Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz. Ali (as)'nin G?ne?'i geri ?evirmesi:

YOLGEZER1984
08.04.2005, 21:14
Hz. Ali (as)'nin Güneş'i geri Çevirmesi:

Emir?ül Müminin Hz. Ali (as) Nehrivan ehliyle yaptığı savaştan dönerken Babil toprağına geçtiler. ?kindi namaz vaktiydi, namaz kılmaları vacip oldu. Müslümanlar nida ettiler: ?Ey Emir?ül Müminin, ikindi vakti oldu.? Emir?ül Müminin dedi ki: ?Bu yer lanetlenmiştir, Allah burayı üç kez lanetledi, dördüncü kere de lanet edecektir. Burada ne peygambere ne Vasi?ye namaz kılması helal olmaz. Sizden burada namaz kılmak isterse kılabilir.? O anda münafıklar Nehrivan ehlini (Hariciler) kastederek dediler ki: ?Doğru o namaz kılmaz, ama namaz kılanları öldürür.?

Cüveyriyye bin Mesher el-Abdi dedi ki: ?Yüz farisle onu takip ettim. Ve dedim ki: Allah'a ant olsun ki, o namaz kılmadan ben de namaz kılmayacağım. Bugünkü namazımda onu taklit edeceğim. Emir?ül Müminin Babil toprağını geçince güneş batmaya yüz tuttu, sonra battı ve ufuk kızıllaştı. Sonra bana iltifat ederek buyurdu ki: ?Ey Cüveyriyye! Suyu ver? Ona malzemeleri takdim edince abdest aldı ve: ?Ey Cüveyriyye! Ezan oku? dedi.

?Gece namazı vakti gelmedi? dedim. ?mam Ali: ??kindi vakti için ezan oku? dedi. Kendi kendime dedim ki: ?kindi için ezan oku dedi, halbuki güneş battı, ama bana ona itaat etmek düşer ve ezan okudum. Bana: ?Kalk? dedi, kalktım. Ben ikametteyken anlamadığım kelimelerle dudakları kıpırdadı. O anda hemen güneş ikindi vakti yerini alacak şekilde

geri döndü. Sonra ?mam kalktı, tekbir getirdi, namaz kıldı, biz de arkasından namaz kıldık. Namazını bitirdikten sonra güneş sanki leğende ışık kayar gibi kaydı, battı ve yıldızlar dizildi. Sonra bana iltifat ederek: ?Akşam ezanı için ezan oku, ey bilinci zayıf olan? buyurdu.

El-Himyeri tanınmış el-mezhebe kasidesinde

Hz. Ali hakkında şöyle demiştir:

?Ruddet aleyhişşemsu lemma fatehü

vaktussalati ve kad denet lil mağribi

hatta tebellece nuruha min vaktiha

lil asri sümme hevet heviyel kevkebi

ve aleyhi kad ruddet bi Babil?in merreten

uhra ve ma ruddet lihalkin mağribi

illa li Yuşaa ev lehu velihabsiha

veliraddiha tevilu emrin mu?cibi?

Açıklaması:

?Ali, ikindi namaz vaktini geçirdiği zaman güneş akşam vaktinden ikindi vaktine geri döndü, döndüğünü de herkes görmüştü. ?kindi namazını kılınca güneş, yıldız kayar gibi kayarak akşam vaktine dönüverdi. Babil?de bir kez daha kendisine dönmüştü. Başkasına ise sadece Yuşa?ya dönmüştü. Güneşin geri dönmesine acaip teviller vardır.?

YOLGEZER1984
08.04.2005, 22:13
:113: en çok ilğimi çeken bu konu benim düşüncelerinizi ..yazıya geçirin arkadaşlar.. hadi bakalım:

TheGodfather
08.04.2005, 23:52
Çok garip ama ilk bakışta inandırıcı gelmiyor..Ama ben Hz.Ali efendimizin bunu yapababileceğine inanıyorum...

YOLGEZER1984
09.04.2005, 14:13
dostum.. bu tür garip olayları araştırdım bu konuda ilğimi çektiği için sizlerle paylaşmak istedim... elinizde bu konuyu doğrulayacak bilğiler yada kaynaklar varsa buraya yazıp paylaşırsanız sevinirim.. saygılarımla.

TheGodfather
09.04.2005, 19:19
Bende bu konuyu senden öğrendim dostum.Dolayısıyla soran sorulandan daha iyi bilir..Paylaştığın için teşekkürler...

Alevi_cocuk
11.04.2005, 07:35
hiç inandırıcı değil sanırım sizlerde inanmamışsınızdır ! böyle her yazılan çizilene inanırsak çok işimizvar ..

YOLGEZER1984
11.04.2005, 09:22
tamam her yazılıp çizilene inanmayalım .... boş yaşayalım. bu inanmakla ilğili değil ben sizlerle paylaştım sadece bu konuyu destekleyecek kaynak varsa onları istiyorum sizlerden..

Ensar
23.04.2005, 23:42
selam aleyküm arkadaşlar benim bu konuyla ilgili elimde şu ispatlar var lütfen butür konuları araştırırken daha ciddi olalım Hz. Ali'nin Allah katındaki makamı o kadar büyükki sadece kıyamet günü batıdan doğuracağı güneşi onun değerini bize anlatmak için batıdan döndürdü. ve elimizde Hz. Ali'nin üstünlüğünü anlatan milyonlarca hadis ve tarihi olay var

Ensar
23.04.2005, 23:43
selam aleyküm arkadaşlar benim bu konuyla ilgili elimde şu ispatlar var lütfen butür konuları araştırırken daha ciddi olalım Hz. Ali'nin Allah katındaki makamı o kadar büyükki sadece kıyamet günü batıdan doğuracağı güneşi onun değerini bize anlatmak için batıdan döndürdü. buradaki kaynakların çoğu sünni kaynaklarıdır.

GÜNE??N GER? ÇEVR?LMES?::: Olay şöyle rivayet edilmiştir:: "?leşşerai" adlı kitap; Muzhar'ın oğlu cuveyriye rivayet eder ki;Emirul müminin Ali bin ebi Talip ile sırat köprüsünü ikindi vakti geçtik. Hz. Ali şöyle der: ?uradaki yer azaplandırılmıştır. Bu yüzden ne peygamberin ne de Vasiy'in böyle bir yerde namaz kılması caiz değildir. Sizlerden kim isterse namaz kılabilir. Mevcut olanlar sağa sola dağılıp namazlarını kıldılar. Ama ben Ali'nin kılmasını bekledim. Öylece O yeri geçene kadar yürüdük. Bu arada güneş batmıştı. O zaman Ali bana "EZANI OKU ey CEVR?YE" dedi. Ben Hz. Ali'ye güneş'in battığını söyledim. O da bana "sen karışma ve ezanı oku" dedi. Ben ezanı okudum. Ardından ikameti okumamı söyledi. Ben de okudum. Ancak ikameti okurken, kad kamet-essalatu dediğimde, Ali'nin dudakları sanki dua okuyormuş gibi hareket ediyordu. Ağzından sanki ibranice konuşuyormuş gibi, Anlamadığım kelam duydum. Tam bu sırada güneş ikindi vaktinin yerine geldi. Ve ikindi vakti namazını beraber eda'en kıldıktan sonra güneş battı ve yıldızlar göründü. Orada ben de "eşhedü enneke vasiyyu resulallah" dedim. Hz. Ali; Ya Cüveyriya, Allah'ın kitabında "fesebbih bismi rebbikel Azim" ( O Azim olan Rabbi'nin ismiyle tesbih et) Ayetini duymadın mı? diye sordu. "Ben duydum ya Emirul müminin" dedim. Hz. Ali:Ben Allah'ın Azim ismiyle dua ettim. Bu yüzden Allah O Azim ismi hakkı için "güneşi geri çevirdi". dedi. başka yerde olay şöyle anlatılmaktadır: Hz. Ali halifeliği döneminde Babil denilen yere uğrar. O yerde, "Hullu" adındaki bir beldenin yakınlarındaydı. Mezahim oğlu Nasır, Murratus-sakafi'nin oğlu, Yala oğlu, Abdullah oğlu ömer'den naklederek o da babası Abid Hayt'a dayanarak şöyle diyor: Babil'in topraklarında iken Hz. Ali namazı kılmak için kendine uygun bir yer arar. Temiz bir yer bulur. Ancak bu arada güneş batmaya başlamıştı. O anda Hz. Ali indi ben de indim. Bir baktım ki Hz. Ali dua ediyordu. Duasını bitirince güneş ikindi vaktindeki yerine döndü. Öylece ikindi namazını beraberce eda'en kıldık. Kıldıktan hemen sonra da güneş bir daha battı....... GÜNE??N GER? ÇEVR?LMES? OLAYINI R?VAYET EDENLER:1-Ebu bekir elverrak" Men reva red eşşems" kitabında..__ 2- Ebul Hasan şazan elfadli"Lehur risale..__3 El Hafız ebul Feth Muhammed ibnil hüseyin El Ezdi El Musuli.(bununla ilgili özel bir kitabı vardır..__4-Ebul Kasim El Hakim ?bnil haddad el Hakani Ennişaburi el Hanefi( bu konuyla ilgili risalesi vardır)..__5-Ebu Abdillah El Celalül huseyn bin Alil basri "Mes'eletün fi tashihi reddiş şems" vel bağdadi "Cevazu reddiş şemsi" kitabında..__6- Ahtap Havarizim Ebul mu'eyyed Muvaffak bin Ahmed" Reddu'şşemsi li emiril müminina" kitabında..__7-Ebu Ali Eşşerif Muhammed bin Esad bin El Muammer El Husni Ennakib-unnesabi "Turuku hadisi reddişşemsi li Ali" bu konuyla ilgili bir cüzü vardır..__8Ebu Abdullh Muhammed bin Yusuf Eddimeşki Assalihi "Muzilu ellepsi an hadisi reddi'şşemsi" bununla ilgili bir cüz'ü vardır..__9- El Hafız Celaluddin Assuyuti "Keşful lepsi an hadisi reddi'şşemsi"..__10-El Hafız Ebul Hasan Osman bin Ebi ?eybe El Abbasi El Kufi, Kendi süneni(sünnet kitapları)ile rivayet etmiştir..__11-El Hafız Ebu Cafer Ahmed bin Saleh el Masri, rivayet etmiştir..__12-Muhammed bin hüseyn El Ezdi"Menakib'i Ali" kitabında..__13-El Hafız Ebul Buşr Muhammed bin Ahmed Eddulabi, "Ezzurriyetu Ettahiratu" kitabında..__14-El Hafız Ebu CAfer Ahmed bin Muhammed ettahavi, "Muşekkilul asar", kitabında..__15-El Hafız Ebu cafer Muhammed ibn Amrul Akli, "Mu'cemetul kubra" kitabında..__16-El Hafız Ebul Kasim Ettıbarani, kitabında..__17-El Hakim Ebu Hafs Ömer bin Ahmed ibn ?ahindiye tanınan "El Mesnedul kebir" adlı kitabında..__18- El Hakim Ebu Abdullah ennisaburi "Tarih Nisabur"..__19-El hafız bin Merdeviyyah El Asbahani" El Menakip" kitabında..__20-Ebu ?shak Essalebi kendisine ait "tefsir" adlı kitabında..__21-El Fakih Ebul Hasan Ali ibn habib El Basri El Bağdadi eşşafii "?lamun nubuvveti" kitabında..__22-El Hafız Ebubekir El Bahıkı "Eddela'ilu" kitabında..__23-El hafız El Hatip El Bağdadi,"Telhisul mutşabeh" kitabında..__24-El Hafız Ebu Zekeriyya El Esbahani ibn Mende diye tanınan"El Marife" kitabında..__25-El Hafız El Kadı Ayyad Ebul Fadıl El Maliki El Endulusi"Eşşifa" kitabında..__26-El Havarizmi"El Menakip" kitabında..__27-El Hafız Ebul Feth Ennetnazi," El Hasa'isul Aleviyya" kitabında..__28-Ebul Muzaffer Yusuf KazevğaliEl Hanefi "Ettezkiretu" kitabında..__29-El Hafız Ebu Abdullah Muhammed ibn Yusuf El Kenhi Eşşafii"Kifayetuttalib", kitabında..__30-Ebu Abdullah ?emsuddin Muhammed bin Ahmed El Ansari El Endulusi"Ettezkiretu bi Ehvali Mevta ve Ahvalil Ahire" kitabında..__31- ?eyh'ul ?slam El Hamvini"Feraiduissimtayn" kitabında..__32-El Hafız Veliyyiddin Ebu Zerah El ?raki"Tarhuttesrib" kitabında..__33- El ?mam Eburrabi süleyman el Sebti ?bn Ebi Diyap ibn sabii'la tanınmış olan "?ifaussudur kitabında..__34-El Hafız ibn Hacer El Askalani "Fethul bari"kitabında..__35-El ?mam El Ayni El hanefi "Amedetul kari", kitabında..__36-El Hafız Essuyuti., "Cem'ul cevami" kitabında..__37-Nuriddin Essemhudi Eşşafii "Vefa'ul vefa" kitabında..__38-El Hafız Elbul Abbas El Kaştalani "El Mevahibudiniyyeh" kitabında..__39-El Hafız ?bnurrabi "Temyizuttayyibi minel habisi" kitabında..__40- Esseyyid Abdurrahim bin Abdurrahman El Abbasi "Maa'hiduntansisi" kitabında..__41-El hafız ?ahabuddin ibn Hacar el Heysemi "Assava'iku" kitabında..__42-El molla Ali El Kari "El Merkatu"kitabında..__43-Nuriddin El Halebi Elşafii"Siratunnebeviyyeh"..__44?ahabuddin El Hafaci El Hanefi "?erhu'şşifa".._45-Ebul ?rfan Eşyah Burhaniddin ?brahim bin Hasan ?ahabuddin el Kürdi El Kurani"El umamu li ikazil himem"..__46-Ebu Abdillah Ezzerkani ElMaliki sahihlerinde"?erhul mevahip"..__47-?emsuddin El Hanefi Eşşafii , "Minel camii'ssağiri"..__48-Miraz Muhammed ElHabeşi,"Nuzulül ebrar"..__50-Asrında Hanefilerin ?mamı olarak tanınan Eşşeyh Muhammed Emin ibn Ömer bin Abidin Eddimeşki, "haşiyet" adındaki kitabında zikretmiştir..__51-Esseyyid Ahmed Zeyni Dahlan Eşşafii,"Siretunnebeviyeh hamişu siretil halebiyeh".kitabında..__52-Esseyyid Muhammed mümin Eşşenbelenci," Nurul ebsar",kitabında....

kaynak:http://rahmetpinari.sitemynet.com/ra_pin/id1.htm

Alevi_cocuk
25.04.2005, 07:30
arkadaş açın gözlerinizi öyle bir olay yok olamazda tamam HZ.Ali bizim babamız dedemizdir ona saygımız sonsuzdur ama bu olayın tamamen uydurmaca olduğuna inanıyorum olacak bir olay değil çünkü her yazılana her çizilene inanırsak ....

B@RI$...###

Ensar
25.04.2005, 19:19
Arkadaşlar Kalibimi Basarim Bu Alevi çocuk Lakapli şahis Alevi Değil Sünnide Değil Belki Daha Farkli Bir şey Hz. Ali2nin Kerametlerini Gölgelemek Için Alevi Kiliğina Girmiş Bir Bilmem Ne.

TheGodfather
25.04.2005, 23:41
Aleviçocuk...
Gurban çok emin konuşuyorsun..Bana görede biraz gerçekleşmesi imkansız olay...Ama unutma şahım pirim Muhammed=Ali..Dolayısıyla Hz.Ali edendimizin bazı kehanetler göstermesi olağan dışı olmasa gerek...
Panteon dostum aleviçocuk daha 15 inde 16sında bir çocuktur..Kendisinden olmucak şey bekliyorsun...:)
Selam olsun o şaha selam olsun pirime...
Ey cebaril koş yetiş haber sal resuli kibriyaya...

Alevi_cocuk
27.04.2005, 08:57
Size dediğim gibi Hz Ali bizim Pirimiz dedemizdir ama ben bu olaya inanmıyorum buda benim şahsi görüşüm bir kelime dedik diye Yeni gelen panteon un ettiği laflara bakın hele bizi dinden iman etti akıllı ol birader burda bana karşı bir daha ters laf etme benim hakkımda veya ucu bana dokunan herhangi bir kelime yapma bundan sonra Aleviliği senden öğrencek değiliz herhalde..

HERKES HADD?N? B?LS?N

B@RI$...###:3D_NG (27