Orijinalini görmek için tıklayınız : Hatay'da Bulunan Alevi Yerleşim Birimleri

LaDY
17.04.2007, 21:09
Merkez İlçeye Bağlı Yerleşim Birimleri:

*Büyükdalyan Beldesi
*Çekmece Beldesi
*Dursunlu Beldesi
*Ekinci Beldesi
*Gümüşgöze Beldesi
*Güzelburç Beldesi
*Harbiye Beldesi
*Kavaslı Beldesi
*Kuzeytepe Beldesi
*Küçükdalyan Beldesi
*Maşuklu Beldesi
*Odabaşı Beldesi
*Serinyol Beldesi
*Turunçlu Beldesi
*Yeşilpınar Beldesi
*Alazi Köyü
*Anayazı Köyü
*Aşağı Okçular Köyü
*Aşağı Döver Köyü
*Baltacık Köyü
*Balıkdere Köyü
*Camusayna Köyü
*Çatbaşı Köyü
*Değirmenyolu Köyü
*Derince Köyü
*Dikmece Köyü
*Gülderen Köyü
*Güneysöğüt(Meydancık)Köyü
*Günyazı Köyü
*Karaali Beldesi
*Karaksı Köyü
*Orhanlı Köyü
*Ötençay(Bakras) Köyü
*Samankaya Köyü
*Sinanlı Köyü
*Subaşı Köyü
*Tosunpınar Köyü
*Toygarlı Köyü
*Turfanda Köyü
*Üçgedik Köyü
*Yukarı Döver Köyü
*Zülüflühan Köyü

Altınözü'ne Bağlı Yerleşim Birimler:

*Akamber (Zev) Köyü
*Akdarı (Bera) Köyü
*Beydun Köyü
*Besibbi Köyü
*ĞenFuvvar Köyü

Dörtyol'a Bağlı Yerleşim Birimleri:

*Yeşilyurt Beldesi

İskenderun'a Bağlı Yerleşim Birimleri:

*Arsuz Beldesi
*Denizciler Beldesi
*Gözcüler Beldesi
*Karaağaç Beldesi
*Madenli Beldesi
*Nardüzü Beldesi

Samandağ'a Bağlı Yerleşim Birimleri:

*Hancağız Beldesi
*Kapısuyu Beldesi
*Karaçay Beldesi
*Koyunoğlu Beldesi
*Kuşalanı Beldesi
*Mızraklı Beldesi
*Sutaşı Beldesi
*Tavla Beldesi
*Tekebaşı Beldesi
*Tomruksuyu Beldesi
*Uzunbağ Beldesi
*Yaylıca Beldesi
*Akınyolu Köyü
*Aknehir (Küçüknehir) Köyü
*Büyükçat Köyü
*Büyükoba Köyü
*Çanakoluk Köyü
*Değirmenbaşı Köyü
*Hüseyinli Köyü
*Mağaracık Köyü
*Meydan Köyü
*Seldiren Köyü

bunların dışında ismi geçen ilçelerde de Alevi nüfus oldukça yaygındır. bu topik başlığı altında ismi verilen ilçe ve yerleşim birimleri ile ilgili detaylı bilgiler de aktarılacaktır.

ozanbaki
21.04.2007, 01:46
Yayladag li yokmu

LaDY
21.04.2007, 01:54
Yayladag li yokmu

Yayladağı, Hassa,Payas,Kırıkhan,Reyhanlı,Belen,Kumlu... bu ilçelerde Alevi Köyü ya da Alevi yerleşim birimleri yoktur... Alevi nüfus bu ilçlerde birkaç evden ibarettir ki bu ailelerde yukarıda saydığım ilçelerden ya da başka illerden gelen memur kesimidir...

cangüdaz
21.04.2007, 19:00
hatay merkez odabaşı beldesi de alevidir haberiniz olsun canlar sevgilerle..

onur melis
21.04.2007, 22:03
sovuksu beldesinide unutmayalım

verde
21.04.2007, 22:30
sevgili lady payasın bir kısmı alevi yerleşim birimidir.

ilkay123
22.04.2007, 16:16
sevgili lady payasın bir kısmı alevi yerleşim birimidir.

Evet size katiliyorum.yüzde olarak cok az sayida ve bir mahallede yerlesmislerdir...Hatay da bence % 100 Alevilerin yerlestigi tek birim Karaagac beldesidir...Iskenderun a bagli olan bir belde..ibadet yerlerinin cok oldugu ,ancak caminin olmadigi Türkiye NIN ilk beldesidir ..saygilar..

LaDY
22.04.2007, 16:53
Evet size katiliyorum.yüzde olarak cok az sayida ve bir mahallede yerlesmislerdir...Hatay da bence % 100 Alevilerin yerlestigi tek birim Karaagac beldesidir...Iskenderun a bagli olan bir belde..ibadet yerlerinin cok oldugu ,ancak caminin olmadigi Türkiye NIN ilk beldesidir ..saygilar..

Ali Abicim sadece Karaağaç Beldesi değil :) mesela benim yaşadığım Harbiye'de de cami yok ve nüfus Alevilerden ibaret. Samandağ ve Köyleri de öyle :) Altınözündeki alevi Köylerde gene cami yok :) Antakyadaki bazı beldeler keza cami yok :)

Verde ablacım.. daha önce de söylemiştiniz Payas'ta Alevi yerleşim bölgesi var diye ama ben o yerleşim birimin ismini bulamadım :( paylaşırsanız ben de listeye eklerim... bakın mesela Dörtyol daki Yeşilköyü de biilmiyodum :) bu araştırma sonucunda öğrendim... tabi ki eksiklerim olacaktır. onu da siz büyüklerimle telafi etmek isterim :blush:

onur melis
23.04.2007, 00:09
lady katılıyorum bir yerde cami olması orda alevilerin yaşamıyor anlamına gelmez ben affan mahallesinde oturuyorum cami var mah. ama mahallemiz oldugu gibi alevi dir

Cemoli12
23.04.2007, 00:52
leyla abla emeğine sağlık verdiğin bilgiler için teşekkürler!!!(saygılar)

ilkay123
23.04.2007, 16:00
Ali Abicim sadece Karaağaç Beldesi değil :) mesela benim yaşadığım Harbiye'de de cami yok ve nüfus Alevilerden ibaret. Samandağ ve Köyleri de öyle :) Altınözündeki alevi Köylerde gene cami yok :) Antakyadaki bazı beldeler keza cami yok :)

Verde ablacım.. daha önce de söylemiştiniz Payas'ta Alevi yerleşim bölgesi var diye ama ben o yerleşim birimin ismini bulamadım :( paylaşırsanız ben de listeye eklerim... bakın mesela Dörtyol daki Yeşilköyü de biilmiyodum :) bu araştırma sonucunda öğrendim... tabi ki eksiklerim olacaktır. onu da siz büyüklerimle telafi etmek isterim :blush:

Leyla Antakya ve Samandagi ni göz önüne almamamin sebebi.Biliyorsun Iskenderun sonradan gelen(Demir Celik)iscilerin coklugundan yerli halkin cogunlugu su anda azinlik durumunda dir.Karagac beldesinde yasayan kesim mümkün oldugunca yabancilari aralarina katmamaya calisiyorlar.Ben bu nedenle bu beldeyi belirtim..Yoksa Samandagi Antakya nin Nuseyrilige bagimliligini cok iyi biliyorum..Bizim Iskenderun halkindan daha bagimli olduklarini,hatta bayramlarimizda is yerlerinin acilmadigini biliyorum..biliyorsunki bu Iskenderunda mümkün degildir..cünkü malesef azinlik durumuna düsmüs durumdayiz...saygilar,,..

byncyln
04.05.2007, 13:41
arkadaslar antakyada sümerler, maksim buralardada bırcok alevı var...

LaDY
04.05.2007, 15:36
arkadaslar antakyada sümerler, maksim buralardada bırcok alevı var...

iyi de tatlım onlar belde ya da köy değil ki, merkez ilçeye bağlı mahalleler. ki ilçelerde Alevi Nüfusun Yoğunluğu belirtmiştim :)

bahri bahiroğlu
05.05.2007, 18:54
lady'nin listesi gerçeğe yakın olmakla birlikte bazı hatalar da mevcut özellikle samandağın köyleriyle ilgili olarak,seldiren,hüseyinli,büyükoba,kapısuyu sünni köyleridir bunların dışında daha sünni köyleri de mevcut fakat burada saymayacağım,iskenderunda karaağaç,nardüzü,gökmeydan,arsuz,madenli,üçgüllük, gözcüler,höyük,hacıahmetli,büyükdere alevi beldeleri ve köyleridir.
antakya'da belediyenin sınırları çok dar çizilmiş olduğundan antakya belediye sınırları için de aleviler azınlıktadır (%35) fakat civarda 16 tane alevi belde belediyesi mevcut olup yine onlarca alevi köyü vardır fakat amik ovasındaki merkeze bağlı sünni köyleri de hesaba katarsak antakya ilçe toplamında tahminimce alevi oranı %50-55'dir.
samandağ merkezde alevi oranı %93;köylerde %88 ortalamada ise %90 civarındadır.
iskenderunda ise benim tahminim alevi oranının %40 civarında olduğudur.
hataydaki aleviler sosyal ve ekonomik açıdan önemli mesafeler katetmiş olup artık eskisi gibi kalabalık aileler azalmıştır eğitime aşırı önem verdiklerinden anadillerini ve öz kültürlerini ikinci plana atmışlardır bence hatay alevi toplumunun kendi değerlerine de sahip çıkması gerekmektedir.

mekzunsincari
05.05.2007, 19:11
lady'nin listesi gerçeğe yakın olmakla birlikte bazı hatalar da mevcut özellikle samandağın köyleriyle ilgili olarak,seldiren,hüseyinli,büyükoba,kapısuyu sünni köyleridir bunların dışında daha sünni köyleri de mevcut fakat burada saymayacağım,iskenderunda karaağaç,nardüzü,gökmeydan,arsuz,madenli,üçgüllük, gözcüler,höyük,hacıahmetli,büyükdere alevi beldeleri ve köyleridir.
antakya'da belediyenin sınırları çok dar çizilmiş olduğundan antakya belediye sınırları için de aleviler azınlıktadır (%35) fakat civarda 16 tane alevi belde belediyesi mevcut olup yine onlarca alevi köyü vardır fakat amik ovasındaki merkeze bağlı sünni köyleri de hesaba katarsak antakya ilçe toplamında tahminimce alevi oranı %50-55'dir.
hataydaki aleviler sosyal ve ekonomik açıdan önemli mesafeler katetmiş olup artık eskisi gibi kalabalık aileler azalmıştır eğitime aşırı önem verdiklerinden anadillerini ve öz kültürlerini ikinci plana atmışlardır bence hatay alevi toplumunun kendi değerlerine de sahip çıkması gerekmektedir.

kardeş arap alevileri kendi kültürlerini tamamen terketmeye doğru gidiyorlar böyle devam ederse 10 -20 yıllık süreç sonunda ana dilini bilen kültürünü bilen bir arap alevisi göremiyeceğiz.

LaDY
05.05.2007, 19:22

İskenderun ile ilgili bilgilerim eksikti teşekkür ederim :)
yalnız Seldire,Büyükoba, Hüseyinli ve Kapısuyu Alevi yerleşim birimleridir. Kapısuyu ile Çevlik'i karıştırmayın lütfen. evet Sunni köyler çok var Samandağda ama onları ayıkladım. Aşağıoba ile Büyükoba'yı karıştırıyosunuz sanırım. bu isimleri herhangi bir kaynaktan almadım sayın bahri bahir oğlu, bu listeyi çıkarmam üç günümü aldı. ulaşabildiğim yer kadarı ile köy köy dolaştım. arada kaçırdıklarım olmuş onları da sağolun siz eklediniz.

Yalnız bir yerde size durun demek istiyorum. Hatay Alevi Toplumu kendi değerlerinin bilincinde ve kendi adıma; etrafımdakiler adına bu genellemenizi kabul edemem. eğitime önem veriyoruz evet çocuklarımız artık yüksek tahsil yapıyor ama özünü de unutmuyor. çok üzgünüm ama bu konuda size katılmamakla beraber teessüflerimi de sunuyorum.

kardeş arap alevileri kendi kültürlerini tamamen terketmeye doğru gidiyorlar böyle devam ederse 10 -20 yıllık süreç sonunda ana dilini bilen kültürünü bilen bir arap alevisi göremiyeceğiz.

çok pardon ama bu yargı ve kanıya nasıl vardınız. kaynak ve örnek istesem. ben 10-20 yıla kadar ölmeyecem, garantisini veriyorum. ana dilimi çok iyi biliyorum ve kültürümü de. demek ki yanılıyorsunuz.

-------------------------------------------

profilinize bakmadan yazmıştım çok üzgünüm. Hataylısınız yani Arap Alevisi'siniz ve bu şekilde yargılarda bulunuyosanız benim yapabilecek bişeyim yok çok üzgünüm. sizin adınıza oturup ağlamaktan başka. eğer bu kadar umutsuz halde ve bu kadar umutsuz yargılarda bulunuyosanız siz içinizde zaten o kültürü bitirmişsiniz ben ne diyeyim. neyse üzülmeyin ama ben varım, kardeşlerim var, ilerde çocuklarım olacak. ben çocuklarıma, benden sonra geleceklere kültürümü ve dilimi öğreteceğim, o yüzden sizin ki gibi bir kaygı taşımıyorum. biz kültürümüze sahip çıkar onu yaşatırız. merak etmeyin siz olur mu? siz uzaktan izleyin :(

mekzunsincari
05.05.2007, 19:48
İskenderun ile ilgili bilgilerim eksikti teşekkür ederim :)
yalnız Seldire,Büyükoba, Hüseyinli ve Kapısuyu Alevi yerleşim birimleridir. Kapısuyu ile Çevlik'i karıştırmayın lütfen. evet Sunni köyler çok var Samandağda ama onları ayıkladım. Aşağıoba ile Büyükoba'yı karıştırıyosunuz sanırım. bu isimleri herhangi bir kaynaktan almadım sayın bahri bahir oğlu, bu listeyi çıkarmam üç günümü aldı. ulaşabildiğim yer kadarı ile köy köy dolaştım. arada kaçırdıklarım olmuş onları da sağolun siz eklediniz.

Yalnız bir yerde size durun demek istiyorum. Hatay Alevi Toplumu kendi değerlerinin bilincinde ve kendi adıma; etrafımdakiler adına bu genellemenizi kabul edemem. eğitime önem veriyoruz evet çocuklarımız artık yüksek tahsil yapıyor ama özünü de unutmuyor. çok üzgünüm ama bu konuda size katılmamakla beraber teessüflerimi de sunuyorum.

çok pardon ama bu yargı ve kanıya nasıl vardınız. kaynak ve örnek istesem. ben 10-20 yıla kadar ölmeyecem, garantisini veriyorum. ana dilimi çok iyi biliyorum ve kültürümü de. demek ki yanılıyorsunuz.

lady can oradaki benim kendi tespitim. kaynak benim örnekte mersin ve adana

genelde etrafımda gördüğüm insanların yüzde seseni artık çocuklarına ana dillerini öğretmemekte. gelenekler ise koybolmaya yüz tuttuğu bir gerçek
belli bir kesimin çabasıyla bu sorunun önüne geçilemez.
adana ve mersinde yaşayan arap alevileri büyük bir değişim yaşadıkları bir gerçektir. orada yetişen yeni nesil artık ana dillerini bilmiyor. geleneklerden göreneklerden haberi yoktur belkide.
ha bir kaç istisna vardır bazı köylerde özünü kültürünü geleneklerini koruyabilmiş arap alevileri vardır yoktur demiyorum
ben genelden bahsediyorum
özellikle geleceğimiz olacak nesilden.

iskenderun merkezi ve beldeleri şuan yavaş yavaş adana ve mersine benzemeye başladı. antakyada onu takip ediyor. harbiye ve samandağ ne kadar dayanacak acaba merak ediyorum.

soru senin tanıdığın okuyan kültürlü genliğimizin kaçta kaçı özünü inancını geleneklerini araştımıştır ?
ben bile üniversiteye okumaya giden arkadaşlarımdan bir çoğunu tanıyamıyorum artık.
asimile oluyoruz. bu asimilasyona karşı harbiye ve samandağ dayanamaz. samandağ zaten kültürel çöküntüye uğramış gördüğüm kadarıyla.

gerçekleri görmemezden gelmeyelim ve önümüzdeki tehlikenin büyüklüğünü görüp öyle davranalım

LaDY
05.05.2007, 20:02
lady can oradaki benim kendi tespitim. kaynak benim örnekte mersin ve adana

genelde etrafımda gördüğüm insanların yüzde seseni artık çocuklarına ana dillerini öğretmemekte. gelenekler ise koybolmaya yüz tuttuğu bir gerçek
belli bir kesimin çabasıyla bu sorunun önüne geçilemez.
adana ve mersinde yaşayan arap alevileri büyük bir değişim yaşadıkları bir gerçektir. orada yetişen yeni nesil artık ana dillerini bilmiyor. geleneklerden göreneklerden haberi yoktur belkide.
ha bir kaç istisna vardır bazı köylerde özünü kültürünü geleneklerini koruyabilmiş arap alevileri vardır yoktur demiyorum
ben genelden bahsediyorum
özellikle geleceğimiz olacak nesilden.

iskenderun merkezi ve beldeleri şuan yavaş yavaş adana ve mersine benzemeye başladı. antakyada onu takip ediyor. harbiye ve samandağ ne kadar dayanacak acaba merak ediyorum.

soru senin tanıdığın okuyan kültürlü genliğimizin kaçta kaçı özünü inancını geleneklerini araştımıştır ?
ben bile üniversiteye okumaya giden arkadaşlarımdan bir çoğunu tanıyamıyorum artık.
asimile oluyoruz. bu asimilasyona karşı harbiye ve samandağ dayanamaz. samandağ zaten kültürel çöküntüye uğramış gördüğüm kadarıyla.

gerçekleri görmemezden gelmeyelim ve önümüzdeki tehlikenin büyüklüğünü görüp öyle davranalım

neden asimile olmayı başarmış yerleri örnek alıyosun kendine. neden asimile olma tehlikesinin farkındayken, özverili olmayalım peki. üye ismine bakıp Serinyollu olduğunu tahmin ediyorum yanılıyor olabilirim. Yarı Harbiyeli Yarı Serinyollu azıcık da Samandağlı biri olarak yanıldığını ve durumun o kadar vahim olmadığını söyleyebilirim. en azından bizler üzerimize düşenleri yeterince yerine getirirsek, çocuklarımıza yarınımıza kültürümüzü devredebiliriz. üniversitelilere yükleniyosun ben de üniversite okudum. kültürümü özümü araştırararak öğreniyorum ve öğrenmeye devam edeceğim...

evet tehlikenin büyüklüğünün farkındayım ve ona göre davranıyorum. beynime yüreğime depolayabildiğim kadar özümü depoluyorum ki yarına öbür güne yetsin. sen de öyle yap mesela, senden benden üç beş kişi daha olsa genç nesilden... ehh pek de fena yol kaydetmiş olmayız değil mi?

mekzunsincari
05.05.2007, 20:28
neden asimile olmayı başarmış yerleri örnek alıyosun kendine. neden asimile olma tehlikesinin farkındayken, özverili olmayalım peki. üye ismine bakıp Serinyollu olduğunu tahmin ediyorum yanılıyor olabilirim. Yarı Harbiyeli Yarı Serinyollu azıcık da Samandağlı biri olarak yanıldığını ve durumun o kadar vahim olmadığını söyleyebilirim. en azından bizler üzerimize düşenleri yeterince yerine getirirsek, çocuklarımıza yarınımıza kültürümüzü devredebiliriz. üniversitelilere yükleniyosun ben de üniversite okudum. kültürümü özümü araştırararak öğreniyorum ve öğrenmeye devam edeceğim...

evet tehlikenin büyüklüğünün farkındayım ve ona göre davranıyorum. beynime yüreğime depolayabildiğim kadar özümü depoluyorum ki yarına öbür güne yetsin. sen de öyle yap mesela, senden benden üç beş kişi daha olsa genç nesilden... ehh pek de fena yol kaydetmiş olmayız değil mi?

haklısın herkes kendi üzerine düşen görevi yapsa hiçbir sorun kalmaz.
ben bu yolda üzerime düşeni fazlasıyla yaptığıma inanıyorum. senin ve seningibi düşünen arap alevilerinin mevcut olduğunu bilmek benide çok sevindiriyor.

ama

verdiğimiz çabalar yetersiz.
bizim gibi çaba sarfedenlerde az.
serinyolu samandağını harbiyeyi ve civar köylerini gördüm billiyorum.
şu durumda en sağlamı harbiye.
benim demek istediğim çaba sarfedilmezse sonumuz mersin örneğidir.

üniversiteler konusuna gelince benim oraya yüklendiğim falan yok orada okuyan gençlerimize yükleniyorum
bir doktor bir mühendis vs. toplumuna faydalı bir insan olarak memleketine dönmesini bekleyipte hayal kırıklığı yaratan hiç tanıdığın yokmu? ben öyle örneklerden çok gördüm. doktordur veya mühendis ama hani derler ya okumuş ama adam olamamış işte öyle bir şey.
ne yazık ki istisnalar kaydeyi bozmuyor lady can
üniversiteden herkes senin gibi özünü kaybetmeden dönmüyor.

genç nesile gelince aslında bulunamaz değil
özüne kültürüne önem verenler var.
onların bir birliktelikle hareket etmeleri gerekmekte parça parça pek verimli olmaz sanırım
ne diyelim Allah muvaffak etsin...

bahri bahiroğlu
06.05.2007, 15:15
antakya ve samandağı mahalle mahalle köy köy bizzat bile birisi olarak aslında bu tartışmaya girmek istemiyorum,kulaktan dolma bilgilerle değil bizzat gidip gördüğüm için söylüyorum.
samandağda kapısuyu köyü üç mıntıkadan meydana gelmektedir birincisi esas kapısuyu köyü olan dağ mıntıkasıdır ve nüfusunun hepsi sünnidir,ikincisi çevlik tatil köyü de kapısuyuna bağlıdır ve nüfusu alevi-sünni karışıktır,üçüncüsü mağaracık beldesinin köprüden sonraki uzantısı da kapısuyuna bağlıdır ve nüfusu alevidir fakat toplamda kapısuyu olarak sayılan mıntıkanın nüfusunun çoğunluğu sünnidir.
samandağda aşağıoba diye bir köy yoktur,büyükoba,seldiren ve hüseyinli sünni köyleridir hatta hüseyinli köyü akp milletvekili sadullah ergin'in köyüdür.
antakya'da büyükdalyan belde değil köydür aynı şekilde kavaslı beldesi mükerrer yazılmıştır zira kavaslı beldesi diye bir belde yoktur ve orası odabaşı beldesine bağlıdır.
iskenderunda akçalı beldesi ve gülcihan köyü de alevidir.
samandağda alevi olarak bilinen beldelerde asimile olmuş bir kesim vardır.
ve son olarak yazık ki toplum olarak kültürümüzden koptuk/kopmak üzereyiz.

Bağdatlı
15.05.2007, 01:56

ewt size katılıyorum bu konuda.bizim arap aleviliği anadolu aleviliği gibi kendi kültürlerini korumuyorlar ne yazıkki .bizim büyüklerimizin çok çok büyük hataları olmuştur ve hala süregelmektedir.bizim kültürümüz yavaş yavaş yozlaşmakta kendi öz kültürümüzü kaybetmekteyiz.bunu 20-30 yıl sonra görcez zaten.bununu üstüne çıkabiliriz ama genç kuşağın üzerine çok fazla iş düşmektedir.çeşitli etkinlikler çeşitli kuruluşlar vs gibi arap aleviliğini yaaşatacak birşeyler yapmak gerekiyo.biz heppimiz toplansak bu işi yaparız bu kültür gitmeden önce gelin ve bu güzelim kültürümüzü yaşatalım....

Bağdatlı
15.05.2007, 02:06

ewt doğru hatay toplumu biraz bu konuda üzerine düşen birçok görevi var.eğer biz büyüklerimize bakarsak işimiz çok zor walla.çünkü büyüklerimiz yüzünden biz bu durumdayız.kültürümüz bırakın anadolu alevilik kültürüne sünni kültüre doğru uçup gitmektedir.ha evet bizim arap alevileri türkiye üzerinde çok azınlık durumdayız .ama bunun üzerie çıkabiliriz .yeterki herkes birşeyler yapsın diyorum.çünkü bizim kültürümüz gerçekten yaşatılmasına değer bir kültür.kaybedersek çok yazık olacak bir arap aleviliği olarak bu durumdan çok korkuyorum.gelin bu öz kültürümüzü kaybetmiyelim.sevgiler............

Bağdatlı
15.05.2007, 02:22

ewt arap kızı çok haklısın bu konuda.bizim bu arap aleviliğinde özellikle son bir kaç yılın içerisinde git gide asimile olmakta ve bir arap aleviliği olarak bu kadar güzel bi kültürü ve güzel olan yüce dinimizi malesef kaybetmekteyiz.madem bizim dinimiz gelenek göreneklerimiz çok iyiyse neden yaşatılmıyor.yoksa türkiye üzerinden çok azınlık durumda olduğumuz içinmi.kimden korkuyoruz?gelenek ve göreneklerimizi tüm türkiyeye gösterelim diyorum .buda bizim sayesinde olur eski kuşak sayesinde değil genç kuşak sayesinde olur. yani olsa olsa bizler sayesinde olacak.eğitim görmiş türkiyede olup bitenlerden birşeyler bilmesi gerek o kişinin.büyüklerim alınmasın. onlardan özür dilerim kusura bakmasınlar sizin sayenizde kültürümüzü, çocuklarımıza yaşatamayacaz ki böyle devam ederse.kimse alınmasın bu böyledir ve böyle olamaması için genç kuşağın yani bizlerin çok önemli görevler düşmektedir ...........gelin, bu gelenek göreneklerimizi ve güzelim kültürümüzü yaşatalım diyorum.ezik düşmeyelim..........sevgiler ve saygılar.............

LaDY
15.05.2007, 03:25
bağdatlı karar ver istersen kim haklı kim haksız, kafam karıştı benim can :S

gelenek kültürümüzü sergileyelim derken bile buram buram asimile kokuyosun ablacım yaa :( senin gelenek kültürünün reklama, deşifre edilmeye ihtiyacı yok ki :( off anlamıyorsunuz ya ona yanıyor bağrım :( şimdi ordan diyeceksiniz ki sen de eskiler gibi düşünüyosun sen de eski kafalısın :( evet eğer tanım oysa ben de eski kafalıyım :( ben kültürüme sahip çıkacaksam kusuruma bakmayın da, herkese göstermeden de sahip çıkarım. gelenek kültürünü yaşatman için dışardan yardıma ihtiyacın yok senin...

sizin bir çocuğunuz var gizli tutmak zorundasınız çünkü biliyorsunuz ki çocuğunuz gün yüzüne çıkarsa yok olaacak alacaklar elinizden, ama siz yine de kalkıp çocuğunuzu meydana bırakıyorsunuz. güttüğün mantık aynen bu bağdatlı, hiç kusuruma bakma. benim geleneklerimin reklama ihtiyacı yok...

hem sen kime karşı eziksin pardon ama o ayrı muamma. ezikliğin kendine mi? senden kaç yaş büyüğüm bilmiyorum ama öyle uçurum yok. kız olmama rağmen ( burda ne demek istediğimi anladığını adım gibi biliyorum ) ben bile biliyorsam kültürümü, araştırmışsam ve üstüme düşeni yapıyorsam kusura bakma ben bu konuda büyüklerden eski kuşaktan önce yeni kuşağı suçlarım.

nusayri
15.05.2007, 08:35
arkadaşlar ,hatay bolgesinde yaşıyan halkın büyük bölümü araptır öncelikle esmile edilen arap kültürü buda alevi ve sünni halkı kapsamaktadır ,sünni arap halkı hatayın ilhakında alevilerden fazla karşı çıkmıiştı ,buna karşılık yine en fazla esmile edilen arap sünni halkı oldu.
hataydeki türk sünni koylerin çoğu osmanlı impartorluğun bölgeyi türkleştirme siyasetiyle hatayda yerleştirilmiş bu siyaset cumhuriyetin kurulmasıyla yine devem edilmiştir,son 30 yılıda arap alevi yerleşim bölgelerinde bu siyaset gözle görülür durumda oldu ,devlet desteyiyle afğanlı türkler ve trabzon sinoptan ve başka orta anadoludan göç etirilip hatayda yerleştirilen türkler örnek verilebilir.

devletin bir siyaseti olarak karşımıza çıkmaktadır. arap ırkına karşı yapılan asmila arap sünni halkı türkleştirildikten sonra hedef arap alevi halkıdır.
arap alevi halkı dinsel konumundan dolayı kendi ırkından gördüyü baskı kırsal alanlarda yaşamaya zorlanmıştı fransızların hatay ıhtilinda kırsal alanlarda olan arap alevi halkı şehire göçü sağlanmıştır.

hatayın ilhakından sonra alevilere karşı olan feodal baskılar yok olmuştur ,buna karşılık asmile siyaseti uygulanarak bir nevi yeni baskılara marüz kalındı.
asmile siyasetin sonucunda mail esef hatay alevi halkın içinde arap ırkı red ederek alevi türk olduklarını söyliyen bir çok insanınız vardır.

irkla inanç kariştırılmamalıdır,ayrı ayrı görmek daha uygun olur ,karıştırılması durumunda ?.

arap ırkımıza karşı olan anti duygularımız ,daha önce gördüyümüz baskılardan dolayı kaynaklanmaktadır,aslında feodal yapının verdiyi baskılardı onlar.

turkiyedeki yarı kapıtalist düzen feodal yapını etkisini en aza indiriken alevi arap halkın refahı sosyal yaşantıları yukselmesiyle türk irkına sanpatiyi duymayı yaratmıştır.
konu dinsel den önce ırksal olarak görmeliyiz ,bir çok arkadaşımız dinsel olarak yorumlamaktadır.

türk alevi olduğumuzu çok kişiden duydum bu duruma çok üzülyordum açıklamasına ve tartışmasını yapmaya kalktığımda tepkilerle karşılaştım ,genç nesil olarak konu üzerindeki hasisiyetinizden dolayı hepinizi teşekür ederim.

saygılarımla.

mekzunsincari
15.05.2007, 19:20
ewt size katılıyorum bu konuda.bizim arap aleviliği anadolu aleviliği gibi kendi kültürlerini korumuyorlar ne yazıkki .bizim büyüklerimizin çok çok büyük hataları olmuştur ve hala süregelmektedir.bizim kültürümüz yavaş yavaş yozlaşmakta kendi öz kültürümüzü kaybetmekteyiz.bunu 20-30 yıl sonra görcez zaten.bununu üstüne çıkabiliriz ama genç kuşağın üzerine çok fazla iş düşmektedir.çeşitli etkinlikler çeşitli kuruluşlar vs gibi arap aleviliğini yaaşatacak birşeyler yapmak gerekiyo.biz heppimiz toplansak bu işi yaparız bu kültür gitmeden önce gelin ve bu güzelim kültürümüzü yaşatalım....

selam bağdatlı kardeşim
açıkçası bu konuda bana katılman güzelde
yozlaşmanın suçlusunu niye uzaklarda arıyorsun?
büyüklerimiz bu kültürü ve inancı bu güne kadar sağlam bir şekilde getirerek üzerlerine düşen görevi yaptılar. bundan sonra görev yeni neslin artık sorumluluk onlarda.

yozlaşmanın suçlusunu arıyorsan suçlular biziz genç kültürlü arap alevileri.
büyüklerimiz bugüne kadar hiç kimseye kapılarını kapatmadılar ama genç nesil onlardan uzaklaştı.
kendi kültürlerini inançlarını araştırmak yerine başka yerlere yöneldiler.
arap alevilğine sahip çıkacak daima insanlar olacak buna şüphen olmasın ama sayıları az. sende bir şeyler yapmak istiyorsan.
etrafına bak ve bu kültüre sahip çıkmak isteyen insanlar vardır mutlaka onlarla birlikte hareket et.

eğer sen bığdediden sen orada bu kültüre sahip çıkmak isteyen kişiler olduğuna eminim.

ewt arap kızı çok haklısın bu konuda.bizim bu arap aleviliğinde özellikle son bir kaç yılın içerisinde git gide asimile olmakta ve bir arap aleviliği olarak bu kadar güzel bi kültürü ve güzel olan yüce dinimizi malesef kaybetmekteyiz.madem bizim dinimiz gelenek göreneklerimiz çok iyiyse neden yaşatılmıyor.yoksa türkiye üzerinden çok azınlık durumda olduğumuz içinmi.kimden korkuyoruz?gelenek ve göreneklerimizi tüm türkiyeye gösterelim diyorum .buda bizim sayesinde olur eski kuşak sayesinde değil genç kuşak sayesinde olur. yani olsa olsa bizler sayesinde olacak.eğitim görmiş türkiyede olup bitenlerden birşeyler bilmesi gerek o kişinin.büyüklerim alınmasın. onlardan özür dilerim kusura bakmasınlar sizin sayenizde kültürümüzü, çocuklarımıza yaşatamayacaz ki böyle devam ederse.kimse alınmasın bu böyledir ve böyle olamaması için genç kuşağın yani bizlerin çok önemli görevler düşmektedir ...........gelin, bu gelenek göreneklerimizi ve güzelim kültürümüzü yaşatalım diyorum.ezik düşmeyelim..........sevgiler ve saygılar.............

biz geneklerimizi ve inacımızı koruyalım diyoruz tüm türkiyeye ilan edelim değil.
bizim yapmamız gereken kültürümüzü korumaktır. yüzyıllardır yaptığımız gibi devam etmek

sende sana zahmet kültürlü büyüklerimizin yanına gidip kendi kültürümüzün bu ve daha bir çok konuda bize ne tür emirler verdiğini öretmelerini iste.

büyüklerle aramıza perde çekmeyelim onların şuan en çok rahatsız oldukları şey toplumun ilgisizliğidir.

sianus
16.05.2007, 23:21
mrb arkadaşlar sayın lady nin verdiği listenin eksik olduğunu düşünüyorum.
şimdi aklıma gelenler antakya daki döver bahçeköy ve subaşı ...daha birçok köyün olduğunu düşünüyom..ayrıca tosunpınar=yeşilpınar=camusayna olarak biliyorum.

LaDY
17.05.2007, 00:18
mrb arkadaşlar sayın lady nin verdiği listenin eksik olduğunu düşünüyorum.
şimdi aklıma gelenler antakya daki döver bahçeköy ve subaşı ...daha birçok köyün olduğunu düşünüyom..ayrıca tosunpınar=yeşilpınar=camusayna olarak biliyorum.

döver hem yukarı hem aşağı ve subaşı zaten yazılı dikkatinizi çekerim :) bahçeköy ismini ilk kez sizden duyduğumu da belirtmek isterim. tosunpınar eşit değildir yeşilpınar eşit değildir camusayna :) üçü aynı mıntıkada ve sıralama olarak ard arda gelen üç yerleşim birimi :) sanırım biraz daha dikkatli bakmanız ya da gidip görmeniz gerekiyor :)

onur melis
17.05.2007, 00:28
leyla haklı bunlar arka arkaya dizili sıralı köylerdir de tosunpınarı neresi oluyor onu anlamadım

LaDY
17.05.2007, 00:40
leyla haklı bunlar arka arkaya dizili sıralı köylerdir de tosunpınarı neresi oluyor onu anlamadım

tosunpınar ; yeşilpınar, samankaya ve aşağıdöver üçgeninin tam ortasında :) oraları yürüye yürüye geçtim ezberledim valla :D tosunpınarda muhtar beni ajan felan sandı :sweatdrop soy ağacımı vermek zorunda kaldım :sweatdrop allahtan dayımı tanıdı da saldı beni :D bir ara beni linç ederler mi diye düşündüm valla :D

Bağdatlı
17.05.2007, 01:46
bağdatlı karar ver istersen kim haklı kim haksız, kafam karıştı benim can :S

gelenek kültürümüzü sergileyelim derken bile buram buram asimile kokuyosun ablacım yaa :( senin gelenek kültürünün reklama, deşifre edilmeye ihtiyacı yok ki :( off anlamıyorsunuz ya ona yanıyor bağrım :( şimdi ordan diyeceksiniz ki sen de eskiler gibi düşünüyosun sen de eski kafalısın :( evet eğer tanım oysa ben de eski kafalıyım :( ben kültürüme sahip çıkacaksam kusuruma bakmayın da, herkese göstermeden de sahip çıkarım. gelenek kültürünü yaşatman için dışardan yardıma ihtiyacın yok senin...

sizin bir çocuğunuz var gizli tutmak zorundasınız çünkü biliyorsunuz ki çocuğunuz gün yüzüne çıkarsa yok olaacak alacaklar elinizden, ama siz yine de kalkıp çocuğunuzu meydana bırakıyorsunuz. güttüğün mantık aynen bu bağdatlı, hiç kusuruma bakma. benim geleneklerimin reklama ihtiyacı yok...

hem sen kime karşı eziksin pardon ama o ayrı muamma. ezikliğin kendine mi? senden kaç yaş büyüğüm bilmiyorum ama öyle uçurum yok. kız olmama rağmen ( burda ne demek istediğimi anladığını adım gibi biliyorum ) ben bile biliyorsam kültürümü, araştırmışsam ve üstüme düşeni yapıyorsam kusura bakma ben bu konuda büyüklerden eski kuşaktan önce yeni kuşağı suçlarım.

arap kızı sen samandağın şuan hangi durumda olduğunu biliyormusun.sana bişey sorayım kültür denince senin aklına ne geliyor?biz samnadağlı olarak bizler ne yaptık şuana kadar?gerek kültür bakımından gerekse samandağın gelişmişlik bakımından.hep yerimizde sayıyoruz sanki sen bunu görebiliyormusun?tabiki sen samandağlıysan eğer.....bizim kültürümüzü ve dinimizi hep saklamaya çalıştılar bizim şeyhler ve büyüklerimiz.doğru değilmi ve hala saklamaktadırlar.gelenek ve göreneklerimizi yaymadılar korktularmı diyelim onu bilmem artık.diyelim ben, sen sahip çıkarız kendi kültürümüze. diğerleri çıkabileceklermi acaba?çıktık diyelim ama nasıl kültürümüze gelenek ve göreneklerimize sahip çıkabilecez.oturmaklamı?benim kültürüme reklam ihtiyacına gerek var demedim .kültürümüzü yayalım bu hem içte yani samandağın içinde hemde ülke çapında olabilir.bizim neden kitaplarımız olmuyor.mesela dini kitaplarımız alevilik hakkındaki kitaplarımız özellikle arap aleviliği hakkındaki kitaplarımız.allah aşına arap kız sana sorarım bu soruyu şuan samandağda kaç kişi kendi ırkını, dinnini, bilmeyen sayısız insan var olduğunu biliyormusun?kendini ARAP ALEVİSİ olduğunu biliyorlarmı?herkes senin gibi görme arap kızı amacım onlara yani bilmeyenlere kendimizi yani kültürümüzü dinimizi öğretebilmek yaşatabilmek.şuan aileler çocuklarına kendi öz dilleri yerine türkçeyi öğretiyorlar haa bu güzel bişey farklı diller öğrenmek, ama kendi öz kültürümüzü kaybetmemek şartıyle...eski kuşağın en büyük suçu herkesten kendi öz dinini saklamak.dinini herkese anlatmamak değilmi.bence bu çok yanlış birşey abi sen neden kendi dinini saklama ihtiyacı hissediyorsun kimden korkuyorsun yaahu bizim dinimiz bunumu diyor gerektiriyor yok sen aleviden başka hiç kimseye dinimiz hakkında birşeyler deme diyemi.bırakın bizim dinimizi başkalarına söyliyelim anlatalım.işte biz böyle namaz kılarız, burda kılarız, camide kılmayız gibisinden....ama ben bunu her yerde söyliyemiyorum.ya benim anlatmak istediğim şu benim dinim şudur böyle namaz kılarız buna inanırız buna inanmayız.böyle olmayınca diğer insanlar karşısında ezik düşmüyor değilim sen bir kız olarak bunu anlayamasın zaten arap kızı kusura bakma(neyse sen anlarsın........)

LaDY
17.05.2007, 02:00
valla şahsen ben kendim samandağda iki yaz yaşadım samandağ merkezde tabi :) ondan sonra ben Harbiyeliyim ama kültürümü Serinyoldan aldım, Serinyolda büyüdüm yani :)

yaa sana anlayacağın dilden anlatırdım da kusura bakma ben kızım... sana bir topik önerecem orada erkeklerin yazdıklarını es geç, kız olarak benim yazdıklarıma bak lütfen, senin kültürün o dışarıya kapalı tuttuğun şeylerden ibaret değil, valla sana öğretememişlerse benim yapabileceğim bir şey yok ;) kendi büyüklerine sitem et olur mu, benim büyüklerime laf atma.

amacım onlara diye kıvırıyon da şimdi, önceki mesajında ülkeden bahsediyon. ne iş bağdatlı?

sen bir gez olur mu Hatayı samandağa endekslenme, Serinyola git mesela Pir Sultan Abdal Derneğine bir bak neler yapılıyor, Hacı Bekraşi Veli Derneğini gez İskenderunda, Merkezde Antakya Kültür evine bir bak, Harbiyeye beklerim Harbiye kültür derneğimizi bir ziyaret et ;)

neyse kardeş ben dolu kasede bişey yükleyemem ;) sen kendin otur düşün bak, neden gizlemiş bu insanlar zamanında, neden şimdiye dek bu bu şekilde süre gelmiş ;) hee tabi haklısın sen alevisin diye öldüresiye dövülmedin, alevi diye bacına saldırılmadı. haklısın tabi, sen samandağ özerk cumhuriyetinde yaşıyorsun. orda böyle sorunlar olmaz dimi ; siz saklama gereği duymazsınız;) ne mutlu size ne diyim başka :)

tekrarlıyorum az biraz forumda gez, benim profilden girip açtığım konulara mesajlara bak, emin ol bir kız olarak kültürüme, dinime, gelenek ve göreneklerime senden hakimim ;) bir kız olarak tabi, sana bir şey diyemem ;)

İyi Forumlar...

onur melis
17.05.2007, 02:00
sevgili bagdatlı arkadaş ben bir erkek olarak bunu anlarım sen ne dediyinin farkında deyilsin sanırım bizim kimseden korkumuz yok ve saklanmıyoruz bir yerde ama sen bir at gözlüyü takmışsan onu bilemem alevilik hakkında niye kitap yok diyorsun peki arştırdınmı varmı yokmu diye sana soruyorum bana söylesene biz namaz kılarız eyer sen namaz olayını bilseydin zaten bunları konuşmazdın burda aleviler kadar kültürlerine sahip çıkan insanlar yoktur ama samandagda varsa bunu bilemem eyer sen kültürünü bilseydin kendini başka insanların yanında ezik düşürmez ve acındıracak duruma düşürmezdin ve son olarak leyla için birşey den anlamazsın diye ima ettin diyim sanırım hiçbirşey anlamıyan sensin

LaDY
17.05.2007, 02:03
bu da bakmanı istediğim topik : Nusayrilik(Arap Aleviliği) (http://www.aleviforum.com/showthread.php?t=4550)

Bağdatlı
17.05.2007, 02:21
[QUOTE=mekzunsincari;429403]selam bağdatlı kardeşim
açıkçası bu konuda bana katılman güzelde
yozlaşmanın suçlusunu niye uzaklarda arıyorsun?
büyüklerimiz bu kültürü ve inancı bu güne kadar sağlam bir şekilde getirerek üzerlerine düşen görevi yaptılar. bundan sonra görev yeni neslin artık sorumluluk onlarda.

yozlaşmanın suçlusunu arıyorsan suçlular biziz genç kültürlü arap alevileri.
büyüklerimiz bugüne kadar hiç kimseye kapılarını kapatmadılar ama genç nesil onlardan uzaklaştı.
kendi kültürlerini inançlarını araştırmak yerine başka yerlere yöneldiler.
arap alevilğine sahip çıkacak daima insanlar olacak buna şüphen olmasın ama sayıları az. sende bir şeyler yapmak istiyorsan.
etrafına bak ve bu kültüre sahip çıkmak isteyen insanlar vardır mutlaka onlarla birlikte hareket et.

eğer sen bığdediden sen orada bu kültüre sahip çıkmak isteyen kişiler olduğuna eminim

peki büyüklerimiz dinimizi saklamakla iyi birşey yaptıklarını can yürekten katılıyormusun?neden saklamaya çalıştılar ?bizim kitabımızda öylemi yazıyor.?eski kuşak bu kültürü daha üst seviyeye getirebilirdi mesela.
ne bileyim alevilik hakkında çeşitli kitaplar olabilir çeşitli alevilik kurumları olabilir yani bizi daha doğrusu, kendimizi tanımamızı sağlayacak düşünce biçimleri olabilir yani o yoldan gitmek manasıyla......daha iyi olmazmıydı ?mesela bugün günümüzdede öyle birşeyin var olmadığını sen ve ben biliyoruz.dinimizi çok ufak olan gençlerimize çocuklarımıza öğretmek yerine 15-16 yaşlarında dinimizi öğretiyoruz.buda eski kuşağın getirdiği zihniyet felsefesi.yok o yaşta çocuk daha ne yaptığını bilmez yok dinini herkese söyler diye taaa o yaşlarda kendi dinimizi anlamaya çalışıyoruz tabiki bu ne kadar doğruysa artık. abiciğim madem bizim dinimiz çok iyi, ki iyi olduğuna bende biliyorum gelin dinimizi saklamayalım ufak olan çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren bizim dinimizi aşılayalım.herşeyi erkenden yaparsan daha ii olur diye düşünüyorum.buda ancak eski düşünce biçimleri yerine yeni düşünce biçiminin almasıyla yerini bulur diye düşünüyorum ve genç kuşağın üzerine çok fazla görev düşeceğini söylüyorum.ne yazıkki kendisini arap mı, alevimi, arap alevisimi olduğunu bilmeyen sayısız canlarımızın var olduğunu söylerim sizlere .................................neyse ii forumlar........................................

nusayri
17.05.2007, 08:01
arap kızı sen samandağın şuan hangi durumda olduğunu biliyormusun.sana bişey sorayım kültür denince senin aklına ne geliyor?biz samnadağlı olarak bizler ne yaptık şuana kadar?gerek kültür bakımından gerekse samandağın gelişmişlik bakımından.hep yerimizde sayıyoruz sanki sen bunu görebiliyormusun?tabiki sen samandağlıysan eğer.....bizim kültürümüzü ve dinimizi hep saklamaya çalıştılar bizim şeyhler ve büyüklerimiz.doğru değilmi ve hala saklamaktadırlar.gelenek ve göreneklerimizi yaymadılar korktularmı diyelim onu bilmem artık.diyelim ben, sen sahip çıkarız kendi kültürümüze. diğerleri çıkabileceklermi acaba?çıktık diyelim ama nasıl kültürümüze gelenek ve göreneklerimize sahip çıkabilecez.oturmaklamı?benim kültürüme reklam ihtiyacına gerek var demedim .kültürümüzü yayalım bu hem içte yani samandağın içinde hemde ülke çapında olabilir.bizim neden kitaplarımız olmuyor.mesela dini kitaplarımız alevilik hakkındaki kitaplarımız özellikle arap aleviliği hakkındaki kitaplarımız.allah aşına arap kız sana sorarım bu soruyu şuan samandağda kaç kişi kendi ırkını, dinnini, bilmeyen sayısız insan var olduğunu biliyormusun?kendini ARAP ALEVİSİ olduğunu biliyorlarmı?herkes senin gibi görme arap kızı amacım onlara yani bilmeyenlere kendimizi yani kültürümüzü dinimizi öğretebilmek yaşatabilmek.şuan aileler çocuklarına kendi öz dilleri yerine türkçeyi öğretiyorlar haa bu güzel bişey farklı diller öğrenmek, ama kendi öz kültürümüzü kaybetmemek şartıyle...eski kuşağın en büyük suçu herkesten kendi öz dinini saklamak.dinini herkese anlatmamak değilmi.bence bu çok yanlış birşey abi sen neden kendi dinini saklama ihtiyacı hissediyorsun kimden korkuyorsun yaahu bizim dinimiz bunumu diyor gerektiriyor yok sen aleviden başka hiç kimseye dinimiz hakkında birşeyler deme diyemi.bırakın bizim dinimizi başkalarına söyliyelim anlatalım.işte biz böyle namaz kılarız, burda kılarız, camide kılmayız gibisinden....ama ben bunu her yerde söyliyemiyorum.ya benim anlatmak istediğim şu benim dinim şudur böyle namaz kılarız buna inanırız buna inanmayız.böyle olmayınca diğer insanlar karşısında ezik düşmüyor değilim sen bir kız olarak bunu anlayamasın zaten arap kızı kusura bakma(neyse sen anlarsın........)

sayın bağdatlı , burda suçluyu arama yerine nedenler üzerine tartışma konusu olsun ,arap alevilerin inanç kültürleri muslümanlığın temel taşlarından bir tanesidir,aynı zamanda bu kültüre tabi azınlıkta olan bir kesimindir.
feodal toplumun ürünü olan muslümanlık ,kendi içindeki azınlıklara karşı hoş görü sergilenmemeiştir,yönetimi ele geçiren emeviler kendileri gibi düşünmiyenlere karşı acımasız bir tavır segilediler.
osmanlı abdülhamid döneminde nuseyrileri şafii mezhebine girmeleri için baskı yapılmıştır,karşı geldikleri için binlerce insanı katletiler bundan ve daha önceden emevi yönetimlerin giriştikleri katliamlar ,nusayriler inançlarını gizlemek zorunda kaldılar.
gelişmiş toplumlarda düşünceni ifade edersen doğal karşılanır ,gelişmemiş toplumlarda kendini baskı altında hıs edersin,bulunduğun toplumun genel kültür seviyesine göre haraket etmen zoruri olabilir ,bunu genelleme yapa hakı vermez.
biz nuseyriler hatalarımız yoktur diyemeyiz vardır,yalnız yaşadığımız yerlerde hale feodal bir yapının etkileri davam etmektedir ,bu etkiler gerek bizi gerek çevremizi sorgulamiyan her şeyi duyduğu ve örendiyi gibi kabul eden bir toplulum yaratmiştır.
bu tapuları yıkmak uzun zaman içinde olabilir ,toplum hoşgörü içinde olursa durumu daha kolaylaştırır.
sayın lady kardeşimize karşı (sen ne anlarsın arap kızı)ima etmişsin, bu tavrını anlamıyorum,araştırmak yorumda bulunmak has erkekler ait bir şey deyildir ,insanın cinsiyeti yaşı ve irkı ne olursa olsun araştırmak yorumda bulunmak fikir bayan etmek bireysel bir haktır bu haka saygı duymakta insani bir duygudur.

saygılarmla.

mekzunsincari
17.05.2007, 15:10
peki büyüklerimiz dinimizi saklamakla iyi birşey yaptıklarını can yürekten katılıyormusun?neden saklamaya çalıştılar ?bizim kitabımızda öylemi yazıyor.?eski kuşak bu kültürü daha üst seviyeye getirebilirdi mesela.
ne bileyim alevilik hakkında çeşitli kitaplar olabilir çeşitli alevilik kurumları olabilir yani bizi daha doğrusu, kendimizi tanımamızı sağlayacak düşünce biçimleri olabilir yani o yoldan gitmek manasıyla......daha iyi olmazmıydı ?mesela bugün günümüzdede öyle birşeyin var olmadığını sen ve ben biliyoruz.dinimizi çok ufak olan gençlerimize çocuklarımıza öğretmek yerine 15-16 yaşlarında dinimizi öğretiyoruz.buda eski kuşağın getirdiği zihniyet felsefesi.yok o yaşta çocuk daha ne yaptığını bilmez yok dinini herkese söyler diye taaa o yaşlarda kendi dinimizi anlamaya çalışıyoruz tabiki bu ne kadar doğruysa artık. abiciğim madem bizim dinimiz çok iyi, ki iyi olduğuna bende biliyorum gelin dinimizi saklamayalım ufak olan çocuklarımıza küçük yaşlardan itibaren bizim dinimizi aşılayalım.herşeyi erkenden yaparsan daha ii olur diye düşünüyorum.buda ancak eski düşünce biçimleri yerine yeni düşünce biçiminin almasıyla yerini bulur diye düşünüyorum ve genç kuşağın üzerine çok fazla görev düşeceğini söylüyorum.ne yazıkki kendisini arap mı, alevimi, arap alevisimi olduğunu bilmeyen sayısız canlarımızın var olduğunu söylerim sizlere .................................neyse ii forumlar........................................

kardeş balla sen ne dediğinin farkında mısın?

arap alevisiysen bizim kültürümüzün inancımızın neden gizli olduğunu bilirdin.
lady kardeşim bile bunun neden sır olduğunu biliyor ama sen bilmiyorsun?
şaşırtıcı arap alevisi olduğuna eminmisin?

neden saklamaya calıştılar benim imzamda bir şiir var bu şiir imam zeynel abidine ait. bu şiirin ilk dört beyti neden sır olduğunu herhalde anlamışsındır.
ben bu şiiri ve devamını birdaha yazayım umarım anlaman için yeterli olur..

Gizlerim elbette cevherlerini bilgimin
Ki câhil gerçeği görüp fitneye düşmesin
Bu yolda Ebû Hasan, Hüseyn'in önündeydi
Ondan önce de bunu Hasan'a öğütledi
Nice bilgi cevheri var ki, vursam açığa
Kesin sen putatapanlardansın, derler bana
Ve güzel bulup işin en iğrenç olanını
Müslüman adamlar helal kılardı kanımı

imamların buna benzer başka sözleri var bu yeterli sanırım

kitap diyorsun m. emin galip ettavilin : arap alevilerinin tarihi nasayriler
selim sönmezin 1973 sanırım ilk bastırdığı türkçe kitap: ğadir
mahmut rayhani hacamın: göllgesiz ışıklar serisi 4cilt
nasrettin eskiocağın : ilk alevi kimdir, ve iki kitabı daha vardı.
yunus tümkayanın: farklılığa rağmen bir olmak.
enis emirin: kur'anda ehli beyt, fazileti ehli beyti resulullah, islam tarihinde ehli beyt ve ashap.

yeteri kadar kitap var ve hala yazılmakta
sen bu saydığım kitaplardan hangisini okudun bu şeylerimizden (yunus tümkaya hariç) hangisiyle konuşup tanıştın.

konu uzar bu tartışmanın yeride burası değil sana zahmet değerli şeylerimizin yanına git ve düşüncelerini onlarla tartış konuş san nedenleri sıralasınlar.
biz kültürümüzü koruyalım diyoruz yüyıllardır koruduğumuz gibi koruyalım diyoruz.
zaten neden gizleniyoruz diyen sözde okumuş kardeşlerimiz bize en büyük zararı verenlerdir.
sana zahmet önce kendi kültürünü iyice araştır ondan sonra birşeyler yapmaya kalkış.

saygılar...

sianus
17.05.2007, 15:18
sayın lady tosunpınar şuanki yeşilpınar beldesinin eski adıdır.yaklaşık 10 seneden beri değiştirilmiş.camusaynaya gelince hakılısın gümüşgöze cmusayna dolmuşları var.camusayna sözcüğü arapçadaki ayncamus(yeşilpınar beldesinin arapçadaki adı )kelimesinden türetilmiştir.benimde çocukluğum ayncamusta geçmiş diyebilirim.kısaca camusayna=yeşilpınar=tosunpınar=ayncemus..bahçeköy e gelince arapçada rveyse denir yanılmıyorsam.aşağı döverin yanındadır.eğer gezmişsen oraları öyle birtabela görmüşsündür bahçeköy diye . bostancık köyü... ve sinanlının orda karşıyakada var...ayrıca dövere yukarı döver dendiğini ilk defa senden duyuyorum.gerçek adı döver köyüdür.subaşı köy değildir beldedir.toygarlı köy değildir beldedir.karaksı şuanki adı karlısuda ise hem arapalevi hemde türk sünniler yaşamaktadırlar.büyükdalyan köydür belde değil.odabaşı=kavaslı arapçada kıvviysii denir.1de maşuklu beldesinin yanıbaşındaki soğuksu köyünü unutmayalım.
iskenderunda akçalı beldesi gülcihan beldesi pirinçlik beldeleride var..
iyigünler

LaDY
17.05.2007, 15:50
sayın lady tosunpınar şuanki yeşilpınar beldesinin eski adıdır.yaklaşık 10 seneden beri değiştirilmiş.camusaynaya gelince hakılısın gümüşgöze cmusayna dolmuşları var.camusayna sözcüğü arapçadaki ayncamus(yeşilpınar beldesinin arapçadaki adı )kelimesinden türetilmiştir.benimde çocukluğum ayncamusta geçmiş diyebilirim.kısaca camusayna=yeşilpınar=tosunpınar=ayncemus..bahçeköy e gelince arapçada rveyse denir yanılmıyorsam.aşağı döverin yanındadır.eğer gezmişsen oraları öyle birtabela görmüşsündür bahçeköy diye..ayrıca dövere yukarı döver dendiğini ilk defa senden duyuyorum.gerçek adı döver köyüdür.subaşı köy değildir beldedir.toygarlı köy değildir beldedir.karaksı şuanki adı karlısuda ise hem arapalevi hemde türk sünniler yaşamaktadırlar.büyükdalyan köydür belde değil.odabaşı=kavaslı arapçada kıvviysii denir.1de maşuklunun yanı başındaki soğuksyu köyünü unutmayalım.
iskenderunda akçalı beldesi gülcihan beldesi pirinçlik beldeleride var..
iyigünler

sen Hiç Harbiyeden öteye vardın mı, Vali Utku Acun Alanından ötesine, varmamışsın belli ki yukarı döveri bilmiyosun, bahçe köy ile karşılaşmadım ama madem o kadar eminsin ekleyeyim ? soğuksu yu eklediğimi sanıyordum eklememişim. Tosunpınar Köyü muhtarı ile sana bir görüşme ayarlayabilirim. ya da yeşilpınar belediye başkanı, 1996 yılı itibariyle bu dediklerin birbirinden ayrılmıştır. çocukluğun orda geçmiş ama sen bunu kaçırmışsan ben ne yapayım. bir de ayncamus yeşilpınarın değil camusaynanın arapçası, dur ben senin gül hatırın için bütün bu yerlerin bir de arapçalarını ekleyeceğim.
toygarlı ne zaman belediye oldu? en son eylül ayında hala köy statüsündeydi. neyse onu araştırayım. Karaksı ile Karlısu bir mi diyorsun yani :) iyi güldüm valla sağol, Karlısu efendim yukarı tarafı ve senin dediğin gibi Türk sunnilerin olduğu kısım, karaksı ise daha önce olup tamamen arap alevilerinden oluşmakta.
odabaşı=kavaslı ise neden hem odabaşı belediye binası var hem de kavaslı belediyesi binası var, hani bu ikisini görmesem, üniversitede okurken odabaşı belediye binasının dibinde oturmasam sana hak verecem. görmediğim yerler hakkında sana hak verdim görüyorsun ama gözümle gördüğüme de inanmama müsade et lütfen.

iskenderundaki beldeleri de ekliyorum sağol.

sana sadece şu kadarını söyleyeyim sianus ben bu isimleri ezbere yazmadım, yazmam üç günümü aldı, bütün bu yerleri gezerek yazdım, başka bir amacım daha var çünkü, müsadenizle diğer amacım bitince araştırmamı gene burdan sizle paylaşacam.

İyi Forumlar...

garcia
05.06.2007, 01:19
arkadaşlar hatay-erzine'e bağlı turunçlu köyüde alevi köyüdür.köy halkı çok eski zamanlarda tokat-sivas yöresinden gelip buraya yerleşen türkmen alevilerden oıluşur.yani,anadolu alevisi olan bir köydür.erzinde bu köyden başka gene anadolu alevisi olan başka yerleşimde varmış ama 1-2 tane daha köylerin ismini bilmiyorum.

ayrıca kırıkhan ilçesindede aleviler var,bildiğim kadarıyla.