Orijinalini görmek için tıklayınız : Göller Yöresi'nde Bulunan Alevi Yerleşim Birimleri (Isparta-Burdur)

Haydaryiğit
20.04.2007, 00:39
Canlar Göller Yöresi'nde bulunan Alevi Yerleşim Birimlerini belirlemek üzere güzel bir çalışmayla yardımcı olmak istiyorum.Kısa bir tarihçeyle buradaki yörelerin tarihine bakmak istiyorum.Umarım beğenirsiniz.

...
Battalnâmelerden çıkaracağımız tarihsel kesit ile Veli Baba Menakibnamesi[17] şeceresinden, Battal Gazi’nin yaşadığı çağ belirlenmektedir. Tahmini olarak 8. yüzyıl ile 9. yüzyıl arasındaki 150 yıllık bir dönemi kapsamaktadır ki; Battal Gazi’nin 150 yıllık bir ömrü de olasıdır. Bu bölgede uzun ömürlü insanların yaşadığını bilmekteyiz.

Seyyid Battal Gazi’nin efsanevi bir kişilik olduğunu iddia eden ve bunun yanında Türk kahramanı Danişment Gazi olduğunu da ileri sürenlere karşılık; Köksal ve Kaygusuz, onun yaşamış, Ehlibeyt soylu bir şahsiyet, kahraman, Alperen, gazi, seyyid olduğunu belirtmektedirler.[18]

Seyyid Battal Gazi’nin soy şeceresini, değişik yazılı kaynakları dikkate alarak şu şekilde düzenleyebiliriz:

1. Hz. Muhammed (570-632) / Hz. Hatice (?-619)

2. Hz. Ali (598-661) / Hz. Fatima (608-632)

3. İmam Hüseyin (626-680)

4. İmam Zeyn-el Abidin (658-714)

5. Zeyd eş şehid (?-740’da Küfede ayaklanmada şehid edilir.)

6. Hüseyin Züd-Dema (?-?) (diğer adı Hüseyin Zül Ebra) (Kardeşi Yahya 743-4 yıllarında Horasan’da ayaklanır.)

7. Yahya el-Ardeşir (762-3 yıllarında İmam Hasan’ın torunlarıyla ayaklanır.)

8. Muhammed-ül Asgar el-Ardeşiri V’el-Aksasi (?-?)

9. Ali’yyüz Zahid-Medeni (Rebi İbni Seyyid Ali el’Medeni’l-Ekber) (8. yüzyılın son çeyreğinde Malatya’ya yerleşir. Battal Gazi’nin Dedesi’nin Dedesi olup, Anadolu’daki eski Seyyid Ocaklarının kurucusudur.) (Cami Hatibidir.)

10. Seyyid Zeyd-i Rabi (?-?) (30 yıl Malatya şehir hatipliği yapar.)

11. Seyyid Ali (?-?) (Malatya Kadılığı yapar.)

12. Seyyid Hüseyin Gazi (Malatya Emiri Ömer’in (863/69 ?) ölümü üzerine, Malatya ve civarı Halkının isteğiyle, Malatya Valisi ve Komutanı olur.)

13. Seyyid el-Battal Gazi (Cafer bin Hüseyin) .

Isparta-Semirkent-Uluğbey kasabasında türbesi bulunan Veli Baba, Battal Gazi’nin amcası Hasan Gazi’nin soyundan gelmektedir. Veli Baba ile ilgili araştırma yapan Mustafa Karatürk ise, Battal Gazi’nin doğum tarihini 832 olarak belirtmektedir.[19] bu tarihte savaşlara katılan Battal Gazi’nin en az 15-20 yıl önce doğması gerekir.

Yaklaşık olarak Kaygusuz’la Karatürk tarihsel olarak aynı kesitte buluşmaktadırlar. M. Karatürk yine bu tarihle ilgili olarak şunları söylemektedir:

“Battal Gazi’nin Babası Serdar Hüseyin Gazi 832 yıllarında tamamen bir müslüman şehri olan Malatya’da Saraskerlik yaparken… (kardeşi Hasan Gazi’nin de), Eğridir, Uluborlu, Eğridere’de bulunan İtgar şehri, Sakviran şehri Eşşek Hisarı Kalelerinin Rumlardan alınarak Türkleştirilmesinde çok büyük fedakarlıklarda bulunup şehid düşüp, bugünkü türbenin bulunduğu yere defnedildiğine göre, köyün (İlegüp, Uluğbey) o zamanlarda kurulmuş bir Türk köyü olduğu ve bir Türk kahramanı olan Hasan Gazi’yi bağrına bastığı kesindir.”[20]
...
www.karacaahmet.com alıntıdır.

ISPARTA

Merkez İlçeye Bağlı Yerleşim Birimleri;
*Ali Köy
*İlavus (Yakaören)
*Çünür Mahallesi (eskiden köydü)

Gönen'e Bağlı Yerleşim Birimleri
*Gümüşgün Köyü;
Tez Mehmet Dede Türbesi, Sinan Dede Türbesi, Çalı Dede, Şeh Mehmet Dede, Şirin Baba Türbesi, Hasan Dede Türbesi, Hüseyin Dede Türbesi, Beşlir Ali Dede Türbesi, İğdeli Dede
*Güneykent Beldesi

Senirkent
*Uluğbey Beldesi ( VELİ BABA SULTAN DERGAHI )

Yalvaç
*Körküler

BURDUR

Gölhisar
*Kargalı Köyü

Yeşilova
*Niyazlar Köyü

Tefenni
*Burdur'un bu ilçesinde de çeşitli alevi yerleşim yerleri bulunmaktadır.

bunların dışında ismi geçen ilçelerde de Alevi nüfus oldukça yaygındır. bu topik başlığı altında ismi verilen ilçe ve yerleşim birimleri ile ilgili detaylı bilgiler de aktarılacaktır.Güncelleneceklerdir...

Araştırmalarımıza destek olmanız dileğimle...

murat222
21.04.2007, 16:26
yalvaç körküler kasabasının çoğunluğu alevidir

erkan durmus
30.04.2007, 18:54
Yukarıdaki bilgilerin için teşekkür ederim. VELİ BABA SULTAN diye bir başlık atmıştım yazının orada cıkması bir bütünlük olarak daha güzel olurdu ama yinede eline sağlık. Fakir ULUGBEY VELİBABA SULTAN DERGAHI DEDELERİNDEN Erkan DURMUŞ sevgi ve sayğılarımla

erkan durmus
30.04.2007, 18:56
Yazınızın diger alt bölümünü inceleyince farkına vardım arkadaşım EGİRDİRDE VE BARLADA aleviler yoktur bilgilerinize

Haydaryiğit
01.05.2007, 23:12
Yukarıdaki bilgilerin için teşekkür ederim. VELİ BABA SULTAN diye bir başlık atmıştım yazının orada cıkması bir bütünlük olarak daha güzel olurdu ama yinede eline sağlık. Fakir ULUGBEY VELİBABA SULTAN DERGAHI DEDELERİNDEN Erkan DURMUŞ sevgi ve sayğılarımla

Selam olsun saygıdeğer dedem size hatırlatmanız için teşekkürler.Düzelttim hemen.
Sağlıcakla kalın.

Cemoli12
17.08.2007, 03:25
teşekürler can emeğine sağlık

Egalitarian
24.02.2008, 15:03
Bir kaç katkı da benden;
Burdur ili Bucak ilçesine bağlı Karacaören köyü ,okuduğum bir kaynakta Tahtacıların da yaşadığı bir köy olarak belirtilmiş.Yalnız ben daha farklı bir kaynakta benzer bir bilgiye rastlamadım üstelik son seçimlerde tamamına yakını sağ partilere oyvermiş.Dolayısı ile ya asimile ya da göç edilmiş olabilir.Burdurlu olanların ancak çözebilecekleri bir konu.

Burdur Tefenni ilçesinde Hasanpaşa ; Tahtacıların yanı sıra yörük ve Kemahlı ailelerin varlığını bildiren kaynak var.

Burdur merkez Askeriye;Sünnilerin arasında az sayıda alevi Tahtacıların varlığından bahsediliyor.
Isparta merkeze bağlı; Bozanönü Kuleönü Güneyce köyleri;
Güneyce köyünde tahtacıların varlığından bahseden kaynaklar var ama bugun sanırım kalmamış olabilir zira tümü akepeli bir köy.muhtemelen asimile oldu.
Bozanönü abdal alevilerin yasadığı belirtiliyor ancak akepeli veya %95 sağ partili.
Kuleönü Rumeli göçmenleri yanısıra az miktar tahtacının yasadığı belirtiliyor.ancak sol %10 larda.Ya hakikaten azlar veya göç mü edildi?

Gönen Koçtepe /Fandas köyü ; sünni ve aleviler karışık yasadığı köy diye geçiyor ama sol %20 bu köyde
Eğirdir Bademli köyü ; eski adı Tahtacıköyü olduğu için bir kaynağa göre aslen Tahtacılar.Ama benim tahminim tersi zira sol oy hemen hiç yok.Büyük ihtimalle bu kaynak hatalı ama gene de şüpheli.
Eğirdir Göktaş Abdalların yaşadığı belirtiliyor.
Eğirdir Bağıllı köyü az sayıda Tahtacı Sünnilerle karışık
Aksu yılanlı köyü Abdallar ve sünni halk
Keçiborlu Aydoğmuş Tahtacılar az oranda + sünni halk çoğunlukta
Senirkent Buyukkabaca aleviler az sayıda
Senirkent Yassıören aleviler az sayıda
Yalvaça bağlı eğirler Hisarardı Tokmacık Terziler köylerinde de Çoğunlukta olan sünniler arasında az sayıda alevi bektaşi inançta insan olduğu da başka bir kaynakta belirtiliyor.

Benim bu eklediklerim aklımda soru işareti yaratan köyler zira çoğunda oylar akepeye gitmiş.sol oylar az.Gerçi aleviler bu köylerde az sayıda diye yazıyordu ama gene de soru işareti.Önemli not bunların hiçbirini bizzat gezmedim görmedim.Bu köyler karma olduğundan ve alevi nufus az olduğundan belki kendilerini saklıyor afişe etmek de istemiyor olabilirler belki de çoktan göç etmişlerdir zira bahsettiğim kaynaklar 1960 1970 lere ait.Dolayısı ile kesin budur demiyor sadece bazı kaynaklardan birleştirdiklerimi şüphemi de açıkça ifade ederek buraya ekliyorum.Ispartalı olup da emin olanlar bu köyler hakkında bilgisi olanlar lutfen belirtsin sevinirim.