Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliğin Islamin Dişinda Olduğunu Düşünüyorum

Sayfa : 1 2 [3] 4

erdemli83
13.04.2006, 13:30
Arkadaşlar lütfen oyuna gelmeyelim aleviler üzerinde özellikle bu günlerde provakasyonlar uygulanmak isteniyor aleviler müslümandır tabiki müslümandır hz Ali müslümandır çünkü Aleviler hak muhammed ali derler Muhammed peygamber Ali allah ın aslanıdır hak ise Allah ın 99 isminden biridir nasıl alevilere müslüman değil diyebiliriz aleviliği anlamamış çözememiş ne olduğunu tamamen öğrenememiş ama ben aleviyim diyen insanlara buradan diyorumki ya aleviliği öğrenin yada ben aleviyim demeyin aleviler gerçekten karalanmak isteniyor aleviyim diyen insan alevilik hakkındaki her soruya cevap verebilmeli veremiyorsa öğrenmeli canlar bizleri birbirimizden ayırmak farklı düşünmemizi sağlayarak millet önünde bakın daha kendileri kendi aralarında anlaşamıyorlar aslında ne dediklerinide bilmeden saçmalıyorlar alevilik yoktur müslümanlık vardır demeye çalışıyorlar. Can lar bu günlerde her zamankinden daha fazla birlik ve dirlik içinde olmalıyız inancımızı iyi öğrenmeliyiz ve tüm alevilerin aynı şeyi savunduğunu göstermeliyiz birisi alevilik ayrı dindir ben aleviyim diyor öbürü hayır alevilik felsefedir ben aleviyim diyor diğeri ise alevilik mezheptir diyor ve biz inancımızı otoriter sünni inancına anlatamıyoruz çünkü dışarıdan daha kendi inancımızı biz bile bilmiyormuşuz gibi gözüküyoruz Alevilik din değildir din için peygamber gerekir peygamberimiz hz muhammed ise alevilik islamiyetin ta kendisidir asıl islamiyet aleviliktir...

Serkan_Devrim
13.04.2006, 15:28
aslında bilmem gerekirdi bizim insanların nasıl oldugunu. ben kimseye düşüncesinden dolayı - puan filan verecek biri degilim biraz geniş bakmak ta lazım zaten farklılıklar ilerleme getirir.
ama anlayana daha burdan bir kelime bile yazmam.

dostca kalın dostlar.
demişsiniz ama ben size eksiyi düşünce farklılığından dolayı vermedim. ben kimseye farklı görüşünden dolayı eksi vermem. öyle olsaydı manifestoı arkadaşa eksi yağdırmam gerekirdi ama hiç vermedim.
bence alevilik turk kulturunun gelenek ve goreneklernin islamla harmanlaşmasından dogan yasam biçimir.
yalnış. burda size karşıyım. çünkü türk olmayan alevilerde vardır. kürt/zaza/arap/vb alevilerde bulunmaktadır. elbetteki alevilikte türk kültürü geniş etki bırakmıştır. ama sedece değildir. sizinle tartışmadan önce bu görüşünüze karşıydım ama eksi vermedim.
turk olmayan aleviler eger burdan kastın suriye ve lubnan daki alevilerse onların şia ile aralarındaki fark turkiyede iki radikal sag parti arasındaki fark kadar bile yoktur. başka hangi aleviyi kastediyorsun anlamadım eger orta asya alevileri ise onlarda turktur.

bu görüşünüzede karşıydım. hatta yanıldığınız çok açıktı. ama benim halkım adına yalnış bir şey söylemenize rağmen eksi vermedim.hatta sizi bilgilendirmek istedim. size bu yazıyı yazdım.
cehalet insanlara neler söyletiyor. sayın Özgür DÖNMEZ, bahsettiğiniz arap alevileri Suriye Lübnan ve Anadolu'nun Hatay Adana ve Mersin yörelerinde yaşamaktalardır ve onların şia ile olan benzerlikleri Anadolu aleviliğinin şia ile olan benzerliğinden fazla değildir. şia ve arap alevileri arasındaki benzerlik 12 imam ve ehlibeyttir. başkada yoktur. bu konu için şu linki okumanızı tavsiye ederim.www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550&highlight=bir+nusayrinin
saygılar
siz ise size verdiğim linki okumadınız bile. sizi bilgilindirmek istememe rağmen bana şu mesajı yazdınız.
ali ekber bey sanırım gidip gördünüz yada yasadınız o insanlarla beraber. ordan biliyorsunuz. ingilizceniz varsa sizi lubnanlı alevilerle konusturea bilirim. cehalet neymiş o zaman anlarız. neyse. ingilizceniz varsa memmuniyetle tanıştırırım sizi o insanlarla ve kendi aleviliklerni anlatırlar size. eger hala da aynı derseniz zaten size başka birşey demeye gerek kalmaz.

dunyayı konuşmadan dunyayı bilmek gerekir.
bana suriye aleviligini kitaplardan okuyanlardan degil yasayanlardan örnek gösterin.
saygılar. aslında hiç yazmamalıydım bunları ama madem arada bir cahil var cıksın ortaya.
tabi baltayı taşa vurdunuz çünkü
sayın Özgür Dönmez, ben arap alevisiyim. ayrıca şeyh torunuyum. tatmin oldunuz mu? arap alevisi olduğuma göre benden daha iyi bilemezsiniz.
ben arap alevisiyim. size bu mesajınız yüzünden eksi verdim ki nedeni karşıt fikir değil. zaten bu mesajınızda fikirde sunmamışsınız. sizi bilgilendirmek için verdiğim linki okumadan siz orda mı yaşadınız? ingilizceniz varsa sizi onlarla konuşturayım vb ukala(kusura bakmayın böyle yazmak zorundayım) tavırlarlqa yalnışta ısrara devam ettiniz. bu saygısız tavrınızdan dolayı da eksi verdim. benim halkım adına her önüne gelen konuşur. bilkmeden atıp tutar. size link verdik okumadınız bile. yalnıştan döneceğinize polemiğe devam edip bana şu mesajı yolladınız.

ali ekber arkadasada. ben avustralyaya geldigimde gördümkü türk nufusun az oldugundan ve kulturlerini koruyamadıklarından doılayı 3. nesil hiç turkce bilmiyor domuz yiyor uyusturucu alıp satıp kullanıyr.

sen in sulalen kaç yıldır turkiyede yaşıyor.?
ha itibar puanı nedir ? sanırım buradada bazıları özgürce konuşmaya tahamul edemiyor. burda kalıp baskı ile mudahale edene kadar özgürce yaşamayı tercih ederim.

sana sanırım cümle içinde anlatmak lazım.

dostca kalın daha özgürce bir forum dileklerimle.

sülalem ve halkım asırlardır, haçlı seferlerinden bile önceleri Suriye'De Halep ve Lazkiye şehirlerinde; Anadolu'da Hatay, Adana ve mersin yöresinde yaşadı. üstelik halkım çok kapalıdır. kolay kolay açılmazlar. asimile olma oranları her toplumdan daha azdır. ama amacınız öğrenmek değil. hatada ısrar olayı tartışma boyutundan çıkarıp polemiğe götürür. kesin ifadeler kullanmaktan çekinin. bildiğim kadarıyla, yanılıyor olabilirim, emin değilim ama vb ifadeler daha sağlıklıdır. özellikle başka toplumlarhakkında konuşurken.
size verdiğim eksiyide çok kafanıza takmışsınız. saygısız tavrınızdan dolayı haketmiştiniz ama isterseniz sileyim.
saygılar.

Özgür Dönmez
14.04.2006, 09:31
kaç yaındasın bilmiyorum arkadaş ama çok personal alıyorsun konuşmaları. dedigim gibi biraz geniş çerçeveden bakmak lazım.

Balta
14.04.2006, 10:11
kaç yaındasın bilmiyorum arkadaş ama çok personal alıyorsun konuşmaları. dedigim gibi biraz geniş çerçeveden bakmak lazım.

Sn.Özgür Arkadaşım,

Yazılarını dikkatle okuyorum o nedenle burada biraz müdahale etmem lazım. Forum kuralımız olan Yeni Kullanıcılara Forumu yeterince tanımaları anlamında yeterince esnek davranmaya gayret dösteriyoruz o nedenle biraz formu tanımaya gayret gösteröemi isteyeceğim senden.

Ayrıca Aliekber Arkadaşımız gerek öncesi gerekse Moderatör olarak son derece değerli bir arkadaşımız o nedenle henüz tanımadan kişiselleştirmeden önce önyargılı yaklaşma derim. Yeni Kullanıcı arkadaşlarında bu anlamda bizlere destek olması gerekli aksi takdirde güzel birlikteliklerimiz kesintiye uğrar. Hemen bir konuda sen düşünceni anlattı kabul eden etti etmeyen ve belli anlamda yaklaşımındakilerde eleştirildi bu gayet normal, Kaldı ki daha önceki yazındada bazı noktalara bende destek verdim ama bu hepsini kabul edeceğimiz anlamına gelmesin.Eleştirmek kadar Özeleştiriyede açık olmamız ve Dayatmacı olmamamız gerekir.

Yaştan bahsetmişsin bende belirteyimde banada aynı soruyu sorma sonra benim yaşım 36 bundan ne sonuç çıkarırsın bilmiyorum ama.

Saygılar

Özgür Dönmez
14.04.2006, 11:45
ne desem yannış anlıyorsunuz.

birşey demeyim daha iyi. bende arkadaşlara kötü demedim zaten. gerçi isteyen istedigi seyi istedigi gibi anlama özgürlügüne sahip ki bende anlamam gerekenleri anlıyorum.

herkesle aynı duşunmek gibi bir zorunlulugumuzmu var? burda tek tip insanlar yetitirilmeye çalışılıyorsa yannışlık yapılıyor derim.
kendi düşüncelerne saygı duyulmasını isteyen arkadaşlar nedense başkalarnınkine saygı duymuyorlar.

ne deyim.

hiç birşey demeyecegim bu konu üzerine artık.

ok güzel işler yapıyorsunuz. boyle başarılarnıza devam etmeniz dileklerimle.

saygılar özgür.

uygar78
20.04.2006, 22:43
ALEVİLİK İSLAMIN İÇİNDEDİR.. namaz kılmamamız oruç tutmamamız hacca gitmememiz zekata inanmamamız bize yüzyıllardan beri yapılan dinden uzaklaştırma politikaları ile oluşturulmuş sunni söylemleridir. amaç bizi din dışına iterek meydanı onlara bırakmamızı istemeleridir. islama göre kurana göre müslümanlığa göre bu tür şeyler ile müslümanlık ölçülmez kuranın hiçbir yerinde şeklen ibadet belirtilmemiştir. Yani açıkca şu ayda oruç tutacaksınız şu ayda hacca gideceksiniz yada günde şu kadar rekat namaz kılacaksınız denmez bunların hepsi kullara bırakılmıştır. sonra meydanı boş bulanlar (hanefi, maliki, şafi,hambeli mezhepleri) bunları şekle sokmaya kafalarına göre uydurmaya çalışmışlardır ve islamın şartları kuranın gelmesinden ve hz. muhammedin fevatından onlarca yıl sonra bugünkü şeklini almıştır. İslama göre insan her şekilde ve herhangi bir yerde allaha kulluk hakkını yerine getirebilir. sen allahı aklına getiripte sevgi ile ona kulluk edersen ve kalbinle bunu tastik edersen bu yaşamın boyunca yaptığın bütün ibadetlere yeğdir. Unutmayın ki Ahmet Yesevi hünkarımız Hacı Bektaş-ı Veli yi moğol istilasında anadoluya islamdan uzaklaşan türkleri (makalattaki gibi) tekrar islama döndürmek için göndermiştir. ÖZÜNÜZÜ BİLMEDEN, KİM OLDUĞUNUZU ANLAMADAN, ORDAN BURDAN DUYDUĞUNUZ SÖZDE MÜSLÜMANLARIN CÜMLELERİYLE HAREKET ETMEYİN!!!!!! Diyanetin içindeki sözde müslüman yahova şaitlerinin ağzıyla konuşmayın !!!!!!

ALEVİLİK = MÜSLÜMANLIK DIŞI BİR DİNDİR veya MÜSLÜMANLIK DIŞIDIR.

SAÇMALIKLARIYLA UĞRAŞMAYIN!

Bunları söyleyenler aleviliğin A' sından bile bi haberdir.

Unutmayın ALEVİLİK İSLAMIN İÇİNDEDİR söylemleri alevileri sunnileştirme çabası değildir. Bizim şaşkınların bunu yorumlama hatasıdır. İslamı sahiplenmeme hatasıdır. Ozaman adam adama derki adam olsaydında sunnileşmeseydin (hani alevilik islamın içindedir dersek sunnileşirmişiz yaa)
KISACASI SEVGİLİ KARDEŞİM

ALEVİLİK = İSLAM (KAYNAK MAKALAT YAZARI HÜNKAR HACI BEKTAŞ-I VELİ)

manifesto
20.04.2006, 23:42
demişsiniz ama ben size eksiyi düşünce farklılığından dolayı vermedim. ben kimseye farklı görüşünden dolayı eksi vermem. öyle olsaydı manifestoı arkadaşa eksi yağdırmam gerekirdi ama hiç vermedim
Saolasınız Sn.Ali Ekber :)
Ben kendimce bir kanıya vardım acizane konu hakkında epey yazıldı çizildi, gazete manşetlerine taşındı...
sanırım bazı alevi arkadaşlar islamın dışına çıkmışlar aleviliğide kendi bulundukları noktaya çekme telaşındalar gibi düşünüyorum.Yanılabilirim tabi.
Bugün Cem Tv de cem ayinini izledim efendimize salavatların getirildiği duaların edildiği nur suresinden örneklerin verildiği biz cem di.
Tamam bizim gibi ibadet etmiyorlar ama dünya torna atölyesi değil ki insanları eğip bükesiniz. Ve ayrıca hoşuma giden birşey daha oldu töreni yöneten dede sanırım ,amentüyü okudu hiç bir fark yok.
Zaten İslamın amentüsü ortak oldukdan sonra iman olmuşdur, islam olmuşdur

Şoreş
21.04.2006, 01:30
Saolasınız Sn.Ali Ekber :)
Bugün Cem Tv de cem ayinini izledim efendimize salavatların getirildiği duaların edildiği nur suresinden örneklerin verildiği biz cem di.
Tamam bizim gibi ibadet etmiyorlar ama dünya torna atölyesi değil ki insanları eğip bükesiniz. Ve ayrıca hoşuma giden birşey daha oldu töreni yöneten dede sanırım ,amentüyü okudu hiç bir fark yok.
Zaten İslamın amentüsü ortak oldukdan sonra iman olmuşdur, islam olmuşdur

Olay budur.Kesinlikle yorumuna katılıyorum:) Müslümanım Aleviyim.
Cemlerde ''Muhammed Mustafa ve Ehlibeytine verelim candan salavat'' deriz.Cemin içeriği gerçekten bilen bence Aleviliği islamın dışına atmaz.Tamam birçok dinden kalıntılar var doğru evet.Birşeyi unutmayalım ki islamın farklı yorumları var.Şia, Sünni vs gibi.Bizde farklı bir yorumuyuz.:komik

Özgür Dönmez
21.04.2006, 05:55
aleviligi sizden iyi bilen kimse yok helal size. çok bigili arkadaşlarsınız.

bizide bilgilendirdiginiz için teşekkür ederiz.

birazda tarih bilsek ve aleviligin tarihten gelen kısımlarnı bilsek iyi olurdu ama. siz daha iyi bilirsiniz. zaten amentü bilmek yetiyorya.

yeter tarih bilmeyede gerek yok.

Paşalıoğlu
21.04.2006, 12:06
Aleviliği İslam'ın dışında görenler, bu görüşü çeşitli nedenlerle benimsiyorlar.

Birinci gruba girenler, İslam'ı cami, imam, namaz, oruç, hac gibi şartların Sünni anlayıştaki uygulamalarına bakarak bu kanıya varıyorlar. Halbuki dünyada İslam uygulaması tek değildir. Çok çeşitlidir.

İkinci gruba girenler, siyasi amaçlarla yapıyorlar. Dünyadaki en büyük kötülükler din ve milliyetin siyasi amaçlarla kullanılması vasıtasıyla yapılmıştır. Bu nedenle yüzmilyonlarca insan katledilmiştir. Bu tür yaklaşımlar çok tehlikelidir. Hiç bir zaman anlayışla karşılanmamalıdır.

Üçüncü gruba girenler, ateistler veya bir yaratıcıya inanmakla beraber Peygemberlere ve kitaplara inanmayanlardır. Bu inançsızlıklarını açıkça ifade etmekten çekinenler kendilerini Aleviliğin arkasına saklayarak, Aleviliği kendilerine benzetmeye çalışıyorlar. Alevilik, kitapsız ve peygambersiz değildir. Bu kişileri kendilerini açık bir şekilde ifade etmelerini teşvik etmek ve bu inançlarının veya inançsızlıklarının Alevilik ile ilgisi olmadığını anlatmak gereklidir. Ayrıca, Aleviliği kendi inançsızlıklarına alet etmemeleri konusunda uyarmalıyız.

Dördüncü gruba girenler, genellikle entellektüel araştırmacı kişilerdir. Aleviliğin heterodoks yapısına bakarak bu sonuca varıyorlar. Aynı analitik bakış açısıyla incelenirse Sünni İslamın da İslam olmadığını söyleyebiliriz.

Beşinci gruba girenler, cahillerdir. Yeterli bilgiye sahip olmadıkları için dış görünüşe aldanıp bu sonuca varıyorlar. Bu grubun eğitilmeye ihtiyacı vardır.

Alevilik, İslam'dır ve İslamın Anadolu, Orta Doğu ve Yakın Doğu'daki özgün bir yorumudur. Bazılarının yaptığı gibi sadece Türklere mal edilemez. Bir Kürt olan Ebul Vefa'nın katkıları nasıl inkar edilebilir? Farklı bir yol izleyen Nusayri'lere nasıl "siz Alevi değilsiniz" diyebiliriz.

Herkesin dini kendisine. Alevilik, İslam'ın içindedir.

Saygılarımla,

seastorm
21.04.2006, 14:52
Aleviliği İslam'ın dışında görenler, bu görüşü çeşitli nedenlerle benimsiyorlar.

Birinci gruba girenler, İslam'ı cami, imam, namaz, oruç, hac gibi şartların Sünni anlayıştaki uygulamalarına bakarak bu kanıya varıyorlar. Halbuki dünyada İslam uygulaması tek değildir. Çok çeşitlidir.

İkinci gruba girenler, siyasi amaçlarla yapıyorlar. Dünyadaki en büyük kötülükler din ve milliyetin siyasi amaçlarla kullanılması vasıtasıyla yapılmıştır. Bu nedenle yüzmilyonlarca insan katledilmiştir. Bu tür yaklaşımlar çok tehlikelidir. Hiç bir zaman anlayışla karşılanmamalıdır.

Üçüncü gruba girenler, ateistler veya bir yaratıcıya inanmakla beraber Peygemberlere ve kitaplara inanmayanlardır. Bu inançsızlıklarını açıkça ifade etmekten çekinenler kendilerini Aleviliğin arkasına saklayarak, Aleviliği kendilerine benzetmeye çalışıyorlar. Alevilik, kitapsız ve peygambersiz değildir. Bu kişileri kendilerini açık bir şekilde ifade etmelerini teşvik etmek ve bu inançlarının veya inançsızlıklarının Alevilik ile ilgisi olmadığını anlatmak gereklidir. Ayrıca, Aleviliği kendi inançsızlıklarına alet etmemeleri konusunda uyarmalıyız.

Dördüncü gruba girenler, genellikle entellektüel araştırmacı kişilerdir. Aleviliğin heterodoks yapısına bakarak bu sonuca varıyorlar. Aynı analitik bakış açısıyla incelenirse Sünni İslamın da İslam olmadığını söyleyebiliriz.

Beşinci gruba girenler, cahillerdir. Yeterli bilgiye sahip olmadıkları için dış görünüşe aldanıp bu sonuca varıyorlar. Bu grubun eğitilmeye ihtiyacı vardır.

Alevilik, İslam'dır ve İslamın Anadolu, Orta Doğu ve Yakın Doğu'daki özgün bir yorumudur. Bazılarının yaptığı gibi sadece Türklere mal edilemez. Bir Kürt olan Ebul Vefa'nın katkıları nasıl inkar edilebilir? Farklı bir yol izleyen Nusayri'lere nasıl "siz Alevi değilsiniz" diyebiliriz.

Herkesin dini kendisine. Alevilik, İslam'ın içindedir.

Saygılarımla,

Yazdıklarınıza katılıyorum Sayın Paşalıoğlu.Belki daha da farklı gruplar vardır.

AleviKürt
21.04.2006, 16:53
nitekim hepimiz dersimden geldik..

??? Alevilerin hepsi Dersim'den mi geldi diyorsunuz??

gamsız seyyah
21.04.2006, 18:28
arkadaşlar konuyu biraz derinlemesine araştırırsanız belki sizlerde benim gibi gerçek türk boyunun alevi olduğu sonucuna varırsınız.ayrıca konuyla ilgili olarak aleviliği islam dışında görmek büyük bir gaflettir..

Oli
22.04.2006, 13:36

sünniliğe değilde kurana baksanız. haccı yazdığını göreceksiniz. kadına dayağı göreceksiniz. çok eşliliği göreceksiniz. bunlar sünnilik değil İSLAMDIR.

bende aleviliği öz islam sayanların cahil olduğunu düşünüyorum. zaten çoğu ali ve muhammet islam içidir öyleyse bizde içindeyiz diye basit mantık kullanır.
öyleyse isa islamın içindedir, yani müslümanlar isa ya inanır o halde müslümanlar hıristiyandır demek lazım.. :)

Şoreş
22.04.2006, 13:46
Oli o sözler bana aitti seni kınıyorum ya Aleviliği bilemediğiniz belli ki islam değiliz diyebiliyorsunuz. Benim koçgiri anne tarafım özellikle koyu alevidir ama bir kez bile biz müslüman değiliz demediler.İlk kez bu forumda duymaya başladım bu tip şeyleri.

Şoreş
22.04.2006, 13:48
Ayrıca böyle yaparak Aleviliği insanların yanlış tanımasına sebep oluyorsunuz.

Alpha_Phonixis
22.04.2006, 13:51
sünniliğe değilde kurana baksanız. haccı yazdığını göreceksiniz. kadına dayağı göreceksiniz. çok eşliliği göreceksiniz. bunlar sünnilik değil İSLAMDIR.

bende aleviliği öz islam sayanların cahil olduğunu düşünüyorum. zaten çoğu ali ve muhammet islam içidir öyleyse bizde içindeyiz diye basit mantık kullanır.
öyleyse isa islamın içindedir, yani müslümanlar isa ya inanır o halde müslümanlar hıristiyandır demek lazım.. :)
Aynı mantıkla gidersek tüm tek tanrı dinlerini bir çatıda toplayabiliriz.. Hristiyanlıkta da Musa ve Davut' un peygamberliğine inanılır. O halde tüm Hristiyanlara müsluman dersek Musevilere de Müslüman diyebiliz..

>Alevi olmak zor iş
Her demde ; Gelin Canlar Bir Olalım :)

Oli
22.04.2006, 13:51
Ayrıca böyle yaparak Aleviliği insanların yanlış tanımasına sebep oluyorsunuz.

o lafı seni düşünerek değil öyle diyen herkesi düşünerek yazdım üstüne alınmışsın.

soreş kardeşim bir başlık açmanı öneririm... "OLİ BİZİ YANLIŞ TANITIYOR HADDİNİ BİLDİRELİM"
bu tarz sana yakışıyor. :yamukgul: :yamukgul:

Şoreş
22.04.2006, 13:56
Bana yakışmaz ama senin laflarında bir Aleviye yakışmaz.! Yeter artık ya Din adamlarımız dedelerden asla biz müslüman değiliz lafını duymazsınız.Ne yani İslamı yozlaştırdılarsa biz kopalım mı.Biz islama güzellik katıyoruz.

Şoreş
22.04.2006, 14:00
Açtığın şu topik bile nasıl düşüncede olduğunu gösteriyor. ''Kur’an Allah kelamı mı yoksa Muhammet mi oturup yazmış !.. ''Mesajların içeriği bile çok üzücü.Resmen Aleviliğin Muhammedi aşşlanmış.Bu lafları diyenin Aleviliğede, HZ Aliyede saygısı yok demektir.Bunu senin yorumaların diyor ben değil.

Oli
22.04.2006, 14:04
Benim koçgiri anne tarafım özellikle koyu alevidir ama bir kez bile biz müslüman değiliz demediler.İlk kez bu forumda duymaya başladım bu tip şeyleri.

normal soreş ilk kez duyman...

benim annem büyüklerinden dünyanın öküzün boynuzu üzerinde durduğunu öğrendiğini hep söyler. ve onun dünyası düzdür yuvarlak değildir.
şimdi benim annem küçükken bize bnları söyledi diye... inanalım mı?

senin bu sitede yazıları okuduğunu zannetmiyorum... programlanmış gibi iki kelime ile aynı şeyleri söylüyorsunuz. biraz daha sorgulayıcı olsan ilk kez duymamış olurdun...

ben alevilerde ağalık yoktur aleviler çağdaştır diye kendi kendime kurguladığım ilkolkul yıllarımdan sonra birgün bizimde ağalarımız olduğunu duyunca öyle bir hayal kırıklığına uğramıştım ki "ne yani bizde mi o kadar geriydik" diye düşünmüştüm. ama şimdi gerçekleri olduğu gibi kabul edip ona göre düşünüyorum. her yeni duyduğunuza tepki vermeniz normal ama bu kadar süredir hala tepki veriyorsan durum fena demektir. bu da yeni şeyler öğrenmeye kapalısın demektir.

Oli
22.04.2006, 14:07
Açtığın şu topik bile nasıl düşüncede olduğunu gösteriyor. ''Kur’an Allah kelamı mı yoksa Muhammet mi oturup yazmış !.. ''Mesajların içeriği bile çok üzücü.Resmen Aleviliğin Muhammedi aşşlanmış.Bu lafları diyenin Aleviliğede, HZ Aliyede saygısı yok demektir.Bunu senin yorumaların diyor ben değil.

evet ben açtım... ne yani sana mı sorucam hangi konuyu açacağımı...

islamın başka dinlerden aldıklarınıda yazdım... beş vakit ibadetin nerden geldiğini yazdım... yobazca aynı şeyleri savunacağına onları çürütte inandır beni...

Şoreş
22.04.2006, 14:09
Herşeyi öğrenmeye açığım verdiğin örnekler bence yersiz.Burda din konusu var.Ben müslümanım Aleviyim.Camiye gitmem İslamda cami yok, Namaz kılmam kılmama gerek yok zaten ibadetimiz olan cem'in içeriği tüm güzellikleri sevgiyi barındıran kutsal bir ayin.

Diyeceğim ben müslümanlığı Mollaların dini olarak görmüyorum.Aleviliğide islamın dışına atamam.Hem müslüman olmamak hemde aliyi Muhammedi sevmek Kuran okumak.La ilahe illallah Muhammeden Resurullah Aliyül Veliyullah.Çevremde kuran okuyan alevide çok var bende okuyacağım ya ne bilim onlara bakıp birde burdaki yorumlar ters bana.Aleviliğede ters.Bunlar Aleviliği bitirir.

canugur
22.04.2006, 17:46
Yorumunuz bana karmakarisik geliyor sayin sores.
Netlesmemis kavramlar ici ice gibi.
"Ne serden vazgecerim, ne de bastan" hesabi.

manifesto
22.04.2006, 18:03
beş vakit ibadetin nerden geldiğini yazdım... yobazca aynı şeyleri savunacağına onları çürütte inandır beni...
:) Sizi çürütmek için ne yapmak lazım,Turan Dursunun sitelerini kendine referans sayan insanı niye çürütmeye çalışsın ki millet.
Siz kendi din tarifinizi yapmışsınız zaten.Ayrıca yahudiliğin heralde zerdüşlükden önce olduğunu ve hemen hemen aynı bölgede doğduğunu ve yahudilikde de namaz ibadetinin olduğunu dolayısızla zerdüşün yahudilikden esinlendiğini bende iddia atsem siz nasıl çürüteceksiniz:) Çürüt çürütebilirsen

bozkaplan
22.04.2006, 20:14
kemalkalir gardas ben bir alevi değilim ama biz herzaman alevileri gardaşımız olarak gördük siz neden kendinizi bizden farklı görmeye çalışıyorsunuz.

sinan boztepe
22.04.2006, 20:36
biz aleviler allah-muhammed-ali inancına sahibiz.. onlar islamın dışındaydılarmiki biz onlara inananlarda islamın dışında olalım...
allah cemi cümlenize akıl fikir versin..
hem dini yaşamazsınız hemde dine kusurlar bulursunuz...

anlamadığın nokta adam ömründe bir seferde olsa kuranı açıp okumamıştır ama ne hikmetse kuranın değiştirildiğini savunur.. be hey mübarek önce kuranı aç oku daha sonra yorum yap...

biz aleviler kuranın emirlerine ve ehli beytin buyruklarına uyarız.. soruyorum size neremiz islam dışı??????

yusufçukgecegez
23.04.2006, 00:22
alevilikde ali varsa orda islamda vardır.islamda ali muhammet kuran vardır.kuran nasıl değişir,yukarda allah vardır.o kitabını koruyandır.

danişmend
23.04.2006, 11:45
Bana yakışmaz ama senin laflarında bir Aleviye yakışmaz.! Yeter artık ya Din adamlarımız dedelerden asla biz müslüman değiliz lafını duymazsınız.Ne yani İslamı yozlaştırdılarsa biz kopalım mı.Biz islama güzellik katıyoruz.

ELLERİNE SAĞLIK
sonuna kadar katılıyorum
alevilik islamın bir parçasıdır.aleviliği ayrı bir din diyen arkadaşları kınıyorum.bence aleviliğe en büyük kötülüğü onlar yapıyorlar.
bu görüşü paylaşan insanlarında samimiyetine inanmıyorum,provakatif görüyorum.

NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE!!!
M.KEMAL ATATÜRK

AleviKürt
23.04.2006, 14:01
Yine ayni sorun. Birisi bilimsel acidan Aleviligi anlatiyor, birisi dinsel.
Ayni dili konusmuyorsunuz ki tartisasiniz, ama bu olaya dinsel mi yoksa bilimsel mi bakmak gerekir, siz onu tartisin.
Bence bir dinin/inancin icindeysen, o inanci dinsel acidan yürütmek gerekir.

Saygilar.

Alpha_Phonixis
23.04.2006, 14:15
alevilikde ali varsa orda islamda vardır.islamda ali muhammet kuran vardır.kuran nasıl değişir,yukarda allah vardır.o kitabını koruyandır.

Yukarda Allah varda o kitabı Türkçeleştiren bir insan eli. Yani hata payı olma olasılığı var.. -ki bir kitabı Türkçeleştirirken illa deyim çevirmelerinde veya kelime hazinesi eksikliğinden kaynaklanacak bir çeviri hatası illa yapılabilir.

Yani olabilirliği yüksekdir :) Bu yönlü bakmak gerekirtir. En iyisi gidip bir çay demleyeyimdir. :)

gulsum
23.04.2006, 14:25
bence alevilik islamın içinde günümüzde namaz kılan alevilerde var sünniler alevileri namaz kılmaz oruç tutmaz filan biliyorlar bir de alevi olduğumuzu öğrenince sanki biz hastalıklıymışız gibi bizden uzaklaşıyoruz bence burda alevilik islamın içinde mi dışındamı tartışmaasından daha çok sünnilerin neden alevilere karşı böyle bir tavır takındıklarını tartışsak daha iyi olur çünkü alevilik zaten islamın içinde bunu tartışmaya gerek yok

Oli
23.04.2006, 14:58
bence alevilik islamın içinde günümüzde namaz kılan alevilerde var sünniler alevileri namaz kılmaz oruç tutmaz filan biliyorlar bir de alevi olduğumuzu öğrenince sanki biz hastalıklıymışız gibi bizden uzaklaşıyoruz bence burda alevilik islamın içinde mi dışındamı tartışmaasından daha çok sünnilerin neden alevilere karşı böyle bir tavır takındıklarını tartışsak daha iyi olur çünkü alevilik zaten islamın içinde bunu tartışmaya gerek yok

allah yardımcın olsun, aleviler namaz (sünni gibi) kılmaz ama sayenizde yavaş yavaş kılmaya başladılar. bu ne korku anlamadım siz sünniler için mi yaşıyorsunuz ki onların kızdığı herşeyden uzaklaşıyorsunuz...

Adam
23.04.2006, 15:21
Oli sana tamamiyle katılıyorum. Birilerine yaranma niyeti olan arkadaşların bilinçaltında yatan gerçeğide biliyorum. Ve bunun sonunun ne yazık ki İslam'ın içinde Aleviliği eritmekle sonuçlanacağının da farkındayım.Ve böyle giderse malesef ilerde aramızdan birileri çıkıp öz hanefiyiz veya öz caferiyiz derse de şaşırmam.

Derya 44
23.04.2006, 15:45
arkadaslar bence sn gulsum ün demek istedigi suydu alevilere kötü gözle bakiyorlar yani bizlerin oruc tutmadigimizi inancsiz oldugumuzu saniyorlar yani önyargili davraniyorlar.. Ben böyle anladim zaten alevilerin cogu namaz kilmaz, ama asimile olan alevilerimiz var ki ben buna karsi olmama ragmen tolere etmek zorundayim. namaz kilmaz bizim cemimiz vardir.. ayrica bence zaten insanlarin ibadetine karismamali, herkes istedigi gibi ibadet eder ama bunu inandigi mezhepe ve inanca dogru adlandirmasi gerekir yani namazin kilipta ben aleviyim dememesi gerektir bir insanin.. haaa benim anlayamadigim birsey var bakin hiristiyanlkta da var mezhep ayrimi ama hiristtiyanlikta hic böyle asiri derecede ayrim yapilmiyor.... nedenseki biz aleviler hep ezilmisiiz artik bu ezikligi kaldirmak icin biz gencler gelcekte neyi dogru düzgün yapmaliyiz ki insanlar önyargi ile bakmasin bunlari konusmaliyiz...

Oli
23.04.2006, 15:49
namazin kilipta ben aleviyim dememesi gerektir bir insanin..

çok güzel demişsin ezgi aynen katılıyorum.

hıristiyanlardada mezhep kavgaları oluyor ama az, çünkü, yobazın çok olduğu yerde karşıtlıklar daha fazla olur. avrupa ise uzun yıllardır laik olduğundan yobazlığın azaldığını düşünüyorum...

Derya 44
23.04.2006, 16:03
himm tsk ederim ayni fikirde olmana ... hakli olabilirsin sn oli iste bu önyargiyi degistirmek icin ve de kendi benligimizi kayibetmemek icin gelecekte kendimizi daha cok neyi dogru yapmaliyiz bunlari konusmaliyiz bence.
VE de genclerimizi kücük yastan itibaren cemevleri ile ve alevilige dair olan hersey ile tanistirimaliyiz ki baska dinlere degistirmesinler yada asimile olmasinlar

pukeleka
23.04.2006, 16:35
arkadaşlar alevilik heterodoks islam olarak adlandırılır ve ortodoks islama karşı ortaya çıkmıştır.ortodoks islam yani sunnilik için gerçek müslümanlar araplardı ve islamın sonra önde gelenleri Hz. Muhammed'den sonra büyük birikimi sağlayıp sanılanın aksine zorla müslümanlaştırılan toplulukların sırtından bir servet birikimi sağlamışlardı.ehlibeyt sülalesi bunların dışındaydı ve ezilen sınıflara yakın bir tutum sergilemişlerdi.sonuç olarak ezilen sınıflar ortodoks islama göre diğerleri mücadelelerini ehlibeyt çerçevesinde sürdürdü.yani alevilik hem islama yakın hemde çok uzaktır.islamın içinden doğan bir düşüncedir.ama hiç bir zaman tam olarak müslümanlaştırılamamıştır.omun içindir ki alviliğin içinde bir çok kültürün izleri görülmektedir.alevilik ortodoks islamın ezdiği coğrafyadaki bütün toplumları bir araya getirerek karşı bir akım oluşturmuştur.onun için aleviliğin diğer adı heterodoks islamdır.herkese selam ayrıntılı bilgi için aleviliğin doğuşunu okumanızı tavsiye ederim.

Nesimi
23.04.2006, 16:50
arkadaşlar alevilik heterodoks islam olarak adlandırılır ve ortodoks islama karşı ortaya çıkmıştır.ortodoks islam yani sunnilik için gerçek müslümanlar araplardı ve islamın sonra önde gelenleri Hz. Muhammed'den sonra büyük birikimi sağlayıp sanılanın aksine zorla müslümanlaştırılan toplulukların sırtından bir servet birikimi sağlamışlardı.ehlibeyt sülalesi bunların dışındaydı ve ezilen sınıflara yakın bir tutum sergilemişlerdi.sonuç olarak ezilen sınıflar ortodoks islama göre diğerleri mücadelelerini ehlibeyt çerçevesinde sürdürdü.yani alevilik hem islama yakın hemde çok uzaktır.islamın içinden doğan bir düşüncedir.ama hiç bir zaman tam olarak müslümanlaştırılamamıştır.omun içindir ki alviliğin içinde bir çok kültürün izleri görülmektedir.alevilik ortodoks islamın ezdiği coğrafyadaki bütün toplumları bir araya getirerek karşı bir akım oluşturmuştur.onun için aleviliğin diğer adı heterodoks islamdır.herkese selam ayrıntılı bilgi için aleviliğin doğuşunu okumanızı tavsiye ederim.

Evet Alevilik bir sentez ve temelinde mazlumdan yana olmak ezileni, hor görüleni kollamak var yani insanların eşitliğini isteyen bir inanç. Ahiret, cennet cehennem kavramları yok ancak insanlar Eline, Beline, Diline hakim ol felsefesi sayesinde hiç bir pislik, kötülük yapmıyorlar, İslamda ise Tanrı korkusu aşılanmış insanlara, Bunu yaparsan Allah seni yakar, Şunu yaparsan Allah sana eziyet eder işkence yapar, şunu yapar bunu yapar deniliiyor. Alevilikle İslamiyeti yanyana koyunca Arada dağlar kadar fark var ancak ALevilik bugünkü haline gelmesi için İslamiyetten etkilenmiş ve o sayede gelişimini tamamlamıştır...

gulsum
23.04.2006, 18:59
bn alevilerin korkudan namaz kıldıklarını söylemedim istedikleri için kılıyorlar ben de aleviyim namaz kılmıyorum kılmasını da bilmiyorum ama namaz kılan alevilert var diyorum ve bence sünnilerden korktukları için değil allaha olan inançları için kılıyorlar

gulsum
23.04.2006, 19:03
EY KENDİNE ALEVİ DİYEN KİŞİ, ÖZÜNÜ DARA ÇEK VE DÜŞÜN
“YOL CÜMLEDEN ULU” MUDUR, DEĞİL MİDİR?
Alevilik’te geleneksel olarak kabul görmüş ilkelerinden birisi de “YOL CÜMLEDEN ULUDUR.” ilkesidir. Ancak görünen o ki, günümüzde kişisel ve kurumsal egolarımız, ideolojik görüşlerimiz ön plana geçmeye başlamış, gerek bize gerekse, yolumuza zarar verme aşamasına gelmiş bulunmaktadır. Bu kısa yazımızda Yolumuzun kişisel çıkarlarımızın üstünde olması gerektiği gerçeğinden hareketle, bazı değerlendirme ve uyarılara yer verilecektir.
Aleviliğin geçmişten bugüne uzanan yaşamöyküsü engelli bir koşuya benziyor. Zaman zaman engellerle karşılaşan bu ULU YOL her ne şekilde olursa olsun, bir yol bularak kendisini var etmesini biliyor. Tarihe baktığımızda diyoruz ki, bu dün böyle olduğu gibi, bugün de böyle ve gelecekte de böyle olacak.
Bu genel doğrunun ışığında soruna bakarsak, son 10-15 yıllık gelişmeleri günümüze kadar nasıl okumalıyız? Aleviliğin yaşadığı aşamalara ilişkin pek çok şey söylenebilir. Bu aşamalarda dışsal etkenlere ağırlık verenler olduğu gibi içsel etkenlere ağırlık verenler olabilir. Ben dış etkileri de önemsemekle birlikte, içsel etkilere daha fazla etkili görenlerdenim. Dolayısı ile bugün Alevilik ve onunla ilintili sorunlarda esas çözüm makamı Alevilerin kendisidir. Günümüzdeki gereksinimlerini belirleyecek ve önem sırasına göre çözümleme çabasına girecek olan bir Alevi hareketi hem kendi iç bütünlüğü, hem Türkiye kamuoyu hem de diaspora ortamlarında çok olumlu ve yararlı olacaktır. Günümüz dünyasında Aleviliğin sorunları aynı zamanda Türkiye’de yaşayan herkesin de sorunu olarak görülmelidir. Bu sorunlar yoğun Alevi nüfusun yaşadığı Avrupa ülkeleri için de geçerlidir.
Konunun özüne bakılırsa Aleviliğin sorunları esas olarak inanç özgürlüğü çerçevesinde ele alınması gereken bir sorunlar dizisi olarak nitelenebilir. Bunların en önemlileri arasında Cemevleri, Din dersleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı konuları sayılabilir. Ayrıca Alevilerin inanç özgürlüklerinin çözümü de sonuçları itibarıyla çok sarsıcı bazı etkileri de yaratacaktır. İslam dünyasında bugüne kadar kalıplaştırılmış ve kalıplaşmış pek çok olgunun da kökünden sarsılmasına ve değişmesine yol açacaktır. Pek çok konunun yeniden tanımlanmasına yol açacaktır. Örneğin yakın bir gelecekte Alevilerin ibadet ettikleri mekan olan Cemevinin ibadethane olarak kabulü, İslam’da yegane ibadethanenin Cami olduğu şeklindeki inancı sonlandıracaktır. Din ve Ahlak kültürü derslerinde İslam’ın Alevi yorumuna da yer verilmesi bu zamana kadar insanlara empoze edilen inanç anlayışını büyük ölçüde değiştirecektir. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkündür. Sonuçta, bu zamana kadar dini kendi tekellerinde sayan din bezirganlarınca reddedilen, haklarından mahrum edilen ve horlanan Alevi inancı yasallaşacaktır. Daha çok kırsal alanda varlığını sürdüren Alevi inancı artık kentlerde de kendini hissettirmeye başlamıştır. Uygulamada bu böyledir. Resmiyet hala bu gerçeği kabullenememekte, bir şekilde direnmektedir. Bugünün hükümeti ve onun akıl hocası Diyanet boşu boşuna bu karşı konulamaz gidişi geciktirmek çabası içerisindedirler. Bunun yanı sıra Aleviliği tanımlama görevini de kendileri yapmaya çalışmaktadır. İçin için reddettiğin, küçümsediğin, yok saydığın ve hatta rakip gördüğün bir İslam anlayışını nasıl tanımlayabilirsin ki? Ne kadar üzücü değil mi? Daha düne kadar Aleviliği “sapmış” olarak tanımlayan, utanmazca mum söndü iftiralarını kulaktan kulağa yayan bir anlayışın geldiği nokta bu. Bu zihniyet, Alevileri asla İslam’ın içinde göremedi, müzikli, semahlı ibadetlerini “cümbüş” olarak yorumladı, ama baktı ki olmuyor, “siz de İslamsınız ama camiye gelin” demeye başladı. Camiye gitseydi yüzyıllar önce giderdi, bu kadar ezilmişlik ve iftiradan da kurtulurdu. Onun direncinin ardında Hak Muhammed Ali Yolu olarak gördüğü bir İslam yorumu vardı. Bu yoruma göre Tanrı’ya giden yol, sadece Camide değildi. İnancını, dualarını, İslam’a bakışını deyişlerinde açıkladı. Bakın ne diyordu Alevi Ozanı
ARADILAR YERİ GÖĞÜ
HAKK MÜMİNİN KALBİNDEDİR
Bu deyişi, din bezirganlarının anlaması tabi ki beklenemezdi. Anlayamadılar ve anlayanları da anlamamazlıktan geldi. Ama artık yolun sonuna geliniyor. Alevilik saygı duyulması gereken, İslam’ı kendi bakış açısıyla yorumlayan bir inanç anlayışıdır. Bu anlayış inanç kurum ve kuralları ile bugün artık açıktır, anlamak isteyen için ona önyargısız bakmak yeterlidir. Pek çok Alevi olmayan kişinin artık gerçekleri görmeye başladığı ve bu yolun inceliklerini gördükten sonra Aleviliğe büyük bir hayranlık duyduğunu giderek artan oranda görüyoruz.
Tabi ki, din bezirganlarının işi bu, dini değerlerin sömürüsü ile beslenecekler, bunu biliyoruz. Peki ya bizim Alevi “önderi” geçinen “Alevi kökenli” insanlarımıza ne demeli! Eskiden başkaları Alevilik İslam dışı diyorlarken, bugün bu “önder” takımı Alevilik İslam’ın dışındadır demeye başladılar. Ama o kadar açmaz içindeler ki, kendi babaları dedeleri Alevilik İslam’dır derken kendileri dışında diyor, ama neyin içinde olduğunu da söyleyemiyorlar. Alevi kökenli biri, solcu, sağcı, ülkücü, ülküsüz, ateist, maoist, komünist olamaz mı? Tabi ki olabilir, herkes herhangi bir siyasi ideolojiyi veya inanışı benimseyebilir. Bu doğaldır. Doğal olmayan şudur: Sen benimsediğin bu ideoloji veya inanışlarını Alevilik perdesi altında sunarak, Aleviliği tahrip etmeye çalışamazsın. Aleviliğin inanç kurum ve kuralları atalarımızın geleneklerinin, İslam inançları ve sufilik ile yoğrulmasına dayanmaktadır. Vilayetnameler, Buyruklar, Pir Sultan Abdal’ın Şah Hatayi’nin, Kul Himmet’in deyişlerine şöyle bir bakarsak bunun böyle olduğunu görürüz.
Ey daha önceden farklı ideolojik mensubiyetleri olan “Alevi kökenli” kişi, güneş balçıkla nasıl sıvanmazsa, Aleviliğin yol ve erkanı da özünden saptırılarak sunulamaz. Boşa çaba harcamaya gerek yok, Alevilik, Sünnilikten farklı yapı ve kurumlar geliştirmiş olan bir İslami anlayıştır. Bunu yüzyıllardır atalarımız böyle anladı ve böyle anlattı. O halde birtakım ideolojilerin etkisine kapılarak, bu köklü anlayışı değiştirmek gibi boş uğraşlardan vazgeçmek gereğini anlamaktan başka çare yok. Bugün bu düşünceyi savunan insanların kurduğu söylenen bir TV kanalındaki deyişlere bakıyoruz, Hakk var, Muhammed var, Ali var, yani inanç var, İslam’ın Alevi yorumu var. Alevilik perdesi altında yeni ideolojiler yok.
Ey kendini Alevi olarak tanıtan kişi, halktan kopuk hiçbir hareket başarıya ulaşamaz. Halkın inançlarına saygısızlıkla, seçkinci bazı dayatmalarla bir yere varılamaz. Halkın inancı ve Aleviliğe bakışı ortada iken, onu özünden saptırarak kendi kafamıza göre yazamayız, konuşamayız. Son zamanlarda bazı Alevi kurumlarında yaşanan gelişmeler işte bu özünden saptırma girişimlerine karşı bir tepki niteliğini taşımaktadır. Aleviliğe hizmet iddiası ile ortaya çıkmış bir kurumun ilk işi bu amaca hizmet etmek olmalıdır. Sen böyle bir kurumu yönetmeye talip ol, kendi siyasi/ideolojik anlayışını Alevilik diye sunmaya çalış, Aleviliğin kendi özel sorunlarından çok, sivil toplum örgütü olma iddiasına yönel, Alevi toplumu buna tepki göstermesin de ne yapsın? Başka amaçları olanlar, bu amaçları için ayrı kurumlarda kurabilir, buralarda çalışabilir. Alevi kurumlarını bu amaçlara alet etmekten kötü ne olabilir ki! Sevindirici olan şu ki artık Alevi toplumu uyanmıştır. Cemevleri giderek daha da kurumlaşmakta, insan kaynakları giderek daha nitelikli bir yapıya kavuşmaktadır.
Ey kendini Alevi olarak tanıtan kişi, özünü dara çek ve düşün, boşuna Aleviliği özünden uzaklaştırmaya çalışma. Halkın eğilimlerini izle, onları anla, onların anlayışına aykırı işlerin kabul göreceğini sanma. Halka rağmen, Alevi kurumlarında yer alınamayacağı gerçeği er geç kendini gösterecektir. Bu süreç başlamıştır. Alevi Yolu, önderiyle, halkıyla hep birlikte inancının özünü zedelemeden, onu günümüz koşullarında varolacak şekilde donatarak yoluna devam edecektir. Devam edemeyenler ise, kendilerine başka yollar bulacaklardır.
Hakk Muhammed Ali, Hünkar Hacı Bektaş Veli hepimizin yardımcısı olsun.
Gerçeğe Hü.

gulsum
23.04.2006, 19:16
arkadaşlar galiba beni anlamadınız ya da ben anlatamadım benim demek istediğim aleviliğin bir mezhep olduğu ve bu mezhebin kur'an kerim'e bağlı olduğudur. tabiki cemi bende kabul ediyorum ama cemin belli yerlerde ve belli zamanlarda yapılması gerekiyorsa nerde ne zaman yapılacak ve hangimiz bu zamana kadar bir ceme katılabildik işte bu belirsizliklerden dolayı insanlar belli şeylere yönelmekte ve bazı aleviler kur'an ı kerim'deki kurallara uymakta ve namaz kılmaktadır çünkü unutmayalım ki insan inançını eyleme dökmek ister ve diğer konuda ise şunu demek istedim amacım sünnilee yaranmak değil kendimizi doğru ifade etmektir yani biz ateist değiliz bunu anlasınlar ve dahada önemlisi biz aleviler kendi içimizde bir anlayış bütünlüğüne sahip olalım

gulsum
23.04.2006, 19:27
Aleviler namaz kilarlar mi?

Kilarlar ancak namazlari da farklidir. "Kuran"da ibadetin tarifi yoktur. Bes vakit namaz yoktur. Kuran'da dua et, Allah'a dua et. Atin üzerinde, devenin üzerinde, yürürken, yanüstu yatarken, sirtüstü yatarken Allah'a dua edebilirsin yazar" derler. O nedenle, kendilerini nerede Allah"a yakin hissederlerse, orada ve Türkçe dua ederler. Bu onlar için namazdir. Alevi felsefesi insani kutsal kabul eder. O nedenle Aleviler namaz kilarken halka halinde, birbirlerine dönüktürler. Insanlar insanin yüzüne secde eder.

Paşalıoğlu
24.04.2006, 10:35
Aleviliği İslamın dışında tutan arkadaşları okuyunca, aklıma ben oniki yaşındayken hakka yürüyen Babaannem geliyor. Babaannem bir şıh kızıydı. Beş vakit namazını kılar,Ramazan orucu, Abdal Musa Orucu, Hızır Orucu, Muharrem Orucu ve bazı yıllar 48 Perşembe oruç tutardı. Toprağa verilirken, Kuran okunduktan sonra, hala dedelik yapan yiğeni, mezarının başında bağlama çalarak bir deyiş ve bir Duvaz söyledi.

Yukarıda anlattığım durum, kim Alevi, kim İslamın dışında çok güzel anlatıyor.

danişmend
24.04.2006, 12:41
ben bu sitede sunu görüyorum
kürt aleviler her zamanki gibi toplumda ayrılık ve huzursuzluk yaratıyor
asıl olan türkemn aleviler yani biziz
kürtler olayı ve inancımızı saptırıyorlar
alevilik biz türkmenlerin dir
size mi kaldı aleviliğe sahip çıkmak kürtler

Oli
24.04.2006, 12:48

mükemmel tespitlerin var:sas ...
19 mesaj yazmış bir üye olarak çok genel fikirlerin var...
düşmanlık insanı bu noktalara getiriyor tabi.
taş üstüne taş değse kürtler yapmıştır. :kapaligöz :olmadi :sarkazm

danişmend
24.04.2006, 12:57
mükemmel tespitlerin var:sas ...
19 mesaj yazmış bir üye olarak çok genel fikirlerin var...
düşmanlık insanı bu noktalara getiriyor tabi.
taş üstüne taş değse kürtler yapmıştır. :kapaligöz :olmadi :sarkazm

Arkadaşım burda 19 mesaj yazmamın ne önemi var
bu senin için nasıl bir deger yargısı

ben hayatımdaki izlenimleride ele alarak bu yorumu yapıyorum
isteyen katılır isteyen katılmaz
benim itibar puanım türklükle ilgili yazı yazdıgım için düşülüyor

bu siteyi yönetenler alevilikten bi haber
alevilik biz türkmenlerindir
bizimle beraber dogmuştur

hala dediğimin arkadasındayım
burda bir kısım kürt alevisi türklük düşmanlığı yapıyor
aleviliğin ne oldugunu bilmeden de yok alevilik dndir yok bilmem nedir
hangi sıfatla yapıyosununz siz bu yorumları
hangi bilgi birikimiyle
yazdıklarınız hep basma kalıp

slogan atar gibi yazıyorsunuz

M.KEMAL ATATÜRK

Oli
24.04.2006, 13:01
Arkadaşım burda 19 mesaj yazmamın ne önemi var
bu senin için nasıl bir deger yargısı

ben hayatımdaki izlenimleride ele alarak bu yorumu yapıyorum
isteyen katılır isteyen katılmaz
benim itibar puanım türklükle ilgili yazı yazdıgım için düşülüyor

bu siteyi yönetenler alevilikten bi haber
alevilik biz türkmenlerindir
bizimle beraber dogmuştur

hala dediğimin arkadasındayım
burda bir kısım kürt alevisi türklük düşmanlığı yapıyor
aleviliğin ne oldugunu bilmeden de yok alevilik dndir yok bilmem nedir
hangi sıfatla yapıyosununz siz bu yorumları
hangi bilgi birikimiyle
yazdıklarınız hep basma kalıp

slogan atar gibi yazıyorsunuz

anlamaman normal... anlama güçlüğün var çünkü...

önce siteyi kürtçü gösterip sonrada hayatımdaki izlenimler diyorsun... hayatındaki izlenimleri hayatına sakla aleviforumu hayatındaki fikirlerle yargılama.

tamam alevilik türkmenlerinde olmasın senin şahsi malın olsun kardeşim. nedir bu merak herşeyi türk yapma çabası... ne istiyorsan o senin olsun... ama aleviyim deme boşuna milliyetçiyim de sana yeter. milliyetçi ideolojine aleviliği alet etme...

19 mesaj yazmışsın ve sitenin ne olduğunu hemen anlamışsın. ya daha önce banlananlardan birisin veya alevi bile değilsin sen.

danişmend
24.04.2006, 13:05
anlamaman normal... anlama güçlüğün var çünkü...

önce siteyi kürtçü gösterip sonrada hayatımdaki izlenimler diyorsun... hayatındaki izlenimleri hayatına sakla aleviforumu hayatındaki fikirlerle yargılama.

tamam alevilik türkmenlerinde olmasın senin şahsi malın olsun kardeşim. nedir bu merak herşeyi türk yapma çabası... ne istiyorsan o senin olsun... ama aleviyim deme boşuna milliyetçiyim de sana yeter. milliyetçi ideolojine aleviliği alet etme...

19 mesaj yazmışsın ve sitenin ne olduğunu hemen anlamışsın. ya daha önce banlananlardan birisin veya alevi bile değilsin sen.

hoşuna gitsin gitmesin
aç oku
alevilik türkmenlerindir
kürtler nasıl aleviliğigirmiş oku

okumadan insanları karlamayın aleviliğide saptırmayın
senin o dar kafan anlamıyor sanırım dediklerimi

M.Kemal in bile ne oldugunu idrak edememiş insanlar aleviyim diye konuşuyor

sus bari cahilliğin ortaya çıkmasın

M.KEMAL ATATÜRK

Oli
24.04.2006, 13:08
hoşuna gitsin gitmesin
aç oku
alevilik türkmenlerindir
kürtler nasıl aleviliğigirmiş oku

okumadan insanları karlamayın aleviliğide saptırmayın
senin o dar kafan anlamıyor sanırım dediklerimi

M.Kemal in bile ne oldugunu idrak edememiş insanlar aleviyim diye konuşuyor

sus bari cahilliğin ortaya çıkmasın

süpersine be danişmend!...
ben okudum merak etme ama sende biraz farklı şeyler oku...
hep aynı teraneleri okumak insanı sersemleştirir.

senin gözünde türk olman mı daha önemli alevi olman mı? belli ki türk olman aleviliğin önünde...
tamam senin görüşlerine saygım var istediğini söylede senin gibi düşünmeyenleri kendine düşman sayma hemi.:kapaligöz
bırak bende böyle düşüneyim... müsaden varsa tabi...:sas

Paşalıoğlu
24.04.2006, 13:12
Sayın Kızılkilise,

Babaannem Aleviliğin ne olduğunu bilen ve uygulayan bir insandı. Kendisi Alevi Şıh kızıydı. Şıh'ın ne anlama geldiğini bilmiyorsanız bir bilene danışıp öğrenin.

Sayın Danişment,

Alevilik'te milliyete göre ayırım yoktur. Ayrıca, Anadolu Aleviliğinin tarihini iyi öğrenin. Aleviliğe çok büyük katkılarda bulunmuş Kürt Alevi büyüklerini öğrenin. Alevilik, Anadolu'da Horasan'dan geldiği gibi kalmadı. Anadolu'nun zengin kültür ortamında daha da zenginleşti.

danişmend
24.04.2006, 13:17
süpersine be danişmend!...
ben okudum merak etme ama sende biraz farklı şeyler oku...
hep aynı teraneleri okumak insanı sersemleştirir.

senin gözünde türk olman mı daha önemli alevi olman mı? belli ki türk olman aleviliğin önünde...
tamam senin görüşlerine saygım var istediğini söylede senin gibi düşünmeyenleri kendine düşman sayma hemi.:kapaligöz
bırak bende böyle düşüneyim... müsaden varsa tabi...:sas

müsade alması gerekn biri vasra o benim sanırım
sürekli hakaret etmeyi marifet bilen sensin

nasıl düşünmem gerektiğini söyleyecek kadar kendini kaybetmişsin
aynı teraneler dediğin ne
benim neler okudugumu biliyormusun
ezbere konuşuyosunuz iste

biri sizin görüşünüze ters bir şey dediği anda
sen alevi değilsin senin anlama kıtlıgın var

bu nasıl bir üslup nasıl bir hoşgörüymüş
sen merak etme ben herşeyi okurum

ama sana tavsiyem
aç bi 1.dünya savası sonrası siyasal ve ekonomik tarihi oku
kürtlerin tarihlerini oku

aleviliğin tarihini okumuşsun sanırım ama heralde bazı larının manifestosunu okudun
tarafsiz bir kaynaktan oku
türkmenlerin alevilikle ilişkisini bir kavram

türkoğlutürk tür aleviliği ortaya çıkaran
alevi islam yorumunu yapacak vasıflara ortaasyadan gelen türkmen ler sahiptir
kürtlerin aleviliğin dogmasında hiçbir katkısı yoktur
aç oku
günümüzdede bizdeN çok alevi OLDIU kürtler:)
hemde aleviliği alıp çok farklı yerlere cekiyorlar
millet olarak hep bunu yapmışlardır zten
aç iki satır siyasal tarih oku

M.KEMAL ATATÜRK

Oli
24.04.2006, 13:23
aç bi 1.dünya savası sonrası siyasal ve ekonomik tarihi oku
kürtlerin tarihlerini oku

bu büyük bir gelişme kürt demen bile büyük gelişme onların tarihi demen büyük gelişme. daha önce kürt yoktur derdiniz biraz gelişme olmuş...

türkoğlutürk tür aleviliği ortaya çıkaran
türkoğlutürk kürtoğlukürt laflarından iğrenirim. bu lafları hep ırkçılar kullanır.
ben ne türkoğlutürküm ne de kürtoğlu kürdüm.....
iyiki de saf ırk değilim. saf ırk olmamamla gurur duysam mı acaba... etnikle gurur duymayı sevmem ama sana insat saf ırk olmamamla gurur duyuyorum...

konuyu dağıttık bırakalımda millet gerçek konuyu tartışsın... türkoğlutürk kardeşim...

danişmend
24.04.2006, 13:27
bu büyük bir gelişme kürt demen bile büyük gelişme onların tarihi demen büyük gelişme. daha önce kürt yoktur derdiniz biraz gelişme olmuş...

türkoğlutürk kürtoğlukürt laflarından iğrenirim. bu lafları hep ırkçılar kullanır.
ben ne türkoğlutürküm ne de kürtoğlu kürdüm.....
iyiki de saf ırk değilim. saf ırk olmamamla gurur duysam mı acaba... etnikle gurur duymayı sevmem ama sana insat saf ırk olmamamla gurur duyuyorum...

konuyu dağıttık bırakalımda millet gerçek konuyu tartışsın... türkoğlutürk kardeşim...
türkoğlutürk derken
ırkım veya soyum saf sacmalıgını kastetmiyorum
hangimiz cekik gözlüyüz
ortaasydaki halimizden avrupalılara benziyoruz

türkoğlutürk derken milli degerlere sahiplendiğimi belirtmek istiyorum
ama sen o lafıda hemen ırkçılığa getir

burda bir millet lafı geçti mi
yerden bir avuc çamur alıp insanların suratına atıyorsunuz

ben bu sekilde bırakmak istemiyurum
aşşalamalarından dolayı özür dile arkadaşım
beni tanımadan etmeden o kadar hakaret ettin

herseyden önce ırkçı dedin alevi değilsin dedin
bu lafları bi geri al

Serkan_Devrim
24.04.2006, 13:43
size mi kaldı aleviliğe sahip çıkmak kürtleryeteri kadar saçmaladınız. ırkçılık yasaktır bu sitede. durup dururken kürt düşmanlığı yaratmayın. konu kazana atılmıştır.

izmirksk
24.04.2006, 17:56
danişmend amma saçmalamışş.
bir insanın kültür seviyesi bu kadarmı düşük olur..:))
sanırım bir ilkokul çocuğu yaşını 21 diye gösterip foruma girmiş

Şah-Mat
24.04.2006, 18:15

Merhaba danişmend..,

Vah vah...!!!

Al take ver külah....

Gelelim şimdi Konuya..;

Önce kendi kararınızı kendiniz verin.

- "İslam Dini'nde kavmiyetçilk yoktur." diyen Hz. Muhammet'tir.

- "Lanet olsun soyu, sopu ile övünene" diyen de Hz. Muhammet'tir.

- "Soyunuz, sopunuzla değil, yaptıklarınızla övünün" diyen ise Hz. Ali'dir.

- "Şaşarım şu soyu, sopu ile övünene, dün bir meni parçası idi, yarın bir leş olacak" sözü de Hz. Ali'ye aittir.

Yani hem soy-sop gütmek, ırkçılık yapmak, hem de İslam Dinini savunmak yok.

Hiç kimsenin Anadolu'da yaşayan Arap kökenli Alevilere (Nusayrilere),Kürt kökenli alevilere,zaza kökenli alevilere..vs siz Alevi değilsiniz deme hakkı yoktur. Alevilik etnik bir kökenin tekelinde değildir.Türk, Zaza, Kürt, Arnavut, Boşnak, Türkmen, Arap, Tahtacı v.b. Aleviler vardır.Hiç kimse Aleviliği bir "IRKA" mal edemez.

Umarım bir şeyler idrak edersin..!

mavi_mavi147
12.08.2006, 23:06
Allah-Muhammed-Ali gibi dilinden düşürmeyen bir topluluk için nasıl "islam dışıdır" ibaresi kullanılabilir.

alevi_murat24
18.11.2006, 17:20
AİHM'ye taşınan "Alevilik, İslam'dan ayrı bir dindir" görüşü ortalığı karıştırdı.18 Kasım 2006 11:53

Pir Sultan Abdal Dernekleri Federasyonu'nun, uzun yıllardır savunduğu 'Alevilik İslam'dan ayrı bir dindir' görüşünü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıması Alevileri ayağa kaldırdı.

Tartışmanın kaynağı din kültürü ve ahlak bilgisi dersinin seçmeli olması için AİHM'de açılan davaya dayanıyor.

Başvuruyu yapan Hasan Zengin adlı vatandaşın avukatlığını üstlenen Pir Sultan Abdal Dernekleri Federasyonu Başkanı Kazım Genç, 3 Ekim 2006'daki duruşmada verdiği savunmayla gündemde. Genç, Aleviliğin İslam'dan farklı bir dünya görüşü olduğu tezini AİHM'deki duruşmada işleyince, davanın konusu farklı bir boyuta taşındı. Olayın Alevileri aşarak, Türkiye'de herkesi ilgilendiren bir noktaya kaydığını vurgulayan Alevi çevreleri, işin ciddiyetinin anlaşılamamış olmasından yakınıyor. Bunun vahim sonuçlar doğuracağına dikkat çekilirken, "Asıl maksat Lozan'daki 'azınlık' statüsünün içine Alevilerin de sokulmak istenmesidir." deniyor.

Konuyla ilgili endişeleri dile getiren Aleviyol haber sitesi, olayı 'tarihî bir hata' olarak nitelendiriyor. Cem Vakfı Avrupa Koordinatörlüğü de, davanın karara bağlanmasıyla hukukî perdeleme altında azınlık statüsüne giden yolun açılacağı görüşünde. Vakfın Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı, sadece gayrimüslim toplulukları azınlık olarak tanıyan Türkiye'nin, AİHM'den çıkacak kararla Alevilere azınlık statüsü vermek zorunda kalabileceğini söylüyor. Davayı açanların da bunu hedeflediklerinin altını çizen Genç, şu uyarılarda bulunuyor: "Aleviler için azınlık statüsü arayışında olanlar, şu ana kadarki en ciddi hamlelerini yaptı. Dava, şimdiden 'Alevilik İslam dışıdır' diyen Alevi maskeli kişiler tarafından zafer olarak görülmeye başlandı. Türkiye ciddi bir girişimde bulunmazsa bu karar geçer."

Avukat Kazım Genç, 3 Ekim'de Strasbourg'da yaptığı savunmada, Aleviliğin inanç anlayışının ve ibadetlerinin Sünni İslam'ından farklı olduğunu savunmuştu. Aleviliğin felsefi öğretisinin ve beslenme kaynaklarının büyük ölçüde İslam'dan etkilense de, İslam'dan farklı bir dünya görüşü olduğunu iddia eden Genç, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da Aleviliği bir tür 'sapkınlık' olarak gördüğünü öne sürmüştü. Genç, mahkemede 'İslamcı' kökenli olduğunu iddia ettiği AK Parti hükümetinin Aleviler üzerindeki baskıyı artırdığı tezini işledi.

Cem Vakfı Avrupa Koordinatörü Alişan Hızlı, konuyu iki yıldır dile getirdiğini; ancak, konunun ciddiyetini kimseye anlatamadığını belirtti. "AİHM'de görüşülen dava daha şimdiden bazı Alevilik İslam dışıdır görüşünü savunan Alevi maskeli kişiler tarafından zafer olarak görülmeye başlandı." diyen Hızlı, Türkiye'nin ciddi bir girişimde bulunmaması halinde bu kararın çıkacağını dile getirdi. Hızlı, "Bu karar hem Türkiye'deki Alevileri, Rum ve Ermeniler gibi AB'nin kucağına bırakacak hem de Aleviler içinde büyük bölünmelere sebep olacak. Türkiye'yi seven herkesin bu karara karşı çıkması gerekir." dedi.

Zaman'ın üst düzey kaynaklardan edindiği bilgiye göre, AİHM prensipte davacı Eylem Zengin'in eğitim hakkı ve din vicdan özgürlüğünün ihlal edilip edilmediğine ilişkin bir karar verecek. Ancak, Strasbourg Mahkemesi'nin bu konudaki ilk içtihadı olacak kararında Alevilerin hukuki açıdan nasıl tanımlanacağına ilişkin bir görüş bildirmesi bekleniyor. AİHM 4. Daire'nin 6 Haziran'da açıkladığı kabul edilebilirlik kararında, Alevi inancının ibadetlerinin ve inançlarının Sünni İslam'ından farklı olduğu ifade edilerek, zorunlu din dersi kitaplarında Aleviliğin inkâr edildiği belirtilmişti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Bardakoğlu, konuyla ilgili soruları cevaplarken, şu ifadeleri kullanmıştı: "Alevilerin Müslüman olup olmadığının tartışılması Müslümanlığa hakarettir. Alevilerin hepsi Müslüman. Hiç kimse Batı'nın tuzağına gelip Aleviliği İslam dışı göstermesin."
'Alevîlik İslam dışıdır' görüşünü savundum

Pir Sultan Abdal Dernekleri Federasyonu Başkanı Kazım Genç, Zaman'a yaptığı açıklamada, Aleviliğin İslam'dan ayrı bir din olduğu görüşünü AİHM'ye taşıdığını doğruladı. Ancak 'azınlık' konusundaki iddialara katılmıyor. AİHM kaynakları ise mahkemenin karar metninde 'Alevilerin hukukî açıdan nasıl tanımlanacağına ilişkin' bir görüş bildirebileceğine dikkat çekiyor.

AİHM'de görülen davanın süreci
2001 yılında Hasan Zengin isimli Alevi bir vatandaş, ilköğretim 7. sınıfta okuyan kızı Eylem Zengin'in Alevi bilgilerin yer almadığı din dersine girme zorunluluğunun kaldırılması için İstanbul Valiliği, İstanbul İdare Mahkemesi ve son olarak Danıştay'a başvurdu.
Başvuruya olumsuz cevap alan Zengin, 2004 Ocak'ta AİHM'ye başvurdu.
2004 Kasım ayında başvuruyu gündeme alan AİHM, Türkiye'ye zorunlu din dersiyle ilgili sorular yöneltti.

Nisan 2005'te Türkiye 20 maddelik savunma verdi.
3 Ekim 2006'da davanın duruşması yapıldı.
Kararın, yazım aşamasında olduğu söyleniyor.

Zaman

bu konu hakında topik açacaktım ama burasını bunun için iyi bir yer oldugunu düşündüm . arkadalar bu konu alevilik islamın içindemi dışındamı konusu tartışmaları devam ediyor en sonunda AİHM de ortaya atılması bu konunun dahada önem kazandı. insanın kafası karışıyor. brde azınlık meselesi var aleviligin tartışma konusu .
bukonularda aleviligin islamın özü oldugunu düşünüyorum cemlerimizde bilen allah muhammet ya ali diyoruz. ama unutmayalımki alevilik islamla başlayıp bir çok dinden etkileşerek evrensel bir inanıç şeklini aldıgını da unutmamak lazım. aleviligin cıkş yeri olarak islam oldugunu düşünüyorum. tabi bu benim düşüncem.
azınlık konusuna gelincede ben alevilerin bu ülkenin asli unsuru oldugunu düşünüyorum.
birde bu konuların tek bir dernek başkanının çıkıp savuna bilecegi bir konu olmadıgını düşünüyorum. bu tür konuların derneklerin bir arada verecegi kararla sonucu açıklanmalı. her dernek kendi yorumunu cıkıp açıklarsa bölünmüşlük havası ortaya cıkacaktır...

alevi_murat24
18.11.2006, 17:26
Alevilik Nedir? Alevilik, İslamdır.
‘Hakk-Muhammed-Ali’
yolunun ‘Kırklar Meclisi’nde
olgunlaştığı ve Oniki
İmamlarla devam eden;
İmam Cafer-i Sadık’ın akıl
ölçüsünü rehber olarak
alan, Horasan erenlerinin
himmetleriyle Anadolu’ya
gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu
ozanlarımızın nefesleriyle
hayat bulan inancın adıdır.
Alevilik inancı, hayatın
amacını insanın ham
ervahlıktan çıkarak insan-ı
kâmil olup özüne dönmek
olarak tanımlar. Bunun
için de; ‘Mürşid’, ‘Pîr’ ve
‘Rehber’ huzurunda ikrar
verilerek ‘Dört Kapı Kırk
Makam’ aşamasından
geçilir. İnancımızın
uygulandığı mekân cemevidir.
kaynak:www.aleviyol.com
bir sitede alevilikle ilgili bir yazı gördüm kısa ve öz oldugu için yayınlamak istedim

deniz20
18.11.2006, 18:58
alevilik dinin dışında oldugunu düşünüyorsun can kardeşim kuranı açtıgında ayetlere şöle bi bak oku içindemi dışındamı orada aleviliktenmi bahsediyo yoksa başka dinden mi bahsediyo bak ve böyle düşünmen hiç hoş degil alevilik dinin temelidir müslümanlık ilk alevilik döneminde vardı ve elimizle biz verdik Hz.ALİ camii de öldürüldü diye camii ye gitmedik secdeye küstük ama müslüman hissettigin kadar müslümansın can kardeşim sen demekki kendini müslüman hissetmiyorsan bu bizim elimizde degil özünü araştırarak ve gerçekleri okuyarak gerçekleri bilerek gelmiş olsaydın bu forma böle bir yazı yazmazdın zaten..

Şoreş
18.11.2006, 19:03
alevilik dinin dışında oldugunu düşünüyorsun can kardeşim kuranı açtıgında ayetlere şöle bi bak oku içindemi dışındamı orada aleviliktenmi bahsediyo yoksa başka dinden mi bahsediyo bak ve böyle düşünmen hiç hoş degil alevilik dinin temelidir müslümanlık ilk alevilik döneminde vardı ve elimizle biz verdik Hz.ALİ camii de öldürüldü diye camii ye gitmedik secdeye küstük ama müslüman hissettigin kadar müslümansın can kardeşim sen demekki kendini müslüman hissetmiyorsan bu bizim elimizde degil özünü araştırarak ve gerçekleri okuyarak gerçekleri bilerek gelmiş olsaydın bu forma böle bir yazı yazmazdın zaten..

Alevilikte Sünnilerin kıldığı Namaz yokki Namaza küselim arkadaşım.
HZ Ali zamanında Cami yoktu ki... Korkmamamız lazım.. Alevilikte Sünnilerin kıldığı Namaz yoktur...Bunu söylemesini bilmeliyiz.
Namaz varsa eğer gerçek Namaz nedir ? Neden Sünniler, Caferiler farklı kılar Namazlarını ? Neden Sünnilerde Farz olan şey Caferilerde farz değil.. Yada tam tersinide söyleyebiliriz.

Ayrıca Alevilik Evrensel bir İnançtır.

Sünniler büyük ölçüde Yahudilikten etkilenmiştir.. Ayrıca 5 Vakit İbadet ise Zerdüşt dininde de vardır ve aynen Sünniliğede geçmiştir... Görüyoruz ki Namaz ve İbadet Vakitleri bile çelişkili.

deniz20
18.11.2006, 19:10
HZ Ali zamanında Cami yoktu ki... Korkmamamız lazım.. Alevilikte Sünnilerin kıldığı Namaz yoktur...Bunu söylemesini bilmeliyiz.
Namaz varsa eğer gerçek Namaz nedir ? Neden Sünniler, Caferiler farklı kılar Namazlarını ? Neden Sünnilerde Farz olan şey Caferilerde farz değil.. Yada tam tersinide söyleyebiliriz.

Sünniler büyük ölçüde Yahudilikten etkilenmiştir.. Ayrıca 5 Vakit İbadet ise Zerdüşt dininde de vardır ve aynen Sünniliğede geçmiştir... Görüyoruz ki Namaz ve İbadet Vakitleri bile çelişkili.

evet haklısın katılıyorum ama burda müslüman degildir diyor arkadaş aleviler müslüman degilmidir? sizce ben arkadaşa katılmadıgımı sölüyorum sadece

Şoreş
18.11.2006, 19:23
evet haklısın katılıyorum ama burda müslüman degildir diyor arkadaş aleviler müslüman degilmidir? sizce ben arkadaşa katılmadıgımı sölüyorum sadece

İslam Dini 1400 sene önce 365 derece şekil değiştirdi.. Lego gibi oynayıp, kendi çıkarlarına alet ettiler İslam'ı...İslam Aleviliğin içindedir.. Çünkü Alevilik Evrensel bir İnanç Sistemidir... Mezhep değildir çünkü sadece İslamik değil, ama Evrensel bir İnançtır.. İnanç sistemidir, temelinde Evrensel bir Din Anlayışıdır... Çünkü bu öğreti İslam dininden çok önceye gider... Ben sorduklarında Aleviyim diyorum, Müslüman demiyorum neden mi?

Günümüz İslam Anlayışı, 1400 sene önceki yeni İslam Yaratma çabalarının bir ürünüdür ve günümüzdeki bu islam, Ehlibeyte İhanet etmiş, HZ Aliyi, Ehlibeyti katletmiş bir İslamdır..Bunları yapan Emevi Müslümanlığı ile zerre kadar alakamız yok... Aleviliğin içinde 1400 sene önceki Ehlibeyt'in İslam Anlayışının Özü bulunmaktadır... Ama günümüz bozulmuş İslam, tüm dünya ve tüm Müslümanlar tarafından, bugün olduğu gibi kabul edildiği için böyle kabul gören İslam, bu Ehlibeytsiz, Emevi İslam Anlayışı ile Aleviliğin zerre kadar ilgisi yoktur...

Alevilik sadece kendine Hak yol demez.
Alevilik Kadınları Miras Hakkından mahrum etmez.
Alevilik Kadınlara kapanmayı emretmez.
Alevilikte Tanrı İnsanları yakmaz, Cehennem ile tehdit etmez..
Alevilik Mezhepçiliği reddeder.
Alevilik Irkçılığı reddeder.
Alevilik tek bir dinle beslenmez.

Bunları yapan Emevi İslamdır, yani günümüzde kabul gören İslamdır....

Ama Alevilik;

Kadın Erkek eşittir der.
Kadınlarımızın özgürlüklerini, Haklarını kısıtlamaz.Bakın birçok Alevi Kadın sanatçı var özgürce Türkülerini söylüyorlar ama gidin Şia Müslüman İran'a, kadınların şarkı söylemesi yasaktır..
Alevilik Tanrıyı Evren ile bir bütün olarak kabul edip '' Enel Hak '' der.
Alevilik bu dünyanın çatısıdır...
Anadolunun bağrındaki, hor görülmüş ama asla yılmamış, Cesaret dolu, temelinde Halkların Kardeşliği yatan Evrensel bir İnanç Sistemidir.. Alevilik bambaşkadır bambaşka.....

yusufçukgecegez
18.11.2006, 20:16
islam kuranın içindedir.aleviler ve sünniler ne kadar kuranın içindeyse,okadarda islamın içindedirler.insanlar ister alevi ister sünni olsunlar,ne kadar kuranla iştigal ediyorlarsa o kadar islamlar.

ImHoTeP
18.11.2006, 20:38
söyle bişey daha var
bazen şuda kullanılıyor
Muhammed zaten Ali
Ali zaten Muhammed

aynı kişi olduğu felan söyleniyor
bu din olayları çok karışık

Lazoşa_62
18.11.2006, 22:17

İslamiyet ;Suni kardeşlerimizin dünyaya yaydığı Yobazlık,çağdışı, geriye dönük orta çag düşüncesi,İlimin dışında,terör ve baskılarıile gösterdiler. Tabiiki Bizim Alevilik anlayışımızın dışındadır.Gerçek İslamiyet alevilik inancının kendisidir. Karar yerinde bir karar olup,Biz Dünyaya tanıtılan islamiyetin dışındayız.

haziran_zuhal
30.11.2006, 23:54
merhaba arkadaşlar.benim size bu konuda sormak istediğim birşey var.biz aleviler islamın hangi şartına uyuyoruz? 30 orucumu tutuyoruz haccamı gidiyoruz vs buların hangisini yapıyoruz birde şimdi alevi islam kuruluşu çıktı bence bu tamamen uyanık insanların yaptığı bir propagandadır.bizim inancımızı ben bir felsefe bir yaşam tarzı olarak benimsiyorum,çünkü alevilik islamiyetten önce olan birşey şamanizmden gelmedir ve hz Ali yi sonradan benimseyip sahiplenmişiz.(bu benim şahsi düşüncem tabiki sadece bende bu konu hakkında yorumumu yapmak istedim).

Gülom
07.12.2006, 02:15
Kusura bakma Haziran Zuhal ama okuduklarima inanamadim. Sanki islamiyet sadece Sünnilerin gösterdigi Islamiyetir. Yani sen bu sözlerinle Haci Bektasi dislamis oldugunu farkindamisin, Mevlanayi dislandigini farkindamisin?Haci Bektasiz Alevilik zaten düsünülmez. Türkmenler Islamiyet kabul etmeden önce Samanizm vardi, haklisin, ondan öncede mutlaka baska dinleride vardi. Ama bu Sünni Türkmenler icinde gecerli. Kürtlerinde Zerdüslügü vardi, ama bu demek degildirki Sünni Türkler ve Saffii Kürtler Islam disi. Mutlaka yasam tarzlarinda önceki dinlerinde kalintilar vardir, simdiki Arap Islamiyetin oldugu gibi, cunki her Islam ülkesi Islamiyeti ayni yasamiyor. Misirda Islamiyet adina kizlari sünnet yaptiklarini biliyormuydun? Alevi sözcügü bir defa Hz. Aliye dayanir. Ve eger bir insan Aliye yolunda gidiyorsa o Islamdir. Cünki Hz. Alinin kime ve ne icin savaslar yaptigni anlatmam herhalde gerekmiyor. Acaba Sünni Islaminda Hz. Muhammed Islami oldugunu söyleyebilirmiyiz? Simdiki minareli camiler bir defa Hz. Muhammedin zamaninda yoktu. Bir defa bes vakit namaz kurani kerimde varmi o da tartisilir. Islamiyeti cogunluk bu hale döndürmüs. Araplarin dayatmalariyla Islam bu hale geldi. Emeviler sayesinde ve Osmanlinin sayesinde, ama onlarin Islamiyet dogru bizimki Islamiyet degil demekle Sünnileri hakli gösteriyorsun. Demeki bu kadar cabamiz, Hz. Hüseyinin ölmesi, Pir Sultanin asilmasi hep bosuna. Hicmi Allah-Muhammed ve Ali sözcügü aklina gelmedi? Bilmiyorum, ne söyleyecegimi bilemiyorum. Demeki sünniler hakliymis...

Avrupada yasadigim icin türkcem ve sözcüklerim bozuk olabilir, özür

Ali_Yolcusu
07.12.2006, 02:56
merhaba arkadaşlar.benim size bu konuda sormak istediğim birşey var.biz aleviler islamın hangi şartına uyuyoruz? 30 orucumu tutuyoruz haccamı gidiyoruz vs buların hangisini yapıyoruz birde şimdi alevi islam kuruluşu çıktı bence bu tamamen uyanık insanların yaptığı bir propagandadır.bizim inancımızı ben bir felsefe bir yaşam tarzı olarak benimsiyorum,çünkü alevilik islamiyetten önce olan birşey şamanizmden gelmedir ve hz Ali yi sonradan benimseyip sahiplenmişiz.(bu benim şahsi düşüncem tabiki sadece bende bu konu hakkında yorumumu yapmak istedim).

islamiyetin şartını kim koymuş? aleviler neden ramazan orucunu tutsunlar ? neden biz sünnilerin inanışlarını kesin inanışlar olarak görüyoruz da kendi özümüze bakmıyoruz ? kuran da namazın şekli şemali var mıdır ? islamiyetin özünü araştırdın mı?

eğer sen emevi islamının dışındayız diyorsan tamam haklısın derim...

Serkan_Devrim
07.12.2006, 03:07
islamiyetin şartını kim koymuş? aleviler neden ramazan orucunu tutsunlar ? neden biz sünnilerin inanışlarını kesin inanışlar olarak görüyoruz da kendi özümüze bakmıyoruz ? kuran da namazın şekli şemali var mıdır ? islamiyetin özünü araştırdın mı?

eğer sen emevi islamının dışındayız diyorsan tamam haklısın derim...aleviliğin islamın içi dışı tartışmalarında sünniliğin kabul ettiği emevi doktrinleri islam olarak görülmesin. bu yalnış. şu kadarını söyleyebilirim ki İslama sünnilikten daha yakınız.

hiyam
07.12.2006, 12:17
Açıkcası bu konu hakkında 1 sene öncede tartışmıştık fakat neseneliğe dayanılması lazım alevilik islamın içindemi dışındamı tartışması yerine alevilik islamın neresinde diye bakmak gerekir. Örneğin aleviler islamiyeti kabul etmeden önce yani alevi veya kızılbaş gibi tabirleri almadan önce büyük çoğunluğu şaman inancıyla ibadet ve gelenklerini devam ettiriyordu. Bu bariz ortadadır. çok az sayıdaki insanda hiristiyan dinini kendilerine yol seçmişti. Ama islamiyetin doğuşu ve müslümanlığın yayılışı gelişmeleri türklere birazda baskılı olmuş. Fakat islamiyetin yayılması ve peygamberinin ölmesi islamiyetin daha sonra getirileri hakkında tartışmalar yol açmıştır. yani islamiyette bölünmelerin ve anlayışların farklı olması yorum farklılığı islamiyeti temel h-kutuplara ayırmıştır. Bariz ayrımın tutumu ehlibeyt taraftarları (Ali) ve sunni olan dışta kalanlardır. Sunni ayrımı yapay gerçek olmayan tanımında kullanılmıştır. Aleviler yani Hz.Alinin torunları yani az sayıda olanlar sunnilerin zulmunden kaçmak için ve örgütlülüklerini büyütmek için şamanist türk kabilelerin arasına girmiş çoğu Hz.Hüseyinden olan Hz.Ali torunları dedelerin vasiyeti olan islamiyetin kılınçla değil bilinç ve bilim yoluyla ilkesini ülkü edinmişlerdir. Türk beylerinin kızlarıyla evlenmiş türk beylerine kızlarını vererek şaman kültüründeki dede kavramını devam ettirmişlerdir.

Asıl konuya dönersek Aleviler islamın özündeki iyi, yani kendilerine uygun unsurları alarak diğerlerini şer olarak kabul etmişlerdir. Bu durumda aleviler ne kadar islamiyetin içinde olsalarda halla şaman kültüründeki gelenekleri ve inanç sistemini tamamen red etmemiş islamiyetle sentez yapmışlardır. Hatta anadoludaki bazı dini oluşumların hiristiyanlık serdüşül vs.. gibi unssurlarında kendilerine yakın özelliklerinide bağrına basmıştır. O yüzden alevilik zengin ve toplumu içeren dindir.

Sunnilikten en büyük farkımız sunni islam inancı tapınmacı bir ibadet biçimiyle odaklar kendini. Alevilik ise islamiyetti daha çok kutsamacı ve sosyal yanını gösterir.

Gülom
15.12.2006, 02:36
Ben tüm yaziyalir okumadim, ama gercekten anlamdigim,Alevilik Islam disi nasil oluyor ve bu düsüncedeki kardeslerim bu düsünceye nasil varmislar? Acaba Sünnelerin uyguladigi sekilde olmadigi icinmi? Zaten öyle olsaydi Alevilik olmazdi.

Alevilik, Islamiyetin mistik dusuncesi ve tasavvuf yoludur. Alevilik, İslamdır.‘Hakk-Muhammed-Ali’ yolunun ‘Kırklar Meclisi’nde olgunlaştığı ve Oniki İmamlarla devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır. Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan çıkarak insan-ı kâmil olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de; ‘Mürşid’, ‘Pîr’ ve ‘Rehber’ huzurunda ikrar verilerek ‘Dört Kapı Kırk Makam’ aşamasından geçilir. İnancımızın uygulandığı mekân cemevidir

Alevilik idelojik-siyasal veya etnik bir akim degildir. Alevilik bir inanctir ve bu inanc icersinde farkli etnik ve sosyal konumlara sahip bir toplumsalik soz konusudur.. Alevilik bir inanc olarak bu farkliliklarin ust kimligidir. Bunun otesinde zorlamalar Alevi toplumunu bolmekten ve hedef sasirtmaktan oteye gitmeyecektir.

Tarihe baktigimizda: Mekke’de otorite uzun yillardir ellerinde tutan ve Hz. Muhammedin asireti (yani Hasimogullari )Kureys den uzak akrabalari olan Umeyyeogullari surdurmektidirler. Hz. Muhammed’in geldigi Kureys’in Hasimogullari ile Umeyyeogullari arasinda bir kac nesile uzuanan egemenlik cekismeleri vardir. Umeyyeogullari genelllikte otoriye ve ticari ellerinden bulunduruken, Hasimogullari is daha ziyade sosyal alanda etkindirler. Islamiyet oncesi Kabe’yi,cunki en önemli tapinma yeri orda bulunuyordu, ziyaret ve orada bulunan bazi oneli Put’lara tapnma ayinleri doneminde alis veris yapilmakte, konaklama boyunca rant dogmaktadir (evet simdiki Kabe, yani Hac o zaman nasil 5 Islami sartan bir oluyor,cunki Islamda oncede var idi?). Bu rantin onemli bir kismi siyasi otorieyi ellerinde tutan, Umeyyeogullarindan Harb oglu ve Ebu Sufyan’dir. Daha sonralari Islamin basina bela olan Muaviye is Ebu sufyan’in ogludur. Hz. Muhammed’in dünyaya gelisinde, Arap yarimadasi’nda Arap kavimlerinin icerinde akil almaz Putperestlik. Hz. Muhammed’in gelisi bu insanlarin doruk nokataya ulastigi bir devire rastlar. Hz. Muhammed’den evvel gelen Musa ve Isa Pegamberlerin de getirdikleri tek Tanrili dinler, diger milletler kabul ettikleri halde, Arap Milleti kabul etmemis, Putperistliklerine devam etmisler. Eski geleneklerine siki sikiya bagli olan Arap milletini hic bir Pegamber etkileyememistir.

Hz. Muhammed’in Islamiyeti yaymasi en cok bu aileyi rahatsiz etmekte ve rant kapisisnin kapanma. kaygis tasimakta. Eger Islamiyet yeni bir din olarak laanda gelisirse kendilerine buyuk gelir birakan Hz ziyarlerinden elde edecegi glerin ve ellerindeki siyasi otorenin kaybolacagini dusunmektidirler. Hz. Muahammed’in oralara getirdigie u yeni din, ayrica bir sosyal ve siyasal hareketiir. Bu yuzden basa Umeyyeogullari olmak uzere, Mekke’deki tuccarlar ve ileri gelen aileler ile Hz. Muhammed yandaslari arasinda sert mucudeler yasandi. Dinler tarihine baktigimiza insanlarin genellikle kendi bagimsiz iradeleri ile dinleri degistirdigini goruruz. Ancak bu durum Mekkliler cin gecerli degildir. Onlar olum korkusu ve varliklarini kaybedeceklerini hissettiklerinden musluman olmus gibi gorunmulsrdir. En azindan buyuk bir kesimi cin bu durum boyledir. Taki Hz. Muhammed geldikten sonra, bir cogu savas zoru ile kabul etmisler (yani kilic zoruyla) vs. Burada sunu acik bir sekilde gorelim. Islam dinine dusman olanlar, Hz. Muhammed’in Hakka yurumesinden hemen sonra, Hz. Ali ve oana yakin olan kisleri Hilafet makamindan iktidar olangindan uzak tutmuslardir. Ancak Hz. Muhammedin Hakka yurumesi sonrasi git gide Islamdan uzaklislmasi ve en sonunda Umeyyeogullarinin iktidar almalari ile baslayan Emeviler doneminden Islam adi altinda yeniden disayn edilen Islam, Hz. Muhammedin sundugu ve Hz. Alinin de savundugu Islam degildir.

Dünyadaki tek Tanrili tüm dinlerde (yani sadece Islam icin gecerli degildir), iki ayri tapinma ve inanma degeri vardir. Muslamanlik’tan evvel gelen tek Tanrili Semavi dinlerini inceledigimiz de hepsinde bu Fihik, seriat inanc sistemi ve Mistik Tasavvuf inanc sistemi olan iki farkli tapinma ve inanma degerleri onumuze cikiyor. Batınilik yani tasavvuf; Kuran-ı Kerim’i, Sünnilikten farklı yorumlayan bir felsefe-siyaset-inanç algılamasıdır. Kabaca; Batınilik, öze yöneliş, şekli inkar, zarfa değil mazrufa bakmaktır. Böyle olunca da Kuran’ın şekli değil, içeriği temel alınır. Bu yönüyle de şekilci Sünniliğin karşısında konumlanır. Anadolu Alevileri; Kuran’ı Batıni anlamda yorumlayıp içselleştirerek İslam çizgisine girmişler ama şekli önemsemedikleri için de Sünnilikten ayrılmışlardır. Bu yüzden Batınilik, İslam dininin iki ana kolu olan Sünnilik-Şia ayrımında; Şia tarafındadır ama Şia’nın Batıni koludur.Sia larda Bu durum milel-nihal kitaplarına, 'Galiye' olarak yansır. Yani aşırı Şia/gulat takımı, bir yerde Batıni yorumu benimseyen Müslümanlara verilen isimdir. Alevilik İslamdışı diyenler; ne yazık işte bu inceliği/tarihsel gerçeği bilmeyenlerdir. Gulat kesimini, onlar da Sünni gericiler gibi İslam’dan koparmak istiyorlarsa bu kendi bilecekleri bir şeydir.

Dediğim şudur: Anadolu Alevilerinin İslam bağlantıları, Batınilik bağıdir

Arkadaslar biraz uzun oldu, cok özür dilerim. Eger belirli konulari anlamiyorsaniz, aciklamaya hazirim, cunki aciklamasiyla beraber, dahada uzun olmasini istemedim.

Saygilarimla,

Gülom
15.12.2006, 02:53
Dünyadaki tek Tanrili tüm dinlerde (yani sadece Islam icin gecerli degildir), iki ayri tapinma ve inanma degeri vardir. Muslamanlik’tan evvel gelen tek Tanrili Semavi dinlerini inceledigimiz de hepsinde bu Fihik, seriat inanc sistemi ve Mistik Tasavvuf inanc sistemi olan iki farkli tapinma ve inanma degerleri onumuze cikiyor. Batınilik yani tasavvuf; Kuran-ı Kerim’i, Sünnilikten farklı yorumlayan bir felsefe-siyaset-inanç algılamasıdır. Kabaca; Batınilik, öze yöneliş, şekli inkar, zarfa değil mazrufa bakmaktır. Böyle olunca da Kuran’ın şekli değil, içeriği temel alınır. Bu yönüyle de şekilci Sünniliğin karşısında konumlanır. Anadolu Alevileri; Kuran’ı Batıni anlamda yorumlayıp içselleştirerek İslam çizgisine girmişler ama şekli önemsemedikleri için de Sünnilikten ayrılmışlardır. Bu yüzden Batınilik, İslam dininin iki ana kolu olan Sünnilik-Şia ayrımında; Şia tarafındadır ama Şia’nın Batıni koludur.Sia larda Bu durum milel-nihal kitaplarına, 'Galiye' olarak yansır. Yani aşırı Şia/gulat takımı, bir yerde Batıni yorumu benimseyen Müslümanlara verilen isimdir.

Alevilik İslamdışı diyenler; ne yazık işte bu inceliği/tarihsel gerçeği bilmeyenlerdir. Gulat kesimini, onlar da Sünni gericiler gibi İslam’dan koparmak istiyorlarsa bu kendi bilecekleri bir şeydir.

Alevilik, Islamiyetin mistik dusuncesi ve tasavvuf yoludur. Alevilik , Allah, Muhammed, Ali kutsalgini kalbinde tasiyan, Hz. Alinin adeletinde ayrilamayan, temelinde insan sevigisi bulunan, hosgoru, hmanist ve her dine, her mezhebe, her inanca saygi duyan bir inancalar butunudur. Korkuyu asip, sevgi ile Tanriya yonelen, “Enel Hak- Egnim Hak’inanci ile insani kamilin ozunde Tanriyi goren, yaratan ile yaratilan ikiliginden cikip, “Vahdet- i Vucut’a varir. Inancin verdigi degerler ile edep ve ahlaki yasaminin temelini olurtur.

Hz. Peygamberin’in evlatlarinin ve Ehli Beyti’nin haksizliga ugradiklarini savunan tarafa, Ali taraftlari ve Aliler denmis, sonradan da Alevi denilmis. O gunun Emevi Devletinin yonetimini destekeynlerd de Sunni denilmis. Hz. Peygamber den sonra Sunni bas mimari olan Emeviler 86 yil bu dinin yonetiminde kaldilar, istediklerini yaptimalar Emeviler, 86 yil icinde, Hz. Muhammed in getirdigi dini, tersyuz edip, her ihanetlerine, peygamberimizin sunnetidir diye uydurma hadilser ile o gunku duyaya sundularen. Halen Sunnu seriatinda olan muslumanlar, emevilerin kurduklari seriati, peygamber in getirdigi seriat zannediyorlar. Zaten kilic zoruyla Islamiyeti secen bir toplumda ne beklenirki?

Kisaca: Alevilik, İslamdır.‘Hakk-Muhammed-Ali’ yolunun ‘Kırklar Meclisi’nde olgunlaştığı ve Oniki İmamlarla devam eden; İmam Cafer-i Sadık’ın akıl ölçüsünü rehber olarak alan, Horasan erenlerinin himmetleriyle Anadolu’ya gelen Hazret-i Pîr’le ve ulu ozanlarımızın nefesleriyle hayat bulan inancın adıdır. Alevilik inancı, hayatın amacını insanın ham ervahlıktan çıkarak insan-ı kâmil olup özüne dönmek olarak tanımlar. Bunun için de; ‘Mürşid’, ‘Pîr’ ve ‘Rehber’ huzurunda ikrar verilerek ‘Dört Kapı Kırk Makam’ aşamasından geçilir. İnancımızın uygulandığı mekân cemevidir

Dediğim şudur: Anadolu Alevilerinin İslam bağlantıları, Batınilik bağıdir

Sorular varsa tabiki cevap vermeye hazirim, dahada olmasini istemedigim icin, fazla ayrintiya girmedim.

Saygilarimla,

fırtınam
15.12.2006, 19:10
canlar bence daha doğrusu inandığım şey islamsız bir alevi toplumunun olmayacağıdır.örneğin ben namazımı kılarım orucumu da tutarım yani peygamber efendimizden kalan kuranı kerimin dediğini uygulamaya çalışırım.zaman zaman canlarlada olurum.cemevinede gitmeye çalışırım.hz ali efendimiz de namazını kılar orucunu tutarmış.yani bence en azından bu sitede böyle tartışmalara gerek görmüyorum.ama şunuda unutmayınki herkezin fikrinede saygı duyarım

BBTT
18.12.2006, 03:12
Selam arkadaslar,
Bence hicbir Alevinin bu tartismayi yapmasina gerek yok. Elbette insanlar degisik inanc turlerine sahipler fakat ben cok onemli bir noktaya deginmek istiyorum. Bizler gercekten Aleviligin ne oldugunu arastirip her turlu bilgiyi objektif olarak okuyabiliyormuyuz. Mesala Erdogan Cinar'in "Aleviligin Kayip Bin Yili" isimli kitabini kac tane arkadasimiz okudu. Alevilik hakkinda o kadar degerli arastirmalar varki zaten bizler bu kitaplari ve arastirmalari okudugmuz zaman emin olunki boyle bir tartismaya gerek kalmiyacak. Ben artik bu tartismalari Alevi toplumu icin cok faydali bulmuyorum ve herkezi esas konulara konsantre olmaya davet ediyorum. Bizler orgutlu ve duzenli bir sekilde asimile ediliyoruz, cocuklarimiz zorla sunni Islami yasamaya itekleniyor, Turkiyede modern cagin en buyuk katliami olan Sivas icin hala resmi bir ozur yok ve ustune ustelik dalga gecer gibi kebeb salonu kuruluyor. Artik uyanin biz Islamin neresindeyiz diye tartisirken onlar bizi katletmeye devam ediyor, hemde besmele cekerek.

Herkeze saygilar.

Şoreş
18.12.2006, 16:26
KomünistAlevi ve Zahir tartışma içerikli Mesajlarınız silinmiştir..
Eleştiri yaparken dozunu kaçırmayın, ağır suçlamalardan uzak durun.. :)

İyi Forumlar Canlar

dilket
18.12.2006, 18:28
islamla çok sıkı bağlantılı olan hz ali ve on iki imamlarinda kabulüde değildir bu gibi düşüncelerde olanlar bu tarz çelişkili düşünceleri taşıyanlar varsa ne hazreti Ali'den bahsetsinler ne de on iki imamlardan ne de ehlibeytten o zaman çelişkiler çemberine girilmemiş olunur. değeri olan bir varlığın bütünüyle birlikte önem kazanır bir tarafını kabul edip diğerlerini kenara bırakmak yanlıştır. nasretin hocanın hikayesi gibi bindiği dalı kesme tarzı bir şey ortaya çıkıyor islamın dışında görmekle. saygılar

haziran_zuhal
20.12.2006, 17:49

eğer sen emevi islamının dışındayız diyorsan tamam haklısın derim...

merhaba arkadaşım.eğer ortada islamı benimsemek diye bir kavram varsa bunun birde kuralları var bize ilkokul çağından beri aşılanan şey.daha önce yazdığım gibi sadece bu da benim düşüncem.müslüman bir ülkedeyiz ama bu islamiyet konusuna gelince bana çok ters uygulamadığm bişey için İSLAMIN ÖZÜ ALEVİLKTİR deniliyo.bunu altında çok şey yatıyor o zaman sünnilik islamı saptırmış dışındadır.esenyurt bölgesine şimdi bir cem evi yapılıyor ve başında ak partiden birini koyacaklar cem evinin adı ise islam güneşi....herşey ortada bana göre.

kızılcagdas
26.12.2006, 22:17
elbette alevilik islamdan bazı yanlarıyla farklı duruyo ama aleviliğin oluşmasını islama borçluyuz bunuda unutmamak lazım.katılıyorum bende islam içinde görmüyorum ama islamın bütün güzelliklerini biz onlardan daha iyi yaşıyoruz bu anlamda islama sert ve eleştirel bakmamak lazım.islamı kullanan yobaz beyinlileri eleştirmek lazım.saygılarımal

sirdas215
28.12.2006, 19:30
ben aleviliğin mezhep olmadığını düşünüyor ve bunu savunuyorum alevilik islamın içindemi içinde gibi görünüyor

ALLI07
28.12.2006, 20:58
Şeriat yolunu Muhammed açtıTarikat menzilini Ali seçtiDiyor şiirinde Pir Sultan AbdalCümle nesne ile Hakk Teala arasında hicab (perde) vardır.Gönül ile Hakk Teala arasında Hicab (perde) yoktur.Resul Efendimizden işittim diyor Hünkar Hacı Bektaş VeliBenim ehlibeyt'im Nuh'un Gemisi gibidir.Binen kurtulur,binmeyen helak olur Hz.Muhammed(s.a.v.)Hakk-Muhammed-Ali 12 İmamlar-14 Masumlar-17 Kemerbestler-Pirler-Seyyitler-Mürşitler-Dedeler-Babalar-Ozanlarİslam'ın içindeyiz.Dönen dönsün,ben dönmezem Yolumdan.

Şoreş
28.12.2006, 21:25
ben aleviliğin mezhep olmadığını düşünüyor ve bunu savunuyorum alevilik islamın içindemi içinde gibi görünüyor

Evet, Alevilik bir Mezhep değildir.. Mezhepçilik Alevi Felsefesi ile çelişmektedir.. Bu yüzden herzaman Aleviliğin hem Uygulama hemde yapısı açısından Caferi Mezhebinden olmadığını savunuyoruz. Bir İnancın Mezhep olabilmesi için sadece tek bir Dinden beslenmesi gerekmektedir.. Fakat Alevilik sadece İslam Motiflerine sahip bir İnançlar bütünüdür... İnançlar Bütünü / Din / Mezhep Kavramları birbirinden oldukça farklı... Alevilik sadece ve sadec bir İnanç Sistemidir.. İnançlar buluşmasıdır.. Mezhepçilik gibi olgular Alevilikte reddedilir...

dogan_09
28.12.2006, 23:38
İslam ibadet tabanlı bir din değil İMAN esas olan bir dindir.Allah'a iman ve Peygamberi olan Muhammed Mustafa'ya olan inanç özdür.
sevgili arkadaşlar sayın devrim_serkan ve sayın candacan fikirleriniz aynı ilk başta bir ayrılık oldu ama sonra aynı şeyi söylediginizi anladınız buna sevindim.alevilik islamın dışında degildir şimdiki islam aleviligin dışındadır ilimden bilimden uzaktır.islam mantık dini deniliyor hz.muhammet zamanındaki yaşam tarzı ve koşullara göre olabilir ama bu tarih ve koşullara göre degildir.hem mantık dini de hemde 5 tane şartın üstüne koy şart nedir yapılması zorunlu olandır yani ortada bir diretme var bunları yapmassan müslüman olamassın iyi yapalım neyle başlıyalım namaz kıl diyiyor namazın kılınışı kaç rekat kılınacagı hakkında kuranda net bir bilgi verilmemiş.hacca git diyiyor hz.muhammet degilmidir hz.aliye emir veren putların yıkılması için insanlara allahın dinini islamiyeti ögretmeliyiz diyen ve o degilmidir ölüden medet umulmaz yanlızca allahtan medet umulur ondan dilenilir. sen neden ölüden medet umuyorsun. hacca gitmek benim için şu iki şeyi ifade ediyor
1.kendi menfaatini düşünüp aklısıra günahlarından arınmak şeytan taşlayıp sevap kazandıgını sanıp mutlu olmak.
2.sadece orayı gezip görmek merakı gidermek yani turistlik bir gezi amaçlı gitmek tir.
namaz kılmanın mecburi oldugu bir yer sonuçta insanların işledikleri suça göre kırbaç ,kazık vede asılma larıyla ünlü bir müslüman devleti dir.namaz vaktinde tüm dükkanlar kepenk kapatmak zorundadır.
erbakanda 25 defa hacca gitti ama bakın hac bile onu paklamadı tirilyonluk yolsuzlukları ihaleye fesat karıştırmaları yine karşısına çıktı ama kurtarıcı melegi akp cezasını evde çekmesine izin verdi nasıl cezaysa bu. demekki hacca gitmek için ne temiz olmak gerek nede hacca gidince temizleniyorsun. boşuna mı demiş hacı bektaşı veli
HARARET NARDADIR SACDA DEGİL
KERAMET BAŞTADIR TAC DA DEGİL
NE ARARSAN KENDİNDE ARA
KUDÜSTE MEKKEDE HAC DA DEGİL.
oruç tutmak. recep şaban ramazan aylarının sadece 1 ayı olan ramazan ayını tutyorsunuz allah kabul etsin.fakat bu nasıl oruç ki din alimleri kendileri arasında çelişki de kalıp her gün gazetelerde tv lerde farklı bir açıklama tartışma oluyor.bir profosör çıkıyor sakız çigneye bilirsiniz diyiyor öbürü olmaz diyiyor biri oruçluyken eşinizin dudagından öpebilirsiniz diyiyor ama ateşli olmasın sınır koyuyor .digeri saat sabahın 5 ne kadar özgürsünüz diyiyor ondan sonra bir duş haydii oruçluyuz.her ramazan ay nı sorular gazete ve tv lerde hocam sakız çignemek orucu bozar mı hocam eşim beni öptü orucum bozulur mu hocam şöyle oruç tutsam kabul olurmu vs.vs.vs.yani görünüm şudur ki oruç nasıl tutulur daha bir yola koyulamamış.
zekat vermek.matematiksel hesaplara dökülmüş adam şu kadar fakirse % bilmem kaç ver bu kadar fakirse % bilmem kaç ver aman fazla verme gözü kalsın.fakirin fakirligini yüzüne vur.
kelime-i şahadet getir yani bunu söylemiyince ben müslüman olamıyormuyum hani rahmetli özalın kürtlerde meclise girsin ama barajı geçsin de girsin demesi gibi bu.bu bir dayatmadır örgüt lenmek dir.ben zaten hz.muhammedin allahın kulu ve elçisi oldugunu kabul ediyorum inkar etmiyorum.
KABE KAPINIZDA BİLMEZMİSİNİZ SİZ MAHŞER YERİNE GELMEZMİSİNİZ.
yani anlatmak istedigim uydurma hadislerle islamı şekillendirip asimile edip eklemeler le bu güne kadar islam dinini getirdiler.islam mantık dinidir diyip kenara çıktılar ben mantık göremiyorum.gönül gözümle bakıyorum göstermelik yapılan işlerden başka birşey göremiyorum.alevilik bir din dir diyen arkadaşımıza dinse peygamberi kimdir kitabı nedir diye soruyor bir arkadaşımız.bir insanın dogup büyüyüp en yüce mertebeye gelip insan-ı kamil olup fani dünyadan göç etmesi süreçi DİN dir yani yaşam biçimidir.yaşam bir süreçtir din bir yaşama biçimidir dolayısıyla alevilik YAŞAM İÇİNDE BİR DİN DİR.evrensel bir inanç sistemi dir.hz.muhammet sizlere bırakacagım iki şey var demiştir biri kuran biri ehlibeyitim dir başka şey degil iki şey .ehlibeyitinin yolundan çıktık mı hala aynı yoldayız asimile ettik mi yolumuzdan döndük mü baskı ve zulumlarla daha çok baglandık ibadetimizi gönülden ettik peygamber kimdir allahın yer yüzündeki temsilcisi habercisi sözcüsüdür yol göstericisidir hz.muhammette bize ehlibeyitini emanet etti kuranı emanet etti ama bu gün ki kuran degil hani şu gazetelerin bilmem kaç kupona verdigi kuranı degil.
(aleviligin islamın dışında oldugunu düşünüyorum)
bu söz islama nasıl baktıgına baglı.alevilige nasıl baktıgına baglı.
ben ce islam aleviligin dışındadır.alevilik degişmeden kültürüyle ibadetiyle bu günümü ze kadar gelmiştir.aslında söz aynı kapıya çıkıyor ama yazılım ters olunca açıklama yapmak gerekiyor daha önce ki yazılarda bir arkadaş konuya deginmiş başlıgın farklı yazıldıgı na dikkat çekmiş bence çok haklı.yukarıda yazdıklarım benim şahsi fikirlerim olup dünya görüşümle bagdaşır sözlerimde kişi yada kişileri rencide edecek suçluyacak bir söz kullanamdıgıma inanıyorum unutmuyalım ki demokrasiyle yönetilen bir ülkede yaşıyoruz sy.tayyip erdoganın dedigi gibi akp li bir millet vekilinin ordunun taburu meclisten çıksın genel kurmay ankaranın dışına çıkartılsın demesine ne var bunda arkadaşımız özgür düşüncesini belirtmiş demokrasiyle yönetilen bir ülkede yaşıyoruz demişti. bende düşüncemi söyledim .saygıllar

meyman46
01.01.2007, 14:22
aleviliği islamın dısında dusunmek ne kadar yanlıssa bu kavramın içinde dusunmekte o kadar yanlıs dıye dusunuyorum cnku bakarsan hepımız ozumuzde hz.ali yanlılarıyızve netıce muhammetın torunlarıyız dedıgınız gıbı yoresel olarak cok fazla farkllıklar var bunun nedenı kesınlıkle aimile olmak degıldır unutmayalım kı alevılık islamı yanlıs kullannanların yuzunden yanı sunnı degımız kısıler tarafından carptırılmıs ve bı cok kısı katledılmıstır hunharca.bundan dolayıdırkı her yore farklı sekılde yorumlamıs farklı sekılde kendılerıne ozgu yorumlar katarak kulturlesmıstır bu kavram

aytek
11.01.2007, 03:30
6. İmam Cafer-i sadık tarafından kurulmuştur yolumuz..

"cetti evladi muhammet cafer-i bildin ise" der bi deyişimizde

"Muhammet ali nin kullarındanım
ali aba nesli haydarındanım
imam cafer sadık mezhebindenim
derdiment hatayi,imana geldim"

Aleviliğin islamın dışında bir inanış olduğu kabul edilemez bir şey!!!!

Bunu neye dayandırıyorsunuz?

Bu gün bütün cem evlerinde:
Allah
Muhammet
Ya Ali
yazar..
sadece :SAÇMA

Main
13.01.2007, 22:22
İslamı üç beş yobaza sıkıştırıp açıklamak aleviliğide o dar kalıplardan çıkaramaz.Bütün dinlerin çıkış noktası aynı bir yaratan ve ona ulaşan peygamberlerle insanlarla iletişim kuruluyor.İslam içinde sünniler allah muhammet derken alevilerde allah muhammet ya ali diyor.Yani ikisininde ulaşmaya çalıştığı yer aynı.. Herkes allah ve allah dostu bellediği kişiye ulaşmaya çalışıyor.

Adam
17.01.2007, 02:17
islamla çok sıkı bağlantılı olan hz ali ve on iki imamlarinda kabulüde değildir bu gibi düşüncelerde olanlar bu tarz çelişkili düşünceleri taşıyanlar varsa ne hazreti Ali'den bahsetsinler ne de on iki imamlardan ne de ehlibeytten o zaman çelişkiler çemberine girilmemiş olunur. değeri olan bir varlığın bütünüyle birlikte önem kazanır bir tarafını kabul edip diğerlerini kenara bırakmak yanlıştır. nasretin hocanın hikayesi gibi bindiği dalı kesme tarzı bir şey ortaya çıkıyor islamın dışında görmekle. saygılar

Neden bahsetilmeyecekmis, anlayamadım?
Bindiği dalı kesmek olarak algılayabilirsin, Aleviliği İslam dışı görmekle ama bu kesilen dal binilen dal değil asırlardır aleviliğe binmiş olan daldır.

eren23
25.01.2007, 02:22
Miskin kardeş merhaba!Bu bahsettiğin alevilik nerde be dostum?Böyle bir alevilik dünya üzerinde yok!kim dedi alevi namaz kılar hacca gider diye 20 milyon alevi var kaç tanesi namaz kılar hacca gider yapma etme be dostum ne olur!Aleviliğin islamla tek ortak noktası ali sevgisidir.Ayrıca sadece Anadoluya özgüdür.Şiilikle aynı kefeye kesinlikle koyulamaz.Alsana hem sünnilerden hem de şiilerden ayrılan noktalarımız;
1.Müslümanlıkta(şiilik de buna dahil) 5 vakit namaz vardır.Bizde yoktur.
2.Onlar ramazan orucu tutarlar biz muharrem orucu tutarız.
3.Onlar hacca gider biz gitmeyiz.(Kabe kapınızda bilmezmisiniz)
4.Hatta bu konuda Hacı Bektaş-ı Veli'nin sözünü yazmayı uygun buldum;''Keramet nardadır sacda değil,Marifet baştadır tacda değil,Her ne arar isen kendinde ara,[B]Kuduste mekkede hacda değil!
5.Müslümanlıkta kadın 2. plandadır.Hatta abartıp kadınların erkeklerin kaburga kemiğinden yaratıldığı söylenir.Bizde eşittir hatta başımızın üstündedir.Samah ve cem buna en güzel örnektir.
6.Müslümanlıkta Tasavvufi Halk Müziği türleri olan deyiş,duaz-ı imam,gülbang,nat ve tevhid türleri yoktur.Bağlama cem,samah yoktur.
7.Müslümanlıkta kapanmak farzdır.Bizde kapanmak yoktur.
8.Şiiler ve Sünni şeriat kanunlarını eksizsiz uygular (özellikle araplar)şeriat kanunlarını uygulamayanlar cezalandırılır.Bizde katı kurallar yoktur.
9.Bizde şarap-mey normaldir içilir.Onlarda kesinlikle haramdır.

Örnekler çok fazla hepsini yazamam.Şimdi soruyorum bizdeki müslümanlık mı?

eren23
25.01.2007, 02:34
Doğan 09 sözlerine tamamen katılıyorum.Müslümanlık nasıl akıl mantık,ilim ve bilim dini olabilir ki zaten.İnanışa göre Hz.Muhammed miraca çıkmadı mı?Bir insan başka bir cihaza ihtiyaç duymadan nasıl uçar yaw!Yerçekimi işlemiyor mu bu adama bu nasıl mantıktır inanıştır.

AleviKürt
25.01.2007, 11:55
Miskin kardeş merhaba!Bu bahsettiğin alevilik nerde be dostum?Böyle bir alevilik dünya üzerinde yok!kim dedi alevi namaz kılar hacca gider diye 20 milyon alevi var kaç tanesi namaz kılar hacca gider yapma etme be dostum ne olur!
Kusura bakma da sen nerden biliyorsun Aleviligi? Nerden ögrendin Aleviligi? Kac yasindaydin Aleviligi ilk duydugun zaman? Aleviler namaz kilmaz ayri sey. Cem'lere hic katilmadin mi? "Halka namazi" duymadin mi? Ayrica Haci Bektas'tan bahsediyorsun. Makalat'inda Seriat Kapisinda "namaz, hac, oruc" demiyor mu?

Aleviliğin islamla tek ortak noktası ali sevgisidir.
Aleviler yüzyillardir HAK MUHAMMED ALI demisler. HAK MUHAMMED ALI yolundan gitmek elbette ISLAM'dir. Islam'in Sialardan haric kim Ali'yi sever bana bunu söyle. Durmadan sacmaliyorsun.

Ayrıca sadece Anadoluya özgüdür.Şiilikle aynı kefeye kesinlikle koyulamaz.
SIILIK nedir bile bilmeyen bir kisi nasil gelip Aleviligi tartisir. SIA demek Ali yandasi demektir. Dünyada SIA olarak nitelenen bir sürü grup var. Ismaililer, Zeydiler vs. Hic dünyadan haberin yok mu senin?

Alsana hem sünnilerden hem de şiilerden ayrılan noktalarımız;
1.Müslümanlıkta(şiilik de buna dahil) 5 vakit namaz vardır.Bizde yoktur.
2.Onlar ramazan orucu tutarlar biz muharrem orucu tutarız.
3.Onlar hacca gider biz gitmeyiz.(Kabe kapınızda bilmezmisiniz)
4.Hatta bu konuda Hacı Bektaş-ı Veli'nin sözünü yazmayı uygun buldum;''Keramet nardadır sacda değil,Marifet baştadır tacda değil,Her ne arar isen kendinde ara,[B]Kuduste mekkede hacda değil!

SERIAT KAPISINDA vardir. Git arastir oku ögren. Nekadar sacmalimisin ya Allah askina. Haci Bektas'in bu sözleri ne demek haberin var mi? Günaydin.
Sen ne Aleviligi biliyorsun ne de Alevilige inaniyorsun. Ateist isen git Ateistlerle Aleviligi tartis. Bari söylediklerin tutarli olsaydi. Tamamen sacmalimisn.

SERIAT KAPISI kabesi: MEKKE
TARIKAT KAPISI kabesi: Gönül kabesidir
SERIAT IBADETI: namaz
TARIKAT IBADETI: cem

5.Müslümanlıkta kadın 2. plandadır.Hatta abartıp kadınların erkeklerin kaburga kemiğinden yaratıldığı söylenir.Bizde eşittir hatta başımızın üstündedir.Samah ve cem buna en güzel örnektir.
6.Müslümanlıkta Tasavvufi Halk Müziği türleri olan deyiş,duaz-ı imam,gülbang,nat ve tevhid türleri yoktur.Bağlama cem,samah yoktur.?
Yok canim? Kim diyor? 10. yüzyildan beri Irak ve Arap ülkelerinde bir cok yerlerinde Tasavvuf vardir. Kendin cevabi bile veriyorsun. TASAVVUF islam'dan cikan bir terimdir.

7.Müslümanlıkta kapanmak farzdır.Bizde kapanmak yoktur.
Yok canim? 50 sene önce sort ve t-shirt giyip bir cem'e katilabilirmiydin sence?
Yine sana Aleviligin ILK BASAMAGI olan (bunu bile bilmiyorsun) SERIAT kapisini ARASTIR diyorum!

8.Şiiler ve Sünni şeriat kanunlarını eksizsiz uygular (özellikle araplar)şeriat kanunlarını uygulamayanlar