Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliğin Islamin Dişinda Olduğunu Düşünüyorum
hernepeş 12.07.2007, 15:23 Haydi oradan ateistler...
gidin kendinize pisletecek başka bir mekan bulun...
CEHALETİNİZ GÖZLERİMİ KAMAŞTIRIYOR... bu kadar cahil olmak için çok çaba sarfetmek gerekli...hatta kendi kendine olmaz bu... birinin bu kadar cahil olmayı size öğretmiş olması lazım...
korkmayın, aleviliğin arkasına sığınmayın... açıkça ve sadece ateist olduğunuzu söyleyin... bizi karıştırmayın....bizi kalkan yapmayın kendinize...
Hz Ali yi kalkan yapmışmışmışmışıız kendimize...çok bilmişler...
yahu Hz ali'ye ve ehli beyte herkes düşmanken bu millet niye sahiplendi Hz ali ve ehli beyti... gider Ebubekir'i sahiplenirdi.. rahatına bakardı....
Cahille sohbeti kestim ben....
EY! ALEVİLER DİNİNİZE VE KİMLİĞİNİZE SAHİP ÇIKIN....
MÜSLÜMAN OLMAYAN ALEVİ OLAMAZ
düşüncelerini daha medeni bi şekilde savunabilirsin sanırım
burayı kirletmeye niyetli biri varsa bence o sensin...
Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyen, “Okunacak en büyük kitap insandır” diyen, “Hakkı ister isen ademde iste / Irak’ta Mekke’de Hac’da değildir” diyen, “Telli sazdır bunun adı / Ne ayet dinler ne kadı”
bunlar kurandan alıntı degildir!!!
Bu bir tartışmadır!
Sormak isteğim sorular ve bunların cevabı savunmamı oluşturacaktır.
Elinizde bir mezhep veya din veya inanış var bunun nitelikleri;
1. Bölgesel olarak ayinleri ve gelenekleri ciddi farklılık gösteriyor.
2. Bölgesel olarak kendini içinde bulunduğu düzen ile bazen savunan bazen ise karşısında durarak ifade ediyor.
3. Genel olarak Gençlerine kendi inanışına ait eğitim vermiyor, ancak ilginç bir şekilde nereden geldiğini bilmediğim hümanist (insanı air olan herşeyi seven) yanı bir şekilde bir şekilde mayasında katmayı başarıyor?....
4. 33 yaşında bir insanım ve etrafımda yaklaşık 200 genç akrabamdan hiç birisi eğitim almadığı gibi merak da etmiyor. Asimile olması kaçınılmaz bu kitlenin zamanla gelişen bir özelliğide Sunni deyimleri ağzına pelesenk etmesi ve tanrı inancının zayıflaması.
Bunun sonucunda belki İslamın içinde belki hiç oralarda olmayan Alevi inanış, kültür veya düşüncesi zamanla ateist nitekli bir kitlenin elinde kalacağı bunun sonucunda ise İslamiyetle otomatik olarak tüm bağlarını kopracağını öngörüyorum
Öncelikle şunu belirlemeliyiz elbetteki bölgesel farklılıklar gösterecektir sonuçta din dediğimiz olgu toplumların kültürel özelliklerinden etkilenir tıpkı sünni inancının arap kültüründen atkilendiği gibi örtünme biçimi dahi arap kültürünün empoze edilmiş halidir.ciddi farklılıklar görüldüğü kısmına gelince sanırım çok fazla cemlere kayılmış değilsiniz ana hatlarda hiç bir farklılık yoktur bazı bölgelerin deyişleri kürtçe bazılarının ki türkçe olabilir buda gayet normaldir.tıpkı sünni inancında olan bazı kollar gibi alevilik tede bazı kollar vardır nedir bunlar?şöyle kısaca üstünden geçelim isterseniz
öncelikle görülen farklılıklar aleviliğin ocaklar şeklinde örgütlenmiş olmasından dolayı oluşan küçük farklılıklardır ama esas felsefe aynıdır.ama bildiğiniz üzere tarikat yaoısı olarak ele alırsak tıpkı sünnilikteki gibi koları vardır genede esas aynıdır nedir bunlar ;
Anadolu Aleviliği, Alevi-Caferi, Nusayrilik (Arap aleviliği), Bektaşilik, Mevlevilik,Abdallar,Babailer,Hurufiler,olarak ayrılmalıdır.
Bu kollarda kültürel etkileşimler sonucunda bazı küçük farklılıklar elbetteki var olacaktır olmaması yadırganmalıdır çünkü alevilik yayıldığı bütün coğrafyalarda uygulamalarda farklılık göstersede inanç felsefesinin esası olarak bir bütün teşkil eder.
diğer sorunuza gelince yani gençlere eğitim verilmediği kısmına gündeme bakıcak olursak dava süreçlerine din dersleri ile ilgili mücadelelere biraz acımasız bir tesbitte bulunduğunuzu farkediceksinizdir.unutmayınız ki yaşadığımız ülkede türk-sünni sentezi yapılmaktadır dolayısıyla diğer inanış mezhep kendini devletin okullarında devletin açtığı ibadethanelerde ifade edebiliyorken alevilerin böyle bir hakları yoktur bunun kazanımı için mücadele verilmektedir artı cem evlerinde çocuklarımıza din dersleri verilmektedir artı unutmayalım ki alevilik inancını okutarak dan ziyade aşılayarak kuşaklara devredebiliriz biz ezbere karşıyız .
2 ci sorunuzu pek anlayamadım sanırım alevilerin siaysi duruşuyla bağlantılı bir yaklaşım eğer doğru anlamışsam bundan doğal bir yaklaşım olamaz elbetteki ilkelerden taviz vermeden oportonist yaklaşmadan politik duruşlar değişebilir.
hümanist düşünce akımıyla ilgili görüşlerinize şöyle bir açıklama getirsem bektaşiliğin doğuşu yaklaşık 1240 yılına dayanır. Babailer isyanının bastırılmasından sonra Baba İshak’ın halifesi olan Hacı Bektaşı Veli etrafında toplananlar Hz. Muhammed’i mürşit, Hz. Ali’yi rehber, Hacı Bektaşı Veli’yi de pir olarak kabul ettiler.
şimdi şuraya varıcam hümanizm akımı 1950 lerde ortaya çıkmıştır.tabii reaksiyon olarak bir çıkıştır bu.bazı çevrelerce alevilikteki insana dayalı düşünceler hümanizmin içi boşaltılarak salt insan sevgisiymiş gibi lanse ediliyor ama tarihlere bakarak yorum yapacak olursam ve araştırırsak alevilikteki insan sevgisi farklıdır.umarım kendimi ifade edebilmişimdir .saygılar
cami, başta Ali olmak üzere 12 İmam’ların yaşamının her aşamasında sorgusuz ibadet mekanı olmuşken, Aleviler, hiçbir dönemde cami ile ilişkilenmeyeceklerdir. Bugün Hacı Bektaş Dergahındaki cami bile, Bektaşi kırımı sonrası 1826 tarihinin ürünü olacaktır. Keza Alevilerin yaşam alanlarındaki camiler, önce şeriatçılık ve modern dönemde de faşizmin zorla dayatmasının ürünü olarak boy gösterecek, ama yine de ibadet mekanı olarak itibar görmeyecektir; ta ki kimi Alevilerin kendi inançlarına yabancılaşması veya artık baskılardan bitap düşüp boyun eğmesine kadar.
alevilik islam içinde diyenler sanırım cami boyutunada cevap verirler..
Rindabdal 12.07.2007, 15:35 Esme oldukça haklı bu söylediklerinde..
Guneyy... ey! guneyy..
Sen o dizlerine manasını biliyor musun kuzum...
Bilmiyorsun... onlar dördüncü kapıdan edilen kelamlar...o makamları görmek tatmak lazım...
orda şeriat kapısını küçümseme var... orda hayatını şariatla geçirenlere, dini sadece ondan ibaret görenlere bir gönderme var...onları dinin özünü anlamaya bir davet var...
Onları senin gibi ateist olduğunu söyleyen birinin anlaması imkansız...
Ama o şiirlerin içeriğini kalben tasdik edip, Allahın varlığına birliğine inanıyorsan, peygambere inanıyorsan sen de müslüman oluverirsin ne güzel de olur...
Yahu alevilikle ilgili hiç bir şey bilmiyorsunuz o zaman...
Alevilik Kur'an eksenli değilmiş..
Alevilik kimi takip ediyor: Hz Muhammed ve ondan sonra halife olması gereken Hz Ali'yi...
Sıffın savaşında Muaviyenin askerlerinin mızraklarındaki Kur'an sayfalarını görünce Hz Ali'nin ordusundaki bir grup cahil sürüsü taraf değiştirdi....
Hz Ali ne dedi onlara...hmm!!!! enel Kur'an (ben Kur'anım) nereye gidiyorsunuz...
Hz Ali, alevi inancında konuşan kur'an olarak anılır.. daha bir sürü örnek veririm...
Bu iddialarını köksüz, dayanaksız. mesnedsiz...
Dedim ya siz ve sizin gibiler gerçekte olmayan bir aleviliğe bağlısınız...ona inanıyorsunuz....
ortada öyle kimliksiz kalmak istemediğiniz için kendinizi alevilere yamıyorsunuz.. yakamızdan düşün yahu....
Ateistseniz alevi olamazsınızzzz....
ateist deyin kendinize niye alevi diyorsunuz.. biz iannçlı aleviler ateistleri alevi kabul etmiyoruz...
siz aleviliğin içini boşaltıyorsunuz.. çok seviyorsanız aleviliği kendinize alevi demeyin... zarar vermeyin bize...
Katılıyorum
Kimi aleviler inançlarının gereğini bilmiyorlar;bunun için doğru söyleyenleri ellerinin tersiyle itiyorlar.Bunun için siz ne anlatırsanız anlatın onlar anlayabildikleriyle yetinmeye devam edeceklerdir.Okumuyorlar,araştırmıyorlar;kulakları na fısıldananları alevi inancı zannediyorlar.
Bir kısmı atheizmle özdeşleştirmiş alevi inancını...Kimi marksist felsefenin payandası yapmış yüzlerce yıllık alevi inancını.Daha da kötüsü bilenlerin sustuğu cahilin bağıra bağıra konuştığu bir zamanda yaşıyoruz;eğriler doğru gösteriliyor...Ne diyor Hazret-i ALİ:Eğrinin gölgesi de eğridir!
Dede tabir olunanlar,cenaze kaldırmaktan aciz;çoğu yerde alevilerin cenazelerini sünni imamlar defnediyor;ağızlarından çıkanlarla davranışları çelişiyor.
Alevilik sadece bir marka ense kökümüzde;çocuklarımız gereken terbiye ile büyümüyorlar.Onlara hiç olmazsa "eline beline diline hakim ol"ilkesini öğretsek adam gibi.Küçük yaşta alkola alışıyorlar...Ahlaki terbiye veremediğimiz için küçük yaşta bunalıma başlıyorlar...
Saygı ve selamlarımla...
Rindabdal 12.07.2007, 15:39 Ayenen katılıyorum Orkinos Can'a...
hernepeş 12.07.2007, 15:54 Esme oldukça haklı bu söylediklerinde..
Guneyy... ey! guneyy..
Sen o dizlerine manasını biliyor musun kuzum...
Bilmiyorsun... onlar dördüncü kapıdan edilen kelamlar...o makamları görmek tatmak lazım...
orda şeriat kapısını küçümseme var... orda hayatını şariatla geçirenlere, dini sadece ondan ibaret görenlere bir gönderme var...onları dinin özünü anlamaya bir davet var...
Onları senin gibi ateist olduğunu söyleyen birinin anlaması imkansız...
Ama o şiirlerin içeriğini kalben tasdik edip, Allahın varlığına birliğine inanıyorsan, peygambere inanıyorsan sen de müslüman oluverirsin ne güzel de olur...
Rindabdal ewet senden başka kimse bişey bilmiyor,en iisini sen biliyrsunn
bildiğim tek şey hiçbişey bilmediğimm :=)
senin bu yanlış bilgilerini bilmektense hiçbirşey bilmemeyi tercih ederim...
Rindabdal 12.07.2007, 15:57 Keşke sokrat gibi hiç bir şey bilmediğini bilebilsen sen hernepeş.. bu çok şey bilmek olurdu...
ama sen bundan çok uzaksın...maalesef bu böyle. bana kızsan da....
Bilimden gidilmeyen yolun sonu karanlıktır” diyen, “Okunacak en büyük kitap insandır” diyen, “Hakkı ister isen ademde iste / Irak’ta Mekke’de Hac’da değildir” diyen, “Telli sazdır bunun adı / Ne ayet dinler ne kadı”
bunlar kurandan alıntı degildir!!!
Saz
Yahu,bu saz denilen aletin de bir kudsiyeti mi var.Elbette saz ayet,kadı dinlemez.Kuş beyinlidir yahu.İçi boştur beyinsizler gibi.Boş teneke gibi her dokunuşta tıngırdar.Dut ya da çam kütüğünden yapılır.Ana malzemesi odundur.
Üstteki dizeler de derin tasavvufi anlamı olan,insani kamil mertebesine gelmiş,her baktığı yerde yaratanın izlerini görebilecek derecede feraset sahibi olmuş kişileri ifade etmektedir.bunlar derin mevzulardır;anlamını kavrayamadığımız ifadelerle forum oluşturmak ancak cehaletimizi ortaya çıkarıyor...Lütfen bildiklerimizi yazalım,anlaşalım.
Birbirinize ışık olalım.Eğri yanımızı düzeltelim.Gerçekleri öğrendiğimizde baş tacı edelim.Ön yargılarımızı yargılayalım.Gönüller kazanalım Yunusca.
hernepeş 12.07.2007, 16:00 Keşke sokrat gibi hiç bir şey bilmediğini bilebilsen sen hernepeş.. bu çok şey bilmek olurdu...
ama sen bundan çok uzaksın...maalesef bu böyle. bana kızsan da....
hıhıhı
senin gibi karşıt düşüncedeki insanlara saldırıya geçmiyorum en azından
medeni bir şekilde tartışmaya çalışıyoruz ama
senin bu saldırgan tutumun nedir anlayamadımm....
Rindabdal 12.07.2007, 16:06 Ben inancımı ve aleviliği korumaya çalışıyorum...
Kime karşı...
sen ve senin gibi tahrifat yapmaya kalkışan virüslere karşı..
saldıran sen ve senin gibiler..
benim hırçın görünmemin nedeni aktif savunma yapmamdan kaynaklanıyordur, yiğidim...
beyin hücrelerimdeki en son glikoz tükenene kadar sizinle dövüşmeye devam edeceğim...tükendikten sonra mı...Dolapta yeterince yiyecek var... kahvem ve çikolatam da var...ohh! çok şükür daha ne olsun...
biraz yiyecek alıp onları bilgiye çevirmek konusunda tecrübelidir benim vücudum... :)
Saz
Yahu,bu saz denilen aletin de bir kudsiyeti mi var.Elbette saz ayet,kadı dinlemez.Kuş beyinlidir yahu.İçi boştur beyinsizler gibi.Boş teneke gibi her dokunuşta tıngırdar.Dut ya da çam kütüğünden yapılır.Ana malzemesi odundur.
Üstteki dizeler de derin tasavvufi anlamı olan,insani kamil mertebesine gelmiş,her baktığı yerde yaratanın izlerini görebilecek derecede feraset sahibi olmuş kişileri ifade etmektedir.bunlar derin mevzulardır;anlamını kavrayamadığımız ifadelerle forum oluşturmak ancak cehaletimizi ortaya çıkarıyor...Lütfen bildiklerimizi yazalım,anlaşalım.
Birbirinize ışık olalım.Eğri yanımızı düzeltelim.Gerçekleri öğrendiğimizde baş tacı edelim.Ön yargılarımızı yargılayalım.Gönüller kazanalım Yunusca.
diyecek bişey bulamadım ::) bu anlamı cıkarmışsın diyecek bişey yok kolay gelsin :) sen bildiklerini yaz biz bilmediklerimizle devam edecegiz..
hernepeş 12.07.2007, 16:37 Ben inancımı ve aleviliği korumaya çalışıyorum...
Kime karşı...
sen ve senin gibi tahrifat yapmaya kalkışan virüslere karşı..
saldıran sen ve senin gibiler..
benim hırçın görünmemin nedeni aktif savunma yapmamdan kaynaklanıyordur, yiğidim...
beyin hücrelerimdeki en son glikoz tükenene kadar sizinle dövüşmeye devam edeceğim...tükendikten sonra mı...Dolapta yeterince yiyecek var... kahvem ve çikolatam da var...ohh! çok şükür daha ne olsun...
biraz yiyecek alıp onları bilgiye çevirmek konusunda tecrübelidir benim vücudum... :)
ortalıkta dolaşan bir virüs var ewet adı da :Rindabdal
haklısın bişey demiyorum
büyüyünce geçicek ama:=)
H.BaranYıldırım 12.07.2007, 17:16 Eyy ateistler...Aleviliği sevebilirsiniz...Ama alevi olamazsınız..bu inançlarına bağlı alevilere hakaret olur...
Alevilik islam dininin içindedir...
Yukarıda söyledim Anoduluyu islamlaştırırken cihad etmiyor muydu horasan erenleri...
Ve Anadolu'da bizim kadınlarımızın hepsi kapalıdır...
ama çarşaflı ve türbanlı değildir o ayrı...zaten şekil şartı yok...
Anadolu Kadınları, nenelerimiz erkeklerle tokalaşmaz..Hatta eve misafir geldi mi çoğunlukla ayrı yemek yenir.. Cenazelerde kadınlar ayrı erkekler ayrı yerde toplanır...Bu son söylediklerim şehirde de hala böyledir...
Ama Şehirde işler değişmiştir...
Şehir hayatı Alevi bayanların ve erkeklerin örfünü değiştirmiştir...
Kim ne derse desin örfümüzden koptuk...
sayın RİNDABDAL...
Öncelikle kırathane muhabbeti tarzını hiç sevmedim, hele aklı yürütmelerini hiç sevmedim. Kendini "Alim" gibi gösterme çabalarını daha bir sevmedim...
Herşeyi biliyor ve herşeyi çözmüş biri olarak yazıyorsun ve ukalalıktan öteye gitmiyor..
Alevilik denince ilk önce yazılı bir geleneği olmayan bir topluluk düşüneceksin. Yazılı olmadığı için bir sistemi yazılamamış, veya yazılanlar yokedilmiş. Alevi geleneği, Cumhuriyet ile yeniden yapılandırılmış ve bu türden "İslam içine" sokulmaya çalışılmıştır. Bu çabalar ile büyüyen dedelerin-babaların kendilerini İslam içine sokup değerlendirmeye çalışmıştır.
Aleviliği en doğru şekilde sadece ve sadece Alevi Ozanlarından öğrenebiliriz, Pir Sultan, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal gibi..
Sana dün verdiğim iki şiir de Yunus Emre'ye aittir ve ne kadar islam içinde ne kadar değil, okursan anlarsın.
Sudan sebeplerle Cami'ye gitmeyen, namaz kılmayan, oruç tutmayan bir topluluk sence müslüman mıdır?
Kadere inanmayan, ahirete inanmayan sence müslüman mıdır?
Aleviliği kendi istediğin şekilde göremezsin, kendince bir fikir yürütürsün ama bunlar sadece senin sığ fikirlerin olur; geleneğe bakarsan "İnsanı kendine Kabe edinmiş" bir fikrin müslümanlığına sadece kargalar inanır...
Sana göre senden farklı düşünen herkes virüs... Bir sen akıllısın bu memlekette... Bir sen biliyorsun herşeyi...
Tıpkı sadece Türkler var diyen Faşist güruhtan bir farkını göremiyorum; onlar nasıl ki kendine Kürt-Ermeni-Yahudi diyenleri virüs oarak görüyorsa sende, senin gibi düşünmeyenlere virüs diyerek ne kadar Faşist olduğunu göstermiş oluyorsun...
AleviKürt 12.07.2007, 17:28 cami, başta Ali olmak üzere 12 İmam’ların yaşamının her aşamasında sorgusuz ibadet mekanı olmuşken,
Bunu nerden biliyorsunuz? Sünnilerden mi duydunuz yoksa? :p
Aleviler, hiçbir dönemde cami ile ilişkilenmeyeceklerdir. Bugün Hacı Bektaş Dergahındaki cami bile, Bektaşi kırımı sonrası 1826 tarihinin ürünü olacaktır.
O dergahtaki Bektasiler namaz kilmadi mi hic? Ve Haci Bektas'in Makalatinda "Seriat kapisinda namaz vardir" yaziyor, ve ayrica eski Bektasi kaynaklarinda 4 halifenin ismi övülüyordu..
Simdi beni yanlis anlamayin.. Ama, sizin gibi, herseyi cogunluga bakarak degerlendirme yapacaksam, ve herseyi kelimesi kelimesine - Zahiri/dis anlamiyla degerlendireceksem, Haci Bektas da namazli bir Sünniydi..
Madem siz dünyayi ve islami, zahiri/dis anlamiyla, kelimesi kelimesine anlamiyla degerlendiriyorsunuz, o zaman Haci Bektasin hatta Bektasiligin de Sünni ve namazci tarikat olarak görmeliydiniz.. Yoksa kendinizle celisirsiniz..
Ben kendim Haci Bektas'in Sünni olmadigina eminim.. Aleviligin de islam icinde olduguna eminim.. Fakat siz, nasil olur da geleneksel Haci Bektasi savunursunuz, fakat geleneksel Alevilik görüsünü savunmazsiniz?
Keza Alevilerin yaşam alanlarındaki camiler, önce şeriatçılık ve modern dönemde de faşizmin zorla dayatmasının ürünü olarak boy gösterecek, ama yine de ibadet mekanı olarak itibar görmeyecektir; ta ki kimi Alevilerin kendi inançlarına yabancılaşması veya artık baskılardan bitap düşüp boyun eğmesine kadar.
Alevilik islamin icinde diyenler, Alevilikte cami vardir demiyor..
Alevilik islamin icindedir diyenler, 12 imamlarinin ögretilerini biliyor da ondan öyle diyorlar, fakat 12 imamlari tanimayanlar Alevilik islamin disindadir diyor.. Aradaki fark budur..
islam'a bi adamin yazdigi siirle inanacaksak herkes biseyler uydurur islam diye...
Şimdi elimizde kaynaklar var... bunları canlandırma zamanı....
Aleviliğin asli ve yardımcı kaynaklarını sıralarmısın bize?
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=23227
Bak Bakalım
Rindabdal 12.07.2007, 18:44 Sen de benim yazdıklarıma bak bakalım...
söyledim kaynakları...
Ne diyorsun onu söyle...
Diğerlerinin başka yerlerde ne dediği beni pek ilgilendirmiyor...
Varsa bir önerisi itirazı olan gelsin burada konuşalım...
AleviKürt 12.07.2007, 19:14 Alevilik denince ilk önce yazılı bir geleneği olmayan bir topluluk
düşüneceksin.
Yazili kaynaklari mevcuttur, Aleviligin islamin neresinde oldugunu ögrenmek
icin de yeterli. Fakat evet, yazili bir gelenegi yoktur diyebiliriz, sözlü
bir gelenege sahiptir. Ve bu sözlü gelenek de dedelerimizdir, dedelerimizin
EZICI COGUNLUGU Aleviligin islamin icinde oldugunu söyler, bu da bizim sözlü
kaynagimizdir. Aleviligin islamdan ayri oldugunu düsünen dedeler zaten son
yillarda ortaya cikan, ve KENDI DEDELERININ ÖGRETILERINI KABUL ETMEYEN
kisilerdir, o yüzden O DEDELER DE SÖZLÜ KAYNAK SAYILMAZ, onlar ne kadar
kaynak ise ben de okadar kaynagim.
Yazılı olmadığı için bir sistemi yazılamamış, veya yazılanlar
yokedilmiş. Alevi geleneği, Cumhuriyet ile yeniden yapılandırılmış ve bu
türden "İslam içine" sokulmaya çalışılmıştır. Bu çabalar ile büyüyen
dedelerin-babaların kendilerini İslam içine sokup değerlendirmeye
çalışmıştır.
Bu kesinlikle yanlistir, son yillara kadar hangi dede Aleviligi islamin
disinda görmüstür? Aleviligin ilk yazili kaynaklarindan (9. yy) tut, ve
simdiki dedelerimize kadar hepsi kendini islamin icinde görmüstür. Kendi
bagli oldugum dedelerden Cumhuriyetten cok öncesine dayanan kaynaklari
gördüm.
Aleviliği en doğru şekilde sadece ve sadece Alevi Ozanlarından
öğrenebiliriz, Pir Sultan, Yunus Emre, Kaygusuz Abdal gibi..
Alevilerin 7 ulu ozanlari da kendini hep islamin icinde görmüstür. yorumlari
nasil olursa olsun, bu yorumu islamin merkezinde görmüslerdir.
Örnekler:
SAH HATAYI:
Muhammed Ali'den kurulu yoldur
Evvel rehberinden kacana la'net
Evvel ikrar verüp sonra dönene
Yapistigi elden kacana la'net
(Ne güzel aciklamis Hatayi!)
Kerbela cölünde kandilde nurda
Gel dinim imanim Imami Hüseyin
Sah Hatayi'm eder pirim Ali'dir
Gittigimiz imamlarin yoludur
Ayrica de ne demis bakin:
Eri Hak görmeyen Hakk'i da görmez
Gözü bakar amma körden sayilur
NESIMI:
(Vâr) Veylinden irak olmak icin
(Hî) Hemîse âsikim Kur'âna ben
Ol dem ki yuzün görmüsüm yüzümü yere sürmüsüm
îmân-i sehâdet getirip anda Muselmân olmusum
YEMINI:
Dünyada kim dostum der peygambere
Kin tutmasin zerre kadar Ali'ye
Islam olduguna isbat zor olur
Ali'yi sevmeyen Hakk'a hor olur
VIRANI:
Sehadet vermisem ben Mustafâ'ya
Gulâmim cân-u dilden Murtazâ'ya
Men Virani'yem Ali'nin yolunda
Can bas vermisen eynel yakin
KUL HIMMET:
Kul Himmet meydanda sermest olalı,
Gel sende boyan yüzünü hu deyu,
Ali'nin aşkına yola düşeli,
Hayali gönlümde mihman hu deyu.
PIR SULTAN:
Pir Sultan Abdal'im kirklar yediler
Bu yolu erkâni anda kodular
Pir Sultan'im gercek veli
Erenlerden cekmez eli
On iki imamin yolu
Hünkâr Haci Bektas Veli
Sen bu yolun sahibini ararsan
Allah bir Muhammed Ali'dir Ali
Pir Sultan'im nesne bilmez
âb-i hayat icen ölmez
Kâfir müslümani yenmez
Ezelden basila geldi
KAYGUSUZ ABDAL:
Evliyadan gelen kelam
Okunan Kuran degil mi?
Gercek Veli'nin sözleri
Sûre-i Rahman degil mi?
Ali'yi sevenin hâk ol yoluna
Bilirsen derdine derman Ali'dir
Bu örnekleri sayfalarca uzatabilirdim, ama gerek yok.. o yüzden Fuzuli ve Yunus'dan da örnekleri yazmaya gerek görmedim.
Sana dün verdiğim iki şiir de Yunus Emre'ye aittir ve ne kadar islam
içinde ne kadar değil, okursan anlarsın.
Bugünün Sünnileri ile ozanlarimizin siirleri kiyaslarsak vay halimize..
Düsüncelerinden ögrenip, ve kendilerinin kendi inanclarini nasil gördükleri
önemlidir. Yukarda örnekleri verdim.
Sudan sebeplerle Cami'ye gitmeyen, namaz kılmayan, oruç tutmayan bir topluluk sence müslüman mıdır?
Kadere inanmayan, ahirete inanmayan sence müslüman mıdır?
Neden olmasin? 12 imamlarin ögreti elbette Islam'dir degil mi? Peki 12
imamlar ne demis? bunu hic düsündünüz mü? Yoksa siz 12 imamlari Caferilerden, Sünnilerden mi ögrendiniz? :lol: Onlarla yola cikacak ise Alevilik diye birsey kalmaz..
Aleviliği kendi istediğin şekilde göremezsin, kendince bir fikir
yürütürsün ama bunlar sadece senin sığ fikirlerin olur;
Elbette, ve islam-disicilar da bunu yapiyor. Onlar KENDI görüsünü ALEVILIK
ile degistiriyor. ALEVILIGIN kendi görüsü var.. Alevilik ise kendini hep islam görmüstür.. Aleviligi islam disi görmek, 7 ulu ozanlarimizi reddetmek,
yazili kaynaklarimizi reddetmek, önderlerimizi reddetmektir.
Saygilar
Alevilik İslam'ın içinde değildir, İslam Aleviliğin içindedir..
Siz farkında değilsiniz.. İslam değil Aleviliğe sarılıyorsunuz..
İslama sarılsaydınız Sünni olur çıkardınız hehe :)
İslam bir avutma aracıdır.. Alevilik, dar görüşlü değildir.. Alevilik İnançtır, Felsefedir, Kültürdür.. Herkes Alevi olabilir.. Ama Alevi olan sadece İslam değildir.. İslam, Aleviliğin yanında nedir ki? Bir hiç.
Ben Müslüman değilim, ve Müslümanlığın dayatılmasında da hiç hoşlanmam..Kendini Müslüman değil de sadece Alevi gören canlara sakın ola ki dayatma yapmaya kalkmayın.
hernepeş 12.07.2007, 21:16 Ben Müslüman değilim, ve Müslümanlığın dayatılmasında da hiç hoşlanmam..Kendini Müslüman değil de sadece Alevi gören canlara sakın ola ki dayatma yapmaya kalkmayın.[/B]
bende anlamadımm bu dayatma nedir,sanki zorla müslüman yapacaklar bizi hehehe :=)
bende anlamadımm bu dayatma nedir,sanki zorla müslüman yapacaklar bizi hehehe :=)
Onların Kanında var Müslüman etmek :) Yoksa tüm Dünya Kafir onlara..
Hemu Dine Kafir e bo wan :D
Anneannem bu gibiler için derdi ki;
'' Onlar Müslüman olmuş anagurban '' :)
AleviKürt 13.07.2007, 01:33 Islam-disicilar nasilsa "dayatma" istemiyorlar, bize de ayni sey gecerli.. Bize de "islam disi" demek bize saldirmaktir.. Bu yolda yürüyen yüzlerce firkalar katledildi! Varolan yollar ile biz ne sansliyiz ki bu inancimizi 21inci yüzyilda hala yasatabiliyoruz.. Bize katledememisler..
ALEVILIK bizim dinimizdir.. Bizim inancimiz bir oyuncak degildir.. Okadar istiyorlarsa kendilerini bizden, bizi onlardan ayirsinlar.. Yani bizden bahsetmesinler.. Kendi inanclarindan bahsetsinler..
Bir şiirden bir mısra hatırlıyorum."İbrahim,içimdeki putları kır..."
Bazı arkadaşlar Rindabdal'a haksız ithamlarda bulunuyorlar.Evet,Rindabdal eline bir balta almış alevilik adına içimize diktiğimiz putları kırıyor...Bırakın kırsın!
Helal olsun kardeşime!
Bir alevi olarak alnının ortasından öpüyorum!
serap_kerasus 13.07.2007, 03:43 bence alevilik islamdan bağımsız değildir..ancak islamı ne şekil algıladığına bakmak lazım.alevilik islamın (tıpkı diğer inanışlar gibi) felsefesi ile ilgilenmiştir..dünya genelinde islam dininin hakim olduğu coğrafyalara bakarsak, onların islamı yaşayışşekillerine , genel mana da "şekil" üzerine yoğunlaşmıştır.ama alevilik islama şekilm olarak bakmaz, felsefesine iner. bu anlamda ortadoks (sünni islamdan ) farklıdır. ama alevilik islamiyetten bağımsız değildir. çünkü etkilenmiştir. bugün hz. Ali'siz bir alevilik düşünebilyorsanız , o zaman bağımsızdır islamiyetten..ama aelvilik hz. Ali' den bağımsız düşünülemeyeceği için sorunu "islam vardır içinde ya da yoktur diye " tartışmak yerine alevilk islamın hangi boyutuyla iliglenmiş ve islamı kendisi nasıl yorumlamış buna bakmak gerekir
Bir şiirden bir mısra hatırlıyorum."İbrahim,içimdeki putları kır..."
Bazı arkadaşlar Rindabdal'a haksız ithamlarda bulunuyorlar.Evet,Rindabdal eline bir balta almış alevilik adına içimize diktiğimiz putları kırıyor...Bırakın kırsın!
Helal olsun kardeşime!
Bir alevi olarak alnının ortasından öpüyorum!
putlarımı kırıyor :=:) yoksa binlerce yıllık aleviliği sunni islama yamamak için çabalıyormu ? bu kadar arsızlıgada pes dogrusu
alevilik islama şekilm olarak bakmaz, felsefesine iner.
Yanılıyorsunuz. Sunni tasavvufçularda islami kendilerince felsefi boyutta değerlendirir.
Diğer taraftan Aliye mitolojik bir olgu yükleyerek onu islami motif içerisinde görebilirsiniz. Bunun dışında Aliyi, Ali olarak İslamda görmeniz söz konusu değildir.
4 kapı 40 makamın ne olduğunu bilmeyenler, şeriat kapısındakilere bakıp, Aleviliğin İslamla ilgisi olmadığını söylüyorlar.
Bu bizim aleviliğimiz niçin bu kadar çok tartışılıyor anlamış değilim. Bunu yapanlarda ne yazık ki bizim içimizden Yoldan edepden ayrılmışlar. Böyle bir tezat ve çelişki olabilir mi kişinin kendisi ile.. Bir taraftan kendisini Marxsist ateist, Allah bilmez olarak tanımlayan insanlar diğer taraftan almışlar ellerine, dolamışlar dillerine aleviliği tartışıyorlar. ne acı..........
Bu bizim aleviliğimiz niçin bu kadar çok tartışılıyor anlamış değilim. Bunu yapanlarda ne yazık ki bizim içimizden Yoldan edepden ayrılmışlar. Böyle bir tezat ve çelişki olabilir mi kişinin kendisi ile.. Bir taraftan kendisini Marxsist ateist, Allah bilmez olarak tanımlayan insanlar diğer taraftan almışlar ellerine, dolamışlar dillerine aleviliği tartışıyorlar. ne acı..........
Aleviliğe en büyük zararı veren yozlaştıran, asimile eden İslamcılardır. Bir Alevinin artık kendisine güveni olmalı. Falanca dinin altına sığınmayı bırakıp kendi ALEVİLİĞİMİZİ ön plana çıkarmalıyız. Alevilik, islamdan, hristiyandan, yahudiden daha değerledir bir Alevi için. Bunu görürsek kazanırız aksi halde çocuklarınız camilerde zaman geçiririler...
Aleviliğe en büyük zararı veren yozlaştıran, asimile eden İslamcılardır. Bir Alevinin artık kendisine güveni olmalı. Falanca dinin altına sığınmayı bırakıp kendi ALEVİLİĞİMİZİ ön plana çıkarmalıyız. Alevilik, islamdan, hristiyandan, yahudiden daha değerledir bir Alevi için. Bunu görürsek kazanırız aksi halde çocuklarınız camilerde zaman geçiririler...
Evet Aleviler bunu yaptıktan sonra Bizde Sunnileri İslamdan kovdukmu her şey çok daha güzel olacak.
O zaman islamla sorunun olmayacak Nesimi :)
Evet Aleviler bunu yaptıktan sonra Bizde Sunnileri İslamdan kovdukmu her şey çok daha güzel olacak.
O zaman islamla sorunun olmayacak Nesimi :)
İslamın ilk zamanları güzeldi ama maalesef o devirler yezit ve emevi zihniyeti sayesinde kapandı ve bu hale geldi herşey. Mantıklı düşününce o döneme geri dönüş yapmak toplumsal olarak mümkün olmayacak o yüzden en güzeli alevi-sunni hoş görü içinde birarada yaşamalı.
İslamın ilk zamanları güzeldi ama maalesef o devirler yezit ve emevi zihniyeti sayesinde kapandı ve bu hale geldi herşey. Mantıklı düşününce o döneme geri dönüş yapmak toplumsal olarak mümkün olmayacak o yüzden en güzeli alevi-sunni hoş görü içinde birarada yaşamalı.
Bu toplumsal olarak geri dönüşüm değil toplumu bilinçlendirip var olan değerleri yıkıp, islamdaki sömürü araçlarını ortadan kaldırıp bahsettiğin o dönemdeki islamı ortaya çıkarmaktır.
Nesimi sende mi halen hoş görüden bahsediyosun? Kendisini değiştirmediği, tabularını yıkmadığı,dogmatik olduğu, irrasyonel olduğu ..... sürece her sunni potansiyel Alevi düşmanıdır.
teynarane 13.07.2007, 11:48 Alevi inancı islam inancının içinde doğmuştur. Aleviliği islamdan soyutlamak yada uzaklaştırmak ne kadar doğru değilse cem vakfı gibi alevi inancını salt Alevi İslam Türk sentezinede çekmek doğru değildir.
Dolayısı ile bana göre alevi inancı islamın içinde çıkmış ama kendi çizgisini oluşturmuştur.
hernepeş 13.07.2007, 12:48 Dolayısı ile bana göre alevi inancı islamın içinde çıkmış ama kendi çizgisini oluşturmuştur.
ewet bence de kesinlikle öyle....
H.BaranYıldırım 14.07.2007, 02:00 Aleviliği çok hafife alıyorsunuz bence...
Öncelikle Alevilik, islamın içerisinde görürseniz Kuran'ın argümanları ile konuşmak zorunda kalırsınız. Ve Kuran'ın argümanları ile konuşursanız emin olun ki Sünnileşirsiniz. Tıpkı Dedeleriniz gibi, babalarınız gibi...
Kuran'ın terimleri Allah-Peygamber-Namaz-Oruç-Cami-Cihad-Kader-Cennet ve Cehennem vs. dir ama Alevilik neredeyse bunların hiçbirini kabul etmez.
Misal; Peygamberlik...
Bir dinin peygamberi o dinin mensubu birinden -Ali- daha altta olur mu? Hatta daha da fazlası 40'lar meclisine giremeyen bir Peygamber olur mu?
Alevilik kesinlikle islam içerisinden çıkmış değildir; olsa olsa kıyımlardan kaçan Alevilerin kendilerini bir çeşit korumaya alma çabalarının bir eklektiğidir.
Ozanlara iyice bakmak gerekiyor...
Aleviliği çok hafife alıyorsunuz bence...
Öncelikle Alevilik, islamın içerisinde görürseniz Kuran'ın argümanları ile konuşmak zorunda kalırsınız. Ve Kuran'ın argümanları ile konuşursanız emin olun ki Sünnileşirsiniz. Tıpkı Dedeleriniz gibi, babalarınız gibi...
Kuran'ın terimleri Allah-Peygamber-Namaz-Oruç-Cami-Cihad-Kader-Cennet ve Cehennem vs. dir ama Alevilik neredeyse bunların hiçbirini kabul etmez.
Misal; Peygamberlik...
Bir dinin peygamberi o dinin mensubu birinden -Ali- daha altta olur mu? Hatta daha da fazlası 40'lar meclisine giremeyen bir Peygamber olur mu?
Alevilik kesinlikle islam içerisinden çıkmış değildir; olsa olsa kıyımlardan kaçan Alevilerin kendilerini bir çeşit korumaya alma çabalarının bir eklektiğidir.
Ozanlara iyice bakmak gerekiyor...
Genel olarak katılıyorum ama Alevilikde genel olarak Kur'an ölülerin ardından okunan bir kitap şeklindedir. Allah peygamber gibi kavramlar elbette Alevilikde de vardır. Ancak Alinin önemi farklıdır. Tanrısallaştırılmış bir isimdir ALİ. Diğer peygamberlere saygı ile bakılır Musadan İsaya İbrahimden İsmaile kadar hepsi insan-ı kamildir. İslam ile ehlibeyt bağı vardır sadece.
Bütün genellemeler yanlıştır mantığıyla yaklaşıldığında yapılan her yorumda istisnai bir yön buldum kendime göre...Alevilik islamı anlamlandırma ve yorumlama bakımından kendine özgü bir perspektifler içerir ama neticede islamdan ayrı düşünülemez...Bunun yanında genel anlamda bir alevi profili tanımlamak olanaksız...
H.BaranYıldırım 14.07.2007, 15:00 Ancak Alinin önemi farklıdır. Tanrısallaştırılmış bir isimdir ALİ.
Ali figürü tabi ki farklıdır, özellikle sünni kesimlere göre...
Alevilikte, bu yönde İslam'dan ziyade Hristiyanlığa benzer. Allah-Muhammed-Ali üçlüdür, üçü de bir ve aynıdır, üçü ayrı ayrı ve birlikte HAK'tır... Yani GERÇEK'tir.
Hristiyan teolojisinin bilinen Üçlemesi gibi, Triteizm derler galiba. Alevi deyişlerine de bakarsanız üçünün birbirinden ayrılmadığını görürsünüz. Ali, üçünün birlikte alınmış adıdır.
Kanımca, üçüncü halife olan Ali ile sadece bir takiye çerçevesinde benzerlik taşımaktadır. Zaman geçtikçe de giderek bunu içselleştirmişlerdir. Misal, 12 İmam figürünün Balım Sultan ile Aleviliğe geldiğini ve Hacı Bektaş'ın da 12 İmam kültüründen haberi olmadığını unutmayın...
Yani Aleviliğe nasıl ki Ali daha sonradan eklenmişse, 12 İmam da daha sonra eklemlenmiştir...
Bütün genellemeler yanlıştır mantığıyla yaklaşıldığında yapılan her yorumda istisnai bir yön buldum kendime göre...Bütün genellemeler yanlış olunca Evrenselllikten koparsınız; o zaman da o kadar peşinde koştuğumuz "bilim"den koparız ki bilim peşinde koşan bir Kültür olan Alevilikten bahsettiğimizi unutmayalaım...
Bunun yanında genel anlamda bir alevi profili tanımlamak olanaksız...
Profil sunmaktan ziyade, öncelikle ne olduklarını öğrenmeye çalışıyoruz.
Modern zamanların en büyük sorunu olan Kimlik sorunudur bu da, kimlik'imizi öğrenmeye çalışıyoruz...
alevileri islam içinde görebilirim, ateist alevileri değil.. bütün aleviler ateistmidir?. değildir ancak o yöne meyledeni bir hayli fazla.. esasında ateistleri hiç bir din kalıbı içine koyamayız. sünnilerdede ateist çok. her namaz kılanı, softa olanı sünni sanıyor ve aha düşmanımız deyip yaftaları yapıştırıyorsunuz. ateist aleviler için: nifaktır bu !...
Bu bir tartışmadır!
Sormak isteğim sorular ve bunların cevabı savunmamı oluşturacaktır.
Elinizde bir mezhep veya din veya inanış var bunun nitelikleri;
1. Bölgesel olarak ayinleri ve gelenekleri ciddi farklılık gösteriyor.
2. Bölgesel olarak kendini içinde bulunduğu düzen ile bazen savunan bazen ise karşısında durarak ifade ediyor.
3. Genel olarak Gençlerine kendi inanışına ait eğitim vermiyor, ancak ilginç bir şekilde nereden geldiğini bilmediğim hümanist (insanı air olan herşeyi seven) yanı bir şekilde bir şekilde mayasında katmayı başarıyor?....
4. 33 yaşında bir insanım ve etrafımda yaklaşık 200 genç akrabamdan hiç birisi eğitim almadığı gibi merak da etmiyor. Asimile olması kaçınılmaz bu kitlenin zamanla gelişen bir özelliğide Sunni deyimleri ağzına pelesenk etmesi ve tanrı inancının zayıflaması.
Bunun sonucunda belki İslamın içinde belki hiç oralarda olmayan Alevi inanış, kültür veya düşüncesi zamanla ateist nitekli bir kitlenin elinde kalacağı bunun sonucunda ise İslamiyetle otomatik olarak tüm bağlarını kopracağını öngörüyorum
adigüzel islamin disindayiz dersen bir alevi olarak bence yanlis neden dersen
kitabimiz kuran peygamberimiz Hz. Muhammed(SAV) ayinlerin farkli olabilir ama sonuçta tüm semavi dinlerde ibadet allahadir sen böyle düsünürsen kendini gayrimüslim olarak görürsün ve belki diger alevileride.
sunu unutmayalim ki elhamdülillah müslümaniz.
dilan_7670 15.07.2007, 22:05 cami, başta Ali olmak üzere 12 İmam’ların yaşamının her aşamasında sorgusuz ibadet mekanı olmuşken, Aleviler, hiçbir dönemde cami ile ilişkilenmeyeceklerdir. Bugün Hacı Bektaş Dergahındaki cami bile, Bektaşi kırımı sonrası 1826 tarihinin ürünü olacaktır. Keza Alevilerin yaşam alanlarındaki camiler, önce şeriatçılık ve modern dönemde de faşizmin zorla dayatmasının ürünü olarak boy gösterecek, ama yine de ibadet mekanı olarak itibar görmeyecektir; ta ki kimi Alevilerin kendi inançlarına yabancılaşması veya artık baskılardan bitap düşüp boyun eğmesine kadar.
neden ıslamı camı boyutu olarak degerlendırıyorsunuz?
Aleviliği bir din olarak görürseniz , bir sürü dinin içine sokuşturabilirsiniz.
Ama , Alevilik bir din değil bir felsefe ve bir yaşam biçimidir.
Yarin yanağından gayrı her yerde ve her şeyde hep beraber diye bilenlerin yaşam biçimidir.
Alevilik gibi harika bir felsefeyi islam dini ile bağdaştırır, onu islami inanış içine sıkıştırmaya kalkışırsanız, ona düşmanlı eder, özünden uzaklaştırmaya çalışırsınız.
Çünkü o yaşam biçimini Yüz yıllar önce aleviler kendi aralarında yaşarken, avrupada Kiliseler enginazsyon mahkemelerinde giyotinle kafa kesiyordu.
Yüzyıllar önce aleviler o yaşam biçimini yaşarken, Müslümanlar insanları taşlayarak öldürüyorlardı.
O muhteşem felsefeyi, yaşam biçimini ve kültürü hiç bir dinle bağdaştıramazsınız.
Çünkü hiç bir din o yaşam kültürüne ve felsefesine erişememiştir, ve erişemezde.
poseid0n 26.07.2007, 18:47 ya neden bu kadar aleviligi dinden uzak tutuyoruz...mesela pirim hz.ALİ şehit edileceğini bile bile mescitte(eskiden cami yoktu) isteğiyle girip namazını kılarken şehit edilmiştir 7 yaşında müslüman olmuştur ve hz. MUHAMMET MUSTAFANIN kızını verebilecegi kadar ona yakın biridir... kıssaca pirimiz islamın dışında değil bilakis merkezindeydi... lütfen kendimizi müslümanlıgın dısında görmeyelim... kabul edin elhamdürüllah müslümanız... kendini islamın dısında gören müslümanda olamaz ne yazıkki alevide...
poseid0n 26.07.2007, 18:50 --------------------------------------------------------------------------------
ya neden bu kadar aleviligi dinden uzak tutuyoruz...mesela pirim hz.ALİ şehit edileceğini bile bile mescitte(eskiden cami yoktu) isteğiyle girip namazını kılarken şehit edilmiştir 7 yaşında müslüman olmuştur ve hz. MUHAMMET MUSTAFANIN kızını verebilecegi kadar ona yakın biridir... kıssaca pirimiz islamın dışında değil bilakis merkezindeydi... lütfen kendimizi müslümanlıgın dısında görmeyelim... kabul edin elhamdürüllah müslümanız... kendini islamın dısında gören müslümanda olamaz ne yazıkki alevide...
yusufçukgecegez 30.07.2007, 15:29 aslında konu başlığında bir mantık hatası var.islam bir dini yapı.alevilik ise kültürel yapı.alevi fertler,islamiyet,hristiyanlık,ateizm gibi inanç lara ayrılabiliyorlar.alevilik hiçbir inanş oluşumunun ne içinde olabilir nede dışında kalabilir.benim bir sünni olarak gördüğüm bu.
oncelikle ustteki sunni kardesime sunu soyleyeyim bir sunni olarak aleviligi yorumlama hakki sizlere dusmez.
ben bir alevi olarak, aleviligin islamiyetten ayri oldugunu dusunmuyorum tabiki gercek islamiyetten su anki bozulmus islamiyetten degil. ilk muslumanlar hz. muhammet, hz. ali ve digerleri alviler tarafindan deyislerinde cem ibadetinde surekli zikredilir. ve onlarin islam inanci uzerine alevilik gelismistir.
Ayrica alevilik gibi buyuk bir inanc ve yasam felsefesini tek bir dinle bagli tutmak dogru degildir, alevilik cok genis ve temeline insani koyan bir inanctir, hayat felsefesidir.
herkese yasaminda baris, mutluluk ve basarilar dilerim.
Olgun
yusufçukgecegez 03.08.2007, 11:31 oncelikle ustteki sunni kardesime sunu soyleyeyim bir sunni olarak aleviligi yorumlama hakki sizlere dusmez.
ben bir alevi olarak, aleviligin islamiyetten ayri oldugunu dusunmuyorum tabiki gercek islamiyetten su anki bozulmus islamiyetten degil. ilk muslumanlar hz. muhammet, hz. ali ve digerleri alviler tarafindan deyislerinde cem ibadetinde surekli zikredilir. ve onlarin islam inanci uzerine alevilik gelismistir.
Ayrica alevilik gibi buyuk bir inanc ve yasam felsefesini tek bir dinle bagli tutmak dogru degildir, alevilik cok genis ve temeline insani koyan bir inanctir, hayat felsefesidir.
herkese yasaminda baris, mutluluk ve basarilar dilerim.
Olgungörünen köy hakkında yorum yapmak alevi olmayı gerektirmez sanırım.:D
ibrahim Dogan 03.08.2007, 11:48 Merhaba canlar ehlibeytsiz on iki imamsız alevilik olamaz cemlerimizde okunan deyiş,duazimam,gülbenlerde bu aciktir aleviligi carpıtmayalım yol bizim erkan bizim gercek islam bizim biz tarih boyunca hep zulme ugradık kendi yolumuzu unutmadık zaten her lafa baksaydık binlerce yıl bu yol olmazdı.Birde canlar ülkemizde bi asimilasyon var deniliyo yok degil ama en kötüsü bizim insanlarimizin kendi kendilerine asimile olmaları bunlardanda kar etmek insanlarada sessiz kalamayız'''YA ALLAH YA MUHAMMET YA ALİ DİYENLERDENİZ'''
AleviKürt 03.08.2007, 17:52 Alevilik ne kadar ordan burdan etkilenmis ise, Sunnilik de okadar az islamdir..
DERSİM_Gülay 03.08.2007, 20:31 bence alevilik kesinlikle islmın içindedir.islamdaan ayrılamaz.madem ki şahımız ALİ , o zamn islamin içindedir.hz.ali namaz kılmaz mıydı, oruç tutmaz mıydı madem ki aleviler hz.aliyi önderleri olarak kabul ediyolarsa neden bazı kesim halan da islamın dışında olduğunu savunuyolar o zaman aleviliğin sınırları ne sölesinler bize de bizde aydınlanalım bu konuda .
yusufçukgecegez 04.08.2007, 00:18 Alevilik ne kadar ordan burdan etkilenmis ise, Sunnilik de okadar az islamdir..yani bu maç bereberemi demek.:)
AleviKürt 04.08.2007, 11:54 yani bu maç bereberemi demek.:)
Evet..
Bir dine Bilim Gözlükleri'yle bakildiginda, dünyada hangi din olursa olsun, hepsinin bir kisi ya da bir halk tarafindan yaratildigi kabul edilir.
Biz Aleviler nedense, bu Bilim Gözlüklerini sirf kendi inancimiza kullaniyoruz (Büyük Celiski). Bu Gözlükleri giyen, ve Sünniligin yaratilisini arastiran bir sürü arastirmalar var, fakat bu konularin Alevilere göre önem tasimadigi icin ilgilenmemislerdir.
Ve unutulmamasi gereken büyük yanlisimiz da budur:
Bu Bilim Gözlükleri'nden tek 1 tane yok, onlarca degisik Gözlük var.. Biz Aleviler bu Gözlüklerin tek 1 tanesini ögrenmisiz ne yazik ki.
Bu Bilim Gözlüklerinin disinda bir de Din Gözlükleri vardir.. Bir Din'e inanan kisi o Din'in Gözlüklerini takar, ve dünyaya o Gözlüklerden bakar.
yusufçukgecegez 04.08.2007, 12:42 Evet..
Bir dine Bilim Gözlükleri'yle bakildiginda, dünyada hangi din olursa olsun, hepsinin bir kisi ya da bir halk tarafindan yaratildigi kabul edilir.
Biz Aleviler nedense, bu Bilim Gözlüklerini sirf kendi inancimiza kullaniyoruz (Büyük Celiski). Bu Gözlükleri giyen, ve Sünniligin yaratilisini arastiran bir sürü arastirmalar var, fakat bu konularin Alevilere göre önem tasimadigi icin ilgilenmemislerdir.
Ve unutulmamasi gereken büyük yanlisimiz da budur:
Bu Bilim Gözlükleri'nden tek 1 tane yok, onlarca degisik Gözlük var.. Biz Aleviler bu Gözlüklerin tek 1 tanesini ögrenmisiz ne yazik ki.
Bu Bilim Gözlüklerinin disinda bir de Din Gözlükleri vardir.. Bir Din'e inanan kisi o Din'in Gözlüklerini takar, ve dünyaya o Gözlüklerden bakar.
hem bilim hemde din gözlüğünden bakılıp yine doğrulara ulaşılabilir bence,önemli olan fanatizm yapmamak.bilim herşeyi açıklayamaz ve çözümleyemez.sadece bilimsel gerçekleri kabul edersek aslında çok ilkel kalmış oluruz,çünkü akıl bilimden ilerdedir,akıl ben varmıyım sorusunu sorduğundan itibaren bilim ve inaç kaynaklarını kullanarak en doğruya ulaşabilir.inancı yok saymak bilimin en büyük eksiği.buna karşın,bilimsel olarak çok saçma olmasına karşın,dini hurafelere körü körüne inanmakda çok büyük eksik.bilimsel çerçevede bütün dinleri incelediğimizde yolumuz evreni en iyi şelilde açıklayabilen islama çıkar.alevilikte islamın dışına çıkarılırsa aslında bilimsel bir eksiklik yaratmış olur kendine
AleviKürt 04.08.2007, 13:24 hem bilim hemde din gözlüğünden bakılıp yine doğrulara ulaşılabilir bence,önemli olan fanatizm yapmamak.bilim herşeyi açıklayamaz ve çözümleyemez.sadece bilimsel gerçekleri kabul edersek aslında çok ilkel kalmış oluruz,çünkü akıl bilimden ilerdedir,akıl ben varmıyım sorusunu sorduğundan itibaren bilim ve inaç kaynaklarını kullanarak en doğruya ulaşabilir.inancı yok saymak bilimin en büyük eksiği.buna karşın,bilimsel olarak çok saçma olmasına karşın,dini hurafelere körü körüne inanmakda çok büyük eksik.bilimsel çerçevede bütün dinleri incelediğimizde yolumuz evreni en iyi şelilde açıklayabilen islama çıkar.alevilikte islamın dışına çıkarılırsa aslında bilimsel bir eksiklik yaratmış olur kendine
Evet kesinlikatiliyorum.. Hem bilim hem de din olmali.. Fakat bilim dini bozmamali, din de bilimi bozmamali. Alevilerin yaptigi ise budur, bilimin dini bozmasina izin veriliyor.. Sünniler bunu yapmaz mesela.
Dünyanin en büyük bilim adamlarinin bir cogu bir dine inanmislardir.. Hatta dindar insanlar olmuslardir bile.. Bilim daha cok, ölcülen ve görünen seyler ile ugrasir, din ise, duygu, his, akil, vicdan vs.
en son cümlene de diyecek laf yok.
Alevilerin en cok sorunlarla karsilastigi konular sunlardir:
1. Inanclarini sinirlarini bilmek (yani inancsal yönünün kapsamini bilmek)
Bu yüzdendir ki, bir dedenin hakaret ve asagilama olarak algiladigi seyleri (örnek: Alevilik surdan burdan etkilenmis) bir sürü Alevi normal karsiliyor.. Fakat yine bir dedenin asagilanma olarak algiladigi baska seyleri ise (örnek: cem uydurmadir) bir sürü Alevi kesinlikle hakaret olarak algilar.. Fakat ikisinin anlami aynidir.
Türkiyedeki bilim adamlari "Alevilik x'den etkilenmis" dediginde, kasti sudur:
mesela Cem ritüeli Samanizm,Zerdüstlük vesaire'den alinmis. Musahiplik x inancindan alinmis, ki bunlar neyin anlamina geliyor? Yazili kaynaklarimizin dogrulugu sifirdir, ve dedelerimizin yüzyillardir bize söyledikleri yalandir, ve inancimiz insan tarafindan yaratilmis demek oluyor.
2. Alevilik kelimesinin anlami
Kime göre, Alevi bir sürü inancin üst kimligidir, kimine göre bir alt kimlik, kimine göre bir etnik kimlik, kimine göre bugün Anadolu'da yasayan Alevi halkinin inandigi inanca verilen isimdir, vs. vs.
3. Kültür, din ve etnik kimlik ayrimini yapabilmek
Bunu bir örnekle gösterelim:
bir Alevi Türkmen insani:
Alevilik inanci nedir o insanin?
Alevilk kültürü nedir o insanin?
Türk kültürü nedir o insanin?
4. Kaynak secimi
Aleviligin kaynagi, dedelerimizin, buyruklarimizin hic bir zaman bahsetmedigi, hatta redettigi eski inanclar midir (Samanizm, Zerdüstlük, Budizm vs.)?
Aleviligin kaynagi, Haci Bektas'in düsünceleri midir (Bektasi / Alevi sorunu)?
3 ve 4'ü de 1-2'den ayirmak yanlis olur. Bu sorunlarin hepsinin ana kaynagi aynidir.
Benim kisisel görüsüm budur:
Türkiye'deki insanlar egitimindeki, zorunlu din (Hanefilik) dersleri gibi dersler yüzünden, ve sansür, subjektiflikten dolayi bu sorunlari cekiyor.
Fakat Sünnilerin böyle bir sorunla karsi karsiya olmamalari da baska birsey gösteriyor:
Sünniligin Diyanet ile bir merkezlesme varligi. Diyanet'in cevabi ne ise, Sünnilerin de bu soruna cevabi o olur. Fakat Alevilik'te böyle bir merkezi kurum yoktur. Dedeler vardir, ama onlar da AABK ve PSAKD gibi dernekler tarafindan eziliyor.
yusufçukgecegez 04.08.2007, 14:17 Evet kesinlikatiliyorum.. Hem bilim hem de din olmali.. Fakat bilim dini bozmamali, din de bilimi bozmamali. Alevilerin yaptigi ise budur, bilimin dini bozmasina izin veriliyor.. Sünniler bunu yapmaz mesela.
Dünyanin en büyük bilim adamlarinin bir cogu bir dine inanmislardir.. Hatta dindar insanlar olmuslardir bile.. Bilim daha cok, ölcülen ve görünen seyler ile ugrasir, din ise, duygu, his, akil, vicdan vs.
en son cümlene de diyecek laf yok.
Alevilerin en cok sorunlarla karsilastigi konular sunlardir:
1. Inanclarini sinirlarini bilmek (yani inancsal yönünün kapsamini bilmek)
Bu yüzdendir ki, bir dedenin hakaret ve asagilama olarak algiladigi seyleri (örnek: Alevilik surdan burdan etkilenmis) bir sürü Alevi normal karsiliyor.. Fakat yine bir dedenin asagilanma olarak algiladigi baska seyleri ise (örnek: cem uydurmadir) bir sürü Alevi kesinlikle hakaret olarak algilar.. Fakat ikisinin anlami aynidir.
Türkiyedeki bilim adamlari "Alevilik x'den etkilenmis" dediginde, kasti sudur:
mesela Cem ritüeli Samanizm,Zerdüstlük vesaire'den alinmis. Musahiplik x inancindan alinmis, ki bunlar neyin anlamina geliyor? Yazili kaynaklarimizin dogrulugu sifirdir, ve dedelerimizin yüzyillardir bize söyledikleri yalandir, ve inancimiz insan tarafindan yaratilmis demek oluyor.
2. Alevilik kelimesinin anlami
Kime göre, Alevi bir sürü inancin üst kimligidir, kimine göre bir alt kimlik, kimine göre bir etnik kimlik, kimine göre bugün Anadolu'da yasayan Alevi halkinin inandigi inanca verilen isimdir, vs. vs.
3. Kültür, din ve etnik kimlik ayrimini yapabilmek
Bunu bir örnekle gösterelim:
bir Alevi Türkmen insani:
Alevilik inanci nedir o insanin?
Alevilk kültürü nedir o insanin?
Türk kültürü nedir o insanin?
4. Kaynak secimi
Aleviligin kaynagi, dedelerimizin, buyruklarimizin hic bir zaman bahsetmedigi, hatta redettigi eski inanclar midir (Samanizm, Zerdüstlük, Budizm vs.)?
Aleviligin kaynagi, Haci Bektas'in düsünceleri midir (Bektasi / Alevi sorunu)?
3 ve 4'ü de 1-2'den ayirmak yanlis olur. Bu sorunlarin hepsinin ana kaynagi aynidir.
Benim kisisel görüsüm budur:
Türkiye'deki insanlar egitimindeki, zorunlu din (Hanefilik) dersleri gibi dersler yüzünden, ve sansür, subjektiflikten dolayi bu sorunlari cekiyor.
Fakat Sünnilerin böyle bir sorunla karsi karsiya olmamalari da baska birsey gösteriyor:
Sünniligin Diyanet ile bir merkezlesme varligi. Diyanet'in cevabi ne ise, Sünnilerin de bu soruna cevabi o olur. Fakat Alevilik'te böyle bir merkezi kurum yoktur. Dedeler vardir, ama onlar da AABK ve PSAKD gibi dernekler tarafindan eziliyor.
gerçekten çözünsel ve bilimsel bir yaklaşım.bende bir sünnilik analizi yapayım.
okadar çok alim,yazılı ve sözlü kaynak varki,sünniler daha doğar doğmaz,kesinliği kabul edilmiş dini bilgiler paketler halinde zihinlere yükleniyor.bu ise bir düşünme ve sorgulama tembelliği yaratıyor.öğrenilen paketler doğrular paketi kabul edildiği için zamala araya şıkıştırılmış yanlişlarda doğru olarak kabul görüyor.bugün bir çok imamın bilgisi paket bilgidir.bu paket bilgilerde halka ulaşıyor.bu aktarımlar sonucundada deformasyon hat safhaya ulaşıyor.bence dini açıdan tek verilmesi gereken paket şu.evreni yaradan bir allah var ama sen bunu kendi aklınla tasdikle.
insanda bir inanma ihtiyacı vardır.bu öyle bir ihtiyaçtırki mantıkla hiç alakası olmayan şeyleri bile gerçek olarak kabul ettirir insana.insan inaçsız olduğu halde ön yargısız olarak yaradıcı varmıdır yokmudur sorgusuyla hareket ettiğinde sonuçta mutlaka yaradıcının varlığına ulaşır.ikinci basamak ise yaradıcı olduğuna göre onu en iyi tarif eden bilimsel gerçeklerle çelişmeyen inanç sistemi hangisidir bu araştırılır.ben kendi adıma islam diyorum.sünnilik fazlasıyla inanç enjekte ederken,alevilikte fazlasıyla inaçta serbest bırakmakta.yapılması gereken ise aleviliğin toparlanarak daha sağlam bir temele oturtulması,sünniliğinde arındırılması.yoksa bu siz öylesiniz biz böyleyiz lkavgası kıyamete kadar süser gider.
Mesut Gündüz 04.08.2007, 14:20 İslam aleviliğin neresinde? Alevi olduk ne oldu, sünni olduk ne oldu,Alevi olsak ne olur, islam olsak ne olur,hristiyan olsak ne olur bunlara fazla kafayı takmamak lazım.Tanrı varmı yokmu; varsa hepsinin tanrısı zaten.
Saygılar,
MG
yusufçukgecegez 05.08.2007, 23:26 yaradıcı varmı yokmu.dinlere göre var.yaradıcıyı kabul edersek geriye tekbişey kalıyor.yaradıcı bir şekilde varolduğunu göstermiştir.yoksa bu kadar din insan hayatında yer almazdı.bir dini olan insan sayısı çok fazla.bu insanlar inanma ihtiyacından dolayımı inanıyorlar,yoksa mensub oldukları din gerçekten yaradıcıyı ,ve onun yarattıklarındaki maksat ve manayı açıklayabildiği içinmi inanıyorlar.yaradıcının ve evrenin varlığını en iyi açıklayan inanç islam olduğuna göre islamın dişında olmak büyük eksiklik olur sanırım.
dostlarım aleviliğin islam dışı olmasının cok sağlam kanıtları yoktur malesef.Benim ve diğer inançsızların bir temennisidir belki de..."Ulan islam dışı olsa ne güzel olurdu" nun bir temellendirme çabası gibi geliyor..Benim için cokta farketmiyor.Ben kim ezilmişse oyum,Ermeni eziliyorsa ermeni,Kürt eziliyorsa kürt,Türk ezliyorsa türküm ve aleviyim.İslam bende gram yok,alevilerde de ezilmis olmadan dolayı ve devrimci yönlerinin etkisiyle inançsız olma eğilimi var...Keske islam dısı olsaydı ne güzel olurdu...:yamukgul: :yamukgul:
ozgurbektas 09.08.2007, 20:28 merhabalar...arkadaşlar Hz.Ali (R.A.) efendimizin de namaz kıldığını oruç tuttuğunu ve islam aleminin en yüce insanlarından biri olduğunu unutuyo bazı arkadaşlarımız sanırım.Hz. Ali efendimiz mi söylemiş oruç tutmayın namaz kılmayın diye lütfen yaa...biraz düşünerek konuşalım.Bende bir aleviyim fakat ne oruç tutana nede namaz kılana karışırım..herkes istediğini yapmakta özgürdür.Şunu da unutmayalım ki alevlik bir din değil bir dinin yorumudur ve bir kültürdür alevlik.karıştırmayalım.biz ancak bu düşüncelerle aleviliğe zarar veririz.Kimsenin asimile olduğu yok.Ben bu düşüncelerin eğitim eksikliği bilinçsizlik olduğunu düşünüyorum.daha gerçekçi ve entellektüel bakmalıyız bu tür konulara..çok ciddi bir konu bu..mantığımıza yer verelim,geçmişten günümüze bize söylene gelen gerçekçi olmayan şeylere değil..saygılarımla,
AleviKürt 09.08.2007, 21:31 merhabalar...arkadaşlar Hz.Ali (R.A.) efendimizin de namaz kıldığını oruç tuttuğunu ve islam aleminin en yüce insanlarından biri olduğunu unutuyo bazı arkadaşlarımız sanırım.Hz. Ali efendimiz mi söylemiş oruç tutmayın namaz kılmayın diye lütfen yaa...biraz düşünerek konuşalım.Bende bir aleviyim fakat ne oruç tutana nede namaz kılana karışırım..herkes istediğini yapmakta özgürdür.Şunu da unutmayalım ki alevlik bir din değil bir dinin yorumudur ve bir kültürdür alevlik.karıştırmayalım.biz ancak bu düşüncelerle aleviliğe zarar veririz.Kimsenin asimile olduğu yok.Ben bu düşüncelerin eğitim eksikliği bilinçsizlik olduğunu düşünüyorum.daha gerçekçi ve entellektüel bakmalıyız bu tür konulara..çok ciddi bir konu bu..mantığımıza yer verelim,geçmişten günümüze bize söylene gelen gerçekçi olmayan şeylere değil..saygılarımla,
Hz. Ali sirrini Ehli Anlayan'a ögretmistir, 12 imamlarina devretmistir. Hz. Ali namaz kiliyordu evet, ama gittigi yol namaz'la bitmiyor.
Kesinlikle haklisin ki, biz Alevi olarak bilincsiziz, ve egitime gönül vermeliyiz. Fakat arastirma yaparken, hangi yol art niyetle asimile gidiyor, hangi yol bilmeyerek asimileye yol acar, hangi yol daha dogrudur, neden dogrudur vs. ayirt etmek zor bir isdir. Zor olmasaydi Aleviler bukadar kafa karisikligina ugramazdi.
Aleviligi arastirirken, bazi seylerden kacamayiz:
Aleviligin belli basli kaynaklari vardir. Bu kaynaklara dayali arastirilmali.
Kimse "Hz. Ali namaz kiliyordu, camiye gidiyordu" diyerek Aleviligi anlatamaz.
Buyruk, Velayetname, Pir Sultan vs. gibi kaynaklari arayip ondan sonra Alevilikte ne var ne yok ögrenelim. Bir Caferi'den, Hanefi'den vs. Alevilik ögrenilmez, onlardan sirf kendi inanclari ögrenilir.
Selamlar
ben buraya aleviliğin özünde ne olduğunu anlamaya geldim!!! ama anlıyorumki burdaki arkadaşlar daha ataist mi yoksa alevimi olduğunu anlayabilmiş değil, kimi diyoki ben işin ezilmiş tarafındayım diğeri diyoki bu başka bi din, öbürü diyoki yok anadolu alevisiyim kızılbaşım, olmadı rus alevisi oda olmadı cuba alevisi bu nedir ya? nediyosunuz abi siz?
ARKADAŞIM ya alevisindir yada değilsindir, alevisindir çünkü inanıyosundur allaha,muhammede,aliye...
ben buraya aleviliğin özünde ne olduğunu anlamaya geldim!!! ama anlıyorumki burdaki arkadaşlar daha ataist mi yoksa alevimi olduğunu anlayabilmiş değil, kimi diyoki ben işin ezilmiş tarafındayım diğeri diyoki bu başka bi din, öbürü diyoki yok anadolu alevisiyim kızılbaşım, olmadı rus alevisi oda olmadı cuba alevisi bu nedir ya? nediyosunuz abi siz?
ARKADAŞIM ya alevisindir yada değilsindir, alevisindir çünkü inanıyosundur allaha,muhammede,aliye...
Selam,
neden bu kadar sinir bu kadar öfke? Alevilik sence ne demek? Hosgörü, saygi, farkli düsüncelere acik,felsefe, sevgi, dostluk,biz sevgi üzerine insa etmisis inanci.....
Insan tek ve özgür bir varliktir..........kible insandir,senin insan bakisin nasil? Sen simdi alevimisin? Burda aleviligi ögrenmek, bilgilenmek icin geldiysen, bilgilenirsin, fikir alis veriside edersin, ama saygili ve seviyeli bir sekilde,alay etmen simdi hic hos degil. Seni saygiya ve hosgörüye davet ediyorum....
Saygiyla kal
Canan
Selam,
neden bu kadar sinir bu kadar öfke? Alevilik sence ne demek? Hosgörü, saygi, farkli düsüncelere acik,felsefe, sevgi, dostluk,biz sevgi üzerine insa etmisis inanci.....
Insan tek ve özgür bir varliktir..........kible insandir,senin insan bakisin nasil? Sen simdi alevimisin? Burda aleviligi ögrenmek, bilgilenmek icin geldiysen, bilgilenirsin, fikir alis veriside edersin, ama saygili ve seviyeli bir sekilde,alay etmen simdi hic hos degil. Seni saygiya ve hosgörüye davet ediyorum....
Saygiyla kal
Canan
teşekkürler canan benim anlayamadığım tek bi nokda var. bu foruma geleli daha 1 hafta falan oldu. gelme nedenim ise annem babam alevi bende alevi çocuğuyum ama alevilik konusunda eksiklerimin olduğunu ve bun eksiklerimi kapamam gerekdiğini düşünerekden geldim.
beni kızdıran burda öyle bakış açısına sahip arkadaşlar varki ne aleviliğinden ödün veriyo nede ataistliğinden kendini hem alevi hemde ataist hissediyo ve bu hislerine sırtını dayıyarak saçma sapan konular açıp saçma sapan fikirler ortaya sunuyo..
ben ataistim kardeşim benim inancım yok dese,yada ben inanıyorum aleviyim ne gerektiriyosa yerine getirmeye çalışırım dese her ikisinede razıyım. bunu kabullenebilirim...
ama benim canımı sıkan aslında inancı olmayan bi insanın kalkıpda alevilikle atesitliğini bi yerde buluşturmaya çalışıp gerçek alevinin düşüncelerini sorgulamaya başlamasına gönlüm razı olmuyo...yada tam terside olabilir ben aleviyim kardeşim ama inancım yok allah kitap tanımam ben işin felsefe yanındayım yok ezilmiş yanındayım demesinede gönlüm razı olmuyo...
ezilen insanı savunursun ayrııııııııı!, inancın vardır inanırsın ayrııııııııı!,
netice itibariyle benim canımı sıkan bu.... kalp kırdıysam özür. saygılar.
teşekkürler canan benim anlayamadığım tek bi nokda var. bu foruma geleli daha 1 hafta falan oldu. gelme nedenim ise annem babam alevi bende alevi çocuğuyum ama alevilik konusunda eksiklerimin olduğunu ve bun eksiklerimi kapamam gerekdiğini düşünerekden geldim.
beni kızdıran burda öyle bakış açısına sahip arkadaşlar varki ne aleviliğinden ödün veriyo nede ataistliğinden kendini hem alevi hemde ataist hissediyo ve bu hislerine sırtını dayıyarak saçma sapan konular açıp saçma sapan fikirler ortaya sunuyo..
ben ataistim kardeşim benim inancım yok dese,yada ben inanıyorum aleviyim ne gerektiriyosa yerine getirmeye çalışırım dese her ikisinede razıyım. bunu kabullenebilirim...
ama benim canımı sıkan aslında inancı olmayan bi insanın kalkıpda alevilikle atesitliğini bi yerde buluşturmaya çalışıp gerçek alevinin düşüncelerini sorgulamaya başlamasına gönlüm razı olmuyo...yada tam terside olabilir ben aleviyim kardeşim ama inancım yok allah kitap tanımam ben işin felsefe yanındayım yok ezilmiş yanındayım demesinede gönlüm razı olmuyo...
Sence senin istedigin senin kendi düsüncen, dünya bakisin degilmi?...aleviligi ögrenmek istiyorsan, farkli görüslere böyle yaklasamazsin, kendi düsünceni baskalarina adapte edemezsin. Senin aciklamalarin celiski icinde, bi yanda aleviligi pek tanimiyorum, bilmiyorum diyorsun, diger yanda sana kontrer olan düsünceleri yanlis olarak algiliyorsun....
Mesut Gündüz 09.08.2007, 22:44 teşekkürler canan benim anlayamadığım tek bi nokda var. bu foruma geleli daha 1 hafta falan oldu. gelme nedenim ise annem babam alevi bende alevi çocuğuyum ama alevilik konusunda eksiklerimin olduğunu ve bun eksiklerimi kapamam gerekdiğini düşünerekden geldim.
Allah dinden imandan ayırmasın....
AnGeNehM 10.08.2007, 10:04 Herkesin inanışına saygı göstermeyi artık öğrenelim.Ateist olduklarını düşündüğünüz ve onlardan rahatsız olduğunuz kişiler Aleviliğide İslamiyetide genelde sizlerden çok daha iyi biliyorlardır.
Bilgikleri ve inanamadıkları için bunu seçmiş olmalılar.
Bende ateist aleviyim denmesinden rahatsız oluyorum.
Alevilik ise tabikii islamiyetin içerisindedir.Bunu inkar edemem
Bende Labrys ile aynı duyguları paylaşıyorum. Bildiklerimiz var tabiyki ama bilgi sınırsızdır. Daha çok şeyi öğrenmek isteği neden eleştirilsin ki! ateist alevi olamaz dediğinde bu hem cahillik hemde inançlara saygısızlık olarak algılanıyor.. Hatta o daha çokşey biliyor sen deha az şey biliyorsun yarışması bile yapılmış. Kavramlar birbirlerine karışmış..İslamiyet dışlanmış.. Dahası kürt alevisi - türk alevisi ayrımları yapılmış.. Milliyetçiliğin her türlüsüne karşıyım diyenler milliyetçilik yapmış..vs.. formlardan izlenimlerim bunlar. Ben bu yorumlara gülüyorum o kadar ...
Bende Labrys ile aynı duyguları paylaşıyorum. Bildiklerimiz var tabiyki ama bilgi sınırsızdır. Daha çok şeyi öğrenmek isteği neden eleştirilsin ki! ateist alevi olamaz dediğinde bu hem cahillik hemde inançlara saygısızlık olarak algılanıyor.. Hatta o daha çokşey biliyor sen deha az şey biliyorsun yarışması bile yapılmış. Kavramlar birbirlerine karışmış..İslamiyet dışlanmış.. Dahası kürt alevisi - türk alevisi ayrımları yapılmış.. Milliyetçiliğin her türlüsüne karşıyım diyenler milliyetçilik yapmış..vs.. formlardan izlenimlerim bunlar. Ben bu yorumlara gülüyorum o kadar ...
Her tür milliyetcilgi karsiyim. Kompleksli olan insanlar her aciklamada kendine göre negatif seyleri görür...............bu arada, gülmeye devam diyorum
AleviKürt 10.08.2007, 12:05 teşekkürler canan benim anlayamadığım tek bi nokda var. bu foruma geleli daha 1 hafta falan oldu. gelme nedenim ise annem babam alevi bende alevi çocuğuyum ama alevilik konusunda eksiklerimin olduğunu ve bun eksiklerimi kapamam gerekdiğini düşünerekden geldim.
Selam..
Aslinda benim ve sizin bu foruma gelme nedenimiz aynisidir. Siz Alevilik horizonunu gelistirmek icin geldiyseniz, sizi rahatsiz eden konularla ilgilenmemenizi tavsiye ediyorum. Ki bunu ben de bir zamanlar yapmistim, ve forumda kullandigim zamanin % 90'ini aldi.
Aleviliginizi ögrenmek istiyorsaniz, merak ettiginiz seyleri yeni bir topikte bizimle paylasabilirsiniz. Sizin Alevilik görüsünüze uygun insanlar gelip size cevap yazabilir. Ben de yazmaya calisirim.
Saygilar
canerkan 10.08.2007, 12:10 yazılanların tümünü okuyamadım ama niçin bizim islam dışı olduğumuz düşünülüyor anlamıyorum.asıl islam dışı olan onlar kendileri düşünsünler nerede olduklarını.başından beri hata yapan onlar,bu güne kadar bizim bir yanlışımız olmuşmu.islam bugün bu kadar yaygınsa bizim katkımız çok büyüktür.onlar bizi nerde görmek istiyorlarsa orda görsünler.bizim kendimizi nerde gördüğümüz önemli değilmi.
ben olaya mantık yürüterek bakdım arkadaşlar anlatamadım galiba bu çok basit bi olay dininin ne olduğu önemli değil yahudi,hıristiyan,müslüman yada diğerleri farketmez; anlatmak istediğim şey bi insan ya yaradana inanır yada inanmaz bu bukadar basittir. ateist kişi ne yaradana inanır ne kitaba nede peygambere nede yol gösterene yanlışmıyım (sözlük anlamı Tanrıtanımaz.)bu değilmidir? niye farklı bi felsefe yaratmaya çalışıyoruzki?
ama sen hala ben kendime yeni bir din yeni bir felsefe yeni bir bakış açısı yarattım diyosan o senin inancındır saygı duyarım!...
dilan_7670 10.08.2007, 14:26 İslamiyetin Özü'yüz Aleviyiz...
Namaz da bizimdir,niyaz da bizim,
İslamın özüyüz Aleviyiz biz.
Cemlerde okunan duvaz da bizim,
Cahil çıkmış bugün beni yoruyor,
İkilik bilmezmiş,gönül kırıyor.
İslam bizim neremizde soruyor,
İslamin özüyüz Aleviyiz biz.
Yaratan Allah'a imanımız var,
Muhammed Ali'den irfanımız var,
Hasan Hüseyin'den erkanımız var,
Hınzırın sözüne der isek tamam,
O zaman söyleriz,degiliz İslam.
İslam dışı mıydı On iki İmam?
Sakalı olana kirpiktir diyor,
Hataya düşüyor herzeler yiyor.
Ali'de sakallı idi bilmiyor,
Eren evliyalar, hepisi Ali,
Yerlerin göklerin,yapısı Ali,
İlim Muhammed'dir,kapısı Ali,
"İslam yok" diyormus Hınzırın oğlu,
Hınzırlar elinden canımız dağlı.
Mezhebimiz İmam Cafere bagli,
Islamın özüyüz Aleviyiz biz.
On Dört Masum için kandilimiz var,
Yürekten fışkıran fitilimiz var.
İslamız diyorsak,delilimiz var,
Söyle seni kimler kandırdı gafil,
İslam bir tek yalniz sünnilik değil,
Öğren Ehlibeyti hep kalma cahil,
Muhammed İslamın başında idi,
Ali ikisinin döşünde idi.
Muaviye İslam dışında idi,
Ehlibeyit bizim başımız tacı,
Onlarla cekeriz hüzün ve acı.
Ehlibeyte uyduk Güruhu Naci,
Pir elinden dolu içtik mest olduk,
Derimiz yüzüldü,dosta post olduk,
Ehlibeyte sadık birer dost olduk,
Tutturmuş hınzırlar,biz oyuz buyuz,
Bir başkası cıkıp diyor ki şuyuz.
Ehlibeyt ne ise işte biz oyuz,
Ehlibeyt güneşim Ehlibeyt mahım,
Ehlibeyit Hakka ulaşan rahim.
Ali Halifemdir,Ali'dir Şahım,
Kuran haktır,cennet-cehennem haktır,
Muhammed Ali'nin yolları paktır.
Ali düşmanına cenet yasaktır,
Veli'yim diyenler Osman çıkıyor,
Ali'yim diyenler Mervan çıkıyor.
Yüzümüze gülen düşman cıkıyor,
Yolunu şaşırıp azan ey dönek,
Arkamızdan kuyu kazan ey dönek,
İslamız dedikce kızan ey dönek,
Muhammed İslamdır,Ali de islam,
Onlara verelim yürekten selam.
İşte böyle canlar hasılı kelam,
Velayet anlattı,budur halimiz,
Dostun yüreğinde açar gülümüz.
Konuşan Kurandır bizim Ali'miz,
İslamın özüyüz Aleviyiz biz...
Alintidir
BU ŞİİR UMARIM HERKESİN ARADIGI CEVAPLARI VEREBİLMİŞTİR CANLAR SAYGILARIMLA
Bence "ÁLEVÎLÎK" Îslâmîyétin Özü'dür...
erkan2434 10.08.2007, 14:33 Veli'yim diyenler Osman çıkıyor,
Ali'yim diyenler Mervan çıkıyor.
Yüzümüze gülen düşman cıkıyor,
bizi bizden
onları ondan
aleviliği ali'den , ali'yi muhammed'den sorsunlar
eline yüreğine sağlık sağlı DİLAN_7670 çok güzel bir şiir bizim ne olduğumuzu kim olduğumuzu dile getirmiş TEŞEKKÜRLER
Her Kİnİn ÇeraĞani Yoksa Hak Yakar
MÜmİn Olanlari Katar Çeker
Aslimiz On İkİ İmama Çikar
Bİz Muhammet Alİ Dİyenlerdenİz
Muhammet Alİ'dİr Kirklar5in BaŞi
Ani Sevmeyenİn Nİc'olur İŞİ
Atalim Yezİde Lanet TaŞi
Bİz TÜccar DeĞİlİz Alip Satmayiz
Erkandir Yolumuz Yoldan Sapmayiz
Karnimiz GenİŞtİr Bİz Kİn Tutmayiz
Pİr Sultan Abdal
erik_kiraz 04.09.2007, 17:55 ben buraya aleviliğin özünde ne olduğunu anlamaya geldim!!! ama anlıyorumki burdaki arkadaşlar daha ataist mi yoksa alevimi olduğunu anlayabilmiş değil, kimi diyoki ben işin ezilmiş tarafındayım diğeri diyoki bu başka bi din, öbürü diyoki yok anadolu alevisiyim kızılbaşım, olmadı rus alevisi oda olmadı cuba alevisi bu nedir ya? nediyosunuz abi siz?
şöyle bişey var aslında yöresel olarak değişiryor aleviler anadolu alevisi var arap alevisi var birde şii aleviler var bildiğim kadarıyla yaşadıkları yerler farklı geldikleri soy hemen hemen aynı da olsa zamana ve koşullara göre değişmişler yada büyüklerinin getirdikleri adetlerle devam edip sürüyor herkes bişey söylüyor çünkü herkes ailesinden farklı şeyler öğreniyor çok çeşitte de yorum yapılıyor falan filan ama biz aleviler asla ateist değiliz kimisi namaz kılar kimi kılmaz kimi oruç tutar kimi tutmaz bizi bunları yapıp yapmadığımızı bilmeden suçlayamazsınız genellemede yapamazsınız ama hepsi de allaha inanaıyor peygamberlerini biliyor ve ehlibeytinin yolunda devam ediyor
sessız_fırtına 20.10.2007, 10:09 merhaba ben inan bırsey yazmısın alevıler ıslamın dısanda degıl aslında cunku aalevın ıcnde hepsı var ama yapan kımse yok bugun aalevınnın unsurlarından 4 kapı kırk makan dıye bugun onun acıllımına baktıgında namz kılmaz oruc durmak aptes almak hepsı var gel de bunu yap kıme soyleyeceksın bızım ınsanlarmızn cogu rahat alısmıs aslında bu bızım ayıbımızdır
sessız_fırtına 20.10.2007, 10:18 sıır ıcın cok sagol boyle bırsey yazdıgın ıcn bızım ıcımız durmak bılmeyen bır yaramız var kanayan sureklı
sessız_fırtına 20.10.2007, 10:26 ben bırsey sormak ıstıyorum bılmegımden degıl sadece merak sımdı eskı ınsanların cogu hz alı camı de olduruldu dıye bırsey dıyorlardı sızde bılıyorsunuzdur bu dusunce bana cok sacma gelıyor egerkı oye bırsey olmus ola bıle daha cok sahıp cıkması gerekıyordu ben boyle dusununyorum
D-e-v-r-i-m-c-i 20.10.2007, 10:33 bana göre alevilik tüm kültür ve dinlerin en güzel yanlarına çok güzel bir şekilde kendisiyle kaynaştırmış kanalize etmiş ve gittiği heryerde bunu aşılamaya çalışan empoze eden kültürler topluluğudur.
devrimciche 20.10.2007, 10:44 yine bir siiir fazla söze gerek kalmadan yedi ulu ozan in yazdigi türde bizi ne kadar anlatiyor
eline saglik yoldas eyer iznin olursa bunu bestelemek istiyorum sevgiler
sessız_fırtına 20.10.2007, 10:49 evet dogru soyluyorsun bu tamamen yerlesım yerırınden kaynaklanıyor sımdı her yorenın kendıne gore seylerı var butun alevılrın dusuncelerı bır degıl ama bugun hepsı farklı dusunceler ıcndeler bız kendı ıcnmızde bır bırımıze tutunmayı saglayamalıyızkı baskalrı bızlerı ttutsun bızm ılk basda butun aleveıler olarak kenetkenmemız gerekıyor yok kurt alevısınmıs kalmıs bunlarla ugrasıyoruz sızce bu dogrumu ya aslında kendımızı ısbahat etmemız gerekır
sevgili can yada canlar bu şekilde düşüne durun, dünüşe dururkende farklılıkların yanındaki ortak özellikleride göz ardı etmeyin diye bir dipnot ekleyim gözlerinizin önüne...
İslamiyetle aleviligin farklarından bir kaçını sayayım size...
alevilikte allah inancı vardır islamiyette yoktur
alevilik HZ. muhammedin peygamberliğini kabul ederler islamiyet buna karşı çıkar
aleviler HZ. Ali yol ve erkanını izlerler islamiyette Hz.Ali inancı yoktur...
Alevilik önce insan diyerek felsefesini yuruturken islamiyette insan a değer verilmez.
bunlar doğru mu arkadaslar bunlar doğruysa Alevilik islamiyetin dışında, ayrı bir düşünce yaşam tarzıdır.
AleviKürt 20.10.2007, 11:28 sevgili can yada canlar bu şekilde düşüne durun, dünüşe dururkende farklılıkların yanındaki ortak özellikleride göz ardı etmeyin diye bir dipnot ekleyim gözlerinizin önüne...
İslamiyetle aleviligin farklarından bir kaçını sayayım size...
alevilikte allah inancı vardır islamiyette yoktur
alevilik HZ. muhammedin peygamberliğini kabul ederler islamiyet buna karşı çıkar
aleviler HZ. Ali yol ve erkanını izlerler islamiyette Hz.Ali inancı yoktur...
Alevilik önce insan diyerek felsefesini yuruturken islamiyette insan a değer verilmez.
bunlar doğru mu arkadaslar bunlar doğruysa Alevilik islamiyetin dışında, ayrı bir düşünce yaşam tarzıdır.
Peki madem Hz. Ali'nin yol ve erkanini izlerler, Hz. Ali'nin yol ve erkaninin ismi nedir? Hz. Ali kendi gitti yola ne demistir?
Kızıldeli 20.10.2007, 18:16 Sevgili kardesim Anadolu Aleviliginde tarihten bu yana verilecek en güzel cevaplari Ozanlarimiz vermistir.Bununla ilgili degerlendirmeyi sevgili Hüseyin Gazi Metin dedenin siiriyle yapmak istiyorum........
HACI BiLMEM HOCA BiLMEM
BES VAKiT NAMAZ KILMAM
RAMAZANDA ORUC TUTMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
CARSAFIM YOK TÜRBANIM YOK
EHL-i SÜNNET FERMANIM YOK
ARAFATTA KURBANIM YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
CEMiMDE YOK SAZIMDA YOK
KARIMDA YOK KIZIMDA YOK
KIRPIK SAKAL YÜZÜMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
DEM CEKERIM DOLUMDA YOK
BiLiMDE YOK iLiMDE YOK
TÜRKCE DUAM DiLiMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
MEZHEP DEYiP NiFAK SOKMAM
TEKBiR iLE iNSAN YAKMAM
TESBiHiM YOK TAKVA TAKMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
KANDiLiMiZ GECEMIZ YOK
ARAPCA HECEMiZ YOK
HÜLLEYECEK KOCAMIZ YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
MUHAMMEDLE ALI ÖLDÜ
SOYU SOPU SÜRGÜN GELDi
MEYDAN MUAViYEYE KALDI
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
EHL-i BEYT BENiM DOSTUM
EZDiLER BAGRIMA BASTIM
BEN iSLAMA COKTAN KÜSTÜM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
SALTANATI HALiFESi
HiC TANIMAM NEYiN NESi
iRTiCASI KARA SESi
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
TUTTURMUSLAR EHLi SÜNNET
NE CEHENNEM NE DE CENNET
KUL KÖLE DEGiLiM ÜMMET
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
TÜM DiNLERDEN ALINTIM VAR
SAMANLIKTAN KALINTIM VAR
COK ÜZGÜNÜM ANLATMAK ZOR
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
ÖZÜMDE BENLiK YAZILMAZ
KiMSEYE KUYU KAZILMAZ
iC ABDESTiM HiC BOZULMAZ
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
ARIYORUM TARIYORUM
CAN GÖZÜM VAR GÖRÜYORUM
GAZi METiN SORUYORUM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
Yorumlari siz sevgili canlara birakiyorum.......
Savgi ve saygilarimla.............
bu şiir ne zaman yazılmış merak ettim???.hüseyin gazi dede klasik bir alevi donanımı olan birisine benzemiyor.islam bizim neremizde diye sorarken adeta sünni inanc ritüellerini islamın kendisi gibi kabul ediyor ve kendisini islamın dışına itiyor..büyük alevi ozanların hiçbirisi kensini islamın dışında görmemiş aksine sünniliği islAM dışı -yoz- olarak nitelendirmişlerdir.ayrıcada bu benim şahsi inancım; gerekirse bunuda tartışırız, ssünni düşünce islamın ilk çıkışıyla özdeş değildir aksine büyük bir kırılmadır.ebubekir- ömer- osman -maviye sürecinde yeniden tanımlanan 'islam' çıkıştaki islamla örtüşmez.HZ MUHAMMED İN soyu tabiki doğru islamın taşıyıcısıdır.ve bu yolda savaşmışlardır.KARMATİLER arap alevileridir, 'anadolu alevisi' diye soyutladınız alevilikten öğreti bazında ne ffarkları vardır söylermisiniz??bence siz KARMATİLERDEN bihabersiniz.bence siz kendi yolunuzdan habersizsiniz.SÜNNİLİĞe İSLAM DERSENİZ TABİKİ ALEVİLİK İSLAM OLMAZ!....
Kızıldeli 20.10.2007, 18:34 merhaba ben inan bırsey yazmısın alevıler ıslamın dısanda degıl aslında cunku aalevın ıcnde hepsı var ama yapan kımse yok bugun aalevınnın unsurlarından 4 kapı kırk makan dıye bugun onun acıllımına baktıgında namz kılmaz oruc durmak aptes almak hepsı var gel de bunu yap kıme soyleyeceksın bızım ınsanlarmızn cogu rahat alısmıs aslında bu bızım ayıbımızdır
haklısın namaz kılmak oruç tutmak abdest almak var ama bunlar sünnilerin anladığı tarzda şekilsel değildir.alevilik herşeyin batınına yönelir.
namaz kılmak aleviler için tanrıyı anmak onu düşünmek onunla diyalok kurmaktır.bu herhangi şekillere bağlanmaz veya herhangi bir mekan ve zaman koşuluda yoktur.namazın özü önemlidir.tanrı sana şah damarından daha yakındır bunun bilincinde olursan ve tanrıyı özünü anlarsan işte namaz kılmak budur.pir sultan abdal bir şiirinde derki;alınmış abdestim aldırırlarsa/kılınmış namazım kıldırırlarsa/burda şah diyeni öldürürlerse/bende bu yayladan şaha giderim..burda söylemek istediği ben namazımı abdestimi senin bilmediğin görmediğin şekilde icra ediyorum,sen bana kendininkini neden dayatıyosun der...peki alevilerin namazı islamı uygunmudur?,bence uygundur..sünniler gösteriş namazı kılarlar onlar münafıktırlar islamın özünü bilemezler.onlar ALLAHIN EVİ DİYE CAMİYE TAPARLAR. CAMİ ONLARIN PUTUDUR...halbuki biz biliriz ki allah her yerdedir.VE EĞER ALLAHIN BİR EVİ VARSA ODA İNSANDIR.
bide şunu söyleyim rahata alışmışlık mevzuuda bana komik geldi..çünkü asıl zor olan alevilerini ibadetidir sünnilerin uyduruk namazını herkes kılar ama alevilerin gerçek namazını kılmak her babayiğidin harcı değildir.
sessız_fırtına 20.10.2007, 19:27 neden pekı boyle bır dusunceye kapaltın ben berk
sessız_fırtına 20.10.2007, 19:34 alevılık ıslamn ıcınde dır aslında alevılk peygamber efendımız öldükten sonra 4 halıfe arasında cıkan tah kavga cıkıyor ve alevılık ve sunnılık cıkıyor sunnılık dıye bır mezhep
yok 4mezhep var zaten hanifi şafiii caferi baktaşi vardır arkadaslr aslında bızım bu davaya sahıp cıkmammız gerekıyor sızce oyle degımın-ı
,
makaay2077 20.10.2007, 19:57 Anadolu aleviliği bence islamın dışındadır.Tüm dinler ve inançlar özünde aynı olsada ibadet ve bazı kriterlerde farklılık gösterir.Bazı arkadaşlar aleviliği islamın içinde olduğunu söylemeleri beni gerçekten üzdü.Ülkenin çoğunluğu böyle olması ve kendilerini dışlanmış hisseden arkadaşlar bizimde onların içinde olmamız gerekliliğini hissediyorlar.Ortak noktalarımız olsada bizim ibadet ve düşünce olarak farklılıklarımız var.
Son olarak söyleyeceğim bizim bir inancımız var.İnancımızı farklı noktalara çekmeden başkalarından etkilenmeden diğer inançlara saygıyla sahiplenelim,yaşatalım
Kızıldeli 21.10.2007, 13:35 SEN ALEVİLİĞİN DIŞINDASIN SANIRIM!!!
Biz Muhammet Ali Diyenlerdeniz
Ey yezit bizlerde kıl ü kal olmaz
Biz Muhammet Ali diyenlerdeniz
Tarikat ehline mezhep sorulmaz
Eğnimize kırmızılar giyeriz
Halimizce her manadan duyarız
İmam Cafer mezhebine uyarız
Her kimin çerağın yoksa Hak yakar
Mümin olanları katara çeker
Aslımız on iki imama çıkar
Muhammet Ali'dir kırkların başı
Anı sevmeyenin nic'olur işi
Atalım yezide laneti taşı
Biz tüccar değiliz alıp satmayız
Erkandır yolumuz yoldan sapmayız
Karnımız geniştir biz kin tutmayız
Baharda açılır gonca gülümüz
Ol dergaha doğru gider yolumuz
On iki imamı okur dilimiz
Pir Sultan'ım eyder erenler gani
Evveli Muhammet ahiri Ali
Anlardan öğrendik erkanı yolu
Pir Sultan Abdal
cemalettin 21.10.2007, 13:39 herkes halinden yakınıyor,kimselerde bir gayret yoktur.
dininden dönerek hristiyanlığı seçenler mahkeme kararı ile din hanelerine yeni kayıt yaptırmaktalar.
islam'ı/müslümanlığı sadece "sünni"lik olarak kabul edenler,kendilerini sünni müslüman diye adlandıranların bazıları kendileri gibi olmayanları din dışı sayıyorlar ise;
islami sınırlar içerisinde olduğunu/müslüman olduğunu kabul eden "alevi"ler de
resmi makamlara başvurarak/gereken çalışmaları yaparak nüfus kağıtlarında
(kendilerine sorulmadan yazılmış) yazılı olan "islam" ibaresini "alevi islam" olarak düzelttirsinler.
hiç değil ise sadece kendilerini müslüman sanan bazı dar görüşlüler bu sayede resmi bir belge üzerinde de olsa kendilerinden farklı müslümanlar olabileceğini idrak ederler.
(not:bu fikir sadece kendilerini müslüman kabul eden aleviler için ortaya konmuştur.kendilerini islam dışı kabul edenler için hiç bir fikri ve yorumu yoktur fakr'in...)
Alevi bir anne ve babadan doğarak kolaylıkla Alevileğe geçmiş olabiliriz.Ama bu alevi kalabilmemiz için yeterli değildir.Aleviyim naraları atmakla da alevi olunmuyor arkadaşlar.Belki içimizde çok az kişi kendini ,özünü araştırmıştır.Çok azımız bilgilenebilmişizdir.Çünkü eğitim almak için cem evlerinin açıkmasını bekliyoruz sanki bu bilgileri sadece ordan elde edebiliyormuşuz gibi.Keşke öyle bir fırsatımız olsada bizlerde dedelerimizden işin özünü öğrenebilsek ama olmuyor.
Anne ve babalarımıza büyük iş düşüyor aleviliği içki masalarında rakı şişesi olarak algılayan gençlerimizi artık eğitmeliyiz.Alevilik öyle saz eşliğinde dönülen semahtan ibaret değil işin özü çok önemlidir.Vermediğimiz eğitimi gençlerimizden bekleyemeyiz.Sonra asimilemi oluyoruz sorularının cevabını aramak zorunda kalıyoruz.Mini eteğini giymiş kızlarımız boynunda zülfikarla geziyor alevilik sadece zülfikarmıdır.Alevilik açabildiğin kadar yerini açta değildir.
Kusuruma bakmayın biraz öz eleştirimizi yapmalıyız artık.Başına oturduğumuz bilgisayarı artık birazda kimliğimizi araştırmak için kullanalım,kitapları okuyalım boşuna yazılmıyor onlar.Cem evine gitme fırsatı olan arkadaşlara ne mutlu herşeyden yararlanmalıyız.kimliğimizi inancımızı araştırmalıyız.Sonra Alevilikle ilgili bir şeyler yapılmasını alevi olmayan kişilerden beklemekte çok anlamsız.
öncelikle kendi kapımızın önünü temizleyelim çocuklarımızı bilgilendirelim en doğrusunu öğretelim.
Sonra bugün sorduğumuz soruların ardından en kötü olanı gelebilir.
Bu konuyla ilgili bende fikrimi söylemek isterim.Bencede Alevilik müslümanlığın içindedir yörelerimize göre farklılık gösterebilir ama özü aynıdır.
Sayın Cemalettin bey toplumda şöyle bir inanış oluşmaya başladı.Her ateiz alevidir gibi.sünnü olupta sonradan ateiz olan arkadaşlarımız yokmuş gibi alevilerin üzerinde yoğunlaşılmış durumda.Bu hiç hoş bir davranış değil insanların kendi inançlarıdır.Buna saygı duyuyorum ama birazda sünnü arkadaşlarımız kendi içindeki inançlarla ilgilenseler çok doğru olur diye düşünüyorum.
Din hanelerinden müslümanlığı aleviler bir tepki olarak çıkarıyorlar.Sünnü inanca dayalı müslümanlık istemedikleri için.Dayatılan inançları benimsememizi kimse bizden bekleyemez.Belki bana katılmaya bilirsiniz ben böyle düşünüyorum.
Bizim dinimiz müslümanlıktır kabul ediyorum Alevilik sevgiye dayalı zorlama olmadan,bütün insanalara eşit yaklaşan,Ayrın nedir bilmeyen bir yoldur.Yani müslümanlığın özünü benimsemiştir.Bizde Allahtan korkmak değil sevmek öğretilir.Çünkü allahı seversen yarattığınıda seversin.Yani sözün kısası dinimiz sevgidir.
cemalettin 21.10.2007, 16:53 .Sünnü inanca dayalı müslümanlık istemedikleri için.Dayatılan inançları benimsememizi kimse bizden bekleyemez.Belki bana katılmaya bilirsiniz ben böyle düşünüyorum.
Bizim dinimiz müslümanlıktır kabul ediyorum Alevilik sevgiye dayalı zorlama olmadan,bütün insanalara eşit yaklaşan,Ayrın nedir bilmeyen bir yoldur.Yani müslümanlığın özünü benimsemiştir.Bizde Allahtan korkmak değil sevmek öğretilir.Çünkü allahı seversen yarattığınıda seversin.Yani sözün kısası dinimiz sevgidir.
eyvallah,
bazılarına islam'ın/müslümanlığın sadece sünnilik olmadığını anlayacakları şekilde anlatabilmek için,"alevi müslüman" da olunabileceğini öğretebilmek için
nüfus kağıtlarının din hanesine(aslında olmaması gerekir ya,din hanesi diye bir şey) "alevi islam" yazdırmak için çalışılmasında fayda görmekteyim.
AleviKürt 22.10.2007, 12:17 Islam-disici Alevilerde anlamadigim noktalar cok, acmazlari bence coktur, fakat özellikle anlayamadigim bir nokta var:
Bin senedir ayni yolda yürürken, o yolu yeni bir yorum veya yeni bir sekilde algilayan insanlar, neden o-eski-haliyle-ayni-yolda-yürüyenleri "islama sokmaya calisiyorlar" diyorlar? Yani bence kimse bir yere sokmaya calisiyorsa, onlar da iste "sonradan" bu degisime razi olanlardir?
Ayni yerde duran kisi, yine ayni kisidir, fakat degisen kisi bir yenilik ortaya koymustur. Peki kim neyi bir kaliba sokmaya calisiyor?
Bence islam-disi bir Alevi olmak, islam-disi bir Alevi olmaktan cok daha kolaydir. Cünkü islam-ici olup da islam-iciligini savunmayi her kisi yapamaz/yapamiyor, ve bazi insanlarin islam-disina cikmasi da bence bu yüzdendir.
Mahir_86 22.10.2007, 12:28 alevilik islamın içindemi dışındamı tartışmasını daha önce "Ramazanda Oruc Tutan Alevi Değildir" başlığında tartışmıştım..
biz "Muhammed-Ali" diyenlerdeniz demiş bir arkadaşımız. madem aleviyiz ve madem islamın dışındayız Muhammedle ne işimiz var?
canlar sakın ola bizi azınlık gibi görmeyin. biz asırlar öncsinde bu topraklarda vardık ve hep var olacağız.
sünni kesimden etkilenipte islam içindeyiz demiyorum.. biz ÖZ MÜSLÜMANLARIZ. biz EHLİ BEYTin müdavimleriyiz. ilk Ehli Beyt yandaşları HZ. Ali Hz. Fatma Hz. Hamza Bilal Habeşi (Kendisi Melektir) Zeyd ve aklımda adı kalmayan bir kaç mümin insan.
tekrar söylüyorum fikrimi canlar. Biz sonradan islmaı kabul etmedik.. İlk Müslüman olanlar Bizdik. biz ÖZ MÜSLÜMANLARIZ. Biz Ehli Beytiz.
sessız_fırtına 10.11.2007, 16:22 HACI BiLMEM HOCA BiLMEM
BES VAKiT NAMAZ KILMAM
RAMAZANDA ORUC TUTMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
CARSAFIM YOK TÜRBANIM YOK
EHL-i SÜNNET FERMANIM YOK
ARAFATTA KURBANIM YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
CEMiMDE YOK SAZIMDA YOK
KARIMDA YOK KIZIMDA YOK
KIRPIK SAKAL YÜZÜMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
DEM CEKERIM DOLUMDA YOK
BiLiMDE YOK iLiMDE YOK
TÜRKCE DUAM DiLiMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
MEZHEP DEYiP NiFAK SOKMAM
TEKBiR iLE iNSAN YAKMAM
TESBiHiM YOK TAKVA TAKMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
KANDiLiMiZ GECEMIZ YOK
ARAPCA HECEMiZ YOK
HÜLLEYECEK KOCAMIZ YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
MUHAMMEDLE ALI ÖLDÜ
SOYU SOPU SÜRGÜN GELDi
MEYDAN MUAViYEYE KALDI
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
EHL-i BEYT BENiM DOSTUM
EZDiLER BAGRIMA BASTIM
BEN iSLAMA COKTAN KÜSTÜM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
SALTANATI HALiFESi
HiC TANIMAM NEYiN NESi
iRTiCASI KARA SESi
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
TUTTURMUSLAR EHLi SÜNNET
NE CEHENNEM NE DE CENNET
KUL KÖLE DEGiLiM ÜMMET
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
TÜM DiNLERDEN ALINTIM VAR
SAMANLIKTAN KALINTIM VAR
COK ÜZGÜNÜM ANLATMAK ZOR
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?
ÖZÜMDE BENLiK YAZILMAZ
KiMSEYE KUYU KAZILMAZ
iC ABDESTiM HiC BOZULMAZ
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
ARIYORUM TARIYORUM
CAN GÖZÜM VAR GÖRÜYORUM
GAZi METiN SORUYORUM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?
Yorumlari siz sevgili canlara birakiyorum.......
Savgi ve saygilarimla............. sıır cok guzel ama soyle bırsey var bızler ıslamın gercek sahıplerıyız bu getrcek ama bunu zmanında yaapmadıgımız ıcın bugunde boyle sorunlar oluyor ıste egerkı o zman dınımıze sahıop cıksaydık bugun cok farklı yerdeydık arkadaslr
sessız_fırtına 10.11.2007, 16:34 ılk basla sana cok tesekkur ederım cok guzel konusmussun gercekten ya bız hıc bırımız bırseyı bılmıyoruz dogru duzgun ya soruyorsun bırıne sen alevısın ve ne bılıyorsun dıye susuyor bugun yanlıs anlama sunnı dıye adlandırdıgımız kıselerle tartıssında sussup kalıyor bır ccvp bıle veremıyor kıme ınannıyorsun dıyorlar hz alı ye dıyor pekı onun yaptıgı neyı yapıyorsun dedıgındeyse sadece hıc kocamam bır hıc arkadaslr bu bızım ıcn cok kotu bırsey aslında
hünkar62 10.11.2007, 17:37 alevilik yolundaki ışıklara bakın islamdan çok daha eskiye dayanır.dışındadır ama içindedir nasılmı kuran-ı kerim derin manalı okursan bir çok mezhebe giydirebilirsin yoruma açıktır aslında mesela İNSANLARIN EN HAYIRLISI İNSANLIĞA EN FAYDALI OLANDIR derken islam bizde de insan sevgisi OKUNACAK EN BÜYÜK KİTAP İNSANDIR ve HERKESİN KABESİ VAR BENİM KABEM İNSANDIR ve daha derine inerseniz çok daha derin sırlarımız vardır bizim yolumuzda yürüyen yürüdüğünü sanan canlarımızın bile çözemediği,bilmediği.yine İSLAM DİYOR BİR KULUN ALLAHA ULAŞMA SAYISI BİR KULUN NEFES ALIŞ SAYISI KADAR ÇOKTUR biz ne diyoruz yine ŞEKİLCİLİĞE KARŞIYIZ.İÇTEN VE TEMİZ KALPLE İBADET. yani çok ortak noktamız da var anlayana. bir bakıyorsun fazlada alakası yok.ANLADINIZ SİZ BUNU :D
Sesiz fırtınanın yazdığı şiirde anlatılmak istenen gayet basittir bizim islamı yorumlama şeklimiz farklıdır bizler şekilciliği kabul etmeyen bir inanışa mensubuz aramızdaki farkta budur.Özüne bakmalıyız ki atalarımızında geçmişte savunduğu doğrulardır bunlar.Kimse bizlere arkadaşlar inancımıza sahip çıkmadığımızı söyleyemez.sahip çıktığımız için kerbeladaydık,biatsız başları hatırlatırım bunun sebebi neydi yolumuzdan dönmememizdi.Sivasları ,çorumları,maraşları hatırlatırım arkadaşlar yanmalarımız boşuna değildi.sebebide çok açıktır inancımıza sahip çıkmamız.
Bakıyorumda bizim inancımıza sahip çıkmadığımız söyleniyor ben buna katılmıyorum.Sadece baskılarla sindirilen bir toplumuz ki bu durum hala geçerlidir
Kabuğumuzu yeni yeni kırmaya başladık.Bizim inancımızı hala anlamayan vekillerin yorumlarına bakın arkadaşlar satanizm le aynı kefeye konuluyor.
Kendimizi hala aklama çabası içerisindeyiz atılan karalamaları açıklamakla meşgul durumdayız.İnancımızın gereğini yapamıyoruz eminim bugün cem evlerimize gidip ibadetin içerisinde yer alsak bu sorunlar ortadan kalkacaktır.Kendimizide eleştireceğiz çünki eleştirilecek yönlerimiz de vardır.Ama bu inancımıza sahip çıkmadığımız için değil.Çocuklarımızı kültürü,inancı konusunda bilinçlendirelim dediğimiz zaman bunun ayrım olarak algılanmasındandır.Anne ve babalar olarak anlatılması ve onlara aktarılması gereken bilgileri vermekten geri kalmamalıyız çünkü bizler alevi doğmaktan değil ama alevi kalmaktan sorumluyuz.
peki neyin içindedir bir sınır koyalım... İslamın içinde bir mezhep değilse neyin içindedir?Yoksa kendi başına bir din midir?Dinse Peygamberi kimdir, kitabı var mıdır?Nedir tam olarak,her geçen gün daha da kafam karışıyor....
kafan karışmasın...
islamla olan bağlantısı sadece "hak, muhammed, ali" lafından ibarettir. başka bağlantısı da yoktur istersen bi kültürüne, ibadet şekillerine bak tamamen farklıdır. nerdeyse başka bir din oluşturacak kadar farklı inanç, kültür ve yaşayış özellikleri gösterir. örneğin "aynayı tuttum yüzüme ali göründü gözüme", "ben aliyim ali benim" gibi tamamen islamın tanrı anlayışına taban tabana zıt bir tanrı anlayışına sahiptir. kişinin kendisi tanrıdır. araştırırsan mevlana ve hace bektaş veli'nin anlayışları da tam olarak budur, batıni öğretisidir.
erkan2434 11.11.2007, 12:47 kafan karışmasın...
islamla olan bağlantısı sadece "hak, muhammed, ali" lafından ibarettir. başka bağlantısı da yoktur istersen bi kültürüne, ibadet şekillerine bak tamamen farklıdır. nerdeyse başka bir din oluşturacak kadar farklı inanç, kültür ve yaşayış özellikleri gösterir. örneğin "aynayı tuttum yüzüme ali göründü gözüme", "ben aliyim ali benim" gibi tamamen islamın tanrı anlayışına taban tabana zıt bir tanrı anlayışına sahiptir. kişinin kendisi tanrıdır. araştırırsan mevlana ve hace bektaş veli'nin anlayışları da tam olarak budur, batıni öğretisidir.
önemli olan anlamak istediğimiz islam anlayışıdır
ya kendi özümüzde
YADA
erkan2434 11.11.2007, 13:07 alevılık ıslamn ıcınde dır aslında alevılk peygamber efendımız öldükten sonra 4 halıfe arasında cıkan tah kavga cıkıyor ve alevılık ve sunnılık cıkıyor sunnılık dıye bır mezhep
yok 4mezhep var zaten hanifi şafiii caferi baktaşi vardır arkadaslr aslında bızım bu davaya sahıp cıkmammız gerekıyor sızce oyle degımın-ı
,
biz ne taht isteriz ne taç
Bilge Han 12.11.2007, 05:53 Alevilik Islam disindamidir?
Simdiye kadar 3 degisik teori izledim bu forum icinde ya da disinda. O teorileri soyle anladim.
Teori 1 - Alevilik Islam oncesinden var olan bir dindir. Muslumanlar tarafindan yok edilmeyi onlemek icin, Islam'i uzerine bir giysi olarak giymistir. Ama Aleviligin ozu islam degildir.
Teori 2 - Turkler Orta Asyadan ortadogu ve anadoluya yuzlerce yil suren goclerinde, tanistiklari islami (ozellikle Sii inanislarini) kendi samanist dinleri ve gelenekleri ile birlestirip, yeni bir inanis yaratmislardir. Alevilik bu inanistir.
Teori 3 - Alevilik orijinal islamdir. Simdi cogunlugun uyguladigi islamiyet (sunni ve sii inanislarin islamiyeti) yanlistir, ve orijinalinden saptirilmistir.
Daha baska teorilerde olabilir. Birinci teori alevilik islam disindadir der. Ikinci teori biraz icindedir birazda disindadir der. Ucuncu teori, sadece Alevilik Islam icindedir der.
Sunu unutmayalimki dunyada yuzde yuz dogru olan en fazla bir tek din vardir, o dinin icindede yuzde yuz dogru olan en fazla bir tek mezhep vardir. En fazla diyorum. Yani sifirda olabilir. Yani hepsi yanlis olabilir. Yukaridaki teorilerde oyle...
Her teorinin kafaya yatkin bazi yonleri vardir. Ama eninde sonunda, her dinde oldugu gibi, bu teorilerdede bir yerde mantigi birakip: ben bu teoriye inaniyorum ya da ben su dine inaniyorum diyebiliriz. Bu dogal. Teorileri tartismayalim demiyorum, tartisalim. Hepimiz istiyoruz ki inancimizi destekleyen daha fazla gercek bulalim.
Ama bu ara da hepimizin ortak inandigi ve gercek kabul ettiklerini unutmayalim. Ornekler asagida:
Okunacak en büyük kitap insandir.
Bir insani incitsen, kildigin namaz geçerli degil.
Önemli olan din degil, önemli olan insan olmak.
Benim Kâbem insandir.
Hiç bir milleti ve insani ayiplamayiniz.
Eline diline beline sahip ol.
Bana simdilik bunlara inanmak yetiyor. Bu inanislar islam icindemi disinda mi bilmiyorum. Merak etmiyorum degil, ediyorum. Ama ogrenmek icin acelem yok.
alevilik islamın içindemi dışındamı tartışmasını daha önce "Ramazanda Oruc Tutan Alevi Değildir" başlığında tartışmıştım..
biz "Muhammed-Ali" diyenlerdeniz demiş bir arkadaşımız. madem aleviyiz ve madem islamın dışındayız Muhammedle ne işimiz var?
canlar sakın ola bizi azınlık gibi görmeyin. biz asırlar öncsinde bu topraklarda vardık ve hep var olacağız.
sünni kesimden etkilenipte islam içindeyiz demiyorum.. biz ÖZ MÜSLÜMANLARIZ. biz EHLİ BEYTin müdavimleriyiz. ilk Ehli Beyt yandaşları HZ. Ali Hz. Fatma Hz. Hamza Bilal Habeşi (Kendisi Melektir) Zeyd ve aklımda adı kalmayan bir kaç mümin insan.
tekrar söylüyorum fikrimi canlar. Biz sonradan islmaı kabul etmedik.. İlk Müslüman olanlar Bizdik. biz ÖZ MÜSLÜMANLARIZ. Biz Ehli Beytiz.
aleviyim ama müslüman olduğumu düşünmüyorum. ben aliyim, ali benim..
oruç, namaz, hac.. gibi ibadetlerimiz yok. ve hiçbirinde mantık da bulamıyoruz. yani üşendiğimizden değil istemediğimizden yapmıyoruz bu ibadetleri. hepsinin yerine kendi ibadet şekillerimiz var.
ayrıca elinde sopası şunu yaparsan, bunu edersen, şunu yapmazsan, bunu etmezsen kırarım kafanı, atarım cehenneme diyen bir tanrıya da inanmıyoruz. nasıl oluyor da müslüman oluyoruz anlam veremiyorum...
hem de ilk müslümanlar oluyoruz:sook
|