Orijinalini görmek için tıklayınız : Aleviliğin Islamin Dişinda Olduğunu Düşünüyorum

Sayfa : [1] 2 3 4

kemalkalir
20.12.2005, 23:54
Bu bir tartışmadır!
Sormak isteğim sorular ve bunların cevabı savunmamı oluşturacaktır.
Elinizde bir mezhep veya din veya inanış var bunun nitelikleri;
1. Bölgesel olarak ayinleri ve gelenekleri ciddi farklılık gösteriyor.
2. Bölgesel olarak kendini içinde bulunduğu düzen ile bazen savunan bazen ise karşısında durarak ifade ediyor.
3. Genel olarak Gençlerine kendi inanışına ait eğitim vermiyor, ancak ilginç bir şekilde nereden geldiğini bilmediğim hümanist (insanı air olan herşeyi seven) yanı bir şekilde bir şekilde mayasında katmayı başarıyor?....
4. 33 yaşında bir insanım ve etrafımda yaklaşık 200 genç akrabamdan hiç birisi eğitim almadığı gibi merak da etmiyor. Asimile olması kaçınılmaz bu kitlenin zamanla gelişen bir özelliğide Sunni deyimleri ağzına pelesenk etmesi ve tanrı inancının zayıflaması.
Bunun sonucunda belki İslamın içinde belki hiç oralarda olmayan Alevi inanış, kültür veya düşüncesi zamanla ateist nitekli bir kitlenin elinde kalacağı bunun sonucunda ise İslamiyetle otomatik olarak tüm bağlarını kopracağını öngörüyorum

Kizilbas 66
22.12.2005, 11:55
Sevgili kardesim Anadolu Aleviliginde tarihten bu yana verilecek en güzel cevaplari Ozanlarimiz vermistir.Bununla ilgili degerlendirmeyi sevgili Hüseyin Gazi Metin dedenin siiriyle yapmak istiyorum........

HACI BiLMEM HOCA BiLMEM
BES VAKiT NAMAZ KILMAM
RAMAZANDA ORUC TUTMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

CARSAFIM YOK TÜRBANIM YOK
EHL-i SÜNNET FERMANIM YOK
ARAFATTA KURBANIM YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?

CEMiMDE YOK SAZIMDA YOK
KARIMDA YOK KIZIMDA YOK
KIRPIK SAKAL YÜZÜMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?

DEM CEKERIM DOLUMDA YOK
BiLiMDE YOK iLiMDE YOK
TÜRKCE DUAM DiLiMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

MEZHEP DEYiP NiFAK SOKMAM
TEKBiR iLE iNSAN YAKMAM
TESBiHiM YOK TAKVA TAKMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

KANDiLiMiZ GECEMIZ YOK
ARAPCA HECEMiZ YOK
HÜLLEYECEK KOCAMIZ YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

MUHAMMEDLE ALI ÖLDÜ
SOYU SOPU SÜRGÜN GELDi
MEYDAN MUAViYEYE KALDI
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

EHL-i BEYT BENiM DOSTUM
EZDiLER BAGRIMA BASTIM
BEN iSLAMA COKTAN KÜSTÜM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

SALTANATI HALiFESi
HiC TANIMAM NEYiN NESi
iRTiCASI KARA SESi
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

TUTTURMUSLAR EHLi SÜNNET
NE CEHENNEM NE DE CENNET
KUL KÖLE DEGiLiM ÜMMET
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

TÜM DiNLERDEN ALINTIM VAR
SAMANLIKTAN KALINTIM VAR
COK ÜZGÜNÜM ANLATMAK ZOR
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?

ÖZÜMDE BENLiK YAZILMAZ
KiMSEYE KUYU KAZILMAZ
iC ABDESTiM HiC BOZULMAZ
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

ARIYORUM TARIYORUM
CAN GÖZÜM VAR GÖRÜYORUM
GAZi METiN SORUYORUM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

Yorumlari siz sevgili canlara birakiyorum.......

Savgi ve saygilarimla.............

leyla can
22.12.2005, 12:19
Siir gercekten cok seyleri zaten anlatmis,paylasimin icin tsk.ederiz..Islam bizim neremizde Kizilbas66?

Metin24
22.12.2005, 13:07
Alevilik islam icindemi disindami tartismasi, uzun süredir alevilerin gündemini
mesgul etmektedir.Tartismalar henüz belirli bir sonuca varmamis,daha uzun süre
tartisilacagi düsüncesindeyim.Bence asil sorun alevilerin birligine zarar veren
böylesi konularin,daha öncede Alevi Derneklerde bayrak ve Atatürk posterinin asilmasinin bilincli bir sekilde gündeme getirilmesidir.Farkli siyasi görüsten insanlardan olusan alevi örgütlenmeleri, alevilerin sorunlarindan cok, kendi siyasi görüslerinden yola cikarak aleviligi yorumlamaktadirlar.Burada alevilikten cok siyaset yapilmaktadir.Bu siyaseti yapanlar digerlerinede burada siyaset yapilmaz diyerek kendi görüslerini hakim kilmaktalar.Ben aleviler islamin icindemi
disindami konusunda henüz net bir fikrim yok fakat alevilerin milattan ücyüz yil önce bugünkü Iran`in kuzey dogusunda olusan Mazdek toplulugundan geldigi
islamin cikisindan sonrada islamdan etkilenen bir topluluk oldugunu düsünüyorum.Islam icinde Hz.Aliye yapilan haksizliktan dolayi Hz.ali ve onun ehlibeytinden yana tavir almis olma ihtimalleri bana daha mantikli geliyor.tersini düsünürsek(Aleviligin Islam disinda) bizlerin bire bir sahit oldugu Büyüklermizin dualarinda agizlarindan düsürmedikleri; Allah Muhammed ya Ali ya oniki imamlar.
ve buna benzer daha bir cok Islamla baglantili terimleri,tutulan on iki imam oruclarini nasil aciklayacagiz?Bu konuda varsa farkli düsüncede olanlar görüslerini belirtirlerse memnun olurum.

polata
22.12.2005, 15:10
fakat alevilerin milattan ücyüz yil önce bugünkü Iran`in kuzey dogusunda olusan Mazdek toplulugundan geldigi
islamin cikisindan sonrada islamdan etkilenen bir topluluk oldugunu düsünüyorum.
Bu konuda bir kaynak veya araştırma sonucu belirtip paylaşırsan bizlerde bilgilenmiş oluruz...

khaydar
22.12.2005, 16:58
Sevgili kardesim Anadolu Aleviliginde tarihten bu yana verilecek en güzel cevaplari Ozanlarimiz vermistir.Bununla ilgili degerlendirmeyi sevgili Hüseyin Gazi Metin dedenin siiriyle yapmak istiyorum........

HACI BiLMEM HOCA BiLMEM
BES VAKiT NAMAZ KILMAM
RAMAZANDA ORUC TUTMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

CARSAFIM YOK TÜRBANIM YOK
EHL-i SÜNNET FERMANIM YOK
ARAFATTA KURBANIM YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?

CEMiMDE YOK SAZIMDA YOK
KARIMDA YOK KIZIMDA YOK
KIRPIK SAKAL YÜZÜMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?

DEM CEKERIM DOLUMDA YOK
BiLiMDE YOK iLiMDE YOK
TÜRKCE DUAM DiLiMDE YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

MEZHEP DEYiP NiFAK SOKMAM
TEKBiR iLE iNSAN YAKMAM
TESBiHiM YOK TAKVA TAKMAM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

KANDiLiMiZ GECEMIZ YOK
ARAPCA HECEMiZ YOK
HÜLLEYECEK KOCAMIZ YOK
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

MUHAMMEDLE ALI ÖLDÜ
SOYU SOPU SÜRGÜN GELDi
MEYDAN MUAViYEYE KALDI
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

EHL-i BEYT BENiM DOSTUM
EZDiLER BAGRIMA BASTIM
BEN iSLAMA COKTAN KÜSTÜM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

SALTANATI HALiFESi
HiC TANIMAM NEYiN NESi
iRTiCASI KARA SESi
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

TUTTURMUSLAR EHLi SÜNNET
NE CEHENNEM NE DE CENNET
KUL KÖLE DEGiLiM ÜMMET
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

TÜM DiNLERDEN ALINTIM VAR
SAMANLIKTAN KALINTIM VAR
COK ÜZGÜNÜM ANLATMAK ZOR
iSLAM BiZiM NEREMIZDE ?

ÖZÜMDE BENLiK YAZILMAZ
KiMSEYE KUYU KAZILMAZ
iC ABDESTiM HiC BOZULMAZ
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

ARIYORUM TARIYORUM
CAN GÖZÜM VAR GÖRÜYORUM
GAZi METiN SORUYORUM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BİR ŞİİR.BEN BU ŞİİRDEN ALEVİLİĞİN İSLAMİYETTEN DEĞİL SÜNNİLİKTEN FARKLI OLDUĞUNU ANLIYORUM.
AYRICA BAZI CANLARIN ALEVİLİĞİ İSLAMİYETİN DIŞINDA BİR NOKTAYA ÇEKME ÇABALARINADA ANLAM VEREMİYORUM.

Ceyhun
22.12.2005, 17:15
GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL BİR ŞİİR.BEN BU ŞİİRDEN ALEVİLİĞİN İSLAMİYETTEN DEĞİL SÜNNİLİKTEN FARKLI OLDUĞUNU ANLIYORUM.
AYRICA BAZI CANLARIN ALEVİLİĞİ İSLAMİYETİN DIŞINDA BİR NOKTAYA ÇEKME ÇABALARINADA ANLAM VEREMİYORUM.

Anlamadım. Bir taraftan şiiri onaylıyor, bir taraftan da "bazıları Aleviliği islamın dışına çekmeye çalışıyor." diye dert yanıyorsunuz. Şiir açıkca soruyor: "iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?" Çelişkili yazı olmuş.

Adam
22.12.2005, 21:26

Haydar bende senin dediklerine anlam veremiyorum adam demis islam bizim neremizde ? daha ne desin :) Benim şahsen disina cekme gibi bir niyetim yok ama sadece İslam'dan ibaret olmadığı aşikardır.

Serkan_Devrim
23.12.2005, 11:48
bu bağlamda hiçbir mezhebin islamın içinde oladığı sonucuna varılır. sünilerde islamın içinde olamazlar. peygamberin emrine karşı gelen, vasiyetini engelleyen, ehli beytine zulmeden, onun imamlarını takip etmeyen, onun namına uydurma hadisler düzen vb bir mezhep islam içi olamaz. diğer mezhepler içinde benzer şeyler söylenebilir. sorun şurda. biz islamiyeti tanımlayabilyormuyuz ki o tanım yardımı ile mezheplerin islam olup olmadığını söyleyebilelim. her mezhebin doğru ve yalnış tarafları vardır. önemli olan ortak doğrulara ulaşmaktır. bir alevi olarak şüphenizi anlıyorum ama islamın tanımı yapılabildimiki islam dışı olduğumuz ortaya çıksın? o zaman şu soruyu sormak lazım. islam nedir? hangi şartları yerine getiren islamın içinde olur?

miskin
02.01.2006, 21:34
Alevİlİk İslamin İÇİndedİr. MÜslÜmanlik İslamin Bİr Damaridir. Alevİlİk Te Bu Damardan Akan Kana Benzer. ÇÜnkÜ Aİnsan Kelİme İ Şahadet İle MÜslÜman Olur. Alevİler Şahadet Eder Namaz Kilar Hacca Gİder Kurban Keserler. Tek Farklari ÖzÜndedİr. Yanİ MÜslÜmanliĞi Kaliplara Sokmamasi Ve Tasavvufla Beslemesİdİr.

mercan
02.01.2006, 21:54
alevilik islamın içindemidirr ???????
BANAGÖRE alevilik islamın, müslümanlığın ta kendisidir ....Madem İslam dini Allaha inanıyo, H.z. Muhammedin dediklerini yapıyo!!!!!!!
ee Şuanda H.z Muahhemidin dediğini savunan tek kesimde aleviler olduğuna göre!!!!!!

H.z. muhammet benden sonra H.z. Ali gelsin benim yerim onun yeridir diyen değilmiydi !!! işte onu dediğini savunanlar ve savunmayanlarr arasındaki fark....... savunanlar islamın özünü oluşturan aleviler ; haklı olanı , olması gerekeni savundularr ve o sonunakadar o yolda kaldılar

bunları bilipde aleviliği islamın dışında görmek imkansız bence

rockçı turna
02.01.2006, 22:06
bu konu daha cok tartısma götürür ama ben baska birşeye deginmek istiyorum: konu baslıgıyla konuyu baslatan arkadasın yazdıgı içerik tutarsız bence.

konu başlıgı: Aleviliğin Islamin Dişinda Olduğunu Düşünüyorum

içerik:
2. Bölgesel olarak kendini içinde bulunduğu düzen ile bazen savunan bazen ise karşısında durarak ifade ediyor.
3. Genel olarak Gençlerine kendi inanışına ait eğitim vermiyor, ancak ilginç bir şekilde nereden geldiğini bilmediğim hümanist (insanı air olan herşeyi seven) yanı bir şekilde bir şekilde mayasında katmayı başarıyor?....
4. 33 yaşında bir insanım ve etrafımda yaklaşık 200 genç akrabamdan hiç birisi eğitim almadığı gibi merak da etmiyor. Asimile olması kaçınılmaz bu kitlenin zamanla gelişen bir özelliğide Sunni deyimleri ağzına pelesenk etmesi ve tanrı inancının zayıflaması.

benim düsünceme gelince forumun muhtelif yerlerinde bişeyler söyledim ama şu durumda konusmak istemiyorum çünkü bu konu bizi bölüyor ve birilerinin ekmegine yag calıyor. öncelikle hepimizin birlestigi degerleri öne cıkarmalıyız sonrası zaten kolaydır.

[

Azrail
02.01.2006, 22:08
aleviliği islam dışında göstermek tamamen yanlış bir olgudur,
bunu gecenlerde bir alevi derneği baskanıda yaptı,

miraç'daki Muhammed , o bizim padişahımız sözünü unutmayalım

Ezo
02.01.2006, 23:52
Hz Muhammedin vasiyeti nedir, sizlere kurani ve ehlibeyiti birakiyorum demistir yani alevilik islamin disinda icinde bu tartismalar suan icin popiler amabiraz arastirildiginda hz Ali anlatan ayetler var kuranda bunlar bu tartismalarin gereksiz oldugunu gösterir.......

onurtt
03.01.2006, 00:01
peki neyin içindedir bir sınır koyalım... İslamın içinde bir mezhep değilse neyin içindedir?Yoksa kendi başına bir din midir?Dinse Peygamberi kimdir, kitabı var mıdır?Nedir tam olarak,her geçen gün daha da kafam karışıyor....

ibrahim-ch
03.01.2006, 00:29
TASAVVUF da VAHDETi VüCUD düsüncesini incelerseniz islamin icinde oldugunu anlarsiniz !

Azrail
03.01.2006, 00:32
Aleviyiz Biz

Önce tanitalim biz kendimizi
Ehlibeyt dostu aleviyiz biz
Bizimle basladi insan sevgisi
Ehlibeyt dostu aleviyiz biz.

On iki imamlara bagli özümüz
Dünya malinda yoktur gözümüz
Sahimerdan efendimiz, pirimiz

Gönlümüzde olmaz fitne, ikilik
Arzumuz baris, gayemiz birlik
Bizden hiç kimse etmez hainlik

Riyamiz yoktur itikat özde
Kadini erkegi esittir bizde
Insani severiz cani gönülde

Diktatör zalime karsi dururuz
Masumun yaninda hazir oluruz
Bayraga, sancaga selam dururuz

Ateistle,dinsizle olmaz isimiz
Resulü ekreme bagli basimiz
Kerbela'da akar dinmez yasimiz

Yüce Atatürk'e saygimiz sonsuz
Cahalet bitmezdi katiyen onsuz
Aleviyim diyen olmaz sorumsuz

Güruhu Naciye, çikar aslimiz
Hiçbir canliya olmaz kastimiz
Vatanini seven bizim dostumuz

Hakkin emrinden asla çikmayiz
Iftira, yalanla yuva yikmayiz
Iyilik yapariz, basa kakmayiz

Gurur kibir batagina düsmeyiz
Palavrayla, yalanlarla sismeyiz
Ser veririz davamizdan geçmeyiz
Ehlibeyt dosstu aleviyiz biz.

Ibadet ederiz, cani gönülden
Bosa geçen zaman zarar ömürden
Yol düskünü olur dönen sözünden

Yetmis iki millete, saygimiz vardir
Cahille, yobazla yasamak zordur
Ozan Güner hakkin güzel kuludur

Ozan Güner Kaymak

aleviliği islam dışı gösterenler bu şiirden aleviliğin islam dışında oldugunu gösteren tek bir söz bulsunlar

Oli
03.01.2006, 10:40
Bin kez de olsa doğru bildiğimi söyleyeceğim.
alevilerin müslüman olup olmadığı hususu bir kenerda dursun, ben şundan eminim ki müslümanlar alevi değildir. Alevilik müslümanlığı kapsar, müslümanlık aleviliği kapsamaz.

ben de sıkıldım. (esas müslümanlık hikayesinden)

ISIK
03.01.2006, 19:51
YA ALLAH, YA MUHAMMED, YA ALI

Bu kelimeler herseyi yeterince ifade ediyor dime arkadaslar.....?

Optummmm,

Isik Isik Isik Isik Isik

Candacan
04.01.2006, 06:04
"TASAVVUF da VAHDETi VüCUD düsüncesini incelerseniz islamin icinde oldugunu anlarsiniz !"(ibrahim-ch)

Sevgili can, ben anlayamadım. Yoksa ben tasavvuf felsefesi diye başka bir şey mi öğrenmişim. Anlatırsan sevinirim.

Candacan
04.01.2006, 06:17
"YA ALLAH, YA MUHAMMED, YA ALI

Bu kelimeler herseyi yeterince ifade ediyor dime arkadaslar.....?"ISIK

Sevgili can,
Peki. Sen hiç bu kelimeleri, alevilerin dışında, bu şekilde kullanan başka bir müslüman gördünmü.

Candacan
04.01.2006, 06:32
"bu bağlamda hiçbir mezhebin islamın içinde oladığı sonucuna varılır. sünilerde islamın içinde olamazlar. peygamberin emrine karşı gelen, vasiyetini engelleyen, ehli beytine zulmeden, onun imamlarını takip etmeyen, onun namına uydurma hadisler düzen vb bir mezhep islam içi olamaz. diğer mezhepler içinde benzer şeyler söylenebilir. sorun şurda. biz islamiyeti tanımlayabilyormuyuz ki o tanım yardımı ile mezheplerin islam olup olmadığını söyleyebilelim. her mezhebin doğru ve yalnış tarafları vardır. önemli olan ortak doğrulara ulaşmaktır. bir alevi olarak şüphenizi anlıyorum ama islamın tanımı yapılabildimiki islam dışı olduğumuz ortaya çıksın? o zaman şu soruyu sormak lazım. islam nedir? hangi şartları yerine getiren islamın içinde olur?"(ali ekber)

Sevgili can siz verin de öğrenelim şu soruların yanıtlarını. Biz yanlış biliyormuşuz. Türkiye'deki ve dünyadaki islam alimleri, ilahiyat profesörleri hep yanlış yazmışlar. Diyanet yanlış yapmış. Okullarda hala yanlış öğretiliyormuş. Açıklayın da öğrenelim islamın ne olduğunu, şartlarını, mezheplerini.

Serkan_Devrim
04.01.2006, 14:12
sırff bu yorumu yazdım diye bi arkadaşım bana eksi olarak değerlendirme yapmış :)) tekrar okudum acaba birine yanlış bişeymi söyledim diye!!!
puan umrumda değil ,zahmet edip değerlendirme yapmıssın saol:)) ama yorum yapan dan ricam; madem olumsuz değerlendirme yaptın benim için, ozaman nedeninide yazz ????
bak aynısını yine yazdım...... tekrardan hakkımda eksi değerlendirme yapabilirsinnnnnnnnnnnnnnnnn:3D_NG: ama bu sefer nedeninide açıkla merakda bırakma beni ok:))
mercan sana katılıyorum. yazında herhangi bir yalnış görmedim. eksi puan saygısızlık yapana verilir. karşıt görüşe değil. kimseyle aynı görüşü paylaşmak zorunda değilsin. bende sana artı puan veriyorum.

"bu bağlamda hiçbir mezhebin islamın içinde oladığı sonucuna varılır. sünilerde islamın içinde olamazlar. peygamberin emrine karşı gelen, vasiyetini engelleyen, ehli beytine zulmeden, onun imamlarını takip etmeyen, onun namına uydurma hadisler düzen vb bir mezhep islam içi olamaz. diğer mezhepler içinde benzer şeyler söylenebilir. sorun şurda. biz islamiyeti tanımlayabilyormuyuz ki o tanım yardımı ile mezheplerin islam olup olmadığını söyleyebilelim. her mezhebin doğru ve yalnış tarafları vardır. önemli olan ortak doğrulara ulaşmaktır. bir alevi olarak şüphenizi anlıyorum ama islamın tanımı yapılabildimiki islam dışı olduğumuz ortaya çıksın? o zaman şu soruyu sormak lazım. islam nedir? hangi şartları yerine getiren islamın içinde olur?"(ali ekber)

Sevgili can siz verin de öğrenelim şu soruların yanıtlarını. Biz yanlış biliyormuşuz. Türkiye'deki ve dünyadaki islam alimleri, ilahiyat profesörleri hep yanlış yazmışlar. Diyanet yanlış yapmış. Okullarda hala yanlış öğretiliyormuş. Açıklayın da öğrenelim islamın ne olduğunu, şartlarını, mezheplerini.
bilmen gereken şu ki; tarihi zorbalar yazar ve kendi ayıplarını yada çıkarlarına ters düşenleri yazmazlar. islamın sahip olduğu mezhepler allah vardır inancı dışında ortak görüşe sahip değiller. dinin kurucusu olan peygamberden bile şüphe edenler var. bu kadar ters görüşlerin bir arada toplandığı islam dininin tanımını yapanlar sadece kendi mezhebinin tanımını yapıyor. yani hangi mezhebi sayarsan say hepsinin doğru veya yalnış yönlerini gösterebilirim. hemde rehber olarak kuranı ve kendi hadis uzmanlarının hadislerini alarak.
tepkini anlayamadım. islamın tanımı bende var demedim. yapabilen varsa buyursun da görelim. diyanete gelince şurası açık ki diyanet islamın sadece sünni mezhebinin hanefi kolunu temsil ediyor. okullardaki dini eğitimde sadece hanefiliği anlatıyor. istersen sana bunuda anlatabilirim.

Arkadaslardan birisi bu yazdiklarimi "Nayir olamaz" diye degerlendirmis. Dusunceniz benimkinden farkli olsa bile yinede yorumunuza saygi gosteriyorum, yalniz "Nayir nolamaz" olarak yaptiginiz yorum neyi ifade ettigini pek anliyamadim? Bunu acikliyinki bende anlayim. Tahminin yazdigim tarihsel ve gercek olan bilgiye, yani Hz. Ali efendimizin (Peygamberimiz ve esinden sonra olan) ILK muslumanlardan biri olduguna mi acaba "nayir olamaz" diyorsunuz? Lutfen.....cevabinizi bekliyorum....
ışık, karşıt görüşe tahammülü olmayanlara inat sanada artı puan veriyorum.

Oli
04.01.2006, 16:08
şekil-1 a durumu anlatmaya yeter...

[ek]: şekil çıkmadı ancak gözünüzde canlandırıyım. büyük bir alevilik kümesi var. bu kümenin etrafındada başka bir sürü din var hepsiylede kesişim noktaları mevcut, alevilik hepsinden kapsamlı ama hiçbiri değil.

rockercrane (http://www.aleviforum.com/member.php?u=646) nin sponsorluğunda... :yamukgul:

785

özgüreren
04.01.2006, 16:43
adamın biri gelmiş kimse kusura bakmasın ama benzetmeden kuyuya taş atmış..adam ortalığı karştırmak için topik açıp uçmuş..biraz düşünün böyle polemiklere girmeyin..hiç bir mezhep öz değil hiç bir mezhep dışarda değildir..anlayış ve yaşanma farkı vardır dindeki mezheplerde biri gününü namazla geçirir biri günü insanlara yardımla geçirir hak hukuk savaşı verir..onların ödülünüde öteki dünyada Allah zaten verecek.kimse yaptıkları zulümden kaçamayacak ve elbette yaptıkları hayır işlerinden nasiplerinide alacaklar..saygılarımla

Oli
04.01.2006, 17:03
adamın biri gelmiş kimse kusura bakmasın ama benzetmeden kuyuya taş atmış..adam ortalığı karştırmak için topik açıp uçmuş..biraz düşünün böyle polemiklere girmeyin..hiç bir mezhep öz değil hiç bir mezhep dışarda değildir..anlayış ve yaşanma farkı vardır dindeki mezheplerde biri gününü namazla geçirir biri günü insanlara yardımla geçirir hak hukuk savaşı verir..onların ödülünüde öteki dünyada Allah zaten verecek.kimse yaptıkları zulümden kaçamayacak ve elbette yaptıkları hayır işlerinden nasiplerinide alacaklar..saygılarımla

bunlar tartışılması gereken şeylerdir...

biri diyor şiiliğin bir koluyuz... şimdide mezhep olduk... aleviliği mezhepten sayan yok hatırlatırım.

mercan
04.01.2006, 17:14
adamın biri gelmiş kimse kusura bakmasın ama benzetmeden kuyuya taş atmış..adam ortalığı karştırmak için topik açıp uçmuş..biraz düşünün böyle polemiklere girmeyin..hiç bir mezhep öz değil hiç bir mezhep dışarda değildir..

hııııı tabi buda senin düşüncen... ama verdiğin örnek pekde iyi olmamıs be:)) bencede bu konu tartışılması gereken bi konu ve kimsenin kuyuya taş attığını sanmıyorum herkes bu konudaki düşüncelerini söylüyosadece :3D_NG:

özgüreren
04.01.2006, 17:51
o senin görüşün veya kendini öyle tanımlayan insanların görüşü biz bize taş atana gül atarak en güzel cevabı veririz sen merak etme oli can

çiğerparem
04.01.2006, 18:23
Bende Aleviliğin Islam Dişinda Olduğu Kanisindayim.

özgüreren
05.01.2006, 01:34
aleviliğin nerden geldiğini bile bilmiyorlar sanırım uydurma bir lafmış gibi söyleniyor bazı taraflardan alevilik mezhep değil din dışı gibi kelimeleri sünni inanındaki dinci gruplardan çıkar buradada alevilerden çıkıyor..hayret valla...kimki ben aleviyim diyorsa inanması gereken alevilik bir mezhep ve bir dine bağlıdır tek başına bir şey değildir..kimki aleviliği din dışı görüyorsa aslında kendisi buna sığınıyordur..sakın arkana bile bakma kaç kaçabiliğin kadar nereye kadar kaçacaksan ölümde var unutma..

Candacan
05.01.2006, 03:26
"aleviliğin nerden geldiğini bile bilmiyorlar sanırım uydurma bir lafmış gibi söyleniyor bazı taraflardan alevilik mezhep değil din dışı gibi kelimeleri sünni inanındaki dinci gruplardan çıkar buradada alevilerden çıkıyor..hayret valla...kimki ben aleviyim diyorsa inanması gereken alevilik bir mezhep ve bir dine bağlıdır tek başına bir şey değildir..kimki aleviliği din dışı görüyorsa aslında kendisi buna sığınıyordur..sakın arkana bile bakma kaç kaçabiliğin kadar nereye kadar kaçacaksan ölümde var unutma.."(özgüreren)

Sevgili can,
Biz aleviliğin nerden geldiğini çok iyi biliyoruz. Peki sen nereye geldiğini, ne olduğunu biliyormusun. Şimdiki başbakan R. Tayyip Erdoğanın "Ali'yi sevmek alevilikse ben de aleviyim" dediği gibi olmadığını biliyormusun.
Uydurma bir laf gibi söylüyormuşuz. Sevgili can, bu çok ağır bir suçlama. Olsun. Sen hala bizim canlardan birisin. Ama cevap vermeden de geçemem. Sana öğretilen, tek tanrılı dinler (Hıristiyanlık, Yahudilik, Müslümanlık) arasında yer almadığı halde, bunlardan tamamen farklı bir din olduğunu söylediğimiz için mi uydurma bir lafmış gibi geliyor. O zaman; islamın dört mezhebi arasında olmadığı halde, aleviliğin bir mezhep olduğunu söylerken sen de, uydurma bir lafmış gibi şöylemiş olmuyor musun.
"kaç kaçabiliğin kadar nereye kadar kaçacaksan ölümde var unutma.." İslamdan kaçış yok diyorsun. İslamın içinde olmazsan katlederler, yakarlar, öldürürler diyorsun. Boş ver, sen bizi düşünme be can. Uyarın için teşekkürler. Ama biz zaten biliyoruz, hiç unutmadık. Uslanmadık. Ölümlerden korkmadık, yılmadık. Bundan sonra da ölürüz. Ha.. Ne olur... Eskiden bir ölür, bin gelirdik. Şimdi de bin ölür, bir geliriz. Yeterki size zarar gelmesin.

Dogan24
05.01.2006, 17:23
islamiyet aynı zananda ehlibeyitinde başlangıçıdır hz muhamed den başlayıpda hz aliyle devam etmiştir islam ve alevilik bir bütündür ayrıda olamaz

özgüreren
05.01.2006, 18:26
sevigili candacan benim eklemediğim sözleri bana mal etme ben islamdan kaçış yok gibi bir laf etmedim..isteyen yaşar istemeyen yaşamaz..islam namazla sınırlı değildir..bir taraf günü namazla geçirir bir taraf insanlar için hakhukuk savaşı verir insanca yaşama adına ve biz islamın o tarafındayız ikiside ibadettir..hangisi daha makbul onun kararıda Allaha bağlı..kendi fikrim bence insanlar adına savaşmak daha makbul..Aleviliği mezhep olarak görmeyenler Alevi olmayanlardan çıkmıştır..Alevi aydınları neden çıkıpta Alevilik bir mezheptir demedi ben duymadım..belki bilmeyenler mezhebin ne anlama geldiğini bile bilmiyorlar..mezhep yol demektir bir inanışta bizim yolmuzda alinin yo9ludur bunları kabul etmedikleri için onlar bizim yolumuzu kabul etmiyorlar bende onların yolunu kabul etmiyorum yanı tarafların kendilerine bakış açısı aynı..bişeye inanmakla onla yaşamak ayrı şeylerdir..saygılarımla

rockçı turna
05.01.2006, 21:12
bu konunun 2. sayfasında söyle demişim:

''benim düsünceme gelince forumun muhtelif yerlerinde bişeyler
söyledim
ama şu durumda konusmak istemiyorum çünkü bu konu bizi
bölüyor ve birilerinin ekmegine yag calıyor. öncelikle
hepimizin birlestigi degerleri öne cıkarmalıyız sonrası zaten kolaydır.''

ve ewet arkadaslar şaka da olsa durum bu noktaya geldi. aklım
almıyor :3D_NG (8)

onurtt
06.01.2006, 15:22
Bende Aleviliğin Islam Dişinda Olduğu Kanisindayim.

o zaman neyin içindedir..Tekrar aynı soruyu soracağım kendi başına bir din mi ?Dinse peygamberi kim, kitabının adı ne?Alevilik İslamın dışında iyi güzel de neyin içinde ya da nedir tam olarak yazın da biz de öğrenelim...

ISIK
06.01.2006, 15:53
Sevgili Onurtt,

"Aleviler muslumanmi?" sorusunu herkez farkli yorumluyor. Bir insan kendisini istedigi gibi gorebilir tabiki. Mesela ben Alevilik Islam ne icinde ne de disinda olduguna inaniyorum. "Aleviler Muslumanmidir?" ben "Evet muslumanlar" derim. Ama tabiki bu "evet " demenin cok buyuk bir "ama"si vardir arkadaslar. Aleviler (Ehl-i Sunnet dışı) muslumanlar, yani sunni musluman degildirler.Bu nedenle Aleviligi tanımlamak icin tek basina Musluman sozcugu yetersiz kalır. Ayni andada Alevilik tek basina Islam icine hapsedilmez.

Oli
06.01.2006, 15:57
Sevgili Onurtt,

"Aleviler muslumanmi?" sorusunu herkez farkli yorumluyor. Bir insan kendisini istedigi gibi gorebilir tabiki. Mesela ben Alevilik Islam icinde olduguna inaniyorum. "Aleviler Muslumanmidir?" ben "Evet muslumanlar" derim. Ama tabiki bu "evet " demenin cok buyuk bir "ama"si vardir arkadaslar. Aleviler (Ehl-i Sunnet dışı) muslumanlar, yani sunni musluman degildirler.Bu nedenle Aleviligi tanımlamak icin tek basina Musluman sozcugu yetersiz kalır. Ayni andada Alevilik tek basina Islam icine hapsedilmez.

Işık senin durumun biraz karışık... İşte ben aleviliğin islamın içine hapsedilmesinden rahatsızım. aleviliği daralttığına inanıyorum.

ISIK
06.01.2006, 16:07
Işık senin durumun biraz karışık... İşte ben aleviliğin islamın içine hapsedilmesinden rahatsızım. aleviliği daralttığına inanıyorum.

Evet Oli, bu mesele zaten insanin kafasini karistirabiliyor. Bu arada senin neden rahatsiz oldugunu anliyorum. Dedigim gibi Alevilik tek basina Islamin icinde hapsedilmez, cunku senin cok guzel soyledigin gibi: aleviligi daraltiyor. Islamla alakasi olan sadece Aleviligin nerden kaynaklandigi....yani Aleviligin Islam dininden (Hz. Ali nin musluman olmasiyla) olustugu.

Sevgiler ve saygilar,

Isik

Oli
06.01.2006, 16:10
Islamla alakasi olan sadece Aleviligin nerden kaynaklandigi....yani Aleviligin Islam dininden (Hz. Ali nin musluman olmasiyla) olustugu.

işte daraltanda tam bu. çünkü alevilik islamiyetten eski. Hz. Ali 7. yy da yaşadı Alevilik ondan öncede başka bir şekildeydi, ama vardı. Etkileşime geçtiği her dinden-kültürden bazı şeyler alarak bugüne geldi.

ISIK
06.01.2006, 16:15
Oli isimli uyeden alinti: işte daraltanda tam bu çünkü alevilik islamiyetten eski. Hz. Ali 7. yy da yaşadı Alevilik ondan öncede başka bir şekildeydi, ama vardı. Etkileşime geçtiği her dinden-kültürden bazı şeyler alarak bugüne geldi.

Alevilik Samanizm ve Zerdustluk dinlerinden etkilenmis olduguna bende inaniyorum. Arti diger Hıristiyanlık, Yahudilik, Budizm, Manicilik gibi dinlerdende etkilenmis oldugunada inaniyorum. Gunler, aylar, yillar, yuzyillar gecerek.
Ama cok enteresan, cunku ben Aleviligin Islamiyetten daha once baska bir sekilde oldugunu bilmiyordum. Waaw yine birseyler ogrendim...cok tskler!!!!!

Oli
06.01.2006, 16:20
Ama cok enteresan, cunku ben Aleviligin Islamiyetten daha once baska bir sekilde oldugunu bilmiyordum. Waaw yine birseyler ogrendim...cok tskler!!!!!

en iyisi okuyarak öğrenmek... şimdi bunu öğrendim dersin sonra başkası der ki yyok öyle değil o zaman da demekki o salak bilmiyormuş dersin. Tavsiyem hem aleviliğin kaynağı müslümanlıktır diyen kitapları okumak hem de alevilik başka dinler gibi müslümanlıktanda birşeyler almıştır ancak müslümanlık denemez diyen kitapları oku. Aralarındaki çelişkileri-ayrılıkları gör ve öyle karar ver...

ISIK
06.01.2006, 16:28
Oli,

Birseyler ogrendim derken yani, Alevilik olayinin daha farkli aciklamalari oldugunu ogrendigimi soylemek istedim. Yani Aleviligin Islamiyetten daha once olmasi aciklamsini.Buna inandigimi veya inanmadigi henuz soylemedim, su an soyleyememde. Onu senin tavsiye ettigin gibi arastirmam lagzim...Hihi bu arada Turkcem pek iyi de degil, bakalim nasil olucak.... Ama cok sag ol!!!!!

gulizar
07.01.2006, 00:59
Arkadaslar kafanizi yormayin bence hersey yavas yavas aciga cikiyor zaten,
ama benim görüsüm herzaman Alevilik islamin icinde ve özüdür...
kizilbas66 kardesimin yazdigi siirdende anladigim,yanliz sitem simdiki islama, o siiri tastikliyen arkadasimizda onu anlatmaya calismis zaten celiski gibi gözüksede,bende sitem ediyorum simdiki Islama,
bakin ne kadar farkli degilmi???
ama gercegi özü Alevilikte 12 Imamlarin(Ehlibeytimizin)cizdigi insanlik yolundan nekadar insanlik kalmis,nice Nurlar nice canlar feda oldu bu yola,simdi gözüken islama kus bile feda etmem,anlatabildimmi? ismi ve özü ayrildi,firsat vermeyin buna,biz sahip cikalim.bir politaka dönüp duruyor anliyorsaniz...catacak yer ariyorlar...!!fitne kalmadimi ne??ne hale getirdiler insanlari,bir ozamanin yezitleri bir de bu zamanin yezitleri.Lanet olsun topuna..

Candacan
07.01.2006, 03:39
"kizilbas66 kardesimin yazdigi siirdende anladigim,yanliz sitem simdiki islama, o siiri tastikliyen arkadasimizda onu anlatmaya calismis zaten celiski gibi gözüksede,bende sitem ediyorum simdiki Islama,
bakin ne kadar farkli degilmi???"(gulizar)
Çok doğru bir tespit.

"ama benim görüsüm herzaman Alevilik islamin icinde ve özüdür..."(gulizar)
Ama yanlış bir sonuç.

Sevgili can, Sevgili gulizar,
Bizim de anlatmaya çalıştığımız bu. Biz aleviliği islamla karşılaştırırken elbetteki yaşayan şimdiki islamdan bahsediyoruz. Artık yaşamadığını, varolmadığını söylediğiniz islam bizim konumuz olamaz. Onların da konusu değil. Onların da bizim de bahsettiğimiz islam; şu anda yaşayan islamdır.
Biz islamın özüyüz. Bu sözü onlara dersen asla inandıramazsın. Bu onlar için şu anlama gelir: Siz gerçek islamı yaşamıyorsunuz. Siz müslüman olamazsınız. Bu da onlara ve onların inancına büyük bir haksızlık ve saygısızlık olur.
Yok bu sözü bize söylüyorsanız, gereği yok. Artık yaşamadığını söylediğiniz islamın özünü, bırak biz alevilik olarak yaşatalım. Bu söz sadece ve sadece yaşayan islama hizmet eder.

Azrail
07.01.2006, 17:28
bu konu yeteri kadar istismar edildi,lütfen kimse şahsi düşüncesini alevi toplumuna mal etmesin, aleviler üzerinde bir anket yapılsa cogunluk aleviliğin islamın içinde , hatta islamın özü olarak tanımlayacaktır,bunu herkes bildiği halde neden bu konu üzerine daha fazla gidiliyor,,,
yinede herkesin düşüncesine saygılıyız,,,,,,

özgüreren
07.01.2006, 20:06
sevgili aleviyim22 dostum zaten istismar edenler sanmaki aleviliği destekliyorlar onlar her fırsatta aleviliği kötülemek ve din dışı göstermek kendi çıkarları çerçevesinde bişeyler yapmak isteyen bir tür ajan diyim bari başka nedenir böyle insanlara bilmiyorum..şöyle forumu gezersen görürsün kim olduklarını forumda mevcut benim araştırmalarıma göre..isim isteme kendin bul..saygılarımla

Candacan
08.01.2006, 07:41
"bu konu yeteri kadar istismar edildi,lütfen kimse şahsi düşüncesini alevi toplumuna mal etmesin, aleviler üzerinde bir anket yapılsa cogunluk aleviliğin islamın içinde , hatta islamın özü olarak tanımlayacaktır,bunu herkes bildiği halde neden bu konu üzerine daha fazla gidiliyor,,,
yinede herkesin düşüncesine saygılıyız,,,,,,"(aleviyim22)
"sevgili aleviyim22 dostum zaten istismar edenler sanmaki aleviliği destekliyorlar onlar her fırsatta aleviliği kötülemek ve din dışı göstermek kendi çıkarları çerçevesinde bişeyler yapmak isteyen bir tür ajan diyim bari başka nedenir böyle insanlara bilmiyorum..şöyle forumu gezersen görürsün kim olduklarını forumda mevcut benim araştırmalarıma göre..isim isteme kendin bul..saygılarımla"(özgüreren)

Haklısınız canlar, hem de çok haklı.
Ne yapılmak istendiğini, aleviliğin nasıl yok edilmek istendiğini, forumun bir başka sayfasında, aşağıya alıntısını yaptığım tartışma konusunda görebilirsiniz.

"Aleviforum sayfalarında herzaman okuyorum .Alevilik tartışılıyor. Sünniler bi kitaba inanıyor. Onun yolundan gidiyor. Onu kendisine Rehber ediniyor. Biz ne yapacağız ? doğruyu bulmak için her zaman böyle tartışacakmıyız. Yoksa Alevilik öğretilerine inanıp bu yoldan başka bir yol Bilmiyoruz mu diyeceğiz.
Allah dünyaya 4 kitap gödermiş biz bu kitaplardan hangisindeyiz. Sünniler kur'ana inanıyor diye bu kitabı dışlayacakmıyız."(Din tartışma götürür mü)

Ajanlık konusuna gelince...Evet bunda da haklısınız. Biz tarihte bunun örneklerini çok gördük ve yaşadık. Pir Sultanlara darağacında gül atanları gördük. Maraş olaylarında; "işte şu da kızılbaş evi, onu da işaretleyin" diyenleri gördük.(karşılığını da aldılar, öldürülmediler) Çorum olaylarında, gerçekten ajan olmadıkları halde, bizim uyarılarımızı dikkate almayıp asimilasyon politikalarının etkisinde kalarak "onlar da islam biz de islamız, bize birşey yapmazlar" diyenleri ve acı sonlarını da gördük. Daha da göreceğiz.
Biz bildiklerimizi, öğrendiklerimizi, gördüklerimizi, yaşadıklarımızı yazmaya, söylemeye devam edeceğiz. Kimileri bizleri ajanlıkla suçlasalar da biz sevgili canlarımızı uyarmaya devam edeceğiz.

ibrahim-ch
08.01.2006, 19:06
Malesef simdiki Türkiyede Klasik Imani mezheplerden ESARilik Hakim,
Olmasi gereken ise NAKil e degil AKIL a deger veren imani mezheplerden MATURiDi lik esas alinmadigi müddetce Alevi müslümanlar ve laik Hanefi müslümanlar hep Malesef Onlarin gözünde cehennemlik olarak görülmeye devam edecek.

bülentişcan
08.01.2006, 23:32
sayın İbrhim-ch
Teşhisiniz doğru ancak (EŞARİLİK konusunda9
ALEVİ MÜSLÜMANI anlamadım yani Müslümanlık cok mu çeşitli
1-sünni Müslüman
2-alevi Müslüman
3-Harici Müslüman,Vs.vs. mi

Bizce CEHENNEM doğru olayıp cevrenle kavga dövüş içinde ve kötülük peşinde isen,hakkın olmayan şeyleri yeyip.içip ailene faydalı degilsen al sana cehennem,

bülentişcan
08.01.2006, 23:42
SEVGİLİ ÖZGÜVEN,ALEVİYİM22
googol A GİRİYORSUNUZ ALEVİ yazıyorsunuz aramadan sonra sonuçlar geliyor,
Alevilik hakkında sizin gibi düşünen,Yani içinde AJAN ları olmayan ALEVİ MÜSLÜMAN,ALEVİ İSLAM tezlerini anlatan, siteler var oralara üye olun Bırakın burada AJAN lar ataistler vs ler biribirini yesin güzel kardeşim,bu Cehennemde yansınlar sizler kendinizi telef etmeyin .
acizane bir abi tavsiyesi
DOSTCA KALIN

kemalkalir
09.01.2006, 00:04
Alevilik islamın içinde veya değil ama bunu söyleyenin amacı kuyuya taş atmak değil. Asıl amacım ortalama fikir edinmek ve bunları paylaşmak;
1. Bu kadar laf kalabalığına rağmen pek bilimsel cevap yok
2. Ancak tümünüzün cevaplarında Aleviliğin hoşgörüsü rahatlıkla gözleniyor.
3. Yazıcı kitlesinin gerek alıntı şekli gerekse kendini (resimli) ifadesi çokta bu konuları düşünecek veya uğraşacak zaman veya emek yüklenmediği fikrini veriyor.
4. İslamın içinde olduğunu ifade eden arkadaşların savunması gerçekten zayıf (evet Bana ispatlamanız gerekmiyor, benim sorduğum soru sizinde içinizde de olan soru). Bazı arkadaşların İslamın özü olduğunu ifade ediyor ancak özünde nedense bizimle ilgili hiç bir dayanak yok. Arkadaş özü dediğin şey bizim için evrenin temel değerleri bunların bir kısmı Kuran'da bile yazmıyor.
5. İddiam devam ediyor ve bir adım daha ileri giderek alevi düşüncesinin bir felsefe olup, zamanla İsalamın asimilasyonu ile günümüzdeki tanımsız durumuna geldiğini ileri sürüyorum. Bu pek önemli değil ancak İslamın içine sokan arkadaşların düzenle olan barışıklığı (tahminimce) zamanla asimile olmasına yol açacağından yine Benim gibi İslam dışı olarak kabul eden arkadaşların elinde kalacak gibi gözüküyor.
6. Gelelim Ajan geyiklerine samimiyetle oldukça büyük bir bölümünüz ya takma ad ile veya yanlış bilgi ile burada olduğunuzu tahmin ediyorum sonuçta bilgi edinmek veya edinmemek olduğu fikri bana yeter Ajan olacak adam buraya mesaj atmaz başka işlerle uğraşır sanırım.
Sizlerden tek isteğim birbirinizden alıntı yapmadan 1 cümle dahi olsa bu fikri çürütecek düşünce veya bilimsel dayanaklarınızı yazmanızdır. Canı sıkılan arkadaşlar lütfen sizin sıkılmanızı istemiyorum onun için okumayın, düşünmeyin ve yazmayın
En derin saygılarımla

müttaki
09.01.2006, 12:31
İbrahim bunu kendi oğullarına da vasiyet etti, Yakub da öyle: “Oğullarım! Allah sizin için bu dini (İslâm’ı) seçti. Siz de ancak müslümanlar olarak ölün” dedi.(bakara-132)
Yoksa siz Yakub’un, ölüm döşeğinde iken çocuklarına, “Benden sonra kime ibadet edeceksiniz?” dediği, onların da, “Senin ilahına ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak’ın ilahı olan tek bir ilâha ibadet edeceğiz; bizler ona boyun eğmiş müslümanlarız.” dedikleri zaman orada hazır mı bulunuyordunuz?(bakara-133)
İsa onların inkarlarını sezince, “Allah yolunda yardımcılarım kim?” dedi. Havariler, “Biziz Allah yolunun yardımcıları. Allah’a iman ettik. Şahit ol, biz müslümanlarız” dediler.(Ali imran-52)
İbrahim ne Yahudi idi ne de Hıristiyan. Fakat o, hanif (Allah’ı bir tanıyan, hakka yönelen) bir müslümandı. Allah’a ortak koşanlardan da değildi.(ali imran-67)
Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten nasıl sakınmak gerekiyorsa öylece sakının ve siz ancak müslümanlar olarak ölün.(Ali imran-102)
Hani bir de, “Bana ve Peygamberime iman edin” diye havarilere ilham etmiştim. Onlar da “İman ettik. Bizim müslüman olduğumuza sen de şahit ol” demişlerdi.(maide-111)
İsrailoğullarını denizden geçirdik. Firavun da, askerleriyle birlikte zulmetmek ve saldırmak üzere, derhal onları takibe koyuldu. Nihayet boğulmak üzere iken, “İsrailoğulları’nın iman ettiğinden başka hiçbir ilah olmadığına inandım. Ben de müslümanlardanım” dedi.(yunus-90)
De ki: “Ey kitap ehli! Bizimle sizin aranızda ortak bir söze gelin: Yalnız Allah’a ibadet edelim. Ona hiçbir şeyi ortak koşmayalım. Allah’ı bırakıp da kimimiz kimimizi ilah edinmesin.” Eğer onlar yine yüz çevirirlerse, deyin ki: “Şahit olun, biz müslümanlarız.”(Ali imran-64)

müttaki
09.01.2006, 12:38
gördüğünüz gibi İslam Allaha ortak koşmamak ve onun rızasına kavuşmak amacı ile sakınmaktır. eğer Alevilik Allaha ortak koşmayarak takva için sakınıyorsa müslümandır. ama bu sadece alevi için geçerli değildir. tüm insanlık için geçerli bir yaklaşımdır.

hasan1
09.01.2006, 17:19
selam canlar alevilik islamin ta kendisidir ama bazilarinin isine gelmedigi gibi
ugrasacaklar karalayabilmek icin cok iyi biliyorlar huylu huyundan vazgecmesi icin cani cikmasi lazimki vazgecsin

Kizilbas 66
09.01.2006, 17:50
sevgili aleviyim22 dostum zaten istismar edenler sanmaki aleviliği destekliyorlar onlar her fırsatta aleviliği kötülemek ve din dışı göstermek kendi çıkarları çerçevesinde bişeyler yapmak isteyen bir tür ajan diyim bari başka nedenir böyle insanlara bilmiyorum..şöyle forumu gezersen görürsün kim olduklarını forumda mevcut benim araştırmalarıma göre..isim isteme kendin bul..saygılarımla

Sevgili Kardesim...

Son dönemlerde yaygin ama yöntemi ve tarzi yanlis olan bir tartisma sürmektedir.Alevilik islamin icindemi yoksa disindami ? Sorunun bu sekilde formule edilmesi zaten tuhaf ve icerisinde niyet bozuklugu var.
Aleviler tarihlerinde hic bu kadar saflarini belirlemeye zorlanmadilar.Yani Eskinin kapali toplumlarinda saf ve tavir belirlemeye gerek yoktu.Saflar zaten belliydi.2000 li yillara geldigimizde Alevileri olusan Dünya sartlari nedeniyle toptan veya kismen yok etmenin imkani neredeyse sifira indi.Ince dengelerin ve Asimilasyon politikalarin sergilendigi Ülkemizde o nedenle yüzyillardir kimseyi pek ilgilendirmeyen " Aleviligin Islam in icinde mi disinda mi " oldugu sorusu bugün daha *** sorulmaya baslandi.Bir de malum Türkiyede herkesi tek tiplestirme ,kendine benzemeye zorlama gibi ulusal bir hastalik mevcut... Yani bir Alevi " Müslümanim ,Benim inancim Islamin icinde " diyorsa ,o zaman diger Müslümanlar gibi olmasi gerekiyor.
Yani sünniler Islami nasil uyguluyorlarsa öyle uygulanmasi isteniyor Alevilerden.Eger inat eder ve yolundan dönmezsen " ya sev ya terket " bile denir.Alevilerin " Biz Islamin disindayiz " demesi ise sorunu cözmüyor.O zaman da baskilarin siddetinin artacagi gibi Alevilere dinsiz ( inancsiz ,kafir,gavur gibi ) suclamalarinin boyutu önü alinamaz hale gelir.
iste bu nedenle Alevilik Islamin icinde mi disinda mi ? sorusu tuzak ve bir o kadarda kasitlidir.Soruyu farklida sorabiliriz.. Islama dair hangi degerler Alevi ögretisinin icinde mevcuttur ? Alevi kimligini olusturan kültürel,inancsal kaynaklar nelerdir ? Anadolu Alevileri kendini nasil tanimliyor? Ama sorular böyle sorulmuyor .kisir bir döngü icerisinde zorunlu tercih yapmaya zorlaniyor...
Kimi tartisiyoruz ? " Temelinde insan sevgisi olan,her inanca ,her ulusa sevgi ile yaklasan,eline ,beline,diline sahip olma ilkesini benimseyen,esit paylasimciligi savunan,Laik,Demokratik,cagdas,mazlumun yaninda yer alan,kadin-erkek esitliginden yana,inancini kendine göre yorumlayan ,korkuyu asip SEVGI ile TANRI yi kendinde gören ENEL-HAK ile Tanriyi kalbine indiren,edep ve ahlakligiyla yasamin temeline oturtan,insani yücelten.CEM i ile muhabbet eden bir inanciz " diyen toplumu tartisiyoruz.
Alevi ögretisi , " Islamin icindedir,disindadir " gibi tanimlari asan ,evrensel bir ögreti olarak kabul edilmelidir.Alevilik ne Islamin icindedir,ne de disindadir.Cünkü Alevilik her hangi bir inancin icine sigacak kadar dar ve Ortadoks ,nede disinda kalacak kadar dislayici degildir.....
O nedenle arkadasim konuya önyargili yaklasmani ve Biz Alevilere yakismayan sekilde uslüp kullanmani dogru bulmuyorum.Bu cok agir bir suclama bunun vicdanen agirligi altinda ezilebilirsin.
Sonuc olarak bu anlamda bence Alevilerin artik Islam in neresinde olduklarina karar vermelerinin zamani geldi gelmesine de ,verilecek kararin sekli ne olursa olsun bundan zararli cikacaklar yine Aleviler olacaga benziyor...
O nedenle hesapli ve dikkatli hareket etmek gerekiyor ,dolayisiyla bize zarar veren ici bos tartismalardan elimizden geldigince uzaklasmaliyiz diye düsünüyorum..

Saygi ve sevgilerimle..........

Zakir 66
09.01.2006, 23:06
Sevgili Canlar, bilmem farkindamisiniz?
Yüzyillardir Alevilik ve Aleviler hor görülmüsler,ezilmisler,yakilmislar,her türlü iskencelere maruz kalmislar ve neticesinde her zaman oldugu gibi dis güclerin oyuncagi olarak kullanilmislar ve kendi aralarinda bir birlik olamiyarak dagitilmaya ve parcalanmaya calisilmislardir. Simdi yine ayni oyunlarla karsi karsiyayiz ve yine kendi icimizde birlik olamayarak birbirimizi kirmaya ve bölünmeye basliyoruz.Lütfen bu oyunlara kanmiyalim. Bir olalim, Diri olalim. Benim görüsüme göre Alevilik nicin Islamin disinda olsun ki anlayamiyorum.Cünkü Islam yayilmaya basladigi zaman Hz.Muhammedin, Islamin yayilmasini saglayan kisinin yaninda kim vardi? Ilk Müslüman olan kisi kimdi? Hz.Muhammedin soyu kimlerden olusmaktaydi?
Tartismayi baslatan arkadas diyorki Ibadetleri farkli, davranislari farkli ve daha siraliyor. Ayrica diyorki genclerimizin hepsi bilgisiz ve cahil diyor. Acaba bu arkadas cevresindeki sunni insanlarin namaz kilislarini dikkatlice takip etmismidir? veya oruc tutma günlerini ve sekillerine bakmismidir? Bazilari oruca birgün erken baslayip birgün erken bitirirler bunlarin sebeplerini bir arastirsin bakalim. Ayrica Türkiyede bu ayrim yok ama Avrupada Türkesciler, Süleymancilar, Erbakancilar, Kaplancilar bir arada namaz kilabiliyorlarmi acaba bir arastirsin.
Ayrica bizde zorlama yoktur. Biz cocuklarimizi serbest bir sekilde büyütürüz.Digerleri gibi zorla Kuran Kurslarina, Camilere gönderip sonrada Diskolarda Yakalamiyoruz. Gerektigi zaman cocuklarimiza Alevilik hakkinda veya diger konularda bilgilerimizi onlari sikmayacak sekilde özümüze bagli kalarak egitiriz.Ama cahil kalan genclerimize ve onlari böyle cahil birakan ailelerede bir sey diyemeyem.

Hizir yardimciniz olsun.
ILIM ILIM BILMEKTIR,
ILIM KENDIN BILMEKTIR,
SEN KENDIN BILMEZSEN
GÖR HALIN NICEDIR.

Candacan
10.01.2006, 01:46
selam canlar alevilik islamin ta kendisidir ama bazilarinin isine gelmedigi gibi
ugrasacaklar karalayabilmek icin cok iyi biliyorlar huylu huyundan vazgecmesi icin cani cikmasi lazimki vazgecsin

Gene haklısınız can
Elbette bizimde bir gün canımız çıkacak ama bazıları çok mutlu olacak. Bizim huyumuz bu. Canımız çıkıncaya kadar yazmaya, alevi canları uyarmaya devam edeceğiz. Biz bu yolda cok canlar feda ettik. Etmeye de devam edeceğiz.

özgüreren
11.01.2006, 00:37
kızılbaş66

merhaba sevigili dostum yazdıklarını okudum..burada herkes aynı fikirde değil zaten benim fikrimi destekleyenler azınlıkta ama ben ezilmem bu tür konuların altında onun için kendini ferah tut...ben bu tür konulara zaten açıkça bu şekil tartışmaların ne amaçlı olduğunu biliyorum..zaten şuan forum benim yaptığım açıklamalarla gündem oluşturdu..bu ne zaman biter artık merak konusu acaba forumda ajanlık yapan varsa kendileri çıkıp söylermi hepsi soru işaretidir benim kafamda diyim..kimseyi zan altında bırakmak istemem kimin kim olduğunu bulmam o kadarda kolay değil hatta ben buranın admininden bile şüphe etme hakkım vardır kim olursa olsun bunun acısını biz çekeceğiz..bir birimize düştük bir kere...umarım istediklerini yapamayacaklar..herkese saygılar ajanlar gariç:))

Serkan_Devrim
11.01.2006, 04:22
konu baya uzamış. ama konunun özü ortaya tam anlamıyla konamıyor.
öncelikle aleviliği islamın dışında görenlerin yapması gereken şudur. önce islamın tanımı yapılır, sonra alevilik tanımlanır ve son olarakta ikisinin farkları ortaya konur.
o zaman görülecekki hiç bir mezheb islamın içinde değil. islam; tanımı yapılamayacak derecede yozlaşmıştır. islam denilen asıl islamdır. bugün yozlaşmış islama islam dersek diyalektikten uzaklaşmış oluruz. tıkandığımız nokta burası. bazılarının belirttiği gibi, geçmiş islam bizim konumuz dışı değildir. tam tersine asıl o islamı bulmak lazım. diyalektik ve nesnel eleştiri bunu gerektirir. islamdan kasıt bugünkü yozlaşmış islamsa bırakın islam olmayı yanından bile geçmek istemem. her mezhebi islam dışı gösterebilirim. kendi çelişkileriyle. ama islamdan kasıt asıl islam olmalı bu bağlamda şahsi görüşüm;
hz muhammet 23 yıl boyunca Ali'yi anlatmaya çalıştı. sözleri buna delildir. bu bağlamda aleviliği de en kaba haliyle hz Ali sırrı olarak tanımlarsak; alevilik islamın içinde olmakla kalmaz, islamın özü olur. başka dinlerden ve inançlardan etkilenmesi bu gerçeği değiştirmez.

Candacan
11.01.2006, 05:04
"bazılarının belirttiği gibi, geçmiş islam bizim konumuz dışı değildir. tam tersine asıl o islamı bulmak lazım."(ali ekber)
Niye sevgili can, niye.
Madem islam tanımı yapılamayacak derecede yozlaşmışsa, madem alevilik islamın özüyse ve yozlaşmamışsa, bizim böyle bir sorunumuz olamaz. Bırak, asıl o islamı, yozlaşanlar arayıp bulsunlar. Biz değil.

Serkan_Devrim
11.01.2006, 07:11
"bazılarının belirttiği gibi, geçmiş islam bizim konumuz dışı değildir. tam tersine asıl o islamı bulmak lazım."(ali ekber)
Niye sevgili can, niye.
Madem islam tanımı yapılamayacak derecede yozlaşmışsa, madem alevilik islamın özüyse ve yozlaşmamışsa, bizim böyle bir sorunumuz olamaz. Bırak, asıl o islamı, yozlaşanlar arayıp bulsunlar. Biz değil.
aleviliği islam dışı görenlerin araması gerek demiştim. biz arayalım demedim. çünkü islam dışı olduğunu idda edebilmemiz için islamın o eskisini bulmak gerekir.

Candacan
11.01.2006, 13:57
aleviliği islam dışı görenlerin araması gerek demiştim. biz arayalım demedim. çünkü islam dışı olduğunu idda edebilmemiz için islamın o eskisini bulmak gerekir.

Biz aleviliğin islam dışı olduğunu iddia ederken; kastettiğimiz islamın şu anda yaşayan islam olduğunu biliyorsunuz. Buna rağmen, hala özümüzde yaşattığımızı söylediğiniz o eski islamı kastederek biz islamın içindeyiz demek, sadece ve sadece bugünki islamcıların ekmeğine yağ sürer.

Serkan_Devrim
11.01.2006, 15:42
Biz aleviliğin islam dışı olduğunu iddia ederken; kastettiğimiz islamın şu anda yaşayan islam olduğunu biliyorsunuz. Buna rağmen, hala özümüzde yaşattığımızı söylediğiniz o eski islamı kastederek biz islamın içindeyiz demek, sadece ve sadece bugünki islamcıların ekmeğine yağ sürer.
diyalektik düşünüş tarzı bunu gerektirir. bir olayı, olguyu yada kişiyi yaşadığı zamanın, mekanın ve ortamın şartlarından ayrı düşünürsek nesnel bir eleştiri yapmamış oluruz. yozlaşmış her değeri terketmek demektir bu. o değerlerin özünü bulabilmektir aslolan. bu bugünkü islamcıların ekmeğine yağ sürmez, tam tersine onların yalnışlarını iyiceortaya çıkarır. yıllardır bize müslüman değilsin diyenlerin aslında islamiyeti yaşayamadığını ortaya koyar. şimdi diyelimki islam bizim değerimizdi ama yozlaştı. kalkıp biz islam değiliz dersek gerçekleri reddetmiş oluruz. bugünkü islam dediğimiz şey sünniliktir. sünnilik kendine islam dediği için sünnilikle islam aynı şeymiş gibi kullanılıyor. bugünkü islam dediğimiz şey sünniliktir. biz sünni değiliz. biz aleviler kendimizi tanımak ve ne olduğumuzu bulmak için asıl islamı bulup onunla karşılaştırmalıyız. asıl islamdan farklı isek o zaman islam değiliz demektir. bu konu ancak böyle çözülür. hem islam değiliz deyip hemde islamı(gerçek islam) tanımlayamazsak çelişki olur.

Oli
11.01.2006, 15:53
tamam kabul ettim sünni islam gerçek islam değildir şii islam doğru islam değildir? peki alevilik neden gerçek islam oluyor ki acaba? ya da bazılarına göre öyle. ve de ali ekber gerçek islamı nerden bulacağız. kayıp ve asıl bir kuran mı var ki acaba?

Serkan_Devrim
11.01.2006, 16:03
tamam kabul ettim sünni islam gerçek islam değildir şii islam doğru islam değildir? peki alevilik neden gerçek islam oluyor ki acaba? ya da bazılarına göre öyle. ve de ali ekber gerçek islamı nerden bulacağız. kayıp ve asıl bir kuran mı var ki acaba?
alevilik gerçek islam demedim. ama islam dışı kabul edilmesi için asıl islamın bulunması gerek. ki karşılaştırma sonrası anlayalım. asıl islamı bulmak islamı o zaman ki koşullara ve mekana göre düşünmektir. diyalektik yani. sen bunu iyi bilirsin heralde. mesele şimdi biri çıkıp 3210 çok kötü bir telefon derse diyalektikten uzak bir yorum yapmış olur. 3210 zamanın en iyi telefonuydu. ama bu zaman için değil. yada Atatürk'ü eleştirirken o zamanın şartlarını göz önünde bulundurmazsan yorumun gerçekçi olmaz. anlatmak istediğim şey şu. islamın asıl özü objektif ve nesnel tarihçiler ışığında bulunabilir. alevilik sadece islamdan oluşuyorda demedim. ama islamdan kaynaklanmış ve diğer dinlerden etkilenmiştir. kayıp ve asıl bir kurana gerek yok. bugünkü kuranı o zamanki islam eşinde değerlendirmek yetecek. ki kayıp bir kuranın varlığından bahsedilir, bilirsin.
alayacağın bunlar derin konular oli ciğim. sen kafanı bunlarla yorma.:yamukgul:
yok yaw son cümle şakaydı.
ya bugünkü islamın iğrenç olması yüzünden biz islam değiliz demek gerçekçiliğe pek uymuyor gibi.
biz bugünkü islam değiliz. olay bu.
saygılar

Oli
11.01.2006, 16:12
haklısın bugünün değer yargıları ile 1400 yıl öncesini tartarsak çok farklı şeyler çıkar ortaya. dönemine göre devrimdir elbet. Mesela biz şimdi, o zaman ki nikah usullerini dalgaya alıyoruz çünkü şimdiki değer yargılarıyla bakıyoruz. ama o zaman o kurallar aşırı çağdaştı belki de.

yinede gerçek islam - bugünkü islam ayrımı ile alevilik - müslümanlık ayrımını birlikte tartışırsak yanlış bir mecraya sürükleriz işi bence...

Serkan_Devrim
11.01.2006, 16:21
haklısın bugünün değer yargıları ile 1400 yıl öncesini tartarsak çok farklı şeyler çıkar ortaya. dönemine göre devrimdir elbet. Mesela biz şimdi, o zaman ki nikah usullerini dalgaya alıyoruz çünkü şimdiki değer yargılarıyla bakıyoruz. ama o zaman o kurallar aşırı çağdaştı belki de.

yinede gerçek islam - bugünkü islam ayrımı ile alevilik - müslümanlık ayrımını birlikte tartışırsak yanlış bir mecraya sürükleriz işi bence...
bak sana bir örnek;
şimdi kısas olayını bilirsin. bir kimse başka bir kimseyi haksız yere öldürmesi durumunda kısas olarak öldüren kişi öldürülürdü o dönemde. şimdi çağ dışı gelen bu durum bu zamana göre değerlendirilince insan şöyle diyor. bu ne ya? koca tanrının hukukuna bak!
ama işin diğer tarafı şu. o zamanlar kan davası çok yaygındı. bir kabilenden biri öldürülünce, öldüren kişinin kabilesinden bir veya bir kaç kişi öldürülünceye kadar savaşılırdı. bu seferde o kabile diğerine aynı savaşı açardı. öyleki kan davaları yıllarca sürerdi. tarih kitapları bu kan davalarının sadece haram aylarda durduğunu söyler. hz muhammet ise yeni getirdiği yasayla kan davasını durdurmak istedi. kurandada şöyle der. 'iyi düşünürseniz kısasta hayat vardır' kısasta sadece öldüren kişi öldürülür. bu durumda bu çağ dışı olan yasa o zamanda çok önemli iş yapmış. işte diyalektik bir düşünüş tarzı. eksiklerine rağmen.
saygılar.

Alisahin
11.01.2006, 16:24
Degerli canlar,ilk önce aski muhabbetle kerkesin kurban
bayramini yürekten kutluyorum ve saglik mutluluk,Baris icersinde nice
bayramlara hep birlikte diyorum.Bu konuda daha öncede yazmistim,konu
Alevilik ve nerede oldugudur.Bu tartismalardan cok rahatsiz olan ve
Alevi örgütü icinde yakinen calisan,bir cok yetkili kisilerle görüsen bir can.
Inanc gibi cok önemli ve hassas konuda nasil oluyorda hepimiz birer alim
kesiliyoruz.Soruyorum size hangi bilimsel calismayi yaptiniz ve kac yil.
H.G dedeyide taniyorum onun yazmis oldugu bir siirmi Aleviligi tanimliyor.
yine soruyorum 1400 yildir bizlerin simdiye kadar gelmis gecmis atalarimiz
ulularimiz hangisi Alevilik islamin(Gercek islam) disindadir dediler.
bizleri (malesef) provaka etmek,birbirimize düsürmek okadar kolayki,deyim
yerindeyse bir deli bir kuyuya tas atiyor on akilli cikaramiyor.
yine soruyorum akli selim olan canlara tüm sorunlarimiz hallolduda Alevilik
islamin icimi disimi sorunumu kaldi.Bu bize ne getirir.
neden bardagin dolu tarafindan degilde bos tarafina bakiyoruz,nezaman
iki yakamiz bir araya gelecek,yoksa 1400 yildan beri 15 yildir ilk defa bir
araya gelen,örgütlenmeye calisan,ortak bir noktada birlesip hedefe kilit-
lenmek ve yasal stasüye kavusma cabalari bosami gidecek.
A.S saygilar/Alm.

Oli
11.01.2006, 16:24
bak sana bir örnek;
şimdi kısas olayını bilirsin. bir kimse başka bir kimseyi haksız yere öldürmesi durumunda kısas olarak öldüren kişi öldürülürdü o dönemde. şimdi çağ dışı gelen bu durum bu zamana göre değerlendirilince insan şöyle diyor. bu ne ya? koca tanrının hukukuna bak!
ama işin diğer tarafı şu. o zamanlar kan davası çok yaygındı. bir kabilenden biri öldürülünce, öldüren kişinin kabilesinden bir veya bir kaç kişi öldürülünceye kadar savaşılırdı. bu seferde o kabile diğerine aynı savaşı açardı. öyleki kan davaları yıllarca sürerdi. tarih kitapları bu kan davalarının sadece haram aylarda durduğunu söyler. hz muhammet ise yeni getirdiği yasayla kan davasını durdurmak istedi. kurandada şöyle der. 'iyi düşünürseniz kısasta hayat vardır' kısasta sadece öldüren kişi öldürülür. bu durumda bu çağ dışı olan yasa o zamanda çok önemli iş yapmış. işte diyalektik bir düşünüş tarzı. eksiklerine rağmen.
saygılar.

bunda anlaştık zaten.... aynı düzlemde tartışılmalarını nasıl değerlendiriyorsun.

Serkan_Devrim
11.01.2006, 16:30
Degerli canlar,ilk önce aski muhabbetle kerkesin kurban
bayramini yürekten kutluyorum ve saglik mutluluk,Baris icersinde nice
bayramlara hep birlikte diyorum.Bu konuda daha öncede yazmistim,konu
Alevilik ve nerede oldugudur.Bu tartismalardan cok rahatsiz olan ve
Alevi örgütü icinde yakinen calisan,bir cok yetkili kisilerle görüsen bir can.
Inanc gibi cok önemli ve hassas konuda nasil oluyorda hepimiz birer alim
kesiliyoruz.Soruyorum size hangi bilimsel calismayi yaptiniz ve kac yil.
H.G dedeyide taniyorum onun yazmis oldugu bir siirmi Aleviligi tanimliyor.
yine soruyorum 1400 yildir bizlerin simdiye kadar gelmis gecmis atalarimiz
ulularimiz hangisi Alevilik islamin(Gercek islam) disindadir dediler.
bizleri (malesef) provaka etmek,birbirimize düsürmek okadar kolayki,deyim
yerindeyse bir deli bir kuyuya tas atiyor on akilli cikaramiyor.
yine soruyorum akli selim olan canlara tüm sorunlarimiz hallolduda Alevilik
islamin icimi disimi sorunumu kaldi.Bu bize ne getirir.
neden bardagin dolu tarafindan degilde bos tarafina bakiyoruz,nezaman
iki yakamiz bir araya gelecek,yoksa 1400 yildan beri 15 yildir ilk defa bir
araya gelen,örgütlenmeye calisan,ortak bir noktada birlesip hedefe kilit-
lenmek ve yasal stasüye kavusma cabalari bosami gidecek.
A.S saygilar/Alm.
yani kimse alevilik islamın dışıdır diyemezmi? bu bir görüştür. bende öyle olmadığını düşünüyorum ama kişilerin fikirlerini ortaya koymasındada hiç bir sakınca görmüyorum. burda provakatör yok. en azında bu tartışmada. karşıt görüşleri karalamak bu kadar kolaymı? iddayı ortaya atan ve savunan candacan ve oli değerli kişilerdir. saygılı bir şekilde bir şeyler tartıştık. çok rica ediyorum. önce kayıt olduğunuz forumu bi inceleyin ve sonra yazmaya başlayın. aynı görüşte olmamıza rağmen karşıt görüşleri bu kadar kolay karalamanız beni rahatsız etti. işin zor tarafı onları tartışmayla halletmektir. madem alevilik islam içi bunu görüşleriniz ve dayanaklarınızla ortaya koyun. kişileri karalamayın.
saygılar

genclik_atesi
11.01.2006, 16:39
herkesin gorusu kendine ama alevilik islamin disinda bir din degildir, cunku Hz. Ali muslumanligi olan kislerden birisidir. ben kendimi musluman olarak goruyorum. bazi kisiler var alevi oldugunu soyluyor ama domuz eti falan yiyor, musluman olmadiklarini iddia ediyorlar.

okyanus
11.01.2006, 22:43
Alevilik Nasıl Yayıldı ?
Hazret-i Ali’nin kahramanlıkları ve Kerbela Olayına ilişkin menkıbeler Anadolu, İran, Irak ve Horasan bölgelerinin sözlü ve yazılı edebiyatında en eski zamanlardan itibaren, çok sevilen ve yaygın bir konudur ki bunun etkilerini bugün bile gözlemlemek olanaklıdır

Aleviliğin kökeni genel olarak Hz. Muhammed’in vefatı sonrasında yaşanan gelişmelere dayanmaktadır. Ancak Anadolu Aleviliği ele alınırken islamöncesi ve sonrası birçok farklı dinsel ve kültürel unsuru da gözden kaçırmamak gerekmektedir.Önce Aleviliğin doğuşuna yolaçan gelişmeleri görelim:
Hz. Muhammed’in vefatı sonrasında ortaya çıkan kimin halife olacağı sorunu, Alevi-sünni meselesinin ilk tohumlarını atmıştır. Hz. Muhammed daha sağlığında birçok kez Hz. Ali’nin halefi olacağını vurgulamıştı. Hz. Muhammed’in soyu, kızı Hz. Fatıma’yı eş olarak verdiği Hz. Ali’den devam etmişti.Hz. Muhammed Mekke’ye Hicret ettiği zaman da ailesine ve işlerine bakmak üzere Hz. Ali’yi yerine bırakmıştı. Üstelik Peygamber Hz. Ali’nin katıldığı hemen hemen bütün savaşlarda onu komutan olarak atamıştır.
Bilindiği üzere Hz. Muhammed Veda Haccı dönüşünde (632) Gadîru Hum adlı yerde beraberindeki müslümanlarla konaklayarak bir konuşma yapmış ve bu konuşmasında kendisinden sonra amcasıoğlu ve damadı Hz. Ali’nin müslümanlara önder yani halife tayin olduğunu ifade etmişti. Orada aralarında İkinci Halife Ömer’in de bulunduğu müslümanlar bundan dolayı Hz. Ali’yi kutlamışlardı.
Ölmeden önce Hz. Muhammed “Bana bir kalem ve kağıt getirin size bir vasiyet yazdırayım ki, benden sonra ihtilafa düşmeyesiniz.” demiş ancak bu isteği yerine getirilmemiş ve Peygamber vasiyetini yazamadan vefat etmişti. Daha sonra Hz. Ali ve diğer aile üyeleri Peygamberin defin işleriyle uğraşırken, Ebu Bekir ve Ömer’in de aralarında bulunduğu ensar ve muhacirin ileri gelenleri iktidar kavgasına başlamışlardı bile. Bu iktidar mücadelesi Ebu Bekir’in halife olması ile sonuçlanmış, daha sonra sırasıyle Ömer ve Osman halife olmuşlardır. Sonuç olarak bu üç kişinin halifelikleri, deyim yerindeyse Peygamberin Ehli Beytine rağmen gerçekleşmiş, bu nedenle yüzyıllardır tartışılagelmiştir. Hz. Ali ve Hz. Fatıma bu halifelikleri onaylamamakla birlikte, iktidar uğruna gerginlik yaratmaktan da kaçınmışlar, bu haksızlığı sineye çekmeyi uygun görmüşlerdir.
Alevi-Sünni meselesinin ilk çıkışı özetlemeğe çalıştığımız bu halifelik meselesine dayanır. Ehli Beytin başına gelenler ve bunlardan en önemlisi Kerbela Olayı ise Aleviliğin siyasal ve düşünsel bakımlardan daha da olgunlaşmasına ve Araplar dışındaki diğer uluslar arasında da yayılmasına neden olmuştur.Şimdi bu gelişmeleri görelim:
Osman’ın halifelik dönemi (644-656), daha önce tohumları ekilmiş bulunan bölünmelerin, problemlerin su yüzüne çıktığı bir dönem olmuştur. Halife Osman’ın yönetiminde akrabalarına, yani Emevi ailesine gösterdiği aşırı yakınlık ve valiliklere onları tayin etmesi ve diğer suistimaller ona karşı Irak, Mısır, Hicaz ve Surite’de yoğun bir hoşnutsuzluk duyulmasına yolaçmıştır. Valileri halka kötü davranıyor olmalarına rağmen onları koruyucu bir tutum takınmış, sonuçta Mısır, Basra ve Kûfe’den yola çıkan gruplar Halife Osman’ın evini kuşatarak onu öldürmüşlerdir.(656)
Üçüncü Halife Osman’ın öldürülmesi sonrası Hz. Ali halifeliği sahabenin ısrarları üzerine kabul etmiştir. Hz. Ali iç karışıklıkların çok yoğun olduğu bir dönemde ve bu karışıklıkları sonlandırmak amacıyla halifelik görevini kabul etmiştir. Daha önce Osman’ın aleyhinde bulunmuş olan Hz. Muhammed’in eşlerinden Ayşe, Talha ve Zübeyr, Hz. Ali’nin halife olması sonrasında onu Osman’ın ölümünden sorumlu tutarak Cemel savaşına yolaçmışlardır. Cemel Savaşı Hz. Ali’nin galibiyetiyle sonuçlanmıştır. Hz. Ali bu olaydan sonra Şam’da hüküm sürmekte olan ve kendisine biat etmeyi reddeden Şam Valisi Muaviye sorununun çözümüne girişti. Muaviye, Hz. Ali’yi Osman’ın ölümünden sorumlu tutuyor ve Şam’da bunun propagandasını yapıyordu. Hz. Ali’nin uyarıları sonuçsuz kalınca Hz. Ali ve Muaviye Orduları arasında Sıffin Savaşı (657) başlamış oldu. Hz. Ali’nin ordusu savaşı kazanmak üzereyken, Muaviye’nin yakın adamı Amr İbn-ül As’ın, askerlerin mızraklarının ucuna Kuran sayfalarını bağlatarak “Allahın kitabı sizinle bizim aramızda hakem olsun.” diye bağırtması sonucu Hz. Ali’nin ordusu saldırıyı durdurdu. Bu şekilde Amr’ın hilesi işe yaramış ve iki taraftan hakemler seçilmiş, bir sonuca ulaşılamamıştır. Burada Hz. Ali’nin ordusundan ayrılan bir grup da Hariciler adını almışlardır. Böylece müslümanlar Hz. Ali yandaşları, Muaviye yandaşları ve Hariciler olmak üzere üçe bölünmüş oluyorlardı. Hz. Ali vefatından önce Haricilere yönelik askeri bir harekat düzenlemiş, önemli bir bölümünü yok etmişti. 24 Ocak 661’de ise Hz. Ali, İbn Mülcem adlı bir harici tarafından uğradığı saldırı sonucunda şehid olmuştur.
Bu şekilde Emevi hükümdarı Muaviye iktidara yönelik siyasal amaçlarını ne pahasına olursa olsun elde etmeye uğraşmış, Sıffin’de Hz. Ali’ye yenileceğini anlayınca hileye başvurmuş ve Hz. Ali’nin vefatı ile Emevi saltanatını kurma amacına ulaşmıştır. Hz. Ali’nin vefatı sonrası Şam ve Mısır dışında bütün eyaletler Hz. Hasan’a biat etmişlerdi. Muaviye kendi iktidarı için tehlikeli saydığı Hz. Hasan’ı zehirletmekten de çekinmedi. Muaviye, Ehli Beyte ve Hz. Ali yandaşlarına her türlü eziyeti yaptırmış, camilerde Hz. Ali’ye lanet okutmuş ve kendisinden sonra oğlu Yezid’in halife olmasını sağlamak yoluna gitmişti. Hz. Hasan’ın zehirletilmesiyle Yezid’in önünde en büyük engel olarak Hz. Hüseyin bulunmaktaydı.
Yezid ilk iş olarak Medine Valisi ve akrabası Velid’e bir mektup yazarak, özellikle Hz. Hüseyin’in muhakkak kendisine uymasının sağlanmasını, bunu reddederse öldürülmesini emrediyordu. Doğal olarak Hz. Hüseyin’in Yezid gibi bir zalime itaat etmesi mümkün değildi. Hz. Hüseyin, Muhammed Hanefi’nin de tavsiyesiyle 4 Mayıs 680 gecesi, bütün aile fertlerini yanına alarak Mekke’ye gitti. Ayrıca, Hz. Hüseyin’in Yezid’e biat etmediğini ve Mekke’ye gittiğini öğrenen Kûfeliler de Hz. Hüseyin’e elçiler göndererek Kûfe’ye davet ile kendisini halife olarak tanıyacaklarını bildirdiler. Bunun üzerine Hz. Hüseyin amcaoğlu Müslim’i uygun bir ortam sağlamak için Kûfe’ye gönderdiyse de Müslim Yezid’in adamlarınca yakalanarak idam edildi. Hz. Hüseyin Mekke’den Kûfe’ye doğru yola çıktığı sırada Müslim öldürülmüştü.
Hz. Hüseyin ve beraberindekiler Kerbela’ya geldiklerinde hem susuz bırakılmış, hem de binlerce kişilik ordu tarafından sarılmış durumdaydılar. Yezid’in Kûfe valisi Ubeydullah, Hz. Hüseyin’in geri dönmek, Yezid’le görüşmek veya islam sınırlarından birine gitmek isteklerinden hiçbirini kabul etmedi. Esasen onun görevi Yezid’in emrini yerine getirmek, yani Hz. Hüseyin’i öldürmekti. Çünkü biliyordu ki Hz. Hüseyin yaşadığı sürece efendisi Yezid’e rahat yoktu. Sözde müslümanlardan oluşan koskoca bir ordu iktidar uğruna kendi dinlerini kuran Peygamberin torununu ve ailesini katletmeye kararlıydı.
Nihayet 10 Ekim 680 (Hicri 10 Muharrem 61) günü Hz. Hüseyin son hazırlıklarını yaptı ve Yezid’in ordusuna yaklaşarak hitab etmek istediyse de, bu anlamlı konuşma Yezid’in ordusunu pek etkilemedi. Çok dengesiz bir şekilde başlayan savaşta Hz. Hüseyin’in 23 süvari ve 40 piyadeden oluşan savaşçıları öğleden sonraya gelindiğinde gittikçe azalmış bulunuyordu. Hz. Hüseyin de bu az sayıda insanla yaya olarak savaşıyordu. Sonunda Şimr’in emriyle her yandan hücum edilerek Hz. Hüseyin şehid edildi.Sonra çadırlar yağma edildi, hasta olan İmam Zeynel Abidin de öldürülmek istendiyse de engellendi. Bu çirkin savaşın en küçük kurbanı ise daha altı aylık bir bebek olan Hz. Hüseyin’in oğlu Ali Asgar’dı. Hz. Hüseyin tarafında şehid olanlar yetmiş iki kişi idi.
Kerbela olayı yüzyıllara damgasını vurmuş bir tarihsel olaydır. Bu olay o zamanki müslüman memleketleri halklarını o kadar etkiledi ki Emevi saltanatı kökünden sarsıldı. Kerbela Olayı İran ve Hicaz’da duyulunca halkta Emevilere karşı büyük bir kin oluştu ve isyan hareketleri başgösterdi. Yezid’in Mekke ve Medine’ye saldırması ise bardağı taşıran son damla oldu. Özet olarak , camilerde Hz. Ali’ye küfür ettirilmesi, önce Hz Hasan’ın daha sonra da Hz. Hüseyin ve ailesinin ki Peygamberin soyu onlardan devam ediyordu, acımasızca öldürülmeleri, Emevi Hanedanına karşı muhalif bir düşünsel ve siyasal temeli olan bir harekete yolaçtı. Bu harekete Hz.Ali yandaşlığı veya Alevilik demek mümkündür.

Candacan
15.01.2006, 06:12
Çok basit ve Köylüce bir örnek vermek gerekirse:

İslam: SÜT, Anadolu kültür birikimi: MAYA ve Alevilik: YOĞURT olarak kabul edelim.

Başlangıçta temiz ve arı olan bu süt CEMEL VAKASI ile ısınmaya başladı, SIFFIN SAVAŞI ile iyice ısındı,

ve KERBELA OLAYI ile kaynadı.Kaynayan bu süt Emeviler ve Abbasiler zamanında ikiye ayrıştı ve soğumaya başladı.Birinci kısım, İslamı ve Halifeliği zorla elde eden EMEVİ İSLAM anlayışı,

İkinci kısım bu anlayışa karşı koyan EHLİiBEYT İSLAM anlayışı olarak belirlendi.

Ehlibeyt İslam anlayışı Arap kültürüyle mayalanınca FATİMİLER, Fars kültürüyle mayalanınca ŞİİLER ve Anadolu kültürüyle mayalanınca ALEVİLER ( örneğimizdeki yoğurt) ortaya çıktı.

Her ne kadar yoğurt, tadı, kokusu ve dokusuyla sütten farklı olsa da orijini süttür. Aslını inkar edene Haramzede derler.

BELLİ ÇEVRELER kafalarındaki küçük hesaplar sonucu, ellerindeki bozulmuş SÜT ve MAYA ile yeniden yoğurt çalmayı düşünüyorlar. Bu topraklarda bu yoğurdu gayrı tutturamazlar.

Çünkü bunların SÜTLERİ ve MAYALARI bozuk, zamanları geçmiş.

Sevgili canlar,
Bu yazı bizim köyün sitesinde yayınlanmış. Sizlerle paylaşmak istedim.

Serkan_Devrim
15.01.2006, 15:00
Çok basit ve Köylüce bir örnek vermek gerekirse:

İslam: SÜT, Anadolu kültür birikimi: MAYA ve Alevilik: YOĞURT olarak kabul edelim.

Başlangıçta temiz ve arı olan bu süt CEMEL VAKASI ile ısınmaya başladı, SIFFIN SAVAŞI ile iyice ısındı,

ve KERBELA OLAYI ile kaynadı.Kaynayan bu süt Emeviler ve Abbasiler zamanında ikiye ayrıştı ve soğumaya başladı.Birinci kısım, İslamı ve Halifeliği zorla elde eden EMEVİ İSLAM anlayışı,

İkinci kısım bu anlayışa karşı koyan EHLİiBEYT İSLAM anlayışı olarak belirlendi.

Ehlibeyt İslam anlayışı Arap kültürüyle mayalanınca FATİMİLER, Fars kültürüyle mayalanınca ŞİİLER ve Anadolu kültürüyle mayalanınca ALEVİLER ( örneğimizdeki yoğurt) ortaya çıktı.

Her ne kadar yoğurt, tadı, kokusu ve dokusuyla sütten farklı olsa da orijini süttür. Aslını inkar edene Haramzede derler.

BELLİ ÇEVRELER kafalarındaki küçük hesaplar sonucu, ellerindeki bozulmuş SÜT ve MAYA ile yeniden yoğurt çalmayı düşünüyorlar. Bu topraklarda bu yoğurdu gayrı tutturamazlar.

Çünkü bunların SÜTLERİ ve MAYALARI bozuk, zamanları geçmiş.

Sevgili canlar,
Bu yazı bizim köyün sitesinde yayınlanmış. Sizlerle paylaşmak istedim.
candacan abi anlatmak istediğimi anlamışsın. çok güzel bir örnek olmuş. işte şimdi ırtak noktada buluştuk. bunu anlatmaya çalışıyordum. yoğurdun özü süttür. aleviliğin de özü islamdır. ama alevilik dinamik olduğu için kendini her zaman yenilede. çağa uyabildi. 622 medinesei için ayarlanmış kanunları çağa göre yeniden yorumlayıp yaşadığı için yobazlaşmadı. sünnilik ise hiç değişmek istemedi. bu yüzden 622 medinesine ayarlanmış kanunları 2006 türkiyesinde uygulamaya çalıştıkları için inatçı bir gericiliğe düştüler. şuanda süt yok. bana göre hiç bir gurup islam olamaz.
saygılar

rojhenbak
15.01.2006, 19:09
bence alevilik islamın dışında degildir hiçbir zaman olmaamıştır haangimiz tam manasıyla islamiyeti vede aleviligi araştırıp baktık ki ayrım yapabilelim ozaman hz.ali neden islamiyet için savaşmıştır kimin peşinden gittigimize bi bakın ondan sonra aleviligi islamiyetten ayırın aslında mezhepler insanların zaman içinde oluşturdukları bi olgudur asıl olana bakarsak aslında meshep cilik hiçbir zaman islamiyetin içinde yoktur islamiyette ayrım yokki meshepçilik olsun sonuçta hepimiz allaha inanıyoruz hz.ali ye hz. muhammede inanıyoruz ozaman nasıl bu türlü bi ayrım yaparız

halitseyfi
25.01.2006, 15:28
Bu bir tartışmadır!
Sormak isteğim sorular ve bunların cevabı savunmamı oluşturacaktır.
Elinizde bir mezhep veya din veya inanış var bunun nitelikleri;
Bunun sonucunda belki İslamın içinde belki hiç oralarda olmayan Alevi inanış, kültür veya düşüncesi zamanla ateist nitekli bir kitlenin elinde kalacağı bunun sonucunda ise İslamiyetle otomatik olarak tüm bağlarını kopracağını öngörüyorum

Arkadaşım alevilik zaten farklı düşünmeyi içinde barındırır bunun için farklılıkların olması kadar doğal birşey olamaz.
İnsanı seven bir insan aleviliğin özünü yakalamış demektir, önemli olan insanı sevmektir sıfatların pek önemi yoktur varsın kendisine ateistim desin

kemalkalir
28.01.2006, 23:53
Sayın Forum katılanları göstermiş olduğunuz ilgiye teşekkür ederim

Bu konuda halen güncel olarak açıklayamadığımız bir durumu tarihin sayfalarında aramak mantıklı olsada buna ait geçmişimizin yazılı olmaması ne kadar sıkıntı verici hep birlikte yaşıyoruz. Aleviliğin İslamın dışında veya içinde olmasının " yüreğimize konulmuş insan sevgisi ve hoşgörüyü" yok etmediğini sevinerek her yazıyı okuduğumda biraz duygusal biraz da mutluluk ile gözlemliyorum. Belki de burada tartışdığımız ana konunun İslamın dışında olmasından çok yazılı veya yazısız kültür, gelenek ve tarihimizin ortaya çıkarılmasıdır. Bunun yanı sıra milyonlarca kardeşimizin var olduğu bir ülkede saklanmak, gizlemek zorunda olmamız gerçeğidir. Tartışmamızda ulaşmaya çalıştığım noktaya bir gün mutlaka varacağımızı biliyorum. Bu konuda uzlaşma sağlayacağımız nokta Aleviliğin islamın içinde veya dışında olsada özgün ve halk'a ait olduğu gerçeğidir. Saf, ihtiyaca yönelik ve hiç bir zaman kötünün yanıda olmayan bir düşünce varmı bu dünyada bizim inancımızdan başka sorarım size hangi inanç kendisine bu kadar baskı, zulüm, işkence ve asimilasyon yapılmasına rağmen içinde bulunduğu düzeni hala savunabilir. Korkudanmı bence hayır sadece insan sevgisinden acıyı iyi bilen acıdan sakınır bilmeyen ise üzerine atlar. Biz Alevilerin inanışı ister İslamın içinde ister dışında olsun umrumda değil, onlar İslamı savunmaları veya red etmleeri benim umrumda bile değil benim umrumda olan bizlerin bu ülkede varlığımızı kabul ettirmemiz bunun azınlık veya azınlık olmadan gerçekleştirilmesi. İnsanların arkasından kişisel sicil dosyaları, bilgileri içerisinde Aleviliğin bir fişlenme unsuru olmadığı bir Türkiye istiyorum. Bu gerçeği defalarca yaşadığım büyüklerimin bu yüzden zarar gördüğü bir ülkeki son günlerde özellikle Bektaşilerin Masonluk batağına çekilerek kendilerine yüzyıllarca taraftarlık yapmış bir kitleyide kötüleme yoluna gitmaktedir. Arkadaşlar kendinize dikkat etmeniz dileği ile
yineliyerek
Saygılarımı sunuyorum

halitseyfi
29.01.2006, 02:36
Sevgili canlar
Aleviliği A'nın dışında B'nin içinde diye düşünmek ve söylemek yanlış ve eksik olur. Hz Aliden bahsedilirken bütü peyganberlerle geldiği rivayet edilir. Öyle ise nasıl olurda böyle bir değeri kendine simge yapan bir düşüce ve 72 millete bir gözle bakan bir düşünce A'nın veya B'nin dışında olur.
Canlar
Bütün inançlar yok olsa bile alevilik yok olmaz çünki alevilik insanı merkez edinmiştir. İnsanı merkez aldığı için hangi dinden olursa olsun insan olarak onu kabullenmiştir ve kucaklamıştır. Öyle ise o insanın her şeyini kucaklamak zorundadır. İslamın içinde nsan var ise alevilikte içindedir.
Kısaca alevilik insanın var olduğu heryerde ve tüm inançları kapsar.

er58
04.02.2006, 15:24
hemen belirtelim ki İslamiyet eşittir Sünnilik veya Şiilik değildir. Yine Alevi inancına dar mezhepsel bir tanım Alevililerce asla kabul görmemiştir. “Sorma be birader mezhebimizi/Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır” deyimi Alevi inancının mezhepsel tanımı astığının simgesidir.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak bazı art niyetli kimseler Aleviliği İslam’dan ayırmaya çabalamışlardır.

Aleviliği kendi grupsal, ideolojik, bölgesel, etnik çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimseler Aleviliği bu düşünceye hizmet edecek şekilde tahrif etmişlerdir. Yine Emeviler döneminde doruğa çıkan ve daha sonraları da devam eden Alevi düşmanlığı da Aleviliği İslam dairesi dışında görmüştür. Onlara göre, onlar gibi düşünmeyen herkes İslam dışıdır. Bu düşüncenin çok yanlış olduğu ve çok acılara sebebiyet verdiği ortadadır.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak tekrar tekrar ısrarla belirtelim ki İslamiyet salt Sünnilik değildir. İslamiyet’i eşittir Sünnilik olarak algılayanlar İslamiyet’i bazı biçimsel kurallara indirgeyerek Aleviliğin İslam dışı bir inanç olduğu sonucuna varıyorlar. Halbuki varmaları gereken sonuç “Alevilik Sünnilik değildir ama Sünnilik ve Şiilikten farklı bir İslam inancıdır” sonucu olmalıdır.
dostça kalin
www.alevikoneyi.com

Urfalı
04.02.2006, 15:41

GAZi METiN SORUYORUM
iSLAM BiZiM NEREMiZDE ?

Yeni okudum. Çıktısını aldım ve ofisime astım.
Kafamda toparlamaya çalışıp da ifade etmeye çalıştığım düşüncelerimi anlatmış sanki.
Ozanmızın ağzına sağlık, eline kuvvet...
İslamın neresinde olduğumuz merak edenler de sorusuna yanıt bulmuştur böylece umarım.
Saygıyla

Şah-Mat
04.02.2006, 16:17
Saygıdeğer Arkadaşlar..,

Güzel bir yazı okumuştum daha önce..Şimdi En iyisini Bu yazı açıklıyor,Onun İÇİn baştan sona okuyun!

Ak sakallı Amca:

" Evlat bu tanımlama güzel olmasına güzelde, manayı hep kitabi bir satırdan vermişsin. Maarifet manayı sadr (gönülden)dan vermektir. Bu yol aşıkların yoludur. Aşık olan, AŞK' ın ALEVİ'nde yanar. Hakikat, ALEV de yanmaktır. Bu sebeple bizler ALEVİ' yiz. Çünkü AŞIK olup ALEV de yananlardanız. Ama nadan olan, ALEVİ' n çevresinde döner durur. İçinde vesvese vardır.

Hakikatı, ALEV 'i tanımlamak zanneder. "ALEV şöyle yakar, böyle ısıtır vs." der. Ama aslolan ALEV'e girip yanmaktır. Çölde gezinen BEDEVİ ısınmak için ateş yakar, onun ALEV'inde ısınmak için. Ama kesret çölünde yani çokluk aleminde gezinen ALEVİ, kesretin ardındaki vahdeti yani birliği görmesine engel olan kendi benliğini yok etmek için ateşi yakar . BEDEVİ, yanlışlıkla eli ateşe değdiğinde sızlanır, yakınır.
Ama ALEVİ ateşte yanar. BEDEVİ olan yakınır ama ALEVİ olan yanar. Çünkü ALEVİ, ALi' EVİ'ne dahil olmuştur, ama BEDEVİ, BED yani kötülük EVİ'ne dahildir.

İşte evlat, ALEVİLİK, İslam içinde mi yoksa İslam dışında mı olmuş, bu çok önemli değil. Bırak bu işi BEDEVİ olan yapsın. Ama sen ALEV 'in içindemisin, budur önemli olan. Zaten ALEV de yandıktan sonra geriye ne iç kalır nede dış.

Geriye sadece KÜL kalır. KÜL, aynı zamanda bütün, hepsi demektir. KÜL olan hem içtedir hemde dışta yada ne içtedir nede dışta. Orada ne tanımlama vardır, ne söz vardır, sadece sükut vardır, suskunluk vardır.

Mevlana der ki;

Dün gece akıl ile söyleşip durdum.
O' na "Hakikatın sırrı nedir" diye sordum,
"Dinle" dedi bana, bu bilinir, söylenmez
O sustukça, ben sırrı kavrıyordum.

Evlat, bu sözlerimi sakın nasihat olarak alma. Çünkü NASihat NASS olandır. Nass olan; önceden söylenmiş, kalıplamış, nakil olarak dilden dile gelendir, tekrar edilmiş olandır. Sakın tekrar edilmiş söze ülfet eyleme. Çünkü tekrar etmek, taklit etmektir. Taklit etmek ise, Gaybi'nin dediği gibi; "Taklitte tok olan, Hakikatte aç olur."

Eğer tok olmak istersen, başkalarının hakikatına yani NASS olana değil, HAS olana yani kendi hakikatına mazhar ol. HAS olan hakikatına ermek dilersen, kendini dinle ve sükut eyle, eyleki sükut-u aşka uğrayasın, ama özüne, söz katarsan yani HAS olana Nefsini katarsan, HAS, Nass olur, işte o za! manda sükut-u hayale uğrarsın"

ISIK
05.02.2006, 21:07
Aleviler muslumanmi degilmi? Alevilik Islam dininden'mi degilmi?
Bu tur sorular belkide 100lerce defa tartisilmistir ve halende tartisiliyor. Ben acikcasi SIKILDIM bu tur sorulardan. Cunku bu sorunun cevabi aslinda cok basit: Alevilikte muslumanlik var, ama bunun gercekten cok buyuk bir 'AMA'si var: Aleviler Ehli-Sunnet disi muslumanlar, yani sunni muslumanlardan kesinlikle degiller. Onun icin 'Alevilerde aslinda namaz kilmak ve oruc tutmak zorunda' diye birsey yok yok yok!!!!

Alevilik oncelikle bircok degisik dinlerden etkilenmis, sadece Islam dininden degil. Alevilik Samanizm, Zerdustluk, Hıristiyanlık, Yahudilik, Budizm, Manicilik gibi dinlerdende etkilenmis. gunler, haftalar, aylar ve yillar gecerek....Ve bu nedenle Aleviligi tanimlamak icin tek basina Musluman sozcugu yetersiz kalir. Ayni andada Alevilik tek basina Islam icine hapsedilmez. Aleviler tam anlamiyla musluman olsa, ozaman neden Alevilere 'Alevi' ve sunnilere 'sunni' diyoruz.....bosunami?

Sevgiler,

ISIK

Dogan24
05.02.2006, 22:24
Cevaba geçmeden mezhep kelimesi ne anlama geliyor ona bakalım. Mezhep kelimesi Arapça olup “tutulan yol” anlamına gelmektedir. Bu anlamıyla Alevilik İslami bir mezheptir. Ancak hemen belirtelim ki İslamiyet eşittir Sünnilik veya Şiilik değildir. Yine Alevi inancına dar mezhepsel bir tanım Alevililerce asla kabul görmemiştir. “Sorma be birader mezhebimizi/Biz mezhep bilmeyiz yolumuz vardır” deyimi Alevi inancının mezhepsel tanımı astığının simgesidir.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak bazı art niyetli kimseler Aleviliği İslam’dan ayırmaya çabalamışlardır.

Aleviliği kendi grupsal, ideolojik, bölgesel, etnik çıkarları doğrultusunda kullanmak isteyen kimseler Aleviliği bu düşünceye hizmet edecek şekilde tahrif etmişlerdir. Yine Emeviler döneminde doruğa çıkan ve daha sonraları da devam eden Alevi düşmanlığı da Aleviliği İslam dairesi dışında görmüştür. Onlara göre, onlar gibi düşünmeyen herkes İslam dışıdır. Bu düşüncenin çok yanlış olduğu ve çok acılara sebebiyet verdiği ortadadır.

Alevilik İslami bir inançtır. Ancak tekrar tekrar ısrarla belirtelim ki İslamiyet salt Sünnilik değildir. İslamiyet’i eşittir Sünnilik olarak algılayanlar İslamiyet’i bazı biçimsel kurallara indirgeyerek Aleviliğin İslam dışı bir inanç olduğu sonucuna varıyorlar. Halbuki varmaları gereken sonuç “Alevilik Sünnilik değildir ama Sünnilik ve Şiilikten farklı bir İslam inancıdır” sonucu olmalıdır

Candacan
06.02.2006, 04:03

Art niyetli olan kimlerdir?
Sevgili canlar;
Alevilik hiç bir dinin ne içindedir ne de dışında.
Aleviliğin içinde bir çok dinden ve inançtan ritüeller vardır. Bir anlamda alevilik bir mozaiktir. Aleviliği bu mozaiğin içinden çekip çıkararak birisine yaslamak, diğerlerini yoksaymak anlamına gelir. İçinde bazı islami değerler var diye; alevilik islami bir inançtır diyemezsiniz. İçinde bazı zerdüşti değerler var diye alevilik zerdüşti bir inanç diyemezsiniz. İçinde mani dininden gelmiş bazı değerler var diye alevilik maniheist bir inançtır diyemezsiniz. İçinde bazı şamanist değerler var diye alevilik şamanist bir inançtır diyemezsiniz. vs.. vs..
Eğer böyle derseniz, asıl siz art niyetli olursunuz. Çünki o zaman; bilerek veya bilmeyerek, alevilikte bulunan ve diğer dinlerden gelen değerleri, en azından etkisizleştirmiş olursunuz. İşte asıl ozaman; aleviliği, belli bir dinin, belli bir, ideolojinin, belli bir ırkın, belli bir grubun çıkarına kullanmış olursunuz. Eğer hala bizi; alevilik islami bir inançtır demediğimiz için art niyetlilikle suçluyorsanız, ben art niyetime devam edeceğim.
Ve diyorum ki: Alevilik ne islami inançtır, ne zerdüşti inançtır, ne şamanist inançtır, ne de başka bir inançtır. Alevilik; sadece ve sadece alevi inançtır. Ne hiç bir dine sığdırılabilir, ne de hiç bir dinden dışlanabilir. Alevilerin inancı aleviliktir. Ben bu art niyetimi sonuna kadar savunacağım. Tabi siz de iyi niyetinizi sonuna kadar savunacaksız.

Dogan24
06.02.2006, 07:38
Art niyetli olan kimlerdir?
Sevgili canlar;
Alevilik hiç bir dinin ne içindedir ne de dışında.
Aleviliğin içinde bir çok dinden ve inançtan ritüeller vardır. Bir anlamda alevilik bir mozaiktir. Aleviliği bu mozaiğin içinden çekip çıkararak birisine yaslamak, diğerlerini yoksaymak anlamına gelir. İçinde bazı islami değerler var diye; alevilik islami bir inançtır diyemezsiniz. İçinde bazı zerdüşti değerler var diye alevilik zerdüşti bir inanç diyemezsiniz. İçinde mani dininden gelmiş bazı değerler var diye alevilik maniheist bir inançtır diyemezsiniz. İçinde bazı şamanist değerler var diye alevilik şamanist bir inançtır diyemezsiniz. vs.. vs..
Eğer böyle derseniz, asıl siz art niyetli olursunuz. Çünki o zaman; bilerek veya bilmeyerek, alevilikte bulunan ve diğer dinlerden gelen değerleri, en azından etkisizleştirmiş olursunuz. İşte asıl ozaman; aleviliği, belli bir dinin, belli bir, ideolojinin, belli bir ırkın, belli bir grubun çıkarına kullanmış olursunuz. Eğer hala bizi; alevilik islami bir inançtır demediğimiz için art niyetlilikle suçluyorsanız, ben art niyetime devam edeceğim.
Ve diyorum ki: Alevilik ne islami inançtır, ne zerdüşti inançtır, ne şamanist inançtır, ne de başka bir inançtır. Alevilik; sadece ve sadece alevi inançtır. Ne hiç bir dine sığdırılabilir, ne de hiç bir dinden dışlanabilir. Alevilerin inancı aleviliktir. Ben bu art niyetimi sonuna kadar savunacağım. Tabi siz de iyi niyetinizi sonuna kadar savunacaksız.haklı olabilirsin candost amaki unutmaman gerekirki islamiyetden alevilik dogmuştur buda aleviliğin islamiyetin özüdür anlamındadır

Candacan
06.02.2006, 08:49
haklı olabilirsin candost amaki unutmaman gerekirki islamiyetden alevilik dogmuştur buda aleviliğin islamiyetin özüdür anlamındadır
Sevgili can,
Bir kişinin özü, belki doğduğu yer olabilir ama kimliklerin, kültürlerin, inançların, dinlerin doğduğu yer özleri olamaz. Türkiye Cumhuriyeti, Osmanlı İmparatorluğundan doğmuştur ama Cumhuriyetin özü osmalıdır diyemezsin. Cumhuriyetin özü kısaca Atatürk ilke ve devrimleridir. İslamiyet te başka dinlerden doğmuştur. Putperest inancın göbeğinden, yahudilik ve hıristiyanlıktan etkilenerek doğmuştur. Kuranda tevrat ve incilden alıntılar vardır. İslamiyetin özü şu dindir, bu dindir diyebilir misin. İslamiyetin özü kendi ilkeleridir.Kapitalizm; feodalizmden doğmuştur ama kapitalizmin özü feodalizm değildir. Kendi ilkeleridir, kendi üretim ilişkileridir. Daha birçok örnekler verilebilir. Aleviliğin islamdan doğması, aleviliğin özünün islam olduğu anlamına gelmez. Aleviliğin özü kendi ilkeleridir. Alevilik, islamiyetin özü hiç olamaz. Bir şey kendi doğurduğu bir şeyin özü olamaz. Kapitalizm, feodalizmin özü olamaz. Böyle olsa bile; o zaman şiilik te islamiyetin özüdür, sünnilik te.

İmge
06.02.2006, 10:52
Bu soruyu kendi kendime sık sık sorarım, ben oruç tutmam, namaz kılmam, kutsal kitapta yazılanları uygulamam ya da bana göre yön verilmiş hadisleri uygulamam, peki ne yaparım aleviliğin gerektirdiği birtakım davranış biçimlerini sergilerim sadece ama ibadet anlamında şeklen çok bişey yaptığımı söyleyemem, zaten bu şekilde yapmak da istemem, yaptığım tek şey yaradanıma şükretmek, dedikodu yapmamak, ahlaksızlık, hırzıslık yapmamak (tabi bunlar sadece kelime bazında ama açılımı eline, diline, beline) bunları dedikodu yapmamak, her konuda konuştuğun her kelimenin arkasında durup, başkalarına zarar verici nitelikte konuşmalardan uzak durmak,
ahlaksızlık; illaki cinsel ahlaksızlık değil, iş ahlakı, komşu ahlakı vb bir çok ahlaksızlık
hırsızlık; sadece birinin malına tecavüz etmek değil, başkalarının haklarına saygı,
bunun dışında zaman zaman Muharrem ayında oruç tutarım, zaman zaman da Ramazan ayında ama bunların sayısı ve mecburiyeti yoktur benim nazarımda, içimden gelen isteğe bağlıdır tamamen.. ara sıra da vermek zorunda olduğumu düşünmeden fakir fukaraya sadaka vb ...yapabildiğim kadar karşılık beklemeden iyilik..

35 yaşına geldim ömrümde 4 kez cem de değil tam olarak 2'si Abdal Musa 2'si cem olarak 4 kez bu ortama girdim, fazlasıyla gereğini de bildiğimi söyleyemem... şahsen başkalarında eleştirdiğimiz olayları kendimizde yaşamak hoşuma gitmiyor....

Hayatımda ibadet olarak eksiklik yaşadığımı düşünmüyorum Hem deriz hep bir ağızdan hem de biz de ibadetimize şekil vermek için çırpınırız, yok Cem'de şunu yaparız bunu yaparız, burada şekil yok mu, o zaman nerde kaldı savunduklarımız ve uyguladıklarımız...
Benim yaşadığım şehirde de Alevi Cemevleri var, bunlara gitme gereği duymadım hiç, çünkü bu Cem'ler çoğunlukla bölgesel ve kendilerine göre kuralları var, aynı zamanda onların dedeleri benim dedem değil, dolayısıyla çobansız sürü durumunda kalacağımdan gitmek istemedim....Nasıl yobaz sünnilere karşıysam aynı şekilde yobaz Alevilere de karşıyım...

Evet ibadet etmek, müslümanlığımı yaşamak Allah'la benim aramdaki bir sorun, burada sanırım ben aleviliğin kendisini değil de felsefesini benimsiyorum...

derviscemal
06.02.2006, 11:32
Arkadaşlar Şİmdİ Yapilan Cemlerde Neyİn Ne İçin Yapildiği Kurandan Ayetlerle Gösterilirken, Alevİlİğİn İslam Dişinda Demenİzİ Doğru Görmüyorum. Bİr Kere Hz. Alİ İslamin İçİnde Olan Bİr Kİmse Zaten. Alevİlİk Bana GÖre İslamin İçİndendİr Yorumlayişimiz Faklidir Ayrica Anadoludakİ Bazi Dİnlerden Etkİlenmİş olabİlİr. ama islamın dışında gelişmemiştir. Çünkü Hz. Muhammed ne demiş size iki emanet bırakıyorum biri kuran diğeride ehlibeytimdir. Bu durumda nasıl olurda islamın dışında oluruz.

saygılarımla

DERSİMLİ_62
06.02.2006, 16:18
Her ne kadar İslam’ın günümüz toplumlarında yaşanan biçimiyle Aleviliğin oluşmasında ağırlıklı etkisini göz ardı etmesem de, son dönemde artan “Alevilik İslam içi mi dışı mı?” tartışmasında, “Alevilik İslam içidir” söylemine taraf olunmasının Alevilerin asimilasyonuna hizmet ettiğini görmenin zamanı geldi.

Tartışmalar yakından takip edilince görülecektir ki, “Alevilik İslam’ın dışındadır” tezi ilk bakışta Alevi kitle üzerinde şok edici ve ezber bozucu bir etki yaratsa da, bu birçok Alevi’ye belli ölçülerde tuhaf gelmiyor. Ama aksine “Alevilik İslam’ın içindedir” önermesi ise aynı şahsın kendini ve kimliğini sorgulaması, Sünni İslam’ı referans alarak Aleviliğine bu bakış açısının ölçütleriyle bakması sonucunu doğuruyor.

“Alevilik İslam’ın içindedir veya dışındadır” tartışmaları aslına bakılırsa Alevileri şamar oğlanına çevirmiş durumda. Zira öğrencisinin yüzünü tokatlayan bir hocanın şamarı sağla da solla da atsa sonuç bu davranışın şiddet olduğu olgusunu değişmediği gibi, her iki kalıp yargı da Alevilerin üzerinde benzer etkiyi yaratıyor. Diğer yandan her iki önerme zaten baştan sona sakatlıkla maluldür. Çünkü Aleviler tarihlerinde bu türden saçma sorulara hiç muhatap olmadılar.

Benzetmeyi sürdürür ve “Alevilik İslam içidir” seçeneğini Alevilerin yüzüne sağ elle atılan bir tokat olarak değerlendirirsek, dolayısıyla da bu elin tokadının sol elle atılana göre daha şiddetli ve acıtıcı olduğu anlaşılmış olur.

Her şeyden önce “İslam içidir” söylemine sarılan cephe çok güçlü. Kimler var bunların içinde? Koskoca devlet ve ordu bürokrasisi, Başbakan Tayyip Erdoğan başta olmak üzere hükümet, tüm ekonomik, dinsel iktidar gücü ve 100 bine yakın misyoner ordusuyla Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) var. İmam-hatip liseleri, Kuran kursları ve ilahiyat fakülteleriyle bütün dini eğitim kurumları her daim hazır ve nazır. Egemen Sünni anlayışa şu veya bu şekilde destek veren yazılı, sözlü ve görüntülü medya organları yanında, Aleviler tamamen Sünni İslam’a dönseler ve gereklerini yerine getirmeye başlasalar bundan çok memnun olacak Sünni çoğunluk gelişmeleri kayıtsızca takip ediyor. Ve nihayet cephenin en zayıf halkasını oluşturan, gerçek Müslüman olduğuna sadece kendi dışında kimseyi inandıramayan ve Alevice yaşayışlarından taviz vermediğinde bu hususta samimiyetlerine bile inanılmayan, ancak durmadan “Biz İslam’ın özüyüz” diyen; inançlarını büyük oranda İslam içinde gören Aleviler, akıbetlerinin ne olacağını merak ve endişeyle bekler haldeler.

ALEVİ OLDUĞU GİBİ KABUL GÖRMÜYOR

Bu cephede yer alan Aleviler dışında hemen herkes, Alevileri olduğu gibi kabul etmeye yanaşmayıp, bir de onlara kendi Alevilik tanımını dayatmaya kalkıyor. Cemevini ibadet yeri olarak saymıyor ve bu talebi dinde bölücülük olarak görüyor. “Müslüman iseniz, Müslüman’ın ibadet mekânı camidir” deyip Alevi'yi kendini Müslüman olarak ispat etmek istiyorsa oraya gelmeye davet ediyor. Bunun üzerine kendisine bu talebi götürene, karşısındaki Alevi, “Biz Hz. Ali’nin yolunu takip ediyoruz” dese de, muhatabı hemen, “Hz. Ali namaz kıldı. Hatta namaz kılarken camide öldürüldü” karşılığını vererek, ısrarla yine camiye çağırmaya devam ediyor. Keza Ramazan orucu ve hac meselesinde de Hz. Ali örneği verilerek, Alevi sürekli köşeye sıkıştırılıyor.

Aynı senaryo Kuran’a bakışta da tekrarlanıyor. Bir Alevi'ye İslam’ın emrettiği namaz, oruç ve hac gibi ibadetleri niye yerine getirmediği, Kuran’da açık ayetlerle yasaklanmasına rağmen içki içmeye neden devam ettikleri gibisinden tuzak sorular yöneltiliyor. İyice bunalan Alevi, “Biz Kuran’ın batini (içsel, gizli) yorumuna inanırız. O dediğiniz emirler ve yasaklar sizin inandığınız Kuran’ın zahiri (dışsal) yorumunda var” dese de, “Öyleyse göster bana şu batini Kuran tefsirlerinizi!” talebi karşısında amiyane tabirle apışıp kalıyor. Çünkü böyle bir tefsir yok. Ellerinde bu alanda ortaya konulmuş yazılı bir kaynak mevcut olmadığı gibi, Aleviler tutarlı sözlü kanıtlarla yukarıdaki tezlerini temellendirecek bilgi ve donanımdan da yoksunlar.
bu yazı HÜSEYİN DEMİRTAŞ ADINDA BİR YAZaRA AİTTİR...
Bana sorarsanızda alevilik islam dışıdr eğer silamın özüyüz derseniz islamın şartaları ve kuralları ortadadır size camiyi işaret ederler alevileri islamın hiçbir şartını yerine getirmez.

Serkan_Devrim
06.02.2006, 19:56
Bana sorarsanızda alevilik islam dışıdr eğer islamın özüyüz derseniz islamın şartaları ve kuralları ortadadır size camiyi işaret ederler alevileri islamın hiçbir şartını yerine getirmez.
Aleviliğin islamın özü olduğu düşüncesi yakın zamana kadar benimsemiş olduğum bir düşünceydi ama şimdilik bu düşünce askıda. araştırılması gereken bir durum. nedeni ise Aleviliğin islam dışı olmasından ziyade Aleviliğin kökeninin islamdan daha öncesine dayanıyor olma ihtimalidir. hemde baya bir geriye. dedemin anlattıklarına bakarsak; adem peygamberin ehlibeyt hürmetine af dilemesi ile ademin bağışlandığı, Nuh peygamberin ehlibeytin isimlerinden yardım dilemesiyle tufanın sona erdiği, yunus peygamberin hz Ali nin velayetini kabulüyle içine hapsolduğu balıktan kurtulduğu, hz Ali nin her peygamberle beraber bulunduğu vb olaylar Aleviliği neredeyse dünyanın yaratılışına kadar dayandırıyor. bu bağlamda alevilik islam öncesine dayandığı için islamın özü olmaması gerekiyor. ancak Aleviliğin islam dışı olduğunu da bu kadar kolay söyleyemeyiz. islamın özü veya islamın bir parçası olmamakla beraber; allah, Muhammet, ali üçlemesi; ehlibeyt ve on iki imamlar; ozanlarımızın islam içi deyişleri vb islamdan da bir şeylerin içimizde olduğunu gösteren durumlardır. aslında alevilik her dini aynı gören, bütün dinlerin aynı şeyi farklı üslupla anlattığından yola çıkarak her dinden bir şeyler almıştır. bu bakımdan alevilik ne islam içidir ne de islam dışıdır demek daha makbul gibi geliyor.
saygılar.

Bir Zeynep
06.02.2006, 22:37
13 sayfayi okumaya üsendim canlar, kusura bakmayin. Kendi düsüncemi söylemek istiyorum: Ben bir müslimanim, Islam benim dinim dir. Islam aleviligin özü, ta kendisi dir.
Saygilar.

AleviKürt
07.02.2006, 16:02
13 sayfayi okumaya üsendim canlar, kusura bakmayin. Kendi düsüncemi söylemek istiyorum: Ben bir müslimanim, Islam benim dinim dir. Islam aleviligin özü, ta kendisi dir.
Saygilar.

Ayni düsünceyi paylasiyoruz.
Bence asil asimile olan "Alevilik islamin icinde degildir" diyenlerdir. Yüzyillardir cemlerimizde "Asil müslüman biziz" diyen dedeler ne cabuk unutuluyor. Haci Bektas'in Makalati, Imam Cafer-i Sadik buyrugu, Hüsniye'ler ne kadar cabuk unutuluyor. Kurani Alevilik disi etmek bu kitaplari da Alevilik disi etmektir. Yukaridaki yazdigim kitaplarin Alevilikle ilgisi yoksa, ozaman ben de "Alevi" degilim, ben bu kitaplari kabul eden bir kisiyim; bu ne oluyorsa???

Candacan
08.02.2006, 05: