celal aslan
16.04.2007, 18:32
bu söz hakında düşünce ve görüşlerinizi bekliyorum herkese şimdiden teşekkürler:confused1 :confused1
|
Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz Mevlananın sözü Ne Olursan Ol Yine Gel celal aslan 16.04.2007, 18:32 bu söz hakında düşünce ve görüşlerinizi bekliyorum herkese şimdiden teşekkürler:confused1 :confused1 izmirksk 16.04.2007, 18:37 bence seçici olmak lazım..mevlana ya katılmıyorum... Alevimen 16.04.2007, 18:40 bu zamanda çok aşınmış bir cümle.. Şoreş 16.04.2007, 18:51 Değerli canlar.. Mevlana, Hacı Bektaş-i Veli, Yunus Emre gibi Anadolunun en önemli Evliyaları, Anadoluda 12'inci Yüzyıllarda yaşamışlardır.. Bu dönemler Anadolu Halk'ında Alevilik yaygındı ve Anadolu Toprakları üzerinde de huzursuzluklar vardı.. Bu dönemde Aleviler ve Anadolu Selçuklu Devleti arasında uçurumlar, Alevilere yapılan dayatmalar vardı.. Anadolunun Köylerinde yaşayan Aleviler İnançlarını korurken, büyük Şehirdeki Aleviler, Bektaşiler bu baskı ve Devletin Resmi Mezhebi olan Sünnilik dolayısıyla Medrese eğitimlerine maruz kalıyorlardı.. Ve böylece Onlar Sünnileşirken, kırsal kesimler inançlarını korumayı başarıyordu.. Bunları söylüyorum çünkü bu dönemler açlık, savaşların yaşandığı bir dönemdir.. Bu yüzyıllarda Doğudan gelen Moğol Saldırıları, Katliamlar Anadolu Halkını ve özellikle Alevileri olumsuz etkilemiştir.. Anadolu Selçuklu Devletinin ayrımcı tutumu, Moğol Saldırılarında Anadolu Halkının büyük oranda zarar görmesine sebep olmuştur.. Bugün Türkiye zarar görüyorsa, bu Ülkede İnançsal, Kökensel ayrımlar yüzündendir... Böyle bir Anadoluda Mevlana, Hacı Bektaş Veli ve Yunus Emreler yetişti.. Anadoludaki iç huzursuzluklar İnsanların üzerinde daha köklü bir İnançsal tesir yaptı.. Buna zemin hazırladı.. O dönemlerde yaşayan Mevlana, İnsanlara huzurlu, güzel mesajlar verip, İnsanların aslında Hakkın tecellisi olduğunu ve İnsan ayrımının kötü olduğunun Mesajını verip, Her ne olursan ol gel diyerek İnsanlar huzura itmeyi, içsel Savaşı kazanmalarını ve böylece Anadoludaki huzuru sağlamaya çalışıyorlardı... Bu söz Anadolu Halkına, özellikle Alevilere çok şeyler kazandırmıştır.. Aynı şekilde Hacı Bektaşi Velinin ve Yunus Emreninde '' 72 Millete tek Nazarla bak '' sözü, aynı Felsefe doğrultusunda ortaya çıkmıştır.. Bu öğütler bir İnancın yansıması, Savaşların, kıyımların, dinsel, ırksal baskıların yaşandığı Anadoluda, Anadolu Halkına verilebilecek en güzel Mesajdır.. Bu Felfese günümüzde yaşatılıyor mu ? Hayır.. Bakın bu Ülkede Dinsel, Mezhepsel, Irksal ayrımlar yaşanıyorsa ki yaşanmaktadır, bunun sebebi İnsanların bencil, umursamaz, manfaatçi tutumlarıdır.. Bu tutumlar ve karşıt idolojilerin farklı kesimlere zorla empoze ettirilmeye çalışılması, Mevlana döneminde de yaşanan bir olaydı.. O savaş döneminde, ayrımların olduğu bir dönemde, verilebilecek en güzel Mesajlardan biriside bu sözdür zaten.. sausen 16.04.2007, 19:18 Bence her zaman güncelliğini koruyan bir sözdür. Ve bende hayatımda bu söz odaklı yaşamayı tercih edenlerdenim. Halkların kardeşliği adına öyle olması gerektiğine inanıyorum... duyguşimşek 02.05.2007, 00:24 aslında mevlana günümüzü görüyormuş gibi söylemiş bu sözü...bizi uyarmış...yaşadığımız bütün kötülükler karşımızdakini sadece bir insan,benim gibi bir insan olarak görmediğimizden dolayı kaynaklanmıyor mu...dinmiş,sağmış,solmuş,ermeniymiş,kürtmüş,siyah mış,beyazmış...sözün zamanı geçmiş diyen arkadaşlara katılmıyorum...aksine yüzlerce yıl sonra bile geçerli olacağına inanıyorum... |