Orijinalini görmek için tıklayınız : UNESCO, 2009'u 'Hacı Bektaş Veli Yılı' olarak ilan etti

Şah-Mat
10.04.2007, 18:44
Kıymetli Dostlar.....

Sevgili Canlar...;

http://www.aleviyol.com/yolalevi/images/stories/hacibektas/hacibektasveli.jpg

UNESCO, 2007 yılının Mevlânâ Yılı olması tavsiye kararını alırken, 2008 ve 2009 yıllarını da Türk kültür ve tarihinin 3 önemli şahsiyetine ayırdı. 2008 yılının Kaşgarlı Mahmut Yılı olması tavsiye kararını alan UNESCO, 2009 yılının da Kâtip Çelebi ve Hacı Bektaş Veli'ye ayrılmasını onayladı. Hacı Bektaş Veli, UNESCO'nun kendi isteği ile listeye alındı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, geçen ay UNESCO'ya müracaat ederek, 2008 yılında Nasreddin Hoca ile Kaşgarlı Mahmut'un 1000. doğum yıl dönümlerinin, Kâtip Çelebi'nin de 2009 yılında 400. doğum yılının tüm dünyada kutlanmasını teklif etmişti.

Bakanlığa komiteden olumlu cevap geldi. UNESCO Türkiye Milli Komitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığının Kaşgarlı Mahmut ve Kâtip Çelebi için yapılan müracaatını kabul etti.

UNESCO, Bakanlığın teklifi içerisinde yer almayan Hacı Bektaş Veli'nin de 2009'da Kâtip Çelebi ile birlikte anılmasını kararlaştırdı.

Yorum;

Mevlanadan sonra Hünkarımızında bu kategoride olması beni sevindirmiştir.Onun değerini bilenler bilir.Unesco kabul etse ne olur etmese ne olurdu.Ama;şu bozulmuş gibi görünen düzende,her yerde kin,nefret ekilirken,savaşlar olurken,çoçuklar öldürülürken,insanlarımız açlıktan kıvranırken bazı insanların gönüllerine ,sevgi akmayan yüreklere bari bu büyük değerler tesir etmelidir.Bu yüzden unesco'ya bu jest'i içinde teşekkür ediyorum..

Kaynak Haber için Tıklayınız....! (http://www.aleviyol.com/yolalevi/content/view/2365/1/)

Bundan sonra bir takım çalışmalar yapılmalıdır..
Sonuçta 2009 yılında bir sürü turist Hacı Bektaş'a akın edecek..
Bu denize dalmak isteyecekler....
Ne mutlu bize....

Sevgiler...,Saygılar...,

denizsefiri
11.04.2007, 11:35
Hacı Bektaşi Veli Hz. hem kendisi kıymetli bir Allah dostuymuş, hem de nice evliyalar yetişmesine vesile olmuş. Günümüzde seviliyor, örnek alınmaya çalışılıyor ama nedense O'nu sevmek, O'nun gibi olmaya yetmiyor. Geçen hafta Skytürk'te abant platformu ve alevilerin sorunlarının konuşulduğu bir program vardı. Alevilerin iç meseleleri aynı bu forumdaki gibi, herkesin gözü önünde konuşuldu. Tarafların üslupları çok kaba değilse bile hiç dostane ve nazik de değildi. Çok düşündürücü, kafa karıştırıcı şeyler konuşuldu. Sonuna kadar izleyemedim gerçi ama bir yerlerde bir yanlışınız var, anlattığınız aleviliği sergileyemiyorsunuz.

insanlar kardeş
11.04.2007, 14:21
Hacı Bektaşi Veli Hz. hem kendisi kıymetli bir Allah dostuymuş, hem de nice evliyalar yetişmesine vesile olmuş. Günümüzde seviliyor, örnek alınmaya çalışılıyor ama nedense O'nu sevmek, O'nun gibi olmaya yetmiyor. Geçen hafta Skytürk'te abant platformu ve alevilerin sorunlarının konuşulduğu bir program vardı. Alevilerin iç meseleleri aynı bu forumdaki gibi, herkesin gözü önünde konuşuldu. Tarafların üslupları çok kaba değilse bile hiç dostane ve nazik de değildi. Çok düşündürücü, kafa karıştırıcı şeyler konuşuldu. Sonuna kadar izleyemedim gerçi ama bir yerlerde bir yanlışınız var, anlattığınız aleviliği sergileyemiyorsunuz.

Sevgili kardeşim.Diyanetin tanımladığı Aleviliği güle oynaya karşılamak herhalde sizi çok sevindirecekti.Abant platformunda alevilerin haklı tepkilerini kabalıkla
suçlamak başka bir kabalık. Alevilerin gözü içine bakarak siz aslında şusunuz alevilik sizin gittiğiniz yol değil bizim biçtiğimiz kılık içinde alevi iseniz eyvallah yoksa gerisi tu kaka denmesine kulak tıkayıp susmak ahmaklık değilmidir.
Diyanetin bu aymaz ve ahmakça açıklamaları geçmişte olduğu gibi bu günde alevileri derinden etkilemiştir ve incitmiştir.
Bu forumda olduğu gibi alevilerin iç meseleleri ,kendilerine bırakılsa o görmüş olduğunuz kabaca değilse de hiç de nazik olmayan tutumu görmeyecektiniz ve diyanet sadece sünni kesimin hocasına imamına maaş ödediği gibi sadece sünniliğe has fetvalar verse,alevilik tanımına kadar burnunu sokmasa.

Hacı Bektaşı Veli 'yi anlaşılan Türk Kültür vakfı UNESCO ya teklif etmemiştir.Ancak medeni zihniyet insanlığın nerde olduğunu farketmiş ki kendi istekleri ile 2009 yılını Hacı Bektaşı Veli yılı olarak kutlama proğramına almışlardır.

denizsefiri
11.04.2007, 15:03
Sayın üye, mesele abant platformu değildi. Aynı şu forum ortamındaki gibi farklı düşünce ve bakış açılarına sahip alevi temsilcilerin karşılıklı olarak birbirlerini suçlayıp itham etmeleri idi. Ben şunu demek istemiştim biraz da, kol kırılmalı ama yen içinde kalmalı. Bu tip meselelerinizi dosta düşmana karşı ekranlarda tartışmanız bana tuhaf geliyor."Sevgi bizim dinimiz" diyorsunuz da değil bizlerle anlaşmak, sevmek, birbirinizi bile bir kaşık suda boğacaksınız. Dışardan görünen manzara bu şekilde.

insanlar kardeş
11.04.2007, 17:18
Sayın üye,
Forumda kimsenin kimseyi bir kaşık suda boğduğunu ben göremedim.Dışarıda öyle göründüğünede inanmıyorum.Ki öyle olsa idi bile bile binlerce kişi misafir yahut üye olarak gönüllü boğulmayı istemezlerdi kanısındayım.
Sadece kendi pencerenizden görmek istediğiniz olamaz mı?
Eğer samimiyet aranıyorsa önce insanın kendisinde samimiyeti yansıtması gerekmez mi.Forum gayet mütevazı herkes seviyeli,arada uçanlar olabilir kimse kusursuz değildir.Hoşgörünün felsefeside budur .''Ne olursan ol gel bana'' Ümmetçilik yok burada.sen böyle düşüneceksin .şurada böyle davranacaksın diye vetva vari tavırlar olamaz bu forumda.Herkes özgür iradesi ile hareket eder.
Aleniyet ve açık sözlü olmak çok güzel bir şeydir.Her insanın harcı değildir.
Konuşulacaksa hayata dair ne varsa açık açık ifade edilmeli. Kapalı kapılar ardında konuşulanlar her zaman ardında bir sürü şüphe ve kuşku bırakmıştır.
Ondandır ki Alevi kültürünün gizli saklı hir bir şeyi olmamıştır. Olamazda ,olsa Alevilik olmaz.

denizsefiri
11.04.2007, 17:24
Ben forumdan bahsetmedim ki tvdeki programdan bahsetmiştim. Lütfen artık cevap yazmayın.
Şah-mat isimli üyeden de açtığı konunun şu saçma noktaya gelmesine vesile olduğum için özür dilerim.

insanlar kardeş
11.04.2007, 17:53
Aynı şu forum ortamındaki gibi farklı düşünce ve bakış açılarına sahip alevi temsilcilerin karşılıklı olarak birbirlerini suçlayıp itham etmeleri

Anlaşılan bu cümleler gayipten birileri yazmış.Eğer size ait değilse bu cümleler benim söylemlerimi gayibe sayarsanız olur biter.

Ayrıca neyi nezaman cevap yazıp yazamayacağıma ancak ben karar veririm.

denizsefiri
11.04.2007, 18:11
..............................................
Burda ne Yunus kalmış, ne Bektaşi..
Molla Kasımlar var sadece..

guneyyy
11.04.2007, 18:43
unesco şimdiye kadar 3 dünya ülkelerini sömürmüş devletlerin günah cıkarma işlevini gören bir örgüt. Afrika kıtasında insanları aclığa mahkum edeceksin ellerindeki bütün degerli madenleri komprador şirketlerinle sömüreceksin sonrada unesco olarak oraya insani yardım götüreceksin :)

unesco nun bir yılı birine atıfta bulunması onun yılı olarak ilan etmesini bir alevi olarak umursamıyorum...ezen lerin örgütü şirin görünen unesco beni alevi olarak hiç ilgilendirmiyo..

ankh
13.04.2007, 13:35
Sayın üye, mesele abant platformu değildi. Aynı şu forum ortamındaki gibi farklı düşünce ve bakış açılarına sahip alevi temsilcilerin karşılıklı olarak birbirlerini suçlayıp itham etmeleri idi. Ben şunu demek istemiştim biraz da, kol kırılmalı ama yen içinde kalmalı. Bu tip meselelerinizi dosta düşmana karşı ekranlarda tartışmanız bana tuhaf geliyor."Sevgi bizim dinimiz" diyorsunuz da değil bizlerle anlaşmak, sevmek, birbirinizi bile bir kaşık suda boğacaksınız. Dışardan görünen manzara bu şekilde.

Sevgili Deniz Sefiri sizi çok iyi tanımıyorum yazdığınız mesajlardan çıkardığım kadarıyla ki çok fazla tanımadığımı belirtmek isterim ama duyarlı sağ duyulu mesajlarınıza rastladım herzaman forumdaki izlenimlenimlerimden anladığım etki tepkiyi doğuruyor belki daha önceden tartışmalar sürtüşmeler yaşamışsınız ama görüyorum ki hala burda bizimle birliktesiniz buda sizin duyarlılığınızı bizim duyarlığımızı göztermezmi biz forumu bir aile olarak görüyoruz tabiki aile içinde tartışmalar kırgınlıklar olur ama karşılıklı iyi niyetli bakış açılarıyla bakıldığında gerçekler daha net görülür açıkcası tabirleriniz çok ağır birbirinizi bir kaşık suda boğmak ağır bir cümledir biz aleviler olarak bunu haketmediğimizi düşünüyorum artık kolumuz kırıldığında yenini içinde bırakmak istemediğimiz içinde konuşuyoruz tartışıyoruz evet Sevgi bizim dinimiz bizi öldürselerde bizi incitselerde sevgi bizim dinimiz

SahHatayi
13.04.2007, 14:22
..............................................
Burda ne Yunus kalmış, ne Bektaşi..
Molla Kasımlar var sadece..

afferim, elbet birgün yunus döner ...

lion12
13.04.2007, 14:54
Ne kadarda sevindirici ve hoş bir haber bunu konuşmalıyız öncelikli olarak bence.Düşünsenize bir alevi ulusu,alevi kültürünün en büyük ekollerinden olan Hacıbektaş Veli yi biz UNESCO ya sevdirdik,bütün dünyaya tanıttık ama sünni kardeşlerimize bir türlü sevdiremedik ya,ben ona yanıyorum.

Seyduna
13.04.2007, 15:47
Aleviligin asil yaratici ve koruyucu kisilerinin gunumuzde hak ettigi saygiyi gormesi gercekten cok sevindirici. Ancak boyle bir guzelligi yabanci insanlarin sahiplenmesi de bir o kadar dusundurucu.

Simdi diyecegiz ki, elimizden ne gelir, hep sunniler yonetiyordu ulkeyi. Ama oyle degil. Haci Bektas'a sahip cikmanin, onun dogrularini ve ilkelerini korumanin, Haci Bektas'a gidip turbesini ziyaret etmekten yada delikli taslardan gecmekten ibaret oldgunu zannediyoruz. Kendimiz icin, cocuklarimiz icin gelecegimiz icin kurbanlar adayip birseyler bekliyoruz sadece. Ama cozum bu degildir. Cozum bunu hayatin her alanina yaymaktan gecmektedir. Bahsettigim sadece Cem yapmak veya Su TV izlemek degil, zamanin gereklerine uygun olarak orgutlenmek ve dayanisma icinde olmaktir.

Bu tipki, her milli bayramin, saatlerce suren bos programlar uygulayarak, 'Atam, sen kalk ben yatam' nidalariyla kutlamak yerine, bir kultur evi, bir kutuphane acmanin daha faydali olacagi gibi birsey. O kadar kizdigimiz Osmanli bile kurulurken Seyh Edebali'nin etegini opmustur, yabanci cocuklardan Yeniceri yetistiriken bunlari yetistirecek kisinin yani Yeniceri Agasinin Haci Bektas Dergahi'ndan biri olarak atanmasina karar vermistir. Bu yuzden Yenicerilerin Gulbank Duasi Bektasilerle aynidir. Neden mi? Cunku o dergahta eline beline diline gercekten sahip insanlar yetistigi icin. Ama o uygulamalar zamanin gerekleriydi.

Simdi ise bizim yapmamiz gereken, bir araya gelip bilinclenmek ve guclenmektir. Bunun binlerce uygulamasi var. Cem evlerinde insanlara degisik kurslar vermek bile bir farkli yoldur. Ama bu kurslarin sadece saz veya semahtan ibaret olmayan, dayanisma altinda belki ogretmen olan arkadaslardan ogrencilere OSS kursu, bilgisayarci olanlardan bilgisayar kursu veya Avukat olanlardan Hukuk ve kisisel hak ve hurriyetlerin ogretilecegi kurslar. Daha niceleri. O zaman belki Aleviligin iyi yonlerinden bahsederken, soylediklerinin aksine, namussuz sekilde davranan sanatcilarimiz, Cem Vakfi gibi kurumlarimizi yok etmeye calisan yoneticilerimiz ya da aslina uygun davranmayan politikacilarimiz yerine daha nitelikli insanlarimiz yetisir. Konusmasini ve dogru sekilde davranmasini bilen , sehir yasami altinda ezilen ve ezik davranan gencler yerine dogrudan yonetime oynayan yetenekli ve ne yapacagini bilen gencler yetisir.

Bugun Haci Bektas boyle bir birikimin sahibiydi diye biz de boyleyiz diyip boburlenme hakkini kendimde goremiyorum maalesef. Cunku o kadar degistikki, adaletsizlikle sucladigimiz insanlardan pek farkimiz kalmadi. Bunun tek nedeni biz degiliz ama yine de insan uzuluyor iste. Her gecen gun amacsizlasan bir alevi toplumunu gordukce icim aciyor. Ben kendi adima elimden geleni yapmaya hazirim. Fethullahcilar, tarikatcilar, seyler bile bunu yaparken, kendi capimizda biz neden yapamayalim?

Saygilar..

denizsefiri
13.04.2007, 16:08
Yukarıda yazdığım mesajlardan dolayı gerçekten üzgünüm. Telafiye yeterse ve kabul ederseniz koca bir özür dilerim hepinizden. "Son mesaj demiştim" yukarıda bir mesajıma, içime sinmedi böyle bir son mesaj ve bir hoşçakalın demek istedim sizlere.. Burada kırıldığım anlar da oldu, istemeden kırdığım anlar da.. Nefs sahibiyiz, oluyor tabii. İstemeden, bilmeden ya da bilerek kırdığım ama sonra müthiş pişman olduğum herkesten binlerce kez özür diliyorum.. Herşeye rağmen şunu demek istiyorum; alevi kardeşlerim misafirperverliğinizden genelde memnun kaldım. Haddi aşan bir misafir olarak bana iyi sabrettiniz.. Artık gidiyorum ve hepinize hoşçakalın diyorum.. Bu forum ilk üye olduğum forumdu ve de son olacak. Gerçekten bana göre değil böyle yazışmalar bunu anladım. Okuyucu olmak artık daha cazip geliyor. Eski üyelerle de umarım gene aynı çatıda birleşirsiniz. Sizleri ayrı forumlarda takip etmekten kurtuluruz biz okuyucular da.. 2009 Hacı Bektaşi Veli Yılı..Ama dilerim o yıla varmadan tevhidi yakalarsınız.. Sevgisizsiniz demiştim ya, gerçekten kınıyorum kendimi. Ben kim, sevgi konusunda ahkam kesmek kim. Daha kendim başaramıyorum ki.. Dilerim gelecek size hep güzellikler getirir. Sizin yaşadıklarınızı, evlatlarınız yaşamaz dilerim. Hiç dışlanmadan, incinmeden yaşarlar inançlarını..
Hacı bektaşi Veli Hz. gibi Allah'a ulaşmayı diler, öyle maşuk, öyle kamil insanlar olursunuz inşaallah herbiriniz.. Hoşçakalın.. (Bu mesaj bu topiğe uymadı ama lütfen silinmesin, rica ediyorum..)

deniz olmak
13.04.2007, 16:32
Yukarıda yazdığım mesajlardan dolayı gerçekten üzgünüm. Telafiye yeterse ve kabul ederseniz koca bir özür dilerim hepinizden. "Son mesaj demiştim" yukarıda bir mesajıma, içime sinmedi böyle bir son mesaj ve bir hoşçakalın demek istedim sizlere.. Burada kırıldığım anlar da oldu, istemeden kırdığım anlar da.. Nefs sahibiyiz, oluyor tabii. İstemeden, bilmeden ya da bilerek kırdığım ama sonra müthiş pişman olduğum herkesten binlerce kez özür diliyorum.. Herşeye rağmen şunu demek istiyorum; alevi kardeşlerim misafirperverliğinizden genelde memnun kaldım. Haddi aşan bir misafir olarak bana iyi sabrettiniz.. Artık gidiyorum ve hepinize hoşçakalın diyorum.. Bu forum ilk üye olduğum forumdu ve de son olacak. Gerçekten bana göre değil böyle yazışmalar bunu anladım. Okuyucu olmak artık daha cazip geliyor. Eski üyelerle de umarım gene aynı çatıda birleşirsiniz. Sizleri ayrı forumlarda takip etmekten kurtuluruz biz okuyucular da.. 2009 Hacı Bektaşi Veli Yılı..Ama dilerim o yıla varmadan tevhidi yakalarsınız.. Sevgisizsiniz demiştim ya, gerçekten kınıyorum kendimi. Ben kim, sevgi konusunda ahkam kesmek kim. Daha kendim başaramıyorum ki.. Dilerim gelecek size hep güzellikler getirir. Sizin yaşadıklarınızı, evlatlarınız yaşamaz dilerim. Hiç dışlanmadan, incinmeden yaşarlar inançlarını..
Hacı bektaşi Veli Hz. gibi Allah'a ulaşmayı diler, öyle maşuk, öyle kamil insanlar olursunuz inşaallah herbiriniz.. Hoşçakalın.. (Bu mesaj bu topiğe uymadı ama lütfen silinmesin, rica ediyorum..)

Öncelikle bu güzel olayı bize duyurduğunuz için teşekür ederim.

Deniz sefiri arkadaşa gelince
arkadaşım biz aleviler olark birbirimize sıkı sıkı sarılmak için bu forumdayız
yani mutluyuz sizin gibi dostları da aramızda görmekten onur duyarız
ama siz sunni bir insansınız; hoş görünki sunnilerin bize karşı bir ön yargısı var ( en azından büyük bir çoğunluğunun) bu durumda bizim gibi düşünmenizi beklemiyoruz.yani ön yargılarınız var ve size ters gelen durumlar elbetteki vardır.biz sadece bir din değil bir felsefenin evlatlarıyız ve özümüzde muhalif olmakda vardır elbetteki birbirimize olumlu yönde muhalif oluruz.insanlar konuşa konuşa değilmi arkadaşım (yakarak yıkarak bizim felsefemizde yok)

sevgi ve saygılarımla

halitseyfi
13.04.2007, 18:20
Hünkarımızın anılması gururvrici birşey. Bizlerde bunu bir fırsat bilerek,dünyanın hünkarımızın düşüncesinden ve felsefesinden haberdar olması için elimizden geleni yapmalıyız.

Yönünü insana dönenlerin, insanı insan görenlerin sesini tüm dünyaya duyuralım. Aleviliğin farkını dünyaya gösterelim.

Şoreş
14.04.2007, 17:11
Bütün evren semah döner
Hü hü Hacı Bektaş dost
Gökyüzünde delil yanar
Hü hü Hacı Bektaş dost

Biz acıyı bal eyleriz
Hakkımız helal eyleriz
Bize Alevi / Bektaşi Can derler
Gidersek Hakka gideriz dost

http://img367.imageshack.us/img367/1173/bektas1fg5.jpg

Gökyüzünde uçan turna
Hü hü Hacı Bektaş dost
Feryadı Şahlar Şahına
Hü hü Hacı Bektaş dost

Hor olanı hoşlarız biz
Hak diyerek başlarız biz
Şeytan yaklaşamaz bize
İkiliği taşlarız biz dost

http://img367.imageshack.us/img367/7870/hacibektasvelibiglt4wc3.jpg

İlimsiz yol karanlıktır
Hü hü Hacı Bektaş dost
Bizde küsmek yaranlıktır
Hü hü Hacı Bektaş dost

Mahzuni ünümüz bizim
Bulunmaz kinimiz bizim
Cahil bize dinsiz demiş
Sevgidir dinimiz bizim dost

lion12
14.04.2007, 17:31
Cehalet karanlığına aydınlık tutmuş büyük bir uludur Hacıbektaş Veli.Bütün dünyaya onun ne ulu ne yüce ne kadarda hümanist önce insan diyen birisi olduğunu gösterdik ya da tanıdılar diyelim ancak bizim sünni kardeşlerimizde onun felsefelerini bir tanısalar çok daha iyi olacak.

nupelda
15.04.2007, 01:14

Evet haklısınız aslında önce iç meselelere zaman içinde zemin hazırlandı şimdide bu iç meseleleri gündeme taşıyarak bir takım rantlar sağlanıyor.bunada malesef geleceği görmekten mahrum kendini alevi lideri zanedenler pirim vererek satranç tahtasında vezir misali kendini güçlü görüp ama piyon tarafından yenileceğini göremiyorlar.sevgili seferi o programı bende üzülerek izledim bir kısmını.

nupelda
15.04.2007, 02:11
Ben siyaseti satranç tahtasına benzetirim. Şu anki oyunda aleviler için oynanıyor:Yüzyılların açtığı yarayı sadece kaşıyorlar amaç tedavi etmek değil kabuğu kaldırmak acıyı derinlere indirgemek acıların üzerinde oynanan en zavallı oyunlardan biri sadece.Maharet mat etmekte bizlerde oyunda bazen çok önemli taşlarımızı feda etmek zorunda kalabiliyoruz.bazende piyonlar karşı tarafın oyunlarına gelebilir işte adı üstünde oyun.İç meseler konusunda haklılık payınız var tabiki ama aleviliğin özündeki dürüstlüğün büyüklüğü burdada ortaya çıkıyor,iki yüzlülüğü beceremediklerinden kendi aralarında ayrı medyada ayrı konuşamıyorlar.Eminim riyakarlığı öğrendiğimiz gün onuda başarırız.Saygılarımla

sausen
17.04.2007, 02:59
Çok güzel bir haber paylaşımın için teşekkürler...

Şah-Mat
27.05.2007, 09:16
Canlı tutmak için..yazıyorum vede...

Acapa 2009 Barış yılı için ne gibi hazırlıkları yapılıyor..

Bir bilgisi olan var mıdır..?

*Unesco'nun çalışmaları neler olacaktır....

*Dergahlara gidenler varsa neler düşünülüyor...

*Belli bir kurumda görevli olarak çalışanlar varsa...

Bizi aydınlatabilirse sevinirim...:)

Çünkü:2009 yılında hünkarın huzurunda yapılacak olan etkinlikte olmayı istiyorum.Belki bizimde bir takım çalışmalarımız olabilir..

Çok ilginç bir haber buldum.Oldugu gibi aktarıyorum....:

Alevilere ait internet sitelerinde "UNESCO'nun 2009 yılını Hacı Bektaş Veli yılı ilan ettiğine" dair yazılara yer verilmekte olduğunu görmekteyiz. Birinci elden kaynaklara ulaşmamız mümkün olmamış ise de, sadece sözkonusu haber içeriklerini dahi doğru okuduğumuzda, haber başlıklarının haber içerikleri ile çeliştiğini görmemiz gerekli.

Bilmeden yada herhangi bir kasıt olmaksızın, kamuoyunun yanlış bilgilenmesine neden olunmaktadır.

Haber başlığı ne diyor ?

"UNESCO, 2009'u "Hacı Bektaş Veli Yılı" olarak ilan etti."

Bu başlık altındaki haberi okuduğumuzda;

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü, 2008 yılında Nasrettin Hoca ile Kaşgarlı Mahmut'un 1000. doğum yıl dönümlerinin, Katip Çelebi'nin de 2009 yılında 400. doğum yılının tüm dünyada kutlanması kararının alınmasını teklif etmiş.

Kime teklif etmiş?

UNESCO Türkiye Milli Komitesine.

UNESCO Türkiye Milli Komitesi ne karar almış?

Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğünün, 2008 yılı için yaptığı teklifteki "Nasrettin Hoca" yı benimsememiş. Ancak, "2008 yılının Kaşgarlı Mahmut'un 1000. doğum yıl dönümü, Katip Çelebi'nin de 2009 yılında 400. doğum yılının tüm dünyada kutlanması" teklifini benimsemiş ve bir de ilave yapmış. 2009 Yılında Katip Çelebi ile birlikte "Hacı Bektaş Veli" nin de anılmasına ilişkin tavsiye kararı almış.

Kararı alan UNESCO Türkiye Milli Komitesi. Kararın bir tavsiye kararı olduğu anlaşılmakta. UNESCO tarafından, 2009 yılının "Hacı Bektaş Veli Yılı" olmasına dair alınmış bir kararı olmadığı anlaşılmaktadır.

.... Kaynak .... (http://www.hacibektas.com/index.php?id=haber_ayrintilari&tx_ttnews%5Btt_news%5D=151&tx_ttnews%5BbackPid%5D=45&cHash=251ce9b1b5)

İlginç.....

Şaşırdım gerçekten şuan...

Alevimen
28.05.2007, 00:14
Bakın, daha önce yazdığım mesaj şöyle:
Unesco 2009 yılını dünya barış yılı olarak daha önce 2005 sonu karar aldı... Dünyada çeşitli bölge ve yöreleri barışa davet ediyor. Böylece sosyo-kütlür ayrımına karşı uzlaşıcı bir köprü kurmayı hedefleyerek Türkiye içinde yanı sıra Hacı Bektaş Veli yılı olarakda ilan etmiştir.
Kaynak:
http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=29433

Hacı Bektaş Veli yılı olduğunu yazmamışız. Barış/Uzlaşma yılıdır, Türkiye içn sembölümüz'de Hacı Bektaş Veli'dir.

Unesco'ya danıştık'dan sonra topiği açmıştım. Ve 2009 için yani Barış yılı adına şu an herhangi bir resmi yapılandırma bulunmuyor, beklemeliyiz...