Orijinalini görmek için tıklayınız : Hz Hasan ve Hz Hüseyine dair
arkadaşlar sizden bir cevap istesem......
Hz Ali şehid edildikten sonra Hz hasan ve Hz hüseyin efendilerimiz camiye hiç gitmediler mi yoksa camide cemaatle namaza devam mı ettiler?
genclik_atesi 23.12.2005, 10:48 zannedersem gittiler, ama tabiki emin degilim.
Serkan_Devrim 23.12.2005, 12:02 cami deyimi o zamanlar yoktu. mescit denirdi. ki ibadet edilen yer demektir. ibadet için özel mekan demektir. basit ve yalın yerlerdir. ibadet için özel olarak ayrılan heryer mescittir. kaynağını hatırlamıyorum ama mescitler abbasiler devrinde mimari açıdan değiştirildi. artık basit ve yalın halleri kendilerini mimari estetiğe bıraktı. ilk defa bu zaman minare eklendi. ismi cami oldu ki cami cem den gelir. cem ise cemaattan gelir. yani cemaatin ibadet için toplandığı yer demektir. ibadet eden ve ibadet için özel mescitlri olan kişilerin camiye gidenlerden farkı yoktur.(bektaşilerin cem evleri vardır ve ibadet edildiğine göre mscittir. arap alevileri evlerini bu iş için hazırlarlar ve temizlerler. bayramdan önce iki gün temizlik sürer. ibadet edildiğine göre burasıda mescittir.) bu durumda aleviler neden camiye gitmiyor sorusu anlamını yitirir. ibadet için özel larak bir yere gitmeye gerek yoktur. temiz olan heryerde kılınabilir. imam hasan ve imam hüseyin mscide gitmişlerdir. yanılmıyorsam cami ismi abbasilerden sonra çıkmıştır.
harbiyeli 23.12.2005, 19:47 Hayir GİtmemİŞlerdİr Zaten Yezİd Ve DİĞerlerİ Onlar KarŞida Bİr Karalama Kampanyasi BaŞlatmiŞti,,camİde Hz.alİ YandaŞlarina SÜreklİ Lanet Edİlİyordu,,halk Onlar KarŞi KiŞkirtiliyordu
ne farkederki sonuç itibariyle ehlibeyit soyununda katletilme başlangıcı degılmi ha camiye gitmiş ha gitmemiş cami de onların olsun medresede
lanet yezite lanet mavyaya
(hu erenler ) (ya ali ya imam hüseyin)
cami deyimi o zamanlar yoktu. mescit denirdi. ki ibadet edilen yer demektir. ibadet için özel mekan demektir. basit ve yalın yerlerdir. ibadet için özel olarak ayrılan heryer mescittir. kaynağını hatırlamıyorum ama mescitler abbasiler devrinde mimari açıdan değiştirildi. artık basit ve yalın halleri kendilerini mimari estetiğe bıraktı. ilk defa bu zaman minare eklendi. ismi cami oldu ki cami cem den gelir. cem ise cemaattan gelir. yani cemaatin ibadet için toplandığı yer demektir. ibadet eden ve ibadet için özel mescitlri olan kişilerin camiye gidenlerden farkı yoktur.(bektaşilerin cem evleri vardır ve ibadet edildiğine göre mscittir. arap alevileri evlerini bu iş için hazırlarlar ve temizlerler. bayramdan önce iki gün temizlik sürer. ibadet edildiğine göre burasıda mescittir.) bu durumda aleviler neden camiye gitmiyor sorusu anlamını yitirir. ibadet için özel larak bir yere gitmeye gerek yoktur. temiz olan heryerde kılınabilir. imam hasan ve imam hüseyin mscide gitmişlerdir. yanılmıyorsam cami ismi abbasilerden sonra çıkmıştır.
kardeşim senin bu söylediğin işin kolayına kaçmaktır..zira o zamanlarda cami yoksa HZ Ali efendimiz nasıl camide ya da camiye giderken şehid edildi???şimdi eğer cami ismi sonradan çıkmışsa ve Hz Alininde mescidde şehid edildiği gözönüne alınırsa aleviler neden camiye bu kadar zıt?hadi bide diyelimki o zamanlar camide Hz Ali aleyhinde bişeyler söylendi(buna inanmıyorum ama olsun) şimdi niye camiye gidilmesin orada Hz muhammed Ebubekir,Ömer Osman ve Ali adına hutbeler okunup onlar övülüyor ve dediğin gibi camiler yalnız ibadet amaçlı birer mesciddir.hiç herhangi bir camide Hz Ali ye kötü bir söz söylenebilir mi???bunu işiten var mı aranızda?
ne farkederki sonuç itibariyle ehlibeyit soyununda katletilme başlangıcı degılmi ha camiye gitmiş ha gitmemiş cami de onların olsun medresede
lanet yezite lanet mavyaya
(hu erenler ) (ya ali ya imam hüseyin)
bak kardeşim ben alevi değilim ama şunu çok kesin bir şekilde dile getireyimki eğer o devirde yaşasaydım bende Hz Ali nin yanında mücadele verirdim.alevilikten maksat 1400 yıl önce olmuş bir siyasi çekişmenin kinini gütmek mi yoksa HZ Alinin yolundan gitmek mi?
muaviye ve taraftarlarına düşman olanlara sözüm yok,yalnız şu bilinmeliki kimse Hz Aliye düşman değil herkes onu sever zira o Allahın arslanıdır,halifemizdir,ilmin kapısıdır onu övmeye kelime dağarcığımdaki sözler aciz kalır...
Serkan_Devrim 26.12.2005, 13:04 kardeşim senin bu söylediğin işin kolayına kaçmaktır..zira o zamanlarda cami yoksa HZ Ali efendimiz nasıl camide ya da camiye giderken şehid edildi???şimdi eğer cami ismi sonradan çıkmışsa ve Hz Alininde mescidde şehid edildiği gözönüne alınırsa aleviler neden camiye bu kadar zıt?hadi bide diyelimki o zamanlar camide Hz Ali aleyhinde bişeyler söylendi(buna inanmıyorum ama olsun) şimdi niye camiye gidilmesin orada Hz muhammed Ebubekir,Ömer Osman ve Ali adına hutbeler okunup onlar övülüyor ve dediğin gibi camiler yalnız ibadet amaçlı birer mesciddir.hiç herhangi bir camide Hz Ali ye kötü bir söz söylenebilir mi???bunu işiten var mı aranızda?
güzel dostum ben işin kolayına kaçmak niyetinde değilim. cami mescitlere verilmiş özel bir isimdir. tarihi bir gerçek olarak bu böyledir. aksi olsaydı kuranda cami lafı geçerdi. ama hep mescid denmiştir. yani biz mescitlerimizde ibadetimizi yapıyoruz. niye camiye gelmiyorsunuz gibi saçma bir soru olamaz. siz niye cem evlerine gelmiyorsunuz? yazında caminin ibadet amaçlı bir mescit olduğunu kabul etmişsin. biz mescitlerimize cami ismini vermek zorundamıyız. ayrıca bizim camiye gitmememizin nedeni camilerde sünni imam olmasıdır. sünni imam ebu bekiri, ömeri, osmanı ve ayşeyi kabul eder.biz etmiyoruzki. allah allah. ayşe hz ali ye karşı savaşmış, diğer üçü hz alinin hakkını yemiş ve peygamberin vasiyetine karşı gelmiş. bu yüzden bu şahısları kabul etmiyoruz.bu adamları kabul eden imamın arkasında ne işimiz var? siz gelin bizim imamlarımızın arkasında namaz kılın. hem ibadetlerimiz aynı değilki. ne işimiz var camide? soru şuraya dönüyor. ibadetler neden aynı değil. bu durum kurandayok, hadislerde var. hadisler peygamberden 150 yıl sonra yazıldı. önce hz alinin haklı olduğu ortaya çıkmasın diye ebubekir ve ömer tarafından yasaklanmıştı. 150 yıl snra sebest bırakıldı ve uydurma hadisler düzüldü. bu hadislerin doğruluğunu kim ispatlayabilir. dünyanın neresinde bir dininmezhebi diğer mezhebine neden benim ibadet yerime gelmiyorsun diye sorar. yok böyle birşey. illaki bizi çok istiyorsanız siz buyrun gelin bizim ibadt yerimize. gelmezsenizde canınız sağolsun. biz sormuyoruz niye gelmiyorsunuz diye.
bak kardeşim ben alevi değilim ama şunu çok kesin bir şekilde dile getireyimki eğer o devirde yaşasaydım bende Hz Ali nin yanında mücadele verirdim.alevilikten maksat 1400 yıl önce olmuş bir siyasi çekişmenin kinini gütmek mi yoksa HZ Alinin yolundan gitmek mi?
muaviye ve taraftarlarına düşman olanlara sözüm yok,yalnız şu bilinmeliki kimse Hz Aliye düşman değil herkes onu sever zira o Allahın arslanıdır,halifemizdir,ilmin kapısıdır onu övmeye kelime dağarcığımdaki sözler aciz kalır... sunu sana dedaylarıyla aktarayım kimse nin kin gittiği yok ve yazdığımın arkasındayın camilerde yüzdeliğe vursan osmanın ve vs isimleri zikredilirken neden yapılan haksızlıklardan yada cinayetlerden bahsedilmiyor örnekse kerbala olayı madem oyle cıksın imam yada hoca nın biri desinki bizler bu insanlara haksızlık yaptık islamiyet üzerine oyunlar oynadık islam şirketleri kurduk dini butun insanlar dahil bu dolandırtık hangi alevi kardeşime sorarsan sor hiç biri demezki ben alinin hasanın huseyinin tüm erenlerin yoluna baş koymadım şaşarım bizlerin temelinde saygı sevgi hoşgöru var bence sen yanlızca yazı yazayım deme eleştirirken bin düşün bir yaz anlamı cok taktiri bol olur saygılar
sürgünde_sevdam 26.12.2005, 15:11 güze dostum ben işin kolayına kaçmak niyetinde değilim. cami mescitlere verilmiş özel bir isimdir. tarihibir gerçek olarak bu böyledir. aksi olsaydı kuranda cami lafı geöerdi. ama hep mescid denmiştir. yani biz mescitlerimizde ibadetimizi yapıyoruz. niye camiye geliyorsunuz gibi saçma bir soru olamaz. siz niye cem evlerine gelmiyorsunuz? yazında caminin ibadet amaçlı bir mescit olduğunu kabul etmişsin. biz mescitlerimize cami ismini vermek zorundamıyız. ayrıca bizim camiye gitmememizin nedeni camilerde sünni imam olmasıdır. sünni imam ebu bekiri, ömeri, osmanı ve ayşeyi kabul eder.biz etmiyoruzki. allah allah. ayşe hz ali ye karşı savaşmış, diğer üçü hz alinin hakkını yemiş ve peygamberin vasiyetine karşı gelmiş. bu yüzdn bu şahısları kabul etmiyoruz.bu adamları kabul eden imamın arkasında ne işimiz var? siz gelin bizim imamlarımızın arkasında namaz kılın. hem ibadetlerimiz aynı dğilki. ne işimiz var camide? soru şuraya dönüyor. ibadetler neden aynı değil. bu durum kurandayok, hadislerde var. hadisler peygamberden 150 yıl sonra yazıldı. önce hz alinin haklı olduğu ortaya çıkmasın diye ebubekir ve ömer tarafından yasaklanmıştı. 150 yıl snra sebest bırakıldı ve uydurma hadisler düzüldü. bu hadislerin doğruluğunu kim ispatlayabilir. dünyanın neresinde bir dininmezhebi diğer mezhebine neden benim ibadet yerime gelmiyorsun diye sorar. yok böyle birşey. illaki bizi çok istiyorsanız siz buyrun gelin bizim ibadt yerimize. gelmezsenizde canınız sağolsun. biz sormuyoruz niye gelmiyorsunuz diye. EVET aliekber doğru söyledin yüreğine sağlık yazdıklarının arkasındayımm... Bilindiği gibi namaz Farsça bir kelimdir. Namaz kelimesin Kuran´da ki karşılığı salat´tir. Salat ise dua, tanrıyı içten anıp selamlama anlamına geliyor. Allah´i içten anıp selamlamanın, duanın ise biçimi, sekli yoktur. Dua, insanin Yaratıcı ile beraberliğidir. Bunun için belli bir saat, mekan, kural yoktur. İnsan istediği vakit, istediği dilde, istediği şekilde dua edebilir, Yüce Yaratıcısına şükür edebilir. Yüce yaratıcıyı anmak, Yaratıcıyla dolu olmak, bir araya gelmek için belli bir zaman dilimi yoktur. Bu her an olmalıdır ve her anda mümkündür. İbadeti belirli zamanlarla sınırlayan kendisini biçimsel kurallar ve şekillerden arındırmamış demektir. Böylesi şekilsel bir kuşatma ise yaşamın gayesine ters bir durumdur.
güze dostum ben işin kolayına kaçmak niyetinde değilim. cami mescitlere verilmiş özel bir isimdir. tarihibir gerçek olarak bu böyledir. aksi olsaydı kuranda cami lafı geöerdi. ama hep mescid denmiştir. yani biz mescitlerimizde ibadetimizi yapıyoruz. niye camiye geliyorsunuz gibi saçma bir soru olamaz. siz niye cem evlerine gelmiyorsunuz? yazında caminin ibadet amaçlı bir mescit olduğunu kabul etmişsin. biz mescitlerimize cami ismini vermek zorundamıyız. ayrıca bizim camiye gitmememizin nedeni camilerde sünni imam olmasıdır. sünni imam ebu bekiri, ömeri, osmanı ve ayşeyi kabul eder.biz etmiyoruzki. allah allah. ayşe hz ali ye karşı savaşmış, diğer üçü hz alinin hakkını yemiş ve peygamberin vasiyetine karşı gelmiş. bu yüzdn bu şahısları kabul etmiyoruz.bu adamları kabul eden imamın arkasında ne işimiz var? siz gelin bizim imamlarımızın arkasında namaz kılın. hem ibadetlerimiz aynı dğilki. ne işimiz var camide? soru şuraya dönüyor. ibadetler neden aynı değil. bu durum kurandayok, hadislerde var. hadisler peygamberden 150 yıl sonra yazıldı. önce hz alinin haklı olduğu ortaya çıkmasın diye ebubekir ve ömer tarafından yasaklanmıştı. 150 yıl snra sebest bırakıldı ve uydurma hadisler düzüldü. bu hadislerin doğruluğunu kim ispatlayabilir. dünyanın neresinde bir dininmezhebi diğer mezhebine neden benim ibadet yerime gelmiyorsun diye sorar. yok böyle birşey. illaki bizi çok istiyorsanız siz buyrun gelin bizim ibadt yerimize. gelmezsenizde canınız sağolsun. biz sormuyoruz niye gelmiyorsunuz diye. EVET aliekber doğru söyledin yüreğine sağlık yazdıklarının arkasındayımm... Bilindiği gibi namaz Farsça bir kelimdir. Namaz kelimesin Kuran´da ki karşılığı salat´tir. Salat ise dua, tanrıyı içten anıp selamlama anlamına geliyor. Allah´i içten anıp selamlamanın, duanın ise biçimi, sekli yoktur. Dua, insanin Yaratıcı ile beraberliğidir. Bunun için belli bir saat, mekan, kural yoktur. İnsan istediği vakit, istediği dilde, istediği şekilde dua edebilir, Yüce Yaratıcısına şükür edebilir. Yüce yaratıcıyı anmak, Yaratıcıyla dolu olmak, bir araya gelmek için belli bir zaman dilimi yoktur. Bu her an olmalıdır ve her anda mümkündür. İbadeti belirli zamanlarla sınırlayan kendisini biçimsel kurallar ve şekillerden arındırmamış demektir. Böylesi şekilsel bir kuşatma ise yaşamın gayesine ters bir durumdur.
kardeşler bir kere şu "salat" mevzusunu biraz daha iyi incelemek lazım.evet salat Allahı anmak ,zikretmek ,dua,selam,namaz anlamına gelir.dediğiniz gibi Kuranda yalnızca Allahı anmak manasına gelse Taha suresindeki "Allahı anmak için namaz kıl" ayetinin meali "Allahı anmak için Allahı an " olurdu böyle çarpık bi cümlenin kuranda olması imkansızdır.namaz açıkça Allahın emridir.bir de islamda bir ibadetin yeri başka bir ibadetle doldurulmaz. yani ben oruç tutmayımda bunun yerine namaz kılayım ya da Allahı zikredeyim gibi bir şey olamaz.demek istediğim ne cem evlerinde yapılan ibadetler ne de kendi evimizde yaptığımız diğer ibadetler namazın ikamesi olamaz.namaz farzdır diğerleri nafile.ha bu semah dönmeyin anlamına gelmez ,semah dönün ama bizim üzerimizde asli görev olan namazı bir kenara bırakmayın.
takıldığımız bir mevzu da kimse size illa da camiye gidin demiyor ama bahsettiğiniz sebeplerle hareket etmek günümüzde biraz mantıksız oluyor.türkiyede ne camilerin imamları ne de cemaatleri Muaviye soyundan gelmiyor ,Muaviye taraftarı da değil.yani anlatmak istediğim sanki aleviler Hz Ali taftarı sünniler Hz Aliye karşı Muaviyeyi tutyorlarmış gibi gösterilmeye çalışılıyor.yok böyle birşey.hepimiz Hz Alinin ne kadar ulu bir zat olduğunu biliyoruz onun yolu kuran ve sünnet üzereydi biz de bu yüzden onun ve onun gibilerin yolundan gitmemiz gerrektiğinin biliyoruz.sünniler bu olayı iki sahabe arasında yaşanmış çok doğal siyasi bir olay olarak görür, bu olaya takılıp hayatlarını 1400 sene önce olmuş bitmiş bi olayın davasında şu daha haklıydı, aslında bu layıktı gibi düşüncelerle geçirmez.
evet kuranda ibadetlerin şekli tarif edilmez ama şu ibadetleri yapın diye emirler vardır.biz ibadetlerin içeriklerini Resullahın sünnetinden öğrenebiliriz.aksi taktirde biri de çıkar ben takla atarak efendim yuvarlanarak namazı kılarım zaten kuranda tarif edilmemiş namaz diyebilir?
Hz Ömer ve Hz Ebubekirin hadisleri saklaması,yasaklaması ya da tahrip etmesi söz konusu değildir.bunu söylemek bizzat HZ Aliye hakaret etmektir.bildiğiniz gibi Hz Ali diğer üç halife zamanında onların yanında şeyhül islamlık yapmıştır.bu yaklaşık olarak 25 seneye tekabul eder.şimdi soruyorum size!!Hz Ali (haşa) iki yüzlümüydü??Hz Ali (haşa) korkakmıydı??Hz Ali (haşa) hakkı, doğruyu gizledi mi??
madem hadisler değiştirildi,yasaklandı Hz Ali niye karşı çıkmadı?bunların yalnış olduğunu bile bile karşı çıkmadıysa o zaman hakkı gizledi şeyhül islamlık yaptı ama doğruyu söylemedi.diğer halifelere hoş görünmek onların tepkisini almamak için mi bunu yaptı?buna evet diyen Hz Aliye ikiyüzlü (gönlünden geçenle söylediği bir değil) demiş olur.yoksa Allahın Arslanı Hz Ali Hz ömerin askerinden mi korktu da onlar hadisleri yasaklarken onlarla mücadele etmedi?
biraaz dikkatli ve mantıklı düşünürsek hadislerin yasaklanması gibi bir olayın hiçbir zaman olamayacağı açıkça ortadadır.herkes Allahın salat derken neyi kasdettiğini açıkça anlar.
sonra Hz Ali bu saydığımız halifelerin hepsine ömürlerinin sonuna kadar bağlı kalmıştı onlara biat etmişti.Hz Ali bu insanlara kıymet vermiş onları sevmiş 25 sene onların hilafeti altında yaşamış.sanki Hz Alinin içten içe bu zatlara husumet beslediğini,bunların kendi hakkını yediğini düşündüğünü söylemek ayıp değil midir.kimin haddine böyle bir iftirada bulunmak?
son bir mesele daha var onu da söyleyeyim...
Hz Ali ömrü boyunca hiçbir namazını aksatmadı ,salat ederken (namaz kılarken ) şehid edildi.(semah dönerken ya da saz çalarken değil)...Hz Alinin yolundan gitmek onun yaptığı gibi Allaha salatta bulunmak mıdır yoksa onun hiç yapmamış olduğu semah benzeri ibadetleri yapmak mıdır?
aynı Aliden bahsediyoruz değil mi?Peygamberin amcasının oğlu,damadı olan Aliden....
sunu sana dedaylarıyla aktarayım kimse nin kin gittiği yok ve yazdığımın arkasındayın camilerde yüzdeliğe vursan osmanın ve vs isimleri zikredilirken neden yapılan haksızlıklardan yada cinayetlerden bahsedilmiyor örnekse kerbala olayı madem oyle cıksın imam yada hoca nın biri desinki bizler bu insanlara haksızlık yaptık islamiyet üzerine oyunlar oynadık islam şirketleri kurduk dini butun insanlar dahil bu dolandırtık hangi alevi kardeşime sorarsan sor hiç biri demezki ben alinin hasanın huseyinin tüm erenlerin yoluna baş koymadım şaşarım bizlerin temelinde saygı sevgi hoşgöru var bence sen yanlızca yazı yazayım deme eleştirirken bin düşün bir yaz anlamı cok taktiri bol olur saygılar
ya böyle boş bi breklentin mi var hakketen camideki adamın Hz Aliye yapılan haksızlıkla ne alakası var.niye böyle büyük bir şeyi kendi üstüne alsınki.ona ne?niye kendini haksızlık yapanlarla aynı safta tutsun.
bak kardeşim asl olan ehli sünnet inancıdır bence alevi sünni hiç farketmez bu inanca sahip olmalı.ehli sünnet inancında hz Alinin de erenlerin de yeri tartışılamaz.onların yolunda gitmek için illada alevi olmak mı lazım?ben değilim senin tabirinle sünniyim.ama ben hz Alinin de ehli beytin de takipçisiyim.
ben ehli beytten hayatta olan birini yani hüseyin efendimizin torunlarından birini ziyaret etmek için 900 km yol gidiyorum senede birkaç kez.sen hiç seyid gördün mü?onların yaşamlarını inceledin mi?eren diyorsun onlar ermek için ne yapıyorlar biliyor musun?ben bunların hepsine gözlerimle şahid oldum.bizdeki ehli beyt sevgisi oturduğumuz yerden ahkam kesmekle olmuyor işte gerektiğinde onların kapısında hizmetkarlıkla oluyor .. saygılarımla
yaptıklarından dolayı sana tşk ler yaptıkların cok güzel ama gel gelki bizler hak yoluna yaptıklarımızla asla övunmeyız hizmet bizden taktir allahdandır senin 900 km gitiğin yolda bizlerin niçe seyitleri yatmakta ayrıca dostum benim daha onceki yazımı daha samimi okursan benim ne aktarmak istediğimi sanırım anlarsın saygılar dost
yaptıklarından dolayı sana tşk ler yaptıkların cok güzel ama gel gelki bizler hak yoluna yaptıklarımızla asla övunmeyız hizmet bizden taktir allahdandır senin 900 km gitiğin yolda bizlerin niçe seyitleri yatmakta ayrıca dostum benim daha onceki yazımı daha samimi okursan benim ne aktarmak istediğimi sanırım anlarsın saygılar dost
kardeş kesinlikle övünmek gibi bir niyetim yok .ben bunu yalnız ve yalnız ehli beytin sadece alevilere has birşey olmadığını biz sünnilerin de onlara çok kıymet verdiğini anlatmak amacıyla söylemiştim yine de uyardığın için Allah senden razı olsun.
bülentişcan 28.12.2005, 16:06 :36_1_55: BİR İKİ ALKIŞ YETMEZ SANA DERVISH STADYUM GEREK:36_1_55:Sorudaki inceliğe bak,Ali den sonra gelenler namaz kılmadımı?
Çok akıllıca daha doğrusu kurnazca soru,hanı şark kurnazlığı derler ya öyle,
Amaç üzüm yemek değil,bağcıyı dövmek,
kendince bizim inanç düşüncemizi çürütüp,kendi inancını galip ve hak inancı olduğunu göstermek.
bak kardeşim asl olan ehli sünnet inancıdır bence alevi sünni hiç farketmez bu inanca sahip olmalı.
Sahi sen niye adını DERVISH sectin,mesela,MOLLA,HAFIZ,HOCA, falan deseydin,
Evet senin bu sutunlarda sunduğun söylemler doğru,anlatımlarında haklısın,amma bu senin inancının ürunu olduğu için doğru,benim için yanlış,çünkü Aleviyim.
Kurnaz soruyu soruyor,arkadaşlarda hemen yanıtlıyorlar adamın zıkrınden fikrinin ne olduğu anlaşılıyor,aceleniz ne?
onların yolunda gitmek için illada alevi olmak mı lazım?
hayırda sen hiç kuranda yada hadislerde cem duydunmu?
Sen hiç halkda,hak'kı gördün mü?
yada adem e Niyaz bend olup,secde ettinmi? (şimdi İnsana secde edilmez diye bir yanıt gelecek)
Yada ALEVİLERİ kötülemeyen bir sohbetiniz oldumu?
Hiçbir alevi de dünün olaylarının kini yoktur,bırak 1400 yıl öncesini 1993 de Camilerden cıkıp Alevi sunnisini bırak insanları senin düşünce ekseninde olanlar yakmadımı?
namazın ikamesi olamaz.namaz farzdır diğerleri nafile.ha bu semah dönmeyin anlamına gelmez ,semah dönün ama bizim üzerimizde asli görev olan namazı bir kenara bırakmayın.
Olur başka bir istek var mı?
Nesiminin bir deyişi var,
Gah çıkarım gök yüzüne seyrederim alemi,
Gah inerim yer yüzüne,alem seyreder beni,
Sana burda Ayetli,hadisli cevap vermeyeceğim,
Bizim ibadetimizde insanlar rızalaşır,cem eder,cemal cemale nıyaz edip secde ederler,Her önüne gelen giremez,bu namazı kılamaz,rıya,yalan,dolan olmaz,
Ya camii ye gidenler kimle rızalaşır? kim sorar ona kul hakkını ,nebat hakkını,mahlukat hakkını,duru ceşme basına az önceki hırsızlını,uğursuzlunu bir kenera koyar,gider,ibadetin yari baska onun yeri başka dimi.
Secde duvaramıdır,Adem e midir,
Hey dervısh sen camiine git, nazmazını kıl,orucunu tut,hanı derler ya
MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATILMAZ diye
Hani bir ayet var ya senin inancın sana benimki bana diyen yada buna benzeyen,
Alevilerde şekici ve vakitli ibadetler yoktur.
sünniler bu olayı iki sahabe arasında yaşanmış çok doğal siyasi bir olay olarak görür,
Demogoji ye bak
hadi devam et hayır ve ŞER allahtandır de,allahıda tanrıyı da şerrine alet et,
Demekki Ali ve Muaviye de aynı kefede adalet terazisine bak,
islamın ilk yılları Dünya sever Muaviye,ve Ali taht kavgasındalar ve bunu dogal görerek Muaviyeye de pay cıkartmak,oy oy oy oy
Sana bizim gözümüzdeki,gönlümüzdeki Ali yi yazmacağım,
Burdan diğer Alevi formculara sesleniyorum,
Gördünüz,okudunuz,yorumlayın,
rockçı turna 28.12.2005, 17:27 Sana bizim gözümüzdeki,gönlümüzdeki Ali yi yazmacağım,
bülentişcan abi şöyle foruma dönüp bakarsan dervish in ne ilk nede son olmadıgını görürsün. sünni olupta gelip siz alevisinizde nie camiye gitmiyosunuz, nie namaz kılmıyosunuz, nie...,nie.... diyeninden tut, şiilik,türkçülük,kürtçülük propagandası yapanına kadar bir cok vakaa mevcuttur burda. hiç biri aleviliği anlamaya calısmaz, sadece onu kendi istedikleri kalıba sokup bizi sorguya cekerler akıllarınca!!! walla ben yoruldum artık ne yalan söyliiim, foruma ilk geldigim zaman bir coguna cewap yazdım ama artık mecbur kalmadıkca cevap yazasım yok. bi tane diil iki tane deil. bişey anlatamazsın bunlara banlanana kadar zorlarlar...
şahsen bu konu hakkında yazdıklarına katılıyorum ve bence eklenecek baska bişeyde yokk.
Yakapınarlı 28.12.2005, 17:31 :36_1_55: BİR İKİ ALKIŞ YETMEZ SANA DERVISH STADYUM GEREK:36_1_55:Sorudaki inceliğe bak,Ali den sonra gelenler namaz kılmadımı?
Çok akıllıca daha doğrusu kurnazca soru,hanı şark kurnazlığı derler ya öyle,
Amaç üzüm yemek değil,bağcıyı dövmek,
kendince bizim inanç düşüncemizi çürütüp,kendi inancını galip ve hak inancı olduğunu göstermek.
Sahi sen niye adını DERVISH sectin,mesela,MOLLA,HAFIZ,HOCA, falan deseydin,
Evet senin bu sutunlarda sunduğun söylemler doğru,anlatımlarında haklısın,amma bu senin inancının ürunu olduğu için doğru,benim için yanlış,çünkü Aleviyim.
Kurnaz soruyu soruyor,arkadaşlarda hemen yanıtlıyorlar adamın zıkrınden fikrinin ne olduğu anlaşılıyor,aceleniz ne?
hayırda sen hiç kuranda yada hadislerde cem duydunmu?
Sen hiç halkda,hak'kı gördün mü?
yada adem e Niyaz bend olup,secde ettinmi? (şimdi İnsana secde edilmez diye bir yanıt gelecek)
Yada ALEVİLERİ kötülemeyen bir sohbetiniz oldumu?
Hiçbir alevi de dünün olaylarının kini yoktur,bırak 1400 yıl öncesini 1993 de Camilerden cıkıp Alevi sunnisini bırak insanları senin düşünce ekseninde olanlar yakmadımı?
Olur başka bir istek var mı?
Bizim ibadetimizde insanlar rızalaşır,cem eder,cemal cemale nıyaz edip secde ederler,Her önüne gelen giremez,bu namazı kılamaz,rıya,yalan,dolan olmaz,
Ya camii ye gidenler kimle rızalaşır? kim sorar ona kul hakkını ,nebat hakkını,mahlukat hakkını,duru ceşme basına az önceki hırsızlını,uğursuzlunu bir kenera koyar,gider,ibadetin yari baska onun yeri başka dimi.
Secde duvaramıdır,Adem e midir,
Hey dervısh sen camiine git, nazmazını kıl,orucunu tut,hanı derler ya
MÜSLÜMAN MAHALLESİNDE SALYANGOZ SATILMAZ diye
Hani bir ayet var ya senin inancın sana benimki bana diyen yada buna benzeyen,
Alevilerde şekici ve vakitli ibadetler yoktur.
Demogoji ye bak
hadi devam et hayır ve ŞER allahtandır de,allahıda tanrıyı da şerrine alet et,
Demekki Ali ve Muaviye de aynı kefede adalet terazisine bak,
islamın ilk yılları Dünya sever Muaviye,ve Ali taht kavgasındalar ve bunu dogal görerek Muaviyeye de pay cıkartmak,oy oy oy oy
:3: :36_1_55: :36_7_8: tebrik ederim bülent işcan harika bir cevap verdiniz bencede 1 yada kişi değiller anlat anlat tekrar başa dön.artık sadece öğrenmeye çalışsınlar ne diyelim.
:36_1_55: BİR İKİ ALKIŞ YETMEZ SANA DERVISH kendince bizim inanç düşüncemizi çürütüp,kendi inancını galip ve hak inancı olduğunu göstermek.,
kardeşim benim kimsenin inancını çürütme gibi bir amacım yok .HAK gün gibi ortadadır,görmek istemeyenler görmesinler ....
:Sahi sen niye adını DERVISH sectin,mesela,MOLLA,HAFIZ,HOCA, falan deseydin,,
bu kelimelerin anlamını biliyorsan molla ,hafız,hoca olmak için belirli bir eğitimden geçmek lazım ,ben öyle bir eğitimden geçmediğimden bunları kullanamam.ha eğer sen mollalığı bir yobazlık,bağnazlık olarak biliyorsan sana diyecek pek bir şey yok.
:Evet senin bu sutunlarda sunduğun söylemler doğru,anlatımlarında haklısın,amma bu senin inancının ürunu olduğu için doğru,benim için yanlış,çünkü Aleviyim.
,
Alevi olman neyi değiştirir ben hep akla mantığa dayalı sorular sordum senin de mantıklı cevabın varsa söyle biz de hakikati öğrenelim.
:hayırda sen hiç kuranda yada hadislerde cem duydunmu?
Sen hiç halkda,hak'kı gördün mü?,
nickimi sormuştun "yaradanı severiz yaradandan ötürü" diyen biri
olduğumdan.sanırım bu cevap kafidir
:Yada ALEVİLERİ kötülemeyen bir sohbetiniz oldumu?,
aleviliğin ne olduğunu bi anlasak tarikat mı mezheb mi ayrı bir din mi?belki alevilik hakkında bir sohbet ederdik.
:Olur başka bir istek var mı?
Bizim ibadetimizde insanlar rızalaşır,cem eder,cemal cemale nıyaz edip secde ederler,Her önüne gelen giremez,bu namazı kılamaz,rıya,yalan,dolan olmaz,,
bak bak bir de beni demogojiyle suçlayana!!!sen sanki ben millete semah dönme izni verecek şahısmışım gibi göstermişsin . seni gidi provakatör seni!!!
:Ya camii ye gidenler kimle rızalaşır? kim sorar ona kul hakkını ,nebat hakkını,mahlukat hakkını,duru ceşme basına az önceki hırsızlını,uğursuzlunu bir kenera koyar,gider,ibadetin yari baska onun yeri başka dimi.,
senin anlamadığın bir nokta var.o bahsettiğin adamlar ne kadar adi insanlarmışki namaz kıldıkları halde hırsızlık yapıyorlarmış..bi de namaz kılmasalar kimbilir ne yaparlardı...
yani demek istediğim namaz kılmak ,adamı hırsızlık yapma olanağı vermemişki o adi adamı hırsızlık yapma seviyesine getirmiş.
:Alevilerde şekici ve vakitli ibadetler yoktur.,
sana birşey sorayım alevilerin bu şekilsiz vakitsiz ibadetleri nerden, ne zaman ,kim tarafından ortaya çıkmış?sakın Hz Ali deme gibi bir gaf yapma çünkü biz onun nasıl ibadet ettiğini gayet iyi biliyoruz.
:Demogoji ye bak
hadi devam et hayır ve ŞER allahtandır de,allahıda tanrıyı da şerrine alet et,,
benim hangi yazımda bu kelimeler geçiyor demogoji yapan ortada..ama madem bu konuyu açtın.....
Allah "ayette size gelen hayır Allahtan ,şer kendi nefsinizdendir "diyor bende iman ediyorum..
hayrın ve şerin Allahtan olması başka bir anlamdadır.dünyadaki hayırlı ve şerli herşeyi yaratan Allahtır.içki içmek şerdir ama içkiyi ,onun yapıldığı üzümü yaratan Allahtır.bu manada hayır ve şer Allahtandır.sen nefsine uyup içki içersen senin içki içmeni Allah emrettiğinden değil kendi nefsine uyduğyundandır bu manada da başına gelen şer senin nefsindendir.
inşaallah anlatabilmişimdir.
:Demekki Ali ve Muaviye de aynı kefede adalet terazisine bak,
ey muaviyenin kalbini yarmışta içindeki herşeyi görmüş gibi konuşan kardeşim,kimsenin Hz Aliyle Hz Muaviyeyi aynı keseye koyduğu yok.senin onların makamını ölçecek kadar büyük terazin mi var?sonra sanane hangisi daha üstünmüş sana mı kalmış hangi insanın daha üstün olduğunu belirlemek.hemen alınma ben aynı soruyu aynı zamanda kendi nefsime de soruyorum.
tekrar tekrar söylüyorum ben o devirde yaşasaydım Hz Alinin yanında olurdum.ben Muaviyeyi tutuyor değilimki beni böyle şeylerle itham ediyorsun.
hoşgörü dediğin annenden babandan öğrendiğin kulaktan dolma hiç bir tarihi kıymeti olmayan çürük iddalarla Sahabeleri ki bunların içinde cennetle müjdelenmişlerde var suçlamak, karalamak mı????
bülentişcan 29.12.2005, 08:39 DERVISH
senin hiç bir yazına yanıt vermiyecem-
al cennet senin olsun,kıl namazını,tut orucunu, sanane bizim inancımızdan öğrenme aleviliği ,gölge etme olmazmı.
Serkan_Devrim 29.12.2005, 12:00 kardeşim benim kimsenin inancını çürütme gibi bir amacım yok .HAK gün gibi ortadadır,görmek istemeyenler görmesinler ....
bencede hak gün gibi ortada. görmek isteyene tabi. peygamberin vasiyetinin yazılmasına ömerin karşı çıktığı, hz alinin hakkının yendiği, ebu bekirin fedek hurmalığını haksız yere gaspettiği, ömerin peygamberin kızının evini bastığı, peygamberin kızının evini içerdekilerle yakacağını söylemesi, eve baskın yapıp fatımanın çocuğunu düşürmesi, osmanın yolsuzlukları, peygamberin iki torununun öldürüldüğü, hz aliye küfredenin(örnek muaviye) münafık olduğu, böyle bir münafığı övenin veya ona hazreti diyenin de münafık olduğu gün gibi ortada olan gerçeklerdir. yüreğin varsa bunları inkar et, bende sana sünni kaynaklarla doğru olduklarını kanıtlayayım.
Serkan_Devrim 29.12.2005, 12:08 ey muaviyenin kalbini yarmışta içindeki herşeyi görmüş gibi konuşan kardeşim,kimsenin Hz Aliyle Hz Muaviyeyi aynı keseye koyduğu yok.senin onların makamını ölçecek kadar büyük terazin mi var?sonra sanane hangisi daha üstünmüş sana mı kalmış hangi insanın daha üstün olduğunu belirlemek.hemen alınma ben aynı soruyu aynı zamanda kendi nefsime de soruyorum.
tekrar tekrar söylüyorum ben o devirde yaşasaydım Hz Alinin yanında olurdum.ben Muaviyeyi tutuyor değilimki beni böyle şeylerle itham ediyorsun.
hoşgörü dediğin annenden babandan öğrendiğin kulaktan dolma hiç bir tarihi kıymeti olmayan çürük iddalarla Sahabeleri ki bunların içinde cennetle müjdelenmişlerde var suçlamak, karalamak mı????
dostum bizim muaviyeyle hz Aliyi ölçeck büyük bir terazimiz var. aklımız. onların makamını ölçmek bir yana mukayse bile edemeyiz. zira kara ile ak arasındaki farkı göremiyen kördür. o devirde yaşasaydın hz Aliyi tutardın ama bu devirde muaviyeye hazret çekebiliyorsun. peygamber gadir hum da şöyle dedi. 'ben kimin mevlasıysam bu ali de onun mevlasıdır. Allahım onun dostuna dost düşmanına düşman ol. onunla savaşanla sende savaş.' bu durumda bilmen gerekirki hz Ali ye savaş açan ayşeyle talhayla zübeyrle, muaviyeyle Allah ta savaşmıştır. Allahın savaştığı kişiyle bizim düşmanlığımız vardır. onları sevmeyiz,onlara hazret demeyiz. umarım sende bizi anlamışsıdır.
Serkan_Devrim 29.12.2005, 12:15 bu arada çürük dediğin iddalar senin mezhebinin kurucularına, senin büyük üstatlarına buharilere, taberilere, ibnul esirlere, haytemilere, ahmet ibin hambellere dayanıyor. laf salataları yazacağına aç ta kendi üstatlarının yazdıklarını oku. şu cennetle müjdelenme safsatasınıda bırak artık. sen eğer peygamberin vasiyet yazdırmasını engelleyen ve peygambere sayıklıyor diyen, onun kızını yakmaya çalışan birine veya hz Aliye karşı haksız yere savaşaçana cennet müjdesi verildiğine inanıyosan sende zaten akla dayalı bir araştırma yok demektir. gerçeği aramak için değil de demagoji yapmak için buradasın demektir. çok istersen sana kendi alimlerindn kanıtlar sunayım.
kardeş kesinlikle övünmek gibi bir niyetim yok .ben bunu yalnız ve yalnız ehli beytin sadece alevilere has birşey olmadığını biz sünnilerin de onlara çok kıymet verdiğini anlatmak amacıyla söylemiştim yine de uyardığın için Allah senden razı olsun.allah sendende razi olsun ayrıca benimde alevi olmayan ama aleviliğin sevgi ve hoşgoruşünü savunuyorlar ve bunlerı duydukca dahada seviniyorum
sana başimdan gecen bir olayı aktarayım
arkadaşimizin biri yanıma geldi bana (olduğu gibi yazıyorum) bilader sen neden boynunda kılıç kakıyon
bende kendisine alevi olduğugumu ayrıca alevi olmadanda takabilecagini aktardım (tabiki ikna edemedim) beraberce o mahledeki camiye gittik hocaya soracaz ben konuşmadan o hocaya sordu
hocada benim alevi oldugumu bilmediğinden ( soylediklerini aktarıyorum) cocuklar hz aliyi bizlerde severiz ama aleviler ana allah gibi taparlar gibi bir surü senaryo cizdi tabi ben dayanamadım hocam senki hak yoluna baş koymuş insanlari isllamiyeti sevdirmek onları dogrulugu sevgiyi sadakati aktaracağına soylediklerin allahın sana emrettikleriyle uyuşuyormu sen nasılda insanları kandırırsın bizler in allahı allahdır onun birliğine inanır oylede itikat ederiz hz muhammed de allahın bize gönderdigi elcidir merhameti yuceliği islamiyete verdiği değerle cok severiz ama hz ali başkadır o yiğittir o merhametlidir bunu boyle bil dedim ama tabiki vadandaş davul çalmaktaki ısrarını anlamak mumkun olmadı yanı dostum sen yada ben ne soylersek soyleyelim ilk önçe yaraya merhem calalım sonrada nedenini hep beraber bulalım yoksa o hocanın yaptıgı gibi birileri calar birileride oynar sevgilerimle erenler seninle olsun
allah sendende razi olsun ayrıca benimde alevi olmayan ama aleviliğin sevgi ve hoşgoruşünü savunuyorlar ve bunlerı duydukca dahada seviniyorum
sana başimdan gecen bir olayı aktarayım
arkadaşimizin biri yanıma geldi bana (olduğu gibi yazıyorum) bilader sen neden boynunda kılıç kakıyon
bende kendisine alevi olduğugumu ayrıca alevi olmadanda takabilecagini aktardım (tabiki ikna edemedim) beraberce o mahledeki camiye gittik hocaya soracaz ben konuşmadan o hocaya sordu
hocada benim alevi oldugumu bilmediğinden ( soylediklerini aktarıyorum) cocuklar hz aliyi bizlerde severiz ama aleviler ana allah gibi taparlar gibi bir surü senaryo cizdi tabi ben dayanamadım hocam senki hak yoluna baş koymuş insanlari isllamiyeti sevdirmek onları dogrulugu sevgiyi sadakati aktaracağına soylediklerin allahın sana emrettikleriyle uyuşuyormu sen nasılda insanları kandırırsın bizler in allahı allahdır onun birliğine inanır oylede itikat ederiz hz muhammed de allahın bize gönderdigi elcidir merhameti yuceliği islamiyete verdiği değerle cok severiz ama hz ali başkadır o yiğittir o merhametlidir bunu boyle bil dedim ama tabiki vadandaş davul çalmaktaki ısrarını anlamak mumkun olmadı yanı dostum sen yada ben ne soylersek soyleyelim ilk önçe yaraya merhem calalım sonrada nedenini hep beraber bulalım yoksa o hocanın yaptıgı gibi birileri calar birileride oynar sevgilerimle erenler seninle olsun
kardeşim ilk başta şunu söyleyim ben bu yazdıkların konusunda senle tamamen aynı inanca ve itikata sahibim.yalnız bazı arkadaşlar bizim gibi Hz Aliyi "pir, mürşid" yani doğruyu hakkı gösteren, Hakka ulaşmamızı sağlayan ulu bir kişi görmekten ziyade Onu Allah ilan etmişler.bu söylediklerimi önceki yazılara bakarsan açıkça görebilirsin.
maalesef bizim bu arkadaşlar gibi cami imamlarının bazıları da böyle cahil olduğundan yüzyıllardır biz aynı maya ile yoğurulmuş kardeşler bir olamıyoruz.
sevgi saygı ve muhabbetlerimle...
Serkan_Devrim 31.12.2005, 16:26 kardeşim ilk başta şunu söyleyim ben bu yazdıkların konusunda senle tamamen aynı inanca ve itikata sahibim.yalnız bazı arkadaşlar bizim gibi Hz Aliyi "pir, mürşid" yani doğruyu hakkı gösteren, Hakka ulaşmamızı sağlayan ulu bir kişi görmekten ziyade Onu Allah ilan etmişler.bu söylediklerimi önceki yazılara bakarsan açıkça görebilirsin.
maalesef bizim bu arkadaşlar gibi cami imamlarının bazıları da böyle cahil olduğundan yüzyıllardır biz aynı maya ile yoğurulmuş kardeşler bir olamıyoruz.
sevgi saygı ve muhabbetlerimle...
sevgili derviş. ben önceki yazılara bakınca Ali nin Allah olduğuna dair bir yazı göremedim. önceki yazılar dediğin diğer konu başlıklarımı? olay Ali nin Allah yada bir insan olması değildir. cami yi zorla kabul ettirmeye çalışmanızdır. hiç bir ortadoks bir katoliğin kilisesine gitmez veya katolik protestanın kilisesine gitmez. ibadetin nerde yapıldığı önemli değildir. bu konuda yasağı ve ya kuralı kuran koyar. o mescit demiş. biz ibadetimizi mescitte yapıyoruz. rehber olarakta Ali yolunda ilerliyoruz. illa ki birilerini(ayşe, ebu bekir, ömer, osman, talha, zübeyr, halid bin velit vb) zorla sevdirmeye çalışmanız saçmalık. niye sevmiyorsunuz? gibi sorular kısıtlayıcıdır. biz size niye böyle yapmıyorsunuz, niye şöyle yapmıyorsunuz diyormuyuz? bizim size karıştığımız yok. sizde bize karışmayın. bırakın ibadetimizi istediğimiz yerde yapalım. konu burdan açıldı. Ali Alllahmış, değilmiş. forumu doğru okursan herkesin bu konudaki düşüncesi aynı değil. isteyende inanır. konu hakkında reddedemeyeceğiniz gerçeklere gelince kıvırmak için illaki yok efendim siz Alinin Allah olduğuna inanıyorsunuz gibi manevralara gerek yok. Ali ilk üç halifeyi seviyordu dediniz. bende bu konu hakkında sorular yönelttim. cevap vermediniz. cami dediniz. onada cevap verdim. ama siz cevap veremediğiniz yerde hemen konuyu başka yerlere çekmeyin. şurası açık ki tarihte ki siyasi olaylar bakımından biz haklıyız. siz kendi yazdığınız tarihle bile bıunu inkar edemiyecek durumdasınız. amacım sizinle savaş değil. yalnız Alevilerin yakasını bırakın artık diyorum. kendi inancınızı sorgulayın. siz sağlamdamı olduğunuzu sanıyorsunuz. başkasında ayıp aramak yerine kendi ayıplarınızla ilgilenin(lütfen yalnış anlamayın. bu bir itham değil. ayıptan kastım bize yönelttiğiniz suçlamalardır. inanç konusunda) herşeye rağmen sizi kırdıysam veya üslubum biraz sert olduysa sizden özür dilerim. size iyi yıllar dilerim.
arkadaslar imam hasan hz.alinin ölümünden sonra islamin en büyük imami ulamasidir (yani islam yorumcusu) sonradan islam cikar catismasina dönüstügünde öldürülmüstür.yani muaviyenen birlikte
sevgili derviş. ben önceki yazılara bakınca Ali nin Allah olduğuna dair bir yazı göremedim. önceki yazılar dediğin diğer konu başlıklarımı? olay Ali nin Allah yada bir insan olması değildir. cami yi zorla kabul ettirmeye çalışmanızdır. hiç bir ortadoks bir katoliğin kilisesine gitmez veya katolik protestanın kilisesine gitmez. ibadetin nerde yapıldığı önemli değildir. bu konuda yasağı ve ya kuralı kuran koyar. o mescit demiş. biz ibadetimizi mescitte yapıyoruz. rehber olarakta Ali yolunda ilerliyoruz. illa ki birilerini(ayşe, ebu bekir, ömer, osman, talha, zübeyr, halid bin velit vb) zorla sevdirmeye çalışmanız saçmalık. niye sevmiyorsunuz? gibi sorular kısıtlayıcıdır. biz size niye böyle yapmıyorsunuz, niye şöyle yapmıyorsunuz diyormuyuz? bizim size karıştığımız yok. sizde bize karışmayın. bırakın ibadetimizi istediğimiz yerde yapalım. konu burdan açıldı. Ali Alllahmış, değilmiş. forumu doğru okursan herkesin bu konudaki düşüncesi aynı değil. isteyende inanır. konu hakkında reddedemeyeceğiniz gerçeklere gelince kıvırmak için illaki yok efendim siz Alinin Allah olduğuna inanıyorsunuz gibi manevralara gerek yok. Ali ilk üç halifeyi seviyordu dediniz. bende bu konu hakkında sorular yönelttim. dediniz. onacevap vermediniz. cami da cevap verdim. ama siz cevap veremediğiniz yerde hemen konuyu başka yerlere çekmeyin. şurası açık ki tarihte ki siyasi olaylar bakımından biz haklıyız. siz kendi yazdığınız tarihle bile bıunu inkar edemiyecek durumdasınız. amacım sizinle savaş değil. yalnız Alevilerin yakasını bırakın artık diyorum. kendi inancınızı sorgulayın. siz sağlamdamı olduğunuzu sanıyorsunuz. başkasında ayıp aramak yerine kendi ayıplarınızla ilgilenin(lütfen yalnış anlamayın. bu bir itham değil. ayıptan kastım bize yönelttiğiniz suçlamalardır. inanç konusunda) herşeye rağmen sizi kırdıysam veya üslubum biraz sert olduysa sizden özür dilerim. size iyi yıllar dilerim.
Alıntı:
Kizilbas 66´isimli üyeden Alıntı
thunderstorm a cevap...
Her Alevinin Aleviyim diyenin önce bu inanci nasil algiladigi,tanimladigi irdelenmelidir.Eerkan 82 arkadasimin yazdiklarina katiliyorum güzel ve kisa sekilde aciklamis. Senin Alevi olup olmadigini bilemiyorum ama yazdiklarina bakilirsa daha cok Sii-Caferi ekseninde oldugunu varsayiyorum.Anadolu Alevisi olmak ,olabilmek sadece Ali yi sevmekle olmuyor.Eger böyle bir durum kabul edilseydi tayyip erdoganda Alevi olmasi gerekirdi.Cünkü o da Hz.Ali yi sevdigini belirtmisti.Alevilik bogazina Zülfikar kilici takmaklada olunmuyor ama tabi bu bir sevginin ,bagliligin ifadesi saygi duymaliyiz.Zülfikar takanlarada söylemis oldugun ifadeler hos degil onur zedeleyici,yazdiklarina dikkat et bunlar bir Aleviye yakismayan sözler.
Anadolu Aleviliginde Hz.Ali nin yeri ve anlami bugüne kadar gelen SIR larla anlatilmis deyislerde ve düvaz larda ifsa edilmistir.Bir cok Erenlerin ve Alevi ozanlarin siirlerinde bunu görebiliriz.Alevilerin 7 ulu ozanindan Virani söyle der :
Evvel odur ahir odur
Tayyip odur Tahir odur
Batin odur zahir odur
Ali Ali Ali Ali
Burada görüldügü gibi Ali ,askin bir varlik anlaminda Tanrisallik iceren bir kavramdir.Siirde belirtilen bütün nitelikler Allah in nitelikleridir.Oysa Virani bunu Ali de görüyor tanrinin Ali oldugunu söylüyor.Büyük Alevi ozani Pir Sultan Abdal bir dörtlügünde söyle diyor :
Gafil kaldir su gönlünden gümani
Bu mülkün sahibi Ali degil mi ?
Yaratmistir onsekizbin alemi
Rizklarini veren Ali degil mi ?
Bu deyisinde Ali nin tanri oldugunu ,evreni yarattigini hicbir tartismaya eksiklige yol acmayacak sekilde belirtiyor.Devam edelim Sahkulu dergahinin son Postnisini Mehmet Ali Hilmi Dedebaba ya göre " Tanri Ali nin kisiliginde insan niteligi icinde gözlere acilir.Varlik kavrami altinda toplanan ne varsa bastanbasa Ali dir :
Aynayi tuttum gözüme
Ali göründü gözüme
Nazar eyledim özüme
Ali göründü gözüme
Bu deyise göre Ali bütün varliklarin özüdür,yaraticisidir,tanriya yükletilen,onda varsayilan bütün nitelikler,yetenekler,gücler Ali de vardir.Ali tanrinin kendisidir.Evreni yaratanda insani koruyacak olanda gene Ali dir.Dolayisiyla melamet hirkasi adli türküde ( derisi yüzülen Nesimi nin siiri ) yar Ali yaradan Ali can Ali canan Ali nin anlamida yukarida acikladigim gibi Anadolu Aleviliginde
Ali ye verilen kavram ve misyondur.
Sözlerimi 19.yüzyilda yasamis Alevi-Kizilbas sairi Dervis Ali nin siiriyle noktalamak istiyorum :
Yeri gögü arsi kürsü yaratan
Men Ali den baska tanri görmedim
HIZIR YARDIMCINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN
Saygilarimla...........
sevgili kardeşim ben işi kıvırma gibi bir yola gitmiyorum işte yukarıdaki yazı da Ali Allahtır diyen bir arkadaş ve bir ozan foruma daha dikkatli bakınca daha başka isimlerde var aynı idda da bulunan.ben zaten bütün aleviler böyle inanıyor demedimki ,böyle inananlar da var dedim.işte ispatı....
elbette kimseyi sevmek zorunda değilsin,ben illa da camiye gidin de demiyorum kimseye.yalnız namazı inkar edenlere benim sözüm bir ibadeti yapmazsan günahkar olursun ,böyle bir ibadet yoktur dersen kafir olursun demeye çalışıyorum.inşaallah anlatabilmişimdir.
inançları sorgulamaya gelince.senin Allaha inanıp inanmamam, namaz kılıp kılmaman beni hiç ilgilendirmez.banane bunlardan.ama dikkat edersen ben forumda "soru-yanıt" bölümünde yazıyorum.soru soruyorum yanıtı olan varsa cevaplasın isterim.bir de bu bölümde mesela "kuran değişti mi?" diye bir başlık altın da bir sürü yazı yazılı bunlar da inanç sorgulamıyor mu?inanç sorgulamak yanlışsa bu arkadaşlarında yanlış yaptığı ortada ,onları neden uyarmıyorsun?
manevradan bahstmişsin bence manevra yapanlar cevap veremediğinden beni formdan göndermeye çalışan arkadaşlardır.
ben Hz Alinin karşısında değilimki Onunla beraberim Onun yolunda gitmeye çalışıyorum.Alevilik bu ise ben de Aleviyim.ama Hz ebubekiri de severim Ömer de Osmanı da Ayşeyi de.bu insanları Allah ve peygamber de methetmiş.mesela Hz Ebubekir için resullah şöyle diyor:"bütün ümmetimin imanını bir tarafa Ebubekirin imanını öbür tarafa koysanız Ebubekirinki ağır basar".şimdi bu hadiste uydurmadır falan dersen Kurandan
Tevbe(*) Sûresinin 40 (http://www.diyanet.gov.tr/kuran/meal.asp?page_id=192). Ayetinde Eğer siz ona (Peygamber’e) yardım etmezseniz, (biliyorsunuz ki) inkar edenler onu iki kişiden biri olarak (Mekke’den) çıkardıkları zaman, ona bizzat Allah yardım etmişti. Hani onlar mağarada bulunuyorlardı. Hani o arkadaşına, “Üzülme, çünkü Allah bizimle berâber” diyordu. Allah da onun üzerine güven duygusu ve huzur indirmiş, sizin kendilerini görmediğiniz bir takım ordularla onu desteklemiş, böylece inkar edenlerin sözünü alçaltmıştı. Allah’ın sözü ise en yücedir. Allah mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.
Allahın, peygamberin arkadaşı dediği şahsı sevmem ,tıpkı Hz Ali gibi Onu da kendime örnek almam yanlış mıdır?
yaptığımız birbirimizi kırmak falan değildir,Hz Alinin dediği gibi "bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum".biligilerimizi paylaşıp doğruyu bulmaktır.siz bendeki bir yanlışı benim yüzüme söylerseniz buna çok memnun olur,Allah sizden razı olsun derim.
selametle kalın.......
arkadaşlar bir ufak soru daha sorayım.sorumun ardında herhangi bir art niyet yok bunun cevabını alınca bu konuyla ilgili başka bir soruda sormayacağım...yalnızca öğrenme niyetiyle sorulmuştur.
Hacı Bektaş veli Hazretlerinin türbrsini ziyaret ettim ve oradaki camide namaz kıldım.oradaqki cami Hacı bektaş veli zamanında mı yapıldı yoksa daha sonra mı?
bir de orada dikkatimi çeken birşey vardı dışarıdaki çeşmede israil bayrağında da bulunan yahudi yıldızı var.yahudilerin çeşmelere bu tür işaretler korak insanların su içerken onların önünde eğilmeleri için bunları yaptığını duymuştum.bu sizinde dikkatinizi çekti mi ben 2 sene önce gittim en son eğer kaldırıldıysa bundan haberdar olmak isterim.bu çeşmeyi kim yaptırmış ,o işareti kim koymuş?bir bilginiz varsa öğrenmek isterim.
rockçı turna 01.01.2006, 03:08 arkadaşlar bir ufak soru daha sorayım.sorumun ardında herhangi bir art niyet yok bunun cevabını alınca bu konuyla ilgili başka bir soruda sormayacağım...yalnızca öğrenme niyetiyle sorulmuştur.
Hacı Bektaş veli Hazretlerinin türbrsini ziyaret ettim ve oradaki camide namaz kıldım.oradaqki cami Hacı bektaş veli zamanında mı yapıldı yoksa daha sonra mı?
.
merhaba!
içerisinde namaz kıldıgınız, pir in makamındaki camii II. mahmut tarafından 1826 yılında, bektaşi katliamından sonra yapılmıştır. bilirsiniz alevi bektaşiler -aralarında istisnalar olmakla beraber- ibadetlerini camilerde yapmazlar.
yani sözkonusu camii alevilerin en kutsal mekanlarına dikilmiş osmanlı alevi katliamlarının ve asimilasyonunun da bir simgesidir bana göre.
ayrıca bir cok asimilasyoncu gercegi bildiği halde yinede bakın hacı bektaş dergahında bile camii vardır. alevilerin pir saydıgı hacı bektas ta camiye gitmiştir, peki aleviler neden gitmezler v.b. şekilde pişkince bu olayı kullanmaya devam etmektedir:3D_NG (8)
diğer sorunuz hakkındaysa bir fikrim yok.
merhaba!
içerisinde namaz kıldıgınız, pir in makamındaki camii II. mahmut tarafından 1826 yılında, bektaşi katliamından sonra yapılmıştır. bilirsiniz alevi bektaşiler -aralarında istisnalar olmakla beraber- ibadetlerini camilerde yapmazlar.
yani sözkonusu camii alevilerin en kutsal mekanlarına dikilmiş osmanlı alevi katliamlarının ve asimilasyonunun da bir simgesidir bana göre.
ayrıca bir cok asimilasyoncu gercegi bildiği halde yinede bakın hacı bektaş dergahında bile camii vardır. alevilerin pir saydıgı hacı bektas ta camiye gitmiştir, peki aleviler neden gitmezler v.b. şekilde pişkince bu olayı kullanmaya devam etmektedir:3D_NG (8)
diğer sorunuz hakkındaysa bir fikrim yok.
bu konu da beni aydınlattığın için sağol kardeşim.
Serkan_Devrim 02.01.2006, 15:36 Alıntı:
Kizilbas 66´isimli üyeden Alıntı
thunderstorm a cevap...
Her Alevinin Aleviyim diyenin önce bu inanci nasil algiladigi,tanimladigi irdelenmelidir.Eerkan 82 arkadasimin yazdiklarina katiliyorum güzel ve kisa sekilde aciklamis. Senin Alevi olup olmadigini bilemiyorum ama yazdiklarina bakilirsa daha cok Sii-Caferi ekseninde oldugunu varsayiyorum.Anadolu Alevisi olmak ,olabilmek sadece Ali yi sevmekle olmuyor.Eger böyle bir durum kabul edilseydi tayyip erdoganda Alevi olmasi gerekirdi.Cünkü o da Hz.Ali yi sevdigini belirtmisti.Alevilik bogazina Zülfikar kilici takmaklada olunmuyor ama tabi bu bir sevginin ,bagliligin ifadesi saygi duymaliyiz.Zülfikar takanlarada söylemis oldugun ifadeler hos degil onur zedeleyici,yazdiklarina dikkat et bunlar bir Aleviye yakismayan sözler.
Anadolu Aleviliginde Hz.Ali nin yeri ve anlami bugüne kadar gelen SIR larla anlatilmis deyislerde ve düvaz larda ifsa edilmistir.Bir cok Erenlerin ve Alevi ozanlarin siirlerinde bunu görebiliriz.Alevilerin 7 ulu ozanindan Virani söyle der :
Evvel odur ahir odur
Tayyip odur Tahir odur
Batin odur zahir odur
Ali Ali Ali Ali
Burada görüldügü gibi Ali ,askin bir varlik anlaminda Tanrisallik iceren bir kavramdir.Siirde belirtilen bütün nitelikler Allah in nitelikleridir.Oysa Virani bunu Ali de görüyor tanrinin Ali oldugunu söylüyor.Büyük Alevi ozani Pir Sultan Abdal bir dörtlügünde söyle diyor :
Gafil kaldir su gönlünden gümani
Bu mülkün sahibi Ali degil mi ?
Yaratmistir onsekizbin alemi
Rizklarini veren Ali degil mi ?
Bu deyisinde Ali nin tanri oldugunu ,evreni yarattigini hicbir tartismaya eksiklige yol acmayacak sekilde belirtiyor.Devam edelim Sahkulu dergahinin son Postnisini Mehmet Ali Hilmi Dedebaba ya göre " Tanri Ali nin kisiliginde insan niteligi icinde gözlere acilir.Varlik kavrami altinda toplanan ne varsa bastanbasa Ali dir :
Aynayi tuttum gözüme
Ali göründü gözüme
Nazar eyledim özüme
Ali göründü gözüme
Bu deyise göre Ali bütün varliklarin özüdür,yaraticisidir,tanriya yükletilen,onda varsayilan bütün nitelikler,yetenekler,gücler Ali de vardir.Ali tanrinin kendisidir.Evreni yaratanda insani koruyacak olanda gene Ali dir.Dolayisiyla melamet hirkasi adli türküde ( derisi yüzülen Nesimi nin siiri ) yar Ali yaradan Ali can Ali canan Ali nin anlamida yukarida acikladigim gibi Anadolu Aleviliginde
Ali ye verilen kavram ve misyondur.
Sözlerimi 19.yüzyilda yasamis Alevi-Kizilbas sairi Dervis Ali nin siiriyle noktalamak istiyorum :
Yeri gögü arsi kürsü yaratan
Men Ali den baska tanri görmedim
HIZIR YARDIMCINIZ ALI KILAVUZUNUZ OLSUN
Saygilarimla...........
sevgili kardeşim ben işi kıvırma gibi bir yola gitmiyorum işte yukarıdaki yazı da Ali Allahtır diyen bir arkadaş ve bir ozan foruma daha dikkatli bakınca daha başka isimlerde var aynı idda da bulunan.ben zaten bütün aleviler böyle inanıyor demedimki ,böyle inananlar da var dedim.işte ispatı....
bu yazı başka bir konu başlığında yazılı. benim demek istediğim bu konu başlığında camiyi tartışırken illaki niye başka bir konuyu(bazı aleviler ali yi allah olarak görüyor) getiriyorsun. bu konu başlığında böyle bir şey yok.
Serkan_Devrim 02.01.2006, 15:42 elbette kimseyi sevmek zorunda değilsin,ben illa da camiye gidin de demiyorum kimseye.yalnız namazı inkar edenlere benim sözüm bir ibadeti yapmazsan günahkar olursun ,böyle bir ibadet yoktur dersen kafir olursun demeye çalışıyorum.inşaallah anlatabilmişimdir.
inançları sorgulamaya gelince.senin Allaha inanıp inanmamam, namaz kılıp kılmaman beni hiç ilgilendirmez.banane bunlardan.ama dikkat edersen ben forumda "soru-yanıt" bölümünde yazıyorum.soru soruyorum yanıtı olan varsa cevaplasın isterim.bir de bu bölümde mesela "kuran değişti mi?" diye bir başlık altın da bir sürü yazı yazılı bunlar da inanç sorgulamıyor mu?inanç sorgulamak yanlışsa bu arkadaşlarında yanlış yaptığı ortada ,onları neden uyarmıyorsun?
manevradan bahstmişsin bence manevra yapanlar cevap veremediğinden beni formdan göndermeye çalışan arkadaşlardır.
sen değilmisin ebubekiri ve ömeri hz aliye dost gösterip sonrada onları sevmeyen bizlere şaşırdığını yazan? cevap veremiyen sensin. kimse seni forumdan bu sebeple göndermiyor. sordum sana ebu bekir aliye dostmu diye? hatta bazı olaylar anlattım söylediğine uymayan. hatta istersen senin alimlerini kaynak göstereyim dedim. sen cevap vermedin. tekrar soruyorum. istermisin sana senin alimlerinden kaynak göstereyim de ebu bekiri ve ömeri birde onların benzerlerini ve ne yaptıklarını göstereyim.
sen değilmisin ebubekiri ve ömeri hz aliye dost gösterip sonrada onları sevmeyen bizlere şaşırdığını yazan? cevap veremiyen sensin. kimse seni forumdan bu sebeple göndermiyor. sordum sana ebu bekir aliye dostmu diye? hatta bazı olaylar anlattım söylediğine uymayan. hatta istersen senin alimlerini kaynak göstereyim dedim. sen cevap vermedin. tekrar soruyorum. istermisin sana senin alimlerinden kaynak göstereyim de ebu bekiri ve ömeri birde onların benzerlerini ve ne yaptıklarını göstereyim.
arkadaş sen ne demek istiyorsun beni alimlerin yazdıklarıyla mı tehdit ediyorsun ben üstte ne yazdım sen neye cevap veriyon daha o bile belli değil.ama anlıyorum seni sinirli sinirli yazdığından tutarsız manasız şeyler ortaya çıkıyor.ben sana üstte Hz ebubekirle ilgili ayet var diyorum sen yok efendim bu bunu yaptı da o bunu yaptıda diyorsun.sonra sana cevap vermemişim sen benim hangi soruma çarpıtmadan bir cevap yazdın.onu da geçtim hepsine cevap yazayım çok istiyorsan.ama bana kulaktan dolma hiçbir tarihi kıymeti olmayan olaylar anlatıp iddalarında haklı olduğunu savunma sakın,çünkü alternatif dediğin mevzuya girersek bu işin içinden çıkamayız
saygılarımla...
Serkan_Devrim 03.01.2006, 14:18 arkadaş sen ne demek istiyorsun beni alimlerin yazdıklarıyla mı tehdit ediyorsun ben üstte ne yazdım sen neye cevap veriyon daha o bile belli değil.ama anlıyorum seni sinirli sinirli yazdığından tutarsız manasız şeyler ortaya çıkıyor.ben sana üstte Hz ebubekirle ilgili ayet var diyorum sen yok efendim bu bunu yaptı da o bunu yaptıda diyorsun.sonra sana cevap vermemişim sen benim hangi soruma çarpıtmadan bir cevap yazdın.onu da geçtim hepsine cevap yazayım çok istiyorsan.ama bana kulaktan dolma hiçbir tarihi kıymeti olmayan olaylar anlatıp iddalarında haklı olduğunu savunma sakın,çünkü alternatif dediğin mevzuya girersek bu işin içinden çıkamayız
saygılarımla...
dostum ben seni tehdit etmiyorum. sinirlide değilim. ayrıca tutarsızlık yok yazılarımda. çünkü sadece senin yazılarına cevap veriyorum. konu cami veya namazken ali inancını ortaya atarsan amacının bir şeyler paylaşmak değil sadece polemik yaratmak olduğu anlaşılır.
peki iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. sana kulaktan dolma hiçbir tarihi kıymeti olmayan yazılar sunmayacağım. bizzat senin kaynaklarına dayanarak yazacağım.
Serkan_Devrim 03.01.2006, 15:14 HZ PEYGAMBERİN ALİ YE İLK BİATI
peygamber Allahın verdiği emri yerine getirmek için görevine başladıktan üç sene sonra Kuranı Kerimin şuara süresinde ayet 214'yakın akrabanı uyar' anlamındaki ayeti celile indi. peygamber bunun üzeine bütün yakın akrabasını çağırdı. gelenler 40 kişi kadardılar. yemekten sonra peygamber konuşmak istedi. amcası ebu leheb önce davranıp'Muhammed sizleri büyüledi' dedi gelenleri dağıttı. bir sonraki gün yemek tekrarlandı. ama yine amcası ebu leheb 'akrabasına senden daha şerli bir şey getiren olmamıştır' diyerek yine gelenleri dağıttı. üçüncü gün tekrar davet tekrarlandı.peygamber bu sefer ayağa kalktı ve 'ey Abdulmuttalib oğulları! Araplar arasında hiç kimse aile ve kabilesine benden daha hayırlı olamaz. ben size dünya ve ahiret nimetlerini getirdim. Allah sizleri hak yoluna davet etmemi emretti. bu iş için bana yardım ederse, o kimse benim kardeşim, yardımcım ve benden sonra hepinizin velisi olsun' dedi. soruyu üç defa tekrarlamasına rağmen yalnız Ali kalktı ve 'ben sana gönülden yardım ederim dedi. o zaman peygamber Aliyi boynundan tutarak onlara gösterdi ve 'bu kardeşim, vasiyyim ve benden sonra hepinizin velisidir.' dedi.
bu olayı yazan tarih ve hadis uzmanları çoktur.
ibni hacer askalani isabe kitabında cilt 2 sayfa 509
ibnül esir büyük tarihinde cilt 2 sayfa 22
taberi tarihinde cilt 2 sayfa 217
ebul fida tarihinde cilt 1 sayfa 116
bunlardan başka elmütteki elhindi kenzül ummal kitabında, ibni ishak, inni cerir, ibni ebu hatim, ebu naim...
Serkan_Devrim 03.01.2006, 15:27 ALİ BENDEN SONRA HER MÜMİNİN VELİSİDİR
önce veli ne demek onun üzeinde biraz duralım. veli arapça olup; emir ve egemenliğine girenin her türlü sorunlarını ve sorumluluklarını üzerine alan koruyucu bir egemendir. öğrencinin velisi anne babasıdır. Ali de bu anlamda ümmetin başında peygamberden sonra ümmetin sorunlarını ve sorumluluklarını üstüne alan egemendir. hadisi yazanlar
ahmet bin hambel müsnet kitanında c5 s347
elmüttaki elhindi kenzul ummal kitabında c6 s398
ibni hacer elhaytemi savaık kitabında 103
elhakim müstedrek kitabında c3 s134
şemsettin ezzehebi müstedrek'in özetlemesinde
tirmizi cami kitabında c2 s222
muhuddin attabari riyad kitabında c2 s71
ibni hacer askalani isabe kitabında c2 s509
suyuti cem ve tertip kitabında c6 s152
ibni kesir tarih kitabında c7 s344 ve ve ve...
Serkan_Devrim 03.01.2006, 15:32 HOŞ GELDİN EY MÜSLÜMANLARIN EFENDİSİ...
bir gün Ali peygamberin yanına geldiğinde peygamber'hoş geldin ey müslümanların efendisi, Allah tan sakınanların önderi' diyerek karşılamıştır. bunu
ebu naim hilye kitabında c1 s66
ibni ebul hadid şerh kitabında c2 s405
elmüttaki elhindi kenzül ummal kitabında c6 s157
elhakim müstedrek kitabında c3 s138 de yazmışlardır. bunlar alevi değiller. sünniliğin bekçiliğini yapan kişilerdir.
HOŞ GELDİN EY MÜSLÜMANLARIN EFENDİSİ...
bir gün Ali peygamberin yanına geldiğinde peygamber'hoş geldin ey müslümanların efendisi, Allah tan sakınanların önderi' diyerek karşılamıştır. bunu
ebu naim hilye kitabında c1 s66
ibni ebul hadid şerh kitabında c2 s405
elhakim müstedrek kitabında c3 s138 de yazmışlardır. bunlar alevi değiller. sünniliğin bekçiliğini yapan kişilerdir.
ben bu ifadelerin hepsine katılıyorum iman ediyorum ama bu senin iddalarına bir kaynak olarak gösterilemez.anlamadığın nokta ben de hz Alinin halifeliği hakettiğini müminlerin velisi olduğunu kabul ediyorum ama bu veliliğin yalnız Hz Ali'ye mal edilmesi yanlıştır.çünkü peygamber efendimiz bu tür ifadeleri başka sahabeler için de kullanmıştır hatta sahabe olmamasına rağmen Veysel karani Hazretleri için "beni görmeyenlerin muhabbet kapısıdır" demiştir.
sonra biliyoruzki peygamber efendimizin resul olduğuna ilk inanlar arasında Hz ebubekir de vardır.
Hz Ayşe içinde onu övücü sözler söylemekte hatta en sevdiği eşinin Hz Ayşe olduğunu söylemekte.Allah, resulünün sevdiğine mi savaş açmış yani?bu olayları tarihten cımbızlamalarla bu pozisyona sokmayın lütfen.
sonra biliyoruzki halifeler başta seçimle geliyordu.Hz Ali müminlerin seçtiği şahsa mı biat etmedi de bilmem kaç ay sonra "eh neyse bari ben de biat edeyim "dedi,böyle saçmalık olur mu Allah aşkına.ya Hz Ali müminlerin seçimine saygı göstermedi ya da peygamberin "onlar gökteki yıldızlar gibidir hangisine uyarsanız doğru yolu bulursunuz dediği "sahabelerde hiç feraset yoktu ,seçmeyi bilmiyordı ,böyle birşey söz konusu olabilir mi kardeşim?
Hz Aliye müminlerin velisi diyen Resul ,Hz Ebubekire de "sıddık" demiştir,bunları niye yazmıyorsun...
yarıca bu daha ne kadar söylemem gerekiyor onu da bilemiyorum amacım polemik tartışma falan değil,ben seni altetsem ne olacak sen beni alt etsen ne olacak? böyle ufak hesaplarda koşan biri değilim.
saygılarımla...
ALİ BENDEN SONRA HER MÜMİNİN VELİSİDİR
önce veli ne demek onun üzeinde biraz duralım. veli arapça olup; emir ve egemenliğine girenin her türlü sorunlarını ve sorumluluklarını üzerine alan koruyucu bir egemendir. öğrencinin velisi anne babasıdır. Ali de bu anlamda ümmetin başında peygamberden sonra ümmetin sorunlarını ve sorumluluklarını üstüne alan egemendir. hadisi yazanlar
ahmet bin hambel müsnet kitanında c5 s347
elmüttaki elhindi kenzul ummal kitabında c6 s398
ibni hacer elhaytemi savaık kitabında 103
elhakim müstedrek kitabında c3 s134
şemsettin ezzehebi müstedrek'in özetlemesinde
tirmizi cami kitabında c2 s222
muhuddin attabari riyad kitabında c2 s71
ibni hacer askalani isabe kitabında c2 s509
suyuti cem ve tertip kitabında c6 s152
ibni kesir tarih kitabında c7 s344 ve ve ve...
böyle bir hadisin olduğunu biliyorsun ondan sonra Hz Aliyi pir kabul ederek tarikat kuran Seyyid Abdülkadir Geylani hazretlerinin ne ehli beytten olmasını ne de şeriatı yaşamasını kabul etmiyorsun.bu nasıl mantık???
Serkan_Devrim 04.01.2006, 00:08 ben bu ifadelerin hepsine katılıyorum iman ediyorum ama bu senin iddalarına bir kaynak olarak gösterilemez.anlamadığın nokta ben de hz Alinin halifeliği hakettiğini müminlerin velisi olduğunu kabul ediyorum ama bu veliliğin yalnız Hz Ali'ye mal edilmesi yanlıştır.çünkü peygamber efendimiz bu tür ifadeleri başka sahabeler için de kullanmıştır hatta sahabe olmamasına rağmen Veysel karani Hazretleri için "beni görmeyenlerin muhabbet kapısıdır" demiştir.
sonra biliyoruzki peygamber efendimizin resul olduğuna ilk inanlar arasında Hz ebubekir de vardır.
Hz Ayşe içinde onu övücü sözler söylemekte hatta en sevdiği eşinin Hz Ayşe olduğunu söylemekte.Allah, resulünün sevdiğine mi savaş açmış yani?bu olayları tarihten cımbızlamalarla bu pozisyona sokmayın lütfen.
sonra biliyoruzki halifeler başta seçimle geliyordu.Hz Ali müminlerin seçtiği şahsa mı biat etmedi de bilmem kaç ay sonra "eh neyse bari ben de biat edeyim "dedi,böyle saçmalık olur mu Allah aşkına.ya Hz Ali müminlerin seçimine saygı göstermedi ya da peygamberin "onlar gökteki yıldızlar gibidir hangisine uyarsanız doğru yolu bulursunuz dediği "sahabelerde hiç feraset yoktu ,seçmeyi bilmiyordı ,böyle birşey söz konusu olabilir mi kardeşim?
Hz Aliye müminlerin velisi diyen Resul ,Hz Ebubekire de "sıddık" demiştir,bunları niye yazmıyorsun...
yarıca bu daha ne kadar söylemem gerekiyor onu da bilemiyorum amacım polemik tartışma falan değil,ben seni altetsem ne olacak sen beni alt etsen ne olacak? böyle ufak hesaplarda koşan biri değilim.
saygılarımla...
güzel dostum sabret bitireyim. yarın müsait olursam yazdıklarımı bir yere bağlayacam. o zaman anlarsın niçin bunları yazdığımı.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 14:30 MÜSLÜMANLARIN EFENDİSİ
peygamber bir gün demiştiki' Ali nin üç özel sanı bana vahiy yolu ile bildirildi. o müslümanların efendisi, Allahtan sakınanların önderi, yiğitlerin başbuğudur.'
bu hadisi
elhakim müstedrek kitabında c3 s138
de yazmışlardır.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 15:01 VASİ
vasi arapça olup bir insanın sağ iken öldükten sonra istediği işin yapılması için vasiyet bıraktığı kişi demektir. vasiyet sözü vasiden türemiştir.
birkaç olay...
Ali ye karşı ayaklanmayı tasarlayan muaviye, amr ibnul as a mektup yazarak kendisinden yardım istemişti. mektupta Ali yi kötülüyor ve kendisini osmanı öldürmekle suçluyordu. kurnaz amr önce Ali yi övüyor, kendisi savunuyor ve rol icabı Ali yi sever görünüyor sahte bir durum takınıyordu. mısırı almak için her yolu deniyor 'ben sana yardım edersem dediğin gibi kötü bir insana karşı değil büyük be peygamber ayarında birinin karşına çıkmış olacağım' demek istiyordu. bu arada muaviyeye verdiği cevapta 'Ali peygamberin kardeşi ve vasisidir' diye yazmaktan çekinmiyor. bu mektup
el huvarizmi menakıp kitabında s124 te yazmıştır.
bu arada arap dilinin en geniş kaynaklarından olan
tacülaruz kitabında c10 s392 de vasiyet maddesinde vasi Alinin lakabıdır denilmekte.
hz Ali de hutbelerinde çok zaman vasilik ünvanını dile getirirdi.
'bu öğütleri vasilerin sonuncusundan alın' derdi. amr ibnül as ile arasında olan bir olaydan dolayı yazdığı şiirde 'peygamber, ebterin, vasisinin ayarında tutulmasına razı olurmu?' demişti. vasilik hakkındaki rivayetlerde
Abdullah ibin Abbas diyorki;
Ali peygamberin tüm akrabalarından ayrı bir özelliğine sahiptir ki; vasisi ve savaşlarda kahraman fedaisidir.
sahabelerden Ebul Heytem Malik ibnüttihan diyorki;
vasi olan zat imamımız ve velimizdir, gizlilikler açığa çıktı, sırlar aydınlandı.
yine sahabelerden Huzeyme ibin Sabit cemel savaşında şunları söyledi;
ey peygamberin vasisi, düşman zoru görünce çekildi. dalga dalga, kafile kafile çekilmeler başladı. şamdan başka her taraf sana boyun eğdi, o da er geç yola gelecek. bizden gördükleri kendilerine yeter, biz yaşadıkça onlara karşı hep böyleyiz.
hüzeyme yine şunları söyledi;
ey aişe, Ali ile uğraşma, onun peşini bırak. sen bir anasın, o ise peygamberin vasisidir, sende bu ismin tanığısın.
hucür bin adiy yine cemel de;
ey Allahım, bizim Ali yi koru. şu nur yüzlü mübareği sen koru. o Allaha inanan, günahlardan sakınan ve sahte davranışlı olmayan biridir. onu korumakla peygamberin dinini korumuş ol, o onun velisi ve vasisidir.
Ceriri bin Abdullah dedi ki;
o peygamberin vasisidir, onun makamı herkesten daha üstündür.
ve ve ve
Serkan_Devrim 04.01.2006, 15:53 VEDA HACCI VE GADİR HUMM OLAYI
veda arapça bir kelimedir. anlamı ayrılıktır. resullaha bu haccın son olacağı bildirilmişti. bu hacdan sonra peygamber bir daha hacca gidemeyecekti. bu yüzden bu hacca veda haccı denir. rivayetçilere göre hacıların sayısı 120 bin kişidir. resulullaha hac dönüşünde cebrail vasıtasıyla vahiy gelir.
ey peygamber! rabbinden sana indirileni tebliğ et. eğer bunu yapmazsan onun verdiği peygamberlik görevini yerine getirmemiş olursun. Allah seni insanlardan korur. maide(67)
www.diyanet.gov.tr/kuran/result.asp?ayet=&page_id=&kuran_id=5&ayet_no=67&Arama=Tamam
peygamber bu kesin tebliği alınca olduğu yerde duraklar. önden gidenleri geri çağırttırır, arkada kalanlarıda yetişmesini ister. peygamber şöyle konuşur.
'ey müslümanlar, ben ahiret yolculuğuna çağrılıp icabet etmek üzereyim. sizde, bana karşı olan davranışlarınızdan sorulacaksınız. benim yaptığım görev için Allah a ne diyeceksiniz.
müslümanlar hep bir ağızdan:
'şehadet ederizki, sen gerçekten herşeyi hakkıyla bildirdin, Allah ın emirlerini yerine getirdin. Allah sana hayırlı mükafatlar versin'
peygamber devam ederek:
'ey Allah ım sen şahit ol. ey müslümanlar, size birbirinden ağır iki emanet bırakıyorum. birincisi Allah ın kitabıdır. o semadan arza kadar uzanmış ip gibidir. ona tutunan kurtulur, onu bırakan yok olur. diğeri ehli beytimdir. sizi ehli beytim konusunda uyarıyorum. onların yolunu takip edin. onların önüne geçmeyin. onlara bir şey de öğretmeye kalkmayın. zira onlar sizden daha biligilidirler. allahın kitabı ve ehli beytim kıyamete kadar birbirlerinden ayrılmazlar.
ey müslümanlar, Allah benim mevlamdır, bende müminlerin mevlasıyım.'
bu sırada resulullah Alinin elini tutar ve havaya kaldırır.
' ben kimin mevlası isem Ali de onun mevlasıdır.' der.
bu olayı değişik rivayetlerle, değişik söz ve deyimlerle hemen hemen bütün hadis ve tarih kitaplarında yer almıştır.
elhakim müstedrek kitabında c3 s109
suyuti eddürrül-mensur kitabında c2 s259
ibni kasir elbidaye vennihaye kitabında c5 s214
ibni abdil ber el istiap kitabında c2 s473
elmüttaki elhindi kenzül ummal kitabında c6 s154
ibnul esir üsüdül ğabe kitabında c3 s370
ibni hacer askalani isabe kitabında c3 s408
ahmet bin hambel müsnet kitabında c4 s281
ibni maca sahih kitabında c1 s28
tabari büyük tefsir kitabında c3 s428
el hatip elbağdadi bağdat tarihi kitabında c14 s236
muhiddin attabari erriyad kitabında c2 s169
tirmizi sahih kitabında c2 s298
ibni hacer el heytemi savaık kitabında s25
müslim sahih kitabında c2 s325
şemsettin ezzehebi mizan kitabında c3 s335
buhari tarih kitabında c1 s375
ve ve ve...
sanırım bu kadarı yeter. zira hepsini yazmak çok uzun sürer. ayrıca hadisin doğruluğunu onaylamak için özel kitap yazan sünni alimler 20 den fazladır.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 19:02 ÜSAME ORDUSU
peygamber, son veda haccından döndükten sonra, suriyede alabildiğine giden ve aldıkları yerlerde hıristiyanlığı yayan rumlara karşı bir sefer hazırlığına girişti. peygamberin bu seferdeki amacı , bir yandan acısını unutamadığı ve çok sevdiği kişilerin şehit edildiği(müte) yenilgisinin öcünü almak ve bir yandan tüm suriye araplarını hıristiyan yapmaya çalışan rumları durdurmaktı. müte savaşında komutan oğulluğu Zeyt bin Harise idi. şimdi ise onun 17 yaşındaki oğlu üsameyi bu ordunun başına komutan atadı. orduyada başta ebu bekir, ömer, osman, ebu ubeyde, abdurrahman, sad ve kureşli sahabelerin gözdelerini Usamenin emrine birer nefer olarak verdi. bunu da ölüm hastalığına düşmeden üç gün önce yaptı. olayı yazanlar sünni alimlerdir. ünlü tabakat kitabının sahibi ibni sad büyük eserinin c4 s66 da abdullah bin ömer e dayanarak yazıyor. yine taberi ve ibnül esir, siyret kitaplarında, halebi,dihlani ve çağımızın ünlü araştırmacılarından hayrettin ezzerkeli alam adlı büyük ansiklopedi eserinde c1 s291 de ibni asakir tarihine dayanarak yazıyor. halebi ise olayı ilginç bir rivayete dayanarak yazıyor. diyorki;
abbasilerin üçüncü halifesi muhammed mehdi bir gün 400 kadar cübbeli sarıklı bir gurubun çocuk denilecek yaştaki bir adamın arkasından gittiğini görmüş. halife'Allah kahretsin, bunların önünde gidecek yaşlı başlı bir adam yokmu?' demiş. sonrada o gence yaşını sormuş. genç'şöyle cevap vermiş. 'ebu bekir ve ömer in bulundukları orduya kumandan olan usamenin yaşındayım' halife bu cevaptan çok memnun kalmış.
peygamber bu orduyu hazırladıktan üç gün sonra ölüm hastalığına yakalandı. sıtma ve baş ağrısı tuttu. usameye hareket etmesi için kesin emir vererek kendi mübarek eliyle bayrağı bağladı. usame hareket etmek için o gün cürüf semtinde konakladı. ancak orduya katılmak için isimleri yazılan ve peygamber tarafından sıkı emirler alan o büyük sahabeler bu işten canları sıkılmışçasına durakladılar. hemde usame gibi toy bir delikanlının onlara kumandan olmasını eleştirmeye başladılar. bu yüzden ordu bir türlü yola çıkamadı. peygamber zorlu ve yeğin hastalığına karşın sık sık 'usamenin ordusu gitsin', 'gidecek olanlardan kimse kalmasın'diyordu ancak bu emirler sürekli boşa gidiyordu. bu üzücü hal tam 12 gün sürdü. peygamber ölümünden iki gün önce hastalığına rağmen mescide çıktı ve bir hutbe söyledi.
'ey cemaat, usameyi kumandan yaptığım için eleştirmeler kulağıma geliyor. siz usameyi kumandanlığa uygun görmüyorsanız, geçmişte babasınında kumandan olmasına karşı çıktınız. Allah a yemin ederimki o kumandanlığa uygundu ve şimdi oğlu da aynı uygunluktadır' bunları söyledikten sonra usamenin ordusunun gitmesi için yine ısrarlı emir verdi ve 'gitmekten kimse kaçınmasın' diyerek işin önemi üzerinde durdu. ama ne yazıkki ordu cürüf ten bir adım öteye gitmedi. gitme emri alanlar orduya katılmadı.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 19:21 PERŞEMBE FELAKETİ
bu bölümün ismini olayın tanığı Abdullah bin Abbas'ın deyimi gereği koydum. oda bu olayı böyle nitelemişti.
üsame seferi bir türlü gerçekleşmiyordu. peygamber hakka yürüyüşünden dört gün önce bir şeyler yazdırma gereğini duydu. odada bulunan sahabelere 'bana bir kağıtla bir kalem getirin size bir yazı yazdırayımki daha sonra yalnış yola sapmayasınız. peygamberin amcası abbas getirmek için kapıya yöneldiğinde kapının eşiğinde oturan ömer bin hattab ayağa kalktı ve 'vasiyete gerek yok. elimizde kuran var. o bize yeter' diyerek kağıt kalem getirilmesini engelledi. daha sonra yine ömer 'ne o, peygamber sıtmanın etkisiyle sayıklıyormu' diyerek daha kaba bir tabirle koca peygamberi tersledi. odada bulunanlar ikiye ayrıldı. bir kısmı ömeri haklı buluyor ve peygamberin hasta haliyle yazdıklarının sağlıklı olmayacağını düşünüyor, bir kısmı ise ne olursa olsun peygamberin emrine karşı çıkılmamasını istiyordu. o sırada perde arkasından peygamberin eşlerinden biri 'yazık size duymuyormusunuz peygamber vasiyet etmek istiyor' dedi. o zaman ömer o hanımı tersledi ve 'siz kadınlar öyle kimselersiniz ki hastalanınca üzülüp ağlarsınız, iyileşincede dünya malı diye başının etini yersiniz'dedi. peygamber ise ömere 'bu kadınlar sizden iyidir' dedi. daha sonra odadaki sahabelere şöyle dedi. 'sizin beni çağırdığınız durum, şu an olduğum yerden iyi değildir. benim huzurumda tartışmak caiz de değildir çıkın' diyerek hepsini huzurundan kovdu.
o zaman 'istediğini getirelimmi?'dediler. oda 'bundan sonra neye yarar' dedi. çünkü sayıklıyorda dendi. yazdığı sayıklıyor diye kabul edilmeyecekti. bu olayı
buhari sahih kitabında c4 s5 ve c4 s85 ve c5 s6 da
müslim sahih kitabında c2 s14
ahmet bin hambel müsnet kitabında c1 s325
ibni ebil hadit şerh kitabında c2 s20
elmüttaki elhindi kenzül ummal kitabında c3 s138
tıbranı evsat kitabında ebu bekir ahmet bin abdülaziz elcevheri sekiyfe kitabında
yazmıştır.
Serkan_Devrim 04.01.2006, 19:50 şimdi 35. msj da peygamber Ali'ye vasiysim ve benden sonra hepinizin velisi diyor.
36. msj da yine Ali peygamberden sonra herkesin velisi oluyor. zira bunlar sünni mezhebin alimlerince onaylanmış. 37. msj da Ali müslümanların efendisi ve Allah tan sakınanların önderi olarak niteleniyor. 41. msj da yine Ali müslümanların efendisi, Allahtan sakınanların önderi ve yiğitlerin başbuğu oluyor. 42. msj da onun vasi olduğu dile getiriliyor. 43. msj da Ali bütün müminlerin mevlası oluyor. bütün bu önderlik, efendilik, başbuğluk, mevla, vasiy ve veli sıfatları bizzat sünni kaynaklara göre peygamber tarafından Ali ye veriliyor ama peygamber Ali yi müslümanların başına vasiyet etmiyor ve müslümanlar kendi kendilerine seçim yapıyor. dostlar buna inanan bir insan bu çelişkileri nasıl görmez. yazdığım rivayetler Ali için söylenenlerin 1000 de biri bile değil. bu gibi rivayetlerden yazmağa devam etsem yıllarımı harcamak zorunda kalırım.
şimdi bir kaç ayet yazacam
nisa 59 : ey iman edenler Allaha itaat edin. peygambere itaat edin ve sizden olan ulu emrede.
enfal 20 : ey iman edenler! Allaha ve resulüne itaat edin ve dinlediğiniz halde ondan yüz çevirmeyin.
nisa 80 : kim peygambere itaat ederse Allaha itaat etmiş olur. kim yüz çevirirse biz seni onlara bekçi göndermedik.
www.diyanet.gov.tr/kuran/search.asp
bu ayetlerden daha çok var. yukardaki linkte diyanetin çevirisinde bulabilirsiniz. görülüyorki müslümanın sünnete uyması peygamberin emirlerine uyması ile olur.
hem övdüğü kişiyi görmezden gelip, vasiyetine engel olup, emrine karşı gelerek usame ordusuna katılmayacaksın; hemde aleviler değilde sen gerçek müslüman olacaksın. sünnete çok bağlı arkadaşlar! neden peygamberin emirlerine karşı gelindi o zamanlar? bunuda içtihatla açıklayabilirmisiniz? peygamberin emirlerini hiçe sayanımı kabul edeceğiz yoksa onun emrinden hiç çıkmayan(hz Ali)a mı uyacağız. yoksa birinciyi seçipte ikinciyi seçenlere müslüman değilsiniz mi diyeceksiniz? ben böyle müslümanlık görmedim. helal size. tekrar edeyim ben bunları düşmanlık için yazmadım. ama birilerinin gelipte siz şöyle yapmıyorsunuz müslüman değilsiniz demelerinden bıktım.
gölge etmeyin başka ihsan istemem.
bitmedi ama yazılar devam edecek.
Serkan_Devrim 09.01.2006, 19:58 VASİYET İÇİN SON TEKİT
peygamber, bu önemli vasiyeti yazılı olarak yapamadı; muhalefetin baskısı karşısında yazmaktan vazgeçti. ancak; Allah a olan bu borcunu ne pahasına olursa olsun ödemek için vasiyeti sözlü olarak yaptı.
olayı buhari şöyle yazıyor;
've peygamber ölmeden önce üç tane vasiyet bırakıyor:
1. müşrik olanları arap yarım adasından çıkarın
2. gelen yabancı heyetlere benim gibi ikramda bulunun
3. üçüncüye gelince sustu veya unuttum dedi.
buhari'ye göre bu üçüncü vasiyeti unutmuş olan bizzat hadisi rivayet eden Abdullah ibin Abbas tır.
ibni ebil hadit şerh kitabında bu hadisle ilgili olarak
'ibni Abbas'a üçüncü vasiyetin ne olduğunu sormuşlar ve kendisi: 'bu vasiyeti ya peygamber ona söylemeden susmuş yada ben unuttum' diyor.
Allah Allah, hadis konusundaki en yetkili eserin saçmalarına bakın! acaba hiç insaf mı kalmadı? diyelim ki yazan, dizen, uyduran siyasal akıma kendini kaptırmış ve hadis cambazlığını ona göre ayarlamıştır; ya okuyanlar?! 1400 yıl boyunca okumuş olan bunca insanda akıl, sağduyu, anlayış ve yetenek sahibimi yok? tarihi okurken 'böyle saçmalıkmı olur?' diyen bir Allahın kulu yokmu? ibni Abbas peygamberin yazılı vermek istediği vasiyete engel olunduğu için ağlamıştı, hemde onu andıkça ağlardı bunu bizzat buhari hazretleri yazmış ve defalarca tekrarlamıştır. şimdi bu adam peygamberin şifahen verdiği vasiyeti nasıl unutur? böyle biçimsiz lakırtıları buhari söylesinde biz kuzu kuzu inanalımmı?
ölümle karşı karşıya gelen din ve dünya lideri koca bir peygamberin milletine bırakmış olduğu vasiyetin unutulmuş olabileceğini siz normal görebilirmisiniz? buharinin yazdıklarına göre peygamberin odası sahabelerle hınca hınç doluymuş. bu vasiyeti aklında tutabilecek bir babayiğit yokmuydu? dünyada peygamber olsun, kral olsun veya başka bir büyük kimsenin vasiyetinin unutulmuş olması mümkünmü? hiç utanma yokmu?
evet tekrar sormak lazım. hiç utanma yokmu?
kardeşim iyi güzel diyosunda ...
şunu biliyoruzki Resullah ölüm döşeğindeyken namaz kıldırması için Hz Ebubekir 'i imam tayin etmişti.sahabiler de Allah resulü din işlerinde Ebubekir'i seçmişse biz de dünya işlerinde onu önder ,imam seçmeliyiz diyerek onu halife seçmişlerdi.eğer bu zat bu makamı haketmeyen biri olsa idi ne peygamber onu namaz için imam tayin ederdi, ne sahabeler onu halife seçerdi ne de Hz Ali ona biat eder onun yanında şeyhül islamlık yapardı.
Bir mübarek zatı kendinize örnek seçmiş olmanız ondan önce müslümanlara hakkıyla önderlik yapmış zatlara iftira etmenizi ya da onları aşağılamanızı gerektirmez.
Hz Alinin mücadelesi Muaviye ile olmuştu diğer halifelere karşı en ufak bir itimatsızlığı olsa tıpkı Muaviyeye karşı çıktığı ,onunla savaştığı gibi diğerleriyle de savaşmazmıydı???
yukasrıda bahsettiğin Hz Ali için söylenmiş hadisler tamamiylre doğrudur, Onun ne kadar büyük bir zat olduğunu teyit eder ama bunların yanında şu hadisleri de gözardı etmeyelim
Hz Ebubekir için:"bütün ümmetimin imanını mizanın bir kefesine, Ebubekirin imanını diğer kefesine koysanız Ebubekirinki ağır gelir."
Hz Ömer için:"eğer bende sonra bir peygamber gelecek olsaydı muhakkak Ömer olurdu",ayrıca miraçta Allahla görüştükten sonra "Allah benle Ömerin şivesiyle konuştu"
hz Ebubekir bütün mal varlığını Allah ve resulü yolunda harcamış,üzerinde yamalı bir elbiseden başka hiç birşey kalmamışken Cebrail resullahın karşıs9ına yamalı bir elbiseyle çıkar.resullash ona "ya cibril bu ne hal?" diye sorunca cebrail cevaben :" Allah bütün meleklerine hitap etti ve siz ebubekir kulumdan utanmıyor musunuz dedi.şu anda yerde ve gökteki bütün melekler yamalı elbiseler giyiniyor."dedi.
şimdi ayıptan,utanmadan bahsediyorsun bunları söylememek ayıp değil mi,bu hakikatleri saklamask ayıp değil mi,Allah ve resulünün övdüğü bu zatlara hakaret etmek ,iftiira etmek ayıp değil mi???
Serkan_Devrim 11.01.2006, 04:52 kardeşim iyi güzel diyosunda ...
şunu biliyoruzki Resullah ölüm döşeğindeyken namaz kıldırması için Hz Ebubekir 'i imam tayin etmişti.sahabiler de Allah resulü din işlerinde Ebubekir'i seçmişse biz de dünya işlerinde onu önder ,imam seçmeliyiz diyerek onu halife seçmişlerdi.eğer bu zat bu makamı haketmeyen biri olsa idi ne peygamber onu namaz için imam tayin ederdi, ne sahabeler onu halife seçerdi ne de Hz Ali ona biat eder onun yanında şeyhül islamlık yapardı.
Bir mübarek zatı kendinize örnek seçmiş olmanız ondan önce müslümanlara hakkıyla önderlik yapmış zatlara iftira etmenizi ya da onları aşağılamanızı gerektirmez.
Hz Alinin mücadelesi Muaviye ile olmuştu diğer halifelere karşı en ufak bir itimatsızlığı olsa tıpkı Muaviyeye karşı çıktığı ,onunla savaştığı gibi diğerleriyle de savaşmazmıydı???
yukasrıda bahsettiğin Hz Ali için söylenmiş hadisler tamamiylre doğrudur, Onun ne kadar büyük bir zat olduğunu teyit eder ama bunların yanında şu hadisleri de gözardı etmeyelim
Hz Ebubekir için:"bütün ümmetimin imanını mizanın bir kefesine, Ebubekirin imanını diğer kefesine koysanız Ebubekirinki ağır gelir."
Hz Ömer için:"eğer bende sonra bir peygamber gelecek olsaydı muhakkak Ömer olurdu",ayrıca miraçta Allahla görüştükten sonra "Allah benle Ömerin şivesiyle konuştu"
hz Ebubekir bütün mal varlığını Allah ve resulü yolunda harcamış,üzerinde yamalı bir elbiseden başka hiç birşey kalmamışken Cebrail resullahın karşıs9ına yamalı bir elbiseyle çıkar.resullash ona "ya cibril bu ne hal?" diye sorunca cebrail cevaben :" Allah bütün meleklerine hitap etti ve siz ebubekir kulumdan utanmıyor musunuz dedi.şu anda yerde ve gökteki bütün melekler yamalı elbiseler giyiniyor."dedi.
şimdi ayıptan,utanmadan bahsediyorsun bunları söylememek ayıp değil mi,bu hakikatleri saklamask ayıp değil mi,Allah ve resulünün övdüğü bu zatlara hakaret etmek ,iftiira etmek ayıp değil mi???
derviş kardeşimiz beni ebubekire, ömere ve osmana iftira atmakla suçlamış. şimdi bir iftira varsa onu ben değil senin mezhebinin kurucuları ve şeyhleri atmış. 44. msj bi daha oku. usamenin ordusunda görev alıp gitmeyen asker kaçakları ebubekir, ömer ve osman değilmi? 43. msj bidaha oku. gadir hummda Ali yi ümmete bırakan peygambere asi olup onun makamını(halifeliği) ele geçiren ebu bekir, ömer, ve osman değilmi? 45. msj bidaha oku. perşembe felaketinde peygamberin vasiyet etmesine mani olan ömer ve onun yandaşları olan ebu bekir ve osman değilmi? 47. msj bidaha oku. peygamberin şifahen yaptığı vasiyetin üçüncüsünü utanmadan unuttuk diyen ve yerine getirmeyen ebubekir, ömer ve osman değilmi?
iftira dediğin şeyleri senin mezhebinin kurucularının yazdıklarıyla yazdım.
yazılarım devam edecek sayın derviş. öyleki bu yazılar sizin kaynaklara dayandığı için bir daha yanımıza gelip siz müslüman değilsiniz diyemeyeceksiniz.
46. msj bidaha oku. peygamberin emirlerine karşı çıkan ve onlara uymayanlar nasıl müslüman olabilirler.
diyanetten linkte vermişim. aç ayetleri bidaha oku.
birde ebu bekir, ömer ve osman hakkındaki uydurma hadislere gelince;
ne yazıkki Ali hakkındaki o övücü hadisleri reddedemeyen yobazlar başkaları için benzer hadisler uydurmaya başladılar. bu hadisleride senin kaynaklarınca çürüteceğim. ama sırası var. yazılarım devam edecek
şimdilik bu kadar
saygılar
MÜSLÜMANLARIN EFENDİSİ
peygamber bir gün demiştiki' Ali nin üç özel sanı bana vahiy yolu ile bildirildi. o müslümanların efendisi, Allahtan sakınanların önderi, yiğitlerin başbuğudur.'
bu hadisi
elhakim müstedrek kitabında c3 s138
de yazmışlardır.
çeviren kim peki? Hz.Ali yi Bağbuğ da yaptılar sonunda.
Serkan_Devrim 12.01.2006, 18:28 sünni tarihçilerin ve hadisçilerin bazıları ılımlı bazıları ise katı sayılabilir. ama bunlardan buhari iki sebeple en önemlileridir. birincisi sünni hadisçilerinde ve tarihçilerinde birinci sıradadır. sünniler arasında çok ünlenmiştir. bu sebeple sünnilerde ikinci kuran gibidir. sünnilerde çok güvenilir ve itibar edilir. buhari fazilet babındaki ilk üç halifeye sayfalar dolusu övgüler dizerken sıra Ali ye gelince ancak bir buçuk sayfa yazabilmiş. Ali ile ilgili olarak sadece haber kalesinin fethinde pyegamberin Ali için söylediğini, tebuk seferine giderken Ali için söylediğini yazmış. birde Ali bendendir, bende alidenim sözünü yine ikram etmiş. bu bir buçuk sayfanın geri kalanı ise küçültücü hadislerle dolu. 'Ali hakkında yazılan üstünlerin çoğunun yalan ve şişirme olduğu anlaşıldı' diyerek bölümü bitiriyor.
aynı buhari perşembe felaketinide yazdıktan sonra durumu kurtarmak için o kadar garip yorumlar yapıyorki...
şöyleki;
güya vasiyete engel olmanın sanıldığı gibi sakıncası yokmuş; zira ömer, peygamberin kağıt kalem istemesine gerçekten karşı oldu ama ; hasta ve gücü tükenmiş bir durumda olduğu için endişe ederek ve onun haline acıyarak artık başka birşeyle meşgul olmasını istememişti.
haydaa... bu ne lafazan bir yorum. bin kere maşallah! hem bakın daha ne halt ediyor:
zaten din ve şeriat hakkında vasiyet edilecek bir şey kalmamıştı; zira herşeyin ikmal edildiği hakkında'bu gün dininizi ikmal ettim' mealindeki ayet inmiş bulunuyordu.. bu bakımdan eksik birşey kalmadığına göre vasiyetin gereksizliğini düşünen ömer, sevgili peygamberinin bütün din ilkelerini yerine getirmiş olduğundan zerre kadar kuşkusuz olarak şimdiki acıklı durumuyla boş yere rahatsız olmamasını istemişti...
yetmedi. bülbül gibi öten bu ulema, sesini çok beğenmiş olacakki nişan almadan kurşun sıkıyor. diyorki;
hz peygamberin daha sonra vasiyetten vazgeçmesi bunun fazla önemli olmadığını belirtmiş oluyor, zira; güttüğü amaç uğruna hiç bir zorluktan çekinmeyen, gereken ilke ve prensipleri uygulamak için her yeğinlik ve sıkıntıya seve seve katlanan peygamber hazretleri, yazdırmak istediği vasiyeti çok önemli olsaydı hiç kimseyi dinlemeyerek, tekrarlayarak, ısrar ederek yazdırmaktan çekinmezdi.
bu tiksindirici yazıları okuyup nefret etmemek mümkünmü? ne yamanmış şu alimlerimiz. yani peygamberle ömer arasındaki çekişmeyi ömer lehine sonuçlandırmak istiyor. ömerin haklı, peygamberin haksız olduğunu belirtiyor ve peygamberin vasiyetinin gereksiz olduğunu söylüyor.
ömeri peygamber karşısındada haklı göstermeye çalışmak saygısızlıkmıdır, küstahlıkmıdır? yoksa doğrudan doğruya münafıklıkmıdır? ben bu davranışa isim bulamıyorum.
Serkan_Devrim 12.01.2006, 18:30 çeviren kim peki? Hz.Ali yi Bağbuğ da yaptılar sonunda.
çeviren mahmut reyhanidir. gölgesiz ışıklar III mezhepte aleviler kitabı. başbuğ diye çevrilmesinin bir önemi yok. kısaca önder veya lider de diyebiliriz. yani hz Ali yi peygamber lider olarak bırakmak istedi. olay bunu anlatıyor..
çeviren mahmut reyhanidir. gölgesiz ışıklar III mezhepte aleviler kitabı. başbuğ diye çevrilmesinin bir önemi yok. kısaca önder veya lider de diyebiliriz. yani hz Ali yi peygamber lider olarak bırakmak istedi. olay bunu anlatıyor..
başbuğ
isim, tarih
1 . Eski Türklerde baş, başkan, komutan. 2 . Osmanlı İmparatorluğu'nda savaş zamanı başka birliklerden ayrılıp bir araya getirilerek oluşturulan birliğin veya milis güçlerinin komutanı.
çevirenin hatası var... sadece dikkat çekmek istedim...
Serkan_Devrim 12.01.2006, 18:56 başbuğ
isim, tarih
1 . Eski Türklerde baş, başkan, komutan. 2 . Osmanlı İmparatorluğu'nda savaş zamanı başka birliklerden ayrılıp bir araya getirilerek oluşturulan birliğin veya milis güçlerinin komutanı.
çevirenin hatası var... sadece dikkat çekmek istedim...
belkide doğrudur. çünkü hz Ali de bir komutandı. savaşlarda sancağı o taşırdı. gerçi önemli değil. önemli olan hz Alinin özelliklerinin sünni tarihçiler ve hadisçiler tarafından teyit edilmesi.
Serkan_Devrim 12.01.2006, 21:11 ömürlerini ilim uğrunda tüketen bu ilim adamları, cahiliyet döneminden kalma aşırı tutku ve soy politikasının dinsel bir kılığa bürünerek duruma hakim olduğunu kendi gözleriyle gördüler, fakat; din paraleline giren ve hemen hakim olduğunu kendi gözleriyle gördüler ki, kutsal bir nitelik alan bu soy politikası onlara gerçekmiş gibi o kadar normal geldiki, bu uğurda neredeyse allah yerine kullara tapacak oldular. bütün ilim ve irfanları, sahte dokunulmazlıklar uğrunda zalim iktidarlara kurban ettiler. gerçekleri yazmak zorunda kaldılar ama o gerçeklere ters olan şeyler uydurmaya başladılar veya yorumlarıyla gerçeği değiştirip garip bi hal aldılar.
gadir olayını hepsi yazdı. hz peygamberin 'ben kimin mevlası isem, Ali de onun mevlasıdır.' diyerek hemen bir lügat felsefesiyle onu istedikleri biçimde ayarlamaya başlıyorlar. çabalıyorlar ama nasıl? bataklıktan kurtulmak telaşıyla çabalıyan ve gittikçe batan bir zavallı gibi.
evet, mevla sözü bir çok anlam verir, ama acaba hangisini seçecekler. biz seyredelim. bu anlamların başında seyyid var. yani en üstün, lider ve önder. bunu atlayalım. zira bundan kaçıyorlar. başka. yardımcı, hizmetçi, köle, ortak, komşu, misafir, amca, amcaoğlu, azat eden, azad edilen.
acaba hangisini peygambere yakıştıracaklar. çünkü peygamber önce kendini gösterdi. ben kimin mevlasıysam dedi. ne demek istedi peki. ben kimin yardımcısıysam Ali de onun yardımcısıdır mı demek istedi. yoksa kimin hizmetçisiysem, amcasıysam, ortağıysam, komşusuysam Ali de öyledirmi demek istedi. bunlardan birini söylemek içinmi bunca zahmete katlandı? susuz, gölgesiz, ateş gibi yanan çölde yüzbin insanı saatlerce bekletti?
kıvırmaya gerek yok. zira gerçekler ortadadır.
ben hz ali efendimizin sehit edilmesinden sonra camilerde kendisine lanet edildigini bircok yerde okudum ve duydum.
nisa 59: Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Peygamber’e itaat edin ve sizden olan ulu’l-emre (idarecilere) de. Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.
sn. Ali ekber bir yerde nisa 59 u göstemişsin. o ne yapmamız gerektiğini zaten söylüyor. benim anlatmak istediğim de bu. Hz. ebubekir, Osman ve Ömer diyelim ki haksız bu neyi değiştirir. seni daha imanlı takvalı ve hakkı savunan mı yapar. hatırlatıyorsam biz 2006 yılına girdik ve olanların üzerinden 14 yüzyıl geçmiş. ben senin gösterdiğin hadislere bakıp ta bu İnsanlara buğz edemem. Allahtan korkarım. onları sevmem de Allahı ve resulünü sevmemdendir. emin ol ki bu insanların her yaptığı yanlış ve şeytan işi değildir. İslam adına yaptıkları güzel şeyler vardır. bildiğin gibi Hz. muhammedin Hz. Hatice ile evlenmesi de Hz. Ebubekirin yardımları ile olmuş ve bu evlilikten müminlerin anası Hz. Fatma dünyaya gelmiş. Hz. Ebubekir peygamber efendimizin arkadaşlarındandır ve ilk Müslüman olanlardandır. bu onu en büyük Müslüman yapmasa da buğz edecek kadar da kötü olduğunu sanmıyorum. Hz. Ömer de keza öyle İslam adına yaptığı iyilikler mevcuttur. Hz. Osman hatırladığım kadarıyla peygamber efendimizin diğer damadıdır. madem kötü birisi neden damat olmuş peygamber efendimize. anlatmak istediğim şu ki bu tartışmalar, sözler hakkı söylemek değildir. eğer bugün yaptığın yanlışlardan ve hatalardan pişmanlık duyabiliyorsan, bunları düzeltmek için çaba sarfediyorsan, sonra ise bunu yapmayan insanlara yardımcı olmaya çalışıyosan ve hak yiyene de dur diyebiliyosan hakkı söylemiş olursun.
Serkan_Devrim 18.01.2006, 21:54 nisa 59: Ey iman edenler! Allah’a itaat edin. Peygamber’e itaat edin ve sizden olan ulu’l-emre (idarecilere) de. Herhangi bir hususta anlaşmazlığa düştüğünüz takdirde, Allah’a ve ahiret gününe gerçekten inanıyorsanız, onu Allah ve Resûlüne arz edin. Bu, daha iyidir, sonuç bakımından da daha güzeldir.
sn. Ali ekber bir yerde nisa 59 u göstemişsin. o ne yapmamız gerektiğini zaten söylüyor. benim anlatmak istediğim de bu. Hz. ebubekir, Osman ve Ömer diyelim ki haksız bu neyi değiştirir. seni daha imanlı takvalı ve hakkı savunan mı yapar. hatırlatıyorsam biz 2006 yılına girdik ve olanların üzerinden 14 yüzyıl geçmiş. ben senin gösterdiğin hadislere bakıp ta bu İnsanlara buğz edemem. Allahtan korkarım. onları sevmem de Allahı ve resulünü sevmemdendir. emin ol ki bu insanların her yaptığı yanlış ve şeytan işi değildir. İslam adına yaptıkları güzel şeyler vardır. bildiğin gibi Hz. muhammedin Hz. Hatice ile evlenmesi de Hz. Ebubekirin yardımları ile olmuş ve bu evlilikten müminlerin anası Hz. Fatma dünyaya gelmiş. Hz. Ebubekir peygamber efendimizin arkadaşlarındandır ve ilk Müslüman olanlardandır. bu onu en büyük Müslüman yapmasa da buğz edecek kadar da kötü olduğunu sanmıyorum. Hz. Ömer de keza öyle İslam adına yaptığı iyilikler mevcuttur. Hz. Osman hatırladığım kadarıyla peygamber efendimizin diğer damadıdır. madem kötü birisi neden damat olmuş peygamber efendimize. anlatmak istediğim şu ki bu tartışmalar, sözler hakkı söylemek değildir. eğer bugün yaptığın yanlışlardan ve hatalardan pişmanlık duyabiliyorsan, bunları düzeltmek için çaba sarfediyorsan, sonra ise bunu yapmayan insanlara yardımcı olmaya çalışıyosan ve hak yiyene de dur diyebiliyosan hakkı söylemiş olursun.
birincisi ayetteki ulu emir i diyanet yanında parantezle idareciler diye açıklamaış. ama aslında doğpru değildir. ulu emir hz Ali nin peygamberden sonra imameti ele alış emridir.
ikincisi idareciler anlamında kullanılsalar bile bilirsinki allahın emrine karşı gelen idareciye baş kaldırmak vaciptir. bunu sünni mezhebinin alimleri söyler. ilk üç halife yazılanlara göre allahın emrine karşı gelmişlerdir. onları peygamber yüzünden sevdiğini söylüyorsun ama allaha karşı gelene(biz böyle inanıyoruz) sevgi beslenemez. ehlibeyte zulmedene sevgi beslenemez.(tevella teberra gereği) bu sözlere karşı çıkabilirsin ama bunlar gerçek. açıklarımda istersen. birde benim amacım 1400 yıllık davayı devam ettirmek değildir. geçmiş geçmişte kaldı. ama birilerinin gelipte biz alevilere 'siz müslüman değilsiniz' demelerinden bıktımda o yüzden bunları yazdım. bana müslüman değilsin diyen kişinin kendi inanışlarını sorgulaması gerekir. sonuçta bu yazılanlar sünni kaynaklarca onaylanmıştır. sen ne dersin müttaki, gelipte bana 'sen müslüman değilsin' diyenlere karşı şu yazdıklarım çokmu? herkes kendi inancıyla ilgilense, bize gelip bizim inancımızı sorgulamasa ben bunları yazmazdım. 1400 yıllık davayı şimdi çözsem ne olacak? ama insanı bıktırıyorlar. bu yüzden yazıyorum. yazılar devamda edecek.
saygılar.
Serkan_Devrim 18.01.2006, 21:55 ha bu arada ben ilk üç halifeyi şeytanlaştırmıyorum. sadece yaptıkları yalnışları göstermek istedim. gerçektende yanlışlarıda oldu, iyilikleride.
sen ne dersin müttaki, gelipte bana 'sen müslüman değilsin' diyenlere karşı şu yazdıklarım çokmu? herkes kendi inancıyla ilgilense, bize gelip bizim inancımızı sorgulamasa ben bunları yazmazdım. 1400 yıllık davayı şimdi çözsem ne olacak? ama insanı bıktırıyorlar. bu yüzden yazıyorum. yazılar devamda edecek.
saygılar.
bence aliekber müslümanlığın tarifini yapmak gerek müslüman olmak için ne gerekiyor. şahsen ben kendimin tam anlamı ile müslüman olduğumu sanmıyorum. teslimiyet gerekiyor ve koşulsuz teslimiyet. bu konu biraz zor müslümanlığın tarifini yapabilmek için gerçek bir müslüman bulmak gerek Hz. Muhammed gibi. ama şunu söylim herkes kendi müslümanlığını sargularsa kimse kimseye müslüman değilsin diyemezdi. Müslüman olmak Müslümanım demek değildir.
pirimunzur 19.02.2006, 15:11 Arkadaslar Camİİ Dİye Bİrsey Yok Normalde.hz.muhammedİn Yaptİrdİgİ İlk İbadet Yerİ Mescİttİr,osman İlk Camİyİ Yapmİs Ve Hz.muhammede Gelen Bİr Vahylede Gene Hz.muhammedİn Emrİyle Yİktrİlmİstİr.allah Derkİ Sİz Benİ Nasİl Bİr Eve Sİgdİrİsİnİz Ve ,benİm İcİn İbadet Edecegİnİz Yer Gosterİssİz Olmamlİder Muhammede Bunu Uzerİne İlk Camİİ Yİkİlr Yanİ Soye Bİr Ornekte Verelİm. Hz Muhammed Oldugukten Sonra Hz.alİ Sehİt Edİldİ Nerde? Mescİtte Yanİ Hz .muhammed Sagken Cammİ Yoktu.hz.muhammed Oldu Yerİne İlk Omer Geldİ Ve Camİİ Yaptİrdİ Sonra Namzİda Osmanla İkİsİ Cİkardİ Normalde 1 Tanedİr Oda Kuranda Yazar Gunes Dogana Kadar ( Geceden-sabaha) Kadar İbadet Et Sonrada Sanatİnİ Yanİ İŞİsnİ Yap Calİs.camİlere Gelİcek Olursak Hz .alİ Camİİlere Gİtmemİstİr Cunku Omer İn Kurdugu Bİr Yer Yanİ Sunnİlerİn Tplantİ Yerİdİr Aslİnda İmam Hasan Huseyİnİde Olumunun Fermanİ Camİİde Verİlmİstİr Buradan Anlasİlacagİ Uzere Sunnİlrİn Toplantİ Yerİ Oyuzdende Sİİ Lerİn Camİİ İran İrakta Farklİdİr Alevİlerde Anadoludakİ Zulumler Yuzunden Gece İbdetlerİnİ Bİrakmİstİr Mum Sondu Burdan Gelİr Zaten Gece Allaha İbdet Edenler Osmanlİ Askerlerİ Tarfİndan Yakalanİp Katledİlmİs Hep Acİ Bİrseklde .bukonu Uzayİp Gİdİyor İste...
eslamın aleykümöncelikle haklısınız biz sünnilerin gittiği camiye gitmeyiz.ama türkiyede artık ehlibeyt camiileri var ... orada ALLAH HZ.MUHAMMED(SAA)HZ ALİ(A.S) İMAM HÜZEYİN (A.S) VE diğer ehlibeyt isimleri zikedilir...bana göre hakiki cami orasıdır.cemevlerine gelince oralar tekke özellğindedir..ha bu benim düşüncem aleviler de ramazan orucu tutmalı neden mi HZ ALİ efendimizin ençok sevdiği şeylerden birisi uzun günlerde oruc tutmaktı.alevilerde namazı ehlibeytin yaptığı biçimde yapmalı.HZ İMAM HÜSEYİN (A.S) kerbelada savaşırken savaşın en kızgın zamanında bile namazı ihmal etmemiş kılmıştır...eğer kendimize ALEVİ diyorsak , EHLİBEYT sevenleri diyosak ibadetlerimizide onların yaptığı gibi yapmalıyız...saygılar
eslamın aleykümöncelikle haklısınız biz sünnilerin gittiği camiye gitmeyiz.ama türkiyede artık ehlibeyt camiileri var ... orada ALLAH HZ.MUHAMMED(SAA)HZ ALİ(A.S) İMAM HÜZEYİN (A.S) VE diğer ehlibeyt isimleri zikedilir...bana göre hakiki cami orasıdır.cemevlerine gelince oralar tekke özellğindedir..ha bu benim düşüncem aleviler de ramazan orucu tutmalı neden mi HZ ALİ efendimizin ençok sevdiği şeylerden birisi uzun günlerde oruc tutmaktı.alevilerde namazı ehlibeytin yaptığı biçimde yapmalı.HZ İMAM HÜSEYİN (A.S) kerbelada savaşırken savaşın en kızgın zamanında bile namazı ihmal etmemiş kılmıştır...eğer kendimize ALEVİ diyorsak , EHLİBEYT sevenleri diyosak ibadetlerimizide onların yaptığı gibi yapmalıyız...saygılar bizim ibadetimizden şüpenmi varki bu çumleleri Kuruyorsun hem ne o süniler gibi elekümeselamlar falan ya siz nerde yaşıyorsunuz sen kimsinki bizleri sorguluyorsun biz neyi nasıl yapacagımızı bilmiyormuyuz bizim camimiz yok bizideki cem evidir bu sünileştirme oyununa yenilme aklı başında birisi bu oyunlara gelmez
Serkan_Devrim 22.03.2006, 12:58 eslamın aleykümöncelikle haklısınız biz sünnilerin gittiği camiye gitmeyiz.ama türkiyede artık ehlibeyt camiileri var ... orada ALLAH HZ.MUHAMMED(SAA)HZ ALİ(A.S) İMAM HÜZEYİN (A.S) VE diğer ehlibeyt isimleri zikedilir...bana göre hakiki cami orasıdır.cemevlerine gelince oralar tekke özellğindedir..ha bu benim düşüncem aleviler de ramazan orucu tutmalı neden mi HZ ALİ efendimizin ençok sevdiği şeylerden birisi uzun günlerde oruc tutmaktı.alevilerde namazı ehlibeytin yaptığı biçimde yapmalı.HZ İMAM HÜSEYİN (A.S) kerbelada savaşırken savaşın en kızgın zamanında bile namazı ihmal etmemiş kılmıştır...eğer kendimize ALEVİ diyorsak , EHLİBEYT sevenleri diyosak ibadetlerimizide onların yaptığı gibi yapmalıyız...saygılarkardeş sen şiisin biz aleviyiz. şiiler de sünnilerde camiye gidebilir ama biz gitmeyiz. bizim ibadet yerimiz cemevleridir.
KoCGiRiLi_ 23.04.2006, 23:12 kardesler nasıl bir dusunce icindesinis anlamıyorum. hem aleviyiz diyoruz hemde namazdan niyazdan kacıyoruz? birde değişlerimizde 12 imamlardan bahseder imam mehdinin geleceğinden bahsedıyoruz. peki imamlarımızın yasadığı yerlerde ve zamanlarda kendılerıne ait olan camilere ne diyeceksınız ? selamun aleykum demek sunnılere özgü bir kelimemidir. bakın kardesler eğer bizler ehlıbeyte bağlı aleviler isek gerceklerden kacmaya gerek yok. namazsa namaz orucsa oruc hac sa hacdır görevimiz. sunnının gıtmedığı yere gıtmıyorsunuzda sunnının gırdığı kahvehaneye niye giriyorsunuz. böyle bir alevi mantığı olmaz. imam rızanın yasantısına bakın imam rıza neden medineden horasana gelmiştir. bunları iyi arastırıp ve bir sonuclara varmak gerek. zaman imam mehdinin zamanıdır peki nerede zuhur edecektır dıye hıc arastırmaya gırdınıs mı ? bence ön yargılı olmadan mantıklıca bır arastırmaya gırın ve kendınısı gelıstırın.
Serkan_Devrim 23.11.2006, 15:53 kardesler nasıl bir dusunce icindesinis anlamıyorum. hem aleviyiz diyoruz hemde namazdan niyazdan kacıyoruz? birde değişlerimizde 12 imamlardan bahseder imam mehdinin geleceğinden bahsedıyoruz. peki imamlarımızın yasadığı yerlerde ve zamanlarda kendılerıne ait olan camilere ne diyeceksınız ? selamun aleykum demek sunnılere özgü bir kelimemidir. bakın kardesler eğer bizler ehlıbeyte bağlı aleviler isek gerceklerden kacmaya gerek yok. namazsa namaz orucsa oruc hac sa hacdır görevimiz. sunnının gıtmedığı yere gıtmıyorsunuzda sunnının gırdığı kahvehaneye niye giriyorsunuz. böyle bir alevi mantığı olmaz. imam rızanın yasantısına bakın imam rıza neden medineden horasana gelmiştir. bunları iyi arastırıp ve bir sonuclara varmak gerek. zaman imam mehdinin zamanıdır peki nerede zuhur edecektır dıye hıc arastırmaya gırdınıs mı ? bence ön yargılı olmadan mantıklıca bır arastırmaya gırın ve kendınısı gelıstırın.kardeşim kimsenin kaçtığı falan yok.
biz islamdan değil, islam adı altında Emevi dayatmalarına karşı çıyoruz. kaçmak değil. sen bana namazın hangi ayette şekli ve şemali olduğunu söyleyebilir misin? biz namaz kılmayız derken sünni namazı kılmayız. bizim kendi namazımız vardır. ve bu namazın peygamberden ve Ali |