi belirtmeyeyim mi?

Şahmati
13.03.2006, 15:15
yeterince sorun var
her kafadan yorum var
cok karisik durum var
hem icinde hem disinda

ne icinde ne disinda
kilit vurulmus sirda
anahtari vardir pirde
hem icinde hem disinda

mekke nere anadolu nere
sirlar cogalmis gele gele
kime gore neye gore
hem icinde hem disinda

ne icindeyim islamin
ne disindayim insanin
ara tara bul sirlarin
hem icinde hem disinda

ortasinda gobeginde
icinde tam merkezinde
icindeyken disardadir
hem icinde hem disinda

bilmiyorsan soracaksin
kafayi biraz yoracaksin
Alimi nere koyacaksin
hem icinde hem disinda

sahmati sozum gibi
gorur iki gozum gibi
Alevilik ozum gibi
hem icimde hem disimda

Şahmati

biomedical
13.03.2006, 18:37
arkadaşlar ben bu tartışmayı biraz küreselleşmöiş olarak yanıtlıyorum sebebleri
alevilik islam mezhep i midir?
şöyle bir parlementer bir cevap veriyorum
Hz Ali kimdir.
bizler kendimizi ne olarak görüyoruz.
her zaman oldugu gibi ilk seçeneklerden birisi
Hz Ali herkesin bildiği gibi ilk müslüman dır. bilmiyorum kimseye birşey çağrıştırıyormu....
bizler her zman kullanıyoruz ya hz Ali HZ peygamberimizin ehl-i beytidir diee
yani ailesi olrak algılıyorsak. fatma anamız da ilk müslümanlardan sa bu sorunun cevabı çıkıyor yani şu anki sunni lerin sahip çıktıgı olay bizim elimizden kaçmıştır. bizler kendi kültürümüzde yobazlaşırken( yani üzerimize düşini yapmazken.) onların probagandasına destek vbermiş bunulunuyoruz.

Şahmati
13.03.2006, 20:21
sabah'tan bir alinti.....

"islam'ın dışındayım de milyarlarca markı cebine at

dyp genel başkan yardımcısı reha çamuroğlu, "herkesin gözü almanya'da din vergisi adı altında toplanan parada" diyor. çamuroğlu'na göre 6 yıl önce 7 milyar mark olan bu paradan aleviler de pay alma yarışında.

araştırmacı yazar, aynı zamanda siyasetçi reha çamuroğlu... dyp genel başkan yardımcısı çamuroğlu'na "alevilik islamiyet'in dışında mıdır?" tartışması hakkında ne düşündüğünü sordum. çamuroğlu'nun iddiasına göre, "bu yapay krizin kökeninde büyük miktarda para kavgası var."

* alevilik islamiyet'in dışında mıdır yoksa farklı bir yorumu mudur sizce?

aleviliğin azizleri vardır, kurucuları vardır. pir sultan abdal, şah ismail gibi isimleri vardır. bu insanlar allah isminin, müslümanlar'ı yaratanın ismi olduğunu biliyorlardı. muhammed isminin de son din olan islam'ın peygamberi olduğunu da biliyorlardı. ali figürünün ise bu aynı şahsın amca oğlu ve damadı olduğunu da biliyorlardı. bugün yanlış bilinen çok şey var aslında. 19. yy'ın alevi şairleri içinde bir dizi alevi şairi ortaya koyup, bunların hangi köyün camisinde imamlık yaptığını göstermek mümkündür. arnavutluk ya da bulgaristan'da birçok bektaşi dergâhına gittiğinizde, dergâh ya da cem evi'ni camiyle bir arada görürsünüz. islamiyet'i huntington ya da bush gibi algılayıp sonra biz müslüman değiliz demek vahim bir durumdur. osmanlı'da gayrimüslimler bile müslüman'dır aslında.

* ne demek bu?

kültürel anlamda müslüman'dır. islam dininin kültür üzerindeki etkilerine maruz kalmışlardır. eski istanbullu bir ermeni ile konuşun, ezan sesi onun hoşuna giden, arayacağı bir sestir. tabii ki dini farklıdır ama kültüründe islamiyet vardır. hal böyle olunca ben islam'ın dışındayım, aleviyim demek kendi kültüründen nasipsizlik demektir. isterdim ki ali doğan bu açıklamayı yapmadan önce bizimle tartışsın. ali doğan'ın, işin acı tarafı, konuya pek vakıf olduğunu zannetmiyorum. bu konuda çok fazla art niyetli girişimin de olduğunu biliyorum. türkiye sorunları halının altına süpürdükçe birileri de yararlanıyor.

nüfus cüzdaninda din hanesi

* nüfus cüzdanına alevi yazılması isteğine nasıl bakıyorsunuz?

eğer sünni de yazdırılacaksa alevi de yazdırılabilir. eskiden vardı. ben, hanefi yazan nüfus cüzdanları gördüm. ama din hanesinin bile cüzdanlardan kaldırılması gündemdeyken bu bana abesle iştigal geliyor. dünkü röportajınızda cemal şener diyordu ki "ab'ye girmek istiyoruz, oysa islam hıristiyanlığa ve museviliğe düşman gözüyle bakar, sahtekârlık etmeyelim." bunları bile konuşmamak lazım. biz laik bir devletiz. eğer girebileceksek laiklikle gireceğiz.

* cemal şener "dinler arası diyalogtan bahsediyorlar bir kez bile cem evi'ni ziyaret etmedi bu hükümet" diyor.

ettiler aslında. karacaahmet dergâhı'nı yıkmak için ziyaret ettiler. 370 milletvekilli, bir hükümet var ve aralarında bir tane bile alevi yok. sokakta 370 kişiyi rasgele toplasanız, bayağı bir alevi çıkar. bu, hükümetin ciddi bir kaygısıdır. öte yandan olumlu birtakım şeyler de var. istanbul müftüsü "kuran'da tarihsel ayetler vardır" diyor. din disiplini içinde bu çok önemli bir cümle. "yani zamanla geçebilecek ve önemini yitirebilecek ayetler var" diyor düşünsenize. aleviler bunu yüzyıllardır söylüyor zaten. islam'da bir yenilenmeye türkiye öncülük edebilir. aleviler bu yenilenmenin aktif aktörü olabilir. oysa tambu sırada öyle bir hareket çıkıyor ki, biz müslüman değiliz, kültürüz vesaire... bizi, başka grup müslümanlar'a kaynaşma hakkından mahrum ediyor. bu tavrı geliştiren aleviler için aşağılayıcı bir tavır geliştiriyor demektir.

* niye tepki vermiyorsunuz, niye seyirci kalıyorsunuz?

aleviler ve sünniler arasında türkiye'de öyle duvarlar oluşmuş ki... bu soruya cevap vermek çok zor. toplumun dokusunda ayrımcılık var. bazı yerlerde aleviler kendilerine oto sansür uyguluyorlar. ben doğan taşdelen'in bir lafını hatırlıyorum. o zaman genel başkanlık için adı geçiyordu. demişti ki "ben hem alevi, hem kürdüm, bu adaylık mümkün değil." alevilik daha zihinde çözülmüş değil ki. iş dünyasında da durum böyle. alevi sermayesi kendisini çok çekingen ve gergin hisseder. maraş olaylarının arkasında da ekonomik nedenler yatar. tarihe baktığınız zaman bir anda kardeşleşmek çok zor ama bu süreçte ben bir fırsat yakalandığını düşünüyorum.

işin içinde başka iş var

* avrupa birliği fırsatı mı bu?

sadece o değil. ab uygulamalarında büyük sorun yaşayacağımız açık. türkiye'de alevi sorunu konusunda hiçbir şey yapılmıyor. kimseye bir şey sorulmuyor. yasalar değişiyor, birtakım planlar yapılıyor ama alevi konusunda ne yapılıyor ben bilmiyorum açıkcası. arada bir aleviler böyle çıkışlar yapıyor da gündeme geliyor mevzu. ama işin arkasında başka şeyler var.

* ne var?

bakın, almanya'da din vergisi adı altında bir vergi var. bu her dine mensup kişiden toplanıyor ve sonra o dinin birliğine veriliyor. örneğin hıristiyanlar birliği gibi... müslümanlardan toplanan para hâlâ kimseye verilmedi. bütün kavga onun kavgası. alman devleti parayı bloke etmiş durumda. müslümanlar adına kime verecek? arada bir de birileri çıkıp diyor ki aleviler kendilerini ayrı bir din olarak ilan ederlerse otomatik olarak başka bir tartışmaya girmeden biz onların payını veririz.

* nasıl yani? kim diyor bunu, almanya'daki tarikatlar mı?

bu çok önemli bir mesele. yıllardır din vergisi toplanmış. 60 yılından beri sanırım. katolikler'in kurumu, protestanlar'ın kurumu var onlara bütün vergiler geri verilmiş. ama müslümanlar'ınki duruyor, çünkü devletçe tanınan, bu vergiyi alacak kurumu yok. bu paraları verenlerin üçte biri alevi. aleviler "biz de müslümanız" derlerse bu paranın alevi birliklerine de verilmesi gündeme gelebilir. öte yandan milli görüş var, kaplancılar var. herkes peşinde.

* ne kadar paradan bahsediyoruz?

bundan 6 yıl önce yaklaşık 7 milyar marktan bahsediliyordu. şimdi ne oldu bilmiyorum. müslümanları kimin temsil ettiğini çıkarmak zorundayız. iki yılda bir birileri çıkar ve "aleviler islamiyet'in dışında" der. bunu onlara dedirtiyorlar.

* kim dedirtiyor?

dışişleri ve mit'in vermesi gereken bir cevap bu. onlar izliyorlar. ne zaman, kime verilecek bu para bilmiyorum. ama "alevilik islamiyet'in dışındadır" çıkışının önemli bir parçasının bu para işi olduğunu düşünüyorum. ara sıra birileri kaşır ve böyle çıkışlar olur.

balçiçek pamir / sabah

06.10.2004"

pirimunzur
13.03.2006, 20:26
bu islamin dişinda konusunu avrupa alevi fedarosyonu ve pirsultan dernekleri cikardi onlarin amaci ozamndan belliydi zaten.

manifesto
13.03.2006, 21:14
Aleviliği İslamın dışında imiş gibi görmekte ısrar eden arkadaşlar; sizlerin cem evine gitmediğiniz anlaşılıyor; zira herhangi bir cem evile gitse idiniz görecektiniz ki orada
La İlahe İllallah Muhammedurresulullah Aliyyul Veliyyullah Lafzının duvarları süzlediğini görecektiniz.
Tabi aleviliği Tek tanrılı dinler arasında dahi görmeyen Ali gibi arkadaşlarımızın Aleviliği nereye koyduklarını merak ettim.
Zira tek tanrılı yada çok tanrılı dinlerden değil demek onu konumlandırmak için yeterli değil.
Eğer dini sadece vicdani bir muhasebe olarak görme arayışı ise sizin ki biliniz ki herkezin vicdanı aynı ölçüde çalışmaz.

Serkan_Devrim
13.03.2006, 21:23
Aleviliği İslamın dışında imiş gibi görmekte ısrar eden arkadaşlar; sizlerin cem evine gitmediğiniz anlaşılıyor; zira herhangi bir cem evile gitse idiniz görecektiniz ki orada
La İlahe İllallah Muhammedurresulullah Aliyyul Veliyyullah Lafzının duvarları süzlediğini görecektiniz.bu konuda kişilerin savunmadığı şeyler savunuluyormuş gibi anlaşılıyor. alevilik islamın içi değildir çünkü sadece islamdan oluşmuyor. ayrıca islamiyetten daha eski ve dinler üstü bir inançtır. her hangi bir dinin alt gurubu mezhebi veya tarikatı değildir.

Tabi aleviliği Tek tanrılı dinler arasında dahi görmeyen Ali gibi arkadaşlarımızın Aleviliği nereye koyduklarını merak ettim.kimden bahsediyorsun?

manifesto
13.03.2006, 22:15
ali_ekber hocam alevilği islamiyetten daha eski görmene sebep nedir biliyorsun islam 630 lu yıllarda insanlık sahnesine çıktı aleviliğin isadan öncesine ait köklerinden mi nahsediyorsunuz var mı böyle bir geçmişi.?
Alevilik derken Hz.ali kastedilmiyor ise nedir alevilik yok eğer Hz.ali kastediliyorsa islamdan önce olmasını nasıl izah edebiliriz.
Yani bunlar yenilir yutulur iddialar değil,

ali arkadaşımızdan kastım Adam nikli arkadaş

Serkan_Devrim
13.03.2006, 22:22
ali_ekber hocam alevilği islamiyetten daha eski görmene sebep nedir biliyorsun islam 630 lu yıllarda insanlık sahnesine çıktı aleviliğin isadan öncesin