Orijinalini görmek için tıklayınız : Tokat türbeler ve ziyaret yerleri

çeşm-i naz
21.04.2007, 03:13
canlar bilirsiniz ki türbeler ziyaret yerleri aleviler için çok önemlidir kendimizi kötü hissettiğmizde bir derimiz olduğuna onlara sığınırız belli zamanlarda ziyarete gider niyaz ederiz

bakalım tokat'ta hangi türbeler ve önemli ziyaret yerleri varmış hep beraber öğrenelim:)

Hubyar sultan

bulunduğu yerleşim bölgesine de adını vermiştir bilirsiniz ki tokat hubyar köyü vardır.
hubyar sultan Hacı Bektaş veliden sonra anadolu aleviliğini yayandır.
yaşantısında büyük olaylar yazamıştır.
Hubyar Sultan, Ahmet Yesevi ekolü mensubu Horasan Alp-Erenlerinden ulu bir Batınî babası olup, Türkmen Alevi Dede Ocağı kurucusudur.

Hubyar ocağı

Hubyar Ocağının Anadolu da bulunan Alevi Ocakları içerisinde bulunan 12 büyük Ocaktan birisidir.
Hubyar Ocağı ismini kurucusu olan Hubyar Sultan Dede’ den almaktadır.Hubyar Ocağı mensupları Amasya-Tokat-Sivas yörelerinde Sıraç Toplulukları diye de adlandırılmaktadırlar.

Hubyar destanı

Arşullahda otururdu ya Resûl
Kerbela Çölü’nde olan savaşun
Cümle kulu farkederdi ya Resûl
Göründü gözüne çölü dedüler.

Şu cihanda gezer idi tüm ruhlar
Onların mekanın bilir arifler
Ta ezelden sırda idü güruhlar
Değmeden bilir mi hali dedüler.

Doksan bin er danuşuğa geldüler
Onlar hesabını orda kurdular
Cümle erler hep nasibin böldüler
Budur evliyanın yolu dedüler.

Kadıncık ana der daha er vardur
Daha özge kisbi güzel kâr vardur
Hak batın Ali türlü sır vardur
Gönderin Selman’ı gelir dedüler.

Gözlekçüde destur aldı yürüdü
Bir mübah dağ gördü eğlendü durdu
Bir kol uzattılar bir tek el gördü
Bu gelen kudretin eli dedüler.

Devran ettü cümle âleme vardu
Dolandı cihânı takadu durdu
Suluca Höyük’te güvercin gördü
Öter Ali İmran dili dedüler.
(kısaltılmıştır)

hubyar deyişleride çok bilinir özellikle aşık alican tokat yöresel sanatçısı tarafından yazılmış ve seslendirilmiş deyişlerdir.
bu deyişlerde Hubyar sultan'ın yaşadığı olaylar anlatılır.

Şoreş
21.04.2007, 03:15
Hubyar Sultan en ünlü olanı... Semahları ile Tokatla bütünleşti..

çeşm-i naz
21.04.2007, 03:19
Keçeci Baba

Halk söylencelerine göre Horasan’dan Anadolu’ya gelen türbesi Tokat ili, Erbaa ilçesi, Keçeci Köyünde bulunan Sancaklı evliyalarındandır. 13. Yüzyılda yaşadığı, Hacı Bektaş Veli’nin amcası olduğu da rivayet edilmektedir.
Keçeci Baba, Ahi Mahmut Veli, Gül Ahi Baba, Şah Mahmut Veli gibi adlarla da anılmaktadır. Selçuklu döneminin son Ahi Babası olarak da bilinmektedir. Ayrıca zamanın önemli sanatlarından olan keçeciliğin en büyük ustasıdır. Türbesi bulunan köyün adı da buraya dayanmaktadır.
Keçeci Baba, bilim, ruh sağlığı, veterinerlik, sanat ve eğitimle uğraşmış, zamanının en yetkin bilgin ulema kişisi ve velisi olarak Anadolu Erenleri içerisinde derin iz bırakmış Horasan pirlerindendir.

Türbesini her yıl, her etnik yapıdan, inançtan ve kültürden binlerce kişi ziyaret eder, kurbanlar keserler, adaklar adarlar. Türbesine özellikle ruh sağlığı bozulmuş kişiler, felçliler, askere gidenler ve çeşitli dilekler dileyenler gelirler.
Her yıl Ağustos ayının son Pazar günü Keçeci Köyü’nde “Keçeci Baba Kültür Festivali” düzenlenir.

betüş
21.04.2007, 03:30
Keçeci Baba

Halk söylencelerine göre Horasan’dan Anadolu’ya gelen türbesi Tokat ili, Erbaa ilçesi, Keçeci Köyünde bulunan Sancaklı evliyalarındandır. 13. Yüzyılda yaşadığı, Hacı Bektaş Veli’nin amcası olduğu da rivayet edilmektedir.
Keçeci Baba, Ahi Mahmut Veli, Gül Ahi Baba, Şah Mahmut Veli gibi adlarla da anılmaktadır. Selçuklu döneminin son Ahi Babası olarak da bilinmektedir. Ayrıca zamanın önemli sanatlarından olan keçeciliğin en büyük ustasıdır. Türbesi gun sonra elleri çözülmüş olarak ve aklı da yerine gelmiş olarak ordan çıkıyo.Hatta Saadettin Teksoy gizli kamera koyarak bunu göstermişti televizyonda:)Abulunan köyün adı da buraya dayanmaktadır.
Keçeci Baba, bilim, ruh sağlığı, veterinerlik, sanat ve eğitimle uğraşmış, zamanının en yetkin bilgin ulema kişisi ve velisi olarak Anadolu Erenleri içerisinde derin iz bırakmış Horasan pirlerindendir.

Türbesini her yıl, her etnik yapıdan, inançtan ve kültürden binlerce kişi ziyaret eder, kurbanlar keserler, adaklar adarlar. Türbesine özellikle ruh sağlığı bozulmuş kişiler, felçliler, askere gidenler ve çeşitli dilekler dileyenler gelirler.
Her yıl Ağustos ayının son Pazar günü Keçeci Köyü’nde “Keçeci Baba Kültür Festivali” düzenlenir.
Bizim özellikle annemin Keçeci Baba'ya olan inancı büyüktür.Annem çabuk yetişiyo derdime der hep birşey dileyip niyaz ettkten sonra:biggrin: Ruh sağlıgı bozuk olan kişileri orda bi odaya 2-3 gün bırakıyolar ellerini bağlayıp (kaçmasın diye)ve 2-3 gün sonra kendi elleri çözülmüş ve aklı da yerine gelmiş bi şekilde gidiyo ve buna inanıyorum ben de.Hatta Saadettin Teksoy bi programında gizli kamera koyup göstermişti bunu:)Paylaşmak istedm teşekkürler..

çeşm-i naz
21.04.2007, 15:07
Kul Himmet

Tokat'a bağlı almus ilçesinin bugünkü adı görümlü kasabası olan Varsıl Köyündendir. 16. yüz yılın ikinci yarısında yaşamıştır. Kul Himmet bütün nefeslerinde Hz.Ali,12 imamlar ve Hacı Bektaş Veliyi büyük içtenlikle anlatır.

Kul Himmet'in nefesleride diğer ulu ozanların nefesleri gibi her Alevi ceminin vazgeçilmez nefesleri arasındadır.İyi bir teke ve tarikat eğitimi gören Kul Himmet'in Pir Sultan Abdal'a bağlı olduğu onun çevresinde yetiştiği, müridi olup O'nun izlediği şiirlerden açıkça ortaya çıkar.

Halk ozanlarından Alevi Bektaşi olmayanlar bile onun etkisinde kalmış, ona yakınlık göstermiştir.

Kul Himmet tarikat ışığında beliren insan sevgisini Hacı Bektaş Veli üzerinde yoğunlaştırarak nesnel duruma getirmiş,tanrı kavramını bir varlık olan insanla özdeşleştirmiştir.

Kul Himmet üstadım ummana dalam
Gidenler gelmedi bir haber alam
Bir dost bulamadım gün akşam oldu
Kendi efkarımca okur yazarım
Abdal oldum şal giydim bir zaman

duyguseli
24.04.2007, 10:50
Bizim özellikle annemin Keçeci Baba'ya olan inancı büyüktür.Annem çabuk yetişiyo derdime der hep birşey dileyip niyaz ettkten sonra:biggrin: Ruh sağlıgı bozuk olan kişileri orda bi odaya 2-3 gün bırakıyolar ellerini bağlayıp (kaçmasın diye)ve 2-3 gün sonra kendi elleri çözülmüş ve aklı da yerine gelmiş bi şekilde gidiyo ve buna inanıyorum ben de.Hatta Saadettin Teksoy bi programında gizli kamera koyup göstermişti bunu:)Paylaşmak istedm teşekkürler..
ben keçeciliyim
dediğin gibi betüş akıl sağlığı bozuk kişileri bir odaya bağlayıp üzerini kilitliyorlar. Ama bu kişi orda birkaçgün kalmıyor benim bildiğim sadece bir gece ve o gecenin sonunda o kişi iyileşmiş bir şekilde dışarı çıkıyor ve keçeci babaya niyaz edip dışarı çıkıyor.

Dünyayı güzellik kurtaracak
Bir insanı sevmekle başlayacak herşey

duyguseli
28.04.2007, 16:48
aziz baba

aziz baba tokat turhal karkın köyündedir.
Keçeci baba(ahi mahmut veli) 'nin torunudur. Aziz baba biçok kişinin derdine derman olmuş bir evliyadır.
Her yıl eylül ayının 2. haftası Aziz baba şenlikleri yapılmaktadır. bütün canları orda görmekten büyük mutluluk duyarız.

betüş
01.05.2007, 01:12
ben keçeciliyim
dediğin gibi betüş akıl sağlığı bozuk kişileri bir odaya bağlayıp üzerini kilitliyorlar. Ama bu kişi orda birkaçgün kalmıyor benim bildiğim sadece bir gece ve o gecenin sonunda o kişi iyileşmiş bir şekilde dışarı çıkıyor ve keçeci babaya niyaz edip dışarı çıkıyor.

Dünyayı güzellik kurtaracak
Bir insanı sevmekle başlayacak herşey

Hmm dogru can o da olabilir ben 2 gun filan diye biliyodum.Evet ya çok güzel bişey niyaz edip çıkyolar iyileşmiş olarak hem de.:turned:

musa1985
23.06.2007, 19:29
aziz baba

aziz baba tokat turhal karkın köyündedir.
Keçeci baba(ahi mahmut veli) 'nin torunudur. Aziz baba biçok kişinin derdine derman olmuş bir evliyadır.
Her yıl eylül ayının 2. haftası Aziz baba şenlikleri yapılmaktadır. bütün canları orda görmekten büyük mutluluk duyarız.

ben keçeci ve aziz babaya kendimi bildim bileli hersene ziyeret için giderim ölene kadar gidecem

xolxol_12
01.12.2007, 00:04
Kul Himmet

Tokat'a bağlı almus ilçesinin bugünkü adı görümlü kasabası olan Varsıl Köyündendir. 16. yüz yılın ikinci yarısında yaşamıştır. Kul Himmet bütün nefeslerinde Hz.Ali,12 imamlar ve Hacı Bektaş Veliyi büyük içtenlikle anlatır.

Kul Himmet'in nefesleride diğer ulu ozanların nefesleri gibi her Alevi ceminin vazgeçilmez nefesleri arasındadır.İyi bir teke ve tarikat eğitimi gören Kul Himmet'in Pir Sultan Abdal'a bağlı olduğu onun çevresinde yetiştiği, müridi olup O'nun izlediği şiirlerden açıkça ortaya çıkar.

Halk ozanlarından Alevi Bektaşi olmayanlar bile onun etkisinde kalmış, ona yakınlık göstermiştir.

Kul Himmet tarikat ışığında beliren insan sevgisini Hacı Bektaş Veli üzerinde yoğunlaştırarak nesnel duruma getirmiş,tanrı kavramını bir varlık olan insanla özdeşleştirmiştir.

Kul Himmet üstadım ummana dalam
Gidenler gelmedi bir haber alam
Kendi efkarımca okur yazarım
Abdal oldum şal giydim bir zaman

Kulhimmet'in türbesi Tokat'ın Almus ilçesine bağlı Alan köyünde diye biliyorum ben ama sen Varsıl köyü yazmışsın bir yanlışlık carmı acaba ??

burcum
04.04.2008, 16:24
abdal musa zilenin emirören köyündeki evliyadır.çocuklugumdan beri hep gideriz.annem emirörenli zaten.canlar sizlerinde gitmenizi tavsiye ederim.abdal musaya adak adayp,niyaz edebilirsiniz.