Orijinalini görmek için tıklayınız : Kahramanmaraş'ta Bulunan Alevi Köyleri
gozukara25 20.04.2007, 21:54 Merkez İlçeye Bağlı Alevi Köyleri
*Çiğli Köyü
*Çokyaşar Köyü
*Halkaçayırı Köyü
*Kocalar Köyü
*Küpelikız Köyü
*Öksüzlü Köyü
*Sivricehüyük Köyü
Ekinözüne Bağlı alevi köyler
*Altunyaprak
*Ambar Köyü
*Çiftlikkale Köyü
*Çiftlikköy Köyü
*Gözpınar Köyü
Afşin'e Bağlı Alevi Köyleri
*Berçenek Köyü
*Comudüz Köyü
*Haticepınarı Köyü
*İnci Köyü
*İncirli Köyü
*Kasanlı Köyü
*Kocovası Köyü
*Kötüre Köyü
*Küçüksevin Köyü
*Ağcaşar Köyü
*Binboğa Köyü
*Türkçayırı Köyü (sekizçayır)
Elbistan'a Bağlı Alevi Köyleri
*Aksakal Köyü
*Çıtlık Köyü
*Günaltı Köyü
*Hacıhasanlı Köyü
*Horhor Köyü
*Köseyahya Köyü
*Sarıyatak Köyü
*Tepebaşı Köyü
*Topallı Köyü
*Özcanli Köyü (Karaçar)
*Ovacık Köyü
*Türkören Köyü
*Aktil (Yalıntaş) Köyü
*Ambarcik Köyü
*Bakış Kasabası
*Beştepe Köyü
*Gümüşdöven Köyü
*Çiftlik Köyü
*Demircilik Kasabası
*Derçetopallı Köyü
*Elmalı Köyü
*Hasanali Köyü
*Kantarma Köyü
*Atmalıkaşanlı Köyü
*Körücek Köyü
*Köseyahya Köyü
*Köşk Köyü
*Küçükyapalak Köyü
*Sevdilli Köyü
*Özbek Köyü
*Soğucak Köyü
*Sünnet Köyü
*Tapkıran Köyü
*Toprakhisar Köyü
*Uzunpınar Köyü
*Yalak Köyü
*Yapılı Köyü
*Yapılıpınar (Biragani) Köyü
*Yoğunsöğüt Köyü
*Yazıtopallı Mezrası (topallı)
Göksun'a Bağlı Alevi Köyleri
*Acıelma Köyü
*Alıçlıbucak Köyü (Komır)
*Altınoba
*Göynük
*Hoğtaş Köyü
*Kabayar
*Keklikoluk Köyü
*Sırmalı Köyü
*Yeşilköy Köyü (Daşkesan)
*Yoğunoluk Köyü
*Kabayar mezrası
Nurhak'a Bağlı Alevi Köyleri
*Agcaşar Köyü
*Derbent Köyü
*Küllü Köyü
*Degirmenkaya (Mirali)
*Zillihan Köyü (Mole Xâne)
*Umutlu Köyü (Tevekeli)
*Barış Kasabası
*Nurhak Merkez
Çağlayancerit'e Bağlı alevi köyleri
*Bozlar Kasabası
*Emiruşağı Köyü
*Zeynepuşağı Köyü
*Küçüküngüt Köyü
Pazarcık'a Bağlı Alevi Köyleri
*Akdemir Köyü
*Alibeyuşağı Köyü
*Armutlu Köyü
*Bayramgazi Köyü
*Bölükçam Köyü
*Cennetpınarı Köyü
*Çamlıca Köyü
*Çınarlı Köyü
*Çiçekalanı Köyü
*Doğanlı Köyleri
*Denizli Köyü
*İncirli Köyü
*Karaağaç Köyü
*Kelibişler Köyü
*Maksutuşağı Köyü
*Milyanlı Köyü
*Milyanlısoku Köyü (soku)
*Narlı Kasabası
*Salman-ı Pak Köyü
*Söğütlü Köyü
*Şalluşağı Köyü
*Tilkiler Köyü
*Tetirlik Köyü
*Yolboyu Köyü
*Demirciler Köyü
*Çiçek Köyü
*Çöçelli Köyü
*Damlataş Köyü
*Eğlen Köyü
*Hanobası Köyü
*Hasankoca Köyü
*İğdeli Köyü
*Karaçay Köyü
*Kirizli köyü
*Memişkahya Köyü
*Nefsidoğanlı Köyü (Doğanlı)
*Osmandede Köyü
*Ördekdede Köyü
*Emiroğlu Köyü
*Köprüağzı Köyü
*Payamlıbağ Köyü
*Turunçlu Köyü
*Yarbaşı Köyü
*Şahintepe Köyü
*Sarıerik Köyü
*Seyrantepe Köyü (topaluşağı)
*Doğanlı Karahasan Köyü
*Davutlar Köyü
*Kuruçay Köyü
*Yenioba Köyü
*Eren Köyü
*Demirci Köyü
Türkoğlu'na Bağlı Alevi Köyleri
*Minehöyük Köyü
*Pınarhöyük Köyü
*Kuyumcular Köyü
*Tahtalıdedeler Köyü
*Tottolar Köyü (fanfas)
*Özbek Köyü
*Kumcatı Köyü
*Yeniköy Köyü
Merkez ve Elbistan, Pazarcık dışında Alevilerin yaşadığı yer varmı? Ayrıca merak ettiğim genelde Kurmanc-Alevi mi yoksa Türkmen Aleviler mi.
kolay gelsin.
Merkez ve Elbistan, Pazarcık dışında Alevilerin yaşadığı yer varmı? Ayrıca merak ettiğim genelde Kurmanc-Alevi mi yoksa Türkmen Aleviler mi.
kolay gelsin.
Elbistan, Nurhak, Göksun, Pazarcık İlçeleri.. Bu 4 İlçede Alevi Köyleri çok fazla ve genel olarak Kurmanca konuşurlar.. Türkmen Alevilerde vardırlar ama Kürt Alevilere göre sayıları daha düşük...Göksunda 12 Köy Koçgirilidir, diğer İlçelerde ve yine Göksun da, Alhas, Karsan, Atmalı, Sinemli gibi Dersim Kökenli, Dersimden iskan ettirilen Aşiretler yer almaktadır.. ;)
Bu arada Nurhak ve Göksun Köyleri yok listede.. Onlarıda ben eklerim bildiklerimi paylaşmak isterim..
ozanbaki 20.04.2007, 22:11 Merkez ve Elbistan, Pazarcık dışında Alevilerin yaşadığı yer varmı? Ayrıca merak ettiğim genelde Kurmanc-Alevi mi yoksa Türkmen Aleviler mi.
kolay gelsin.
Maras alevilerinin hepsi kürt veya zazadir.Zaza olanlarida dersimden göc etmis insanlardir.
Göksundan bildiğim Alevi Köyleri.. ( Koçgiri Köy Listesinden )
Bu Köyler Koçgirilidir, diğer Göksun - Alevi Köylerinide sizler tamamlarsanız sevinirim ;)
Göksun;
1-Keklikoluk
2-Akboyun (Bozhöyük Beldesi'nin mahallesi)
3-Yoğunoluk
4-Sırmalı
5-Sırapınar
6-Küçükmezek
7-Yeşilköy (Daşkésan)
8 - Kutu (Quti)-(Küçükçamurlu Köyü'nin mahallesi)
9 - Acıelma
10-Hoğtaş
11-Düğünyurdu
12-Alıçlıbucak (Komır)
Elbistan, Nurhak, Göksun, Pazarcık İlçeleri.. Bu 4 İlçede Alevi Köyleri çok fazla ve genel olarak Kurmanca konuşurlar.. Türkmen Alevilerde vardırlar ama Kürt Alevilere göre sayıları daha düşük...Göksunda 12 Köy Koçgirilidir, diğer İlçelerde ve yine Göksun da, Alhas, Karsan, Atmalı, Sinemli gibi Dersim Kökenli, Dersimden iskan ettirilen Aşiretler yer almaktadır.. ;)
Bu arada Nurhak ve Göksun Köyleri yok listede.. Onlarıda ben eklerim bildiklerimi paylaşmak isterim..
Tam olarak köy listeleri ( Alevi olanlar) eklenirse faydalı olur. İlerde yapılacak nüfus istatistiği tarzı bir çalışmada faydalı olur. Bu işi Maraşlı arkadaşların yapması çok daha faydalı olur herkes kendi bölgesini iyi bilir. Ama sende de kesin bilgiler varsa ekleyebilirsin. Maraş Alevilerini nedense çok seviyorum belkide Aleviliğe oldukça fazla bağlı olmaları ve Alevici olmalarındandır.
kolay gelsin.
Kahramanmaraş'ta Alevi Köy ve Yerleşim Birimleri burada yazdıklarımızdan ibaret değil :) araştırmamız iki günlük ve biz şimdilik bunları bulduk:) Topiği açmak için de heyecanlandık Serdar Abimle :) o yüzden eksikliklerimiz var... Yer isimleri ve daha fazla gerek ilk mesaja gerekse topiğe eklenecek :)
Tam olarak köy listeleri ( Alevi olanlar) eklenirse faydalı olur. İlerde yapılacak nüfus istatistiği tarzı bir çalışmada faydalı olur. Bu işi Maraşlı arkadaşların yapması çok daha faydalı olur herkes kendi bölgesini iyi bilir. Ama sende de kesin bilgiler varsa ekleyebilirsin. Maraş Alevilerini nedense çok seviyorum belkide Aleviliğe oldukça fazla bağlı olmaları ve Alevici olmalarındandır.
Amacımız o Cenkom :) hem eğer altından kalkabilirsek -ki kalkarız, o köylerdeki Alevi Nüfuslarını da ekleyeceğiz. ben bu bağlamda çalışmaya başladım tabi Hatay'dan başladım :) nerde kaç Alevi var, muhtar ve belediye başkanlarından sayı isteminde bulundum, az yoracaklar gibi ama ben alacağım o sayıları :) amacımsa şu: sayımız (herkesin bildiği gibi ya da lansedilen gibi) azımsanacak türden değil :)
Teşekkür ederim abim önerin için ;)
Maraş Alevilerin büyük kısmı genelde Mazgirt, Pertek, Sivas, Urfa Yörelerinden gelmedir..
Maraşda Merkezlerde Şafi Kürt varmış ama Aleviler genelde Kürttür Maraşta.. Nurhak, Elbistan, Pazarcık, Göksun Alevileri ezici olarak Kürtçe Kurmanca konuşurlar ve Şive Güney Tunceli, Sivas, Erzincan, Bingöl, Çorum, Gümüşhane, Malatya, Kayseri, Adıyaman Kürt Alevilerle aynı gibidir..Karsanlılar ise Nazımiyeden gelmişlerdir.. Onlar 4 Köy ama Dilleri değişmiş Maraş Yöresinde.. Maraş Kürt Alevilerinin Yöresel Türkülerinin yayımlandığı bir kitap vardı.. Ondan bir örnek vermek isterim ;)
http://www.ronibaran.de
Ez Kurmanc im
Ez Kurmanc im, qurban heyran ez qe Tirkî nizanim
Berê virda be birinim dilê min girtîye sizi
Nizanim, nizanim
Ez Kurmanc im, qurban heyran ez qe Tirkî nizanim.
Bi min dikenin Tirk û çete sankî ez ne însan im
Tu bê çi hatime dunyê je canê xwe osangim
Din nebûme çi be çi ye her halekî dizanim
Nizanim, nizanim
Li axa axan gir bûm mekteba min tune bû
Ez şivan bûm le zozanan hevalê min pez hebû
Negerim le tu welatan zimanê min ev hebû
Nizanim, nizanim
Ya Heso ye, ya Hûso ye, ya Memo ye, navê min
Ya Alo ye, ya Heydo ye, ya Misto ye bavê min
Ez dixwazim rizgarîyê belkî çavê min nabînin
Nizanim, nizanim
ozanbaki 20.04.2007, 22:22 Kahramanmaraş'ta Alevi Köy ve Yerleşim Birimleri burada yazdıklarımızdan ibaret değil :) araştırmamız iki günlük ve biz şimdilik bunları bulduk:) Topiği açmak için de heyecanlandık Serdar Abimle :) o yüzden eksikliklerimiz var... Yer isimleri ve daha fazla gerek ilk mesaja gerekse topiğe eklenecek :)
Afsin ilcesinin köylerinin yarisi alevidir,buda yaklasik 26 köy ediyor.
Elbistanin köylerinin yarisindan fazlasi alevidir, buda 60 in üzerinde köy eder.
Pazarcik köylerinin hemen hemen hepsi alevidir.
Göksun,Türkoglu ilcelerinde de alevi köyler vardir.
Diger tarafta en önemlisi yurtdisinda yasiyan alevilerin cogu maraslidir,bu gercegide göz ardi etmemek gerekir.
Afsin ilcesinin köylerinin yarisi alevidir,buda yaklasik 26 köy ediyor.
Elbistanin köylerinin yarisindan fazlasi alevidir, buda 60 in üzerinde köy eder.
Pazarcik köylerinin hemen hemen hepsi alevidir.
Göksun,Türkoglu ilcelerinde de alevi köyler vardir.
Diger tarafta en önemlisi yurtdisinda yasiyan alevilerin cogu maraslidir,bu gercegide göz ardi etmemek gerekir.
bizim elbette eksiklerimiz var :) ben Maraşlı değilim Maraş'a bir kez gittim, Elbistan'a. pek de gezme fırsatım olmadı.yani demem o ki, Oraları bilmiyorum. eğer elinizdeki bilgilerinizi bizle paylaşırsanız biz de ilk mesaja ekleyip sayıyı genişletebiliriz ki bunu üst mesajımda belirttim :) bu bağlamda sizlerden yani Maraşlı canlarımızdan yardım bekliyoruz :)
murat222 20.04.2007, 23:33 Merkez İlçeye Bağlı Alevi Köyleri
*Çiğli Köyü
*Çokyaşar Köyü
*Ekberoğlu Köyü
*Halkaçayır Köyü
*Kocolar Köyü
*Küpelikız Köyü
*Öksüzlü Köyü
*Sivricehüyük Köyü
Elbistan'a Bağlı Alevi Köyleri
*Ağcaşar Köyü
*Alçiçek Köyü
*Ambar Köyü
*Boz Hüyük Köyü
*Çiftlik Köyü
*Deliuşağı Köyü
*Gücük Köyü
*Görün Köyü
*Hançıplak Köyü
*Hasanali Köyü
*Hüyücek Köyü
*Kanlıkavak Köyü
*Kantarma Köyü
*Kastal Köyü
*Kaşanlı Köyü
*Kopan Köyü
*Kösahya Köyü
*Küllü Köyü
*Malap Köyü
*Miralli Köyü
*Nergele Köyü
*Örenli Köyü
*Siresan Köyü
*Soğucak Köyü
*Sünnet Köyü
*Tavla Köyü
*Zerdekes Köyü
*Zillihan Köyü
Göksun'a Bağlı Alevi Köyleri
*Acıelma Köyü
*Akboyun Köyü
*Alıçlıbucak (Komır) Köyü
*Düğünyurdu Köyü
*Hoğtaş Köyü
*Keklikoluk Köyü
*Kutu (Quti) Köyü
*Küçükmezek Köyü
*Sırapınar Köyü
*Sırmalı Köyü
*Yeşilköy (Daşkésan) Köyü
*Yoğunoluk Köyü
Pazarcık'a Bağlı Alevi Köyleri
*Akdemir Köyü
*Alibeyuşağı Köyü
*Armutlu Köyü
*Başpınar Köyü
*Bayırlı Köyü
*Bayramgazi Köyü
*Bozlar Köyü
*Bölükçam Köyü
*Cennetpınarı Köyü
*Çamlıca Köyü
*Çınarlı Köyü
*Çiçekalanı Köyü
*Denizli Köyü
*Emiruşağı Köyü
*Halkaçayırı Köyü
*İncirli Köyü
*Karaağaç Köyü
*Kelibişler Köyü
*Maksutuşağı Köyü
*Milyanlı Köyü
*Milyanlısoku Köyü
*Salman-ı Pak Köyü
*Söğütlü Köyü
*Şallıuşağı Köyü
*Tetirlik Köyü
*Üngütlü Köyü
*Yolboyu Köyü
*Zeynepuşağı Köyü
tapkıran,demircilik kasabası,aktil,sevdillli,bakış kasabası bunlarda elbistana bağlı alevi köyler.listede adları yok.
türkoğlu ilçesine bağlı minehöyük ve pınar höyükte alevidir.bunlarda listede yok.nurhak merkezi ve köylerinin büyük çoğunluğu alevidir.ayrıca nurhak barış kasabasıda alevidir.bunlarda listede yok..
pazarcık narlı kasabasıda alevidir.
tapkıran,demircilik kasabası,aktil,sevdillli,bakış kasabası bunlarda elbistana bağlı alevi köyler.listede adları yok.
türkoğlu ilçesine bağlı minehöyük ve pınar höyükte alevidir.bunlarda listede yok.nurhak merkezi ve köylerinin büyük çoğunluğu alevidir.ayrıca nurhak barış kasabasıda alevidir.bunlarda listede yok..
pazarcık narlı kasabasıda alevidir.
o zaman hemen ekliyorum can, teşekkür ederim katkınızdan dolayı :)
murat222 21.04.2007, 00:01 elbistan küçük yapalak ve elmalı köyleride alevidir.bunlarda listede yok..
Alevimen 21.04.2007, 00:09 Merkez ve Elbistan, Pazarcık dışında Alevilerin yaşadığı yer varmı? Ayrıca merak ettiğim genelde Kurmanc-Alevi mi yoksa Türkmen Aleviler mi.
kolay gelsin.
Sanırım daha çok karışık, şahsen daha fazla kürt (kurmanc) alevilerin olduğunu tahmin ediyorum ama İ. Doğan kitleside nufüs olarak o bölgede yaygın... en azından Ocakların kökeni orası.
Sanırım daha çok karışık, şahsen daha fazla kürt (kurmanc) alevilerin olduğunu tahmin ediyorum ama İ. Doğan kitleside nufüs olarak o bölgede yaygın... en azından Ocakların kökeni orası.
Maraşlı Aleviler Kurmanca konuşurlar abi..
Seyrekte olsa Türkmen Köylerde vardır ama genel olarak ezici çoğunluk Kurmanca konuşurlar.. 4 köy Karsanlıdır, onların Dili Kırmançkiden Kurmancaya geçiş yapmış o Bölgede.
Bu arada İzettin Doğan'ın mensup olduğu Ocaklar Malatyada sanırım..
Alevimen 21.04.2007, 00:24 Maraşlı Aleviler Kurmanca konuşurlar abi..
Seyrekte olsa Türkmen Köylerde vardır ama genel olarak ezici çoğunluk Kurmanca konuşurlar.. 4 köy Karsanlıdır, onların Dili Kırmançkiden Kurmancaya geçiş yapmış o Bölgede.
Bu arada İzettin Doğan'ın mensup olduğu Ocaklar Malatyada sanırım..
Merkezi malatya olarak doğru fakat sanırım maraşdada ufak gruplar mevcut... Tabii bunu büyük kesinlikle söyleyemem.
bende aslen bir elbistanlı ve alxas aşiretinden biri olarak alxas aşiretine bağlı köyleri ekleyeyim
*aktil (yalıntaş)
*beştepe
*biregani
*deretopallı
*kösolar (aksakal)
*sevdilli köyleri
*toprakhisar
*yalak
*yoğunsöğüt
bu yazdıklarım köylerdir birde mezralar var alxas aşiretine bağlı
*karakuyu
*gölpınar
*kalanzöran(dengolar)
*pasolar
*kamolar
*tahtalı (taxtalı)
*kocapınar
*şerçekuyusu
*şerefli
*maltoplar
*han (xan)
*yazıtopallı
bizim köylerimiz alevi kürttür ve kırmanci konuşulur..
göksundakileri sen yazmıştın şoreş, nurhakdakileride ben yazayım
*zillihan
*zerdekeş
*karacar
*miralli
*alçiçek
*köseyahya
*nergele
*malap
*derbent
*höyücek
*küllü
*soğucak
*agcaşar
aslında sizlerle şunuda paylaşayım her ne kadar gidip göremediğim bir memleketim varsada kopmuş değiliz kültürümüzden. elbistana bağlı alevi kürt köylerin aşiretlerin internette siteleri mevcuttur isterseniz bunlarıda sizlerle paylaşabilirim.
alxas aşiretine bağlı köyler
www.alxas.net
nurhak köyleri
www.tawdilo.com
göksun köyleri
www.kasanli.net
bu sitelerden buralarla ilgili ayrıntılı bilgiler vardır. aslında bu köylere değinmişken isterdim ki malatyaya bağlı bize yakın çevre köylerden de bahsedeyim ama sanırım sadece elbistana bağlı köyler bu topiğin konusu.
bizim aşirete bağlı akçadağ ve elbistan çevre köyleri yardımlaşma derneği var bu dernek AKÇADAĞ-ELBİSTAN Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı adı altında istanbulda faaliyet gösteriyor.
www.akelvakfi.org
ozanbaki 21.04.2007, 01:44 Afsin yigitlerle dolu Elbistandan gecer yolu
diyen ozanimiz Asik Mahzuni Serif Berceneklidir.
Afsin köyleri
kasanli
örenli
haticepinari
inci
bercenek (yarisi alevi)
comudüz (yarisi alevi)
incirli
oglakkayasi
kocovasi
kötüre
körücek
kücüksevin
kabakulak
tepebasi(mezra-alevi-sünni)
benden istediğiniz sizinle paylaşabileceğim başka bilgiler varmı? mesela bizim yöreye ait türküler falan..
Nurhak'a bağlı Höyücük Köyü ile Elbistan'a bağlı Hüyücük Köyü aynı köyler değil değil mi? :)
ozanbaki 21.04.2007, 02:32 Nurhak'a bağlı Höyücük Köyü ile Elbistan'a bağlı Hüyücük Köyü aynı köyler değil değil mi? :)
ayni olmali daha önce nurhak elbistana bagliydi
ayni olmali daha önce nurhak elbistana bagliydi
o zaman şimdi hangi ilçeye bağlı yazmalıyım :S ve Köyün doğru ismi Höyücük mü? Hüyücük mü?
ozanbaki 21.04.2007, 02:44 o zaman şimdi hangi ilçeye bağlı yazmalıyım :S ve Köyün doğru ismi Höyücük mü? Hüyücük mü?
o kadarini bende bilmiyorum
6 yildir yurtdisindayim,köy yerinde duruyorsa nurhak a yazin :biggrin:
gozukara25 21.04.2007, 03:15 Merkezi malatya olarak doğru fakat sanırım maraşdada ufak gruplar mevcut... Tabii bunu büyük kesinlikle söyleyemem.
Bundan 8-10 yıl önce İzettin Doğan taraftarı; Taraftar diyorum çünkü Bundan 10 yıl önce Maraş Alevi halkı olarak en İyi örgütlenen,yada kendince Kendini bir örgütün mensubu sayan kişilerin sayısı oldukça fazlaydı(Bu Örgüt cem vakfı)..Son Yıllarda herkesin dediği tek söz "kendi yerleşim yerleşimizde" kendi örgütümüzü kurmak.. Halen Maraş İl genelinde İ.Doğan ve Cem Vakfına Sempati duyanlar vardır..Bunların Yaş ortalaması 40 ile 65 arasında değişmektedir..Yeni nesil gençliğin Aleviliği DİNSELLEŞtiren;bundan kastım Aleviliği Aynı sünni İnançları gibi Dinselleştirmye(Şerri Hükümler ve Diyanet Başkanlığı'nın Asimilasyon çabalarına destek veren Cem Vakfı) Çalışan hiç bir örgüte vakıfa ve sistematik çalışan diğer Sivil toplum kuruluşlarına Kanmayacak kadar bilinçli ve Üst seviyede duyarlı olduklarını bilgilerinize sunmak iisterim..
Bundan 8-10 yıl önce İzettin Doğan taraftarı; Taraftar diyorum çünkü Bundan 10 yıl önce Maraş Alevi halkı olarak en İyi örgütlenen,yada kendince Kendini bir örgütün mensubu sayan kişilerin sayısı oldukça fazlaydı(Bu Örgüt cem vakfı)..Son Yıllarda herkesin dediği tek söz "kendi yerleşim yerleşimizde" kendi örgütümüzü kurmak.. Halen Maraş İl genelinde İ.Doğan ve Cem Vakfına Sempati duyanlar vardır..Bunların Yaş ortalaması 40 ile 65 arasında değişmektedir..Yeni nesil gençliğin Aleviliği DİNSELLEŞtiren;bundan kastım Aleviliği Aynı sünni İnançları gibi Dinselleştirmye(Şerri Hükümler ve Diyanet Başkanlığı'nın Asimilasyon çabalarına destek veren Cem Vakfı) Çalışan hiç bir örgüte vakıfa ve sistematik çalışan diğer Sivil toplum kuruluşlarına Kanmayacak kadar bilinçli ve Üst seviyede duyarlı olduklarını bilgilerinize sunmak iisterim..
Sadece Maraşda değil, verdiğin yaş ortalamasındaki birçok Alevi İzettin Doğan'ı desteklemektedir..
keklikoluk köyü 21.04.2007, 08:12 Göksun'daki Alevi köyleri ile ilgili bilgileri www.keklikoluk.org , http://iskenderyildiz46.sitemynet.com/Keklikoluk/ ve www.keklikoluk.net adreslerinde bulabilirsiniz. Ayrıca www.aleviforum.com yönetiminden bir isteğim var: Kahramanmaraş listede ayrı bir başlık olarak açılsın veya Kayseri-Kahramanmaraş gibi bir başlıkla açılsın. Bağımsız olsa, daha iyi olur. AKDENİZ adlı bölümde " Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ne hoşgeldiniz. " bölümünden köyümüzle ilgili yazıları okuyabilirsiniz. Keklikoluk fotoğrafları da var.
dewran_baba 21.04.2007, 09:33 türkoğluna bagluı alevi köyleri
-balıkalanı
-minehüyük
-pınarhüyük köyü
-dedeler
-özbek
-kumcatı
-yeniköy ( bu köyde 20 ev kadar bulgar gömcmeni var)
bunun dısında demirciler köyüde tamamen alevi olmakla berbaer pazarcık ilcesine baglıdır
Nurhak'a bağlı Höyücük Köyü ile Elbistan'a bağlı Hüyücük Köyü aynı köyler değil değil mi? :)
Aynı köydür ve daha doğru adı Hüyücekdir.. Nurhaka bağlı olduğunu biliyorum..
listeye birazda ben ekleme yapayım..
Umutlu(tevekeli)bir kısmı asimile olmuştur...maraşa bağlıdır..
Kıstık
Özbek
Yapılıpınar (Biragani)
Köşk
meyrik mezrası..
cangüdaz 21.04.2007, 18:58 ya arkadaşlar mesajlara baktım da maraşta baya bir alevi köyü varmış.ama hazırlana haritaya bakılırsa maraşta alevi yok denecek kadar az.harita bizi biraz yanılgıya düşürüyor.bu arada göksünun kızılcık kasabası alevi mi bileninz var mı?
Aynı köydür ve daha doğru adı Hüyücekdir.. Nurhaka bağlı olduğunu biliyorum..
listeye birazda ben ekleme yapayım..
Umutlu(tevekeli)bir kısmı asimile olmuştur...maraşa bağlıdır..
Kıstık
Özbek
Yapılıpınar (Biragani)
Köşk
meyrik mezrası..
ablacım bu yazdıkların nereye bağlı merkeze mi Nurhak'a mı ?
Umutlu(tevekeli) köyü Maraşa bağlı değil yanlış yazmışım Elbistana bağlı..dağılmış bir köy ve bir çogu nurhaka yerleşmiş..
Kıstık-Elbistan
Özbek-Elbistan
Yapılıpınar (Biragani)Elbistan
Köşk-Elbistan
Meyrik mezrası..Nurhak
ozanbaki 21.04.2007, 19:39 Serkizcayir köyüde var Afsin e bagli ekleyebilirsiniz
Uzunpinar da Elbistana bagli bir köy
keklikoluk köyü 21.04.2007, 20:17 ya arkadaşlar mesajlara baktım da maraşta baya bir alevi köyü varmış.ama hazırlana haritaya bakılırsa maraşta alevi yok denecek kadar az.harita bizi biraz yanılgıya düşürüyor.bu arada göksünun kızılcık kasabası alevi mi bileninz var mı?
Kızılcık bir belde. Bu beldede az sayıda Alevi olduğunu annem söylemişti.Bilgi edinirsem paylaşırım.
ya arkadaşlar mesajlara baktım da maraşta baya bir alevi köyü varmış.ama hazırlana haritaya bakılırsa maraşta alevi yok denecek kadar az.harita bizi biraz yanılgıya düşürüyor.bu arada göksünun kızılcık kasabası alevi mi bileninz var mı?
Kaynak olarak babama sordum..Göksun Kızılcıkıların Alevi olduklarını söyledi..
Babam söylüyorsa doğrudur:)
cangüdaz 22.04.2007, 09:48 teşekkürler rinda can.kızılcıklı bir arkadaşım vardı ama benden alevi olduğunu gizlemiş o zaman.hareketlerinden siyasi görüşünden çıkarmıştım gerçi ama yine de emin değildim.sanırım o da alevi.herkese sevgiler.
gozukara25 23.04.2007, 09:06 Maras alevilerinin hepsi kürt veya zazadir.Zaza olanlarida dersimden göc etmis insanlardir.
Maraşta Tahtacılar,Kılıçlılar( Alevi Türkler) ve Alevi Kürtler çoğunluktur..Bunların dışında Alevi Zaza'lar Doğudan göç ettirilenLerdir..
Cemoli12 23.04.2007, 10:14 serdar yoldaş emeğine sağlık yüreğine sağlık yolun izin açık olsun yoldaş!!!(alevilik canda şah damarda kanda)!!!verdiğin bilgiler için teşekkürler serdar..
Maras alevilerinin hepsi kürt veya zazadir.Zaza olanlarida dersimden göc etmis insanlardir.
arkadaşım k.maraşlımısınız bilmiyorum ama,insanlara yanlış bilgi vermeyin. bir kere k.maraş ilinde yaşayan alevilerin hepsi kürt-zaza alevilerden oluşmaz.ben k.maraşlı değilim ancak,zaman zaman bölge insanıyla diyaloğum oldu.tamam,il sınırlarında yaşayan alevilerin büyük çoğunluğu kürt kökenlidir(zazalar olsa bile çok azdır),ancak k.maraş'ta azımsanmayacak bir türkmen-alevi nüfus ta mevcuttur.pazarcık ilçesinde 3-4 köy,gene türkoğlu ilçesindede türkmen-aleviler var,nurhak ilçe merkezinin(7-8 bin nüfus) %90 türkmen-alevi,%10 sünnidir.nurhakın başka kaçköy türkmen alevi köyü var bilemem.afşinde Mahsuni Şerif'in köyü bile senin vermiş olduğun bilgiyi yalanlıyor,çünkü berçenek köyü alevileri türkmendir.elbistanda gene türkmen alevi köyler vardır,ayrıca şu anda elbistana bağlı en büyük alevi köyü olan demircilik kasabası türkmen alevidir.gene elbistana bağlı, küçük yapalak köyü türkmen-alevidir ve bu köyün nüfusuna kayıtlı 25000 insan olduğu söyleniyor,çünkü bu köyden ayrılma olan yerleşmeler vardır.elbistanda başka türkmen-alevi köyleride var.bu yazdıklarım bir kaç örnek.
arkadaşım k.maraşlımısınız bilmiyorum ama,insanlara yanlış bilgi vermeyin. bir kere k.maraş ilinde yaşayan alevilerin hepsi kürt-zaza alevilerden oluşmaz.ben k.maraşlı değilim ancak,zaman zaman bölge insanıyla diyaloğum oldu.tamam,il sınırlarında yaşayan alevilerin büyük çoğunluğu kürt kökenlidir(zazalar olsa bile çok azdır),ancak k.maraş'ta azımsanmayacak bir türkmen-alevi nüfus ta mevcuttur.pazarcık ilçesinde 3-4 köy,gene türkoğlu ilçesindede türkmen-aleviler var,nurhak ilçe merkezinin(7-8 bin nüfus) %90 türkmen-alevi,%10 sünnidir.nurhakın başka kaçköy türkmen alevi köyü var bilemem.afşinde Mahsuni Şerif'in köyü bile senin vermiş olduğun bilgiyi yalanlıyor,çünkü berçenek köyü alevileri türkmendir.elbistantda gene türkmen alevi köyler vardır,ayrıca şu anda elbistana bağlı en büyük alevi köyü olan demircilik kasabası türkmen alevidir.gene elbistana bağlı, küçük yapalak köyü türkmen-alevidir ve bu köyün nüfusuna kayıtlı 25000 insan olduğu söyleniyor,çünkü bu köyden ayrılma olan yerleşmeler vardır.elbistanda başka türkmen-alevi köyleride var.bu yazdıklarım bir kaç örnek.
Evet Maraşta Türkmen Aleviler var ama Zaza Aleviler hiç yok.. ( Ben duymadım )
Çünkü Maraşta hiçbir Alevi Köyü Zazaca konuşmaz..
Türkmen Aleviler, Kürt Aleviler kadar çok olmasada yine Maraşta önemli bir nüfusada sahipler..
keklikoluk köyü 25.04.2007, 07:30 Rinda, Kahramanmaraşlı mısın? Keklikoluk Köyü sitelerini de ziyaret ederek bilgilerini ve babanın bildiklerini ( :))) ) paylaşabilirsin.
Şoreş, Kahramanmaraş geneli için söyleyemem, ama örneğin Göksun-Sarız-Tufanbeyli çevresi Koçgiri ve Şadili köyleri için şunu diyebilirim: Bizim köylerde Dımıli kökenli aileler (Alevi Zaza ) var. Eskiden büyükleri Dımılice ( Zazaca ) konuşurlarmış. Bu aileler, bulundukları yerlerle kaynaşmış durumdadırlar.
Rinda, Kahramanmaraşlı mısın? Keklikoluk Köyü sitelerini de ziyaret ederek bilgilerini ve babanın bildiklerini ( :))) ) paylaşabilirsin.
Şoreş, Kahramanmaraş geneli için söyleyemem, ama örneğin Göksun-Sarız-Tufanbeyli çevresi Koçgiri ve Şadili köyleri için şunu diyebilirim: Bizim köylerde Dımıli kökenli aileler (Alevi Zaza ) var. Eskiden büyükleri Dımılice ( Zazaca ) konuşurlarmış. Bu aileler, bulundukları yerlerle kaynaşmış durumdadırlar.
evet.. yalnız Keklikoluk Köyü hakkında hiç bir bilgim yok..
keşke olsada paylaşam.. ben daha çok Elbistanın çevre köylerini bilirim..
Afşin Göksun köylerini çok fazla bilmem..
Rinda, Kahramanmaraşlı mısın? Keklikoluk Köyü sitelerini de ziyaret ederek bilgilerini ve babanın bildiklerini ( :))) ) paylaşabilirsin.
Koçgiri Aşiretininde eski Dilinin Dimili olduğu söyleniyor.. Ve bende buna inanıyorum.. Koçgiri Hozat, Ovacık, Dere Laçi Yörelerinden iskan etmiş bir Aşiret, o yörelerin Dili ise Kırmançiki.
keklikoluk köyü 25.04.2007, 19:19 Koçgiri Aşiretininde eski Dilinin Dimili olduğu söyleniyor.. Ve bende buna inanıyorum.. Koçgiri Hozat, Ovacık, Dere Laçi Yörelerinden iskan etmiş bir Aşiret, o yörelerin Dili ise Kırmançiki.
Şoreş, Koçgiri'de konuşulan dil çok net seslere sahip. Bu nedenle anlaşılabilirdir.
Şoreş, Koçgiri'de konuşulan dil çok net seslere sahip. Bu nedenle anlaşılabilirdir.
Merhaba abi.. Atalarınız Dersimin neresinden göçtük derler yaşlılarınız ?
Benim annemler Dere Laçden göçmüşler.
Türkmen Aleviler, Kürt Aleviler kadar çok olmasada yine Maraşta önemli bir nüfusada sahipler..
evet zazalar k.maraşta olsa bile çok azdır.ayrıca bence alevi-kürtlerin(kurmanci) en yoğun ve topluca bulundukları güzergah k.maraş,malatya,adıyaman üçgenidir.
bu üç il dışındaki yerleşimlerde daha dağınık biçimdedir.bu benim tahminim,ama isteyen önüne haritayı alıp araştırabilir.örneğin malatyanın doğusundaki bölgede bulunan alevi-kürt köylerinin daha seyrek ve daha dağınık olarak yerleşmiş olduğunu görürsünüz ve her üç ildede türkmen- alevi nüfusla içiçe yaşarlar(türkmen-alevi nüfus malatyada daha fazladır,belkide yarısı).
evet zazalar k.maraşta olsa bile çok azdır.ayrıca bence alevi-kürtlerin(kurmanci) en yoğun ve topluca bulundukları güzergah k.maraş,malatya,adıyaman üçgenidir.
bu üç il dışındaki yerleşimlerde daha dağınık biçimdedir.bu benim tahminim,ama isteyen önüne haritayı alıp araştırabilir.örneğin malatyanın doğusundaki bölgede bulunan alevi-kürt köylerinin daha seyrek ve daha dağınık olarak yerleşmiş olduğunu görürsünüz ve her üç ildede türkmen- alevi nüfusla içiçe yaşarlar(türkmen-alevi nüfus malatyada daha fazladır,belkide yarısı).
Kurmanca konuşan Aleviler genellikle;
Aleviler içinde Türkmen kesimden sonra Nüfus olarak en yüksek Kurmanca konuşan Alevilerdir;
Sivas'ın İmranlı, Zara, Hafik, Kangal İlçeleri başta olmak üzere diğer İlçelerde daha seyrektir.
Erzincanın hemen hemen her İlçesi, özellikle Refahiye, Kemah, Kemaliye,
Tuncelinin Mazgirt ve Pertek İlçeleri ile Hozatta ( Hozatta 15 Kadar Köy )
Bingöl'ün Kığı, Yedisu, Karlıova Yöresi
Maraş'ın Göksun, Nurhak, Pazarcık, Elbistan Yöreleri,
Adana Tufanbeyli,
Malatya
Çorum Alaca Yöresi ve Çevresi
Adıyaman Merkez ve Kahta Yöresi
Mardin
Elazığ Karakoçan
Gümüşhane Kelkit ve Şiran
Kayseri Sarız ve Develi
Seyrek olarak Antep, Yozgat
Koçgiri Aşiretinin Dil'i duru, sadedir.. Zengin bir Dildir.
Şafilerin Dilinden farklı olmasının sebebi, Şafiler kelimeleri yuvarlıyor, daha bir gırtlaktan konuşuyorlar.. Şafi Dimililerde öyledirler.
Alevi Kurmancların Şivesi hemen hemen her Yörede aynı gibidir.. Mardinde daha farklıymış yanlız..
Mesela Adıyamandaki Koçgirililer bile Mazgirt ve Sivas Şivesi ile konuşurlar.
ozanbaki 26.04.2007, 01:49 Şoreş´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sores ben marasliyim,kaldi ki marastaki bütün alevi köylerini tek tek bilirim.
Marasta hangi köy türkmen alevisiymis söylermisin.Marasin bütün alevi köyleri kürttür.
Bazi bölgelerinde dersimden gelen zaza aleviler vardir.Benim annemin babasi aslen tercanli yani zaza.
son 84 yil icinde türklestirilenleri türkmen sayiyorsaniz o baska,malum asimilasyon.
Şoreş´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sores ben marasliyim,kaldi ki marastaki bütün alevi köylerini tek tek bilirim.
Marasta hangi köy türkmen alevisiymis söylermisin.Marasin bütün alevi köyleri kürttür.
Bazi bölgelerinde dersimden gelen zaza aleviler vardir.Benim annemin babasi aslen tercanli yani zaza.
son 84 yil icinde türklestirilenleri türkmen sayiyorsaniz o baska,malum asimilasyon.
Çok az da olsa Türkmen Aleviler var.. Benim bizzat tanıdıklarım var ama dediğim gibi Maraşta Türkmen Aleviler, Kürt Alevilere göre düşük sayıdalar..
ozanbaki 26.04.2007, 01:57 Çok az da olsa Türkmen Aleviler var.. Benim bizzat tanıdıklarım var ama dediğim gibi Maraşta Türkmen Aleviler, Kürt Alevilere göre düşük sayıdalar..
Bir tane türkmen alevi köyü desen bile olmadigini adim gibi biliyorum.
Maras alevileri ya kürttürler yada zaza.bu dilleri bilmeyen köyler asimile edilmis.Büyükleri illaki ya kürtce yada zazaca konusurlar.
Gerci o nesilde artik kalmadi ya.
Maras alevileri ya kürttürler yada zaza.bu dilleri bilmeyen köyler asimile edilmis.Büyükleri illaki ya kürtce yada zazaca konusurlar.
Asimilasyon heryerde var can..
Sivas, Tunceli, Erzincan, Maraş... Her yerde Dil Asimilasyonu var..
Kaçınılmaz bir gerçek bu... Sahip çıkmamız lazım bizim...
Maraş Yöresinden bir Kürt - Alevi Kurmanca Ağıt;
Ola Meraşê
Anê, bavo, xalo, xangê birano
Ez je bîrnakim vî şerê Meraşê
Çi anîne serî me çêlikê gurano
Je bîrnakim anê şerê Meraşê
Meraşê Meraşê, zalim Meraşê
Em lê nekenîn, ne berê ne paşê
Dunya bûye zindan, ro naçe avan
Zar û zêç serjêkirin le pêş çavê bavan
Heta faşist kur biwin je herdu çavan
Je bîrnakim bavo ola Meraşê
Ola Meraşê le dunyê bûye fîlim
Zar û zêc serjêkirin dîlim dîlim
Çi anîne serê mehla Yörükselîm
Je bîrnakim xangê, şerê Meraşê
Le Meraşê topbûn çêlikê guran
Dest avitne xangan le pêş çavê biran
Qe em je bîrnakin heyfa mixtarê Xidiran
Je bîrnakim bira şerê Meraşê
Topkirin se Bêltîzan û Cerîtan
Herderek şewitandin îtoxlu îtan
Pir dewrîmcî kuştin Çeqalan û Fîtan
Je bîrnakim xalo ola Meraşê
nurhaklılar demircilikler ve küçük yapalaklılar sonradan alevi olduklarnı açıklamışlardır..demirciklilerin türkmen alevisi olduğunuda ilk defa burda duyorum..kendilerini gizledikleri için zamanla kürtçeyi unutuklarını biliyordum..
ozanbaki 26.04.2007, 02:10 Maras olayinda bizler en cok kayip veren asiretiz.Ozan Emekcinin babasi ve yaklasik 30 insanimiz maras olayinda katledildi.
12 elyül öncesi Devlet Kürt-Kizilbas-Komünist handikapini bastirmak icin marasta insanlarimizi göz göre göre hunharca katlettirdi.
Maras katliyami yüregimizde bir yaradir derin bir yara.
Maras olayinda bizler en cok kayip veren asiretiz.Ozan Emekcinin babasi ve yaklasik 30 insanimiz maras olayinda katledildi.
12 elyül öncesi Devlet Kürt-Kizilbas-Komünist handikapini bastirmak icin marasta insanlarimizi göz göre göre hunharca katlettirdi.
Maras katliyami yüregimizde bir yaradir derin bir yara.
Alhaslımısın can ?
ozanbaki 26.04.2007, 02:18 nurhaklılar demircilikler ve küçük yapalaklılar sonradan alevi olduklarnı açıklamışlardır..demirciklilerin türkmen alevisi olduğunuda ilk defa burda duyorum..kendilerini gizledikleri için zamanla kürtçeyi unutuklarını biliyordum..
O köyleri cok iyi biliyorum.yaslilari hep kürtce konusurlar.
Bizlerde okula baslamadan önce türkce bilmezdik sonradan ögrendik.Okulda ögretmenler bize iskence yaparak ögretirlerdi.12 eylülün ilk cocuk magdurlarindayiz bizler.Öyle bir egitimden geciyorduk ki
Kenan Evreni televizyonda görünce iste kurtaricimiz bu diye söylettiriyorlardi.Bu adam olmasaydi simdiye hepimiz ölmüstük diyorlardi bize.Gerisini siz düsünün iste.
Nerden nereye.
ozanbaki 26.04.2007, 02:23 Alhaslımısın can ?
Kasanli
Ozan Emekci der Sivas agidi eserinde
Kocgiride girdim ize
Kasanlida döndüm köze
Anlar ben Seyit Riza
Ben yanarim sivas yanar
Ben yanarim sivas yanar
Kasanli
Ozan emekci der Sivas agidi eserinde
Kocgiride girdim ize
Kasanlida döndüm köze
Anlar ben Seyit Riza
Ben yanarim sivas yanar
Ben yanarim sivas yanar
Kasan ?
Diğer adı Karsan mı yoksa ?
Tunceliden göç eden Aşiret mi ?
siz, kendi memleketinizi tanımıyorsunuz.birazcık araştırma zahmetinde bulunun isterseniz.örneğin küçük yapalak köyündeki insanlar yozgattan gelme olduklarını söylüyor.asimile olmuş diyorsunuz,siz bunu ispat edebilirmisiniz?yani aleviliklerini muhafaza eden bu insanlar dillerinimi değiştirmiş?ilginç...ayrıca birde k.maraşta abdal topluluklarıda var ve sanırım sizin bundanda haberiniz yok.bu köylerden olan insanlarla konuşma gereği duydunuzmu?ya da konuştunuzmu?yani siz çıkıpta,burada k.maraşta yaşayan türkmen-alevilerin varlığını inkar ediyorsanız size diyebileceğim tekşey;ancak ve ancak milliyetçi duyguların insanları objektif olmaktan uzaklaştırdığı olabilir.
ozanbaki 26.04.2007, 02:30 Kasan ?
Diğer adı Karsan mı yoksa ?
Tunceliden göç eden Aşiret mi ?
diger adi yok kasanlinin
ama bir bölümü Dersimden gelmis bi bölümü urfadan deniyor.
yaklasik 200 yildir olan bir yerlesim yeridir.Öncesinde malatyadan gelmislerler.Atmi asireti deniyor.Hatta Elbisanda da atmali kasanli diye bir köy vardir.Bizim köyümüz Afsine baglidir.
elbistanda ve çevresinde sevdili,kaşanlı,malap,soğucak,kantarma,gücük gibi köylerin kürt olduğu nasıl gerçekse,k.maraşta azda olsa türkmen-alevilerin varlığıda o kadar gerçektir.objektif olmak zorundayız..
diger adi yok kasanlinin
ama bir bölümü Dersimden gelmis bi bölümü urfadan deniyor.
yaklasik 200 yildir olan bir yerlesim yeridir.Öncesinde malatyadan gelmislerler.Atmi asireti deniyor.Hatta Elbisanda da atmali kasanli diye bir köy vardir.Bizim köyümüz Afsine baglidir.
Genelde Köken Dersime dayanır.. Atmalı Aşiretinin bir Oymağı olabilir Kasanlılar..
ozanbaki 26.04.2007, 02:38 siz, kendi memleketinizi tanımıyorsunuz.birazcık areaştırma zahmetinde bulunun isterseniz.örneğin küçük yapalak köyündeki insanlar yozgattan gelme olduklarını söylüyor.asimile olmuş diyorsunuz,siz bunu ispat edebilirmisiniz?yani aleviliklerini muhafaza eden bu insanlar dillerinimi değiştirmiş?ilginç...ayrıca birde k.maraşta abdal topluluklarıda var ve sanırım sizin bundanda haberiniz yok.bu köylerden olan insanlarla konuşma gereği duydunuzmu?ya da konuştunuzmu?yani siz çıkıpta,burada k.maraşta yaşayan türkmen-alevilerin varlığını inkar ediyorsanız size diyebileceğim tekşey;ancak ve ancak milliyetçi duyguların insanları objektif olmaktan uzaklaştırdığı olabilir.
Dostum sende simdi konuyu öyle yere cekiyorsun ki söyleyecek bisey bulamiyorum.Milliyetcilik nere biz nere.Kaldi ki benim anne annem de türkür.Ben hic bir zaman milliyetcilik yapamadim ki.
Bir insan ben buyum dedikten sonra benim gözümde odur.Benim kimseyi illede sen susun su degilsin diye bir lüksüm olmadi.
Dostum sende simdi konuyu öyle yere cekiyorsun ki söyleyecek bisey bulamiyorum.Milliyetcilik nere biz nere.Kaldi ki benim anne annem de türkür.Ben hic bir zaman milliyetcilik yapamadim ki.
Bir insan ben buyum dedikten sonra benim gözümde odur.Benim kimseyi illede sen susun su degilsin diye bir lüksüm olmadi.
kardeş ben yanlışı düzeltmeya çalışıyorum ve bu forumda yazdığım hiçbir şeyi rast gele yazmıyorum.ben bu saydığım köylerin bazı insanlarıyla sohbet ettim,hatta pazarcıkta bile bir kaç köy türkmen-alevi mevcuttur.bunlara kılıçlılar denir.istersen araştır.türkoğlu ilçesindede var.ama sen hem çok peşin,hemde çok emin konuşuyorsun.eğerki,çorum,yozgat,amasya,tokat gibi illerde yaşayan alevilerin nasılki,çok büyük bir çoğunluğu türkmen olmasına rağmen,bu illerde azda olsa alevi-kürt köyü olması nasıl son derece normalse,k.maraştada türkmen alevilerin azda olsa olması o kadar normaldir.
şoreş, o ağıtları nerden buluyorsun :)
ayrıca sen alhas diye yazıyorsun ama bizim aşiret "Alxas" diye yazılır :)
şoreş, o ağıtları nerden buluyorsun :)
ayrıca sen alhas diye yazıyorsun ama bizim aşiret "Alxas" diye yazılır :)
www.ronibaran.de
Here Lê Lê, Lê Nemayê
Çîyawo çîyawo çîyayî bi daro, çîyawo çîyawo lê lê, lê lê çîyayî bi daro
Ava holik lê lê, lê lê ava saro, ava holik ava saro
Xelkê minê çeleng ser mist da, lê lê berî virda lê lê ustî xwaro
Here lê lê, lê lê, lê nemayê, here lê lê, lê lê, lê nemayê
Çav bêşin oy, lê lê por weşyayê
Çîyayê me’yî bi dûman e, lê lê, lê lê rindê rindê, çîayayê me’yî lê lê, lê lê bi dûman e
Gotin rindo te vaye han e
Ezê çûme lê lê, lê lê ku ne waye, ezê çûme lê lê ku ne waha ye
Dinê li serî min bû zindan e
Here lê lê, lê lê gurbet gezer, here lê lê, lê lê gurbet gezer
Ro hilata lê lê, lê lê bida dîyara, rindê ro hilata lê lê, lê lê bida dîyara
Lê lê zalimê, berda şivana pez berdaye oy oy, ser dilava
De xar be, xar be carkê maç kim, oy lê xar be, xar be te ramîsim
Keç keçê, lêvê qeytan, lê helqê herdû çava
Here lê lê, lê lê gurbet gezer, oy lê here, lê lê, lê lê sinir gezer
Ber mala bavkê te wo kirne dar e, lê lê ber mala bavkê te wo kirne dar e
Lê lê bakî têye, lê lê, lê lê bakî sar e, zalimê bakî têye, oy oy bakî sar e
Dikir xwe ra lê elge bibim, destê te bigirim ji xwe ra bibim
Dayka te gawir jî li te guhdar e
Here lê lê, lê lê lê zalimê, here lê lê, lê lê lê xayînê
Usti bişkê, lê lê, lê lê ber dîwarê
keklikoluk köyü 26.04.2007, 07:14 Şu güzel ülkede insanlar değişik köken ve inançlardan olabilir. K.Maraş gibi Türkiye'de bölgelerin buluştuğu bir noktada bu da gayet doğal. Alevi Kürt'ün Türkçe semahları da var.
murat222 26.04.2007, 12:27 pazarcığa bağlı:köprüağzı,,karalar,iğdeli
çağlayancerit ilçesine bağlı:zeynepuşağı bu köylerde alevidir.listede adları yok.
cangüdaz 26.04.2007, 12:30 arkadaşlar çağlayancerit düzbağı alevi mi bileniniz var mı?maraşta olan düzbağlı çok tanıdığm var.
xMIZGIN77x 26.04.2007, 13:55 Afsin ilcesinin köylerinin yarisi alevidir,buda yaklasik 26 köy ediyor.[/B][/COLOR]
Ozanbaki bir say bakayim Afsinde kac alevi köyü varmis?
AFSIN ILCE’SINE BAGLI BELEDIYLER VE KÖYLER
BELEDIYELER
Alemdar (SünniTürk)
Altinelma (SünniTürk)
Aritas (SünniTürk)
Bakrac (SünniTürk)
Büyüktatli (SünniTürk)
Cobanbeyli (SünniTürk)
Cogulhan (SünniTürk)
Daglica (SünniTürk)
Esence (SünniTürk)
Tanir (SünniTürk)
KÖYLER
Agcasar (AleviKürt)
Alimpinar (SünniTürk)
Altas (SünniTürk)
Armutalani (SünniKürt)
Basüstü (SünniTürk)
Binboga (yari AleviTürk yari SünniTürk)
Büget (SünniTürk)
Büyüksevin (SünniTürk)
Cagilhan (SünniTürk)
Comudüz (yari AleviKürt yari SünniKürt)
Cukurpinar (SünniTürk)
Deveboynu (Cerkez)
Dokuztay (SünniTürk)
Emirilyas (yari AleviTürk yari SünniTürk)
Emirli (SünniTürk)
Ercene (SünniTürk)
Gözpinar (AleviKürt)
Haticepinar (AleviKürt)
Hüyüklü (SünniTürk)
Igdemlik (SünniTürk)
Inciköyü (AleviKürt)
Incirli (AleviKürt)
Kabaagac (SünniTürk)
Kangal (SünniTürk)
Karagöz (SünniTürk)
Kargabükü (Cerkez)
Kasanli (AleviKürt)
Kocovasi ( yari AleviKürt yari SünniKürt)
Kötüre (AleviKürt)
Kuskayasi (SünniTürk)
Nadir (SünniTürk)
Oglakkaya (SünniKürt)
Ortakli (SünniTürk)
Ördek (SünniTürk)
Örenderesi (SünniTürk)
Örenli (AleviKürt)
Sogucak (Cerkez)
Sögütdere (Cerkez)
Tarlacik(Bercenek) (yari SünniTürk yari AleviTürk)
Tatlar (SünniTürk)
Topaktas (SünniKürt)
Türkcayiri (AleviKürt)
Türksevin (SünniTürk)
Yazibelen (SünniTürk)
Yazidere (SünniTürk)
Yaziköy (Cerkez)
maktunpek 26.04.2007, 14:03 [QUOTE=gozukara25;412180]Merkez İlçeye Bağlı Alevi Köyleri
*Çiğli Köyü
*Çokyaşar Köyü
*Ekberoğlu Köyü
*Halkaçayır Köyü
*Kocolar Köyü
*Küpelikız Köyü
*Öksüzlü Köyü
*Sivricehüyük Köyü
ekberoglu köyü alevi köyü degil sünni köyüdür bu konuda bir yanlış bilgin var
ozanbaki 26.04.2007, 15:38 Ozanbaki bir say bakayim Afsinde kac alevi köyü varmis?
bari hangi köylü oldugunuda yazaydin,belki ayni köylüyüz.:001_tt2: :001_tt2:
hurman cayi bulanir elbistani dolanir:walkman:
bari hangi köylü oldugunuda yazaydin,belki ayni köylüyüz.:001_tt2: :001_tt2:
ozanbaki bak '' xMIZGIN77x'' isimli üyemizin afşinle ilgili verdiği listede bazı köylerde alevi türklerin var olduğu görülüyor.tabii sana göre bu insanlar,''türkleşmiş kürt olabilir'' o başka bir şey.yalnız,ben berçeneği alevi türk-alevi kürt'lerin yaşadığı bir köy olarak değilde,alevi türklerle,sünni türklerin yaşadığı bir köy olarak biliyorum.acaba yanlışmı biliyorum tabii sayıca aleviler daha çok.şimdi ozanbaki arkadaş senin dersim,erzincan,tercan,elazığ,erzurum dediğin yerlerdede alevi-türkmenler var.belki bundanda haberin yoktur diye yazıyorum eğerki,bunlarıda asimile olmuş alevi kürtler zannediyorsan,bundada yanılıyorsun.mesela ''sarı saltuk'' türkmenlerinin bir bölümü dersimde yaşar.bunlar alevi-türkmen topluluğudur.
ozanbaki bak '' xMIZGIN77x'' isimli üyemizin afşinle ilgili verdiği listede bazı köylerde alevi türklerin var olduğu görülüyor.tabii sana göre bu insanlar,''türkleşmiş kürt olabilir'' o başka bir şey.yalnız,ben berçeneği alevi türk-alevi kürt'lerin yaşadığı bir köy olarak değilde,alevi türklerle,sünni türklerin yaşadığı bir köy olarak biliyorum.acaba yanlışmı biliyorum tabii sayıca aleviler daha çok.şimdi ozanbaki arkadaş senin dersim,erzincan,tercan,elazığ,erzurum dediğin yerlerdede alevi-türkmenler var.belki bundanda haberin yoktur diye yazıyorum eğerki,bunlarıda asimile olmuş alevi kürtler zannediyorsan,bundada yanılıyorsun.mesela ''sarı saltuk'' türkmenlerinin bir bölümü dersimde yaşar.bunlar alevi-türkmen topluluğudur.
Annemin Yengesi Sarı Saltukludur..
Çok iyi İnsandır onlar..
Kimseye karışmayan, kendi halinde bir Topluluk Sarı Saltuklular..
İnsanları İnsan olduğu için sevip, asla bazı kesimler gibi Bölgesel ayrım yapmazlar..
Sarı Saltuk adını gururla taşırlar.
Kurmanca ve Zazaca konuşuyorlar ama kökenleri Türkmen. Bizim içimizde Kürtleşmişler..
İşte bu yüzden Dersime belli bir kimlik yapıştıranlara karşıyım..
Selamlar ben Pazarcık Tilkiler Köyünden, Köyümüz Aşiret olarak Atma Aşiretindendir, Kürtçe Atmi yada Otmi Olarak da okunur. Ocak Olarak Ağuiçen ocağına tabiyiz kürtçe Ağuçan ocağı deniyor.
Pazarcık Köy Lİstesinde Tilkiler Köyü Geçmemiş Oysa Yurtdışı ve yurtiçinde toplam 70 bine yakın nüfusu olan bir köydür köyümüz :)
Yine sinemilli yada sinemli aşiretine bağlı bir köy DoğanlıKarahasan Pazarcık köylerinden sinemilli aşiretinin hangi ocağa tabi olduğunu bilmiyorum.
Pazarcıkta Atma aşiretine mensup köylerin hepsi Alevi değil 12 köyden 6 sı alevi sadece. Ama iç anadolu ve doğu anadoludaki atma aşireti mensuplarının %99 'u alevi. Sünnileşme süreci yerleşik hayata geçme ile başlamış anladığım kadarıyla.
Bu arada Dersim konusuna da değinmek gerek. Dersim genelde kürt alevilerin çıkış noktası olarak gösterilse de. Atma aşireti genel olarak elazığ Sun köyü- Ağuiçen ocağı - malatya - maraş üçgeninde hareket halinde bir göçebe yağmacı aşiret iken 1600 lerden sonra malatya sonra da 1700 lerde maraş yöresini mekan tutmuşlar 1850 lerden sonra da %99 u yerleşik hayata geçmiştir.
bir Nokta daha,Genelde Ocakların çoğu H.Bektaş-ı veli Dergahına bağlı iken Ağuiçen Ocağı Piri Koca Seyyid Aynı Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli Gibi Hoca Ahmet Yesevinin Öğrencilerinden...
Başlangıçta ayrı bir Alevilik yorumu olmasına karşın (Eski kürt gelenekleri ve pagan inanışların etkisi) Şimdilerde Ağuçan Ocağında Maraş Bölgesine bakan dedeler Cem yapmaz OLdular, Dede kalmadı desek yeridir. Ancak Ağuçan Ocağının Dersim Ve Erzincan daki Ocaklarında böyle bir sorun olduğunu sanmıyorum.
Çok karışık oldu Farkındayım,
Umarım br katkı sunabilmişimdir.
Sevgiler.
ozanbaki 27.04.2007, 20:30 ozanbaki bak '' xMIZGIN77x'' isimli üyemizin afşinle ilgili verdiği listede bazı köylerde alevi türklerin var olduğu görülüyor.tabii sana göre bu insanlar,''türkleşmiş kürt olabilir'' o başka bir şey.yalnız,ben berçeneği alevi türk-alevi kürt'lerin yaşadığı bir köy olarak değilde,alevi türklerle,sünni türklerin yaşadığı bir köy olarak biliyorum.acaba yanlışmı biliyorum tabii sayıca aleviler daha çok.şimdi ozanbaki arkadaş senin dersim,erzincan,tercan,elazığ,erzurum dediğin yerlerdede alevi-türkmenler var.belki bundanda haberin yoktur diye yazıyorum eğerki,bunlarıda asimile olmuş alevi kürtler zannediyorsan,bundada yanılıyorsun.mesela ''sarı saltuk'' türkmenlerinin bir bölümü dersimde yaşar.bunlar alevi-türkmen topluluğudur.
Bercenek köyü bize 1 km uzakliktadir yani ic ice sayiliriz.evet simdi ki haliyle alevi türkler ve sünni türkler yasamaktadirlar.Bercenegin sünnileri kürt degiller tabi ki.
Alevilerine de gelince aslen kürtler.Önemli bir konu bu noktada sudur.Bilindigi üzere Asik Mahzuni Serif Berceneklidir.
Gecen gün zamanim olmadigi icin yazamadim.alevi yapalak ve Demircilik hakkinda.Onlarin türkmen oldugunu söylemistim cok gülmüstüm,diyeceksin neden.
Herhangi bir Elbistanliya sor Yapalak köyleri nasil adlandiriliyor.Acaba senin dedigin gibi alevi yapalak, sünni yapalak mi
yoksa baska sekilmi.
Demircilik köyüne gelince
ordaki yasli bir cok kisi benden bile öz kürtce konusurlar.Simdi o insanlar kürtceyi 40-50 yil önce üniversitelerdemi ögrendiler acaba.Yoksa kürtler zulüm yapti türkleri kürtlestirdilermi diye düsünüyorsun.
Bilip bilmeden konusma cok kolaydir.
Genele tasimissin konuyu,zaten öyle bir amacinin oldugunu sezinlemistim.
Hadi seni kirmayayim gelelim genele.
Simdi söyle bakim
Basta Maras,Malatya,Adiyaman,Kayseri(sariz),Sivas(özelli kle gürün ve bir cok yerlesim yeri)
Özelde Dersim;yani Tunceli,Erzincan,Erzurum,Sivas,Mus,Bingöl,Elazig yerlesim yerlilerindeki aleviler hangi dilleri konusuyorlar.Bunlari tek tek olmasa bile genel olarak aciklarmisin.
Yine Dersim katliyamindan sonra veya öncesinde türkiyenin degisik yerlerine sürgün edilen insanlarin ana dillerinin ne oldugunu biliyormusun?
Benim dedem Tercandan sürgün edilmisler marasin göksün ilcesine bagli Dügünyurdu köyüne gelmisler aslen zazalar.Ne acidir ki onlar simdi türk olduklarini söylüyorlar olsun yine canlari sagolsun.biz insanlarimizi özünde alevi olarak kabul ediyoruz.
Gelelim türkmen alevileri bölgelerine
Uzun süredir yasadiklari bölge itibariyla
Akdeniz ve ic anadolu bölgelerindeki alevi yerlesim yerleri,
Tokat,KIrsehir,Nevsehir,corum,Yozgat,Amasya illerindeki yerlesim yerleridir.
Tabiki su an bilmedigim veya unuttugum alevi yerlesim yerleri de vardir.
Önemli bir ayrinti
Urfada KISAS denilen bir kasaba alevi yerlesim yeridir.Buna benzer kasaba düzeyinde alevilerin yasadigi yerler vardir.
Bercenek köyü bize 1 km uzakliktadir yani ic ice sayiliriz.evet simdi ki haliyle alevi türkler ve sünni türkler yasamaktadirlar.Bercenegin sünnileri kürt degiller tabi ki.
Alevilerine de gelince aslen kürtler.Önemli bir konu bu noktada sudur.Bilindigi üzere Asik Mahzuni Serif Berceneklidir.
Gecen gün zamanim olmadigi icin yazamadim.alevi yapalak ve Demircilik hakkinda.Onlarin türkmen oldugunu söylemistim cok gülmüstüm,diyeceksin neden.
Herhangi bir Elbistanliya sor Yapalak köyleri nasil adlandiriliyor.Acaba senin dedigin gibi alevi yapalak, sünni yapalak mi
yoksa baska sekilmi.
Demircilik köyüne gelince
ordaki yasli bir cok kisi benden bile öz kürtce konusurlar.Simdi o insanlar kürtceyi 40-50 yil önce üniversitelerdemi ögrendiler acaba.Yoksa kürtler zulüm yapti türkleri kürtlestirdilermi diye düsünüyorsun.
Bilip bilmeden konusma cok kolaydir.
Genele tasimissin konuyu,zaten öyle bir amacinin oldugunu sezinlemistim.
Hadi seni kirmayayim gelelim genele.
Simdi söyle bakim
Basta Maras,Malatya,Adiyaman,Kayseri(sariz),Sivas(özelli kle gürün ve bir cok yerlesim yeri)
Özelde Dersim;yani Tunceli,Erzincan,Erzurum,Sivas,Mus,Bingöl,Elazig yerlesim yerlilerindeki aleviler hangi dilleri konusuyorlar.Bunlari tek tek olmasa bile genel olarak aciklarmisin.
Yine Dersim katliyamindan sonra veya öncesinde türkiyenin degisik yerlerine sürgün edilen insanlarin ana dillerinin ne oldugunu biliyormusun?
Benim dedem Tercandan sürgün edilmisler marasin göksün ilcesine bagli Dügünyurdu köyüne gelmisler aslen zazalar.Ne acidir ki onlar simdi türk olduklarini söylüyorlar olsun yine canlari sagolsun.biz insanlarimizi özünde alevi olarak kabul ediyoruz.
Gelelim türkmen alevileri bölgelerine
Uzun süredir yasadiklari bölge itibariyla
Akdeniz ve ic anadolu bölgelerindeki alevi yerlesim yerleri,
Tokat,KIrsehir,Nevsehir,corum,Yozgat,Amasya illerindeki yerlesim yerleridir.
Tabiki su an bilmedigim veya unuttugum alevi yerlesim yerleri de vardir.
Önemli bir ayrinti
Urfada KISAS denilen bir kasaba alevi yerlesim yeridir.Buna benzer kasaba düzeyinde alevilerin yasadigi yerler vardir.
sayın ozanbaki,sizin türkmen -aleviler dediğiniz insanların,bu gün bile yaşadığı coğrafya zannetttiğiniz gibi sadece ''iç anadolu'' ve ''akdeniz''bölgeleriyle sınırlı değildir.bunun böyle olduğunu iddia etmek sadece bugünle sınırlı olmayacağından,hem tarih,hemde coğrafya denen bilim dallarını karikatürize edip,geçerliliklerini yok saymaktan başka hiçbir şey değildir.
mantıken baktığımız zaman sizin mantığınız bizi''doğu ve güney doğu anadoluda kesinlikle alevi-türkmen nüfus yoktur.'' düşüncesine götürürki,bu mantığın kürt ve zaza alevileri yok sayan ve anadolu alevilerinin hepsini türk sayan zihniyetle hiçbir farkı yoktur.özünde farklı etnisitelerin milliyetçi duygularına alet olsalarda bunların beslendiği düşünce aynıdır.
tarihsel süreçte ''türkleşen -alevi kürtler'' olduğu gibi ''kürtleşen- alevi türkler'' de vardır.bu bahsettiğim konuyu sadece aleviler ve alevilik için düşünmeyin.şimdi ş.urfada il sınırlarında yaşayan sünni bir türkmen topluluğu olan ''kara keçilileri'' duydunuzmu?işte bunlar kürtleşmiş sünni türkmenlerdir.tabii karakeçililerin bazı bölgelerde yaşayanları alevidirler.bu karakeçili türkmenler,osmanlı imparatorluğunu kurmuş olan kayı boyundandır.üstelik kendileri bu gün günlük hayatta kürtçe konuşsalar bile türkmen asıllı olduklarını bilirler.
aslına bakarsanız kesinlikle sizi ikna etmek gibi bir zorunluluğum vede böyle bir sorumluluğum yok,kaldıki,böyle çarşaf çarşaf yazı yazmak zorundada değilim,eğerki birazcık tarih okumuşsanız alevi-türkmenlerin bir çoğunun doğu-anadolu bölgesinde ve de özellikle erzincanda yaylaya çıktığını ve bir bölümününde bu bölgede yaşadığını bilirsiniz.ben senin sürgün edilen dediğin insanlarıda biliyorum fakat,doğu ve güney-doğu anadoluda anadil olarak türkçe konuşan her insan ve ya topluluğu türkleşmiş,asimile olmuş kürtler olarak propaganda etmen herşeyden önce çok komiktir bunu unutma.tabiiki benliğini unutmuş,türkleşmiş yani asimile olmuş insanlar vardır ancak,bu sadece bir kısım insanlardır.
şimdi sivas iliylede ilgili yorum yapmışsın bende sana soruyorum kardeş'' sen sivasın kaç kilometrelik bir alana sahip olduğunu ve çoğunluğu iç anadolu bölgesinde olsada kaç coğrafi bölgeye ait olduğunu biliyormusun?'' sivasın 1275 tane köyü var sayın ozanbaki, sivas alevilerinin etnik dağılımına gelince sivas %55-60 türkmen alevi,%40-45 kürt alevi(bu nüfusun içinde çok az zaza alevilerde mevcut) oluşur.size sorsam hepsinin kürt ve zaza olduğunu iddia edersiniz, yok öyle bol keseden atmak.sivasta yaşayan koçgiri aşiretinden insanlar 350-400 yıl önce dersimden gelip bu bölgeye yerleşmişler,oysa sivas anadoludaki en eski alevi yerleşimlerindendir.ayrıca ben sadece k.maraş için değil, türkmen alevilerin doğu ve güneydoğu anadolu bölgesinde bazı illerde özellikle iddia ediyorum: azımsanmayacak dercede hatta bazı illlerde alevi nüfusun yarısını bazılarındada hemen hemen tamamını oluşturduklarını iddia ediyorum.kardeşim diyarbakırda 7 köy alevi vardır ve hepsi türkmen alevidir.istersen sitedeki diyarbakırlı üyelerden bilgi edinebilirsin.ardahanda göle ilçesine bağlı 2 köy hariç(bu köyler dersimden gelmedir ve gülistan köyü kurmanci,koyuncu köyü kırmançki konuşmaktadır) bütün aleviler türkmendir.gene karstaki alevi köylerin hemen hemen tamamı türkmendir.
gelelim elbistana bağlı demircilik,küçük yapalak ,çıtlık gibi köylere; bu köylerde eğerki,başka bir köyden, bu saydığımız köylere kürt köylerinden gelin gelmiş insanları saymazsak en gencinden en yaşlısına bir kelime bile kürtçe bilen insan yoktur.isterse 100-150 yaşında olsun bu köylerin ve diğer alevi-türkmen köylerin insanlarının hiçbirisi kürtçe bilmez.nurhakta sadece yakın bir geçmişte kürt köylerinden gelipte yerleşmiş olanlar kürtçe bilir,bu ilçe merkezinde yaşayan yerli aleviler kaç asıdır yaşarsa yaşasın bir kelime bile kürtçe bilmezler...
birde nasılki, doğudan kaçıp gelen bazı alevi kürt kökenli insanlar başka yerlerde köy kurmuşsalar öbür bölgelerden kaçan türkmen-alevilerinde bir kısmı doğu ve güney doğu anadoluya yerleşmiştir.ancak bazı türkmen-aleviler asırlardır doğu ve güney doğu anadolu bölgesinde yerleşik yaşamaktadır.muş ve bingöl illerinde yaşayan alevilerin tamamı zaza ve kürt alevilerden oluşabilir.bu iki ilde türk-alevi nüfusunun varlığını hiç duymadım ve de hiçbir tarafsız kaynakta rastlamadım.
sizin köyünüz erzincan-tercan dan gelme zaza kökenli olabilir.gönül isterdiki keşke asimile olmasalardı ve kendi anadillerini yaşatmış olsalardı.ancak sizin bu bahsettiğiniz şey bu gün anadil olarak türkçe konuşan diğer alevi köyler için geçerli değil.o sizin köyle ilgilidir.sizin köyün asimile olmuş zaza köyü olması,her köyünde böyle olduğu anlamına gelmez.ayrıca,k.maraş ili çok eskiden beri alevi-türkmenlerin var olduğu bir bölgedir.
ozanbaki 28.04.2007, 16:15 Garcia ben hic bir zaman senin gibi inkarci yaklasmiyorum.Ben ne türkmeni inkar ederim nede baskasini.Sünnilik desen bende var,alevilik desen bende var,türklük desen bende var,kürtlük-zaza desen bende var.
Benim kimseyi oldugundan farkli gösterme gibi bir derdim yok anliyormusun.Yani baskalari gibi bir yanimi alip diger yanimi atmam.
Ben yazacagimi yukarida yazdim fazlasi sana cok gelir,cünkü anlamak istemiyorsun.Her firsatta olmadigimi belirttigim halde beni inkarcilikla sucluyorsun,yani bos konusuyorsun bos.
Istisnalar kaideyi bozmaz diye bir tabir vardir.Bir genelleme yapacak olursak diye basladim yöre yöre acikladim.Kaldi ki dediklerimi sende inkar etmiyorsun ama illede bildigini söylüyorsun.
Ben bir antalya-mersin böylesinde yasiyan türkmen alevilerin,keza Tokat-corum-Amasya-Yozgatta yasayan türkmen alevilerin varligini inkar etmiyorum ki senin gibi.
nerdeyse Dersim-Mus-Bingöl e el atmadigin kalmis.Nasil ki buralar zaza alevilerin yasadigi yerlesim birimleri ise
Ayni sekilde Maras-Malatya-Adiyaman-Antep-Kayseri (sariz)-Sivas (gürün)gibi yerlerde kürt alevi yerlesim yerleridir.
Sivas tabiki cografya olarak büyük oldugu icin Kürt-Zaza ve türkmen alevilerin yasadigi bir bölgedir.
suda var,tabi ki; her yerlesim yerinde az da olsa karisik yerler vardir.Nedenine gelince aleviler birbirlerinden ayri kalmazlar.kürt alevisi baska kürtlerin icerisine gitmez,türkmen aleviside baska yere gitmez.Elbette beraber yasamak istemistir,bundan dogal ne olabilir ki.
son olarakta sunu belirteyim kürtlestirilmis türkmen aleviler diyorsun.Peki cavap verirmisin hangi okullarda olmus bu olay.
Insaf insaf!!!
Fasist Türk sisteminin türkiyede yasayan herkesi müslüman gösterdigi gibi sizlerde alevilerin hepsini (hatta hatta bazi sözde alevi sitelerinde Kürt-zaza alevilerinden bile bahsedilmiyor) türkmen olarak göstererek neyi amacliyorsunuz acaba.
Yoksa irkcilarla ayni paydada olmanin özelligimi tetikliyor sizleri.
INKAR VE ASiMiLASYONA HAYIR
Garcia ben hic bir zaman senin gibi inkarci yaklasmiyorum.Ben ne türkmeni inkar ederim nede baskasini.Sünnilik desen bende var,alevilik desen bende var,türklük desen bende var,kürtlük-zaza desen bende var.
Benim kimseyi oldugundan farkli gösterme gibi bir derdim yok anliyormusun.Yani baskalari gibi bir yanimi alip diger yanimi atmam.
Ben yazacagimi yukarida yazdim fazlasi sana cok gelir,cünkü anlamak istemiyorsun.Her firsatta olmadigimi belirttigim halde beni inkarcilikla sucluyorsun,yani bos konusuyorsun bos.
Istisnalar kaideyi bozmaz diye bir tabir vardir.Bir genelleme yapacak olursak diye basladim yöre yöre acikladim.Kaldi ki dediklerimi sende inkar etmiyorsun ama illede bildigini söylüyorsun.
Ben bir antalya-mersin böylesinde yasiyan türkmen alevilerin,keza Tokat-corum-Amasya-Yozgatta yasayan türkmen alevilerin varligini inkar etmiyorum ki senin gibi.
nerdeyse Dersim-Mus-Bingöl e el atmadigin kalmis.Nasil ki buralar zaza alevilerin yasadigi yerlesim birimleri ise
Ayni sekilde Maras-Malatya-Adiyaman-Antep-Kayseri (sariz)-Sivas (gürün)gibi yerlerde kürt alevi yerlesim yerleridir.
Sivas tabiki cografya olarak büyük oldugu icin Kürt-Zaza ve türkmen alevilerin yasadigi bir bölgedir.
suda var,tabi ki; her yerlesim yerinde az da olsa karisik yerler vardir.Nedenine gelince aleviler birbirlerinden ayri kalmazlar.kürt alevisi baska kürtlerin icerisine gitmez,türkmen aleviside baska yere gitmez.Elbette beraber yasamak istemistir,bundan dogal ne olabilir ki.
son olarakta sunu belirteyim kürtlestirilmis türkmen aleviler diyorsun.Peki cavap verirmisin hangi okullarda olmus bu olay.
Insaf insaf!!!
Fasist Türk sisteminin türkiyede yasayan herkesi müslüman gösterdigi gibi sizlerde alevilerin hepsini (hatta hatta bazi sözde alevi sitelerinde Kürt-zaza alevilerinden bile bahsedilmiyor) türkmen olarak göstererek neyi amacliyorsunuz acaba.
Yoksa irkcilarla ayni paydada olmanin özelligimi tetikliyor sizleri.
INKAR VE ASiMiLASYONA HAYIR
kardeşim siz neyi amaçlıyorsunuz ben anlamıyorum.inkarcılığı yapan sizsiniz,ama işte maalesef,sizin zihniyetizle o çok karşı göründüğünüz,alevilerin hepsini,türk sayan inkarcı zihniyetle aynı.şimdi ancak art niyetli bir insan benim yazdıklarımdan ancak böyle bir anlam çıkarabilir.bak istersen bütün yazdıklarımı kelimesi kelimesine oku,hatta harfi harfine oku.bu sitede kimse kürt halkına yapılan asimilasyon,baskı ve katliamlardan bahsetmezken ilk bahseden insanlardan biride benim.istersen bu konularla ilgili düşüncelerimi okuyabilirsin. ayrıca benim alevilerin hepsini türk olarak gösterdiğimi nerden çıkardınız ve hangi cümlede böyle bir anlam var?siz gerçekten türkçe okuduğunuzu anlayabiliyormusunuz?eğer hangi cümlede böyle bir anlam ve ya tam olarak böyle bir cümle varsa sizden onu göstermenizi rica ediyorum.ayrıca ben ulusların kaderini tayin etme hakkını ve ayrı bir bağımsız devlet kurma hakkını,bu sitede açıktan savunan insanlardan biriyim.
ancak,hiçbir zamanda objektiflikten ödün vermedim sizide objektif olmaya davet ediyorum.siz peşinen k.maraş,malatya,elazığ ,tunceli g.antep,erzincan,elazığ,erzurum,sivas alevilerinin hepsinin kürt ve zaza olduğunu iddia ettiniz.bende size o saydığınız illerde kürt ve zaza alevilerin olduğunu,hatta bazı illerde alevi nüfusun büyük bir çoğunluğunu oluşturduğunu ancak;aynı zamanda bu ilerde azda olsa türkmen aleviler olduğunu söyledim ve söylediklerimin sonuna kadar arkasındayım yani sizin yaptığınız gibi inkar ettiğim bir şey söz konusu değil.hatta gaziantep teki köylerde yaşayan alevilerin ezici çoğunluğu türkmendir,bu ilde araban ve ıslahiye ilçelerinde kürt alevilerde vardır ve bu kürt aleviler genellikle adıyaman ve k.maraştan gelmedir,yoksa yavuzeli ilçesindeki rumkale bölgesinde bile çepni türkmenlerinden olan 13-14 alevi köy bulunmaktadır.aynı zamanda türkmen-alevilerin yaşadığı coğrafya sadece türkiye ve anadoluylada sınırlı değildir.iran,kuzey ırak , suriye ve afganistanda(hatta çinde bile;doğu türkistan) türkmen aleviler olduğu gibi,bulgaristan,yunanistan ve romanyada bile(filibe) türkmen aleviler yaşar.yani bu ülkelerde yaşayanlarda çıkıpta sizin gibi,yunanistanda yaşayanları türkleşmiş rum,bulgaristanda yaşayanları türkleşmiş bulgar,iranda yaşayan şiileşmemiş milyonlarca türkmen aleviyi türkleşmiş farisi,suriyede ve k.ırakta yaşayanları türklerşmiş arap ya da türkleşmiş kürt herneyse, derse bizde bunu kabul etmediğimiz zaman ''inkarcı'' mı oluruz?tam tersi elinde hiçbir tarihi bilgi ve belge olmadan bunları inkar edenler inkarcı olur yani sizin yaptığınız gibi.
Erzincanda Sivasda Urfada veya Doğunun çeşitli bölgelerinde Türkmen Alevi kardeşlerimizde var. Ben Tunceliliyim eskiden Türkmen Alevi nedir onu bilmezdim çünkü çevremdeki Aleviler Kürt veya Zazaydı. Tabi İstanbul gibi yerlerde yada Erzincanda başka yerlerde Çok sayıda Türkmen Alevi dost edindim. Urfada Aleviler Türkmendir. Türk olsun Kürt olsun Arap olsun çeşitli diller konuşan Aleviler vardır.
Erzincanda Sivasda Urfada veya Doğunun çeşitli bölgelerinde Türkmen Alevi kardeşlerimizde var. Ben Tunceliliyim eskiden Türkmen Alevi nedir onu bilmezdim çünkü çevremdeki Aleviler Kürt veya Zazaydı. Tabi İstanbul gibi yerlerde yada Erzincanda başka yerlerde Çok sayıda Türkmen Alevi dost edindim. Urfada Aleviler Türkmendir. Türk olsun Kürt olsun Arap olsun çeşitli diller konuşan Aleviler vardır.
hay diline sağlık nesimi,ozanbaki rumuzlu arkadaş çok biliyorya,iddia ediyor.hem sende bilkiyorsunki,dersimin bazı yerlerindede türkmen-aleviler var.mesela saru saltuklar türkmendir.bazı saru saltuk köyleri zazaca ve kürtçeyide bilir.sivas alevilerinin yüzde%55-60 zaten türkmen alevidir.malatya alevilerinin yarısı türkmen,yarısı kürttür.keza erzurumda,pasinler,erzurum merkez,horasan alevilerinin hepsi türkmen alevidir.aşkalede hem türk,hemde kürt aleviler var.şenkayayı bilmiyorum burdada kürt ve türk alevilerde olabilir.sonradan türkleşen alevilerde.gene erzurum çat ve hınıs alevilerinin hemen hepsi dersim aşiretlerine dayanan kurmanci ve kurmançki alevilerden oluşur.erzincanda,merkeze bağlı olan alevi köylerin çoğu zaza olmakla birlikte azımsanmayack ölçüde kürt ve türkmen alevi köyleride vardır.gene tercandaki alevilerin ezici çoğunluğu zazadır ama,türkmen alevilerde var.mercan bölgesindede türkmen aleviler var.alevi nüfusun var olupta türkmen-alevi nüfusun hiç olmadığı iller,bingöl,muş,siirt,bitlistir.mardin hakkında bilgi sahibi değilim bir kaç köy koçgiri aşireti var,kızıltepede.kars ve ardahanda eğerki dersimden gelme iki köyü saymazsak,hemen hemen bütün alevi köyleri türkmendir.ardahanın damal ilçesinin köylerinin %90 ından fazlası türkmen-alevidir.13 köyü olan damalın ilçe merkezi başta olmak üzere bir köy hariç,on iki türkmen-alevi köyü vardır.ve damalda hiç kürt ve ya zaza alevilerden oluşan köy yoktur..
ama ozanbaki şartlandığı ve gözünü perdelediği için gerçekleri görmek istemiyor ve gerçekleri yazan her insanı ''ırkçı'' ''inkarcı'' etiketinide yapıştırmaktan geri durmuyor.neyseki ozan baki sana söyleyeceğim tekşey varki oda cehaletin ve fanatizmin başa bela olduğudur.
Benim İki Dedemde Kürttür.. Anneannelerim, Babaannelerim Kurmanç ve Kırmançtı.. Sadece bir babaannem Türkmendi.. Ama kimse ona sen Türkmensin, bizden değilsin demedi..Çünkü Aleviydik...
Olaylara objektif bakmak lazım..
Aleviler yaşadığı yöreler hem İnançsal hemde Kökensel olarak farklılıklar gösterir..
Bende ufakken Türkmen Alevi bilmezdim.. Bir Türkmen babaannem vardı, onunda Türkmen olduğunu bilmiyordum..
Tüm Alevileri Kürt sanıyordum..Annemler Sünnilere Türk ve Müslüman Tırk diyorlardı.. Büyüyünce bazı şeyleri gördük...
Ve olaylara objektif yaklaşabilmek ve bu doğrultuda yorum yapmak en güzel yanımız olmalı Aleviler olarak.
alevi dergahı 28.04.2007, 21:29 maraş elbistan ilçesinde ve hemen hemen tüm köylerindeki insanlar kürt alevidir.sorsanız alevi mi kürt müsün diye.ben kürtüm cevabını alırsınız.hz.ali den çok hz.hüseyin in resimleri vardır evlerinde.onlar genelde kürtlüğü kabul ediyorlar.hz.ali nin resmini gördükleri zaman bizim peygamberimiz hz.hüseyin dir derler.kısaca demek istediğim onlar aslında alevi değil kürtler bunu orda ki herkes bilir.kürt alevi olmayana da sen türksün derler.türk müsün kürt müsün diye zaten baştan sorarlar.kürt değilsen türksündür onlara göre aleviyim desen de bişey farketmiyor yani.ve geneli terör yanlısı özellikle elbistandaki kürt aleviler böyleler.
keklikoluk köyü 28.04.2007, 21:45 Tartışmaların ırkçılığa doğru kaydığını görüyürum. Bizde de (Kahramanmaraş Göksun Kekikoluk Köyü'nde) "Tırk (Türk) " denildiğinde, ima edilen "Sünni Türk" idi veya "K'urro" denildiği zaman, ima edilen "Şafi Sünni Kürt" idi. Bunu ırkçılık babında değil, kendilerini dil olarak da güvenceye alıp koruyabilmekti. Alevilik'in ırk temelli olmadığını biliyoruz. Sanırım, öğrenemeyenler var.
Alevilik'in ırk temelli olmadığını biliyoruz. Sanırım, öğrenemeyenler var.
Yukarıda da belirtmiştim Ben Atma Aşiretininin Alevi köylerinden olan Tilkiler Köyündenim ama aşiretin 6 alevi köyü olduğu gibi 6 tane de sünni köyü var. O anlamda bizim için ortak değer aleviliktir ve öyle de olmalıdır.
keklikoluk köyü 29.04.2007, 18:58 Mardin'deki Süryaniler için din, belirleyici bir unsurdur ve onları bir arada tutar. Avrupa'da da kendilerine özgü kiliseleri ve dilleri ile bu birlikteliği ayakta tutarlar. Yezidi Kürtler'de inanç önemli bir etmendir. Biz Koçgiri insanını da, Türkçe konuşanlardan ayıran unsur K'urmanci (Kürtçe) ve Şafi inançlı Kürt gruplardan da ayıran Alevilik olmuştur; hem Alevi, hem de Kürtçe konuşan bir kesim olmak. Bu nedenle, bir topluluğun, içinde bulunduğu koşulları ve tarihsel arka planını bilmek gerek. Çoğuna sorsanız, sanırım, çoğunluk, Alevi unsurunu başa koyacak, sonra Kürt unsurunu söyleyecek. Bu arada, büyüklerimizin "Horasan'dan geldik." demeleri de, melezlik düşüncesinin üzerinde durulması fikrine götürüyor. Tarihi belgelerde sorun var. Sağlıklı bilgi yok. ("Kahramanmaraş GÖksun Keklikoluk Köyü'ne hoşgeldiniz" adlı başlığa bakabilirsiniz. )
maraş elbistan ilçesinde ve hemen hemen tüm köylerindeki insanlar kürt alevidir.sorsanız alevi mi kürt müsün diye.ben kürtüm cevabını alırsınız.hz.ali den çok hz.hüseyin in resimleri vardır evlerinde.onlar genelde kürtlüğü kabul ediyorlar.hz.ali nin resmini gördükleri zaman bizim peygamberimiz hz.hüseyin dir derler.kısaca demek istediğim onlar aslında alevi değil kürtler bunu orda ki herkes bilir.kürt alevi olmayana da sen türksün derler.türk müsün kürt müsün diye zaten baştan sorarlar.kürt değilsen türksündür onlara göre aleviyim desen de bişey farketmiyor yani.ve geneli terör yanlısı özellikle elbistandaki kürt aleviler böyleler.
sayın alevidergahı böyle sapla samanı,çöple otu birbirine karıştırmayın.etnik olarak kürt olan insanlar kürtlüğü kabul etmesinmi istiyorsunuz?yani kürt ana babadan doğan aleviler ''ben kürt değilim'' demesinimi istiyorsunuz?böyle bir inkarcılığı neden istiyorsunuz?hemen burada kısa ve küçük bir açıklama yapıyım,ben kürt ve zaza alevilerin,''ben türküm'' yalanını söylemesinden yana değilim, ancak benim karşı çıktığım şey ozanbakinin hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan,doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde yaşayan türk alevileri kabul etmemesidir.doğu ve güneydoğu anadolu bölgelerinde yaşayan kürt ve zaza alevilerin kendi dillerini ve etnik kökenlerini açıkça ortaya koymasından yanayım yani kürt ve zaza aleviler türk değildir.türklüklede alakaları yoktur.bu başka bir şey doğu ve güney doğu anadolu bölgelerinde kürt ve zaza aleviler var olmakla birlikte,türk-türkmen alevilerinde varlığı bir gerçektir ve bu tarihi olgulara dayanmaktadır.yani zannedildiği gibi genel olarak baktığımızda,bu bölgelerde yaşayan aleviler kürt olupta sonradan türkleşemiş değildir.evet mutlaka sonradan türkleşenler ve ya sonradan kürtleşenler vardır,ancak doğu ve güneydoğu anadolu bölgesinde günümüzde değil,osmanlı zamanındada yaşayan türkmen-alevi topluluklar vardı.bu insanların tamamını sonradan türkleşmiş kürt ve zaza alevilerdir demek hemde hiçbir bilgi ve belgeye dayanmadan iddia etmek,gerçeğe karşı çıkmaktır.
sayın alevi dergahı bu şekilde baskıcı egemen sınıfın ağzıyla konuşmayın.insanlardan ne olmasını istiyorsunuz?insanların ırkçı zihniyete karşı gelmesi sizce,terör yanlısı olmasımı demek?bu ülkede 3000 den fazla kürt köyü boşaltılmış,dilleri yasaklanmış,küçücük kürt çocukları kolluk kuvvetleri tarafından katledilmiş,şimdi bu uygulamalar kürtlere karşı yapılan bir terör olmuyorda,buna karşı çıkmak ve demokratik hakları savunmakmı terör oluyor?soruyorum size,kimsiniz, nesiniz,hangi ideolojiyi savunuyorsunuz bilemem ama,sizin alevi olup olmamanızda beni hiç ilgilendirmiyor.görmekteyimki bu ülkede darbe yapıp ONBİNLERCE insanımızı katleden,işçi ve emekçilerin kazanmış olduğu bütün hakları ellerinden alan ve onlarca yıldır bu ülkeyi anti-demokratik yasalarla yöneten resmi ağızla konuşuyorsunuz.ayrıca insanları topyekün ''terör yanlısı''
olarak ilan ettiğniz için sizi ve sizin gibi düşünen zihniyeti kınıyorum.
Bir grubun bilinç seviyesi ne kadar düşük ise onu harekete geçiren fanatiklik okadar büyük olur.... /ÖMER HAYYAM
keklikoluk46 29.04.2007, 19:25 Selam dostlar bende k.maraş/göksun/keklikoluk köyündenim.Göksuna bağlı 15-16 tane alevi köyü vardır.Göksunda çerkez köyleri çoktur.Macir dediğimiz göçmen köylerde vardır.Arkadaşlar yazarken sarıza bağlı ve afşine bağlı köyleride elbistana yazmış.Mesela emekçinin köyü kaşanlı afşine bağlıdır.Örenlide öyle.Tavla sarıza bağlıdır...
keklikoluk köyü 29.04.2007, 19:42 Selam dostlar bende k.maraş/göksun/keklikoluk köyündenim.Göksuna bağlı 15-16 tane alevi köyü vardır.Göksunda çerkez köyleri çoktur.Macir dediğimiz göçmen köylerde vardır.Arkadaşlar yazarken sarıza bağlı ve afşine bağlı köyleride elbistana yazmış.Mesela emekçinin köyü kaşanlı afşine bağlıdır.Örenlide öyle.Tavla sarıza bağlıdır...
"Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ne hoşgeldiniz" adlı başlıkta Göksun'daki Alevi köyleri saymıştım. Birkaç eksiklik olabilir. Tamamlarsınız, oldu mu? Bu arada "Kahramanmarş Göksun Keklikoluk Köyü'ne hoşgeldiniz" adlı başlıkta, anlam veremediğimiz yazıyı okudun mu?
Ben pazarcikliyim küpeli kiz köyünden. Pazarcik ve cevredeki alevi köyleri geneliklen kurmanciyi konusurlar ve bunlarin aslida Dersim mazgirt ten gelmedir eskiden ve bizim ki sinemilli asiretindendir. Etrafimizdaki bütün alevi köyleri hepside kurmanci konusuyorlar ve bu listede bir cok köy eksik mesela elbistanda Kistik köyüde alevidir ve bircogu daha sonra pazarciktada bir cok köye eksik listelerde.
baranejder 01.05.2007, 19:14 bana yardımcı olacak birileri varmı burda.
yıllar önce akrabalarımız dan ayrı düşmüşüz nurhakda kalmış onlar. bilen varmı acaba . zaza hüseyin derlermiş yada barutçu oğulları.
hepinize imdiden teşekkürler
xMIZGIN77x 01.05.2007, 22:34 bari hangi köylü oldugunuda yazaydin,belki ayni köylüyüz.:001_tt2: :001_tt2:
Ozanbaki sen Poskoflumusun???????
xMIZGIN77x 01.05.2007, 22:37 ozanbaki bak '' xMIZGIN77x'' isimli üyemizin afşinle ilgili verdiği listede bazı köylerde alevi türklerin var olduğu görülüyor.tabii sana göre bu insanlar,''türkleşmiş kürt olabilir'' o başka bir şey.yalnız,ben berçeneği alevi türk-alevi kürt'lerin yaşadığı bir köy olarak değilde,alevi türklerle,sünni türklerin yaşadığı bir köy olarak biliyorum.acaba yanlışmı biliyorum tabii sayıca aleviler daha çok.şimdi ozanbaki arkadaş senin dersim,erzincan,tercan,elazığ,erzurum dediğin yerlerdede alevi-türkmenler var.belki bundanda haberin yoktur diye yazıyorum eğerki,bunlarıda asimile olmuş alevi kürtler zannediyorsan,bundada yanılıyorsun.mesela ''sarı saltuk'' türkmenlerinin bir bölümü dersimde yaşar.bunlar alevi-türkmen topluluğudur.
Garcia haklisin Bercenek yari TürkAlevi/yari SünniTürk. Listede yanlislik olmus, düzelttim.
Deniz Yıldızı 01.05.2007, 22:49 Sanırım daha çok karışık, şahsen daha fazla kürt (kurmanc) alevilerin olduğunu tahmin ediyorum ama İ. Doğan kitleside nufüs olarak o bölgede yaygın... en azından Ocakların kökeni orası.
Ben Maraş-Göksuna baglı keklikolukluyum....öncelikle bu güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Evet bu konuda haklısınız genelde bu yörelerde kürt alevileri yaşar ben bir kürt alevisi olarak bu yörelerin araştırmasını yapmışTIM.Ama bazılarısa kürt alevisi oldugu halde kendilerini türkmen alevisi zannediyor...yani böyleleride yok degil.
keklikoluk köyü 02.05.2007, 06:59 Ben Maraş-Göksuna baglı keklikolukluyum....öncelikle bu güzel paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Evet bu konuda haklısınız genelde bu yörelerde kürt alevileri yaşar ben bir kürt alevisi olarak bu yörelerin araştırmasını yapmışTIM.Ama bazılarısa kürt alevisi oldugu halde kendilerini türkmen alevisi zannediyor...yani böyleleride yok degil.
Bu coğrafyada kültürel alışverişin olması, etkileşimin olması gayet doğal. Hele de Kahramanmaraş gibi Akdeniz, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu'da toprakları bulunan bir ilde, bu, daha da doğal. :)))
Bu arada köyümüz Keklikoluk'un AKDENİZ bölümünde konu başlığı var. Bakabilirsin. :thumbup1: :thumbup1: :thumbup1:
burmadere 02.05.2007, 10:37 bizim soyumuz maraş'tan geliyomuş
ama tam olarak neresi bilmiyorum...
Keklikoluk-46 27.05.2007, 09:39 Kahramanmaraş Göksun Keklikoluk Köyü'ndenim. Orada bulunan annen Selver ve babam Hüseyin DEMİR, halam Hatun YILDIZ'a, tanışlara Mardin'den selamlar yollarım. Bizim köyün de sayfasına bekleriz.
kolay gelsin.
Maraş alevilerinin hemen hemen 3/2'si kurmanc alevisidir, kalanlarsa maraş merkezdeki macır(göçmen) türk aleviler ve çevre köylerde yaşayan türkmen alevilerdir. Merkezdeki macır aleviler, genellikle aleviliklerine pek düşkün değildirler. Ve bu bölgedeki kürt alevilerin kürtçesinin kelimelerinin önemli bir kısmı türkçe kelimelerden oluşmakta, türkçe kelimelere kürtçe fiil ekleri eklenilerek kullanıldığı için bir türk konuşulanları çok rahat bir şekilde anlayabilir. Örneğin ben tek kelime kürtçe bilmemiş olmama rağmen, bir pazarcık alevisi kürtçe konuştuğunda ne demek istediğini çoğu zaman anlayabiliyorum. Ayrıca bölgede bulunan her etnik yapıdaki alevi yakın ilişkiler içerisindedir, hatta bölgedeki mevcut alevilerle kan bağı olan, sonradan sünnileşen alevilerde dahil sürekli birbirlerine kız alıp vererek ilişkilerini devam ettirmişlerdir.
Maraş Alevilerini nedense çok seviyorum belkide Aleviliğe oldukça fazla bağlı olmaları ve Alevici olmalarındandır.
Maraş ve belki çevre illerdeki alevi köyler içinde geçerlidir ama özellikle pazarcık civarlarında yaşananları büyüklerimizden dinlediğimiz kadarıyla o bölgedeki alevilerin çok trajik bir geçmişi olduğu için, genellikle aleviliklerine Türkiye'de ki diğer alevilere göre daha bağlıdırlar. Bu trajik geçmişi belki birçoğumuz az çok duymuştur, yavuz ve sonrasında devam eden katliamlar ve asimilasyon süreci politikalarına, baskılara, zulümlere rağmen devşirilmiyen nadir sayıda inançlarını koruyabilen alevi topluluklarının bir kısmıda malesef cumhuriyetin ilanından sonra bile topluluklar halinde sünnileştirilmişlerdir.
Bunu tercih etmeyen alevilerin reaksionu inançlarına daha sıkı sarılmalarına neden olmuş. O bölgelerde alevilik algısı, bir yandan binbir türlü entrikalarla öz kardeşinin başkalaştığına şahit olurken, her şeye rağmen bir yandanda kendi benliğini yaşatma çabası ile hem bir trajedinin, hem de bir var oluş mücadelesinin onurudur. Çünkü gözündeki değeri; bedelini ağır ödediği, bir çok şeyi göze alarak tercihini özbenliğinden yana kullanan inancın kıymetidir.
canca emeğine sağlık.bu forumda,kürt halkına yapılan faşist katliam ve baskılardan en önce bahsedenlerden biri olduğum halde,''ozanbaki'' rumuzlu cahil,cühale ben ''kahramanmaraş alevilerinin hepsi kürt ve zaza değildir,k.maraşta türkmen-alevilerde vardır,insanlara yanlış bilgi vermeyin dediğim için'' beni şovenlikle ve ırkçılıkla suçlama gafletini gösterdi.bütün bunları kendi beyninin bir köşesinde bulunan gerici,şoven,aşiretçi duyguları gizlemek için yaptı...
evet şimdi,gerçekten güzel oldu.vermiş olduğun bilgiler beni doğruluyor.ayrıca,k.maraşın hemen her tarafında türkmen aleviler yaşıyor,pazarcık ilçesinin bile türkmen-alevi köyleri var.çünkü tarih okumuş her insan,yüzlerce yıldır bölgede yaşayan türkmen-alevilerin varlığını bilir.ayrıca osmanlı döneminde bölgede kurulan ''dulkadiroğulları'' beyliği bir türkmen beyliğiydi osmanlı ile savaşmış sünni-alevi karışık olan bir beylikti.
bu konuda sana gerçekten teşekkür ederim...birileri alevilik-türklük-kürtlük gibi tanımlamaları karıştırıyor ve ''doğu ve güneydoğu anadoluda yaşayan alevilerin hepsi kürt ve ya zazadır'' diyebilecek kadar cehaletini ortaya dökebiliyor.en basit örneği,ardahan-kars illerinde bulunan alevi köylerin (50-60 alevi köyü var hemen,hemen) 1-2 köy haricinde hepsi türkmendir ve bu illerde bulunan alevi köyler ''türkmenler'' olarak bilinir,yani siz kars ve ardahanda ''türkmen'' dediğiniz zaman akla ilk gelen aleviler olur ve bu iki ilde doğu anadoludadır.sadece bu ikisini örnek olarak verdim.yoksa malatya,adıyaman,erzincan,elazığ,erzurum,g.antep,d iyarbakır(bu ildeki 7 alevi köyün hepsi türkmendir) v.b illerde bir hayli kalabalık bir türkmen-alevi nüfus yaşar.hemde eskiden göçebe yaşayan türkmen-alevilerin bir çoğu doğu anadolu bölgesinde özellikle erzincan ve çevresinde yaylaya çıkarmış...neyse tarih bilgisinden yoksun,araştırmadan yoksun cahil,cühale karşısındaki insanın ne demek istediğini bile anlamadan yorumlar yapabilir ve karşısındaki insanın düşüncesine,dünya görüşüne(adam avatarıma bile bakmamış) bile bakmadan çeşitli suçlamalarda bulunabilir.hayatın her alanında bu tip,evrimini henüz tamamlayamamış canlılara rastlamak mümkün maalesef.oysaki,ben kürtlerin yaşamış olduğu sorunları forum sayfalarında duyurmaya çalışırken dinsel inançlarının ne olduğunu hiç düşünmedim...çünkü bu sorunu inancı ne olursa olsun,bütün kürtler yaşıyor...ama alevilik,ayrı bir tartışma konusu...
canca emeğine sağlık.bu forumda,kürt halkına yapılan faşist katliam ve baskılardan en önce bahsedenlerden biri olduğum halde,''ozanbaki'' rumuzlu cahil,cühale ben ''kahramanmaraş alevilerinin hepsi kürt ve zaza değildir,k.maraşta türkmen-alevilerde vardır,insanlara yanlış bilgi vermeyin dediğim için'' beni şovenlikle ve ırkçılıkla suçlama gafletini gösterdi.bütün bunları kendi beyninin bir köşesinde bulunan gerici,şoven,aşiretçi duyguları gizlemek için yaptı...
evet şimdi,gerçekten güzel oldu.vermiş olduğun bilgiler beni doğruluyor.ayrıca,k.maraşın hemen her tarafında türkmen aleviler yaşıyor,pazarcık ilçesinin bile türkmen-alevi köyleri var.çünkü tarih okumuş her insan,yüzlerce yıldır bölgede yaşayan türkmen-alevilerin varlığını bilir.ayrıca osmanlı döneminde bölgede kurulan ''dulkadiroğulları'' beyliği bir türkmen beyliğiydi osmanlı ile savaşmış sünni-alevi karışık olan bir beylikti.
bu konuda sana gerçekten teşekkür ederim...birileri alevilik-türklük-kürtlük gibi tanımlamaları karıştırıyor ve ''doğu ve güneydoğu anadoluda yaşayan alevilerin hepsi kürt ve ya zazadır'' diyebilecek kadar cehaletini ortaya dökebiliyor.en basit örneği,ardahan-kars illerinde bulunan alevi köylerin (50-60 alevi köyü var hemen,hemen) 1-2 köy haricinde hepsi türkmendir ve bu illerde bulunan alevi köyler ''türkmenler'' olarak bilinir,yani siz kars ve ardahanda ''türkmen'' dediğiniz zaman akla ilk gelen aleviler olur ve bu iki ilde doğu anadoludadır.sadece bu ikisini örnek olarak verdim.yoksa malatya,adıyaman,erzincan,elazığ,erzurum,g.antep,d iyarbakır(bu ildeki 7 alevi köyün hepsi türkmendir) v.b illerde bir hayli kalabalık bir türkmen-alevi nüfus yaşar.hemde eskiden göçebe yaşayan türkmen-alevilerin bir çoğu doğu anadolu bölgesinde özellikle erzincan ve çevresinde yaylaya çıkarmış...neyse tarih bilgisinden yoksun,araştırmadan yoksun cahil,cühale karşısındaki insanın ne demek istediğini bile anlamadan yorumlar yapabilir ve karşısındaki insanın düşüncesine,dünya görüşüne(adam avatarıma bile bakmamış) bile bakmadan çeşitli suçlamalarda bulunabilir.hayatın her alanında bu tip,evrimini henüz tamamlayamamış canlılara rastlamak mümkün maalesef.oysaki,ben kürtlerin yaşamış olduğu sorunları forum sayfalarında duyurmaya çalışırken dinsel inançlarının ne olduğunu hiç düşünmedim...çünkü bu sorunu inancı ne olursa olsun,bütün kürtler yaşıyor...ama alevilik,ayrı bir tartışma konusu...
zaten bazıları tarafından bu şovenlik kavramı, faşistlerin hainlik kavramı kadar o kadar basit bir şekilde kullanılır olmuşki artık bilip bilmeyen, pkk sempatizanı olmayan herkes bu kavramlarla suçlanıyor. 'ozanbaki' rumuzlu arkadaşı tanımıyorum ama yazdıklarının bir kısmı tamamen saçmalık. o bölgedeki türkmen alevilerinin bile kürtlükten devşirildiği iddia edilmiş, aksine o bölgedeki türkmenlerin çeşitli coğrafik ve sosyo-kültürel değişimler sonucu kürtleştikleri iddia edilir. bununla ilgili yığınla tez ortaya atarlar; dillerinden tutun, yaşayışlarının benzeşmeleri vs.. ama bu arkadaşın iddiasınıda yeni duyuyorum, ben etniksel her iki türlü iddiayıda sövenişt bir yaklaşım olarak buluyorum. sonuçta bu insanlar orada hangi dili konuşuyor ve ne olduğuna inanıyorlarsa o'durlar. salt bilebildiğimiz devşirme hareketliliğinin bölgede yoğun bir şekilde yaşanmış sünnileştirme politikasıdır. çünkü bu daha yakın bir tarihe tekabül ettiği için canlı tanıklardan kitlesel hallerde alevilerin yoğun bir şekidle sünnileştiğini biliyoruz ama kürtleştirildikleri iddiası ise hiç birimizin bilemeyeceği çok daha önceki tarihlere, anadoluda alevilerin zulümden kaçıp dağ, bayır saklandıkları tarihleri gösteriyor.
özellikle pazarcık yöresi ile ilgili bu internet sitesinden daha detaylı bilgiler elde edebilirsiniz. http://www.pazarcik.gov.tr/sosyalyapi.htm
Tartışmaların ırkçılığa doğru kaydığını görüyürum. Bizde de (Kahramanmaraş Göksun Kekikoluk Köyü'nde) "Tırk (Türk) " denildiğinde, ima edilen "Sünni Türk" idi veya "K'urro" denildiği zaman, ima edilen "Şafi Sünni Kürt" idi. Bunu ırkçılık babında değil, kendilerini dil olarak da güvenceye alıp koruyabilmekti. Alevilik'in ırk temelli olmadığını biliyoruz. Sanırım, öğrenemeyenler var.
Evet.. Alevi Kürtlerde, Türk demek Sünni ve Müslüman demek.. Kürtçe '' Tırk / Tırko '' deniyor.. Kurro ise Şafi demek.. Aşağılamak anlamında değil, sadece farkı belirtmek için söyleniyor Şafilere.. Kurro.. Falancının kızı Müslümana kaçmış, Tırka kaçmış hehe =)
keklikoluk köyü 15.07.2007, 12:42 Evet.. Alevi Kürtlerde, Türk demek Sünni ve Müslüman demek.. Kürtçe '' Tırk / Tırko '' deniyor.. Kurro ise Şafi demek.. Aşağılamak anlamında değil, sadece farkı belirtmek için söyleniyor Şafilere.. Kurro.. Falancının kızı Müslümana kaçmış, Tırka kaçmış hehe =)
Merhaba. Bizim köyün sitelerine de bakabilirsin.
alevi_siyah 15.07.2007, 13:13 Arkadaşlar ben maraşın göksun ilçesi yoğunoluk köyündenim ve hepimiz kürdüz.. zaten köyün hepsi akraba :D
keklikoluk köyü 15.07.2007, 13:16 Arkadaşlar ben maraşın göksun ilçesi yoğunoluk köyündenim ve hepimiz kürdüz.. zaten köyün hepsi akraba :D
Yoğunoluk, "Gundé Çiyan" ("Dağ Köyleri") denilen güzel köylerden biridir.
alevi_siyah 15.07.2007, 13:54 evet gerçektende öle
keklikoluk köyü 15.07.2007, 14:02 evet gerçektende öle
Köyümüzün sitelerinde ve Göksun Kaymakamlığı'nın sitesinde de Yoğunoluk adını görebilirsin. Resimler de var.
Bizim Keklikoluk Köyü'nün de burada konu başlığı var. :thumbup1:
kolay gelsin.
afşin ilçesinde bulunan aleviler asıllar türkmen alevileridirler zamanında yapılan baskılar ve kürtler ile beraber yaşadıklarından kürtçeyi öğrenmişlerdir.
|